XXXIV. évf. | 2024. február 27. | 4. szám

Hírek
Magyar Innovációs Szövetség
Köszöntjük új tagunkat
MAFITUD
Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala
Magyar Kutatási Hálózat
Pályázati felhívás
Szakirodalomfigyelő
SajtószemleHÍREK | MAGYAR INNOVÁCIÓS SZÖVETSÉG

MKIK-NGM együttműködés a vállalkozások fejlesztéséért

A kormány célja 2024-ben a gazdaság helyreállítása, ez azt jelenti, hogy 4 százalékos gazdasági növekedést szeretnének elérni - mondta a nemzetgazdasági miniszter az MKIK-ban tartott sajtóeseményen. Nagy Márton kiemelte, ennek három kulcs eleme van: a fogyasztás, illetve a belső kereslet által vezérelt szektorok termelésének és beruházásnak helyreállítása, valamint a munkaerőpiaci aktivitási ráta növelésén keresztül a gazdaság élénkítése.

Ehhez a célkitűzéshez kapcsolódik a Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Program (GINOP) Plusz. A GINOP Plusz programokban 900-910 milliárd forint áll rendelkezésre két prioritáson: az egyik a vállalkozásfejlesztést, a másik a munkaerőpiaci aktivitást jelöli. Előbbire 450 milliárd forint, utóbbira 460 milliárd forint áll rendelkezésre.

A következő időszakban 6-8 programot hirdetnek meg. Már a jövő héten bejelentenek egy vállalkozásfejlesztési és egy aktivitást ösztönző programot. Előbbi nagyságrendileg 130 milliárd forintos, utóbbi 130-150 milliárd forintos program lesz - mondta a miniszter.

A kormány által bejelentett 450 milliárd forintos GINOP Plusz programok kiemelkedő lehetőséget kínálnak a vállalkozások számára. Ezek a programok a felülvizsgált KKV Stratégia alapján kerülnek megvalósításra, és mikro-, kis- és középvállalkozások számára nyújtanak célzott támogatást. A támogatások célja a vállalkozások versenyképességének megőrzése, melyet technológiai és szervezeti megújítással, valamint digitalizációs és energiahatékonysági beruházások támogatásával érhetnek el.

Nagy Márton, gazdaságfejlesztési miniszter azon minisztériumi képviselők között van, akik megújították a Magyar Innovációs Szövetséggel a Magyar Innovációs Nagydíj pályázatra vonatkozó együttműködési megállapodást. A 32. Magyar Innovációs Nagydíj Pályázat keretében a Gazdaságfejlesztési Minisztérium Ipari Innovációs, valamint Informatikai Innovációs Díjat ad át.

A 32. Magyar Innovációs Nagydíj a Kulturális és Innovációs Minisztérium és a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal főtámogatásával, valamint az Agrárminisztérium, az Energiaügyi Minisztérium, a Gazdaságfejlesztési Minisztérium és a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala támogatásával valósul meg.

További információk a MKIK-NGM együttműködésről a következő linken érhető el.

Tudományos és Innovációs, Technológiai, Ipari és Logisztikai Park Tanács ülés

2024. február 20-án, a Nemzetgazdasági Minisztériumban ülést tartott a Tudományos és Innovációs, Technológiai, Ipari és Logisztikai Park Tanács, a Technológiai és az Ipari Parkok tekintetében.

Az ipari park címpályázatokat és a területbővítéssel, illetve címátadással kapcsolatos kérelmeket a Nemzetgazdasági Minisztérium Ágazatfejlesztési Főosztálya, mint a Tanács Titkársága, áttekintette és értékelte.

A Tanács az alábbi ipari park címpályázatokról pozitívan döntött:
 • KaposGreen Ipari Park (Kaposvár)
 • Forrás Ipari Park (Mezőkövesd)
 • Pharos Ipari Park (Cegléd)
A Tanács az alábbi címátadási, területbővítési kérelmekről pozitívan döntött:
 • Sajó-Völgyi Zöld Ipari Park (Berente) - címátadás
 • Dunavarsányi Ipari Park - területbővítés
 • Kisteleki Technológiai Park - területbővítés
 • Sóskúti Ipari Park - területbővítés
 • Szolnoki Ipari Park és Logisztikai Szolgáltató Központ - területbővítés
Az ülésen a Magyar Innovációs Szövetséget Bolyky János Antal képviselte.

Szabadalomkutatás

A 33. Országos Tudományos és Innovációs Olimpia második fordulójába jutott versenyzői részére Szövetségünk szabadalomkutatást szervezett.

Az online felkészítőre 2024. február 20-án és február 21-én került sor, ahol a 34 fiatal versenyző tájékoztatást kapott a különböző jogvédelmi formákról és önálló szabadalomkutatást végezhettek Takács Lászlóné, a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatalának nyugdíjazott munkatársa segítő felügyelete mellett.

Innovációs lehetőségek a körforgásos gazdaság kialakítására

A Miskolci Egyetem Korszerű Anyagok és Intelligens Technológiák Felsőoktatási Ipari Együttműködési Központ (FIEK) rendezésében Innovációs lehetőségek a körforgásos gazdaság kialakítására címmel klubnapot tartottak 2024 február 14-én, a Miskolci Egyetemen. A Területi Innovációs Platform keretei között rendezett klubnap célja az Egyetem külföldi és hazai egyetemi és ipari partnereivel való kapcsolatának a megerősítése. Előadók voltak: Dr. Gombkötő Imre, projektvezető (ME), Karthikeyan Natarajan Funding Advisor, Research Services LUT University (Finnország), István Zsolt, osztályvezető (ME), Helmeczi Árpád, OEM mérnök (HAJDU Hajdúsági Ipari Zrt), Mészáros Fanni, cégvezető (APPLiA Magyarország Egyesülés), Györkös Péter, Anyag és Termékáram vezető (MOHU Zrt). A rendezvényen Szövetségünket meghívott vendégként Dr. Siposs István c. egyetemi tanár képviselte.

Kutatni öröm - publikálni szükséges

A kutatás legnagyobb öröme a felfedezés, a publikáció viszont szükséges ahhoz, hogy megismerjék a munkánkat - mondta Regős Krisztina több fontos publikáció szerzője, társszerzője. A Mathematical Intelligencer-ben 1978-ban a Rubik kockáról, 2006-ban a Gömböcről, 2023 őszén pedig a tetraéderek egyensúlyáról jelent meg a Műegyetemhez kötődő kutatók cikke. A legfrissebb cikk azért is különleges mert vezető szerzője Almádi Gergő, a Műegyetem negyedéves építészmérnök hallgatója. Társszerzői: Robert Dawson a kanadai Saint Mary's University professzora, Domokos Gábor a BME egyetemi tanára, és Regős Krisztina a BME másodéves doktorandusz hallgatója. A publikációk jelentőségéről és a cikk hátteréről beszélgettek Regős Krisztinával és Almádi Gergővel.

További információk a következő linken.

BME-s részvétellel elstartolt a TwinEU, a digitális ikrek projekt

Az EU innovációs keretrendszerének egyik legnagyobb projektje a TwinEU projekt, melynek célja, hogy kidolgozza az európai villamosenergia-rendszer digitális másának koncepcióját. 75 partner, 15 ország, 3 év és 50 cent híján 20 millió euró uniós forrás - ekkora erőfeszítéssel készül az európai villamosenergia-rendszer digitális mása (digital twin) a TwinEU projekt keretében. A Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem (BME) kiemelt szerepet játszik a konzorciumban: a magyarországi érintettségű demók mellett a kommunikáció koordinációjáért is felel.

További információk a következő linken.

Köszöntjük új tagunkat

Név | Vantage Towers Zrt.
Tagsorszám | 817
Cím | 1112 Budapest, Boldizsár u. 2.
Vezető | dr. Budai János Gergő, elnök-vezérigazgató

Tevékenység:
A Vodafone Csoport kezdeményezésének részeként a Vodafone a Vantage Towers-be szervezte ki mobilhálózati infrastruktúráját: 2020. november 1-től a Vantage Towers Zrt. tulajdonolja, üzemelteti a mobilhálózat passzív elemeit - így mintegy 2300 bázisállomást és a hozzájuk tartozó egyéb elemeket Magyarországon. Portfóliójuk jelentős része épületek, építmények tetejére telepített bázisállomásokból (RTT) áll. A földi építésű adótornyok (GBT) portfóliójuk körülbelül 40%-át teszik ki, és terveik között egyre nagyobb hangsúlyt kap az új generációs (4 G és 5 G) mobiltechnológiához történő kapcsolódási lehetőségek kiterjesztése Magyarország távolabbi, vidéki területeire is - erősítve mind az országos, mind a helyi gazdaságot. A cég élen jár a beltéri antennarendszerek (DAS) kiépítésében, irodaházak, bevásárlóközpontok, lakóparkok, társasházak beltéri mobillefedettségét egyaránt biztosítja.

