XXXIII. évf. | 2023. Április 25. | 8. szám

Hírek
Magyar Innovációs Szövetség
MAFITUD
Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala
Eötvös Loránd Kutatási Hálózat
Várható esemény
Pályázati felhívás
Szakirodalomfigyelő
SajtószemleHÍREK | MAGYAR INNOVÁCIÓS SZÖVETSÉG

SZJA 1%

Az adó (első) 1%-a valamely civil szervezet támogatására fordítható. A közhasznú szervezetként működő Magyar Innovációs Alapítvány immár közel 31 éve ösztöndíjakkal folyamatosan támogatja a fiatal tehetségek oktatási és kutatási tevékenységét. Támogatja a 20 év alatti fiatalok részére, évente kiírt Országos Tudományos és Innovációs Olimpiát. Ösztönzi az új kutatási eredmények elterjesztését, megvalósításuk felgyorsítását azáltal is, hogy alapítása óta az adott év legnagyobb jelentőségű innovációját INNOVÁCIÓS NAGYDÍJ-ban részesíti.

Kérjük mindazokat, akik céljainkkal egyetértenek, hogy a befizetett adójuk 1%-át fordítsák a Magyar Innovációs Alapítvány támogatására. Adószám: 18047929-1-41.

MISZ elnökségi ülés

2023. április 12-én került sor a MISZ elnökségi ülésére a MISZ Székhelyén.

1. Az elnökség egyhangúlag elfogadta az előző elnökségi ülés óta végzett beszámolót. Pakucs János annyival egészítette ki, hogy a Mediso Kft. lemondott a MISZ javára a két millió forintos díjról, ami a Nagydíjjal járt volna.

2. A Miniszterelnökség Monitoring és Értékelési Főosztálya (ME MÉF) 2022 év végén elindította az Épületenergetikai, megújuló energia előállításához kapcsolódó és távhőrendszer-fejlesztések értékelését, melynek nyitó ülésén Laufer Tamás vett részt, ahol az év eseményeiről beszéltek. Az a céljuk, hogy felkészítsék a következő csapatot arra, hogy még hatékonyabban tudják felhasználni a támogatást, tekintettel a kínálat nehézségeire.

Farkas József a Vállalkozás Fejlesztési Tanács üléséről számolt be, ahol említette a Nagydíjat és az OTIO-t, és azt hangsúlyozta, hogy fontos az innováció élénkítése, és kérte a partnerséget ebben.

Kristóf Péter két monitoring bizottságban tag, és póttag is egyben. A GINOP Plusz Program alakuló ülése májusban várható, de április végén lesz egy tájékoztató esemény.

3. Jakab László beszámolt a regionális igazgatókkal történt látogatásokról, és a beszélgetések konklúzióját leszűrve javasolta, hogy a MISZ szervezzen konferenciát a tagoknak. Hasonlóan a regionális igazgatókhoz, a tagozatokkal is egyeztetett. A felsőoktatási tagozat Magyar Dániel vezetésével áprilisra 26-ra szervezi a következő ülését kiterjesztve azt a K+F tagozatra is.
Hozzászólók: Kristóf Péter, Szabó Gábor, Jakab László, Farkas József, Urbán László, Laufer Tamás, Mogyorósi Péter.

4. Jakab László ismertette Vámosi Gábor önéletrajzát, aki már évek óta az Észak-alföldi Regionális Képviselet igazgatója, csak formálisan még nem szavazta meg őt az elnökség. Az elnökség egyhangúlag megszavazta Vámosi Gábort az Észak-alföldi Regionális Képviselet igazgatójának.

5. Szabó Gábor beszámolt arról, hogy egyeztetett Lantos Csaba miniszterrel, aki örömmel vállalja, hogy a közgyűlésen előadást tart. Pakucs János beszámolt a jelöltlistáról és a közelgő közgyűlésről.

6. Garay Tóth János felvetésére az elnökség döntött a MISZ 2022. évi Média Díjáról.

A jövő nagy innovátorai

Száz zseniális ifjú innovátor dolgozta ki kiemelkedő természet-tudományos, ill. műszaki projektjét a 32. Országos Tudományos és Innovációs Olimpia második fordulójában. A tehetséges fiatalok elképesztő ötletekkel, megoldásokkal és kutatási eredményekkel lepték meg a zsűrit, akiknek május elejéig meg kell hozniuk a döntést, hogy melyek azok a legkiválóbb projektek, amelyek versenyezhetnek a döntőben, majd az Európa és a Világbajnokságon.

Az Országos Tudományos és Innovációs Olimpia a diákok kreativitásának és innovációs képességeinek elismerése. A verseny célja, hogy felhívja a figyelmet a tudomány és a technológia fontosságára, valamint ösztönözze a fiatalokat, hogy az élet minden területén hasznosítsák tudásukat és kreativitásukat. A 2022/2023. évi Országos Tudományos és Innovációs Olimpiára 218 fiatal jelentkezett. Az első értékelés során a második fordulóba jutott fiatalok szakmai interjúkon vettek részt, melyen a zsűritagok részletesen megismerkedtek a hozzájuk beosztott 5-7 pályázattal, a készülő prototípusokkal, ill. modellekkel.

A fiatal tudósjelöltek a műszaki és természettudományi területeken végzett tudományos munkájukat április 3-ig nyújtották be, összesen száz fiatal, 67 pályaművet dolgozott ki. Az akadémikusokból, professzorokból és gazdasági szakemberekből álló bírálóbizottság májusig meghozza döntését a döntőbe jutó pályázatokról. Az OTIO második fordulójában résztvevő diákok bebizonyították, hogy a jövő innovációi már most a fiatalok kezében vannak.

A döntőre, mely egy kétnapos nyilvános bemutató, 2023. június 2-án és 3-án a BME Q épületében kerül sor, amelynek keretében a kiválasztott diákok bemutathatják kutatásaikat és projektjeiket a zsűrinek, valamint a látogatóknak. Június 2-án, a döntő első napján a Magyar Innovációs Szövetség várja a középiskolás osztályokat, hogy részt vegyenek a fiatalok által bemutatott ötletek és kutatások lenyűgöző világában.

A szakemberekből álló zsűri a két nap folyamán újból értékeli a diákok munkáit és eredményeit, hogy az interjúk után kiválasszák a nyerteseket. A díjkiosztó ünnepséget 2023. június 3-án tartják a Kopaszi-gáton, az ÖbölHáz Rendezvényközpontban, ahol az ország legtehetségesebb diákjai kapnak majd elismerést.

A 32. Országos Tudományos és Innovációs Olimpia, a kulturális és innovációs miniszter fővédnöksége mellett, a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal támogatásával, az NKFI Alap finanszírozásával valósul meg.

Vállalkozásfejlesztési Tanács ülés

A Gazdaságfejlesztési Minisztériumhoz tartozó Vállalkozásfejlesztési Tanács VfT) 2023. április 5-én tartotta ülését, amelyen a Magyar Innovációs Szövetséget Farkas József elnökségi tag képviselte.

Loga Máté gazdaság fejlesztésért és nemzeti pénzügyi szolgáltatásokért felelős államtitkár köszöntötte és vezette az ülést. Egyetlen napirendi pont volt a VfT tagjainak aktuális helyzetre vonatkozó értékelése és hozzászólásai, amelynek célja, hogy a vállalkozásokhoz legközelebb álló szervezetek álláspontját a minisztérium megismerhesse.

