XXXIII. évf. | 2023. augusztus 1. | 14. szám

Hírek
Magyar Innovációs Szövetség
Köszöntjük új tagjainkat
MAFITUD
Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala
Eötvös Loránd Kutatási Hálózat
Várható esemény
Pályázati felhívások
Szakirodalomfigyelő
SajtószemleHÍREK | MAGYAR INNOVÁCIÓS SZÖVETSÉG

Felhívjuk kedves Olvasóink figyelmét, hogy a Magyar Innovációs Szövetség Hírlevele a nyári időszakban ritkábban jelenik meg.

A következő megjelenés időpontja 2023. augusztus 29.

MISZ tisztújító közgyűlés

A 2023. május 23-án megrendezett 2022. évi MISZ tisztújító közgyűlés jegyzőkönyve megtekinthető a Szövetség honlapján a következő linken.


A Magyar Innovációs Szövetség ötödik elnöki ciklusában is talál kihívásokat Szabó Gábor

A Szegedi Tudományegyetemért Alapítvány kuratóriumának elnöke 2007 óta vezeti a Magyar Innovációs Szövetséget. Prof. Dr. Szabó Gábor szívügye a tudományos utánpótlásnevelés és az innovációs szemlélet erősítése a gazdasági és az akadémia szféra területén. Interjúnkból kiderül, milyen szerepe lehet az egyetemeknek a hazai innovációs folyamatokban és tervez-e további elnöki ciklusokat az SZTE prorektora a MISZ élén.

Az elnök és a fő célkitűzések 16 éve változatlanok a Magyar Innovációs Szövetségben, de a legutóbbi tisztújítás során az elnökség nagyjából fele kicserélődött, ami új lendületet és látásmódot is hozhat a szervezet működésében. Maga a MISZ, a rendszerváltás korában jött létre, ami önmagában is biztató a magyar gazdaság szempontjából.

A teljes cikk az alábbi linken olvasható.

Ipar 4.0 Nemzeti Technológiai Platform

Az Ipar 4.0 Nemzeti Technológiai Platform szervezésében Dr. Jakab László, a MISZ ügyvezető igazgatója 2023. június 29-én csoportos látogatáson vett részt a Continental Automotive Hungary Kft. budapesti Napmátka utcai gyárában. A látogatás keretében lehetőség volt a cég legújabb autóelektronikai gyártó és összeszerelő sorai közül többnek a megtekintésére is. A cég képviselői bemutatták a folyamatban lévő automatizálási és robotikai fejlesztéseket, illetve a további ezekhez illeszkedő elképzeléseket.

Vállalkozásfejlesztési Tanács ülés

A Vállalkozásfejlesztési Tanács 2023. június 3-án tartotta ülését, amelyen a MISZ-t Farkas József alelnök képviselte. Az eseményen Dr. Nagy Ádám, iparügyekért felelős helyettes államtitkár bemutatta a Kormány új ipar stratégiájának tervezetét.

Elmondta, hogy a hazai ipar részesedése a GDP-ből 22-24%, az iparágak teljesítményéből kimagasló a járműgyártás (22%). Az ipari termelés növekedési üteme az elmúlt 5 évben elmarad az EU, illetve a V-3 átlagától. Az ipar részaránya európai szinten aránylag magas, ám V-3 átlagától elmarad. Ezért is szükséges Magyarország újra iparosítási stratégiájához azonosított versenyképesség növelő akciók meghatározása a kulcs ágazatokban.

A kormány megbízásából a Deloitte Zrt. iparágak szövetségeivel, kiemelt cégek kelviselőivel készítette elő a háttéranyagot. A konzultációkon kitűzött feladatok: a nemzetközi jó gyakorlat feltérképezése, interjúk lebonyolítása, a beérkezett fájdalom pontok és javaslatok értékelése, valamint a priorizált javaslatok kidolgozása.

A kiválasztott kulcs iparágak első üteme: járműipar, élelmiszeripar, egészségipar, további előkészítő munka folyik az alapanyag ipar, információ és kommunikációs technológia, és kreatív ipar területére.
Az első ütemű iparágakra rövidtávú válságkezelési és hosszú távú versenyképesség javítási intézkedések fogalmazódnak meg. A bemutatott tervezet a teljes elkészülte után kerül véleményezésre és döntés előkészítésre.

MISZ - Egis Gyógyszergyár Zrt. egyeztetés

2023. július 4-én egyeztetésre került sor a Magyar Innovációs Szövetség és tagszervezete, az Egis Gyógyszergyár Zrt. között. A felek megállapodtak az eddigi együttműködés folytatásában, valamint kitűzték a következő MAFITUD találkozó időpontját is, melynek az Egis Tudományos és Technológiai Központ fog otthont adni.

Brainstorming a MISZ székhelyén a 32. Magyar Innovációs Nagydíj pályázaton a nagyobb részvétel biztosítsa érdekében

2023. július 20-án, a MISZ Székhelyén egy brainstorming összejövetelre került sor a 32. Magyar Innovációs Nagydíj pályázaton való részvétel növelése céljából. A megbeszélésen részt vett a pályázatot ismerő 11 szakértő, akik számos javaslatot fogalmaztak meg a Magyar Innovációs Nagydíj népszerűsítésének és a pályázók számának növelése érdekében.

Deloitte "Risk? Respond!" podcast

Dr. Kristóf Péter, a Magyar Innovációs Szövetség regionális igazgatója volt a vendége a Deloitte "Risk? Respond!" podcast sorozata első műsorának, amiben dr. Barta Gergő műsorvezetővel, a cég vezető menedzserével és Agárdy Balázzsal, a Deloitte Cyber Governance csapat vezető menedzserével a feltörekvő technológiák forradalmáról és a kapcsolódó kibervédelmi kihívásokról beszélgettek. A vezetőknek szóló, 30 perces műsor az alábbi platformokon tekinthető, illetve hallgatóható meg:
Youtube: https://deloi.tt/3pwqQWe
Spotify: https://deloi.tt/438PwC2
SoundCloud: https://deloi.tt/3pwqRJM
Apple podcast: https://deloi.tt/3PIP5eM

Tusványos 2023

Dr. Kovács Levente elnökségi tag, az Óbudai Egyetem rektora és Dr. Kristóf Péter alelnök, dél-dunántúli régiós igazgató részvételével szervezett kerekasztal beszélgetést "Innováció, startup nation" címmel a 32. Bálványosi Nyári Szabadegyetemen a Magyar Polgári Együttműködés Egyesület. A fórum olyan kérdésekre adott választ, hogy hogyan tud hazánk az innovációs rangsorokban előrébb lépni, hogyan lehetséges a hazai felsőoktatást az innovációs ökoszisztéma aktív szereplőivé fejleszteni és ebben milyen szerep hárul a kockázati tőkebefektetőkre, miért szükséges a tehetségekért folytatott versenyről globális méretekben gondolkodni, és hogy hogyan fejleszthető a magyar cégek innovációs képessége és ezáltal termelékenysége.
A beszélgetés további résztvevői dr. Torda Eszter, nemzetközi jogász, korábbi kuvaiti nagykövet és Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke voltak.

A szakértők egyetértettek abban, hogy bár az elmúlt években jelentős összegek áramlottak az innovációba, azért még bőven van teendő annak érdekében, hogy a kárpát-medencei vállalkozások és oktatási intézmények szintet tudjanak lépni ezen a területen. Örömüket fejezték ki a cégek által elért eredmények kapcsán, és mindannyian bizakodóak a jövő illetően, amelyben egyre gyorsuló fejlődési lehetőséget látnak.

A kormány, az egyetemek, a vállalkozások és a tőkebefektetők közös feladata, hogy a jelentkező kihívásokra közösen fogalmazzanak meg válaszokat.
A beszélgetés az alábbi linken tekinthető meg: https://fb.watch/lYTw6Nj-7a/

Executive Fellow

Tagintézményünk, a Pécsi Tudományegyetem Közgazdaságtudományi Kar oktatói tanévzáró ünnepségén Dr. Kristóf Péter alelnök, dél-dunántúli régiós igazgató "Executive Fellow" díjat vehetett át a karon végzett oktatói és innovációs tevékenysége elismeréseként.

Elméleti eredményekből született gyakorlati alkalmazások

Stépán Gábor Bolyai-díjjal kitüntetett akadémikus kutatásai többek között az autópályákon kialakuló veszélyes fantomdugók megelőzésére is megoldást ajánlanak. Az idén Stépán Gábor akadémikusnak, tagintézményünk, a BME professzorának munkásságát ismerték el Bolyai-díjjal. A díjátadó ünnepségen Dr. Perczel András biokémikus professzor, a Bolyai-díj Alapítvány kuratóriumának elnöke beszédében hangsúlyozta: az idei év díjazottjának főbb kutatási területe a nemlineáris dinamika, mely területen elért kiváló eredményeivel több gyakorlati alkalmazást tudott megújítani.

