XXXIII. évf. | 2023. Június 20. | 12. szám

Hírek
Magyar Innovációs Szövetség
Köszöntjük új tagunkat
MAFITUD
Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala
Eötvös Loránd Kutatási Hálózat
Várható események
Pályázati felhívások
Szakirodalomfigyelő
SajtószemleHÍREK | MAGYAR INNOVÁCIÓS SZÖVETSÉG

MISZ elnökségi ülés

Az alakuló elnökségi ülést 2023. június 21-én, 15:00-kor tartjuk a MISZ székhelyén (1116 Budapest, Fehérvári út 108-112., földszinti tárgyaló).

Napirendi pontok:
 1. Elfogadó nyilatkozatok jóváhagyása
 2. A megválasztott tagok bemutatkozása
 3. Beszámoló a legutóbbi elnökségi ülés óta végzett munkáról (mellékletben)
 4. A VRIC Nonprofit Kft.-ben tulajdonolt MISZ részesedés eladása, és a többi 1-2%-os MISZ befektetések további koncepciója
 5. MISZ Tagozatok
 6. A választás során kiesett korábbi elnökségi tagok jövőbeli szerepe
 7. Ügyvezető igazgató megbízása, esetleg pályáztatása
 8. Alakuló Választmányi ülés időpontjának kitűzése
 9. Egyebek

32. OTIO összefoglaló videók

Június 2-án, délelőtt, a BME Q épület aulájában, Dr. Levendovszky János, a BME tudományos és innovációs rektorhelyettese ünnepélyesen megnyitotta a kiállítást, majd átadta a szót Hajnal Gabriellának, a Klebelsberg Központ elnökének. A szervezőbizottság döntése értelmében, azon középiskolák, melyek műszaki, természettudományos szakkört, klubot működtettek, és legalább 3 vagy több nevezést adtak be, a nevezések közül pedig legalább kettő a 2. fordulóba jutott, 1 millió forintos díjban részesültek. 12 középiskolai igazgató vehetett át díjat Hajnal Gabriellától, a Klebelsberg Központ elnökétől, Dr. Levendovszky János, a BME tudományos és innovációs rektorhelyettesétől, valamint dr. Pakucs János, MISZ tiszteletbeli elnökétől.

A kétnapos nyilvános kiállításon mind a 27 döntős pályázat bemutatkozott a BME Q épület aulájában. Az eseményt számtalan látogató és középiskolai osztály tekintette meg.

A megnyitóról és a kiállításról készült videó az alábbi linken tekinthető meg.

A június 3-ai gálavacsorával egybekötött eredményhirdetésen, az ÖbölHáz Rendezvényközpontban Dr. Szabó Gábor, a MISZ elnöke köszöntötte a 170 résztvevőt, majd Dr. Karikó Katalin, Széchenyi-díjas magyar kutatóbiológus tartott motiváló előadást a fiataloknak. Utána Dr. Hankó Balázs, államtitkár, Fábián Gergely, iparpolitikáért és technológiáért felelős államtitkár, Bódis László, innovációért felelős helyettes államtitkár és Dr. Czigány Tibor, a BME rektora szólt a jelenlévőkhöz. A díjak átadása előtt Dr. Szendrő Péter, az OTDT örökös elnöke ismertette a tehetségútleveleket.
A legjobbnak ítélt pályázók 3 első, 3 második és 4 harmadik díjat, valamint 1 különdíjat vehettek át Dr. Karikó Katalin professzor asszonytól, Dr. Szabó Gábor, MISZ elnöktől, Dr. Hankó Balázs, államtitkártól, Bódis László, innovációért felelős helyettes államtitkártól, a zsűri társelnökétől, Kiss Ádám, NKFIH elnöktől és Dr. Jakab László, OTIO zsűrielnöktől, dr. Pakucs János, MISZ tiszteletbeli elnökétől, valamint a verseny szponzoraitól. A díjazottak az egyszeri ösztöndíjak mellett okleveleket és iparművész által készített porcelán kisplasztikát is kaptak.

14 kiemelkedő középiskolai, természettudományt oktató tanár ugyancsak díjban részesült (500-800 E Ft értékben). A díjátadási ünnepségen zenészek mellett felléptek a Baross Imre Artista- és Előadó művészeti Akadémia Szakgimnázium, Gimnázium, Technikum és Alapfokú Művészeti Iskola diákjai is.

A díjátadó gáláról készült videó az alábbi linken tekinthető meg.

A döntősökről szóló kiadvány itt olvasható.

A díjátadásról az Országos Tudományos és Innovációs Olimpia Facebook oldalán is hírt adtunk, valamint a fotókat is megosztottuk: https://www.facebook.com/innovaciosverseny

Egyszerre két műegyetemi spin-off kezdi meg működését a BME-n

Egyszerre két műegyetemi spin-off kezdi meg működését tagintézményünknél, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemen.

Távolról is képesek önvezető járműveket irányítani és egy profi pilóta vezetési képességeit is felülmúlják az új, részben egyetemi tulajdonú vállalkozások termékei. "Az innovatív termékeik mellett a két vállalkozás létrejöttének különös jelentőségét az adja, hogy a tudományos műhelyekben létrejött szellemi terméket az egyetem tulajdonosi részvételével létrejövő vállalkozásokban hasznosítják, és így az üzleti működés során keletkező nyereséget visszaforgatják a felsőoktatásba" - fogalmazott Szalay Zsolt, a BME Közlekedésmérnöki és Járműmérnöki Kar (BME KJK) Gépjárműtechnológia Tanszék tanszékvezető egyetemi tanára. Elárulta, 5-5 kutatómérnök alapító részvételével, kétéves előkészítő munka eredményeként 2023. május 16-án jegyezték be a két céget, amelyek a tanszéken működő kutatócsoportok fejlesztési eredményeit hivatottak az ipari, illetve üzleti célú felhasználás szolgálatába állítani.

További információk a következő linken.

Sikeresen mutatkozott be a hazai TDK nemzetközi változata

Hét EELISA partnerintézmény 101 hallgatója első ízben mérte össze tudását a magyar TDK nemzetközi változatának keretei között.

Tagintézményünk, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem (BME) főszervezésében és az Országos Tudományos Diákköri Tanács (OTDT) erkölcsi támogatásával Olaszországban rendezték meg az első EELISA nemzetközi hallgatói tudományos verseny. A nemzetközi TDK szellemében követte a több mint hetven éves hagyománnyal rendelkező hazai Országos Tudományos Diákköri Konferencia (OTDK) szabályait és lebonyolításának menetét. A megmérettetés május 17-18-án zajlott Pisa-ban, az EELISA projekt 2. Research Based Learning Symposiumának keretében. A rendezvényen megfigyelőként jelen volt Szabó István az OTDT stratégiai igazgatója

További információk a következő linken.

Kreatív Műhely nyílik a debreceni Gambrinusz közben

Az alkotói bázison nem csak a vállalkozókat várják, de magánszemélyek is megvalósíthatják ötleteiket. Többek között fa- és fémmegmunkáló, textilipari műhely és 3D nyomtató berendezések is rendelkezésre állnak. A FIX Debrecenre keresztelt közösségi műhely képzéseket is kínál.

A jó ötlet után jöhet a megvalósítás: 3D nyomtatóval bármilyen prototípust le lehet gyártani, de a legmodernebb lézervágógépet is segítségül lehet hívni a különböző anyagok megmunkálásához. Az alkotóhelyen emellett lehet szabni, varrni, esztergálni, de van fa- és fémfeldolgozó műhely is, ahol például fogast is lehet készíteni.

Napjainkban a kreatív ipar az Európai Unió GDP-jének mintegy 5 százalékát teszi ki, Magyarországon pedig a bruttó hazai termék 6 százalékát adja ez a gyorsan fejlődő szektor.

Nagyon fontos megemlíteni azt, hogy a kreatív iparban az alkalmazottak átlag életkora kevesebb, mint 30 év, tehát egy nagyon fiatalos, dinamikus iparágról van szó. Ez megjelenik nemcsak a megyei jogú városokban, a megyei és az országos gazdaságpolitikában, hanem nagyon markáns erőt képvisel akár Európa-szinten is - mutatott rá Vámosi Gábor, az INNOVA Észak-Alföld Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója, a MISZ Észak-alföldi Regionális Képviselet igazgatója.

A FIX Debrecen kreatív műhely egy román-magyar projekt keretében, uniós forrásból valósult meg a Gambrinusz közben. A városvezetés ezzel új lendületet szeretne adni az alkotói közösségeknek, hogy tudásukat és kreativitásukat helyben kamatoztathassák. Ezért a környéken egy kreatív negyedet szeretnének kialakítani.

További információk: www.fixdebrecen.hu

KÖSZÖNTJÜK ÚJ TAGunKAT

Név | Elitmag Kft.
Tagsorszám | 807
Cím | 2462 Martonvásár, Brunszvik utca 2.
Vezető | Sándorfy András, ügyvezető

Tevékenység:
Az Elitmag Kft.-t 1991-ben alapította a Magyar Tudományos Akadémia, valamint az akkori martonvásári MTA Mezőgazdasági Kutatóintézet (ma Agártudományi Kutatóközpont Mezőgazdasági Intézet). A megalapítás két fő célja a Martonvásáron hetvenéves múltra visszatekintő szellemi kutatócentrumban nemesített különféle kalászos gabona- és zabfajták kereskedelmi képviseletének biztosítása, erősítése a hazai és a nemzetközi vetőmagpiacon, továbbá a fajtatulajdonost megillető, a martonvásári vetőmagok felhasználása után járó, a kutatások ráfordításait részben fedező licencdíjak folyamatos nyilvántartása és érvényesítése.
Az Elitmag Kft. termékköre az elmúlt 30 évben folyamatosan bővült egyrészt a martonvásári növénynemesítői munka, másrészt a piaci igényekhez igazodó honosítási tevékenység eredményeként.
E kettős fejlesztés során a kezdeti búza, árpa, tritikálé, durum és rozs fajták őszi és tavaszi vetésű életformái mellett a zab és tönkölyfajták, valamint az utóbbi években a szárazborsók és a takarmányborsók is szerepelnek a portfólióban.

