XXXIII. évf. | 2023. augusztus 29. | 15. szám

Hírek
Magyar Innovációs Szövetség
Köszöntjük új tagjainkat
MAFITUD
Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala
Eötvös Loránd Kutatási Hálózat
Várható események
Pályázati felhívások
Szakirodalomfigyelő
SajtószemleHÍREK | MAGYAR INNOVÁCIÓS SZÖVETSÉG

Innovációs Testület

Az NKFIH elnöke felkérte és megerősítette Szövetségünk tiszteletbeli elnökét és általános alelnökét az Innovációs Testületben való részvételre.

A Testület 2023. augusztus 1. naptól az alábbi tagokkal működik tovább:
 • Dr. Pakucs János (elnök)
 • Dr. Greiner István (új társelnök)
 • Dr. Bokor József
 • Csányi Attila
 • Dr. Juhász Anikó
 • Dr. Varga Bajusz Veronika (új tag)

A Magyar Innovációs Szövetség véleményezte a Fókuszterületi innovációs projektek támogatása (2023-1.1.1-PIACI_FÓKUSZ) NKFIH pályázati felhívást

A Fókuszterületi innovációs projektek támogatása című, 2023-1.1.1-PIACI_FÓKUSZ kódú pályázati felhívás tervezetten 2023 szeptemberében kerül meghirdetésre 35 milliárd Ft keretösszeggel. A felhívás célja a megújult társadalomgazdasági innovációs ökoszisztéma megerősítése és a társadalmi és gazdasági hasznosítási szempontokat a megújítási elvek szellemében fókuszba helyező kutatás-fejlesztési és innovációs projektek támogatása piacképes termék, technológia, szolgáltatás fejlesztése révén.

A felhívás megjelenése előtt - szakpolitikai jelentősége miatt - a tervezetet az Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal társadalmi egyeztetésre bocsátotta.

A Magyar Innovációs Szövetség Dr. Birkner Zoltán és Dr. Kristóf Péter, alelnökök aktív közreműködésével az anyagot véleményezte, s megküldte az NKFIH részére. A teljes vélemény megtekinthető portálunkon az alábbi linken.

Európai innovációs teljesítmény: lassan, de biztosan javul

Megjelent a 2023. évi európai innovációs eredménytábla, valamint a kétévente közzétett regionális innovációs eredménytábla legújabb kiadása. A két dokumentum szerint az uniós tagállamok és azok régiói a közelmúltbeli válságok ellenére javították innovációs teljesítményüket.

A 2023. évi európai innovációs eredménytábla kiemeli, hogy 2016 óta jelentősen, mintegy 8,5 százalékkal javult az innovációs teljesítmény, ami igazolja az EU azon törekvését, hogy előmozdítsa az innováció kultúráját. 25 országnak javult az innovációs teljesítménye az említett időszakban, bár az utóbbi években lassabb ütemben, és 20 tagállam esetében jelentős növekedés volt tapasztalható az innovációs képességek terén az elmúlt évben. Visszaesést csak 7 tagállamban figyeltek meg. Mindazonáltal a kevésbé robusztus innovációs rendszerekkel rendelkező országok jellemzően lassabban fejlődnek az uniós átlagnál. Az innovációs teljesítmény a regionális innovációs eredménytábla szerint is javult az EU legtöbb régiójában 2016 óta. Bár az innovatív régiók jellemzően a leginkább innovatív országokban találhatók, előfordulnak kiemelkedően jól teljesítő régiók olyan tagállamokban is, amelyek viszonylag gyengébb innovációs teljesítményt nyújtanak. Globális szinten az EU még mindig valamivel jobban teljesít, mint Kína, és egyre jobban felzárkózik Ausztráliához, de a Kanadához, Dél-Koreához és az Egyesült Államokhoz viszonyított hátrány nőtt.

További információk a MAGYAR GYÁRIPAR LXIII. évfolyam, 2023. 6. szám, 13-14. oldalán: https://mgyosz.hu/gyaripar/2023julius/tartalom.pdf

DIMOP Irányító Hatóság tájékoztató

A Magyar Innovációs Szövetség dr. Kristóf Péter alelnök, a Digitális Megújulás Operatív Program Plusz (DIMOP) Monitoring Bizottságának tagja vezetésével összesen mintegy 40 észrevételt és javaslatot fogalmazott meg a közeljövőben meghirdetni tervezett, 25 darab kiemelt pályázati konstrukciókkal kapcsolatban.

A DIMOP Irányító Hatóság 2023. augusztus 3-án online tájékoztatót tartott a javaslatokról, valamint azok befogadásáról. A szóbeli és írásos visszajelzés alapján a MISZ javaslatai szerint az egyes konstrukciókba beemelésre kerültek az innováció menedzsment tudás átadására, a kapcsolódó online tananyagok fejlesztésére, a hazai és nemzetközi jó gyakorlatok megismerésére, valamint a nemzetközi tudásszerzést lehetővé tevő projektek megvalósítására irányuló lehetőségek.

A DIMOP további konstrukcióinak kidolgozása, majd a Monitoring Bizottság által történő megtárgyalása az ősz során folytatódik és tervezetten az év végén ér véget.

REACT-EU támogatások értékelése

A GINOP Monitoring Bizottság felkérésére a REACT-EU támogatások értékelése Projekt Irányító Bizottságába a Magyar Innovációs Szövetség nevében Dr. Greiner István, általános elnökhelyettest, a Richter Gedeon Nyrt. kutatási igazgatóját delegálta.

Nemzetközi versenyt nyert a BME-sek innovációja

Állati hulladékból még hatékonyabb talajjavító terméket fejlesztenek műegyetemi hallgatók. Gellit nevű innovációjuk a világ élelmezésében is segítség lehet.

Műegyetemi győzelemmel zárult az idei Danube Cup: a biomérnök egyetemi hallgatókból álló csapat "Gellit" névre keresztelt fejlesztésével a döntő legjobbjaként zárta a megmérettetést. Ez az első alkalom, hogy a nemzetközi versenyen magyar formáció állhatott a dobogó tetejére. Innovációjuk a modern állattartó és növénytermesztő gazdaságok számára lehet hiánypótló megoldás: a fiatalok egy újszerű talajkondicionáló és tápanyagutánpótló készítményt dolgoztak ki.

További információk a következő linken.

Elérhető közelségbe kerültek a spin számítógépek

Ultrahosszú spin-relaxációs időt figyeltek meg magyar kutatók grafitban - publikáció a Nature Communications folyóiratban.

A hagyományos elektronika az elmúlt 60 évben robbanásszerű sebességnövekedést mutatott - ez tette lehetővé a társadalom infokommunikációs átalakulását és a szemünk előtt lezajló mesterséges-intelligencia forradalmát is. A robbanásszerű növekedést a szakemberek Moore törvényként ismerik. A hagyományos, szilícium alapú elektromos tranzisztorokon alapuló növekedés a jövőben várhatóan nem tartható fenn, ezért az informatikai ipar érdeklődése az alternatív informatikai architektúrák felé fordult.

További információ a következő linken.

A kutatás célja a természet folyamatának megértése

Karikó Katalin előadásai során szívesen osztja meg életbölcsességeit a fiatal kutatókkal. Tanácsai nemcsak fiataloknak és nem csak kutatóknak válhatnak hasznára.

Az államalapítás alkalmából Szent István renddel kitüntetett világhírű kutatóbiológus idén júniusban a Neumann János professzori cím átvételét megelőzően nagy sikerű előadást tartott a Műegyetemen, majd ezt követően a Magyar Tudományos Akadémián a Fiatal kutatók Akadémiája rendezvényén. A professzor asszony mindkét eseményen különös figyelmet szentelt a következő tudósgenerációnak. Élete, kutatói pályája tanulságaiból táplálkozó tanácsai a pályaválasztástól a párválasztásig nemcsak fiatal kutatóknak, de mindenkinek hasznára lehetnek.

További információ a következő linken.

KÖSZÖNTJÜK ÚJ TAGJAINKAT

Név | Magnus Aircraft Zrt.
Tagsorszám | 811
Cím | 7666 Pogány, hrsz. 08/8.
Vezető | Boros László, vezérigazgató

Tevékenység:
A Magnus Aircraft Zrt. egy innovatív, kompozit repülőgépeket fejlesztő, gyártó és forgalmazó magyar vállalat. A vállalat központja a legkorszerűbb technológiával rendelkező nyolcezer négyzetméteren terül el Pogányban. A cég ikonikus terméke, a Fusion, magas teherbírásának, a szimmetrikus szárnyprofiljának, a megerősített kompozit szerkezetének, a rögzített futóműveknek és a kedvező üzemeltetési díjnak köszönhetően tökéletes választás vészhelyzeti kiképzésre, műrepülésre, légi megfigyelésre, műszeres képzésre is. A vállalat csoport tagjai megtalálhatók az Európai Unión kívül számos országban úgy, mint az Egyesült Államok, Kína, Kenya, Nigéria, Oroszország, Ukrajna, Szerbia, Közel-Keleti régió.

