XXXIV. évf. | 2024. március 12. | 5. szám

Hírek
Magyar Innovációs Szövetség
Köszöntjük új tagjainkat
Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala Magyar Kutatási Hálózat
Várható események
Pályázati felhívások
Szakirodalomfigyelő
SajtószemleHÍREK | MAGYAR INNOVÁCIÓS SZÖVETSÉG

Döntöttek a 2023. évi, 32. Magyar Innovációs Nagydíj pályázat legjobbjairól

A Magyar Innovációs Szövetség által felkért 31 fős, elismert tudósokból és gazdasági szakemberekből álló bírálóbizottság, Csák János bírálóbizottsági elnök képviseletében Bódis László helyettes államtitkár és Kiss Ádám István az NKFIH elnökének vezetésével, meghozta döntését, és kiválasztotta a 2023. év legjobb, legjelentősebb innovációit. A Magyar Innovációs Nagydíj pályázati felhívására beérkezett 57 kiemelkedő innovációs teljesítményt bemutató pályázat legjobbjai 2024. március 26-án ünnepélyes keretek között az Országház Felsőházi Termében vehetik át a díjakat.

Dr. Pakucs János, a Szervezőbizottság elnöke elmondta, hogy a szakmai zsűri gyógyszerkutatási, gyógyszerfejlesztési, nanotechnológiai, ipari technológiai, élelmiszeripari, valamint oktatástechnológiai tevékenységeket értékelt kiemelkedő színvonalúnak a 2023. évben elért jelentős innovációs teljesítményük alapján.
A 2023. évben a legjelentősebb innovációt elért szervezet részére a Magyar Innovációs Nagydíjat Kövér László házelnök és a Magyar Innovációs Nagydíj bírálóbizottságának elnöke, Csák János, kultúráért és innovációért felelős miniszter adja át. A társszervezetek díjait pedig az illetékes minisztériumok és hivatalok vezetői nyújtják át a leginnovatívabbnak ítélt szervezetek részére.

A 32. Magyar Innovációs Nagydíj a Kulturális és Innovációs Minisztérium és a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal főtámogatásával, valamint az Agrárminisztérium, az Energiaügyi Minisztérium, a Nemzetgazdasági Minisztérium és a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala támogatásával valósul meg.

MISZ elnökségi ülés

A Magyar Innovációs Szövetség következő elnökségi ülését 2024. március 13-án tartja a MISZ székhelyén.

Napirendi pontok:
 1. Beszámoló az előző Elnökségi ülés óta eltelt időszak aktivitásáról
 2. Tájékoztató az új regionális igazgatók kiválasztásáról
 3. Tájékoztatás a NIÜ, az NKFIH és a MISZ tervezett együttműködési megállapodásáról
 4. Három elnökségi tag tájékoztatása az elnökségi munkamegosztásban vállalt konkrét feladatairól
 5. A Választmányi ülés és a Közgyűlés tervezett napirendje, javaslat az Alapszabály módosítására
 6. Új tagdíj rendszer, a tagdíjak módosításának tervezete
 7. Tájékoztatás a 2023. évi Magyar Innovációs Nagydíj pályázat értékeléséről
 8. Egyebek

Innovációs Évadnyitó Konferencia

Március 21-22-én rendezi meg a Figyelő és a Világgazdaság az Innovációs Évadnyitó Konferenciát. Az esemény szakmai partnere a Magyar Innovációs Szövetség. Ennek apropóján Mátrai Gábor, MISZ ügyvezető igazgatója a VG-Exkluzív vendége volt 2024. február 26-án. Mátrai Gábor hangsúlyozta az innováció fontosságát a hazai vállalatok versenyképességének megőrzése, valamint növelése érdekében, szerinte, aki nem foglalkozik az innovációval, az könnyen lemaradhat a piaci versenyben, illetve elveszítheti meglévő piacait, vevőt.

A teljes beszélgetés a következő linken tekinthető meg.

OTIO tudománykommunikációs tréning

2024. március 9-én a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemen került megrendezésre - az OTIO történetében másodszor - a tudománykommunikációs tréning. A 33. Országos Tudományos és Innovációs Olimpia második fordulójában a Magyar Innovációs Szövetség lehetőséget biztosított a pályázóknak, hogy a tudománykommunikációban, előadásmódban hasznos gyakorlati tudásra tegyenek szert.
Az eseményen köszöntőt mondott Dr. Jakab László, az OTIO zsűri elnöke és hasznos tanácsokkal látta el a résztvevőket a beadandó pályázat kapcsán, majd Farkas Szabolcs, a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatalának elnöke, OTIO zsűritag tartott előadást a szellemi tulajdonról, iparjogvédelemről, védjegyoltalomról. Takács Tamás, a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal elnöki tanácsadója és Bognár Károly, kommunikációs osztály osztályvezetője bemutatta a fiataloknak, hogy hogyan álljanak neki a prezentálásnak és gyakorlati tippeket adtak a jó előadáshoz. Károly az önbizalom fontosságát hangsúlyozta, hiszen, ahogy kiemelte, nem a közönség határozza meg az előadót, hanem az előadó hat a közönségre. Hit és hitelesség kéz a kézben jár, akkor lesz az előadó hiteles, ha hisz a mondanivalójában, és ezáltal a hitből tud szenvedéllyel cselekedni.
Dr. Goldfárth József, MISZ elnökségi tag, a Mol Nyrt., innovációs igazgató beszélt a versenyzőknek egy nagyvállalat felépítéséről, az egyetemi együttműködésekről és a MOL-ban zajló kutatás fejlesztés fontosságáról. Dr. Molnár Bálint, Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Rektori Kabinet igazgatója "Sztorik, tudomány és média találkozása a Műegyetemen, avagy hogyan mutatjuk be a kutatói sikertörténeteket" címmel tartott izgalmas előadást, akit Hild Imre, a MISZ Startup Tagozat vezetője, az Óbuda Uni Venture Capital Zrt. vezérigazgatója lendületes előadása követett.
Molnár Janka Sára, OTIO nagykövet és Zsigó Miklós, OTIO nagykövet pedig gyakorlati feladatokat adtak a versenyzőknek, akik a csapatmunkát követve rövid pitchekkel mutatkoztak be egymás előtt.
A fiatalokat az OTIO aktuális információról Pazsák Zsófia, ügyvezetőigazgató-helyettes és Némethné Riba Nikoletta, marketing igazgató tájékoztatta.

Startup Kerekasztal

A hazai startup ökoszisztéma legjelentősebb szereplőit ültette egy asztalhoz a Nemzeti Innovációs Ügynökség. Egy sorozat első eseményeként megszervezett Startup Kerekasztal olyan új formája a piac együttműködésének, amelyen a legfontosabb piaci és állami szereplők vitatták meg a magyar startup vállalkozások helyzetét, a rendelkezésre álló lehetőségeket és igényeket.

A kerekasztal résztvevői között volt a Magyar Innovációs Szövetség, a Hungarian Business Angels Network (HUN-BAN), a Virt DB, a Startup Hungary, a Hungarian Venture Capital Association (HVCA), Design Terminál, a STRT Holding Zrt., és a Turbine Kft. képviselői, míg kormányzati oldaláról a Kulturális és Innovációs Minisztérium, a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal, Nemzetgazdasági Minisztérium és az MNB is.

A jelenlevők kijelölték a 3 legfontosabb területet, amelynek fejlesztésével a leginkább támogatható a hazai ökoszisztéma. Ezek: 1. Több startup létrehozása 2. Több korai fázisú finanszírozás 3. Nagyobb nemzetközi láthatóság elérése.

A Kerekasztal következő ülése jövő hónapban lesz. Szövetségünket a Kerekasztal beszélgetésben Hild Imre, Startup Tagozat vezető képviselte.

Nemzetközi MI kutatás az Alzheimer-kór molekuláris mechanizmusainak feltárására

Tagintézményünk, a BME is részt vesz a neurodegeneratív betegségek kihívásának kezelésére indított európai uniós "Neurodegeneratív betegségek kutatása" (JPND) globális kutatási kezdeményezésben. Az Alzheimer-kór kutatása kiemelt területe a kognitív hanyatlás és időskori demenciák megértésének és általában a neurodegeneratív megbetegedések kutatásának, amely betegségek egyre nagyobb terhet rónak a társadalmakra. A projekt egyedüli magyar tagja a BME Villamosmérnöki és Informatikai Karának Méréstechnika és Információs Rendszerek Tanszék (MIT) Bioinformatikai laboratóriuma és Mesterséges Intelligencia Kutatócsoportja Antal Péter vezetésével. A nemzetközi konzorciumon belül a BME feladata a résztvevő intézmények meglévő adatelemzési hátterének integrálásával a projekt biostatisztikai és bioinformatikai támogatása.

