XXXIV. évf. | 2024. június 4. | 11. szám

Hírek
Magyar Innovációs Szövetség
Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala
Magyar Kutatási Hálózat
Várható esemény
Pályázati felhívások
Szakirodalomfigyelő
SajtószemleHÍREK | MAGYAR INNOVÁCIÓS SZÖVETSÉG

Több mint 25 millió Ft ösztöndíjat osztott ki a Magyar Innovációs Szövetség a legkreatívabb és leginnovatívabb középiskolásoknak, felkészítő tanáraiknak, valamint iskolájuknak

Immáron 33. alkalommal meghirdetett, 2023-24. évi Országos Tudományos és Innovációs Olimpia legjobb, legtehetségesebb fiatal feltalálóinak és tudósainak 10 díjat, a díjakkal járó több mint 5 millió forint ösztöndíjat osztott ki a június 1-ei eredményhirdetésen a versenyt szervező Magyar Innovációs Szövetség, továbbá 12 kiemelkedő innovatív középiskolai tanár 800 E Ft-os, a 12 legeredményesebb innovatív középiskola 900 000 Ft-os díjban részesült. A díjazottakról és a további 18, kiemelt dicséretben részesített pályázatról szóló kiadvány a következő linken nyitható meg.

A középiskolás fiatalok számára 2023 októberében meghirdetett verseny a végére ért. Ősszel 193 diák nyújtott be összesen 138 pályázatot, melyből 71 jutott tovább. A mentorálások, szabadalomkutatás és tudománykommunikációs tréning után, az áprilisi határidőre végül 58 pályázat készült el. A 29 tagú akadémikusokból és gazdasági szakemberekből álló bírálóbizottság ezek közül kiválasztotta a 28 döntős pályamunkát.

Május 31-én délelőtt Dr. Czigány Tibor, a BME rektora ünnepélyesen megnyitotta a kiállítást. Ezt követően Pölöskei Gáborné, a szakképzésért felelős helyettes államtitkárral, valamint Dr. Pakucs János a szervezőbizottság elnökével közösen a legkiválóbb iskolákat ismerték el egy diplomával és jelentős pénzdíjjal. A nyilvános kiállítást számtalan látogató és középiskolai osztály tekintette meg.
A június 1-ei gálavacsorával egybekötött eredményhirdetésére az ÖbölHáz Rendezvényközpontban került sor. A legjobbnak ítélt pályázók 4 első, 3 második és 3 harmadik díjat, valamint 1 különdíjat vehettek át Dr. Birkner Zoltán, MISZ alelnöktől, Dr. Hankó Balázs, innovációért és felsőoktatásért felelős államtitkártól, Dr. Gulyás Balázs, HUN-REN elnöktől, Bódis László, innovációért felelős helyettes államtitkártól, a zsűri társelnökétől, Kiss Ádám, NKFIH elnöktől és Dr. Jakab László, OTIO zsűrielnöktől, valamint a verseny szponzoraitól. A díjazottak az egyszeri ösztöndíjak mellett okleveleket és Borbás Dorka, Ferenczy-díjas üvegtervező által készített üvegdíjat is kaptak.

Első díjban részesültek, ezáltal a nemzetközi színtéren is képviselhetik hazánkat:
 • Aklan Larion, a Budapesti Fazekas Mihály Gyakorló Általános Iskola és Gimnázium diákja "Kvantum mágnesesség - Zeeman-effektuson alapuló méréstechnika modellje" c. pályázatával. Konzulensei: Schnider Dorottya és Tóth Kristóf
 • Hegedűs Márton, a Kecskeméti Református Gimnázium diákja "[2]Katenán - Együtt vagy külön?" c. munkájával. Konzulensei: Tóth Imre és Bogner Marcell Márk
 • Horváth Zsombor, a Budapesti Fazekas Mihály Gyakorló Általános Iskola és Gimnázium diákja, "Virtual Front Desk, a virtuális recepciós szoftver" c. pályázatával.
 • Vida Ákos, a "Kőrösi Csoma Sándor Két Tanítási Nyelvű Baptista Gimnázium 3D nyomtatott alkatrészek rétegtapadásának növelése új nyomtatási módszerrel" c. pályázatával.
Dr. Pakucs János, a szervezőbizottság elnöke bejelentette, hogy Magyarországot 2024 szeptemberében az első díjas pályázatok képviselik az Európai Bajnokságon, Katowicében, a "35. EU Fiatal Tudósok Versenyén", amelyen 37 ország fiataljai versenyeznek az Európai Uniós díjakért (3500-7000 euró).

A díjátadáson 12 kitűnő középiskolai, természettudományt oktató, innovatív szemléletű tanár kapott elismerést és jelentős pénz díjat, valamint odaítélték a Magyar Innovációs Szövetség legjobb határon túli pályázójának járó különdíját Simon Dorka-Borókának, "Cerebromics" c. pályázatáért, aki a Székely Mikó Kollégium diákja.

A 33. Országos Tudományos és Innovációs Olimpia, a kulturális és innovációs miniszter fővédnöksége mellett, a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal támogatásával, az NKFI Alap finanszírozásával valósult meg.

Felfedezés, hálózatosodás, kilövés avagy az innovációs bajnokká válás útja

A Magyar Innovációs Szövetség (MISZ) újraszervezett régiós működése keretében először tartott innovációs pop-up konferenciát a Dél-Dunántúlon.

A rendezvény az egymástól történő tanulást, az innovációs kihívások és lehetőségek megismerését, valamint az innovációs együttműködések és az innovációs kultúra fejlesztését tűzte zászlajára. A szakmai program keretében az innovációs bajnokká válás útját járthatták végig a résztvevők az innovációs támogatásoktól kezdve, a hazai és nemzetközi hálózatosodáson át egészen a tőzsdére lépésig.

A rendezvény helyszíneként a Magnus Aircraft inspiratív gyára szolgált, és a program keretében nemcsak a létesítmény megtekintésére volt lehetőség, hanem egy meglepetés légibemutatóra is sor került.

A konferencia mintegy 60 résztvevőjét Boros László, a Magnus Aircraft vezérigazgatója köszöntette, a rendezvényt pedig Kristóf Péter, a MISZ alelnöke és régiós igazgatója nyitotta meg.
Bódis László a Kulturális és Innovációs Minisztérium innovációért felelős helyettes államtitkára az hazai innovációs rendszerről beszélt, és bemutatta az innováció finanszírozására elérhető vagy még az idén megnyíló pályázatokat.

Greinstetter Balázs a Közigazgatási és Területfejlesztési Minisztérium gazdaságfejlesztési programok végrehajtásáért felelős helyettes államtitkára tovább részletezte a közeljövőben megnyíló innovációs források ismertetését, de szólt a klaszterek gazdaságfejlesztés eszköztárában betöltött szerepéről is.

Végh Richárd a Budapesti Értéktőzsde vezérigazgatója pedig egy globális helyzetkép vázolása után összegezte, hogy a magas innovációs teljesítmény lényegében miért jelenti a legjobb belépőt a tőzsdére.

A dél-dunántúli innovációs bajnokok kerekasztal-beszélgetése során Egyed Linda (ügyvezető, Fino-Food Kft.), dr. Szabóné dr. Benyeda Zsófia (ügyvezető, Prophyl Kft.), Móricz László (ügyvezető, HC Linear Kft.) és Szekeres Viktor (az igazgatóság elnöke, Gloster Nyrt.) osztották meg kutatással, fejlesztéssel, generációváltással, versenyképességgel és finanszírozással kapcsolatos tapasztalataikat.

A rendezvényen résztvevő cégvezetők összesen 320 000 Ft-ot ajánlottak fel a MISZ által gesztorált Országos Tudományos Innovációs Olimpiára.

AgroFuture 2024

2024. május 23-án, a Portfolio "AgroFuture 2024" című konferencián a Magyar Innovációs Szövetség szakmai partner volt a MISZ Agrár Tagozatának szervezésében.

"A gépesítési innovációk legújabb trendjei - A robotika alkalmazásának mezőgazdasági lehetőségei, fenntarthatóságot segítő precíziós és digitalizációs fejlesztések" c. kerekasztal beszélgetésen Dr. Balla Zoltán, a Magyar Innovációs Szövetség Agrár Innovációs Tagozatának elnöke képviselte a Szövetséget.
A rendezvényen Némethné Riba Nikoletta, marketing igazgató és Pazsák Zsófia, ügyvezetőigazgató-helyettes vett részt és népszerűsítette a Magyar Innovációs Szövetség munkáját.

DDRIÜ taggyűlés

A Magyar Innovációs Szövetség kisebbségi tulajdonrésszel rendelkezik tagvállalatunk, a Dél-Dunántúli Regionális Fejlesztési Ügynökség (DDRIÜ) Nkft-ben. A társaság 2024. május 23-án tartotta taggyűlését, amelyen elfogadásra került a társaság éves beszámolója. A vállalkozás az 2023-as üzleti évben 5,9 millió forintos árbevétel és 101,2 millió forintos egyéb bevétel mellett 901 ezer forintos adózott eredményt ér el, 70,4 millió forintos mérlegfőösszeggel. A taggyűlésen a MISZ-t dr. Kristóf Péter, régiós igazgató képviselte.

GINOP Plusz pályázatok társadalmi egyeztetése

A GINOP Plusz 2.1.1-24 kódszámú, "Fókuszterületi innovációs projektek támogatása" és a GINOP PLUSZ 2.1.3-24 kódszámú, "KKV-k innovációs képességének támogatása" című felhívások tervezetének társadalmi egyeztetése okán a Magyar Innovációs Szövetség is küldött be észrevételt.

A véleményeket a 2024. május végi határidőre Dr. Kristóf Péter, alelnök, regionális igazgató, a MISZ által a GINOP Plusz Monitoring Bizottságba delegált tagunk összesítette, s küldtem meg az illetékesek részére.

A vélemények teljes szövege az alábbi linken olvasható.

Tudományos Diákköri Konferencia munkák az UX Budapest közösség rendezvényén

Az UX Budapest szakmai közösség rendezvénysorozatának április végi eseményén a BME Q épületében az UX és service design témákhoz köthető TDK kutatásokat mutattak be hallgatók. Au UX Budapest Magyarország legnagyobb design közössége, amely a felhasználó élmény (User eXperience, UX), szolgálatástervezés (service design) szakma képviselői és érdeklődői számára biztosít folyamatos lehetőséget a tudásmegosztásra, ismerkedésre.