MAFITUD

Pályázati felhívás a Global Talent Mentoring programba való bekerülésre

Mi is az a Global Talent Mentoring?
A 2021-ben indult Global Talent Mentoring földrészeken átívelő, izgalmas, egyedi, hosszútávú tehetséggondozó program. A STEMM tudományterületeken belül kiemelkedően tehetséges és komoly motivációval rendelkező fiataloknak nyújt ingyenes lehetőséget a világ legkiválóbb nemzetközi mentorai által történő személyes, szakmai támogatásra.

Miért érdemes bekerülni a Programba? A Programon belül számos, nem mindennapi tevékenységen keresztül egyedülálló szakmai fejlődésre van lehetőség, a Program a diákokat a középiskolai tanulmányaiktól egészen a felsőfokú tanulmányaik végéig (azaz akár a PhD fokozat megszerzéséig) támogatja.

A Program tevékenységei:
- Egyéni mentorálás: a Global Talent Mentoring alapszolgáltatása az egyéni mentorálás a résztvevők számára létrehozott zárt, online platformon keresztül. A mentormentorált párosok kialakítása során az elsődleges szempont a mentor szakterületének egyeztetése a fiatalok érdeklődési területeivel. A mentorálási folyamat támogatására a Global Talent Mentoring online platformján képzési segédanyagok, valamint a célirányos együttműködés tervezésére alkalmas eszközök állnak a résztvevők rendelkezésére. Ezen felül a programcsapat minden mentor-mentorált páros együttműködését figyelemmel kíséri, az egyes párosok munkáját személyes tanácsadó segíti.
- Hálózatépítés: az online felületen a mentoráltak nem csupán saját mentorukkal találkozhatnak, lehetőség nyílik arra is, hogy a többi résztvevővel kommunikáljanak. A felületen fórumok, chat-szobák segítik a kapcsolattartást, illetve a résztvevőknek a rendszeres online találkozók során is alkalmuk nyílik arra, hogy megismerkedhessenek a többiekkel.
- Együttműködés: a hálózatépítés mellett a Program a szakmai együttműködések kialakításában is támogatja a résztvevőket. Bárki indíthat közös projektet egy, vagy több résztvevő bevonásával, a munkához a Program online felülete egy erre a célra fejlesztett eszközt is biztosít, mely végig vezeti a csapatot a projektmegvalósítás egyes szakaszain.

A Program célcsoportja: A Global Talent Mentoring program azokat a fiatalokat keresi, akik már komoly érdeklődést tanúsítanak a STEMM tudományok egy konkrét területe iránt. A határozott szakmai 1 STEMM: természettudomány, technológia, mérnöki tudományok, matematika, illetve orvostudomány. Elképzelések mellett fontos a résztvevőknek a Program iránti elköteleződése. A Program közös nyelve az angol, így a részvétel feltétele a kommunikációképes angol nyelvtudás. Kik állnak a Program mögött? Az UNESCO által elismert Hamdan Bin Rashid Al Maktoum Alapítvány 2017-ben hozta létre a World Giftedness Centert azzal a céllal, hogy megteremtse a tehetséggondozás támogatásának világszintű központját. A World Giftedness Center első és egyik legjelentősebb projektje a Global Talent Mentoring program. A Program igazgatói Prof. Dr. Heidrun Stoeger a Regensburgi Egyetemről és Prof. Drs. Albert Ziegler a Friedrich-Alexander Egyetemről (Erlangen-Nürnberg) Németországból, a tehetségkutatás és fejlesztés terén a szakma kiemelkedő szakértői.

Hogyan lehet bekerülni a Programba Magyarországról? A Global Talent Mentoring programba a fiatalok egy kétfordulós pályázati eljáráson keresztül tudnak bekerülni. Az első forduló hazai, a második nemzetközi. Az első fordulóban a pályázók a Global Talent Mentoring hivatalos partnereihez küldhetik be a jelentkezési lapjaikat. Magyarországon a Matehetsz a Global Talent Mentoring hivatalos partnere, a Matehetszen belül pedig a Budapesti Európai Tehetségközpont (EUTK) a hivatalos kapcsolattartó. Ha a Matehetsz elfogadja a magyar pályázatot, akkor a pályázó lehetőséget kap arra, hogy 2023 szeptemberében a második fordulóra is jelentkezzen, amit már a Global Talent Mentoring nemzetközi irodája bonyolít le. A nemzetközi, komplex, angol nyelvű pályázati folyamat végén pedig a jelentkezőket a Global Talent Mentoring nemzetközi irodája értesíti a 2. forduló eredményéről.

A jelen (első forduló) pályázati felhívásnak a keretében keresik azokat a fiatalokat, akik szívesen pályáznának a Programba, akiknek szakmai teljesítménye, érdeklődése és elkötelezettsége, valamint angol nyelvtudása megfelel az elvárásoknak.
A pályázás feltételei:
 • 15-19 éves életkor.
 • Kiemelt érdeklődés a STEMM tudományok egyik területe iránt.
 • A MATEHETSZ honlapján található kitöltött angol nyelvű online pályázati jelentkezési lap beküldése: https://tehetseg.hu/application-form-global-talent-mentoring-program
 • A jelentkezési laphoz kapcsolódó, a honlapra feltöltött magyar nyelvű ajánlólevél a lent felsorolt szervezetek, személyek egyikétől.
 • középiskolai OKTV felkészítő tanárok
 • Kutató Diákok Mozgalma
 • Kutató Gyerekek Tudományos Konferenciája
 • Kutató Tanárok Országos Szövetsége
 • Magyar Innovációs Szövetség
 • MATFUND Középiskolai Matematikai és Fizikai Alapítvány
 • Neumann János Számítógéptudományi Társaság
 • Nők a Tudományban Egyesület
 • Kutató, elsősorban egyetemi szakember
 • Egyéb ajánlás
- Egy angol nyelvű motivációs levelet (max. 2000 leütés szóközökkel), amelyben a jelentkező bemutatja eddigi életútját, elért eredményeit és céljait, valamint hogy miért kíván részt venni a Programban.
- Adatkezelési hozzájárulás nyilatkozat (kiskorú esetén a törvényes képviselő által aláírva), mely letölthető a pályázati jelentkezési lappal (application form) együtt

Az elbírálás során előnyt jelent az alábbi versenyeken való részvétel, illetve helyezés: TUDOK, Tudományos Poszterverseny, Ifjúsági Tudományos és Innovációs Tehetségkutató Verseny/Országos Tudományos és Innovációs Olimpia, <19 Szabadfogású számítógép verseny, Tudományos Diákolimpia, OKTV, World Robot Olympiad stb.

Szintén előnyt jelent, ha a jelentkező rész vett a Matehetsz Templeton Programjában. A jelentkezésnek nem feltétele egy angol nyelvvizsga megléte, de szükséges a kommunikációképes angol nyelvtudás, hogy a jelentkező a gondolatairól, illetve érdeklődési területéről nehézség nélkül tudjon angol nyelven kommunikálni. Ha a pályázó 16 év alatti, a gondviselőnek a pályázati jelentkezési lapon engedélyezni kell, hogy a fiatal a pályázatra jelentkezzen.

A pályázat benyújtásának módja és határideje: A pályázat feltöltésének határideje: 2023. július 15. éjfél

További információk az alábbi linken, illetve a programról pedig az alábbi linken.

Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala

Tízből kilenc magyar kiszúrja a hamis terméket

Az Európai Unióban a magyarok vannak a legnagyobb mértékben (92 százalék) tisztában van azzal, mi is a szellemi tulajdon - derült ki az Európai Unió Szellemi Tulajdon Hivatala (EUIPO) legfrissebb, 2023. június 12-én megjelent tanulmányából. Az elemzés arra is rámutatott, hogy a magyar fogyasztóknak csupán 9 százaléka szokott elbizonytalanodni hamis termékek felismerése terén.

Az elemzés rámutatott, hogy az EU-ban továbbra is magas azoknak a száma, akik érteni vélik a szellemi tulajdon fogalmát. Uniós szinten tízből több mint nyolc (83 százalék) válaszadó mondta azt, hogy nagyon jól vagy jól érti a fogalmat. A megértés azonban országonként jelentősen eltér: megosztott első helyen van Magyarország és Portugália, ahol ez az arány 92 százalék, míg Dániában csupán 49 százalék, Svédországban pedig 47 százalék.

A tanulmány vizsgálta, a hamisított árukkal kapcsolatos fogyasztói magatartásokat is. Ezen a téren is széles spektrumon mozgott a különböző nemzetiségű válaszok aránya: a magyar fogyasztók abban is élen járnak, hogy keveset vásárolnak szándékosan illegális terméket: mindössze 9 százalékuk vásárolt mégis ilyesmit, miközben ez a számadat Dániában és Hollandiában 26-26, Bulgáriában 31, Romániában pedig 72 százalék.

A harmadik kérdéskör az internetes kalózkodásra, a világhálón elérhető illegális tartalmakra tért ki. Míg a dánoknak csak 24 százaléka mondta azt, hogy elfogadhatónak tartják az internetről illegálisan, személyes használatra szánt tartalom beszerzését, addig a szlovákok 58, a szlovének 56 százalékban gondolják így. A magyar válaszadók között ez az arány 54 százalék. A felmérés szerint az európaiak 12 százaléka tavaly kizárólag sportközvetítéseket nézett illegális forrásokon keresztül. Hazánkban ez az arány mindössze 6 százalék volt, míg Görögországban és Bulgáriában a sportrajongók 20-21 százalék választotta illegális csatornát. Emellett viszont továbbra is magas a legális online ajánlatok ismertsége. Uniós szinten tízből csaknem kilenc (89 százalék) válaszadó számolt be arról, hogy ismer legalább egy legális online tartalomszolgáltatót. Ezek az eredmények nagyon magasak az összes EU-ország esetében, de vannak eltérések is: a portugál és észt 96 százaléktól a magyar és dán 83-84 százalékig terjednek.

