XXXIII. évf. | 2023. január 17. |1. szám

Hírek
Magyar Innovációs Szövetség
MAFITUD
Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala
Eötvös Loránd Kutatási Hálózat
Várható események
Pályázati felhívás
Szakirodalomfigyelő
SajtószemleHÍREK | MAGYAR INNOVÁCIÓS SZÖVETSÉG

Kedves Tagszervezeti Képviselőnk! Kedves Olvasónk!

Ezúton is köszönjük a nagyszámú karácsonyi és újévi jókívánságokat.

A Magyar Innovációs Szövetség nevében ismételten kívánunk nyugodt és eredményekben gazdag 2023. évet!

Dr. Pakucs János tiszteletbeli elnök
Prof. Dr. Szabó Gábor elnök
Dr. Jakab László ügyvezető igazgató
Némethné Riba Nikoletta marketing igazgató
Pazsák Zsófia ügyvezetőigazgató-helyettes

Felhívás teljes körű tisztújításra

A Magyar Innovációs Szövetség (MISZ) 2023 tavaszára /április hónapra/ tervezi tisztújító közgyűlését. A MISZ elnöksége a teljes körű tisztújítás előkészítésre, az alapszabály értelmében, Előkészítő Bizottságot/Jelölőbizottságot kért fel, melynek tagjai:
elnök: dr. Pakucs János, tiszteletbeli elnök (tel: 30/962-0062),
tagok: Dr. Jakab László, mb. ügyvezető igazgató (tel: 30/419-3795),
Némethné Riba Nikoletta, marketing igazgató (tel: 30/436-3654),
Dr. Dombi Viktor, FB elnök (tel: 30/915-9333).

A Jelölőbizottság az elnökséggel egyetértésben úgy döntött, hogy PÁLYÁZATOT hirdet.

Kérjük, tegyenek személyi javaslatot, vagy nyújtsanak be pályázatot az egyes tisztségek betöltésére az alábbi jelölő lapon.

A Szövetség új vezetése, ill. tagjai így közvetlenül is tudják képviselni innovációs szakterületüket, közvetlenül tudnak hatást gyakorolni szövetségünk tevékenységére, és közvetve a hazai innovációs terület munkájára.
Jelölt az lehet, aki a Magyar Innovációs Szövetség tagszervezetének vezetője vagy a vezető által javasolt, a szervezetnél dolgozó, lehetőleg vezető beosztású személy.

A MISZ különböző tisztségei
 • elnök (1 fő)
 • ált. elnökhelyettes (1 fő)
 • alelnökök (6 fő)
 • elnökségi tagok (6 fő)
 • FB-tag (4 fő)
 • választmányi tag (30 fő)
A pályázat feltétele egy rövid max. fél-egy oldalas motivációs levél. Az egyes tisztségekre vonatkozó információ az egységes szerkezetű alapszabályban és SZMSZ-ben található (www.innovacio.hu). Ezen a portálon olvasható a MISZ középtávú stratégiai koncepciójának tervezete is. A pályázatban meg kell határozni a tisztséget, és a motivációs levélben (a választmányi tagság kivételével) két kérdésben kell konkrétan nyilatkozni
 • a jelölt mit tart a Szövetség legfontosabb feladatának, céljának?
 • személyesen mit tud, ill. mit vállalna a célok megvalósítása érdekében?
Egy személy több tisztségre is jelentkezhet.

A jelentkezést a MISZ titkárságára "PÁLYÁZAT" jelzéssel kell elküldeni e-mailben (tisztujitas@innovacio.hu), vagy zárt borítékban (cím: 1116 Budapest, Fehérvári út 108-112.) 2023. február 15-ig.

A pályázatok, ill. a jelölések után - a pályázókkal történő előzetes egyeztetést követően - a végleges jelöltlistát a jelölőbizottság állítja össze, és terjeszti a közgyűlés elé.
A jelölőbizottság elnökét, ill. tagjait a Szövetség minden tagintézményének képviselője természetesen közvetlenül is megkeresheti.

