XXXIV. évf. | 2024. április 9. | 7. szám

Hírek
Magyar Innovációs Szövetség
MAFITUD
Magyar Kutatási Hálózat
Várható esemény
Pályázati felhívás
Szakirodalomfigyelő
SajtószemleHÍREK | MAGYAR INNOVÁCIÓS SZÖVETSÉG

32. Magyar Innovációs Nagydíj átadási ünnepség

Összesen több mint 33,8 milliárd forint Többlet bevételt eredményező, kiemelkedő társadalmi hasznot hozó, világviszonylatban is kimagasló teljesítményeket díjaztak a Magyar Innovációs Nagydíj átadási ünnepségén.

Újra Életre kelt Magyarország innovációs színtere, amikor 2024. március 26-án az Országház Felsőházi Termében átadták a 2023. évi Magyar Innovációs Nagydíjat, valamint 7 további innovációs díjat. A tudósokból, elismert gazdasági szakemberekből álló bírálóbizottság, élén a kulturális és innovációs miniszterrel, elsősorban a gazdasági eredmények és a társadalmi hasznosság alapján választotta ki a kiemelkedő innovációs teljesítményeiket.

Az Országház Felsőházi termében megrendezett díjátadó ünnepséget Dr. Birkner Zoltán, a Magyar Innovációs Szövetség alelnöke vezette. Megnyitó beszédét követően Dr. Závodszky Péter, a Magyar Innovációs Nagydíj pályázatot 32 éve kiíró Magyar Innovációs Alapítvány elnökének ünnepi köszöntője követte, majd Dr. Hende Csaba, az Országgyűlés alelnökének üdvözlő beszéde követte.

Az ünnepségen Dr. Vitályos Eszter, Kulturális és Innovációs Minisztérium miniszterhelyettese tartott előadást az innováció jelentőségéről, a magyar gazdaságban betöltött szerepéről, majd Bódis László, innovációért felelős helyettes államtitkár, a zsűri társelnöke ismertette a pályázatot, a bírálat menetét és egyben gratulált a nagydíj pályázaton részt vett minden vállalkozásnak.
2023. évi Magyar Innovációs Nagydíjban az Egis Gyógyszergyár Zrt. részesült a DELIPID® Plus és TORVAZIN® Plus kombinációs gyógyszerkapszulák kifejlesztéséért.
Az Egis rosuvastatin-ezetimibe (Delipid® Plus), illetve atorvastatin?ezetimibe (Torvazin® Plus) hatóanyagokat együttesen tartalmazó, úgynevezett fix kombinációs készítményei az érelmeszesedés kockázatának csökkentésére szolgálnak. Kifejlesztésük számos innovatív elemet hordozott magában, aminek jelentőségét érzékelteti a tény, hogy az Egis e két termékére vonatkozóan összesen három hatóanyag-, illetve két készítményfejlesztési témájú, a nagyüzemi gyártástechnológiák szempontjából releváns szabadalmakat szerzett.. Az innovatív fejlesztőmunka e két készítmény esetében igen jelentős piaci sikerrel is társul. A piaci bevezetések óta az évről évre növekvő forgalom eredményeként a 2023 szeptemberben lezárt üzleti évben az Egis Torvazin® Plus árbevétele már meghaladta a 4 milliárd forintot, míg a Delipid® Plus árbevétele - mely gyógyszer Magyarországon több mint 15 000 ember kezelésében játszik szerepet - megközelítette a 20 milliárd forintot. Két egykomponensű gyógyszer párhuzamos szedéséhez képest azok egy, úgynevezett fix dózisú kombinációs készítményben történő együttes bevitele jobb tolerálhatóságot és nagyobb terápiás együttműködést biztosít a betegek részéről, valamint növeli a betegek terápiahűségét és végső soron eredményesebb terápiát jelenthet.
A Nemzetgazdasági Minisztérium támogatásával kiírt 2023. évi Ipari Innovációs Díjban az Electrostatics Kft. részesült az "InteGREATed protection - vezetőképes öltözetek új generációja" c. innovációért.
Az elmúlt évek kutatás-fejlesztési eredményei alapján az Electrostatics Kft. olyan vezetőképes védő öltözetet alkotott meg, amely más nemzetközi gyártók megoldásainál biztonságosabb és ergonomikusabb feszültség alatti munkavégzést tesz lehetővé. Előbbit az archáló mint kötelező kellék használata, valamint a teljes öltözet villamos ívvel szembeni ellenállósága biztosítja. Utóbbi pedig az öltözet dublé szerkezete révén valósul meg. Az innováció gazdasági hatásait: az öltözet megnövelt élettartama, a csökkentett baleseti költségek és a villamosenergia-ellátás folytonossága. Míg a társadalmi hatások közül kiemelhető a villamosenergia rendszer kisebb ökológiai lábnyoma, a foglalkoztatás növelése, a hazai beszállítók támogatása, sokszínűség és egyedi igények támogatása.

Az Agrárminisztérium támogatásával kiírt 2023. évi Agrár Innovációs Díjban a ZILDA tejüzem - Makrom Kft. az első A2 és laktózmentes A2 tejtermékek előállításáért és az elért tejipari és élelmiszeripari innovációért.
A ZILDA tejfeldolgozó üzemben, - ahol az A2 tejből készítik prémium minőségű termékeiket - található antibakteriális falfelületek és légtechnika biztosítja mikrobiológiai tisztaságot így joghurtjaik két hónapos szavatossági idővel rendelkeznek, mindezt úgy, hogy kizárólag tejet és baktérium-színtenyészetet tartalmaznak. Bevallásuk szerint ettől lesznek ők igazán mások, mint a piaci versenytársaik. Tisztán A2-es tejből termékeket előállító gyártóként, először 2021-ben jelentek meg a piacon. A2 "hagyományos" technológia mellett tehát mára már laktózmentes változatban is kínálják termékeiket. A tudatos vásárlók számára készítik termékeiket, akik a GMOmentes, A2-es minőségűek igénylik.

Az Energiaügyi Minisztérium támogatásával kiírt 2023. évi Környezetvédelmi Innovációs Díjban a Respray Solutions Kft. részesült a világ első fújós dezodor újratöltő megoldásáért.
A Respray Solutions Kft. a világon elsőként fejlesztettek készre és vitték piacra fújós dezodor újratöltő megoldást. vállalkozásuk a környezet védelmének érdekében jött létre, amely azóta is kiemelt szempont a tevékenységükben. Termékeik kibocsátása ötödannyi, mint a hagyományos fújós dezodoré, így magabiztosan kijelenthetik, hogy jelenleg ők kínálják a világ legfenntarthatóbb fújós dezodorát. 2023 januárja óta vannak a piacon Ezalatt a három automantájukkal elérték az 5,5 millió forintos árbevételt, és bekerültek a 10 legtöbbet eladott dezodortermék közé.

Az Energiaügyi Minisztérium támogatásával kiírt 2023. évi Energiaügyi Innovációs Díjban a FUX Ipari, Szolgáltató és Kereskedelmi Zrt. részesült a környezetbarát karbonszál erősítésű kompozit magú nagyfeszültségű távvezeték gyártásáért.
A villamos kábelgyártásban európai hírű FUX Zrt. szakemberei folyamatosan figyelik a nemzetközi trendeket, és gyártói oldalon keresik az új, versenyképes megoldásokat. Egy ilyen innováció eredményeként született meg az ACCC© vezetéksodrony a nagyfeszültségű villamosenergia szállítás számára. Az innováció megvalósításához elengedhetetlen volt az úgynevezett trapéz keresztmetszetű huzalok gyártástechnológiájának fejlesztése, majd azok sodrási folyamatának kidolgozása és megvalósítása kész vezetéksodrony előálljon. Az innováció megvalósulása eredményeképpen sikeresen elnyerték Európa legnagyobb ACCC© vezetéksodrony-csere projektjét a maga 1775 kilométerével. A vezeték összértéke több mint 10 milliárd Ft,

A Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala 2023. évi Innovációs Díjában a Femtonics Kutató és Fejlesztő Kft. részesült a Femtonics FocusPinner - 3D valós idejű képstabilizáció kifejlesztéséért.
A 3D akuszto-optikai mikroszkóp technológiával végezhető vizsgálatok gyökeresen új perspektívát nyitottak az agykutatásban. Az általánosan elterjedt diagnosztikai módszerek, mint a komputertomográfia (CT) és a mágneses rezonancia-képalkotás (MRI) nem teszik lehetővé a sejtszintű képalkotást. Az agyműködés funkcionális, sejtszintű (sejten belüli) vizsgálatához a FEMTO3D Atlas nyújtja jelenleg a legjobb megoldást. A Femtonics Kutató és Fejlesztő Kft. a világon elsőként hozta kereskedelmi forgalomba a neurobiológiai alapkutatási kísérletekhez elengedhetetlen képstabilizáló technológiát. A csúcskategóriás FEMTO3D Atlas mikroszkóphoz kapcsolódó szoftverfejlesztés, a Femtonics FocusPinner cég egyik legújabb innovatív terméke.. 2022-ben olyan jelentős intézmények, mint?a müncheni Ludwig-Maximilians-Universität (LMU), a Boston Children’s Hospital, Amerika leginnovatívabb gyermekkórháza, az MIT és a kanadai McGill University választották a FEMTO3D Atlast. 2023-ban a Columbia University híres kutatócsoportja, a prof. dr. Losonczy Attila által vezetett labor, vásárolta meg a harmadik képstabilizációs fejlesztéssel ellátott Atlas-t.

A Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal "Alapkutatástól a piacig" 2023. évi Innovációs Díjában a Technoorg Linda Tudományos Műszaki Fejlesztő Kft. részesült a "CleanMill - ionsugaras mintapreparáló rendszer védőgázas munkakörnyezethez való illeszkedéssel" c. innovációért.
A Technoorg Linda Kft. fennállása óta az ionsugaras mintapreparáló berendezések fejlesztésével foglalkozik, melyek számos esetben elengedhetetlen kiegészítői az elektronmikroszkópos vizsgálatoknak. Ezen tapasztalatokat alapul véve fejlesztették ki a CleanMill készüléket. A fejlesztés innovációja, hogy a CleanMill használatával újszerű anyagok vizsgálatára is lehetőség nyílik, a CleanMill mind precizitását, mind megbízhatóságát tekintve kiemelkedik a piacon elérhető eszközök közül.. A CleanMill szintén egyedülálló tulajdonsága, hogy kompatibilis a jelenleg piacvezető transzmissziós elektronmikroszkópok architektúrájával.
A CleanMill ionsugaras mintapreparáló eszköz 2023 nyarán történt piacravitelének köszönhetően 114%-os növekedést értek el az előző év - szintén kiugró - forgalmához képest. Az új fejlesztés önmagában 2.000.000 euró, azaz közel 800.000.000 forint export bevételt hozott annak ellenére, hogy csupán júniusban kezdődhetett meg az értékesítés. Ez a vállalat 2023. évi forgalmának 60%-a. Fél év alatt 3 kontinens 7 országának 17 felhasználójához jutott el a berendezés és az általa kínált unikális mintapreparálási képesség. A terméknek, és ezzel cégnek is minden esélye megvan, hogy 2026-ra világviszonylatban piacvezetővé váljon az akkumulátorminták preparálásának területén..

A Magyar Innovációs Szövetség 2023. évi Startup Innovációs Díjában a Voovo Hungary Kft. részesült a Voovo - digitális tanulókártyák intelligencia alapú, szupergyors fejlesztéséért.
A Voovo egy olyan applikáció, mellyel pillanatok alatt lehet készíteni digitális tanulókártyákat anatómia ábrákból, definíciókból, paragrafusokból vagy bármilyen más tananyagból. Diákok a világ több tucat országában már 1.5 millió tanulókártyát hozott létre. Idén februárban a csapat bekerült a Techstars Transformative World accelerator programba, ami a világ 3 legsikeresebb startup accelerator programjai között szerepel. A csapat éppen egy negyedmillió dolláros kap hogy elérhessék az 5 millió elkészített tanulókártyát és a platform egyetemekkel való együttműködések megkezdését.
A bírálóbizottság a Magyar Innovációs Nagydíj pályázat keretében további 3 innovációs teljesítmény kiemelt elismerésben részesült. A PTE KK Szülészeti és Nőgyógyászati Klinika, a Nemzeti Reprodukciós Módszertani Kutatóközpont és a PTE Humán Reprodukciós Nemzeti Laboratórium közös pályázata a "Fénytől védett lombik védelem" módszerért, a Ganz Motor Kft. "A Ganz 180.1-30 típusú forgóváz kifejlesztéséért, valamint a Hidrofilt Vízkezelést Tervező és Kivitelező Kft. a "Hidrofilt energiahatékony ZLD és NZLD vízkezelő rendszerek" kifejlesztéséért.

A 32. Magyar Innovációs Nagydíj pályázati felhívásra összesen 57 pályamű érkezett be, amelyek közül a bírálóbizottság 55 innovációt ismert el sikeres, 2023-ban megvalósult teljesítményként. Ezek révén a megvalósító vállalkozások jelentős többletbevételt értek el (melynek több mint harmada exportból származik). A megtakarítások, az árcsökkentő hatás, a környezeti terhelés csökkentése, révén további 11 milliárd Ft társadalmi haszon keletkezett.
A díjazottakról és további 44, innovációnak elismert pályázatról szóló kiadvány a következő linken nyitható meg.

A 32. Magyar Innovációs Nagydíj pályázat a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal támogatásával, az NKFI Alapból valósult meg.

MISZ Elnökségi ülés

A Magyar Innovációs Szövetség következő elnökségi ülését 2024. április 10-én, 15:00-kor tartjuk a MISZ székhelyén (1116 Budapest, Fehérvári út 108-112., földszinti tárgyaló).

Napirendi pontok:
 1. Beszámoló az előző Elnökségi ülés óta eltelt időszak aktivitásáról
 2. Az új regionális igazgatók bemutatkozása, illetve bemutatása
 3. A 2023. évi rendes közgyűlésen előterjesztésre kerülő dokumentumok elfogadása
  - 2023. évi éves beszámoló
  - Alapszabály módosítása
  - Új tagdíjrendszer
 1. Tájékoztatás a 2023. évi Magyar Innovációs Nagydíj átadó ünnepségéről
 2. Egyebek

Vállalkozás Fejlesztési Tanács ülés

A Nemzetgazdasági Minisztérium mellett működő Vállalkozás Fejlesztési Tanács 2024. március 27-én tartotta ülését, amelyen a MISZ-t Farkas József alelnök képviselte.

Loga Máté államtitkár vezetésével bemutatásra került a Magyar Gazdaság Fejlesztési Ügynökség Közhasznú Nonprofit Korlátolt Felelősségű Társaság (MGFÜ). A Szabados Richard igazgató által vezetett szervezet feladata eljuttatni a cégekhez, szervezetekhez a minisztérium intézkedéseit, koordinálni és végrehajtani az intézkedések egy részét, többek között az új beszállító fejlesztési programot kidolgozni, foglalkozni az exportorientált cégek fejlesztésével, ESG tudatosításával, a Vali.hu tovább fejlesztésével. A szervezetnek 110 dolgozója és 100 külső szakértője van.

A Kormány előírása alapján a KKV Stratégiát 2 évente felül kell vizsgálni. A felülvizsgált KKV Stratégia (2019-2030) céljait Biró Kármán terjesztetett elő.
A KKV Stratégia átfogó céljai:
 • A komoly növekedésre képes vállalati kör értékteremtő képességének megerősítése;
 • A teljes KKV-szektor számára a működéshez szükséges kiszámítható keretek biztosítása.
A felülvizsgált stratégia öt pillérje: 1. Versenyképes magyar KKV-k, 2. Üzleti környezet és adózás, 3. Finanszírozáshoz jutás, 4. A jövő technológiái és innováció, 5. Vállalkozói kultúra és sikeres generációváltás

Suppan Gergely Makrogazdasági Elemzésért Felelős Helyettes Államtitkár előadásában Makrogazdasági kitekintés hangzott el, többek között elemezve az infláció letörésére végzett munkát és azt a törekvést, amelynek célja a stabil gazdasági növekedés visszaállítása.

A Szabályozott Tevékenységek Felügyeleti Hatósága bemutatta a 2023. évi CVIII. törvényt (ESG-törvény). A cégek mindössze 7%-a ismeri. Kezdetben 600 mamutcégnek kell beszámolót adni még bírság nélkül. Folyik a Tanúsító testületek piac kiépítése, az ESG szakmai minimum megteremtése, a szaknévsor összeállítása.

Az aktuális ügyek keretében a GINOP Plusz előrehaladása, a Late Payment rendelet tervezet, a 2024 második félévi magyar elnökség, Európai Vállalkozásfejlesztési Díj nevezés került említésre.

