XXXIII. évf. | 2023. Július 4. | 13. szám

Hírek
Magyar Innovációs Szövetség
MAFITUD
Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala
Eötvös Loránd Kutatási Hálózat
Várható esemény
Pályázati felhívás
Szakirodalomfigyelő
SajtószemleHÍREK | MAGYAR INNOVÁCIÓS SZÖVETSÉG

Felhívjuk kedves Olvasóink figyelmét, hogy a Magyar Innovációs Szövetség Hírlevele a nyári időszakban ritkábban jelenik meg.
A következő megjelenés időpontja 2023. augusztus 1.

MISZ alakuló elnökségi ülés

A MISZ alakuló elnökségi ülésére 2023. június 21-én került sor a Szövetség székhelyén.

Az alakuló elnökségi ülés levezető elnöke Dr. Jakab László ügyvezető igazgató volt. A májusi tisztújító közgyűlésen megválasztott elnökségi tagok egyhangúlag elfogadták a napirendi pontokat, jóváhagyták és aláírták az elfogadó nyilatkozatokat, pár szóban bemutatkoztak, majd egyhangúlag elfogadták a beszámolót a legutóbbi elnökségi ülés óta végzett munkáról.

Dr. Pakucs János beszámolt a jelenlegi MISZ részesedésekről. Dr. Szabó Gábor emlékeztette az elnökséget, hogy a felmerült tulajdonrészek eladásánál partnernek kell lenni. A VRIC Nonprofit Kft.-ben tulajdonolt MISZ részesedés eladását az elnökség egyhangúlag elfogadta.

Ezt követően Dr. Jakab László beszámolt a tagozatok alakulásáról, először a Felsőoktatási Tagozat ülésről és annak jövőjéről. Utána az Agrár Tagozatban elkezdődött munkáról, a Tagozat új elnöke, Dr. Balla Zoltán megkezdte a munkát és a MISZ-szel közösen InnoFeszt nevű rendezvényt szeretnének tartani nem csak a tagozatnak, hanem az egész Szövetségnek még idén júliusban. A K+F Tagozat vezetését Somogyi Mikós vette át, ahol szeptemberre terveznek indító megbeszélést. A Startup Tagozat pedig egy sok résztvevős Facebook csoportot működtet, akinek Hild Imre a vezetője.

Dr. Szabó Gábor azt javasolta, hogy 2023 év végéig bízza meg az elnökség Dr. Jakab Lászlót megbízott ügyvezető igazgatónak, majd koraősszel bonyolítson le a Szövetség egy pályázatot az ügyvezető igazgatói posztra. Az elnökség egyhangúlag elfogadta a felvetését.

Az elnökség megállapodott abban, hogy szeptember folyamán a választmányi alakuló ülést a következő elnökségi üléssel együtt - Goldfárth József meghívására - a Mol Toronyban tartaná a MISZ.

Az idei évben először szerepelt a tudomány kategórián belül az innováció is, ezért a Magyar Innovációs Szövetség a Prima Primissima díjra jelölést terjesztett fel.

Az egyebek napirendi pontban szó esett az Országos Tudományos és Innovációs Olimpia júniusi kétnapos kiállításáról, a zsűri megfeszített munkájáról, s a sikeresen megszervezett díjátadó gáláról is. Levonva a tanulságokat, feldolgozva a tapasztalatokat, a MISZ fog tenni egy javaslatot az OTIO zsűrinek, amiről még lehet beszélni a későbbiekben. A témához hozzászólt Laufer Tamás, Dr. Greiner István, Dr. Ábrahám László, Dr. Szabó Gábor, Dr. Pakucs János és Dr. Jakab László is. Laufer Tamás még kiemelte, hogy nagy siker volt, hogy Karikó Katalin eljött és motiválta a fiatalokat. Dolgozni kell azon, hogy jövőre ki legyen a meghívott.

Dr. Greiner István felhívta az elnökség figyelmét a Kiváló Kutatóhely minősítés vállalkozásoknak pályázatra, melyet az MTA írt ki. Kérte az elnökséget, hogy népszerűsítse a pályázatot. Dr. Keserű György megköszönte az említést, tagja a bizottságnak, akik megalkották a minősítés metodikáját, és elmondta, hogy a Magyar Innovációs Nagydíj feltételrendszerét vették alapul.

Farkas József megkérdezte, hogy a frissen alakul elnökségnek ezentúl mi lesz a teendője? Monszpart Zsolt javasolta, hogy az újoncokat terheljék meg azzal, hogy új víziókat, terveket és stratégiákat hozzanak létre. Mozgassák a MISZ-t, mert a szellemi kapacitásból rengeteg dolgot ki lehet hozni. Az elnökség megállapodott, hogy a következő ülésen már előveszik a stratégiát és a feladatokat, hogy nekiállhasson a Szövetség az érdemi munkának.

MISZ Agrár tagozat megbeszélés

MISZ Agrár Tagozat megbeszélés volt 2023. június 19-én, tagszervezetünknél az Elitmag Kft-nél, Sándorfy András ügyvezető és dr. Balla Zoltan Agrár Tagozat elnökkel. A találkozón a felek megállapodtak abban, hogy közösen megszerveznek egy fesztivált, melynek központjában az agrárinnovációk és az élettudományok állnak majd. Az eseményre az összes MISZ tag részvételére számítanak. A megbeszélésen jelen volt még Dr. Jakab László, ügyvezető igazgató és Pazsák Zsófia, ügyvezetőigazgató-helyettes is.

MISZ vélemény a DIMOP-Plusz felhívás tervezeteiről

2023. június 7-én a DIMOP Plusz Monitoring Bizottság felkérte a Magyar Innovációs Szövetséget, hogy véleményezze a DIMOP-Plusz felhívás tervezeteit.

A vélemény teljes szövege itt olvasható.

ISPIM 2023

A globális jelenléttel bíró, az innováció menedzsment szakma vállalati és akadémiai szereplőit összefogó szervezet, az International Society for Professional Innovation Management (IPSIM, https://www.ispim-innovation.com/) 2023. június 4-7. között Ljubljanában tartotta éves konferenciáját, mintegy 550 fő részvételével. A rendezvény fókuszában ezúttal az innováció és a körforgásos gazdaság kapcsolata állt. A MISZ-t két, régiós igazgatónk, dr. Mogyorósi Péter, az LC Innoconsult ügyvezetője és dr. Kristóf Péter, a Pécsi Tudományegyetem kancellári tanácsadója, valamint dr. Deák Csaba választmányi tag, a Miskolci Egyetem egyetemi tanára képviselték. Utóbbi két tagunk előadóként is szerepelt a programban.