További információk a következő linken.

A jövő kibővített valóság élményét kutatják a műegyetem oktatói és hallgatói

Tagszervezetünk, a BME Gazdaság- és Társadalomtudományi Karának élménykutatással (GTK) foglalkozó oktatói és a Gépészmérnöki Kar (GPK) ipari termék- és formatervező BSc képzés hallgatói, valamint az AR Analytics kibővített valóság (eXtended Reality, XR) témában érintett, technológiai startup vállalkozás egy egyedi, divatcégeknek fejlesztett XR szoftvertermék közös fejlesztésében vesznek részt.

További információk a következő linken.

Elstartolt a Science Camp!

Tagszervezetünk, a BME TTK nyári tábora a matematika és a fizika sokszínűségét mutatja be a természettudományok iránt érdeklődő középiskolásoknak.

További információk a következő linken.

A nemzetközi kapcsolatokba fektetett engergia megtérül

Egyszerre két Horizon Europe európai uniós projektben is részt vesz tagszervezetünk, a Műegyetem, amelyekben a szakemberek különböző szempontok mentén vizsgálják a hazai édesvizeket: a Duna vízgyűjtő területét, illetve az európai belvízi hajózást.

További információk a következő linken.

TechDay egy új és sikeres kezdeményezés

A Műegyetem Támogatói és Baráti Kör egyesület középiskolásoknak szervezett "Tech Day" sorozatán közel száz diák ismerkedhetett meg az egyetem nyolc karán folyó kutatásokkal. Az MTBK Egyesület második kétnapos Tech Day rendezvényének első napján a Budapesti Fazekas Mihály Gyakorló Általános Iskola és Gimnázium diákjai voltak a meghívottak.

További információk a következő linken.

Bizalmat a felhasználóknak kiszámítható biztonságot a fejlesztőknek - készül az AI ACT

A sokak által várt és nemrégiben egy újabb elfogadáson átesett európai uniós AI törvénytervezet témájában rendeztek konferenciát a BME VIK-en.Az Európai Parlament 2023. június 14-én elfogadta a mesterséges intelligenciát (MI) alkalmazó rendszerek szabályozására vonatkozó irányelveket. Ezek az emberközpontú, etikus fejlesztést segítő direktívák alkotják majd a világ első, leendő MI szabályozásának, az AI Actnek az alapját.

További információk a következő linken.

KÖSZÖNTJÜK ÚJ TAGJAINKAT

Név | CEEC Innovation Center Ningbo-Budapest
Tagsorszám | 808.
Cím | 1051 Budapest, Roosevelt Business House 104.
Vezető | Wang Xiaoping, ügyvezető igazgató

Tevékenység:
A CEEC Innovációs Központ gazdaságos kapcsolatot kíván kiépíteni egész Európán keresztül a kelet-közép-európai régióval. Az innovációs központ a Zhejiang Saichuang Weilai Kockázati Tőkebefektetési Menedzsment Co. Ltd. marketing működési modelljét alkalmazza.

A professzionális szolgáltatási platform kialakítása érdekében a tehetségek bevonását, az innovációt és az inkubációt, a technológia művelését és a technológia transzfert, valamint a megvalósítás támogatását tartalmazza.
Egy startup labor, egy offshore inkubációs központ és egy innovációs szolgáltató központként funkcionálnak.

Név | PTE Inno-Capital Kutatáshasznosító és Fejlesztő Kft.
Tagsorszám | 809.
Cím | 7633 Pécs, Szántó Kovács János u. 1/B.
Vezető | Kincs Gergely, ügyvezető

Tevékenység:
A PTE Inno-Capital Kutatáshasznosító és Fejlesztő Kft. a Pécsi Tudományegyetem hasznosító vállalkozása. A cég elsődleges célkitűzése, hogy az Egyetem kiemelt tudás- és eszközbázisával a háta mögött innovatív módon nyújtson magas színvonalú kutatáshasznosító és fejlesztő szolgáltatásokat vállalati partnereinek. Emellett kiemelt hangsúlyt fektet a piaci szereplők és a Pécsi Tudományegyetem projektfejlesztési igényeinek feltérképezésére és azok összekötésére, valamint célja az Egyetemen létrejött innovatív termékek és szolgáltatások közvetlen piacra vitele. A cég a PTE szolgáltatásait igénybe vevő megrendelők számára egykapus, megrendelésre/projektre szabott teljes körű ügyintézést biztosít.

Név | TETTYE FORRÁSHÁZ Pécsi Városi Víziközmű Üzemeltetési Zrt.
Tagsorszám | 810.
Cím | 7602 Pécs, Pf. 33.
Vezető | Farkas Tamás Etele, vezérigazgató

Tevékenység:
Pécs és 14 környékbeli település mintegy 170 ezer lakóját látják el ivóvízzel, illetve Pécs és 12 településen keletkező szennyvíz elvezetéséről, kezeléséről, valamint a pécsi folyékony hulladék tengelyen történő elszállításáról gondoskodnak.
Biogáz erőművet üzemeltetnek, amely segítségével az évi 5 millió kW zöld áramot, a szintén saját tulajdonú 22 kV-os KÖF hálózaton elosztják. Mélyépítési és tervezési munkáik mellett, duális hallgatók számára oktatási helyszínként is funkcionálnak.

MAFITUD

XXVII. Országos Diákkonferencia és kutatótábor támogatói nap

A Kutató Diákok Mozgalma 2023. július 14-én rendezte meg a XXVII. Országos Diákkonferencia és Kutatótábor támogatói napját, Káptalanfüreden. A Magyar Innovációs Szövetség képviseletében Dr. Jakab László, a 32. Országos Tudományos és Innovációs Olimpia zsűrielnöke, a MISZ ügyvezető igazgatója tartott bemutatkozó előadást.

Előadásában röviden összefoglalta a korábbi versenyek tapasztalatait, különös tekintettel az idei megújult Olimpiára. Kiemelte a kétnapos kiállítást, bemutatta a zsűri munkáját és beszámolt a díjátadó gála izgalmas momentumairól.

Ezen felül szó volt a hazai és nemzetközi továbbtanulás előnyeiről és hátrányairól, a fiatalok előtti jövőkép lehetőségeiről is.

Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala

A legfontosabb szereplők fognak össze a gyógyszerhamisítás megfékezéséért

A gyógyszerhamisítás elleni még hatékonyabb fellépés a célja annak az együttműködési megállapodásnak, amelyet az illetékes szervezetek 2023. július 13-án írtak alá a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala székházában. A megállapodásban rögzített vállalások fontos szerepet játszanak a gyógyszerhamisítás, a hamisított gyógyszerek kereskedelmének megfékezésében, illetve felszámolásában.

A gyógyszerhamisítás megfékezését célzó együttműködési megállapodást írt alá a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala (SZTNH), a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV), az Országos Rendőrfőkapitányság (ORFK), az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet (OÉGYI), a Generikus Gyógyszergyártók és Forgalmazók Magyarországi Érdekvédelmi Egyesülete, az Innovatív Gyógyszergyártók Egyesülete, a Magyarországi Gyógyszergyártók Országos Szövetsége, a "Védettség" Immunbiológiai Termék Gyártók és Forgalmazók Egyesülete, valamint a Gyógyszer-nagykereskedők Szövetsége.

A magyarok többnyire felismerik a hamisított gyógyszerek egészségügyi kockázatát - ugyanakkor a hamisított gyógyszerek gyártása és értékesítése a szellemitulajdon-jogok gazdasági értékét is aláássa, a bevételkiesés súlyos anyagi károkat okoz nemcsak a szellemitulajdon-jogok jogosultjainak, de az állam és a gazdaság számára egyaránt.

A bevételkiesés a gyógyszeripar területén megvalósuló innovációs potenciál visszaesésével, a K+F tevékenységre fordítható összegek megrövidítésével hátráltatja az új és hatékonyabb gyógyszerek fejlesztését, végső soron megfosztva ezzel a betegeket a modernebb gyógyszerkészítmények segítségével történő gyorsabb és teljesebb gyógyulás lehetőségétől.

Sajnálatos, hogy mint minden hamisított termék esetében, a hamisított gyógyszerekre is igény mutatkozik, a nyilvánvaló veszélyei ellenére, amit a feketepiac ki is szolgál (az interneten elérhető gyógyszerforgalmazók mindössze 4-5 százaléka működik legálisan). Viszont a szellemitulajdon-jogok érvényesítése és a hamisítás elleni küzdelem sarokpontja nemcsak az, hogy visszaszorítsa a kereslet-kínálat ördögi körét, hanem hogy erősítse az erre a területre fókuszáló, átfogó szemléletformálást és tudatosságnövelést is.

