XXXIII. évf. | 2023. március 14. | 5. szám

Hírek
Magyar Innovációs Szövetség
Köszöntjük új tagunkat
Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala
Eötvös Loránd Kutatási Hálózat
Horizont Európa
Várható események
Pályázati felhívások
Szakirodalomfigyelő
SajtószemleHÍREK | MAGYAR INNOVÁCIÓS SZÖVETSÉG

31. Magyar Innovációs Nagydíj

A 2023. február 3-i határidőig 37 jelentkezés érkezett a 31. Magyar Innovációs Nagydíj Pályázatra.

A zsűriülésre 2023. február 28-án, a Magyar Innovációs Szövetség székhelyén került sor. A bírálóbizottság elnöke Csák János, kulturális és innovációs miniszter. Minden jelentkezést három zsűritag - indokolt esetben szakértők bevonásával - részletesen is tanulmányozott, és a következő szempontok szerint értékelt:
 • 2022-ben elért többleteredmény vagy többlet-árbevétel és más műszaki, gazdasági előnyök,
 • eredetiség, újszerűség,
 • társadalmi hasznosság.
Ezt követően a zsűri, a formai és tartalmi szempontokat alaposan mérlegelve, a referáló zsűritagok javaslata alapján egyszerű, többségi döntéssel, kiválasztotta az adott évben innovációs eredményt elért jelentkezőket, továbbá javaslatot tettek azokra, melyeket a legsikeresebbnek tartottak. A legjobb innovációkat a zsűri, további mérlegelés után, titkos szavazással (pontozás) rangsorolt a fent említett három értékelési szempont szerint.

31. Magyar Innovációs Nagydíj díjátadó ünnepség

2023. március 24-én, az Innováció 2023 c. rendezvényen adják át ünnepélyes keretek között a 31. Magyar Innovációs Nagydíjat, a hagyományoknak megfelelően az Országház Felsőházi Termében. A rendezvényen Latorcai János, az Országgyűlés alelnöke köszönti a résztvevőket, majd Csák János, kulturális és innovációs miniszter tart előadást. Az ünnepségen díjat ad át többek között Lantos Csaba, energiaügyi miniszter, Fábián Gergely iparpolitikáért és technológiáért felelős államtitkár, Kiss Ádám, a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal elnöke és Pomázi Gyula, a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatalának elnöke.

Az ünnepélyes díjátadón csak a meghívott és regisztrált vendégek és a sajtó munkatársai vehetnek részt.

A 31. Magyar Innovációs Nagydíj pályázat a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal támogatásával, az NKFI Alapból valósult meg.

MISZ elnökségi ülés

A MISZ elnökségi ülését 2023. március 1-én tartotta, a MISZ székhelyén. Az ülést Dr. Szabó Gábor, elnök vezette le.

1. Szabó Gábor elnök megnyitotta az ülést, köszöntötte a résztvevőket. Szabó Gábor megállapította, hogy a napirendet az elnökség egyhangúlag elfogadta. Ezután Jakab László prezentációval bemutatta a MISZ tevékenységét az előző elnökségi ülés óta. A prezentáció során becsatlakozott Kristóf Péter, választmányi tag és bemutatkozott, mint potenciális Dél-Dunántúli regionális igazgató. A prezentáció után Szabó Gábor jóváhagyásra előterjesztette a már előzetesen kiküldött írásos beszámolót a legutóbbi elnökségi ülés óta elvégzett munkáról. Az elnökség egyhangúlag jóváhagyta az előző ülés óta végzett tevékenységet.

2. Pakucs János ismertette a MISZ Stratégiai tervezetet. Greiner István és Szabó Gábor kifejtette, hogy a stratégia azért fontos, hogy a MISZ következő vezetésének legyen egy kiindulási pontja, amire lehet építkezni. Ábrahám László egyetértett ezzel, szerinte ez egy jó összefoglaló, az új elnökség feladata lesz egy igazi stratégiát alkotása. A tervezetnek Stratégiai koncepció és cselekvési terv címet javasolta Szabó Gábor. Laufer Tamás kiemelte a stratégiával kapcsolatban a tagi aktivitást, valamint a tagok segítésének fontosságát. Pakucs János ismertette a MISZ bevételi forrásait, valamint a tagdíjfizetést.

MISZ stratégiai célkitűzés tervezet megbeszélése c napirendi ponthoz hozzászólt: Mogyorósi Péter, Jakab László, Greiner István

3. Az elnökség a választmányi ülés napirendi pontját elhalasztotta.

4. Pakucs János feltette azt a kérdést, hogy a tisztújító közgyűlésnek legyen szakmai pontja. Szabó Gábor szerint nem szükséges előadó a tisztújításra. Pakucs János szerint nagyobb a vonzereje a közgyűlésnek, ha van előadó. Szabó Gábor javaslatát, hogy április vége és május első két hete legyen az időablaka a tisztújításnak az elnökség egyhangúan elfogadta. Ezután Pakucs János beszámolt a tisztújítás menetéről és állásáról, majd elmondta, hogy fog zajlani a tisztújítás. Erre Monszpart Zsolt azt javasolta, hogy, aki nem kerül be elnökségi feladatkörbe, kapjon egy kreatív feladatot, amivel támogathatják a MISZ munkáját. Az elnökség elgondolkozott azon, hogy az alakuló elnökség mellett egy tanácsadói testületet is szívesen alakítana. Ezután megállapodtak abban, hogy a jelölő bizottság elnöke még egy kört beszél a pályázókkal, valamint, hogy a következő elnökségi ülésen teljesen elő lehet készíteni a tisztújítást.

2023. évi tisztújító közgyűlés napirendje és a tisztújításra kiküldött pályázati felhívás értékelése napirendi ponthoz hozzászól: Greiner István, Monszpart Zsolt, Mogyorósi Péter, Laufer Tamás.

5. Egyebek napirendi pontnál Mogyorósi Péter felvetette, hogy Keresnyei János lemondott a regionális igazgatói posztról, aki Kristóf Péter, választmányi tagot javasolta maga helyett. Szabó Gábor felkérte az elnökséget, hogy fogadja el Kristóf Pétert új regionális igazgatónak. Az elnökség egyhangúlag egyetértett Kristóf Péter kinevezésében.

OTIO tudománykommunikációs tréning

2023. március 4-én a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemen került megrendezésre az első OTIO tudománykommunikációs tréning. A 32. Országos Tudományos és Innovációs Olimpia második fordulójában a Magyar Innovációs Szövetség lehetőséget biztosított a pályázóknak, hogy a tudománykommunikációban, előadásmódban hasznos gyakorlati tudásra tegyenek szert.
Az eseményen köszöntőt mondott Dr. Jakab László, az OTIO zsűri elnöke, és a rendezvény elején beköszönt Kiss Ádám, miniszteri tanácsadó is. Az első előadó Dr. Filák László, az SZTNH osztályvezetője volt, aki a szabadalomkutatás hasznosságáról beszélt, majd Dr. Balázs Gergely György, a Rolls-Royce Hungary Kft. ügyvezető igazgatója tartott prezentációt a nemzetközi tárgyalástechnikákról. Hild Imre, a MISZ Startup Tagozat vezetője, a Global Tractio vezérigazgatójának "Hogyan kezdd gyorsan és hatékonyan a startupod építését?" c. előadása zárta le az első részt, aztán egy rövid szünet után Dr. Jakab László beszélt a tudományos és kutatási pályázatok készítéséről.
Ezt Molnár Janka Sára és Zsigó Miklós, OTIO nagykövetek bemutatkozása követte, akik a nemzetközi tapasztalataikat is megosztották a pályázókkal. A programot Ivánka Gábor, MAFITUD elnök zárta, aki az évtizedes nemzetközi versenyek tapasztalatairól mesélt. A tréninget workshop gyakorlatokkal zárták, ahol a diákok a megszerzett elméleti tudást rögtön kipróbálhatták a gyakorlatban.

Új Dél-dunántúli regionális igazgatót nevezett ki a Magyar Innovációs Szövetség elnöke

Dr. Szabó Gábor, a Magyar Innovációs Szövetség elnöke a Szövetség elnökségének javaslatára 2023. március 1-i hatállyal Dr. Kristóf Pétert nevezte ki Dél-dunántúli regionális igazgatónak, pécsi székhellyel. Dr. Kristóf Péter jelenleg az ME3D-Graft Kft. innovációs igazgatójaként, a Pécsi Tudományegyetem kancellári tanácsadójaként, a Budapesti Corvinus Egyetem vendégoktatójaként, és a globális jelenléttel bíró OpenExO senior kutatójaként dolgozik, valamint elnöke a Dél-Dunántúlon aktív Informatikai Vezetők Társasága egyesületnek. Mindegyik tevékenysége során a hazai innováció előmozdításán és sikerén dolgozik.

Ipar 4.0 Nemzeti Technológiai Platform Szövetség rendkívüli tisztújító közgyűlés

Ipar 4.0 Nemzeti Technológiai Platform Szövetség rendkívüli tisztújító és beszámoló közgyűlést hívott össze 2023. március 1-én a Bosch Budapest Innovációs Kampuszán. A Magyar Innovációs Szövetség képviseletében Dr. Charaf Hassan, MISZ elnökségi tag, a BME Villamosmérnöki és Informatikai Kar dékánja vett részt, melynek levezető elnöke is volt.