További információk a következő linken.

Ipari és akadémiai szakemberek számára is hasznos termodinamikai publikáció készült

30-as impaktfaktorú tudományos folyóiratban való publikálásra kérték fel a BME Gépészmérnöki Kar fiatal szakemberét, aki a hővezetés tudományterületén folytat kutatásokat. "A hővezetési tudományterület utóbbi 30-40 évének eredményeit, a hővezetéshez kapcsolódó fizikai elveket, modelleket és azok tulajdonságait foglalja össze a publikáció, amelynek minden fejezetében megjelennek a saját következtetéseim is" - fogalmazott Kovács Róbert Sándor, a BME Gépészmérnöki Kar (BME GPK) Energetikai Gépek és Rendszerek Tanszék egyetemi docense, akinek tudományos publikációja megjelent a világ egyik vezető, 2022-ben 30-as impaktfaktort elért kiadója, az Elsevier "Physics Reports" című kiadványában. A tudományos folyóiratban kizárólag azok a kutatók publikálhatnak, akiket a szakmai szerkesztőbizottság erre felkér. Évente 60-70 tanulmányt fogadnak be, és kizárólag összefoglaló (review-típusú) közleményeket publikálnak.

További információk a következő linken.

Idén még nehezebb feladványok várták a RobonAUT versenyzőit

Kalózrobottal és árvízzel is megküzdöttek a műegyetemi mérnökhallgatók autonóm, önműködő járművei az idei RobonAUT döntőben. A rendezvényt Tevesz Gábor főszervező, a RobonAUT egyik alapítója, valamint a BME Villamosmérnöki és Informatikai Kar (BME VIK) Automatizálási és Alkalmazott Informatikai Tanszék címzetes egyetemi tanára nyitotta meg. A versenyző csapatokat és a megmérettetés érdeklődőit köszöntve elmondta, hogy másfél évtizeddel ezelőtt fiatal kollégáival egy olyan kihívást hívtak életre, amelyben az akkor indult villamosmérnök mesterképzés hallgatói a gyakorlatban is megmutathatják, mit tanultak az egyetemen. A 2024-es döntőre 9 csapat kvalifikálta magát: 6 junior és 3 senior formáció mérkőzött meg egymással a különböző futamokban, ahol összesen 110 pontot szerezhettek a hallgatók. A versenyzők közel fél évet dolgoztak az autonóm robotjármű megtervezésén és megalkotásán.

További információk a következő linken.

Egyetem és ipar- közös utakon

A Műegyetem EELISA projektcsapatának tartott szakmai programot székházában az ipari szoftverfejlesztéssel foglalkozó evosoft. A Siemens Advanta tagjaként működő evosoft Hungary Kft. ipari szoftverfejlesztéssel foglalkozik az automatizálástechnika, az integrált hajtásvezérlés, az orvosi képalkotás, az elektromos autók és energetika területén, Magyarország egyik vezető szoftverfejlesztő vállalataként. A szervezet innovatív, világszínvonalú székházát három éve adták át a Rákóczi híd budai hídfőjénél, a helyszín kiválasztásánál fontos szempont volt a hazai informatikus képzésben vezető szerepet betöltő Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem közelsége is. A Műegyetem nemcsak a hazai mérnökképzésben kívánja megtartani vezető pozícióját, de az EELISA egyetemi szövetség egyedüli magyar, egyben alapító tagjaként a nemzetközi, egységes európai mérnökképzés kialakításán dolgozik.

További információk a következő linken.

Köszöntjük új tagjainkat

Név | Meritern Kft.
Tagsorszám | 818
Cím | 1117 Budapest, Budafoki út 183.
Vezető | Szenci Gábor, tervezés és fejlesztés vezető

Tevékenység:
A Meritern Kft.-t 2021 közepén alapították olyan mérnökökből álló vállalatként, akiknek jelentős szakmai hátterük van az orvostechnikai iparágban és a kapcsolódó gyártástechnológiákban. Azzal a kiemelt céllal hozták létre, hogy magas hozzáadott értékű műszaki szolgáltatásokat nyújtsanak az egészségügyi ipar számára. A Meritern Kft. működési stratégiája a legmagasabb technikai színvonalú értékteremtésre összpontosít.
A Meritern Kft. legfőbb tőkéje a vállalat munkatársainak elkötelezettsége az értékteremtő tevékenységek felelős és magas színvonalú végrehajtása és a vállalat fenntartható fejlődése iránt, elsősorban a minőség, nem pedig a mennyiség tekintetében.

Fő tevékenységi profilok:
 • projekt menedzsment,
 • tervezés és fejlesztés,
 • megvalósítási folyamat fejlesztés,
 • megvalósítási folyamat validálás,
 • megvalósítás és anyaggazdálkodás,
 • tervezés verifikálás, preklinikai vizsgálatok,
 • tervezés validálás,
 • műszaki szolgáltatás, tanácsadás, minőségügyi rendszerfejlesztés.

Név | Alapítvány a Vidék Kis- és Középvállalkozásainak Fejlesztésére - Baranya Megyei Vállalkozói Központ
Tagsorszám | 819
Cím | 7621 Pécs, Felsőmalom utca 13.
Vezető | Pohl Marietta, ügyvezető

Tevékenység:
Alapvető feladatuk a hazai, elsősorban Pécs városában, Baranya megyében és a régióban működő mikro-, kis- és középvállalkozások (KKV) felkarolása és megerősítése, a vállalkozások támogatása tanácsadással, mikrohitellel, pályázatírással, rendezvényszervezéssel, inkubátorház üzemeltetéssel és más, a helyi sajátosságokra és igényekre épülő projektekkel.

Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala

A sportipar új motorja: a hatékony IP-védelem

Az SZTNH "IP Hősök" kampányának következő fejezete az éves szinten már 350 milliárd dolláros iparággá vált sportiparban tevékenykedő vállalkozásokat ösztönzi arra, hogy felismerjék a szellemi tulajdon egyre kiemelkedőbb szerepét.

A Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala (SZTNH) kiemelt figyelmet fordít a szellemi tulajdon védelmének fontosságára és annak gyakorlati előnyeire. A SZTNH a sport területén működő kis- és középvállalkozások (KKV) részére indít kampányt az oltalom megszerzésének népszerűsítésére.

Az Európai Unió Szellemi Tulajdoni Hivatala (EUIPO) és az Európai Szabadalmi Hivatal (EPO) egy 2021-es tanulmányában már kimutatta, hogy azoknál a kis- és középvállalkozásoknál, amelyek rendelkeznek szellemi tulajdoni oltalmakkal, például van egy védjegy és design oltalmuk is, akár 63 százalékkal nagyobb lehet az egy főre jutó többlet-árbevétel. Ugyanakkor az európai uniós KKV-k csak 8,8 százaléka rendelkezik regisztrált szellemitulajdon-joggal, míg a nagyvállalatok esetében ez az arány 60 százalék.

Az éves szinten 350 milliárd dolláros iparággá nőtt sportipar jó példaként szolgálhat arra, hogyan is működik a szellemi tulajdon védelme a gyakorlatban. A szabadalmak innovációt serkentenek, melyek révén jobb sportfelszerelések jönnek létre. A védjegyek, márkák és formatervezési minták hozzájárulnak az események, csapatok és felszerelések egyedi identitásához. A szellemitulajdon-jogok szolgálják a licenc- és kereskedelmi szerződések alapját, amelyek hozzájárulnak a sportipar fejlődéséhez.