A felek többsége között már korábban is fennállt egy működő együttműködés, amelyet most megújítottak. A korábbi együttműködés mérföldkövet jelentett a gyógyszerhamisítás elleni küzdelemben, hidat épített négy gyógyszeripari szövetség, a gyógyszerhamisítási, valamint a hamisított gyógyszerek határon átnyúló forgalmazásához és kereskedelméhez kapcsolódó ügyekben eljáró hatóságok, illetve az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet között. Ez a kör pedig a megállapodás felülvizsgálata által a gyógyszer-nagykereskedők képviseletével kibővülve most még teljesebbé válhat, az eljárásokat még hatékonyabbá téve.

További információk a következő linken.

Módosulnak a szabadalomképességi értékelés feltételei

Könnyítéssel segíti a nemzetközi oltalomszerzés finanszírozására kiírt pályázatok igénybevételét az SZTNH: 2023. július 15-től az IPARJOG pályázat mellékleteként benyújtandó szabadalomképességi értékelések alapjául szolgáló szabadalmi vagy használatiminta-oltalmi bejelentések esetében megszűnik az eddigi 12 hónapos időkorlát.

A korábbi gyakorlat szerint az IPARJOG pályázat igénybevétele céljából csak abban az esetben lehetett szabadalomképességi értékelést kérni, ha az értékelés alapjául szolgáló szabadalmi vagy használatiminta-oltalmi bejelentés időpontja nem volt régebbi mint 12 hónap a szolgáltatás megrendelési időpontjához képest. Mostantól ez a 12 hónapos időkorlát szűnik meg.
A könnyítéssel az SZTNH célja a bejelentők segítése a nemzetközi oltalomszerzés finanszírozására kiírt pályázatok igénybevétele során. Fontos azonban, hogy az időkorlát módosítása kizárólag az SZTNH által végzett szabadalomképességi értékelésekre vonatkozik, az IPARJOG pályázatok feltételei tekintetében a pályázatot kiíró szervezet által közzétett pályázati feltételeket szükséges minden esetben figyelni, mivel ez utóbbiak függetlenek az SZTNH által nyújtott szabadalomképességi értékelés szolgáltatástól.

Eötvös Loránd Kutatási Hálózat

A mesterséges intelligencia fejlesztését célzó együttműködést indít az NYTK és az Országos Széchényi Könyvtár

A mesterséges intelligencia hazai fejlesztését célzó együttműködési megállapodást írt alá Prószéky Gábor, az ELKH Nyelvtudományi Kutatóközpont (NYTK) főigazgatója és Rózsa Dávid, az Országos Széchényi Könyvtár (OSZK) főigazgatója 2023. június 21-én. Az innovációs együttműködés nagy nyelvi modellek építését és nyelvfeldolgozó eszközök létrehozását állítja a középpontba.

További információk: A mesterséges intelligencia fejlesztését célzó együttműködést indít az NYTK és az Országos Széchényi Könyvtár

A Royal Society of Chemistry Robert Boyle Analytical Science Horizon díjjal jutalmazta a TTK részvételével zajló szenzorfejlesztési együttműködést

Az ELKH Természettudományi Kutatóközpont (TTK) Anyag- és Környezetkémiai Intézetének Funkcionális Határfelületek Kutatócsoportja és Biológiai Nanokémia Kutatócsoportja is részt vesz a Torontói Egyetemmel és a pozsonyi Comenius Egyetemmel közös nemzetközi Biosensor Surface Innovators együttműködésben, amely elnyerte a Royal Society of Chemistry 2023. évi Robert Boyle Analytical Science Horizon díját.
További információk: A Royal Society of Chemistry Robert Boyle Analytical Science Horizon díjjal jutalmazta a TTK részvételével zajló szenzorfejlesztési együttműködést

Új Irányító Testület az Eötvös Loránd Kutatási Hálózat élén

2023. július 15-ével megújul az Eötvös Loránd Kutatási Hálózat (ELKH) - 2023. szeptember 1-jétől Magyar Kutatási Hálózat (Hungarian Research Network, HUN-REN) - Irányító Testülete (IT), Csák János kulturális és innovációs miniszter és Freund Tamás, a Magyar Tudományos Akadémia elnökének közös javaslatára, Gulyás Balázs ELKH-elnök egyetértésével. A korábban 13 főből álló testület tagjainak mandátuma július 14-éig tart. Az IT a jövőben 9 fővel folytatja a munkáját, az új tagok kinevezése 6 évre szól.

További információk: Új Irányító Testület az Eötvös Loránd Kutatási Hálózat élén

Várható esemény


ESA BIC Hungary program

A Design Terminal az Európai Űrügynökséggel közösen vezeti az ESA BIC Hungary programját, melyen keresztül azon dolgoznak, hogy támogassák és elindítsák Magyarország legsikeresebb űripari vállalkozásait.

Kinek szól az inkubációs program?

Az érdeklődők jelentkezhetnek startupként vagy természetes személyként, amennyiben megfelelnek az alábbi elvárásoknak:
 • a vállalkozása Magyarországon van bejegyezve;
 • a vállalkozása többségi tulajdonosa vagy;
 • a vállalkozása nem idősebb 5 évnél;
 • amennyiben természetes személyként jelentkezik, vállalja, hogy bejegyezteti a cégét a program indulásáig;
 • olyan termékkel, folyamattal vagy szolgáltatással rendelkezik, amely egy új technológiai találmányon alapul, vagy egy már létező technológia újszerű alkalmazása.
Mit ajánlanak a program során?
Munkaállomást biztosítanak a Design Terminal közösségi irodaterében, ösztöndíjat kaphatnak maximum 50 000 euró értékben, technikai támogatást, üzleti mentorálást és jogi/szellemi tulajdonjogi tanácsadást vehetnek igénybe.

Az aktuális jelentkezési határidő: 2023. szeptember 18. nap vége.

További információk a következő linken.

Az érdeklődőknek 2023. augusztus 18-án tartanak egy hibrid Nyílt napot, és eligazítást a jelentkezés folyamatáról, amelyre itt lehet regisztrálni.

PÁLYÁZATI FELHÍVÁSok


Gábor Dénes-Díj 2023

Tagszervezetünk, a NOVOFER Alapítványidén ismét meghirdeti a Gábor Dénes-díj felterjesztési felhívását. A Díj, melyet évente általában heten nyerhetnek el, az innovációs folyamatban alkotó módon résztvevő, a határainkon belül vagy kívül élő, kiemelkedő tudományos, kutatás-fejlesztési tevékenységet folytató magyar szakemberek fokozott erkölcsi elismerését szolgálja.

A határainkon túl élő alkotó elismerésére javaslatot tehetnek a határainkon túli (Kárpát-medence és magyarság a világban) szakmai, valamint civil szervezetek.

A felterjesztés határideje 2023. október 11.

A felterjesztéssel kapcsolatos részletes tudnivalók (tájékoztató, felhívás, adatlap) a http://www.gabordenes.hu/palyazati-felhivasok/ címről tölthetőek le.

Társadalmi Innovációs Díj

A Kulturális és Innovációs Minisztérium a kultúráért és innovációért felelős miniszter által adományozható elismerésekről szóló 2/2023. (III. 8.) KIM rendelet alapján felhívást tesz közzé Társadalmi Innovációs Díj elnyerésére.

A Díj olyan új ötlet (termék, szolgáltatás, modell) kifejlesztéséért és megvalósításáért adományozható, amely társadalmi szükséglet kielégítésére irányul, társadalmi kapcsolatokat erősít, vagy együttműködést alakít ki, ezáltal megoldást nyújthat a társadalmi folyamatokat befolyásoló problémákra, és végső célként javíthatja egy adott térség vagy közösség jólétét.

A Társadalmi Innovációs Díjra olyan természetes személy vagy szervezet jelentkezhet, amely 2022-ben kiemelkedő társadalmi innovációs teljesítménnyel jelentős eredményt ért el. Kizárólag kidolgozott és megvalósított ötlet, módszer díjazható, amely modell értékű, máshol is megvalósítható, nemzetközileg is adaptálható megoldást mutat be.

A jelentkezés a Kulturális és Innovációs Minisztérium honlapján közzétett jelentkezési formanyomtatvány segítségével tehető meg, amely az alábbi linken érhető el. A Díjra jogosultak körét és a jelentkezés további részleteit a Pályázati Felhívás tartalmazza.