SZJA 1%

Az adó (első) 1%-a valamely civil szervezet támogatására fordítható. A közhasznú szervezetként működő Magyar Innovációs Alapítvány immár közel 32 éve ösztöndíjakkal folyamatosan támogatja a fiatal tehetségek oktatási és kutatási tevékenységét. Támogatja a 20 év alatti fiatalok részére, évente kiírt Országos Tudományos és Innovációs Olimpiát. Ösztönzi az új kutatási eredmények elterjesztését, megvalósításuk felgyorsítását azáltal is, hogy alapítása óta az adott év legnagyobb jelentőségű innovációját INNOVÁCIÓS NAGYDÍJ-ban részesíti.

Kérjük mindazokat, akik céljainkkal egyetértenek, hogy a befizetett adójuk 1%-át fordítsák a Magyar Innovációs Alapítvány támogatására. Adószám: 18047929-1-43.

Projektmenedzsment Körkép 2024 kutatás

2024-ben már negyedszer méri fel a Magyar Projektmenedzsment Szövetség a Budapesti Corvinus Egyetemmel együttműködésben a hazai szervezetek projektmenedzsment kultúráját. Az idei kutatásban a Magyar Innovációs Szövetség közreműködő partnerként vesz részt.

A PM Körkép kutatás célja, hogy átfogó képet adjon a hazai projektkultúráról, a szervezetek projektmenedzsment érettségéről, a projektmenedzserekkel szemben támasztott elvárásokról és a PMO-k működéséről, a nemzetközi trendekkel összevetve.?

A piaci és az állami szektor projekteket megvalósító vagy projektalapon működő szervezeteit arra kérik, hogy a kérdőív kitöltésével támogassák ezt a törekvést!
Kitöltési határidő: 2024. május 31.

Együttműködési megállapodást kötött a BME és a Honvédelmi Minisztérium

A Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem (BME) és a Honvédelmi Minisztérium által aláírt együttműködési megállapodás új lendületet ad a magyar oktatás és honvédelem közötti partnerségnek. 2024. március 21-én együttműködési megállapodást írt alá Dr. Kutnyánszky Zsolt a Honvédelmi Minisztérium védelempolitikáért, haderőfejlesztésért és védelmi iparért felelős államtitkára, Dr. Czigány Tibor, a BME rektora, valamint Pálfalvi András, a BME általános kancellárhelyettese.

További információk a következő linken.

Jövőformáló fiatalok a Műegyetemen

Fizikus és járműmérnök szakos hallgató is rangos szakmai elismert kapott. A legutóbbi alkalommal kivételesen két hallgató is elnyerte tagintézményünk, a Műegyetem és a NOVOFER Alapítvány által közösen alapított Gábor Dénes Tudományos Diákköri Ösztöndíjat. Mindketten fiatalon kezdtek tudományos munkába, kiváló eredményeket értek el, ám különböző területeken jeleskednek. Vajtai Lili fizikus mesterszakos hallgatóként újszerű, alacsony dimenziós anyagokban kutatja a szupravezetés jelenségét, míg Czibere Balázs az autonóm (önműködő) járművek környezetértékelését segíti elő egy alacsony számítási igényű, ún. moduláris, track-to-track szenzorfúzióval. ketten is elnyerték a Gábor Dénes Tudományos Diákköri Ösztöndíjat.

További információk a következő linken.

A jövő pénze, a pénz jövője - digitalizáció és gazdaság

Tagintézményünk, a Műegyetem ismeretterjesztő előadássorozatának március 25-i eseményén a BME és a Magyar Nemzeti Bank szakértői beszélnek a pénz jövőjéről és a jövő pénzéről. A BME 2023 nyarán előadássorozatot indított, amelyben egy-egy tudományterületről tartanak előadást a szakterület műegyetemi kutatói és vendégelőadók. Ezúttal közgazdászok és a műszaki tudományok szakemberei ismertetik a rendezvényen, milyen jövője lehet a pénznek, illetve a digitalizáció milyen új pénzt teremt(ett), amellyel már a közeljövőben is találkozhatunk.

További információk a következő linken.

Egy éve tart a Tech Day, a BME érdekes, látványos pályaorientációs sorozata

A Közlekedésmérnöki és Járműmérnöki Kar az egyik legaktívabb a Tech Day, a tavaly indult középiskolásoknak szervezett pályaorientációs rendezvények programjainak biztosításában. A péntek délután munkavállalónak és diáknak egyaránt a hétvégi pihenés kezdte. A BME munkatársainak viszont csak ezen a napon van lehetőségük megismertetni az egyetemet a hétközben iskolába járó középiskolásokkal, megmutatni- a helyszínen- milyen az élet a Műegyetemen. Március 1-jén Műegyetem Támogatóinak Baráti Köre Egyesület (MTBK) szervezésében létrejött Tech Day pályaorientációs sorozat újabb rendezvénye egyszerre volt érdekes, tudás- és ismeretterjesztő és remek megerősítés annak a 20 középiskolás fiúnak, aki eljött erre az eseményre, egyben ez volt az első alkalom, hogy csak fiúk jöttek el.

További információk a következő linken.

17 célkitűzés egy jobb világért - 4. Minőségi Oktatás

A "Fenntartható Kedd(v)" elnevezésű cikksorozatban 17 héten keresztül sorba veszik az ENSZ által kijelölt 17 fenntartható fejlődési célt, amely jobbá teheti a világot. Ez alkalommal a 4. Minőségi oktatás céllal foglalkoztak részletesebben, melynek lényege: Minőségi oktatást és tanulási lehetőséget biztosítani mindenki számára. Támogasd a környezetedben élő gyermekek oktatását! A BME nemzetközi szinten a rangsorokban elért, leginkább 200-800. közötti helyezéseivel a világ egyetemeinek legjobb 2-6%-ához tartozik. A brit QS (Quacquarelli Symonds) az egyik legmérvadóbb egyetemi rangsor, mely a világ legjobb 1594 felsőoktatási intézményének teljesítményét elemezi. A tudományterületi világrangsorában a mérnöki tudományok területén a BME évek óta őrzi első helyét a magyarországi egyetemek közül. A műegyetemi diploma 240 év után is garanciát jelent a munkaerőpiacon arra, hogy hallgatóik a lehető legmagasabb szintű oktatásban részesülnek.

További információk a következő linken.

MAFITUD

OTIO-s versenyzők a Dzsungelharc legutóbbi epizódjában

Vajda Ádám és Bacsur Dániel 2024. március 28-án a Radiocafé FM, Dzsungelharc című műsorában mesélt többek között a legújabb projektjükről a Farfler önvezető kerekesszékről, amivel idén indultak a 33. Országos Tudományos és Innovációs Olimpián.
Bacsur Dániel Mikó Erikkel a "Project Cypher - Számítógép a pénztárcádban" c. pályázatával, Vajda Ádám "Emberi testkulcspontok becslése FMCW radarképek alapján" c. pályázatával II. díjban részesült a 32. OTIO-n.

A beszélgetés meghallgatható a következő linken.

OTIO-s diákok Az Álommelóban

Erdélyi Zsuzsanna és Kun Vanda, a 30. OTIO III. díjasai részt vettek "Az Álommeló" című műsorban. A Medgyessy Ferenc Gimnázium és Művészeti Szakgimnázium diákjait sok feltaláló közül választották ki, ahol bemutathatták a terveiket. A lányok projektje - Szálhúzás környezettudatosan - egy olyan gépről szól, ami 3D nyomtatóhoz tud filamentet készíteni az otthonunkban felhalmozódott műanyagokból.
A róluk szóló rész megtekinthető a következő linken
Zsuzsanna és Vanda egyébként a III. díjat az "Új csontpótló anyag kifejlesztése és hatékonyságának ellenőrzése" c. munkáért kapta. Konzulensük: Viktória Borbélyné Bacsó

MAGYAR KUTATÁSI HÁLÓZAT

A HUN-REN, az ELTE és a PPKE kutatói nemzetközi együttműködésben azonosították az emberi agy fejlődési ütemének optimális, úgynevezett Goldilocks-zónáját

A HUN-REN?ELTE?PPKE Serdülőkori Fejlődés Kutatócsoport (SFK), a barcelonai Pompeu Fabra Egyetem és az Oxfordi Egyetem munkatársai az agykérgi hálózatok termodinamikai elveken alapuló elemzése során kimutatták, hogy az agy hierarchikus hálózatainak fejlődése szempontjából létezik egy olyan optimális zóna, amelyben a fejlődés üteme se nem túl gyors, se nem túl lassú. Az eredményeket az Advanced Science című nyílt hozzáférésű interdiszciplináris folyóiratban jelentették meg.
További információk: A HUN-REN, az ELTE és a PPKE kutatói nemzetközi együttműködésben azonosították az emberi agy fejlődési ütemének optimális, úgynevezett Goldilocks-zónáját

Szennyezett genomi adatok tisztítására alkalmas szoftvert fejlesztettek a HUN-REN SZBK kutatói

A HUN-REN Szegedi Biológiai Kutatóközpont (HUN-REN SZBK) Biokémiai Intézetében működő Szintetikus és Rendszerbiológiai Egység tudományos főmunkatársa, Nagy László vezette kutatócsoport a szennyezett genomadatok következményeit vizsgálta. A magyar kutatók egy olyan genom-tisztító szoftvert fejlesztettek ki, amely a korábbiaknál jóval pontosabban szűri ki és távolítja el a genomi adatokba bekerült szennyeződéseket. A HUN-REN SZBK tudományos munkatársának, Bálint Balázsnak az elsőszerzőségével készült tanulmány a rangos Nature Communications folyóiratban jelent meg.