Név | Városrehabilitáció18 Nonprofit Kft.
Tagsorszám | 812
Cím | 1118 Budapest, Üllői út 423., 1. emelet 1.
Vezető | Bacsik György, vezérigazgató

Tevékenység:
Mérnöki tevékenység, műszaki tanácsadás. A vállalat célja, hogy a 18. kerület, és ezáltal Budapest az európai térség olyan tagja lehessen, mely a harmonikus, sokszínű városi környezet mellett a javuló életminőség és harmonikus együttélés színterét biztosítja lakosainak.

MAFITUD

Magyar fiatal a 64. London International Youth Science Forumon (liysf)

2023. július 26. és augusztus 9. között került megrendezésre immár 64. alkalommal a London International Youth Science Forum (LIYSF). A programok helyszínéül az Imperial College szolgált. Magyarországot a Magyar Innovációs Szövetség delegáltjaként Kovács János képviselte, aki a Kecskeméti Bolyai János Gimnázium idén végzett diákja, valamint a 31. Ifjúsági Tudományos és Innovációs Tehetségkutató Verseny II. díjasa.

János a fórum Science Bazaar nevű tudományos kiállításán szakértő zsűri és a többi 83 ország delegációja előtt mutatta be MateKIT nevű matematikai oktatóprogramját, amivel nagy elismerést aratott.
A kéthetes esemény alatt a fiatalok számos természettudományos előadáson vehettek részt, melyeket neves tudósok, professzorok tartottak. Meglátogattak nagyhírű tudományos intézményeket, kutatólaboratóriumokat, valamint a híres oxfordi és Cambridge-i egyetemeket. Megismerkedtek a londoni egyetemi rendszerrel és az angliai kutatói munkával is.

A szervezők a tudományos előadásokon túl kiemelt figyelmet fordítottak a kulturális tevékenységekre is, így a programot múzeum- (Science Museum, Natural History Museum) és lehetőség szerint színházlátogatások színesítették. A diákok részt vehettek továbbá híres angliai látványosságokhoz tett fakultatív kirándulásokon, pl. láthatták a Stonehenge-t, London Eye-t és a Buckingham Palace-t. Több program is lehetővé tette a résztvevő országok diákjai számára a kulturális interakciót. A magyar delegációnak köszönhetően egy este a kalotaszegi táncokba nyerhettek betekintést a fiatalok. Egy másik este pedig moldvai magyar néptáncot tanulhattak a résztvevők.

Összességében a prezentált közel 160 innovációs projekt közül egy volt a magyar fiatalé.

MISZ sátor a Szegedi Ifjúsági Napokon

A Magyar Innovációs Szövetség idén először részt vett a Szegedi Ifjúsági Napokon, ahol a Civil Faluban felállított sátrában népszerűsítette az OTIO-t. A 2023. aug. 23-26-a közötti eseménysorozaton Pazsák Zsófia, ügyvezetőigazgató-helyettes fogadta a látogatókat, illetve minden nap bemutatkozott egy-egy tehetséges, korábbi versenyzőnk. Szerdán Kovács Jánossal, csütörtökön Viczián Dániellel, hétvégén pedig Tóth Reginával beszélgethettek az érdeklődök.

Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala

A kis-, és középvállalkozásoknak segít a SZTNH legújabb kiadványa

Farkas Szabolcs, a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala (SZTNH) elnöke, valamint Bódis László, a Kulturális és Innovációs Minisztérium innovációért felelős helyettes államtitkára 2023. augusztus 22-én egy sajtótájékoztató keretében mutatták be az SZTNH új, Ötletből érték - IP Iránytű KKV-knak című kiadványát.

A kiadvány azzal a céllal készült, hogy segítsen eligazodni a vállalkozásoknak az oltalmi formák (szabadalmak, védjegyek, designoltalmak stb.) világában és gyakorlati tanácsokkal lássa el őket ezen a téren - vagyis egy olyan komplex útmutató, amely végigvezeti a cégeket a lehetséges szellemitulajdon-védelmi folyamatokon.

Ötletből érték - IP Iránytű KKV-knak

Hazánk évek óta előkelő helyen szerepel a Nemzetközi Szellemi Tulajdon (International IP) Indexen. A legújabb, 2023-as elemzés szerint a 15. helyen állunk az 55 országot, 50 indikátor segítségével vizsgáló tanulmányban. Azonban, ha kifejezetten a kis- és középvállalkozásokat tekintjük addig míg az EU-ban közel 8,8 százalékuknak van valamilyen iparjogvédelmi oltalma addig itthon ez csupán 3,4 százalék. A Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala a kis- és középvállalkozásoknak kíván segítséget nyújtani az oltalomszerzés kérdéseiben tanácsokkal, szemléletes példákon keresztül. Ezért készült el Ötletből érték - IP Iránytű KKV-knak című friss kiadványuk, amely segít eligazodni a KKV-knak az oltalmi formák világában és gyakorlati tanácsokkal látja el a vállalkozásokat. Három kiemelt iparágban (élelmiszeripar, építőipar és sport) sikeres hazai példákon keresztül mutatják be az oltalomszerzés fontosságát és előnyeit.

Az Európai Unió Szellemi Tulajdoni Hivatalának (EUIPO) tanulmánya szerint a kis- és középvállalkozások (kkv-k), amelyek tudatosan foglalkoznak a szellemi tulajdonnal, akár 20 százalékkal nagyobb bevételt érhetnek el, mint azok, akik nem rendelkeznek szellemi jogi oltalmakkal. A szellemi jogok lehetővé teszik az egyediséget, megkülönböztethetőséget és minőségi garanciát, amelyek mind a vállalkozás, mind a vásárló védelmét szolgálják. Napjainkban a fogyasztók egyre tájékozottabbak, és a szellemi tulajdon az, ami képes bizalmat építeni a vásárlókban, hiszen azt jelzi, hogy az adott márka, termék megbízható választás.

A hazai kis- és középvállalkozások nagyon innovatívak, számos sikeres termék, márka született már itthon, azonban sokszor nem is tudjuk, hogy valójában magyar találmány alkotja a piaci siker alapját. Jelenleg sok magyar cég még nem rendelkezik az oltalmakkal kapcsolatos tudatossággal, nem védik kellőképpen az innovatív megoldásaikat, és nem különböztetik meg védjegyekkel termékeiket a versenytársakétól. Számos előnnyel jár azonban, ha egy cég oltalom alá helyezi az újításokat, egy megszerzett oltalom akár 10 százalékos növekedést is eredményezhet, az oltalmak együttes alkalmazása pedig akár 30 százalékkal is növelheti a vállalatok nyereségtermelési lehetőségeit, hiszen az innovációk hasznosításának, az oltalmazott új megoldásoknak és védjegyeknek van üzleti értékük, melyet érdemes kihasználni. Emellett az oltalmak jogi védelmet is nyújtanak a cégnek bitorlás, hamisítványok és másolatok ellen.

Szerencsére hazánkban is akad pár kiemelkedő, követendő példa a kkv szektorban. Az Etyeki Kúria üzletfejlesztési stratégiájában például már a kezdetektől nagy hangsúlyt fektetnek az IP-stratégiára, a védjegyek alkalmazásával a vállalat célja elsődlegesen a márka értékének növelése. Az ikonikus Szerencsi Bonbon Kft.-nél hasonlóan gondolkodnak erről, a védjegyeknek köszönhetően a márkaérték minőségi garanciát jelent, aminek köszönhetően nőtt a visszatérő vásárlók aránya.

Ha egy másik iparágat, az építőipart tekintjük a különböző eljárások és módszerek miatt ott is egyre fontosabbá válik a szellemitulajdon-jog védelem. A Terrán tetőcserép hamar felismerte, hogy a növekedéshez, hosszú távú terveik megvalósításához fontos a szellemi tulajdon jogvédelme. Egy másik magyar kisvállalkozás a Barabás Téglakő Kft. is teljeskörűen kihasználta a szellemitulajdon-védelem nyújtotta előnyöket, melynek segítségével fel tudtak lépni a bitorlás ellen és megtartani versenyelőnyüket a piacon.

A sport területén az iparjogvédelem szintén igen szerteágazó és itthon is találkozhatunk számos követendő példával. A Fradi az elmúlt években jelentős márkává nőtte ki magát, 2001-ben kaptak védjegyoltalmat majd a márkaépítés következő szakaszában számos terméküket és szlogenüket is jogi védelem alá helyeztek. Ezzel biztosítva a klub számára a megkülönböztethetőséget és egyedülállóságot. A HardBodyHang csapata már a kezdetektől felismerte, milyen jelentős előnyt jelenthetnek az oltalmak egy kezdő vállalkozás esetén és segítenek felvenni a versenyt nagyobb cégekkel. A HBH növekedési stratégiájának szerves része az innováció, minden új termékre vagy koncepcióra formatervezésminta-oltalmat nyújtanak be, hogy igazolni tudják ez valóban az ő termékük.

A kiadványban számos további példával és az oltalomszerzés lépésről lépésre történő bemutatásával is találkozhatunk. A teljes kiadványt itt érhetik el az érdeklődők.

