XXXIII. évf. | 2023. március 28. | 6. szám

Hírek
Magyar Innovációs Szövetség
Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala
Eötvös Loránd Kutatási Hálózat
Várható esemény
Pályázati felhívások
Szakirodalomfigyelő
SajtószemleHÍREK | MAGYAR INNOVÁCIÓS SZÖVETSÉG

31. Magyar Innovációs Nagydíj

Összesen több mint 12,5 milliárd forint többlet bevételt eredményező, kiemelkedő társadalmi hasznot hozó, világszínvonalú teljesítményeket ismertek el a Magyar Innovációs Nagydíj átadási ünnepségén.

A 2022. évi Magyar Innovációs Nagydíj, valamint további 6 innovációs díj került átadásra az Országházban 2023. március 24-én. A tudósokból, elismert gazdasági szakemberekből álló bírálóbizottság, élén a kulturális és innovációs miniszterrel, elsősorban a gazdasági mutatók - az elért többleteredmény, többlet-árbevétel - és a társadalmi hasznosság alapján választotta ki a kiemelkedő innovációs teljesítményeit.

Závodszky Péter, a Magyar Innovációs Alapítvány elnöke, aki a Magyar Innovációs Nagydíj pályázatot 31 éve kiírja, ünnepi köszöntőjében elmondta, hogy a társadalmat az innovatív gondolat és szellem viszi előrébb, ezért elengedhetetlen a társadalmat átszövő kultúra és innováció. Latorcai János, az Országgyűlés alelnöke Széchenyi István szavaival köszöntötte a résztvevőket.

Az ünnepségen Csák János, kulturális és innovációs miniszter elmondta: a magyar siker kulcsa, a magyar szabadság záloga, hogy le tudjuk-e bontani az egymás közötti falakat és tornyokat az együttműködés erősítése érdekében. A hatékony innovációs ökoszisztémának az egyetemek, a kutatóintézetek, a vállalatok a kulcsai. Az innováció ideáit kereskedelmileg hasznosítani kell, az ideákat közelebb kell vinni a piachoz, a piacot pedig az ideákhoz. Ezt forrásokkal és infrastruktúrával segítenie kell az államnak és a magánforrásoknak is. A miniszter hangsúlyozta a társadalom és a gazdaság digitális átalakításának és a hazai hozzáadott érték növekedésének fontosságát, hogy Magyarország innovatívabb ország lehessen.

Bódis László, innovációért felelős helyettes államtitkár, a zsűri társelnöke a díjátadón ismertette a pályázatot és a bírálat menetét.

2022. évi Magyar Innovációs Nagydíjban a Mediso Kft. részesült az ultramagas térerejű PET/MRI termékcsalád kifejlesztéséért. A nanoScan® 3T és 7T ultramagas térerősségű PET/MRI termékcsalád kifejlesztése a Mediso által 2015-ben indított kutatás-fejlesztés-innovációs (KFI) programjával valósult meg, amelynek célkitűzése az volt, hogy egy világon teljesen egyedülálló MRI alapú képalkotó berendezés családot fejlesszen ki. A termékcsalád képes az ultramagas térerőnek köszönhetően kivételes részletességű képminőséget elérni, folyékony hélium felhasználása nélkül tartósan szupravezető hőmérsékleten (-269°C) működni, ultraalacsony zajú rádiófrekvenciás elektronika segítségével más módszerrel nem kimutatható agyi aktivitást detektálni, félvezető alapú PET detektorral az MRI-vel térben és időben egyidejű "szimultán" képalkotást megvalósítani, ezzel az agyi funkcionális és molekuláris folyamatokat egyszerre detektálni, valamint nagy mennyiségű radioaktív sugárzás kezelésére képes PET detektorral is működni ezzel rövid felezési idejű radiofarmakonokról és több állatról egyszerre képet alkotni.
Az Energiaügyi Minisztérium támogatásával kiírt 2022. évi Környezetvédelmi Innovációs Díjban a Karsai Holding Zrt. részesült a Karsai gyeprács kifejlesztéséért.A KARSAI gyeprács egy olyan innovatív műanyag építőipari termék, amely útburkolati alternatívaként használható. Felhasználása során olyan felület hozható létre, amely növeli a talaj teherbíró képességét, így alkalmassá válik tehergépjárművek, kamionok, mezőgazdasági gépek és még kisrepülőgépek útjainak, leszállópályáinak kialakítására is.Hatékonyan stabilizálja a talajt, elosztja a terhet, megakadályozza a talajeróziót. Úgy rögzíti a talaj felszínét, hogy a talaj levegőhöz jutását nem gátolja, el tud szivárogni az eső, vagy az olvadó hó, a lyukakban ki tud nőni a fű. Teljes egészében visszahasznosított műanyagból készült, így környezetbarát is.Lehetővé teszi a csapadékvíz elvezetését a talajba; a globális felmelegedés okán a forró nyári napsütésben nem forrósodik fel, így nem égeti el a fű gyökérzetét; nem színeződik el, míg a beton hamar elszíneződhet (pl. közlekedési utak, kifolyt olaj, vagy festékfoltok); a beton a hőtágulás, a gyökerek növekedése és a terepmozgás miatt idővel hajlamos berepedezni, míg a műanyagnál ez nem fordul elő; lényegesen könnyebb és olcsóbb a telepítése, nem szükséges különösebb előmunka, vagy szegélykövezés; különböző színekben is gyártható, vevői igény szerint.

Az Agrárminisztérium támogatásával kiírt 2022. évi Agrár Innovációs Díjban az AgroVIR Kft. részesült az AgroVIR 4 Connect digitális szolgáltatáscsomagért. Az AgroVIR 4 Connectet a VP2-4.1.8-21 Mezőgazdaság digitális átállásához kapcsolódó precíziós fejlesztések támogatása című mezőgazdasági termelőket támogató projekt hívta életre. Az alapgondolat, hogy az AgroVIR Global rendszerbe a szántóföldön történt eseményeket, munkaműveleteket, kijuttatásokat, felhasznált gépi és emberi erőforrások adatait ne manuálisan rögzítsék a rendszerbe, hanem az esemény megtörténtekor azok automatikusan érkezzenek. A beérkező adatokat az AgroVIR 4 Connect speciális felületein csak validálni kelljen, ezzel energiát és erőforrást spórolva, valamint ezzel kiküszöbölve az emberi, adminisztrációs hibákat. Az adatérkeztetés az AgroVIR Connect szolgáltatásával tud megvalósulni, ami a gépek saját adatkapcsolatát jelenti, vagyis azt, hogy mindenféle eszköz beépítése nélkül, a gépet nem változtatva a gép adatot szolgáltat. Ezt a kapcsolatot jelenti a Connect szolgáltatása. Az elmúlt években több flottakezelő rendszer üzemeltetőjével és a főbb gyártókkal azon dolgoztak, hogy olyan rendszert hozzanak létre, amely kiküszöböli az emberi hibákat, miközben növeli a hatékonyságot és kényelmet biztosít. Cél, hogy a jövőben minden fontos szereplőt bevonjanak.

A Gazdaságfejlesztési Minisztérium támogatásával kiírt 2022. évi Ipari Innovációs Díjban és a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala 2022. évi Innovációs Díjában az AGM Beton Zrt. részesült az előregyártott elemekből készített 1000-1500 m3-es vasbeton víztoronyért. Az AGM Beton Zrt. kifejlesztett egy olyan eljárást, amivel az 1000 m³-nél kisebb térfogatú víztornyok előre gyártott vasbeton elemekből gyorsan és költséghatékonyan építhetők meg. A vasbeton szerkezetek tervezésénél a ma már nyilvánvalóan alapvető fontosságú állékonyság és vízzáróság követelménye mellett, kiemelt jelentőségű lett a használati élettartam kérdése. Ennek érdekében, a vasbeton szerkezetek esetében előtérbe került a nagyteljesítményű betonok gyártásának igénye, ezáltal költséghatékony szerkezetek létrehozása. A cég gyakorlatilag megalakulása (1997) óta rendkívül tudatosan használja az iparjogvédelmi oltalmak adta lehetőségeket a fejlesztések eredményeként születő megoldások védelmére. Az AGM Beton Zrt. az elmúlt 25 évben összesen 17 db magyar szabadalmi bejelentést tett, melyek közül 12 végleges szabadalmi oltalomban részesült. A szabadalmi oltalom mellett használatiminta-oltalmat, valamint védjegy oltalmat is szereztek Magyarországon. Jelenleg is folyamatban van egy szabadalmi bejelentésük érdemi vizsgálata a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala előtt, ami éppen a pályázat tárgyát képező vasbeton víztoronyra és az alkalmazott technológiára vonatkozik.