"Ez az eredmény is igazolja a szemléletformáló munkánk fontosságát, hiszen az EUIPO tanulmányából egyértelműen látszik, hogy Magyarországon egyre többen vannak tisztában a szellemi tulajdon fogalmával. A szellemitulajdon-jogok tiszteletben tartása a feltalálók, alkotók számára kiemelten fontos, hiszen ez részben a megélhetésük forrása is. Az SZTNH éppen ezért minden létező fórumon hangsúlyozza és a jövőben is hangsúlyozni fogja a szellemi tulajdon védelmének, illetve a hamisítványok, a hamisítás, az online kalózkodás elleni közös fellépés jelentőségét" - emelte ki a tanulmány kapcsán Lábody Péter, a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatalának jogi, nemzetközi és innovációs ügyekért felelős elnökhelyettese.

Az EUIPO "Európai polgárok és a szellemi tulajdon: észlelés, tudatosság és viselkedés" című 2023-as, online végzett felmérésének célja az volt, hogy ismereteket gyűjtsön az európai fogyasztók szellemi tulajdonnal kapcsolatos attitűdjeiről, a szellemitulajdon-jogok tiszteletben tartásának mértékéről és a szellemi tulajdonnal kapcsolatos általános felfogásukról. Ehhez 2023. január 30. és 2023. február 15. között 25 824, 15 éves vagy annál idősebb, Európai Uniós tagállamban élő lakossal készítettek interjút - országonként nagyjából ezer-ezer (Cipruson, Máltán és Luxemburgban ötszáz-ötszáz) ember bevonásával. A felmérést korábban telefonon végezték, idén azonban már online, így mélyebb összehasonlító elemzésekre az előző évekkel nem nyílt lehetőség.

A részletes tanulmány az alábbi linken érhető el.

Eötvös Loránd Kutatási Hálózat

A Fiatal Kutatók Akadémiája idén megválasztott tizenkét új tagja közül öt ELKH-s kutató

A Magyar Tudományos Akadémia (MTA) által 2019-ben alapított Fiatal Kutatók Akadémiája (FKA) idén tizenkét új taggal bővült, közülük öten az ELKH kutatói. Emellett Wilhelm Imolát, az ELKH Szegedi Biológiai Kutatóközpont Biofizikai Intézetének tudományos főmunkatársát a szervezet társelnökének nevezték ki a 2023-2024 közötti időszakra. Az FKA azzal a céllal jött létre, hogy támogassa az MTA tudományos tevékenységében részt vevő fiatal tehetségek szakmai fejlődését, erősítse a kutatók és a társadalom közötti kapcsolatot, valamint a magyar fiatal kutatói közösség képviselője legyen hazánkban és külföldön. Az új tagok kinevezése a 2023-2028-as időszakra szól.

További információk: A Fiatal Kutatók Akadémiája idén megválasztott tizenkét új tagja közül öt ELKH-s kutató

A 2023-ban támogatást nyert 19 Lendület-kutatócsoport közül 11 ELKH-kutatóhelyen alakul

A Magyar Tudományos Akadémia (MTA) Lendület Programjának 2023. évi pályázatán támogatást nyert tizenkilenc új kutatócsoportból tizenegy ELKH-kutatóhelyen alakul és kezdheti meg működését. Közülük öt az élettudományok, három-három pedig a matematikai és természettudományok, illetve a bölcsészet- és társadalomtudományok területén folytat kutatásokat.

További információk: A 2023-ban támogatást nyert 19 Lendület-kutatócsoport közül 11 ELKH-kutatóhelyen alakul

Magyar Kutatási Hálózat néven működik tovább az ELKH

Az Országgyűlés elfogadta az innovációs és tudományos eredmények gazdasági hasznosításának elősegítése érdekében szükséges egyes törvények módosításáról szóló törvénycsomag-javaslatot, amelynek részeként az Eötvös Loránd Kutatási Hálózat (ELKH) neve 2023. szeptember 1-jével Magyar Kutatási Hálózatra változik.

További információk: Magyar Kutatási Hálózat néven működik tovább az ELKH

Várható események


Innovációs túra Latin-Amerikába

A két ENRICH projekt (ENRICH in LAC & ENRICH in the USA) célja, hogy európai kutatókat, intézeteket és egyetemeket, start-upokat és innovatív kis- és középvállalkozásokat támogasson az amerikai piacokra történő kijutásban. (Az ENRICH in LAC a brazil projekt folytatása, csak most már kiterjed egész Latin-Amerikára, az USA projekt pedig Kanadára).

A LAC projekt innovációs túrát szervez Brazíliába (Sao-Paolo és környéke).
10 résztvevő megfelelő számla ellenében max 2000 euró értékig utófinanszírozott támogatást kaphat.


A mesterséges intelligencia emberközpontú szabályozása

A BME Villamosmérnöki és Informatikai Kara 2023. június 28-án nemzetközi konferenciát szervez az "A mesterséges intelligencia emberközpontú szabályozása" ("Human-centred Regulation of AI") címmel. 

A konferencia célja, hogy bemutassa az AI Act törvény tervezetét, annak céljait, felépítését, értelmezését, elérhető információ forrásokat és oktatási elemeket, illetve előírt gyakorlati teendőket. Ismertetjük a BME  "Emberközpontú MI" M.Sc. programját is, amelynek elemei felnőttképzésben is elérhetőek lesznek. Az esemény folyamán és a kerekasztal megbeszélésen fórumot biztosítunk arra, hogy a résztvevők megvitathassák a mesterséges intelligencia fejlődésével és szabályozásával kapcsolatban felmerülő etikai dilemmákat, nyílt kutatási-fejlesztési problémákat, és az éppen rendkívül aktuálissá váló AI Act jogi-törvényi keretének gyakorlati kérdéseit.

A részvétel ingyenes, regisztrációhoz kötött, és mind hazai MI iparági szereplőket, mind érdeklődő diákokat nagy számban várnak.

A konferencia programja: Program - Human-Centred Regulation of AI

Regisztráció: A rendezvény személyes jelenléttel zajlik, a részvétel ingyenes, de regisztrációhoz kötött: Registration - Human-Centred Regulation of AI

Időpont: június 28. 9 óra

Helyszín: Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem I épület (1117 Budapest, Magyar Tudósok körútja 2.)

ELTE-innovációk a gazdaságban

Tagszervezetünk, az ELTE által szervezett Területi Innovációs Platform (TIP) rendezvényen bemutatót tartanak az Egyetem hasznosításra alkalmas fejlesztéseiről, valamint lehetőséget biztosítanak a kutatók és a meglévő, illetve potenciális piaci partnereink közötti személyes kapcsolatépítésre. A rendezvényen sor kerül az ELTE és a Jasco Inc. között hasznosítási megállapodás ünnepélyes aláírására is.

Helyszín: Eötvös Loránd Tudományegyetem, 1053 Budapest, Egyetem tér 1., Aula Magna
Időpont: 2023. június 29. (csütörtök), 9:00-14:00 óra

Program:

8:00-9:00
Érkezés, regisztráció

9:00-9:15

Dr. Darázs Lénárd innovációért felelős rektorhelyettes köszöntője

9:15-9:30

Bódis László helyettes államtitkár, Kulturális és Innovációs Minisztérium
9:30-9:45

Dr. Lengyel László elnökhelyettes, Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal

9:45-10:00

Dr. Szabó István igazgató, ELTE TTK Központi Kutató és Ipari Kapcsolatok Centrum

10:00-10:20

Cantabio Pharmaceuticals Inc.

10:20-10:40

Mr. Kenji Sato CEO, Jasco Inc., - hasznosítási szerződés ünnepélyes aláírása

10:40-11:10

Kávészünet

11:10-11:15

Magyar Dániel igazgató, ELTE Innovációs Központ

11:15-11:30

Romsics Csaba (bioremediáció) - Erdélyi Balázs (Fermentia Kft.)

11:30-11:45

Vásárhelyi Gábor (drónok együtt repülésének vezérlése) - Vitályos Csilla (CollMot)

11:45-12:00

Pál Gábor (MASP-2 inhibitorok) - Cseh Gellért (Evolveritas)

12:00-13:00

ELTE innovációk, mások mellett:
- Sinkó Katalin (porózus alumíniumoxid kerámiaszálak alkalmazása ultrakönnyű szigetelőanyagként)
- Tarnawa Ákos (szemestakarmányok toxinfertőzöttségének mérése)
- Perlusz Andrea (fogyatékossággal élő személyek piaci integrációja)
- Konok Veronika (ALFI - családbarát okostelefon-alkalmazás)
- Palkó Gábor (vegyes forrásmédiumok big data feldolgozása AI technológiával)
- Dosztányi Zsuzsanna (aminosav szekvenciák kontextusfüggő jellemzése)
- Ispánovity Péter (földrengés effektusú mikromechanikai erőmérő)

13:00-14.00

Networking, szendvicsebéd

A rendezvényen való részvétel mindenki számára nyitott és ingyenes, azonban regisztrációhoz kötött.


Kérjük jelentkezését 2023. június 23., 16:00 óráig jelezze az alábbi űrlapon: https://bit.ly/ELTEInnovaciokRegisztracio

Kapcsolat: innovacio@innovacio.elte.hu, további információk az alábbi linken.

PÁLYÁZATI FELHÍVÁSOK


Már pályázható a megújult Effekt 2030 - Az ESG megoldások díja

A hazai vállalatok idén is pályázhatnak az Effekt 2030 díjra. A megújult szakmai elismerést olyan környezeti, társadalmi és vállalatirányítási megoldásokkal nyerhetik el a cégek, melyek valódi hatást, változást eredményeznek, és jó példával szolgálnak az ESG egyes területein. A nevezési időszak 2023. július 25-én éjfélig tart.

