XXXIII. évf. | 2023. február 14. | 3. szám

Hírek
Magyar Innovációs Szövetség
MAFITUD
Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala
Eötvös Loránd Kutatási Hálózat
Várható események
Pályázati felhívások
Szakirodalomfigyelő
SajtószemleHÍREK | MAGYAR INNOVÁCIÓS SZÖVETSÉG

Felhívás teljes körű tisztújításra

A Magyar Innovációs Szövetség (MISZ) 2023 tavaszára /április hónapra/ tervezi tisztújító közgyűlését. A MISZ elnöksége a teljes körű tisztújítás előkészítésre, az alapszabály értelmében, Előkészítő Bizottságot/Jelölőbizottságot kért fel, melynek tagjai:
elnök: dr. Pakucs János, tiszteletbeli elnök (tel: 30/962-0062),
tagok: Dr. Jakab László, mb. ügyvezető igazgató (tel: 30/419-3795),
Némethné Riba Nikoletta, marketing igazgató (tel: 30/436-3654),
Dr. Dombi Viktor, FB elnök (tel: 30/915-9333).

A Jelölőbizottság az elnökséggel egyetértésben úgy döntött, hogy PÁLYÁZATOT hirdet.

Kérjük, tegyenek személyi javaslatot, vagy nyújtsanak be pályázatot az egyes tisztségek betöltésére az alábbi jelölő lapon.

A Szövetség új vezetése, ill. tagjai így közvetlenül is tudják képviselni innovációs szakterületüket, közvetlenül tudnak hatást gyakorolni szövetségünk tevékenységére, és közvetve a hazai innovációs terület munkájára.
Jelölt az lehet, aki a Magyar Innovációs Szövetség tagszervezetének vezetője vagy a vezető által javasolt, a szervezetnél dolgozó, lehetőleg vezető beosztású személy.

A MISZ különböző tisztségei
 • elnök (1 fő)
 • ált. elnökhelyettes (1 fő)
 • alelnökök (6 fő)
 • elnökségi tagok (6 fő)
 • FB-tag (4 fő)
 • választmányi tag (30 fő)
A pályázat feltétele egy rövid max. fél-egy oldalas motivációs levél. Az egyes tisztségekre vonatkozó információ az egységes szerkezetű alapszabályban és SZMSZ-ben található (www.innovacio.hu). Ezen a portálon olvasható a MISZ középtávú stratégiai koncepciójának tervezete is. A pályázatban meg kell határozni a tisztséget, és a motivációs levélben (a választmányi tagság kivételével) két kérdésben kell konkrétan nyilatkozni
 • a jelölt mit tart a Szövetség legfontosabb feladatának, céljának?
 • személyesen mit tud, ill. mit vállalna a célok megvalósítása érdekében?
Egy személy több tisztségre is jelentkezhet.

A jelentkezést a MISZ titkárságára "PÁLYÁZAT" jelzéssel kell elküldeni e-mailben (tisztujitas@innovacio.hu), vagy zárt borítékban (cím: 1116 Budapest, Fehérvári út 108-112.) 2023. február 15-ig.

A pályázatok, ill. a jelölések után - a pályázókkal történő előzetes egyeztetést követően - a végleges jelöltlistát a jelölőbizottság állítja össze, és terjeszti a közgyűlés elé.
A jelölőbizottság elnökét, ill. tagjait a Szövetség minden tagintézményének képviselője természetesen közvetlenül is megkeresheti.

31. Magyar Innovációs Nagydíj

Kiemelkedő innovációs teljesítmények születtek a 2022. évben. Lezárult a 31. Magyar Innovációs Nagydíj pályázat beadási határideje.

A Magyar Innovációs Nagydíj pályázati felhívására sok jelentős, és több kiemelkedő innovációs teljesítményt, összesen 37 pályázatot nyújtottak be különböző magyarországi cégek. A pályázatra a gazdaság különböző ágazataiból - informatika, környezetvédelem és agrár területről - érkeztek, kreatív és kiemelkedő eredményt bemutató pályamunkák.

A bírálóbizottság, a kutatási és fejlesztési eredmények alkalmazása révén, elsősorban a gazdasági mutatók - 2022-ben elért többleteredmény vagy többlet árbevétel -, valamint az egyéb műszaki, gazdasági előnyök alapján választja ki a 2022. évben legnagyobb jelentőségű és már az üzleti életben is sikeres innovációkat.

A 2022. évi Magyar Innovációs Nagydíj bírálóbizottsága elismert tudósokból, gazdasági szakemberekből áll, elnöke Csák János, kultúráért és innovációért felelős miniszter.
Az évente egyszer kiadásra kerülő Innovációs Nagydíj az elmúlt időszakban a gazdasági élet egyik legjelentősebb elismerésévé vált.

Az ünnepélyes díjátadásra 2023 márciusában kerül sor. Az ünnepségen csak névre szóló meghívóval lehet részt venni.
A projekt a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal támogatásával, az NKFI Alapból valósul meg.

MISZ elnökségi ülés

Az idei év első MISZ elnökségi ülését 2023. március 1-én, 15:00-kor tartjuk a MISZ székhelyén (1116 Budapest, Fehérvári út 108-112., földszinti tárgyaló).

Napirendi pontok:
 1. Beszámoló a legutóbbi elnökségi ülés óta végzett munkáról
 2. MISZ stratégiai célkitűzés tervezet megbeszélése
 3. 2023 1. féléves Választmányi ülés kitűzése és napirendje
 4. 2023. évi tisztújító közgyűlés napirendje és a tisztújításra kiküldött pályázati felhívás értékelése
 5. Egyebek

MISZ találkozó a regionális igazgatókkal

Az április végére, május elejére tervezett tisztújító közgyűlés előkészítése érdekében személyes egyeztetéseket kezdeményezett a MISZ a Szövetség Regionális Képviseleteinek igazgatóival. A konzultációk témájának a MISZ megújuló stratégia tervezetének megvitatását, a tisztújításhoz lehetséges jelölések áttekintését, a folyamatban lévő és tervezett fejlesztések bemutatását terveztük.

Január 31-én, Szegeden, a MISZ Dél-alföldi Regionális Képviselet igazgatójával, dr. Mogyorósi Péterrel, az LC Innoconsult International ügyvezető igazgatójával egyeztetett Dr. Jakab László ügyvezető igazgató és Pazsák Zsófia ügyvezetőigazgató-helyettes.

Másnap Budapesten, Keresnyei Jánossal, a Dél-dunántúli Regionális Képviselet igazgatójával, a KIKK Kreatív Ipari Klaszter, igazgatójával folytattak megbeszélést a fenti témakörökben.

Valamennyi találkozó nagyon hasznos volt és értékes információkkal szolgált. Az egyeztetések a többi Regionális Képviselettel folytatódnak a közeljövőben.

MCC Vezetőképző Akadémia

Exkluzív előadáson vehettek részt az MCC Vezetőképző Akadémia diákjai. 2023. február második hetében kurzushetet rendeztek, melyen Dr. Balázs Gergely György, a Rolls-Royce Hungary Kft. ügyvezető igazgatója, a Magyar Innovációs Szövetség elnökségi tagja osztotta meg gondolatait a hallgatókkal. Saját példáján keresztül mutatta be a vezetővé válás lépéseit, valamint áttekintést adott iparági és regionális innovációs környezetről. Kitért a MISZ tevékenységére is, ami jelentősen hozzájárul a hazai innovációs környezet fejlődéséhez. Az egész napos kurzus során a diákokkal ellátogattak a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem és a Rolls-Royce által közösen létrehozott Moduláris Hibrid Hajtásrendszer Laboratóriumba. Különösen izgalmasnak számított, amikor a fiatalok megismerkedhettek a Rolls-Royce Hungary Kft. tevékenységével.

32. OTIO: zsűri-diák találkozók

2023. február 9-én befejeződtek a 32 Országos Tudományos és Innovációs Olimpia szakmai interjúi. A találkozókon a 86 továbbjutott pályázat készítője, összesen 130 pályázó vehetett részt. A 29 fős zsűri tagjai már munka közben is betekintést nyertek a pályázatokba, és megismerkedtek a pályázatok készítőivel.

Mentorokat várnak a TINLAB-hoz

A tanácsadók társadalmi problémák megoldását célzó projektekben nyújtanak majd támogatást. A pályázás folyamatos.

A legtöbb társadalmi innovációs ötlet megvalósítása a megfelelő mentorálás, szakmai támogatás hiánya miatt hiúsul meg. A Társadalmi Innovációs Nemzeti Laboratórium (TINLAB) keretében működő mentorhálózat általános célkitűzése a társadalmi innovátorok és potenciális társadalmi innovációs projektgazda szervezetek, azaz a mentoráltak támogatása az innovációs folyamat valamennyi ciklusában.

A programban résztvevő mentorok számára többek között szakmai tapasztalatszerzési, tanulási és kapcsolatépítési lehetőség nyílik, szerepet vállalhatnak társadalmi innovációs ötletek fejlesztésében és társadalmi problémák megoldásában.