MAFITUD

International Swiss Talent Forum 2024

2024. február 20. és 24. között, Svájcban, Nottwil-ben, immár 13. alkalommal került megrendezésre a Swiss Talent Forum, melynek témája a "Tanulás a jövőért" volt. A Svájci Fiatalok a Tudományban Alapítvány által szervezett fórum célja, hogy a 18-23 éves korosztály tehetséges fiataljai megoszthassák egymással és szakemberekkel a gondolataikat, és emellett magas rangú tudományos, üzleti és politikai szakemberektől tanulhassanak. Az idei esemény 70 résztvevője 25 országból érkezett, Magyarországot a Magyar Innovációs Szövetség delegáltjaként Ágoston Barbara, az Országos Tudományos és Innovációs Olimpia kiemelt dicséretben részesült diákja képviselhette. Barbara a nagykanizsai Batthyány Lajos Gimnáziumban érettségizett, jelenleg az Imperial College London diákja.
Barbara nyolctagú csapata - mely már önmagában is sokszínű volt, hiszen Magyarország és Svájc mellett Zimbabwe, Izrael, Románia és Brazília is képviseltette magát -, arra a kérdésre próbált megoldást találni, hogy a rendelkezésre álló források minél hatékonyabb felhasználásával hogyan tudjuk felismerni azokat a munkavállalói készségeket, amelyek a jövőben fontosak lehetnek, és amelyeket érdemes fejleszteni olyan képzésekkel, melyek kiszolgálják a különböző generációk tanulási igényeit egy olyan multinacionális cég esetében, ahol több generáció és sokféle nemzet dolgozik együtt. Ennek érdekében először szakemberektől hallhattak előadásokat a tanulásról és annak módjairól. Barbara csapatának mentora egy multinacionális cég, a La Roche képviselője volt, aki egy innovatív, a mesterséges intelligenciát is segítségül hívó ötletet és megoldást várt a fiataloktól. A kétnapos ötletelés után, az ideációs technikák alkalmazásával megszületett egy kidolgozott újszerű megoldás, mely a "Mondj búcsút a bizonytalanságnak! Köszöntsd a készségjósló algoritmusunkat!" címet kapta. A megoldást a nemzetközi csapat egy 6 perces előadás keretében sikeresen prezentálta a zárónapon a résztvevők és meghívott vendégek előtt. Összességében Barbara rengeteg tapasztalattal és sokszínű élménnyel zárhatta a négynapos nemzetközi fórumot.

Felfedezettjeink 2024

Kovács János, a 31. Országos Tudományos és Innovációs Olimpia 2. díjasa nyerte el a Felfedezettjeink 2024 pályázat különdíját, a "MateKIT - matematikai oktatóprogram" címmel a Magyar Innovációs Szövetség ajánlására. János eredményeit a Pályázati Bizottság kiemelkedően magas színvonalúnak találta.

A díj átadására az előre jelzetteknek megfelelően, az idei Kárpát-medencei Tehetségnapon kerül majd sor 2024. március 23-án.

Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala

Akár 6 ezer eurónyi támogatás is szerezhető a szellemitulajdon-védelemhez

2024-ben is elérhető az Európai Bizottság által életre hívott KKV-alap (SME Fund) pályázat: az uniós vállalkozások szabadalmak, védjegy- és formatervezésiminta-oltalmak, illetve közösségi növényfajta oltalmak megszerzésére nyerhetnek támogatást összesen akár 6 ezer euró értékben. Tavaly a magyar vállalkozások összesen közel 155 ezer eurónyi támogatást kaptak a pályázat keretében.

Az KKV-alap célja az oltalomszerzés megkönnyítése. A visszatérítési program az oltalomszerzéshez kapcsolódó díjak részfinanszírozására szolgál, amelyre bármely, az Európai Unió területén belül jegyzett kis- és középvállalkozás jelentkezhet. A KKV-alap végrehajtását az Európai Unió Szellemi Tulajdoni Hivatala (EUIPO) végzi. Az idei évben a teljes költségvetés 20 millió euró, és a támogatások igénybevételéért 2024. december 6-ig lehet jelentkezni (vagy amíg az alap ki nem merül).

A KKV-alap 2024-ben a magyar vállalkozások számára védjegyek és formatervezési minták szabadalmak és közösségi növényfajta oltalmak megszerzéséhez vehető igénybe. A KKV-alap a vállalkozások szellemi vagyonának feltérképezésére is lehetőséget nyújt, viszont ezt Magyarországon jelenleg a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatalánál ingyenesen igénybe lehet venni (IP Scan).

A védjegyek és formatervezésiminta-oltalmak esetében 1000 euró támogatást lehet szerezni. A költségtérítés mértéke az EU-n vagy Magyarországon belül érvényes oltalmakra 75 százalék, az EU-n kívül érvényes oltalmakra 50 százalék. A támogatás tartalmazza a bejelentést, az áruosztályt, vizsgálatot, a regisztrációt, a közzétételt és a közzététel halasztásának díját is.

A szabadalmak esetében 3500 eurós támogatást biztosít az alap. A költségtérítés mértéke egységesen nemzeti és EU-s szinten is 75 százalék - a 3500 euróból 1500 fordítható adminisztrációs díjakra, 2000 euró pedig a jogi költségekre. A közösségi növényfajta oltalmak esetében költségtérítés mértéke a bejelentési díj 50 százaléka lehet. Az összeg 1500 euró.

2023-ban összesen közel 36 ezer vállalkozás élt a KKV-alap pályázati lehetőségével - ebből 297 magyar cég kapott támogatást összesen közel 155 ezer euró értékben. A magyar kkv-k 294 esetben védjegy- és formatervezésiminta-oltalmak, 18 esetben szabadalmak, 3 esetben pedig közösségi növényfajta oltalmak megszerzésére igényeltek támogatást. Egy-egy magyarországi pályázónak átlagosan 717 eurót ítéltek meg.

Szintén az iparjogvédelmi oltalomszerzés támogatását szolgálja a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Alapból finanszírozott Iparjog pályázat, mely a korábbi évek gyakorlatának megfelelően idén is elérhetővé válik. A támogatás mértéke e hazai finanszírozású pályázati lehetőség esetén 100 százalék, és nem csupán cégek, de magánszemélyek számára is lehetőséget nyújt szabadalmak, védjegy- és formatervezésiminta-oltalmak, illetve növényfajta oltalmak megszerzésének finanszírozására. Az igényelhető összeg 100 ezer forinttól akár 7,5 millió forintig is terjedhet, és a hazai mellett az európai és nemzetközi iparjogvédelmi bejelentések finanszírozására is felhasználható. Emellett további előnye, hogy a bejelentés költségei, a szabadalmi ügyvivői szolgáltatások költsége, illetve akár fordítási díjak is finanszírozhatók a pályázatból.

További információ:ipmindenkinek.hu és www.euipo.europa.eu/hu/discover-ip/sme-fund

Magyar Kutatási Hálózat

A HUN-REN SZBK kutatóinak részvételével vizsgálják a fertőző betegségeknek az immunológiai betegségek kialakulásában betöltött szerepét egy 2024-ben indult projektben, a Horizont Európa Program támogatásával

A HUN-REN Szegedi Biológiai Kutatóközpont (HUN-REN SZBK) Rendszerimmunológiai Kutatócsoportja Manczinger Máté tudományos főmunkatárs vezetésével a HORIZON-HEALTH-2023-DISEASE-03 Program részeként az ID-DarkMatter-NCD projektben az egyes fertőző megbetegedések után kialakuló immunológiai betegségek okát vizsgálja.