Magyarország Müncheni Főkonzulátusán tudományos és technológiai (TéT) szakdiplomata munkakör került létesítésre

Az innováció területet is magába foglaló munkakört első ízben Gurza László, a Külgazdasági és Külügyminisztérium felkészülő TéT szakdiplomatája fogja első ízben betölteni 2023 augusztusától. Tekintettel az innováció nemzetközi fontosságára, s segítve a szakdiplomata hatékonyabb felkészülést Dr. Jakab László, Szövetségünk ügyvezető igazgatója személyesen fogadta 2023. június 28-án egy egyeztető beszélgetésre.

BME U[S]3 AI Pitch Competition verseny

A BME FIEK innovációmenedzsmenttel és inkubációval foglalkozó csoportja, a BME U[S]3 2023. június 12-én mintegy 110 fő részvételével rendezte meg a BME U[S]3 AI Pitch Competition versenyét.

A döntőbe jutott 12 projektet egy öttagú zsűri hallgatta meg és segítette kérdéseivel, majd hosszas mérlegelés után 3 kategóriában nevezett meg győztest, és egy különdíjat is kiosztott.

További információk a következő linken.

MRC-100

Pályára állt és megkezdte működését az MRC-100, az ötödik Műegyetemi diákműhold. A BME Villamosmérnöki és Informatikai Karán készült legújabb űreszközt 2023. június 22-én helyi idő szerint 14:10-kor bocsátották ki a hordozóeszközből. A fejlesztőcsapat földi állomásán június 23-a éjjel 0:21-0:33 közötti áthaladása során vették az MRC-100 rádiójeleit, az adatok alapján a műhold helyi idő szerint 15:00-kor bekapcsolt és megkezdte működését, minden rendben üzemel, az adatok és a paraméterek a vártnak megfelelnek.

További információk a következő linken.

Ingyenesen letölthető, tünetellenőrző applikációt készített tagintézményünk, a Semmelweis Egyetem

A Semmelweis HELP névre hallgató applikáció és weboldal abban nyújt segítséget a szülőknek, hogy a gyermekeik betegsége, vagy balesete (égés, állati harapás, rovarcsípés stb.) esetén mikor kell elindulniuk az ügyeletre, kórházba, illetve otthon hogyan enyhíthetők az észlelt tünetek. A hazai szinten egyedülálló fejlesztés az egyetem gyermekorvosai és kommunikációs szakemberei által létrehozott tudásbázison alapul, amely több, mint 220 gyermekbetegséget tartalmaz. A Semmelweis HELP-et két éves munkát követően június 14-én mutatták be a nagyközönségnek. Az applikáció június 14-től ingyenesen letölthető az AppStore-ból és a Play Áruházból is, illetve elérhető http://help.semmelweis.hu címen. A fejlesztés egyetemi forrásból, és a Richter Gedeon Nyrt. támogatásával valósult meg.

A közlemény teljes szövege az alábbi linkre kattintva érhető el: https://semmelweis.hu/mediasarok/2023/06/14/ingyenesen-letoltheto-tunetellenorzo-applikaciot-keszitett-a-semmelweis-egyetem/

MAFITUD

Nemzetközi Élővilág Kutató Hét, Svájcban

A Schweizer Jugend Forscht 1989 óta évente rendezi meg a Nemzetközi Élővilág Kutató Hetet, a Svájci Alpokban. A rendezvényen 25 kiválasztott középiskolás fiatal vehet részt Svájcból és külföldről. Magyarországról eddig összesen 13 fiatal utazhatott ki a Magyar Innovációs Szövetség delegáltjaként.

Az idei, 2023. június 17. és 24. között megrendezett Nemzetközi Élővilág Kutató Hét helyszíne Tschierv volt, a kutatások Val Müstair területén zajlottak. Az eseményen Bartúcz Anna, a 32. Országos Tudományos és Innovációs Olimpia kiemelt dicséretben részesített fiatalja (a Ceglédi Kossuth Lajos Ginázium diákja) vett részt, a MATEHESZ támogatásával. A kutatóhét többi résztvevője Svájcból, Svédországból, Csehországból, Németországból, Portugáliából és Észtországból érkezett.
Anna a Liliumokkal foglalkozó csapatot választotta. A völgyben sétálva a vadonban liliumokat kellett keresniük (lilium bulbiferum és lilium martagon). Ezeknek az élőhelyeit vizsgálták meg: PH-t mértek, beskálázták napfény és víz szerint, és képeket készítettek a virágokról és a körülöttük lévő növényekről. Végül 281 virágot vizsgáltak meg, és arra a következtetésre jutottak, hogy a két megvizsgált virágfaj teljesen más körülmények között élnek.

Stockholm International Youth Science Seminar

A Magyar Innovációs Szövetség, mint a Stockholm International Youth Science Seminar (SIYSS) magyarországi képviselője 2002 óta minden évben delegálhat egy fiatal magyar kutatót a Nobel-díj átadási ünnepségre és az azt megelőző egyhetes stockholmi tudományos fórumra.

Az idei kiválasztásra 2023. július 3-án került sor, Szövetségünk székhelyén. 6 fiatal meghallgatása után a MISZ által felkért háromfős zsűri döntött a részvételről. A zsűri tagjai voltak:
 • Dr. Kroó Norbert, akadémikus, MTA
 • Dr. Madarász Emília, az MTA Kísérleti Orvostudományi Kutatóintézet kutatócsoport-vezetője;
 • Dr. Pakucs János, a MISZ tiszteletbeli elnök;
 • Dr. Jakab László, OTIO zsűrielnök, MISZ ügyvezető igazgató;
 • Mészáros Botond, a 2022. évi SIYSS magyar résztvevője.
A döntés értelmében a 2023 decemberében megrendezésre kerülő 42. Stockholm International Youth Science Seminar magyar résztvevője Viczián Dániel, a 32. Országos Tudományos és Innovációs Olimpia III. díjasa, "Antioxidáns hatású enzimutánzó nanokompozitok előállítása" c. munkájával. Dániel a Szegedi Radnóti Miklós Kísérleti Gimnázium végzős diákja.

Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala

Új szabadalmi kutatási szolgáltatásokat kínál a Visegrádi Szabadalmi Intézet

Kutatási szolgáltatásokkal bővíti szabadalmi hatósági eljárásait a Visegrádi Szabadalmi Intézet (VSZI) annak érdekében, hogy a magyar feltalálók jutányosan és gyorsan nemzetközi védelem alá tudják helyezni innovatív ötleteiket. A szolgáltatás 2023. október 1-jétől érhető el.

