XXXIV. évf. | 2024. február 13. | 3. szám

Hírek
Magyar Innovációs Szövetség
Köszöntjük új tagunkat
MAFITUD
Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala
Magyar Kutatási Hálózat
Pályázati felhívások
Szakirodalomfigyelő
SajtószemleHÍREK | MAGYAR INNOVÁCIÓS SZÖVETSÉG

MISZ elnökségi ülés

A Magyar Innovációs Szövetség következő elnökségi ülését 2024. január 31-én tartotta a MISZ székhelyén, ahol Szabó Gábor megállapította, hogy határozatképes az elnökség, illetve, hogy az előzetesen megküldött napirendet az elnökség elfogadta.

Az első napirendi pontban Szabó Gábor elnök megnyitotta az ülést, köszöntötte a résztvevőket, majd jóváhagyásra előterjesztette a már előzetesen kiküldött írásos beszámolót a legutóbbi elnökségi ülés óta elvégzett munkáról. Az elnökség egyhangúlag jóváhagyta az előző ülés óta végzett tevékenységet.

Második napirendi ponton belül Mátrai Gábor beszámolt az elnökségi munkamegosztás kialakításáról. Köszönetet mondott minden elnökségi tagnak a megküldött anyagokért, a részletes feladattervekért. Példaként külön kiemelte, hogy Farkas József negyedévekre lebontott, részletes ütemtervet is mellékelt. Kiegészítésként akcióterveket kért minden elnökségi tagtól. Szabó Gábor a munkatervek fontosságát hangsúlyozta, és hozzátette, hogy először mindenki emeljen ki egy-egy témát, amit erre az évre prioritásba helyez. Egy év múlva az elnökség sajátmagára nézően kötelezővé teszi, hogy foglalkozzon ezzel a kérdéssel. A munkaterveket és vállalásokat az elnökség egyhangúlag elfogadta kiindulási pontnak.

A harmadik napirendi pontnál Birkner Zoltán beszámolt a regionális igazgatókkal való találkozásról. A benyomások alapján két végpontban látja a regionális munkát: teljes aktivitás, agilitás, illetve általában vett passzivitás. Általános konklúzió, hogy kevés új cég tudott belépni a régiókban dedikáltan a regionális igazgatók által az elmúlt években. A régiók finanszírozásában is két végpontot lát, így elmondható, hogy nincs rendszer, nincs egy közös struktúra, az egyéneken múlik, hogy a régiókban mi történik. Kimondható, hogy nincs dinamikus növekedés se az OTIO, se a Nagydíj pályázóknál a régiókban. Ezután áttért Bódis László, helyettes államtitkár, NIÜ vezérigazgatóval lezajlott találkozóra és tájékoztatta az elnökséget a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal, a Nemzeti Innovációs Ügynökség és a MISZ tárgyalásán elhangzottakról, amelynek középpontjában egy három oldalú együttműködés megkötése áll. Új alapokra kell helyezni a MISZ regionális működését. Fontos, hogy a MISZ tagjai, akik aktív szakemberek, és rendelkeznek kritikai gondolkodással, viszonyítási alappal az innovációs rendszer területén, részt vegyenek a pályázati, bírálati struktúrában. A tagoknak kiemeltebb szerepet kell vállalniuk a bírálati folyamatban. A tudás minél hatékonyabb hasznosulására vonatkozó kérdés kapcsán érdemes újraépíteni a regionális igazgatóságok működését, ahol az NKFIH, a NIÜ és a MISZ tagjai dedikáltan részt vesznek majd a folyamatban. A hat új regionális igazgató (Győr, Veszprém, Pécs, Miskolc, Debrecen, Szeged) területi struktúrában képviselje az NKFIH, NIÜ, az innovációs terület platformok és az egyetemek, valamint a MISZ érdekeit. A NIÜ finanszírozza ezeket a szerepeket, és a lokális döntéshozatal is kapjon teret, ahol az új típusú szerepek pénzügyi támogatást kapnak. Az NKFIH pályázati struktúrában a MISZ tagok kapjanak legalább plusz 2 pontot a pályázati kiírásoknál, mind a piaci, mind a spinoff kategóriában. Ezen célok elérésére kidolgozott megállapodás tervezetén folyamatosan tovább kell dolgozni. Birkner Zoltán javaslata szerint a MISZ elnöksége szüntesse meg az eddigi regionális igazgatók felkérését, megbízását, köszönje meg az eddigi munkát, és február 15-ével zárja le az eddigi rendszert. Ezután indítsuk újra a regionális igazgatói pozíciókat felkérések, ajánlások útján, hogy friss lendülettel és új emberekkel indulhasson újra a munka. Hozzátette, hogy a pályázaton azok vegyenek részt, akik a szükséges attribútumokkal rendelkeznek. A MISZ belső forrási mellett be kell vonni külső forrásokat is, többek között a Nemzeti Innovációs Ügynökségtől. A bírálatokból, állami pályázatokból, valamint nemzetközi konstrukciókból lehet még további forrásokat bevonni. Így a MISZ össze tud kapcsolódni az új innovációs konstrukciókkal is.

Hozzászólók: Szabó Gábor, Laufer Tamás, Dombi Viktor, Charaf Hassan, Mátrai Gábor, Kristóf Péter, Mogyorósi Péter, Szépvölgyi Ákos, Keserű György, Darázs Lénárd, Thernesz Artur

Szabó Gábor a hozzászólások alapján levonta a konklúziót; az elnökség maximálisan támogatja a NIÜ-vel és az NKFIH-val való együttműködést. Kijelenti, hogy az elkövetkezendő elnökségi üléseken mindig legyen egy napirendi pont, amiben azt tárgyalja az elnökség, hogy hol tart ez az ügy. Az elnökség egyhangúlag támogatta Birkner Zoltán törekvéseit.

A negyedik napirendi pont értelmében Pakucs János bemutatta a Magyar Innovációs Nagydíj levédetett logóját, és beszámolt arról, hogy a MISZ felajánlotta a cégeknek 2020-ig visszamenőleg a Magyar Innovációs Nagydíj pályázat győzteseinek, hogy használja az INNOVÁCIÓS DÍJ logóját marketingtevékenységükben, levelezésükben, honlapjukon. Mátrai Gábor hozzátette, hogy a logót védjegy oltalom alá helyeztette a MISZ.

Az ötödik napirendi pontnál Mátrai Gábor elmondta, hogy az adatvédelmi szabályzat naprakész legyen, Vajda Viktor elkészített egy tervet, ezt a menedzsment véleményezte. Darázs Lénárd hozzátette, hogy ezt tájékoztató jelleggel kiküldésre kerül az elnökségi tagoknak, majd felkerül a honlapra is.

Hatodik napirend pontban Mátrai Gábor bemutatta a MISZ 2024. évi eseménynaptárát, amelynél hangsúlyozta, hogy csupán tájékoztató jellegű, az előzetes tervek alapján várhatóan hasonló időbeosztásban fog alakulni az év, de természetesen ez változhat a külső elfoglaltságok függvényében.
A hetedik napirendi pontban Pakucs János beszámolt arról, hogy a Magyar Innovációs Szövetség az Egyetemi Kutatói Ösztöndíj Program Tanácsába Darázs Lénárd alelnököt, az Eötvös Loránd Tudományegyetem egyetemi tanárát, általános rektorhelyettesét delegálja.

Lezárult a 2023. évi 32. Magyar Innovációs Nagydíj pályázat

Elismerésre méltó innovációs teljesítmények születtek az elmúlt évben is. Rekord részvétel mellett lezárult a 2023. évi 32. Magyar Innovációs Nagydíj pályázat.

A Magyar Innovációs Nagydíj pályázati felhívására összesen 56 kiemelkedő innovációs teljesítményt bemutató pályázatot nyújtottak be különböző magyarországi cégek. A pályázatra a gazdaság majdnem minden ágazatából - egészségügy, környezetvédelem és agrár területről - érkeztek, kreatív és kiemelkedő eredményt bemutató pályamunkák, továbbá 11 ígéretes startup pályázatot is regisztrálhattunk.

A bírálóbizottság, a kutatási és fejlesztési eredmények alkalmazása révén, elsősorban a gazdasági mutatók - 2023-ban elért többleteredmény vagy többlet árbevétel -, valamint az egyéb műszaki, gazdasági előnyök, valamint a környezettudatosság alapján választja ki a 2023. évben legnagyobb jelentőségű és már az üzleti életben is sikeres innovációkat.

A 2023. évi Magyar Innovációs Nagydíj bírálóbizottsága elismert tudósokból, gazdasági szakemberekből áll, elnöke Csák János, kultúráért és innovációért felelős miniszter.
Az évente egyszer kiadásra kerülő Magyar Innovációs Nagydíj az elmúlt időszakban a gazdasági élet egyik legjelentősebb elismerésévé vált.
Az ünnepélyes díjátadásra 2024 márciusában kerül sor a hagyományoknak megfelelően az Országház Felsőházi Termében. A díjazottak jogosulttá válnak a Magyar Innovációs Szövetség tulajdonában lévő itt bemutatott regisztrált Innovációs Díj embléma használatára is.
A Magyar Innovációs Díjakat elnyert vállaltok marketing kampányaikban, üzleti levelezéseikben, szakmai kiadványaikban, valamint a honlapjukon feltüntethetik az elnyert díj hivatalos emblémáját.