A fenntarthatóság korunk legfontosabb és legsürgetőbb kérdése. A vállalatok is egyre nagyobb figyelmet fordítanak a környezeti (Environmental/E), társadalmi (Social/S) és vállalatirányítási (Governance/G) szempontoknak megfelelő - tehát az ESG elvek szerinti - működésre és az ezzel kapcsolatos jelentéstételre. Ez annál is inkább szükséges, mivel az EU 2024-től szabványosított fenntarthatósági jelentés készítését írja elő a vállalkozások számára, melyet méretük alapján lépcsőzetesen, 1-3 év alatt kell bevezetniük.

"Azzal a céllal hoztuk létre az Effekt 2030 díjat, hogy értékeljük és a lehető legszélesebb körben megismertessük azokat a példaértékű programokat és jó gyakorlatokat, melyeket a hazai cégek a vállalati felelősségvállalás és a fenntarthatóság terén alkalmaznak. Az évről évre bekövetkező változásokkal összhangban a díjat és a hozzá kapcsolódó pályázatot is folyamatosan fejlesztjük. Az idei újítással az ESG elvek szerinti vállalati működés fontosságára szeretnénk felhívni a figyelmet, elismerve és ösztönözve a cégek hatékony környezeti, társadalmi és vállalatirányítási megoldásait" - mondta dr. Molnár Klára, a díjat meghirdető Effekteam Egyesület igazgatója, szakmai vezetője.

A díjra 2023. július 25-ig pályázhatnak a Magyarországon működő nagyvállalatok, kkv-k és startupok, valamint az általuk létrehozott vállalati alapítványok. A Zöld egyensúly kategóriában a környezeti fenntarthatósághoz kapcsolódó programokkal lehet nevezni, a Mindenki társadalma kategóriában társadalmi jellegű kezdeményezésekkel lehet indulni, míg az Értékteremtő üzlet kategóriában korszerű vállalatirányítási megoldásokkal lehet versenybe szállni.

A benyújtott pályaműveket öttagú szakmai zsűri bírálja el. A testület tagjai: Horváth Áron fenntarthatósági vezető, CBRE Magyarország; Matolay Réka PhD, egyetemi docens, Budapesti Corvinus Egyetem; Pogány Éda regionális fenntarthatósági és kommunikációs vezető, Syngenta; Schubauer Krisztina elnökségi tag, Effekteam, illetve humán erőforrás, marketing és kommunikációs ügyvezető igazgató, EXIM; valamint Szabó Gyula az Ökoszolgálat Alapítvány volt kuratóriumi elnöke.

Az értékelés során a szakértők - az Effekteam szlogenjével összhangban - a közösség, hatás, jövő dimenziói mentén vizsgálják a programok kölcsönösségét, mérhető eredményeit és innovatív szemléletét. A zsűri szeptember 15-ig dönt a nyertesekről, illetve a kategóriánként shortlistre kerülő pályázatokról. Ez utóbbiakra szeptember 18-29. között a nagyközönség is leadhatja szavazatait és kiválaszthatja az idei közönségdíjas programot. Az ünnepélyes eredményhirdetésre és a díjak átadására október 5-én kerül sor az egyesület által szervezett hagyományos szakmai konferencia keretében.

Az Effekt 2030 díjról, az idei pályázatról és a korábbi győztes programokról bővebb tájékoztatás az Effekteam Egyesület honlapján érhető el: https://effekteam.hu/effekt2030/

További információ: dr. Molnár Klára igazgató, szakmai vezető, +36302103171, klara.molnar@effekteam.hu

Ösztöndíjpályázat brazil egyetemek mester és doktori képzéseire a GCUB nemzetközi mobilitási programja keretében

Megnyílt a jelentkezés a Brazil Egyetemek Nemzetközi Együttműködési Csoportja (GCUB) által koordinált Nemzetközi Mobilitási Programra. A program keretében 54 brazil egyetem kínál tandíjmentességet és havi ösztöndíjat a 2024-től induló angol és portugál nyelvű mester és doktori szintű képzéseire.

Jelentkezési határidő: 2023. július 14.

A képzések listája, a pályázati feltételek, valamint a jelentkezési felület az alábbi gombokra kattintva elérhető.

Részvételi felhívás: Innovation Tour - São Paulo

2023. szeptember 25-29-ig a Horizon 2020 által finanszírozott ENRICH in LAC ötnapos szakmai látogatást szervez Sao Pauló-ba, melynek célja, hogy lehetőséget adjon az európai vállalatok, startupok, kutatási szervezetek, klaszterek és ipari parkok képviselői számára a brazil tudományos, technológiai és innovációs környezet, valamint a főbb piaci szereplők megismerésére. A program során a delegáció Latin-Amerika egyik legnagyobb innovációs rendezvényén a Nemzetközi Ipari Innovációs Kongresszuson is részt vesz. A kiutazáshoz korlátozott számú ösztöndíj elérhető el az ENRICH in LAC Outreach Grants pályázat keretében. A látogatás fókuszterületei a zöld- és digitális átmenet, a biogazdaság, valamint a megújuló energia.

Az alábbi linkeken további információ érhető el a programról, a támogatás lehetőségéről és a jelentkezés menetéről.

Pályázati felhívás az MTA Kiváló Kutatóhely minősítés elnyerésére a vállalkozások keretében működő kutatóhelyek számára

Az MTA által meghirdetett pályázati felhívás elsődleges célja, hogy lehetőséget biztosítson a magyar tudományos életben kutatási tevékenységet folytató vállalkozások keretében működő, kutatás-fejlesztéssel foglalkozó szervezeti egységek számára magas színvonalú kutatómunkájuk elismerésére, egyúttal tudományos teljesítményük nemzetközi mérce szerinti megméretésére. A felhívás mellett letölthető formában elérhetők a pályázat benyújtását segítő útmutatók és a nyilatkozatok űrlapja.

A papíralapú eredeti, a kutatóhely képviselője/vezetője által hivatalos módon - aláírási címpéldányt mellékelve - aláírt nyomtatott pályázói nyilatkozatot postai úton legkésőbb a határidő napján, 2023. október 31-i postabélyegzővel kell feladni.

A dokumentumok az alábbi linkeken tölthetők le:
Az MTA Kiváló Kutatóhely minősítés megszerzésére irányuló pályázat felhívása
Útmutató az Akadémiai Adattár (AAT) használatához
Útmutató a pályázat benyújtásához
Űrlap a pályázói nyilatkozatok számára

SZAKIRODALOMFIGYELŐ


Guido Tonelli: Idő - Khronosz megölésének álma - Corvina Kiadó, 2023
Dr. Osman Péter ismertetése

"Az energiával bújócskázó idő nélkül nem lennénk itt, hogy elmeséljük ezt a történetet"
(Forrásmegadás nélküli idézetek a könyvből, nyitó idézőjeltől záróig, bekezdéseken is át. Kiemelések tőlem. - OP)
Fura dolog az idő. "Van egy híres mondás, amelyet a The New York Times Albert Einsteinnek tulajdonított, bár arra nincs közvetlen bizonyíték, hogy az valaha is valóban elhangzott volna az ő szájából. »Ülj két órán át egy gyönyörű lány társaságában, és úgy fog tűnni, mintha egy perc telt volna el. De ha akár csak egy percig is a forró kályha tetején ülsz, az olyan lesz, mintha két óra telt volna el. Ez a relativitás.« Valójában persze mindennek semmi köze sincs az időszemléletünket gyökeresen megváltoztató elmélethez."

Tonelli részecskefizikus, a Pisai Egyetem fizikaprofesszora. Olaszországban magas állami kitüntetések birtokosa. Olaszul és más nyelveken számos, nagy sikert aratott tudományos-ismeretterjesztő könyve jelent meg. Magyarul ez a második kötete. Előtte a Genezis- A világegyetem születése hét napban elbeszélve c. műve jelent meg a Corvina Kiadónál (2021. -Hírlevél -2022 9. sz.)
A Corvina ajánlójából: "Megölhetjük-e Khronoszt, azaz megállíthatjuk-e valaha is az idő feltartóztathatatlan sodrását? Az idő nem elvont fogalom, hanem anyagi szubsztancia: elfoglalja az egész világegyetemet, deformálódik, rezeg, hullámzik. Viharos volt a születése, nem szokványos a fejlődése. De akkor most halad előre vagy áll? Létezik vagy sem? Hogyan mérhető? Hogyan lassítja le a gravitáció? Hogyan állítják meg a fekete lyukak? És mi, emberek, megvagyunk-e nélküle? [Kozmikus világunkban] a mi időnk szabályos ritmusa átadja helyét a turbulenciának, a kaotikus jelenségeknek és a felfoghatatlan méretű katasztrófáknak. Ha a végtelenül kis léptékek világában járunk, a kronológia fogalma, az idő egymásutánisága értelmét veszti. Ezekre az örök és sokszor felfoghatatlanul rejtélyes kérdésekre keresi a választ Guido Tonelli olasz fizikus a tudomány mai állásával alátámasztott, ugyanakkor rendkívül szórakoztatóan megírt könyvében."

A Societá Italiana di Fisica hosszú recenziót közöl a könyvről. (https://www.sif.it/riviste/sif/sag/recensioni/tonelli2) Tonellit a kísérleti részecskefizika nemzetközi hírű kutatójának, s nagyon értékes tudományos ismeretterjesztőnek nevezi, kiemelve, hogy e műve is ezt tanúsítja. Vázolja, milyen megbabonázó utazásokra visz a könyve, "amelyeken lebilincselő és tiszteletet parancsoló módon kísér végig Tonelli", s ezek során közelebb kerülünk az idő különös természetéhez, és sokarcú megjelenéséhez az emberi gondolkodásban, s a művészeti alkotásokban.
A Goodreads így zárja a könyv témaköreit vázoló recenzióját: "Ahhoz, hogy vállalkozzunk erre a rendkívüli élményre [bekalandozni mindezt Tonellivel - OP], szükségünk lesz a logikára, szintúgy a fantáziára, valamint a tudományra és a filozófiára, hogy lássuk a bizarr viszonyt, amely az időt az energiához köti, a tömeghez és a gravitációhoz. Tonelli végigvezet a kacskaringós úton a világok megértéséhez, amelyeket a relativitás hatásai uralnak, ahol létezik egy jövő, amely a múlt előtt érkezik, sőt azt létrehozza. Egy utazás, amelyen az ember megtanulja meghallani a saját belső időnk ritmusát, hogy érezzük a sebességet és a bizonytalanságot, a várakozást és a gyorsulást, amelyek megváltoztatják az idő dimenzióit az emlékeink és a várakozásaink mentén."