Eötvös Loránd Kutatási Hálózat

A Rényi Intézet kutatóprofesszora, Matolcsi Máté a Frontiers of Science Award kitüntetésben részesült

A pekingi Beijing Institute of Mathematical Sciences and Applications (BIMSA) új kampuszán 2023. július 16. és 26. között szervezték meg az első International Congress of Basic Sciences (ICBS) konferenciát. A rangos nemzetközi eseményen Matolcsi Máté, az ELKH Rényi Alfréd Matematikai Kutatóintézet (Rényi Intézet) kutatóprofesszora az elmúlt öt év legkiemelkedőbb cikkének járó Frontiers of Science Award kitüntetésben részesült.

További információk: A Rényi Intézet kutatóprofesszora, Matolcsi Máté a Frontiers of Science Award kitüntetésben részesült

Hét projekt részesül támogatásban az ELKH Titkárság harmadik alkalommal meghirdetett "Proof of Concept" Programja keretében

Az Eötvös Loránd Kutatási Hálózat (ELKH) Titkársága 2021-ben hívta életre "Proof of Concept" Programját, melynek középpontjában a hálózatban létrejövő kutatási eredmények gazdasági és társadalmi hasznosítása áll. A 2023. évi, immár harmadik alkalommal meghirdetett pályázati felhívás keretében hét projekt nyert el összesen több mint 200 millió forint támogatást.

További információk: Hét projekt részesül támogatásban az ELKH Titkárság harmadik alkalommal meghirdetett "Proof of Concept" Programja keretében

Tizenkét ELKH-s kutató vehetett át állami kitüntetést az idei augusztus 20-ai nemzeti ünnep alkalmából

Összesen tizenkét ELKH-s kutató részesült állami kitüntetésben az idei augusztus 20-ai nemzeti ünnep alkalmából. A Pesti Vigadóban 2023. augusztus 19-én tartott ünnepségen Vitályos Eszter, a Kulturális és Innovációs Minisztérium parlamenti államtitkára és Závogyán Magdolna kultúráért felelős államtitkár a kutatóhálózat képviseletében két kutatónak a Magyar Érdemrend parancsnoki keresztje polgári tagozat, hat kutatónak a Magyar Érdemrend tisztikeresztje polgári tagozat, egy kutatónak a Magyar Érdemrend lovagkeresztje polgári tagozat, és két kutatónak a Magyar Arany Érdemkereszt polgári tagozat kitüntetést adta át. Ezenkívül Fügedi János, az ELKH Bölcsészettudományi Kutatóközpont Zenetudományi Intézetének tudományos főmunkatársa Martin György-díjat vehetett át.

További információk: Tizenkét ELKH-s kutató vehetett át állami kitüntetést az idei augusztus 20-ai nemzeti ünnep alkalmából

Várható események


Think Business, Think Hong Kong

A "Think Business, Think Hong Kong" egy nagyszabású promóciós esemény, amelyet a Hong Kong Trade Development Council (HKTDC) szervez a tengerentúli piacokon, hogy ezáltal bemutassa Hongkongot, mint Ázsia vezető üzleti és innovációs központját, amely elősegíti a globális vállalkozások számára az új üzleti lehetőségek megvalósítását.

A soron következő "Think Business, Think Hong Kong" kampány 2023. szeptember 19-én tér vissza, ezúttal Párizsba. Ez egy egész napos szimpózium lesz, amelyre közel 100 hongkongi vezető üzletembert - köztük CEO-k, befektetők, innovátorok, designerek, start-up vállalkozások, valamint kereskedelmi és befektetési intézmények - és 1000 európai konferencia résztvevőt várnak a szervezők.

A szimpózium főbb témái:
 • Hongkong, mint rugalmas globális üzleti központ és az üzleti terjeszkedés kapuja
 • Üzleti lehetőségek Ázsiában a pandémia után és gyakorlati tanácsok
 • Zöld finanszírozás és impact investment
 • Innováció és smart living
 • Design és kreativitás
A szimpózium dátuma: 2023. szeptember 19. (kedd)
A szimpózium helyszíne: Carrousel du Louvre, Párizs, Franciaország
A szimpózium weboldala: http://thinkbusinessthinkhk.com/

Az ingyenes részvételhez előzetes regisztráció szükséges.
Regisztráció a szimpóziumra: Think Business Think Hong Kong, Paris (digitevent.com)

Kiszámíthatóság és normativitás című tanácskozás

A Magyar Polgári Együttműködés Egyesület és a Szegedi Tudományegyetem Kiszámíthatóság és normativitás című tanácskozására a felsőoktatási modellváltás múltjáról, jelenéről és jövőjéről 2023. szeptember 26-án (kedden) 10 órakor kerül sor a József Attila Tanulmányi és Információs Központban (6722 Szeged, Ady tér 10.).

A tanácskozás fővédnöke Csák János kulturális és innovációs miniszter.

Programterv:

9:00-10:00 Érkezés és regisztráció
10:00-10:15 Megnyitó és köszöntő
Megnyitó: Náray-Szabó Gábor (Magyar Polgári Együttműködés Egyesület, elnökségi tag)
Köszöntő: Fendler Judit (Szegedi Tudományegyetem, rektor)

10:15-11:45 Nyitó plenáris előadások
Csák János (Kulturális és Innovációs Minisztérium, miniszter)
Freund Tamás (Magyar Tudományos Akadémia, elnök)
Gulyás Balázs (Eötvös Loránd Kutatási Hálózat, elnök
Eszterhai Marcell (Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciája, elnök)

11:45-13:00 Ebéd és Sajtótájékoztató

13:00-14:30 Előadások "Kiszámíthatóság, normativitás és egyetemi kormányzás - avagy receptek modellváltásra"témában
Stumpf István, kuratóriumi elnök, Tokaj-Hegyalja Egyetemért Alapítvány: Mérlegen a modellváltás: remények és tények
Hankó Balázs, innovációért és felsőoktatásért felelős államtitkár, Kulturális és Innovációs Minisztérium: A jövő finanszírozása
Sótonyi Péter, rektor, Állatorvostudományi Egyetem: Modellváltás - sikertörténet az Állatorvostudományi Egyetemen
Böszörményi-Nagy Gergely, kuratóriumi elnök, Moholy-Nagy Művészeti Egyetemért Alapítvány: A MOME 2043-ban
Anthony Radev, elnök, Budapesti Corvinus Egyetem: Egyetemi transzformáció a gyakorlatban

14:30-14:45 Kávészünet

14:45-16:00 Előadás és kerekasztal-beszélgetés "Tudomány és innováció - hogyan házasítsuk össze az impakt faktort és a profitot egy intézményben?"címmel

Felvezető előadás:
Orbán Gábor, kuratóriumi elnök, Nemzeti Egészségügyi és Orvosképzésért Alapítvány
Kerekasztal-beszélgetés:
Horváth Zita, rektor, Miskolci Egyetem
Kiss Ádám, elnök, Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal
Barna Zsolt, elnök-vezérigazgató, Magyar Bankholding Zrt.
Szászi István, a Bosch csoport vezetője Magyarországon és az Adria régióban
Moderátor:
Dr. Kristóf Péter, Magyar Polgári Együttműködés Egyesület

16:00-17:00 Záró plenáris előadások
Bányai Gábor, országgyűlési képviselő
Hegedűs Éva, elnök-vezérigazgató, Gránit Bank Zrt.
Kiss-Rigó László nagykancellár, Gál Ferenc Egyetem
Molnár Dániel, elnök, Doktoranduszok Országos Szövetsége
Fendler Judit, kancellár, Szegedi Tudományegyetem
A részvételi szándékot 2023. szeptember 24-én, 17 óráig lehet jelezni az mpee@mpee.hu e-mail címen.

Szakmai út - Smart City Expo World Congress

A Német-Magyar Ipari és Kereskedelmi Kamara és a Német-Cseh Ipari és Kereskedelmi Kamara közös szakmai utat szervez 2023. november 7-9. között Barcelonába a SMART City Expo Világkongresszusra, az intelligens városok témájának legnagyobb központi eseménye, ahol országok és városok mutatják be a legújabb intelligens megoldásaikat.

A világkongresszushoz kapcsolódva a szakmai út résztvevői látogatást tesznek a már számos intelligens megoldást megvalósított Sant Cugat del Vallés településen, valamint a barcelonai városházán. A delegáció tagjai emellett ellátogatnak Barcelona városának néhány úgynevezett szuperblokkjába, ezen kívül megismerkednek a VW márka mobilitási megoldásaival a Seat házban (Casa Seat) vagy alternatívaként felkeresik a Fab Lab Barcelonát is.

Részvételi díj: 950 EUR + ÁFA (szállás, étkezés, a helyszíni transzfer és a delegáció kíséretének teljes költsége). A résztvevőknek ezen kívül a repülőjegy költségét kell állniuk Barcelonába.

Jelentkezési határidő: 2023. szeptember 29.

Bővebb információk, programterv és jelentkezés az alábbi linken.

European Conference on Innovation Management (ECIM) 2023

Tagszervezeteink, a Pannon Egyetem Gazdaságtudományi Kara és a Budapesti Corvinus Egyetem "European Conference on Innovation Management (ECIM) 2023" című nemzetközi konferenciát szervez, melyet 2023. november 23-24. között rendeznek Veszprémben. A konferencia mottója: "Cultural innovation - Culture of innovation".