A magyar kezdeményezésre 2016-ban létrehozott Visegrádi Szabadalmi Intézet megalapítása óta arra törekszik, hogy kedvező feltételeket teremtsen a négy visegrádi ország (Csehország, Lengyelország, Magyarország és Szlovákia) azon vállalkozásai és feltalálói számára, akik a világ 157 országára kiterjedő szabadalmi együttműködési megállapodás rendszerét (PCT) igénybe veszik.

A 2023. október 1-jével bevezetni tervezett újdonságkutatási és szabadalmazhatósági véleménnyel kiegészített újdonságkutatási szolgáltatások hozzásegítik az ügyfeleket, hogy a lehető legkorábban, már a formális szabadalmi bejelentés megtételét megelőzően is megismerjék azokat az információkat, amelyek hozzájárulhatnak a sikeres oltalomszerzéshez.

"A VSZI célja az új szolgáltatásokkal, hogy tovább segítse a bejelentőket a nemzetközi szabadalmi rendszer hatékonyabb igénybevételében és a megalapozottabb oltalomszerzési döntéshozatalban. Ezzel is alapvetően a V4-ek nemzeti innovációs szereplőit és ökoszisztémáit kívánjuk támogatni, ugyanakkor az új szolgáltatások nemcsak a visegrádi szerződő államokban és a szomszédos országokban honos érdeklődők számára lesznek elérhetőek, hanem azokat származási országtól függetlenül bárki igénybe veheti" - emelte ki Stadler Johanna, a Visegrádi Szabadalmi Intézet igazgatója.

Az új, angol nyelven igénybe vehető szolgáltatások kedvező, 800, illetve 950 eurós áron, és rendkívül gyorsan, legfeljebb négy hét alatt elérhetővé teszik azokat a releváns információkat, amelyeknek a birtokában megalapozott döntés hozható a szabadalmi bejelentés megtételéről. A szolgáltatások igénybevételét tovább könnyíti, hogy nincsenek bonyolult alaki követelmények a találmányok ismertetésével kapcsolatban.

"A Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala azért dolgozik, hogy régiónk minél több innovatív vállalkozása tudjon külföldön is szabadalmi oltalmat szerezni. Ebben a Visegrádi Szabadalmi Intézetre olyan partnerként tekintünk, amely a magyar szabadalmi bejelentők segítése mellett szolgálja régiónk összetartozását, egymás jobb megértését, és lehetővé teszi azt is, hogy a V4-ek szabadalmi bejelentői könnyebben tudjanak érvényesülni a nemzetközi piacokon. Mindez jól reagál a kormány Neumann János Programban lefektetett célkitűzésére, amely a vállalkozások, egyetemek, kutatóhálózatok iparjogvédelmi aktivitását kívánja fokozni" - hangsúlyozta Farkas Szabolcs, a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatalának elnöke.

Az új szolgáltatások igénybevétele semmilyen formában nem veszélyezteti a megoldás szabadalmi oltalomszerzését, mivel az ismertetett találmány (műszaki megoldás, eljárás) titokban marad, nem kerül közzétételre sehol. Amennyiben pedig a kapott eredmények alapján az ügyfél szabadalmi bejelentéssel él, a szolgáltatások keretében kapott információk segítségével rugalmasan alakíthatja a bejelentést az eredményes oltalomszerzés érdekében.

A Visegrádi Szabadalmi Intézet jelenlegi szolgáltatásaival kapcsolatos információk az alábbi honlapon érhetők el: https://vpi.int/hu/

Eötvös Loránd Kutatási Hálózat

Együttműködési megállapodást kötött az ELKH és a Miskolci Egyetem a felsőoktatás, a tudomány és a magyar társadalom számára hasznos közös eredmények elérésének támogatása érdekében

Együttműködési megállapodást kötött a Miskolci Egyetem és az Eötvös Loránd Kutatási Hálózat annak érdekében, hogy a felsőoktatás, a tudomány, és ezáltal az egész magyar társadalom számára hasznos eredmények elérését támogassák. A felek közös pályázatok, együttműködésre épülő kutatási projektek, hazai és nemzetközi konferenciák, továbbképzések szervezésében dolgoznak közösen. Emellett törekednek a doktori képzés erősítésére, így közös témakiírásokkal segítik a doktori képzésben részt vevő hallgatók kutatómunkáját.

További információk: Együttműködési megállapodást kötött az ELKH és a Miskolci Egyetem a felsőoktatás, a tudomány és a magyar társadalom számára hasznos közös eredmények elérésének támogatása érdekében

Az ELKH kutatóhálózatból 65 kutató nyert Bolyai János Kutatási Ösztöndíjat az idei pályázaton

Kihirdették a 2023. évi Bolyai János Kutatási Ösztöndíj nyertes pályázóit, akik közül 65-en az Eötvös Loránd Kutatási Hálózat (ELKH) kutatói. A díj célja a kutatás-fejlesztési tevékenység ösztönzése és elismerése olyan kutatók körében, akik még nem töltötték be a 45. életévüket, rendelkeznek tudományos fokozattal, de az MTA doktora címmel még nem. A Bolyai-ösztöndíjat az MTA Bolyai János Kutatási Ösztöndíj Kuratóriuma ítéli oda, amely a szaktudományok egy-egy képviselőjét tömörítő tudományos társulás.

További információk: Az ELKH kutatóhálózatból 65 kutató nyert Bolyai János Kutatási Ösztöndíjat az idei pályázaton

Várható esemény


Nemzeti Agrárgazdasági Kamara nagyvállalati-startup program

Idén ősszel ötödik alkalommal indul a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara nagyvállalati-startup programja, a NAK TechLab inkubációs program. A program fő célja, hogy elősegítse a startupok és a kkv-k, valamint az agrár nagyvállalatok közötti együttműködést, ezzel növelve a szektor digitalizációs szintjét.

Az inkubációs programban szakmai és üzleti mentorálásokkal és piaci validálással segítik a startupokat és a kkv-kat abban, hogy tökéletesíthessék terméküket, ezáltal közelebb jutva a nagyvállalati együttműködéshez. A NAK TechLab inkubációs programja által a cég új piaci szegmensre és kapcsolatokra tehet szert, vagy akár az eddigi tevékenységtől eltérő, új irányokkal is megismerkedhet.

A 3 hónapos inkubációs programmal kapcsolatos részletek az alábbi linken érhetők el.