A tisztújító közgyűlésen először Dr. Monostori László, a Szövetség 2016-2023 közötti elnöke tekintette át az NTPSz hétéves működését. A Platform küldetése a kezdete óta nem változott: A Platform az Ipar 4.0 zászlóshajója kíván lenni, így kiemelt céljai között szerepel s digitális transzformáció támogatása, az Ipar 4.0 technológiák, megoldások és új üzleti modellek hazai bevezetésének gyorsítása. Célja továbbá mintalabor-hálózatok kialakítása, iparvállalatok Ipar 4.0 érettségi rendszerének kidolgozása, Ipar 4.0 paradigma stratégiai fontosságának terjesztése, a szakemberképzés megújításának elősegítése, közös szerepvállalás állami intézményekkel és szakpolitikákkal, illetve az NTPSz tagok közötti együttműködés támogatása. Az elvégzett tevékenységek és a készített szakmai dokumentumok közül kiemelte az NGM, majd az ITM felkérésére készített iparfejlesztési stratégiákat, a Kérdőív Projektet az Ipar 4.0 hazai helyzetének felmérésére, valamint "A COVID-19 világjárvány közvetlen és potenciálisan hosszabb távon jelentkező hatása a gyártóiparra és a kapcsolódó logisztikára" címmel készített nagyívű tanulmányt. Az NTPSz az Ipar 4.0 Érem megítélésében meghatározó szerepet játszott és játszik (pályázat kiírása és elbírálása, az odaítélésről döntő miniszternek szóló felterjesztés formájában).

Ács István társelnök a Szövetség jövőképéről beszélt. A cél ambiciózus: Magyarország legyen a 4. ipari forradalom egyik nyertese a versenyképes és fenntartható gazdaság megteremtésével. Mindezt a gyártás és logisztika digitális transzformációjának támogatásával, a hazai vállalkozások, kutatóintézetek, felsőoktatási intézmények, szakmai szervezetek és a kormányzat közötti együttműködés révén. A következő két év legfontosabb feladatai, amelyeket a Szövetségnek el kell végeznie a mostani tisztújító közgyűlést követően:
 • stratégiai megállapodás megkötése a Gazdasági Minisztériummal;
 • működési és finanszírozási modell kidolgozása;
 • a munkacsoportok újjászervezése (a vezetők, a tagság megújítása, munkatervek kidolgozása;
 • hazai rendezvények szervezése;
 • nemzetközi tanulmányutak kiajánlása;
 • szakkonferencia, meetup-ok, gyárbemutatók, kerekasztal-megbeszélések szervezése,
 • a 2021-es ITM startégiában vázolt javasolt beavatkozási célok és irányok részletes kidolgozása mind a KKV-k, mind pedig a nagyvállalatok számára.

Ezt követően Szolnoki Szabolcs helyettes államtitkár úr (GM, Iparpolitikáért és Technológiáért Felelős Államtitkárság, Iparpolitikáért Felelős Helyettes Államtitkárság) mondott köszöntő beszédet. Megerősítette, hogy
 • a kormányzat szándéka szerint - mivel a Platform munkája kiemelten fontos és a céljaink egyeznek -, a tárca szeretné formális megállapodás keretében is rögzíteni az együttműködést;
 • a működés finanszírozásáról tárgyalások folynak;
 • a bemutatott tevékenységek alapján több olyan programban lehet együttműködni, ahol a kedvezményezettek a kkv-k, akadémiai szféra és az iparvállalatok;
 • a szakpolitika akkor tud hasznos lenni, ha rendszeres konzultációt folytat a partnerekkel, meghallgatja az igényeiket, elképzeléseiket, elvárásaikat;
 • a már kialakított Triple Helix modellhez a tárca a kormányzat részéről stabil partnerként szeretne csatlakozni.
Ezután következett a tisztújítási eljárás, amelynek eredményeképpen a Szövetség új Elnökséget és Felügyelő Bizottságot választott. Az új Elnökség tagjai:
 • Elnök: Dr. Monostori László (ELKH SZTAKI);
 • Társelnök: Ács István (Bosch Rexroth);
 • Alelnök: Dr. Vicze Gábor (IVSz);
 • Molnár István (Continental);
 • Jenei István (Telekom Rendszerintegráció Zrt.);
 • Dr. Sík Attila Gábor (Pécsi Tudományegyetem);
 • Fábián Gergely (Gazdasági Minisztérium, Iparpolitikáért és Technológiáért Felelős Államtitkárság );
 • Petrik Márk (Hepenix Kft.).
Az új Felügyelő Bizottság:
 • Elnök: Lepsényi István (Valor Zrt.);
 • Nikodémus Antal (Express Innovation Agency);
 • Dr. Bársony István (MTA).
A közgyűlés az Alapszabály módosításával létrehozta a tiszteletbeli elnöki pozíciót, amely jelenleg betöltetlen maradt.

A közgyűlés utolsó napirendi pontként elfogadta a Szövetség 2022. évi gazdálkodásáról szóló beszámolót.

Köszöntjük új tagunkat

Név | Eurofins KVI-PLUSZ Kft.
Tagsorszám | 801
Cím | 1211 Budapest, Szállító utca 6.
Vezető: Thernesz Artur, ügyvezető igazgató

Tevékenység:
Az eurofins KVI-PLUSZ Környezetvédelmi Vizsgáló Iroda Kft. a világ legnagyobb laboratóriumi hálózatának tagjaként, független és akkreditált vizsgálólaboratóriumot és kalibrálólaboratóriumot üzemeltet. A vállalat a globálisan 6,7 Mtd EUR forgalmú 940 laboratóriumban több mint 60000 munkatársat foglalkoztató Eurofins vállalatcsoport hazai, környezetanaltikai szolgáltatásokat nyújtó tagja.

Céljuk a környezetvédelem területén szükséges mintavételek, vizsgálatok és kalibrálások tekintetében kielégítsék a megrendelőik igényeit, ezért a környezeti elemek (talaj, levegő, felszíni- és felszín alatti víz) ivóvíz, fürdővíz, szennyvíz, komposztok és hulladékok, újrahasznosított tüzelőanyagok (SRF), szilárd települési hulladékok, beágyazással kezelt hulladékok mintavételére és széles komponenskörre vonatkozó vizsgálatára, valamint levegős mérések (emisszió, immisszió, munkahelyi légtér) területén alkalmazott mintavevő és mérő berendezések kalibrálására akkreditációval rendelkeznek.

A rutinszerűen alkalmazott, szabványokban rögzített módszerek használatán túlmenően szakembereik rendszeresen részt vesznek új módszerek megalkotásában. Kutatás-fejlesztési tevékenységüknek köszönhetően Magyarországon elsőként kezdett el foglalkozni több fontos szakterülettel a hulladékvizsgálatok, levegőtisztaság-védelem, valamint olfaktometriás mérések fejlesztésével.

Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala

127 éve az innovációk szolgálatában

Mára bizonyított tény, hogy a gazdasági működést negatívan befolyásoló tényezők ellensúlyozása és a növekedés biztosítása érdekében kulcsszerepe van a szellemitulajdon-védelemnek. Az e téren szerezhető védelem hatékony megszerzését pedig csak egy olyan szervezet tudja segíteni, amely maga is folyamatosan fejlődik. 127 éve március 1-jén a napon alapították meg a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatalának jogelődjét, a Magyar Királyi Szabadalmi Hivatalt - amely mindig is élen járt informatikai fejlesztéseivel, az első magyar hatóság volt, amelynek elindult saját honlapja, jelenleg pedig a blokklánc-technológia alkalmazását tervezi.

Magyarország legrégebb óta innovációval foglalkozó hivatalának célja kezdetektől az volt, hogy biztosítsa a feltalálóknak, innovatív vállalkozásoknak saját szellemi termékeik megóvását. Egy innovatív vállalkozásnak, hogy igazán nagy hasznot szerezzen az újításából, vagy egyáltalán a piacon tudjon maradni, valódi biztosíték az oltalomszerzés: egy-egy szabadalom, használatiminta-oltalom, designoltalom vagy védjegy megléte monopoljogot ad tulajdonosának.

Az SZTNH mindig élen járt a korszerű technológiák alkalmazásában. 1968-ban a hivatal vette át Szabadalmi Tár kezelését, amely akkor 22 ország több mint 6 millió szabadalmi dokumentumát gondozta kutatható formában. A szervezet 1982-ben az iratok kézi kutatásáról számítógépi mágnesszalagos feldolgozásra tért át, majd 1983-ban létrejött a Szabadalmi Információs Központ, s ezáltal a szabadalmi tájékoztatás rendszere már a rendszerváltozást megelőző években is figyelemre méltó eredményeket mutathatott fel. Informatikai fejlesztések terén is élen járt a hivatal, hiszen 1987-ben egy számítógép beszerzésével tették lehetővé a szabadalmi iratok még egyszerűbb kutathatóságát, a korabeli viszonyok között kiemelkedő műszaki színvonalon.