SZAKIRODALOMFIGYELŐ


Niall Ferguson: A pénz felemelkedése - A világ pénzügyi történelme - Scolar Kiadó, 2023 - 4. kiadás
Dr. Osman Péter ismertetése

Rendhagyó idők rendhagyó fejleményei adnak új aktualitást a világhírű skót-amerikai történészprofesszor könyve újbóli megjelentetésének. A szövege változatlan, viszont a pénzvilág alakulóban lévő változásai felettébb drasztikus fordulatot hozhatnak e történelem további menetében, akár már a viszonylag közeli jövőben is. Aki még nem olvasta Ferguson e remek áttekintését, most itt az új alkalom. Aki már igen, a mai ismereteink nézőpontjából ítélheti meg, mennyire növekvő mértékben igaz a világunkra, különösképp modern korra Ferguson borotvaéles megállapítása: "Valamennyi fontos történelmi mozzanat mögött pénzügyi titok rejlik", amihez rögvest következik az ígérete: "könyvemben a legjelentősebbekre igyekszem rávilágítani." S mi szólhatna erőteljesebben a pénz jelentőségéről, mint hogy e 2008-ban lezárt könyvében így szól: "még az is előfordulhat, hogy az USA globális erőfölényének alkonya egy pénzügyi válsággal köszönt be". Azóta egyre nyilvánvalóbb, hogy az USA globális erőfölényéről szóló 21. századi nagy meccs döntő eleme lesz, meg tudja-e őrizni a dollár hegemón szerepét a világ devizatartalékaiban és fizetési rendszereiben.

Fergusonról: történész, legfelső kategóriájú oktatója a Harvard Egyetem Hoover Institution közpolitikai szellemi műhelyének, valamint a Harvard Tudomány és Nemzetközi Ügyek Központjának; korábban professzora a Harvard-nak, a London School of Economics-nak, a New York University-nek, vendégprofesszora a londoni New College of the Humanities-nak, vezető kutatója az oxfordi Jesus College-nak (Wikipedia). Saját honlapján 16 könyvéről és azok seregnyi díjazásáról és kitüntetéséről ad számot. Valamennyi, a Scolarnál megjelent könyvéről beszámoltunk a Hírlevélben, legutóbb a Végzet - A katasztrófa politikája (Scolar, 2021. - Hírlevél 2022/14. sz.), azt megelőzően A tér és a torony - Hálózatok, hierarchiák és harc a globális hatalomért (Scolar, 2019. -Hírlevél 2021/16. sz.) és másokról.

E könyve korábbi kiadásáról a Hírlevél 2011/11. számában szóltunk:
https://www.innovacio.hu/ehirlevel/2011_11.html#szak

Róla itt csupán a Goodreads pár sorát idézzük: "Ferguson a pénzt követve mondja el az emberiségnek a pénzügyek fejlődése mögött álló történelmét, a mezopotámiai kezdetektől a legutóbbi zűrzavarig, amelyet Pénzügy Bolygónak nevez. Megmutatja, hogy a pénzügyek az emberi haladás alapjaiba tartoznak. Feltárja, hogy a pénzügyek történelme a teljes történelem meghatározó előzményeit adja. A reá jellemző világossággal és lendülettel, megvilágítja a kulcsfontosságú pénzügyi intézményeket és fogalmakat, megmutatva azok eredetét. (Kiemelések tőlem)
Sorsfordító CBDC?

Négy betű mögött álló teljes átalakulás hozhat minőségileg teljesen új világot: CBDC. Vele eltűnhet a pénzvilág többezeréves alapintézménye, a készpénz. CBDC = Central Bank Digital Currency, digitális jegybankpénz, ami a jegybank (központi bank) által kibocsátott, digitális formában létező pénz. Formálisan a mai készpénz dematerializált változata, amelyet a pénztulajdonos úgy használ, mint ma is a számlapénzét, de ebben kizárólag a jegybankkal áll közvetlen kapcsolatban, és nem ékelődik közéjük pénzügyi közvetítő szervezet. Tartalmilag: a készpénz a zsebünkben létezik, teljesen az uralmunk alatt, a jegybankpénz csak annak szerverein.

Vázlatosan, a továbbgondoláshoz: Ezt a pénzt a készpénzzel szemben egyetlen, óriási különbség jellemzi: még annyira sem önálló létező, valódi tulajdontárgy, mint a mai készpénz. A klasszikus jogban a tulajdonlásban a tulajdonost megillető jogosultságok közt első a birtoklás joga és a birtokvédelem. A mai készpénzt birtokoljuk, magunknál tarthatjuk, óvhatjuk mint bármely materiális tulajdontárgyat. A digitális jegybankpénzzel ez lehetetlen, hiszen az nem nálunk, hanem a jegybank informatikai rendszerében él. A tulajdonosnak így az őt megillető birtokvédelemhez sem maradnak saját eszközei.
A klasszikus jog szerinti tulajdonosi jogosultság a rendelkezés joga. Materiális pénz esetében e rendelkezés lehet két személyre korlátozott művelet: enyém, fogom, odaadom. Jegybankpénzzel ez csak a jegybank közbejöttével kivitelezhető, ami csorbítja a rendelkezési jogot.

Más oldalról közelítve: jóllehet a mai készpénz már maga is csak »fiat money«, azaz olyan fizetőeszköz, amelynek saját belső értéke nincs, s a piaci értékét a kibocsátójába, ill. a piac teremtette forgalomképességébe vetett bizalom tartja fent (kialakulásának történetén Ferguson végig vezet), a teljes dematerializálása így is sorsfordító változást hoz. Kissé leegyszerűsítve: az inflációtól, esetleges államcsődtől és egy jegybank által végrehajtott devalvációtól eltekintve, a birtokunkban lévő papír- és fémdarabkák a névértéküknek megfelelő vásárlóerőt jelentenek, ezt a vásárlóerőt főszabályként minden feltétel nélkül birtokoljuk, használatában senki sem tud megakadályozni. Még az is csak kivételes esetekben követhető, hol, mikor, kivel bonyolítottunk velük pénzmozgást. A CBCD esetében ilyen teljesen birtokolható és lekövethetetlen pénz többé nem létezik, A jegybank lekövetheti a pénzünk mozgását (vele ügyleteinket is) , s technikailag arra is tökéletesen képes, hogy korlátozza a rendelkezési jogunkat felette. Ha mindez bekövetkezik, ezzel a pénztulajdonosok teljes pénzügyi szuverenitásának utolsó része is megszűnik.

Robert D. Hare - Paul Babiak: Pszichopaták öltönyben - Az üzleti világ lelkiismeretlen ragadozói - Scolar Kiadó, 2022
Dr. Osman Péter ismertetése

A szerzők a pszichopatákat egy olyan működési pályán mutatják be, amelyre a legtöbbünk nem is igazán gondolna, s ahol sok vereséget, kellemetlenséget elszenvedhetünk tőlük - miközben inkább azt gondoltuk róluk, hogy szuper tehetséges törtetők/helyezkedők. Különösen kritikus terep ebben az olyan munkahelyi környezet, ahol a legfőbb elvárás a teljesítmény, s aki ügyesebben törtetve/helyezkedve hoz jobb eredményt, magasabbra jut. (Ismerős? - OP)

A Scolar ajánlójának záró mondatát idézve: "A Pszichopaták öltönyben egy mindvégig lebilincselő, olvasmányos és tudományosan tökéletesen megalapozott kötet, mely feltárja, hogyan dolgoznak a pszichopaták a vállalati környezetben." Ami pedig a téma gazdasági jelentőségét illeti, "a munkahelyen épp a pszichopata alkalmazottak okozhatják a legnagyobb károkat - legyen szó csalásról, sikkasztásról vagy éppen a munkatársak életének megkeserítéséről." (Forrásmegadás nélküli idézetek a könyvből, idézetek nyitó idézőjeltől záróig, bekezdéseken át is, kiemelések tőlem.)

A Goodreads ajánlójából, amely indításul a szerzők előző, nagysikerű könyvére utal: Kígyók öltönyben - amikor a pszichopaták dolgoznak (magyar kiadás Scolar, 2013.) "A szerzők előző könyve, amely leleplező betekintést adott, hogyan működnek a pszichopaták a munkahelyen, miként lehet felismerni őket, védekezni ellenük, és megakadályozni, hogy ártalmára legyenek a modern cégeknek, ma már az üzleti irodalom klasszikusa. Az elmúlt évtized során ez meghatározó könyve lett e témakörnek. A szerzők most átdolgozták ezt az alapvető útmutatójukat, frissítették a tudomány legújabb eredményeivel, megújították az esettanulmányokat is.

