XXXIV. évf. | 2024. június 18. | 12. szám

Hírek
Magyar Innovációs Szövetség
Köszöntjük új tagjainkat
Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala
Magyar Kutatási Hálózat
Szakirodalomfigyelő
SajtószemleHÍREK | MAGYAR INNOVÁCIÓS SZÖVETSÉG

Felhívjuk kedves Olvasóink figyelmét, hogy a Magyar Innovációs Szövetség Hírlevele a nyári időszakban ritkábban jelenik meg.

A következő megjelenés időpontja 2024. július 16.

33. OTIO összefoglaló videók

A 33. Országos Tudományos és Innovációs Olimpia döntőjének ünnepélyes megnyitójára 2024. május 31-én került sor a BME Q épületében. A verseny döntőjébe jutott pályázatokat bemutató kiállítást Dr. Czigány Tibor, BME rektora nyitotta meg. Dr. Pakucs János a szervezőbizottság elnökének ismertetője után a legkiválóbb iskolák okleveleinek átadására került sor Pölöskei Gáborné, a szakképzésért felelős helyettes államtitkár közreműködésével. A megnyitón Magyarország legkiválóbb, innovatív iskoláit is díjazták, ahol különösen nagy hangsúlyt fektetnek a természettudományos szakkörök működtetésére és a kreatív tehetségek támogatására:

A kétnapos nyilvános kiállításon mind a 28 döntős pályázat bemutatkozott a BME Q épület aulájában. Az eseményt számtalan látogató és középiskolai osztály tekintette meg.

A megnyitóról és a kiállításról készült videó az alábbi linken tekinthető meg.

A június 1-i gálavacsorával egybekötött eredményhirdetésen, az ÖbölHáz Rendezvényközpontban Dr. Birkner Zoltán, a MISZ alelnöke köszöntötte a 170 résztvevőt, majd Dr. Jakab László, az OTIO zsűrielnöke beszámolt a zsűri fáradhatatlan munkájáról. Ezután Dr. Gulyás Balázs, a HUN-REN, Magyar Kutatási Hálózat elnöke, Bódis László, innovációért felelős helyettes államtitkár, NIÜ vezérigazgató és Dr. Czigány Tibor, a BME rektora szólt a jelenlévőkhöz. A díjak átadása előtt Dr. Szendrő Péter, az OTDT örökös elnöke ismertette a tehetségútleveleket, s végül Dr. Hankó Balázs, államtitkár is üdvözölte a jelenlévőket.

A legjobbnak ítélt pályázók 4 első, 3 második és 4 harmadik díjat, valamint 1 különdíjat vehettek át Dr. Birkner Zoltán, MISZ alelnöktől, Dr. Hankó Balázs, államtitkártól, Bódis László, innovációért felelős helyettes államtitkártól, a zsűri társelnökétől, Kiss Ádám, NKFIH elnöktől és Dr. Jakab László, OTIO zsűrielnöktől, dr. Pakucs János, MISZ tiszteletbeli elnökétől, Farkas Szabolcs, SZTNH elnöktől, terffy Balázs, a Klebelsberg Központ elnökhelyettesétől, Dr. Czigány Tibor, rektortól, valamint a verseny szponzoraitól. A díjazottak az egyszeri ösztöndíjak mellett okleveleket és Borbás Dorka, Ferenczy-díjas üvegtervező által készített üvegdíjat kaptak.

13 kiemelkedő középiskolai, természettudományt oktató tanár ugyancsak díjban részesült (500-800 E Ft értékben). A díjátadási ünnepségen zenészek mellett felléptek a Baross Imre Artista- és Előadó művészeti Akadémia Szakgimnázium, Gimnázium, Technikum és Alapfokú Művészeti Iskola diákjai is.

A díjátadó gáláról készült videó az alábbi linken tekinthető meg.

A döntősökről szóló kiadvány itt olvasható.

A díjátadásról az Országos Tudományos és Innovációs Olimpia Facebook oldalán is hírt adtunk, valamint a fotókat is megosztottuk: https://www.facebook.com/innovaciosverseny

A 32. Magyar Innovációs Nagydíj pályázat befejezéséről

A Magyar Innovációs Szövetség 32. alkalommal hirdette meg a Magyar Innovációs Nagydíj pályázatot, a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal főtámogatásával, valamint a Kulturális és Innovációs Minisztérium, az Agrárminisztérium, az Energiaügyi Minisztérium, a Nemzetgazdasági Minisztérium és a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala támogatása mellett.

A megadott határidőre 65 gazdasági társaság, egyetem nyújtott be összesen 57 pályázatot. A kiírásra a gazdaság majdnem minden ágazatából érkeztek, kreatív és kiemelkedő innovatív eredményeket bemutató pályamunkák. A Magyar Innovációs Nagydíj 31 fős bírálóbizottsága, mely neves üzleti és egyetemi szakemberekből, professzorokból állt, végleges döntését 2024. február végén hozta meg, és választotta ki 2023. év legjelentősebb innovációit.
  • 2023. évi Magyar Innovációs Nagydíjban az Egis Gyógyszergyár Zrt. részesült a DELIPID® Plus és TORVAZIN® Plus kombinációs gyógyszerkapszulák kifejlesztéséért.
  • A Nemzetgazdasági Minisztérium támogatásával kiírt 2023. évi Ipari Innovációs Díjban az Electrostatics Kft. részesült az "InteGREATed protection - vezetőképes öltözetek új generációja" c. innovációért.
  • Az Agrárminisztérium támogatásával kiírt 2023. évi Agrár Innovációs Díjban a ZILDA tejüzem - Makrom Kft. az első A2 és laktózmentes A2 tejtermékek előállításáért, valamint a tejiparban és élelmiszeriparban elért innovációiért.
  • Az Energiaügyi Minisztérium támogatásával kiírt 2023. évi Környezetvédelmi Innovációs Díjban a Respray Solutions Kft. részesült a világ első fújós dezodor újratöltő megoldásáért.
  • Az Energiaügyi Minisztérium támogatásával kiírt 2023. évi Energiaügyi Innovációs Díjban a FUX Ipari, Szolgáltató és Kereskedelmi Zrt. részesült a környezetbarát karbonszál erősítésű kompozit magú nagyfeszültségű távvezeték kifejlesztéséért és gyártásáért.
  • A Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala 2023. évi Innovációs Díjában a Femtonics Kutató és Fejlesztő Kft. részesült a "Femtonics FocusPinner - 3D valós idejű képstabilizáció" eljárás kifejlesztéséért.
  • A Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal "Alapkutatástól a piacig" 2023. évi Innovációs Díjában a Technoorg Linda Tudományos Műszaki Fejlesztő Kft. részesült a "CleanMill - ionsugaras mintapreparáló rendszer védőgázas munkakörnyezethez való illeszkedéssel" c. innovációért.
  • A Magyar Innovációs Szövetség 2023. évi Startup Innovációs Díjában a Voovo Hungary Kft. részesült a "Voovo - digitális tanulókártyák" mesterséges intelligencia alapú, szupergyors fejlesztéséért.
A bírálóbizottság, a Magyar Innovációs Nagydíj pályázat keretében további három innovációs teljesítményt kiemelt elismerésben részesített. A PTE KK Szülészeti és Nőgyógyászati Klinika, a Nemzeti Reprodukciós Módszertani Kutatóközpont és a PTE Humán Reprodukciós Nemzeti Laboratórium közös pályázatát, a "Fénytől védett lombik védelem" módszerért, a Ganz Motor Kft-t "A Ganz 180.1-30 típusú forgóváz" kifejlesztéséért, valamint a Hidrofilt Vízkezelést Tervező és Kivitelező Kft-t a "Hidrofilt energiahatékony ZLD és NZLD vízkezelő rendszerek" kifejlesztéséért.