Az Egyesült Királyságban működő Rheon Labs, amely a veszélyes sportok kedvelőinek fejlesztett ki ütés hatására megkeményedő védőruházatot, jó példa a sportipar területén alkalmazott szellemitulajdon-jogok stratégiai szerepére. Kezdetben üzleti titkokra támaszkodtak a védelem érdekében, ám a növekvő versenyhelyzet miatt később áttértek védőruházatuk technológiájának szabadalmaztatására. Bár ezáltal nyilvánosságra került innovációjuk, cserébe 20 évig élvezhetik a kizárólagosság előnyét, így a versenytársaknak most saját új és innovatív termékeket kell kifejleszteniük vagy kénytelenek licenszelni a Rheon Labs megoldását. Mindebből is látható, hogy a piacon mekkora jelentőséggel bírnak a szellemitulajdon-jogok az innováció ösztönzésében és a versenyképesség fenntartásában.

Számos hazai példa is bizonyítja, hogy az oltalmak megszerzése hatékonyan hozzájárul egy kis- és középvállalkozás sikeréhez. A Gepida 27 éve vezető kerékpárgyártó Magyarországon, a 2000-es évek elején az elsők között kezdtek elektromos kerékpárokat gyártani. Mára már több mint száz alkalmazottal évente 25 ezer kerékpárt értékesítenek nemcsak hazai, de további 30 export piacon is. A védjegyoltalomnak köszönhetően licencpartnerek is használhatják a Gepida márkát, ami a saját termékeik értékesítésén túl további rendszeres bevételi forrást jelent a cég számára.

A szintén magyar Hard Body Hang cég által tervezett Zig Zag mászófalat 2023-ban beválogatták az Európai Unió Szellemi Tulajdon Hivatala (EUIPO) DesignEuropa Díj döntősei közé a kis- és feltörekvő vállalkozások kategóriájában. A cég Bécstől kezdve Grönlandon át egészen Hong Kongig számos megrendelővel büszkélkedhet. A siker egyik kulcsa, hogy a vállalat szellemi tulajdonait, beleértve a mászófal designját, már a kezdetektől fogva oltalmazzák, így védekezve a másolók és a konkurencia ellen. Ez pedig a cég jövőbeli növekedését is segíti.

Az SZTNH új kampányának célja, hogy a magyar sportipar még több kis- és középvállalkozása felismerje a szellemi tulajdon védelmének előnyeit, ami jelentős mértékben hozzájárulhat hosszútávú sikerükhöz, versenyképességük növekedéséhez és az új piaci lehetőségek kiaknázásához is.
További információ: ipmindenkinek.hu

Magyar Kutatási Hálózat

Róna Gergely a HUN-REN Hazahívó Program keretében az USA-ból tért haza, hogy a HUN-REN TTK-ban új kutatócsoportot alapítva az idegrendszeri degeneratív betegségek hátterét vizsgálja

Róna Gergely sejtbiológus a HUN-REN Hazahívó és Külföldi Kutatókat Toborzó Programja keretében az Amerikai Egyesült Államokból tért haza, hogy a HUN-REN Természettudományi Kutatóközpont (HUN-REN TTK) Molekuláris Élettudományi Intézetében létrehozott kutatócsoportjával a neurális DNS-hibajavítás molekuláris mechanizmusait vizsgálja a neurodegeneratív betegségek jobb megértése érdekében.

További információk: https://hun-ren.hu/hirek/rona-gergely-a-hun-ren-hazahivo-program-kereteben-az-usa-bol-tert-haza-hogy-a-hun-ren-ttk-ban

Megérkezett a HUN-REN EK-ba Magyarország első Na-S akkumulátora

A villamos energia innovatív tárolását demonstrálhatja majd hazánk első nátrium-kén akkumulátora, amely megérkezett a HUN-REN Energiatudományi Kutatóközpont (HUN-REN EK) telephelyére. A projekt során szerzett tapasztalatok segíthetik Magyarország karbonsemlegességének elérését.

További információk: Megérkezett a HUN-REN EK-ba Magyarország első Na-S akkumulátora

Lovas Róbertet, a HUN-REN SZTAKI igazgatóhelyettesét Európa kulcsfontosságú nemzetközi digitális kutatási infrastruktúrájának igazgatótanácsi tagjai közé választották

Lovas Róbertet, a HUN-REN Számítástechnikai és Automatizálási Kutatóintézet (HUN-REN SZTAKI) igazgatóhelyettesét, az Óbudai Egyetem docensét 2024 januárjától Magyarországról elsőként, kétéves időszakra az EGI igazgatótanácsának tagjává választották. Az EGI a digitális kutatási infrastruktúrák között kiemelkedő jelentőségű, 22 ország több mint 300 szervezetét képviselő szövetség, amely a világon sok szempontból egyedülálló, nyilvánosan finanszírozott, tudományos célú e-infrastruktúra-szolgáltató. A 20 éve alapított szervezet federált felhő- és további szolgáltatásai közel 80 ezer kutató munkáját támogatják százötvennél is több adatközpontból, így az 1 millió processzormagot és 700 petabájtot meghaladó számítási és tárolási kapacitásával a formálódó Európai Nyílt Tudományos Felhő egyik kulcsszereplőjének tekinthető.

További információk: Lovas Róbertet, a HUN-REN SZTAKI igazgatóhelyettesét Európa kulcsfontosságú nemzetközi digitális kutatási infrastruktúrájának igazgatótanácsi tagjai közé választották

A HUN-REN tizenegy fiatal kutatójának kiemelkedő tudományos munkáját ismerték el az MTA Akadémiai Ifjúsági Díjával 2024-ben

A HUN-REN tizenegy fiatal kutatója vehette át a Magyar Tudományos Akadémia több mint ötven éve alapított Akadémiai Ifjúsági Díját 2024. február 29-én az MTA Székházban. A bölcsészet- és társadalomtudományok, az élettudományok, valamint a matematikai és természettudományok művelői közül idén összesen huszonöt fiatal kutató nyerte el az elismerést.

További információk: A HUN-REN tizenegy fiatal kutatójának kiemelkedő tudományos munkáját ismerték el az MTA Akadémiai Ifjúsági Díjával 2024-ben

A HUN-REN kutatói nagy adathalmazok bioinformatikai elemzésével fontos felfedezésekre jutottak a rák-immunterápia mellékhatásaival kapcsolatban

A HUN-REN Számítástechnikai és Automatizálási Kutatóintézet (HUN-REN SZTAKI) tudományos munkatársának, Kerepesi Csabának az elsőszerzőségével a rangos Journal of Clinical Oncology folyóirat egy allapjában megjelent tanulmány a rák elleni immunterápia mellékhatásait vizsgálta. A kutatók megállapítása szerint minél inkább különböznek a ráksejtek az egészséges sejtektől, annál erősebbek a terápia autoimmun mellékhatásai, azaz annál inkább támadja az immunrendszer az egészséges sejteket is. Az eredmények igazolták a Bakács Tibor (HUN-REN Rényi Intézet) és munkatársai által 2007-ben kidolgozott új immunelméletet, és segíthetnek az immunterápia mellékhatásainak hatékonyabb előrejelzésében, illetve a kezelés hatékonyságának fokozásában, ami egyszer talán megoldás lehet a legtöbb ráktípus ellen.

További információk: A HUN-REN kutatói nagy adathalmazok bioinformatikai elemzésével fontos felfedezésekre jutottak a rák-immunterápia mellékhatásaival kapcsolatban

Várható események

Tektite online technológiai partnerközvetítő rendezvény

2024. március 26-29-én rendezik meg a Tektite online technológiai partnerközvetítő rendezvényt. A Tektite célja, hogy összekösse a különböző innovatív technológiák iránt érdeklőket, a forgalmazókat befektetőket a technológiai cégekkel (pl.: startup cégek, globális vállalatok, egyetemek, kutatóközpontok, stb.).
A rendezvény négy különböző területre fókuszál, melyek a "Digital Healthcare", "EduTech", "Smart Manufacturing" és "Smart Home/City/Farm". A program a B2B partnerkeresésen túl a startupok számára pitching lehetőséget is biztosít, továbbá "biz opportunity" piacteret nyújt.

A rendezvényen kizárólag online, előzetes, ingyenes regisztrációval lehet részt venni. További információért vegye fel a kapcsolatot a magyar társszervezővel, tagszervezetünkkel, az LC Innoconsult Kft.-vel (mogyorosi.peter@lcinnoconsult.com).

Védjegy és Design Szakmai Ügyfélfórum
A Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala és a Magyar Védjegy Egyesület 2024. április 12. napján 10.00-12.00 óráig Védjegy és Design Szakmai Ügyfélfórumot szervez. A kérdéseket március 25-ig várják a rendezveny@hipo.gov.hu e-mail címre.