A Gazdaságfejlesztési Minisztérium támogatásával kiírt 2022. évi Informatikai Innovációs Díjban a MÁV-START Zrt. és a MÁV Szolgáltató Központ Zrt. részesült a START Europa - nemzetközi jegyértékesítési rendszer digitális átalakulásáért. A MÁV-START Zrt. nemzetközi értékesítési és díjszabási rendszerének megújítása 2020-ban a START Ausztria kedvezmény bevezetésével kezdődött, és 2022-re a 15 országra kiterjesztett START Europa ajánlattal, valamint az online jegyétékesítési funkcionalitással teljesedett ki. Az innovatív ajánlat alapjaiban változtatta meg a nemzetközi vasúti ajánlatok szerkezetét, összetételét és piacszemléletét, teret engedve az adatvezérelt, a piaci igények változására dinamikusan reagálni képes digitális megoldásoknak. A nemzetközi piaci és technológiai kihívásokra a válasz egy új nemzetközi ajánlat, amely bárhol megvásárolható, egy menetjegyként bárhonnan - bárhova kiadható, több árszintű, az utasokat ösztönzi az elővételi jegyvásárlásra, és a kevésbé kihasznált vonatok használatára. A START Europa tehát egy vonathoz kötött, több árszintű nemzetközi ajánlat, amely lehetővé teszi az ajánlatban részes országok minden állomására a legkedvezőbb árú menetjegyek eladását a hagyományos papír alapú jegyek mellett online formában is. A START Europa ajánlatrendszer kialakítása a MÁV Csoporton belül, saját források felhasználásával a MÁV-START Zrt. és az értékesítési rendszert fejlesztő MÁV Szolgáltató Központ Zrt. együttműködésével történt.

A Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal "Alapkutatástól a piacig" 2022. évi Innovációs Díjában a TargetEx Kft. részesült a fehérjeexpressziós és fehérjetisztítási platform fejlesztéséért.
A TargetEx Kft. az elmúlt évek során kialakított egy rekombináns fehérjék előállítására alkalmas termelő és tisztító kapacitást/képességet. A kifejlesztett technológia alkalmas arra, hogy a fehérje szekvencia információból kiindulva, bármely fehérjét rekombináns formában, különböző gazdasejtekben (baktérium-, élesztő-, rovar-, vagy emlős sejt) - elő lehessen állítani, és tisztítani. Ezek a nagy tisztaságú fehérjék alkalmazhatók diagnosztikában, vakcinálásban és gyógyszerkutatásban, lehetnek enzimek, vakcina alegységek, ill. gyógyszercélpont fehérjék. A társaság 2018 óta ISO9001 minőségbiztosítási szabvány szerint gyárt fehérjéket, amelyek in vitro diagnosztikai célra felhasználható termékek alkotórészei lesznek. A reverz transzkriptáz esetében készített nagyobb hőstabilitású mutáns azt eredményezte, hogy az enzim magasabb hőmérsékleten is működőképes. Egy másik mutáns megengedi olyan enzimkeverék gyártását, amely liofilizálható vagy beszárítható. Az RNS védelmét szolgáló RNáz inhibitorunk kivételes abban, hogy nem tartalmaz endotoxint és állati eredetű anyagok felhasználása nélkül is gyártható. A PfuS és dUTPáz enzimeink felhasználásával készített enzimkeverék nagyobb másolási pontosságot eredményez és hosszabb DNS szakaszok amplifikációját teszi lehetővé. Az állandó hőmérsékleten történő génamplifikációhoz használható Bst polimeráz enzimet fehérjemérnöki tervezéssel módosították, hogy alkalmassá tegyék gyors, helyben elvégezhető (Point of Care (PoC)) diagnózisra.

A bírálóbizottság a Magyar Innovációs Nagydíj pályázat keretében kiemelt elismerésben 3 innovációs teljesítményt részesített. A debreceni Sensirion Hungary Kft. a Sensirion megoldása az olajipar metánkibocsátásának csökkentéséért, a Pécsi Tudományegyetem és a Piatnik Budapest Kft. Dienes MathLab matematikatanítási eszközkészlet kifejlesztéséért, valamint a Bábolna TETRA Kft. "Tojóhibridtenyésztéssel a világ élvonalában" c. pályázatáért.
A 31. Magyar Innovációs Nagydíj pályázati felhívásra összesen 37 pályamű érkezett be, amelyek közül a bírálóbizottság 35 innovációt ismert el sikeres, 2022-ben megvalósult teljesítményként. Ezek révén a megvalósító vállalkozások jelentős többletbevételt értek el (melynek több, mint harmada exportból származik). A megtakarítások, az árcsökkentő hatás, a környezeti terhelés csökkentése, révén további több 20 milliárd Ft társadalmi haszon keletkezett.

A díjazottakról és további 29, innovációnak elismert pályázatról szóló kiadvány a következő linken nyitható meg.

A 31. Magyar Innovációs Nagydíj pályázat a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal támogatásával, az NKFI Alapból valósult meg.

Végrehajtás Operatív Program Monitoring Bizottság tájékoztató nap

2023. március 17-én (hibrid formában) került sor a Végrehajtás Operatív Program Monitoring Bizottságának tájékoztató napjára. A Végrehajtás Operatív Program fő célja a többi operatív program hatékony megvalósításának támogatása. Szövetségünket dr. Kristóf Péter választmányi tag, régiós igazgató képviselte, aki röviden bemutatta a MISZ tevékenységét, és hangsúlyozta, hogy a Szövetség tagjai hazánk innovációs potenciáljának gerincét adják. Kifejtette továbbá, hogy az innováció az újdonság mellett a gyorsaságról is szól. Hiába költ Magyarország évente több száz milliárd forintot K+F+I-re, ha a források lassan jutnak el a kedvezményezettekhez, akkor annak hasznosulása jellemzően elmarad a kívánatos szinttől. Ez is az oka annak, hogy Magyarország K+F+I költéseihez mért innovációs teljesítménye relatív alacsony, és hazánk az ezt mérő rangsorokban rendre a " mérsékelt innovátor" kategóriában végez. Az ezen kategóriából történő kitörés érdekében a Monitoring Bizottság elsődleges feladatának a pályázatok felgyorsítását javasolta, ami nemcsak a MISZ és az innováció, hanem minden hazai kedvezményezett érdekét tudja szolgálni.

A Végrehajtás Operatív Program Monitoring bizottságának alakuló ülésére 2023. március 24-én került sor.

Digitális Megújulás Operatív Program Plusz Monitoring Bizottság alakuló ülés

A Digitális Megújulás Operatív Program (DIMOP) Plusz Monitoring Bizottságának alakuló ülésére 2023. március 21-én került sor Budapesten. Az eseményen Szövetségünket dr. Kristóf Péter választmányi tag, régiós igazgató képviselte. A Monitoring Bizottság legfőbb feladata az éves fejlesztési keret meghatározása, a felhívások végleges szövegének jóváhagyása, valamint az irányító hatósággal együttműködve a program végrehajtása során a horizontális elvek és politikák érvényesítéséről való gondoskodás. A Bizottságot 50-50%-ban kormányzati és civil szereplők alkotják.

Az ülésen sor került Digitális Megújulás Operatív Program Plusz stratégiai keretének bemutatására, a kommunikációs terv ismertetésére, valamint elfogadásra került a Monitoring Bizottság ügyrendje, a DIMOP Plusz Éves Fejlesztési Kerete és a kiemelt támogatási konstrukciókra vonatkozó kiválasztási kritériumrendszer.

Kitüntetések a nemzeti ünnepen - Széchenyi-díj, Magyar Érdemrend

Magyarország köztársasági elnöke március 15. alkalmából kitüntetéseket adományozott. A Széchenyi-díjakat és a Magyar Érdemrendeket a Parlament kupolacsarnokában tartott ünnepségen adták át.