A mentorok szakmai, kommunikációs, piackutatási, partnerségépítési segítséget nyújtanak a partnerszervezeteknek, közreműködnek a fejlesztési folyamat tervezésében, értékelik az előrehaladást, valamint jó példákat és modelleket mutatnak be a mentoráltaknak. A mentorok részt vehetnek a hálózati találkozókon, valamint közreműködnek a TINLAB eredményeinek széleskörű népszerűsítésében is.

További információk a TINLAB konzorciumi partnere, a Hárfa Alapítvány oldalán találhatók.

MAFITUD

Felfedezettjeink 2023

Kovács Nóra Anna, a 31. Ifjúsági Tudományos és Innovációs Tehetségkutató Verseny 1. díjasa nyerte el a Felfedezettjeink 2023 pályázat fődíját, a "Rusty - Technológiai tükör egy tisztább környezetért" címmel a Magyar Innovációs Szövetség ajánlásával. Nóra eredményeit a Pályázati Bizottság kiemelkedően magas színvonalúnak találta.

A díj átadására az előre jelzetteknek megfelelően az idei Kárpát-medencei Tehetségnapon kerül majd sor 2023. március 25-én.

OTIO nagykövet a Petőfi Kultban

2023. január 18-án a Petőfi Rádió stúdiójában járt Zsigó Miklós OTIO nagykövet. Miklós Mencseli Dóri műsorvezetővel robotikáról és a jövő technológiájáról beszélgetett, de kitért a vidéki diákok versenyeken való szereplésére és lehetőségeire, sőt, megemlítette alma materét, a Bánki Donát Műszaki Technikum és Kollégiumot is. A műsort ezen a linken lehet visszahallgatni.

OTIO nagykövet a Teen Scientist podcastben

2023. február 2-án az amerikai NPR Teen Scientist podcastjában Laufer Jónás Tamás, OTIO nagykövet beszélgetett Rayna Malhotarával az Országos Tudományos és Innovációs Olimpiáról, a UCL Biochemical Engineering Departmentről, Outland fesztiválról, valamint a sejt és gén terápia projektjeiről.

A podcastot WDIY-on adták le, viszont Spotify-on is meghallgatható "Biotechnology, Gene therapy and Festivals" címmel az alábbi linken:

https://open.spotify.com/episode/4JV8MKl1UduQvzUgoIUqpD?si=k_buEiZ-SKqtxCW1ngh9CQ

HÍREK | Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala

Idén is több ezer eurónyi támogatás igényelhető szellemitulajdon-védelemre

Nem lehet akadály a magas költség, ha arról van szó, hogy le kell védeni az innovációnkat. A piacra lépés alapfeltétele kell(ene), hogy legyen a megfelelő oltalmak megszerzése, ami azonban anyagilag megterhelő a vállalkozásoknak, akkor is ha tudatos cégről beszélünk. Erre kínál megoldást az Európai Unió Szellemi Tulajdoni Hivatala (EUIPO) egy kkv-knak szóló pályázati forrással.

A szellemi tulajdon védelme a digitális korban elengedhetetlen, hiszen ez az egyetlen jogszerű akadálya az egyedi ötletek, termékek vagy szolgáltatások engedély nélküli felhasználásának. A szellemitulajdon-védelem különböző típusainak megértése lehetővé teszi a vállalatok számára, hogy optimalizálják szellemi vagyonuk felhasználását, és gazdasági előnyhöz jussanak versenytársaikkal szemben. Az egyes oltalmi formák - mint például a szabadalom, a védjegy vagy a formatervezési minta - sok esetben kombinálhatók, vagyis ugyanazon megoldás, versenyeszköz levédése több módon is lehetséges.

Az oltalomszerzés megkönnyítését tűzte ki célul az Európai Bizottság KKV-alapja (SME Fund). A visszatérítési program az oltalomszerzéshez kapcsolódó díjak részfinanszírozására írt ki pályázatot, amelyre bármely, az Európai Unió területén belül jegyzett kis- és középvállalkozás jelentkezhet. A KKV-alap végrehajtását az Európai Unió Szellemi Tulajdoni Hivatala (EUIPO) végzi, és 2023. január 23-tól 2023. december 8-ig lehet rá jelentkezni. A támogatásokat a pályázatok beérkezésének sorrendjében ítélik oda.

A KKV-alap 2023-ban két szakaszban érhető el és utalványok formájában lehet pénzügyi támogatást szerezni. Az első szakasz (1. és 2. utalvány) 2023. január 23. óta elérhető: itt a magyar vállalkozások a 2. utalványt igényelhetik, amellyel védjegyek és formatervezési minták oltalmához szerezhetnek nemzeti és európai uniós szinten pénzügyi támogatást.

Az 1. utalvánnyal a vállalkozások szellemi vagyonának feltérképezésére van lehetőség (IP Scan), viszont ezt Magyarországon jelenleg a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatalánál ingyenesen igénybe lehet venni. A 2. utalvány (védjegyek és formatervezésiminta-oltalmak) esetében 1000 euró támogatást lehet szerezni. A költségtérítés mértéke az EU-n vagy Magyarországon belül érvényes oltalmakra 75 százalék, az EU-n kívül érvényes oltalmakra 50 százalék. A támogatás tartalmazza a bejelentést, az áruosztályt, vizsgálatot, a regisztrációt, a közzétételt és a közzététel halasztásának díját is.

Ha egy kkv támogatást kap, az 1. és 2. utalványt 2 hónapon belül kell aktiválni. Ez az időszak további 2 hónappal meghosszabbítható. Ezt követi a végrehajtási időszak, amely 6 hónapig tart, és amely alatt a KKV-k továbbra is használhatják az utalványokat, és további visszatérítéseket igényelhetnek. Az idei évben az 1. és 2. utalványokra elkülönített teljes költségvetés 25 millió euró, és a támogatások igénybevételéért 2023. december 8-ig lehet jelentkezni (vagy amíg az alap ki nem merül).

A későbbi szakaszban (3. és 4. utalvány) a szabadalmi és közösségi növényfajta oltalmak fognak pénzügyi támogatásban részesülni. A második szakasz elérhetőségének pontos dátuma még nem ismert.

A 3. utalvány 1500 eurós támogatást jelent majd. A költségtérítés mértéke egységesen nemzeti és EU-s szinten is 75 százalék. Az aktivációs időszak: 2 hónap, amely további 2 hónappal meghosszabbítható. Utána megkezdődik a végrehajtási időszak, amely 12 hónapig tart. A 3. utalványokra elkülönített teljes költségvetés 2 millió euró. A 3. utalvány a tervek szerint márciusban válik elérhetővé.

A 4. utalvány (közösségi növényfajta oltalmak) egy teljesen új utalvány ebben az évben. A költségtérítés mértéke a bejelentési díj 50 százaléka lehet. Az összeg 225 euró (amely az online bejelentési díjat tartalmazza). Az aktivációs időszak 2 hónap, amely további 2 hónappal meghosszabbítható. A 4. utalványokra elkülönített teljes költségvetés 100 ezer euró.

További információ és jelentkezés a támogatásra:
https://euipo.europa.eu/ohimportal/hu/online-services/sme-fund

Újságíró Akadémiát indít az SZTNH

A szellemitulajdon-védelem segíthet felzárkózni a hazai vállalati és egyetemi szférának a nemzetközi versenytársakhoz. Ennek erősítése a hazai gazdasági szektor számára az európai és a világpiac tekintetében is létfontosságú, azonban szemléletformálás és edukáció nélkül nem lehet hatékony. Ehhez elengedhetetlen a sajtó közreműködése, megfelelő tájékoztatása. A szellemitulajdon-védelem az elmúlt évtizedekben nem kapott megfelelő figyelmet, így a sajtóban is kevesen foglalkoznak rendszeresen a témával. A Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala (SZTNH) ezen kíván javítani egy olyan, újságíróknak és médiaszakos hallgatóknak szóló képzéssel, amelynek keretében megismerhetik, milyen gazdasági és társadalmi hatásai vannak a szerzői- és iparjognak, miként segíti a vállalkozásokat a kutatás-fejlesztés minősítés vagy éppen arról, hogy tör előre az IP (Intellectual Property) a nemzetközi cégek értékében.

Az SZTNH új programjának célja, hogy a hazai újságíró társadalmat érzékenyítse, valamint edukálja a szellemitulajdon-védelmet illetően. Nem titkolt cél, hogy az így bevont újságírók otthonosabban mozoghassanak ebben a szerteágazó világban, többet foglalkozzanak a témával, gyakrabban írjanak az IP gazdasági hatásairól, a nemzetközi trendekről vagy éppen csak egy-egy jelentős találmány, védjegy történetéről.

A Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala a képzést a magyar újságírók és a médiaszakos egyetemisták körében hirdeti meg: így nem csak a gyakorló újságírók juthatnak hasznos tudáshoz, hanem már azok is, akik később fognak majd elhelyezkedni a szakmában.