Mindannyiunk kapcsolatba került már - vagy kerülni fog - pszichopata személyekkel. A veszély, amelyet reánk jelentenek, nem feltétlenül mutatkozik meg, s ennek oka a képességük, hogy elbűvöljenek, megtévesszenek, manipuláljanak. (Nagyon is találóan illik a kulturális hagyományokba, hogy a szerzők a könyv címében kígyóknak nevezik a pszichopatákat. - OP) Jóllehet nem szükségképp bűnelkövetők, érdekeik érvényesítésére törő természetük gyakran rombolja az őket alkalmazó szervezetet. Hogyan is tudjuk védeni magunkat és szervezetünket olyan üzleti légkörben, amely a tökéletes feltételeket kínálja a pszichopatáknak, hogy boldoguljanak, emelkedjenek? E könyvben Hare, a pszichopátia tudományos kutatásának szakértője, és Babiak, ipari és szervezeti pszichológus, a pszichopaták vállalaton belüli működésének vezető szaktekintélye adnak képet a pszichopaták szerepéről a modern nagyvállalatoknál, és kínálnak eszközöket a munkáltatóknak, hogy elkerüljék ill. kezeljék őket.

Feltárják a pszichopaták rejtett életét, s a módokat, ahogyan manipulálnak és becsapnak - így segítenek átlátni a mesterkedéseiken. A mai nagyvállalati környezet feszített tempója tökéletes táptalaj az ilyen »öltönyös kígyók« számára, s ez a felfrissített, átdolgozott klasszikus megadja a betekintést, információt és képességet, hogy megvédjük magunkat és a cégünket, mielőtt túl késő lenne."
Túl késő? Valamennyi egészséges versengés a dolgozók között hasznos lehet a cég számára, de csak addig, amíg az nem megy az emberek közötti viszonyok, együttműködések és normális személyes kapcsolatok rovására. Ahol másokon való átgázolással lehet érvényesülni, ott szétesik a kollektíva, elmenekül, aki elég jó a munkájában ahhoz, hogy másutt jobb helyet találjon, s ha a vezetés ezt nem veszi észre és korrigálja még időben, a cégnek, szervezetnek annyi.

A könyv célja és tartalma: "Célunk, hogy az olvasót megismertessük a pszichopátiát illető legújabb tudományos elképzelésekkel és hogy megosszuk a jelenséggel kapcsolatos, folyamatosan bővülő ismereteinket. Először is tisztázzuk a pszichopátia természetét és a munkahelyi viszonyokra gyakorolt hatásait. Az 1.-2. fejezetben részletesen bemutatjuk a kórképet jellemző személyiségjegyeket és tulajdonságokat. A 3.-10. fejezetben elsősorban azokra a manipulációs technikákra koncentrálunk, amelyeket a pszichopaták alkalmaznak áldozataik megtévesztésére. A 11.-13. fejezetben azokat a - szervezeti tanácsadói munkánk során kikristályosodott - technikákat mutatjuk be, melyek segítséget nyújthatnak az olvasóknak abban, hogy kezelni tudják a munkahelyükön tevékenykedő pszichopatákat." A mondandó megértését a fejezetekhez illesztett esettanulmányokkal is segítik "egy színdarab jeleneteiként, így az olvasók alaposan megfigyelhetik a pszichopaták mesterkedéseit, és cselekedeteiket összeköthetik az adott fejezetben megismert koncepciókkal." Továbbá, "minden fejezetben megfogalmaztunk több gondolatébresztő kérdést, amelyekkel arra akarjuk ösztönözni az olvasót, hogy vegye fontolóra az olvasottak apróbb részleteit is, továbbá e kérdések segítik a téma feldolgozását,"

Meggondolandó: Vajon a munkahelyen a pszichopátia nem is rendellenes viselkedés, hanem az annak működési módját a gyors érvényesülésre kihasználó gátlástalan stratégia, amely tönkreteszi a 'gazdatestet'? "Egyes kutatók úgy vélik, hogy a pszichopátia valójában nem rendellenesség, hanem egy evolúciós stratégia. Ezt az elképzelést e kötet társszerzője igen figyelemreméltónak tartja."

Tim Marshall: Falak - Életünk kerítések árnyékában - Park Könyvkiadó, 2021
Dr. Osman Péter ismertetése

Marshall: A földrajz fogságában - Tíz térkép, amely mindent elmond arról, amit tudni érdemes a globális politikai folyamatokról c. könyvéről (Park Könyvkiadó, 2018) a Hírlevél 2018/15. számában szóltunk. Legújabb művéről: A földrajz hatalma - Tíz térkép, amely rávilágít világunk jövőjére (Park Könyvkiadó, 2022) az egyik közeli számban tesszük majd.

"Minden falnak két oldala van" írja Marshall, aki - normális emberként - jól érezhetően utálja a megosztottságot, a falakhoz kapcsolódó, vagy azokat eredményező szembenállást, szorongást. Ám a világ alakulása rákényszerít annak átgondolására, hogy sok falnak másként is két oldala van: milyen az élet vele, és milyen lenne nélküle, a falak teszik-e ilyenné a világunkat, vagy a világ csúfságai indítanak falak építésére. Könyve ehhez jó alkalom és remek segítő. Végül is, az ember fejlődése során a barlangot védő tüskés bómától egyenes út vezet a mai védett lakóparkokig és újonnan felhúzott határkerítésekig, csak a félelem forrása és természete változott, a szervezett társadalmakban pedig hamar felfedezték a benne rejlő hatalomtechnikai lehetőségeket.

A könyv eredeti címe és alcíme kifejezőbb: Megosztva - Miért élünk a falak korában.
A Goodreads ajánló bevezetőjéből: "Ma megosztottabbaknak érezzük magunkat, mint valaha is. Ez a lebilincselő elemzés megmondja, miért."

A világszerte csúcskategóriás szónokokat közvetítő London Speaker Bureau a könyv eredeti kiadójának egyik vezetőjét idézi: "Marshall a Sky News diplomáciai szerkesztője és külföldi tudósítója volt. 30 év riporteri és műsorkészítői munka után otthagyta a főállású újságírást, hogy az írásra és elemzésre összpontosítson. Világos előadásmódja és az éleslátása világszerte az olvasók kedvencévé tették. E könyve időszerű, rendíthetetlenül bátor, megvilágító erejű, legfőképp pedig remek olvasmány s gondolatébresztő. Megragadó vizsgálata a törésvonalaknak, amelyek világunkat alakítani fogják az elkövetkező években.

A Financial Times testes recenziójában Marshall szemére veti, hogy "végkövetkeztetéseiben azt írja, a határok meghúzása és megvédése egyszerűen az emberi természetből következik." Marshall egész könyve végül is arról szól, mi indított és indít ma is falak emelésére, s mi van azok két oldalán. Mondandója a fejezetcímekkel:
 • Bevezető
 • A nagy tűzfal. Kína
 • Építsük meg azt a falat! Egyesült Államok
 • Tények a terepen. Izrael és Palesztina
 • Vonalak a homokban. A Közel-Kelet
 • Migránsok mágnese. Az indiai szubkontinens
 • Nemzetálmok. Afrika
 • Mind szorosabb unió? Európa
 • A britek sóhaja. Egyesült Királyság
 • Konklúzió. A köztes terek
Olvasás közben érdemes elgondolkodnunk: a 20. sz. végén új korszak hajnalának ígérkezett a Berlini Fal lebontása, s széles körben enyhült a falak uralma. Ehhez képest, a könyvből idézve: "A 21. században már most több ezer kilométernyi fal és kerítés épült meg a világ számos pontján. Legalább 65 ország - az államok több mint egyharmada - épített akadályokat határai mentén; a második világháború óta felhúzott falak több mint fele az ezredforduló után épült meg." Miért, mi hajtja az elzárkózás új hullámát, s még inkább az azt kiváltó jelenségeket?

Ki ne akarna falak nélküli szabadságot... amíg biztonságban érzi magát benne. És ki ne akarna általános jólétet az emberiségnek... csak hát a csúf realitások. Nézzünk egy kis részt a Konklúzióból: "Humanitárius alapokon természetesen lehet amellett érvelni, hogy összességében 'kiegyenlítődnének' a dolgok, ha teljesen szabaddá válna az országok közötti mozgás. Ez az elgondolás azonban figyelmen kívül hagy két fontos tényezőt. Az első, hogy milyen hatással lenne a tömeges elvándorlás azokra az országokra, amelyeket az útra kelők elhagynak. Először azok távoznának, akik anyagilag megengedhetik maguknak, így egyre kevesebb orvos, tanár és más iskolázott ember maradna a hanyatlásnak induló országokban - előbb-utóbb az állam akár össze is omolna, és mindenki nincstelenné válna, s nem maradna visszaút a normalitásba.