A MISZ közvetítésében kiemelésre került az Innovációs Nagydíj, valamint az Országos Tudományos és Innovációs Olimpia sikere. Megfogalmazásra került, hogy az innovációs pályázatok száma stagnál, összefogott akció kell, hogy a vállalkozások innovatívok legyenek. A minisztérium által kalkulált 37% kkv innovatív vállalkozás aránya talán túl kedvező, ennél kritikusabb lehet a helyzet. Szükség lenne esetleg egy olyan országos rendezvényre is, ahol az innovatív természetes személyekkel országos fórumon vitatnánk meg a fejlődés lehetőségeit. Ez történhetne a minisztérium és a MISZ szervezésében. A kidolgozás alatt lévő új Iparstratégia hat ágazatot (járműipar, gyógyszer és egészségipar, élelmiszeripar, alapanyaggyártás, IKT szektor és kreatív ipar) és a védelmi ipar fejlesztését fogja össze, kiemelt célként pl. az import kiváltást és az exportösztönzést. A MISZ részéről említésre került, hogy a hazai gyártás 20%-al több adóbevételt jelent az országnak, mint az import használat vagy a pénzforgalomban az import ár 65-80%-a elhagyja Magyarországot.

A VfT más tagjai megfogalmazták: az energia krízis nem oldódott meg, sok a szerződés hiány a kkv-knál, fontos a Széchenyi kártya folytatása, ár figyelő rendszerre szükség van, az agrár területek az ár stop kivezetését javasolják. Szerencsére a cég bezárások nem növekednek, a KAVOSZ garancia programjai sikeresek, szakmunkás hiány országos szintű, egyre nagyobb a szakmunkás és a felsőfokúak kivándorlása, a járműipar és más ágazatok (eü. is) nem tudja érvényesíteni a jelentős ktg. növekedést, az új iparstratégia és az innovációs stratégia szinkronban lesz, az elöregedő társadalom miatt az 500e. fős munkaerő hiány megszerzése és forrása kritikus lesz.

Újra Charaf Hassan a BME Villamosmérnöki és Informatikai Kar dékánja

A VIK dékáni pályázatra egy pályázat érkezett, a pályázatról a Kari Tanács 2023. április 18-i ülésén alakította ki véleményét. A KT április 18-i ülése egyhangú szavazással Charaf Hassan jelenlegi dékánt, MISZ elnökségi tagot választotta dékánjelöltnek a 2023. augusztus 1-től kezdődő dékáni ciklusra.

További információk a következő linken.

Digitális Régió Program képzéssorozat

2023. április 6-án ünnepélyes keretek között vette kezdetét a Szilícium Mező Regionális Informatikai Klaszter által létrehozott Digitális Régió Program képzéssorozata Debrecenben. A képzések célja, hogy elősegítsék a digitális felzárkózást és növeljék a magyar vállalkozások versenyképességét a globalizálódó világban.

A megnyitón felszólalt Dr. Puskás István, Debrecen kulturális ügyekért felelős alpolgármestere, aki kiemelte a digitalizáció jelentőségét és a város elkötelezettségét a fejlődés elősegítése érdekében. A rendezvényen számos érdekes előadás hangzott el, többek között Rády Eszter pszichológus beszélt a nők IT szektorban történő beilleszkedéséről és a nemek közötti egyenlőség fontosságáról a technológiai iparban.

Vámosi Gábor, a Digitális Régió Programot szervező Szilícium Mező Kft. ügyvezetője, a MISZ Észak-alföldi Regionális Képviselet igazgatója elmondta, hogy a képzések kínálata széles spektrumot ölel fel, magában foglalva a legújabb technológiai ismereteket és szaktudást, amelyek segítségével a résztvevők magasabb szintre emelhetik vállalataik digitális készségeit. A program lehetőséget biztosít a vállalatvezetők és munkavállalók számára, hogy fejlesszék ismereteiket a digitalizáció terén, és maximálisan kihasználják annak előnyeit üzleti tevékenységükben.
A Digitális Régió Program képzései a digitális átalakulás és a versenyképesség növelése mellett a társadalmi felelősségvállalásra és a fenntarthatóságra is nagy hangsúlyt fektetnek. Az eseményen részt vevő vállalatok és szakemberek egyaránt elismeréssel szóltak a kezdeményezésről, és várakozással tekintenek a jövőbeli képzések elé. A Szilícium Mező Regionális Informatikai Klaszter elkötelezett a digitális fejlődés és az üzleti siker előmozdítása iránt. A jelenleg elérhető tucatnyi képzést folyamatosan bővítjük a piaci igényekre reagálva.

További információk az alábbi linken.

MAFITUD

European BEST Engineering Competition

Az EBEC (European BEST Engineering Competition) 32 ország 88 egyetemének és több mint 3000 hallgatónak részvételével kerül megrendezésre évente.

Ez Európa egyik legnagyobb mérnökversenye, melynek magyarországi fordulója 2023. március 30-31-én zajlott két kategóriában, ahol 31-én a Case Study szekcióban a mérnöki problémamegoldás és optimalizálás játszott kulcsszerepet. Egy valós cég valós problémáját hozta el a versenyre, mely esetében idén a VEOLIA által gyártott vízszűrők előállítása során keletkező hulladék hasznosítására kellett kitalálni piacképes, profitáló megoldást.

A győztes csapat a VIK-ről került ki, négy űrmérnök szakos hallgató (Dénes Csaba, Horváth Balázs, Nagy Felícián, Petz András) munkájából, akik 3D nyomtatóhoz használható filamenteket terveztek ebből az anyagból, mellyel kijutottak a májusban, Milánóban megszervezésre kerülő döntőre

Nagy Felícián a 27. Ifjúsági Tudományos és Innovációs Tehetségkutató Verseny 3. díjasa volt, "Virtuális valóság bevezetése az amatőrcsillagászatba" c. munkájával.

Interjú a Petőfi Kultban

2023. április 21-én Kovács János, a 31. Ifjúsági Tudományos és Innovációs Tehetségkutató Verseny II. díjasa beszélgetett Mencseli Dóri műsorvezetővel projektjéről, a MateKIT - matematikai oktatóprogramról. Kitért arra is, hogy idén két pályázatát is beadta a 32. Országos Tudományos és Innovációs Olimpiára, valamint megemlítette iskoláját, a kecskeméti Bolyai János Gimnáziumot.

Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala

Negyedmillió forintot is érhet a diplomamunka az SZTNH-nál

Idén is meghirdette Ujvári János diplomadíj-pályázatát végzős felsőoktatási hallgatók részére a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala (SZTNH). A pályázat keretében a végzős hallgatók a választott diplomadolgozati témájukhoz kapcsolódva mutathatják be szellemitulajdon-védelem szerepét és jelentőségét a mindennapi életben. A komoly díjazás mellett a hallgatók ezzel olyan tudáshoz jutnak, amelyet a későbbiekben munkavállalóként, kutatóként vagy mérnökként is hasznosítani tudnak - legyen szó saját cégről, vagy a munkahelyük által fejlesztett megoldások piaci oltalmazásáról és menedzseléséről.

A Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala kiemelt fontossággal kezeli, hogy a (leendő) piaci szereplők mielőbb tisztában legyenek a szellemitulajdon-védelem fontosságával. Az egyetemistáknak szóló pályázat felhívja a fiatalok figyelmét a szellemitulajdon-védelmi kérdések fontosságára a mindennapi életben, illetve a gazdasági folyamatokban.

Az Ujvári János diplomadíj-pályázaton a végzős hallgatók diplomamunkájukkal vagy szakdolgozattal nevezhetnek, amelyben a választott téma szellemitulajdon-védelmi vonatkozásait tárják fel legalább 10 oldalon, illetve jelentkezhetnek olyan diplomamunkával vagy szakdolgozattal, amelyet teljesen a szellemitulajdon-védelem valamely kiválasztott kérdésének szentelnek. A pályázatok értékelésnél a két megközelítési mód egyforma elbírálás alá esik, a dolgozatok rangsorolásánál egyik megoldás választása sem jelent hátrányt. A pályázat megírását az SZTNH szellemitulajdon-védelmi képzéssel és egyéni szakmai konzulens biztosításával támogatja.

A pályázat során öt kategóriában (a szabadalom- és használatiminta-oltalom; a védjegyoltalom; a formatervezésiminta-oltalom; a szerzői jog vagy a szellemitulajdon-védelem gazdasági szerepét vizsgálva) van lehetőség nevezni. A dolgozatokat az SZTNH által kijelölt bizottság értékeli. Az öt meghirdetett kategória mindegyikében az első három helyezettet díjazzák (első díj 250 ezer, második díj 200 ezer, harmadik díj 150 ezer forint).

A pályázatot évente kétszer, az őszi és a tavaszi félévben végzős hallgatók részére írja ki az SZTNH. A díjátadó a két félév pályázóinak összevontan évente egyszer történik. A hivatal a tavaszi félévben április 30-ig várja a jelentkezéseket, és július 31-ig az elkészült pályamunkákat.

A pályázatról további információ az alábbi linken:
https://www.sztnh.gov.hu/hu/sztnh/szellemitulajdon-vedelmi-kepzes/ujvari-janos-diplomadij-palyazat érhető el.

Eötvös Loránd Kutatási Hálózat

Fertő Imre kimagasló tudományos munkáját a nemzetközi Agricultural Economics Society Kutatói kiválósági életműdíjjal ismerte el

Fertő Imre, az ELKH Közgazdaság- és Regionális Tudományi Kutatóközpont (KRTK) főigazgatója az agrárgazdaság terén folytatott több mint három évtizedes kiemelkedő tudományos munkájáért, valamint a nemzetközi Agricultural Economics Society (AES) tevékenységéhez való aktív hozzájárulásáért az AES Kutatói kiválósági életműdíjában részesült.

További információk: Fertő Imre kimagasló tudományos munkáját a nemzetközi Agricultural Economics Society Kutatói kiválósági életműdíjjal ismerte el

Várható esemény


A szankciók hatása a KFI együttműködésekre

A Kulturális és Innovációs Minisztérium Innovációért Felelős Helyettes Államtitkárságának gondozásában KFI kitekintő címmel webinárium rendezvénysorozat kerül megrendezésre, amelynek célja a magyar és az egyes partnerországok KFI szervezetei közötti kapcsolatépítés és együttműködések elindításának támogatása. A tudományos és technológiai szakdiplomaták részvételével megvalósuló rendezvénysorozat ezt a nemzetközi kapcsolatépítést kívánja elősegíteni az egyes országok KFI rendszerének és jó gyakorlatainak bemutatásán keresztül.

A rendezvénysorozat következő eseménye, amely online formában 2023. május 3-án 14.00 órakor kerül megtartásra.

Ezen az alkalmon Márfi András moszkvai TéT szakdiplomata tart előadást a következő témakörben:

A szankciók hatása a KFI együttműködésekre.

Az értekezlethez az alábbi linken lehet csatlakozni:

Csatlakozás az értekezlet hivatkozásán keresztül
https://nkfihivatal.my.webex.com/nkfihivatal.my-hu/j.php?MTID=m8b4e3b324efede79c2f210e0a659c03f

Csatlakozás értekezletszám alapján
Értekezletszám (belépési kód): 2364 101 5667
Értekezletjelszó: DYuAvQE5u84 (39828735 telefonokról és videó-rendszerekből)

Részvételi szándékukat 2023. május 2-ig tudják jelezni az innovacio@kim.gov.hu email címen keresztül!

PÁLYÁZATI FELHÍVÁS


Megjelentek az EIT Culture & Creativity első pályázatai

Az EIT Culture & Creativity közzétette első nyílt pályázati felhívásait. A közösség olyan javaslatokat vár, amelyek erősítik a vállalkozói kedvet és innovációs kapacitást, valamint hozzájárulnak az európai kulturális és kreatív ipar versenyképességének növeléséhez.

A közösség stratégiai céljait támogató felhívások hozzájárulhatnak Európa zöld, digitális és társadalmi átalakulásához. A globális kihívásokat célzó kiírásokra 10,45 millió eurónyi támogatás áll rendelkezésre 2024-ben. A nemrégiben megjelent pályázati felhívások a felsőoktatás, a vállalkozásalapítás és a társadalmi innováció területén is tartalmaznak projektlehetőségeket, valamint olyan innovációs projekteket támogatnak, amelyek kereskedelmi-hasznosítási tervvel rendelkeznek.

Az EIT Culture & Creativity első felhívásai:

Talent Scaler
Cél: az EIT védjegyét viselő új, a CCSI-szektort (Cultural and Creative Sectors and Industries) támogató transzdiszciplináris mesterképzési programok és modulok kidolgozása / átdolgozása

Skills Fitter
Cél: life-long learning kurzusok kidolgozása a CCSI-szektor (Cultural and Creative Sectors and Industries) szakembereinek öt kulcsterületen (digitális eszközök használata, adatalapú megoldások, üzleti és pénzügyi készségek, fenntartható fejlődés, design thinking)

Breakthrough Lab
Cél: olyan innovációs tevékenységek támogatása, amelyek globális kihívások megoldását célozzák több területen (audiovizuális és média szektor, építészet, divat és textil, formatervezés, kulturális örökség vagy egyéb, nem megnevezett fókuszterület)

Venture Factory
Cél: inkubátor- és üzletfejlesztési programok támogatása (fókuszban a RIS-országok, köztük Magyarország)

Community Catalyser
Cél: kultúraalapú társadalmi innovációs projektek (helyi közösségek társadalmi és kulturális kohéziójának megerősítése) támogatása, amelyek hozzájárulnak Európa zöld, digitális és társadalmi átalakulásához

A pályázati rendszert április 17-én nyitották meg, a pályázatok benyújtási határideje: május 31.
Az EIT Culture & Creativity a European Institute of Innovation and Technology (EIT) legújabb, kilencedik innovációs közössége, célja Európa kulturális és kreatív ágazatainak (CCSI) megerősítése. Az Eötvös Loránd Tudományegyetem egyetlen hazai alapítóként vesz részt a közösség munkájában.