A konferencia célja olyan megoldások, lehetőségek és legjobb gyakorlatok feltárása, amelyek összefonják a kultúrát, a gazdaságot, a közösséget és az innovációt. A szervezők várják a kormányzati, ipari és egyetemi szektorok szakembereit, valamint a PhD-hallgatókat, hogy mutassák be kutatásaikat a technológiai és marketing innováció, a társadalmi és kulturális innováció, az üzleti modellek és egyéb területről. Fókuszban a "Kulturális innováció - Az innováció kultúrája" témaköre áll.
Absztrakt leadásának határideje: 2023. szeptember 22.

További információk a konferencia weboldalán

PÁLYÁZATI FELHÍVÁSok


BASF Innovation Hub 2023

BASF ismét versenyt hirdet olyan startupoknak és innovátoroknak, akiknek megoldásai hozzájárulnak napjaink környezeti kihívásainak megoldásához - ezen belül a körforgásos gazdasághoz.

A BASF Innovation Hub 2023 verseny során a legjobbnak választott innováció egy kezdeti bruttó 5.000 Eurós támogatást kap a döntő nyerteseként, és lehetőséget a BASF-el való további együttműködés feltárására-

Az esemény két fő részből áll:
 • BASF Innovation Hub 2023 helyi rendezvények: a rendezvénysorozat első része. A jelentkezési szakasz után a régió legjobb öt csapata lehetőséget kap arra, hogy bemutassa ötletét a zsűri előtt, amely országcsoport szinten választja ki a nyertest. A helyi rendezvények nyertesei kvalifikálják magukat a BASF Innovation Hub 2023 döntőjébe.
 • BASF Innovation Hub 2023 döntő: a sorozat második része. Egyedülálló lehetőség a nyerteseknek, hogy még szélesebb közönség előtt mutassák be innovációs és startup ötleteiket, valamint potenciálisan további befektetéseket biztosítsanak maguknak ötletük továbbfejlesztéséhez.
Résztvevő országok: Magyarország, Ausztria, Bosznia-Hercegovina, Horvátország, Szerbia, Szlovénia, Bulgária, Görögország, Csehország, Szlovákia és Románia.

A BASF Innovation Hub 2023 olyan ötleteket támogat, amelyek célkeresztjében az alábbi témák közül legalább egy szerepel:
 • Cleantech (példák: a folyamat- és energiahatékonyság növelését célzó digitális megoldások, megoldások a megújuló energiák (hő-, nap- és szélenergia) részarányának növelésére az energiaellátásban, hőenergia- és szigetelési megoldások, a fűtés, hűtés és szellőztetés optimalizálása, az energiarendszerek szén-dioxid-mentessé tétele és a nulla kibocsátású technológiák előmozdítása)
 • Körforgásos gazdaság (példák:fenntartható és környezetbarát termeléshez hozzájáruló megoldások, zárt-körű újrahasznosítás, (bio)kémiai újrahasznosítás, katalizátorok és akkumulátor újrahasznosítása, megújuló energiaforrások növelése a körforgásban)
 • Szántóföldtől az asztalig (példák: precíziós kijuttatási technológiák, digitális gazdálkodási-tanácsadási szolgáltatások, digitális mezőgazdasági megoldások, fenntarthatóbb élelmiszerrendszerekhez hozzájáruló megoldások, szelektív növényvédő szerek, biológiai növényvédelem)
A pályázatokat 2023. szeptember 29-ig lehet benyújtani.

További információk a következő linken.

Társadalmi Innovációs Díj

A Kulturális és Innovációs Minisztérium a kultúráért és innovációért felelős miniszter által adományozható elismerésekről szóló 2/2023. (III. 8.) KIM rendelet alapján felhívást tesz közzé Társadalmi Innovációs Díj elnyerésére.

A Díj olyan új ötlet (termék, szolgáltatás, modell) kifejlesztéséért és megvalósításáért adományozható, amely társadalmi szükséglet kielégítésére irányul, társadalmi kapcsolatokat erősít, vagy együttműködést alakít ki, ezáltal megoldást nyújthat a társadalmi folyamatokat befolyásoló problémákra, és végső célként javíthatja egy adott térség vagy közösség jólétét.

A Társadalmi Innovációs Díjra olyan természetes személy vagy szervezet jelentkezhet, amely 2022-ben kiemelkedő társadalmi innovációs teljesítménnyel jelentős eredményt ért el. Kizárólag kidolgozott és megvalósított ötlet, módszer díjazható, amely modell értékű, máshol is megvalósítható, nemzetközileg is adaptálható megoldást mutat be.

A jelentkezés a Kulturális és Innovációs Minisztérium honlapján közzétett jelentkezési formanyomtatvány segítségével tehető meg, amely az alábbi linken érhető el. A Díjra jogosultak körét és a jelentkezés további részleteit a Pályázati Felhívás tartalmazza.

SZAKIRODALOMFIGYELŐ


Noszkay Erzsébet (szerk.): Tudásmenedzsment a következő két évtized határán - Akadémiai Kiadó, 2023 - MERSZ
Dr. Osman Péter ismertetése

A tudás ma a legértékesebb vagyontárgy, s holnap még inkább az lesz! A gazdasági élet- és versenyképességet már egyértelműen az élvonalbeli tudás csúcsszintű hasznosítása és az ehhez szükséges tudásmenedzsment adja. Alkotásalapú gazdaságba léptünk tovább, amelyben egyszerre kell tudni megfelelni a fenntarthatóság követelményeinek, és ennek biztosítása mellett a legtöbbet kihozni az erőforrásokból. Ez a tudásmenedzsment mai feladata, ami a gyorsuló fejlődéssel és annak következményeivel holnapra még inkább sorsdöntővé válik. Az erőforrások pedig vészesen végesek - kivéve egy fajtát: a szellemi erőforrásokat, a tudást, annak kiterjesztését, fejlesztését, ehhez szükséges kezelését és menedzselését.
"Egy névtelen szerző szerint: »A tudás olyan, mint a festék. Semmi jó nincs benne, amíg fel nem használod.« A tudásmenedzsment kutatói már elmondtak sok mindent. Ideje a vezetőknek, befektetőknek, vállalati szakértőknek - akár a politikusoknak - megfogadni legalább néhányat mindezekből. Reméljük, ez a kötet - és a tisztelt Olvasó is - segíteni fog ebben." (A kötet Előszavából. Forrásmegadás nélküli idézetek a könyvből.)

"Kiránt-e bennünket a bajból a tudás helyes és hatékony menedzselése? Az MTA Gazdálkodástudományi Bizottsága alá tartozó Tudásmenedzsment Munkabizottságnak a huszadik évfordulójára készített kötetben épp ezt a kérdést teszik fel a kutatók. A kötet az alapító-elnökasszony történeti áttekintésével alkalmat ad a sokoldalú, eltérő hátterű és érdeklődésű kutatókból és oktatókból álló közösség munkájának megismerésére, a tudásmenedzsment szerteágazó szakterületeinek bemutatására. A további, neves szerzők mind saját kutatási területük szempontjából világítják meg az előbbi dilemmára adható igen sokrétű válaszokat." - a kötet Előszavából.

Tanulmányai e különösen fontos szakmai műhely 20 éves munkásságáról és annak eredményeiről adnak áttekintést. Nyitánya: "A tudásmenedzsment (TM) hazai fejlődéstörténete". Ebből idézve: "A TM Munkabizottság indulásától mindvégig azt a célt tűzte ki maga elé, hogy a tudomány, a tudományos kutatások és a mindennapi praxis között hidat teremtsen, s ezzel olyan alkotó tudásközösséget hozzon létre, amelyben a tudományos munkásságot folytatók és a különféle szervezetek szakemberei egymást inspiráló módon együtt tudjanak működni. Mégpedig úgy, hogy a kutatóműhelyek és szakembereik a mindenkori - a szervezetekben aktuálisan felvetődő - tudásmenedzsment-problémákat megismerjék, azokra választ keressenek, és fordítva, a kutatók a fejlettebb országokban bevált és értékteremtő tudásmenedzsment-modellekre, -módszerekre és -megoldásokra a gyakorlat szakemberei figyelmét felhívják, ezeket kihívásként és vonzó - akár továbbfejlesztésre inspiráló - lehetőségként kínálják és kezeljék."