Széchenyi-díjat kapott Sperlágh Beáta neurofarmakológus, címzetes egyetemi tanár, a Magyar Tudományos Akadémia levelező tagja, az agy energiaellátásáért felelős ATP molekula ideghálózatok közötti ingerületátviteli szerepének feltárása, illetve a magyar gyógyszerkutatás sikeres nemzetközi képviselete terén is kiemelkedő szakmai tevékenysége elismeréseként. Beáta az Országos Tudományos és Innovációs Olimpia zsűritagja is.

Egyeztetés a Felsőoktatási Tagozattal

2023. március 16-án, Dr. Jakab László, a Magyar Innovációs Szövetség ügyvezető igazgatója egyeztetett Magyar Dániellel, a Felsőoktatási Tagozat vezetőjével. Áttekintették az elmúlt év eseményeit, a 2022-es évi beszámolóhoz szükséges információkat és a következő időszakra tervezett programokat.

Jelölőbizottsági ülés

A MISZ teljes körű tisztújítása végett megalakult Jelölőbizottság 2023. március 16-án megtartotta második ülését a MISZ székhelyén.

Dr. Pakucs János vezetésével a Jelölőbizottság tagjai (Dr. Jakab László, ügyvezető igazgató, Némethné Riba Nikoletta, marketing igazgató és Dr. Dombi Viktor, FB elnök) részletekbe menően újratárgyalták a jelölt listát. A tagok előzetesen egyeztettek a pályázók jelentős részével, majd a többes jelölések miatt átbeszélték az összes tisztséget (Elnök, Ált. elnökhelyettes, Alelnök, Elnökségi tag, Felügyelő Bizottsági tag, Választmányi tag). Továbbá megállapodtak a tisztújítás technikai menetét illetően is.

Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala

Jedlik Ányos-díj 2023

Idén is átadták a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatalának (SZTNH) egyik legrangosabb díját a Jedlik Ányos-díjat, amely a kimagaslóan sikeres feltalálói tevékenység, valamint a kiemelkedő színvonalú és hatékonyságú iparjogvédelmi munkásság elismerését szolgálja. A Magyar Nemzeti Múzeumban 2023. március 17-én kiosztott díjat ezúttal az egyetemi szférában, a vegyiparban és a szellemitulajdon-védelem területén tevékenykedő szakemberek kapták.

Idén immár 27. alkalommal osztották ki a Jedlik Ányos-díjat a szellemitulajdon-védelemmel foglalkozó kiváló magyar szakembereknek. A megalapítása óta eltelt több, mint negyedszázad alatt összesen 133-an részesültek ebben a rangos kitüntetésben, akik jellemzően kiemelkedő iparjogvédelmi portfólióval rendelkező feltalálók, kutatók, fejlesztők, továbbá szabadalmi ügyvivők, ügyvédek, jogi képviselők, valamint hivatali munkatársak voltak.

A magyar innováció nemzeti szuverenitásunkat, társadalmunkat, gazdaságunkat egyaránt erősíti - hangsúlyozta Hankó Balázs, a Kulturális és Innovációs Minisztérium innovációért és felsőoktatásért felelős államtitkára köszöntőjében. Az államtitkár kiemelte: az idei díjazottak olyan meghatározó személyek, akik ötletből értéket teremtettek. "Önök a magyar innovációt teszik a mindennapok részévé, úgy, hogy mindez társadalmunk, jövőnk szilárd alapja is egyben" - mutatott rá Hankó Balázs, hozzátéve: a kormány feladata olyan szabályozások létrehozása, amelyek biztosítják az innováció folyamatát az ötlettől a megvalósulásig, valamint ehhez a megfelelő források rendelkezésre bocsátása.

Pomázi Gyula, az SZTNH elnöke szerint az innováció legfontosabb szereplője az ember, akiben megszületik az ötlet, majd másokkal együttműködve megvalósítja azt, és így teremt értéket. Felhívta a figyelmet arra, hogy Jedlik Ányos első műve, amelyben találmányait rögzítette, 1850-ben jelent meg saját kiadásban Súlyos testek természettana címmel. Jedlik eljutott odáig, hogy amit kitalált azt dokumentálja, hogy azok egyszer majd a szellemi tulajdon részévé válhassanak - magyarázta az elnök. Pomázi Gyula szerint a Jedlik Ányos-díj a fiataloknak megmutatja, hogy érdemes olyan kutatónak, szakembernek lenni, aki az innovációval, a kreatív energiák felszabadításával valami újat, eredetit tud alkotni.

További információk a következő linken.

Eötvös Loránd Kutatási Hálózat

A TTK vezetésével nemzeti laboratórium alakult a hazai gyógyszerkutatás és -fejlesztés elősegítésére

Az ELKH Természettudományi Kutatóközpont (TTK) vezetésével magalakult a Nemzeti Gyógyszerkutatási és Fejlesztési Laboratórium (PharmaLab), melynek célja terápiás és diagnosztikai megoldások, valamint gazdaságos és környezetbarát hatóanyag- és gyógyszerkészítmény-gyártásra alkalmas eljárások fejlesztése onkológiai, immunológiai és idegrendszeri betegségek kezelésére. A projekt a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem (BME), az Eötvös Loránd Tudományegyetem (ELTE), a Pécsi Tudományegyetem (PTE), valamint az Eötvös Loránd Kutatási Hálózat (ELKH) három kutatóhelye - a Szegedi Biológiai Kutatóközpont (SZBK), a Kísérleti Orvostudományi Kutatóintézet (KOKI) és a TTK - konzorciális együttműködésében, összesen 5.450 millió forint vissza nem térítendő európai uniós és hazai támogatással valósul meg.

További információk: A TTK vezetésével nemzeti laboratórium alakult a hazai gyógyszerkutatás és -fejlesztés elősegítésére

Maróth Miklós, az ELKH elnöke mellett a kutatóhálózatból további tizenkilencen részesültek állami kitüntetésben a március 15-ei nemzeti ünnep alkalmából

Maróth Miklós, az Eötvös Loránd Kutatási Hálózat elnöke a március 15-ei nemzeti ünnep alkalmából a Magyar Érdemrend nagykeresztje polgári tagozat kitüntetést vette át Novák Katalin köztársasági elnöktől. Az ELKH-ból további tizenkilencen részesültek állami kitüntetésben kimagasló tudományos munkájuk elismeréseként.

További információk: Maróth Miklós, az ELKH elnöke mellett a kutatóhálózatból további tizenkilencen részesültek állami kitüntetésben a március 15-ei nemzeti ünnep alkalmából

Közel 3,5 milliárd forint támogatást nyert a Wigner FK által vezetett konzorcium a Kvantuminformatika Nemzeti Laboratórium fejlesztésére

Az ELKH Wigner Fizikai Kutatóközpont (Wigner FK) által vezetett konzorcium mintegy 3,5 milliárd forint támogatást nyert a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal (NKFIH) pályázatán a Kvantuminformatika Nemzeti Laboratórium (KNL) fejlesztésére. A következő 3 évben megvalósuló projekt kiemelt céljai között szerepel a hazai kvantumkommunikációs hálózat kiépítése, a kvantuminformatika elemi építőköveinek fizikai megvalósítása, valamint egy olyan szakemberbázis kiépítése, amely élvonalbeli szimulációkat tud kialakítani és elvégezni a kvantumrendszerek és a kvantumszámítás területén. A hazai kvantuminformatikai és kvantumfizikai kutatások összefogására 2020-ban létrehozott nemzeti laboratóriumot működtető konzorcium további tagjai a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem (BME) és az Eötvös Loránd Tudományegyetem (ELTE).

További információk: Közel 3,5 milliárd forint támogatást nyert a Wigner FK által vezetett konzorcium a Kvantuminformatika Nemzeti Laboratórium fejlesztésére

Várható esemény


Innovációmenedzsment Akadémia tavaszi képzései

Tagszervezetünk, a Glósz és Társa Kft a vállalati gyakorlatban jól hasznosítható képzések formájában vezetik be az érdeklődő szakembereket a vállalati kutatás-fejlesztési és innovációs projektek világába. A képzési programok résztvevői a vállalati gyakorlatban közvetlenül alkalmazható módszereket sajátítanak el az innovációmenedzsment területéhez kapcsolódóan. Az ötféle szakmai nap egyben, önállóan, vagy szakmai csoportokban is igényelhetők

Képzéseiket azoknak a vállalati szakembereknek ajánlják, akik szeretnék a vállalati kutatás-fejlesztési és innovációs projektek teljes életciklusát átlátni, a munkakörük ellátásához szükséges tudásukat kiegészíteni, folyamatban lévő kutatás-fejlesztési projektjeiket eredményesen lebonyolítani. Ajánlják továbbá olyan startup cégeknek, akik a sikeresen kifejlesztett, piacképes termékük üzleti hasznosításához szükséges pénzügyi feltételeket tőkebefektetők bevonásával kívánják biztosítani.