További információk a következő linken.

Az űrbe induló második magyar asztronauta is a BME-n szerzett diplomát

Kapu Tibor lehet az az ember, akit Magyarország hosszú évtizedek után ismét a világűrbe küld, míg a tartalék űrhajós Cserényi Gyula lesz, mindkettőjük Alma matere a Műegyetem. A küldetésre összesen 240-en jelentkeztek, közülük egy összetett folyamat során a szakértők végül kiválasztottak négy jelöltet, köztük három egykori műegyetemistát, akik komoly kiképzésen estek át az űrdinamikától kezdve a könnyű repülőgépes pilótakiképzésen át a különböző fizikai tesztekig és tudományos munkákig.

További információk a következő linken.

A BME-re látogatott a molekuláris gépek Nobel-díjas tervezője

Bernard L. Feringa válaszolt a hallgatók kérdéseire a Műegyetemen. A világhírű kémikus csoportjában műegyetemi kutató is dolgozott. Feringa professzor elsőként készített olyan molekuláris rotorlapátot, amely folyamatosan, ugyanabba az irányba forgott, és a molekuláris motornál mintegy tízezerszer nagyobb üveghengert forgatott meg. Az ő nevéhez fűződik az ún. "nanoautó" megalkotása is. A Nobel-díjas kémikus a Műegyetemen vett részt egy kerekasztal-beszélgetésen 2024. május 16-án a "K" épület dísztermében, ahol kutatásairól, valamint tudományos életpályájának meghatározó pillanatairól is beszélt a több mint 200 fős közönségnek.

További információk a következő linken.

Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala

A WIPO tagállamai elfogadták a szellemi tulajdonról, genetikai forrásokról és a hozzájuk társított hagyományos tudásról szóló új nemzetközi egyezményt

2024. május 24-én a Szellemi Tulajdon Világszervezetének (World Intellectual Property Organization, WIPO) tagállamai a szellemi tulajdonról, genetikai forrásokról és a hozzájuk társított hagyományos tudásról szóló új, úttörő jelentőségű nemzetközi szerződést fogadtak el. Ez a történelmi áttörés több évtizedes tárgyalássorozat és a 2024. május 13-24. között Genfben tartott diplomáciai konferencia eredménye.

Ez az első olyan WIPO-szerződés, amely a szellemi tulajdon, a genetikai források és a hagyományos tudás közötti kapcsolattal foglalkozik, illetve, amely kifejezetten az őslakos népekre, valamint a helyi közösségekre vonatkozó rendelkezéseket tartalmaz.

A Szerződés, amint hatályba lép, új feltárási kötelezettséget ír elő azon szabadalmi bejelentésekkel kapcsolatban, amelyek genetikai forrásokon és/vagy a hozzájuk társított hagyományos tudáson alapuló találmányokra vonatkoznak. A Szerződés három hónappal azután lép hatályba, hogy azt tizenöt szerződő fél ratifikálta vagy csatlakozott ahhoz.

A Szerződés értelmében, ha a szabadalmi bejelentésben szereplő találmány genetikai forrásokon alapul, minden szerződő fél köteles megkövetelni a bejelentőktől azok származási országának vagy - amennyiben a származási ország nem ismert - azok forrásának közlését. Ha a szabadalmi bejelentésben az igényelt találmány a genetikai forrásokhoz társított hagyományos tudáson alapul, minden szerződő fél köteles megkövetelni a bejelentőktől, hogy nevezzék meg azokat az őslakos népeket vagy helyi közösségeket, akik rendelkeznek a hagyományos tudással.

Daren Tang, a WIPO főigazgatója üdvözölte a Szerződés elfogadását, és gratulált a résztvevőknek a diplomáciai konferencia sikeres kimeneteléhez.

A diplomáciai konferencián Magyarországot a genfi Állandó Képviselet részéről Szűcs Margit nagykövet és Schnee Helga szakdiplomata, az SZTNH részéről Farkas Szabolcs elnök, Baticz Csaba főosztályvezető, Kovács Krisztina iparjogvédelmi tanácsadó, Kovács Eszter osztályvezető és Balogh Dóra jogi ügyintéző képviselték.
A konferencia során Kovács Krisztina látta el a WIPO közép-európai és balti államok regionális csoportjának (CEBS) szakmai koordinációs feladatait és képviselte az említett államok álláspontját az intenzív tárgyalások során. Ezzel Magyarország jelentős - a WIPO és tagállamok által is elismert - szakmai szerepet vállalt a diplomáciai konferencia alatt, tevékenyen hozzájárulva annak sikeréhez.

Aláírták a WIPO diplomáciai konferenciájának záróokmányát

A 2024. május 13-24. között Genfben tartott diplomáciai konferencia eredményeként a Szellemi Tulajdon Világszervezetének (World Intellectual Property Organization, WIPO) tagállamai a szellemi tulajdonról, genetikai forrásokról és a hozzájuk társított hagyományos tudásról szóló új, történelmi jelentőségű nemzetközi szerződést fogadtak el, amely több évtizedes intenzív tárgyalássorozat folyományaként született.

Ez az első olyan WIPO-szerződés, amely a szellemi tulajdon, a genetikai források és a hagyományos tudás közötti kapcsolattal foglalkozik, illetve, amely kifejezetten az őslakos népekre, valamint a helyi közösségekre vonatkozó rendelkezéseket tartalmaz. A Szerződés feltárási kötelezettséget ír elő a genetikai források és/vagy a hozzájuk társított hagyományos tudáson alapuló találmányokra vonatkozó szabadalmi bejelentések esetében.

A diplomáciai konferencia záróokmányát Magyarország részéről Farkas Szabolcs, az SZTNH elnöke írta alá.

Újra pályázható a Kkv-alap szabadalmakra felhasználható utalványa!

A Kkv-alaptól kaptuk a hírt, hogy a 3. utalvány (szabadalmak) 2024. május 21-étől újra pályázható. A Kkv-alap utalványaira a források kimerüléséig, de legkésőbb 2024. december 6-ig lehet benyújtani pályázatokat a https://www.euipo.europa.eu/hu/discover-ip/sme-fund/overview oldalról kiindulva.

Magyar Kutatási Hálózat

Ismét Jakab Roland a Mesterséges Intelligencia Koalíció elnöke

Ismét a HUN-REN Magyar Kutatási Hálózat vezérigazgatóját választották a Mesterséges Intelligencia Koalíció élére. A koalíció céljai között a magyar vállalkozások és a nemzetgazdaság versenyképességének növelése éppen olyan fontos elemként szerepel, mint az MI-technológiákhoz kapcsolódó oktatási vagy etikai kérdések megvitatása.

További információk: Ismét Jakab Roland a Mesterséges Intelligencia Koalíció elnöke

A Yale Egyetem tiszteletbeli doktorává választották Lovász Lászlót, a HUN-REN Rényi Intézet kutatóprofesszorát

Az amerikai egyesült államokbeli Yale Egyetem 2024. május 20-án kilenc kiemelkedő személyt választott tiszteletbeli doktorai közé. Lovász László matematikus, a HUN-REN Rényi Alfréd Matematikai Kutatóintézet kutatóprofesszora, aki több mint fél évtizeden át tanított a neves egyetemen, a műszaki és technológiai tudományok doktora címet vehette át az ünnepségen.

További információk: A Yale Egyetem tiszteletbeli doktorává választották Lovász Lászlót, a HUN-REN Rényi Intézet kutatóprofesszorát

Várható esemény

OKOS DÖNTÉSEK, SIKERES VÁLLALKOZÁSOK
Mesterséges intelligencia a kkv szektorban és a közintézményekben

2024. június 13. 9:00 - 14:30 kerül megrendezésre a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem (BME) "Q" épületében (1117 Budapest, Magyar Tudósok Körútja 2.) az Okos döntések, sikeres vállalkozások: mesterséges intelligencia a kkv szektorban c. rendezvény.

08:30 - 09:00 Regisztráció
09:00 - 09:10 Köszöntő és megnyitó
Dr. Charaf Hassan dékán (BME VIK)
Dr. Spaller Endre elnök (KIFÜ)
09:10 - 10:50 I. Szekció: MI ökoszisztéma és innováció
09:10 - 09:30 Nyitóelőadás - A Neumann János Program és a hazai innovációpolitika kihívásai
Dr. Lengyel László tudományos és innovációs elnökhelyettes (NKFIH)
09:30 - 09:50 MI Nemzeti Laboratórium és MI ökoszisztéma a BME-n
Dr. Levendovszky János tudományos és innovációs rektorhelyettes (BME)
09:50 - 10:10 Hogyan használják a mesterséges intelligenciát a hazai vállalatok? Eredmények a Magyar Mesterséges Intelligencia Körkép kutatásából
Dr. Barta Gergő szenior menedzser (Deloitte Zrt.)
10:10 - 10:40 Kávészünet - MI demonstrációk
10:40 - 12:30 II. Szekció: MI-EDIH projekt és szolgáltatásai
- MI-EDIH Projekt - Markovics Krisztina projektvezető (KIFÜ)
- MI ökoszisztéma építése - Fecht Szilárd (KIFÜ)
- Innovációs és üzletfejlesztési szolgáltatások - Tompa Boglárka (Innomine)
- "Test-before-Invest" lehetőségek - Dr. Viharos Zsolt (HUN-REN SZTAKI)
- Oktatási és képzési szolgáltatások - Németh Vilmos (BME)
- Részvétel MI-EDIH szolgáltatásokban - Fecht Szilárd (KIFÜ)
- BME VIK - "AI Innovation Café" - Németh Vilmos (BME)
12:10 - 12:30 Digitális Európa Program (DEP) és pályázati lehetőségei
Dászkál János, DEP nemzeti kapcsolattartó (MFOI)
12:30 - 13:15 Büféebéd
13:15 - 14:15 III. Szekció: MI és digitális transzformáció a gyakorlatban
13:15 - 13:30 MI és az Ipar 4.0 paradigma
Kovács László (BME Ipar 4.0 Technológiai Központ)
13:30 - 13:45 MI a kkv szektorban - Tévhitek és a valóság
Werschitz Ottó (Neuron Solutions Kft.)
13:45 - 14:00 Mesterséges Intelligencia a gyakorlatban - Terrán Tetőcserép és Szobi Szörp esettanulmányok
Herbály István ügyvezető (Contrall Kft.)
14:00 - 14:15 MI alkalmazások kkv-knak
Vadász Gábor ügyvezető (BDO Digital Hungary)
14:15 - 14:20 Zárszó
14:20 - 15:00 Networkig, demonstrációk

Regisztrálni az alábbi linken.