A 32. Magyar Innovációs Nagydíj a Kulturális és Innovációs Minisztérium és a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal főtámogatásával, valamint az Agrárminisztérium, az Energiaügyi Minisztérium, a Gazdaságfejlesztési Minisztérium és a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala támogatásával valósul meg.

MISZ Felsőoktatási Tagozat egyeztetés

2024. február 7-én Mátrai Gábor, MISZ ügyvezető igazgató és Pazsák Zsófia, ügyvezetőigazgató-helyettes Magyar Dániellel, a MISZ Felsőoktatási Tagozatának elnökével, az Eötvös Loránd Tudományegyetem, Innovációs Központ igazgatójával egyeztetett a tagozat jelenéről és jövőjéről a Társadalmi Innovációs Nemzeti Laboratórium tudásközpontjában.

Dániel beszámolt a tagozaton folyó munkáról, a grazi külföldi tanulmányútról és szóba kerültek a tagozati munkacsoportok. A megbeszélésen a felek megállapodtak a következő egyeztetésen előkerülő kérdésekről.

MCC Vezetőképző Akadémia

A Mathias Corvinus Collegium Vezetőképző Akadémia diákjai egy exkluzív egyhetes kurzuson vehettek részt. Január harmadik hetében Dr. Balázs Gergely György, a Rolls-Royce Hungary Kft. ügyvezető igazgatója, a Magyar Innovációs Szövetség választmányi tagja, az Országos Tudományos és Innovációs Olimpia zsűritagja gyakorlati kurzust vezetett Innováció és Kreativitás témakörben.
A kurzus során különböző témákat vizsgáltak meg az innováció elméleti alapjaitól kezdve a mai innovációs terület kihívásain és lehetőségein át. Saját példáján keresztül mutatta be a vezetővé válás lépéseit, beleértve a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem hallgatói csapatának, valamint a Siemens kutatás-fejlesztési részlegének a vezetését, és bemutatta az innovatív a Rolls-Royce Hungary irányítását is.

II. CoreComm - Pannon Egyetem Solar Boat Challenge

Tagintézményünk, a Pannon Egyetem a Veszprém 2023 - Európa Kulturális Fővárosa programmal, a Magyar Vitorlás Szövetséggel, valamint Balatonalmádi Önkormányzatával közösen rendezte meg tavaly a nemzetközi vizeken már ismert hajós versenysorozatot, a Solar Boat Challenge-t.

A Magyarországon elsőként megrendezett verseny fő célja az volt, hogy egy olyan innovatív és a fenntarthatóság jegyében zajló nemzetközi napelemes hajóversenyt mutasson be, amely a régiót kiemelt helyre emeli nemzetközi színtéren is, és innovatív vonzerejét meghatározza a következő generációk részére. Továbbá, hogy szemléltesse a különböző tudományterületek összefogásával elérhető gazdasági és társadalmi fejlődést az érdeklődők számára.
A II. CoreComm - Pannon Egyetem Solar Boat Challenge 2024 versennyel kapcsolatos partnertalálkozóra 2024. február 8-án került sor Balatonalmádiban, melyen a Magyar Innovációs Szövetséget Dr. Birkner Zoltán, alelnök képviselte.

A magyar mikro-, kis- és középvállalkozások megerősítésének stratégiája 2019-2030

A Nemzetgazdasági Minisztérium honlapján elérhetővé vált "A magyar mikro-, kis- és középvállalkozások megerősítésének stratégiája 2019-2030" c. stratégia felülvizsgált változata, mely meghatározza a vállalkozások érdekében a következő két évben elvégzendő kiemelt vállalkozásfejlesztési intézkedéseket.

A Kormány célja, hogy a komoly növekedésre képes vállalati kör értékteremtő képességének megerősítésén keresztül a teljes KKV-szektor számára biztosítsa a működéshez szükséges kiszámítható kereteket. A 2024-2025-ös kiemelt vállalkozásfejlesztési intézkedéseket az 1612/2023. (XII. 28.) Korm. határozat tartalmazza.

A KKV Stratégia felülvizsgálata 2022-2023 között zajlott, ennek során a hazai KKV szektor aktuális helyzete (KKV szegmentációs kutatás), a nemzetközi helyzetkép, valamint a 2019-ben meghatározott intézkedések eredményei kerültek megvizsgálásra. A felülvizsgált stratégia a vállalkozásfejlesztésben érintett társadalmi szereplők véleményének, javaslatainak figyelembe vételével került előterjesztésre a Kormány elé.
A felülvizsgálati anyag elkészítésében a Vállalkozásfejlesztési Tanács - melyben a MISZ-t Farkas József, alelnök képviseli - aktív szerepet vállalt.

Aerosol and Dispensing Forum

Tagintézményünk, a Kárpát-medencei Tehetségkutató Alapítvány támogatottaink startupja, a Respray most nyert tanúsítványt az Aerosol and Dispensing Forum 2024-es rendezvényén, Párizsban, testápolás kategóriában.

Az Aerosol and Dispensing Forum a Párizsi Csomagolás Hét része, amely egy olyan éves esemény, amely bemutatja a szépségápolási és testápolási, prémium minőségű italok, aeroszolok és luxustermékek iparának legújabb csomagolási innovációit. Az esemény Párizsban zajlik, és négy kiállítást tartalmaz: ADF, PCD, PLD és Packaging Première.

Az Aerosol and Dispensing Forum Innovációs Díj az elmúlt év legjobb innovációit és bevezetéseit ünnepli az aeroszol- és adagolótechnológia globális piacán.

A kiállításon való részvétellel támogatottaink és a Respray alapítói (Zámbó Gergely és Réti Andor) találkozhattak a világ legnagyobb márkáival, iparági szereplőivel, és elmondhatták elképzeléseiket a dezodorpiac jövőjéről. A Respray palackját a legnagyobb márkák megoldásai között mutatták be, és sikeresen nyertek tanúsítványt sok másik nemzetközi céget megelőzve!"

100 Magyar Energia és Klíma Innováció

Tagintézményünk a Sprinter Plusz Kft. (Top 100 Media) kiadásában megjelent egy egyedülálló, az innovációs vezetők számára nélkülözhetetlen gyűjtemény.

A 100 Magyar Energia és Klíma Innováció című kiadványban mindenki, aki az energetikai és klíma innováció terén szeretné előmozdítani vállalkozását talál valami érdekfeszítőt: a napenergia, energiaoptimalizálás, energiahatékonyság, hidrogéntechnológia és még sok más területről. A megismert innovációk inspirálhatják a saját termékfejlesztési stratégiájukat is.

A 224 oldalas, rendkívül színvonalas kiadvány a piackutatás és versenyképesség növelése mellet az üzleti kapcsolatok, a hálózatépítés és inspiráció szempontjából, továbbá a fenntarthatóság, a környezetvédelem és rezsicsökkentés miatt is kihagyhatatlan.

Most az első 50 vásárló részére ingyen küldik el a 100 Magyar Találmány és Fejlesztés című kiadványt is.

Megrendelés az alábbi linken lehetséges, kérjük, hogy a megjegyzés rovatba szíveskedjék feltűntetni, hogy "MISZ-tag".

Jövő a jelenben - fizikus-mérnök szak a BME-n

Egy amerikai tanulmány szerint már a közeljövőben hatványozottan szükség lesz a számítástechnikai, természettudományos és mérnöki tudásra. Ezt kínálja a fizikus-mérnök szak. Az angol nyelvű fizikus-mérnök képzést vezető nyugati műszaki egyetemek mintájára hozta létre a BME: a felgyorsult technológiai fejlődés korszakában nagy szükség van olyan szakemberekre, akik erős természettudományos ismeretekkel, jó matematikai és fizikai alapokkal rendelkeznek, és ezekre építkezve a gyakorlatban alkalmazható, innovatív mérnöki tudásra is szert tesznek tanulmányaik során. A jövő szakmái mind a dinamikusan fejlődő területekről kerülnek ki, mint a mesterséges intelligencia, az informatika, a gyógyszerészet, az orvosi technológiák és azok a határterületi képzések, amelyek több tudományterület tudását ötvözik, ezek közé tartozik a BME fizikus-mérnök képzése is. A Boston Consulting Group tanulmánya szerint a számítástechnikai, természettudományos, technológiai, matematikai és mérnöki tudásra hatványozottan szükség lesz. A területekhez szorosan kapcsolódó képzést nyújtó BME fizikus-mérnök szak hallgatói egymásra épülő, kompetitív tudást szerezhetnek, a folyamatosan változó trendekhez igazodva az innovációs képességet és a szellemi tulajdon fontosságát is fókuszba helyezve.

További információk a következő linken.