További információk és jelentkezés a következő linken.

PÁLYÁZATI FELHÍVÁSok


Magyar Formatervezési Díj 2023 pályázati felhívás

A Kulturális és Innovációs és Technológiai Minisztérium ismét meghirdeti a legrangosabb hazai designelismerést, a Magyar Formatervezési Díjat. A Magyar Formatervezési Tanács tervezők, gyártók, megrendelők, kereskedők és forgalmazók pályázatát egyaránt várja.

Pályázni az elmúlt három évben létrehozott termékekkel, szolgáltatásokkal lehet termék, vizuális kommunikáció, terv és diákmunka kategóriában. A neves szakemberekből álló bírálóbizottság a pályázatokat olyan értékelési szempontok mentén méri össze, mint a formai minőség, felhasználó központú kialakítás, piaci versenyképesség, vagy épp a fenntarthatóság szempontrendszerének való megfelelés.

A pályázatokat elektronikusan kell beküldeni az mfd@hipo.gov.hu e-mail címre. A pályázati anyagnak tartalmaznia kell a szöveges és képi dokumentációt, a jelentkezési lapot és az adatlapot.

Beküldési határidő: 2023. május 2., éjfél.

A részletes pályázati kiírás, a jelentkezési lap és az adatlap elérhető a következő linken.

A pályázattal kapcsolatos további részletek, valamint a korábbi évek elismertjei elérhetőek itt.

Moholy-Nagy László Formatervezési Ösztöndíj

A Moholy-Nagy László Formatervezési Ösztöndíj (MNL) - fiatal tehetségek önálló alkotói munkáját és szakmai fejlődését segítve - a hazai formakultúra fejlődését és annak nemzetgazdaságba való integrálását, azaz a hazai gazdaság versenyképességének növelését célozza meg. A pályázatra gyártói együttműködéssel megvalósítandó vagy önállóan kialakított, megalapozott szakmai programmal jelentkezhet minden 35. évét még be nem töltött, szakirányú diplomával rendelkező tervező-, illetve iparművész. Az ösztöndíjprogram meghirdetéséről és lebonyolításáról a Magyar Formatervezési Tanács Irodája gondoskodik.

Az ösztöndíj összege bruttó 1.200.000 Ft, futamideje 6 hónap.

A Moholy-Nagy László Formatervezési Ösztöndíjat minden év kora tavaszán hirdetik meg az alábbi kategóriákban:
 • önálló tervezői projekt;
 • önálló designelméleti, -kutatási projekt;
 • önálló tervezői projekt, gyártói együttműködéssel;
 • együttműködő cégek feladatkiírására benyújtott projekt.

Az ösztöndíj pályázat részletes kiírása az alábbi linken érhető el.

A pályázatokat 2023. április 3-ig várja a Magyar Formatervezési Tanács Irodája, elektronikus úton a moholyosztondij@hipo.gov.hu e-mail címen.

Az ELKH Titkárság harmadik alkalommal hirdette meg a fiatal kutatók elismerésére 2021-ben alapított Bárány Róbert Díj pályázatát

Az Eötvös Loránd Kutatási Hálózat (ELKH) Titkársága 2021 óta immár harmadik alkalommal hirdette meg a Bárány Róbert Díj pályázatát az ELKH nemzetközi szinten kimagasló teljesítményt nyújtó fiatal kutatói tudományos eredményeinek elismerése céljával. A díj elnyerésére a 40. életévüket 2023. december 31-éig be nem töltő kutatók pályázhatnak.

További információk: Az ELKH Titkárság harmadik alkalommal hirdette meg a fiatal kutatók elismerésére 2021-ben alapított Bárány Róbert Díj pályázatát

Megjelent az ELKH "Proof of Concept" Program 2023. évi felhívása

Az Eötvös Loránd Kutatási Hálózat (ELKH) Titkársága 2021 óta immár harmadik alkalommal hirdeti meg "Proof of Concept" Programjának pályázatát. A program kiemelt célja az ELKH kutatóhelyein - beleértve a Támogatott Kutatócsoportok Irodáját is - folytatott kutatás-fejlesztési és innovációs tevékenység elősegítése az ötlet keletkezésétől a piacra lépéshez szükséges fejlesztési mérföldkövekig. A pályázatok elektronikus úton történő benyújtásának határideje 2023. április 17.

További információk:
Megjelent az ELKH "Proof of Concept" Program 2023. évi felhívása

SZAKIRODALOMFIGYELŐ


Stuart Russell & Peter Norvig: Artificial Intelligence: A Modern Approach - Pearson, 2022, 4th Edition - E-könyv
Dr. Osman Péter ismertetése

"A legátfogóbb, naprakész bevezetés a mesterséges intelligencia elméletébe és gyakorlatába"
a Pearson ajánlójából. (Kiemelések tőlem).

Egy kis gondolkodnivaló a témához. Descartes híres tétele: "Cogito, ergo sum" azaz gondolkodom, tehát vagyok. A szerzők is tárgyalják bevezetőjükben a híres Turing-tesztet, amely annak megállapítására szolgál, képes-e egy mesterséges intelligencia (MI) úgy válaszolni kérdésekre, hogy ne lehessen eldönteni, ember vagy gép-e a válaszadó, Vajon új Turing-tesztként szolgál-e, ha a mesterséges intelligencia felfedezi magának Descartes igazságát? Továbbmenve: manapság gyakori kérdés, van-e, lesz-e a MI-nek öntudata. Minden bizonnyal erre is alkalmazható egyfajta Turing-teszt: kérdezzük önmagáról!

A könyvről a legjobbak egyik legjobbja, a University of California, Berkeley: "A MI hiteles, mértékadó, leginkább használt tankönyve, amelyet több mint 1500 iskola vett át."

A Goodreads 72 kiadását mutatja meg.
The Ohio State University: "Sokaknak ez a könyv a MI tényleges bibliája. Utazásodnak az adattudomány alkalmazásához vezető úton itt kell kezdődnie."
A Pearson ajánlójából: "E könyv az Ön szakkönyve a modern MI elméletéhez és gyakorlatához. Bemutatja a főbb fogalmakat, intuitív magyarázatokkal és mellőzve a technikai nyelvezetet, mielőtt a matematikai vagy algoritmikus részletekbe bocsátkozik. Az alapvető és a fejlettebb témakörök mélyreható tárgyalása szilárd tudást nyújt a MI határterületeiről, zavarba ejtő bonyolultság és mélység nélkül. A MI egységbe fogott megközelítése világosan elénk tárja, miként illeszkednek össze annak különféle részterületei, hogy tényleges, hasznos programokat alkossanak.

E 4. kiadást frissítettük, hogy naprakész legyen a legújabb technológiákkal, valamint egyesítettebb módon mutassa be a fogalmakat. [Ennek jellemzőiből]

Új fejezetek szolgálnak kiterjesztett tárgyalással a valószínűségi programozásról, a multiágens döntéshozatalról, a mélytanulásról és annak felhasználásáról a természetesnyelv-feldolgozásban.

A számítógépes látással, természetesnyelv-megértéssel és beszédfelismeréssel foglalkozó részek frissítése megmutatja a mélytanulási módszerek hatását ezekre a területekre.
A robotikával foglalkozó részt jelentősen kibővítettük, hogy felölelje az emberrel interakcióba lépő robotokat, valamint a megerősítő tanulás alkalmazását a robotikában.