További információk: A HUN-REN SZBK kutatóinak részvételével vizsgálják a fertőző betegségeknek az immunológiai betegségek kialakulásában betöltött szerepét egy 2024-ben indult projektben, a Horizont Európa Program támogatásával

Kaszás Attila neurobiológus a HUN-REN Hazahívó Program keretében az egyik legagresszívebb agyráktípus tanulmányozására hozott létre új kutatócsoportot a HUN-REN TTK-ban

A HUN-REN Hazahívó és Külföldi Kutatókat Toborzó Program egyik kedvezményezettjeként itthon kamatoztathatja Franciaországban szerzett, interdiszciplináris szaktudását Kaszás Attila neurobiológus. A HUN-REN Természettudományi Kutatóközpont (HUN-REN TTK) Kognitív Idegtudományi és Pszichológiai Intézetében létrehozott új kutatócsoportjának célja az egyik legagresszívebb agyráktípus, a glioblasztóma és annak egyik súlyos szövődménye, a tumorral kapcsolt epilepszia kutatása és lehetséges kezelése a külföldön kidolgozott módszerek segítségével.

További információk: Kaszás Attila neurobiológus a HUN-REN Hazahívó Program keretében az egyik legagresszívebb agyráktípus tanulmányozására hozott létre új kutatócsoportot a HUN-REN TTK-ban

Gulyás Balázs HUN-REN elnök volt Csák János miniszter első vendége a Kossuth Rádió "Az este" című műsorában

2024. február 12-től havonta egyszer Csák János kulturális és innovációs miniszter lesz a Kossuth Rádió "Az este" című műsorának házigazdája. Első alkalommal Gulyás Balázs HUN-REN elnökkel beszélgetett a magyar kutatások és tudományos élet nemzetközi beágyazottságáról, a magyar kutatók kreativitásáról, tehetségéről.

További információk: Gulyás Balázs HUN-REN elnök volt Csák János miniszter első vendége a Kossuth Rádió Az este című műsorában

A HUN-REN ATK kutatói feltárták a búza meiózis során fellépő hőstresszérzékenységének hátterét

A HUN-REN Agrártudományi Kutatóközpont Mezőgazdasági Intézete (HUN-REN ATK MGI) Genetikai Variabilitás Kutatócsoportjának munkatársai a búza meiózis során fellépő hőstresszérzékenységének okát vizsgálták, ami nagymértékben hozzájárul a terméskieséshez. Kimutatták, hogy már egy rövid ideig ható stressz is képes károsítani a sejt vázfehérjéit és életciklusát, ennek révén pedig tartós elváltozásokat tud okozni a pollen fejlődésében, ami csökkenti a termékenyülést és ezáltal a termésmennyiséget. Hőstresszre toleráns, illetve érzékeny búzafajták génkifejeződési mintázatának vizsgálatával a kutatók feltárták a meiózishoz és a pollenfejlődéshez köthető kulcsgének szerepét az érzékenység kialakulásában, ami remélhetőleg segítséget nyújt a jövő nemesítői számára a hőhullámokat jobban tűrő fajták létrehozásában. Az eredményeket bemutató tanulmány a rangos Frontiers in Plant Science című nemzetközi tudományos lapban jelent meg.

További információk: A HUN-REN ATK kutatói feltárták a búza meiózis során fellépő hőstresszérzékenységének hátterét

A várható globális tengerszint-emelkedés előrejelzését pontosíthatják a HUN-REN CSFK kutatójának közreműködésével megjelent tanulmányban bemutatott új kutatási eredmények

Dr. Topál Dániel, a HUN-REN Csillagászati és Földtudományi Kutatóközpont (HUN-REN CSFK) fiatal kutatója szekcióvezető szerzőként tagja volt annak a nemzetközi, interdiszciplináris szerzői csapatnak, amelynek a Nature Reviews Earth and Environment folyóiratban publikált új tanulmányában bemutatott eredmények segíthetik az utóbbi évtizedekben felgyorsult globális tengerszint-emelkedés jövőbeli előrejelzésének pontosítását.

További információk: A várható globális tengerszint-emelkedés előrejelzését pontosíthatják a HUN-REN CSFK kutatójának közreműködésével megjelent tanulmányban bemutatott új kutatási eredmények

PÁLYÁZATI FELHÍVÁS

Mentorokat keresünk a Global Talent Mentoring Programba!

A Magyar Tehetségsegítő Szervezetek Szövetsége (Matehetsz) évek óta együttműködik a World Giftedness Center (Világ Tehetségközpont) ún. Global Talent Mentoring online mentor programjával. A program vezetői Prof. Dr. Heidrun Stoeger a Regensburgi Egyetemről és Prof. Drs. Albert Ziegler a Friedrich-Alexander Egyetemről (Erlangen-Nürnberg), a tehetségkutatás és fejlesztés terén kiemelkedő szakemberek.

Mi is az a Global Talent Mentoring?
A 2021-ben indult Global Talent MentoringTM földrészeken átívelő, izgalmas, egyedi, hosszútávú, online tehetséggondozó program. A világ bármely tájáról érkező, kiemelkedően tehetséges, erős motivációval rendelkező fiataloknak nyújt ingyenes lehetőséget a világ legkiválóbb mentorai által személyes, szakmai támogatásra, hálózatépítésre a STEMM tudományterületeken belül. A diákokat a gimnáziumi évektől akár a PhD fokozat eléréséig kíséri végig.

A program legfontosabb tevékenysége a mentornak a mentoráltja felé nyújtott személyes szakmai támogatása, e mellett azonban a mentorok segítségével a diákok interdiszciplináris projektek keretén belül dolgozhatnak, "találkozhatnak" egymással is.

Milyen mentorokat keres a Global Talent Mentoring?
Olyan tudósokat, mérnököket, fizikusokat, orvosokat vagy más gyakorló, szakterületükön aktív szakembereket a természettudományok, a technológia, a mérnöki, a matematika vagy az orvosi tudományok (STEMM) területén, akik szívesen segítenének kiemelkedő tudású diákoknak, hallgatóknak, támogatnák szakmai fejlődésüket, tehetségük kibontakoztatását.
Akik mindennapi kutató, vagy más típusú gyakorlati munkájuk mellett önkéntes munka keretében, legalább egy éven keresztül vállani tudják a fiatalokkal való rendszeres kapcsolattartást angol nyelven.

Miért érdemes mentornak jelentkezni?
A mentorálás folyamata során a mentorok számára a program kutatásalapú, mentorálást segítő tréningekkel, esetmegbeszélésekkel támogatja a folyamatot, ezt hosszútávon, a mentorok a saját munkájukban is hasznosítani tudják.

A mentoráltak mellett a mentoroknak is lehetőségük van mind a hálózatépítő, mind az interdiszciplináris együttműködésekben részt venni, a világ legígéretesebb STEMM tehetségeivel és kiváló mentoraikkal kapcsolatokat kiépíteni, egy különleges közösség tagjaivá válni.
Az elkötelezett, fiatal tehetségekkel kapcsolatot létesíteni mindig inspiráló, energizáló, ugyanakkor a mentorok hozzájárulnak ahhoz, hogy ígéretes diákok valódi tudományos kihívásokkal találkozzanak, hogy olyan szakmai segítséget kapjanak, amelyre az iskolájukban, vagy éppen egy adott országban nincs lehetőségük.

A program fenntarthatóságága szempontjából fontos, hogy mindegyik diákokat delegáló szervezet mentorokat is keressen. Bár a mentoráltak mindig más országokból érkező mentorokat kapnak a programban, a Matehetsz nevében jelentkező mentor saját önkéntes munkájával közvetetten segíti a fiatal magyar tehetségek bekerülését a programba.

Amit a mentorálás folyamatáról még tudni érdemes:
A mentoráltnak jelentkező fiatalok egy többlépcsős beválogatási eljáráson, először a saját országukban - Magyarországon a Matehetsz pályázati rendszerén -, majd a Regensburgban található nemzetközi csapat rendszerén keresztül kerülhetnek be a programba.
A mentor-mentorált párosítás nagyon körültekintően történik, a mentorok elkötelezett, STEMM területek iránt érdeklődő, azokon már eredményeket elérő fiatalokkal találkozhatnak.
A mentorálás biztonságos, zárt online platformon történik.

Hogy jelentkezhet mentornak?
A jelentkezés egész évben, bármikor lehetséges a www.globaltalentmentoring.org/mentor linken megtalálható kérdőív kitöltésével.

További információk a következő linken.