A tanulmányok:
 • Esély a felzárkózásra - csak tudásalapon
 • Tudásviszonyok és szakpolitikák. Európai és nemzetállami szintű szakpolitikák hatékonysága a hallgatólagos tudás elmélete szempontjából
 • A digitalizáció korszaka a tudásmenedzsment fejlődéstörténetében - "A tudásmenedzsment negyedik fejlődési szakaszának középpontjában a digitalizáció áll. Ez a tanulmány ezt a korszakot és az annak alapját jelentő fogalmakat és a témakörben született saját kutatások eredményeit veszi górcső alá."
  A kötet nagyon gazdag tartalmából innen emelünk ki egy különösen fontos részt, amely alighanem sokaknak szolgál meglepő és feltétlenül megszívlelendő megállapításokkal: "Humán jellemvonások" Egyre kevésbé fontos a specifikus szaktudás, ugyanakkor a sokrétű szaktudással és készséggel rendelkező, alkalmazkodóképes munkaerő jelentősége megnő. A technológia által vezérelt környezetben egyre nagyobb hangsúlyt kap az olyan 'puha' készségek fontossága, mint a problémamegoldás, a kritikus gondolkodás, az alkalmazkodóképesség, a kreativitás és a reziliencia. ("A reziliencia olyan, sokkhatás esetén megmutatkozó rugalmas ellenálló képesség, amely biztosítja a funkcionális fennmaradást.")
 • A tudás unikornisai - "A fiatal technológiai vállalkozások világában a siker fontos mutatója az egymilliárd dolláros piaci érték elérése (e milliárdos cégek az unikornisok - OP). Az ilyen cégek története intellektuális tőkéjük összegyűjtéséről, bővítéséről, hasznosításáról szól."
 • A szervezeti tudás fenntarthatósága és feltételrendszere
 • Tudáskommunikáció a vállalaton belül
 • Fenntartható tudástranszfer-technológiák - "A tanulmány zárásként a tudástranszfer sikerességének fokmérőit, valamint a kudarcok főbb okait foglalja össze."
 • Alkalmazható-e az aranyszabály-alapú etika a tudásmegosztásban? - "Erősen él bennünk az a meggyőződés: a tudásmenedzsment nagyszerű vívmányai automatikusan megoldják a szervezetek és a vezetők etikai dilemmáit. A tanulmány feltárja, hogy ez nem így van. Először azt vizsgálja, hogy miért van szükség etikára a tudásmenedzsmentben, és bemutatja az ezen a területen tipikusan elkövetett főbűnöket. Ezután rátér a 7 főbűn legsúlyosabb következményének ismertetésére. Az etikusság javítására tett kísérletek összefoglalása után bemutatja az aranyszabály lényegét és kihívásait. Befejezésül az aranyszabály lehetséges válaszát villantja fel a 7 főbűnre."

Mark Kac: A véletlen rejtélyei - Önéletrajz - Typotex, 2022
Dr. Osman Péter ismertetése

"Mark Kac, a modern matematikai (elsősorban valószínűségszámítási) gondolkodás egyik legeredetibb úttörője, 1914-ben született Nyugat-Ukrajnában. A Lembergi Egyetemen tanult, 1940-ben jelent meg az Erdős Pállal közösen írt alapvető cikke, amely a számelmélet új ágát teremtette meg. Érdeklődése nem korlátozódott a matematikára, talán leghíresebb eredménye a fizikában központi szerepet játszó Feynman-integrállal kapcsolatos Feynman-Kac-formula. Nála a matematika nem a laboratóriumi tisztaság ideálja volt, hanem a természet rejtélyei megismerésének létfontosságú eszköze. (A modern fizika és az alkalmazott matematika gyakran egybeesik - éppen ezért. - OP) Könyve nem egyszerűen egy zseniális matematikus önéletrajza, hanem egy közép-európai kultúrában mély gyökerekkel rendelkező lengyel zsidó tudós biztos ízléssel és finom humorral megírt vallomása is. Élettörténete jól példázza mindazoknak a háború előtti Európából emigrációba kényszerített értelmiségieknek a viszontagságait, akik reményt és alternatívát kerestek az Újvilágban." - A Typotex ajánlójából.

Mark Kac emlékezete (Gian Carlo Rota búcsúztató beszédéből. Rota matematikus és filozófus volt, pályája nagy részében az MIT professzora. Forrásmegadás nélküli idézetek a könyvből, idézőjeltől idézőjelig.):
"Mark Kac a valószínűségszámítás tudományának egyik megalapítója. Számára a valószínűségszámítás több volt elméletnél, új utat jelentett a tudomány igazsága felé, és ezt az utat ugyanazzal az elragadtatással tanította, mint ami a geometriát felfedező görögöket töltötte el. Egész életében szkeptikusan viszonyult az absztrakcióhoz, a technikákhoz, az axiómák erőltetéséhez. Ő adott ihletet az első olyan tudósnemzedéknek, amely megtanult valószínűségekben gondolkodni . Figyelmeztette őket, hogy az axiómák az idők szeszélye szerint változnak, az alkalmazásuk azonban örök.

A matematikában és a fizikában egyaránt olyan megállapításokat köszönhetünk neki, amelyek mélységét elfedi csodálatos egyszerűségük. A függetlenség univerzális jelentősége a statisztikában és számelméletben, a differenciálegyenletek sztochasztikus modellezése és a fázisátalakulások rejtett kombinatorikus gyökerei: ezeket az úttörő eredményeket nehéz lesz túlszárnyalni. Legnagyobb sikerének mindazonáltal az tekinthető, hogy ösztönözte a diákjait, valamennyiünket, akiket név szerint felsorolni sem lehet. Tanári sikerének titka az volt, hogy tévedhetetlenül felismerte a diák legbensőbb hiányosságait, átlátott a kezdők tétovázásán, a félelmen, hogy a diák egyedül nem lesz képes kiszabadulni saját határozatlan törekvéseinek csapdájából. Egy-egy elejtett szava, egy bólintása, egy megértő pillantása elég volt, és máris tudhattuk, hogy átérzi a kételyeinket. Ám feltételekhez kötött engedékenységének finom nyomása alatt megértettük, hogy mindig van megoldás. A vezetése mellett a diákok összeszedték a bátorságukat, és követték az általa gyengéden, de határozottan kijelölt utat."

Kac előszavából: "Egy matematikus önéletrajzából nem lehet kihagyni a matematikát. Csakhogy lehetetlen vállalkozás lenne közérthető formába önteni azokat a problémákat és elképzeléseket, amelyekkel életem során foglalkoztam. (A modern fizika és kozmológia megértésének is legnagyobb problémája a laikus számára, hogy a kutatás nagyrészt a matematika eszköztárával folyik, az eredmények annak nyelvén jelennek meg - Kac szavaival a könyvből: "Mint valamennyien tudjuk, a matematikának köszönhetően érhettük el a csillagokat és ismerhettük meg az atom legrejtettebb titkait." -, és mindezt nehéz, ha nem épp lehetetlen a köznapi nyelvre lefordítani. - OP)

Az általam választott kompromisszum - a kompromisszumok többségéhez hasonlóan - nem tökéletes. A hozzáértő okkal vádolhat majd felületességgel és hiányosságokkal, a laikus olvasó pedig szintén joggal vélheti úgy, hogy a szöveg homályos és nehezen érthető. A laikus olvasótól csak annyit kérek, hogy legalább lapozzon bele a képleteket is tartalmazó részekbe. Talán megérez valamit abból az izgalomból, amelyet a szerző különösen ifjúi éveiben tapasztalt, amikor egy küzdelmes probléma lassanként világossá vált.

A hozzáértő az anyag nagy részét ismerősnek, már-már közhelyesnek érzi majd. Csakhogy a mai hozzáértő ötvenévnyi fejlődés és oktatás előnyével rendelkezik, mi viszont igazi amatőrök voltunk a harmincas években. Ugyanakkor az amatőrség és a követendő példa hiánya rendkívül hasznosnak bizonyuló nézőpontot alakított ki. A hozzáértő ezt biztosan értékeli majd, és remélem, a laikus is."

Az Amerikai Matematikai Társaság Közleményei hozza Z. W. Birnbaum, a University of Washington matematika professzorának recenzióját a könyvről. Így indít "Ez a csodálatosan élénk és színes önéletrajz elmeséli egy ember történetét, aki tizenévesen a matematika bűbájának hatása alá került, soha nem adta fel, és briliáns, kreatív matematikussá lett. Kac számára gyakran a probléma vezetett az elmélethez. Amint írja: »Doktori fokozatom megszerzése után csak azért tettem szert új matematikai ismeretekre, mert a problémák megoldása közben rákényszerültem.« Könyve megindító beszámoló egy gazdag életről, s hogy miként alakították azt a család, a tanárok, munkatársak, a történelem, s nem utolsó sorban a hatalmas és szeszélyes Lady Véletlen."