A képzés során a résztvevők azokat az újságírói szempontból fontos összefüggéseket, érdekességeket ismerhetik meg, amelyek kontextusba helyezik a területet más gazdasági és közéleti témákkal kapcsolatban (például milyen előnyökkel jár egy vállalkozás számára, ha vannak oltalmai; milyen adókedvezmények járnak a kutatás-fejlesztési tevékenység után; mit véd a szerzői jog; mire érdemes szabadalmat, használatiminta- vagy designoltalmat igényelni), hogy Magyarország és Európa hogy áll világviszonylatban, valamint a múltról is árnyaltabb képet kapnak régi védjegyeken, találmányokon keresztül. Minderről részben a hivatal munkatársai, részben a szellemitulajdon-védelemben jártas szakemberek, részben pedig gazdasági szereplők beszélnek majd.

A képzés két részből tevődik össze: első fele online, a második pedig jelenléti oktatás keretében zajlik.

A képzés első része 2023. február 22-én, 10:00 órától kezdődik. Regisztrálni a kommunikacio@hipo.gov.hu e-mail címen lehet legkésőbb 2023. február 21. 17:00 óráig. A regisztrálók viszontválaszban kapják meg az online képzés elérhetőségét.

További információk a program Facebook-eseményél találhatók:
https://www.facebook.com/events/1277889316416804

A jelenléti oktatás tervezetten 2023. március 1-jén lesz a hivatal szakkönyvtárában.

Eötvös Loránd Kutatási Hálózat

A SZTAKI részvételével készül az új európai doménnévrendszer-feloldó szolgáltatás

DNS4EU néven új európai doménnévrendszer-feloldó szolgáltatást fejleszt egy nemzetközi konzorcium az ELKH Számítástechnikai és Automatizálási Kutatóintézet (SZTAKI) részvételével. A DNS4EU célja, hogy az EU polgárai, vállalatai és intézményei nagy teljesítményű, biztonságos rekurzív DNS-t (Domain Name System) használhassanak internetes tevékenységük támogatására. Az adatvédelmi szempontoknak megfelelő szolgáltatás fejlesztésére irányuló projekt az európai internetes szuverenitás létfontosságú mérföldköve.

További információk: A SZTAKI részvételével készül az új európai doménnévrendszer-feloldó szolgáltatás

Az FI vezetésével elkészült Magyarország szeizmotektonikai veszélyeztetettségi térképe

Az ELKH Földfizikai és Űrtudományi Kutatóintézet (FI) a GEOMEGA Földtani és Környezetvédelmi Kutató-Szolgáltató Kft.-vel közösen elkészítette Magyarország szeizmotektonikai veszélyeztetettségi térképét, amely országos skálán ábrázolja a fiatal és aktív törésvonalakat, a földrengések eloszlását és fészekmechanizmusát, valamint a földrengés-veszélyeztetettség szempontjából legérzékenyebb területeket. A nagy mennyiségű geofizikai mérési adat, valamint műholdas földmegfigyelések felhasználásával négy év alatt létrehozott szeizmotektonikai térkép a helyi szeizmikus kockázatelemzések mellett az országos léptékű infrastrukturális stratégiai tervezések során is alapul szolgálhat, a jövőben így a földrengésbiztos építkezéshez is segítséget nyújthat.

További információk: Az FI vezetésével elkészült Magyarország szeizmotektonikai veszélyeztetettségi térképe

A Wigner FK kutatója óriás mágneses örvényeket fedezett fel a Szaturnusz mágneses terében

Németh Zoltánnak, az ELKH Wigner Fizikai Kutatóközpont (Wigner FK) kutatójának a Royal Astronomical Society Monthly Notices című folyóiratában megjelent cikke teljesen új megvilágításba helyezi az óriásbolygók magnetoszférájának szerkezetéről szóló ismereteinket.

További információk: A Wigner FK kutatója óriás mágneses örvényeket fedezett fel a Szaturnusz mágneses terében

Várható események


EUREKA és EUROSTARS online pályázati tájékoztató

2023. február 23-án, 10.00 - 11.00 óra között az Enterprise Europe Network (EEN) online pályázati tájékoztató rendezvényt szervez nemzetközi pályázati részvételben érdekelt, kutatás-fejlesztés és innovációorientált kis- és középvállalkozások témafelelős vezetői részére online. A tájékoztató az EUREKA és EUROSTARS pályázatokról ad információt.
A csatlakozási adatokat a regisztrált résztvevők számára küldjük el a rendezvény előtt.

Program:

10:00-10:05
Köszöntő - Herbály István EEN Követ, az MKIK Kutatásfejlesztési és Innovációs Kollégium és a PBKIK Innovációs Bizottság elnöke
10:05-10:50 10.50 Előadás: Eureka és Eurostars pályázatok - Mészáros Gergely, NKFIH
10:50-11:00 Kérdések és válaszok - Mészáros Gergely, NKFIH

A témákról röviden: Az Eurostars innovatív KKV-kat és partnereiket támogatja nemzetközi K+F+I projektek keretében, bármely területről. A pályázatokat 2023. február 10. - április 13. között lehet beadni. Az Eureka-projektek célja új termékek, technológiák, eljárások kifejlesztése nemzetközi együttműködés keretében. Pályázni ipari (alkalmazott) kutatásra, kísérleti fejlesztésre lehet. A hazai Eureka-pályázat következő beadási határideje a hagyományos (network) projektrésztvevők számára várhatóan 2023 első fele.

Az előadóról: Mészáros Gergely a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs (NKFI) Hivatal Nemzetközi Főosztályának és jogelődeinek munkatársa. Az innovatív kis- és középvállalkozások piacközeli projektjeit támogató Eureka és Eurostars Program Nemzeti Projekt Koordinátora. A Horizont 2020, majd a Horizont Európa Program ipari és biztonsági kutatási projektjeit lefedő programrészeinek Programbizottsági Tagja és Nemzeti Kapcsolattartója. Emellett a kétoldalú tudománydiplomáciai kapcsolatok egyik referenseként felel az Izraellel folytatott bilaterális kutatás-fejlesztési-innovációs pályázatok gyakorlati menedzsmentjéért.

A részvétel díjmentes, de előzetes regisztrációhoz kötött - 2023. február 21. nap végéig!

Regisztrálni a következő linken!

További információk: een@pbkik.hu, illetve az alábbi linken.

Agykutatás Napjai Budapesten

A nemzetközi Agykutatás Hete (Brain Awareness Week) keretében, 2023. március 17-én és 18-án kerül megrendezésre az "Agykutatás Napjai Budapesten" c. rendezvény, melynek a helyszíne az Eötvös Loránd Tudományegyetem Természettudományi Kar Déli Épülete (Budapest XI., Lágymányos, Pázmány Péter sétány 1/c).

Az idei rendezvény központi témája a működő agyat megmutató, vizsgáló lehetőségek bemutatása. Az elméleti alapokat nemzetközi viszonylatban is kiemelkedő szakemberek népszerűsítő előadásai, és "szemináriumi" közönség-beszélgetések ismertetik.

Az előadások mellett, a "Tudományos Játszóház"-ban a látogatók önálló állatkísérleti vizsgálatokat végezhetnek és egyszerű mérésekkel saját reakcióikat elemezhetik. A szakképzett kutatók felügyelete mellett végezhető kísérletezés számára több mint 30 kísérleti állomást biztosítanak.

Az eseményen való részvétel ingyenes, de regisztrációhoz kötött. Regisztrálni az alábbi e-mail címen: madarasz@koki.hu vagy a 36 1 210 9966-es telefonszámon.

További információk a következő linken.

PÁLYÁZATI FELHÍVÁSOK


Gábor Dénes középiskolai ösztöndíj 2023

Gábor Dénes Nobel-díjas mérnök, fizikus, társadalmi gondolkodó, a Római Klub alapító tagja emlékére, a NOVOFER Alapítvány a Műszaki Szellemi Alkotásért kuratóriuma pályázatot hirdet Gábor Dénes Középiskolai Tanulmányi Ösztöndíj 2023 elnyerésére, "TUDATOS EGÉSZSÉG" címmel.

Részletes pályázati feltételek letölthető itt.
Pályázati adatlap letölthető itt.

TÉMAKÖRÖK
 1. Milyen egészséggel kapcsolatos új mérőeszközök, szenzorok bevezetését vagy létező eszközök (pl. okosórák, vérnyomásmérők, vércukormérők, applikációk, stb.) tudatosabb használatát javasolná egészségünk megőrzésére?
 2. Milyen kommunikációs módszert javasolna az egészségre közismerten ártalmas ételek, italok, élvezeti cikkek (pl. cukrozott, szénsavas üdítőitalok, energiaitalok, cigaretta) fogyasztásának csökkentésére?
 3. Milyen jobbító javaslata van arra vonatkozóan, hogy az egészségügyi vészhelyzetbe került emberek a lehető leggyorsabban mentőorvosi, ill. kórházi ellátáshoz jussanak?
A pályázatra való jelentkezés, azaz a pályázati adatlap elküldési/postára adási határideje 2023. március 3. éjfélig. A pályázati adatlap benyújtási helye és módja: Az adatlapot elektronikusan az alapitvany@novofer.hu e-mail címre és a kinyomtatott, aláírt példányt postai úton a NOVOFER Alapítvány, 1112 Budapest, Hegyalja út 86. szám alatti címre kell beküldeni. (Azaz e-mailben és postán egyarán szükséges a pályázati adatlapot elküldeni!)