Részletesen tárgyaljuk a legújabb előrelépéseket a MI alkalmazásokban.
A könyv Előszavából: "A MI egy nagy terület és ez egy nagy könyv."
(Való igaz! A fontos jellemzőiből:
 • 1166 oldal, 7 részben 29 fejezetre tagolva.
 • Részletes, alapos név- és tárgymutató - 47 oldal -, ami a témakör kislexikonává teszi a könyvet. Benne az oldalszámok hiperlinkek, a kattintás a kérdéses oldalra visz.
 • Az e-könyv szolgáltatásai nagyban növelik a használati értékét.
 • Keresőfunkciót is tartalmaz, amely lehetővé teszi, hogy bármilyen karakterláncra, pl. névre, kifejezésre keressünk a szövegben.
 • Ha kijelölünk egy részt, az kimásolható, jegyzetet fűzhetünk hozzá.
 • Készíthetünk róla a könyv rendszerében tárolt szókártyát/memóriakártyát.
 • A kijelölttől egy kattintás a Wikipedia szócikkére visz (más kérdés, mennyire jó az egyezés, az mennyire releváns - OP),
 • A kijelölttel kezdődően bekapcsolhatjuk a hangos felolvasást. Fontos ehhez: állítható a felolvasás sebessége, és két felolvasó közül választhatunk: egyikük magyar, helyenként kissé magyaros kiejtéssel, a másik szép, jól érthető BBC-English.)
 • "Igyekeztünk feltárni benne a terület teljes szélességét, amely felöleli a logikát, a valószínűséget, a folytonos matematikát, az észlelést, az okfejtést és következtetést, a tanulást, a korrektséget, a bizalmat, a társadalmi jót és biztonságot, valamint alkalmazásokat. amelyek a mikroelektronikai eszközöktől az űrkutatásban használt bolygókutató robotokig, és a milliárd felhasználóval bíró online szolgáltatásokig terjednek.
A Modern Megközelítés alcím azt jelenti, hogy mai nézőpontból adjuk elő a történetet. Egy közös keretbe egyesítjük a mai tudást, újraformálva a korábbi műveket olymódon, hogy a ma elterjedt eszméket és fogalmakat használjuk.

Elsődleges célunk megismertetni az eszméket, amelyek az MI kutatás elmúlt 70 évében felmerültek, szintúgy a megelőző két évezred kapcsolódó munkáit. Igyekeztünk elkerülni a túlzott formalitást ezen eszmék bemutatásában, ám megtartani a pontosságot.

A könyvet elsődlegesen egyetemi kurzusokhoz szánjuk, de szintúgy alkalmas egyéni tanulásra is. 28 fejezetének mindegyike nagyjából egyhetes tanulást jelent. A bibliográfiai utalások segítenek tovább is olvasni a témához. Az egész szövegben a fontos pontokat lapszéli ikonok emelik ki. A megjelenő új fogalmak, kifejezések hasonló jelölést kapnak. A tanulást széleskörű irodalomjegyzék is segíti. Az egyetlen használati előfeltétel, hogy az olvasó ismerje a számítógép-tudomány alapfogalmait (algoritmusok, adat-struktúrák, komplexitás) másodéves egyetemi szinten. Egyes témákhoz hasznos lehet a lineáris algebra és a differenciál- integrálszámítás ismerete elsőéves szinten."

Jocko Willink Vezetési stratégiák és taktikák - Az Extreme Ownership szerzőjének gyakorlati kézikönyve - 21. Század Kiadó, 2022
Dr. Osman Péter ismertetése

A modern piacgazdaság a hódító háborúk folytatása más eszközökkel (Carl von Clausewitz híres tétele nyomán).

Majd 40 éve a marketing és a vezetési szakirodalom egyik szenzációja volt Philip Kotler - »a marketing pápa« - és Ravi Singh tanulmánya, a Marketing hadviselés az 1980-as években. Bemutatták, hogyan jelenik meg a hadművészet stratégiai és taktikai gondolkodása a piaci munkában. Kendőzetlenül kimondták: "A piaci részesedés növelése érdekében kialakított stratégiák iránt megnövekedett igény arra készteti a vezetőket, hogy fokozottabb mértékben forduljanak a hadtudományok felé. Az eddig kiadott összes marketing könyv közül talán a legjobb a híres porosz generális és katonai szakértő, Karl von Clausewitz könyve: A háborúról." (Kiemelések tőlem) Hasonló logikával szintúgy e szakirodalom egyik alapműveként tartják számon a Kr. e. IV. században élt kínai Szun Ce A háború művészete c. művét.

Napjainkra nagyot változott a hadviselés mind a katonai, mind az egyéb terepeken, s mai katonák is kerülnek a szakmai könyvespolcok elejére. Ilyen Jocko Willink és Leif Babin: Extreme Ownership - Teljes felelősségvállalás - Két NAVY SEAL-parancsnok tapasztalatai és leckéi csapatról és vezetésről c. könyve is (21. Század Kiadó, 2021. - Hírlevél 2022/7. szám).

Willink e mostani könyvének eredeti alcíme: Terep (vagy harctéri) kézikönyv. "Terep": az elméleti felkészültségnek kijáró minden tisztelet mellett is tudni kell Helmuth Karl Bernhard von Moltke gróf, porosz királyi tábornagy (1800. - 1891.) híres tételét: "Egyetlen haditerv sem éli túl az ellenséggel való találkozást." Az ebből kialakuló helyzetet a terepen a vezetőnek kell tudnia uralnia, s benne győzelemre vezetnie az embereit.

A Kiadó ajánlójából: "#1 New York Times bestseller, #1 USA Today bestseller
A Vezetési stratégiák és taktikák elmagyarázza a vezetéssel kapcsolatos elméleti tudnivalókat, és ezeket gyakorlatban alkalmazható stratégiákra fordítja le, amely utóbbiakat a tettek szintjén, taktikai síkon is bemutatja. Ez a könyv maga a megoldás, amelyre minden vezetőnek szüksége van - hogy ne csak értse, mi zajlik a vezetés területén, hanem képes legyen játszani ezt a játékot, és nyerni tudjon benne."

A világelsők közé tartozó McMillan Publishers kiadó a szerzőről: "Willink 20 évig szolgált a Navy SEAL alakulatoknál, s a Task Unit Bruiser, az iraki háborúban a legtöbb kitüntetést elnyerő speciális műveleti egység parancsnokává emelkedett. Leszerelése után társalapítója lett az Echelon Front élvonalbeli vezetési és menedzsment tanácsadó cégnek. (Ez után szakirodalmi munkásságát ismertetik.)"

Willink erről és e könyvéről: "Amikor leszereltem a Hadseregtől, civil vezetőket kezdtem tanítani a harci vezetés ugyanazon elveire. SEAL-csapattársammal vezetői tanácsadó céget alapítottunk. A harctérről hozott elvek minden vezetői helyzetben alkalmazhatók. A harctéren tanultakról két könyvet írtunk, ezekben szerepelnek harci vezetőként szerzett tapasztalataink, és útmutatás, hogy a harci vezetés elvei miként alkalmazhatók az üzleti életben. Ezek a könyvek világosan magyarázzák el az alapelveket, amiket aztán a harctérről és az üzleti világából hozott történeteken keresztül mutatnak be. A vezetőktől kapott, a világ minden részéről érkező visszajelzések hihetetlenül pozitívak voltak, ahogy a könyvek alapelveit a saját világukra alkalmazták.

Az elvek alkalmazása azonban nagyobb feladat lehet, mint gondolnánk. Míg a fogalmak elsajátítása meglehetősen egyszerű, néha többre van szükség. A vezetőnek meg kell értenie az elvek tényleges megvalósításához szükséges stratégiákat és taktikákat - miként lehet az elveket a gyakorlatban alkalmazni. Meg kell értenie a stratégiai alapokat, amelyekre az elvek épülnek, és a tantételeket alkotó alapelveket. Ezután a vezetőnek el kell sajátítania a vezetési elvek alkalmazásához használt taktikai készségeket, stratégiai manővereket és kommunikációs technikákat. Ez a könyv erről szól. A terepre szánt kísérőnek készült, hogy segítse a vezetőket a vezetésben. Úgy lett megírva és megtervezve, hogy referenciaként legyen használható, így bármely vezető gyorsan megérthesse és megvalósíthassa az adott helyzetre vonatkozó stratégiákat és taktikákat."

Szembenézni a feladattal: "Ha vezetők vagyunk, nincsenek kifogások, és mást nem hibáztathatunk. Nekünk kell döntéseket hoznunk. Nekünk kell kapcsolatokat építenünk. Úgy kell kommunikálnunk, hogy mindenki megértse. A vezetés csakis rajtunk múlik. Ugyanakkor a vezetés egyáltalán nem rólunk szól, hanem a csapatról. A csapat fontosabb, mint mi.