Fejlődő magyar-brazil űrkutatási kapcsolatok

Tavaly év végén több, az űrkutatást érintő témában folytatott megbeszélést Brazíliában Bacsárdi László a BME Villamosmérnöki és Informatikai Kar docense. Tavaly év végén a Brazil Űrügynökség elnökével is tárgyalt Bacsárdi László, aki a Sao Paulo-i főkonzulátus meghívására utazott Braziliába. Dr. Marco Antonio Chamon elnök úrral és kollégáival tartott megbeszélésen több olyan területet is érintettek, amely érdekes lehet a hazai űrszektor számára. Az egyeztetésen a hazai űroktatási programok is szóba kerültek, többek között a VIK által gondozott űrmérnök mesterképzés is. Az űrmérnöki mesterképzés szakfelelőseként találkozott a Brazíliavárosi Egyetem (University of Brasilia) űrképzéséért felelős vezetőjével, Ronne Toledoval, akivel űroktatási együttműködésről egyeztetett, ezt követően pedig a Brazil Űrkutatási Intézet együttműködésekről.

További információk a következő linken.

Repülőmérnök képzés a BME-n - egy százéves történet folytatása

Február 15-ig lehet jelentkezni a BME új, szeptemberben angol nyelven induló önköltséges repülőmérnöki BSc képzésére. A képzés célja, hogy a végzett repülőmérnökök az ipari szereplők elvárásainak megfelelően képesek legyenek hivatásos pilótaként repülőgépet vezetni, továbbá a légitársaságoknál, intézményeknél beosztott-mérnöki feladatok ellátására a repüléstervezés, a repülőgépgyártás, a repülőgép üzemeltetés, tesztelés, karbantartás, javítás és az újrahasznosítás területein, valamint megfelelő felkészültséggel fognak rendelkezni a járműmérnöki tanulmányaik folytatásához MSc szinten.

További információk a következő linken.

A dobogó két fokára is műegyetemista versenycsapat állhatott fel

A Mérnöki kreativitásra, új ötletekre és agilitásra is szükség volt a legutóbbi Techtogether hallgatói megmérettetésen. Az arany és a bronz a BME-re került. Összesen 14 mérnökhallgatói versenycsapat vett részt a TECHTOGETHER+ járműipari konferencia, kiállítás és rendezvény keretében tartott Techtogether megmérettetésen. Két műegyetemi formáció is a legjobbak között végzett: a dobogó legfelső fokára a BME Formula Racing Team (BME FRT) állhatott, míg a bronzérem a BME Motorsporthoz került, ráadásként a BME Shark Team is nyert különdíjat.

További információk a következő linken.

Köszöntjük új tagunkat

Név | EUROFINS Minerág Kft.
Tagsorszám | 816
Cím | 7100 Szekszárd, Keselyűsi út 9.
Vezető | Thernesz Artur Lajos, ügyvezető igazgató

Tevékenység:
Vállalatuk a globálisan 7,2 Mrd EUR forgalmú, 940 laboratóriumban több mint 60.000 munkatársat foglalkoztató EUROFINS vállalatcsoport hazai, agrár- és környezet analitikai szolgáltatásokat nyújtó tagja.

Céljuk a hazai agrárium és kapcsolódó iparágainak fenntartható fejlődéséhez szükséges talaj-, talajalkotók-, növények-, vizek mintavételeinek és vizsgálatainak szakszerű, akkreditált elvégzése, valamint a talaj egészség és karbon megkötés feltérképezésére szolgáló innovatív módszerek nemzetközi hálózatunkra és helyi tudományos műhelyekre támaszkodó fejlesztése és piaci bevezetése.

MAFITUD

Nyíregyházi fiatalok a Taiwani Nemzetközi Tudományos Kiállításon

Két magyar projekt vett rész ebben az évben a Taiwan International Science Fair-en (TISF), miután sikeresen szerepeltek a hazai minősítő versenyen. A TISF-et 2002-ben alapította a Tajvani Oktatási Minisztérium, és 2010-ben csatlakoztak először a nemzetközi partnerek által delegált versenyzők. 2024-ben összesen 630 hazai és külföldi résztvevő vesz részt, 211 kutatási projekttel. A 27 országból érkező ifjú kutatók az impozáns méretű Tajvani Nemzeti Tudományos Oktatási Központban mérik össze tudásukat.

Magyar versenyzők eddig két alkalommal vettek részt a megmérettetésen, 2018-ban Imets Tamás, a 25. Ifjúsági Tudományos és Innovációs Tehetségkutató Verseny 1. díjasa IV. díjat, míg 2019-ben Zsigó Miklós, OTIO nagykövet III. díjat kapott.
Ebben az évben Prill Gábor, a Bánki Donát Műszaki Technikum és Kollégium diákja, a HandExo, míg Zsigó Dalma, a Nyíregyházi Vasvári Pál Gimnázium tanulója a Wibrazz! című projektjükkel neveztek. Prill Gábor a 31. OTIO-n második, Zsigó Dalma pedig a 32. OTIO-n harmadik díjban részesült. Felkészítő tanáruk Zsigó Zsolt.

A Taiwani Nemzetközi Tudományos Kiállítás döntőjében Prill Gábor II. díjban, Zsigó Dalma pedig III. díjban részesült.

Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala

Nemzetközi piacra lépésben segít a Visegrádi Szabadalmi Intézet

2024. január 1-jétől a magyar bejelentők számára megnyílt a lehetőség, hogy magyar szabadalmi bejelentésükkel kapcsolatban úgynevezett nemzetközi jellegű újdonságkutatást (international-type search, ITS) kérjenek, amelyet a Visegrádi Szabadalmi Intézet (VSZI) készít el. Ez a későbbiekben nagy segítséget nyújthat a nemzetközi (PCT) vagy külföldi szabadalmi bejelentés megtételében is.
A VSZI új szolgáltatásának célja a technika állásának feltárása: ez lényeges annak meghatározásához, hogy a szabadalmi bejelentés szerinti találmány, amelyre oltalmat igényelnek, új-e, illetve feltalálói tevékenységen alapul-e. Ennek megállapítása elengedhetetlen annak eldöntéséhez, hogy érdemes lehet-e nemzetközi (PCT) vagy külföldi szabadalmi bejelentést tenni az adott megoldással kapcsolatban.

A nemzetközi jellegű kutatás iránti kérelmet közvetlenül az SZTNH-nál kell benyújtani, az érintett szabadalmi bejelentéshez kapcsolódóan és meg kell jelölni, hogy mely nemzetközi kutatási szervtől (ISA) kéri a kutatási jelentést a bejelentő.

Magyarország vonatkozásában az egyik kompetens nemzetközi kutatási szerv a Visegrádi Szabadalmi Intézet, amely nemzetközi jellegű kutatást is végez. A VSZI a nemzetközi jellegű kutatást attól a naptól számított három hónapon belül készíti el, amelyen mind a kérelmet tartalmazó űrlap, mind a kutatás díja beérkezett a VSZI-hez.

A Visegrádi Szabadalmi Intézet által készített nemzetközi jellegű kutatás díja 600 euró, amennyiben azt egy magyar elsőbbségű bejelentéssel kapcsolatban igénylik. A VSZI által kibocsátott nemzetközi jellegű kutatási jelentés ugyanakkor a későbbiekben díjkedvezményre jogosíthatja fel a bejelentőt a nemzetközi fázisban, amennyiben az adott magyar bejelentés alapján a későbbiekben megtett PCT bejelentése kapcsán a VSZI-t jelöli meg nemzetközi kutatási szervként.

A VSZI által végzett nemzetközi jellegű kutatással kapcsolatos további információk az alábbi oldalon találhatók.

Magyar Kutatási Hálózat

Tíz nemzetközi hírű vendégkutató érkezik idén a HUN-REN kutatóhelyeire és támogatott kutatócsoportjaihoz az MTA Vendégkutatói Programja keretében

A Magyar Tudományos Akadémia Vendégkutatói Programja keretében tíz nemzetközi hírű vendégprofesszor érkezik a HUN-REN Magyar Kutatási Hálózat kutatóhelyeire és támogatott kutatócsoportjaihoz 2024-ben. A magyar kutatócsoportok nemzetközi versenyképességét erősítő programban az Egyesült Államokból, Németországból, Indiából, az Egyesült Királyságból, Ausztriából, Spanyolországból, Horvátországból, Argentínából és Finnországból összesen tizennégy kutató kapcsolódik be a hazai kutatásokba.

További információk: Tíz nemzetközi hírű vendégkutató érkezik idén a HUN-REN kutatóhelyeire és támogatott kutatócsoportjaihoz az MTA Vendégkutatói Programja keretében

A HUN-REN kutatóinak 138 pályázata összesen közel 5 milliárd forint támogatást nyert az NKFIH 2023-ban meghirdetett négy OTKA kiválósági témapályázatán

A Nemzeti Kutatási és Innovációs Hivatal (NKFIH) 2023-ban meghirdetett négy OTKA-témapályázatán a HUN-REN kutatóinak 138 pályázata nyert összesen közel 5 milliárd forint támogatást. A Neumann János Program 2023. évi költségvetésének keretében biztosított közel 80 milliárd forint kutatói és innovációs támogatás részét képezik az NKFIH OTKA programjai, melyek pályázati kerete 2023-ban összesen mintegy 13,8 milliárd forint volt. Az NKFIH 2023-ban a tudományos életpálya különböző szakaszaira épülő - Posztdoktori kiválósági program, Fiatal kutatói kiválósági program, Kutatási témapályázat -, továbbá A magyar-szlovén nemzetközi együttműködésen alapuló kutatási témapályázat kategóriákban hirdetett meg OTKA-témapályázatokat.