A pályamű benyújtási/beérkezési határideje 2023. március 31. éjfélig.
A pályamű benyújtási helye és módja: A jeligével és címmel azonosított dolgozatot csak elektronikus formátumban (PDF file, Powerpoint, JPEG, MPEG) kell megküldeni az alapitvany@novofer.hu e-mail címre. A file neve a jelige legyen! Az e-mail tárgyában a jeligét kell feltüntetni. A készített modellt nem kell beküldeni, csak annak (képekkel, vagy videó felvétellel illusztrált) dokumentációját, a kísérlet leírásával (PDF!). Eredményhirdetésre 2023. június első felében, Gábor Dénes születésének évfordulója alkalmából rendezett ünnepségen kerül sor.

A legjobb pályaművek kidolgozói minimum 50.000, maximum 250.000 forint összegű egyszeri tanulmányi ösztöndíjat és oklevelet, az OTDT által kiállított "Tehetségútlevelet" kapnak, továbbá a támogatók által felajánlott tárgyjutalmat, szakmai- vagy kulturális programokon való részvételi és táborozási lehetőséget, egyéb fejlesztő csomagot nyerhetnek. (Az ösztöndíjak száma nem limitált, az a színvonalas pályázatok függvénye, azonban a Kuratórium fenntartja a jogot, hogy valamely pályadíj-kategóriát ne adja ki.

További felvilágosítás: NOVOFER Alapítvány 1112 Budapest, Hegyalja út 86., E-mail: alapitvany@novofer.hu, Mobil: +36 30 4848-004 WEB: www.gabordenes.hu

Richter Témapályázat 2023

Tagvállalatunk, a Richter Gedeon Nyrt. pályázatot hirdet a Társaság K+F+I tevékenységéhez kapcsolódó, nemzetközi színvonalú innovációk támogatására és a kutatási eredmények gyakorlati megvalósításának elősegítésére.

A pályázat kétfordulós, az első fordulóra, csak egy rövid (max. 4 oldal terjedelmű) témajavaslatot várnak, egy már futó, kezdeti eredményeket felmutatni tudó projektről. Az első fordulóban benyújtott pályaművek közül kerülnek kiválasztásra azok a témajavaslatok, melynek részletes kidolgozására a pályázókkal megbízási szerződést kötnek. A részletes megvalósítási tervek értékelése után születik döntés a maximum 4 db támogatandó pályázatról.

Az előpályázat beadási határideje 2023. március 16., csütörtök.

A kiírás teljes anyaga a következő linken érhető el.

SZAKIRODALOMFIGYELŐ


Doug Rose: Artificial Intelligence for Business - What You Need to Know about Machine Learning and Neural Networks - Pearson, 2021
Mesterséges intelligencia üzleti célokra - Amit tudnunk kell a gépi tanulásról és a neurális hálózatokról
Dr. Osman Péter ismertetése

Olyan küszöbön billegünk, amelynél senki sem tudhatja, mi vár ránk a túloldalon, csak azt, hogy gyorsulva közeledünk óriási változásokhoz. Félelmek, remények, /tév/hitek és jóslatok: jön a MI kora.
A Pearson Ajánlójából: "Különféle szakemberek és vezetők milliói akarják megérteni a MI-t és a gépi tanulást (GT), hogy javítsák üzleti tevékenységeiket, hatékonyabbak legyenek polgárként, fogyasztóként vagy politikacsinálóként, vagy tájékozódásul. A legtöbb erről szóló könyv vagy túl bonyolult, sok matematikával, vagy technikai részkérdésekre fókuszál. Rose itt napjaink legérthetőbb és legjobb bevezetőjét kínálja az MI és a GT technológiákhoz - mire képesek, és mire nem. Végig a könyvében gyakorlati példákkal mutatja be a kulcsfogalmakat, s ez segít, hogy megérthessük az MI, a GT és a neurális hálózatok kapcsolatát specifikus problémákkal és azok megoldásával. Lépésről-lépésre lehántja a misztikumot ezekről a nagyerejű technológiákról, eloszlatja az azokat övező félelmet, zavarodottságot (csak részben sikerülhet - OP), megmutatja azokat magas matematika nélkül - így könnyen megérthetjük az általuk kínált új lehetőségeket, s kezdhetünk élni velük."

A Pearson Rose-ról: 25+ éve foglalkozik szervezetek átalakításával technológiák, tréning és folyamat optimalizálás segítségével. Master fokozata van információ menedzsmentből, és jogi doktorátusa. A bemutatásban ezt egyéb szakmai képesítések hosszú sora követi.

Innentől Rose bevezetőjéből:
"A MI kétségkívül óriási potenciállal bír. (Fogalmunk sem lehet, mekkorával, hiszen fejlődési képességének várható növekedését a nyilvánvalóan benne lévő pozitív visszacsatolás exponenciálissá teheti. - OP) Ha viszont azt nézzük, milyen fenyegetéseket jelent az emberre, az első csaknem bizonyosan az lesz, miként segítsük azokat, akik szakképzettségét elavulttá teszi az automatizálás. Sokkal valószínűbb, hogy az automatizálással eljövő társadalmi-gazdasági kihívások messze nyomósabbak lesznek az aggodalmainknál, hogy a gépek elmebeli képességei meghaladják az emberét, s átveszik az uralmat. Nem valami szuperszámítógép fordítja majd robotok seregét az emberi faj ellen. A burger-robot veszi el unokaöcsénk állását a gyorsétteremben - az állást, amelyből az egyetemet fizeti. (Caveat: ahogy a tőke kitolja az embereket a munkaerőpiacról, mivel pótolja majd a vásárlóerejüket? - OP)

Ez a könyv viszont nem a MI hozta társadalmi-gazdasági kihívásokkal való küzdelemről szól, hanem a kedvező lehetőségekről, kifejezetten az üzletiekről. (Klasszikus, hogy a probléma egyben lehetőséget is nyithat. Mindkettőből a MI hatására beláthatatlanul sokféle új is megjelenhet a munkaerő- és az egyéb piacokon. Csak egy példa: aligha állítható minden figyelemre-gondozásra szoruló 'elfekvő' beteg, magára maradt idős ember mellé szakmailag és emberileg egyaránt alkalmas gondozó, de már ébredezik a remény, hogy lesznek a feladatot kielégítően ellátó gépek, s ezekben óriási üzleti lehetőség van. - OP) Ahhoz, hogy megtaláljuk a legjobb üzleti lehetőségeket, jobban meg kell ismerni a MI eszközként való alkalmazási lehetőségeit.

Techóriások példái igazolják, hogy nem az győz, aki elsőként hoz új fejlesztési eredményt a piacra, hanem aki jól ismeri fel az eszközök és technológiák potenciálját, s hogy miként lehet azokat előnyösen kiaknázni a mai és a holnapi üzleti életben. Ez a könyv erre az útra visz. Magas szintű áttekintést ad a MI körében megjelenő különféle technológiákról, s végig példákat is hoz arra, miként lehet felhasználni azokat különféle üzleti lehetőségek kiaknázására. Ha jobban megismertük az eszközt, az nagyban segít hosszútávú stratégiákat alkotni mind a meglévő üzleti vállalkozáshoz, mind újonnan indítandókhoz.

A lehetőségek köre szinte végtelen, a jövőbelieké még inkább. Azt remélem, könyvem segít megérteni a technológia teljes hatókörét, potenciálját, s ennek segítségével találni rá alkalmazási lehetőségeire a meglévő cégnél vagy indítani vele egy újat.

Négy részre oszlik. Az első általános áttekintést ad a MI-ről. A második ehhez részletesebb kifejtésekkel szolgál, és segít elmélyíteni a gépi tanulásra vonatkozó ismereteket. A harmadik a neurális hálózatokkal ismertet meg - ezek olyan számítógépek, amelyek az emberi agy felépítését és működését képezik le összekapcsolt mesterséges neuronok rétegeinek alkalmazásával. A negyedik némi áttekintést ad arról, milyen eszközökként fogható munkára a Mi üzleti célokra. Ennek jelentősége nagyot nőtt az utóbbi években, a számítógépes tárolás és adatfeldolgozás lehetőségeinek növekedéseivel és költségeinek csökkenésével, valamint a hatalmas adathalmazokhoz való hozzáféréssel."