Szóljon innen Tonelli: "Együtt fogjuk megismerni az idő hosszú történetét, őrületes születését és különös fejlődését. Képzeletben olyan rémisztő helyekre fogunk utazni, ahol megáll az idő, és álmélkodva fogjuk felfedezni, mennyire szoros a kapcsolat az idő és az energia között. Olyannyira különleges ez a kapcsolat, hogy a vákuumból képes volt egy csodás anyagi világ megszületését előidézni." (A vákuumból? Ez érdekes lesz! - OP)

Ez a szó minden értelmében óriási kaland Tonellivel nemcsak az idő elméleti fizikai és filozófiai megközelítéseiről szól, igen széles körben és színesen köti hozzá a kultúrát, a művészetek alkotásait is. Indít pl. Delft városával és a 17. századi festőóriás Jan) Vermeer-rel, és az ő sorsához köt egy alapvető jelentőségű kérdést: "Elképzelhető-e egy, a múltat megváltoztató, mai cselekedet?" Tíz fejezetében az ógörög mitológiától eljutunk a "sosem halott" Drakula gróf (Nosferatu) sokszor újjáélesztett rémtörténetéig. Szerepeltetését Tonelli így magyarázza: "A »sosem halott« legendájához hasonlóan az idő is mintha szakadatlanul feltámadna. Újra meg újra előbukkan a koporsóból, és továbbra is itt csavarog közöttünk, szétzúz minden illúziót, és meghiúsít minden arra irányuló kísérletet, hogy megöljék és egyszer s mindenkorra eltemessék."

Tonelli végig, mindenben nemcsak lebilincselő előadó, hanem tényleg remekül magyaráz, Képes a szinte lehetetlenre is: még az idő visszafordíthatatlanságában kulcsszerepet játszó entrópiára is mindenki számára könnyen érthető magyarázatot ad. Nagyon érdemes, bejárni vele ezt a felfedezőutat!

Zárszavában pedig a nagy csavar: "Az idő mélyebb értelmére vonatkozó kérdés továbbra is megválaszolatlan. Pillanatnyilag senki sem tudja megmondani, eljön-e valaha is az az idő, amikor a tudománynak már nem lesz szüksége az időre."


Almeida Faria: A világ suttogása - Scolar Kiadó, 2022
Dr. Osman Péter ismertetése

A Scolar ajánlójából: "A világ suttogása indiai útirajz, esszé, történelem és filozófia egyszerre - könnyed, szórakoztató formában. (A "könnyed" itt kellemesen olvasmányost jelent, de semmiképp sem valami bulvár-könnyedséget. Faria két idősíkon játszódó India-képe elbeszélő, historikus, és gyakran komolyan elgondolkodtató. Egyik idősíkja a portugál hódítással indul, s ebben több a sötétség, mint az emberséges történések, viszont megmutatkozik a birodalom-építés. Másik idősíkja a jelen - s az elbeszélés ide-oda vált a kettő között. Ha nem is mindig szívderítő, végig roppant érdekes. - OP) Faria, miután Mumbaítól Goán át Keraláig végiglátogatja a volt portugál gyarmatokat (vagyis ami templomok, erődök, nevek vagy ételek formájában 500 év elteltével megmaradt belőlük), útinaplójára felfűzött gondolatain keresztül vezeti be az olvasót »Portugál India« múltjába és jelenébe. Amikor Vasco da Gama 1498-ban tengeri úton eljutott Indiába, egész Európa előtt nyílt meg egy vallásában, életszemléletében, társadalmi berendezkedésében merőben más világ. Portugál történetírók sora szembesült ezzel a 'mássággal', amint erre rövid idézetek formájában Faria is utal. Meglehet, a hódító nyugatiak valójában sosem értették meg Indiát. (Ahogy itt is megmutatkozik, sokkal inkább érdekelte őket, hogy kirabolják, kiaknázzák - OP) Szerzőnk arra tesz kísérletet, hogy a világ - és az idők - "suttogását" meghallva ezt a megértést segítse." S amint elmerülünk könyvében, már érezzük, hogy ezt mesterien teszi.

Fariáról, a madridi La Umbría y La Solana kiadó életrajzából: "1943-ban született Portugáliában. 18 évesen publikálta első regényét, amellyel elnyerte a Portugál Írószövetség Felfedezés Díját, s a kritika egyhangú elismerését mind hazájában, mind Brazíliában. Regényíró és esszéista munkássága mellett az esztétika professzora lett a lisszaboni Universidade egyetem Új Filozófiai, valamint az Irodalomelméleti és a Művészetpszichológiai Tanszékén. Regényei többet elnyertek a legrangosabb portugál kitüntetésekből, és számos nyelvre lefordították őket."

A Goodreads: róla szóló ismertetője egyebek közt elmondja, hogy Berlinben részt vett a Berlini Művészprogramon, mások mellett Witold Gombrowicz-csal, Michel Butor-ral, Peter Handke későbbi Irodalmi Nobel-díjas osztrák íróval és Mario Vargas Llosa-val.

A könyv indításából: "India: mi jut eszükbe erről a szóról? Mahátmá Gándhí, Gangesz, Vasco da Gama, Goa, Buddha, guru, Védák, Ájurvéda, karma, Kámaszútra, Mahábhárata, kígyóbűvölő, fakír, elefánt, bengáli tigris, szent tehén, halotti máglya, jóga, mantra, dharma, kasztok, pária, Tádzs Mahal, Akbar, rádzsapaloták, turbánok és ékszerek, drágakövek, rózsaszín gyémánt, nyaklánc, függő, karkötő, selyem, szárí, kasmír, sáfrány, Asszám, Dárdzsiling, curry, szezámmag, hinduizmus, Hightech, Kalkutta (Kólkáta), Bollywood, Bombay (Mumbaí), Benares (Váránaszí)...

Tudtuk, hogy késő éjszaka lesz, mire másnap Bombaybe érünk. Egy ismeretlen város, ha az éjszaka közepén csöppenünk bele, még idegenebbnek tűnhet. Az utas számára minden szokatlan jelentőséget nyer: az elsőnek megpillantott emberek, az először hallott szavak, a levegő könnyűsége vagy súlya, egy kóbor szellő, amely közeli vagy éppen távoli zajokat hoz magával, nem tudni, honnan, s mindez csak növeli az új hely titokzatosságát. Kíváncsi vagyok, de fáradt is, így inkább sejtem, mint látom a dolgokat, kimerült érzékeim kiélesednek, hallásom finomabb lesz, orrom érzékenyebb, fölfigyelek mindenre, ami él, elkülönítem egymástól a hangokat és a szagokat, jóllehet nem tudom, önmagamnak vagyok-e jobban tudatában, vagy a hely szelleme ragadott meg máris annyira, hogy föloldódom benne." Így indítja a történelmi előzmény után a maga érkezéséről szóló beszámolóját, Bombay-ről pedig:

"Úgy érzem, pedig semmi alapom rá, mintha egyes helyeken megrohanna minket valamiféle titokzatos, szétáradó lüktetés, múltbeli életek lüktetése, egymásra rakódó emlékezete mindazoknak, akik előttünk jártak ott. Nem éreztem így ezen a másik novemberi kora hajnalon, amikor kiszálltam a repülőből Bombayben - vagyis Mumbaíban -, ebben a soha nem alvó, babiloni városban, amely az emberiség legősibb arcát és legkaotikusabb jelenét egyszerre tárja elénk, ámulatba ejtve és meg is ijesztve minket, hiszen e roppant keveredésben robbanásig feszülnek az ellentmondások. Salman Rushdie, aki India függetlenné válásának évében, itt született, egy portugál-brit vegyes házasság félvér leányának nevezi a várost: India itt találta meg azt, ami nem India, azt, ami a tenger sötét vizein érkezett."

Sűrű indítás - illik a belépéshez ahhoz a történelmileg, kulturálisan, etnikailag,vallásilag és szociológiailag egyaránt roppant sűrű és összetett világba, amelyet a sok évezredes India mai jelene megtestesít. Ebben a jelenben ott a csodás ragyogás és a primitív kosz, a csúcstechnológiák világa és a rozsdaövezeteké, a modern jólété és az utcán lakó szegényeké, a legendáktól övezett Goa, és annak mai valósága." és Faria kitűnő idegenvezető.

Nicklas Brendborg: A halhatatlan medúza - A természet titkai, avagy hogyan éljünk akár száz évig - Athenaeum Kiadó, 2023
Dr. Osman Péter ismertetése

"Ez a könyv erről szól: hogy miként haljunk meg minél később, de fiatalon. Arról, hogy mit mond a tudomány arról, hogyan élhetünk egészségesen a lehető leghosszabb ideig. Komoly utazás vár rád."
(Forrásmegadás nélküli idézetek a könyvből, kiemelések tőlem)

"Nicklas a saját testünkbe invitál egy lenyűgöző körútra, amely után sokkal jobban megértjük annak működését. Garantálhatom, hogy az olvasó jól fog szórakozni, sokat tanul belőle, és hosszabb ideig és egészségesebben él majd, mint ha nem olvasta volna el ezt a könyvet.