További információk: Pályázati felhívás, pályázati dokumentáció, részletek

SZAKIRODALOMFIGYELŐ


Guillermo Lopez-Garcia, Dolors Palau-Sampio, Bella Palomo, Eva Campos-Dominguez, Pere Masip (Szerkesztők): Politics of Disinformation (A dezinformáció politikája) - Wiley, 2021
Dr. Osman Péter ismertetése

"Mert most tükör által homályosan látunk..." (Pál első levele a korintusiakhoz)
"A választások különösen kínálkoznak félrevezető információk terjesztésére, mert a használatuk politikai célok elérését szolgálja." - a könyvből (kiemelések tőlem)

A modern hatalom szerkezeti átalakulásának /f/elismerése jelent meg abban, hogy a klasszikus három hatalmi ág (Montesquieu, fékek és ellensúlyok) mellé megnevezték negyedikként a sajtót. Mára ezt a szerepet a médiával töltik be. Az infokommunikáció folyamatos cunamivá vált: szinte mindent elsöpör, átformál, felülír, amin végigzúdítják. Gyakran bizonyul a másik hárommal vetekedő, olykor azokat felülmúló erőnek. Különösen fontos tulajdonsága, hogy a diktatúrák klasszikus, durva eszközeivel szemben úgy képes akár sorsdöntő hatást is kifejteni, hogy az érintettek ezt gyakran fel sem ismerik.

Az információk által gyakorolt ráhatásoknak mindannyian állandóan a célkeresztjében állunk. Így-úgy a hatásuk alatt vagyunk olymódon is, hogy a másokra gyakorolt hatások a közösségi döntések és magatartások következményei révén ránk is kihatnak, kényszerítenek bennünket. Bőven hoznak erre példákat e tudományos igényességű tanulmánykötet szerzői is. Ezért is van csaknem beláthatatlan jelentősége a tárgyának, a félrevezetés politikájának, másrészt a félrevezetés szerepe felismerésének a politikában.

Van ennek egy szó szerint félelmetes technikai eleme. Régen volt az újság - legfeljebb pár tucat oldalnyi ilyen-olyan infóval. Jött a rádió - már ahol és amikor az embereknek volt, és hallgatták is. A tévé hatásosabban töltötte a fejeket a nappaliban és a hálószobákban, de a későbbiekhez képest igencsak korlátozottan. Mert eljött a zsebünkben/táskánkban lapuló szörnyeteg, amelynek útján kedvünk - vagy már függőségünk - szerinti állandó hozzáféréssel megszámlálhatatlan forrásból zúdítják ránk az info-cunamit, s elérik, hogy mind többen egyre kevésbé gondoljanak arra, mennyire hiteles, ami onnan ránk ragad.

Két jellemző részlet ehhez a könyvből: "Szakértők előrejelzése szerint 2022-ben a fejlett országok polgárai több dezinformációt fognak fogyasztani, mint hiteles híreket, mert a hazugságok az ellenőrzött információkhoz képest 70 %-kal nagyobb valószínűséggel válnak virálissá, s adják tovább azokat."

"Kis média, nagy hazugságok: a WhatsApp használhatósága dezinformációs kampányra: Nem újdonság, hogy választási kampányokban a kandidátusok propagandát, trükköket, hamis és félrevezető információkat alkalmaznak, s ez a közösségi média előtti időkben is megtörtént. Azonban a közösségi média, olyan platformokkal együtt, mint a WhatsApp, minden korábbit messze felülmúló hozzáférést ad a források és 'alternatív tények' széles választékához, amelyek egy része hadilábon állt a hivatalos tájékoztatással, félrevezető vagy egyszerűen hamis. A 2018-as brazil- és a 2019-es indiai általános választások voltak az első megfigyelt és jelentett példái a WhatsApp révén végrehajtott tömeges dezinformációs kampánynak. A WhatsApp csoportokat használták, hogy megkerülve a mainstream médiát közvetlenül szóljanak a polgárokhoz, dezinformációt terjesztve, és polarizálva a szavazókat erkölcsi és vallási vonalak mentén."

A Wiley ajánlójából: "A könyvben a terület vezető szakértői mélyrehatóan tárgyalják a politikai arénában megjelenő álhírek nyomasztó problémáját. Áttekintik a dezinformáció elméleti alapjait, és elemzik az új technikáinak hatásait, valamint a hamis hírek terjesztését a nyilvánosságban. Végig a mondandóban kimagasló szerzők csoportja ad esettanulmányokat, amelyek bemutatják a dezinformáció hatásait szerte a világban, egyebek közt Európában, a Közép-Keleten és Dél-Amerikában. (Olykor mintha az érződne, nem mindegyikük semleges politikailag. - OP)

A fejezetek olyan témák elemzését ölelik fel, mint pl.• A populizmus felemelkedése • A közösségi hálózatok növekvő politikai befolyása • A tényellenőrzés alkalmazása a hamis hírek és az azokat felerősítő visszhangkamrák elleni harcban • Összehasonlító elemzések arról, miként befolyásolják a hamis hírek a konzervatívokat és a liberálisokat.

A négy fő rész: • A dezinformáció elméleti megközelítése • Dezinformáció a politikában • Tényellenőrzés a politikában • A dezinformáció hatásai a mindennapi életben.
Néhány a fejezetekből:
  • Betekintés a dezinformáció jelentőségét vizsgáló tudományos kutatások megállapításaiba
  • A hamis hírek materialista megközelítése
  • Ideológia és dezinformáció - miként járultak hozzá a hamis hírek a Brexithez
  • A hitelesítés ellenőrzése: A választási kampányok megfigyelését szolgáló együttműködési projektek fókuszának és terjedelmének ellenőrzése Franciaországban, Brazíliában, Spanyolországban
  • Az ellenállás struktúrái: állampolgárok által generált jelentéstétel társadalmi nyugtalanság idején
  • Tizenévesek, közösségi média, és az álhírek - egy felhasználó nézőpontja
  • Milyen tényezők segítik elő az online dezinformációnak való kitettséget
  • Híresztelések, dezinformáció, és romboló technikák a politizálásban a digitális korban. Kína példája és azon is túl

David Attenborough: Az élő bolygó - A földi élet hálózata - Park Könyvkiadó, 2022 - Új, átdolgozott kiadás
Dr. Osman Péter ismertetése

Sir David Attenborough-t aligha kell bemutatni. Az élő természet világának és történelmének egy legkiemelkedőbb mai tudósa és ismertetője. Tévésorozatai, könyvei, teljes életműve egészen kivételesen gazdag, ahogyan az értük kapott rangos elismerései, díjai, kitüntetései felsorolása is kitöltené ezt az írást.

"Úgy vélem, a természet a legfőbb forrása mindannak, amiért élni érdemes." - idézi tőle a Lira csoport ajánlója. Bízvást hozzáfűzhető, akár az ő művei nyomán is: A természet a legfőbb forrása mindannak, ami nélkül élni nem lehet. (Kiemelések tőlem.)

Az AMAZON így kezdi ajánlóját róla: "The Sunday Times Bestseller, egy új, teljesen frissített, nagy hatású termékenyítő gondolatokban gazdag életrajza világunknak."