A 2023. év legkiemelkedőbb magyarországi innovációiért járó díjak, ünnepélyes keretek közötti átadására 2024. március 26-án került sor az Országház Felsőházi termében.

A Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Alap terhére, egyedi döntés keretében a Magyar Innovációs Szövetség 10.000.000.- Ft-ot támogatást nyert el, melyből a Magyar Innovációs Nagydíj pályázat lebonyolításának és szervezésének költségeit finanszírozta.

TV2 Innovátor adás a Nagydíjasokkal

Március 26-án az Országház Felsőházi Termében átadták a 2023. évi Magyar Innovációs Nagydíjat, valamint 7 további innovációs díjat, köztük a Nemzetgazdasági Minisztérium támogatásával kiírt 2023. évi Ipari Innovációs Díjat, melyben az ELECTROSTATICS KFT. részesült az "InteGREATed protection vezetőképes öltözetek új generációja" c. innovációért.

A MISZ Média díjas TV2 Innovátor ellátogatott az Electrostatics Kft-hez, hogy bemutassa a nagyközönségnek a díjazottat. Dr. Németh Bálint, ügyvezető és Péter Szabó Szilvia beszélgetése megtekinthető a következő linken.

A leginnovatívabb vállalatok 2024

Minden korábbinál több vállalat tartja nélkülözhetetlennek az innovációt a sikerhez, miközben minden korábbinál kevesebb vállalat van felkészülve arra, hogy meg is valósítsa azt. Ez az ellentmondás a Boston Consulting Group (BCG) 18. alkalommal közzétett innovációs tanulmányának konklúziója.
Az idén megkérdett ezer felső vezető 83 százaléka - ami rekordmagas arány - sorolta az innovációt a top 3 prioritása közé, de az innováció BCG-s szempontjai alapján a vállalatoknak csak 3 százaléka minősült "innovációra késznek", szemben a 2022-es 20 százalékkal.

A felkészültség két év alatti 17 százalékpontos csökkenése megdöbbentő. Ez a visszaesés figyelmeztető jel kell, hogy legyen minden vezető számára, aki az innováción keresztül versenyelőnyre törekszik. A világjárvány, a gazdasági kilengések és a növekvő geopolitikai feszültségek miatt a vállalatvezetők a rövid távú agilitásra és költségbázisuk kezelésére helyezték a hangsúlyt a középtávú értékforrások megragadása helyett, ezért csökkenhetett ilyen nagy mértékben az innovációs képesség - mondta Juhász László, a BCG budapesti irodájának ügyvezető igazgatója és szenior partnere.

A teljes cikk elérhető itt, a jelentés pedig itt.

Köszöntjük új tagjainkat

Név | 4iG Nyrt.
Tagsorszám | 824
Cím | 1013 Budapest, Krisztina krt. 39.
Vezető | Fekete Péter, vezérigazgató

Tevékenység:
A budapesti székhelyű, magyar többségi tulajdonú 4iG Nyrt. Magyarország és a nyugat-balkáni régió vezető infokommunikációs csoportja, a tudásalapú, digitális gazdaság egyik vezető vállalata. A Budapesti Értéktőzsdén jegyzett vállalat friss és innovatív szemlélete, valamint Magyarország vezető telekommunikációs és IT rendszerintegrátoraként betöltött pozíciója a csoportot a régió digitális átalakulásának vezető szolgáltatójává teszi. A 4iG dinamikus terjeszkedési stratégiája a magyarországi és a nyugat-balkáni távközlési piac meghatározó szereplőjévé emelte. A csoport folyamatosan bővíti szolgáltatásait, szakértelmét és portfólióját, hogy megfeleljen a távközlési és IT-piacok változásainak és igényeinek.

Név | Hidrofilt Vízkezelést Tervező és Kivitelező Kft.
Tagsorszám | 825
Cím | 8800 Nagykanizsa, Magyar u. 191.
Vezető | Borsos Krisztina, ügyvezető

Tevékenység:
Vízkezelő rendszerek tervezése, gyártása, beüzemelése, vegyi anyag ellátása, laboratóriumi mérések. Ivóvízkezelés, szennyvízkezelés, technológia vízkezelés.

Név | Wolters Kluwer Hungary Kft.
Tagsorszám | 826
Cím | 1117 Budapest, Budafoki út 187-189. A. ép. III.
Vezető | Kézdi Katalin, ügyvezető

Tevékenység:
Jogi és üzleti információszolgáltató vállalatként a céljuk, hogy szaktudásukat, több évtizedes tapasztalatukat és szakmai kíváncsiságukat felhasználva gyorsan, pontosan, sokoldalúan feldolgozzák és értelmezzék a jogi és üzleti információkat. Segítik ügyfeleiket, hogy időtől, helytől függetlenül számos eszközön keresztül, egyszerűen, azonnali megoldást, pontos választ kapjanak a mindennapi munkájuk során előforduló jogi és üzleti kérdéseikre, problémáikra. Legismertebb termékük a Jogtár Digitális compliance és LegalTech szakértői megoldások.

Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala

A Kkv-alap 3. bónja (szabadalmak) ideiglenesen lezárásra került

A Kkv-alaptól közölte, hogy a 3. bónra (szabadalmak) átmenetileg nem lehet pályázni, mivel a beérkezett kérelmek nagy száma miatt a források kimerültek.

Az érdeklődőknek érdemes rendszeresen ellátogatni az SZTNH oldalára, illetve a Kkv-alap honlapjára is, hogy mielőbb értesüljenek a források rendelkezésre állásáról, és a 3. bón tervezett újranyitásáról.

A 2. bónra (védjegyek és formatervezési minták) és a 4. bónra (közösségi növényfajták) továbbra is lehet pályázni a források kimerüléséig, de legkésőbb 2024. december 6-ig.

Magyar Kutatási Hálózat

Idén is meghirdeti a HUN-REN Központ a fiatal kutatók mobilitását ösztönző pályázatát

A HUN-REN Központ 2024. évben is meghirdeti a "HUN-REN Kutatói Mobilitási Program 2024" című pályázatát a kutatóhelyein foglalkoztatott fiatal kutatók nemzetközi tapasztalatszerzésének és kapcsolatépítésének elősegítésére, külföldön végzett kutatómunkájuk támogatására Európában és Európán kívül. A pályázatok benyújtása a felhívás megjelenésétől folyamatosan lehetséges. A felhívás meghatározza továbbá azokat a határnapokat, amelyeknek belül beérkezett pályázatok egyidejűleg kerülnek elbírálásra.

További információk: https://hun-ren.hu/hirek/iden-is-meghirdeti-a-hun-ren-kozpont-a-fiatal-kutatok-mobilitasat-osztonzo-palyazatat

SZAKIRODALOMFIGYELŐ

Ződi Zsolt (szerk): Jogi technológiák - Digitális jogalkalmazás - Ludovika Egyetemi Kiadó, 2022
Dr. Osman Péter ismertetése

Ahogy semmi sem tökéletes, amit ember alkotott, a jog világa sem az. Kétely nélkül elmondható viszont, hogy a jogban, mint az emberek, közösségeik, szervezeteik, testületeik, és az általuk alkotott entitások közötti viszonyok szabályozásának és rendezésének eszközrendszerében, "gyönyörű képességünk, a rend" mutatkozik meg, s a jogalkotás az ember legrégebbi rendszertechnikai alkotása. (Még akkor is, ha semmilyen jogalkotás sem képes valóban hatékonyan kizárni az erő túlhatalmának torzításait).

A jogalkotás és -alkalmazás horizontján eddig sosem látott jelenség tűnt fel: a mesterséges intelligencia és az e téren várható szerepe. E kötetben kompetens szakemberek adnak összegzést arról, hol tartunk a modern jogi technológiák és a digitális jogalkalmazás terén, s milyen kihívások várnak a további úton.

A Ludovika Ajánlójából: "2020 végén határozta el néhány lelkes szakember, hogy megalapítja a Digitális Jogalkalmazás Munkacsoportot azzal a céllal, hogy a korszerű jogi technológiákat tanulmányozza. Ők a kötet szerzői. Van köztük doktorandusz és professzor, fogalmazó és kúriai bíró, programozó és ügyvéd. A tizenöt fejezet így vegyesen tartalmaz jogi informatikai helyzetértékeléseket, a legkorszerűbb jogi technológiák ismertetését a mesterségesintelligencia-alapú szoftverektől a szöveggeneráló alkalmazásokon keresztül a legal designig, és a szabályozási kihívásokat taglaló tanulmányokat. Haszonnal forgathatja gyakorló jogász, a jogi informatika iránt érdeklődő szakember - és mindenki, aki szeretne egy kicsit jobban belelátni a jog jövőjébe." (Kiemelések tőlem)

A helyzetképhez: A Deloitte Legal Ügyvédi Iroda Új szintre léphetnek a jogi osztályok az új technológiák alkalmazásával címmel közreadott egy igen fontos felmérési eredményt a Deloitte Legal és az Oxford Economics globális kutatásából, amely 300 vállalati jogi vezető bevonásával, elsősorban a technológiai újítások és digitális innováció alkalmazására való felkészültséget, és azok elfogadását vizsgálta. Ebből: "A rohamosan fejlődő technológiák hatására a vállalatvezetés részéről fokozódó elvárás a jogi osztályok aktív részvétele az innovációban, stratégiaalkotásban és az értékteremtésben. A digitális átalakulás következménye, hogy a jogi osztályoknak egyre több, új kompetenciákat igénylő feladatot kell ellátni ugyanazon, vagy kevesebb erőforrással. Ennek hatására folyamatosan nő az igény a technológiai eszközök és megoldások iránt, amelyek révén hatékonyabbá tehető a működés."

A könyv hatalmas, sokrétű áttekintéssel szolgál, amely a jog világa iránt érdeklődő, de abban nem otthonos ember számára is igen sokat ad annak megismeréséhez. Fejezeteinek puszta felsorolása is szétfeszítené az itt lehetséges kereteket, de a legjobb ismertetést így is az adja, ha a Bevezetés néhány alapozó tétele után fejezetcímek segítségével érzékeltetjük az itt elénk tárt tudást. Innentől tehát a könyvből a könyvről:
Jogi technológiák: "A Bevezetés definiálja a jogi technológia fogalmát, és tisztázza, hogy az miben különbözik az általános technológiától. Ezután a jogi technológia funkcióival és társadalmi hatásaival foglalkozik. (...) A jogi technológia kapcsán csaknem mindig előkerül az a probléma, vajon a technológia kiválthatja-e egyszer teljesen a jogász munkáját? Milyen jogi folyamatok támogathatók, automatizálhatók számítógéppel, és melyek nem? Eltűnnek-e a jogászok? (A nem jogász nézőpontjából ez azt jelenti, hol találkozhatunk majd a különféle jogi ügyekben emberek helyett technológiákkal - OP)

Az Előszó kiemeli: a kötet szerzőinek felfogása szerint "a technológiai megoldások a jogi technológiák ("legaltech") területén csakugyan általánosan ismert technológiák, de ahogyan és akik használják őket, azok igenis sajátosak. A jelen kötet egyik ambíciója éppen az, hogy megmutassa, mitől sajátosak a jogi műveletek, a jogi adatok és dokumentumok, és ezek miért eredményeznek speciális megoldásokat."