PÁLYÁZATI FELHÍVÁSok

ESA BIC Hungary program

A Design Terminal az Európai Űrügynökséggel közösen vezeti az ESA BIC Hungary programját, melyen keresztül céljuk, hogy támogassák és útnak indítsák Magyarország legsikeresebb űripari vállalkozásait.

Kinek szól az inkubációs program?
Jelentkezni lehet startupként vagy természetes személyként, űripari kapcsolódással rendelkező termékkel vagy szolgáltatással. Vállalkozásuk Magyarországon van bejegyezve és nem idősebb 5 évnél, amennyiben természetes személy jelentkezik, vállalja, hogy sikeres beválasztást követően bejegyezi cégét a program indulásáig.

Mit ajánlanak a program során?
Támogatási csomagjuk technikai támogatást, üzleti mentorálást és jogi/szellemi tulajdonjogi tanácsadást és 50?000 euró ösztöndíjat tartalmaz.

Az aktuális jelentkezési határidő: 2024. április 25. nap vége

Az érdeklődőknek 2024. április 4-én tartanak egy hibrid információs alkalmat (ESA BIC Open Day) és eligazítást a jelentkezés folyamatáról, amelyre itt lehet regisztrálni.

További információk a következő linken, valamint a space@designterminal.org-n.

Kínai együttműködési lehetőség

Jiangsu tartomány innovációs ügynöksége hirdetett meg pályázati lehetőséget PhD fokozattal rendelkezőknek kínai együttműködésre.
 • Magán személyek által vezetett projektek, a jelentkezőknek rendelkeznie kell Ph.D. végzettséggel
 • A jelentkezők életkora nem haladhatja meg az 50 évet
 • Főbb területek: New materials, smart manufacturing, ICT, biopharmaceuticals, AI
 • A projektek lehetnek egyéni kutatási irányzatok (egyetemi kutatók számára), innovatív projektek (egyetemek és cégek számára), vagy érett projektek (cégek közti partner lehetőségek kialakítása érdekében)
Az elbírálást követően lehetőség nyílik a kínai cégekkel való együttműködés kialakítására (például technológia transzfer, együttes kutatás, piac kiterjesztése).

A jelentkezőnek kötelező megadnia az alábbi anyagokat:
 • Diploma másolat
 • Az útlevelének a fénymásolata
 • Fénykép
 • Munkaviszonyi igazolás
 • Talent Form (az érdeklődők tagszervezetünktől, az LC Innoconsult Kft-től a lenti e-mail címen tudják igényelni a jelentkezési lapot)
A beküldési határidő március 14., 12:00

Kérjük jelentkezésüket és a fent említett csatolmányokat mihamarabb küldjék el. (mogyorosi.peter@lcinnoconsult.com)

A WIPO nemzetközi pályázati programja

A Szellemi Tulajdon Világszervezete (World Intellectual Property Organization, WIPO) meghirdette "WIPO Global Awards 2024" nemzetközi pályázati programját. A program eredetileg a szellemi tulajdon használata révén üzleti sikereket elérő kis- és közepes vállalkozások számára indult, de idén már startupok is jelentkezhetnek.

A jelentkezési időszak 2024. március 31-ig tart. A pályázat nyitva áll a világ bármely részén, a technológia, a mezőgazdaság, a kreatív ipar területén, illetve egyéb ágazatokban működő gazdasági tevékenységet folytató kkv és startup előtt. A szellemi tulajdon valamennyi formájának használatával lehet jelentkezni, a szerzői jogtól a védjegyeken és szabadalmakon át a földrajzi árujelzőkig.

A beérkezett pályázatok közül a WIPO Titkársága által kiválasztott 25 jelölt nevét közzéteszik. Ezt követően a független nemzetközi zsűri kiválasztja a hét nyertest.

A díjátadó ünnepség a WIPO 2024 júliusi Általános Közgyűlése keretében a nyertesek, a zsűri tagjai, a szponzorok, a mentorok és egyéb magas rangú meghívottak részvételével kerül megrendezésre.
További információ és a pályázat beadása a www.wipo.int/global-awards/en/how-to-apply.html oldalon.

SZAKIRODALOMFIGYELŐ

Juhász Árpád: Amerikába jöttem - Beszélgetések Amerikában élő, magyar származású tudósokkal, kutatókkal, mérnökökkel, feltalálókkal 1986 és 1996 között - Akadémiai Kiadó, MERSZ, 2023
Dr. Osman Péter ismertetése

"Az idős kornak is vannak előnyei" - régen sokkal gyakrabban láthattuk Juhász Árpád remek ismeretterjesztő filmjeit, előadásait a tévében.

"A hazai természettudományos ismeretterjesztés egyik legjelentősebb alakja, Juhász Árpád geológus a közelmúltban életműdíjat kapott (a 18. Szóvivő Bálon adták át - OP), ám pályáját még közel sem tekinti lezártnak. - Hirado.hu" (Kiemelések tőlem). "Vastaps kíséretében vehette át a rangos elismerést a TV2 ma napig aktív munkatársa. Juhász Árpád szakmai életpályája több mint hat évtizeden ível át, világjáró geológusként 109 országában járt, ismeretterjesztőként, tudományos újságíróként több ezer cikk és 27 könyv szerzője. A magyar nézőközönség a 70-es évektől már a tévéből is gyarapíthatta a tudását neki köszönhetően. - TV2". Folyamatosan gyarapított sokoldalú ismeretei, gazdag világképe, kimagasló mesterségbeli tudása tették képessé, hogy ennyiféle szakterület nagyjainak értő beszélgetőtársa legyen.

A könyvről és történetéről, a Bevezetőjéből: "Televíziós szerkesztőként 1975-től kezdve több mint száz hazai tudóssal, kutatóval, egyetemi oktatóval beszélgethettem különböző műsorokban. 1986 után műsoraim vendégeinek köre külföldön élő, magyar származású neves szakemberekkel bővült. Közülük néhánnyal a találkozó során sikerült portréműsorokat készítenem. Többen szóbahozták: ha Amerikában járok, szívesen ülnének kamerám elé azokban a kutatóközpontokban, egyetemeken, ahol oktatnak, kutatnak. Utazásra azonban csak 1991-ben nyílt lehetőségem. A felkeresendő interjúalanyokra vonatkozóan a Magyar Tudományos Akadémiától és Pungor Ernő professzortól kaptam javaslatokat."

Gazdag, sokszínű szakmai pályafutása - amelyért igencsak megdolgozott - ellenére, ahogy leírja, az e könyv tartalmát adó utazásaihoz segítséget itthonról nagyon nem kapott. Magánemberként utazott Amerikába. Szerencsé/nk/re az óceán túlfelén már annál inkább segítették. Sokatmondó az is, hogy kik. A bevezetőből idézve: "Teleki Pál geológus, az USA Geológiai Szolgálatának akkori igazgatója bocsátotta rendelkezésemre privát autóját, amellyel a Washingtontól északabbra fekvő egyetemekre, egyes kutatók otthonába, sőt Kanadában élő szakemberekhez is eljutottam. Két hét állt a rendelkezésemre, hogy Washingtonban, Clevelandben, Detroitban, Bostonban, New Havenben és Torontóban forgassak. Segítségemre volt Táskai Mihály egykori magyar televíziós kollegám, aki egy clevelandi televíziónál dolgozott. Az autóval két hét alatt bejárható távolság determinálta, mely egyetemeket, mely személyeket érhetek el. (...) A rá következő években kétszer is eljutottam Costa Ricába Balogh János ökológus professzor társaságában. A róla készített portréfilm mellett Bornemissza Elemér talajtankutatóval is rögzítettem beszélgetést, aki éppen akkortájt alapította meg Costa Ricában a Tudományos Akadémiát."