További információk: Szennyezett genomi adatok tisztítására alkalmas szoftvert fejlesztettek a HUN-REN SZBK kutatói

Számos jelentős új eredmény született az Agrár-biotechnológia és precíziós nemesítés az élelmiszerbiztonságért Nemzeti Laboratórium kutatási területein

A mikrobiológiai vizsgálatok során azonosították a szalmonellabaktérium két olyan DNS-szakaszát, amelyek felelősek az antibiotikum-rezisztencia baktériumok közötti terjesztéséért. A növény- és állat-biotechnológia területén olyan innovatív precíziós nemesítési technológiák kidolgozása folyik, amelyekkel hatékonyan és biztonságosan lehet célzott genetikai változtatásokat kialakítani idegen gének bevitele nélkül.

További információk: Számos jelentős új eredmény született az Agrár-biotechnológia és precíziós nemesítés az élelmiszerbiztonságért Nemzeti Laboratórium kutatási területein

Várható esemény

SMART 2024 - WORLDS COLLIDING

Az elmúlt 1 év a mesterséges intelligencia térhódításáról szólt. Ez idő alatt akarva-akaratlan letettük egy hibrid technológiai forradalom alapköveit, és már most gondolatébresztő lehet annak a generációnak a víziója, mely egy félig emberi, félig mesterséges világba fog beleszületni.

Az AI térnyerése 2024-ben is folytatódni fog, szépen lassan bekebelezve vagy legalább is befolyásolva minden más olyan (digitális) iparágat, amivel a SMART színpadán évek óta foglalkozunk. Az egészségügy, a fintech, a telekommunikáció, a kiberbiztonság vagy akár a fenntarthatóság mind-mind olyan területek, amikről idén már nem beszélhetünk az AI megemlítése nélkül.
Éppen ezért az elkövetkezendő időszak már biztosan nem magáról az AI-ról, hanem sokkal inkább az AI más iparágakkal, más digitális technológiákkal való "összeütközéséről" fog szólni. Legfontosabb ezek közül a fenntarthatóság kontra mesterséges intelligencia kérdéskör, ahol külön "ringben" kísérhetjük majd figyelemmel egy mozdíthatatlan tárgy és egy megállíthatatlan erő párharcát. A nem fenntartható sebességgel gyorsuló AI és az egyre többeket és többeket foglalkoztató fenntartható szemlélet közti ellentét már az AI térhódításának első évében kikristályosodott. Az összeütközés elkerülhetetlen, a kérdés csak az, hogy mekkora erejű lesz a becsapódás, és hogy közelről vagy távolról fogjuk mindezt végig nézni.

A fenntarthatóság csak egy példa a sok közül: az AI más világokkal való "összeütközése", a technológiák ilyen értelemben vett globalitása hamarosan el- és megkerülhetetlen lesz. A digitális gazdaság szereplői már 2023-ban egy metaforikus olvasztótégelybe kerültek, mely alá az AI tartotta a tüzet. Nem kérdés, hogy hamarosan mind egyéni, mind vállalati, mind pedig társadalmi szinten fejest kell majd ugranunk ugyanebbe a digitalizációs masszába; az pedig már a kollektív felelősségünk, hogy az ugrás után a felszínen úszkáljunk, ne pedig elmerüljünk.

Az idei SMART feladata, hogy mentőmellényt és védőszemüveget biztosítson a résztvevőknek, mellyel a digitális tengeren történő evickélés és a katasztrófaturizmus is biztonságosabbá válik.

A konferencia időpontja: 2024. április 17., helyszíne: Budapest, Akvárium Klub

További információk és regisztráció a következő linken.

MISZ tagok most 50%-os kedvezménnyel vehetnek részt a konferencián. Regisztrációval és a kedvezménnyel kapcsolatos információk: innovacio@innovacio.hu

PÁLYÁZATI FELHÍVÁS

DANUBE CUP HUNGARIAN FINAL 2024

Pitch verseny - magyarországi középdöntő 2024. április 17-én a BME-n! A 2016-ban a BCE-BME oktatói által életre hívott eseménysorozat mára hagyománnyá vált, és 8 Duna menti egyetem közreműködésével Közép-Kelet-Európa legnagyobb egyetemi szervezésű pitch versenyévé & konferenciává nőtte ki magát. A magyar döntő célja azon csapatok kiválasztása, akik a 8 tagegyetem 16 csapata között versenyeznek majd a nemzetközi Duna Kupa 2024 döntőjében, Linzben 2024. májusában.

Időpont: 2024. április 17., 18:00-20:30

Helyszín: BME U[S]3 tér - Műegyetem Z épület 10. emelet (1111 Budapest, Bertalan Lajos u. 2.)
Vendégelőadó: Megyeri Mirtill, Employer Branding & Talent Acquisition Expert
Az esemény nyelve: angol

Jelentkezés és határidők:
Regisztráció: https://danubecup.eu/hu/
Jelentkezési határidő a közönség számára: 2024. április 16.

Jelentkezési határidő startup csapatok számára: 2024. április 12.

A 2024-es magyarországi döntőt a Budapesti Corvinus Egyetem és a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem nevében a BME U[S]3 szervezi. A Danube Cup versenyről további információ: https://danubecup.eu/hu/
Az esemény támogatói: BCE, BME, BKIK, BOLT

SZAKIRODALOMFIGYELŐ

Dr. Ruszin-Szendi Romulusz: A háború öt alapelve - Hogyan nyerd meg életed csatáit - Alexandra Kiadó, 2023.
Dr. Osman Péter ismertetése

Világunkban a globalizáció mozgásformái és eszközrendszerei, bennük az országok közti gazdasági verseny, külkereskedelem, tőke- és pénzmozgások, mind mind a háború folytatása más eszközökkel. Végül is, mi más a háború, mint törekvés mások legyőzésére, bármilyen brutális eszközzel, csak minél hatékonyabb és teljesebb legyen - s a dolgok leglényegét tekintve ugyanez történik a modern gazdaságban is.

Erre mutat az Alexandra ajánló indítása is: "A háborúk a történelem hajnalától kezdve az emberi civilizáció kiirthatatlan részét képezik." Kezdetben e konfliktusok valóban abból fakadtak, hogy az ember törzsi szerveződésű ragadozóként szocializálódott. A társadalmak fejlődésével már előtérbe kerültek a közösségi viselkedések direktebb hajtóerői: megjelentek a rabló-, vagyon- és területszerző háborúk, s a megelőző csapások. Az államok kialakulásával a háborúhoz vezető konfliktusok és érdekek tovább növekedtek. A modern gazdasági hadszíntéren, a műszaki-gazdasági fejlődéssel mindinkább nő az az optimális üzemnagyság, amely a profitmaximalizást segíti, s amelyhez mind nagyobb piacok felett kell megszerezni az uralmat, másrészt nő a verseny az erőforrásokért, beleértve azok elzárását is a versenytársak elől. Mindehhez, a globalizáció előrehaladtával óriási mértékben felértékelődik a geostratégiai jelentőségű pozíciók feletti uralom. Mindezek újabb hajtóerők a háború mai, hagyományos és nemhagyományos formáihoz. Így lehet a 2500 éve élt kínai hadtudós Szun-ce A hadviselés törvényei c. értekezése a modern vezetéstudomány és a marketing egyik alapműve, s így kerülnek ezek szakirodalmába más, a hadviselés elméletével foglalkozó katonai szakemberek művei - amilyen ez is. Jogosan, hiszen bármi is a harctér, a győzelem kulcsa a tudás a lehetőségek, erőforrások, előnyök jobb kihasználásához, a gyengeségek, elkövetett hibák, hátrányok jobb kompenzálásához.