MISZ közgyűlés

A 2022. október 28-án megrendezett 2021. évi MISZ közgyűlés jegyzőkönyve megtekinthető a Szövetség honlapján a következő linken.

Közeleg a 31. Magyar Innovációs Nagydíj felhívás beadási határideje

A Magyar Innovációs Nagydíjon kívül, összesen hét innovációs díj kerül átadásra azon társaságok számára, akik jelentős innovációs teljesítménnyel pályáznak és 2023. február 3-ig beadják nevezésüket.

Csák János miniszter fővédnöksége mellett a Magyar Innovációs Szövetség és a Magyar Innovációs Alapítvány által kiírt Magyar Innovációs Nagydíj Pályázat beadási határideje 2023. február 3-án, éjfélkor lejár.

A pályázaton azok a Magyarországon bejegyzett vállalkozások vehetnek részt, amelyek a 2022. évben kiemelkedő műszaki, technológiai, gazdasági innovációs teljesítménnyel jelentős üzleti hasznot értek el.

Az év legjelentősebb innovációs teljesítményét elismerő Magyar Innovációs Nagydíj mellett a kiemelkedő innovációs teljesítményeket további, összesen hét kategóriában is díjazzák:
Ipari, Agrár, Környezetvédelmi, Informatikai Innovációs Díj, "Alapkutatástól a piacig" 2022. évi Innovációs Díj és a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala Innovációs Díja.

A legeredményesebb, 2020. január 1. után alapított startup vállalkozás a Magyar Innovációs Szövetség Startup Innovációs Díját nyeri el.

A kiírás részletei megtalálhatók a MISZ honlapján: www.innovacio.hu/nagydij

Találd ki, valósítsd meg, légy sikeres!

A "Találd ki, valósítsd meg, légy sikeres!" című könyv több évtized innovációs tapasztalatainak gyűjteménye. A szerző, tagszervezetünk, a CHIC Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója, Somogyi Miklós gépészmérnök, volt kutató, kutatóintézeti igazgató, sikeres, illetve tönkrement vállalkozó, innovációs központ stratégiai igazgatója, befektetési társaság tanácsadója majd igazgatója. Voltak szabadalmai, munkatársaival készített és értékesített know-how-kat, azaz tapasztalatokat szerzett az innovációmenedzsment minden területén.

Az elmúlt évek valós történetei, példái, a kapcsolódó szabadalmak, termékfejlesztési projektek leírásai tanulságul szolgálhatnak a mai projektgazdák számára is.

A könyvben válaszok találhatók számos az innovációval kapcsolatos kérdésre:
 • Hogyan induljunk el, ha van egy innovatív ötletünk?
 • Hogyan védjük meg a szellemi tulajdonunkat?
 • Alakítsunk saját vállalkozást vagy más utat válasszunk?
 • Mi a tervek és a tervezés közötti különbség?
 • Hogyan oldjuk meg a projektünk finanszírozását?
 • Mi lehet az üzleti sikerünk célja?
 • Miben várhatunk segítséget a hazai innovációmenedzsment intézmény rendszertől?
A könyv kapható a LIBRI, a LÍRA és az ANIMA bolthálózataiban, valamint a Könyvtárellátónál, vagy e-könyv formájában letölthető a www.ekonyv.hu és a www.dibook.hu oldalakról, vagy megrendelhető a www.somogyim.hu oldalon.

Magyar Innovációs Szövetség és az Országos Tudományos és Innovációs Olimpia is a közösségi médiában

Nemcsak a Magyar Innovációs Szövetség hivatalos Facebook oldalán, hanem az Instagramon és a LinkedInen is megtalálható a MISZ.

Kövessenek minket a legfrissebb információkért!