A második probléma az emberi természet, a csoportidentitás. Az optimista nézőpont szerint a fogadó nemzetállamok nehezen bár, de képesek lennének befogadni az újonnan érkezetteket. Ha azonban végignézünk a történelmen és a jelenlegi helyzeten, érdemes óvatosabban közelítenünk az emberi természethez. A valóság az, hogy a tömeges migráció már eddig is nyugtalanságot keltett: a helyi lakosok nem tűnnek boldognak, ha idegen jövevények jelennek meg náluk nagy létszámban." Tegyük hozzá: legújabbkori jelenségként az mutatkozik, hogy a bevándorlók kisebb-nagyobb része nem akar beolvadni a többségi társadalomba, ami mindkét oldalon növeli a feszültségeket, s nehezíti a közös működést. Ugyanakkor "Miközben a legtöbb nyugati ember nem vállal közösséget ['idegenek' elleni] szélsőséges viselkedéssel, a kultúrájuk gyökereit jelentő értékeket igenis meg kívánják óvni, és fenn akarnak tartani valamiféle közösségi érzést."

"Ha úgy látjuk, hogy a dolgok jelenlegi állása szerint szükség van határokra, a következő kérdéseket kell tisztáznunk: milyen határokra van szükség, és hány ember kelhet át rajtuk? És miként lehet integrálni az új jövevényeket olyan módon, hogy ez ne okozzon feszültséget a helyiekkel?"

John Hirst: Európa legrövidebb története - Athenaeum Kiadó, 2022
Dr. Osman Péter ismertetése

Európa: sajátos része az ember világának. Történelme sokkal sűrűbb, viharosabb, szellemi teljesítménye - különösképp az iparban, a gazdaságban, a sokrétű szellemi fejlődésben és a tudományokban - messze nagyobb, mint az összes többi részé együttvéve, különösen, ha az USA-t az európai fejlődés leágazásának tekintjük.

A Goodreads ajánlójából: "Az ünnepelt történész lenyűgöző betekintést kínál azokba a tulajdonságokba és képességekbe, amelyek Európát világalakító civilizációvá tették. Születését a klasszikus tudás, a kereszténység és a germán harcos kultúra valószínűtlen ötvözetéből származtatja. Életteli illusztrációkkal gazdagítva, e könyv egy világos, humoros és gondolatébresztő áttekintése egy figyelemre méltó civilizációnak." (Kiemelések tőlem)

A továbbiakban engedjük, hogy a könyv szóljon önmagáért, ám előtte két rövid megjegyzés. Hirst részletesebben is szól róla, hogy "A kínai civilizáció hosszú időn keresztül fejlettebb volt az európainál" (idézetek innentől a könyvből, nyitó idézőjeltől záróig, bekezdéseken is át), és a 15. sz. elején Kínának volt egy fantasztikus fejlődést hozó rövid aranykora, amelyet egy uralkodóváltás drasztikusan leállított. Vajon miként alakult volna a világ, ha folytatódik a kínai fellendülés, és a terjeszkedő-gyarmatosító Európának erős Kínával kell versenyeznie?

Másrészt: aligha kétséges, hogy a modern Európa erőteljesen gyorsuló fejlődésének legfőbb motorja a nagytőke volt, s máig is az. Hirst erről talán a jelentőségénél kevesebbet beszél.

Erről szól: "Az első két előadás az európai történelem egészével foglalkozik - ezek valóban a legrövidebb történetnek tekinthetők -, míg a következő hat mindegyike egy-egy konkrét témát jár körül. Azt a célt tűztem magam elé, hogy közelebb hozzam az olvasóhoz az európai civilizáció meghatározó elemeit, és rámutassak, hogy azok miként alakultak át az idők során; egyúttal arra törekedtem, hogy megértsük, miként születnek a régi intézményekből újabbak, továbbá észrevegyük, hogy mindaz, amit réginek tekintünk, sokszor a megváltozott körülmények között is fennmarad és visszatér.

A történelemkönyvek többnyire számos eseményt és személyt tárgyalnak. De mégis mit jelent ez a nagy kavalkád? Vajon melyek az igazán fontos dolgok? Én magam igyekeztem mindig szem előtt tartani ezeket a kérdéseket. A múltban számos sorsfordító eseményre került sor, és rengeteg fontos történelmi személyiség élt, amelyek és akik más történelemkönyvek lapjain bizonyára jelen vannak, ám ebből mégis hiányoznak. (A legnagyobb objektivitásra és korrektségre törekvő történelemírás is a kiemelések és kihagyások művészete. - OP)

A klasszikus korszak tárgyalását követően a könyv elsősorban Nyugat-Európával foglalkozik. Az európai civilizáció szempontjából Európa nem minden térsége bír ugyanakkora jelentőséggel. Az itáliai reneszánsz, a német reformáció, az angol parlamentáris demokrácia vagy éppen a francia forradalom - aligha vonható kétségbe, hogy ezek a történeti fejlemények nagyobb horderejűnek bizonyultak, mint például Lengyelország feldarabolása." (Bár épp most különösen jelentős, milyen hatással lehet Európa, s talán a világ további sorsának alakulására Lengyelországnak a korábbi történelme által meghatározott mai magatartása. - OP)

A mondandó íve a fejezetcímekkel:
 • A legrövidebb történet
 • Első fejezet - A klasszikus és a középkori Európa
 • Második fejezet - A modern Európa
 • Közjáték - A klasszikus érzület
 • A hosszabb történet
 • Harmadik fejezet - Inváziók és hódítások
 • Negyedik fejezet - Államformák I.
 • Ötödik fejezet - Államformák II.
 • Hatodik fejezet - Császárok és pápák
 • Hetedik fejezet - Nyelvek
 • Nyolcadik fejezet - A köznép
 • Közjáték - Mitől különleges Európa?
 • Pusztító erők
 • Kilencedik fejezet - Iparosodás és forradalom
 • Tizedik fejezet - Két világháború
S némileg kvintesszenciaként nézzünk bele, mitől különleges Európa!
"A kínai civilizáció hosszú időn keresztül fejlettebb volt az európainál. Ennek ellenére Európa vált azzá a térséggé, ahol először megvalósult a stabil gazdasági fejlődés, sor került az ipari forradalomra, ahol elsőként megjelent a képviseleti kormányzás, az egyéni szabadságjogok eszméje és a modernitás egyéb mérföldkövei." Hirst vonatkozó fejtegetései a legrövidebben talán abban összegezhetők, hogy az európai fejlődést mozgató legfőbb tényezők a hatalom töredezettsége és strukturális instabilitása volt mind az országok (birodalmak) között, mind pedig azokon belül, továbbá az országokon belüli folyamatos versengés annak megtartásáért ill. megszerzéséért. Az ezek eredményeként fennálló mindenkori labilis hatalmi erőterekben így küzdött egymással a feudális főhatalom és a főnemesség, az egyházi és a világi hatalmi struktúra, majd a fejlődéssel ebbe az osztozkodásba léptek be az újgazdagok, a nagypolgárság, hoztak új instabilitást vagy átrendeződést háborúk és forradalmak. Mivel pedig a mindenkori főszereplőknek újra és újra meg kellett harcolniuk a hatalomért, mind a már meglévő, mind az újonnan felemelkedő ellenlábasaikkal, ehhez meg kellett szerezniük, másrészt megtartaniuk, és mindkét pozícióban bővíteniük az erőforrásaikat - íme a technológiai- (s persze haditechnikai-), gazdasági- és intézményi fejlődés mozgatóerői.

Részletek a könyvben. Érdekesek és tanulságosak!

SAJTÓSZEMLE

behaviour.hu, 2023. 07. 03.
Nagy Márton: a kis- és középvállalkozások súlya jelentős a magyar gazdaságban

eduline.hu, 2023. 07. 03.
Magyar fizikust választott tagjának a National Academy of Sciences

infovilag.hu, 2023. 07. 03.
Szalay Sándor akadémikust tagjának választotta a National Academy of Science - Infovilág

insiderblog.hu, 2023. 07. 03.
Kiválasztották a fenntarthatóságra fókuszáló európai startupokat -

mta.hu, 2023. 07. 03.
Karikó Katalin előadása fiatal kutatók számára

novekedes.hu, 2023. 07. 03.
25 vállalkozásba fektettek 3,5 milliárd forint kockázati tőkét az első negyedévben

computerworld.hu, 2023. 07. 03.
A hazai kkv-k adják a magyar gazdaság gerincét

Kossuth Rádió, Krónika 12:00, 2023. 07. 03.
Magyarország versenyképessége csak a kis- és közepes vállalkozások fejlődésével javulhat, mondta Nagy Márton

Magyar Nemzet, 2023. 07. 04., 12. oldal
Erősödik a gazdaság gerince
A magyar vállalkozások töretlen fejlődést mutatnak

Hajdú-Bihari Napló, 2023. 07. 04., 7. oldal
A gazdaság gerincét adják a hazai kkv-k

innoteka.hu, 2023. 07. 04.
Egy fiatal magyar kutató utazhat Stockholmba
"...A Magyar Innovációs Szövetség megrendezte a válogatót a Nobel-díj átadási ünnepségre, melyre a világ különböző országaiból maximum 25 fiatal kvalifikálhatja magát..."