További információk: A HUN-REN kutatóinak 138 pályázata összesen közel 5 milliárd forint támogatást nyert az NKFIH 2023-ban meghirdetett négy OTKA kiválósági témapályázatán

A HUN-REN SZBK kutatói az Algae4IBD kutatási projektben az algák alkalmazhatóságát vizsgálják a krónikus bélgyulladás kezelésében

A HUN-REN Szegedi Biológiai Kutatóközpont (HUN-REN SZBK) munkatársai részt vesznek az Algae4IBD nemzetközi kutatási projektben, amelyben az algák alkalmazhatóságát vizsgálják a krónikus bélgyulladás (IBD) kezelésében. Áttörő eredményeik felhasználásával növelni lehet mind a biomassza-, mind a hatóanyag-termelést. Felfedezéseik segítik a bakteriális konzorciumok megértését, így a mikrobiom-vizsgálatokat, sőt választ adhatnak a kialakuló antibiotikum-rezisztenciára is. Az Algae4IBD projektben 11 ország 21 kutatóintézete, egyeteme és vállalata fogott össze, hogy különböző szakterületeken szerzett tudásukat ötvözve segítséget nyújtsanak az IBD-ben szenvedő betegeknek. A HUN-REN SZBK kutatóinak eredményei a Cells (MDPI), illetve a Frontiers in Plant Science tudományos folyóiratokban jelentek meg.

További információk: A HUN-REN SZBK kutatói az Algae4IBD kutatási projektben az algák alkalmazhatóságát vizsgálják a krónikus bélgyulladás kezelésében

EMBO Installation Grants

Öt évre egyenként közel 100 millió Ft támogatást nyert Lázár Viktória, a HUN-REN SZBK és Róna Gergely, a HUN-REN TTK fiatal kutatója az EMBO Installation Grants pályázatán saját projektjük megvalósítására.

Lázár Viktória, a HUN-REN Szegedi Biológiai Kutatóközpont (HUN-REN SZBK) tudományos főmunkatársa és Róna Gergely, a HUN-REN Természettudományi Kutatóközpont (HUN-REN TTK) tudományos munkatársa is azon tíz élettudománnyal foglalkozó kutató között van, akik elnyerték az Európai Molekuláris Biológiai Szervezet (EMBO) Installation Grants 2023-as pályázatán az évi 50 ezer eurós támogatást.

További információk: Öt évre egyenként közel 100 millió Ft támogatást nyert Lázár Viktória, a HUN-REN SZBK és Róna Gergely, a HUN-REN TTK fiatal kutatója az EMBO Installation Grants pályázatán saját projektjük megvalósítására

A HUN-REN TTK Agyi Képalkotó Központja hazánkban először indít intervenciós programot az időskori szellemi és fizikai frissesség megőrzésének támogatására

A HUN-REN Természettudományi Kutatóközpont (HUN-REN TTK) Agyi Képalkotó Központja a világszerte egyre több országot tömörítő FINGERS kutatási hálózathoz csatlakozva egy aktív életmódot népszerűsítő programot indít idősek számára. 65 és 75 év közötti önkéntesek jelentkezését várják a nyolc hónapon át tartó csoportos programba, amelyben egyidejűleg támogatják a fizikai és szellemi aktivitás megőrzését, a társas kapcsolatok létesítését és fenntartását, valamint az egészséges táplálkozási szokások elsajátítását. A legújabb kutatási eredmények ugyanis azt mutatják, hogy a demencia kialakulása egyénre szabott életmód-intervenciók segítségével késleltethető, és akár meg is akadályozható.

További információk: A HUN-REN TTK Agyi Képalkotó Központja hazánkban először indít intervenciós programot az időskori szellemi és fizikai frissesség megőrzésének támogatására

PÁLYÁZATI FELHÍVÁSok

Pályázati felhívás a Kárpát-medencei Tehetségkutató Alapítvány programjában való részvételre

Tagintézményünk, a Kárpát-medencei Tehetségkutató Alapítvány tehetségeket támogató programja első lépéseként várja olyan, Kárpát-medencei, kiemelkedő tehetségű, 14 és 30 év közötti, nappali tagozatos képzésben résztvevő fiatalok jelentkezését, akik:
  • kimagasló tanulmányi eredménnyel rendelkeznek,
  • országos, illetve nemzetközi tanulmányi, művészeti és sportversenyeken dobogós helyezést értek el,
  • kutatási eredményeiket publikálták,
  • motiváltak, szorgalmasak, kitartóak, elkötelezettek céljaik megvalósításában,
  • bár nem vettek részt, illetve nem szereztek dobogós helyet tanulmányi versenyeken, de úgy érzik, kiemelkedően tehetségesek.
Az Alapítvány által kiválasztott fiatal tehetségek egyénre szabott támogatásban részesülnek. Ennek során minden diák azt kapja, amire leginkább szüksége van a tehetsége kibontakoztatásához, mely minden esetben tartalmaz mentori támogatást. (Ezen túl esetlegesen részesülhet ösztöndíjban, támogatjuk képzéseit és konferenciamegjelenéseit, részvételét kulturális és sportprogramokon.)

Jelentkezni a https://kmta.hu/ oldalon, a regisztráció menüpontban lehet.
További információ az erdeklodes@kmta.hu e-mail címen.

Az MLBKT idén is díjazza az ellátási lánc szakma kiválóságait

A Magyar Logisztikai, Beszerzési és Készletezési Társaság hagyományaihoz híven idén is meghirdeti szakmai díjait, melyekkel minden évben több kategóriában szeretné elismerni a tehetségeket, a szakmai kiválóságokat és a sikeres projekteket. Az elismerések célja, hogy az ellátásilánc-menedzsment területéről érkező elhivatott szakemberek, sikeresen megvalósult projektek és cégek számára pályázataik révén a lehető legnagyobb nyilvánosságot biztosítsák, hiszen mindenki számára példaképül szolgálhatnak.

Az ellátásilánc szakma kiválóságdíjaira az alábbi kategóriákban lehet pályázni:
  • Az év logisztikai menedzsere díjra olyan logisztikai területen dolgozó szakember pályázhat, aki az elmúlt évben egy eredményesen működő logisztikai rendszer bevezetésében vett részt.
  • Az év beszerzési menedzsere címet olyan beszerzési területen, vezető munkakörben dolgozó szakember nyerheti el, akinek nagy szerepe volt egy hatékony beszerzési folyamat létrehozásában.
  • Az év beszerzési csapata díj a beszerzési szakterület művelésében, fejlesztésében kimagasló eredményeket elért csapatokat, szervezeteket ismeri el.
  • Az év fiatal SCM tehetsége díj olyan ígéretes, szakmai karrierjük elején álló 30 éven aluli fiatal szakembereket ismeri el, akik munkájukban már elértek szakmai sikereket, lelkesek és elkötelezettek az ellátási láncok fenntartható működtetése iránt.
Pályázati határidő: 2024. február 15.

Részletes információ a díjakról, valamint ajánlás vagy pályázat leadása: https://logisztika.hu/szakmai-dijak/

Richter Témapályázat 2024

Tagszervezetünk, a Richter Gedeon Nyrt. 2024. február 12-én pályázatot tett közzé, a Társaság K+F+I tevékenységéhez kapcsolódó, nemzetközi színvonalú innovációk támogatására és a kutatási eredmények gyakorlati megvalósításának elősegítésére.

Pályázatuk kétfordulós, a második fordulóban meghívásos, pénzdíjazott jellegű. Az előpályázatra - mely az első forduló -, egy rövid (maximum 4 oldal terjedelmű) témajavaslatot várnak, egy már futó, kezdeti eredményeket felmutatni tudó projektről. Az első fordulóban benyújtott pályaművek közül kerülnek kiválasztásra azok a témajavaslatok, melyek részletes kidolgozására a pályázókkal megbízási szerződést kötnek. Ezt követően, a részletes megvalósítási tervek értékelése után születik döntés a támogatandó pályázatokról.

Az előpályázat beadási határideje 2024. március 14., csütörtök.

A pályázati kiírás teljes anyaga, a kiírás napjától - 2024. február 12. - olvasható a Richter Gedeon Nyrt honlapján https://www.gedeonrichter.com a K+F pályázataink között az alábbi elérhetőségen:
K+F pályázataink (gedeonrichter.com)

A pályázat hátterével, illetve a felhívással kapcsolatos kérdések tisztázására, 2024. február 15-én, 10:00 órától online webinárt tartanak. Az eseményre, a szórólapon szereplő QR kóddal lehet regisztrálni. Az adatlap elérhető a következő linken.

SZAKIRODALOMFIGYELŐ

Scott A. Small: Felejtés - A nem emlékezés jótékony hatásai - Park Könyvkiadó, 2023
Dr. Osman Péter ismertetése

"Csak azt tudnám feledni!" - Ádám utolsó szavai a Tragédiában
és hányszor fordul meg a fejünkben valamiről, hogy bárcsak feledni tudnánk! Az ember örök vágya a halhatatlanság - az orvosból lett kitűnő techno-futurológus és sci-fi író Stanisław Lem remek kisnovellában mutatja be, mekkora csapás ezt megkapni. Hasonlóképp, bárki belegondolhat: bármily bosszantó, gyakran káros, ha felejtjük, amit nem akarnánk, máskor mekkora jótétemény a felejtés. E könyv éppen azzal a sokaknak megvilágító erejű felismeréssel szolgál, hogy számunkra okvetlenül szükséges, hogy agyunk képes legyen felejteni, ezzel megszabadulni zavaró/káros tartalmaktól, és kapacitást felszabadítani.