SZAKIRODALOMFIGYELŐ

James Norbury: A macska, aki zent tanított - 21. Század Kiadó, 2023
Dr. Osman Péter ismertetése

Nagyon különleges könyv, a szó legjobb értelmében. (Ezt kifejezendő tesszük, kivételesen, a válogatás elejére.) Remek, kedves, csalókán egyszerű tanmese okos fiataloknak és bölcs felnőtteknek. A legfontosabb, ami mondható róla: ezt el kell olvasni! Bár ez így nagyon is pontatlan, hozzá nem illő. Ahogy az igazi ínyenc a nemes csemegét nem befalja, hanem falatonként élvezi ki minden ízét, zamatát, ezt sem szabad a története kanyarulatait követve 'kiolvasni', hanem apránként, minden részleténél és minden képénél megállva, azon elgondolkodva haladni tovább. Igazán megéri!
Zen: az Encyclopaedia Britannica hosszú szócikkéből idézve: "a kelet-ázsiai buddhizmus egyik fő irányzata." A 20. század közepén nyugaton sokan fordultak felé, s bármily meglepő is, ennek megtestesült következménye ott van a legtöbbünk zsebében, és sokak asztalán. A szellemi útját kereső fiatal Steve Jobs Indiában megismerkedett a zen tanításaival, különösképp a végletesen letisztult egyszerűség elérésénke igényével, és ezt tette cége fejlesztői filozófiája egyik meghatározójává. Utószavában Norbury a könyvéhez magyarázattal is szolgál, amelyből most csak a zenre vonatkozók elejét idézzük: "Zavarba ejtő gondolat a zen. Számomra a létezés egy módjának gyakorlását jelenti, amely békét és bölcsességet hoz az életünkbe." (Kiemelések tőlem)

A kiadói ajánlók (Penguin, 21. Század Kiadó) szerint ez "Mese a zen tanaiban járatos macskáról...", ám azt javasoljuk, ne is foglalkozzanak a zennel (hacsak nem az érdekli Önöket), csak kezdjék ízlelni, befogadni, érteni az itt olvashatókat és a könyv nagy részét kitevő képek keltette érzéseket. Norbury azt írja, e könyvében a zen tanításait igyekszik bemutatni annak gondolkodásmódját közvetítő hagyományos tanítómesék felhasználásával. Igen, a könyv olvasható ilyesfajta, igen kellemes és olvasmányos bevezetőként is, ha valaki a zen felettébb érdekes, sok hasznos útmutatást kínáló tanításával akar ismerkedni. Ám félre is tehető a zen, ne tornyosuljon itt valami ijesztő akadályként a benne járatlan előtt. Még a macskáról is tökéletesen elég annyi, hogy bölcs gondolkodás példájául szolgál - márpedig melyikünk ne szeretné bölcsességgel gazdagítani a magáét, különösen, ha azt olyan olcsón adják, amilyen egy nagyon kedves, kellemes mese olvasása, képei nézegetése, és az elgondolkodás mindezeken. Tipikus zen, ám, ha tetszik, tipikus bölcs egyszerűség: kevés szóval sokat mondani, gyönyörű, ám egyszerű kidolgozású képekkel úgyszintén. A macska vándorol, találkozik és beszél más állatokkal. A Kiadó ajánlójából idézve. "Útközben a legváltozatosabb állatokkal találkozik: nyughatatlan majommal, életunt teknőssel, indulatait uralni képtelen tigrissel, zavarodott kölyökfarkassal és kapzsi hollóval. Mindegyikük elmond valamit a macskának, és mindegyikük leckével szolgál" - miképp a macska is nekik. Az út vége mindent megváltoztató fordulatot hoz, de ez maradjon meglepetés!

Ahogy pedig mindezt követjük, magától értetődően érezzük sajátunknak a kimondott tanulságokat, gondolkodási, magatartási alapelveket. Majd a mese vége után, amikor Norbury az Utószavában elmondja, miként kötődik mindez a zenhez, avagy származik belőle, rádöbbenhetünk, hogy hiszen akkor bennünket is rokoni szálak fűznek ehhez az ezer éve gyakorolt és finomított gondolkodás- és magatartásmódhoz - ahogy Molière Úrhatnám polgárának főhőse is kellemes meglepetéssel veszi tudomásul, hogy ő bizony prózában beszél.

A szerzőről a Kiadó: "James Norbury Sunday Times bestsellerszerző, a Nagy Panda és Kicsi Sárkány, valamint Az utazás című gyönyörűen illusztrált könyvek szerzője és megrajzolója (Szintén a 21. Század Kiadó jelentette meg magyarul - OP). Imádja a természetet és az állatokat. Egyetemen zoológiát tanult."

Norbury az Utószavában vázolja, miként kötődnek a mese fordulatai és képei a zen tanításaihoz, s ezzel az olvasó egyszerre kap immáron közvetlen a betekintést a bölcsességek e tárházába, s át is gondolhatja, amit a könyvből maga merített. A képeket illetően: "A zen filozófiája e könyv vizualitására is hatást gyakorolt. Sok kép tradicionális stílusban készült (az a stílus gyönyörű, megragadó - OP); némelyik a szumie technikát alkalmazza, ennek során fekete tintával festenek speciális papírra. Ez a festészet felettébb spontán és ösztönös, semmilyen aprólékos részletezést és díszítgetést nem enged a művésznek (hatása így az első ránézésre teljes erővel tör ránk - OP). A matériák találkozásából (festék és papír - OP) a legkülönfélébb véletlenszerű, mégis csodálatos minták és hatások születnek. A természet fontos szereplője ezeknek a képeknek, és arra tanít, hogy el tudjuk engedni a dolgok irányításának vágyát - ez is egy gyönyörű koncepciója a zennek."

Norbury tanácsa: "Ha csak egy dolgot kellene megőrizned magadban ebből a könyvből, arra kérnélek, sose feledd el: a jó dolgok gyakran látszólag rossz dolgokból születnek. Ha ezt be tudod ágyazni a gondolkodásodba, azt hiszem, örömtelibb lesz majd az életed, mert ez a tudás elhalványítja a bennünket naponta meglátogató negatív tapasztalatokat. Nem könnyű, hiszen néhány megpróbáltatás olyan fájdalmas lehet, hogy szinte képtelenség meglátni benne a jót, de ha kicsiben kezded a gyakorlást, és szokásoddá fejleszted magadban (a ma oly divatos/sá tett/ önfejlesztés egyik a keleti filozófiából vett technikája - OP), akkor az egész világszemléleted megváltozhat, és végül boldogabb leszel."

Eric Holthaus: Bolygónk jövője - Korszakalkotó ötletek a globális felmelegedés korában - Pallas Athéné Könyvkiadó, 2022
Dr. Osman Péter ismertetése

"Az én változáselméletem roppant egyszerű: több milliárd energikus és harcra kész ember felelősséget vállal a saját életéért."

a könyvből. Tényleg megvalósulhat ilyen egyszerűen?
Szent-Györgyi Albert 1970-es figyelmeztetése Az őrült majom c. könyvében most minden korábbiaknál időszerűbb lehet. "Miért viselkedik úgy az ember, mint egy őrült? A történelme során először tudja kielégíteni összes alapvető igényét. De ugyancsak most először képes arra is, hogy egyetlen csapással elpusztítsa önmagát, vagy arra, hogy a szennyeződéssel és a túlnépesedéssel lakhatatlanná tegye ezt a szűkülő, kedves földtekét. Úgy vélhetnők, bármely bolond képes bölcsen választani a jólét és a pusztulás két lehetősége közül; ebben az esetben tulajdonképpen a kellemes és a fájdalmas között kell dönteni. Úgy látszik, mintha az ember az utóbbit választotta volna..." S még egy kulcsmondata, amely szintén tökéletesen áll a mai helyzetre és veszedelmekre: "Minden faj fennmaradása azon múlik, milyen mértékben képes alkalmazkodni a környezetéhez." Jelen esetben ez a bolygónk minden, az emberi élethez szükséges erőforrására igaz, különös tekintettel a bioszféra tűrőképességére, s az éghajlat működésének és változásainak meghatározó jelentőségű hatásaira. (Kiemelések tőlem)
A szerzőről és e művéről a Pallas ajánlójából: "Eric Holthaus meteorológus, az éghajlatváltozás témakörének véleményvezére, a The Wall Street Journal, a Slate, a Grist és a The Correspondent lapok állandó szerzője, könyvében reményteljes jövőképet és cselekvésre ösztönző gondolatokat kínál az olvasó számára. Úgy véli, hogy a következő három évtizedben visszafordíthatjuk az éghajlatváltozás rövid és hosszú távú hatásait - és ehhez mindössze nézőpontváltásra, merész közös gondolkodásra és kitartásra lesz szükségünk. ("Mindössze"? Van-e ennél nehezebb feladat a partikuláris érdekektől szabdalt és dúlt, őrült döntésekbe vitt világunkban? S miként teremthető meg a jelenleg nyomokban sem létező mechanizmus nyolcmilliárd ember valóban közös gondolkodására, s a megmaradást szolgáló döntések érvényesítésére? - OP)

Világszínvonalú riportokkal, valamint jövőkutatókkal, klimatológusokkal, biológusokkal, közgazdászokkal és klímaváltozással foglalkozó aktivistákkal készített interjúkkal alátámasztva, Holthaus bemutatja, hogyan nézhetne ki a világ, ha az előttünk álló válságok nagyságrendjének megfelelő, radikális megoldásokat valósítanánk meg." Igen, a könyv eredeti alcíme is Egy radikális vízió arról, mi lehetséges a felmelegedés korában.