A korszerűség a rendszerváltozás után is kiemelt cél volt: egyebek mellett 1996-ban a magyar közigazgatási hatóságok közül elsőként a szabadalmi hivatalnak lett internetes honlapja, amelyen az iparjogvédelmi jogszabályok és adatbázisok mellett a Szabadalmi Tár katalógusát is közzétette. A honlap az évek során többszöri modernizáláson esett át, és jelenleg is az a cél, hogy egy minél ügyfélbarátabb weboldal váljon az sztnh.gov.hu-ból.

Mindenki számára egyértelmű, hogy ma már a digitális térben való ügyintézés a legegyszerűbb megoldás. Az információszerzést, a kutatást segíti a bárki által hozzáférhető e-kutatás adatbázis, amely lehetővé teszi a hivatal által vezetett elektronikus nyilvántartás adataiban, továbbá a Magyarország területén hatályos nemzetközi és közösségi/uniós iparjogvédelmi oltalmi formák adataiban történő keresést. 2021 óta pedig folyamatosan zajlik az SZTNH digitalizálási projektje, amelynek eredményeként eddig közel 450 ezer oldalnyi, jog- és technikatörténeti kutatásokat segítő dokumentum elektronikus archiválási munkái valósultak meg. E munka eredményeként a dokumentumok immár digitálisan is elérhetőek az érdeklődők számára.

Az egyik legfrissebb, innovatív fejlemény, hogy a hivatal elkezdett blokklánc alapú technológiák kiaknázásában gondolkodni. Az EUIPO-val együttműködve a hivatal tervezi a blokklánc alapú adatmegosztás bevezetését, ezzel a jövőben még modernebb eszközökkel támogathatja ügyfeleit. Ennek segítségével az elsők között csatlakozunk egy olyan nemzetközi hálózathoz, amely élen jár az új technológiai lehetőségek feltárásában.

Eötvös Loránd Kutatási Hálózat

Navracsics Tibor stratégiai partnerségi megállapodást kötött az Eötvös Loránd Kutatási Hálózattal a területfejlesztési feladatok támogatása érdekében

Stratégiai partnerségi megállapodást írt alá Navracsics Tibor területfejlesztési miniszter Maróth Miklóssal, az Eötvös Loránd Kutatási Hálózat elnökével. Az együttműködés keretében a független kutatóhálózat javaslataival segíti elő a területfejlesztési feladatok ellátását, az EU-források hatékony és célzott felhasználását, valamint a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa programsorozat megvalósítását.

További információk: Navracsics Tibor stratégiai partnerségi megállapodást kötött az Eötvös Loránd Kutatási Hálózattal a területfejlesztési feladatok támogatása érdekében

Fiatal ELKH-s kutatók mobilitását ösztönző pályázatot hirdet az ELKH Titkárság

Az Eötvös Loránd Kutatási Hálózat (ELKH) Titkársága "ELKH Kutatói Mobilitási Program 2023" címmel pályázatot hirdet a kutatóhelyein - beleértve a Támogatott Kutatócsoportok Irodáját is - foglalkoztatott fiatal kutatók nemzetközi tapasztalatszerzésének és kapcsolatépítésének elősegítésére, külföldön végzett kutatómunkájuk támogatására Európában és Európán kívül. A 2023. évi mobilitási pályázat lebonyolítása két egymástól független fordulóban valósul meg, az első fordulóban a pályázatok benyújtási határideje 2023. április 3., 16:00 óra.

További információk: Fiatal ELKH-s kutatók mobilitását ösztönző pályázatot hirdet az ELKH Titkárság

Bemutatták Magyarország hivatásos űrhajósállományát

A HUNOR - Magyar Űrhajós Program egy orvossal és három mérnökkel kezdi meg Magyarország újonnan felállított hivatásos űrhajósállományának kétéves kiképzését. A kutatóűrhajós program mai sajtótájékoztatóján bemutatták a négy jelöltet - Cserényi Gyulát, Kapu Tibort, dr. Schlégl Ádámot és Szakály Andrást -, akik közül egyvalaki közel egy hónapos tudományos küldetésen vesz majd részt a Nemzetközi Űrállomás fedélzetén.

További információk: Bemutatták Magyarország hivatásos űrhajósállományát

HÍREK | Horizont Európa

Eurostars Program

Az Eurostars Program innovatív kis- és középvállalkozások piacközeli kutatás-fejlesztési projektjeit támogatja nemzetközi együttműködés keretében. A 2023. április 13-i beadás keretében pályázható hazai keretösszeg 500 ezer euró, egy projekt maximum 250 ezer euró erejéig pályázhat.

További információk: Mészáros Gergely Eurostars NPC, gergely.meszaros@nkfih.gov.hu +36 1 896 3741

Accelerator pályázat

Az európai uniós Horizont Európa program keretében kifejezetten a KKV-knak szóló Accelerator pályázatra folyamatosan lehet benyújtani a projektjavaslatokat. A KKV-k a nemzetközi szintű innovatív fejlesztéseikre maximum 2,5 millió euró támogatást és a piacosításhoz befektetést igényelhetnek.

Az Accelerator pályázatot is bemutató rendezvény előadásai elérhetőek az NKFI Hivatal honlapján: https://nkfih.gov.hu/hivatalrol/hivatal-rendezvenyei/europai-innovacios-tanacs-online-informacios-rendezveny

Európai Innovációs és Technológiai Intézet

Az Európai Innovációs és Technológiai Intézet tematikus közösségei számos oktatási, kutatási és vállalkozásfejlesztési támogatást nyújtanak az innovatív vállalkozások részére. A jelenleg elérhető lehetőségek az EIT honlapján találhatóak: https://eit.europa.eu/our-activities/opportunities

Várható események


Climate, Energy and Mobility konzorciumi partnerkereső rendezvény

Március 15-16-án rendezik meg a Horizont Európa program 5. klaszterének (Climate, Energy and Mobility) konzorciumi partnerkereső rendezvényét. A klaszter az alábbi témákban nyújt támogatást: szektorok közötti együttműködés a klímabarát átalakulás érdekében, fenntartható és biztonságos energiaellátás, hatékony energiafelhasználás, tiszta és versenyképes közlekedési megoldások, okos mobilitási szolgáltatások

További információk és regisztráció a következő linken.

Digitális és zöld innovációk

A TINLAB-URBAN21 konferencia középpontjában a hazai városfejlesztési stratégiák állnak. Az ingyenes rendezvényre várják az innovációs kérdésekkel foglalkozó oktatók és egyetemi hallgatók jelentkezését is.

Az Európai Unió városfejlesztési politikájához kapcsolódva - amelynek középpontjában a klímaváltozás és a digitalizáció áll - Magyarországon több mint 60 város készítette el a Fenntartható Városfejlesztési Stratégiáját (FVS): a dokumentum kijelöli a városfejlesztés irányait, és megalapozza az EU-s és hazai fejlesztési források felhasználását. Az FVS-t kidolgozó városok vállalták azt is, hogy 2024-ig kidolgoznak két olyan dokumentumot (városi zöld finanszírozási keretrendszer és digitális akcióterv), amelyek a zöld átállás és digitalizáció témakörében részletesen bemutatják azokat a konkrét lépéseket, amelyeket az adott település a helyi társadalom bevonásával végrehajt.

A Társadalmi Innovációs Nemzeti Labor (TINLAB) keretében szervezett 2023-as URBAN21 konferencia célja, hogy a hazai településeknek - kiemelten az FVS-t kidolgozó városoknak - segítséget nyújtson a zöld átállás és a digitális átállás megtervezéséhez, a szükséges változások elindításához és a fejlesztések megvalósításához. A rendezvényen neves előadók segítségével bemutatják a tágabb kontextust, a városok előtt álló legfontosabb konkrét kihívásokat, módszertani segítséget nyújtanak a kapcsolódó dokumentumok kidolgozásában, valamint inspiráló hazai és külföldi társadalmi innovációkat, jó gyakorlatokat is megosztanak.
A szervezők várják a
 • városvezetők, önkormányzatoknál és önkormányzati intézményeknél dolgozó fejlesztési szakemberek;
 • felsőoktatási intézmények, innovációs kérdésekkel foglalkozó oktatói, a téma iránt érdeklődő egyetemi hallgatók;
 • minisztériumok és háttérintézményeik innovációs területen dolgozó szakemberei;
 • kutató szervezetek, társadalomtudományi műhelyek képviselői;
 • civilek, társadalmi vállalkozások, nem állami gazdaság- és vállalkozásfejlesztési szervezetek, intézmények képviselőinek jelentkezését.
Időpont: 2023. március 23.
Helyszín: Hotel Dorottya (4700 Kaposvár, Széchenyi tér 8.)
Regisztráció és részletes program

KFI kitekintő webinárium

A Kulturális és Innovációs Minisztérium Innovációért Felelős Helyettes Államtitkárságának gondozásában KFI kitekintő címmel webinárium rendezvénysorozat kerül megrendezésre, amelynek célja a magyar és az egyes partnerországok KFI szervezetei közötti kapcsolatépítés és együttműködések elindításának támogatása. A tudományos és technológiai szakdiplomaták részvételével megvalósuló rendezvénysorozat ezt a nemzetközi kapcsolatépítést kívánja elősegíteni az egyes országok KFI rendszerének és jó gyakorlatainak bemutatásán keresztül.