PÁLYÁZATI FELHÍVÁS


Holnap Városáért Díj

2023-ban ismét meghirdetésre kerül a Holnap városáért Díj, melyre először - a City Hungary Program részeként - 2013-ban először lehetett pályázni. Főpartnere a Magyar Innovációs Szövetség. A Holnap városáért Díj védjegyhasználatára önkéntes a pályázat.

Pályázható kategóriák:
1/ Az intelligens, okos városért
2/ A tiszta városért - a felelős hulladékgazdálkodásért
3/ Természeti erőforrás-hatékonyság (föld, víz, levegő védelme, energia...)
4/ Üzlet a városért
5/ Fenntartható közösségek - a kultúra, művészet és a szellemi örökség megőrzéséért
6/ Mozgásban a város - a fenntartható szállításért és közlekedésért
7/ Egészséges városért
8/ Fenntartható városért (rendszer szintű fenntartható városmodell)

A regisztráció határideje: 2023. július 14.
A pályázati anyagok leadási határideje: 2023. július 20.

Lásd a részletek itt:
https://www.cityhungary.eu/holnapvarosaertdij/nevezes/

További információ: takacs.andrea@atlantispress.hu; +361-352-0957

SZAKIRODALOMFIGYELŐ


Mérő László: A tökéletes tökéletlenség - - Ötperces esszék a lélek, a matek és az élet dolgairól - Tericum Kiadó, 2023
Dr. Osman Péter ismertetése

"Nem mindegy, kivel hallgat az ember."
(Forrásmegadás nélküli idézetek a könyvből, nyitótól záró idézőjelig, kiemelések tőlem.) Mérő számos remek könyvéről szóltunk már itt, valamennyi a Tericum jó választását dicséri. Érdemes újból és újból olvasni azokat is. Kimagasló mestere, miként hozza közelebb minden érdeklődőhöz a gondolkodásmódokat, amelyek az embert intelligenssé teszik, s megmutassa, valójában hogyan is működünk e téren - legyen bár szó a kapcsolataink, a döntéseink kezeléséről, a játékelméletről, a pénz és a gazdasági vállalkozás geneziséről, az élet egyéb dolgairól.

A Tericum ajánlójából: "A népszerű szerző húsz év termésének legjavából állítottunk össze hét esszéciklust, amelyekben a rövid írások lazán, mégis szervesen kapcsolódnak egymáshoz. Ebben a kötetben szerepel néhány olyan írás is, amelyet Mérő László kifejezetten ehhez a kötethez írt, mert úgy érezte, így válik teljessé az adott esszéfüzér. A korábban már megjelent írások nagy részét is átdolgozta, a körülötte levő írásokhoz illesztette, vagy egyszerűen csak csiszolt még rajtuk.

A hét esszéciklus nagyjából lefedi azokat a területeket, amelyekről a szerzőnek az utóbbi húsz évben mondanivalója volt. Egyetlenegy terület maradt csak ki, a politika. Nem azért, mert a szerző szégyelli a politikával kapcsolatos írásait, csak azok túl gyorsan avulnak el, így nem ide valók. (A politika szükségképp szétválaszt és szembeállíthat, azon kívül eső műveinek megjelenése viszont csorbítatlan ünnep minden gondolkodni szerető embernek egyaránt. Jó politikai mellékízektől zavartalanul örülni Mérő tudásának, észjárásának, előadóművészetének - OP) Maradt így is elég sokféle terület: a pszichológia, a matematika, a tudomány, a játékok és általában az élet dolgai.

A könyv címének magyarázata helyett két idézet a könyvből: "Látszólag eléggé kanyargós volt az életutam, pedig végig egyetlen elv vezérelt, amit Kertész Ákos: Makra című regényének fontos mellékszereplőjétől tanultam: ha már csináljuk, csináljuk komolyan." és "Az arab könyvekben állítólag mindig van legalább egy sajtóhiba. Egyet ugyanis szándékosan tesznek bele, mert csak Allah lehet tökéletes. Az élet is csak azért jöhetett létre, mert a DNS-fonalak másolódása nem tökéletes, s így lehettek olyan másolási hibák, amelyek az élet újabb és újabb formáit alapozták meg. Ami tökéletes, az nem lehet élő. Ha van ez alól kivétel, csak egyetlenegy lehet: Isten. De a művészet, az mindenképp emberi dolog."

"Ami tökéletes, az nem lehet élő." Rengeteget lehet Mérőtől tanulni, de hat szóban is ad olyat, amin szinte a végtelenségig eltöprenghetünk, olyan örömmel boncolgatva a jelentését, ahogy a régi görögök a matematikát. Már miért ne lehetne? Miféle törvényszerűség zárja ezt ki, ha eltekintünk Mérő DNS-gondolatmenetétől? Lehetnek más utak módok a fejlődésre? Ám voltaképp mi is az élő? Mik a megkülönböztető kritériumok élő és élettelen között, s ha meghatározhatók, mennyire stabilak? Eléri-e valaha is a mesterséges intelligencia, hogy 'élővé' váljék, s ha igen, hogyan? S nem mellesleg: ha valóban Isten az egyetlen kivétel, ez egyben azt is jelenti-e, hogy Isten létezik? A mai tudomány roppant bölcsen azt mondja, hatáskörén kívül esik erre bármiféle választ keresni - s vajon a MI mikor jut el odáig, hogy szembe kerül a kérdéssel? Ott van akár Heisenberg felvetése: »A természettudományok kelyhéből az első korty ateistává tesz, a pohár alján azonban Isten vár rád.« (Werner Heisenberg, Across the Frontiers [New York 1974]), amivel arra utal, hogy a megismerésben eljutunk, legalább is még mindig, olyan végső kérdésekhez - pl akár a világegyetem, akár az élet genezise -, amelyekre nem találjuk a választ.

Nézzünk bele a könyvbe!
A hét esszéciklus:
 • Fix pontjaim - Benne, egyebek közt: • A tökéletes tökéletlenség • Egy világi csoda: a Rubik-kocka • Ha én iskolaigazgató lennék • Alapkönyveim • Három kedvenc regényem • A tartalmas hallgatás
 • A lélek dolgai (Mérő a matematikusi végzettsége mellett pszichológus, az ELTE Affektív Pszichológia Tanszék professzor emeritusa - OP): • Az intelligenciateszt • A tehetség • Zsenialitás • Mit gondol a golyó? • Beavatás • Telepátia
 • Emberi matek • Matekérvek • Hallgatólagos tudás • Káosz • Evolúció és eredendő bűn • Létezik-e véletlen? • Matematikai istenbizonyíték
 • Az élet dolgai • Magyarul mást jelent • Felelősség • Kompromisszum • Hazugság • A vörös farok • Sok út vezet a nirvánába
 • Emberi tudomány: • Agyunk hány százalékát használjuk? • Az intelligencia öröklődése • A tudomány hitele • Biofeedback
 • Játékok, rejtvények: • A létfontosságú játék • Mitől lesz jó egy játék? • A rejtvény és a tudattalan • Edutainment • A játéktervezés nagy pillanatai
 • Életem kanyarjai: • Hagyjátok, ez matekos • Hogyan lettem közíró? • Emlékezetes tévedéseim • Nagy álmok • Hazai pálya • Nemes dúvadak • Az én személyes csodám
Legyen szabad mindezt az utolsó esszé zárómondatával zárni - jelentése ott kiviláglik: "Ha ez a konok következetesség és kíméletlen szembenézés a tényekkel egy valódi csodához tudott vezetni, ahhoz, hogy minden logika ellenére megszerettem a németeket, akkor nem csoda, hogy a csodák világunk szerves részévé váltak."