Aki ezt a könyvet elolvassa, látni fogja, hogy a tudósok igazából számos olyan orvosi eljáráson dolgoznak, amelyek az öregedési folyamat ellenében hatnak. Ezek elképesztő hatékonysággal működnek különböző kísérleti állatokon, és valószínűleg előbb-utóbb (halálom előtt vagy után) kereskedelmi forgalomba is kerülnek. Jön a csodapirula - vagy legalábbis valami olyasmi, aminek a hatása arra hasonlít. Sőt, sok különböző ilyen termék lesz majd. Amíg arra várunk, hogy elkészüljenek, mi is sokat tehetünk azért, hogy ne csak meghosszabbítsuk várható élettartamunkat, de közben fiatalabbnak is érezzük magunkat. Vannak módszerek arra, miként gondolkodjunk, járjunk, álljunk, eddzünk, együnk, igyunk, aludjunk és csináljunk még egy csomó mindent. Mindennek nagy része valójában eléggé ösztönös, de egy része egyáltalán nem az. És van olyan, amit az emberek azért tesznek, hogy lassabban öregedjenek, miközben inkább gyorsabban öregszenek tőle. Hogy miről beszélek, világossá válik, ha elolvasod ezt a könyvet, és biztos vagyok benne, hogy mire a végére jutsz, fontolóra veszel néhány változtatást az életedben. Velem legalábbis így történt." - Lars Tvede Előszavából.

A szerzőről egy érdekes minősítés: Tvede azzal mutatkozik be, hogy olyan könyvek szerzője, mint pl. A kreatív társadalom, A pénzügyek pszichológiája, Szupertrendek, ezeket 11 nyelven 50-nél több kiadásban jelentették meg. 11 évet dolgozott portfolió menedzserként és befektetési bankárként, majd áttért a csúcstechnológiák és a telekommunikáció területére, ahol számos díjnyertes cég társalapítója lett. Mindezt azért hozzuk ide, mert így szól Brendborgról: "Nicklas egy zseni, és hiszem, hogy a neve idővel sokkal ismertebb lesz, mint amilyen most. Úgy jutottam erre a következtetésre, hogy több éve együtt dolgozom vele, mind a Nordic Eye kockázati tőkealapom tanácsadó testületében mind a Supertrends nevű cégemben. Ez utóbbinak egyébként remek elemzést készített az öregedésgátlás piacáról." (Biotechnológus kutató, aki piaci vetületben is jól ismeri a területét - jó kombináció! - OP)

The Wall Street Journal, 2022. dec. 29, recenziójából: "Amikor Benjamin Franklin leírta, hogy »semmi sem vehető biztosra a halál és az adózás kivételével«, azt kellett gondolnia, hogy örök igazságot mondott ki. Ám ha a biotechnológus kutató Nicklas Brendborgnak hihetünk, Franklin tréfája valamelyes frissítésre szorulhat majd. Brendborg szerint a tudósok felfedeztek egy körömnagyságú medúzát, amely a stresszre azzal válaszol, hogy 'visszafelé öregszik', visszafordítva kifejlődése normális irányát, hogy talajlakó polippá váljék. Ez a trükk rendre megismételhető, ahogy ő magyarázza: »annak bármilyen fiziológiai emléke nélkül, hogy volt már öregebb is«, ami a medúzát »az öregedéskutatás Szent Grálja, a biológiai halhatatlanság egy példájává teszi."

The Daily Mail, Mail Online, 2022. június 23: "Hogyan élhetünk (csaknem) örökké: Tudósok szerint hamarosan lehető lesz megélni a 200 éves kort. Addig is, Niklas Brendborg módokat vázol fel arra, miként legyünk egészségesek. Magyarázza az öregedés rejtélyeit, belevéve a szokatlan medúzát. Egészségügyi tanácsokkal is szolgál. Ez roppant élvezetes darabja a népszerű ismeretterjesztésnek, tele emlékezetes tényekkel és bölcs tanácsokkal."

Goodreads: "Sunday Times (UK) Az év legjobb könyve - ez a meglepő könyv világos és magával ragadó tudományos mélymerülést kínál abba, hogy növények és állatok miként fejtették már meg a halhatatlanság titkát, s a tanításokba, amelyeket nekünk tartogatnak. Ez a bevállalós, pezsdítő hatású mű a halhatatlanság kulcsát egy elérhető szupererőnek mutatja. A természet világából és a miénkből vett elképesztő történetekkel olyan élettartamokat fed fel, amelyeket elképzelni sem tudunk, és fiziológiai ajándékokat, amelyek közelebb érződnek a varázslathoz, mint a valósághoz. [Fajokból vett példák következnek - OP] A molekuláris biológus Brendborg élvonalbeli kutatást ötvöz szerte a világ élőhelyeiből vett történetekkel, s így tárja fel a kiterjesztett életciklust annak minden változatában. Az út során találkozunk egy emberrel, aki egy évnél hosszabban koplalt, egy nővel, aki átszerkesztette a saját DNS-ét, évezredeket túlélő mamutfenyőkkel, és a Húsvét-sziget talajában az örök ifjúság kulcsával. Ez a könyv szerelmeslevél a természet végtelen erejéhez, s hogy mi mindent taníthat nekünk a Föld sok állata és növénye a hosszú élet titkáról."

Linda Jaivin: Kína legrövidebb története - Athenaeum Kiadó, 2022.
Dr. Osman Péter ismertetése

"Kína történelmének ez a száguldó áttekintése megváltoztatja azt, ahogyan a világ e szuperhatalmát látjuk." - Jaivin oldaláról, kiemelések tőlem.

"Kína egyre inkább meghatározó globális szerepe önmagában is indokolttá teszi, hogy megismerkedjünk a történetével, hiszen enélkül nem érthetjük meg a jelenét sem." - a könyvből.
Világunk Kínán kívüli részéből vegyünk ki mindent, ami az utóbbi 45 évben ott vagy annak részvételével jött létre - mi marad??

Izgalmas kontraszt: a világ legrégebbi idő óta fennálló birodalmának legrövidebb története - ez valóban csak "száguldó áttekintés" lehet. Kínáról c. nagyívű, elemző könyvében Henry Kissinger így ír Kína és a történelmi idő viszonyáról, saját tapasztalatait is felhasználva: "A kínai vezetők által rendszeresen felidézett kulturális sajátosság a történelmi perspektíva - annak a képessége, sőt szükségessége, hogy a Nyugatétól eltérő időkategóriákban gondolkozzanak. Bármit is valósít meg egy kínai vezető, az a társadalmának történelméből arányaiban mindig rövidebb időkeretet ölel fel, mint a világon bármely más vezető esetében. A kínai múlt terjedelme lehetőséget ad a kínai vezetőknek arra, hogy szinte időtlen történelmükkel bizonyos fajta szerénységre kényszerítsék a tárgyalópartnereiket. A külföldi partnerrel éreztetni tudják, hogy a természeti szükségszerűség útjában áll, és az, amit tesz, a kínai történelem végtelen folyamában mindössze egy mellékesen megemlített kitérő lesz."

Kína vezetése az ötezer éves birodalom klasszikus állambölcseletét is felhasználva hozta ki országát a kulturális forradalom pusztító őrületéből, és állította döbbenetesen meredek növekedési pályára. Ebben a birodalomban, a világon egyedülálló módon, már ezer éve is mindenki számára nyitva álló versenyvizsgákon választották ki az állami tisztviselőket, akár a legalsóbb rétegek soraiból is. S a kulturális forradalom legsötétebb idején is Mao megkövetelte tábornokaitól a stratégiai gondolkodás magasiskoláját jelentő, a feltevések szerint Kínában 4 ezer éves múltú go táblajáték felsőfokú ismeretét, ahogy a kb. 2.500 éve élt, a modern menedzsment szakirodalomban különösen nagyra tartott Szun-ce, az első ismert hadtudományi szakkönyv szerzője tanításaiét is.

A Goodreads ajánlójából: "Ahogy belépünk »Ázsia évszázadába« (a 21. század gyakori, jóslat-értékű jellemzője - OP) Kína magára vonja a figyelmünket, gazdasági erőközpontként, a gyors modernizáció világítótornyaként, s magabiztos, rámenős geopolitikai szereplőként. Hogy megértsük e nemzet főcímek mögött álló valódi mivoltát, meg kell ismernünk életteli, viharos múltját - a történetét, kimagasló szereplőkkel, filozófiai alapvetésekkel, politikai intrikákkal, katonai konfliktusokkal, társadalmi felfordulásokkal, művészeti találmányokkal és technológiai innovációkkal. (A csodák és törések sorából is kimagaslik Kína távolfelderítő hajóflottája és annak kutatóútjai a 15. sz. elején, olyan hajókkal, és rendeltetésüket illető olyan nyitott gondolkodásmóddal, amelyek színvonalát Európa csak a 19. században érte utol. S a törés, ahogyan ezt hirtelen és teljesen leállították. Részletek a könyvben - OP)

E könyv feltérképezi az utat a törzsi kezdetektől a legendás császári korokon át a Hszi Csin-ping vezette Kommunista pártig, beleértve a kínai nők ritkán említett történetét, valamint a korrupció és belső viszályok rémét, amely máig is kísérti a Népköztársaságot. Jaivin, a mesteri történetmondó és akkurátus történész ezt a hatalmas történelmet rövid, lebilincselő áttekintésbe sűríti, amelyet napjaink globális érdeklődésű olvasója nélkülözhetetlennek talál majd."

Innentől a könyvből, a szerző bevezetőjéből: "Egy rövid történelmi összefoglaló megírása során egy bölcs szerző alighanem néhány kulcsfontosságú témára és személyre összpontosítana. Én sajnos nem mondhatom magam ilyen bölcsnek. Amikor mérlegelnem kellett, hogy mely meghatározó szereplőket, gazdasági és társadalmi fordulópontokat, hadtörténeti eseményeket, esztétikai és intellektuális áramlatokat mutassam be, akkor... arra jutottam, hogy mindegyiket. A könyvben igyekeztem mindazokat a témákat, eseményeket és személyeket felvázolni, amelyekről és akikről úgy gondolom, hogy a saját korszakukra, illetve általában a kínai civilizáció és nemzeti eszme fejlődésére nézve is megvilágító erejűek. Nem fogok névsorolvasást tartani Kína összes császáráról, felkelőjéről, gondolkodójáról, művészéről, hírességéről, feltalálójáról, politikusáról és költőjéről, de igyekszem kitérni azokra, akiket a legjelentősebbnek és legérdekesebbnek tartok, és, amennyire ilyen terjedelem mellett lehetséges, teret biztosítani nekik ahhoz, hogy a saját nevükben szólalhassanak meg ezeken a lapokon. Az olvasó a következő oldalakon ókori történészek, modern politikusok, költők és szatirikusok idézeteivel is találkozhat. A jellemzően férfiközpontúként kezelt történelem persze legalább annyira a nők története is, úgyhogy megígérhetem, a következőkben több nőről lesz szó, mint ami az általános történelmi összefoglalókban megszokott.