"Jelen könyvemmel az a célom - írja Túlélési vészhelyzet c. nyitó fejezetében -, hogy segítsek elképzelni a saját szerepünket egy jobb világ megalkotásában, amely társadalmi osztálytól, rangtól és nemtől függetlenül mindenkinek megfelelő. Egyúttal szeretném felhívni a figyelmet arra is, hogy tökéletes pillanatban születtünk ahhoz, hogy együttműködjünk a teljes körű változtatásban."

Kulcsmondatai e fejezetben: "Most jutottunk el odáig, hogy minden időjárási jelenség megmagyarázható azokkal a változásokkal, amelyeket mi magunk idéztünk elő a bolygónk légkörében." és "A klímaváltozás túlélési vészhelyzet is egyben. Lehetetlen nem észrevenni az egyre szélsőségesebbé váló időjárás és az azt előidéző tisztességtelen rendszer tevékenységeinek összefüggését. ("Tisztességtelen rendszer": ahogy túlhasználással, szennyezéssel rombolja az ember a bolygót. - OP) A bizonyítékok itt vannak körülöttünk, tehát a legfőbb ideje jó útra térnünk. De hogyan?"

A Goodreads ajánlójából: "Az első reményteljes könyv a klímaváltozásról.
A klíma-tudomány alapjai könnyűek. Tudjuk, hogy a változást teljesen az ember idézte elő. Ez azt jelenti, hogy a megoldásoknak hasonlóképp az embertől kell jönniük. (Tudjuk? Holthaus is ezt mondja, jóllehet a hetvenes években a tudósok még kis jégkorszak eljövetelét jósolták, a klímát alakító rendszer pedig olyan hatalmas és összetett, hogy pár évtized jelenségeiből talán még nem tudható teljes bizonyossággal, ingadozás, vagy egyértelmű változás van-e folyamatban. S vajon a klímaváltozás elleni harcban mennyi az iparágak, üzleti érdekek harca? - OP) Holthaus, a klímaváltozás vezető szószólója és időjárással foglalkozó újságíró radikális víziót kínál a jövőnkről, miként fordíthatók meg a klímaváltozás rövid- és hosszútávú hatásai a következő három évtized során. [A Pallas ajánlójában már részletezett megalapozással] megmutatja, milyen lehet a világunk, ha radikális megoldásokat érvényesítünk az előttünk tornyosuló krízissel azonos szinten.
 • Mi történhet, ha a következő évtizedben 50 %-kal csökkentjük a karbon-kibocsátást?
 • Milyen lehet a városi élet 2030-ban?
 • Hogyan működhet a világ 2040-ben, ha a javasolt Zöld New Deal 100%-ban karbonmentes gazdaságot hozott létre az USA-ban? (New Deal: F. D. Roosevelt elnök híres gazdasági reformprogramja. - OP)
E könyv mindenkihez szól, akit eláraszt az aggodalom környezetünk jelen állapota miatt. Reményteli és prófétikus. Arra hív, hogy elképzeljük, miként fordíthatjuk meg a klímaváltozáds hatásait már a mi életünkben, és arra bátorít, hogy mélyebb kapcsolatba lépjünk a Földdel, lelkiismeretes gondnokaiként, és megerősítsük az egymás iránti elkötelezettségünket közös emberi létünkben."

Vajon észhez tér-e még időben az őrült majom? S vissza tudja-e venni, jövője megmentéséhez, az irányítást?

Robin Dunbar: Barátok - Hogyan értelmezzük legfontosabb kapcsolataink erejét? - Typotex, 2022
Dr. Osman Péter ismertetése

Barátság: Egy ember legjobb barátja összegabalyodott a nagy szerelmével. Mindkettőjükkel szakítania kellett egy életre. Melyik a nagyobb veszteség?

"A barátság és a magány ugyanannak a társadalmi pénzérmének a két oldalát jelentik, és az egyikről a másikra váltogatva megyünk végig az életen. A kutatóorvosok az elmúlt évtizedben meglepődve észlelték, milyen drámai hatású lehet a barátság, nemcsak boldogságunkban, de egészségünkben, jóllétünkben és még abban is, hogy mennyi ideig élünk. Nem könnyen küzdünk meg az elszigeteltséggel. A barátság ugyanakkor kétirányú folyamat, mely mindkét féltől elvárja, hogy alkalmazkodjon a másikhoz, és szenteljenek időt egymásnak. Mindez a modern világban vált a legnyilvánvalóbbá. Amikor azt hittük, hogy a társas élet javulni fog, egyszerre szembetaláljuk magunkat a magány pestisével." - a könyvből (Kiemelések tőlem)

Typotex Ajánlóból: "A barátok jobban befolyásolják életminőségünket, mint gondolnánk. Robin Dunbar világhírű brit antropológus és evolúciós pszichológus könyve a minket körülvevő rokoni és baráti kapcsolati háló rétegeiről, a szűkebb-tágabb baráti körök méretének elménk által szabott határairól folytatott több évtizedes kutatást foglalja össze. Milyen támaszt várhatunk a barátainktól, és mennyi ideig marad meg egy barátság energiabefektetés nélkül? Miben más a rokonok szerepe? Különbözik-e az online világ a szemtől szembeni interakcióktól? Megbízhatunk-e idegenekben, hogy új barátokra tegyünk szert? Hány fős asztalnál tudunk értelmesen beszélgetni? Milyen neurobiológiai alapja van a férfiak és a nők eltérő barátkozási stílusának? A szerző elemzéseihez természetes kísérleti terepet kínáltak a telefonhívások és a közösségi médiumok adatbázisai, valamint az agyi képalkotó vizsgálatok. A tudományos kutatásokból származó felismeréseket személyes tapasztalatokkal, a különböző kultúrák sajátosságaival vegyítve a könyv pszichológiai, antropológiai és genetikai ismereteket ötvöz egyetlen varázslatos szövedékbe, lehetővé téve számunkra, hogy felismerjük szociális kapcsolataink hihetetlen komplexitását (és meglepően jótékony hatásait! - OP)."

Dunbarról a University of Oxford honlapjáról: az evolúciós pszichológia professzora, a Royal Anthropological Institute, a British Academy és az Association of Psychological Science (USA) teljes jogú tagja. A honlap hosszan sorolja akadémiai és tudományos pozícióit, tagságait szakmai és tudományos társaságokban, nemzeti és nemzetközi bizottságokban, szakmai kitüntetéseit, és az egyetemeket, ahol visiting professor státusban tanít.