A könyvben található vezetői stratégiák és taktikák nem azt a célt szolgálják, hogy mi sikeresek legyünk; arra vannak, hogy a csapat sikeres lehessen. Ha ezeket azzal a céllal használjuk, hogy segítsünk másokat, és segítsünk a csapatnak a feladatot teljesíteni, akkor a csapat sikert arat. És ha a csapat sikeres, akkor vezetőként és emberként is nyerünk. De ennél ezerszer fontosabb, hogy az embereink nyernek. És ez az igazi vezetés!"

Natalie Nixon: Kreativitásugrás - A kíváncsiság, az improvizáció és az intuíció alkalmazása a munkában - Pallas Athéné Könyvkiadó, 2020
Dr. Osman Péter ismertetése

"Nixon új könyve friss szemléletű tankönyvet ad, miként ápoljuk a kreativitást a munkahelyen"
a Penguin Random House és a Goodreads ismertetőjének mottója.

"Nixon segíthet szabadon szárnyalóvá tenni a munkát, amelyre születtél."
ezzel indítja könyve ajánlóját Nixon projektcége, a Figure 8 Thinking.

"Nixon kreativitás stratéga. Alaptétele, hogy ebben a negyedik ipari forradalomban kreativitás-ugrás kell ahhoz, hogy át tudjuk hidalni a szakadékot a rutinmunka és az olyannyira keresett és nagyra értékelt innováció között. Állítja, hogy az ember kreativitásra van huzalozva, s ez olyan készség, amelyet bárki képes kifejleszteni magában. Ehhez egyensúlyt kell teremteni a csodálkozás (csodálat, merészség, kíváncsiság) és a szigor (fegyelem, képességek építése, figyelem a részletekre) között, és hogy az érdeklődés, vizsgálódás, rögtönzés és az ösztönös ráérzés - intuíció - a kulcsfontosságú gyakorlatok e képességek fejlesztésében. E könyvében 56, a legkülönfélébb szakmai hátterű emberrel folytatott interjúra támaszkodva tár elénk megvilágító erejű példákat arra, miként mutatkozik meg a kreativitás a munka minden területén. Példáit a farmgazdálkodásból, a jogi munkából, a vízvezeték-szerelésből, az illatszerész-szakmából. a gyógyászatból, az oktatás-nevelésből, a technológiából, és továbbiakból hozza." - a Goodreads ajánlójából (kiemelések tőlem)

"Nixon itt bámulatos ügyességgel vegyít megannyi meglátást, hogy a valódi innováció folyamatát új megvilágításba helyezze. Gyakorlatias megközelítését rendkívüli alapossággal tárja elénk, így még a leganalitikusabb gondolkodású olvasót is képes meggyőzni, hogy a kreativitás üzleti értékkel bír."Derek Newberry, specialista Boston Consulting Group.

Róla: "Figure 8 Thinking névre keresztelt tanácsadói tevékenységem keretében szervezeteknek és vezetőknek segítek annak beazonosításában, ténylegesen mi az üzleti tevékenységük lényege, s miként tudják alkalmazni a kreativitást üzleti eredményeik átalakításában. (Remek figyelemfelkeltő: a Figure 8 Thinking Nixon és tevékenysége propagálásában "vezérigazgató-suttogónak" nevezi őt. - OP) A Figure 8 Thinking így jellemzi: "Öt országban élt, s e tapasztalatait ötvözi szakmai hátterével az antropológiában, a divatban, a felsőoktatásban, és a táncban - mindez egy, a maga nemében egyedülálló kreativitás-szakértővé teszi.

"Könyve, amelyben a kreativitás eszközeit és technikáit innovatív emberek és cégek való életből vett történeteivel kombinálja, egyszerre provokáció, ösztönzés és meghívás a velünk született kreativitás elszabadítására, amely mindünkben ott rejtőzik. Dinamikusabb és integratívabb utat kínál az alkalmazkodáshoz és innováláshoz, ami megadja a szabadságot, hogy kibontakoztathassuk teljes embervoltunkat." - a Figure 8 Thinking ajánlójából.

Innentől az idézetek a könyvből. "Az én merész célom, hogy ez a könyv segítsen bennünket abban, hogy nekirugaszkodjunk annak a bizonyos kreativitásugrásnak a szakadék fölött, amely a munka jelenlegi és még felépítésre váró optimális világa között tátong."

Nixon vázolja, milyen szakmai munkái során jutott el e könyve mondandójához. "Egy ponton kikristályosodott bennem, hogy a három terület, az improvizáció, az intuíció és az informálódás alkalmazása mindenki által elérhető utat kínál arra, hogy az emberek ráérezzenek a kreativitásukra, és fokozzák kreativitáshányadosukat [CQ]. (új mutató az IQ és EQ nyomán - OP) CQ-nk olyan mértékben nő, ahogyan fejlesztjük. Kifejezetten azzal tud emelkedni, ha jobban kihasználjuk az informálódásra rendelkezésre álló kapacitásunkat, hajlandóbbak vagyunk az improvizációra, és csiszoljuk az intuíciónkat. Sőt, a CQ egyéni és szervezeti szintre egyaránt kiterjeszthető." (Sorsdöntő tétel, hiszen kreativitásra képes és azt kereső környezetben az egyéni kreativitás is sokkal jobban kibontakozik, és - jó esetben - viszont. - OP)

A könyv alapgondolata: "A kíváncsiság, az improvizáció és az intuíció alkalmazása a munkában afféle provokáció. Célja, hogy segítsen integrálni a kíváncsiságot és az alaposságot a mindennapjainkba, hogy ezzel olyan új, eredeti termékeket, szolgáltatásokat és élményeket (Steve Jobs nagy varázslata: a felhasználói élmény! - OP) tudjunk teremteni, amelyek nagyobb értéket nyújtanak a közösségünk, a vállalatunk számára. Mindez három, a könyvből elsajátítható eszközzel érhető el: az informálódás katalizálásával, az improvizáció integrálásával, és az intuíció fokozásával. Ha ezt a három technikát napi szinten beépítjük a munkánkba, életünkben helyet kap a valódi kreativitás, és annak eredményeként az innováció is." (Caveat: innováció = remek kreativitás + vízió + kitartó, gyakran kegyetlenül sok munka, rengeteg buktatón is át, benne kitűnő összjáték + merész kockázatvállalás! - OP)

A fejezetcímekből: • Úgy alkoss, mintha az életed múlna rajta! (Múlhat is! - OP) • Áramolj a kíváncsiság és az alaposság között! (Innovációban az alaposság teszi értékké a kreatív alkotást! - OP) • Improvizálj! Használd ki a szervezett káoszt! • S a Zárógondolatok címeiből: Értelmezz ügyesen! Játssz! Ugorj!

Almásy László: Autóval Szudánba - Első autó-utazás a Nílus mentén, vadászatok angol-egyiptomi Szudánban 1926 - Erdélyi Szalon Kiadó, 2022
Dr. Osman Péter ismertetése

Almásyt már ismerjük. A Rommel seregénél Líbyában (Erdélyi Szalon Kiadó, 2022) c. könyvéről a Hírlevél 2022/14. számában szóltunk, Levegőben, homokon - Expedíció a Szaharában 1931-1936 (Erdélyi Szalon Kiadó, 2022.) Hírlevél 2022/20. sz., Az ismeretlen Szahara (Erdélyi Szalon Kiadó, 2022) Hírlevél 2022/22.

Akik még nem ismerik: Almásy "minden idők legeredményesebb és leghíresebb magyar sivatagkutatója" (a Rommel utószavából). Hatalmas területeket járt be, és remek könyveket írt a felfedezőútjairól.. Ezeket az Erdélyi Szalon adja most ki újra. (Kiemelések tőlem.) A technikai újítások bátor alkalmazója utazásaiban - autó, repülőgép -, amelyekből kiemelkedő teljesítményeket hozott ki. Sikerekben és azokért vívott küzdelmekben gazdag sorsának fanyar lezárása: "Halálos ágyán értesült, hogy kinevezték az Egyiptomi Sivatagkutató Intézet igazgatójává." (Magyar Életrajzi Lexikon). Az angol beteg c. film történetének semmi köze Almásyhoz. Életében sok volt a romantika, de egészen másfajta: a merész teljesítménytúráknak, a nagy bátorságot követelő felfedezőutaknak - harctéri körülmények közt is - a romantikája. Sokat mesél erről műveiben. Nagyon jó író: remek táj-, helyzet- és hangulatfestő leírásai a műfaj legjobbjait idézi.