Kína maga a sokaság - kibogozhatatlan összetettsége lényegileg hozzátartozik nagyszerűségéhez."

SAJTÓSZEMLE

nkfih.gov.hu, 2023. 06. 02.
Díjazták a legkiválóbb iskolákat és megnyílt a kétnapos OTIO kiállítás

kisalfold.hu, 2023. 06. 02.
A győri Széchenyi-egyetem újabb 32 fiatal kutatója nyerte el az Új Nemzeti Kiválóság Program ösztöndíját

zetapress.hu, 2023. 06. 02.
Széchenyis sikerek

gyorplusz.hu, 2023. 06. 02.
32 fiatal győri kutató nyert ösztöndíjat

zetapress.hu, 2023. 06. 02.
OTIO kiállítás a Q-épületben

magyarhirlap.hu, 2023. 06. 02.
Díjazták a legkiválóbb iskolákat és megnyílt a kétnapos OTIO kiállítás

magyarhirlap.hu, 2023. 06. 02.
Kutatás és innováció teszi alkalmassá az EU mezőgazdaságát a jövő számára

profitline.hu, 2023. 06. 02.
Megalakult a GINOP Plusz monitoring bizottsága

vg.hu, 2023. 06. 02.
Több mint kilencvenmilliárd forintnyi kockázati tőke áramlott a magyar cégekbe

webradio.hu, 2023. 06. 02.
Megújult a Nemzeti Tudománypolitikai Tanács

infostart.hu, 2023. 05. 03.
Karikó Katalin fontos tanáccsal látta el a jövő kutatóit

hang.hu, 2023.06.03.
Karikó Katalin: Neumann zseni volt, én csak egy szorgalmas ember vagyok

rtl.hu, 2023.06.03.
Díszprofesszori címet kapott Karikó Katalin a Műegyetemen

haszon.hu, 2023.06.03.
Nem szépek a számok: kipukkanhat a fintech-buborék?

hirlevel.egov.hu, 2023.06.04.
Megújult a Nemzeti Tudománypolitikai Tanács (NTT), a kormány tudományos, kutatás-fejlesztési és innovációs tevékenységét támogató véleményező testület

kormany.hu, 2023. 06. 04.
Átadták az Országos Tudományos és Innovációs Olimpia díjait

raketa.hu, 2023.06.04.
Karikó Katalin az mRNS-alapú terápiák működési elvéről és jövőjéről osztott meg részleteket -

demokrata.hu, 2023.06.04.
Karikó Katalin Neumann János professzori címet kapott

medicalonline.hu, 2023.06.04.
Neumann János professzori címet kapott Karikó Katalin

Kossuth Rádió, Krónika 12:00, 2023. 06. 03.
Növelni kell a kutató-fejlesztők, a szabadalmak és a kreatív innovatív vállalatok számát ahhoz, hogy Magyarország 2023-ra a 10 legjobb európai illetve a 25 legkiemelkedőbb nemzetközi innovációs rangsorba kerüljön, erről Hankó Balázs beszélt

Népszava, 2023. 06. 05., 13. oldal
"Ne a díjakért dolgozzatok!"
"...Átadták az Országos Tudományos és Innovációs Olimpia díjait a fővárosban. A Budapesti Műszaki Egyetemen lezajlott döntő résztvevői közül tíz pályaművet ismertek el..."

hirextra.hu, 2023. 06. 05.
A jövő feltalálói

nepszava.hu, 2023. 06. 05.
"Ne a díjakért dolgozzatok!" - Átadták az Országos Tudományos és Innovációs Olimpia díjait Budapesten

u-szeged.hu, 2023. 06. 05.
"Örüljetek egymás sikereinek!" - mondta budapesti programjain a Neumann-díjas Karikó Katalin

szellemitulajdon.hu, 2023. 06. 05.
Lezárult a 32. Országos Tudományos és Innovációs Olimpia

nkfih.gov.hu, 2023. 06. 05.
Több mint 5 millió Ft ösztöndíj a jövő feltalálóinak és tudósainak, 24 millió Ft a legjobb középiskolai tanároknak, ill. középiskoláknak

delmagyar.hu, 2023. 06. 05.
Rangos díjat kapott a mórahalmi szakképző

innoteka.hu, 2023. 06. 05.
OTIO díjátadó a jövő feltalálóinak, tudósainak

hirek.prim.hu, 2023. 06. 05.
A Széchenyi István Egyetem újabb 32 fiatal kutatója nyerte el az Új Nemzeti Kiválóság Program ösztöndíját

index.hu, 2023. 06. 05.
Karikó Katalin a sikerről: Két dolog fontos, hogy fizikailag és mentálisan egészségesek legyünk

frisss.hu, 2023. 06. 05.
Karikó Katalin a sikerről: Két dolog fontos, hogy fizikailag és mentálisan egészségesek legyünk

insiderblog.hu, 2023. 06. 05.
Vegyes képet mutat a magyar kockázati -és magántőke piac -

radio88.hu, 2023. 06. 05.
Meghirdették a Dél-alföldi Innovációs Díj pályázatát

vg.hu, 2023. 06. 05.
Oroszországi startupok hanyatlása - hatnak a szankciók?

innoteka.hu, 2023. 06. 05.
Több mint 5 milliárd forinttal támogatja a piacorientált kutatói utánpótlást a Kooperatív Doktori Program támogassa az ipari igényeket követő tudományos életutakat és a hazai kutatói utánpótlást.

profitline.hu, 2023. 06. 05.
Több mint 5 milliárd forinttal támogatja a piacorientált kutatói utánpótlást a Kooperatív Doktori Program

kamaraonline.hu, 2023.06.06
Megalakult a GINOP Plusz Monitoring Bizottsága

infoter.eu, 2023. 06. 06.
Átadták az Országos Tudományos és Innovációs Olimpia díjait

hiros.hu, 2023. 06. 07.
Véget ért a Hungarian Startup University Program

innoportal.hu, 2023. 06. 07.
Megújult a Nemzeti Tudománypolitikai Tanács

innoteka.hu, 2023. 06. 07.
Több mint 5 milliárd forinttal támogatja a piacorientált kutatói utánpótlást a Kooperatív Doktori Program

kkvmagazin.com, 2023. 06. 07.
Több mint 5 milliárd forinttal támogatja a piacorientált kutatói utánpótlást a Kooperatív Doktori Program

novekedes.hu, 2023. 06. 07.
Több mint 5 milliárd forinttal támogatja a piacorientált kutatói utánpótlást a Kooperatív Doktori Program

kamaraonline.hu, 2023. 06. 07.
Csökkent a kockázati tőkebefektetések száma, de nőtt az értékük tavaly

magyarnemzet.hu, 2023. 06. 07.
Karikó Katalin nem az elismerésekért dolgozott

medicalonline.hu, 2023. 06. 07.
A nőkért és a tudományért nemzetközi díj idei nyertesei

nuus.hu, 2023. 06. 07.
Chipses zacskók új élete - fenntartható ötlet nyert a Samsung és az EdisonKids versenyén

digitalhungary.hu, 2023. 06. 07.
Chipses zacskók új élete - fenntartható ötlet nyert a Samsung és az EdisonKids versenyén

radio88.hu, 2023. 06. 07.
Már lehet pályázni a Dél-alföldi Innovációs Díjra

uzletihirszerzes.hu, 2023. 06. 07.
Fókuszban a sokszínű egyetemi innováció a Műegyetemen

technokrata.hu, 2023. 06. 07.
Fókuszban a sokszínű egyetemi innováció a Műegyetemen

innoteka.hu, 2023. 06. 08.
Bástyázzuk körbe magunkat védjegyekkel, oltalmakkal és szabadalmakkal

newtechnology.hu, 2023. 06. 08.
Több mint 5 milliárd forinttal támogatja a piacorientált kutatói utánpótlást a Kooperatív Doktori Program

computerworld.hu, 2023. 06. 08.
Átnevezte magát az IVSZ

piacesprofit.hu, 2023. 06. 08.
Tudatosabb fejlődés és sikeres cégvezetés - A business mentor segít!

privatbankar.hu, 2023. 06. 08.
Vigye sikerre vállalkozását, alkalmazzon business mentort!

mfor.hu, 2023. 06. 08.
Tudatosabb vállalatvezetés és személyes fejlődés - A business mentor segít!

u-szeged.hu, 2023. 06. 08.
Dél-alföldi Innovációs Díj 2023. évi pályázati kiírása

vg.hu, 2023. 06. 08.
Keserédes programzárót tartottak a kis- és közepes cégek a Várkert Bazárban

Szabad Föld, 2023. 06. 09., 3. oldal
A külföldi befektetők továbbra is érkeznek

Szabad Föld, 2023. 06. 09., 16. oldal
Korhatáros tudósok
"...A MAGYAR TANULÓK TEHETSÉGESEK, rendre az elsők közt végeznek a nemzetközi megmérettetéseken. Nemrégiben Barna Benedek László is eredményesen tért haza Dallasból, a világ legnagyobb, középiskolásoknak szóló tudományos versenyéről, az International Science and Engineering Fairről. A Szent István Gimnázium végzős diákja is igazolja azt a Victor Hugo-gondolatot, miszerint "a hadseregek megállíthatóak, de ha egy gondolat ideje elérkezett, az semmivel sem állítható meg"..."