"A második jelentős amerikai filmkészítésemre 1995-ben került sor, akkor is magánemberként. (..) Kaliforniába utaztam, először is Oláh György Nobel-díjas kémikushoz (University of California, LA), aki budapesti találkozásunkkor hívott meg. A vele készített interjú után Grüner György szilárdtestfizikusról is készíthettem portréfilmet, aki szintén a Los Angeles-i egyetemen tanított. Majd eljutottam két másik világhírű kaliforniai egyetemre, a Stanfordra és a Berkeley-re. Előbbiben Bun Tamás informatikust, utóbbiban Somorjai Gábor fizikokémikust tudtam kamerám elé ültetni. Ezt az Ohio State Universityben, Müller Iván geofizikussal zártam. Interjúsorozatomat a Teller Edével Budapesten készített beszélgetéssel egészítettem ki, így született 18 interjúm a magyar származású, Amerikában sikeres életutat bejárt tudósokkal, kutatókkal, egyetemi tanárokkal, mérnökökkel, feltalálókkal.

[E könyv megírásáig eltelt három évtized], azok a témák, amelyekkel ők az 1990-es években foglalkoztak, már Magyarországon is a mindennapok részévé váltak. [Így még inkább] érdekes, hogy ők akkor milyen jövőképeket vázoltak fel, beváltak-e "jóslásaik", vagy más irányban változott a világ."

A főszereplők és témáik:
 • Aki letapogatta a Holdat • Bay Zoltán fizikus
 • Az élet építőkövei • Bodánszky Miklós peptidkémikus, egyetemi tanár
 • Több pillérű energiastratégia • Sásdi György mérnök
 • Energia kontra környezetvédelem • Beér János energetikus, egyetemi tanár
 • Az Alkotmánytölgy árnyékában • Horváth Csaba kémikus (kromatográfia)
 • Öntöttvas új szerepkörben • Kovács Béla mérnök, feltaláló
 • Aki megjósolta a brexitet • Lázár Árpád (Arpad von Lazar) közgazdász
 • A fenyők nemesítője • Sziklay Oszkár erdőmérnök, egyetemi tanár
 • Egy magyar indián Amerikában • Ilkanich Ferenc egészségügyi menedzser
 • Hídépítés Délkelet-Ázsiában • Dévényi Zoltán hídépítő mérnök
 • Aki tudományos akadémiát alapított Latin-Amerikában • Bornemisza Elemér talajtankutató
 • Félig Európában, félig Amerikában • Teleki Pál geológus
 • Az ingázó informatikus • Bun Tamás egyetemi tanár
 • Focilabda szénmolekulából • Grüner György fizikus, egyetemi tanár
 • A mesterséges holdak bűvöletében • Müller Iván geodéta, geofizikus, egyetemi tanár
 • Mágikus sav • Oláh György, Nobel-díjas kémikus, egyetemi tanár, University of California Los Angeles
 • Súrlódás atomi szinten • Somorjai Gábor fizikokémikus, egyetemi tanár
 • A hidrogénbomba atyja • Teller Ede atomfizikus

Ozan Varol: Gondolkodj úgy, mint egy űrkutató! - Kis lépés a stratégiaalkotásban, hatalmas ugrás a munkában és a magánéletben - Pallas Athéné Könyvkiadó, 2023.
Dr. Osman Péter ismertetése

Steve Jobs-szabály: Lehetetlen nem létezik, csak elégtelen akarat, kitartás, kockázatvállalás, meggyőzőképesség!

"Ha begyújtunk egy rakétát, ezerféle dolog történhet, s ezek közül csak egy elfogadható van - Tom Mueller, a SpaceX hajtóművekért felelős alelnöke" (a könyvből, kiemelések tőlem)

De miért épp űrkutató? "Űrkutatóként gondolkodni olyan, mint egy másik objektíven keresztül látni a világot. Az űrkutatók elképzelik az elképzelhetetlent, és megoldják a megoldhatatlant. A kudarcaikat győzelemmé, a korlátokat pedig előnyökké alakítják. A balszerencsében megoldandó feladatot látnak, nem leküzdendő akadályt. Nem a szilárd meggyőződés, hanem a kételkedés mozgatja őket. Nem a rövid távú eredmények, hanem a hosszú távú áttörés a céljuk. Tudják, hogy a szabályok nincsenek kőbe vésve, a fennálló állapotokat módosíthatják, és új utat alakíthatnak ki." Ez Varol nagyon is realista összegzése a mai űrkutatók voltaképp szükségszerű gondolkodásmódjáról! Szükségszerű, mert - ahogyan e könyvében vázolja - úgy kell nekivágniuk a sikerhez vezető útnak, hogy a végkimenetelt meghatározó tényezők jelentős részét nem tudják eleve uralmuk alá venni, s bármikor útjukat állhatja a Váratlan, amellyel menet közben kell megbirkózniuk.

Varol jól tudja, miről beszél: a honlapján olvasható bemutatkozása szerint "a Cornell Egyetemen (USA) diplomázott asztrofizikából, még egyetemi évei alatt részt vett a 2003-as Mars Exploration Rover programban. Később érdeklődése a társadalom fizikája felé fordult, jogi tanulmányokat végzett, és jogászprofesszor lett. Státusza véglegesítése után ezt is otthagyta, főállású író és előadó lett."

A Goodreads ajánlójából: "Egy korábbi űrkutató elénk tárja a szokásokat, eszméket, stratégiákat, amelyek képessé tesznek, hogy a látszólag lehetetlent lehetővé tegyük. E jól érthető és gyakorlatias könyvében Varol kilenc, az űrkutatásból vett egyszerű stratégiát mutat be, amelyekkel megtehetjük a magunk »nagy lépését« a munkában és az életben, legyen bár az az álomállásunk megszerzése, vállalkozásunk felpörgetése, új tudás/képesség megszerzése, vagy épp a következő áttörést jelentő termék megalkotása. E könyv arra ösztönöz, hogy tűzd ki a magad nagy dobását, és képessé tesz, hogy nekivágj a megvalósításnak."

Szóljon innen önmagáért a könyv! (Idézetek nyitó idézőjeltől záróig, bekezdéseken át.) "Modern világunkban elengedhetetlen, hogy űrkutatóként gondolkodjunk. Ez a világ ugyanis szédítő sebességgel fejlődik, nekünk pedig vele együtt kell fejlődnünk, hogy tartani tudjuk a lépést. [Ha nem is űrkutatóként, ám], mindennapi életünkben mindannyian találkozunk összetett és a szokottaktól eltérő problémákkal. Akik képesek ezekkel megbirkózni - útmutatók nélkül is, versenyt futva az idővel -, rendkívüli előnyhöz jutnak.

Óriási haszna ellenére gyakran úgy gondoljuk, hogy űrkutatóként gondolkodni meghaladja az átlagos földi halandók képességeit, valamiféle zsenialitás szükséges hozzá. (Ha az nem is, a rugalmas gondolkodás képessége, a váratlannal, ismeretlennel való szembenézésnek, a buktatók és a kudarcok leküzdésének bátorsága valóban kell hozzá - OP). Ez a könyv nem az űrtechnológiát kívánja megtanítani, Az űrkutatás megfoghatatlannak tűnő témája mögé rejtőzve sorsfordító leckéket vehetünk kreativitásból és kritikus gondolkodásból.

Attól, hogy valaki elolvassa ezt a könyvet, még nem lesz űrkutató, de képes lesz majd úgy gondolkodni, mint ők." (Ha nem is így, szó szerint, de valóban közelebb kerülhetünk a kreatív, merészen rugalmas, a váratlantól és az ismeretlentől vissza nem riadó gondolkodásmódjukhoz - OP)

"Kilenc űrtudományos alapelvet emelek ki, amelyeknek az űrkutatáson túl is van hasznosíthatóságuk. Elmagyarázom, hol érnek fel a kutatók ezekhez az ideálokhoz, és hol nem. Tanulhatunk az űrkutatás sikereiből és viszontagságaiból.

Akárcsak a rakétakilövés, e könyv is fokozatokból áll. Az első a gondolkodásmód beindításáról szól. Az áttörést hozó gondolkodással együtt jár a bizonytalanság is (akárcsak az új utakon előretörő innovációs munkával - OP), ezért innen kezdjük. Megosztok stratégiákat, amelyek segítségével az űrkutatók a véletlenre merik bízni magukat, és mindezt az előnyükre fordítják. Ezután a legfontosabb alapelvek észszerűsítése következik. Megtudjuk, mi a legnagyobb hiba, amelyet a cégek az ötletelés során elkövetnek, milyen láthatatlan szabályok korlátozzák a gondolkodásunkat, és miért az elvonás, nem pedig a hozzáadás az eredetiség kulcsa. (Felettébb izgalmas, hatalmas szellemi haszonnal kecsegtető ígéret - majd kiderül, mennyit tud Varol ebben adni! - OP)

A második fokozat (gyorsulás) az elsőben kidolgozott ötletek kipróbálásáról szól. Megvizsgáljuk, hogyan lehet újragondolni és finomítani az ötleteket; hogyan találhatjuk meg a hibákat az ötleteinkben azáltal, hogy bizonyítani próbáljuk, hogy tévedtünk....