"Tizennégy évet töltöttem Afrikában. Ebből nyolc esztendő a Líbiai-sivatag feltárásához és térképezéséhez fűz. Abban az időben a Líbiai-sivatag földünk egyik utolsó és egyszersmind legnagyobb fehér foltja volt." (A Rommel kötetből)

Az indulása: "Londonban folytatott műszaki tanulmányok után a Steyr autógyár alkalmazta." (Magyar Életrajzi Lexikon). Afrikába küldték autótípusokat tesztelni, s kutatni a piaci lehetőségeket. Ezt tette a szudáni kormány megbízásából is. Az ismeretlen Szaharában leírja, miként lett "gépészből geográfus".

Az Erdélyi Szalon ajánlójából: "Zsadányi és törökszentmiklósi Almásy László Ede utazó, Afrika-kutató és felfedező. A húszas években Triesztből indulva Egyiptomon át a Nílus nyomába eredt, így bejárta a Szaharát egészen Szudánig és Kartúmig és a szudáni piramisokig. Úttörő és vakmerő vállalkozásáról naplót vezetett, mely valóban lenyűgöző és letehetetlen történet, ugyanakkor hihetetlen kalandos is. A kötet az eredeti, százéves fotókkal jelenik meg."

A rekord-felfedezőúttá nőtt kalandról, Almásy Bevezetéséből: "Afrika kulturált vidékein a gépkocsik száma rohamosan növekedik, s már csak rövid idő kérdése, hogy ez a modern szállítóeszköz végleg meghódítsa az ősi világrészt. Nem volt szándékunk valami rekordteljesítményt elérni, amikor egyiptomi utazásunkat elhatároztuk. Hogy azután a fejlemények során Szudánt is bevontuk útitervünkbe, és végül mégis mint elsők tettük meg ezt a közel 3000 kilométeres utat, majdnem véletlenül, teljesen önmagától adódott. Csak most, amikor úgyszólván útközben ébredtünk annak tudatára, hogy mégiscsak rekordot állítottunk fel és az elsők voltunk, akik erre az utazásra vállalkoztunk, érzem az úttörő megelégedettségét, s nem adnám szerzett tapasztalataimat a világ minden kincséért sem.

Könyvem célja, hogy a szíves olvasót és főképpen a kalandokat szerető ifjúságot megismertessem ennek a kalandos utazásnak a történetével. Mert bár minden előkészület nélkül tettük meg - vagy talán éppen azért -, kitűnően sikerült, és feledhetetlen szép emlékeket juttatott számunkra. Végigrobogtunk az ősi Egyiptomon, átkeltünk a Núbiai-sivatag homoktengerén, megküzdöttünk a Berber-hegyek kopár sziklacsoportjaival, a trópusi tüskebozóttal és behatoltunk a nap tüzében égő őserdő vaddús sűrűjébe. Mindezt teljesen normális túraautón, alig két és fél hónap alatt, és mint már említettem, minden tervezgetés és felkészülődés nélkül, a hirtelen támadt gondolatot úgyszólván máról holnapra megvalósítva."

Hirtelen ötlet vagy sem, a teljesítmény értékét - s nem mellesleg Almásy életművész voltát - jól jellemzi az alábbi részlet a Khartum fejezet elejéről: "Valóban ránk fért az a néhány nap, amit Khartumban tölthettünk. Tán mondanom sem kell, hogy milyen alaposan igyekeztünk kiélvezni a kitűnő Grand Hotel minden kényelmét. Már megérkezésünk estéjén számosan kerestek fel, hogy gratuláljanak szudáni autótúránkhoz. Most tudtuk meg, amikor már keresztüljöttünk a Núbiai- sivatagon, hogy a vasútállomásokról nap nap után érkező távirati jelentéseket a helybeli lapok állandóan közölték, és ezért a város automobilistái között nagy volt az érdeklődés, hogy vajon sikerül-e vállalkozásunk. Sok fogadást kötöttek optimisták és pesszimisták egymás között, és most azok, akik szép kis összegeket nyertek megérkezésünkön, siettek ezt megköszönni."

Csupán egy jellemző részlet még, a Szudánban c. fejezet elejéről: "Már a hajón üdvözölt a rokonszenves angol kormányzó. Érthető meglepetésünkre közölte velünk, hogy a kairói meghatalmazott miniszter őexcellenciájától a következő utasításokat kapta megérkezésünk esetére: mindenekelőtt gondoljuk meg még egyszer jól tervünket, és ne restelljünk attól elállni, még mielőtt nekivágnánk az előre láthatólag kétséges kimenetelű expedíciónak!"

Nem fogadták meg! Szerencsénkre, hisz' e remek könyv is lett belőle.

SAJTÓSZEMLE

bama.hu, 2023. március 13.
Új regionális igazgató vezeti a Magyar Innovációs Szövetség pécsi irodáját

demokrata.hu, 2023. március 14.
A kormány azonnali támogatást nyújt a fiatal kutatók pályázataira

telex.hu, 2023. március 14.
A kormány 5 milliárdos támogatást nyújt az alapítványi egyetemek kutatói programjainak előfinanszírozására

propeller.hu, 2023. március 14.
Tajtékzik a Kulturális Minisztérium: " Brüsszel visszaél a hatalmával, veszélyezteti a fiatal kutatók pályázatait"

vg.hu, 2023. március 14.
A kormány 5 milliárd forint azonnali támogatást nyújt a fiatal kutatók pályázataira

magyarhirlap.hu, 2023. március 14.
A kormány azonnali támogatást nyújt a fiatal kutatók pályázataira + VIDEÓ

frisshirek.hu, 2023. március 14.
A kormány ad 5 milliárdot a kiszervezett egyetemeknek

magyarhirlap.hu, 2023. március 14.
Csák János állami kitüntetéseket, művészeti díjakat adott át

napiujsag.hu, 2023. március 14.
Csák János állami kitüntetéseket, művészeti díjakat adott át

sikerado.hu, 2023. március 14.
Támogatják a remek magyar ötletet - Sikeradó

webradio.hu, 2023. március 14.
Társadalmi és gazdasági fókuszú kutatást támogató pályázatot hirdet az ELKH

Katolikus Rádió, 2023. március 14.
A kormány azonnali, ötmilliárdos támogatást nyújt a magyar egyetemek kutatói programjainak előfinanszírozására

InfoRádió, 2023. március 14.
A kormány ötmilliárd forintot biztosít a magyar egyetemek kutatói programjainak előfinanszírozására

Kossuth Rádió, 2023. március 14.
A kormány ötmilliárd forintot biztosít a magyar egyetemek kutatói programjainak előfinanszírozására

Duna TV, 2023. március 14.
A kormány azonnali, ötmilliárd forintos támogatást nyújt a magyar egyetemek kutatói programjainak előfinanszírozására

m1, 2023. március 14.
A kormány azonnali, ötmilliárd forintos támogatást nyújt a magyar egyetemek kutatói programjainak előfinanszírozására

M5, 2023. március 14.
A kormány azonnali, ötmilliárd forintos támogatást nyújt a magyar egyetemek kutatói programjainak előfinanszírozására

technomitor.hu, 2023. március 15.,
Díjazzák Magyarország legnagyobb innovációit

preshaz.eu, 2023. március 16.
Innováció

news.sk, 2023. 03. 16.
Díjazzák hazánk legnagyobb innovációit - a 31. alkalom

gondola.hu, 2023. 03. 16.
Díjazzák hazánk legnagyobb innovációit - a 31. alkalom

nkfih.gov.hu, 2023. 03. 16.
Díjazzák Magyarország legnagyobb innovációit

innoteka.hu, 2023. 03. 16.
Díjazzák Magyarország legnagyobb innovációit.