Goodreads: "E művében Attenborough kutató szeme, törhetetlen kíváncsisága és magával ragadó lelkesedése magyarázza és szemlélteti az élet szövevényes kolóniáit a Himalája magányos csúcsaitól a vad teremtményekig, amelyek megvetették lábukat a legújabb környezetben, a városban. Könyve végére érve nehéz megmondani, mi a bámulatba ejtőbb - a találékonyság, amellyel a különféle fajok megteremtik életlehetőségeiket, vagy az összetettség, ahogyan ezek függenek egymástól, és az élettértől, amelyet bolygónk ad nekik. Ebben az új kiadásban a Attenborough felsorakoztatja a biológia és az ökológia legújabb felfedezéseit."

Minden recenzió kiemeli a színes fényképek gazdag sorát: 111 darab szerepel a könyvben, magyarázó szövegekkel.

Erről szól: (Idézetek innentől a könyvből): "Ez a könyv a BBC televíziós sorozata nyomán született meg. Folytatása az Élet a Földön c. kiadványnak és sorozatnak, amely megpróbálta feltárni, hogy hárommilliárd évvel ezelőtt hogyan keletkeztek bolygónk növény- és állatfajai, bemutatta az állatok különböző csoportjainak történetét, az emlősök elterjedését, illetve az ember megjelenését. Ez a kötet a mostani világot tanulmányozza: azt vizsgálja, hogy az ősi csoportok leszármazottai és az új fajok hogyan foglalták el a mai Föld rendkívül változatos élettereit. Az előző és az új elbeszélés szálai olykor eggyé fonódnak, ebben az írásomban azonban a növény- és állatfajok káprázatos sokféleségének hála a legtöbb esetben új példákat, előzőleg nem említett fajokat mutathatok be."

Az előadásmódról: "Igyekeztem megőrizni a megszokott hangvételt; kerültem a tudományos kifejezéseket, latin elnevezéseket."

Természetéből adódóan az élet alapja nem lehet más, mint a bolygó adta környezete, ahhoz alkalmazkodnak. Attenborough szavaival az élőhely "változásai hatnak az adott vidéken élő növényekre és állatokra, átformálják az életközösségeket. Egyes fajok megváltoznak és fennmaradnak, mások, amelyeknek nem sikerül az alkalmazkodás, kipusztulnak." Bevezetőjében felvázolja, hogy maga e környezet is változik, s a mai élet kialakulásában ennek egyik legfontosabb 'makrotényezője' a kontinensek vándorlása volt. Ennek 'szemléltetésére' 'tankirándulásra' visz Nepál egyik legnagyobb folyója mentén, Tibet felé, szélesen változó életkörnyezeteket nyújtó tájakon át.
"A környezet hasonlósága hasonló alkalmazkodási formákat eredményez: a világ távoli részein élő, egymással rokonságban nem álló állatfajok egészen hasonlóvá fejlődhetnek. Az Andok hatalmas virágainak nektárját szívogató aprócska, ragyogóan színes tollazatú kolibri nagyon hasonlít a Himalája völgyeiben élő, egészen más családhoz tartozó nektármadarakra; a vastag gyapjas andoki igásállat, a láma pedig valójában a teve rokona, nem pedig a szarvasmarháé, mint a himalájai jak.

Úgy tűnik, mindössze két jelentősebb környezettípus marad igen hosszú időszakokon keresztül változatlan: az esőerdő és az óceán. Ám a kontinensek vándorlásával még a trópusi őserdők is átalakulnak, a földrészek egyesülésével vagy feltöredezésével pedig a meleg és sekély, partközeli tengerek kiterjedése is megváltozik. Ezekben az életterekben ráadásul a biológiai tényezők is folyamatosan módosulnak; az evolúció újfajta szervezeteket hoz létre, s ezekkel szembesülve a meglévőknek a fennmaradás új fortélyait kell kifejleszteniük. Így aztán a bolygó minden tájának - a legmagasabban és a legalacsonyabban fekvő vidékeknek; a legmelegebbeknek és a leghidegebbeknek; a víz mélyének és a szárazföldnek is - megvan a maga sokszereplős, kölcsönösen egymásra épülő és egymástól függő élővilága. Ez a könyv arról szól, hogy az alkalmazkodás képessége miként tette lehetővé, hogy az élő szervezetek végtelenül változatos életteret kínáló bolygónkat benépesítsék."

A könyvet olvasva rendre felmerül bennünk, hogy bármire is képes az ember, az élet a legnagyobb innovátor. Hihetetlen milyen egymástól szélsőségesen eltérő, vad környezetekben képes a legkülönbözőbb élőlényekkel kifejlődni, megmaradni, s ennek érdekében a maga biológiai konstrukcióival és trükkjeivel alkalmazkodni!

12 fejezetben ezekről a világokról: • A Föld kohói • Jégbe dermedt világok • Az északi erdőségek • Az őserdő • Fűóceánok • Forró sivatagok • Az ég • A drága édesvíz • A szárazföld peremvidéke • Elszigetelt világok • Az óceán • Új világok

Henrik Fexeus: A gondolatolvasás művészete - Hogyan érthetsz meg másokat, és miképp hathatsz rájuk anélkül, hogy észrevennék - Corvina, 2023
Dr. Osman Péter ismertetése

"Minden benne van, ami ahhoz kell, hogy a gondolatolvasás szakértőjévé válj."
Psychology Today

A könyv címlapján áll, és a MacMillan Publishers is ezt emeli ki.

Annak ajánlójából: "Nemzetközi bestseller bevezető a gondolatolvasásba, a pszichológia szakértőjétől. Hogyan tetszene, ha megtudhatnád, mire gondolnak körötted az emberek? Akarsz profi lenni a kapcsolatépítésben; rávenni a főnöködet, hogy léptessen elő; s a lelkévé válni minden partinak? Ezt most Fexeus szakértelmével megteheted. Könyve megtanít mindenre, amit tudnod kell, hogy szakértő gondolatolvasóvá válj. (Vigyázat! Nem "mindenre, ami kell", hanem hogy közelítsd, ami ehhez tudható. Egy könyv sem elég ekkora haladáshoz, de jó kiindulásul szolgálhat. Kiemelések tőlem -OP) A pszichológia-alapú tudásra támaszkodva - mint a nonverbális kommunikáció, a testbeszéd olvasása, és a pszichológiai ráhatás - Fexeus elmagyarázza, hogy a 'gondolatolvasók' miként találják ki, mire gondol és mit érez a másik, Rövid, szellemes fejezetek szólnak az egyes témákról. Fexeus gyakorlati - és gyakran szórakoztató - példákkal szolgál, miként tudjuk eredményesen olvasni mások gondolatait, és felhasználni ezt az információt, mind a személyes, mind a hivatásos felállásokban."

Fexeus kiemeli könyve kedvező fogadtatását: "Ez idáig több mint félmillió ember olvasta el, és harmincöt országban adták ki, megjelenik az Egyesült Államokban, Kína második kiadást tervez."E frissített kiadása a tudomány élvonalát adja: "az olyan vizsgálatok, amelyekről itt írok, szédületes sebességgel haladnak előre. Bizonyos kutatási eredményeket a szakemberek tovább erősítettek, másokat váratlan módon finomítottak vagy helyesbítettek. Nem is beszélve arról, hogy én is új tapasztalatokkal gazdagodtam. Ezért kimondott büszkeséggel állok elő könyvem új, átdolgozott változatával." (idézetek innentől a könyvből, nyitó idézőjeltől záróig.)