A rendezvénysorozat következő eseményére online formában 2023. március 29-én 10.00 órakor kerül megtartásra.

Ezen az alkalmon, Hosszú Hortenzia tokiói TéT szakdiplomata tart előadást a Society 5.0 témakörében.

Az értekezlethez az alábbi linken lehet csatlakozni: https://nkfihivatal.my.webex.com/nkfihivatal.my-hu/j.php?MTID=me765d96901ac5d129edcd26b3a460068

Csatlakozás értekezletszám alapján
Értekezletszám (belépési kód): 2364 450 8205
Értekezletjelszó: GEsm97WFPb2 (43769793 telefonokról és videorendszerekből)

Részvételi szándékukat 2023. március 28-án 17.00-ig tudják jelezni az innovacio@kim.gov.hu email címen keresztül!

Az orvosi diagnosztika perspektívái, legújabb eredményei

2023. március 30. csütörtökön, 17.00 órakor az Óbudai Egyetemen (1034 Budapest, Bécsi út 96/b., F09 terem) kerül megrendezésre a Gábor Dénes-díjasok Klubja szervezésében "Az orvosi diagnosztika perspektívái, legújabb eredményei" c. előadássorozat.

ELŐADÓK:

Dr. Szigeti Krisztián fizikus, biofizikus, Semmelweis Egyetem tudományos főmunkatársa és a Kinepict Health Kft. társalapítója és ügyvezető igazgatója
Előadás címe: Kvantitatív képalkotó módszerek az orvostudományban

Az ezredforduló óta Magyarországon is jelentős mértékben kezdtek elterjedni a multimodális, kvantitatív orvosi képalkotó berendezések, azonban a molekuláris képalkotás alap koncepciója Hevesy György munkásságához vezethető vissza.
A képalkotás eredményeinek kiértékelése tapasztalt radiológus szemén keresztül zajlik manapság is. A modalitások időbeli és térbeli felbontásának növekedése, a modalitások kombinációja, a kvantitatív algoritmusok, a radiomika fejlődése és a mesterséges intelligencia jelentősen felgyorsította a diagnosztikai döntéshozatalt és a pontosságot
így a radiológust segítő módszerek alakultak ki. Az előadásban néhány példán keresztül bemutatásra kerül, hogy hogyan alakult át a képalkotás technológiája és milyen algoritmusok segítik az orvost a döntéshozatalban, vagy mutatnak meg olyan részleteket, amelyek korábban észrevehetetlenek voltak.

Dr. Kovács Levente villamosmérnök, az Óbudai Egyetem egyetemi tanára és rektora
Előadás címe: Kiberorvosi rendszerek

Az ipari digitalizáció (Ipar 4.0), vagy más néven a kiberfizikai rendszerek komoly hatással vannak az egészségügyi ipar fejlődésére is. Ennek eredménye a kiberorvosi terület megjelenése: hogyan tudjuk a mindennapi életbe beilleszteni a különböző egészségügyi alkalmazásokat és eszközöket, hogy azok mind orvos, mind felhasználó vagy beteg oldalról egy sokkal személyre-szabottabb felhasználást tegyenek lehetővé. A felvetés a teljes egészségügyi mérnöki területre kihat, a cél pedig olyan matematikai algoritmusok fejlesztése, mely a páciens fiziológiája alapján személyre szabható, adaptálható, rátanítható vagy akár javítható és ezáltal a megfelelő orvosi eszköz "intelligenciája" is növelhető.
Mindehhez a mai legújabb kutatási trendek: big data, felhő alapú számítások, mesterséges intelligencia, vagy a modern szabályozási algoritmusok. Ezáltal a kiberorvosi rendszer fogalom egy olyan smart- vagy okos-egészségügyi "keretrendszert" eredményez, ahol a számítási kapacitás, gépi intelligencia és irányításelmélet segítségével intelligensebb döntéstámogató rendszereket tudunk alkotni, jobban segítve az orvosok, ápolók munkáját, valamint a betegek vagy felhasználók életminőségét.

Kiss Máté egyetemi tanársegéd, ELTE TáTK Kulturális Antropológia Tanszék
Előadás címe: Az orvosi antropológia lehetőségei

A kulturális antropológia diszciplínája egyes kisközösségek vizsgálatakor sem hagyhatja figyelmen kívül az emberi élet alapvető és univerzális jelenségeit, tapasztalatait, a testhez, a betegségekhez és a halálhoz való viszonyt, az ezekről alkotott képzeteket és ezekhez kapcsolódó kulturális gyakorlatokat. E különféle hitrendszereket és cselekvéseket kísérli meg feltárni, rögzíteni és értelmezni az orvosi antropológia, melynek példái segítségével előadásomban megpróbálom felvillantani egyes új orvosi módszerek lehetséges társadalmi hatásait.

Ha sikerült felkelteni érdeklődést, várjuk szeretettel!

Részvételi szándékukat jelezzék március 29-ig a gabor.denes.klub@gmail.com e-mail címen.

Az esemény hibrid formában kerül megrendezésre, az alábbi linkre kattintva online is tudnak csatlakozni az előadásokhoz.

Online csatlakozás.

Facebook event: https://fb.me/e/3ossvufnn

DMEA (Connecting Digital Health) Business Meetings 2023 nemzetközi üzletember találkozó
A HEPA Magyar Exportfejlesztési Ügynökség Nonprofit Zrt, mint az Enterprise Europe Network tagja, szervezésében a DMEA (Connecting Digital Health) Business Meetings 2023 nemzetközi üzletember találkozó kerül megrendezésre, mely idén hibrid formában valósul meg.

A DMEA (Connecting Digital Health) Európa egyik legnagyobb, kifejezetten az egészségügyben alkalmazható IT technológiák kiállítása, melyre 2023. április 25-27 között kerül sor Berlinben. Bővebb információ a kiállításról: https://www.dmea.de/en/
A DMEA kiállítás keretében az Enterprise Europe Network nemzetközi üzletember találkozót szervez, mely kiváló lehetőséget kínál üzleti kapcsolatépítésre, új projektpartnerek felkutatására.

Időpont: 2023. április 18-28 (online)
Időpont: 2023. április 26.(személyes)
Helyszín: Németország, Berlin, Messedamm 22.
Regisztráció: https://dmea2023.b2match.io/

Az üzletember találkozón a részvétel térítésmentes. A német szervezők a személyes üzletember találkozó résztvevői számára ingyenes belépést biztosítanak a kiállításra a B2B napján (2023. április 26.), amennyiben minimum két visszaigazolt tárgyalással rendelkeznek.
Fő területek:
 • Szoftverek kórházak, rehabilitációs klinikák és ápolási otthonok részére
 • IT megoldások egészségügyi intézményeknek, laboratóriumoknak
 • Kommunikációs megoldások
 • Telemedicina, távfelügyelet

PÁLYÁZATI FELHÍVÁSok


CASSINI Hackathon

A Design Terminal által szervezett, márciusi CASSINI Hackathon ötletverseny során olyan, Európa védelmi képességeit erősítő megoldásokat keresnek, melyek növelni tudják egy ország nemzetbiztonságát űrtechnológiák felhasználásával, mint például a navigáció vagy földmegfigyelés.

Egyedi megoldásokat várnak a kétnapos, angol nyelvű hackathon egyik kihívására üzleti és iparági mentoraik segítségével!
Kihívás #1: Mobilitás, logisztika és útvonaltervezés, akár katasztrófák esetén
Kihívás #2: Tengeri fenyegetések nyomon követése és biztonságos tengeri logisztika
Kihívás #3: Kritikus infrastruktúra védelme és krízisekben való gazdasági és társadalmi problémák enyhítése

Jelentkezni egyénileg vagy 3-4 fős csapatban! Az egyéni jelentkezőket segítik a csapatalakításban.
Az eseményt március 25-26-án rendezik meg az NKE Ludovika Campus-án, személyes részvétellel. Az online megnyitóra március 24-én, az esti órákban kerül sor.

Érdemes jelentkezni, nyereményekért, és a nyertes csapat bekerül egy EU-s szintű versenyre, illetve részt vehet a workshopokon, ahol üzleti készségeket tudsz elsajátítani. Értékes kapcsolatokra tehet szert mentoraikkal és megismerhet kiemelt iparági szereplőket.

Az ötletversenyre várják mindazokat, akik iparági, technológiai, gazdasági, fejlesztői ismereteiket szeretnék egy innovatív környezetben hasznosítani. A korábbi űripari tapasztalat nem feltétele a jelentkezésnek, várják az egyedi ötleteket bármilyen szakterületről.

Jelentkezni március 17-ig lehet az alábbi linken: https://taikai.network/cassinihackathons/hackathons/defence-security?token=0LBD3CIAFQQPLM13

A rendezvény társzervezője az NKE Világűrjog és Politika Kutatóintézet. Bővebb információ a CASSINI honlapon található: https://hackathons.cassini.eu/.