A Pearson a felsőfokú tankönyvek nagymestere, ezt tükrözi a könyv egész felépítése. Egyebek közt, minden fejezet végén egy sor összegző jótanács áll, »hazavitelre«.

Isaac McPhee: Fizika - A kvarkoktól a kvazárokig: kalandok téren és időn át - Scolar Kiadó, 2022
Dr. Osman Péter ismertetése

Gauss híres tétele, hogy "A matematika a tudományok királynője". Az azóta született eredmények nyomán minden bizonnyal mellé lehet állítani a fizikát. Részben, mert a modern felfedezéseikben a két terület annyi ösztönzést ad egymásnak, másrészt a modern tudományok és a matematika számos területe valójában egybeforr.

McPhee nyitó definícióját idézve "A »fizika« a görög fuzisz szóból származik, melynek jelentése »természet«. Pontosan erről szól - megfejteni a természet viselkedésének rejtélyeit. Célja feltenni minden kérdést, amit csak fel lehet tenni arról, hogyan működik minden, és aztán megkeresni a válaszokat ezekre a kérdésekre. Voltaképp úgy tűnik, hogy a fizika hatókörének nincsenek világos határai: magyarázatot keres az energiára és az anyagra, és igyekszik megmagyarázni ezek együttműködésének módját; természeti jelenségeket vizsgál, amelyek lehetnek hatalmasak (mint az egész világegyetem) és elképzelhetetlenül kicsik (mint az atom legapróbb alkotórészei). A fizika átfogó tudománya rengeteg lenyűgöző rejtélyt hordoz magában, ez teszi annyira izgalmassá."

Időtlen idők és szélesen elterjedt tévhitek - nomeg a tanításban elkövetett hibák - munkája, hogy sokakat kiráz a hideg a "matematika", "fizika" hallatán. Bátorításul, a Scolar Ajánlójából: "Az olvasmányos stílusban megírt és érzékletes színes rajzokkal, ábrákkal illusztrált kötet nem igényel előzetes tudományos ismereteket, kíváncsi kezdők is bátran kézbe vehetik. A körülöttünk lévő világ működésétől a rejtélyes univerzumig világosan és közérthetően közvetíti a fizikai fogalmakat. Emellett tele van szórakoztató feladatokkal, amelyekkel az olvasók próbára tehetik megszerzett tudásukat."

Ám ne essünk a szédelgő feldicsérés bűnébe: nem a fizika, hanem a világ 'hibája', hogy az utóbbi sokkal összetettebb és bonyolultabb, mintsem valóban teljesen egyszerűen le lehessen írni minden felépítési és működési jellemzőjét, amelyek feltárására és magyarázatára a fizika rendeltetett.. "Az összes többi tudomány a fizikában gyökerezik. A világegyetemben valójában minden, akár látható, akár nem, a legalapvetőbb fizikai törvényekre vezethető vissza. Minden olyan tudományterület, amely az anyagi világgal foglalkozik - a kémiától és a biológiától kezdve a csillagászaton át a mérnöki tudományokig -, végső soron nem más, mint fizika. Egy ilyen nagyszabású területen hogyan kezdhetnek el a fizikusok egyáltalán válaszolni az univerzum által felvetett összes kérdésre? A válasz abban rejlik, hogy a fizikán belül több speciális tudományág létezik, és a legtöbb fizikus ma már nagyon specializált megközelítést alkalmaz választott területén." (Forrásmegadás nélküli idézetek a könyvből.)

Az itt olvashatókból is kiérződik: nem tudhatjuk, mekkora valójában a fizika óriási birodalma, hiszen az új felfedezései addig nem is sejtett új területeket adhatnak hozzá. A kapuján bizonyára ez áll: »Ember, ki ide belépsz, ne ragaszkodj a köznapi gondolkodáshoz!« McPhee szavaival: "A modern fizika rengeteg paradox és a józan észnek ellentmondani látszó fogalmat vetett fel, mint például az antianyag és a fekete lyukak", s ha a még ezeknél is felfoghatatlanabbakat nézzük, a világegyetem keletkezésének és esetleges végének kérdéseibe épp úgy beleszédülhetünk, mint a kvantummechanika sajátosságaiba.

A könyv a mai, a benne foglaltak követését és megértését hathatósan segítő kisenciklopádia-szerkezetet követi, s a fizika tudománytörténetének remek, bár csak kivonatos - áttekintéséül is szolgál. Külön érdekessége az egy-egy konkrét fizikai jelenségre/kérdésre vonatkozó Gyakorlatok, "A probléma - A módszer - A megoldás" felépítésben. Név- és tárgymutató is segíti a visszakeresést.

A mondandó íve a nagy részek címeivel: • Mi a fizika? • Ókori fizika • Kezdetét veszi a reneszánsz • A modern fizika születése • Fizika az 1800-as években • Egy új fizika születése (ami alapjaiban forgatta fel nem is csak a tudományt, de a világnézetet is - OP) • Kvantummechanika (ami kezdetben még Einsteinnek is túl sok volt - OP) • Modern fizika (szinte minden élvonalbeli technológiánk alapja és/vagy eszköze - OP)

A kezdet és a jelen: Ókori fizika: "Az ókori Görögország aranykorában, valamint a Közel-Keleten és azon túl élő gondolkodók a legnagyobb kaliberű elméknek bizonyultak. Ez a fejezet rövid ismertetőt nyújt azokról a zseniális gondolkodókról, akik számos olyan kérdésre igyekeztek választ adni, amelyek ma is a fizika tanulmányozásának mozgatórugói - kérdésekre az anyaggal, a mozgással és a világegyetemben elfoglalt helyünkkel kapcsolatban."

Modern fizika: "Az utolsó fejezetben a fizika mai helyzetét tekintjük át: melyek a legizgalmasabb tudományterületek? Hogyan folyik jelenleg a fizika kutatása? És ami talán a legfontosabb: a jövőben merre vezet minket tovább a fizika? Ebben a fejezetben megtalálhatjuk a részecskefizika jelenlegi állásának magyarázatait, bevezetést kapunk a drága, de annál fontosabb részecskegyorsítók világába, betekintést a fekete lyukak rejtelmeibe, és bepillantást nyerhetünk a legígéretesebb elméletekbe."

Stanislas Dehaene: A rugalmas agy - Miért tanulunk hatékonyabban, mint a gépek? - Typotex, 2022
Dr. Osman Péter ismertetése

"Az iskolában, az egyetemen és a munkahelyen, egyre gyorsabb alkalmazkodásra kényszerítve, agyunk tanulási algoritmusaival zsonglőrködünk. Csakhogy ezt intuitív módon tesszük, anélkül, hogy valaha is megtanultuk volna, hogyan kell tanulni! Senki sem magyarázta el nekünk azokat a szabályokat, amelyek alapján agyunk az emlékezetbe vés és megért dolgokat, vagy éppen ellenkezőleg, felejt és téveszt. A könyv végére érve, remélem, sokkal többet tud majd az olvasó saját tanulási folyamatairól." (Forrásmegadás nélküli idézetek a könyvből, kiemelések tőlem).

A Typotex ajánlójából: "Az elmúlt harminc évben jelentős előrelépés történt az agy rugalmasságának és a tanulás alapjainak megértésében. Agyunk születésünktől fogva olyan tehetséggel rendelkezik, amelyet még a legjobb mesterségesintelligencia-szoftver sem képes utánozni: ez a tanulás hatékonysága. Ez a figyelemre méltó képesség pedig tovább fokozható az iskoláztatással. Az oktatás megsokszorozza agyunk amúgy is jelentős képességeit - de lehet-e javítani rajta? (Ezek Dehaene felvetései a könyvben. - OP) Dehaene francia agykutató, kognitív pszichológus. Segít megértenünk a szabályokat, amelyek alapján agyunk memorizál és megért, vagy épp felejt és téveszt. Multidiszciplináris nézőpontból mutatja be gyerekek és felnőttek tanulási folyamatait, felhasználva a kognitív tudományokból, a neurobiológiából, a mesterséges intelligencia- és az oktatás kutatásából eredő adatokat. E könyv segítségével beható ismereteket szerezhetünk tanulási folyamatainkról, hogy agyunk lehetőségeit és saját kognitív működésünket alaposabban megismerjük és kihasználjuk."

Eredeti címe: "Tanulni! Az agy képességei, a gépek kihívása." Az angol kiadásé borulátóbb - vagy realistább?: "Hogyan tanulunk: miért jobb az agy ebben, mint bármilyen gép .... jelenleg."
Goodreads: "Megvilágító erejű elmélyülés az agyunk tanulási képességeire vonatkozó legújabb tudományos felfedezésekbe, s a gépek potenciáljába."