Dunbar egy rendkívül figyelemre méltó ismertetéssel indít, egy, a legtöbbünk számára valószínűleg váratlan és nagyon fontos felismerésről. A Typotex igen jó összefoglalójához a továbbiakban ebből idézünk. "Az utóbbi két évtized orvosi irodalmának talán legmeglepőbb eredménye szerint minél több barátunk van, annál kevésbé valószínű, hogy betegségek áldozatai leszünk, emellett tovább is élünk." (Idézetek innentől a könyvből,) Egy kutatást idéz arról, milyen hatása van a társas kapcsolatoknak, illetve a magánynak az életesélyeinkre. "A kutatás 148 vizsgálatot tekintett át, és néhány igazán lenyűgöző bizonyítékot tárt fel. A 148 vizsgálat több mint 300 ezer pácienst érintett. Ez minden elvárás szerint rendkívül nagy elemszám, és azt jelenti, hogy az eredmények feltehetően meggyőzőek. Másrészt, igencsak lényegre törő vizsgálódásról van szó; kimeneti változója, hogy az illető élve marad-e, vagy sem. Az elemzésbe az orvosilag közkedvelt összes kockázati tényezőt felvették. Beletekintettek továbbá az alany néhány társas mutatójába is: Nős vagy egyedülálló? Mennyire vesz részt társas tevékenységekben? Hány barátja van? Mennyit foglalkozik a barátságaival vagy azzal a tágabb közösséggel, amelyben él? Magányosnak vagy társadalmilag elszigeteltnek érzi-e magát? Hogy látja, mennyi érzelmi támaszt kap másoktól? Az volt a nagy meglepetés, hogy a túlélés esélyét, különösen szívroham vagy agyvérzés után, leginkább a társas mutatók befolyásolták."

"A legjobb előrejelzések azok voltak, amelyek szembeállították a társas támasz magas, illetve alacsony gyakoriságát, valamint azt mérték, hogy mennyire integrálódott a személy a társas hálózatokba és a helyi közösségébe. E mutatónál a magas érték 50%-kal is növelte a túlélés esélyét. [A kockázati tényezők közül] egyedül a dohányzás abbahagyása bírt még ekkora erővel."

"Egy másik vizsgálatában azt elemezték, milyen hatása lehet a magánynak olyanoknál, akik már elérték a 60. életévüket. Mintegy 3,5 millió ember adatai, átlagosan hét évig tartó lekövetésekkel azt mutatták, hogy a halál esélyét nagyjából 30%-kal növelte a társas elszigeteltség, a magányos élet és az egyedüllét érzése."

"A Dán Nemzeti Közegészségügyi Intézetben 38 ezer 50 év feletti személyt vizsgáltak. Azt találták, hogy azok, akiknek több közeli barátjuk volt és/vagy aktívabban bekapcsolódtak helyi egyletekbe és szervezetekbe, sokkal alacsonyabb depressziót éltek át, mint akik kevésbé voltak társasan beágyazva."

A fejezetekből: • Miért fontosak a barátok? • A Dunbar-szám • Agyunk segítségével szerzünk barátokat • A barátság körei • Barátaink az elménkben • Az idő és az érintés mágiája • A barátság nyelvei • A hasonszőrűek szeretete és a barátság hét pillére • Miért lesz vége a barátságoknak? • A barátságok, miközben öregszünk • Barátok online.

David JP Phillips: Betépve az élettől - Hat vegyület, ami megváltoztatja az életed - Central Kiadó, 2023
Dr. Osman Péter ismertetése

Agyunk vezérlőrendszerének kiemelkedően fontos elemei az ingerületátvivő anyagok, amelyeket testünk termel, s befolyásolják szellemi működésünket, magatartásunkat. A szerepükről szol a könyv, s legfőképp arról, miként tanulhatjuk meg uralni e szerepüket az önmenedzsment céljával, hogy sikeresebbek legyünk, és jobban érezzük magunkat a bőrünkben.

"Mi lenne, ha egyszerűen választhatnánk meg, hogyan érezzük magunkat? Milyen lenne, ha volna egy saját vegyi üzemed, hat darab vegyülettel az agyadban, amelyekből a kívánt pillanatban előállíthatnád a szükséges érzést? A rendszerünk valójában pontosan így működik. Ebben a könyvben azt a tudást szeretném átadni neked, hogy te magad dönthess arról, mikor és hogyan szeretnéd magad érezni: harcra késznek a dopamintól és noradrenalintól, a pillanatot teljes mértékben átélőnek az oxitocintól, teljes harmóniában lévőnek a szerotonintól, euforikusnak az endorfintól, netán magabiztosnak a tesztoszterontól." - a könyvből (Kiemelések tőlem)

A Central ajánlójából: [E könyv] "kulcs a saját elméd megértéséhez, a saját belső kommunikációd elsajátításához. David JP Phillips nemzetközi hírű előadó, coach és bestsellerszerző olvasmányos és hasznos tanácsokkal teli könyve segít megérteni, hogyan hat ránk a kémiánk, és hogyan tudjuk mi magunk is befolyásolni azt. Hat kulcsfontosságú vegyület (dopamin, oxitocin, szerotonin, kortizol, endorfin, tesztoszteron) megértésén keresztül megtanulhatjuk kihasználni elménk teljes potenciálját, hogy önmagunk legjobb verziójává válhassunk. Ha megtanuljuk optimalizálni testünk vegyi üzemét, maradandó változást érhetünk el, és képesek lehetünk a vágyott jövő irányába terelni az életünket."

Hogyan jött össze és mit ad ez a tudás? Mondja el maga a szerző! (Idézetek a könyvből.)
"Foglalkozásom szerint nemzetközi hírű előadó és tréner vagyok, és egészen a kérdéses esetig annak szenteltem az életemet, hogy biológiai, idegtudományi és pszichológiai megközelítésből vizsgáljam a kommunikáció témakörét. (A "kérdéses eset": ahogy leírja, a szerzőre séta közben egy váratlan, ismeretlen, kellemes érzés tört rá. "Az érzés öt perccel később elillant, és a helyén csak a szokásos sötét üresség maradt." - OP) Kutatócsoportommal mintegy ötezer tudományos előadót, műsorvezetőt és moderátort vizsgáltunk meg hét éven keresztül, és száztíz különféle kommunikációs módszert dokumentáltunk. Egyik prezentációm mostanra a storytelling témakör legnézettebb TEDx-előadása lett, és én lettem az egyik legelső előadó, akinek 'vezényszóra' sikerült különféle ingerületátvivő anyagokat és hormonokat felszabadítania a közönségében, az adott történettől függően mikor melyiket. [Mindezek ellenére] a tízes skálán csupán a hetes fokig voltam képes megfelelni az ügyfeleim elvárásainak. Már csaknem tíz éve folytattam kutatást szerte a világon, hogy megtaláljam a megoldást, amelynek segítségével felszabadíthatom a közönségben rejlő maximális potenciált. Tudtam, hogy ez lehetséges, de mégsem sikerült megtalálnom a siker kulcsát. Mígnem aztán ráleltem a megoldásra, mégpedig ott, ahol a legkevésbé sejtettem. önmagamban.

A váratlan] élmény szikrát gyújtott bennem, egy vulkán tört elő belőlem, amit nem lehetett megállítani. Rohantam fel az irodámba, hogy felvázoljam, mi mindent tettem az elmúlt időszakban, ami előhívhatta ezt az érzést. Összeírtam mindent, amivel az elmúlt időszakban foglalkoztam, hogy mennyi ideig és pontosan mikor foglalkoztam az adott dologgal. Öt napon át számtalan tanulmányt elolvastam a témakörben, táblára vázoltam az ötleteimet, jegyzeteket készítettem, és részletes napirendeket az Excelben. Olvastam és olvastam, hogy továbbképezzem magam az önmenedzsment terén. Öt nap múltán előttem volt az, ami megmentett: az életem 2.0-s verziójának terve.

A következő hónapokban tovább gyakoroltam a módszert. Úgy egy hónappal később hirtelenjében ismét lecsapott a villám, és tízpercnyi örömben volt részem, de nem sokkal később már húsz, negyven és hatvan perc jutott belőle. A percekből órák lettek, az órákból napok, és bő hat hónappal a sétán történt megvilágosodásom után éppannyi örömteli napot élhettem meg, mint amennyi komoran szokott telni. Olyan érzésem támadt, mintha egy mesebeli birodalom kulcsait kaptam volna kézhez.

Az ügyfeleimet is nekiálltam az önmagamon kipróbált módszerekkel trenírozni, és ott és akkor beláttam - ráadásul most már tudatos szinten is -, hogy megtaláltam a megoldás oly hosszan keresett kulcsát. Az általam felkészített ügyfelek gyorsabban fejlődtek, és eljutottak olyan szintre, amelyre vezetőként, tanárként, orvosként, szónokként vagy értékesítési menedzserként eljuthattak. Arra is rájöttem, hogy magánemberként is fejlődtek, és megértőbbek lettek másokkal szemben.