Segítsen innen a tartalomjegyzék!
Bevezetés: jogi technológiák Benne, egyebek közt: • Mi a "jogi technológia"? • A jogi technológia mint fenyegetés • A technológia és a jog funkciói: ex post és ex ante jog (olvashatjuk: a kettő nagyon eltér az automatizálhatóság tekintetében - OP) • A jogi technológiák osztályozása • A legújabb jogi technológiák • Kételyek és dilemmák a technológiák kapcsán

I. rész: Helyzetkép Egy tanulmányt emelünk ki: Mesterségesintelligencia-alapú szoftverek a világ bíróságain: gyakorlati tapasztalatok, perspektívák és kihívások Benne, egyebek közt: • Az ítélet tartalmára javaslatot tevő eszközök • A mesterséges intelligencia mint önálló döntéshozó

II. rész: Technológiák A tanulmányokból: • Online vitarendezés - működő formák a piacon és az 'államosítás' lehetséges útjai • Miként lehet a szöveggeneráló eszközöket a jogászi hivatások körében hasznosítani? • A természetes nyelvi feldolgozóeszközök kis jogi irodákban történő használatának akadályairól és lehetőségeiről • A big data alapú jogi elemzőprogramok • Jogi dizájn a joghoz való hozzáférés szolgálatában

III. rész: Szabályozási kihívások • A technológia hálójában - a magánjogi jogérvényesítés jelene és lehetséges jövője • A polgári igazságügyi együttműködés digitalizációja az Európai Unióban • Digitális bűnügyi együttműködés az Európai Unióban • A digitalizáció hatása a hazai elektronikus cégeljárásra

Két galaxis (jog és technológiák) összeolvadásának szédítő következményei.

David Runciman: Átadás - Hogyan engedtük át az irányítást államoknak, vállalatoknak és a mesterséges intelligenciának - Corvina, 2024
Dr. Osman Péter ismertetése

Kezdjük egy eretnek felütéssel: jóllehet a köny eredeti címe is The Handover, valójában nem mi engedtük át, legalább is nem tudatosan. Hagytuk, magától értetődően történt, hogy eleve birtokolják, olykor átvegyék - valósághűbben szólva soha nem is volt bármi esélyünk ezt megakadályozni. Persze, olykor lázadoztunk (egyes politikai mozgalmak), vagy épp próbálkoztunk vállalati túlhatalmak megtörésére (a múlt század közepétől az ún. "korlátozó üzleti gyakorlat" tilalmát szolgáló nyugati törvények, mai piacfelügyeletek), de az irányítás eleve soha nem is volt a kezünkben, hogy átengedjük. A feudalizmus egyértelmű képlet volt, lebomlásával pedig a gazdaságok és társadalmak szerves fejlődése hozta, hogy »habár felűl a gálya, s alúl a víznek árja, azért a tőke (és annak hálózati rendszere) az úr!« (bocsáss meg, Petőfi!). Ami viszont a MI-t illeti, ma még egyértelműen csak eszköz, s benne az egyik legfélelmetesebb, hogy milyen ma még be sem látható hatalmat lehet majd meríteni - sőt, merítenek valószínűleg már ma is - a felhasználásából. Éppen ezért nagyon is jó kérdés, hogy a megmaradt szuverenitásunkból mit vesznek még el a küszöbön álló, s majd az azokat követő fejlemények.

"A könyv teljesen új látásmóddal mutatja meg, hogy az ember olyan kihívások előtt áll a 21. században, amilyenekkel még soha nem kellett szembenéznie: a MI megjelenésével drasztikusan bővült azoknak a mesterségesen létrehozott, létfontosságú hatalmaknak - államoknak és nagyvállalatoknak - a köre, amelyekre az emberiség eddig is átruházta élete irányításának és felelősségének jogát. Radikálisan új nézőpontból értelmezi az elmúlt mintegy fél évezred globális történelmét, Páratlan tisztánlátással megérteti velünk, hogy jövőnket, gyermekeink és unokáink sorsát az államok, a nagyvállalatok és a gondolkodó gépek egymás közötti hatalmi harca vagy békés kiegyezése dönti el." - a Corvina ajánlója alapján (kiemelések tőlem).

Runcimanról: "A University of Cambridge Politika- és Nemzetközi Tudományok Intézete professzora, 2014-18 között vezetője. 2018-tól a British Academy, 2021-től a Royal Society of Literature teljes jogú tagja." - az Egyetem honlapjáról, amely nyolc könyvét sorolja fel.

Az eredeti kiadó, a Profile Books ajánlójából: "Számít-e, ha átengedjük a hatalmat a MI-nek? Különösen, hogy már eddig is hasonló helyzetben vagyunk? A Szilícium Völgy 'A Szingularitásnak' nevezi az eszmét, hogy végül is gépek kerekednek felül rajtunk, amelyek képesek döntéseket hozni és cselekedni a maguk javára. Amit viszont senki sem mond ki, hogy ez már korábban megtörtént. Pár száz éve az emberek elkezdték építeni a robotokat, amelyek most uralják a világot. Ezeket államoknak és vállalatoknak nevezik, és rendkívül nagy hatalommal bíró mesterséges entitások, olyan képességekkel, amelyek meghaladják bármelyik emberét, s amelyek, tőlünk eltérően, nem halandók.
Ezek gazdagabbá tettek bennünket, egészségesebbekké, életünket biztonságosabbá, mint ami lehetségesnek tűnt akárcsak néhány generációval korábban (bár ez a 'gazdagság' nagyrészt olyan szükségletek kielégítéséből áll, amelyeket mesterségesen tápláltak belénk a piacgazdaság működésének megfelelően - OP), ám ezek még el is pusztíthatnak bennünket. A könyv több mint háromszáz év gondolkodását összegzi arról, miként élhetünk együtt e mesterséges szereplőkkel."
A Goodreads így ragadja meg a mondandó velejét: "Runciman megmutatja, hogy eddigi történetünk ilyen radikálisan új szemlélete mit jelent közös jövőnket illetően, s újfajta megértéséhez segít az előttünk álló óriási kihívásoknak."