zetapress.hu, 2023. 07. 04.
Dániel megy Stockholmba

Kossuth Rádió, Krónika 06:00, 2023. 07. 04.
Magyarország versenyképessége csak a kis- és közepes vállalkozások fejlődésével javulhat, mondta Nagy Márton

folyoiratok.oh.gov.hu, 2023. 07. 05.
A Magyar Innovációs Szövetség megrendezte a válogatót a Nobel-díj átadási ünnepségre

semmelweis.hu, 2023. 07. 05.
Idén a Semmelweis hét kutatója nyert el Bolyai János Kutatási Ösztöndíjat

blikk.hu, 2023. 07. 05.
89 éve hunyt el Marie Curie - A leghíresebb női tudós, akinek földi maradványai a mai napig sugároznak

computerworld.hu, 2023. 07. 05.
Erre lesz jó a Neumann János Program

webradio.hu, 2023. 07. 05.
Hankó Balázs: a Neumann János Program összekapcsolja az egyetemeket, a kutatóhelyeket és a gazdaságot

hir.ma, 2023. 07. 05.
Hankó Balázs: a Neumann János Program összekapcsolja az egyetemeket, a kutatóhelyeket és a gazdaságot

magyarhirlap.hu, 2023. 07. 05.
Hankó Balázs: Célunk, hogy Magyarország 2030-ra Európa tíz leginnovatívabb országa közé tartozzon

medicalonline.hu, 2023. 07. 05.
Cél, hogy a világ huszonöt leginnovatívabb országa közé tartozzunk

hirado.hu, 2023. 07. 05.
Államtitkár: A Neumann János Program összekapcsolja az egyetemeket, a kutatóhelyeket és a gazdaságot

Kossuth Rádió, Krónika 10:00, 2023. 07. 05.
Magyarország célja, hogy erősítse az innovációt a felsőoktatásban és a gazdasági életben, mondta Hankó Balázs

m1, Híradó M1 12:00, 2023. 07. 05.
A cél, hogy 2030-ra Magyarország a tíz legjobb innovátor között legyen Európában, mondta Hankó Balázs

Duna TV, 2023. 07. 05.
A cél, hogy 2030-ra Magyarország a tíz legjobb innovátor között legyen Európában, mondta Hankó Balázs

M5, 2023. 07. 05.
Egyre több fiatal választja a kutatói pályát hazánkban

m1, Híradó, 2023. 07. 05.
Elindult a Neumann János Program

magro.hu, 2023. 07. 06.
Ötödször vághatnak neki a magyar vállalkozások az agrárkihívások megoldásának

nkfih.gov.hu, 2023. 07. 06.
Nobel-díj átadási ünnepség

computerworld.hu, 2023. 07. 06.
A ELKH-KOKI kutatói új eredményeket értek el az agykutatásban

dunaonline.hu, 2023. 07. 06.
Innovációs projektben vett részt az egyetem

delmagyar.hu, 2023. 07. 06.
Óriásit lépnek előre a szegedi "Szilícium-völgy" megvalósításában - Galéria

Kossuth Rádió, Krónika 06:00, 2023. 07. 06.
Erősíteni kell itthon az innovációt a gazdaságban és a felsőoktatásban, mondta Hankó Balázs

Petőfi Rádió, 2023. 07. 06.
Erősíteni kell az innovációs a felsőoktatásban és a gazdasági életben, mondta Hankó Balázs

m1, Híradó M1 12:00, 2023. 07. 06.
Elindult a Neumann János Program

Trade magazin, 2023. 07. 07., 20. oldal
Glósz és Társa: Egyre inkább fontossá válik a szellemivagyon-gazdálkodás

Délmagyarország, 2023. 07. 07., 1-2. oldal
9,5 milliárd forintból fejlesztik a Science Parkot

kepmas.hu, 2023. 07. 07.
A 18 éves leendő magyar űrmérnök találmányát már világbajnokságon is elismerték

webradio.hu, 2023. 07. 07.
Bódis László: az innováció sikere az iparvállalatok, az egyetemek és kutatóintézetek szimbiózisán múlik

hirado.hu, 2023. 07. 07.
Államtitkár: Az innováció sikere az iparvállalatok, az egyetemek és kutatóintézetek szimbiózisán múlik

Kossuth Rádió, 2023. 07. 07.
A magyar gazdaság, az innováció akkor lesz sikeres, ha az iparvállalatok és az egyetemek, kutatóintézetek szimbiózisban, jól tudnak együtt dolgozni, mondta Bódis László

ma.hu, 2023. 07. 08.
Bódis László: az innováció sikere az iparvállalatok, az egyetemek és kutatóintézetek szimbiózisán múlik

napi.hu, 2023. 07. 08.
A KKV és az IT-szektornak is jó a mesterséges intelligencia, de fontos feloldani az ellentmondásokat

nrgreport.com, 2023. 07. 08.
Ezek a leginnovatívabb fenntarthatóságra fókuszáló európai startupok

magyarhirlap.hu, 2023. 07. 09.
Viczián Dániel lesz a 42. Stockholm International Youth Science Seminar magyar résztvevője

szegedma.hu, 2023. 07. 09.
Radnótis diákot delegálnak a Nobel-díj átadási ünnepségére Magyarországról

radio88.hu, 2023. 07. 09.
A szegedi Radnóti Miklós Kísérleti Gimnázium végzős diákja is részt vehet a Nobel Díj átadáson

webradio.hu, 2023. 07. 09.
Szegedi végzős gimnazistát delegál a MISZ a Nobel-díj átadási ünnepségére

infostart.hu, 2023. 07. 09.
Szegedi végzős gimnazistát delegál a MISZ a Nobel-díj átadási ünnepségére

promenad24.hu, 2023. 07. 09.
Szegedi végzős gimnazista képviselheti Magyarországot a Nobel-díj átadási ünnepségen

magyarnemzet.hu, 2023. 07. 09.
Szegedi gimnazistát delegál a MISZ a Nobel-díj átadási ünnepségére

hirek.sk, 2023. 07. 09.
Szegedi végzős gimnazistát delegál a MISZ a Nobel-díj átadási ünnepségére

szeged.hu, 2023. 07. 09.
Szegedi végzős gimnazistát, Viczián Dánielt delegálja a MISZ a Nobel-díj átadási ünnepségére

demedia.hu, 2023. 07. 09.
Szegedi végzős gimnazistát delegál a MISZ a Nobel-díj átadási ünnepségére

eduline.hu, 2023. 07. 09.
Szegedi végzős gimnazistát delegálnak a Nobel-díj átadási ünnepségére

computerworld.hu, 2023. 07. 09.
Szegedi végzős gimnazistát delegál a MISZ a Nobel-díj átadási ünnepségére

tudas.hu, 2023. 07. 09.
Szegedi végzős gimnazistát delegál a MISZ a Nobel-díj átadási ünnepségére

medicalonline.hu, 2023. 07. 09.
Szegedi végzős gimnazistát delegálnak a Nobel-díj átadásra

napi.hu, 2023. 07. 09.
Szegedi végzős gimnazista is részt vehet a Nobel-díj átadásán

kepmas.hu, 2023. 07. 09.
Körösfőről Dallasba - a 18 éves Kovács Nóra robotot épített, hogy felvegye a harcot a városi szeméttel

webradio.hu, 2023. 07. 10.
A Radnóti egy végzős diákja is ott lehet a Nobel-díj átadási ünnepségén

palyazatihirek.eu, 2023. 07. 10.
Széchenyi Terv Plusz pályázatok - 79 milliárd forint támogatás innovációs pályázatokra a Neumann János Programban

eduline.hu, 2023. 07. 10.
Hányan jelentkeztek idén a természettudományos alapszakokra?