Ez az a kulcs, pontosabban kulcsok, amelyeket ebben a könyvben át szeretnék adni. Azt ígérem, kedves olvasó, hogy ha alkalmazod a könyvben szereplő technikákat és eszközöket, időt fordítasz az ismétlésre, valamint arra, hogy mindennap használd őket, akkor hat hónapon belül önmagad és a világ olyan formájával fogsz találkozni, amelyet már rég elfeledtél - vagy esetleg soha nem is tapasztaltál még meg egyáltalán."

A BNN News svéd hírportál két igen találó alcímet adott a tartalomnak a recenziójában: "Személyes utazás a boldogság felé" es "Boldogság kézikönyv"

SAJTÓSZEMLE

pharmaonline.hu, 2024. 02. 13.
Richter Témapályázat 2024

medicalonline.hu, 2024. 02. 13.
Richter Témapályázat: fókuszban a pszichiátria és a nőgyógyászat

portfolio.hu, 2024. 02. 13.
Itt a bejelentés: 900 milliárdos EU-pénz jön, nulla százalékos lesz a hitelkamat

kisalfold.hu, 2024. 02. 13.
Csák János műsort vezet a Kossuth rádión

hvg.hu, 2024. 02. 13.
910 milliárd forint EU-s pénzt oszt ki a kormány, van, amit nulla százalékos kamatra

ictglobal.hu, 2024. 02. 13.
Verseny a mesterséges intelligenciáért

itbusiness.hu, 2024. 02. 13.
450 milliárd forint fejlesztési kerethez jut a kkv-szektor

mfor.hu, 2024. 02. 13.
Megnyílnak az EU-s pénzcsapok: óriási összegek váltak hozzáférhetővé!

hirado.hu, 2024. 02. 13.
Nagy Márton: A kormány célja 2024-ben a gazdaság helyreállítása

hir.ma, 2024. 02. 13.
Nagy Márton: a kormány célja 2024-ben a gazdaság helyreállítása

webradio.hu, 2024. 02. 13.
Nagy Márton: a kormány célja 2024-ben a gazdaság helyreállítása - 2024-02-13 11:57:49

magyarhirlap.hu, 2024. 02. 13.
Nagy Márton: A kormány célja 2024-ben a gazdaság helyreállítása

hrportal.hu, 2024. 02. 13.
Tájékoztató honlappal segíti a digitális készségek elsajátítását az IVSZ

webradio.hu, 2024. 02. 13.
Az IVSZ tájékoztató honlappal segíti a digitális készségek elsajátítását

vg.hu, 2024. 02. 13.
Márciustól indulnak a 900 milliárd forintnyi EU-s forrásból fizetett hazai programok

figyelo.hu, 2024. 02. 13.
Márciustól indulnak a 900 milliárd forintnyi EU-s forrásból fizetett hazai programok

vg.hu, 2024. 02. 13.
Megvan, hová sodorják a befektetőket a tőzsdei árhullámok

infostart.hu, 2024. 02. 13.
Indulnak az uniós pályázatok - itt vannak Nagy Márton 910 milliárdos bejelentésének részletei

atv, Kora esti híradó, 2024. 02. 13.
A Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Program Plusz keretében összesen mintegy 910 milliárd forint uniós forrás meghirdetése várható a következő hónapokban

atv, 2024. 02. 13.
A Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Program Plusz keretében összesen mintegy 910 milliárd forint uniós forrás meghirdetése várható a következő hónapokban

InfoRádió, Mérleg 15:15, 2024. 02. 13.
Összeállítás: Márciustól indulhat a Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Program Plusz keretében érkező uniós források kihelyezése a magyar gazdaságba, mondta Nagy Márton

InfoRádió, 2024. 02. 13.
Összeállítás: Márciustól indulhat a Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Program Plusz keretében érkező uniós források kihelyezése a magyar gazdaságba

InfoRádió, 2024. 02. 13.
Már a jövő héten bejelentik a részleteket és várhatóan márciustól el is indul a Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Program Plusz keretében érkező uniós források kihelyezése a magyar gazdaságba

Katolikus Rádió, Hírtükör 18:30, 2024. 02. 13.
A kormány célja az idei évben a gazdaság helyreállítása, mondta Nagy Márton

Kossuth Rádió, Krónika 12:00, 2024. 02. 13.
A gazdaságélénkítés fontos eleme az uniós források felhasználása,
jelentette ki Nagy Márton

Magyar Nemzet, 2024. 02. 14., 10. oldal
Kezdődnek a pályázati programok

webradio.hu, 2024. 02. 14.
Kezdő technológiai vállalkozásokba fektetne az OXO

trademagazin.hu, 2024. 02. 14.
2024-ben indul az OXO Labs Startup Factory pályázata

profitline.hu, 2024. 02. 14.
Az IVSZ segítséget nyújt

elte.hu, 2024. 02. 14.
Három új Horizont Európa projektet indíthat az ELTE

novekedes.hu, 2024. 02. 14.
Három új Horizont Európa projektet indíthat szeptembertől az ELTE

webradio.hu, 2024. 02. 14.
Három új Horizont Európa projektet indíthat az ELTE

InfoRádió, Mérleg 09:45, 2024. 02. 14.
Összeállítás: Várhatóan márciustól elindul a Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Program Plusz keretében érkező uniós források kihelyezése a magyar gazdaságba

Kossuth Rádió, Hírek 6:30, 2024. 02. 14.
A gazdaságélénkítés fontos eleme az uniós források felhasználása, jelentette ki a nemzetgazdasági miniszter

m1, Ma délután, 2024. 02. 14.
Interjú Suppan Gergellyel, a Nemzetgazdasági Minisztérium helyettes államtitkárával

novekedes.hu, 2024. 02. 15.
Ismét várja korai fázisban lévő technológiai vállalkozások jelentkezését az OXO csoport

portfolio.hu, 2024. 02. 15.
Korai fázisban lévő technológiai cégeket keres az OXO csoport

hirek.prim.hu, 2024. 02. 15.
Ismét várja korai fázisban lévő technológiai vállalkozások jelentkezését az OXO csoport

startuponline.hu, 2024. 02. 15.
Több mint 500 millió forint értékben fektet be az OXO Labs korai fázisú startupokba

tozsdeforum.hu, 2024. 02. 15.
Kezdő technológiai vállalkozásokba fektetne az OXO

kamaraonline.hu, 2024. 02. 15.
Az IVSZ tájékoztató honlappal segíti a digitális készségek elsajátítását

vg.hu, 2024. 02. 15.
A Ginop Plusz programról egyeztetett az NGM és a VOSZ

magyarhirlap.hu, 2024. 02. 15.
A GINOP Plusz programról egyeztetett a Nemzetgazdasági Minisztérium

uzletem.hu, 2024. 02. 15.
Az NGM felkéri a VOSZ-t, hogy hívja fel tagjai figyelmét a GINOP Plusz nyújtotta lehetőségekre

hírTV, Napi aktuális, 2024. 02. 15.
Interjú Suppan Gergellyel, a Nemzetgazdasági Minisztérium vezető közgazdászával

magyarmezogazdasag.hu, 2024. 02. 16.
Rekord részvétel a 32. Magyar Innovációs Nagydíj pályázaton

ujhirek.hu, 2024. 02. 16.
Rekord részvétel a 32. Magyar Innovációs Nagydíj pályázaton

hrportal.hu, 2024. 02. 16.
A GINOP Plusz programról egyeztetett a Nemzetgazdasági Minisztérium a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetségével

kamaraonline.hu, 2024. 02. 16.
Kezdő technológiai vállalkozásokba fektetne az OXO

digitalhungary.hu, 2024. 02. 16.
Lemarad, aki kimarad: mesterséges intelligencia nélkül versenyhátrányba kerülhetnek a cégek

hirado.hu, 2024. 02. 17.
Folyamatosan érkeznek az uniós pénzek - a kormány több tízmilliárd euróval segíti a magyar fejlesztéspolitikát

profitline.hu, 2024. 02. 18.
Vállalkozó kedvében van az OXO

mmonline.hu, 2024. 02. 19.
Újabb lehetőség technológiai vállalkozásoknak

vg.hu, 2024. 02. 19.
Több ezer eurós támogatáshoz juthatnak hozzá a magyar kkv-k

magro.hu, 2024. 02. 19.
Pénz jöhet: 450 milliárd forint fejlesztési támogatásra pályázhatnak a kis- és középvállalkozások