További információk itt.

Pályázati felhívások

Pályázati felhívás a Global Talent Mentoring programba való bekerülésre

Mi is az a Global Talent Mentoring?
A 2021-ben indult Global Talent MentoringTM földrészeken átívelő, izgalmas, egyedi, hosszútávú tehetséggondozó program. A STEMM tudományterületeken belül kiemelkedően tehetséges, egy-egy terület iránt elkötelezett és komoly motivációval rendelkező fiataloknak nyújt ingyenes lehetőséget a világ legkiválóbb nemzetközi mentorai által történő személyes, szakmai támogatásra.

Miért érdemes bekerülni a Programba?
A Programon belül számos, nem mindennapi tevékenységen keresztül egyedülálló szakmai fejlődésre van lehetőség, a Program a diákokat a középiskolai tanulmányaiktól egészen a felsőfokú tanulmányaik végéig, akár a PhD fokozat megszerzéséig, támogatja.

A Program tevékenységei:
Egyéni mentorálás: a Global Talent Mentoring alapszolgáltatása az egyéni mentorálás a résztvevők számára létrehozott zárt, online platformon keresztül. A mentor-mentorált párosok kialakítása során az elsődleges szempont a mentor szakterületének egyeztetése a fiatalok érdeklődési területeivel. A mentorálási folyamat támogatására a Global Talent Mentoring online platformján képzési segédanyagok, valamint a célirányos együttműködés tervezésére alkalmas eszközök állnak a résztvevők rendelkezésére. Ezen felül a programcsapat minden mentor-mentorált páros együttműködését figyelemmel kíséri, az egyes párosok munkáját személyes tanácsadó segíti.
Hálózatépítés: az online felületen a mentoráltak nem csupán saját mentorukkal találkozhatnak, lehetőség nyílik arra is, hogy a többi résztvevővel kommunikáljanak. A felületen fórumok, chat-szobák segítik a kapcsolattartást, illetve a résztvevőknek a rendszeres online találkozók során is alkalmuk nyílik arra, hogy megismerkedhessenek a többiekkel.
Együttműködés: a hálózatépítés mellett a Program a szakmai együttműködések kialakításában is támogatja a résztvevőket. Bárki indíthat közös projektet egy, vagy több résztvevő bevonásával, a munkához a Program online felülete egy erre a célra fejlesztett eszközt is biztosít, mely végig vezeti a csapatot a projektmegvalósítás egyes szakaszain.

A Program célcsoportja:
A Global Talent MentoringTM program azokat a fiatalokat keresi, akik már komoly érdeklődést tanúsítanak a STEMM tudományok egy konkrét területe iránt. A határozott szakmai elképzelések mellett fontos a résztvevőknek a Program iránti elköteleződése is. A Program közös nyelve az angol, így a részvétel feltétele a kommunikációképes angol nyelvtudás.

Kik állnak a Program mögött?
Az UNESCO által elismert Hamdan Bin Rashid Al Maktoum Alapítvány 2017-ben hozta létre a World Giftedness Centert azzal a céllal, hogy megteremtse a tehetséggondozás támogatásának világszintű központját. A World Giftedness Center első és az egyik legjelentősebb projektje a Global Talent Mentoring program. A Program jelenlegi igazgatói Prof. Dr. Heidrun Stoeger a Regensburgi Egyetemről és Prof. Drs. Albert Ziegler a Friedrich-Alexander Egyetemről (Erlangen-Nürnberg), Németországból, a tehetségkutatás és fejlesztés terén a szakma kiemelkedő szakértői.

Hogyan lehet bekerülni a Programba Magyarországról?
A Global Talent Mentoring programba a fiatalok egy kétfordulós pályázati eljáráson keresztül tudnak bekerülni. Az első forduló hazai, a második nemzetközi.
Az első fordulóban a pályázók a Global Talent Mentoring hivatalos partnereihez küldhetik be a jelentkezési lapjaikat. Magyarországon a Matehetsz a Global Talent Mentoring hivatalos partnere, a Matehetszen belül pedig a Budapesti Európai Tehetségközpont (EUTK) a hivatalos kapcsolattartó. A Matehetsz értékeli a beadott pályázatokat, a nyertesek pedig lehetőséget kapnak arra, hogy 2024 őszén jelentkezzenek a második fordulóra is. A második fordulót a Global Talent Mentoring Program nemzetközi irodája bonyolítja le. A komplex, angol nyelvű pályázati folyamat végén pedig a jelentkezőket a Global Talent Mentoring nemzetközi irodája értesíti majd a 2. forduló eredményéről.
A jelen (első forduló) pályázati felhívásnak a keretében keressük azokat a fiatalokat, akik szívesen pályáznának a Programba, akiknek szakmai teljesítménye, érdeklődése és elkötelezettsége, valamint angol nyelvtudása megfelel az elvárásoknak.

A pályázás feltételei:
15-19 éves életkor.
Kiemelt érdeklődés a STEMM tudományok egyik területe iránt.
A MATEHETSZ honlapján található kitöltött angol nyelvű online pályázati jelentkezési lap beküldése: https://tehetseg.hu/application-form-global-talent-mentoring-program
A jelentkezési laphoz kapcsolódó, a honlapra feltöltött magyar nyelvű ajánlólevél a lentebb felsorolt szervezetek, személyek egyikétől.
 • középiskolai OKTV-re felkészítő tanárok
 • Kutató Diákok Mozgalma
 • Kutató Gyerekek Tudományos Konferenciája
 • Kutató Tanárok Országos Szövetsége
 • Magyar Innovációs Szövetség
 • MATFUND Középiskolai Matematikai és Fizikai Alapítvány
 • Neumann János Számítógéptudományi Társaság
 • Nők a Tudományban Egyesület
 • Kutató, elsősorban egyetemi szakember
 • Egyéb ajánlás
Egy magyar nyelvű motivációs levél (max. 2000 leütés szóközökkel), amelyben a jelentkező bemutatja eddigi életútját, elért eredményeit és céljait, valamint hogy miért kíván részt venni a Programban.
Adatkezelési hozzájárulás nyilatkozat (kiskorú esetén a törvényes képviselő által aláírva), mely letölthető a pályázati jelentkezési lappal (application form) együtt

Az elbírálás során előnyt jelent az alábbi versenyeken való részvétel, illetve helyezés: TUDOK, Tudományos Poszterverseny, Ifjúsági Tudományos és Innovációs Tehetségkutató Verseny, <19 Szabadfogású számítógép verseny, Tudományos Diákolimpia, OKTV, World Robot Olympiad stb.
A jelentkezésnek nem feltétele az angol közép vagy felsőfokú nyelvvizsga, de a programban való részvételhez szükséges a kommunikációképes angol nyelvtudás, hogy a jelentkező a gondolatairól, illetve érdeklődési területéről nehézség nélkül tudjon angol nyelven beszélni. Erről adott esetben egy szóbeli interjú során a bíráló bizottság meg is győződhet.

Ha a pályázó 16 év alatti, a gondviselőnek a pályázati jelentkezési lapon engedélyezni kell, hogy a fiatal a pályázatra jelentkezzen.
A pályázat benyújtásának módja és határideje:
A pályázat feltöltésének határideje: 2024. július 15. délelőtt 10 óra

További információk:
A Global Talent Mentoring program részletes bemutatása elérhető a www.globaltalentmentoring.org oldalon. A pályázat kitöltéséhez ajánlott a weblap és az adatvédelmi szabályzat: https://mentoring.globaltalentmentoring.org/legal/privacypolicy ismerete.

16 év alatti pályázónak a pályázaton való indulását a gondviselőnek engedélyezni kell, amit a pályázati jelentkezési lap (application form) végén kell megtenni.

A pályázati jelentkezési lapot (application form) nem lehet kitöltés közben elmenteni, ezért segítségképpen a pályázat jelentkezési lapján (application form) található egy letölthető, előre kitölthető word formátumú pályázati jelentkezési lap is. Így az online válaszokat előre át lehet gondolni, majd bemásolni az online pályázati jelentkezési lapra. A jelentkezési felület kitöltéséhez a Google Chrome vagy a Mozilla Firefox böngészőt ajánlott használni.

Az érdeklődő diákok számára Matehetsz a Programról 2024. június 24-én délután 3 órakor a Global Talent Mentoring program képviselői részvételével angol nyelvű, online tájékoztatót szervez. Az angol nyelvű tájékoztatót követően lehetőség van magyar nyelven is kérdéseket feltenni. Az online tájékoztatóra június 19. délelőtt 10 óráig lehet jelentkezni ezen a linken: https://tehetseg.hu/global-talent-mentoring-program-tajekoztato Az ide jelentkezők számára, június 20-án e-mailen kiküldjük az online tájékoztató zoom linkjét.

A pályázati felhívással kapcsolatban további írásbeli kérdésekkel lehet keresni: Szilágyi Zsuzsanna irodavezető asszonyt a következő e-mail címen: szzstehetseg@gmail.com

Pályázati felhívás "Felsőoktatási Innovációs Ösztöndíj" elnyerésére

A pályázat célja
A Kárpát-medencei Tehetségkutató Alapítvány (a továbbiakban: KMTA) célja, hogy támogassa a hazai innovációs területen való elindulást, majd pályán tartást, valamint a nemzetközi szinten is kiváló tapasztalt kutatók és alkotók kutatómunkáját és innovációját. A program 2024. évben meghirdetésre kerülő ösztöndíjpályázata a felsőoktatásban részt vevő hallgatói, alkalmazott kutatói kiválóságot támogatják olyan - alapképzésben vagy mesterképzésben részt vevő - hallgatók ösztönzésével, akik eredményes innovációval kapcsolatos kutatási tevékenységet folytatnak, vagy a jövőben ezzel szeretnének foglalkozni.
A kiírt Felsőoktatási Innovációs Ösztöndíj (a továbbiakban: ösztöndíj, ösztöndíjpályázat) célja a felsőoktatási képzésben résztvevő, tehetséges hallgatók kutatási és innovációs tevékenységének és szakmai fejlődésének támogatása, amelynek eredménye startup formájában valósul meg.