"Meggyőződésem, hogy ez az öt alapelv, amelyek a háborúk esetén alapvető segítséget nyújtanak minden résztvevőnek, vezetőnek és parancsnoknak, hiszen a háborúk és konfliktusok történelmi tapasztalatait, az általános vezetéselméleti elveket és a hadtudomány definícióit felhasználva kerültek megállapításra. Nem csak a katonáknak adhatnak iránymutatást, hanem alkalmazhatók az élet más területén is." - írja zárszavában a szerző. (Kiemelések tőlem - OP. S bármi is a harctér, sikert csak a legfeszültebb helyzetekben is jól felidézhető és alkalmazható, ehhez pragmatikusan összegzett tudás hozhat. Ruszin-Szendi ezért így folytatja:)

"Olyan elfogadható mennyiségű információt tartalmaznak, amelyet az emberi agy mindig képes felidézni pszichikai, mentális, fizikai és időbeli nyomás alatt is. A katonai műveletek gyors döntést és reagálást követelnek meg, ezért az alapelveknek olyanoknak kell lenniük, amelyeket mindig fel tud idézni a résztvevő, hogy esélye legyen a sikeres végrehajtásra. (...) Ezen könyv öt alapelvét minden esetben együttesen kell alkalmazni, hogy a siker borítékolható legyen a fegyveres konfliktus minden szintjén, minden hadszíntéren és minden résztvevőt illetően. Csupán a részleteik alkalmazásában lehet különbség, a helyzettől és körülményektől függően."

A szerzőről a könyvből: "A katonai főiskolát kitüntetéssel végezte, tüzértiszti és földmérő mérnöki diplomát szerezve. Az USA hadseregének szárazföldi akadémiáján stratégiai tudományok mestere diplomát és felsővezetői katonai végzettséget szerzett. Emellett elvégezte az amerikai Különleges Műveleti Egyetem speciális tanfolyamait. Sikerekben gazdag, mozgalmas pályafutása csúcsán a Magyar Honvédség Vezérkarának főnökévé nevezték ki. Ezzel ő lett a Magyar Honvédség legfiatalabb parancsnoka."

Könyvéről, forrásairól: "E könyv megírásához nem most fogtam hozzá. Katonai karrierem során számtalan képzésen, oktatáson vehettem részt itthon és külföldön, ezek mellett pedig a gyakorlati tapasztalataim késztettek arra, hogy újragondoljam az alapelveket. Ez a kutatás immár több mint tíz éve folyamatban van, és az alapreferenciák is ebből az időszakból származnak. Az adatok lehet, hogy változtak időközben, de jelentős mértékben bizonyára nem."

A tudás hasznosítása más területeken: "A fejezetek elején összefoglaltam az alapelvek lényegi részét, hogy ha valaki saját szakmájában szeretné alkalmazni az általam javasoltakat, akkor csak fel kell ütnie a szóban forgó fejezetet - aztán pedig elgondolkodni rajta, hogy az adott alapelvet miképpen tudja hasznosítani az adott helyzetben, az adott területen.

A részletek kidolgozásához a katonaitól eltérő szakmákban - a teljesség igénye nélkül: a gazdaság, a kultúra, az energetika, a média és a kormányzat területén - a katonai tapasztalatok és fogalmak segítséget és iránymutatást adhatnak, de egy az egyben nem alkalmazhatóak. (A tudásátvétel - akárcsak a technológiák mástól való átvétele - a gazdasági hasznosításban is mindig megköveteli a megfelelő adaptációt és honosítást. - OP)
E könnyen észben tartható, egységes és általános alapelveket szem előtt tartva nagyobb valószínűséggel érhetünk el sikereket a harcmezőn." (Bármi légyen is az - OP)

Rolf Dobelli: Ne olvass híreket! - Avagy miért mondj le a hírekről a testi és lelki egészséged érdekében - Libri Könyvkiadó, 2024
Dr. Osman Péter ismertetése

"Ez a könyvecske bőséges érveket kínál a hírfogyasztás ellen, kutatási eredményeket arról, mit művelnek velünk a hírek, és tippeket arra, miképpen fékezhetjük meg és irányíthatjuk a híréhségünket. A digitalizálással ugyanis a hírek ártalmatlan szórakoztató médiumból az egészséges emberi értelmet fenyegető tömegpusztító fegyverré váltak. Egy olyan veszéllyé, amitől szükséges lenne megvédenünk magunkat. Egyvalami nagyon fontos: az, hogy korlátozzuk a hírfogyasztásunkat, nem keserves lemondások sorát jelenti. Épp ellenkezőleg: fejedelmi ajándékot kapunk cserébe: rengeteg időt, és egy új látásmódot, amely segít észrevenni azokat a dolgokat, amelyek igazán fontosak, és amelyek boldoggá tesznek." - Dobelli könyvbeli bevezetőjéből (Kiemelések tőlem).

"A menetrend arra való, hogy mindig tudjuk, mennyit késik a vonat." mondta valaha a MÁV egy őszinte vezérigazgatója. "A hír szent, a vélemény szabad" hangzik a magát tisztességesnek állító sajtó jelmondata, s érdemes ezen elgondolkodni. Egyrészt, hol mennyi álszentség rejlik e "szentség" hangoztatásában, s mely okokból mennyire maradnak el a tényleges hírek ettől a normától. Továbbá, a hír eleve csak akkor lehetne szent, ha megfelel a döntő követelménynek: "Az igazságot, csak az igazságot, és a teljes igazságot!" Ám milyen objektív kritérium létezik arra - semmilyen! -, hogy mi számít a "teljes igazságnak", és ki lehet birtokában mindannak az információnak, amelyek valóban kiteszik a teljes igazságot?

Érdemes azon is elgondolkodni, miként juttathatók el modern korunkban a hírek a célközönséghez, s milyen óriási anyagi ráfordítást igényelnek ennek intézményes eszközei, mechanizmusai. Korunkban, amikor az egyik legfőbb ’szentség’ a befektetések nyereséges megtérülése. épp a hírszolgáltatás lenne kivétel ez alól? Meghatározó, hogy miként, mi által teljesül be a megtérülés.

Továbbá: "Eladó az egész világ" kezdődik Mefisztó rondója Gounod operájában, mai modern társadalmakban pedig ez úgy működik, hogy lényegében mindenben kőkemény verseny megy a ’vevőkért’, a hagyományos kereskedelemben épp úgy, mint a közéletben, s a hatalom egyéb piacain. Az embereket rá kell venni, hogy a versengő kínálatból mit vegyenek meg a fogalom közvetlen értelmében - fogkrémtől az ingatlanokig, járművekig, a szórakozás, üdülés lehetőségeiig és minden másig, amire rávehetők - épp úgy, ahogy az átvitt értelemben is, különösen, hogy milyen erőket és képviselőiket válasszanak maguknak a politikában, és a különféle képviseleti szinteken. A befolyásolás egyik legerősebb és -hatékonyabb eszköze ebben hírekbe csomagolt ráhatás, ha el tudják juttatni a célközönséghez - lehetőleg úgy, hogy az észre se vegye, hogy épp manipulálják. Így lett, sok egyéb közt, a híradókból ’infotainment’.

Dobelli honlapjáról: "Svájcban született/1966-ban. A St. Gallen Egyetemen szerzett MBA és PhD fokozatot filozófiából. Szépíró, novellista, non-fiction szerző, és vállalkozó. Első regényét 35 évesen írta. Könyvei kapcsán a róla szóló kritikákból idézi:
 • Megragadó tehetsége van, hogy a modern tudományos felismeréseket ösztönző és izgalmas módon mutassa be - Bruno S. Frey, a közgazdaságtan professzora, University of Basel, a »gazdasági boldogság« kutatási terület létrehozója
 • Dobelli ismét megcsinálta! Nem csak felnyitotta a szemünket, hanem felébresztett! Ahogy a szigorú tudományos elemzést ötvözi a maga kíméletlen filozófiai megközelítésével, mindig a mélyreható megállapításokra törekszik. Így hát ragadd meg a könyvét, s ne ngedd el, amíg végig nem olvastad! -Tenley E. Albright, az MIT Collaborative Initiatives igazgatója, és a Harvard Medical School emeritus professzora.
 • Dobellinek adottsága van arra, hogy felismerje a világ legjobb eszméit, és úgy rakja össze azokat, hogy az egész így még értékesebb legyen, mint a részek összege. Most ezt teszi a gondolkodás mesterségével. - Jonathan Haidt, New York University Stern School of Business, az etikus vezetés professzora.
A Goodreads ajánlójából: "E könyv létfontosságú eszközkészlet, hogy a hírek özönében, a káosz és bizonytalanság idején is megtaláljuk a lelki egyensúlyunkat és megőrizzük nyugalmunkat. Ez Dobelli kiáltványa az információk legmérgezőbb formája, a hírek ellen. Megmutatja, milyen kárt okoznak a koncentrációnknak és a jólétünknek, és - ami a legfontosabb -, útmutatást kínál, miként éljünk hírek nélkül, s élvezzük ennek sok lehetséges nyereségét: kevesebb ziláltságot, aggódást, több időt, zavartalanabb éleslátását a dolgoknak. A növekvő zűrzavar és bomlasztás e világában e könyv a nyugalom és bölcsesség üdvös hangján szól."