Instagram: @misz_innovacios_szovetseg

LinkedIn

Az OTIO közösségi media elérhetőségeit a következő linkeken találják:

Facebook: https://www.facebook.com/innovaciosolimpia

Instagram: https://www.instagram.com/otio_innovaciosolimpia


MAFITUD

OTIO nagykövetek a Petőfi Rádióban

2023. január 4-én, a Petőfi Rádióban, Laufer Tamás OTIO nagykövet a Petőfi Kult műsor keretében az OTIO Innovációs Olimpiáról, külföldön tanulásról, biotechnológiáról és gén terápiáról beszélgetett Mencseli Dóri műsorvezetővel.
Január 5-én Mészáros Botond, a 28. Ifjúsági Tudományos és Innovációs Tehetségkutató Verseny első díjasa adott interjút a Nobel-díj átadásról, az OTIO-ról és a Magyar Innovációs Szövetségről.
Január 11-én pedig Molnár Janka Sára, OTIO nagykövet látogatott el a Petőfi Rádióba, hogy beszámoljon róla, mi motiválta őt, hogy fizikus legyen. Beszélt többek között arról is, hogy milyen nőként a fizikus élet, de szóba került Janka TikTok csatornája, a tudománykommunikáció, és hogy miért tartja fontosnak a tudomány és a tudományos életpálya népszerűsítését.


Formáld a világod! ‹19 Szabadfogású Számítógép Verseny díjátadó

A C Alapítvány legrégebbi, évente visszatérő programja a Formáld a világod! ‹19 Szabadfogású Számítógép Verseny, amelyre 19 éves kor alattiak bármilyen digitális alkotással nevezhetnek, legyen az animáció, rajz, zene, játék, honlap, portál, kiegészítő alkalmazás, mobil applikáció, kutatás, robot, saját készítésű szoftver, hardver vagy bármilyen egyéb informatikai megoldás.

A szakmai zsűri által kiválasztott nyertesek értékes díjakkal gyarapodtak és részt vesznek a legjobb pályamunkákat bemutató kiállításon, Budapesten a Deák17 Gyermek és Ifjúsági Művészeti Galériában. A kiállítás megnyitójára és a díjátadásra 2023. január 14-én került sor.
A versenyre 300 pályázat érkezett, és ebből - konszenzusos döntéssel - 12 nyertest választottak ki, közöttük a 31. Ifjúsági Tudományos és Innovációs Tehetségkutató Verseny három kiváló projektje is szerepelt: Bartucz Anna a Ceglédi Kossuth Lajos Gimnázium kiváló tanulója,"Mikronövény termesztés lakásban - Seed Owl" c. munkájával, Prill Gábor és Sisa László, a NYSZC Bánki Donát Műszaki Technikum és Kollégium kreatív diákjainak HandExo c. projektje, valamint Kovács János, a Kecskeméti Bolyai János Gimnázium remek fiatalja "MateKIT - matematikai oktatóprogram" c. munkájával.
A kiállítás 2023. január 28-ig megtekinthető a Deák17 Gyermek és Ifjúsági Művészeti Galériában.

HÍREK | Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala

Egy helyen a joggyakorlattal kapcsolatos információk

Az ügyfélközpontúság jegyében a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala egy helyen kívánja összegyűjteni a jogalkalmazás szempontjából hasznos, weboldalán található információkat. A korábbi joggyakorlat aloldal ezért kiegészült a honlap más helyein található tartalmakra mutató linkekkel, mint a különböző oltalmi formákhoz kapcsolódó módszertani útmutatók vagy éppen a Szerzői Jogi Szakértő Testület és az Iparjogvédelmi Szakértői Testület szakvéleményeinek adatbázisai. A kibővült tartalomban az eligazodást címsorok segítik.

A megújult aloldal ezen túl számos, hasznos, külső honlapra mutató hivatkozást is tartalmaz, mint amilyen az EUIPO, a WIPO és az EPO adatbázisai, de ugyanígy elérhetők innen ezen túl a bíróságok és az alkotmánybíróság döntései is.

Új tartalomként került fel az IP-vonatkozású bírósági határozatok elvi és rövid tartalmainak gyűjteménye, illetve a közegészségügyi kényszerengedéllyel kapcsolatos bírósági határozatok, és alkotmánybírósági információk.

További információk az alábbi linken.