Brain Pool és Brain Pool Plus kutatói ösztöndíj

A koreai Tudományos és IKT Minisztérium és a koreai Nemzeti Kutatási Alapítvány 2023-ra meghirdetett rövidebb (Brain Pool) és hosszabb (Brain Pool Plus) időtartamra vonatkozó kutatói ösztöndíj felhívását.

A Brain Pool Plus program célja kiváló külföldi kutatók bevonása a koreai kutatóintézetek munkájába, a tudományos és technológiai területeken végzett közös kutatás megkönnyítése, a kutatási és fejlesztési (K+F) kapacitások növelése és az innovatív növekedés előmozdítása, az alapvető technológiák biztosítása és a kiváló humán erőforrások támogatása révén.

A pályázatok benyújtási időszaka három fázisban zajlik, amiből a még előttünk álló második időszak 2023. február 1-től április 28-ig, a harmadik pedig április 29-től június 30-ig tart. A fogadó intézmény visszajelzésének a határidőig meg kell történnie, ezután kell benyújtania a pályázónak a kutatási javaslatát.

Az ösztöndíjra a tengerentúlon lakóhellyel, doktori fokozattal rendelkező kutatók pályázhatnak, illetve akik a doktori fokozattól függetlenül több mint 5 éves helyszíni K+F tapasztalattal rendelkeznek az iparban kiemelkedő kutatási képességekkel.

A pályázatok részvételi feltételeit, a szükséges dokumentációt és az elbírálás ütemtervét az alábbi linkeken megtekinthető:

Announcement of 2023 Outstanding Overseas Scientist Invitation Program Plus (Brain Pool+)

Announcement of Brain Pool Fellowship Program 2023

Moholy-Nagy László Formatervezési Ösztöndíjpályázatot

A Magyar Formatervezési Tanács ismét meghirdeti a több mint három évtizedes múltra visszatekintő Moholy-Nagy László Formatervezési Ösztöndíjpályázatot. A pályázat legfőbb célja a fiatal tehetségek önálló alkotói munkájának és szakmai fejlődésének segítésével tovább erősíteni a hazai kreatívipart, valamint segíteni az önálló alkotói munkát folytató tervezők szakmai fejlődését.

A 2023. évi pályázati felhívás lehetőséget biztosít a fiatal tervezőművészeknek önálló tervezői vagy designelméleti, -kutatási, illetve gyártói együttműködéssel történő projekt megvalósítására.

A pályázat beérkezésének határideje: 2023. április 3., hétfő, éjfél.

A pályázattal kapcsolatos hírek a következő linken olvashatók.

SZAKIRODALOMFIGYELŐ


Jennifer Garvey Berger: Hogyan kerüljük el a vezetés elmecsapdáit? - Boldogulás a komplexitásban - Pallas Athéné Könyvkiadó, 2020
Dr. Osman Péter ismertetése

Csúnyán kitolt velünk a Tervező, legyen bár az evolúció vagy valami más. Minden cselekedetünk, magatartásunk és döntésünk vezérlőrendszerének hardvere - agyunk - sok tízezer éve változatlan. A követelmények nőnek, a verzió marad. A szoftvere bonyolult ügy. Sokféle elmélet, feltevés, részleges ténymegállapítás létezik a működéséről, a régi filozófusok következtetéseitől az egyre kifinomultabb kutatási eredményekre támaszkodókig - azaz még messze nem ismerjük azt eléggé. Annyi bizonyos, hogy ez a működés rendkívül összetett: a tudatosan tanultak és az adott esetben felhasználtak mellett elménk sokféle, különböző módokon szerzett elemeket és technikákat is felhasznál feladata megkönnyítésére. Egyebek közt ilyenek az ösztönök, intuíciók, megérzések, elraktározott következtetések, s belső működési módok, amelyeknek nem is vagyunk tudatában. Két sajátos háttértároló is közrejátszhat, amelyek tartalmának relevanciája nagyon elmaradhat a gyorsuló változásoktól: a kollektív tudat és a -tudattalan, amihez a modern időkben csatlakozik a célirányosan manipulált információk exponenciálisan növekvő, befolyásoló áradata. Mentális oprendszerünk alapjait a törzsfejlődésből hoztuk magunkkal, erre települtek a szocializáció sok tízezer éves folyamatának lassan frissülő hozadékai - olyanok, mint pl. hogy korábban szó szerint, később átvitt értelemben biztonságosabb a félhomályban kardfogú tigrisnek nézni egy bokrot, mint fordítva tévedni.

A veszélyforrás, hogy többnyire nem vagyunk tudatában, miként áll össze ezekből a döntés, a cselekvés, s mennyire helyénvalóak a tényezői, amelyeket elménk úgy alkalmaz, hogy nem tudunk róla, így ellenőrizni sem tudjuk azokat. Elménk - jó esetben - folyamatosan tanul, ám a modern idők rohamtempójú változásaihoz és exponenciálisan növekvő komplexitásához képest nem elég gyorsan, azaz nem frissíti a feladataihoz képest eléggé önmagát és eszköz-készletét. Ahogy Berger nagyon érthetően és tanulságosan kifejti, ebből alakulnak ki elmecsapdáink, s létfontosságú, hogy megtanuljuk ezeket felismerni és elkerülni. Az elmecsapda pedig a könyv olvasatában az olyan gyakorlat, amelyet korábban működőképesnek véltünk/tapasztaltunk, de már nagyon nem az.

Mindezt sokkal ütősebben összegzi Berger e könyve alapüzeneteként: "Az elmúlt három évtizedben végzett kutatásaim, írásaim, tanításaim és tanulásom során rájöttem, hogy mi, emberek, briliánsan vagyunk összerakva - a világ régebbi, kevésbé összekapcsolt és kiszámíthatóbb verziójához illő módon. A jelen kor magas fokú összekapcsolódást és gyors változást mutató világában azonban ennek a briliáns tervezésnek ki kell emelnünk bizonyos részeit, és tudatosan át kell formálnunk őket ahhoz, hogy az előttünk álló kiszámíthatatlan jövőhöz igazodhassunk."

Stanford University Press, az eredeti kiadó ajánlójából: "Berger hisz abban, hogy a vezetői munka és képesség világunk egyik leginkább létfontosságú megújítható erőforrása. Olyan időkben, midőn a szervezetek gyakran maguk törnek utat, mintsem másokat kövessenek, a vezetés rendeltetése, hogy megteremtse a feltételeket az embereknek ahhoz, hogy a legkreatívabb, leginkább összekapcsolt és legintelligensebb lényüket kibontakoztathassák.

A felnőttoktatásban, a komplexitáselmélet terén és a vezetői tanácsadásban szerzett hátterére támaszkodva, felmutat öt veszedelmes és mindenütt megjelenő elmecsapdát, s erre építi e könyvét. (Ezekre lentebb kitérünk - OP) A vezetők így megértik, miért vihetnek félre a természetes ösztöneink egy gyorsan mozgó világban. Hozzá erőteljes kérdéseket és megközelítéseket is kapnak, amelyek segítik őket elkerülni e veszedelmes alakzatokat.
Bergerről: Alapító partnere és vezetője a Cultivating Leadership tanácsadó cégnek, amely világszerte dolgozik felsővezetőknek, vezetői csapatoknak a magán- a nonprofit- és a kormányzati szektorban, Ügyfelei közt a Google, Microsoft, Novartis, Wikipedia és az Oxfam International. Vezetési programokat tervez és tanít, coach-ként segít magasállású csapatokat, és támogatja klienseit új gondolkodásmódok kialakításában stratégiáról és emberekről a drámai eltolódások közepette, amelyek a komplexitásban, változékonyságban, a munkahelyeik és piacaik változásaiban végbemennek. Mindebben a mély elméleti tudást a gyakorlatban működő megoldások elszánt keresésével ötvözi, hogy megkönnyítse a vezetők életét."

Berger maga is elmondja: tapasztalatai e hatalmas tömegének tanulságaiból építette fel a könyvében foglaltakat.

Szóljon innen ő! "A vezetés és a komplexitás terén folytatott kutatásaim során arra a következtetésre jutottam, hogy ötféle veszedelmes és mindenre kiterjedő elmecsapda létezik: Ebben a könyvben mind az ötöt azonosítani fogjuk, áttekintjük, eddig hogyan szolgáltak minket, és megnézzük, miért nem működnek már olyan jól. Megtanulunk néhány hatékony módszert is, amelyekkel kiszabadulhatunk a csapdákból, és új lehetőségek felé indulhatunk.
Az öt csapda: Beleesünk
 • az egyszerű történetek csapdájába,
 • a személyes meggyőződés csapdájába,
 • az egyetértés csapdájába,
 • az irányítás csapdájába,
 • az egónk csapdájába.

Simonyi Károly: A fizika kultúrtörténete - A kezdetektől a huszadik század végéig - Akadémiai Kiadó, 2020 - MeRSZ
Dr. Osman Péter ismertetése

Mindenek előtt elnézést kérek a Hírlevél olvasóitól és készítőitől: az előző számba az én hibámból a MERSZ kiadás recenziója helyett a nyomtatotté került be 2013-ból. E javítást pedig felhasználom arra, hogy olyan részeket tegyek be, amelyek az előzőben nem szerepeltek. A kettő tehát együtt ad képet a könyvről és alkotójáról.