Az ösztöndíj formája
A pályázat útján támogatás nyerhető el ösztöndíj formájában, amelynek összegéről a pályázó pályázatában megjelölt bankszámlára történő folyósításáról a KMTA gondoskodik.
Az ösztöndíj összege: 100 000 Ft/hó, mely összeg a program végén kerül kifizetésre egy összegben a feltételek teljesülése esetén. Jelen ösztöndíjpályázatra innovációs ötlet témában nyújtható be pályázat; előnyt jelent, ha a pályázó az alábbi területek valamelyikén tanul, illetve az adott területen széles tapasztalattal rendelkezik: informatika, természettudomány, reáltudomány, műszaki tudomány (kémia, vegyész, biológia, bionika).

A pályázatok benyújtásának határideje
A pályázatokat 2024. június 1. - 2024. június 30. között lehet benyújtani. A pályázat beadásának határideje: 2024. június 30. 16 óra.

Pályázati feltételek
Jelen ösztöndíjpályázatra azok az alábbi feltételeknek maradéktalanul megfelelő, bármely tudományterületen kiemelkedő teljesítményt nyújtó, 25. életévüket még be nem töltött nappali tagozatos hallgatók pályázhatnak, akik:
 • az ösztöndíjas jogviszony létesítésekor igazolni tudják teljes idejű alapképzésben vagy mesterképzésben fennálló (nappali tagozatos) aktív hallgatói jogviszonyukat és az adott képzést 2024. december 31-ig nem fejezik be és nyilatkoznak arról, hogy 2025. december 31-ig nappali tagozaton tanulnak majd,
 • vállalják, hogy az ösztöndíjas időszakban a Kárpát-medencei Tehetségkutató Alapítvány keretében innovációs és a hozzá kapcsolódó kutatási tevékenységet végeznek, valamint az ösztöndíjas időszak alatt az Alapítvány számára a tudományos kutatási, fejlesztési, innovációs munkájuk eredményeit hozzáférhetővé teszik,
 • vállalják, hogy a KMTA rendezvényein részt vesznek (előre egyeztetett időpontban),
 • az Alapítvány innovációs programjában 2025. december 31-ig részt vesznek, több napos képzéseken, innovációs csoportokban,
 • a témájukhoz kapcsolódó és más témákkal kapcsolatban startup vállalkozásokban részt vesznek (melyben a tagok kizárólag KMTA támogatottjai),
 • vállalják, hogy saját néven magyarországi bankszámlát vezetnek, melyet a szerződéskötéshez szükséges bemutatni;
 • az innovációhoz kapcsolódó kutatásról minimum 10 oldal terjedelmű (lábjegyzet, tartalom, felhasznált irodalom, hivatkozás, stb. nélkül) kutatási beszámolót adnak le a KMTA által előírt formai követelményeknek megfelelően,
 • az innovációval kapcsolatban mindent megtesznek, hogy abból 2025. december 31-ig startup-ot létesítsenek.
Kizáró okok
 • Nem részesülhet ösztöndíjban az a pályázó:
 • akiről hitelt érdemlően bebizonyosodik, hogy a pályázat benyújtásakor a támogatási döntés tartalmát érdemben befolyásoló, valótlan, hamis vagy megtévesztő adatot szolgáltatott, vagy ilyen nyilatkozatot tett,
 • aki a Pályázati Kiírásban vagy az ösztöndíjszerződés megkötésének feltételeként meghatározott nyilatkozatokat nem teszi meg, dokumentumokat nem nyújtja be, vagy a megtett nyilatkozatát visszavonja,
 • a KMTA rendezvényein nem hiánytalanul vesz részt, nem küldi a szerződésben megadott idősávban a beszámolókat, nem tartja be a határidőket,
 • továbbá aki nem létesít startupot, -vagy ha az befektető hiányában nem lehetséges - akkor köteles a már kifizetésre került ösztöndíj összeget az alapítvány részére visszatéríteni.
 • Nem támogatjuk a már meglévő kutatócsoportokban folytatott innovációs tevékenységet és azon pályázókat, akik nem önálló ötlettel jelentkeznek a pályázatra.
Jelentkezés módja
E-mail küldése a palyazat@kmta.hu címre, a tárgy mezőbe írják be: "jelentkezés Közoktatási Innovációs Ösztöndíjra" ide kérjük elküldeni a tanulmányi és egyéb igazolások digitális változatát (melyeket majd eredetiben az esetleges szerződéskötéskor kell benyújtani). A pályázatot egy fileban, pdf formátumban kell benyújtani. A file neve a jelentkező neve (X.Y. jelentkezés Közoktatási Innovációs Ösztöndíjra) - a helytelenül elnevezett és több fileban benyújtott pályázati dokumentációt nem vesszük figyelembe. Idegen nyelvű jogviszony igazolást le kell fordítani magyar nyelvre. Továbbá regisztráció és a részletes adatlap kitöltése szükséges a https://www.kmta.hu/regisztracio cím alatt, az adatlapot le kell zárni. Azon pályázókkal, akiket a bíráló testület támogatásra javasol személyesen interjút készítünk. Az interjúkra és szerződéskötésekre 2024. július 1-31. között kerül sor.

PÁLYÁZATI FELHÍVÁS a Kárpát-medencei Tehetségkutató Alapítvány programjában való részvételre

A Kárpát-medencei Tehetségkutató Alapítvány tehetségeket támogató programja első lépéseként várja olyan, Kárpát-medencei, kiemelkedő tehetségű, 14 és 30 év közötti, nappali tagozatos képzésben résztvevő fiatalok jelentkezését, akik:
 • kimagasló tanulmányi eredménnyel rendelkeznek,
 • országos, illetve nemzetközi tanulmányi, művészeti és sportversenyeken dobogós helyezést értek el,
 • kutatási eredményeiket publikálták,
 • motiváltak, szorgalmasak, kitartóak, elkötelezettek céljaik megvalósításában,
 • bár nem vettek részt, illetve nem szereztek dobogós helyet tanulmányi versenyeken, de úgy érzik, kiemelkedően tehetségesek.
Az Alapítvány által kiválasztott fiatal tehetségek egyénre szabott támogatásban részesülnek. Ennek során minden diák azt kapja, amire leginkább szüksége van a tehetsége kibontakoztatásához, mely minden esetben tartalmaz mentori támogatást. (Ezen túl esetlegesen részesülhet ösztöndíjban, támogatjuk képzéseit és konferencia megjelenéseit, részvételét kulturális és sportprogramokon.)

Jelentkezni a https://kmta.hu/ oldalon, a regisztráció menüpontban lehet.
További információ az erdeklodes@kmta.hu e-mail címen.

Pályázati felhívás "Közoktatási Innovációs Ösztöndíj" elnyerésére

A pályázat célja
A Kárpát-medencei Tehetségkutató Alapítvány (a továbbiakban: KMTA) célja, hogy támogassa a hazai innovációs területen való elindulást, pályán tartást. A 2024. évben meghirdetésre kerülő ösztöndíjpályázat a közoktatásban résztvevő kiválóságokat támogatja olyan diákok ösztönzésével, akik eredményes, innovációval kapcsolatos kutatási tevékenységet folytatnak és a jövőben ezzel szeretnének foglalkozni. A kiírt Közoktatási Innovációs Ösztöndíj (a továbbiakban: ösztöndíj, ösztöndíjpályázat) célja a közoktatásban tanuló diákok kutatási és innovációs tevékenységének és szakmai fejlődésének támogatása, amelynek eredménye startup formájában valósul meg.

Az ösztöndíj formája
A pályázat útján támogatás nyerhető el ösztöndíj formájában, melynek összege 50 000Ft/hó. Az ösztöndíj összege a pályázó pályázatában megjelölt bankszámlára történő folyósításáról a KMTA gondoskodik. mely összeg a program végén kerül kifizetésre egy összegben a feltételek teljesülése esetén. Jelen ösztöndíjpályázatra innovációs ötlet témában nyújtható be pályázat; előnyt jelent, ha a pályázó a következő tudományterületek valamelyikén tanul tovább: informatika, műszaki-, reál-, természettudomány (biológia, kémia, biofizika).

A pályázatok benyújtásának határideje
A pályázatokat 2024. június 1. - 2024. június 30. között lehet benyújtani. A pályázat beadásának határideje: 2024. június 30. 16 óra.