A hármas fokozat a siker. Megnézzük, miért van szükség sikerre és bukásra egyaránt ahhoz, hogy a lehető legjobban kiaknázzuk a lehetőségeinket." (A siker szerepe nyilvánvaló. Bukásból viszont sokkal többet tanulunk a jövőre nézve, hiszen ekkor megpróbálunk rájönni, mit rontottunk el, mi mehetett félre, s mi mindent tegyünk, hogy ez többé ne ismétlődhessék. - OP)

Hosszú, izgalmas út vár a könyvben, s jóllehet a siker sohasem biztos, sokat ad az esélyeink javításához.

Robert Macfarlane: Lennvilág - Utazás az idő mélyére - Park Könyvkiadó, 2021
Dr. Osman Péter ismertetése

"Az ember az ősidőktől fogva az alvilágba helyezi azt, amitől retteg és amitől szabadulni szeretne - meg azt, amit szeret, és védelmezni, óvni akar."

Bármiért is adta könyvének ezt az alcímet Macfarlane - és pontos a fordítás! -, valójában sokkal kalandosabb, csodásabb, olykor borzongatóbb utakra visz benne. Igazából ez 'Utazások a mélybe', e fogalom sokféle jelentése szerint. A mélybe, amelyhez olyan összetett, olykor borzongatóan vonzó, máskor komor vagy épp ijesztő a viszonyunk.

Ősidők óta mítoszaink, hitrendszereink, gondolkodásunk két pólusa a menny - amely valamiképp a magasban látható, és mégis a közelmúltig elérhetetlen fényességhez kötődik -, valamint az alvilág, amelyet a talpunk alatti mélységekhez tapadó félelem pozícionálhatott a 'Mélybe'. Nagy hitrendszerek szerint a jók felszállnak a Mennybe, a rosszak alászállnak az Alvilágba/Pokolba. Törzsfejlődésünk öröksége a sokakban ma is uralkodó atavisztikus félelem a sötétségtől,, amelyet mélységekben tapasztalnak meg.

A mély valóban számtalan titkot rejt - hogy milyen, a legtöbbünk képzeletét is meghaladóan sokfélét, arról megragadóan sokrétű, lebilincselően izgalmas áttekintést kapunk e könyv fejezeteiből. Olyan dolgokról is, amelyekről a közelmúltig a tudomány sem tudott, vagy épp az univerzum rejtélyes sötét anyagára vadászó, mélyre telepített detektor-rendszerről, s korunk őrült újdonságairól, mint pl. káliumbányászat az óceán alatt. Ez pedig a sokrétű utazás útleírása, e műfaj legjobb hagyományai szerint: érdekes, jól magyarázó, láttató elbeszélése révén szinte bejárjuk, megtapasztaljuk a helyszíneit.

Robert Macfarlane honlapjáról: "Ez a könyv a sötétségbe tett utazások, a tudást kutató alászállások története. Időbeli végpontjai a világegyetem születésekor keletkezett sötét anyag és az antropocén kor nukleáris fináléjának feketesége; a kettő közötti roppant időszakadékban tett utazások elbeszélése a folyamatosan elmozduló jelenben bontakozik ki. Az egyes fejezetek más és más területeken derítik fel a felszín alatti áthallásokat, mintázatokat és összefüggéseket.

Több mint tizenöt éve írok a táj és az emberi szív kapcsolatáról. Ami azzal kezdődött, hogy igyekeztem megoldani egy rejtélyt - hogy már egészen fiatalon mi vonzott a hegyekhez annyira, hogy olykor akár az életemet is adtam volna ezért a rajongásért -, mostanra egy öt könyvön, összesen vagy kétezer oldalon át húzódó, mélyreható felderítői munkává szélesedett. A világ legmagasabb hegyeinek jeges csúcsairól indulva haladtam a lefelé tartó pályán, amelynek végállomása csakis a felszín alatti tartományok felfedezése lehetett. "Hív a lejtő / amint hívott a kaptató is" - írta költeményében William Carlos Williams. Életem első fele kellett ahhoz, hogy megértsek valamit abból, amit gondolt. Odalent, a föld alatti világban olyan dolgokat láttam, amiket - remélem - soha nem fogok elfelejteni, és olyanokat, amiket jobb lett volna soha nem látnom. Amit a legkevésbé emberi könyvemnek gondoltam, óriási meglepetésemre a leginkább közösségi elkötelezettségű lett.

University of Cambridge róla: "Az irodalom és a környezet-bölcsészet (Environmental Humanities) professzora az Angol Karon. Elismert író a természet, klíma, táj, emberek és helyek témakörökben. Könyveit 30+ nyelvre fordították le, világszerte díjakat nyertek, és széles körben alkottak belőlük zenét, filmet, televízió-. rádió- és színházműsort. Ő maga is írt operákat, színdarabokat, filmeket. Teljes jogú tagja a Royal Society of Literature-nek."

Google Books: "A »generációjának a természeti környezetről szóló nagy írójaként ünnepelt« (Wall Street Journal), Macfarlane nagyra becsült szerzője az ember-, valamint a természet birodalmai közti találkozásokról szóló műveknek. Ebben a könyvében remekművet alkotott. Benne létfontosságú és nyugtalanító kérdést tesz fel: »Vajon jó ősei vagyunk-e a jövő Földjének?« A megragadó nyitó oldalaitól a mélyen megindító záró gondolatokig, ez utazás a csodákba, veszteségekbe, félelelmbe és reménybe. Egyszerre ősi és sürgető, ez a könyv megváltoztatja a világlátásunkat."

A LIBRI Ajánlóból: "Különös, összetett műfajú könyvében Robert Macfarlane föld alatti világokba kalauzol el bennünket: bronzkori temetkezési kamrákba, grönlandi gleccserek mélyére, a Párizs alatti katakombák labirintusába, a szlovéniai karsztvidék víznyelőibe. De szó esik a fák közti kommunikációt lehetővé tevő gombafonalrendszerekről, vagy az új-mexikói sivatag alatti radioaktívhulladék-temetőről is. Izgalmas, olykor megrendítő utazások ezek az emberi történelem és bolygónk történetének múltjába, jelenébe és jövőjébe. És rádöbbentenek, hogy a »lenti világ«, melynek létezéséről alig veszünk tudomást, szerves része mindennapi életünknek."

Az útitervről:
Az első üreg
1 Alászállás
Első rész LÁTNI (Nagy-Britannia)
2 Temetkezés (Mendips, Somerset)
3 Sötét anyag (Boulby, Yorkshire)
4 Az aljnövényzet (Epping Forest, London)
A második üreg
Második rész REJTŐZKÖDÉS (Európa)
5 Láthatatlan városok (Párizs)
6 Csillagtalan folyók (Il Carso, Olaszország)
7 Odvas vidék (Szlovéniai-fennsík)
A harmadik üreg
Harmadik rész KÍSÉRTETEK (Észak)
8 Vörös táncosok (Lofoten, Norvégia)
9 A Perem (Andøya, Norvégia)
10 Az idő kéksége (Kulusuk, Grönland)
11 Olvadékvíz (Knud Rasmussen-gleccser, Grönland)
12 A Rejtekhely (Olkiluoto, Finnország)
13 Felbukkanás

Rebecca Wragg Sykes: Rokonság - Neandervölgyi élet, szerelem, halál és művészet - Alexandra Kiadó, 2023.
Dr. Osman Péter ismertetése

Mondhatnánk, hogy a szakterület egyik kiváló kutatója segítségével ismerjük meg hajdani közeli rokonainkat, akiket elnyelt a mindent elemésztő idő, de ez nem lenne igazán pontos. A neandervölgyi ember ma is velünk él - bennünk. A kutatások mai állása szerint génjeink kb 1-4 %-át tőle örököltük, a fajok egyedei közti kapcsolatok révén. S kutatások valószínűsítik azt is, hogy fajunknak jelentős szerepe volt a letűnésükben: előnyösebb képességeivel kiszorította őket élettereikből.