"A MeRSZ okoskönyvtárról: az Akadémiai Kiadó online szolgáltatása, több száz szakkönyv, tankönyv, felsőoktatási jegyzet elérését biztosítja, közel 30 tudományterületen. A kifejezetten a tanulás, oktatás és kutatás céljára létrehozott és azóta is nagy erőkkel fejlesztett online okoskönyvtár tudása messze felülmúlja a jelenleg ismert egyéb e-könyves megoldásokét." - az Apple App Store igen részletes ismertetőjéből. (kiemelések tőlem). https://apps.apple.com/hu/app/mersz/id1419701352?l=hu

Simonyitól hallottuk először - és másoktól nagyon ritkán -, hogy egy egyenlet, egy matematikai levezetés, bizonyítás szép. Évfolyamunkon presztízskérdés volt jól tanulni, de addig meg sem fordult a fejünkben, hogy a szaktárgyakban szépség is lakozik. Legfőképp ő nevelt arra is, hogy a szaktudás mellé kultúra is kell. Az ő előadásában a fizika kultúrtörténete messze több is a cím ígéreténél: az emberiség kultúrtörténetének egy jelentős vetülete.

Előszavából: "A könyv igen széles olvasóréteg számára íródott. Úgy képzelem, hogy a nem szakember is követni tudja - természetesen némi szellemi erőfeszítés árán - a lényeges gondolatmeneteket (és az ő tudásából részesülni minden erőfeszítést megér! - OP), ugyanakkor a szakfizikus számára is van mondanivalója. A könyv tehát tudománynépszerűsítő olvasmány, de az egyetemi hallgatók számára tankönyv is kíván lenni. Harmadik szerepköre: fizikatörténeti olvasókönyv azzal, hogy a főszöveggel összemérhető mennyiségű idézetet tartalmaz."

Vekerdi László idéz "»Merj tudni!« Simonyi Károly: A fizika kultúrtörténete" c. írásában (https://www.ponticulus.hu/rovatok/limes/vekerdi-laszlo-merj-tudni.html) két bekezdést Staar Gyula: De mi az igazság... Beszélgetések Simonyi Károllyal című 1996-ban megjelent interjúkötetéből: "Pont azt a kettőt, melyben a meginterjúvolt utolérhetetlenül tömören összegezi [könyve] életrajzi előzményeit és - ami tán még fontosabb - keletkezési körülményeinek a hangulatát, amiből azután végső soron a könyv egyedülien eredeti és szerkesztésileg is tetszetős módszere kinőtt."

Simonyi: "Az első idézetet, melyet Kepler egyik könyvéből vettem, már 18 éves koromban feljegyeztem. Érettségire készültünk, s Madách volt a szerelmem. Az ember tragédiájából számomra a legkedvesebb jelenet Kepleré volt. (Ez is sokatmondó - OP) Később, amikor már az egyetemen tanítottam, a lankadó figyelem élénkítésére, pihentetésre én történelmi anekdotákat, verseket mondtam. Ezek mindig kapcsolatban álltak a konkrét szakmai mondanivalómmal. (Nekünk ez többet adott: humán kultúrát akkor, midőn minden erőnket lekötötte a szakma megtanulása. - OP) Pontosan emlékezem arra az időre, amikor elhatároztam, hogy ebből a 'lazításból' könyv lesz, megírom a fizika kultúrtörténetét. Húsvét előtti csütörtök, 1973 nagycsütörtöke volt."

"Abban az időben politikailag mélyponton, szakmailag üresjáratban voltam. A műegyetemi hallgatók meghívtak, tartsak előadást a várbeli kollégiumban. Nagycsütörtökön tehát a 17. századról, Galilei koráról, a zsenik századáról beszéltem, a modern tudomány születéséről. Kis körítést is csináltam az előadáshoz. Tanulmányi kirándulást a 17. század elején, Padovában. Meghallgattuk Galileo Galileit, ott tolongtunk az előadásán, utána az akkori idők szokása szerint elmentünk egy misére, mert az kötelező volt. Palestrina-misét hallgattunk, majd engedélyeztem egy estét a 17. századi Pádua egyik tavernájában. Orff Carmina Buranáját hallgattuk...(Simonyi humán-műveltsége! - OP) Megvallom, magam is megdöbbentem az előadás hatásán. Napok, hetek múlva is jöttek hozzám a diákok, mikor lesz folytatása, megírom-e, megjelentetem-e ezt valahol." "Szerencsére megírta, s a Gondolat Kiadó megjelentette A fizika kultúrtörténetét." - teszi hozzá Vekerdi.

Várszegi Asztrik pannonhalmi főapát pedig egyebek közt így szólt róla emlékbeszédében:
"Simonyi Károly halálakor térdet s fejet hajtva, szomorú szívvel gyászolta őt az egész magyar fizikus és villamosmérnök társadalom. A rokonok kérésére temethettem ezt a kiváló embert, ezt a kiváló tudóst. Az emlékbeszédre készülve, saját írásait, megnyilatkozásait és tanítványai vallomásait olvasva, rajzolódott ki bennem a kép, ki volt Simonyi Károly, akiről megrendítő emberséggel, ragaszkodó szeretettel tudatták, hogy meghalt, és aki halálakor is tanított: »Az emberi történések nagysága eltörpül, jelentéktelenné zsugorodik, elvész az Univerzum nagy folyamataiban. Jelentőségét mégis az adja meg, hogy az Univerzum minden csodálatos objektuma mellett, a pulzárok, kvazárok, fekete lyukak mellett a Világegyetem nagy vajúdása megszülte a legcsodálatosabb objektumot, az emberi agyat, az emberi tudatot, amely a végtelen nagyot és a végtelen kicsit egyaránt be tudja fogadni.« Ez A fizika kultúrtörténete utolsó mondata, Simonyi Károly végső üzenete." (Erdősi Gyula iMentor oldala - az immáron nem található hajdani Google+ oldalon)

Tom Phillips: A világ hülyéi - Hogyan cseszett el mindig mindent az emberiség - Athenaeum Kiadó, 2020.
Dr. Osman Péter ismertetése

Kezdjük azzal: ez nem egy vicces könyv. Különféle, több esetben máig is katasztrofális hatású baklövésekről szól, egy részük valóban vicces, sokuk inkább tragikus. Hatalmas körképet ad - a legkorábbi ismert kezdetektől napjainkig -, hogy milyen gazdag az emberiség történelme az elcseszést művészi szintre emelő 'tehetségekben'. Phillipsnek pedig igen jó a beszélőkéje, remekül és gyakran igen lazán adja elő a történteket, ill. a végkövetkeztetést.

"A világ hülyéi atyaian emlékeztet bennünket arra, hogy a legapróbb hiba is képes változtatni a civilizáció menetén." - az Athenaeum ajánlójából (kiemelések tőlem).

Honlapjáról: Phillips újságíró, író, a közelmúltig a Full Fact, az Egyesült Királyság független tényellenőrző szervezete szerkesztője. Három könyve jelent meg: • Összeesküvés: agyatlan elméletek története, és miként ne dőljünk be nekik • Igazság: A totális baromság (bullshit) rövid históriája • jelen mű. Most dolgozik negyedikként az apokalipszis történetén.

"A következő tíz fejezetben végigszáguldunk az emberiség teljes történetén és a bénázások során. Az emberi fejlődés története gondolkodási és kreatív képességünkkel kezdődik. Ez választja el az embert az állattól (legújabb ismereteink fényében ez így nem egészen igaz - OP) - meg persze ez csinál belőlünk rendszeresen komplett idiótát. Ez a könyv rólunk, emberekről szól, és kivételes tehetségünkről, amivel mindent elcseszünk. Arról, miért jut minden egyes büszkeségre méltó teljesítményünkre (művészet, tudomány, kocsmák) valami, ami miatt elképedve és kétségbeesve csóváljuk a fejünket (háború, környezetszennyezés, reptéri kocsmák).Nagyon valószínű - személyes véleményünktől vagy politikai meggyőződésünktől függetlenül -, hogy többször is körülnéztünk a világban a közelmúltban, és ilyesmi jutott eszünkbe: Ó, a rohadt életbe, hát mit tettünk? Ez a könyv a vigasz morzsáját kínálja: nyugi, mindig ugyanígy volt. És hát még mindig itt vagyunk!" (Phillips Prológusából) Szép kis vigasz: zsenialitásunk bizonyítéka, hogy szívósan - bár nem épp kellemesen - túléljük a hülyeségeket, amelyeket embertársaink különféle alakulatai ránk zúdítanak! Így akár életképességünk fénylő - bár inkább rémisztő példákból épült - bizonyítéka a különféle baklövések és sokkal rosszabbak hosszú sora, amit e könyv elénk tár. Merthogy:
"Rengeteg könyv szól az emberiség legnagyszerűbb teljesítményeiről, a nagy vezetőkről, a zseniális feltalálókról és a legyűrhetetlen emberi szellemről. Ugyancsak rengeteg könyv szól a hibáinkról: egyéni baklövéseinkről és társadalmi méretű kudarcainkról. De arról már kevesebb, hogyan sikerül mindig mindent újra és újra alaposan és katasztrofálisan elrontani. Ez a könyv a történelemről szól, és arról, hogyan értettünk félre mindenfélét." Forrásmegadás nélküli idézetek a könyvből.)