Innentől ízelítőül a könyvből: "Az MI-forradalomnak hatalmas előnyei lehetnek. Leglelkesebb szurkolói olyanokat ígérnek, amik még a közelmúltban is képtelenségnek tűntek - s ha valószínűtlennek hangzanak is, a fejlődés jelenlegi ütemének fényében ki merné állítani, hogy tévednek? Ugyanakkor a leselkedő hátrányokat sem nehéz elképzelni, köztük a katasztrófa nagyon is valós veszélyét. Mindig van esélye, hogy az általunk épített intelligens rendszerek felett elveszítjük az uralmat. (Ahogy az óriásvállalatok már fölénk kerekedtek - OP) Ha sokkal okosabbak lesznek nálunk, hajlandóak lesznek még a mi érdekünkben eljárni? Azért építettük őket, hogy új távlatokat nyissanak a számunkra, de ha nem tudjuk őket leláncolni emberközpontú látásmódunkhoz, akkor talán elérkeztünk a mi történetünk végéhez. Ebben a könyvben megkísérlem körüljárni ezeket a lehetséges jövőképeket, jókat és rosszakat egyaránt."

Runciman felteszi a legfontosabb kérdést: Mai államok, vállalatok, MI - nagy erejük miatt nem vehetjük biztosra, hogy meg tudjuk tartani fölöttük az uralmat. Lehet, hogy saját nemezisünket alkottuk meg. Zárszavában fejtegeti, miként alakulhat a hatalom, az irányítás gyakorlása a sajátos államok-vállalatok-emberek háromszögben. És ítt a kardinális kérdések, amelyek szorosan kötődnek az egész mondandóhoz: valóban mi alkottuk az államokat, a vállalatokat, vagy a társadalmakban és gazdaságokban működő erők termékei azok? A mindinkább technológia-alapú jövőben kik vagy mik lesznek a világ urai? Emberi döntések lesznek-e, amelyek mentén azok a MI-t használják, vele 'szövetkeznek', vagy ez az országok és vállalatok működéséből következik? Emberek irányítják azokat, vagy azok az embereket? Hol lesz az emberiség helye e szimbiózisban? Felettébb izgalmas, mit mond erről e könyv.

Thomas Curran: A tökéletesség csapdája - Az 'elég jó' hatalma egy olyan világban, amely mindig többet és többet vár el - Partvonal Könyvkiadó, 2024
Dr. Osman Péter ismertetése

"Földiekkel játszó égi tünemény... csalfa, vak remény" elérni a tökéletességet. Józan ésszel azt is fel kell ismerni, hogy az erre fordított befektetések - idő, energia, pénz, élet - megtérülési hatékonysága a híres S-görbe szerint alakul: erőteljes kezdeti emelkedés után mindinkább ellapul, s egyre kevesebb eredménytöbbletet kapunk. Az élet minden területén pedig érvényes, hogy a tökéletesítést sohasem lehet befejezni, de ésszerű szinten abba kell hagyni. Ez csak úgy működik, ha a gondolkodásmódunk egyik alapelvévé tesszük.

A világelsők közé tartozó Penguin ajánlójából:
"Egyike a Bloomberg »2023 legjobb könyve« választásának.
»Curran, a világ vezető szakértője a perfekcionizmus témakörében, megírta a meghatározó könyvet arról, miért növekszik világunkban a perfekcionizmus, miként rombolja életünket, és mit tehetünk, hogy megállítsuk. Ha valaha is úgy érezte, hogy retteg a kudarctól, emészti magát a botlásai miatt, vagy egyszerűen csak úgy érzi, nem elég jó, akkor ez kötelező olvasmány Önnek - Adam Grant« (Kiemelések tőlem. Grant szervezet-pszichológus, 7 egymás utáni év óta a világhírű Wharton School legmagasabban értékelt professzora, hat New York Times #1 gazdasági bestseller könyv szerzője, többükről a hírlevélben is szóltunk - OP)

Napjainkra a kiégés és a depresszió rekord szintre emelkedett. Az ok a heves munkahelyi versengés, a közösségi média nyomása a kiemelkedésre, a törekvés az elitként való elismerésre, s a túlféltő, túl sokat elváró szülői magatartás hatása. A társadalom folyamatosan hirdeti, hogy még többet kell akarni, s tökéletesek kell legyünk, hogy elérjük azt. Ez miért csapda, és hogyan tudunk szabadulni belőle? Curran, a London School of Economics nagyra becsült professzora bizonyítékok széles választékát gyűjtötte össze, s azok alapján javasolja a gondolkodásmód átalakítását, valamint egy szélesebb, társadalmi változtatást. A perfekcionizmus paradox hatásait kutatja mindenben, a teljesítménytől a társadalmi és pénzügyi egyenlőtlenségig, és megmutatja, egyénekként mit tehetünk, hogy ellenálljunk a modern idők tökéletességre kényszerítő nyomásának, és miként hozhatunk létre olyan kultúrát, amely ünnepli a tökéletlenség örömét.

Ha valaha is érezte úgy, elborítja a lélekromboló nyomás, hogy többért versenyezzék, vagy a legjobb legyen, ez a könyv Önhöz szól. Tanulja meg rangsorolni, mi igazán fontos, és valódi célt válasszon, ne a többet akarást - magáévá téve az "elég jó" erejét az életében."

Curranról, saját honlapjáról: "A perfekcionizmusról szóló TED-előadását már több mint 3 millióan nézték meg. Kutatásait a média is bemutatta, a Harvard Business Review-tól a New Scientist-ig és a CNN-ig, ő pedig sok televíziós és rádiós programban szerepelt."

A könyv mondandójáról a könyvből:
"Nyugaton mindnyájan olyan kultúrában élünk, amelyet perfekcionista elképzelések szőnek át. Olyan ez, akár egy torz valóság holografikus szimulációja, amely válogatás nélkül hálózza be az embereket. Minden apró részlete azt sulykolja belénk, hogy csak akkor élhetünk boldog és sikeres életet, ha tökéletesek vagyunk. A perfekcionizmus beférkőzik a lelkünkbe, és átveszi felettünk az irányítást az örökös bizonytalanságunknak köszönhetően, amely azért alakul ki, mert folyton arra figyelünk, amink nincs, ahogyan nem nézünk ki, és amit nem értünk el. De hiába az ebből eredő rossz közérzetünk, egyszerűen nem bírunk leállni, egyre csak hajtjuk magunkat.