A mondandó íve: "A Mi a tanulás? c. első részben a tanulás jelenlegi elméleteit tekintjük át, figyelembe véve azok konkrét megvalósítását a számítógépekben. Ez alkalmat kínál arra is, hogy meghatározzuk, mit jelent a tanulás. • A Hogyan tanul az agyunk? részben az emberi csecsemő fölé hajolunk; igazi kis tanulógép, akit gyakran utánzunk, de soha nem érünk fel vele. Ebben a statisztikus gépben (ez az elme működésére utal - OP) a veleszületett és a tanult kombinálódik egymással. Az eredmény egy jól szervezett és formálható rendszer, amely képes az önjavításra agykárosodás esetén, valamint az agyi hálózatok újrahasznosítására olyan készségek elsajátítása érdekében, mint például az olvasás vagy a matematika művelése. • A tanulás négy pillére c. részben néhány olyan trükköt ismertetek, amelyek agyunkat a tanulás ma ismert leghatékonyabb eszközévé teszik. Négy alapvető mechanizmus nagymértékben módosíthatja tanulási képességünket. (Ezeket bemutatja - OP) • Következtetés: A tanulás újragondolása az idegtudományok fényében."

Machina docens? "Jósolni nagyon nehéz, különösen ami a jövőt illeti." (Niels Bohr). Dehaene kemény véleményt mond: "A mesterséges intelligencia közelmúltbeli sikerei azt sugallhatják: végre rájöttünk, hogyan lehet utánozni az emberi tanulást és intelligenciát a gépekben - annyira, hogy néhány önjelölt próféta szerint a gépek hamarosan megelőznek minket. Semmi sincs távolabb a valóságtól." Egész fejezetet szentel az alapos, elemzésekkel és hivatkozásokkal sokfelől alátámasztott kifejtésnek. Van azonban ebben egy kulcsfontosságú alcím: "Mi az, ami egyelőre hiányzik a mesterséges intelligenciából?" Kulcsfontosságú itt az "egyelőre".

Minden prognózis alapja, hogy jól értsük a mechanizmusokat, amelyek a kérdéses dolgot alakítják. "A jelenlegi mesterséges neurális hálózatok nem képesek reprezentálni azokat a mondatokat, képleteket, szabályokat és elvont elméleteket, amelyekkel a Homo sapiens agya a világot modellezi. Van valami mélyen emberi, ami nem lelhető fel más állatfajok agyában, és amit a kortárs idegtudomány sem tudott még megfejteni - fajunk valódi szingularitása." Itt azonban okunk van elgondolkodni. "Homo docens Ha egyetlen szóval kellene összefoglalnom fajunk különleges tehetségét, a »tanulás« főnevet választanám. Nem egyszerűen Homo sapiensek vagyunk, hanem Homo docensek, mert amit a világról általában tudunk, annak nagy része nem adott a számunkra: a környezetünktől vagy a körülöttünk lévő személyektől tanultuk meg." A megismerhető technológiák exponenciálisan gyorsuló fejlődését tekintve ki tudhatja, mikor jön el a Machina docens, az öntanuló, önfejlesztő mesterséges intelligenciának az a fejlett változata, amely már képes önerőből túllépni az ember által beletáplált képességeken és fékeken? "Az iskola mint találmány azzal, hogy az összes emberi társadalomban jelen lévő informális oktatást rendszerbe foglalta, megtízszerezte agyi potenciálunkat." Mi lesz, ha a fejlett mesterséges intelligenciák a mindenek internetjén együttműködve sokszorozzák meg tanulási képességeiket és gyarapítják a felhalmozott tudásukat, mentesen az emberi féltékenységtől, érdekektől, versengéstől?

Fucskár Ágnes, Fucskár József Attila: A Duna mentén - Dévénytől a Vaskapu-szorosig - Kossuth Kiadó, 2021, Magyar Örökség sorozat
Dr. Osman Péter ismertetése

A Fucskár alkotópáros neve sok év óta brand (magyarán márkanév). A brand gazdasági rendeltetése, hogy a biztos ráismerést segítő jelzőként szolgáljon. Érdekesen működik. Sok tapasztalat és esetleg másoktól átvett, számunkra mértékadó vélemény alapján alakul ki bennünk a meggyőződés, hogy a cég, az alkotó vagy épp a termék- vagy szolgáltatás/család/, amelyet a brand jelez, érdemes a bizalmunkra, érdemes azt választanunk. A brand ilyenkor segít, hogy az ujbóli választásnál könnyen ráismerjünk arra, akiben/amiben megtanultunk megbízni. E bizalom ugyanakkor roppant törékeny: a csalódás gyorsan semmivé teszi, s ekkor a brand már arra jó, hogy segítsen annak okozóját elkerülni.

Sok év sok remek albuma tette a Fucskár-páros nevét branddé. Ahogy legutóbb a Magyar szecesszió c. albumuknál is mondtuk (Kossuth Kiadó, 2021 - Hírlevél 2022/22. sz.), s ami tökéletesen illik a Kossuth Kiadó Magyar örökség sorozatában megjelent köteteikre, beleértve e mostanit is, ezek mesteri fényképekkel illusztrált, remek leírásokkal szolgáló fejezetek Magyarország kulturális, történelmi és természeti kincseinek vagyonleltárából. Mindegyik albumukra teljes joggal elmondható, hogy megragadóan szép és érdekes utazásra visz. Olyanra, amilyenről az ilyen élményeket kereső ember álmodik, ám a legtöbbünk nem lenne képes így megvalósítani magának, mert sem ideje, sem energiája megszerezni a tárgyismeretet, amellyel ők a felvételeiken láthatókat bemutatják. Elénk tárnak olyan részleteket is, amelyek nagy részét egy utazás során - részben az idő szorítása, részben a megnézni érdemesek sokasága miatt -észre sem vennénk. A kisebb-nagyobb leíró szövegek pedig szintúgy rányitják a szemünket nagyon sok tudnivalóra, amelyek ismerete közelebb hoz e tájak és emberek életének, lelkének megismeréséhez. »Fucskár-brand«: ha - ahogy remélem - újabb albumuk jelenik meg, eleve tudni fogom, hogy érdemes nézegetni-olvasgatni.

A kötet bevezetőjéből: "A Duna a Kárpát-medence fő vízlevezetője. Kedvező folyásiránya, 2860 km-es hossza, természeti kincsekben gazdag partvidéke, vízének bősége és hatalmas medre a folyam mellett élő népek életében kiemelt szerepet játszott és játszik ma is. Már a rómaiak felhasználták hódító hadjárataik útjául, a középkorban kereskedelmi hajók jártak rajta Regensburgtól egész a Fekete-tengerig, élénk kereskedelmi forgalmat folytatva Kis-Ázsia partjaival. (mindez természetesen már akkor nagyban hozzájárult a reá támaszkodó élet kibontakozásához, fejlődéséhez - OP). Később a hódító török hadak jelentek meg hajóikkal a folyamon. A Vaskapu XIX. századi szabályozása eredményeként az addigi 80-90 napos hajózási idényt 290 napra hosszabbították, így sokkal nagyobb kereskedelmi forgalmat bonyolíthattak rajta. Ma a teherszállítás mellett a turisztikai jellegű hasznosítása is jelentős.

[A Duna-táj sokszínű változatosságát gazdagítja, hogy] hosszú útja során völgyeket mélyít a hegyek közé, hatalmas síkságokat tölt fel, szigeteket épít a hordalékaiból. Egykor a folyam középső, közel ezer kilométeres szakasza Dévénytől a Vaskapuig a történelmi Magyarország területén haladt (s így hozzánk is kötődik - OP), ma hat ország partját mossa. Mentén tájképi, természeti és kultúrtörténeti értékek, kulturális örökségben gazdag városi központok, természetes folyópartok, élőhelyekben gazdag szigetek, kiterjedt hegyvidéki erdőségek, világörökségi helyszínek találhatók." Ezek legjavából mutat meg mesteri fényképekkel és hasonlóképp remek, tömör ismertetésekkel egy válogatást e karcsú album két, ebben abszolút profi alkotója - akár egy jövőbeli dunai hajóutazás felfedezésre érdemes természeti és kulturális látni- és megismerni-valóinak gyöngysoraként.

Egy kis tallózás, ízelítőként:
Dévény vára: »Szabad-e Dévénynél betörnöm..." - míre Ady feltehette a kérdést, a Duna és a Morva összefolyásánál emelkedő magaslatra épített hatalmas várat a napóleoni háború francia katonái felrobbantották. "Megmaradt falai ma is tekintélyt parancsolóan állnak a fehér sziklaszirt tetején." (Idézetek innentől a könyvből.)

Oroszvár: "8 kilométerre Pozsonytól, 1841-44 között gr. Zichy Emánuel az angol windsori kastély mintájára építtette a neogótikus stílusú kastélyt." (Kiemelések tőlem)

Gutor: "Nevezetes román kori temploma a XIII. száuadban épült. Számtalan román kori részlete fennmaradt."

Csallóközcsütörtök: Impozáns vártemplomáról: "A XIII. századi román kori jegyeket viselő épületet később megnagyobbították, majd támpillérekkel megerősített oldalhajót kapott. Két hatalmas tornyát toszkán típusú, négy fiatornyos gúlasisakkal koronázták meg."