Megjelent az Európai Unió Szellemi Tulajdoni Hivatalának (EUIPO) két legújabb tanulmánya
EU enforcement of intellectual property rights: results at the EU border and in the EU internal market, 2021

Az Európai Bizottság Adózási és Vámunió Főigazgatósága és a Szellemi Tulajdoni Jogsértések Európai Megfigyelőközpontja (EUIPO Observatory) által közösen, évente kiadott tanulmány bemutatja a hatóságok munkáját a szellemitulajdon-jogokkal kapcsolatos jogérvényesítés területén. Tartalmazza a szellemitulajdon-jogokat sértő áruk lefoglalására vonatkozó 2021-es adatokat és egyéb kapcsolódó információkat, melyek célja, hogy hasznos információkkal segítse az EU-ban elkövetett szellemi tulajdoni jogsértések elemzését és a megfelelő ellenintézkedések kidolgozását.

A vámhatóságok által az EU határán lefoglalt, feltehetően szellemitulajdon-jog sértő áruknak és a megindított eljárásoknak a száma 2021-ben az előző évhez képest kismértékben emelkedett. A leggyakrabban érintett áruk a ruházatok és lábbelik, a luxuscikkek, csomagolóanyagok, mobiltelefon-kiegészítők voltak. A legfőbb származási hely Kína és Törökország volt.

Bár a belső piacon belül 16%-kal nőtt a lefoglalások száma az előző évhez képest, értékük 3.5%-kal csökkent. A legtöbb árut Olaszországban foglalták le, Magyarországon mennyiségben a 6., értékben az 5. legtöbb lefoglalás történt.

Mind a határokon, mind a belső piacon a leggyakrabban megsértett szellemitulajdon-jog a védjegyoltalom volt, összességében pedig a leggyakoribb áruk a csomagolóanyagok, cigaretták, címkék, matricák, ruházati cikkek és játékok voltak.
Egy rövid áttekintés és a teljes tanulmány az alábbi linken érhető el angolul. A magyar nyelvű összefoglaló januártól lesz elérhető az EUIPO Observatory honlapján.

Economic performance of IPR indicators, 2022. szeptemberi frissített változat
Ez a tanulmány a szellemi tulajdon-intenzív iparágak teljesítményét vizsgálja az EUIPO és az Európai Szabadalmi Hivatal (EPO) által korábban meghatározott szellemi tulajdoni mutatók segítségével. A mutatók a szellemitulajdon-jogokat a gazdaság többi részéhez képest intenzívebben használó iparágak gazdasági teljesítményét figyelik. Ezáltal nyomon követhető az összes szellemitulajdon-jogra, valamint külön-külön a védjegyekre, a formatervezési mintákra, a szabadalmakra és a szerzői jogokra vonatkozó adatok változása havi bontásban.

A 21 tagállam és az EU adatait tartalmazó dokumentumból kiderül, hogy 2022 3. negyedévére majdnem az összes mutató meghaladta a COVID-válság előtti szintet. A legnagyobb, több mint 20%-os növekedés EU-s szinten a szerzői jog-intenzív iparágakban volt megfigyelhető. Magyarországon ugyanezen az időtávon minden mutatóban az EU-átlagot meghaladó növekedés volt megfigyelhető. Ez az összes szellemitulajdon-jogra vonatkozóan 12.8%, szemben az EU-s 10.5%-kal, míg a legnagyobb növekedést itt is a szerzői jog területén mérték, 24%-kal.

A tanulmány az alábbi linken érhető el angolul.

A Hivatal minden vonatkozó javaslatot és észrevételt szívesen fogad.