A Goodreads 14 idézetet emel ki a könyvből. Ezekből:
 • "Elméd már megtelt. Minél több szemetet tömsz bele, annál kevesebb hely marad az információknak, amelyekre valóban szükséged van."
 • "A hírek olyanok az elmének, mint a cukor a testnek: ínycsiklandozó, könnyen emészthető, és szélsőségesen ártalmas."
 • "Akik a napirendet meghatározzák, hatalmukba kerítik a megbeszélést és vitát. Ha engeded, hogy a híreket közlő újságírók döntsék el, min gondolkodsz, túlságosan nagy hatalmat adsz nekik az életed felett."
 • "A hírekkel a mentális egészségünket célozzák. Ki kell térnünk az útjukból."
 • "Mindezekért, mielőtt nekiállnék egy könyvnek vagy hosszabb cikknek, pár percre megállok, és kényszerítem magam, hogy végiggondoljam a saját álláspontomat a kérdéses témában."
"Ha engedjük, hogy elárasszanak az új kulturális jelenségek, mint a hírek özöne, ez átalakítja a mentális apparátusunkat, s szó szerint átmossa az agyunkat."

Peter Wohlleben: Erdei kalauz - Park Könyvkiadó, 2023
Dr. Osman Péter ismertetése
"»Wohlleben visszaadta az erdőnek a lelkét.« Süddeutsche Zeitung" - a Park ajánlójából

Az eredeti cím jobb: Használati útmutató az erdőhöz. Valóban, nem csak idegenvezetőként szolgál, hanem - és ez még fontosabb - útmutatóként is: hogyan viselkedjünk az erdőben és az erdővel, miként találkozzunk kisebb-nagyobb részleteivel, alkotóelemeivel, lakóival, s védjük életét.

Érdemes - rendhagyó módon - Wohlleben Zárszavával kezdenünk. "Ez a könyv nem kislexikon, inkább amolyan kedvcsináló. Nem lehet és nem is szükséges mindent megjegyezni, amiről meséltem. Talán olykor-olykor utánaolvasunk valaminek, ami az erdőben járva felkeltette az érdeklődésünket. De bármely könyvnél fontosabb az, ami természettől fogva a miénk: a szemünk, a fülünk, az orrunk, a nyelvünk és a tapintásunk. Vagyis tökéletes felszereléssel rendelkezünk ahhoz, hogy izgalmas kalandozásokat tegyünk a közelünkben fekvő erdőkben. És ezek az erdők csak arra várnak, hogy felfedezzük őket. (De nagyon ne úgy, ahogy anno a fehér ember ’felfedezte’ más kontinensek népeit, világát! - OP)

Nem kell aggódnunk: mi emberek, mint látogatók nem terheljük az állat- és növényvilágot, épp ellenkezőleg - hozzátartozunk. Legalábbis, ha gyalogosan vagyunk úton és a természetet úgy hagyjuk magunk után, amilyen az érkezésünkkor volt (tisztábban lehet! - OP). Ennek jegyében kívánok mindenkinek sok örömöt a kis és nagy csodák megélésében, és ha ez a kalauz kedvet csinált ahhoz, hogy egy nagy sétát tegyünk az erdőben, akkor elérte a célját." (Forrásmegadás nélküli idézetek a könyvből, kiemelések tőlem.)

Róla, a könyveit bemutató oldalról https://www.peterwohllebenbooks.com/
"»Egy hiteles fa-suttogó - Wall Street Journal«

Wohlleben egyike a világ legkiemelkedőbb erdészeinek, és szenvedélyes szószólója a fák megőrzésének. Bizalommal övezett globális tanácsadó erdészeti kérdésekben. Németországban él, ahol Erdő Akadémiát alapított az erdők javát szolgáló nevelésre és kiállásra, és erdőtulajdonosokat tanít, hogyan kezeljék környezettudatosan az erdőt. Könyvei szerte a világon bestsellerek. Erdő Akadémiája világszerte támogat kezdeményezéseket az erdők védelmére. Ő volt a 2020-as A Biodiverzitás és a Klíma Nemzetközi Konferenciája nyitóelőadója. Számos rangos kitüntetés birtokosa." A Parknál ez a hetedik megjelent könyve.

A Park ajánlójából: "Az Erdei kalauz izgalmas felfedezőútra hív. Bemutatja a legfontosabb lombos és tűlevelű fafajokat, és elárulja, melyik nyújthat oltalmat a viharban. Mesél rókaodúkról, ahova más ’bérlők’ is beköltözhetnek, és megismertet a földalatti, rafinált csőhálózattal, melyet a földigiliszták építenek ki. Elmondja, milyen erdei gyümölcsöket, gombákat, leveleket és hajtásokat szabad és érdemes szedni, s megtudhatjuk, hogy a bükkfa leveleiből finom saláta készíthető. Kiderül, miből lesz az erdei rágógumi, mi az az erdei telefon, és miként tehetnek szert a fák vízhasra. Praktikus tanácsokat kapunk arra vonatkozóan is, milyen ruházatban érdemes kirándulni." Már ezek alapján is elmondható: városiaknak nagyon ajánlott olvasmány, hogy kedvet kapjanak kiszabadulni a kőrengeteg életének fogságából és a modern kütyük teremtette műélet rabságából, s ha megteszik, tudják, miként élvezzék is, óvják is az erdőt.

A Heidelbergi Egyetem könyvtára katalógusának összefoglalójából:
"Az erdők az erdész és író Wohlleben szakmai otthona, s a munka a fákkal az élete. A vezetett erdősétákkal adja tovább a tudását a fákról. Ez a használati útmutatója igazán tartalmas és hangulatos felfedezőtúrára visz. Alapos és szórakoztató módon bevezet a legfontosabb lombos- és tűlevelű fafajták világába - melyek a jellemzőik, melyek a jövő zálogai, melyek nyújtanak viharban igazi menedéket. Hogyan tájékozódhat az ember az erdőben iránytű és GPS nélkül. Milyen bogyók és gombák ajánlatosak, hol és mit szabad szedegetni, csipegetni, eszegetni. Hol szabad táborozni, tüzet gyújtani, grillezni. Hogyan olvassuk helyesen az állatok nyomait, és melyek a legjobb idők és helyek a vadon megfigyelésére. Mi a legjobb természetes védekezés a szúnyogok, erdei hangyák, kullancsok ellen. Mi az, amit az ember gyerekekkel megtapasztal, s mit egyedül az éjszakai erdőben. Milyen különleges élményt ad egy erdei séta tavasszal, nyáron, ősszel és télen."
Apró részlet ízelítőül: "A hangos erdőjáró embereket az állatok nem tekintik veszélyforrásnak. (Megszokták? - OP) Egyszer látogatócsoportot vezettem az erdészkerületem hófedte öreg bükkösében. Miután egy órát nézelődtünk, visszagyalogoltunk a parkolóhoz. Ekkor vettem észre, hogy egy fa alatt felejtettem a hátizsákomat. A gyakornokunk visszament érte. Rettenetesen izgatottan tért vissza. Egy vadmacskával találkozott, amely békésen keresztezte az útját. Az állat minden bizonnyal a közelben várta ki, hogy a jókedvű és ennek megfelelően bőbeszédű csapat elhagyja az öreg erdőt. Hasonló élményben volt részem egy forró júliusi napon is ugyanezen a parkolóhelyen. Egy munkatársammal beszélgettem, amikor egy vadmacskára lettem figyelmes. Teljes lelki nyugalommal tért át az egyik erdei útról a másikra, tőlünk mindössze ötven méterre. A közelben fekvő út szemmel láthatóan nem izgatta, ami arra utal, hogy a félénksége inkább a csendes, aljnövényzetben osonó embernek szól. Mindebből arra következtethetünk, hogy az erdőben okozott zaj senkit sem zavar, pláne nem a gyerekek csapta lárma. Vagyis nem, ki kell magamat javítanom: a vadon élő állatokat nem zavarja, egyes felnőtteket már annál inkább."