A perfekcionizmus hajtóerejét leginkább az adja, hogy mindannyian idealizáljuk a munkát, a vagyont, a társadalmi státuszt, a 'boldog életet': megszállottan hajszoljuk a folytonos előrelépést és gyarapodást, bármi is legyen az ára. (Igazából a valódi primer mozgató, hogy ezt sokféle módon, talán közvetlenül is, de mindenképp az egész mai társadalmi környezet, valamint a legkülönfélébb médiumok révén belénk nevelték, s folyamatosan nevelik. Ott a kényszer a tudatunkban, szintúgy a tudattalanunkban, és kíméletlenül hajt - ha hagyjuk. E könyvből épp azt tanulható meg, miként ne hagyjuk. - OP)

Az utóbbi időben ez az ár az egekbe szökött. Szinte belefulladunk a »soha nem elég« iszapjába, miközben a tökéletességért kepesztünk. A lelkünk mélyén azonban tudjuk, hogy a létezésünknek nem ez a normális és természetes módja. Mindezek ellenére viseljük a terhet, mert rettentően nehéz [kiszállni a versenykényszerből - OP], és elfogadni a csodálatos, ugyanakkor tökéletlen énünket, különösen, ha ez azt jelenti, hogy újra kell gondolnunk, mit jelent a »nagyszerű«" és a »jó«" a modern társadalomban, és teljesen másként kell értelmeznünk a világban való létezésünket."

"Könyvemen egyetlen fő üzenet vonult végig: a perfekcionizmus egy olyan gazdasági berendezkedés meghatározó gondolkodásmódja, amely mindenáron arra ösztönzi az embert, hogy lépje túl a saját teljesítőképességének a határait. Ez az alapgondolat köti össze a tizenhárom fejezetet, amelyekből megtudhatja az olvasó, valójában mi a perfekcionizmus, hogyan hat ránk, milyen gyorsan terjed, miért terjed, mit tehetünk, hogy kivonjuk magunkat a hatása alól.

Remélem, kedves Olvasó, hogy könyvem segítségével jobban megismerheti önmagát és a világot, amelyben élünk. Hogy ezzel a tudással felfegyverkezve végre megtapasztalhatja azt a kivételes boldogságot, amely abból fakad, hogy elfogadja önmagát és a tökéletlenségét, az emberi természet természetes velejáróját."

Hatos Pál (szerk): Ismeretlen Budapestek Kis történetek a város nagy múltjából - Jaffa Kiadó, 2023
Dr. Osman Péter ismertetése

"Budapest nagyváros. Budapest világváros. Budapest történelmi város." Így kezdődik a Jaffa ajánlója. A magyar nyelv értelmező szótárát idézve (mek.oszk.hu) "Világváros: Általában egy milliónál több lakosú város, amelynek politikai, gazdasági, művelődési szempontból az egész világra v. nagy részére nézve kiemelkedő szerepe, fontossága van. »Budapestünk … amerikai ütemben növekedik... világvárosnak kezdik emlegetni. (Vajda János)« »Észrevétlenül világváros lett a kis Pestből, a kamasz Budapestből. (Krúdy Gyula)«" S hol tart már azóta növekedésben ez a város. Budapest első korszaka egybeesett az ország Mátyás király utáni második aranykorával. Nagy-Budapestet politikai erő hozta létre (előtte pl. Újpest és Angyalföld között vámhatár volt, a 'fináncok' felszálltak a villamosra megvámolni a piacra igyekvő kofákat is), de hogyan is lett Budapest nagyvárossá? "Budapest ismerős. Ismerős?" folytatódik az ajánló, ez a könyv pedig város- és kultúrtörténeti érdekességek gazdag sorával szolgál arról, mi mindent nem tudunk a nagyvárossá szervesült Budapest múltjáról, történelmének talpazatáról.

A tartalomról, Hatos igen alapos, sokoldalú nyitó tanulmányából:
"Budapest gazdagon dokumentált 150 éves történetének - és évezredes előzményeinek - totalitása megragadhatatlan. A városnak nem csak a jelene, a múltja is napról napra változik. Az ismeretek hihetetlen mennyisége arra is ráébreszt minket, hogy bármilyen irányultságú leírás vagy akár szintéziskísérlet valójában csak újabb ösvényt vág a nagyváros egyre növekvő múltjának szimbolikus dzsungelében. Semmilyen történeti és morális elbeszélés nem tudja végérvényesen birtokába venni a száz- és százfajta tapasztalati és elváráshorizontot benépesítő Budapestet. Talán nincs is Budapest: Budapestek vannak."

Való igaz: e nyitótanulmány számos példával idézi meg, milyen sokféleképp látták és láttatták kultúránk és közéletünk jeles szereplői e várost. Jókai nagyravágyó reménykedésével indít A jövő század regényéből, s ehhez köti a valóságot: "Számos tekintetben bejöttek Jókai jövendölései, megvalósult a modern Budapest, megépültek hídjai, neoreneszánsz ruhába öltöztették modern középületeit, Budapest az ország kereskedelmi központja lett - s bár évtizedes késéssel, de megvalósult nemzetközi szabadkikötője is. Budapesten a magyarság megnyerte 'a népek élethalálharcát'- eltűnt korábbi nemzetiségi sokszínűsége. (Amit Hatos szintén részletesen bemutat) A nem magyar város, ahol a 17. század végén még magyar tolmácsot kellett hívni, ha egy vidéki magyar kocogott be peres ügyeinek elintézésére, a 19. század végén a magyar birodalom fővárosaként a gyors magyarosodás csalóka perspektíváját kínálta fel az országnak. S ennek még a kiegyezéses rendszer legélesebb kritikusa, a turini remete, Kossuth Lajos is nagyon örült: »Az én görnyedező alakom felegyenesedik, ha Magyar hazám Magyar fővárosának élettől pezsgő ifjúságára gondolok« - írta »a mélyen tisztelt Fővárosi Tanács alázatos szolgájaként« 1883-ban."

A megidézett véleményekben, értékelésekben Budapest bőven kap jót is, rosszat, hozzáállástól, értékrendtől is függően, s a megidézett nevekben ott a történelmünk és irodalomtörténetünk számos nagysága. "Az ismeretek hihetetlen mennyisége arra is ráébreszt minket, hogy bármilyen irányultságú leírás vagy akár szintéziskísérlet valójában csak újabb ösvényt vág a nagyváros egyre növekvő múltjának szimbolikus dzsungelében." írja Hatos.

Sokatmondóak a bevezető tanulmány alcímei: • "Pest vidéki város" • A nagyravágyó város • A város mint erény • A bűnös város • A tetemre hívott város.