zetapress.hu, 2023. 03. 16.
Újra a Parlamentben

piacesprofit.hu, 2023.03.17.
Így szerezhet több állami támogatást cégének

uzletem.hu, 2023.03.17.
Négyen vehették át az idei Jedlik Ányos-díjat

webradio.hu, 2023.03.17.
Átadták az idei Jedlik Ányos-díjakat

hirado.hu, 2023.03.17.
Átadták az idei Jedlik Ányos-díjakat

dehir.hu, 2023.03.17.
Jedlik Ányos-díjjal ismerték el a Debrecen Egyetem professzorának munkáját

magyarhirlap.hu, 2023.03.17.
Átadták az idei Jedlik Ányos-díjakat

civishir.hu, 2023.03.17.
Rangos díjban részesült a debreceni professzor

demokrata.hu, 2023.03.17.
Átadták az idei Jedlik Ányos-díjakat

webradio.hu, 2023.03.17.
Átadták az idei Jedlik Ányos-díjakat

weborvos.hu, 2023.03.17.
Átadták az idei Jedlik Ányos-díjakat

infostart.hu, 2023.03.17.
Átadták a Jedlik Ányos-díjakat

hirek.sk, 2023.03.17.
Átadták az idei Jedlik Ányos-díjakat

hir6.hu, 2023.03.17.
Átadták az idei Jedlik Ányos-díjakat

alon.hu, 2023.03.17.
Átadták az idei Jedlik Ányos-díjakat

profitline.hu, 2023.03.17.
Átadták az idei Jedlik Ányos-díjakat

hajdupress.hu, 2023.03.17.
Jedlik Ányos-díjat kapott a Debreceni Egyetem volt rektora

kamaraonline.hu, 2023.03.17.
Átadták az idei Jedlik Ányos-díjakat

KarcFM, Hangoló, 2023. 03. 17.
Interjú Baán Lászlóval, a Kulturális és Innovációs Minisztérium miniszteri biztosával

semmelweis.hu, 2023. 03. 20.
Akadémiai Ifjúsági Díjat kapott a Semmelweis Egyetem két fiatal kutatója

vg.hu, 2023. 03. 20.
Közel 3,5 milliárd forinttal fejlesztik a Kvantuminformatika Nemzeti Laboratóriumot

computerworld.hu, 2023. 03. 20.
Csaknem 3,5 milliárd forint jut a Kvantuminformatika Nemzeti Laboratórium fejlesztésére

webradio.hu, 2023. 03. 20.
Csaknem 3,5 milliárd forint támogatás a Kvantuminformatika Nemzeti Laboratórium fejlesztésére

uzletem.hu, 2023. 03. 20.
3,5 milliárd forint támogatás a Kvantuminformatika Nemzeti Laboratórium fejlesztésére

medicalonline.hu, 2023. 03. 20.
Második kvantumforradalom

hir.ma, 2023. 03. 20.
Csaknem 3,5 milliárd forint támogatás a Kvantuminformatika Nemzeti Laboratórium fejlesztésére

digitalhungary.hu, 2023. 03. 20.
A Széchenyi István Egyetem képzési kínálatával és innovációival ismerkedtek a hazai középiskolák vezetői

Duna TV, Család-barát, 2023. 03. 21.
Összeállítás: Mit lehet elmondani a Kárpát-medencei Tehetségkutató Alapítványról?

index.hu, 2023. 03. 22.
A Közel-Kelet Szilícium-völgye: Izrael

kamaraonline.hu, 2023. 03. 22.
Társadalmi és gazdasági fókuszú kutatást támogató pályázatot hirdet az ELKH

promenad24.hu, 2023. 03. 22.
Első helyen az országban a Szegedi Egyetem a biológiai tudományok területén

rtl.hu, 2023. 03. 22.
A világ legkiválóbb egyetemei között az ELTE

demokrata.hu, 2023. 03. 24.
ÁTADTÁK A MAGYAR INNOVÁCIÓS NAGYDÍJ PÁLYÁZAT ELISMERÉSEIT

hirado.hu, 2023. 03. 24.
Átadták a Magyar Innovációs Nagydíj pályázat elismeréseit

kormany.hu, 2023. 03. 24.
ALKOTÓ EMBEREK NÉLKÜL NINCS VERSENYKÉPES JÖVŐ

haon.hu, 2023. 03. 24.
Debreceni székhelyű céget is elismertek a Magyar Innovációs Nagydíj pályázaton

magyarhirlap.hu, 2023. 03. 24.
Átadták a Magyar Innovációs Nagydíj pályázat elismeréseit

techmonitor.hu, 2023. 03. 24.
Átadták a 31. Magyar Innovációs Nagydíjat és az Innovációs díjakat!

origo.hu, 2023. 03. 24.
Átadták a Magyar Innovációs Nagydíj pályázat elismeréseit
gondola.hu, 2023. 03. 24.
Magyar Innovációs Nagydíj

agrarszektor.hu, 2023. 03. 24.
Óriási siker: magyar fejlesztés oldhatja meg a termelők egyik nagy problémáját

bama.hu, 2023. 03. 24.
A pécsi egyetem matematikai játéka rangos elismerésben részesült

magyarmezogazdasag.hu, 2023. 03. 24.
31. Magyar Innovációs Nagydíj

pte.hu, 2023. 03. 24.
Rangos innovációs elismerésben részesült a PTE matematikai játéka

news.sk, 2023. 03. 24.
Magyar Innovációs Nagydíj

kdnp.hu, 2023. 03. 24.
Átadták a Magyar Innovációs Nagydíj pályázat elismeréseit

teol.hu, 2023. 03. 24.
Rangos innovációs elismerésben részesült a PTE matematikai játéka

webradio.hu, 2023. 03. 24.
Átadták a Magyar Innovációs Nagydíj pályázat elismeréseit

agrotrend.hu, 2023. 03. 24.
Alkotó emberek nélkül nincs versenyképes jövő

agroinform.hu, 2023. 03. 24.
Az AgroVIR Kft. nyerte az Agrár Innovációs-díj

uzletem.hu, 2023. 03. 25.
Átadták a Magyar Innovációs Nagydíj pályázat elismeréseit

weborvos.hu, 2023. 03. 25.
Az Innovációs Nagydíjat a PET/MRI termékcsalád fejlesztője kapta

webradio.hu, 2023. 03. 25.
A matematikatanítást támogató társasjátékot fejlesztettek ki a Pécsi Tudományegyetemen

napi.hu, 2023. 03. 25.
Új fejezet kezdődhet a matematika tanításában

pecsma.hu, 2023. 03. 25.
A matematikatanítást támogató társasjátékot fejlesztettek ki a PTE-n

sajtomente.hu, 2023. 03. 25.
A matematikatanítást támogató társasjátékot fejlesztettek ki a Pécsi Tudományegyetemen

somogy.frisshirek.hu, 2023. 03. 25.
Matematikatanítást támogató társasjátékot fejlesztettek ki a Pécsi Tudományegyetemen

dehir.hu, 2023. 03. 25.
Kiemelt elismerésben részesült a Sensirion Hungary Kft. Debrecenben gyártott innovatív terméke

profitline.hu, 2023. 03. 25.
A matematikatanítást támogató társasjátékot fejlesztettek ki a Pécsi Tudományegyetemen

computerworld.hu, 2023. 03. 26.
35 innovációt ismertek el a Magyar Innovációs Nagydíjon

barcsihirek.hu, 2023. 03. 26.
A matematika tanítását támogató társasjátékot fejlesztett ki a Pécsi Tudományegyetem

ujhirek.hu, 2023. 03. 27.
Átadták a Magyar Innovációs Nagydíj pályázat elismeréseit

ipit.hu, 2023. 03. 27.
Átadták a Magyar Innovációs Nagydíj pályázat elismeréseit

pid.hu, 2023. 03. 27.
Átadták a Magyar Innovációs Nagydíj pályázat elismeréseit

agronaplo.hu, 2023. 03. 27.
Idén harmincegyedik alkalommal adták át a Magyar Innovációs Nagydíjat

origo.hu, 2023. 03. 27.
A matematikatanítást támogatja ez a hazai fejlesztésű társasjáték
Szerkesztő: Pazsák Zsófia, Design: Visualia Stúdió, Felelős kiadó: Dr. Szabó Gábor. A Hírlevél minden páratlan hét keddi napján jelenik meg, és aznap internetes portálunkon is olvasható.
Hírlevélszerkesztőség: 1116 Budapest, Fehérvári út 108-112.
tel.: (+36 1) 2000-731, e-levél: innovacio@innovacio.hu
A Hírlevélre a www.innovacio.hu c. portálon lehet regisztrálni.