"Engem az késztetett e könyv megírására, hogy megosszam olvasóimmal a kibontakozófélben lévő elméleteket, melyek nehezen jutnak ki a sokszor túlságosan is zárt tudományos berkekből, s amelyek mindinkább megvilágítják előttünk, hogy a normális felejtés igenis előnyökkel jár," - írja itt Small. (Kiemelések tőlem - OP)

A Harvard Book Store ajánlójából: "»Lenyűgöző és hasznos... A kimagasló emlékezetkutató Small elmagyarázza, miért nem is csak normális, hanem jótékony a feledékenység.« - Walter Isaacson" (számos remek életrajzáról szóltunk, legutóbb Elon Muskéról - Hírlevél 2023/23.
A vadon élő bonobók tanulmányozásától (csimpánz alfaj, az ember genetikailag legközelebbi, s bizonyos tekintetben bölcsebb rokona [hiszen társadalmi problémáikat harc helyett nagyrészt szexszel rendezik] - OP) beszélgetésekig az ikonfestő Jasper Johns-szal és a döntéselmélet elismert szakértőjével, Daniel Kahneman-nal (a viselkedésgazdaságtan egyik, közgazdasági Nobel-emlékdíjas kidolgozója - OP), Small tudományágakon keresztül vezet, hogy megvilágító összefüggésekbe helyezze az új tudományos felfedezéseket, miközben úttörő előrelépéseket is felmutat az Alzheimer kutatásban."

A PARK a szerzőről: "A Columbia Egyetem neurológus és pszichiáter professzora, az Alzheimer-kór Kutatóközpont igazgatója. Szűkebb szakterülete az öregedés, a demencia és az Alzheimer-kór." Small egész előadásmódja ehhez igazodik: szakszerű, precíz, ugyanakkor világos, részletes, kutatási eredmények és orvosi esetek vázlataival szemléltetve.

A Goodreads ismertetőjéből: "Small közel húsz évig vezetett egy National Institutes of Health-által finanszírozott laboratóriumot, és 130-nál több tanulmányt publikált az emlékezet működéséről és annak zavarairól. Munkájáról beszámolt a The New York Times, The New Yorker és a Time."

Szóljon innen a szerző: "A bevett tudományos álláspont mindig is az volt, hogy a felejtés memóriarendszerünk botlása, de legalábbis bosszantó kellemetlenség. Ezért a kutatók elsősorban azt igyekeztek kideríteni, hogyan képezi, tárolja és keresi vissza agyunk az emlékeket. Több mint harmincöt esztendeje tevékenykedem az emlékezetkutatás területén. A a pszichológia, a neurobiológia, az orvostudomány és a számítógép-tudomány közelmúltbeli kutatási eredményei valóságos pálfordulást eredményeztek felfogásunkban. Immár tisztában vagyunk vele, hogy a felejtés nem pusztán normális folyamat, hanem egyenesen jótékony hatással bír kognitív és kreatív képességeinkre, érzelmi jóllétünkre, sőt a társadalmi egészségre is.

Mi a helyzet a fotografikus memóriával, mely képes örökre elraktározni minden egyes információt? A legtöbben eljátszottunk már a gondolattal, hogy ilyen csodás kognitív képességek birtokába jutunk, ám gyanítom, hogy sokunk a velük járó potenciális terheket is felismerte. Amikor pedig a rendkívüli memória-teljesítményekre képes embereket [itt sokfélét felsorol] tudományosan megvizsgálják, egykettőre kiderül, hogy minden tárgykörre kiterjedő, valódi fotografikus memóriával egyikük sem rendelkezik.

Csak az elmúlt évtizedben kezdett alakot ölteni az az új tudományterület, mely megmagyarázza, miért van szükségünk az emlékezéssel kéz a kézben járó felejtésre. Mint e könyvből kitűnik, kognitív képességeink kibontakoztatásához elengedhetetlen az emlékezés és a felejtés egészséges egyensúlya: csak így tehetünk szert a kellő rugalmasságra, amivel alkalmazkodhatunk az örökké változó környezethez; csak így alkothatunk elvont fogalmakat az elraktározott információk bábeli zűrzavarából, és láthatjuk meg a fán túl az erdőt.

A felejtés érzelmi jóllétünknek is előfeltétele: általa szabadulhatunk meg a nehezteléstől, a neurotikus félelmektől és a fájdalmas, gyötrő élményektől. A túlságosan éles emlékezet vagy a feledés képtelensége a szenvedés béklyóiba veri az embert. A felejtés nélkülözhetetlen a társadalom egészségének megőrzéséhez (különösképp a múltbéli ellentéteken, sérelmeken való túllépéshez, ami előfeltétele a megbékélésnek! - OP) és az egyén kreativitásához, hiszen tehermentesíti az elmét, hogy az korszakalkotó felismerésekig és újszerű képzettársításokig juthasson el. Nélküle alkotó képzeletünk nem szárnyalhatna szabadon, hanem örökké emlékezetünk pányváján vergődne. (A találmányokhoz, innovációkhoz vezető utak egyik fontos kiindulása az, amit "téves szakmai előítélet leküzdésének" nevezünk. Merész lépés, szembemenni a kánonnal - egyszerűbb, ha a téves tételeket a feledés homálya rejti el. - OP)

Ha tehát feltesszük a kérdést: »Ki szeretne fotografikus memóriát olyan elmével, mely sosem felejt?«, e könyv végére érve az olvasó reményeim szerint maga is belátja, hogy a helyénvaló válasz ez: »Az égvilágon senki!«"

Maria Pettersson: Fantasztikus nők - Corvina Kiadó, 2022
Dr. Osman Péter ismertetése

Az Elina Ahlback Irodalmi Ügynökség ajánlójából. Bemutatkozásuk szerint ők egyike az északi országok vezető irodalmi ügynökségeiknek, #1 Finnországban, a 2020-as londoni Könyvvásáron egyike lettek "A Világ 3 Legjobb Irodalmi Ügynöksége" díjazottaknak.

"Rendkívüli, kemény, 'tökös' nők a történelemben - találkozz kalózokkal, látnokokkal, papnőkkel, hercegnő-kémekkel, s más nők tucatjaival, akikről a történelemtanárod sohasem szólt. A történelem legnagyobb kalózhajó-flottájának kapitánya. A tudós, aki megváltoztatta a képünket a fizikáról, miközben kora leghíresebb zsenijeit választotta szeretőinek, s szerencsejáték-bajokba keveredett. A szélhámos, aki Európa bármelyik ékszerészét át tudta verni. A baseball-sztár, aki álszakállt viselt a játékhoz. Tinik, akiket az Ellenállás vont be ártatlan külsejükért, s akik megtanultak síneket robbantani, és nácikat lelőni a kerékpárjukról. A dzsiudzsicu (japán küzdősport - OP) mestere, aki a süfrazsetteket tanította visszaütni. A kultusz-vezető, aki rávette a követőit plasztikai műtétekre, hogy jobban hasonlítsanak rá. Az elrabolt lány, aki végül a valaha létezett legnagyobb birodalom ura lett, királynőjeként a női élettársával. A könyv száznál több rendkívüli nőt mutat be a történelem különböző időszakaiból és a világ minden sarkából. A megragadó történetek és a meg nem énekelt balladák valóságos kincsestára a történelem izgalmas nőiről. Botrányos, bámulatos, rettenetes, hősies, borzongató, és mindenek felett rendkívüli: életük történetére az olvasó meghökken, és azt kérdi, »miért nem hallottam róluk eddig?«." (Micsoda kincsesbánya a kalandfilm-nagyiparnak! - OP)

Petterssonról, a Lira ajánlójából: "Pettersson (1984) oroszt és politológiát tanult a Helsinki Egyetemen. Szabadúszó újságíróként kezdte pályáját. 2018 óta a finn újságírók lapja főszerkesztője, valamint a finn Újságíró Szövetség kommunikációs részlegének vezetője."

Előszavából, a tartalomról, a hozzáállásáról és a szemléletéről: "Könyvem szereplőit a következő szempontok alapján válogattam: [sorsuknak] izgalmasnak kell lennie, már halottak, s nem szólok hazám történetének nőalakjairól. Csupán egyet-kettőt kiválasztani a saját menő nőink közül képtelenség lett volna.

Ez a könyv nem hősnőkről szól. Az itt szereplők egy része nagyszerű példakép is lehetne, másokat viszont joggal nevezhetnénk szörnyetegnek. Legtöbben közülük, mint mi mindannyian, valahol a kettő között, félúton helyezkednek el. A világ megérett arra, úgy érzem, hogy egész emberekként tekintsen a történelem női szereplőire, ne holmi piedesztálra emelt példaképekként. A hozzájuk való viszonyulás is sokat változott a történelem során. Egyes dolgok, amelyeket egykor rettenetesnek tartottak, mára már normálisnak számítanak, más dolgok viszont a maguk korában hétköznapinak minősültek, manapság viszont rettentőnek.