S a nyitó tanulmány zárszavából: "A termékeny bizonytalanságnak ebben a szellemében helyeztük egymás mellé a Budapest első fél évszázadáról és előzményeiről szóló írásainkat. (...) Az itt következő tanulmányok inkább sajátos 'régészeti' munkát végeznek: feltárnak elsüllyedt női szenvedéseket, kizsigerelt cselédlányok vasárnap délutáni magányos korzózásait és rettenetes gyilkosságait, felvázolják s elhelyezik az első világháborús politika mátrixában túlélni igyekvő fővárosi francia 'kisasszonyok' megpróbáltatásait, nyomába erednek a házfalak tövében szunnyadó grund csendjét felverő első góloknak, a budapesti foci szerény, ám érdekes közép-európai párhuzamokat felvillantó sport-, társadalom- és vállalattörténeti kezdeteinek, elmesélik a templomépítő pesti szlovák evangélikusok anyagi, erkölcsi és identitásbeli bukdácsolásait a magyarosodó város egyre növekvő rengetegében, feltárják a magyar fővárost felkereső felvidéki szlovák értelmiségiek viszolygással és magánnyal vegyes csodálkozását. Megannyi történet, megannyi Budapest. Jöjjenek velünk!

Hatos Pálról a Nemzeti Közszolgálati Egyetem (NKE) honlapjáról: "Történész jogász. A Budapesti Piarista Gimnázium tanáraként kezdte. 2006-2010 a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem kancellárja. 2010-2014 a magyar kulturális diplomácia legfontosabb kormányzati intézményét, a Balassi Intézetet irányította. 2014-ben az Európai Unió Kulturális Intézeteinek, Egyesülete, az EUNIC alelnökévé választották. A NKE Eötvös József Kutatóközpontja Közép-Európa Intézetének megszervezésére és vezetésére 2019-ben kapott megbízatást."

"Kötetünk neves történészek által írt fejezetei" - írja a szerzőkről a Jaffa ajánlója, s nagy kár, hogy nincs helyünk mindük bemutatására.

SAJTÓSZEMLE

eduline.hu, 2024. 06. 01.
Díjazták Magyarország legkiválóbb iskoláit, ezek az intézmények kaptak elismerést

folyoiratok.oh.gov.hu, 2024. 06. 03.
Több mint 25 millió Ft ösztöndíjban részesíti a Magyar Innovációs Szövetség (MISZ) a leginnovatívabbnak bizonyuló iskolát, valamint az ott tanuló legkreatívabb középiskolásokat és felkészítő tanáraikat

innoteka.hu, 2024. 06. 03.
Több mint 25 millió Ft ösztöndíjat osztottak ki a legkreatívabb és leginnovatívabb középiskolások versenyén

estihirlap.online, 2024. 06. 03.
Átadták a 33. Országos Tudományos és Innovációs Olimpia díjait

hrportal.hu, 2024. 06. 03.
Átadták a 33. Országos Tudományos és Innovációs Olimpia díjait

nkfih.gov.hu, 2024. 06. 04.
Több mint 25 millió Ft ösztöndíjat osztott ki a Magyar Innovációs Szövetség a legkreatívabb és leginnovatívabb középiskolásoknak, felkészítő tanáraiknak, valamint iskolájuknak

nkfih.gov.hu, 2024. 06. 04.
Több mint 25 millió Ft ösztöndíjat osztott ki a Magyar Innovációs Szövetség a legkreatívabb és leginnovatívabb középiskolásoknak, felkészítő tanáraiknak, valamint iskolájuknak

hirtv.hu, 2024. 06. 04.
Átadták a 33. Országos Tudományos és Innovációs Olimpia díjait

szakmaverzum.hu, 2024. 06. 04.
Országos Tudományos és Innovációs Olimpia: ez történt a záróünnepségen
szellemitulajdon.hu, 2024. 06. 05.
Tudományos versenyek világbajnoksága - Los Angeles

Újbudai Civiltv11, 2024. 06. 05.
Ifjú feltalálók és tudósjelöltek mutatkoztak be Újbudán

innoteka.hu, 2024. 06. 05.
IMPULSE: innovatív vállalkozások piacra lépését támogatja a NIÜ új programja

kisalfold.hu, 2024. 06. 05.
Startup vállalkozások születését segíti a Széchenyi-egyetem

technokrata.hu, 2024. 06. 05.
Demo Day: startup vállalkozások születését segíti a Széchenyi István Egyetem

hir.ma, 2024. 06. 05.
NIÜ: tanácsadási és mentorálási szolgáltatáscsomagokra pályázhatnak az innovatív vállalkozások

hrportal.hu, 2024. 06. 05.
Tanácsadási és mentorálási szolgáltatáscsomagokra pályázhatnak az innovatív vállalkozások

hirado.hu, 2024. 06. 05.
NIÜ: Tanácsadási és mentorálási szolgáltatáscsomagokra pályázhatnak az innovatív vállalkozások

profitline.hu, 2024. 06. 05.
Tanácsadási és mentorálási szolgáltatáscsomagokra pályázhatnak az innovatív vállalkozások -

onbrands.hu, 2024. 06. 05.
TÍZBŐL NÉGY FIATAL HASZNÁLT MÁR MESETERSÉGES INTELLIGENCIÁN ALAPULÓ ESZKÖZT

preshaz.eu, 2024. 06. 06.
Kiemelkedő innovatív eredmények

gondola.hu, 2024. 06. 06.
Kreatív és kiemelkedő innovatív eredmények

techmonitor.hu, 2024. 06. 06.
Lezárult a 32. Magyar Innovációs Nagydíj pályázat

zetapress.hu, 2024. 06. 06.
Pályázatzáró értékelés

news.sk, 2024. 06. 06.
Kreatív és kiemelkedő innovatív eredmények

Kossuth Rádió, Krónika 12:00, 2024. 06. 06.
A felsőoktatási képzés, és a kutatás-fejlesztés átalakításának kulcspontja, hogy a gyakorlatot helyezzék a középpontba, mondta Hankó Balázs

szellemitulajdon.hu, 2024. 06. 07.
Magyar diák negyedik helyezést ért el a tudományos versenyek világbajnokságán az ISEF-en

szellemitulajdon.hu, 2024. 06. 07.
33. alkalommal ismerték el a fiatal feltalálókat A 33. Ifjúsági Tudományos és Innovációs

ictglobal.hu, 2024. 06. 07.
Két dolog, ami megőrzi a vállalkozás versenyképességét

tozsdeforum.hu, 2024. 06. 07.
NIÜ új programja segíti a vállalkozásokat a Horizon Európában