Arthur C. Brooks: A csúcsra és felfelé - Hogyan legyünk sikeresek, boldogok, és találjunk mélyebb értelemre életünk második felében?-- 21. Század Kiadó, 2023
Dr. Osman Péter ismertetése

"Egy élet kell ahhoz, hogy az ember megtanuljon élni" - tartja a régi mondás. Bölcs tanácsok, jó könyvek azonban segíthetnek gyorsabban előrejutni ebben a tanulásban. Önsegítő könyvek garmada születik, kiaknázni az üzleti lehetőségeket, ám nagy részük csak bóvli, ami rontja a bizalmat az egész műfaj iránt. Ezt a könyvet először szerzője kiléte tette bizalomgerjesztővé, amint pedig olvasni kezdjük, világosan érződik a benne megjelenő valódi tudás és bölcsesség.
Brooks-ról a Harvard Business School honlapjáról: "A Harvard Kennedy School-on a Practice of Public Leadership professzora, valamint a Harvard Business School Management Practice professzora. Utóbbin kurzusokat tart a vezetés, a boldogság és a nonprofit menedzsment tárgykörökben. Rovata van a The Atlantic magazinban, s hetente ír a "Hogyan építsünk egy életet" témáról. 12 könyve jelent meg, e mostani 2022-ben #1 New York Times bestseller lett." (Kiemelések tőlem)

A Harvard Business School recenziójából: "Sokunk feltételezi, hogy minél sikeresebbek vagyunk, annál kevésbé érezzük meg a szakmai és társadalmi téren bekövetkező jelentéktelenné válást, ami gyakran együtt jár az idősödéssel. Ám a valóság, hogy minél nagyobbak az eredményeink és a kötődésünk hozzájuk, annál inkább megérezzük a hanyatlásunkat, és annál fájdalmasabb is annak bekövetkezése. (Brooks idézi a Nobel-díjas fizikus Paul Dirac "szomorkás kis verséből, hogy milyen átok az öregedés minden fizikus életében: »Ha a harmincadik évét már megélte, /Jobb is, ha meghal, mintha tovább élne.«" - OP)

"Mit tehetünk, a jelenből indulva, hogy az idősebb éveinket a boldogság, az új célok, és igen, a siker korává tegyük magunknak? Karrierje csúcsán, 50 évesen Brooks elindult egy hétéves utazásra, hogy felfedezze, miként alakíthatja a jövőjét a fogyatkozó képességek feletti csalódottság helyett a lehetőséggé a fejlődésre. E könyv ennek az eredménye, egy gyakorlati útmutató a hátralévő évekre.
Merítve a társadalomtudományokból, filozófiából, életrajzokból, teológiából és a keleti bölcseletből (amely sokkal gazdagabb tára az idős kor kezeléséhez kellő gondolkodásnak, mint a modern nyugati. - OP), valamint hétköznapi emberek tucatjaival készített interjúkból, Brooks megmutatja, hogy bőven elérhető az igazán sikeres élet. (Mindezekkel könyve a bölcs eszmék nagyon gazdag és sokrétű kincsestára. - OP) Bizonyos prioritásaink és szokásaink súlyozásának megváltoztatásával, amit mindenki képes megtanulni, felkészíthetjük magunkat a kiterjesztett boldogságra. Ilyenek például az elmélyült bölcsesség, az elszakadás az üres elismerésektől, kapcsolatoktól és másoknak tett szolgálatoktól, és a szellemi fejlődés. Olvassa el e könyvet, és egyre erősebb lehet!"

Business Insider (innentől végig): "A könyv rámutat, hogy alapproblémánk képességeink elkerülhetetlen romlása, s hogy csúcsteljesítményünk hanyatlása sokkal korábban megkezdődik, mint ahogy azt elismernénk. Brooks szerint »általában a kreatív karrierünk csúcsa kábé húsz évvel annak kezdete után következik be, ezzel a szakmai hanyatlás kezdete a 35 és az 50 éves korunk közt valószínű. Pénzügyi szakemberek esetében a csúcs 36 és 40 év között van.« (Meghökkentő adatokat sorol, hogy különféle szakmákat ill foglalkozásokat űzőknél mikor kezdődik a lejtmenet - OP) Mélyebb megállapítást is tesz: a függőséggel felérő kötődés a töretlen teljesítményhez végül csalódottságra vezet. A drogfüggéshez hasonlóan, az egymásra következő sikerek egyre rövidebb elégedettséget hoznak, ez pedig mind nagyobb tettekre sarkal, miközben azok elérésének képessége hanyatlik az életkorral. (Ronda és mind gyilkosabb mókuskerék! - OP)

Valójában ez egy önsegítő könyv. Szerinte az út az üdvösséghez abban a tényben rejlik, hogy a hanyatlásunk leginkább az ún. folyékony intelligenciánk zsugorodásához kötődik. (Brooks idézetével "ez az érvelés, a rugalmas gondolkodás és az új problémák megoldásának képességét biztosítja, s nevezik nyers intelligenciának is" - OP) A jó hír szerinte, hogy létezik egy másik fontos képesség, a kristályos intelligencia (Brooks magyarázatában "a múltban megszerzett tudás hasznosításának képessége" - OP), amely ténylegesen növekszik az életkorral. Így az út az üdvösséghez, hogy a folyékony intelligenciát igénylő tevékenységekről - amelyeket a nagyratörők túlnyomó részt előnyben részesítenek - át kell állni olyanokra, mint pl. a tanítás, amelyek a jól kifejlesztett kristályos intelligencia hasznait aknázzák ki.

Jóllehet ez nem egy vallásos mű, az alapelv, amelyre Brooks tanácsai támaszkodnak, ott áll az Első Parancsolatban: »Ne legyenek néked idegen isteneid én előttem.« (Károli Biblia - OP) Az ő meglátásában a siker, a vagyon és a társadalmi státus jelentik a legnagyobb akadályát annak, hogy megtegyük az ugrást, amely szükséges ahhoz, hogy igaz örömre leljünk életünk második felében.
Brooks meg is ette, amit főzött ezzel az útmutatójával: 55 évesen lemondott nagyhatalmú állásáról, az American Enterprise Institute elnöki posztjáról." (A recenzió szerzője Jonathan A. Knee a Columbia Business School professzora, a magát piacvezetőnek nevező Evercore globális független befektetési bank főtanácsadója - OP)

Martyn Rady: A Habsburgok - A világ urai - Helikon Kiadó, 2023
Dr. Osman Péter ismertetése

A szerzőről: a University College London emeritus professzora. A Károli Gáspár Református Egyetem a honlapján ismerteti gazdag tudományos és oktatói munkásságát. "Fő kutatási területe a Habsburg Monarchia, ezen belül a Magyar Királyság története, de számos tanulmányt, könyvet publikált a kelet-európai régió más népeinek történetével, a régió jelenkori politikai változásaival kapcsolatban is."

A könyvről - Harvard Bookstore: "»A tudományos mű és a remek történet elbeszélés együttes bravúrja« (The Wall Street Journal), a pontos története egy nagyhatalmú uralkodóháznak, amely századokon át uralta Európát. Történészek gyakran úgy írják le a Habsburgokat, mint egy rozoga birodalom vezetőit. Rady azonban megmutatja kitartó erejüket, amelynek forrása a meggyőződésük, hogy rendeltetésük uralni a világot, mint a Római Katolikus Egyház védelmezői, a béke biztosítói, a tanulás pártfogói. Figyelemre méltó története egy dinasztiának, amely mindörökre megváltoztatta Európát és a világot." (Kiemelések tőlem.)

Evening Standard: "A Habsburgok Martyn Rady elmondásában: a valóban lökött család, amely a világ urává lett. Valaha uralkodtak Guamtól Limáig, rövid időre még Angliában is, majd 1918-ban lejártak. Rady elbeszélése ennek a furcsa családnak a történetéről történelmileg mélyen megalapozott, elegánsan megírt, és öröm olvasni. Megmutatja azt is, hogy a Habsburg világ még dilisebb volt, mint gondoltam. Hogy megértsük a Szent Római Birodalmat (a Német-római Birodalom korábbi elnevezése - Rady nyomán OP), amely évszázadokig a játszóterük volt, a legjobb elképzelni a Kör Királyt és Dámát az Alice Csodaországban (Lewis Carroll világhírű fantasy-regénye - OP). Csupa dilis magatartás, őrült ceremóniák, véletlenszerű kivégzés fenyegetésével kísérve. Rady könyve komoly, hagyományos történelem elbeszélés - fentről lefelé, a tömegek csak azért jelennek meg benne, hogy időnként fellázadjanak, csak hogy általában jól leverjék őket. Ám senki se gondolja unalmasnak! A szerző meghinti halk, csemegének számító megjegyzésekkel, hogy folyamatosan figyeljünk rá - s ezek legtöbbje önmaga is egy könyv témája lehetne."

The Guardian recenziójának csípős címe: "A Habsburgok, Martyn Rady könyve: negatíve genetikai visszacsatolási hurok." A folytatásból: "Dicsőség, bánat, veszteség - és vérfertőzés -, mindre kitér a körkép, amelyet ez az elbeszélés elénk tár, s amely jobban megérti ezt a nagy európai dinasztiát, mint ahogy uralkodói gyakran tették. Egyik nagy értéke az áttekintésnek a Habsburgok Európán kívüli történeteire fordított figyelme, kezdve a 17. századi kongói királyságba történő beavatkozással, és a rövid időszakkal, amikor Ferenc József császár a kínai Tianjin kikötő gyarmati uralkodója volt, az osztrák hajók szerepéig afrikai rabszolgák százezreinek szállításában a Kelet-Mediterráneumba és azon túlra a 19. században."

New York Journal of Books: "Rady professzor új, átfogó és nagyon olvasmányos könyve végigköveti e rendkívüli család felemelkedését a késő 10. századtól. A család fokozatosan gyarapította birtokait, házasságok, öröklések, háború és jószerencse révén. Még ma is foglalkoztatnak bennünket a Habsburg Birodalom összeomlásának és a régi európai rend lezárultának következményei, Rady arra jut, hogy jóllehet a Habsburg birodalom a múlté, »hagyatékuk nemcsak az építészetben, a nagy műgyűjteményekben és a természettudományi kollekciókban él tovább, hanem a hatalom, a rendeltetés és a tudás egymásba kapcsolódó víziójaként is - egybekovácsolták a földi és égi birodalmakat egy univerzális vállalkozásba, amely az emberi lét mulandó és spirituális tapasztalatainak minden aspektusát érinti.«"

Érdekes tanács a Publishers Weekly-től: "Nevekkel, dátumokkal és kevéssé ismert háborúk leírásával teli, Rady prózája könnyebben követhető, ha önálló fejezetekként olvassuk, nem pedig folyamatos elbeszélésként. Ez az átfogó beszámoló éleselméjű áttekintését nyújtja az európai történelem hét évszázadának."