Goodreads: "Vidító utazás végig az emberiség történetének legkreatívabb és legkatasztrofálisabb elcseszésein, a fáról lepottyant legelső ősünktől napjaink leglátványosabb kudarcaiig. (Tragikomikus áttekintés talán pontosabb jellemző lenne. - OP) 70 ezer év során sok területen váltunk valódi győztesekké, ám ez nem mindig volt sima út. Olykor bizony sikerült valóban, igazán és hihetetlen mértékben elszúrnunk dolgokat. Mao elnök Négy Kártevő Kampányától az amerikai Porkatlan (Dustbowl) jelenségig, az önmagát egy részeg éjszakán megtámadó osztrák hadseregtől odáig, hogy a világ vezető szuperhatalma egy valóságshow tévé mogulját választja elnökéül (ékesszóló kinyilvánítása a szerző politikai állásának - OP), meglehetős bizonyossággal kimondható, hogy fajunk korban előre haladva nem vált bölcsebbé. Így hát, ha legközelebb úgy vélitek, valamit jól elszúrtatok, ez a könyv emlékeztet arra, hogy lehet sokkal rosszabbul is."

AMAZON: "Összeszőve történelmet, tudományt, politikát és popkultúrát, ez a köny panorámaképet ad az emberiségről annak teljes dicsőségében vagy épp annak ellenkezőjében. Megmutatja, hogy a legbanálisabb baklövések is miként hatottak a civilizáció menetére, amilyenné mára lett. Életteli, fanyar, szinültig ragyogó bölcsességekkel, ez az egyedülálló összeállítás új képet ad a világtörténelemről, és az év egyik legszórakoztatóbb olvasmánya. (Utóbbi marketingfogásnak jó, de a könyv jelentős részére nem igaz. Az a rész igazán tanulságos, ám baklövések nagyon is tragikus következményeit tárja elénk. Történelmi műveltségünkhöz vagy világképünkhöz tartozik tudni róluk, ám hogy szórakoztatóak lennének.... - OP)

A mondandó kicsúcsosodása: "Ez a könyv múltbeli tévedéseinkről és hibáinkról szól. És mi van azokkal a hibákkal, amelyeket épp most vagy a továbbiakban követünk el? Milyen formát ölt majd a bénázás a jövőben. Talán az előttünk álló évtizedekben, évszázadokban az emberiség merőben újszerű és eredeti hibákat követ el, netán megleljük a módját, hogy egyáltalán ne hibázzunk. De ha éppenséggel fogadást akarnánk kötni, a legnagyobb összeget arra tenném, hogy valószínűleg pont ugyanazokat a hibákat fogjuk elkövetni, mint azelőtt.

Kocsis Noémi: Bakancslista - Kastélyok, várak, kúriák (Titkok, tárgyak, történetek) - Scolar Kiadó, 2022
Dr.Osman Péter ismertetése

Jelen értelmezésben a bakancslista azon élmények sora, amelyeket az ember meg akar élni, még mielőtt feldobná a bakancsot. Ez a könyv, elnézve nagyon is gazdag tartalmát, inkább választéknak, étlapnak kínálkozik, hogy ki ki megismerje az ebbéli lehetőségeket, és így tudja kiválasztani azokat, amelyek a legtöbbet nyújtják neki. Adománya ennél jóval több is: nem csak úti cél választásul, előzetes felkészüléshez és helyszíni kalauzként, és az élmények későbbi felidézéséhez szolgál, hanem 'fotel-utazáshoz' is: az útleírások műfajához hasonlóan belőle ismerni meg ezeket az érdekes helyeket, jeles építményeket, tárgyakat, titkokat, történeteket. Helytörténeti- és adott helyi látnivalók kalauzként is remek: 15 sűrűn teleírt oldalas helységnév mutatója van, amely a kérdéses helyhez kötődő szócikkekre, az ottani érdekességek bemutatására is mutat. Utóbbiak száma 333.

A Scolar ajánlójából: "Ha érdekli Magyarország közel 2000 kastélya és száznál több vára közül a legérdekesebbeknek a története, ha szívesen szemezgetne bajvívások, szerelmi csaták, kétes adás-vételek vagy eladósodások érdekes leírásából, vagy netán menyegzői menüsorok és kísértethistóriák érdeklik, esetleg pompás kastélykertekben barangolna, akkor minden bizonnyal kedvelni fogja Kocsis Noémi kötetét. A könyv alcíme szerint titkok, tárgyak és történetek által mutatjuk be benne Magyarország 333 legszebb, legfurább vagy legérdekesebb történelmi épületét - azzal a nem titkolt céllal, hogy az olvasó is az ódon falak közé képzelhesse magát. Bízunk benne, hogy a kötet élmények és kalandok során át hozza közelebb az olvasóhoz a megértenivaló múltat és a felfedezhető jelent." (Kiemelések tőlem)

Tegyük hozzá, sokféle jellemzőt érdemel ki az ember olykor nemes, máskor nem épp áldásos tevékenységeivel - vagy épp azok fájó hiányával -, de egyet biztosan nem: hogy a mindennapjaiban is gondos gazdája lenne ez elődeiről rámaradt építészeti- és tárgykultúra-örökségének. Mintha csak az entrópia vastörvénye sújtaná az alkotásokat - azaz a bennük megtestesülő rendezettséget: fennmaradásukat segítő külső rásegítés nélkül omlik-romlik ez az örökség. Gyakran több is rombolja azonban a gondatlanságnál, különösképp a megőrzéshez szükséges pénz hiánya, vagy épp a fenntartók anyagi megfontolásai. A Tragédia Egyiptomi Színében Lucifer még pár ezredévet jósolt a piramisok eltűnésére, modern korunkban akár pár év is beteljesítheti műemlékeink végzetét. Utal erre lentebb Kocsis Noémi is, s joggal mondja: e kötetnek a maga módján és lehetőségeivel értékőrző és -mentő funkciója is van.

"Üdvözlet a szerzőtől: Döbbenetes mértékű történelmi-építészeti vagyonon 'ülünk' mi, magyarok: több mint száz várat, mintegy kétezer kastélyt és még ennél is több egykori kúriát számolhatnánk meg országunk területén. Ám vannak még további - elkeserítő - adatok is: a Magyar Kastélyok és Kúriák Egyesület közlése szerint a második világháború utántól a 2000-es évek első évtizedéig a korábban meglévő épületek 20 százaléka már elenyészett. Ez a folyamat pedig - a megmentésért indult állami vagy magánprogramoktól függetlenül - jelenleg is megállíthatatlanul tart, a szemünk előtt. Ez a Bakancslista-kötet annak vágyával született, hogy rögzítsen egy történelmi léptékben valószínűleg csak pillanatnak számító állapotot, és történeteken, olykor legendákon keresztül mutasson meg egy mára letűnt, nosztalgikus korszakot. Ráadásul úgy, hogy a 21. századi érdeklődő, látogató ne csak megérezhessen valamit az elmúlt századok hangulatából vagy eszményeiből, hanem ő maga is belehelyezkedhessen, akár a modern, vizuális technológia vívmányait, akár a hagyományos történetmesélést használva segítségül." (Forrásmegadás nélküli idézetek a könyvből)

A tartalomról: "E kötetben a magyarországi várakkal, kastélyokkal és kúriákkal kapcsolatos legérdekesebb történeteket és a leginkább regényes, felemelő, inspiráló vagy éppen tragikus életutakat igyekeztem összegyűjteni. Emiatt megeshet, hogy ismertebb, látogatottabb, az útikönyvekben mindig megemlített helyszínekről kevesebb szó esik, míg egyes csöndes, elfelejtett, elkerült épületekre több figyelem irányul. (Az előbbieket az érdeklődők úgy is ismerik Kocsis Noémi ezek szerint itt inkább a rejtettebb csemegékkel szolgál. - OP) A helyi vagy környékbeli látnivalók sorakoztatásával pedig arra biztatjuk az olvasót, derítse fel részletesebben egy-egy kastély vagy vár környezetét, ez ugyanis még jobban megérteti, miért pont ott épült fel a kérdéses építmény, s kik élvezhették ki (vagy éppen szenvedték meg) fennállását, működését. A hazai kastélyokról és kúriákról sokszor és olvasmányosan mesélő dr. Lászlófy Csaba írja egy helyen: »Ezen épületek jelentős része el fog pusztulni, és velük süllyed a mélybe egykori lakóik története is. A néhány megmenekülő épület pedig nagy feladatot kap: tovább kell vinniük szerencsétlen sorsú társaik emlékét.« Ez a könyv pontosan azért született meg, hogy segítsen megtartani az emlékezetet." Teljes joggal hozzáfűzhető: Olvasmányként pedig igazán érdekes, gyakran szórakoztató, és sokat ad elődeink életének, az ország történelmének és mai érdekességeinek megismeréséhez is.