hirek.prim.hu, 2023. 07. 10.
Kiderült, ki képviseli a magyar fiatalokat az idei Nobel-díj átadáson

hirextra.hu, 2023. 07. 10.
A fiatal magyar kutató lesz ott a Nobel-díj átadáson

innoportal.hu, 2023. 07. 10.
Hankó: biztosított a Horizont Európa programban való részvétel a magyar kutatók számára

magyarnemzet.hu, 2023. 07. 10.
A mesterséges intelligencia lehet az új ipari forradalom

szegeder.hu, 2023. 07. 10.
Idén egy szegedi gimnazista képviseli hazánkat a Nobel-díj átadási ünnepségén Stockholmban

delmagyar.hu, 2023. 07. 11.
Szegedi fiatal is ott lesz a Nobel-díj átadásán

fataj.hu, 2023. 07. 11.
Gábor Dénes-díj 2023 - pályázati felhívás

innoportal.hu, 2023. 07. 11.
Szegedi végzős gimnazistát delegál a MISZ a Nobel-díj átadási ünnepségére

kisalfold.hu, 2023. 07. 11.
A nagykövetségek tudományos és technológiai attaséinak mutatta be a ZalaZONE-t a Széchenyi István Egyetem

webradio.hu, 2023. 07. 11.
Csák János: nincs jobb, mint fiatalokkal dolgozni

hirado.hu, 2023. 07. 11.
Csák János: Nincs jobb, mint fiatalokkal dolgozni

demokrata.hu, 2023. 07. 11.
Csák János: Nincs jobb, mint fiatalokkal dolgozni

varosikurir.hu, 2023. 07. 11.
Csák János kulturális és innovációs miniszter vagy végzetesen ostoba, vagy hihetetlenül cinikus

magyarhirlap.hu, 2023. 07. 11.
Csák János: Nincs jobb, mint fiatalokkal dolgozni

promenad24.hu, 2023. 07. 11.
Csák János: nincs jobb, mint fiatalokkal dolgozni

Rádió1, 2023. 07. 11.
Szegedi végzős gimnazistát delegál a MISZ a Nobel-díj átadási ünnepségére

Délmagyarország, 2023. 07. 12., 1,4. oldal
Szegedi fiatal a Nobel-díj átadásán

demokrata.hu, 2023. 07. 12.
Államtitkár: Jó ma magyar egyetemistának lenni

Radiocafe, Millásreggeli, 2023. 07. 12.
Interjú Hankó Balázzsal, a Kulturális és Innovációs Minisztérium államtitkárával

m1, Híradó M1 15:00, 2023. 07. 12.
Húsz fiatal mutatkozott be ötleteivel az EFOTT-on rendezett HSUP Demo Day elnevezésű konferencián

novekedes.hu, 2023. 07. 13.
A Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala több szabadalmat, védjegybejelentést szeretne

gondola.hu, 2023. 07. 13.
Viczián Dániel ifjú kutató vehet részt a Nobel-díj ünnepségén

refresher.hu, 2023. 07. 13.
Egy magyar gimnazista is ott lesz a Nobel-díj átadási ünnepségén

ictglobal.hu, 2023. 07. 13.
Junior robotfejlesztőink remekül szerepeltek a RoboCupon

innoteka.hu, 2023. 07. 13.
Pályázati felhívás - Gábor Dénes-díj 2023

magyarhirlap.hu, 2023. 07. 13.
A közös növekedés a legjobb módja a kockázatcsökkentésnek

weborvos.hu, 2023. 07. 13.
A "Karikó-módszer": útravaló fiatal kutatóknak

mta.hu, 2023. 07. 13.
"Egy biológus gondolatai a kutatásról" - Karikó Katalinnak a Fiatal Kutatók Akadémiája rendezvényén tartott előadása videón

infovilag.hu, 2023. 07. 13.
A "Karikó-módszer": a lány, aki kutató akart lenni, avagy útravaló fiataloknak - Infovilág

Magyar Nemzet, 2023. 07. 14., 10. oldal
Visszatér az aktív iparpolitika

Szabad Föld, 2023. 07. 14., 3. oldal
Fiatal magyar kutató a Nobel-díj átadásán

news.sk, 2023. 07. 14.
Viczián Dániel ifjú kutató vehet részt a Nobel-díj ünnepségén

digitalhungary.hu, 2023. 07. 14.
A Hungarian Startup University Program (HSUP) legjobb projektjei DemoDay-en mutatkoztak be

novekedes.hu, 2023. 07. 14.
Kiderül, hogy áll Magyarország az európai innovációs rangsorban

u-szeged.hu, 2023. 07. 14.
Hogyan legyél sikeres startupper? - Lezárult a HSUP program a szegedi egyetemen

computerworld.hu, 2023. 07. 14.
Idén is bárki jelölhet hazai menedzsert a Gyurós Tibor-díjra

digitalhungary.hu, 2023. 07. 14.
A Hungarian Startup University Program (HSUP) legjobb projektjei DemoDay-en mutatkoztak be

muszaki-magazin.hu, 2023. 07. 14.
GÁBOR DÉNES-DÍJ 2023 - felterjesztési felhívás

radio88.hu, 2023. 07. 14.
Már lehet pályázni a Dél-alföldi Innovációs Díjra

Rádió Bézs, Tehetségek, 2023. 07. 14.
Interjú Viczián Dániellel, a 32. Országos Tudományos és Innovációs Olimpia 3. díjas fiataljával, aki idén képviselheti a Nobel-díj ünnepségen Magyarországot.

Új Néplap, 2023. 07. 15., 5. oldal
A nemzetközi diákolimpiára készültek az ifjú csillagászok

computerworld.hu, 2023. 07. 16.
Ezek a legsikeresebb magyar egyetemi startupok

kanizsaujsag.hu, 2023. 07. 17.
Idén is táboroztak a kistudósok

napi.hu, 2023. 07. 18.
Türelmetlenül várják a kutatás-fejlesztési forrásokat az innovátorok, egyelőre hiába

webradio.hu, 2023. 07. 18.
Szeged egyik legfiatalabb zsenije a 2023-as Nobel-díj átadóra készül

bdpst24.hu, 2023. 07. 18.
NKE-s hallgatók a Hungarian Startup University Programon

webradio.hu, 2023. 07. 18.
Negyven NKE-s hallgató vett részt egyetemi szintű startup-képzésen

webradio.hu, 2023. 07. 18.
Varga Mihály: újabb beruházással erősödik az egészségipari gyártás és kutatás-fejlesztés

hirado.hu, 2023. 07. 18.
Varga Mihály: Újabb beruházással erősödik az egészségipari gyártás és kutatás-fejlesztés

atv, Egyenes beszéd, 2023. 07. 18.
Interjú Csák János kulturális és innovációs miniszterrel 1.

biztonsagpiac.hu, 2023. 07. 19.
Negyven NKE-s hallgató vett részt egyetemi szintű startup-képzésen

hrportal.hu, 2023. 07. 19.
NKE-s hallgatókat képeztek startupperekké

tudas.hu, 2023. 07. 19.
Negyven NKE-s hallgató vett részt egyetemi szintű startup-képzésen

webradio.hu, 2023. 07. 19.
Befektetőkhöz kerülhetnek az ELTE-s ötletek

index.hu, 2023. 07. 19.
A brit kutatókat visszavették a nagy költségvetésű európai tudományos programba

webradio.hu, 2023. 07. 19.
IVSZ: új készségeket követel meg a mesterséges intelligencia a munkavállalóktól

ictglobal.hu, 2023. 07. 20.
25 ezer eurót kaphat, egy jó meditech ötletért

computerworld.hu, 2023. 07. 20.
Nem kevés NKE-s hallgató vett részt egyetemi szintű startup-képzésen

magyarhirlap.hu, 2023. 07. 20.
Pénzt hozó fejlesztésekkel álltak elő az NKE diákjai

storeinsider.hu, 2023. 07. 20.
Komposztfarm is nyert az egyetemisták ötletversenyén

hirklikk.hu, 2023. 07. 20.
Kapkodnak a befektetők az ELTE-hallgatóiért

tudas.hu, 2023. 07. 20.
Befektetőkhöz kerülhetnek az ELTE-s ötletek

kamaraonline.hu, 2023. 07. 20.
Befektetőkhöz kerülhetnek az ELTE-s ötletek

ictglobal.hu, 2023. 07. 20.
Hogyan változik a kockázati környezetet?

dunaonline.hu, 2023. 07. 21.
Húsz egyetemi startup csapat mutatkozott be

napi.hu, 2023. 07. 22.
Óriásit ugrott a rangsorban a BME

profitline.hu, 2023. 07. 24.
Befektetőkhöz kerülhetnek az ELTE-s ötletek

ictglobal.hu, 2023. 07. 24.
Készen áll vállalata az ipar 5.0-ra?

kkvmagazin.com, 2023. 07. 24.
Milyen készségekre lesz szükségük a munkavállalóknak az MI-korszakban
Milyen készségekre lesz szükségük a munkavállalóknak az MI-korszakban

Vas Népe, 2023. 07. 25., 9. oldal
Startup-képzés hallgatóknak

u-szeged.hu, 2023. 07. 25.
A Magyar Innovációs Szövetség ötödik elnöki ciklusában is talál kihívásokat Szabó Gábor
Szerkesztő: Pazsák Zsófia, Design: Visualia Stúdió, Felelős kiadó: Dr. Szabó Gábor. A Hírlevél minden páratlan hét keddi napján jelenik meg, és aznap internetes portálunkon is olvasható.
Hírlevélszerkesztőség: 1116 Budapest, Fehérvári út 108-112.
tel.: (+36 1) 2000-731, e-levél: innovacio@innovacio.hu
A Hírlevélre a www.innovacio.hu c. portálon lehet regisztrálni.