Mike Berners-Lee: Nincs B bolygó - Kézikönyv a sorsdöntő évekhez - Pallas Athéné Könyvkiadó, 2020
Dr. Osman Péter ismertetése

Az A-val is mind nagyobb a baj: nem arra teremtődött/formálódott, amire a modern világ meghatározó erői egyre durvábban használják érdekeik szerint (fenntarthatóságról, társadalmi felelősségvállalásról szóló hangos frázisok füstfüggönye mögött), s kérdés, meddig bírja még?

A Goodreads ajánlójából: "Valahol legmélyen mind tudjuk, hogy ezek sorsdöntő évek az emberiség és a bolygónk számára, s hogy nem menekülhetünk el egy másik világba - ám akkor mit is tehet bármelyikünk a fenyegető végzet ellen? Ez a könyv sok válasszal szolgál, jól érthető és szórakoztató módon előadva, s meghökkentő statisztikákkal és elemzésekkel gazdagon megtöltve. Lenyűgöző kérdések köré szervezve, átfogó, kitekintő képet ad az előttünk álló legnagyobb környezeti és gazdasági kihívásokról, beleértve az energiaellátást, a klímaváltozást, az élelmezést, az éhezés megszüntetését, az újrahasznosítást, a biodiverzitást, a műanyaghulladékok és az antibiotikumok okozta szennyezést - hogy csak néhányat említsünk. Legyen bár Ön egy átlagos, lelkiismeretes polgár vagy egy politika-csináló, ez kézikönyvként szolgál, ténylegesen mit tehetünk annak érdekében, hogy segítsük javítani az emberiség sorsát ezen - a nekünk egyetlen - bolygón. Mindehhez gyakorlati útmutató, egyetemi tankönyv és téma szerinti segédkönyv egyben." (Kiemelések tőlem)

A szerzőről a Wikipediából: "A karbon-lábnyom angol kutatója és szakírója. A Lancaster Egyetem Társadalmi Jövő Intézete vezető professzora, és az Egyetem Környezet-Központjában működő "Small World Consulting" igazgatója és fő konzultánsa." Utóbbiról az Amazon: "Berners-Lee annak alapítója is, s az intézmény a világelsők egyike az ellátási láncok karbon-lábnyomának mérésében és menedzselésében."

A LIBRI Ajánlójából: "A kötet hiánypótlónak tekinthető, hiszen egyszerre vizsgálja a lehető legszélesebb perspektívában korunk szinte összes környezeti és gazdasági kihívását, és kérdőjelezi meg azt, ahogyan élünk és gondolkodunk. Egyszerre sokkolja, meglepi és meg is nevetteti az olvasót."

Két ajánlásból a könyvben idézettek közül: "Érzékletes és meggyőző helyzetértékelés, mi is történik Földünk bioszférájával és erőforrásaival. Azt gondolom, mindannyiunk örömére szolgálhat eme rendkívül informatív és átfogó ismeretterjesztő munka." - Martin Rees királyi csillagász, A jövőről: Az emberiség kilátásai című könyv szerzője

"Fenntarthatósággal kapcsolatos tudással bőségesen terített asztal, amelynek tartalmát akár egy ültő helyünkben is élvezettel elfogyaszthatjuk, de apró falatokért vissza-visszatérve is hasznunkra válik. Mindenképp bölcsebben fogunk távozni. Mike nem prédikálni akar nekünk, hanem melegséggel és szellemességgel osztja meg velünk meglátásait, könyve pedig nem is lehetne ennél időszerűbb." - David Shukman, a BBC tudományos szerkesztője.

"Egy kézikönyv mindenhez (innentől idézetek a könyvből, idézőjeltől idézőjelig): Ez a könyv az átfogó képet mutatja meg életünkről kicsiny bolygónkon. Nem más, mint egy bizonyítékokon alapuló gyakorlati útmutató a ránk váró sorsdöntő választások meghozatalához. Megmutatja, lehetőségünk van arra, hogy minden eddiginél jobb életet teremtsünk magunknak és elkerüljünk egy rosszabb vagy éppen egy számunkra nem is létező világot. Arról szól, hogy mindannyian tudunk változtatni, még ha a kihívások globálisak is. (Mindannyian? Talán, ha nagyon nagyon sokan összefogva próbáljuk - ezért is olyan erősek a törekvések mai világunkban a közösségek felmorzsolására, az önálló közös gondolkodás kiiktatására. - OP)

Azért is nevezem ezt a művet kézikönyvnek, mert a döntéshozatal minden szintjét segíteni szeretném vele, az egyénektől a kormányokig. (Milyen kár, hogy a döntéseket irányító értékek és érdekek a tényleges gyakorlatban oly gyakran nem a fenntarthatóságot biztosító, az emberiség szempontjából optimális megoldásokhoz, és azok érvényesítéséhez vezetnek! - OP)

A mindennapjainkban használható tippek keverednek a politikusoknak, választóknak és üzleti vezetőknek szánt üzenetekkel. Egyes részek az »intenzív osztállyal« foglalkoznak, azzal, hogy miként tudunk dolgozni az olyan ismert és kézzelfogható kihívásokon, mint a klímaváltozás, az élelmiszer-biztonság, vagy a biodiverzitás. Ezzel együtt és ettől elválaszthatatlanul vizsgálom azokat a mélyebb kérdéseket, hogy hogyan tudjuk már előre elkerülni az ilyen kihívásokat; ezek a »hosszú távú globális egészség« kérdései.