Gúta: "A város szélén található a Felvidék egyetlen megmaradt hajómalma."

Jóka: "Lábas malommá átalakított: hajómalom. Közép-Európában hasonló háromszintes famalom nem található."

Lébény: "A lébényi Árpád-kori templom hazánk egyik legjelentősebb középkori építészeti emléke."

S mindez még csak az út eleje. Szerepel, egyebek közt: Mosonmagyaróvár, Hédervár, Győr, Komárom, Tata, Esztergom..., s mi más is lehetne a zárókő: a Vaskapu.

SAJTÓSZEMLE

maszol.ro, 2023. 01. 29.
Egy erdélyi fiatal képviselte Magyarországot a stockholmi Nobel-héten - beszélgetés Mészáros Botonddal

dehir.hu, 2023. 01. 31.
Tudományos újdonságokat prezentáltak a hallgatók a Debreceni Egyetem konferenciáján

haon.hu, 2023. 01. 31.
Online konferencián mutatták be kutatási eredményeiket a Debreceni Egyetem hallgatói
demedia.hu, 2023. 01. 31.
Tudományos újdonságok az ÚNKP konferencián

portfolio.hu, 2023. 01. 31.
Több milliárd eurót hozhatnának a gazdaságnak a sikeres startupok, de ehhez bátrabbnak kellene lenni

ma.hu, 2023. 01. 31.
HIPA: Új csúcson a magyarországi működőtőke-beáramlás

computerworld.hu, 2023. 01. 31.
HIPA - Új csúcson a magyarországi működőtőke-beáramlás

pcworld.hu, 2023. 01. 31.
Fiktív innovációk, amikre nagy szüksége lenne az emberiségnek

webradio.hu, 2023. 01. 31.
Kitörési pont lehet Magyarország számára a startup-ökoszisztéma fejlesztése egy kutatás szerint

hirado.hu, 2023. 01. 31.
Kitörési pont lehet Magyarország számára a startup-ökoszisztéma fejlesztése

napi.hu, 2023. 01. 31.
McKinsey: kitörési pont lehet a startup-ökoszisztéma fejlesztése

webradio.hu, 2023. 01. 31.
Magyar űripari startupok mutatták be fejlesztéseiket a Design Terminal Nyílt Napján

webradio.hu, 2023. 01. 31.
Magyar űripari startupok mutatták be fejlesztéseiket a Design Terminal Nyílt Napján

gondola.hu, 2023. 01. 31.
Magyar űripari szárnybontó vállalatok

demokrata.hu, 2023. 01. 31.
Magyar űripari startupok mutatták be fejlesztéseiket a Design Terminal Nyílt Napján

magyarhirlap.hu, 2023. 01. 31.
Magyar űripari startupok mutatták be fejlesztéseiket a Design Terminal Nyílt Napján

M5, Agenda, 2023. 01. 31.
Helyszíni tudósítás: Magyar űripari startup cégek mutatkoznak be a Design Terminal mai eseményén

ado.hu, 2023. 02. 01.
McKinsey: kitörési pont lehet Magyarország számára a startup-ökoszisztéma fejlesztése

profitline.hu, 2023. 02. 01.
A hazai startup ökoszisztéma helyzete és lehetősége

digitalhungary.hu, 2023. 02. 01.
A tehetségek megtartása és a digitalizáció terén is kitörési pont lehet Magyarország számára a startup-ökoszisztéma fejlesztése

bitport.hu, 2023. 02. 01.
Feltették a régi lemezt: jót tenne az országnak egy erős startup-ökoszisztéma - Bitport - Informatika az üzlet nyelvén

gyartastrend.hu, 2023. 02. 01.
Ipari kompetenciaközpont létesül a PTE hallgatói számára

hirek.prim.hu, 2023. 02. 01.
IT egyetemi diploma - a biztos jövő

index.hu, 2023. 02. 01.
Csaknem 2 millió eurós támogatást nyert a BME kutatója

kanizsaujsag.hu, 2023. 02. 01.
Tudományos és innovációs park létesítését kezdték meg Pécsett

kreativ.hu, 2023. 02. 01.
Kreatív Online - Pályázatírásban és versenyre nevezésben is segít közelgő workshopunk

kultura.hu, 2023. 02. 01.
"Vége azoknak az időknek, amikor majd az állam megoldja" - Interjú Csák János kulturális és innovációs miniszterrel - kultúra.hu

papageno.hu, 2023. 02. 01.
Csák János: "Engem a kulturális izzás érdekel"

magyarhirlap.hu, 2023. 02. 01.
Ismét műegyetemi győztes Európa legrangosabb tudományos kiválósági pályázatán

portfolio.hu, 2023. 02. 01.
2 millió eurós támogatást nyert el a BME kutatója az Európai Kutatási Tanács pályázatán

vasarnap.hu, 2023. 02. 01.
Űripari startupok mutatkoztak be a Design Terminálon

sikerado.hu, 2023. 02. 01.
Magyar űripari startupok mutatták be fejlesztéseiket a Design Terminal Nyílt Napján - Sikeradó

Metropol, 2023. 02. 02., 9. oldal
Milliók nézik egy fizikatanár kísérleteit a TikTokon

forbes.hu, 2023. 02. 02.
Az EU legkorruptabb államából kellene világhódító cégeket építenünk. Hogyan? - Forbes.hu

portfolio.hu, 2023. 02. 02.
Forráshiány miatt fújhatták le a legfontosabb hazai innovációs pályázatot

mmonline.hu, 2023. 02. 02.
Így lehet erősebb a hazai startup-szektor

KarcFM, Hangoló, 2023. 02. 02.
Összeállítás: Mit érdemes tudni a Horizont Európa programról?

Szabadság, 2023. 02. 03., 1+7. oldal
Egyetemi campus és tudományos múzeum épül a Lomb negyedben
A kolozsvári létesítmény lesz az első ilyen az országban

hvg.hu, 2023. 02. 03.
A McKinsey leírta hét lépésben, hogyan folyhatna be +500 milliárd forint a magyar gazdaságba

bdpst24.hu, 2023. 02. 03.
Innováció takaréklángon

civilhetes.net, 2023. 02. 03.
Innováció takaréklángon

digitalhungary.hu, 2023. 02. 03.
Innováció takaréklángon

napi.hu, 2023. 02. 03.
A nagyvállalatok jellemzője lett az innováció, ott is csak takaréklángon

penzcentrum.hu, 2023. 02. 03.
Egyhelyben toporognak a magyar munkahelyek: sürgős lenne lépni, különben lemaradnak -

marketing.hu, 2023. 02. 03.
Innováció takaréklángon

figyelo.hu, 2023. 02. 03.
Az innováció a vállalati versenyképesség kulcsa

markamonitor.hu, 2023. 02. 03.
Innováció takaréklángon

kamaraonline.hu, 2023. 02. 03.
A tehetségek megtartása és a digitalizáció terén is kitörési pont lehet Magyarország számára a startup-ökoszisztéma fejlesztése, amihez jó alapokkal rendelkezik, mégis le van maradva európai és régiós versenytársaitól ezen a téren - állapította meg a McKinsey tanácsadó cég friss tanulmánya.

qubit.hu, 2023. 02. 03.
A Nobel-díjas Roger Penrose magyaroknak tartott előadásban mutatta be, hogyan épül az univerzum Big Bangek végtelen sorozatára

trendfm.hu, 2023. 02. 03.
Egyre népszerűbb az online ügyintézés

Népszava, 2023. 02. 04., 6. oldal
Sehol nincs a magyar innováció

digitalhungary.hu, 2023. 02. 04.
Az egész emberiség kárára válhat, ha továbbra is csak a nagy techcégek fejlesztik a mesterséges intelligenciát

profitline.hu, 2023. 02. 04.
A globális nanotechnológiai piac értéke 2025-re elérheti a 306 milliárd eurót

hirek.prim.hu, 2023. 02. 05.
A globális nanotechnológiai piac értéke 2025-re elérheti a 306 milliárd eurót

minuszos.hu, 2023. 02. 05.
Magyar startup-ökoszisztéma: az alapok jók, mégis rossz a helyzet ? mínuszos.hu

piacesprofit.hu, 2023. 02. 06.
Mi lehetne a magyar gazdaság igazi kitörési pontja

computerworld.hu, 2023. 02. 06.
Karrierváltás: töretlen a kereslet a junior informatikusok iránt

agronaplo.hu, 2023. 02. 06.
Miért fújhatták le a legfontosabb hazai innovációs pályázatot?

civishir.hu, 2023. 02. 06.
Richter Érdemérem Díj: ki a legjobb orvos?

computerworld.hu, 2023. 02. 06.
London lett az üzleti élet szempontjai szerint a világ legkriptoképesebb városa

kamaraonline.hu, 2023. 02. 06.
Magyar űripari startupok mutatták be fejlesztéseiket a Design Terminál által szervezett nyílt napon (Demo Day) a Moholy-Nagy Művészeti Egyetemen.