A szerzőről és könyve fogadtatásáról, honlapjáról: "Dr Rebecca Wragg Sykes archeológus, szerző, és 'hídképző' a saját szakterülete és más tudományterületek, valamint a nagyközönség között. Tiszteletbeli kutatója a Cambridge Egyetem Archeológiai Kutatóintézetének, tiszteletbeli teljes jogú tagja a Liverpool Egyetem Archeológiai, Klasszika és Egyiptológiai Karának. (Doktori fokozatát a neandervölgyiekre vonatkozó disszertációjával nyerte el - Wikipedia) Tudományos szakértelme mellett hírnevet szerzett kimagasló ismeretterjesztő tevékenységével is."

Honlapja hossza sorolja a munkásságáért, valamint az e könyvéért - "A kritika által kedvező elismerésben részesített nemzetközi bestseller" - kapott elismeréseit. Egyebek közt, • »2020 Egyik Legjobb Könyve«: The Times; The Sunday Times; New Scientist, BBC Science Focus; Bloomberg • 2021 A brit Pen Klub »Történelemért« Díja • »2021 100 Figyelemre Méltó Könyve" The New York Times • "Az Év Könyve 2021" Current Archaeology brit archeológiai folyóirat • 2022 A Royal Anthropological Institute Az Antropológia Népszerűsítéséért Díja, szintúgy a Prehistoric Society Elnöki Díja.

A sajtó elismeréseiből:"The Times: A Hét Könyve: »Ha csak egy könyvet olvasol a neandervölgyiekről, ez legyen az. Remekül mértékadó bemutatás.«"

"The Guardian: »A tudományos és az írói remeklés ötvözete«"

"The London Review of Books: »Izgalmasan teljes áttekintése mindannak, amit ma a neandervölgyiekről tudunk.«"

A magyar kiadásban idézett kritikákból (ismételten mondottak kihagyásával):
 • "A neandervölgyiek teljes történetét kívánja elmondani, és lenyűgöző munkát végzett a többezernyi tanulmány egységes, laikusok számára is érthető történetté formálásával. Ez a könyv nem csak azok számára fontos olvasmány, akit foglalkoztatnak ősi kuzinjaink, hanem mindenkinek, akit érdekel az emberiség." Yuval Noah Harari (A The Times-ban - OP)
 • "Lenyűgöz alaposságával, miközben a kutatás izgalmas leírása már-már egy hollywoodi thrillert idéz. Wragg Sykes műve bátor és fenséges vállalkozás neandervölgyi rokonaink felélesztésére." The Wall Street Journal
 • "Impresszív debütálásában Sykes megcsillogtatja mély antropológusi tudását. Könyve magával ragadó módon kelti életre rég kihalt rokonainkat." Publishers Weekly
 • "A Rokonság meggyőző módon értékeli újra a neandervölgyieket, mint bonyolult, eszes és törődő lényeket, akik tanulmányozása révén az emberiségről is sokat megtudhatunk." The Guardian
 • "Minden, amit csak tudhatni akarhatunk legközelebbi rokonaikról. Wragg Sykes a neandervölgyiek kutatására tette fel életét, és óriási lélegzetű könyvében ügyesen adagolja a rendkívüli információmennyiséget. Tudományos ismeretterjesztés mesterfokon." Kirkus Reviews
 • "Wragg Sykes információkkal telezsúfolt, ám magát olvastató könyve meggyőző bemutatása a neandervölgyiek kutatása terén a közelmúltban elért áttöréseknek." The Times
 • "Sykes elismert őskorrégész, kitűnő tudományos író, és a laikus olvasók számára is érthető kontextusba helyezi a régészeti leleteket és az új tudományos módszereket." Popular Science
Mindezekhez két dolgot kell hozzáfűznünk: Aki a száraz tudományos tények, feltevések, elméletek hűvös felsorolását kedveli, annak e könyv kevésbé lesz tetszésére. A fentebb említett "írói remeklés" valóban meghatározó jellemzője. Wragg Sykes sokszor a legjobb szépirodalmi előadásmóddal és beleéléssel idézi fel a neandervölgyieket és életüket. Minőségileg sokkal többet ad viszont ebben azzal, hogy mindazt, amit így elénk tár, a tudományok - saját szakterülete, továbbá a társtudományok - legújabb eredményeire alapozza, s így ad olykor a legintimebb részletekbe is bepillantó, lebilincselően érdekes és részletgazdag képet e hajdani 'unokatestvéreinkről', s azok életéről. Abba is betekintést ad, miként jelent meg a neandervölgyiek képe az idők folyamán a kultúránkban.

Másrészt, sokak nagy kedvence máig is a tudományos tényfeltárás technikai és okfejtési világának bemutatása, ami egyebek közt máig is élő világsikerré tette A helyszínelők c. bűnügyi sorozatot. Valójában még sokkal izgalmasabb az érdeklődőnek mindaz, amit e könyv a paleoantropológia világából, kutatási módszereiből, technikáiból, tudományának gondolkodásmódjából és fejlődéséből megmutat. "Mélységes mély a múltnak kútja" (Thomas Mann: József és testvérei), ám nemcsak elnyeli az előttünk jártakat, hanem számtalan módon meg is nehezíti hajdani létük feltárását, megismerését, megmaradt nyomaik megtalálását, és az azokban rejtett vagy kikövetkeztethető tények megismerését.

A Goodreads ajánlójából: "Wragg Sykes az őskőkorszakra vonatkozó legújabb ismeretekre támaszkodva mutatja be a neandervölgyieket, s hogy a korábbi tévhitekkel ellentétben érdeklődő, eszes, ötletes értői voltak a világuknak. Csak őket megértve tudjuk valóban megismerni önmagunkat."

SAJTÓSZEMLE

hirextra.hu, 2024. 02. 26.
International Swiss Talent Forum 2024

techmonitor.hu, 2024. 02. 26.
Magyar fiatal a MISZ küldöttjeként a svájci Swiss Talent Fórumon

magyarnemzet.hu, 2024. 02. 26.
Huszonöt ország küldöttei vettek részt a Swiss Talent Fórumon

innoteka.hu, 2024. 02. 26.
International Swiss Talent Forum 2024

figyelo.hu, 2024. 02. 26.
TANULÁS A JÖVŐÉRT: MAGYAR RÉSZTVEVŐJE IS VOLT A SWISS TALENT FÓRUMNAK

sajomente.hu, 2024. 02. 26.
Idén 25 ország küldöttei vettek részt a Swiss Talent Fórumon

magyarhirlap.hu, 2024. 02. 26.
Idén 25 ország küldöttei vettek részt a Swiss Talent Fórumon

webradio.hu, 2024. 02. 26.
Idén 25 ország küldöttei vettek részt a Swiss Talent Fórumon

hir.ma, 2024. 02. 26.
Idén 25 ország küldöttei vettek részt a Swiss Talent Fórumon

news.sk, 2024. 02. 26.
A Magyar Innovációs Szövetség küldött diákot a svájci tehetségfórumra

gondola.hu, 2024. 02. 26.
A Magyar Innovációs Szövetség küldött diákot a svájci tehetségfórumra

folyoiratok.oh.gov.hu, 2024. 02. 26.
International Swiss Talent Forum 2024

behaviour.hu, 2024. 02. 26.
A digitalizáció a versenyképesség záloga

hrportal.hu, 2024. 02. 26.
Ipar 4.0, avagy a fejlődés fokozódik - "tévhit, hogy a digitalizáció megszünteti a munkahelyeket"

beszerzes.hu, 2024. 02. 26.
Kulcsfontosságú a versenyképességet erősítő ipar 4.0 fejlesztések támogatása

zetapress.hu, 2024. 02. 26.
IST Forum 2024.

estihirlap.online, 2024. 02. 27.
Idén 25 ország küldöttei vettek részt a Swiss Talent Fórumon

eszakhirnok.com, 2024. 02. 27.
Észak-magyarországi Innovációs Díj átadása Miskolcon

hirado.hu, 2024. 02. 27.
Hankó Balázs: A GINOP plusz program munkahelyi képzés harmadik szakaszában 15 milliárd forintra lehet pályázni

webradio.hu, 2024. 02. 27.
Kovács Leventét választották az Óbudai Egyetem rektorává