Szinte egyszerre kezdtem el foglalkozni mindennel, mert másfajta megközelítés egyszerűen nem működik. Nem lehet többé külön kezelni az élelmezés, energia vagy klímaváltozás technikai kérdéseit sem egymástól, sem az értékek, a gazdaságunk, sőt a gondolkodásmódunk problémáitól. Ezek egyszerűen mind túl szorosan függenek össze ahhoz, hogy a szokásos »egyszerre csak egy dologgal foglalkozzuk« megközelítésünk működhessen. Párhuzamosan kell foglalkoznunk ezekkel a komplex problémákkal, több tudományágat és szemléletmódot segítségül hívva. Ez alatt azt értem, hogy a könyvben a nagyon nagy képtől fokozatosan haladunk a részletek irányába, majd vissza, és szabadon, szükség szerint mozgunk a tudományágak között. Remélem, hogy ez az olvasó számára is érdekes kaland lesz!"

Érdi Péter - Szvetelszky Zsuzsanna: Repair - Hogyan hozhatjuk rendbe az elromlott tárgyakat, kapcsolatainkat és társadalmunkat - Typotex, 2023
Dr. Osman Péter ismertetése

Baj van a gyerekkel: rosszul tűri, hogy piszkálják, nem eléggé 'trendik' a holmijai. Mit, hogyan reparáljunk? A gyereket meggyőzni, ne is ügyeljen az ostobákra? Lehetetlen, hiszen sokkal többet van köztük, s természetes ösztöne elfogadásra vágyni. A holmijait cserélni le? Abszurd, mert semmi valódi baj velük, s holnapra már az új sem lesz eléggé trendi - ez a létalapja a mai, sanda és erőszakos piacgazdaságnak! Értelmesebb környezetbe járatni? Ez kábé egyenértékű azzal, hogy "Állítsák meg a Földet, ki akarok szállni!".

Ránk szakajtották a pazarlói társadalmat, hogy mások hasznára így pazaroljunk minden erőforrásunkkal, az eszközeinktől a legértékesebb kapcsolatainkig és közösségeinkig. Van-e még visszaút a normalitásba? Talán igen, de csak ha nagyon sokan együtt keressük, nagyon bölcsen, kitartóan ellenállva minden szirénénekek csábításának, csúcstechnológiás agymosásoknak. Kutya nehéz? Akárcsak értelmes embernek maradni az agresszíven az értelem ellen támadó környezetben. S nem is csak önmagának tartozik azzal az emberséges ember, hogy mindent megtesz ezért, sőt, ha bírja, még annál is többet, hanem az övéinek is. "Embernek lenni nagy betegség. És sajnos gyógyíthatatlan is." - írja Rejtő Jenő (Csontbrigád) a különös lényekről, akik mindenképp meg akarnak maradni emberséges embernek. Ezt a könyvet is azért írta két kiváló szakember, hogy segítsenek ebben.

Szvetelszky Zsuzsannát már ismerjük: Bodor-Eranus Elizával írt, A pletyka természete c. kitűnő könyvéről (Typotex, 2020) a Hírlevél 2021/4. számában szóltunk.

A mondandó veleje a könyv előszavából: "Városok esetében nem szokás elavulásról beszélni, pedig nagyon is felmerülhet ez a probléma. Egész társadalmak is elöregedhetnek és elsorvadhatnak - gazdaságuk, kormányzati struktúráik és társadalmi rendszerük. Ezeket rendbe kell hozni. Érdi és Szvetelszky tág keretrendszert biztosítanak, hogy végiggondolhassuk azt, aminek ők »a rendbe hozható társadalom« elnevezést adták. A tönkrement eszközök, játékok, barátságok vagy éppen társadalmi berendezkedések elhajítása helyett - "majd lesz helyette másik" - érdemes lenne megfontolni a rendbe hozás lehetőségét. A rendbe hozás sokszor olcsóbb és takarékosabb, mint a kidobás, ráadásul nagyobb elégedettséggel tölt el és kevesebb megbánással jár." (Kiemelések tőlem - OP) "Tönkrement"? Legyen bár eszköz, kapcsolat vagy épp szervezet, egyre inkább már nem a természetes kopás-kifáradás öl, hanem a kívülről erőltetett, akár ki is kényszerített elavulás. A szerzők azt tanítják, vegyük észre ez utóbbit, s ésszerű keretek közt védjük ki a hatását és annak következményeit. A legbölcsebb módja az erőforrásainkkal gazdálkodásnak!

"Érditől és Szvetelszkytől megtanulhatjuk, az esetek többségében miért jobb megoldás a rendbe hozható társadalom, mint az eldobható és lecserélhető. Egyrészt megtarthatjuk a régi termék jó tulajdonságait, másrészt az a kockázat sem áll fenn, hogy egy rosszabbra cseréljük - mint a városrehabilitáció során. (Utóbbiról részletesen szólnak. - OP) Néha valóban szükség van cserére, de először mindenképpen érdemes a rendbe hozással próbálkozni.

A könyv leginnovatívabb részeiben a szerzők a komplex rendszerekre, így a politikai és társadalmi struktúrákra is kiterjesztik a rendbe hozás fogalmát. A komplex rendszereket azért nehezebb rendbe hozni, mert maguk is változnak és alakulnak, méghozzá nem mindig átlátható módon. Aki érti, hogy miért kell rendbe hozni a társadalmakat, annak fel kell készülnie a rendszerben tapasztalható súrlódásra, ahogy azokra a nagy erőkre is, amelyek lenulláznák a rendbe hozásnak köszönhető fejlődést. Érdi és Szvetelszky keretrendszerének köszönhetően nemcsak ezt a kérdést gondolhatjuk végig, hanem a többit is, amit provokatív könyvükben felvetnek. A felvázolt általános alapelvek valamennyi rendszerre alkalmazhatók - egyszerűre és komplexre, statikusra és dinamikusra, kisebb karbantartásra és nagygenerálra egyaránt. Óvnak a szélsőségektől: lehetőleg ne jussunk a rendbe hozás végső elvetéséig és a teljes cseréig. Lehetőségek szerint folyamatosan javítsuk az elromló dolgokat, ne várjuk meg, amíg egy válság nyomán az eszköz, a házasság vagy a politikai rendszer végleg javíthatatlanná válik."