Krédója: "A pszichológiai kutatás területén folyamatos a változás, és ami ma igaz, holnap lehet akár hamis is, majd holnapután újra igaz. Én mindössze azt állítom, hogy ha alkalmazod azt, amit itt most megtanulhatsz, érdekes eredményekre juthatsz. Sőt, rendkívül érdekes eredményekre."

Az alapul szolgáló kommunikációról: "Szavak nélkül és nem tudatosan A mentális feled és a biológiai feled egy és ugyanaz. (Ez a testbeszéd alapja. Elménk működése hat a test viselkedésére. - OP) Ha ezt megértetted, akkor remek úton haladsz afelé, hogy csodálatos gondolatolvasó legyen belőled. Az általam használt gondolatolvasás alapötlete ugyanis az: azáltal értjük meg mások mentális folyamatait, hogy a testüket figyeljük. Természetesen sosem fogjuk tudni szó szerinti értelmezésben 'kiolvasni', mi történik valakinek a fejében (ehhez először is az kellene, hogy mindenki szavakban gondolkozzon, de mint látni fogjuk, ez egyáltalán nem mindig van így), ám erre nincs is szükségünk. Ahhoz, hogy megértsük, mi zajlik belül, elég, ha látjuk, mi történik a test látható részén. (Valójában ez csak többé-kevésbé segít, ahogy előbb Fexeus is mondja. - OP) Beszélgetés közben sok minden változik: testbeszéd, tekintet, tempó és egyebek (akár az emberben munkálkodó feszültség is - OP). Ezeket a jeleket a nonverbális, azaz »szavak nélküli kommunikáció« kifejezés alatt gyűjtjük egybe.

Két ember között a kommunikáció jelentős része szavak nélkül történik, sőt bizonyos helyzetekben teljesen azokat nélkülözve zajlik. A szavak nélküli kommunikáció soha nem tűnik el teljesen. Bizonyos mértékig [mindig] szükségünk van a nonverbális kommunikációra. A szavak lényegesek, de korlátozottak. A többi információt a testünkkel és a hangminőségünkkel közöljük." (Másrészt, belső világunk így árulkodik magáról - rólunk-, a legtöbbször a tudtunk nélkül, a képzett gondolatolvasó hasznára, ahogy a következőkben is áll. - OP) "A szavak nélküli kommunikáció, amely tehát a teljes kommunikáció nagyobb részét teszi ki, nem csak szavak nélkül történik. Hanem öntudatlanul is. Igazság szerint mindig az egész testünkkel kommunikálunk, hadonászó kézmozdulatainktól kezdve egészen a pupillaméretünkig vagy a hangunk használatáig. Ez a tudatalatti kommunikáció természetesen erősen befolyásol bennünket."

Egy figyelmeztetés és 12 fejezet szól arról, milyen sok módon jelenik meg ez a kapcsolatainkban, kellő tudással miként vehetjük hasznát, másrészt miként uralhatjuk szándékaink szerint a magunk ilyen üzeneteit.

Egy példa: "Már most is ezt csinálod, de jobb is lehetsz benne. Ha jobban figyelsz a szavak nélküli kommunikációdra, ellenőrzésed alatt tarthatod az üzeneteidet, ügyelhetsz rá, hogy ne értsenek félre, továbbá ne sugározz magadból kétértelmű jeleket. A másik számára megkönnyítheted a helyzetet azzal, hogy olyan jeleket használsz, amelyről tudod, hogy az adott személy a legkönnyebben tudja befogadni. Ha megfelelő módon kezeled a szavak nélküli kommunikációdat, akkor befolyásolni tudod a környezetedet abban, hogy ugyanabba az irányba haladjon, amerre te szeretnél menni, és ugyanazok legyenek a céljai. Ez egyáltalán nem elvetemült vagy erkölcstelen dolog. Hiszen már most is ezt teszed."

Roger J. Davies, Osamu Ikeno: A japán észjárás - Ismerkedés a kortárs japán kultúrával - Pallas Athéné Könyvkiadó, 2022 e-könyv
Dr. Osman Péter ismertetése

Csalós az alcím, messze több annál a könyv: bár az előbbi "kortárs" kultúrát ígér, a kötet igazából ismerkedést kínál az egész japán kultúrával, beleértve annak gyökereit is - s amint olvassuk, rájövünk, hogy csak így jó, csak a teljes kultúrtörténet alapján lehet megérteni Japán mai világát. Ez általában is igaz az országok jelenére, Japán esetében pedig még sokkal inkább, hiszen - azt is megtudjuk - ma is nagyon erősen hagyománykövetők. A mai Japán alighanem a legkülönösebb ötvözete a technikailag hipermodernnek és sok évszázad alatt formálódott normák és hagyományok továbbélésének a társadalom jelentős hányadában. Igen sokban ez utóbbinak köszönhette, hogy a 20. sz. második felében gazdasági csodaként került a világ élvonalába, és világszerte meghatározó szerepet játszott a modern elektronikai eszközök tömegcikként való elterjedésében.

Goodreads e könyvről: "Rendkívül hasznos kulccsal szolgál a japán kultúra egyedülálló jellemzőihez. Olvasói világos képet kapnak arról, valójában mi mozgatja a japánokat, és az ő társadalmukat." (Kiemelések tőlem.)

A Google könyvportáljának ajánlójából: "Mindent összevéve, ez a könyv könnyen használható bevezetés a japán társadalom meghatározó jellemzőihez, és felbecsülhetetlen forrásmű mindenkinek, legyen bár üzletember, utazó, diák vagy bárki, akit érdekel a japán kultúra."

E kötet valójában egy enciklopédia, amelynek címszavaiból sokszínű mozaikként áll össze Japán roppant érdekes, és ma is nagyon sajátos világa. A szerzőket idézve (innentől a könyvből, idézetek a nyitó idézőjeltől a záróig): "Kötetünk a japán kultúra kulcsfogalmait tárgyaló tanulmányok, esszék gyűjteménye. Mindegyik tanulmány mélyreható és ugyanakkor könnyen befogadható ismereteket nyújt az olvasónak a modern Japánban uralkodó kulturális értékek, viselkedési minták, és kommunikációs formák világáról.

A kötet több fontos szempontból különbözik a japán kultúrával foglalkozó más kiadványoktól. A gyűjteményben szereplő tanulmányok megértéséhez nincs szükség széles körű háttérismeretekre, mivel éppen azzal a speciális céllal íródtak, hogy a lehető legérthetőbben megvilágítsák a japán kultúra mások számára gyakran nehezen érthető aspektusait. Ugyanakkor a beválogatott dolgozatok japán és angol nyelvű forrásmunkákban publikált, mélyreható kutatásokon alapulnak, idézetekkel, lábjegyzetekkel és hivatkozásokkal megfelelően dokumentálva. Végeredményként tudományos jellegű esszék gyűjteménye jött létre, amely könnyen élvezhető a laikus olvasó számára is."

Szakértők írták. "E tanulmányokat több év alatt írták a japán Ehime Egyetem végzős hallgatói, akik részt vettek a kultúraközi kommunikáció témakörével foglalkozó szemináriumokon, a számukra előírt tanulmányi követelmények teljesítésének részeként. Mindegyik esszét vitakérdések zárják, amelyek a japán társadalom változóban levő természetét a kultúraközi kommunikáció mai problémáinak a perspektívájából vizsgálják.