A zen köztünk van - Shunryu Suzuki bölcs anekdotái és tanításai - David Chadwick - 21. Század Kiadó, 2023
Dr. Osman Péter ismertetése

"Shunryu Suzuki (1904 - 1971): Soto Zen szerzetes és tanító volt, aki az Egyesült Államokban népszerűsítette a zen buddhizmust. Suzuki alapította az első kolostort Ázsián kívül, a Tassajara Zen Mountain Centert, Kaliforniában. 1959-ben érkezett San Franciscóba, ahol megalapította a San Francisco Zen Centert, amely mára az Egyesült Államok legbefolyásosabb zen szervezete lett. David Chadwick (1945 - ) 1966-ban lett Shunryu Suzuki tanítványa. 1971-ben buddhista pappá szentelték." - a 21. Század Kiadó ajánlójából. (Kiemelések tőlem.)

Chadwick Suzukiról és a könyvről: "1969-ben jelent meg róla készült életrajzom. Azóta is gyűjtöm a róla és a zen gyakorlásáról szóló történeteket. Élőszóban és levélben faggatom az őt ismerőket emlékeikről, és folyamatosan igyekszem feldolgozni, amit a vele töltött öt év során tanultam. E könyv ezekből a beszélgetésekből és feljegyzésekből, a Zen Központ anyagaiból és egyéb forrásokból született. (Forrásmegadás nélküli idézetek a könyvből.)

Suzuki fő tanítása a csend volt - ahogy felemelt egy teáscsészét, ahogy egy kerti ösvényen vagy folyosón találkozott valakivel, vagy amikor a tanítványaihoz csatlakozott a munkában, az étkezésnél vagy meditáció közben. Ám amikor a beszédnek jött el az ideje, mély benyomást tett hallgatóságára. E könyv ezeknek a benyomásoknak a gyűjteménye. Minden egyes kis párbeszéd nyomot hagyott valakinek az emlékezetében, aki hordozta magában harminc évig vagy még tovább. (Különleges ember különleges tanítása, ami ennyire megmarad! - OP)

Manapság szerte Nyugaton megtalálhatók az ő örökségeként és attól függetlenül alakult buddhista csoportok, amelyek nem kis részben e rendkívüli ember erőfeszítései nyomán létezhetnek."
Japan Times: "Ezek az anekdoták humorral, bölcsességgel, megvilágosító erejű következtetésekkel, a mindennapok során megélt zen tökéletes példáival látnak el bennünket. Ez egy igazi kézikönyv, amely megmutatja, hogy élje meg az ember a zent a meditációs termeken kívül."

Mi a zen? Olvasd el a könyvet, és az, aminek érzed. Ezer év során, mesterek és tanítványok egymást követő nemzedékei által finomított bölcsességek - mindenkinek annyi, amennyit fel tud fogni és értelmezni belőle. Vagy talán inkább amennyire ráérez. Tanításai világlátást adnak, gondolkodásra késztetnek, amiből szilárd meggyőződés, esztétikai- és életstílus fakadhat. Remek elmetréning! A talányos fogalmazás művészete. Meghökkent, hogy gondolkodásra késztessen. Értelmetlennek tűnő válaszok, hogy keresd bennük az értelmet. Tételek, amelyeket cselesen talányosnak sejtünk, ám pontosan olyan egyszerűek, amilyennek látszanak. Tételek, amely egyszerűnek látszanak, de feneketlenül mély értelmeket rejtenek. Értelem keresése, ahol az erőfeszítés csak gátol.... A fiatalon megismert zen Steve Jobs egész gondolkodására kihatott, s ezzel erős befolyást gyakorolt az Apple konstrukciós elveire.

Ízelítőül a könyvből:
 • "Egy esti tanítás után egy férfi a hallgatóságból feltette a kérdést: - Azt mondtad, a zen mindenütt ott van. Nekünk miért kell ide jönnünk, a Zen Központba? - Mindenütt ott van a zen - helyeselt Suzuki. - De nektek éppen itt."
 • "Suzuki olykor hangsúlyozta: - A Lótusz szútrában Buddha azt mondja, egyetlen szegletben gyújts világosságot, ne az egész világban. Azt lásd tisztán, te magad hol vagy."
 • "Egy előadáson Suzuki így fogalmazott: - Ha nem paradox, nem igaz."
 • "Egy klinikai pszichológus a tudatról kérdezte Suzukit. - Nem tudok semmit a tudatról - felelte ő. - Csak azt próbálom megtanítani a tanítványaimnak, hogy hallják meg a madarak énekét."
Íme a döntő különbség a beavatottsághoz közeledés és a röpke időre módosult tudatállapot között: "Akár ülsz zazent, akár nem, valami csodálatos történik majd veled - mondta nekem Suzuki egy dokuszanon. (A könyv megadja a zen fogalmak és kifejezések magyarázatát. - OP) - Voltaképpen mindenkivel megtörténik egy nap. Ha kitartasz a zazenben és gyakorolsz, ez a csodálatos élmény örökké veled marad. Ha viszont nem képzed magad ilyen módon, elmúlik, akár egy pszichedelikus élmény." (Zazen: zen meditáció. Dokuszan: formális, személyes beszélgetés a tanítóval - meghatározó jelentőségű a tanítvány fejlődéséhez - OP)
S egy igen érdekes egybeesés: "Miközben beszélt, Suzuki gyakran körülnézett, és megkérdezte: - Értitek? Egy alkalommal hozzátette: - Ha azt hiszitek, hogy igen, akkor nem." Erről Alan Greenspan, az USA jegybank szerepét betöltő FED hajdani legendás elnöke híres zárómondata ötlik fel egyik beszéde végén: "Hölgyeim és Uraim, ha úgy érzik, nagyon világosan beszéltem, úgy valószínűleg egy szót sem értettek az egészből."

A Goodreads ajánlóból: "Suzuki rendkívüli tehetségét, hogy köznapi nyelven közvetítse a zen hagyományos tanításait, jól ismeri a Zen szellem, kezdők szelleme (az ő könyve - OP) számtalan olvasója. Mostani könyvében erőteljesen és közvetlenül kelti életre a zen tanításait történetekkel, amelyeket a tanítványainak mond el. Ezek életteli találkozások a zennel elevenbe vágók, humorosak, meglepő ellentmondásokkal szolgálnak, s a való élet környezetébe helyezve remekül megérthetők.
Mint maga Buddha, Suzuki is mélyen szántó tanításokat nyújtott, s azokat mesterien formálta meg minden pillanat, személy, vagy helyzet számára, amellyel találkozott. Hangsúlyozta: miközben a buddhizmus megragadhatatlan leglényege állandó, e lényeg kifejezése mindig változik. Az itt előadott történetek mindegyike egy-egy példája ennek a sokoldalú és időtlen minőségnek, s azt mutatják, hogy a megvilágosodás elérésének lehetősége létezik, épp itt, épp most, ebben a pillanatban."

SAJTÓSZEMLE

elte.hu, 2024. 03. 25.
"EGY TECHNOLÓGIA ALKALMAZÁSA ÖNMAGÁBAN NEM INNOVÁCIÓ"

techmonitor.hu, 2024. 03. 26.
33,8 milliárd forint többletbevételt eredményező innovációkat díjaztak

webradio.hu, 2024. 03. 26.
Az Egis Gyógyszergyár Zrt. kapta a Magyar Innovációs Nagydíjat

gondola.hu, 2024. 03. 26.
A 32. Magyar Innovációs Nagydíj: Egis

magyarhirlap.hu, 2024. 03. 26.
Az Egis Gyógyszergyár Zrt. kapta a 32. Innovációs Nagydíjat

flagmagazin.hu, 2024. 03. 26.
Idén a korábbinál több, összesen 57 pályázat érkezett.

magyarnemzet.hu, 2024. 03. 26.
Az innovációs nagydíj tükre a magyar gazdaságnak

vg.hu, 2024. 03. 26.
Kockáztatni és innoválni kell - ez a jövő kulcsa

ujhirek.hu, 2024. 03. 26.
Vállalni kell a kockázatot, és innoválni - ez a jövő kulcsa

zetapress.hu, 2024. 03. 26.
Felsőházi innovációk

Info Rádió, 2024. 03. 26.
Interjú Dr. Volk Balázzsal, az Egis az Gyógyszergyár hatóanyag-fejlesztési igazgatójával, az elnyert Innovációs Nagydíj kapcsán

Kossuth Rádió, Krónika 12:00, 2024. 03. 26.
Átadták az idei Magyar Innovációs Nagydíjakat