A Goodreads ajánlójából "A könyv új gondolkodásmódot terjeszt az erőforrásainkkal való gazdálkodásban azzal, hogy integrálja a komplex rendszerek elméletének (Érdi szakterülete - OP) nézőpontját a szociálpszichológiával (Szvetelszky - OP). Erőforrásokon a szerzők egyaránt értenek tárgyakat, pl. mobilok vagy autók, és emberi erőforrások, mint családtagok, barátok, kisebb és nagyobb közösségek, amelyekbe tartoznak. Mivel mindannyian szembesülünk a »javítsd vagy cseréld" dichotómiával, az olvasók ráéreznek, miként javítsák magukat, kapcsolataikat, közösségeiket, fogadják el az új normalitást (a hajdani »small is beautiful« mintájára, itt a jól szolgáló a szép - OP), s ezzel hozzájáruljanak a világ megjavításához. Az Olvasó élvezni fogja az intellektuális kalandot, összekötni a természetes világot és a társadalomét, és megérteni az átmenet útjait az eldobások társadalmából a megjavításokéba."

Király Levente (szerk.): Petőfi megmondja - Részletek Petőfi Sándor prózai műveiből - Corvina Kiadó, 2023
Dr. Osman Péter ismertetése

"Petőfi a valaha volt legnagyobb magyar költő, akinek életműve és élete elválaszthatatlanul összeforrt a magyarul beszélő emberek közösségével, azaz a magyar nemzettel. És minél többet mutatunk meg belőle, annál élőbb lesz. Rengeteg hangon meg tudott szólalni, az emelkedettől a frivolig, a szívszaggatóan romantikustól a néha egészen előre mutatóan modernig. Egész életműve - és életrajza is - azt igazolja: nem sokáig érdemes élni, hanem sokat."

(Király Levente remek bevezető esszéjéből, kiemelések tőlem. S abból folytatjuk - OP)

"Már az eleve csúcsformájában lévő irodalmunkba robbant be, és nem mellesleg senki, sem előtte, sem utána, ilyen nagy hatású költészeti nyelvújítást nem csinált, mint ő. A János vitéz nemzedékek kedvenc olvasmánya volt, a Nemzeti dal és a forradalom elképzelhetetlenek egymás nélkül. A lírában még évtizedekig petőfiül gondolkodtak, petőfisen fogalmaztak. Ahogyan pedig a költő (vagyis: A Költő) szerepét a társadalomban megvalósította, az legalább másfél évszázadon át érvényben maradt, annak ellenére, hogy soha senki még csak meg sem tudta közelíteni közéleti hatását. Sokan talán még mindig úgy gondolják: egy költőnek korán meg kell halnia, előtte illik nyomorognia, és gyújtó hangú verssel az ajkán kell forradalmat kirobbantania.

Következetes és hatásos közéleti tevékenységet végez - ma úgy mondanánk: tematizálja a politikai teret mint sztárművész influenszer. Az 1848-as forradalom egyik főszereplője, később azonban radikalitása és tapasztalatlansága miatt elbukik az országgyűlési képviselő-választáson. Beáll a szabadságharcosok közé, és megvalósul, amit meg is jövendölt: »ott essem el én, a harc mezején«. Így ő lett a magyar szabadságért folytatott küzdelmek mártírja az aradi vértanúkkal egyetemben. És hogy még nagyobbra nőjön a legendája: holtteste sohasem kerül elő, ezért évtizedekig élt a titkos remény: hátha csak bujkál valahol, hátha csak orosz fogságba esett, s nemsokára visszatér..."

"Egy fiatal nemzet fiatal zsenije volt - folytatja Király -. Azóta tapasztaltabbak lettünk, egy kicsit tán bölcsebbek, de sokkal-sokkal cinikusabbak, megkeseredettebbek és szomorúbbak is. Ki tudja, leszünk-e még valaha is olyan frissek, életerősek, vidámak és boldogok, mint Petőfi Sándor 1848 kitüntetett pillanataiban? Titkon talán mind ezt reméljük, legalább egy kicsit." S ki tudja, a nemzet szupernóvájának erőszakos kioltása után (bocsánat a tudományos képzavarért! - OP) hogy bírta volna Petőfi elviselni a rákövetkezőket, nem vált volna-e ő is sokkal-sokkal cinikusabbá, megkeseredettebbé, lángját vesztetté? Így nézve, korai halála talán a sors ajándéka is lehetett. Olyan hőfokon lángolt sokoldalú tehetsége, szilaj temperamentuma, bénító konvenciókat harsányan elutasító természete, hogy emléke ragyogását így nem tompítja a korosodással járó lehiggadás. Önzés, de talán jobb, hogy ilyen kép nem maradt ránk róla! Óriási veszteség, hogy sok további remeklésétől estünk így el, de csorbítatlanul megmarad a szupernóva tündöklése.

"Ez a könyv nem a költő Petőfivel foglalkozik, hanem a levélíró, az útinaplót jegyző és a nyilvánossághoz forduló közírót mutatja be. Aki a pesti polgári közeg számára is szokatlanul szabadszájú volt: igen cifrán káromkodott, sőt még leveleiben is leír olyan szavakat, amelyeket az illemtudó kiadások rendre kipontoztak. Aki olyan mesterien tudott pénzt kunyerálni, hogy a kölcsönadó azt érezhette, ő van megtisztelve, hogy kisegítheti Sándor büdzséjét. Aki aztán ezeket a kölcsönöket nem mindig fizette vissza, de igen kreatívan meg tudta magyarázni, miért van nála jobb helyen a pénz. Akinek fergeteges humora volt, tessék csak elolvasni az úti jegyzeteit (mindkettő csorbítatlanul szerepel e könyvben) vagy az Arany Jánossal folytatott levelezését (néhány Petőfi-levél olvasható itt is). Aki ugyanis azt gondolná, a magyar romantika két állócsillaga sótlan figurák, afféle karót nyelt félistenek voltak, a levelekből láthatja majd: mint két viháncoló kamasz ugratták egymást, bolondoztak, és közben elképesztően kreatívan használták a magyar (és a latin, az angol, a német, a francia) nyelvet."

Az őszintén, természetesen laza Petőfi egyik Aranyhoz írt korai levele nyitányának tükrében: "Lelkem Aranyom! Nem veszed tán rossz neven, ha elhagyom az önözést. Én olyan ember vagyok, hogy, amely házba bemegyek, szeretem magamat hanyatt vágni a ládán... miután tehát nálad bekopogtattam, s te ajtót nyitottál: megengeded, hogy egész kényelmemet használjam, annyival inkább, mert már barátomnak neveztelek s te engemet viszont, és én, részemről, nem szoktam e szót mindennapi értelmében használni, s remélem, te sem így alkalmaztad reám. Igaz, hogy ismernünk kell annak jellemét, kit barátunknak választunk; de hiszen, gondoltam, te az enyémet már ismerheted munkáimból, valamint én kiismertem a tiedet Toldidból. Aki ily dicsően festette a gyermeki szeretetet, annak magának is jó fiúnak kell vagy kellett lennie, s aki jó fiú, az nem lehet rossz ember, az szép, tiszta, nemes lélek. Ilyennek tartalak téged, s ezért neveztelek mingyárt barátomnak."