Az olvasó az információk bőségével találkozhat a kötetben a japán élet számos aspektusát tekintve. A tárgyalt kulcsszavak a témák széles körét fedik le a japán kultúrában központi szerepet játszó kérdésektől más, talán kevésbé ismert jellegzetes vonásokig. Összességükben a tanulmányok átfogó tájékoztatást nyújtanak a japán kultúráról alapvetően japán nézőpontból.

Kötetünk 28 fejezetből áll, amelyek az adott témát tárgyaló rövid esszét és a megvitatandó kérdések sorát tartalmazzák. A tartalomjegyzék a címadó kulcsszavak ábécésorrendjében tünteti fel az egyes, különböző terjedelmű tanulmányokat. Ezeket nem feltétlenül egymást követően kell olvasni: az olvasó bármilyen, tetszése szerinti sorrendben választhatja ki az őt érdeklő témákat. Az egyes fejezetek között van bizonyos mértékű átfedés, és így néhány kérdés több témakörben is előkerül kissé eltérő szempontokat érvényesítve. A tanulmányokhoz tartozó vitatémák »a japán kultúra körén belül« felmerülő, illetve »kultúraközi« kérdések csoportjaira oszlanak. Amint ezek a meghatározások is sejtetik, az előbbi kérdések Japán szempontjából világítják meg az adott témát, az utóbbiak pedig külső nézőpontból teszik vizsgálat tárgyává, gyakran a Nyugattal vagy más ázsiai országokkal összehasonlítva.

A könyv alapos bepillantást nyújt többek között olyan kulcsfogalmak értelmezésébe, mint • a busidó, a harcosok útja • a danjo kankei, a japán férfi-nő kapcsolatok • a senpai-kouhai, a japán emberi kapcsolatokban ma is uralkodó szenioritási szabályok • a shuudan ishiki, a csoporttudatosság • és a wabi-sabi, az egyszerűség és az elegancia, mint japán szépségeszmény. A világos, jól követhető stílusban megírt és a mai mindennapi életből vett példákkal gazdagon illusztrált tanulmányok sok mindent megmagyaráznak a japán kultúra legbonyolultabb aspektusai közül, a legjobb szakértők írásaira is támaszkodva. Értékes forrásanyagot biztosítanak a japán kultúra iránt érdeklődők, szintúgy az oda utazók, turisták számára.

SAJTÓSZEMLE

Innotéka, 2023. 04. 11., 16-17. oldal
Ismét a Mediso kapta az Innovációs Nagydíjat

Innotéka, 2023. 04. 11., 15. oldal
Átadták az idei Jedlik Ányos-díjakat

nkfih.gov.hu, 2023. 04. 11.
Ismét a Mediso kapta az Innovációs Nagydíjat

digitalhungary.hu, 2023. 04. 11.
Indul a diákok digitális készségeit felmérő, nagyszabású régiós teszt

portfolio.hu, 2023. 04. 11.
Nehéz évek jönnek a kkv-kra: így válhatnak ellenállóbbá a magyar cégek

veol.hu, 2023. 04. 11.
Megtartották az OTDK FiFöMa ünnepélyes megnyitóját a Pannon Egyetemen

ictglobal.hu, 2023. 04. 11.
3 meggyőző érv az edge computing fontosságáról - ICT Global

bcoolmagazin.hu, 2023. 04. 11.
Gyerekek digitális készségeit felmérő régiós teszt indul

Napló, 2023. 04. 12., 2. oldal
Rangos eseménynek ad otthont az egyetem
A természettudományok állnak a középpontban

felvidek.ma, 2023. 04. 12.
Hatalmas elismerés: az első határon túli OTDK közgazdasági szekcióját a Felvidéken rendezik

szellemitulajdon.hu, 2023. 04. 12.
Innovatív társasjáték segítheti a matematikatanítást

innoteka.hu, 2023. 04. 12.
A jövő nagy innovátorai
"...Száz zseniális ifjú innovátor dolgozta ki kiemelkedő természet-tudományos, ill. műszaki projektjét a 32. Országos Tudományos és Innovációs Olimpia második fordulójában. A tehetséges fiatalok elképesztő ötletekkel, megoldásokkal és kutatási eredményekkel lepték meg a zsűrit, akiknek május elejéig meg kell hozniuk a döntést, hogy melyek azok a legkiválóbb projektek, amelyek versenyezhetnek a döntőben, majd az Európa és a Világbajnokságon..."

gondola.hu, 2023. 04. 12.
A jövő nagy innovátorai

preshaz.eu, 2023. 04. 12.
A jövő nagy innovátorai

folyoiratok.oh.gov.hu, 2023. 04. 12.
A jövő nagy innovátorai

hirextra.hu, 2023. 04. 12.
A jövő nagy innovátorai

nkfih.gov.hu, 2023. 04. 12.
A jövő nagy innovátorai

techmonitor.hu, 2023. 04. 12.
A jövő nagy innovátorai

profitline.hu, 2023. 04. 12.
A jövő nagy innovátorai

vehir.hu, 2023. 04. 12.
Megtartották a 36. OTDK FiFöMa ünnepélyes megnyitóját a Pannon Egyetemen

digitalhungary.hu, 2023. 04. 12.
Startup, innováció, közösség

sikerado.hu, 2023. 04. 12.
Forradalmi ötlettel rukkoltak elő magyar kutatók - Sikeradó

uzletem.hu, 2023. 04. 13.
"A jövő innovációi a fiatalok kezében vannak"

Veszprémi 7 nap, 2023. 04. 13., 2. oldal
Diákok tudományos tanácskozása

innoportal.hu, 2023. 04. 13.
Sikeresen tesztelték a Wigner FK szakemberei a szupravezető részecskegyorsító mágnest Svédországban

kanizsaujsag.hu, 2023. 04. 13.
Megtartották a 36. OTDK FiFöMa ünnepélyes megnyitóját a Pannon Egyetemen

u-szeged.hu, 2023. 04. 13.
A szegedi egyetemen versengenek a jövő tudósai

webradio.hu, 2023. 04. 13.
Hankó Balázs: biztosított a Horizont Európa programban való részvétel a magyar kutatók számára a társadalom és a gazdaság javát szolgálják. (...)

hirado.hu, 2023. 04. 13.
Hankó Balázs: Biztosított a Horizont Európa programban való részvétel a magyar kutatók számára

magyarnemzet.hu, 2023. 04. 13.
Hankó Balázs: biztosított a Horizont Európa programban való részvétel a magyar kutatók számára

magyarhirlap.hu, 2023. 04. 13.
Kiáll a magyar kormány a magyar kutatók és hallgatók mellett

hirtv.hu, 2023. 04. 13.
Biztosított a Horizont Európa programban való részvétel a magyar kutatók számára

Kossuth Rádió, Napközben, 2023. 04. 13.
Interjú Weiszburg Tamással, az Országos Tudományos Diákköri Tanács elnökével és Hörömpöli Ádám pszichológussal

hírTV, 2023. 04. 13.
Mostantól elérhető minden érintett egyetem számára az ötmilliárd forintos keret, amelyet a kormány biztosít előlegként a Horizont-kutatásokra

bdpst24.hu, 2023. 04. 14.
Innovációra Magyar! Interaktív Konferencia a Joint Venture Szövetség szervezésében

rtl.hu, 2023. 04. 14.
Orbán Viktor felmentette a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala elnökét

blikk.hu, 2023. 04. 14.
Mit vétett? Orbán Viktor felmentette a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatalának vezetőjét

telex.hu, 2023. 04. 14.
Felmentették a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatalának vezetőjét

hvg.hu, 2023. 04. 14.
Felmentették a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatalának vezetőjét

klubradio.hu, 2023. 04. 15.
Felmentették a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatalának vezetőjét