Pályázati feltételek

Jelen ösztöndíjpályázatra azok az alábbi feltételeknek maradéktalanul megfelelő, a fent említett tudományterületek valamelyikén kiemelkedő teljesítményt nyújtó, közoktatásban tanuló diákok pályázhatnak, akik vállalják, hogy:
 • az ösztöndíjas jogviszony létesítésekor igazolni tudják teljes idejű nappali tagozatos aktív hallgatói jogviszonyukat 2024. december 31-ig nem fejezik be, továbbá nyilatkoznak arról, hogy 2025. december 31-ig nappali tagozaton tanulnak majd,
 • önálló ötlettel jelentkeznek,
 • vállalják, hogy az ösztöndíjas időszakban a Kárpát-medencei Tehetségkutató Alapítvány keretében innovációs és a hozzá kapcsolódó kutatási tevékenységet végeznek, valamint az ösztöndíjas időszak alatt az Alapítvány számára a tudományos kutatási, fejlesztési, innovációs munkájuk eredményeit hozzáférhetővé teszik,
 • vállalják, hogy a KMTA rendezvényein részt vesznek (előre egyeztetett időpontban),
 • az Alapítvány innovációs programjában 2025. december 31-ig részt vesznek, több napos képzéseken, innovációs csoportokban,
 • a témájukhoz kapcsolódó és más témákkal kapcsolatban startup vállalkozásokban részt vesznek (melyben a tagok kizárólag KMTA támogatottjai),
 • vállalják, hogy saját néven magyarországi bankszámlát vezetnek, melyet a szerződéskötéshez szükséges bemutatni;
 • az innovációhoz kapcsolódó kutatásról minimum 8 oldal terjedelmű (lábjegyzet, tartalom, felhasznált irodalom, hivatkozás, stb. nélkül) kutatási beszámolót adnak le a KMTA által előírt formai követelményeknek megfelelően,
 • az innovációval kapcsolatban mindent megtesznek, hogy abból 2025. december 31-ig startup-ot létesítsenek.
Kizáró okok
Nem részesülhet ösztöndíjban az a pályázó:
 • akiről hitelt érdemlően bebizonyosodik, hogy a pályázat benyújtásakor a támogatási döntés tartalmát érdemben befolyásoló, valótlan, hamis vagy megtévesztő adatot szolgáltatott, vagy ilyen nyilatkozatot tett,
 • aki a Pályázati Kiírásban vagy az ösztöndíjszerződés megkötésének feltételeként meghatározott nyilatkozatokat nem teszi meg, dokumentumokat nem nyújtja be, vagy a megtett nyilatkozatát visszavonja,
 • a KMTA rendezvényein nem hiánytalanul vesz részt, nem küldi a szerződésben megadott idősávban a beszámolókat, nem tartja be a határidőket,
 • továbbá aki nem létesít startupot, -vagy ha az befektető hiányában nem lehetséges - akkor köteles a már kifizetésre került ösztöndíj összeget az alapítvány részére visszatéríteni. Nem támogatjuk a már meglévő kutatócsoportokban folytatott innovációs tevékenységet és azon pályázókat, akik nem önálló ötlettel jelentkeznek a pályázatra.
Kizáró okok
E-mail küldése a palyazat@kmta.hu címre, a tárgy mezőbe írják be: "jelentkezés Közoktatási Innovációs Ösztöndíjra" ide kérjük elküldeni a tanulmányi és egyéb igazolások digitális változatát (melyeket majd eredetiben az esetleges szerződéskötéskor kell benyújtani). A pályázatot egy fileban, pdf formátumban kell benyújtani. A file neve a jelentkező neve (X.Y. jelentkezés Közoktatási Innovációs Ösztöndíjra) - a helytelenül elnevezett és több fileban benyújtott pályázati dokumentációt nem vesszük figyelembe. Idegennyelvű jogviszony igazolást le kell fordítani magyar nyelvre. Továbbá regisztráció és a részletes adatlap kitöltése szükséges a https://www.kmta.hu/regisztracio cím alatt, az adatlapot le kell zárni. Azon pályázókkal, akiket a bíráló testület támogatásra javasol személyesen interjút készítünk. Az interjúkra és szerződéskötésekre 2024. július 1-31. között kerül sor.

SZAKIRODALOMFIGYELŐ

Campbell Macpherson: A változás bajnokai - Hogyan fordítsuk javunkra a változás kínálta lehetőségeket? Pallas Athéné Könyvkiadó, 2023
Dr. Osman Péter ismertetése

Ha a változás citromot dob, gyárts limoncellót!

"»Bennünk rejlik az erő ahhoz, hogy megálljunk, elgondolkodjunk, újraértékeljük a prioritásainkat és meghatározzuk, mi az igazán fontos az életünkben. És akkor képesek leszünk változni.« - állítja Campbell Macpherson." - Ezzel indít a Pallas ajánlója (kiemelések tőlem). S ha ilyen kategorikus kijelentésként túlzás is, ha e képesség nem mindenkinek adatott is meg teljes mértékben, kétség felett áll, hogy a tájékozódás, elemzés, mérlegelés és az erre támaszkodó súlyozás mindig segít, változások közepette pedig szó szerint létfontosságú. »Aki járt úton lehagyott, azt járatlanon még megelőzhetjük« szól az innovációs munka egyik alapelve, s hasonlóképp elmondható, hogy változások közepette az lehet inkább győztes, aki jobban tudja uralni az új terepet, fellelni és meghódítani az új lehetőségeket. A változásba bele lehet halni, de a változatlanságba is. Viszont a legtöbbször csak a változás teremt olyan helyzetet, feltételeket, ahol nagyot lehet előre lépni - az erre jól felkészülteknek. Maga a Homo sapiens sapiens is a változásokat átvészelő-meglovagoló képességének köszönheti felemelkedését és sikerét, miközben számtalan versenytárs-faj tűnt el a Földről, a dinóktól a többi homo-fajig.

Macpherson bemutatkozásából a honlapján (akönyv a másfél oldalas bemutatásával indul): "Ritka olyan globális szakértőjét találni a változásnak, aki egyszerre informatív és szórakoztató. Macpherson bölcsessége, anekdotái és felettébb energikus előadásmódja élénk figyelemre készteti a hallgatóságát, s motiválttá teszi a változásra. Mindig akkor van ott és azt teszi, amikor és ahogy vezetni kell a változást. Csaknem 30 éve szerte a világon segít hozzá szervezeteket, hogy sikeresen kezdeményezzenek fenntartható változást, s teszi ezt igazgatótanács tagként, stratégiai-, HR-, marketing igazgatóként, e-üzlet vezetőként, belső változás vezetőként, tanácsadóként és vezetésfejlesztési specialistaként. Tanácsadó cégével világszerte bonyolít programokat szervezetek számára: • Változás vezetése és befogadása • Rendkívüli vezetés / Vezetés befolyással / Rendkívüli vezető-csapatok létrehozása / Az idősekkel szembeni előítélet leküzdése a munkahelyen és a marketingben - témakörökben. Vezetői jogokkal felruházott tagja a háromszoros szakmai akkreditációval rendelkező Henley Business School-nak, amely honlapján hirdeti, hogy 2024-ben elnyerte a Financial Times »Különösen Ajánlott Kitüntetését«, amely »A legjobb felelősségteljes oktatási erőforrások: innovatív anyagok fókuszban a pénzügyi stabilitással« elismerése. Három díjnyertes könyv szerzője."

A Goodreads ajánlójából: "Életmódunk, a mód, ahogy dolgozunk, életünk hossza és tartalma ma gyorsabban változnak, mint valaha is, s csak azok élnek túl és lesznek sikeresek, akik be tudnak fogadni mindent, ami végbemegy és újra megalkotják magukat. E könyv épp azt tanítja, miként tegyük ezt. Ám a változás, még ha jó is, kemény megpróbáltatás. A legtöbbünk végtelenül erőtlennek érzi magát, midőn szembesül vele. Ennek azonban nem kell így lennie. E könyv segít megnyergelni a nehéz helyzeteket és meglátni új lehetőségeket, kedvező alkalmakat. Többet is tesz, mint egyszerűen ráhangolni a változással való megbirkózásra - eszközöket és megközelítési módokat kínál, hogy befogadjuk és ünnepeljük azt. A díjnyertes szerző e műve valóban egyedülálló megközelítési módot ad, hogy ünnepeljük a változást, amely megérinti az olvasókat, bármilyen fajta változással is kerüljenek szembe. Megérteti az olvasóval, hogy lehetnek érzései, félelmei és kételyei a változást illetően (azaz hogy ez természetes, nem pedig valami rossz - OP). Technikák sorát nyújtja, hogy a változás kilátásait tekintsük, elfogadjuk a kihívásait, és hasznunkra fordítsuk azokat."

Pallas ajánlójából: "A változás bajnokai a változás elfogadásáról szól. Körüljárja kezelésének teljes spektrumát, holisztikus látásmódja az üzleti modellektől kezdve a pszichológiai álláspontokon át az érzelmi alapú megközelítésekig terjed. Célja, hogy erőt adjon a változáshoz, és segítsen a legtöbbet kihozni belőle még akkor is, ha rajtunk kívül álló okok kényszerítenek rá. A kötet feltárja ennek a folyamatnak a személyes és érzelmi nehézségeit, és megmutatja, hogyan találjunk rá és miként fogadjuk el azokat a változásokat, amelyek jobbá teszik az életünket."

A tartalom íve (innentől a könyvből): "Az első rész a gyorsan változó világunkat vizsgálja. Olyan jelentős technológiai fejlesztésekről szól, amelyek átalakítják az életmódunkat és a munkamódszereinket. (Pl. MI, dolgok internete - OP)

A második a változás pszichológiáját, ezen belül kiemelten az érzelmek erejét vizsgálja, s hogy mindez mennyire játszik központi szerepet a döntéshozatalban és az elfogadási képességünkben.

A harmadik a változások különböző típusairól, és az ezekre adott természetes reakcióinkról szól.

A negyedik részletezi a változás személyes és érzelmi akadályait, amelyeket saját magunk elé gördítünk, és azt is bemutatja, miként tudjuk leküzdeni őket.

Az ötödik bővebben foglalkozik ezzel a fontos témával, és további eszközöket, stratégiákat mutat be, hogy egyszerűbben válhassunk egyéni változásaink katalizátorává a gyakorlatban.
A hatodikban az összes korábban felsorolt pontot összefoglaljuk és szépen összefűzzük."

»Az győz, aki tudja, mikor harcoljon és mikor ne. - Sun-ce«

Brock Yates: Enzo Ferrari - A birodalom, és ami mögötte van - Athenaeum, Második, javított kiadás, e-könyvben is
Dr. Osman Péter ismertetése

"Senki sem emlékszik a második helyezettre, s én az sohasem leszek. - Enzo Ferrari"
"Gondolkodj győztesként és cselekedj győztesként. Így bizonyára eléred a célodat." Ferrari jelmondata cégének honlapján.

"A Ferrari vöröset jelent. Kiválóságot, luxust és teljesítményt. Kevésbé ismert az ember a márka mögött. Csaknem hetven éven át, Enzo Ferrari uralta a motorsportok birodalmát, amely meghatározta a nagyteljesítményű autók világát.

A Pápa után Ferrari volt a legnagyobb tisztelettel övezett ember Olaszországban. Ám vajon az a jóindulatú 'nagyfőnök' volt-e, ahogyan korának érte lelkesedő világsajtója leírta, vagy kíméletlen despota, aki az őrület széléig hajszolta a stábját, autóversenyzőit pedig még ennél is tovább? (Kiemelések tőlem)

Yates minden korábbinál pontosabb életrajza behatolt Ferrari jól kimunkált látszata alá, és feltárta a valóságot a bizarr kapcsolatai mögött, munkáját Mussolini fasisztáival, és fanatikus megszállottságát a sebesség iránt.