A történelemmé még nem jegecesedett jelen mindig keményebb dió. Könyve zárszavában Rady meglehetősen markáns - s talán nem mindenben sine ira et studio - összegzést ad a Habsburg Birodalom bukását követő időkről. A legutóbbiakról:
"Az 1990-es években volt egy pillanat, amikor úgy tűnt, hogy Habsburg Ottó lesz az új demokratikus Magyarország elnöke. Az idős történész és politikai szürke eminenciás Kosáry Domokos így értékelte hazája kilátásait: »Járhatnánk rosszabbul is.« Alig egy évtized leforgása alatt a magyar közélet a politika szemétdombjává vált, ahol a milliomos politikusok új nemzedéke fosztogatta az állami vállalatokat és a nemzetközi segélyeket, a lopott pénzzel saját családjukat és barátaikat tömték ki, nem ritkán a szervezett bűnözéssel is összejátszva. A politikai korrupció hasonló mintázata volt megfigyelhető Magyarország szomszédainál is, a Habsburg Birodalom egykori tartományaiban. Nyugati megfigyelők szerint ez a gyakorlat annyira elterjedt, hogy számos közép-európai államban titkos érdekcsoportok ragadták magukhoz a hatalmat. Az elmúlt években a régió egyes országaiban visszatért a cenzúra, a bíróságok befolyásolása, az államilag szponzorált antiszemitizmus és a politikai erőszak. A közép-európai politika egyre elkeserítőbb helyzetét látva, nehéz nem arra a konklúzióra jutni, hogy a magyar történésznek igaza volt - egy Habsburggal sem jártak volna rosszabbul."

SAJTÓSZEMLE

szeged.hu, 2023. 07. 28.
Viczián Dániel, a kétszeres ezüstérmes diákolimpikon a Nobel-díj átadóra is hivatalos

Dunántúli Napló, 2023. 08. 01., 4. oldal
startup: felkeltenék a hallgatók érdeklődését

bama.hu, 2023. 07. 31.
Startup program egyetemi szinten Pécsen is

baranyavar.hu, 2023. 07. 31.
Sikeresen zárult a 2023-as Hungarian Startup University Program a Pécsi Tudományegyetemen

delmagyar.hu, 2023. 07. 31.
Sikerpályán hasít a Szegedi Tudományegyetem

InfoRádió, Aréna, 2023. 07. 31.
Interjú Hankó Balázzsal, a Kulturális és Innovációs Minisztérium államtitkárával 2.

IT- Business, 2023. 08. 01., 4+20-21. oldal
Minél kisebb a cég, annál gyengébb a digitalizációs szándék

vg.hu, 2023. 08. 01.
Több mint egymilliárdból újulnak meg országszerte a diáklaborok

webradio.hu, 2023. 08. 01.
NIÜ: több mint egymilliárd forint támogatásból újul meg 24 középiskolai diáklabor

eduline.hu, 2023. 08. 01.
Több mint egymilliárdból újul meg 24 középiskolai diáklabor

gyartastrend.hu, 2023. 08. 01.
Nemzetközi versenyt nyert a BME-sek innovációja

ictglobal.hu, 2023. 08. 01.
AI 100 - ahogy a kockázati tőkések idén látják az MI-startupokat

Computerworld, 2023. 08. 02., 11. oldal
Ezekre a készségekre lesz szükségük a munkavállalóknak az MI-korszakban

Délmagyarország, 2023. 08. 02., 4. oldal
Sikerpályán a Szegedi Tudományegyetem

kkvmagazin.com, 2023. 08. 02.
Középiskolai diáklabor-felújítási program indul

innoteka.hu, 2023. 08. 02.
Startup, innováció, közösség

innoteka.hu, 2023. 08. 02.
Innovációs pályázatokra 79 milliárd forint

computerworld.hu, 2023. 08. 02.
NIÜ: épül a Selye János Diáklabor Hálózat

infostart.hu, 2023. 08. 02.
Hankó Balázs az Arénában: ár-érték arányban a magyar felsőoktatás nemzetközi mércével kiemelkedő

szeged.hu, 2023. 08. 02.
Karikó Katalin átvette az Ázsia Nobel-díjának nevezett Tang Prize-t Tajpejben

delmagyar.hu, 2023. 08. 02.
Átvette az ázsiai Nobel-díjnak nevezett Tang Prize kitüntetést Karikó Katalin

promenad24.hu, 2023. 08. 02.
"Maradjatok kíváncsiak!" - üzente Karikó Katalin a tajvani Tang Prize-ceremónián

magyarépítők.hu, 2023. 08. 02.
Felkészültek a jövő mérnökei: a terepen ismerhetik meg az alkalmazott digitalizációt

magyarnarancs.hu, 2023. 08. 03.
Három évtizedes növekedés után tavaly csökkentek a K+F ráfordítások

napi.hu, 2023. 08. 03.
Rettenetes adatsor derült ki Magyarországról, három évtizede nem történt hasonló

eduline.hu, 2023. 08. 03.
Első helyezett lett a találmányával a BME csapata egy nemzetközi versenyen

radio88.hu, 2023. 08. 03.
Visszaesett a kutatás-fejlesztésre fordított összeg

trendfm.hu, 2023. 08. 03.
Sokkolóan nő a digitális szakadék: a sereghajtók között van Magyarország

magyarhírlap.hu, 2023. 08. 04.
Erdős Pál több évtizedes sejtését igazolták magyar matematikusok

weborvos.hu, 2023. 08. 04.
Csökkentek a K+F ráfordítások, visszaesett a kutatóhelyek száma

elemzeskozpont.hu, 2023. 08. 04.
A kutatás-fejlesztés magasabb részvényhozamot eredményez?

blikk.hu, 2023. 08. 05.
Hatalmas elismerés: Karikó Katalin megkapta az ázsiai Nobel-díjat

zaol.hu, 2023. 08. 05.
A természettudományokat népszerűsítették a gyerekek körében

medicalonline.hu, 2023. 08. 05.
Kevesebb a forrás, a kutatóhely és a tudós is

rakéta.hu, 2023.08.06.
Nem hétköznapi módon állt pályára egy magyar műhold

Innotéka, 2023. 08. 07., 24. oldal
Startup, innováció, közösség

Innotéka, 2023. 08. 07., 16. oldal
Innovációs pályázatokra 79 milliárd forint

Műszaki Magazin, 2023. 08.07.
UX Budapest meetup design közösség

eduline.hu, 2023.08.07
"Matematikailag végtelen" - Óriási sikerrel indult fizikus-mérnök szak a Műegyetemen

delmagyar.hu, 2023. 08. 08.
16. díszdoktori talárjában is a tudományt és a kutatómunkát népszerűsítette

szegedma.hu, 2023. 08. 08.
Karikó Katalin ezúttal Hongkongban kapott díszdoktori címet

origo.hu, 2023. 08. 08.
"Az ötletek, szabadalmak és az üzletek teszik a magyar gazdaságot ellenállóvá"

hírTV, Napi aktuális, 2023. 08. 08.
Interjú Hankó Balázzsal, a Kulturális és Innovációs Minisztérium államtitkárával

raketa.hu, 2023. 08. 09.
A Parkinson-kór gyógyításától a hiperszonikus hajtóművekig - bemutatkoztak az ELTE innovatív kutatásai - Raketa.hu

gondola.hu, 2023. 08. 10.
Magyar fiatal sikere a 64. London International Youth Science Forumon

ZETAPress.hu, 2023. 08.10.
MateKIT Londonban

Új Köznevelés, 2023. 08. 10
Magyar fiatal a 64. London International Youth Science Forumon (LIYSF)

techmonitor.hu, 2023. 08. 10.
Magyar fiatal a 64. London International Youth Science Forumon (LIYSF)

breuerpress.com, 2023. 08. 10.
Magyar fiatal sikere a 64. London International Youth Science Forumon

PannonNovum heti Hírlevele, 2023. 08. 10.
Öt izgalmas, vízi sportokhoz köthető találmány

PannonNovum heti Hírlevele, 2023. 08. 10.
A mesterséges intelligencia már az életünk része - még ha nem is tudunk róla!