444.hu, 2023. 04. 14.
Lemondott Maróth Miklós, az Eötvös Loránd Kutatási Hálózat elnöke

rtl.hu, 2023. 04. 14.
Lemondott Maróth Miklós, az Eötvös Loránd Kutatási Hálózat elnöke

Kossuth Rádió, Krónika 07:00, 2023. 04. 14.
Már pályázhatnak az ötmilliárd forint támogatásra azok az egyetemek, amelyeket a tavalyi uniós döntés kizárna a Horizont Európa programok kutatási együttműködéseiből

boon.hu, 2023. 04. 15.
Újra TIP-klub az egyetemen

innoportal.hu, 2023. 04. 16.
Felmentették Pomázi Gyulát, az SZTNH vezetőjét

mandiner.hu, 2023. 04. 16.
"A negatív körülmények az innovációra mindig pozitívan hatnak"

168.hu, 2023. 04. 16.
Orbán felmentette a szellemi tulajdont kezelő hivatal vezetőjét
medicalonline.hu, 2023. 04. 17.
Új vezető a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal élén

pharmaonline.hu, 2023. 04. 17.
Kiss Ádám a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal élén

vg.hu, 2023. 04. 17.
Teljes sorcsere a hazai tudományirányítás élén: új elnöke lett az NKFIH-nak is

weborvos.hu, 2023. 04. 18.
Új vezető a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal élén

dehir.hu, 2023. 04. 18.
A Debreceni Egyetemet is meglátogatta a kultúráért és innovációért felelős miniszter

haon.hu, 2023. 04. 18.
Debrecenben járt Csák János miniszter, az egyetemre is ellátogatott - videóval

civishir.hu, 2023. 04. 18.
Miniszter: a Debreceni Egyetem a pozitív példa

index.hu, 2023. 04. 18.
A sikeres fintech cégek titka

insiderblog.hu, 2023. 04. 18.
Öt magyar Európai Digitális Innovációs Központ (EDIH) -

technokrata.hu, 2023. 04. 19.
AI az agrárban: 400 ezer eurós befektetés a magyar startupnál

duol.hu, 2023. 04. 19.
Lányok napja lesz a Dunaújvárosi Egyetemen

ictglobal.hu, 2023. 04. 19.
Mi a következő lépés az ipar 4.0 számára?

kecskemet365.hu, 2023. 04. 19.
Az lehetsz, ami csak szeretnél! Idén is megrendezik a Lányok Napját a kecskeméti Neumann János Egyetemen

mandiner.hu, 2023. 04. 19.
Hozzájárulunk a fejlődni vágyó vállalatok sikereihez! - Innovációra Magyar!

medicalonline.hu, 2023. 04. 19.
A magyar egészségügyi startupok remekelnek a piacra lépésben, de...

weborvos.hu, 2023. 04. 19.
A magyar egészségügyi startupok remekelnek a piacra lépésben

Műszaki Magazin, 2023. 04. 20.,7. oldal
Átadták a Magyar Innovációs Nagydíjat

www.3szek.ro, 2023. 04. 20.
Játszva tanulható a matematika

demokrata.hu, 2023. 04. 20.
A tudásért izzadni kell

dunaonline.hu, 2023. 04. 20.
Programokkal készül az egyetem a Lányok napjára

webradio.hu, 2023. 04. 20.
Magyarországon öt Európai Digitális Innovációs Központ indul a kkv-k és a közszféra digitális átállásának támogatására

computerworld.hu, 2023. 04. 20.
Európai Digitális Innovációs Központok segítik a kkv-k és a közszféra digitális átállását

napi.hu, 2023. 04. 20.
Muszáj felzárkóznunk: az unió kötelezi a magyar vállalatokat a digitalizációra

Sláger FM, Reggeli hírek, 2023. 04. 20.
Április 27-én rendezi meg a Nők a Tudományban Egyesület a lányok napja programot

minuszos.hu, 2023. 04. 21.
Sinen a kkv-k és a közszféra digitális átállása ? mínuszos.hu

mmonline.hu, 2023. 04. 21.
Jelentős kedvezményről maradnak le a hazai cégek

sikerado.hu, 2023. 04. 21.
A magyarok innovatívak - Sikeradó

uzletem.hu, 2023. 04. 21.
Öt Európai Digitális Innovációs Központ indul Magyarországon -
Link
webradio.hu, 2023. 04. 21.
Hankó Balázs: az elért eredmények azt mutatják, hogy a magyarok innovatívak
Link
weborvos.hu, 2023. 04. 21.
Kutatás-fejlesztés: 2030-ra legyen 8-10 "unikornis"

hir.ma, 2023. 04. 21.
Hankó Balázs: az elért eredmények azt mutatják, hogy a magyarok innovatívak

hirado.hu, 2023. 04. 21.
Hankó Balázs: Az elért eredmények azt mutatják, hogy a magyarok innovatívak

magyarhirlap.hu, 2023. 04. 21.
Hankó Balázs: Az elért eredmények azt mutatják, hogy a magyarok innovatívak

Sláger FM, 2023. 04. 21.
A magyarok innovatívak, ezt az eredmények is mutatják, mondta Hankó Balázs

Kossuth Rádió, Krónika 12:00, 2023. 04. 21
Magyarország jövőképessége a kutatás, a gazdaság és az egyetemek még szorosabb együttműködésén múlik, jelentette ki Hankó Balázs

M5, Agenda, 2023. 04. 21
A cél, hogy 2023-ra Magyarország az Európai Unió 10 leginnovatívabb országa között legyen, mondta Hankó Balázs

tv2, Tények, 2023. 04. 21
A fejlesztéseké, újításoké volt a főszerep a Joint Venture Szövetség konferenciáján Budapesten

index.hu, 2023. 04. 22.
Ötletekből nincs hiány, de uniós szinten nem rúgunk labdába

computerworld.hu, 2023. 04. 22.
Ez a nagy helyzet a magyar egészségügyi startupokkal

weborvos.hu, 2023. 04. 22.
Átadták a Richter Érdemérem Díjakat és a különdíjakat

computerworld.hu, 2023. 04. 23.
Gyakran nem élnek egy jelentős kedvezménnyel a hazai cégek

computerworld.hu, 2023. 04. 23.
Horizont Európa: biztosított a részvétel a magyar kutatók számára
Szerkesztő: Pazsák Zsófia, Design: Visualia Stúdió, Felelős kiadó: Dr. Szabó Gábor. A Hírlevél minden páratlan hét keddi napján jelenik meg, és aznap internetes portálunkon is olvasható.
Hírlevélszerkesztőség: 1116 Budapest, Fehérvári út 108-112.
tel.: (+36 1) 2000-731, e-levél: innovacio@innovacio.hu
A Hírlevélre a www.innovacio.hu c. portálon lehet regisztrálni.