»Lenyűgöző, provokatív könyv« - The Observer." - a Penguin ajánlója.

"Géniusz? Zsarnok? Politikai manipulátor? Végre, az első mélyreható kutatásra alapozott, teljesen részletes életrajz a 20. század egyik legnagyobb hatalmú, legrejtélyesebb emberéről. Yates behatolt Ferrari belső körébe, s feltár mindent, a törvénytelen fiával való bizarr kapcsolatától a híres Ferrari imázst létrehozó briliáns marketingjéig. Sodró, szórakoztató, botrányos és informatív, e könyv bőven felér figyelemre méltó tárgyához." - Google Books.

A győztesek autója: a modern kor máig is legemblematikusabb termékeinek egyike a csúcskategóriás autó - a gazdagság, a társadalmi és az üzleti siker hirdetésének kiemelkedően hatásos eszköze. Nem mellesleg, velük születik az autóipari innovációk nagy hányada. A vágyak egyik legvonzóbb tárgya egy lenyűgöző Ferrari sportkocsi. Amint Yates írja, az ember nem járhat a bankszámla-kivonatát lobogtatva, ám annál inkább mutogathatja magát egy látványos Ferrariban. E különleges autók teremtőjének, a mögötte álló cég és e kimagasló márka (brand) létrehozójának pályájáról és művéről szól ez a nagyon alapos krónika. Sokat elmond a háttérről is, amelyben e gépcsodákat fejlesztették.

Yates autós újságíró, író. A Goodreads ebben a világ egyik legismertebbjének és -megbecsültebbjének mondja. A Wikipedia 15 könyvét sorolja, köztük a világhírű Indianapolis 500 autóverseny történetét, a híres NASCAR-ét, Az amerikai autóipar felemelkedése és hanyatlása, és a Zsivány gép: Harley-Davidson és az amerikai lélek keresése c. műveit.

"Élete nagy részében Enzo Ferrari nyilvános szereplései - mint tökéletesen megkoreografált fellépések - csupán egyetlen célt szolgáltak: öregbítették az autómogul hírét. Ferrari markánsan erős jellemként egyetlen pillanatig sem kételkedett képességé- ben, mármint abban, hogy uralni tudja a lelkes, csillogó szemű vásárlókat, a túlbuzgó szponzorokat, az olykor kellemetlenkedő újságírókat és a kíváncsi rajongókat. Ahogy idősödött, »észak pápája« mind zárkózottabbá vált, ami csak még áthatolhatatlanabbá tette a személyét körüllengő titokzatosságot. Korántsem véletlen, hogy ezt a szerény körülmények közül induló modenait világszerte rajongók vették körül, akik szinte szuperhőssé avatták. Ez nagyon is jót tett az általa csaknem hatvan éven át vezetett üzletnek." (Forrásmegadás nélküli idézetek a könyvből.)

"Sok év telt el e könyv előkészítésével. Szinte felsorolni is nehéz azokat, akik segítettek a kutatásban, vagy épp felkínálták saját emlékeiket és személyes gyűjteményük egyes darabjait." Brock elmondja, a források felkutatásához beutazta Európát és Amerikát. "Hamar kiderült számomra, hogy két Enzo Ferrari létezik: a magánember, és ennek gondosan megformált nyilvános alteregója. Akkor tökéltem el, hogy a lehető leghitelesebben örökítem meg az igazi Ferrarit."

Végig kísérhetjük, amint Ferrari kitartó, hagyományos építkezéssel juttatta cégét, autóit és márkáját a csúcsra. Autóversenyzőként szerzett kapcsolatai felhasználásával, autógyár ügynökeként kezdte, innen ért el odáig, hogy tőkéstársak bevonásával és kiemelkedő fejlesztők megnyerésével felépítse, és az élvonalban tartsa autóbirodalmát.

Pályáját, érvényesülésének módját nagyban meghatározta a jelleme. "Megtanult a régi Itália virágnyelvén kommunikálni: hízelgett, vagy kegyetlenül lefitymált bármit és bárkit." Yates elmondja: társadalmi-politikai kapcsolatait is igazi olasz pragmatizmussal aknázta ki cége javára: "Kevesen értettek ehhez jobban, mint Ferrari, aki az esélyek reális latolgatása után belépett a fasiszta pártba. Az Alfa Romeóval való kapcsolata megkövetelte ezt, ugyanakkor semmi sem bizonyítja, hogy különösebben odaadó párttag lett volna."

"Az így megfestett portré talán irritálja a rajongókat, akik szinte félistenként tisztelik bálványukat. Minden előítélettől mentesen vágtam bele ebbe a munkába, és az olvasónak is meg kell értenie, hogy Enzo Ferrari neve a halála után valójában márkanév lett, és erre a márkára komoly, jövedelmező pénzügyi gépezet épült. Ezek után bárki, aki esetleg kritikát fogalmaz meg, számíthat a hódolók és tisztelők bősz haragjára. Ám legyen! A cél az, hogy a lehetőségekhez képest hiteles, szenvedélyektől mentes és őszinte portrét fessek erről az összetett emberről. Ha ezt bizonyos befektetők vagy hí vők sérelmezik, arról nem tehetek."

Claudia Hochbrunn: Itt mindenki idióta? - Az irigyek, az örök optimisták és egyéb nehéz természetű embertársaink - Athenaeum Kiadó, 2024
Dr. Osman Péter ismertetése

"Ez a könyv abban kíván segíteni, hogy jobban megértsük egymást, és túllépjünk az árkokon anélkül, hogy behódolnánk az idiótáknak. Bár ismételten szeretném megjegyezni: az, hogy ki az idióta, mindig a megfigyelő személytől függ." (Forrásmegadás nélküli idézetek a könyvből, kiemelések tőlem. S az utóbbi tétel voltaképp csak részben igaz: sokféle idióta létezik tőlünk függetlenül. A velük való megférést is segíti e könyv. - OP)

Erről szól: "Bármerre nézünk, mindenhol idiótákat látunk. Hogyan válnak ezek az emberek olyanokká, amilyenek, és mik a legfőbb jellemzőik? Milyen típusai vannak az idiótáknak? És hogyan viselkedjünk velük szemben? Claudia Hochbrunn sok humorral és csípős megjegyzésekkel elemzi az egyes személyiségtípusokat, és megmutatja, hogy tudunk némi odafigyeléssel, kis türelemmel és néhány kisebb-nagyobb kommunikációs trükkel boldogulni velük." - az Athenaeum ajánlójából.

"Mindenütt olyanokba botlunk, akik azt hiszik, ők találták fel a spanyolviaszt, ezért mindenbe bele kell ütniük az orrukat. Az ilyesfajta általánosításokhoz (mások ilyen elutasításához - OP) nem kell különösebben nagy ész, gyakran éppen arra szolgálnak, hogy legyinthessünk mások véleményére. (Sokaknak arra, hogy hozzáértőként villoghassanak, anélkül, hogy utánajárással, horribile dictu tanulással alapoznák meg kinyilvánításaikat. - OP)

Minden megkülönböztetés nélkül berakjuk az embereket egy nagy csoportba, hülyeségnek minősítjük a véleményüket, és máris sokkal jobban érezzük magunkat. (Már aki! - OP) Ezt a közösségi média még tovább fokozza, minden /vélemény/csoportnak megteremtve a saját szlogenjeit, amelyekkel belefojthatják a szót az ellenfeleikbe." - Hochbrunn bevezetőjéből. (Idézetek innentől a könyvből. Az említett véleménycsoportokra bomlás - vagy bontás?? - pedig veszélyesebb, mint a legtöbben gondolnák. Véleménybuborékok alakulnak ki az azonos állásponton lévőkből, amelyekben mindenki még inkább megerősítve érzi, hogy ő van az igaz tudás birtokában, míg a többiek idióták. Az eredményt pedig a következő mondat mutatja - OP) "Az emberek meg tovább osztják a mémeket, amelyekkel kifigurázzák, vagy legrosszabb esetben gyűlölködve sértegetik a másként gondolkodókat."

Hochbrunn szól a tömegszórakoztató-ipar ebbéli szerepéről is. Érdekes tétele: "A legnépszerűbb sorozatok alapvetően nagyon pontosan megmutatják, hogyan is működik a világunk. (Valójában nem tükrözik, hanem mintaadással nagyon is alakítják azt, s nem épp a józan értelem uralmának erősítésére. - OP) A valóságban az emberek közötti szakadék egyre csak nő. Aki megpróbál közvetíteni vagy érvelni egy vitában, bizonyos értelemben gyakran sikerül egyezségre juttatnia a vitatkozó feleket: mindketten közös ellenségként tekintenek rá. A kompromisszum sokak számára ciki lett, mert aki szentül meg van győződve arról, hogy neki van igaza, jottányit sem akar engedni a véleményéből. Inkább hülyeségnek titulálja a másik álláspontját, (és sértő minősítések sora következik). Sajnos csak olyan emberek képesek kompromisszumokra, akik bele tudnak helyezkedni a másik fél helyzetébe. Aki magát tekinti minden dolgok mércéjének, az téríteni akar, szükség esetén akár erőszakkal is.

Amióta a közösségi hálózatok életünk szerves részévé váltak, lényegében csak internet-hozzáférés kell hozzá, és már szidalmazhatjuk is a másként gondolkodókat,akár a világ másik végéből is. A nagy arctalan tömegek bárki ellen mocskolódó kommentcunamikat indíthatnak, boszorkányüldözést vagy keresztes háborút követelve. Teljes életeket tehetnek tönkre, és közben még jól is szórakoznak." (Ehhez persze erre a szintre kell lehozni a tömeget alkotó embereket, akikkel szemben így az ész megáll, és egy helyben zokog! A Gutenberg-galaxis meghozta a felvilágosodást, az internet, e tekintetben, a lesötétedést? - OP)

A mondandó lényege: "Ez a könyv abban szeretne szórakoztatva segíteni, hogy jobban megértsük a látszólag furcsa embereket, ugyanakkor a saját problémás viselkedésünket is felismerjük és megkérdőjelezzük. Bizonyos stratégiák kialakításához is utat mutat, hogy ne érezzük magunkat annyira tehetetlennek, ha nehéz természetű emberekkel kell vitatkoznunk, hanem gyorsabban átlássunk rajtuk, és megfelelően tudjunk reagálni rájuk. Állításait természetesen nem szabad véresen komolyan venni. A humor az ember egyik legfontosabb önvédelmi fegyvere. Ha kicsit lazábban kezeljük a dolgokat, másoknak is könnyebben tudunk majd megbocsátani.