Innotéka, 2023. 08. 11.
Magyar fiatal a 64. LIYSF-on

nkfih.gov.hu, 2023. 08. 11.
Magyar fiatal a 64. London International Youth Science Forumon (LIYSF)

preshaz.eu, 2023. 08. 11.
Diákként szőni a tudományos hálózatot

businessonline.hu, 2023. 08. 11
Magyar fiatal a 64. London International Youth Science Forumon (LIYSF)

magyarepitok.hu, 2023. 08. 11.
Fókuszban az InfraBIM a negyedik Duna Group Szabadegyetemen

computerworld.hu, 2023. 08. 11.
Kiemelt támogatást kap a magyar szabadalmak védelme

csalad.hu, 2023. 08. 12.
VALÓRA VÁLÓ ÁLMOK ÉS DOBOGÓS HELYEZÉSEK
"...Idén decemberben egy igazán megtisztelő feladat vár a szegedi fiatalemberre: Magyarország 2001 óta küldhet egy fiatal magyar kutatót a Nobel-díj átadási ünnepségére és az azt megelőző egyhetes stockholmi tudományos fórumra. Ebben az évben Danit delegálja a ceremóniára a Magyar Innovációs Szövetség, amiben nyilván az is számított, hogy korábban Dani nyerte el a 32. Országos Tudományos és Innovációs Olimpia III. díját "Antioxidáns hatású enzimutánzó nanokompozitok előállítása" című munkájával..."

Rádió1, Hírek 6:00, 2023. 08. 12.
Kiemelten támogatja a kormány a szabadalmak védelmét

autoszektor.hu, 2023. 08. 13.
Ez a legnagyobb Formula átverés

hiros.hu, 2023. 08. 13.
Kecskeméti diák a 64. London International Youth Science Forumon

baon.hu, 2023. 08. 14.
A Bolyaiban végzett tehetség Londonban mutatta be oktatóprogramját

delmagyar.hu, 2023. 08. 14.
Nemzetközi tudományos fórumon mutatta be oktatóprogramját a szegedi egyetemista

Gong Rádió, 2023. 08. 14.
Interjú Kovács Jánossal, aki a Magyar Innovációs Szövetség delegáltjaként részt vett a 64. London International Youth Science Forumon (LIYSF)

muszakimagazin.hu, 2023. 08.14.
Egyetemi Formula-csapatot támogat az Eaton Magyarország

bme.hu, 2023. 08. 14.
Még jócskán van fejlődési potenciál a műanyag hulladékok ipari feldolgozásában

totalcar.hu, 2023. 08. 14.
Racse - nem racse, mit hoz a mesterségesen intelligens jövő?

Pannon Novum heti hírlevele, 2023. 08. 17.
Újabb 20 milliót hozott a magyar IT-cég lusta macskája

itbusiness.hu, 2023. 08. 17.
Továbbra is dől a pénz az MI-startupokba

Kecskeméti TV, 2023. 08. 18.
Interjú Kovács Jánossal, aki a Magyar Innovációs Szövetség delegáltjaként részt vett a 64. London International Youth Science Forumon (LIYSF)

profitline.hu, 2023. 08. 22.
35 milliárd forintos innovációs támogatási program indul

orientpress.hu, 2023. 08. 22.
KIM: 35 milliárd forintos innovációs támogatási program indul

webradio.hu, 2023. 08. 22.
KIM: 35 milliárd forintos innovációs támogatási program indul

weborvos.hu, 2023. 08. 22.
35 milliárd forintos innovációs támogatási program indul

erdon.ro, 2023. 08. 22.
A KIM pályázata összeköti a gazdasági élet szereplőit, az egyetemeket és a kutatóhelyeket

index.hu, 2023. 08. 22.
Több mint 30 millió forintos támogatási programot indít a Kulturális és Innovációs Minisztérium

magyarnemzet.hu, 2023. 08. 22.
Több tíz milliárdos innovációs támogatási program indul

tozsdeforum.hu, 2023. 08. 22.
Innovációs támogatás 35 milliárd forint

novekedes.hu, 2023. 08. 22.
Innovációs pályázat indul magyar kkv-k számára, mutatjuk a részleteket

mfor.hu, 2023. 08. 22.
Ambíciózus terve van a kormánynak, most adnak is rá 35 milliárd forintot

kamaraonline.hu, 2023. 08. 22.
35 milliárd forintos innovációs támogatási program indul

azuzlet.hu, 2023. 08. 22.
Európai innovátor ország lettünk: 35 milliárd forintos innovációs támogatási program indul

behaviour.hu, 2023. 08. 22.
Elindult a 35 milliárdos innovációs pályázat társadalmi egyeztetése

beol.hu, 2023. 08. 22.
A KIM pályázata összeköti a gazdasági élet szereplőit, az egyetemeket és a kutatóhelyeket

kisalfold.hu, 2023. 08. 22.
A KIM pályázata összeköti a gazdasági élet szereplőit, az egyetemeket és a kutatóhelyeket

hirado.hu, 2023. 08. 22.
KIM: 35 milliárd forintos innovációs támogatási program indul

webradio.hu, 2023. 08. 22.
KIM: 35 milliárd forintos innovációs támogatási program indul

demokrata.hu, 2023. 08. 22.
Az innovációt iparjogvédelemmel kell óvni a piacokon

hirado.hu, 2023. 08. 22.
KIM: Az innovációt iparjogvédelemmel kell óvni a piacokon

webradio.hu, 2023. 08. 22.
KIM: az innovációt iparjogvédelemmel kell óvni a piacokon

novekedes.hu, 2023. 08. 22.
Van még lemaradásunk az ipari szabadalmak területén, így állunk az innovációs rangsorban

magyarhirlap.hu, 2023. 08. 22.
Az innovációt iparjogvédelemmel kell óvni a piacokon

trademagazin.hu, 2023. 08. 22.
KIM: az innovációt iparjogvédelemmel kell óvni a piacokon - Trade magazin

newtechnology.hu, 2023. 08. 22.
Az innovációt iparjogvédelemmel kell óvni a piacokon

Kossuth Rádió, Krónika 10:00, 2023. 08. 22.
A jövő héten hirdetik meg a Fókuszterületi innovációs programot, jelentette be Hankó Balázs

hírTV, Híradó 15:00, 2023. 08. 22.
35 milliárd forint keretösszegű innovációs támogatási programot indít a kormány, aminek a héten zárul a társadalmi egyeztetése

Magyar Nemzet, 2023. 08. 23., 12. oldal
Innovációs támogatási programot indít ősszel a KIM

Észak-Magyarország, 2023. 08. 23., 7. oldal
35 milliárdos innovációs program

portfolio.hu, 2023. 08. 23.
Magyarország versenyképessége a tét: íme a kormány innovációs mesterterve

infoter.eu, 2023. 08. 23.
KIM: 35 milliárd forintos innovációs támogatási program indul

hir.ma, 2023. 08. 23.
Hét projekt kap támogatást az ELKH "Proof of Concept" Programjában

webradio.hu, 2023. 08. 23.
Hét projekt kap támogatást az ELKH "Proof of Concept" Programjában

computerworld.hu, 2023. 08. 23.
Végül ennyi projekt kap támogatást az ELKH Proof of Concept Programjában

Kossuth Rádió, Jó reggelt, Magyarország!, 2023. 08. 23.
Összeállítás: A szabadalmaztatásban segíti a vállalkozásokat a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatalának új kiadványa

m1, Ma reggel, 2023. 08. 23.
Interjú Hankó Balázzsal, a Kulturális és Innovációs Minisztérium államtitkárával

Radiocafe, Millásreggeli, 2023. 08. 23.
Interjú Farkas Szabolccsal, a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatalának elnökével

gyartastrend.hu, 2023. 08. 24.
35 milliárd forintos innovációs támogatási program indul

minuszos.hu, 2023. 08. 24.
Innováció: az esélytelenek nyugalmával ? mínuszos.hu

gyorihirek.hu, 2023. 08. 24.
Csaknem kétmilliárd forinttal támogatják a Széchenyi-egyetem kutatás-fejlesztési projektjeit

hirek.prim.hu, 2023. 08. 24.
Rekordszámú diákot vettek fel az informatikai szakokra

itbusiness.hu, 2023. 08. 24.
Rekordszámú diákot vettek fel az informatikai szakokra

pharmaonline.hu, 2023. 08. 24.
Átadták a Fiatal természettudományos tanár alkotói díjat

szeged.hu, 2023. 08. 24.
Karikó Katalin és két kutatótársa kapja az emberiség jólétéért dolgozók Harvey-díját

Trend FM, Reggeli monitor, 2023. 08. 24.
Összeállítás: Az innovációkat nemcsak létre kell tudni hozni, hanem meg is kell óvni

hírTV, Napi aktuális, 2023. 08. 24.
Interjú Hankó Balázzsal, a Kulturális és Innovációs Minisztérium államtitkárával és Charaf Hassannal, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Villamosmérnöki és Informatikai Karának dékánjával

technokrata.hu, 2023. 08. 25.
Ötletből érték - IP Iránytű KKV-knak
A kis- és középvállalkozásoknak segít a SZTNH legújabb kiadványa

dunaonline.hu, 2023. 08. 25.
Szeptemberben újra indul a HSUP program

hirlevel.egov.hu , 2023. 08. 25.
35 milliárd forintos innovációs támogatási program indul
Szerkesztő: Pazsák Zsófia, Design: Visualia Stúdió, Felelős kiadó: Dr. Szabó Gábor. A Hírlevél minden páratlan hét keddi napján jelenik meg, és aznap internetes portálunkon is olvasható.
Hírlevélszerkesztőség: 1116 Budapest, Fehérvári út 108-112.
tel.: (+36 1) 2000-731, e-levél: innovacio@innovacio.hu
A Hírlevélre a www.innovacio.hu c. portálon lehet regisztrálni.