SAJTÓSZEMLE

duol.hu, 2023. 02. 27.
"Belelátni az anyagba!" címmel rendeztek újabb TIP Napot a Dunaújvárosi Egyetemen

airportal.hu, 2023. 02. 27.
350 millió eurós légiforgalmi innovációs programot indít az Európai Unió

autopro.hu, 2023. 02. 27.
Kétmillió eurós támogatást nyert el a BME kutatója

bdpst24.hu, 2023. 02. 27.
Több mint 130 üzbég innováció jelentkezett a Startup Campus programjára

profitline.hu, 2023. 02. 27.
Több mint 130 üzbég innováció jelentkezett a Startup Campus programjára

digitalhungary.hu, 2023. 02. 27.
Több mint 130 üzbég innováció jelentkezett a Startup Campus programjára

trendfm.hu, 2023. 02. 27.
Fontos határidő! Így juthatnak tízmilliós pluszbevételhez a cégek

InfoRádió, Aréna, 2023. 02. 28.
Interjú Jakab Rolanddal, a Mesterséges Intelligencia Koalíció elnökével 2.

novekedes.hu, 2023. 03. 01.
Ma alapították a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatalának jogelődjét

veol.hu, 2023. 03. 01.
Változások a Pannon Egyetemért Alapítvány kuratóriumának összetételében

zaol.hu, 2023. 03. 01.
A Pannon Egyetem Nagykanizsa docense lett a kuratórium elnöke - 2023-03-01 13:25:05

infostart.hu, 2023. 03. 01.
Jakab Roland a mesterséges intelligencia nagy előnyeiről és súlyos kockázatairól

kreativ.hu, 2023. 03. 01.
Blokklánc megoldásokkal védhetik a szellemi tulajdont

kreativ.hu, 2023. 03. 01.
IT-piacot célzó magazin indult, 100 ezres olvasótábor a cél

trendfm.hu, 2023. 03. 01.
Királyi hivataltól a blokkláncig: 127 éves az SZTNH

gyartastrend.hu, 2023. 03. 01.
GyártásTrend - 127 éve az innovációk szolgálatában

vg.hu, 2023. 03. 01.
Régiók a startvonalon

Radiocafe, Millásreggeli, 2023. 03. 01.
Interjú Pomázi Gyulával, a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatalának elnökével

Zalai Hírlap, 2023. 03. 02., 12. oldal
Birkner Zoltán lett az elnök

feol.hu, 2023. 03. 02.
A robotok köztünk élnek? Fehérvári konferencia a jövő és a ma tudományáról

jovogyara.hu, 2023. 03. 02.
A szellemi tulajdon védelmében

portfolio.hu, 2023. 03. 02.
600 milliárdos tőkeprogramot jelentettek be Magyarországon, íme a részletek

origo.hu, 2023. 03. 02.
Százmilliárdok mozdulnak meg a magyar gazdaság érdekében

telex.hu, 2023. 03. 02.
A Nemzeti Tőkeholding a rendszer észszerűsítése helyett még több pénzt tol állami alapokba

makronom.mandiner.hu, 2023. 03. 02.
Újabb 600 milliárd beruházásokra: elstartolt a Baross Gábor Tőkeprogram

profitline.hu, 2023. 03. 02.
Március 1-jével elindult a Baross Gábor Tőkeprogram

privatbankar.hu, 2023. 03. 02.
600 milliárd forintnyi friss forráshoz juthat a magyar gazdaság

veol.hu, 2023. 03. 03.
Birkner Zoltán a kuratórium új elnöke és újabb támogatás a kisboltoknak - Hírek Veszprém vármegyéből

Trend FM, Reggeli monitor, 2023. 03. 03.
Összeállítás: Éves szinten nőtt a magyarországi szolgáltatások exportja az utolsó negyedévben 2022-ben

sikerado.hu, 2023. 03. 04.
Összefognak a magyar kutatók

gyorplusz.hu, 2023. 03. 04.
Mesterséges intelligencia és önvezetés: óriási érdeklődés övezte a campus innovációit

autopro.hu, 2023. 03. 04.
Nincs elég innovatív magyar kkv

zaol.hu, 2023. 03. 05.
Dr. Birkner Zoltán és Szabadics Zoltán a Pannon Egyetem két zalai kuratóriumi tagja

hirbalaton.hu, 2023. 03. 05.
Zalai kuratóriumi tagokat kapott a Pannon Egyetem (zaol.hu)

Zalai Hírlap, 2023. 03. 06., 5. oldal
A tudás vonzerő az ipar számára
Dr. Birkner Zoltán és Szabadics Zoltán a Pannon Egyetem két zalai kuratóriumi tagja

Napló, 2023. 03. 06., 5. oldal
Kihívásokkal teli év előtt állunk
Navracsics Tibor a hazai és az európai gazdasági helyzetről és az infláció alakulásáról

dunaujvaros.com, 2023. 03. 06.
DSTV: innovációs nap az egyetemen

adozona.hu, 2023. 03. 06.
NAV-tájékoztató: mire érdemes figyelni a kutatás-fejlesztés költségeinek elszámolásánál?

telex.hu, 2023. 03. 06.
Hogyan nem lett Nobel-díjas kutatónőnk közel száz éve? És mi köze ennek a nők önbizalmához?

vg.hu, 2023. 03. 06.
Először nyertek magyarországi kutatók az Amazon pályázatán

Kossuth Rádió, Napközben, 2023. 03. 06.
Interjú Pomázi Gyulával, a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala elnökével 1.

Zalai Hírlap, 2023. 03. 07., 2. oldal
Kutatók és középiskolások

webradio.hu, 2023. 03. 07.
A fiatal kutatók mobilitását ösztönző pályázatot hirdet az ELKH

hir.ma, 2023. 03. 07.
A fiatal kutatók mobilitását ösztönző pályázatot hirdet az ELKH

weborvos.hu, 2023. 03. 07.
A fiatal kutatók mobilitását ösztönző pályázatot hirdet az ELKH

profitline.hu, 2023. 03. 07.
A fiatal kutatók mobilitását ösztönző pályázatot hirdet az ELKH

budaorsiinfo.hu, 2023. 03. 07.
A fiatal kutatók mobilitását ösztönző pályázatot hirdet az ELKH

Forbes magazin, 2023. 03. 08., 76-78. oldal
Harminc éve nem ír róluk senki

Forbes magazin, 2023. 03. 08., 100-106. oldal
Nora from Budapest? Tell me your story!

Jövő Gyára, 2023. 03. 08., 10-11. oldal
Új, kutatás-fejlesztésre épülő növekedési korszak indulhat a gazdaságban

innoteka.hu, 2023. 03. 08.
Ipar 4.0 megoldások fejlesztése

innoteka.hu, 2023. 03. 08.
Fizikusok és mérnökök a kvantumos világban

figyelo.hu, 2023. 03. 08.
Újra találkoztak a feltörekvő vállalatok és a befektetők A BÉT Xmatch keretein belül

vg.hu, 2023. 03. 08.
Ezt tanulhatja Kína a Szilícium-völgytől

medicalonline.hu, 2023. 03. 09.
Fiatal kutatók mobilitását ösztönző pályázatot hirdet az ELKH

hrportal.hu, 2023. 03. 09.
Európai innovációs programba jelentkezhetnek magyar start-upok - akár 25 000 euró lehet a támogatás

uzleti-innovacio.blog.hu, 2023. 03. 09.
Magyar startup - Mint égen a csillag, mint eső után a gomba - Üzleti innováció, üzletfejlesztés

kultura.hu, 2023. 03. 09.
Több millió értékű ösztöndíjat kaptak az innovációs pályázatokon az MKE nyertes hallgatói - kultúra.hu

trendfm.hu, 2023. 03. 09.
BÉT Xmatch: újra találkoztak a feltörekvő cégek és a befektetők

InfoRádió, Reggeli hírek 7:00, 2023. 03. 09.
Interjú Navracsics Tibor területfejlesztési miniszterrel

hírTV, Egyéb, 2023. 03. 09.
Varga Mihály beszédet mond a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara gazdasági évnyitóján

femcafe.hu, 2023. 03. 10.
Több milliós értékű ösztöndíjat kaptak az innovációs pályázatokon nyertes hallgatók a Képzőn

greenfo.hu, 2023. 03. 11.
ZöldIT - Digitális és zöld innovációk a magyar helyi közösségekben - TINLAB-URBAN21 konferencia

royalmagazin.hu, 2023. 03. 12.
Több milliós értékű ösztöndíjat kaptak az innovációs pályázatokon nyertes hallgatók a Képzőn
Szerkesztő: Pazsák Zsófia, Design: Visualia Stúdió, Felelős kiadó: Dr. Szabó Gábor. A Hírlevél minden páratlan hét keddi napján jelenik meg, és aznap internetes portálunkon is olvasható.
Hírlevélszerkesztőség: 1116 Budapest, Fehérvári út 108-112.
tel.: (+36 1) 2000-731, e-levél: innovacio@innovacio.hu
A Hírlevélre a www.innovacio.hu c. portálon lehet regisztrálni.