Félreértések elkerülése végett: a megértés nem jelenti azt, hogy mindent benyelünk. Az emberi kapcsolatokban gyakran teljesen világos határokra van szükség - de ezeket úgy kell meghúzni, hogy ne szégyenítsünk meg másokat, és ne teremtsünk magunknak örök ellenségeket. (Az interneten nehéz barátot szerezni, ám könnyű ellenségeket. - OP)

Természetesen az itt bemutatott személyiségtípusok nem csak vegytiszta formáikban léteznek. Olvasás közben bizonyára mindenki talál majd magában néhányat az említett tulajdonságok közül, amelyeket viszont más jellemvonások mérsékelhetnek. Éppen ezért kapott helyet a könyv középső részében egy önismereti teszt, amelyből mindenki megtudhatja, melyik csoporthoz áll a legközelebb. A könyv utolsó részében pedig néhány stratégiát mutatok be azzal kapcsolatban, hogyan bánhatunk a legjobban nehéz természetű embertársainkkal."

Horthy Jenő: Egy világfi kalandozásai - Erdélyi Szalon Könyvkiadó, 2024
Dr. Osman Péter ismertetése

A Hírlevél 2024/6. számában szóltunk gr. Apponyi Henrik: Úti- és vadásznaplóm Indiából és a Himalájából c. könyvéről (Erdélyi Szalon, 2023). A reneszánsz festészet nagy innovációja volt, hogy alkotásain a főtéma mögött csodálatos háttereket, gyakran tájképeket jelentetett meg. Igazából ezek a naplók, úti beszámolók is ilyenek - sőt, ha mondhatni, gyakran még ilyenebbek: a bennük elmondottak javát, mai legnagyobb érdekességét az akkori - mára már gyakran nyomtalanul letűnt - világ leírása adja. "Irodalmi szenzáció Horthy Jenő naplóinak kiadása, valamint kiadatlan leveleinek és kötetben meg nem jelent írásainak gyűjteményes közlése." írja az Erdélyi Szalon ajánlója, s bízvást hozzátehető, hogy egy nekünk már régmúltként ható világra nyitnak ablakot e könyvek arról, hogy miként kalandoztak hajdan e "világfiak". Hamarosan az Erdélyi Szalon egy további kötetéről is szólunk, amely szintén sorba illik bele.
Az e kötetből kibontakozó világkép a tartalomjegyzék címeivel:
 • Horthy Jenő levelei indokínai vadászútjáról (1934)
 • Horthy Jenő levelei kordofáni vadászútjáról (1935)
 • Horthy Jenő kelet-afrikai vadásznaplója (1936-1937)
Ehhez csatlakozik a naplója 1950-1953-ról és egy válogatás kötetben meg nem jelent írásokból, újságcikkekből (1926-1942). Egy cikk címe az utóbbiakból, Az Est-ből, 1929-ből: "Izgatottan várja a Múzeum, hoznak-e Horthy Jenőék okapit- A zebrazsiráf a legritkább állatok egyike. - Az Est tudósítójától"

"Horthy Jenő: Ő az a magyar sportsman, akiről nagyon nehéz élethű skiccet papírra vetni, mert a toll a valószínűtlenségek régióiba téved, vagy a hízelgés gyanúja alá esik, mert Horthy Jenő a maga őserejű egyéniségével egészen közeli rokona Jókai legszimpatikusabb regényalakjainak. Egész életét a sportnak, nevezetesen a versenyfuttatásnak és afrikai vadászatainak szenteli (az előbbi a lóversenyt jelenti, s az írás részletesen ecseteli Horthy kiemelkedő teljesítményét - OP)

Vakmerő afrikai vadászatainak trófeáival van teli alagi otthona. A belépőt valósággal dzsungelhangulat fogja el, amelyből alig tud felocsúdni. A falakon fegyverek, oroszlán-, párducbőrök, néhány preparált bivalyfej, számos délszaki szarv és hat darab pompás elefántagyar díszlik. Az egyik sarokban hatalmas zsiráf nyújtja hatalmas fejét a plafon felé... Egytől egyig Horthy Jenő terítette le e vadásztrófeák hajdani hordozóit. De nemcsak mint vadászemlékeket gyűjti az egzotikus zsákmányokat Horthy Jenő lakásának díszéül, hanem évről évre a legritkább példányokat a Nemzeti Múzeumnak ajándékozza, hogy ezzel speciális állattárunk kincseit gyarapítsa." - írja róla e kötet nyitó soraiban "Az 50 éves Pesti Hírlap Jubileumi Albuma". (Kiemelések tőlem)

Dr. Csőre Pál, a neves vadászati szakíró a kötetet záró rövid arcképvázlatából: "Horthy Miklós kormányzó testvére, Kittenberger Kálmán és Széchenyi Zsigmond vadásztársa volt. Kenderesen született 1877-ben, három évet járt Sopronban iskolába, majd Debrecenben lett kollégista, a piaristáknál érettségizett. Egy itteni olvasmányélménye keltette föl benne Afrika iránti érdeklődését.

Szenvedélyesen lovagolt, vadászott - miközben sokat szórakozott, párbajozott is. Az első világháborúba önkéntes huszárként vonult be, és ebben az időben vált lovas versenyzővé. A háború után ménesgazda, tréner, lovas versenyző, az ugratós lovaglás megszállottja. Vadász- és versenylovak tenyésztésével, a félvadon élő ménes lovainak a betörésével foglalkozott.
1905-ben utazott először Afrikába vadászni, majd a háború előtt még egyszer. A két világháború között többször is eljutott ide, Kelet-Afrikába, Kenyába és Tanganyikába szervezett szafarikat, járt Egyiptomban, Szudánban, Kongóban. 1934-ben a Távol-Keleten vadászott (Indokína, Korea).

Életéről, vadászatairól és a lóhoz kötődő szenvedélyéről olvasmányosan megírt, jó humorú, világfira jellemző könyvében ad számot (Egy élet sportja. Vadászat, Lóverseny, Falka - OP). Írásait közölte a Nimród folyóirat is. Korának neves vadászai mellett (Kittenberger Kálmán, Széchenyi Zsigmond, Bánffy Endre és Miklós, Zichy Jenő, Wass Béla, Wesselényi Miklós és sokan mások) az akkori politikusok (Tisza István, Bethlen István) is megjelennek írásában. Élvezetes módon mutatja be a kiegyezés utáni és a két világháború közötti főnemesség vadászatait."

Ami következik, az nem róla, hanem kora szokásairól szól, s ma sokakat tölt el némi viszolygással, ám tudnunk kell, hogy akkor ez a 'művelt Nyugat' kedvelt és becsült sportja volt: "Afrikában legszívesebben elefántot lőtt. Az oroszlánról meglehetősen lenézően nyilatkozott, viszont ahogy írja: »az elefántvadászat az igazi sport« - és ennek részleteit is szívesen ecseteli könyvében. Érdekesen meséli el például, hogyan sikerült egyszerre kettőt is elejtenie, holott erre nem is pályázott; egy alkalommal már sötét volt - idézi fel -, amikor egy meglőtt és sebzetten fekvő elefántnak megadta a kegyelemlövést, a lepattant golyó azonban megsebzett egy másikat, így kénytelen volt azt is meglőni."

"Érdekesek Horthy Afrika-vadász-társainak kalandjairól tett megjegyzései - túl a már említetteken -, megemlékezik itteni elődjéről, Teleki Samuról, közös vadászaton vett részt Almásy Lászlóval, Wenckheim grófnéval, akinek bátorságát és vadászsikereit nagyra tartotta. Elefánt- és tigrisvadászat iránti vágya vitte a Távol-Keletre. A háború után, 1949-ben sikerült még egyszer Tanganyikába utaznia. Svájcban hunyt el 1953-ban."

Hangsúlyos méltatást érdemel a kötet gazdag fényképanyaga korabeli fotókkal.

SAJTÓSZEMLE

preshaz.eu, 2024. 05. 16.
Isef

delmagyar.hu, 05. 17.
Egymilliót hozott össze az iskolának Ádám és Alex

zetapress.hu, 2024. 05. 18.
Kaliforniai sikerünk

dehir.hu, 2024. 05. 19.
Hatalmas siker Amerikában: a debreceni gimnazista negyedik lett a tudományos versenyek világbajnokságán

gondola.hu, 2024. 05. 19.
Hatalmas magyar siker Amerikában

techmonitor.hu, 2024. 05. 19.
Hatalmas magyar siker Amerikában, a tudományos versenyek világbajnokságán

portfolio.hu, 2024. 05. 20.
HU-rizont: 8 milliárd hazai egyetemek nemzetközi kutatásaira (x)

Radiocafe, Millásreggeli, 2024. 05. 20.
Összeállítás: Mi a helyzet a startupok piacán?

innoteka.hu, 2024. 05. 21.
Hatalmas magyar siker Amerikában

ictglobal.hu, 2024. 05. 21.
Az Európa Tanács nemzetközi egyezményt fogadott el a mesterséges intelligenciáról

eduline.hu, 2024. 05. 22.
Kevesebb pénzt kaptak a kutatóközpontok, egyre több kutató megy külföldre

montazsmagazin.hu, 2024. 05. 22.
Pályázat Innovációs díjra a dél-alföldi régióban

Trend FM, A nap vendége, 2024. 05. 21.
Interjú Gulyás Balázzsal, a HUN-REN Magyar Kutatási Hálózat elnökével 1.