mmonline.hu, 2023. 02. 06.
Takaréklángon az innováció a hazai cégeknél

trademagazin.hu, 2023. 02. 06.
K&H: Takaréklángon az innováció a magyarországi vállalatok háza táján - Trade magazin

innoteka.hu, 2023. 02. 07.
Magyar Innovációs Nagydíj pályázat

magyarmezogazdasag.hu, 2023. 02. 07.
35 pályázat érkezett a Magyar Innovációs Nagydíjra

zetapress.hu, 2023. 02. 07.
Díjátadás márciusban

magyarhirlap.hu, 2023. 02. 07.
Kiemelkedő eredmények az innovációs nagydíjon

nkfih.gov.hu, 2023. 02. 07.
Lezárult a 31. Magyar Innovációs Nagydíj pályázat beadási határideje

businessonline.hu, 2023. 02. 07.
Lezárult a 31. Magyar Innovációs Nagydíj pályázat beadási határideje

webradio.hu, 2023. 02. 07.
A Magyar Innovációs Nagydíjra 35 pályázatot nyújtottak be

hir.ma, 2023. 02. 07.
A Magyar Innovációs Nagydíjra 35 pályázatot nyújtottak be

agroforum.hu, 2023. 02. 07.
Agrárterületről is érkeztek pályázatok a Magyar Innovációs Nagydíjra

autopro.hu, 2023. 02. 07.
Több tucat kiváló magyar innováció született tavaly

hirek.prim.hu, 2023. 02. 07.
Lezárult a 31. Magyar Innovációs Nagydíj pályázat beadási határideje

innoteka.hu, 2023. 02. 07.
Újságíró Akadémiát indít az SZTNH

hrportal.hu, 2023. 02. 07.
Újságíró Akadémiát indít az SZTNH

itbusiness.hu, 2023. 02. 07.
Mesterséges intelligencia nélkül nincs versenyelőny

jogiforum.hu, 2023. 02. 07.
Szellemitulajdon-védelem a sajtóban - Az SZTNH ingyenes képzést indít újságíróknak és médiaszakos hallgatóknak! - Jogi Fórum

kreativ.hu, 2023. 02. 07.
Kreatív Online - Újságíró akadémiát indít a szellemi tulajdon hivatala

tudas.hu, 2023. 02. 07.
Az SZTNH érzékenyítéssel védené a szellemi tulajdont

webradio.hu, 2023. 02. 07.
Újságíróképzés indul a szellemi tulajdon védelme érdekében

magyarhirlap.hu, 2023. 02. 07.
Újságíróképzés indul a szellemi tulajdon védelme érdekében

Computerworld, 2023. 02. 08., 8. oldal
HIPA - Új csúcson a magyarországi működőtőke-beáramlás

Computerworld, 2023. 02. 08., 14-15. oldal
Iparkodó robotok

alon.hu, 2023. 02. 08.
Újságíróképzés indul február végén

bitport.hu, 2023. 02. 08.
A digitalizáció nem ott tart és nem ér annyit, mint ahogy gondoltuk - Bitport - Informatika az üzlet nyelvén

muszaki-magazin.hu, 2023. 02. 08.
Debütál az InnoElectro Nagydíj! - Műszaki Magazin

origo.hu, 2023. 02. 08.
Hiánypótló kutatások az ELKH kutatóhelyein

portfolio.hu, 2023. 02. 08.
Blokkláncra költözhetnek a magyar szabadalmak?

innoteka.hu, 2023. 02. 08.
A szabadalmak is blokkláncra költöznek?

sikerado.hu, 2023. 02. 08.
Díjazzák a digitális gazdaság női példaképeit - Sikeradó

trendfm.hu, 2023. 02. 08.
Sosem gondolná, hová tör be a blokklánc technológia

webradio.hu, 2023. 02. 08.
Négy humán területi kutatás indul az ELKH kutatóhelyein

mta.hu, 2023. 02. 08.
Pályázat a Magyar Tudományos Akadémia Bolyai János Kutatási Ösztöndíjának elnyerésére 2023-ban

webradio.hu, 2023. 02. 08.
Meghirdette a Bolyai János Kutatási Ösztöndíj 2023. évi pályázatát az MTA

hir.ma, 2023. 02. 08.
Meghirdette a Bolyai János Kutatási Ösztöndíj 2023. évi pályázatát az MTA
medicalonline.hu, 2023. 02. 08.
Meghirdette a Bolyai János Kutatási Ösztöndíj 2023. évi pályázatát az MTA

Trend FM, Reggeli monitor, 2023. 02. 08.
Újságíróképzés indul a szellemi tulajdon védelme érdekében

mta.hu, 2023. 02. 09.
Tíz kiváló csapat az MTA középiskolai tanulmányi versenyének döntőjében

novekedes.hu, 2023. 02. 09.
Megalakult az MKT Innovációs Szakosztálya

profitline.hu, 2023. 02. 09.
Készpénztámogatások, adó- és adóalap-kedvezmények: számos támogatás érhető el a K+F tevékenységre

adozona.hu, 2023. 02. 09.
Kedvezmények K+F tevékenységekre

Kossuth Rádió, Jó reggelt, Magyarország! , 2023. 02. 09.
Interjú Birkner Zoltánnal, a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal elnökével

bdpst24.hu, 2023. 02. 09.
Pozitív női példaképekkel népszerűsíti az IKT szektort az IVSZ és a WiTH

royalmagazin.hu, 2023. 02. 09.
Pozitív női példaképekkel népszerűsíti az IKT szektort az IVSZ és a WiTH

profitline.hu, 2023. 02. 09.
Pozitív női példaképekkel népszerűsíti az IKT szektort az IVSZ és a WiTH

digitalhungary.hu, 2023. 02. 09.
Pozitív női példaképekkel népszerűsíti az IKT szektort az IVSZ és a WiTH

pcpult.hu, 2023. 02. 09.
Pozitív női példaképekkel népszerűsíti az IKT szektort az IVSZ és a WiTH

bitport.hu, 2023. 02. 09.
Az IKT-szektor női példaképekeit díjazták - Bitport - Informatika az üzlet nyelvén

hirek.prim.hu, 2023. 02. 09.
Újságíró Akadémiát indít az SZTNH

itbusiness.hu, 2023. 02. 09.
Női példaképek az informatikában

piacesprofit.hu, 2023. 02. 09.
Milyen támogatásokat lehet szerezni K+F tevékenységre?

webradio.hu, 2023. 02. 09.
Tíz csapat jutott be az MTA középiskolai tanulmányi versenyének döntőjébe

weborvos.hu, 2023. 02. 09.
Meghirdették a Bolyai János Kutatási Ösztöndíjat

tudas.hu, 2023. 02. 09.
A budapesti gyerekek kiemelkedőek a környezettudatosságban

delmagyar.hu, 2023. 02. 09.
Szegedi csapat is bejutott a döntőbe

agroforum.hu , 2023. 02. 09.
A klímaváltozás és a fenntarthatóság kiemelt téma az MTA versenyén

eupalyazatiportal.hu, 2023. 02. 10.
Vállalati képzések akár ingyen? 2023 áprilisig pályázható!

veol.hu, 2023. 02. 10.
Kik voltak 2022 Nobel-díjasai?

digitrendi.hu, 2023. 02. 10.
A hazai infokom szektor női példaképei

hrpwr.hu, 2023. 02. 10.
Lesd el a sikeres pályázat fortélyait a korábbi nyertesektől és a zsűritől!

mmonline.hu, 2023. 02. 10.
Női példaképeket díjaztak

hirek.prim.hu, 2023. 02. 10.
Pozitív női példaképekkel népszerűsíti az IKT szektort az IVSZ és a WiTH

hrportal.hu, 2023. 02. 10.
Női példaképekkel népszerűsítik a technológiai szektort a fiatalabbak körében

kkvmagazin.com, 2023. 02. 10.
Pozitív női példaképekkel népszerűsítik az IKT szektort

trendfm.hu, 2023. 02. 10.
Újságíró Akadémiát indít az SZTNH

hírTV, Napi aktuális, 2023. 02. 10.
Interjú György László gazdaságstratégiai feladatokban való szakmai közreműködésért és a Tanítsunk Magyarországért program koordinációjának ellátásáért felelős kormánybiztossal

innoportal.hu, 2023. 02. 11.
Mintegy 60 ezer elektronikus iratot dolgozott fel tavaly a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala
Szerkesztő: Pazsák Zsófia, Design: Visualia Stúdió, Felelős kiadó: Dr. Szabó Gábor. A Hírlevél minden páratlan hét keddi napján jelenik meg, és aznap internetes portálunkon is olvasható.
Hírlevélszerkesztőség: 1116 Budapest, Fehérvári út 108-112.
tel.: (+36 1) 2000-731, e-levél: innovacio@innovacio.hu
A Hírlevélre a www.innovacio.hu c. portálon lehet regisztrálni.