behaviour.hu, 2024. 02. 19.
Több ezer euró uniós támogatást kaphatnak a Kkv-k

uzletem.hu, 2024. 02. 19.
Akár 6 ezer eurónyi támogatás is szerezhető a szellemitulajdon-védelemhez

trendfm.hu, 2024. 02. 19.
Szellemi tulajdon: akár 6 ezer euró támogatás is szerezhető

kkvmagazin.com, 2024. 02. 19.
Akár 6 ezer eurónyi támogatás is szerezhető a szellemitulajdon-védelemhez

hir.ma, 2024. 02. 19.
SZTNH: idén is pályázhatnak oltalomszerzési támogatásokra a vállalkozások

webradio.hu, 2024. 02. 19.
SZTNH: idén is pályázhatnak oltalomszerzési támogatásokra a vállalkozások

piacesprofit.hu2024. 02. 19.
EU-s pályázat vállalkozásoknak - akár 2 millió forint is szerezhető

startuponline.hu, 2024. 02. 19.
Kétéves intenzív képzést és befektetést is ad a STRT új programja

magyarnemzet.hu, 2024. 02. 19.
Itt a jó hír: jön a kamatmenetes hitel

figyelo.hu, 2024. 02. 19.
Itt a jó hír: jön a kamatmenetes hitel

hrportal.hu, 2024. 02. 19.
130 milliárd forintnyi 0 százalékos hitelt kapnak a kkv-k

hungarytoday.hu, 2024. 02. 19.
Interview with Roland Jakab, Director General of the HUN-REN Research Network

novekedes.hu, 2024. 02. 19.
Kiderült, hol állunk a V4-ek fejlettségi rangsorában

piacesprofit.hu, 2024. 02. 19.
Kamatmentes hitel érkezik a kkv-knak

magyarhirlap.hu, 2024. 02. 19.
A vállalkozásfejlesztés keretében a kormány a második negyedévtől 130 milliárd forintnyi, 0 százalékos hitelt biztosít

novekedes.hu, 2024. 02. 19.
Nulla százalékos hitelt kaphatnak hamarosan a KKV-k

beszerzes.hu, 2024. 02. 19.
Nulla százalékos hitel a kkv-k számára

kitekinto.hu, 2024. 02. 19.
Áprilisban indul a 0%-os vállalkozói hitelprogram

index.hu, 2024. 02. 19.
A kormány felvillantotta az első részletet az új fegyveréből

portfolio.hu, 2024. 02. 19.
Kamatmentes uniós hitel érkezik a cégeknek, itt vannak az első részletek

vg.hu, 2024. 02. 19.
Hamarosan megnyílik a 130 milliárdos pénzcsap a KKV-k számára

Magyar Nemzet, 2024. 02. 20., 11. oldal
Elérhető lesz a kamatmentes hitel
Tízmillió és százmillió forint közötti összeget igényelhetnek majd a kis- és közepes cégek

duol.hu, 2024. 02. 20.
Idén is pályázhatnak oltalomszerzési támogatásokra a vállalkozások

computertrends.hu, 2024. 02. 20.
SZTNH: idén is pályázhatnak oltalomszerzési támogatásokra a vállalkozások - ComputerTrends

techworld.hu, 2024. 02. 20.
Startup Factory az innovatív vállalkozásokért

gyorplusz.hu, 2024. 02. 20.
Több száz milliárd forintos kerettel bővül a GINOP Plusz program

radio88.hu, 2024. 02. 20.
Mintegy 130 milliárd forintnyi 0 százalékos hitelt kapnak a kkv-k

kamaraonline.hu, 2024. 02. 20.
130 milliárd forintnyi, 0 százalékos hitel a kkv-k számára

Jazzy Rádió, Esti Híradó, 2024. 02. 20.
Kamatmentes hitelt biztosít a kormány a kis- és közepes vállalkozásoknak

Trend FM, Reggeli monitor, 2024. 02. 20.
Összeállítás: Akár hatezer eurónyi támogatás is szerezhető a szellemitulajdon-védelemhez

Magyar Mezőgazdaság, 2024. 02. 21., 43. oldal
Lezárult a Magyar Innovációs Nagydíj pályázat

Kelet-Magyarország, 2024. 02. 21.,1+4. oldal
Ázsiában ismerték el a fiatalok tehetségét
A Tajvani Nemzetközi Tudományos Kiállításról tért haza szép eredménnyel a BánkiRobot két diákja.

Petőfi Népe, 2024. 02. 21.,7. oldal
Kedvező hitelek a vállalkozásoknak

nkfih.gov.hu, 2024. 02. 21.
Lezárult a Magyar Innovációs Nagydíj pályázat

alfoldhir.hu, 2024. 02. 21.
Idén is pályázhatnak oltalomszerzési támogatásokra a vállalkozások

kamaraonline.hu, 2024. 02. 21.
Idén is pályázhatnak oltalomszerzési támogatásokra a vállalkozások

radio88.hu, 2024. 02. 21.
Márciusban 70, áprilisban 200 milliárd forintos program indul a GINOP Plusz-on keresztül

profitline.hu, 2024. 02. 21.
Programokat indít a GINOP Plusz

Hvg, 2024. 02. 22.,18-19. oldal
A tudomány oltárán

Műszaki Magazin, 2024. 02. 22., 11. oldal
A leginnovatívabb célgépek versenye

Műszaki Magazin, 2024. 02. 22., 28-29. oldal
Gábor Dénes-DÍJ 2023

forbes.hu, 2024. 02. 22.
Vita | Kiszáradt a magyar startuppiac, és lehet, hogy ez hatalmas baj

innoteka.hu, 2024. 02. 22.
A magyar startupok felemelését célozza a Startup Kerekasztal

muszaki-magazin.hu, 2024. 02. 22.
Akár 6 ezer eurónyi támogatás is szerezhető a szellemitulajdon-védelemhez

Kossuth Rádió, Krónika 10:00, 2024. 02. 22.
2010 óta megduplázódott itthon a kutatói, innovatív és fejlesztői munkakörökben dolgozók száma

computertrends.hu, 2024. 02. 23.
Nullaszázalékos hitelt kapnak a kkv-k a GINOP Plusz programon keresztül - ComputerTrends

index.hu, 2024. 02. 23.
György László: A magyar ipar az egyik leginkább high-tech világviszonylatban

webradio.hu, 2024. 02. 23.
Fábián Gergely: a versenyképességet erősítő ipar 4.0 fejlesztések támogatása továbbra is kulcsfontosságú

hirado.hu, 2024. 02. 23.
Fábián Gergely szerint a versenyképességet erősítő ipar 4.0 fejlesztések támogatása továbbra is kulcsfontosságú

novekedes.hu, 2024. 02. 23.
NGM: Új programok indultak hazai cégeknek az ipar 4.0 fejlesztésekre

webradio.hu, 2024. 02. 23.
Fábián Gergely: a versenyképességet erősítő ipar 4.0 fejlesztések támogatása továbbra is kulcsfontosságú - BŐVÍTETT

propeller.hu, 2024. 02. 23.
Dr. Navracsics Tibor a BKIK Nagyvállalati Klubjában - nem lehet hatékony területfejlesztési tervezés a gazdasági kamarák aktív közreműködése nélkül

Radiocafe, Millásreggeli, 2024. 02. 23.
Interjú Lábody Péterrel, a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatalának jogi elnökhelyettesével

m1, Ma délután, 2024. 02. 23.
Interjú Suppan Gergellyel, a Nemzetgazdasági Minisztérium helyettes államtitkárával

Supply Chain Monitor, 2024. 02. 26., 3-4. oldal
Az MI-készségekre vonatkozó európai stratégia

Somogyi Hírlap, 2024. 02. 26., 1-2. oldal
A kkv-k fejlesztése fontos cél
Szerkesztő: Pazsák Zsófia, Design: Visualia Stúdió, Felelős kiadó: Dr. Szabó Gábor. A Hírlevél minden páratlan hét keddi napján jelenik meg, és aznap internetes portálunkon is olvasható.
Hírlevélszerkesztőség: 1116 Budapest, Fehérvári út 108-112.
tel.: (+36 1) 2000-731, e-levél: innovacio@innovacio.hu
A Hírlevélre a www.innovacio.hu c. portálon lehet regisztrálni.