A nők történetének tanulmányozása gyakran még a történészek számára sem könnyű feladat, hát még a magamfajta, népszerű stílusban történelmi dolgokról írogató, históriabúvár újságíró számára. A források gyakran igencsak hézagosak, és egzotikusabbnál egzotikusabb nyelveken íródtak. Egy részük elavult vagy megbízhatatlan. Minden egyes nő, aki itt szerepel, megérdemelne egy teljes, kötetnyi terjedelmű életrajzot (többüké el is készült már).

A könyvben szereplő nők közül sokan kivételes személyiségek, például kiugróan tehetségesek, gazdagok vagy befolyásosak. Sokan rendkívül kitartóak és elszántak voltak, mertek az ár ellen úszni és elutasítani a nők számára kijelölt szerepet. Előkészítették a terepet a nők következő generációi számára, és kitágították az emberek látókörét azzal kapcsolatban, hogy mit tehet és mi lehet egy nő. Gyakran súlyos árat fizettek érte. Elkeserítő látni azt is, olykor milyen mélyen gyökereznek a nők elnyomásának egyes mintázatai. A politikailag aktív nők például nagyjából egyforma gyűlöletbeszéddel szembesültek 200 évvel időszámításunk kezdete előtt, mint a 18. vagy akár a 21. században. A világ első írásban is rögzített #metoo története több, mint négyezer éves.

Miért marad tehát a nők története gyakran megíratlanul, még akkor is, ha izgalmas személyiségek, és jelentős tetteket hajtottak végre? Ennek több oka is lehet. A történetírást mindig is a hadvezérek és a nagy vezetők tanulmányozása kötötte le, közöttük pedig kevés nő akad. Lehet, hogy a nők és amit elértek, nem bírtak különösebb jelentőséggel a (férfi) történészek szemében, néha pedig a nők eredményeit, műveit minden további nélkül férfiaknak tulajdonították mind a tudomány, mind a művészetek terén. Továbbra sem tudjuk, hogy a világ legkiemelkedőbb férfi tudósainak vagy zenészeinek életművéből valójában mi és mennyi a feleségük vagy lánytestvérük műve. (Pettersson sem ír a szerb matematikus, fizikus Mileva Marić-ról, Einstein első feleségéről, aki számottevő mértékben segítette Einsteint elméletei matematikai kimunkálásában - OP) Sok kivételes nő nőhöz nem illő módon viselkedett, ezért nem volt ildomos a történetüket feljegyezni. Melyik önmagára valamit is adó, derék állampolgár szeretne botrányos viselkedésű némberekről olvasni? Akár olyan beláthatatlan következményekkel is járhat az ilyesmi, hogy a nőolvasók példát vesznek elődeik viselkedéséről, és elkezdenek a maguk feje után menni!"

Remek, tárgyszerű, ugyanakkor kellemes, olvasmányos elbeszélésmód, semmi erőltetett feminizmus, a könyv a témaválasztással pedig alighanem alapmű.

Phil Demuth & Ben Stein: A golyóálló befektetés kiskönyve - Mit tegyünk és mit ne megtakarításaink védelmében • • James Montier: A befektetés pszichológiájának kiskönyve - Hogyan ne legyél saját magad legnagyobb ellensége - T.bálint Kiadó, 2022, 2023 - "Pénzügyekről Egyszerűen Mindenkinek"
Dr. Osman Péter ismertetése

A sorozat első két, csomagban is kapható kötete, amelyeket remélhetőleg továbbiak is követnek majd. A Kiadót jól ismerjük, sok könyvükről, köztük A befektetés Klasszikusai sorozatuk számos darabjáról szóltunk már a hírlevélben. E témakörben általában igen elmélyült tudást és nagy gyakorlati tapasztalat tanulságának hasonlóképp szakszerű kibontását felmutató művek születnek. Sok évszázados rejtélyre igyekeznek választ találni: hogyan lehetnénk tartósan sikeresek a nyereségszerzés érdekében történő befektetések piacán, a tőzsdén. Biztos megoldás, ha lenne is, a kiötlője megtartaná csak magának, hogy rengeteget keressen vele, amíg mások is rá nem jönnek. Ugyanakkor vitathatatlan, hogy a jó felkészültség sokat segíthet abban, hogy a befektető sikeres legyen a tőzsdén. Tanulni persze a saját tapasztalatokból is lehet, de jól idézik a Golyóálló szerzői: "Saját kárunkból tanulni nagyon drága, de a bolondok csak ebbe az iskolába járnak." (S mivel a tőzsdei befektetés lényegében zéró összegű játszma két fél között, amit a bolondok veszítenek, az jócskán hozzájárul a jól felkészült befektetők nyereségéhez. - OP)

A Golyóállóról
Az eredeti kiadó, a világelsők egyike Wiley ajánlójából: "Befektetéskor vannak alapvető dolgok, amelyeket meg kell tenni, és sok olyan, amelyet nem szabad. Ez a könyv ezt a kérdéskört vizsgálja, és megmutatja, miként hasznosítsuk a pénzügytan alapjait, hogy sikert érjünk el napjaink piacán. Ez a gyakorlati útmutató bizonyított tanácsokat kínál arra, miként navigáljunk napjaink alattomos pénzügyi terepén, és jobb helyzetbe hoz ahhoz, hogy megalapozottabb, felkészültebb befektetési döntéseket hozzunk. 'Dörzsölt' tanácsokkal szolgál a befektetéseiket és nyugdíj-portfoliójukat illetően bizonytalan embereknek. Mindenki számára hozzáférhetővé teszi két tapasztalt bestseller szerző befektetési tanácsait. Felvázolja a lépéseket, amelyeket meg kell tenni a modern élet pénzügyi szerencsétlenségeinek kivédésére. A könyv gyors, könnyen követhető és szórakoztató útmutatást ad mindenkinek, aki a helyes befektetési módot keresi."

A szerzők bevezetőjéből: "Ez a könyv arról szól, hogy mit tegyünk (és mit ne tegyünk) befektetőként, hogy golyóállóvá tegyük a befektetéseinket és megvédjük a megtakarításainkat. Szerzői most úgy látják, bárcsak olvashattak volna egy ilyen könyvet, mikor elkezdték befektetői pályafutásukat, hiszen a legtöbb tanulságot a saját bőrükön tapasztalták meg. Pénzügyi pályafutásunk során sok drága leckét tanultunk. (Bukásaikra utalnak. - OP) Ebben a könyvben pedig átadjuk őket neked, kedves olvasó, hogy a te szenvedésed kevesebb, a gazdagságod pedig nagyobb legyen."

A befektetés pszichológiájáról
Szintúgy a Wileytól: "Részletes útmutató, miként kerüljük el a befektetés leggyakoribb pszichológiai kelepcéit. Szerzője James Montier, a világ legjobb viselkedéselemzőinek egyike. (Emlékezzünk: Közgazdasági Nobel-emlékdíjakat adtak tudományos elméletekért, amelyek szerint az ember racionális lényként viselkedik a piacon, majd közgazdasági Nobel-emlékdíjakat újabbakért, már arról, hogy nem is olyan racionális --ebből született az új, nagy irányzat, a viselkedésgazdaságtan. - OP)
Előítélet, érzelmek, túlzott önbizalom - csupán három a sok magatartási vonás közül, amelyek arra vihetik a befektetőt, hogy pénzt veszítsen vagy rosszabb hozamot érjen el. A viselkedési pénzügytan, amely /f/elismeri, minden befektetői döntéshozatalban van pszichológiai tényező, segíthet legyőzni ezt az akadályt.

Ebben a lényegre törő, jól érthető stílusban megírt könyvében Montier elénk tár néhányat a legfontosabb viselkedési kihívásokból. amelyekkel a befektető szembe kerül. Feltárja a leggyakoribb pszichológiai korlátokat, világosan megmutatva, miként befolyásolhatja az érzelem, a túlzott magabiztosság, valamint egyéb magatartási vonások egész serege a befektetési döntéshozatalt. Az idők során beigazolódott módokat kínál a befektetői előítélet csapdáinak elkerülésére. Megmutatja, hogyan tanuljunk mások befektetési hibáiból, ahelyett, hogy hasonlókat kövessünk el, s milyen magatartási elvek segítenek abban, hogy sikeres legyen a befektetési portfoliónk."