Kossuth Rádió, Krónika 08:00, 2024. 06. 07.
A felsőoktatási képzés, és a kutatás-fejlesztés átalakításának kulcspontja, hogy a gyakorlatot helyezzék a középpontba, mondta Hankó Balázs

dehir.hu, 2024. 06. 10.
Jól szerepeltek a debreceni diákok a nagy, országos megmérettetésen
mandiner.hu, 2024. 06. 10.
Lemond Csák János miniszter - átadná a stafétát a fiataloknak

innoteka.hu, 2024. 06. 10.
SAJTÓKÖZLEMÉNY a 32. Magyar Innovációs Nagydíj pályázat befejezéséről

nkfih.gov.hu, 2024. 06. 10.
SAJTÓKÖZLEMÉNY a 32. Magyar Innovációs Nagydíj pályázat befejezéséről

dunaonline.hu, 2024. 06. 10.
TIP Nap volt az egyetem

kamaraonline.hu, 2024. 06. 10.
Tanácsadási és mentorálási szolgáltatáscsomagokra pályázhatnak az innovatív vállalkozások

nepszava.hu, 2024. 06. 10.
Kőkorszaki innovátor

eduline.hu, 2024. 06. 10.
Lemond Csák János miniszter, megvan ki lép a helyére

magyarhirlap.hu, 2024. 06. 10.
Távozik Csák János miniszter

Magyar Nemzet, 2024. 06. 11., 13. oldal
Hankó Balázs lett az új miniszter

Népszava, 2024. 06. 11., 1+11. oldal
Lemondott Csák János

markamonitor.hu, 2024. 06. 11.
A szellemi tulajdon a legjobb befektetés

magyarmezogazdasag.hu, 2024. 06. 11.
Díjazták a különleges tejből készült termékcsaládot

ujhirek.hu, 2024. 06. 11.
Díjazták a különleges tejből készült termékcsaládot

kkvmagazin.com, 2024. 06. 11.
Újabb 50 milliárd forintra pályázhatnak az innovatív hazai vállalkozások

uzletem.hu, 2024. 06. 11.
41 százalékkal nőtt a magyar startup ökoszisztéma értéke

logisztika.hu, 2024. 06. 12.
Innovációs ügynökség: 41 százalékkal nőtt a magyar startup ökoszisztéma értéke

webradio.hu, 2024. 06. 12.
K&H: kivárás és forráshiány akadályozza a vállalati innovációt

hrportal.hu, 2024. 06. 12.
Kivárás és forráshiány akadályozza a vállalati innovációt

piacesprofit.hu, 2024. 06. 12.
Fekete felhők a vállalati innováció felett

profitline.hu, 2024. 06. 12.
Kivárás és forráshiány akadályozza a vállalati innovációt

webradio.hu, 2024. 06. 12.
Idén huszonegy Lendület-kutatócsoport indíthatja el felfedező kutatásait az Akadémia támogatásával

hirado.hu, 2024. 06. 12.
Idén huszonegy Lendület-kutatócsoport indíthatja el felfedező kutatásait az Akadémia támogatásával

uzletem.hu, 2024. 06. 12.
Forráshiány akadályozza a vállalati innovációt

Radiocafe, Millásreggeli, 2024. 06. 12.
Interjú Gyulasi Georginával, a Nemzeti Innovációs Ügynökség kommunikációs igazgatójával

szakmaverzum.hu, 2024. 06. 12.
Ezek történtek Hankó Balázs államtitkársága alatt

beol.hu, 2024. 06. 13.
Újabb 50 milliárd forintra pályázhatnak az innovatív hazai vállalkozások

weborvos.hu, 2024. 06. 13.
Véget ért az EIT Health InnoStars - iLex Innovációs Verseny

medicalonline.hu, 2024. 06. 13.
Véget ért az EIT Health InnoStars - iLex Innovációs Verseny

delmagyar.hu, 2024. 06. 13.
Újabb 50 milliárd forintra pályázhatnak az innovatív hazai vállalkozások

M5, Librettó, 2024. 06. 13.
Interjú Gyulasi Georginával, a Nemzeti Innovációs Ügynökség kommunikációs igazgatójával

Magyar Hang, 2024. 06. 14., 22-23. oldal
"Krausz Ferenc így gondolja"

Budapest Business Journal, 2024. 06. 14., 8. oldal
Startup Genome, Hungarian Innovation Agency Feature Startup Ecosystem

telex.hu, 2024. 06. 14.
Sok kutató állás nélkül maradhat Krausz Ferenc és a kormány új finanszírozási modellje miatt

444.hu, 2024. 06. 14.
Sok kutató állás nélkül marad a kormány új tudományfinanszírozási rendszere miatt

hirado.hu, 2024. 06. 14.
KIM: Soha nem látott szintre, 1000 milliárd forint fölé emelkedett a kutatás-fejlesztési befektetések összege

medicalonline.hu, 2024. 06. 14.
1000 milliárd forint fölé emelkedett a K+F befektetések összege

webradio.hu, 2024. 06. 14.
KIM: soha nem látott szintre, 1000 milliárd forint fölé emelkedett a kutatás-fejlesztési befektetések összege

portfolio.hu, 2024. 06. 14.
Ilyen pocsék évet 10 éve nem látott a magyar kockázati- és magántőkepiac

profitline.hu, 2024. 06. 14.
Európai kampány indul a sportvilághoz kapcsolódó szellemi tulajdonjogok védelmére

hirado.hu, 2024. 06. 14.
HUN-REN: Elindították a Nemzeti Kutatási Kiválósági Programot

profitline.hu, 2024. 06. 14.
Elindult a Nemzeti Kutatási Kiválósági Program

hirklikk.hu, 2024. 06. 15.
Központosítják a tudományos kutatást is

kkvmagazin.com, 2024. 06. 15.
Rubik50: A valódi innováció kortalan

kkvmagazin.com, 2024. 06. 16.
41 százalékkal emelkedett a magyar startup ökoszisztéma értéke

Innotéka, 2024. 06. 17., 20. oldal
A deepfake-től az antibiotikumrezisztencia leküzdéséig

computertrends.hu, 2024. 06. 17.
Zakatol a Nemzeti Kutatási Kiválósági Program
Szerkesztő: Pazsák Zsófia, Design: Visualia Stúdió, Felelős kiadó: Dr. Szabó Gábor. A Hírlevél minden páratlan hét keddi napján jelenik meg, és aznap internetes portálunkon is olvasható.
Hírlevélszerkesztőség: 1116 Budapest, Fehérvári út 108-112.
tel.: (+36 1) 2000-731, e-levél: innovacio@innovacio.hu
A Hírlevélre a www.innovacio.hu c. portálon lehet regisztrálni.