M1 híradó, 2024. 03. 26.
Átadták a Magyar Innovációs díjakat

M1 /M5- Agenda, 2024. 03. 26.
Átadták a Magyar Innovációs díjakat

medicalonline.hu, 2024. 03. 27.
Átadták a Parlamentben a Magyar Innovációs Nagydíjat

profitline.hu, 2024. 03. 27.
Az Egis Gyógyszergyár Zrt. kapta a Magyar Innovációs Nagydíjat

tozsdeforum.hu, 2024. 03. 27.
Magyar Innovációs Nagydíjat kapott az Egis Gyógyszergyár

infonograd.hu, 2024. 03. 27.
Az Egis Gyógyszergyár Zrt. kapta a Magyar Innovációs Nagydíjat.

hrportal.hu, 2024. 03. 27.
Az Egis Gyógyszergyár Zrt. kapta a Magyar Innovációs Nagydíjat

univpecs.com, 2024. 03. 27.
KIEMELT INNOVÁCIÓS ELISMERÉSBEN RÉSZESÜLT A PTE

nkfih.gov.hu, 2024. 03. 27.
Az Egis Gyógyszergyár Zrt. kapta a Magyar Innovációs Nagydíjat

nkfih.gov.hu, 2024. 03. 27.
A 32. Magyar Innovációs Nagydíj: Egis

szkk.pte.hu, 2024. 03. 27.
KIEMELT INNOVÁCIÓS ELISMERÉSBEN RÉSZESÜLT A PTE

pte.pte.hu, 2024. 03. 27.
Átadták a 32. Magyar Innovációs Nagydíjat kedden a Parlamentben.

weborvos.hu, 2024. 03. 27.
Kiemelt innovációs elismerésben részesült a PTE

jarmuipar.hu, 2024. 03. 27.
Átadták az innovációs díjakat

minap.hu, 2024. 03. 27.
MISKOLCI SIKER - ENERGIAÜGYI INNOVÁCIÓS DÍJAT KAPOTT A FUX

103news.com, 2024. 03. 27.
Megvan az Innovációs Nagydíj nyertese

boon.hu, 2024. 03. 27.
Innovációs díjat kapott a miskolci Fux Zrt.

demokrata.hu, 2024. 03. 27.
Magyar innovációkat díjaztak

magyarmezogazdasag.hu, 2024. 03. 27.
Átadták az idei Magyar Innovációs díjakat

mgyk.hu, 2024. 03. 27.
AZ EGIS GYÓGYSZERGYÁR ZRT. KAPTA A 32. INNOVÁCIÓS NAGYDÍJAT - MAGYARHIRLAP.HU

sztnh.gov.hu, 2024. 03. 27.
Átadták a 2023. évi Magyar Innovációs Nagydíjat

medicalonline.hu, 2024. 03. 27.
Kiemelt innovációs elismerésben részesült a PTE

infonograd.hu, 2024. 03. 27.
Az Egis Gyógyszergyár Zrt. kapta a Magyar Innovációs Nagydíjat.

kamaraonline.hu, 2024. 03. 27.
Az Egis Gyógyszergyár Zrt. kapta a Magyar Innovációs Nagydíjat

okosipar.hu, 2024. 03. 27.
Átadták a Magyar Innovációs Nagydíjat és díjakat

trendfm.hu, 2024. 03. 27.
Fenntarthatóság: kitörési pontok a vállalati, kutatói és állami szféra számára

computertrends.hu, 2024. 03. 27.
Fenntartható transzformáció mesterséges intelligenciával

nkfih.gov.hu, 2024. 03. 27.
Magyar innovációkat díjaztak

itbusiness.hu, 2024.03.27.
Amit csak a megoldhatatlan képes megoldani a kriptográfiában

Radiocafe, Millásreggeli, 2024. 03. 27.
Interjú Korányi Lászlóval, a Nemzeti Innovációs Ügynökség vezérigazgató-helyettesével

newtechnology.hu, 2024. 03. 28.
Innováció és vállalatépítés: a Bosch csoport topvezetője tartott előadást a Széchenyi-egyetemen

barcsihirek.hu,2024. 03. 28.
Kiemelt innovációs elismerésben részesült a PTE

ictglobal.hu,2024. 03. 28.
Félmilliárdos magánprogram indul startupoknak

magyarnemzet.hu,2024. 03. 28.
Újabb eszköz a vállalkozások fejlesztésére

vg.hu,2024. 03. 28.
Megjelent a KKV Technológia Plusz Hitelprogram kiírása

bme.hu, 2024.03.28.
Akadémiai "világítótornyok" tudásmegosztása a BME-n

figyelo.hu, 2024. 03. 29.
A Richter bevétele 10 százalékát fordítja kutatás-fejlesztésre, meg is van az eredménye

mmonline.hu, 2024. 03. 30.
Újabb lehetőség magyar startupoknak

gyartastrend.hu, 2024. 03.30.
A jövő pénzéről beszéltek a Műegyetemen

uzletem.hu, 2024. 03. 31.
Átadták a 2023. évi innovációs díjakat

vaol.hu, 2024. 03. 31.
Az Egis Gyógyszergyár Zrt. kapta a Magyar Innovációs Nagydíjat

autoszektor.hu, 2024.03.31.
Ilyen lesz FRED, az idei magyar Formula autó

Magyar Nemzet, 2024. 04. 02., 10. oldal
Magyar bajnokokat a gazdaságnak!

magyarnemzet.hu, 2024. 04. 02.
Magyar bajnokokat a gazdaságnak!

kamaraonline.hu, 2024. 04. 02.
Megjelent a KKV Technológia Plusz Hitelprogram kiírása

okosipar.hu, 2024. 04. 02.
Új fejezetet nyithat az agykutatásban az innovációs díjjal kitüntetett szoftverfejlesztés

elte.hu, 2024. 04. 02.
RADNÓTIS SIKER A NEUMANN TÁRSASÁG TEHETSÉGKUTATÓ VERSENYÉN

insiderblog.hu, 2024. 04. 02.
Női szakemberekkel mutat példát a fiataloknak az IVSZ és a WiTH -

portfolio.hu, 2024. 04. 03.
Bezuhantak a kockázatitőke befektetések: mi lehet most a válságálló stratégia?

Magyar Mezőgazdaság, 2024. 04. 04., 8-9. oldal
Átadták az idei Magyar Innovációs díjakat

hirado.hu, 2024. 04. 04.
Nagy Márton: 2024-ben újraindítják, 2025-ben tovább erősítik a gazdasági növekedést

mfor.hu, 2024. 04. 04.
Nagy Márton új otthonfelújítási kampányt ígér

bme.hu, 2024. 04. 05.
KÖRNYEZETVÉDELMI INNOVÁCIÓS DÍJAT NYERT A MŰEGYETEMI FIATALOK INNOVÁCIÓJA

novekedes.hu, 2024. 04. 05.
Magyar világsikerről értekeztek: gyógyszeripari történelmet írhat a cariprazine

pecsi-hirhatar.hu, 2024. 04. 05.
Kiemelt elismerés a Pécsi Tudományegyetem innovációjának

gyorplusz.hu, 2024. 04. 07.
A nemzetközi hallgatókat is inspirálja az egyetem Innovációs Parkja

digitalhungary.hu, 2024. 04. 07.
A nemzetközi hallgatókat is inspirálja a Széchenyi István Egyetem Győri Innovációs Parkja

atv, Új mezőgazdasági magazin, 2024. 04. 07.
Összeállítás: Agrár Innovációs Díjat nyert a Makrom Kft. Zilda termékcsaládja

szakmatszerzek.hu, 2024. 04. 08.
Tehetség és fejlődés: Új lépések a Nemzeti Tehetség Programban

Magyar Minőség elektronikus folyóirat 2024/04, 55-59. oldal
Átadták a 2023. évi Innovációs Díjakat

A Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal Hírlevele - 2024/3
Összesen több mint 33,8 milliárd forint többlet bevételt eredményező, kiemelkedő társadalmi hasznot hozó, világviszonylatban is kimagasló teljesítményeket díjaztak a Magyar Innovációs Nagydíj átadási ünnepségén

A Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal Hírlevele - 2024/3
Fókuszban a fenntarthatóság: építő eszmecsere a vállalati, a kutatói és az állami szféra együttműködéséről

A Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal Hírlevele - 2024/3
Jedlik Ányos-díj 2024
Szerkesztő: Pazsák Zsófia, Design: Visualia Stúdió, Felelős kiadó: Dr. Szabó Gábor. A Hírlevél minden páratlan hét keddi napján jelenik meg, és aznap internetes portálunkon is olvasható.
Hírlevélszerkesztőség: 1116 Budapest, Fehérvári út 108-112.
tel.: (+36 1) 2000-731, e-levél: innovacio@innovacio.hu
A Hírlevélre a www.innovacio.hu c. portálon lehet regisztrálni.