A szerző zárszavából: "A könyvben megpróbáltam olyan módszereket javasolni, amelyekkel védekezhetsz a leggyakoribb mentális buktatók ellen, és megmutatom, hogy a világ legjobb befektetői milyen folyamatokkal védekeznek ezek ellen A legfontosabb, amit ezektől a befektetőktől tanulhatunk az, hogy a folyamatokra kell koncentrálnunk. A folyamat az a szabályrendszer, amely keretet ad a befektetéseinknek. Amint azt ebben a könyvben újra és újra láthatjuk, a világ legjobb befektetői közül néhányan olyan intézkedéseket építettek be a befektetési módszereikbe, amelyek védelmet nyújtanak az esztelen befektetés ellen. Azért kodifikálták a folyamatokat, mert tudják, hogy ha nem kényszerítik magukat ezekre a jó viselkedésekre, vissza fognak csúszni a régi szokásaikba." (Vigyázat! Az utolsó mondat feltárja, hogy ki ki önmagára szabva, önkritikája alapján alkotja meg a maga itt hivatkozott szabályrendszerét! Másolni csak magunkra adaptálva, kellő önismerettel lehet! - OP)

Budapest futballkönyve - Elfeledett történetek a fővárosi labdarúgás múltjából - Jaffa Kiadó, 2023
Dr. Osman Péter ismertetése

Mondják, nálunk a futballhoz szinte mindenki ért, legalább is, ha véleménnyel kell/lehet előállni. Ez a könyv viszont sok meglepetéssel, és sok jó érzést adó visszaemlékezéssel szolgál a futball iránt valóban érdeklődőknek, köztük igazán nagyokkal is. Érdekes, gyakran fontos részletekkel Budapest több mint százéves futballtörténelméről, s annak sok szereplőjéről. A futball pedig messze több egy csapatsportnál, történéseiben gyakran maga a /köz/élet tükröződik. Kissé képletesen szólva, a futballhoz kötődésben ott munkál, talán öntudatlanul is, az emberek igénye az összetartozásra, a 'törzsi' kötődésre, s nagyon is benne van az erős óhaj, hogy győztesnek érezhessék magukat - ha másként nem, azáltal, hogy győzött 'a csapatuk' A futball közösségképző erő, annak minden - jó és rossz - dinamikájával.

"A labdarúgás a társadalom, a mindennapok kultúrájának része. Valamilyen módon mindenki életében jelen van, még azokéban is, akik esetleg nem feltétlen rajongói. Ajánlom ezt a könyvet a futball megszállottjainak és azoknak is, akik egy kicsit távolabbról szemlélik a labdarúgást. Azt hiszem, akik elolvassák, biztosan közelebb kerülnek ehhez a csodálatos játékhoz." - írja Előszavában Lovász Tamás István, az MLSZ Budapesti Igazgatója.

Ugyanakkor az előadóművészetek átka a futballra is kiterjed: a sztárok, a kimagasló események emléke gyorsan halványul, s - az igazi rajongóktól eltekintve - 'pár évtized' már a feledés homokja alá temeti. Ez a könyv igazságot szolgáltat több mint száz év budapesti futballéletének, megmutatva azt a ma élőknek, s minél idősebb ma az érdeklődő, annál több emléket segít felidézni, vagy épp további tudni érdemeseket kapni melléjük.

A Jaffa Ajánlójából: "Pest, Buda és Óbuda egyesítésének 150. évfordulója alkalmából rendhagyó könyvvel elevenítjük fel a főváros múltjának elfeledett futballhistóriáját a 19. század utolsó éveitől az ezredfordulóig. Ismeretlen vagy homályban maradt futballtörténetek elevenednek meg, olyan izgalmas, felfedezésre váró világba kalauzolva az olvasót, amelyben ott rejlenek a fővárosi sportkultúra jellegzetességei, a lüktető nagyvárosi hétköznapok ismertetőjegyei, a mögöttünk hagyott évtizedek titokzatos részletei. A városi élethez, a mindennapokhoz kapcsolódó futballepizódok mögött kirajzolódik az események háttere, hol a macskaköves utcán tovarobogó fiáker hangját, hol a sárga villamos nyikorgását, hol a gyorsuló metró zúgását hallhatjuk, de minden esetben a labda pattogásától kísérve." (kiemelések tőlem)

Ugyanonnan, a szerzőkről: Csillag Péter (1983) Junior Prima-, Feleki László-, Németh Gyula- és MSÚSZ-nívódíjas újságíró, történész, a Nemzeti Sport főmunkatársa. A magyar futball hátországát bemutató Hátsó füves című országjáró sorozat készítője, az Ady stoplisban, a Kapufák és kényszerítők, az Oldalvonal és a Ha a pályák mesélni tudnának... című könyvek szerzője. (Futball iránt érdeklődők figyelmébe! - OP) Elsődleges érdeklődési területe a futball történelmi, társadalmi és kulturális vetülete.

Dénes Tamás (1963) Szepesi-, Feleki- Ezüstgerely-, MÚOSZ-nívódíjas sportújságíró, futballtörténész, a Nemzeti Sport korábbi főszerkesztője. Három világbajnokság, öt világbajnokság, egy-egy olimpia, Afrika-kupa és Copa América tudósítója. Több mint nyolcvan futballtárgyú könyv írója, szerzőtársaival hétezer oldalon, tíz kötetben dolgozta fel a magyar és a nemzetközi labdarúgás történetét.

Kis ízelítő az első fejezetből, a múlt ködébe vesző kezdetekről:
"Egy különös anekdota úgy tartja, hogy magyar földön legelőször Bárczy István, Budapest későbbi főpolgármestere rúgott labdába. ("Bárczy a sportág úttörőjének számított, később az FTC és az MTK új stadionjának megnyitóján is ő indította útjára a labdát.") A sokat emlegetett történet szerint a kiváltságos szerepkört csupán egy megmosolyogtató félreértésnek köszönhette (Aranyos kis részlet: "a diákjait az új angol játékkal megismertető Szafka Manó tornatanár ugyanis tévedésből úgy értelmezte a sportág szabályait, hogy egyedül a kapus érhet lábbal a labdába, mindenki más csak kézzel". s Bárczy volt a kapus.) Az epizód kétségtelenül figyelmet ébresztő, ám hogy valóban a főváros majdani vezetője volt-e hazánk első labdarúgója, az őskorszak mitikus homályába vesző és sokszor egymásnak ellentmondó adatai, történetei miatt még feltételezésként is fenntartásokkal kezelendő. A Bárczy-féle őslegendával rögtön kontrasztba kerül Horthy Miklós kormányzó 1934-ben tett állítása, miszerint egy 1895-ös pólai tengerészmérkőzés résztvevőjeként ő maga volt a futballjáték első magyar kipróbálója.
Mindkét említett dátum igen korainak számít, tekintve, hogy Magyarországon az első szabályos, nyilvános futballmérkőzést csupán 1897. május 9-én vívta egymással a BTC első és második csapata."

A változatos történelem sokatmondó fejezetcímeiből:
• A pékerdei csata • A pesti mérkőzésfotózás úttörője • Elfeledett pálya az áruház alatt • Budapest-mezes női pionírok • Párbaj • Az első rádiós futballközvetítés • Futball a pártok köpönyegében • Üllői út 1947 • Telitalálat - a Totó történetének kevéssé ismert epizódjai • A Népstadion elfeledett próbameccse • Jézuska, Isten, Fradi... s ez még csak részletek az első feléből.

SAJTÓSZEMLE

vmkik.hu, 2024. 01. 30.
Magyar Innovációs Nagydíj Pályázat

uzletem.hu, 2024. 01. 30.
Új nemzetközi pályázat kkv-k és startupok számára

u-szeged.hu, 2024. 01. 30.
Prezentációs ötletversennyel zárult az SZTE HSUP-program első féléve

promenad24.hu, 2024. 01. 30.
Prezentációs ötletversennyel zárult az SZTE HSUP-program első féléve

elte.hu, 2024. 01. 30.
Rekordszámú résztvevő a HSUP idei évadában

storeinsider.hu, 2024. 01. 30.
Elkészült az MI-készségek fejlesztésére fókuszáló európai stratégia

digitalhungary.hu, 2024. 01. 30.
Elkészült az MI-készségek fejlesztésére fókuszáló európai stratégia

adozona.hu, 2024. 01. 30.
Mesterséges intelligencia: elkészült a készségfejlesztésre fókuszáló európai stratégia

mmonline.hu, 2024. 01. 30.
Elkészült a mesterséges intelligenciára fókuszáló európai stratégia
kkvmagazin.com, 2024. 01. 30.
Elkészült az MI-készségek fejlesztésére fókuszáló európai stratégia

Fejér Megyei Hírlap, 2024. 01. 31., 3. oldal
Science park létesül Fehérváron

delmagyar.hu, 2024. 01. 31.
Kreatív szolgáltatás-ötletek szegedi egyetemistáktól

techworld.hu, 2024. 01. 31.
Startup hír: jön az újabb állami támogatás - TechWorld

uzletihirszerzes.hu, 2024. 01. 31.
Startup hír: jön az újabb állami támogatás

Kossuth Rádió, Jó reggelt, Magyarország!, 2024. 01. 31.
Interjú Bódis Lászlóval, a Kulturális és Innovációs Minisztérium helyettes államtitkárával

m1, 2024. 01. 31.
Interjú Bódis Lászlóval, a Kulturális és Innovációs Minisztérium helyettes államtitkárával

Kossuth Rádió, Krónika 10:00, 2024. 01. 31.
Bódis László szerint a kormány már letette voksát a magyar innováció mellett