folyoiratok.oh.gov.hu, 2024. 05. 23.
Hatalmas siker: magyar eredmények tudományos versenyek világbajnokságán

ado.hu, 2024. 05. 23.
Az innovációs járulék változásai

hirado.hu, 2024. 05. 23.
Hazaérkezett a magyar delegáció a hatalmas sikerrel zárult Egyesült Államokban megrendezett tudományos versenyek világbajnokságról

magyarnemzet.hu, 2024. 05. 23.
Hatalmas magyar siker Amerikában

webradio.hu, 2024. 05. 23.
Sikeresen szerepelt a magyar csapat az ISEF-en

Radiocafe, Millásreggeli, 2024. 05. 23.
Interjú Bódis Lászlóval, a Nemzeti Innovációs Ügynökség vezérigazgatójával

Petőfi Rádió, Hírek 7:00, 2024. 05. 23.
A magyar gazdaság sikeréhez a korszerű ipar, a kutatásfejlesztés és a zöld gazdasági átállás egyaránt hozzájárul, erről beszélt Varga Mihály

elte.hu, 2024. 05. 24.
PÓZFELISMERŐ RENDSZERÉVEL SZERZETT ELISMERÉST A RADNÓTI DIÁKJA

profitline.hu, 2024. 05. 24.
Magyar siker a tudományos versenyek világbajnokságán

haon.hu, 2024. 05. 24.
A világ legjobbjai között egy debreceni diák

computertrends.hu, 2024. 05. 25.
Magyarország 2030-ra Európa 10 legjobb innovátora közé kerül -

hirado.hu, 2024. 05. 25.
Hankó Balázs célként nevezte meg, hogy 2030-ra Magyarország Európa tíz leginnovatívabb országa között legyen

gondola.hu, 2024. 05. 25.
Hazánk Európa tíz leginnovatívabb országa között legyen

webradio.hu, 2024. 05. 25.
Hankó Balázs: a cél, hogy 2030-ra Magyarország Európa tíz leginnovatívabb országa között legyen

demokrata.hu, 2024. 05. 25.
“A cél, hogy 2030-ra Magyarország Európa tíz leginnovatívabb országa között legyen"

hirtv.hu, 2024. 05. 25.
Hankó Balázs: A megújult struktúrában működő felsőoktatás kulcsa az autonómia, rugalmasság és a versenyképesség

infostart.hu, 2024. 05. 25.
Hankó Balázs: a cél, hogy 2030-ra Magyarország a legjobb tízben legyen

m1, Ma este, 2024. 05. 25.
Interjú Hankó Balázzsal, a Kulturális és Innovációs Minisztérium államtitkárával

magyarnemzet.hu, 2024. 05. 27.
Közeleg az innovációs olimpia döntője

preshaz.eu, 2024. 05. 27.
Magyarország ifjú innovátorai

hirado.hu, 2024. 05. 27.
Magyarország ifjú innovátorai a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemen mérik össze tudásukat

innoteka.hu, 2024. 05. 27.
Az ifjú innovátorok a BME-en mérik össze tudásukat

techmonitor.hu, 2024. 05. 27.
Magyarország ifjú innovátorai a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemen mérik össze tudásukat

folyoiratok.oh.gov.hu, 2024. 05. 27.
Magyarország ifjú innovátorai a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemen mérik össze tudásukat

magyarhirlap.hu, 2024. 05. 27.
Magyarország ifjú innovátorai a BME-n mérik össze tudásukat

webradio.hu, 2024. 05. 27.
A hét végén rendezik meg az Országos Tudományos és Innovációs Olimpia döntőjét

news.sk, 2024. 05. 27.
Magyarország ifjú innovátorai

bama.hu, 2024. 05. 27.
Innováció bajnokainak segítenek

gyorihirek.hu, 2024. 05. 27.
Csaknem ötvenen nyerték el az Új Nemzeti Kiválóság Program ösztöndíját a Széchenyi István Egyetemen

nkfih.gov.hu, 2024 05. 27.
Közeleg az innovációs olimpia döntője

nkfih.gov.hu, 2024 05. 27.
Magyarország ifjú innovátorai a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemen mérik össze tudásukat

gondola.hu, 2024. 05. 28.
Magyarország ifjú innovátorai

hirextra.hu, 2024. 05. 28.
Magyarország ifjú innovátorai mérik össze tudásukat

hrportal.hu, 2024. 05. 28.
A hét végén rendezik meg az Országos Tudományos és Innovációs Olimpia döntőjét

novekedes.hu, 2024. 05. 28.
A magyar és az európai versenyképesség jövője is múlik a jól átgondolt és módszeresen végrehajtott innovációpolitikán

medicalonline.hu, 2024. 05. 28.
A hét végén lesz az Országos Tudományos és Innovációs Olimpia döntője

kpszti.hu, 2024. 05. 28.
ISEF - Tudományos versenyek világbajnoksága - magyar siker 2024

webradio.hu, 2024. 05. 28.
Bódis László: 50 milliárd forint vállalatok és egyetemek közös innovációs fejlesztéseinek támogatására

demokrata.hu, 2024. 05. 28.
Már 50 milliárd forint jut vállalatok és egyetemek közös innovációs fejlesztéseinek támogatására

novekedes.hu, 2024. 05. 28.
50 milliárdos pályázat érhető el mától a vállalatok és egyetemek közös innovációs fejlesztéseinek támogatására

uzletem.hu, 2024. 05. 28.
50 milliárd forint érhető el vállalatok és egyetemek közös innovációs fejlesztéseinek támogatására

magyarhirlap.hu, 2024. 05. 28.
Ötvenmilliárd forint vállalatok és egyetemek támogatására

computertrends.hu, 2024. 05. 28.
A hét végén rendezik meg az Országos Tudományos és Innovációs Olimpia döntőjét -

hirextra.hu, 2024. 05. 28.
Magyarország ifjú innovátorai mérik össze tudásukat

webradio.hu, 2024. 05. 28.
Bódis László: 50 milliárd forint vállalatok és egyetemek közös innovációs fejlesztéseinek támogatására

demokrata.hu, 2024. 05. 28.
Már 50 milliárd forint jut vállalatok és egyetemek közös innovációs fejlesztéseinek támogatására

hirado.hu, 2024. 05. 28.
Innovációs Kánaán: ötvenmilliárd forinttal támogatják a jövő fejlesztéseit

piacesprofit.hu, 2024. 05. 28.
Még több pénzt öntenek vállalatok és egyetemek közös fejlesztéseire

novekedes.hu, 2024. 05. 28.
50 milliárdos pályázat érhető el mától a vállalatok és egyetemek közös innovációs fejlesztéseinek támogatására

magyarhirlap.hu, 2024. 05. 28.
Ötvenmilliárd forint vállalatok és egyetemek támogatására

Sláger FM, 2024. 05. 28.
A tavalyi harmincmilliárd forint helyett, idén már ötvenmilliárd forint érhető el vállalatok és egyetemek közös innovációs fejlesztéseinek támogatására

computertrends.hu, 2024. 05. 29.
A hét végén rendezik meg az Országos Tudományos és Innovációs Olimpia döntőjét

bama.hu, 2024. 05. 29.
Az innováció fontosságát emelték ki a konferencián

vital.hu, 2024. 05. 30.
Országos Tudományos és Innovációs Olimpia döntő a hét végén

zetapress.hu, 2024. 05. 31.
Innovátorok a BME Q-ban

preshaz.eu, 2024. 05. 31.
Innovatív iskolák

gondola.hu, 2024. 05. 31.
Innovatív iskolák

techmonitor.hu, 2024. 05. 31.
Díjazták a legkiválóbb iskolákat és megnyílt a kétnapos OTIO kiállítás

agrotrend.hu, 2024. 05. 31.
Sikeres innováció segíti a tej fehérjefrakcióinak gyors és hatékony szétválasztását

szakmaban.hu, 2024. 05. 31.
Díjazták a legkiválóbb iskolákat és megnyílt a kétnapos OTIO kiállítás

gondola.hu, 2024. 06. 01
Az Innovációs Olimpia díjai

innoteka.hu, 2024. 06. 01.
Díjazták a legkiválóbb iskolákat és megnyílt a kétnapos OTIO kiállítás

magyarhirlap.hu, 2024. 06. 01.
Átadták a 33. Országos Tudományos és Innovációs Olimpia díjait

webradio.hu, 2024. 06. 01.
Átadták a 33. Országos Tudományos és Innovációs Olimpia díjait

dehir.hu, 2024. 06. 01.
Budapesten díjazták a Debreceni Fazekas Mihály Gimnáziumot

kecskemet365.hu, 2024. 06. 01.
Kecskeméti diák a dobogó legtetején: átadták a 33. Országos Tudományos és Innovációs Olimpia díjait

computertrends.hu, 2024. 06. 02.
Átadták a 33. Országos Tudományos és Innovációs Olimpia díjait

demokrata.hu, 2024. 06. 02.
Átadták a 33. Országos Tudományos és Innovációs Olimpia díjait

hirklikk.hu, 2024. 06. 02.
Átadták a 33. Országos Tudományos és Innovációs Olimpia díjait

techmonitor.hu, 2024. 06. 02.
Több mint 25 millió Ft ösztöndíjat osztott ki a Magyar Innovációs Szövetség

zetapress.hu, 2024. 06. 02.
Véget ért egy fejezet

preshaz.eu, 2024. 06. 02.
Ifjú tudósaink díjazása

hiros.hu, 2024. 06. 02.
OTIO díjat kapott Hegedűs Márton, a Kecskeméti Református Gimnázium diákja

keol.hu, 2024. 06. 02.
Kecskemét Online - Refis siker: Hegedűs Márton első díjat kapott a 33. Országos Tudományos és Innovációs Olimpián

Sláger FM, 2024. 06. 02.
Átadták a 33. Országos Tudományos és Innovációs Olimpia díjait

medicalonline.hu, 2024. 06. 03.
Átadták a 33. Országos Tudományos és Innovációs Olimpia díjait

Radio1, 2024. 06. 03.
Átadták a 33. Országos Tudományos és Innovációs Olimpia díjait
Szerkesztő: Pazsák Zsófia, Design: Visualia Stúdió, Felelős kiadó: Dr. Szabó Gábor. A Hírlevél minden páratlan hét keddi napján jelenik meg, és aznap internetes portálunkon is olvasható.
Hírlevélszerkesztőség: 1116 Budapest, Fehérvári út 108-112.
tel.: (+36 1) 2000-731, e-levél: innovacio@innovacio.hu
A Hírlevélre a www.innovacio.hu c. portálon lehet regisztrálni.