Kossuth Rádió, Krónika 12:00, 2024. 02. 27.
Márciusban hetvenmilliárd forintos kerettel indul a GINOP Plusz program következő szakasza

m1, 2024. 02. 27.
Márciusban hetvenmilliárdos kerettel indul a munkahelyi képzéseket támogató program következő szakasza

Duna TV, 2024. 02. 27.
Márciusban hetvenmilliárdos kerettel indul a munkahelyi képzéseket támogató program következő szakasza

m1, Ma reggel, 2024. 02. 27.
Interjú Hankó Balázzsal, a Kulturális és Innovációs Minisztérium államtitkárával

ictglobal.hu, 2024. 02. 28.
Ipar 5.0: az emberi tőke felszabadítása

forbes.hu, 2024. 02. 28.
30 sikeres magyar 30 alatt-Respray

innoteka.hu, 2024. 02. 29.
Döntöttek a 32. Magyar Innovációs Nagydíj pályázat legjobbjairól

techmonitor.hu, 2024. 02. 29.
Döntöttek a 2023. évi, 32. Magyar Innovációs Nagydíj pályázat legjobbjairól

medicalonline.hu, 2024. 02. 29.
Döntöttek a 32. Magyar Innovációs Nagydíj pályázat legjobbjairól

zetapress.hu, 2024. 02. 29.
Díjnyertes innovációk

vg.hu, 2024. 02. 29.
Megvannak a 32. Magyar Innovációs Nagydíj nyertesei

magyarmezogazdasag.hu, 2024. 02. 29.
Döntöttek a 2023. évi, 32. Magyar Innovációs Nagydíj pályázat legjobbjairól.

nkfih.gov.hu, 2024. 02. 29.
Megvannak a 32. Magyar Innovációs Nagydíj nyertesei

figyelo.hu, 2024. 02. 29.
DÖNTÖTTEK A 32. MAGYAR INNOVÁCIÓS NAGYDÍJ PÁLYÁZAT LEGJOBBJAIRÓL

uzletem.hu, 2024. 02. 29.
Rivaldafényben az év befektetői a HIPA díjátadó gáláján

vg.hu, 2024. 02. 29.
Nagyágyúk az innovációs konferenciánkon

Észak-Magyarország, 2024. 03. 01., 1+5. oldal
A tudomány forrásához más is hozzáfér

Forbes magazin, 2024. 03. 01., 34-50. oldal
30 sikeres magyar 30 alatt

agroinform.hu, 2024. 03. 01.
Döntöttek a 2023. évi, 32. Magyar Innovációs Nagydíj pályázat legjobbjairól

ujhirek.hu, 2024. 03. 01.
Döntöttek a 32. Magyar Innovációs Nagydíj pályázat legjobbjairól

gyorplusz.hu, 2024. 03. 01.
Döntöttek a Magyar Innovációs Nagydíj pályázatairól

Miskolci napló, 2024. 03. 02., 1+8. oldal
Élen az innovációban

gondola.hu, 2024. 03. 02.
Magyar Innovációs Nagydíj - a harminckettedik

preshaz.eu, 2024. 03. 02.
Innovációs Nagydíj

radio88.hu, 2024. 03. 02.
Döntöttek a 2023-as Magyar Innovációs Nagydíj pályázat legjobbjairól

news.sk, 2024. 03. 03.
Magyar Innovációs Nagydíj - a harminckettedik

hirado.hu, 2024. 03. 04.
Megvannak a 32. Magyar Innovációs Nagydíj pályázat legjobbjai

figyelo.hu, 2024. 03. 04.
INNOVÁCIÓ NÉLKÜL A VERSENYBŐL ÉS A PIACRÓL IS KIESHETNEK A CÉGEK

vg.hu, 2024. 03. 04.
Innováció nélkül nemcsak a versenyből, hanem a piacról is kieshetnek a cégek - vidcast

economx.hu, 2024. 03. 04.
Nagy Márton: Két héten belül kész a kormány versenyképességi csomagja

hirek.prim.hu, 2024. 03. 04.
A sportipar új motorja: a hatékony IP-védelem

novekedes.hu, 2024. 03. 04.
A V4-eket és az uniós átlagot is megelőztük egy területen

newtechnology.hu, 2024. 03. 05.
Mesterséges intelligenciával a hatékonyabb kvantumszámítógépekért - NEW technology

bdpst24.hu, 2024. 03. 06.
A nők által alapított startupokhoz csak a befektetések 1%-a jut el Közép-Európában

digitalhungary.hu, 2024. 03. 06.
A nők által alapított startupokhoz csak a befektetések 1%-a jut el Közép-Európában - így lehetne ezen változtatni

piacesprofit.hu, 2024. 03. 06.
Alig jutnak befektetések nők által alapított startupokhoz

muszaki-magazin.hu, 2024. 03. 06.
A sportipar új motorja: a hatékony IP-védelem

uzletem.hu, 2024. 03. 06.
A sportipar új motorja: a hatékony IP-védelem

uzletihirszerzes.hu, 2024. 03. 06.
A sportipar új motorja: a hatékony IP-védelem

portfolio.hu, 2024. 03. 06.
Szigorúbb szabályokra, eltérő uniós támogatási fókuszokra és az MFB-től kapott segítségre számíthatnak a cégek

portfolio.hu, 2024. 03. 06.
Mit kell tudni a Ginop Plusz programról?

portfolio.hu, 2024. 03. 06.
Hogyan lehet elkerülni az EU-pályázatoknál, hogy a gombhoz varrjuk a kabátot?

millasreggeli.hu, 2024. 03. 06.
Millásreggeli podcast: Z generáció, NIÜ, munkakörök az SSC-knél • Millásreggeli - a gazdasági muppet show

Radiocafe, Millásreggeli, 2024. 03. 06.
Interjú Bódis Lászlóval, a Nemzeti Innovációs Ügynökség vezérigazgatójával

hrportal.hu, 2024. 03. 07.
A nők által alapított startupokhoz csak a befektetések 1%-a jut el - így lehetne ezen változtatni

profitline.hu, 2024. 03. 07.
A nők által alapított startupokhoz csak a befektetések 1%-a jut el Közép-Európában - így lehetne ezen változtatni

ictglobal.hu, 2024. 03. 07.
Mesterséges intelligencia vagy csupán "intelligens matematika"?

itbusiness.hu, 2024. 03. 07.
EU-díjat szervez az IVSZ

webradio.hu, 2024. 03. 07.
A daganatos sejteket és a klímaváltozást kutatják a Nők a Tudományban Kiválósági Díj idei díjazottjai

innoteka.hu, 2024. 03. 07.
Támogatás szellemitulajdon-védelemhez

jogaszvilag.hu, 2024. 03. 07.
Akár 6 ezer eurónyi támogatás is szerezhető a szellemitulajdon-védelemhez

minuszos.hu, 2024. 03. 07.
500 miliós támogatás az egyetemi startup-programnak ?

tisztajovo.hu, 2024. 03. 07.
Száznyolcvan csapat veszt részt az idei egyetemi startup-programban

kamaraonline.hu, 2024. 03. 08.
Száznyolcvan csapat veszt részt az idei egyetemi startup-programban

infostart.hu, 2024. 03. 08.
Nagyon kevés befektetés jut el a nők által alapított startupokhoz

jogaszvilag.hu, 2024. 03. 08.
A sportipar új motorja: a hatékony IP-védelem

marketing.hu, 2024. 03. 08.
IVSZ: Hazai projektek indulhatnak egy rangos európai díjért

Jazzy Rádió - Déli Híradó, 2024. 03. 08.
Év elejétől több támogatást kapnak a doktori képzésben részt vevő fiatal kutatók
Szerkesztő: Pazsák Zsófia, Design: Visualia Stúdió, Felelős kiadó: Dr. Szabó Gábor. A Hírlevél minden páratlan hét keddi napján jelenik meg, és aznap internetes portálunkon is olvasható.
Hírlevélszerkesztőség: 1116 Budapest, Fehérvári út 108-112.
tel.: (+36 1) 2000-731, e-levél: innovacio@innovacio.hu
A Hírlevélre a www.innovacio.hu c. portálon lehet regisztrálni.