Délmagyarország, 2024. 02. 01., 5. oldal
Nem volt hiány kreativitásból

startuponline.hu, 2024. 02. 01.
Hulladékhő-hasznosítás, közösségi szerszámkölcsönzés, felvilágosítást segítő app - ilyen projektek mutatkoztak be az SZTE HSUP Ötletversenyén

demokrata.hu, 2024. 02. 01.
Nagy Márton: Fejlett telekommunikációs szektor nélkül nincs versenyképes gazdaság

hirtv.hu, 2024. 02. 01.
Nagy Márton: Fejlett telekommunikációs szektor nélkül nincs versenyképes gazdaság

webradio.hu, 2024. 02. 01.
Nagy Márton: fejlett telekommunikációs szektor nélkül nincs versenyképes gazdaság

hirado.hu, 2024. 02. 01.
A nemzetgazdasági miniszter szerint fejlett telekommunikációs szektor nélkül nincs versenyképes gazdaság

piacesprofit.hu, 2024. 02. 01.
Eurómilliókból pörgetnék fel a hazai startupokat

uzletem.hu, 2024. 02. 01.
Eurómilliókból pörgetnék fel a hazai startupokat

innoteka.hu, 2024. 02. 02.
147 milliárd forint kutatásra és innovációra

kkvmagazin.com, 2024. 02. 02.
Idén 147 milliárd forintból indulnak új kutatási és innovációs pályázatok

uzletem.hu, 2024. 02. 02.
WIPO-továbbképzések 2024-ben

mmonline.hu, 2024. 02. 02.
Eurómilliókból pörgetnék fel a hazai startupokat

hirek.prim.hu, 2024. 02. 02.
Eurómilliókból pörgetnék fel a hazai startupokat

digitalhungary.hu, 2024. 02. 02.
Eurómilliókból pörgetnék fel a hazai startupokat: képzési programok a hatékonyabb tőkebevonásért

minuszos.hu, 2024. 02. 02.
Eurómilliókból pörgetnék fel a hazai startupokat

webradio.hu, 2024. 02. 04.
Stratégiai partnerségi megállapodást írt alá az NGM és a Joint Venture Szövetség

demokrata.hu, 2024. 02. 04.
Stratégiai partnerségi megállapodást írt alá az NGM és a Joint Venture Szövetség

hirado.hu, 2024. 02. 04.
Stratégiai partnerségi megállapodást kötött az NGM és a Joint Venture Szövetség

magyarhirlap.hu, 2024. 02. 04.
Stratégiai partnerségi megállapodást írt alá az NGM és a Joint Venture Szövetség

profitline.hu, 2024. 02. 04.
Megállapodást kötött az NGM és a Joint Venture Szövetség

Kossuth Rádió, Vasárnapi Újság, 2024. 02. 04.
A világ legjobb egyetemei is elérhetővé válhatnak a most induló Pannónia Ösztöndíjprogrammal

portfolio.hu, 2024. 02. 05.
147 milliárd forint kutatásra és innovációra (x)

newtechnology.hu, 2024. 02. 05.
Idén 147 milliárd forintból indulnak új kutatási és innovációs pályázatok

uzletem.hu, 2024. 02. 05.
Idén 147 milliárd forintból indulnak új kutatási és innovációs pályázatok

M5, Novum, 2024. 02. 05.
Dienes Zoltán professzor nemzetközi hírnevét a matematikatanulás lélektanáról szóló publikációi és a még napjainkban is használt logikai játékok is megalapozták
"...Minden 2. órán tanulunk valamilyen játékot, és ez igazából így pörgősebbé tesz és vidámabbá. Professzor, Klein Sándor együtt dolgozott Dienes Zoltán professzorral, és szerinte a matematika tanítás mágusa is elégedett lenne a társasjátékokkal, melyeket a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal az Innovációs Nagydíj pályázat keretében kiemelt elismerésben részesített..."

hir.ma, 2024. 02. 06.
NGM: 450 milliárd forintot biztosít a kormány a vállalkozások fejlesztésére GINOP Plusz programon keresztül

portfolio.hu, 2024. 02. 06.
450 milliárdos vállalkozásfejlesztési EU-pénz érkezik a gazdaságba, nagyrészt hitel

vg.hu, 2024. 02. 06.
GINOP Plusz: több száz milliárd forintra pályázhatnak a magyar vállalkozások

azuzlet.hu, 2024. 02. 06.
450 milliárd forint a vállalkozások fejlesztésére a GINOP Plusz programon keresztül

hirado.hu, 2024. 02. 06.
A kormány 450 milliárd forintot biztosít a vállalkozások fejlesztésére GINOP Plusz programon keresztül

profitline.hu, 2024. 02. 06.
Mit nyújthat a GINOP Plusz program?

magyarnemzet.hu, 2024. 02. 06.
Többszázmilliárdos forrás a vállallkozásoknak

magyarnemzet.hu, 2024. 02. 06.
Nincs innováció gyártás nélkül

adozona.hu, 2024. 02. 06.
450 milliárd forint fejlesztési támogatásra pályázhatnak a kis vállalkozások

behaviour.hu, 2024. 02. 06.
450 milliárd forintos program indul a kkv-k fejlesztésére

ado.hu, 2024. 02. 06.
450 milliárd forint a vállalkozások fejlesztésére a GINOP Plusz programban

frisss.hu, 2024. 02. 06.
GINOP Plusz: több száz milliárd forintra pályázhatnak a magyar vállalkozások

ictglobal.hu, 2024. 02. 06.
A jövő startuppereit keresik

radio88.hu, 2024. 02. 06.
Mintegy 450 milliárd forintot biztosítanak a vállalkozások fejlesztésére GINOP Plusz programon keresztül

scmonitor.hu, 2024. 02. 06.
Az MI-készségekre vonatkozó európai stratégia

atv - Start+ , 2024. 02. 06.
Interjú Balla Zoltán, amatőr meteorit gyűjtővel

Magyar Nemzet, 2024. 02. 07., 10. oldal
Nincs innováció gyártás nélkül

Magyar Nemzet, 2024. 02. 07., 13. oldal
Százmilliárdok vállalkozások fejlesztésére

Népszava, 2024. 02. 07., 6. oldal
GINOP-program

innoteka.hu, 2024. 02. 07.
147 milliárd forint kutatásra és innovációra

elte.hu, 2024. 02. 07.
Közel 200 együttműködő partner a TINLAB-nál

agrarszektor.hu, 2024. 02. 07.
Itt a bejelentés: százmilliárdokat osztanak szét itthon, sok magyar örülhet

innoteka.hu, 2024. 02. 07.
Jelentős támogatások a szellemi-tulajdon-védelemben

kamaraonline.hu, 2024. 02. 07.
Átadták a Joint Venture Szövetség vállalati díjait

Hajdú-Bihari Napló, 2024. 02. 08., 2. oldal
Fiatal kutatók eredményei

szakmatszerzek.hu, 2024. 02. 08.
Mi a legjobb startupok ismertetőjele?

ujhirek.hu, 2024. 02. 08.
Lezárult a 2023. évi 32. Magyar Innovációs Nagydíj pályázat

hirstart.hu, 2024. 02. 08.
Több mint 50 pályamű érkezett a Magyar Innovációs Nagydíj pályázatra
A díjátadásra márciusban kerül sor.

techmonitor.hu, 2024. 02. 08.
Lezárult a 2023. évi Magyar Innovációs Nagydíj pályázat.

innoteka.hu, 2024. 02. 08.
Lezárult a 32. Magyar Innovációs Nagydíj pályázat

medicalonline.hu, 2024. 02. 08.
Lezárult a 2023. évi 32. Magyar Innovációs Nagydíj pályázat

zetapress.hu, 2024. 02. 08.
Felsőházi díjátadás

vg.hu, 2024. 02. 08.
Több mint 50 pályamű érkezett a Magyar Innovációs Nagydíj pályázatra

hirextra.hu, 2024. 02. 08.
Rekord részvétel az innovációs pályázaton

trademagazin.hu, 2024. 02. 08.
450 milliárd forintot biztosít a kormány a vállalkozások fejlesztésére GINOP PLUSZ programon keresztül

nkfih.gov.hu, 2024. 02. 08.
Rekord részvétel az innovációs pályázaton

kanizsaujsag.hu, 2024. 02. 08.
A kanizsai kampusz is fontos szerepet játszik a Pannon Egyetem jövőjében

nkfih.gov.hu, 2024. 02. 09.
Lezárult a 32. Magyar Innovációs Nagydíj pályázat

gondola.hu, 2024. 02. 09.
56 kiemelkedő innovációs teljesítmény

kamaraonline.hu, 2024. 02. 09.
450 milliárd forint vállalkozásfejlesztésre GINOP Plusz programon keresztül

Trend FM, Reggeli monitor, 2024. 02. 09.
Összeállítás: Az innováció gyakorlatba léptetése megkönnyíti az életünket, mondta Bódis László

hiros.hu, 2024. 02. 10.
450 milliárd forintot biztosít a kormány a vállalkozások fejlesztésére GINOP Plusz programon keresztül

beol.hu, 2024. 02. 10.
Négyszázötven milliárd forintos programmal segíti a kormány a vállalkozásokat

Innotéka, 2024. 02. 12., 16. oldal
Jelentős támogatások a szellemitulajdon-védelemben

forbes.hu, 2024. 02. 12.
Mi 2024 legnagyobb kockázata a világban?
Szerkesztő: Pazsák Zsófia, Design: Visualia Stúdió, Felelős kiadó: Dr. Szabó Gábor. A Hírlevél minden páratlan hét keddi napján jelenik meg, és aznap internetes portálunkon is olvasható.
Hírlevélszerkesztőség: 1116 Budapest, Fehérvári út 108-112.
tel.: (+36 1) 2000-731, e-levél: innovacio@innovacio.hu
A Hírlevélre a www.innovacio.hu c. portálon lehet regisztrálni.