ictglobal.hu, 2023. 06. 09.
2030: a tudományos-technikai töredezettség forradalma

gondola.hu, 2023. 06. 09.
Az egészségipar is az innovációs témák központjában

preshaz.eu, 2023. 06. 09.
Innovációs terep: egészségipar

news.sk, 2023. 06. 09.
Az egészségipar is az innovációs témák központjában

infostart.hu, 2023. 06. 09.
Átnevezik az ELKH-t

weborvos.hu, 2023. 06. 09.
Magyar Kutatási Hálózat néven működhet tovább az ELKH

marketing.hu, 2023. 06. 09.
Digitális Vállalkozások Szövetsége néven folytatja az IVSZ

vg.hu, 2023. 06. 09.
Az amerikai startupok tömeges összeomlása már-már kihalási esemény

nkfih.gov.hu, 2023. 06. 09.
Az egészségipar is az innovációs témák központjában

Délmagyarország, 2023. 06. 10., 6. oldal
Kutatói pályázat

kemma.hu, 2023. 06. 10.
Tudományos olimpia legjobbjai lettek a Bánki-Péch diákjai

minuszos.hu, 2023. 06. 11.
Már megint a gazdaság egészét képviselné az sokadszorra átkeresztelt IVSZ ? mínuszos.hu

raketa.hu, 2023. 06. 12.
A legizgalmasabb kvantumfizikai kutatások hazai eredményei - az optikai szálas kvantumhálózatoktól a kvantumos szimulációkig -

promenad24.hu, 2023. 06. 12.
35 év alatti kutatók és diákok pályázhatnak a Szegedi Akadémiai Bizottság Tudományos Díjára

ictglobal.hu, 2023. 06. 12.
Stagnál az innováció, erősödik a digitalizáció

trendfm.hu, 2023. 06. 12.
10-ből 9 magyar fogyasztó kiszúrja a hamis terméket

penzcentrum.hu, 2023. 06. 12.
Elképesztő, milyen hamisítványokat akarnak rásózni a magyarokra: így lehet könnyen kiszúrni a bóvlit

magyarnemzet.hu, 2023. 06. 12.
Jók a magyarok a hamis termékek felismerésében

webradio.hu, 2023. 06. 12.
Tízből kilenc magyar kiszúrja a hamis terméket egy európai uniós felmérés szerint

Magyar Nemzet, 2023. 06. 13., 12. oldal
K+F beruházást hoz hazánkba a Rolls-Royce

hirtv.hu, 2023. 06. 13.
Szijjártó Péter: Ma még sci-finek számító eszközök fejlesztését hozza Magyarországra a Rolls-Royce

kkvmagazin.com, 2023. 06. 13.
Új névre vált az IVSZ

digitalhungary.hu, 2023. 06. 13.
Új szerepköréhez jobban illő névre vált az IVSZ

demedia.hu, 2023. 06. 13.
Fiatal kutatók tudományos újdonságai

szegedma.hu, 2023. 06. 13.
300-nál is több szegedi hallgató kapott ösztöndíjat

dehir.hu, 2023. 06. 13.
A Medgyessy ifjú kutatóit is díjazták az OTIO-n

duol.hu, 2023. 06. 13.
Június 13.: A magyar feltalálók napja

demokrata.hu, 2023. 06. 13.
Megszavazta a parlament Magyarország új innovációs stratégiáját

hirado.hu, 2023. 06. 13.
KIM: Elfogadta a parlament a Neumann János Programot

computerworld.hu, 2023. 06. 13.
KIM: elfogadta a parlament a Neumann János Programot

weborvos.hu, 2023. 06. 13.
KIM: elfogadta a parlament a Neumann János Programot

Katolikus Rádió, 2023. 06. 13.
Izgalmas, jövőbe mutató eszközök fejlesztését hozza el a brit Rolls-Royce Magyarországra, közölte Szijjártó Péter

newtechnology.hu, 2023. 06. 14.
Mérnökök nélkül nincs élet! - NEW technology

radio88.hu, 2023. 06. 14.
Fiatal kutatóknak és középiskolásoknak hirdet pályázatot a Szegedi Akadémiai Bizottság

webradio.hu, 2023. 06. 14.
KIM: elfogadta a parlament a Neumann János Programot

profitline.hu, 2023. 06. 14.
Megszavazta a parlament Magyarország új innovációs stratégiáját

computerworld.hu, 2023. 06. 14.
Kooperatív Doktori Program: több mint 5 milliárd forint támogatás a piacorientált kutatói utánpótlásnak

novekedes.hu, 2023. 06. 14.
Innovációval jöhetünk ki a jelenlegi csapdahelyzetből

radio88.hu, 2023. 06. 14.
Több mint 300 SZTE-s hallgató nyert ösztöndíjat az Új Nemzeti Kiválóság Programban

kamaraonline.hu, 2023. 06. 14.
Nem változott a vállalatok innovációs aktivitása, a digitalizáció azonban erősödik

innoportal.hu, 2023. 06. 14.
Innováció: továbbra is leszakadóban

portfolio.hu, 2023. 06. 14.
Tudjuk, hogy mi a magyar gazdaság sikerének a kulcsa, már csak meg kellene keresni

ripost.hu, 2023. 06. 14.
Újabb magyar kisműhold kering a Föld körül - ezt tudja

trademagazin.hu, 2023. 06. 14.
Glósz és Társa: Egyre inkább fontossá válik a szellemivagyon-gazdálkodás - Trade magazin

vg.hu, 2023. 06. 14.
Mi kell a sikeres és fenntartható felzárkózáshoz?

webradio.hu, 2023. 06. 14.
Hankó Balázs: a magyar kreativitás a nemzeti jövőkép záloga

gondola.hu, 2023. 06. 14.
Hankó Balázs: a magyar kreativitás a nemzeti jövőkép záloga

demokrata.hu, 2023. 06. 14.
Hankó Balázs: A magyar kreativitás a nemzeti jövőkép záloga

hirado.hu, 2023. 06. 14.
Államtitkár: A magyar kreativitás a nemzeti jövőkép záloga

magyarhirlap.hu, 2023. 06. 14.
Hankó Balázs: A magyar kreativitás a nemzeti jövőkép záloga

webradio.hu, 2023. 06. 14.
MNB-igazgató: az innovációs ökoszisztéma a fenntartható növekedés kulcsa

hirado.hu, 2023. 06. 14.
MNB-igazgató: Az innovációs ökoszisztéma a fenntartható növekedés kulcsa

Kossuth Rádió, 2023. 06. 14.
Interjú Hankó Balázzsal, a Kulturális és Innovációs Minisztérium államtitkárával

m1, Ma reggel, 2023. 06. 14.
Interjú Hankó Balázzsal, a Kulturális és Innovációs Minisztérium államtitkárával

Délmagyarország, 2023. 06. 15., 3. oldal
Több mint 300 hallgató nyert ösztöndíjat

kkvmagazin.com, 2023. 06. 15.
Tízből kilenc magyar kiszúrja a hamis terméket

digitalhungary.hu, 2023. 06. 15.
Sikeresen zárult az I. Magyar-Üzbég Egyetemi és Vállalati Startup Akcelerációs Program

figyelo.hu, 2023. 06. 15.
MNB: nélkülözhetetlen az innovációs ökoszisztéma fejlesztése

civishir.hu, 2023. 06. 15.
Hasznot hoznak az egyetemi kutatások

kultura.hu, 2023. 06. 15.
79 milliárd forintos forrás áll rendelkezésre a Neumann János Program által - kultúra.hu

vg.hu, 2023. 06. 15.
A Neumann János Programon keresztül 79 milliárd forintot oszt szét a kormány kutatás-fejlesztésre

webradio.hu, 2023. 06. 15.
Hetvenkilenc milliárd forintos keretösszeg áll rendelkezésre idén innovációs pályázatokra a Neumann János Program részeként

medicalonline.hu, 2023. 06. 15.
Átadták a Bolyai-díjat

profitline.hu, 2023. 06. 15.
Sikeresen zárult az I. Magyar-Üzbég Egyetemi és Vállalati Startup Akcelerációs Program

telex.hu, 2023. 06. 15.
Kiosztották a magyar Nobel-díjat, egy gépészmérnök kapta

mta.hu, 2023. 06. 15.
Százötvenöt fiatal kutató nyerte el az MTA Bolyai János Kutatási Ösztöndíját

Élet és Tudomány, 2023. 06. 16., 3-5. oldal
Magyar feltalálópalánták és tudósjelöltek
"...A legtehetségesebb magyar feltalálópalánták és tudósjelöltek versenyét már 32. alkalommal rendezték meg, ebben a tanévben azonban megújult formában, Országos Tudományos és Innovációs Olimpia (OTIO) néven hirdették meg és a kulturális és innovációs miniszter fővédnöksége mellett, a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal támogatásával, az NKFI Alap finanszírozásával valósult meg. A történet 1991/92-ben, az I. Országos Ifjúsági Tudományos és Innovációs Verseny megrendezésével kezdődött. Magyarország számára ekkor nyílt lehetőség, hogy - Közép-Európából elsőként..."

Műszaki Magazin, 2023. 06. 16., 56. oldal
Energiahatékonysági verseny

Műszaki Magazin, 2023. 06. 16., 7-8. oldal
Találékonyak vagyunk, de kié lesz a haszon?

NavigátorVilág, 2023. 06. 16., 31. oldal
Ideje digitalizálni!

nkfih.gov.hu, 2023. 06. 16.
Magyar feltalálópalánták és tudósjelöltek
Szerkesztő: Pazsák Zsófia, Design: Visualia Stúdió, Felelős kiadó: Dr. Szabó Gábor. A Hírlevél minden páratlan hét keddi napján jelenik meg, és aznap internetes portálunkon is olvasható.
Hírlevélszerkesztőség: 1116 Budapest, Fehérvári út 108-112.
tel.: (+36 1) 2000-731, e-levél: innovacio@innovacio.hu
A Hírlevélre a www.innovacio.hu c. portálon lehet regisztrálni.