Egy válogatás, amelyre a legcsekélyebb minősítés, hogy remek!

SAJTÓSZEMLE

ictglobal.hu, 2023. 06. 20.
Mentőöv a digitalizáló vállalatoknak

ictglobal.hu, 2023. 06. 20.
7 érem és 3 különdíj - magyar diákcsapatok a RoboCup Junior EB-n

Magyar Nemzet, 2023. 06. 20., 1+3. oldal
Akcióterv segíti a kis cégeket és a munkavállalókat

Petőfi Népe, 2023. 06. 20., 2. oldal
Új korszak kezdődött az egyetem életében
A Neumann János Egyetem programévet hirdetett

kamaraonline.hu, 2023. 06. 20.
Hetvenkilenc milliárd forintos keretösszeg innovációs pályázatokra

innoportal.hu, 2023. 06. 20.
Hetvenkilenc milliárd forint keretösszeg áll rendelkezésre a "programstratégiára"

Computerworld, 2023. 06. 21., 8. oldal
KIM: elfogadta a parlament a Neumann János Programot

newtechnology.hu, 2023. 06. 21.
Elfogadta a parlament a Neumann János Programot

magyarhirlap.hu, 2023. 06. 21.
Hogyan lehet lebilincselően tanítani a matematikát?

webradio.hu, 2023. 06. 21.
Deloitte: a cégek kutatási fejlesztési tevékenységükkel növelhetik versenyképességüket

dehir.hu, 2023. 06. 21.
Bolyai-ösztöndíjas lett a Debreceni Egyetem tizenhat fiatal kutatója

hirek.prim.hu, 2023. 06. 21.
BME konferencia az emberközpontú MI-szabályozásról

itbusiness.hu, 2023. 06. 21.
Kedves cégek, a jövő itt van

innoteka.hu, 2023. 06. 21.
Startup, innováció, közösség

innoportal.hu, 2023. 06. 21.
Az innovációs ökoszisztéma a fenntartható növekedés kulcsa

biztositomagazin.hu, 2023. 06. 21.
Deloitte: A cégek kutatási fejlesztési tevékenységükkel növelhetik versenyképességüket

computerworld.hu, 2023. 06. 21.
Deloitte: a cégek kutatási fejlesztési tevékenységükkel növelhetik versenyképességüket

Mandiner, 2023. 06. 22., 4+22-25. oldal
Nagyobb védelemre szorul a szellemi tulajdonunk

Magyar Nemzet, 2023. 06. 22., 10. oldal
A vállalkozásoknak és a családoknak is segít a gazdaságvédelmi akcióterv

Mandiner, 2023. 06. 22., 5+52-53. oldal
Elferdült horizont

Kelet-Magyarország, 2023. 06. 22., 1+3. oldal
A befektetésösztönzés segíti a foglalkoztatást

magyarnemzet.hu, 2023. 06. 22.
A vállalkozásoknak és a családoknak is segít a gazdasági akcióterv

hvg.hu, 2023. 06. 22.
Uniós pénzből támogatnák a tudományos kutatást

ictglobal.hu, 2023. 06. 22.
Tudásgépek és a negyedik ipari forradalom

agroinform.hu, 2023. 06. 22.
79 milliárd forint támogatás a leginnovatívabb projektekre!

fataj.hu, 2023. 06. 22.
79 milliárd forint innovációra

webradio.hu, 2023. 06. 22.
Hetvenkilenc milliárd forint jut idén innovációs és kutatási pályázatokra

novekedes.hu, 2023. 06. 22.
Hetvenkilenc milliárd forint jut idén innovációs és kutatási pályázatokra

magyarhirlap.hu, 2023. 06. 22.
Hetvenkilencmilliárd forint jut idén innovációs és kutatási pályázatokra

weborvos.hu, 2023. 06. 22.
Hetvenkilenc milliárd jut idén innovációs és kutatási pályázatokra

sikerado.hu, 2023. 06. 22.
Ennyi jut idén innovációs és kutatási pályázatokra - Sikeradó

profitline.hu, 2023. 06. 22.
Hetvenkilenc milliárd forint jut idén innovációs és kutatási pályázatokra

kkvmagazin.com, 2023. 06. 22.
Hetvenkilenc milliárd forint nnovációs és kutatási pályázatokra

Katolikus Rádió, 2023. 06. 22.
A kormány csaknem nyolcvanmilliárd forinttal támogatja a magyar innovációt és kreativitást, jelentette be Hankó Balázs

InfoRádió, Mérleg 17:45, 2023. 06. 22.
Összeállítás: 79 milliárd forintos keretösszeg áll rendelkezésre az idén az innovációs és kutatási pályázatokra a Neumann János Programban

radio88.hu, 2023. 06. 23.
Hetvenkilenc milliárd forint jut idén innovációs és kutatási pályázatokra

behaviour.hu, 2023. 06. 23.
Hetvenkilenc milliárd forint jut idén innovációs és kutatási pályázatokra

kisalfold.hu, 2023. 06. 23.
Innovációs és Tudományos Tanács alakult a győri Széchenyi-egyetemen

eduline.hu, 2023. 06. 25.
A kormány 2030-ra Magyarországot a legjobb tíz innovátor ország egyikévé tenné

innoportal.hu, 2023. 06. 25.
A hamis termékek kiszúrásában erősek vagyunk

Supply Chain Monitor, 2023. 06. 26., 3-4. oldal
"A nőkért és a tudományért" díj

gyorplusz.hu, 2023. 06. 26.
Ígéretes startup projektek a Széchenyi István Egyetemen

kamaraonline.hu, 2023. 06. 26.
Érdemes megvizsgálni a tevékenységeket, születik-e innováció

novekedes.hu, 2023. 06. 27.
Nagyot zuhant Magyarország az európai versenyképességi ranglistán

blikk.hu, 2023. 06. 30.
Magyar startup lett Európa 3. legjobbja az egészséges étrend-kiegészítő iparban

Szerkesztő: Pazsák Zsófia, Design: Visualia Stúdió, Felelős kiadó: Dr. Szabó Gábor. A Hírlevél minden páratlan hét keddi napján jelenik meg, és aznap internetes portálunkon is olvasható.
Hírlevélszerkesztőség: 1116 Budapest, Fehérvári út 108-112.
tel.: (+36 1) 2000-731, e-levél: innovacio@innovacio.hu
A Hírlevélre a www.innovacio.hu c. portálon lehet regisztrálni.