Eötvös Loránd Kutatási Hálózat

Három ELKH-s kutató munkáját is elismerték a Prima Primissima díjátadó ünnepségen

2022-ben huszadik alkalommal ítélték oda a Prima Primissima díjakat a magyar szellemi élet, a művészet, a tudomány és a sport jeles képviselőinek. Magyar Tudomány kategóriában Lovász László matematikus, az ELKH Rényi Intézet kutatóprofesszora, az MTA rendes tagja vehetett át elismerést. Junior Prima díjat azok a fiatal tudósok kapnak, akik kimagasló munkájukkal, nemzetközi eredményeikkel, oktatási és közösségépítő tevékenységükkel jelentősen hozzájárulnak a magyar tudomány fejlődéséhez. Az idei díjazottak között volt Magyar Tudomány kategóriában Mészáros-Molnár Kinga, a Szegedi Biológiai Kutatóközpont (SZBK) Biofizikai Intézet Neurovaszkuláris egység kutatócsoport tudományos munkatársa és Thiering Gergő, a Wigner Fizikai Kutatóközpont Szilárdtestfizikai Intézet Félvezető Nanoszerkezetek "Lendület" Kutatócsoportjának munkatársa is.

További információk a következő linken.

Várható események


A Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala és tagszervezetünk, a Glósz és Társa System kiemelt támogatója a Szellemi tulajdon - Több mint vagyon! című konferenciának, amely 2023. január 26. napon kerül megrendezésre a BKIK székházban (1016 Budapest, Krisztina krt. 99.).

Kiemelt támogatói előadások:
 • Hogyan éljünk az iparjogvédelem és szerzői jogok intézményeivel? - Pomázi Gyula elnök, Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala (SZTNH)
 • Iránytű a szabadalmak, védjegyek, mintaoltalmak, a know-how és a szerzői jog világában. Mikor melyiket válasszuk? - Gyetvainé Virág Dóra elnökhelyettes, Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala (SZTNH)
 • A szellemitulajdon-védelem, mint üzleti tevékenységet kiszolgáló eszköz. - Kiss János József magyar és európai szabadalmi ügyvivő, innovációs és iparjogvédelmi szakmérnök, Glósz és Társa System
 • A szellemivagyon-gazdálkodásról feketén-fehéren. - Glósz Andrea ügyvezető, Glósz és Társa System
Részletek az alábbi linken.

BME Horizon Europe 2023-24 Launch Week eseménysorozat

2023. január 30 - február 3. minden nap 10-14:30 között a BME R épület 113-as előadójába kerül megrendezésre a BME kutatói számára a "BME Horizon Europe 2023-24 Launch Week eseménysorozat".
.
A rendezvényen lesznek angol és magyar nyelvű programok:

január 30 (hétfő) - január 31. (kedd) tájékoztatók, beszélgetések
február 1. (szerda) matchmaking BME kutatócsoportok részére
február 2. (csütörtök) - 3. (péntek) pályázati konzultációk

A BME Horizon Europe 2023-24 Launch Week célja, hogy segítse a BME kutatóinak felkészülését a sikeres pályázati szereplésre:
 • támogassa közös érdeklődésű és komplementer tudású kutatói teamek megalakulását az egyetemen belül
 • személyre szabott, praktikus tájékoztatást adjon pályázati formákról és lehetőségekről,
 • tájékoztatást adjon olyan területeken, melyekben az európai pályázatok logikája jelentősen eltér a magyar pályázati rendszerétől.
Az egy hetes rendezvény célja, hogy segítse a BME kutatóinak felkészülését a sikeres pályázati szereplésre: támogassa közös érdeklődésű és komplementer tudású kutatói teamek megalakulását az egyetemen belül, személyre szabott, praktikus tájékozatatást adjon pályázati formákról és lehetőségekről, tájékoztatást adjon olyan területeken, melyekben az európai pályázatok logikája jelentősen eltér a magyar pályázati rendszerétől. A rendezvényen új formátumokkal támogatjuk a párbeszédet, a kapcsolatteremtést, az előre megadott témák mellett van lehetőség a programot a résztvevők érdeklődésének megfelelően alakítani.

Szervező: tagintézményünk, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Felsőoktatási és Ipari Együttműködési Központ (BME FIEK)

Folyamatosan frissülő, bővebb információ a https://horizon.bme.hu/bme-horizon-europe-2023-24-launch-week/ oldalon.

Védjegy- és Design Ügyfélfórum a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatalában

A Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala a korábbi évek hagyományainak megfelelően 2023. február 24-én (péntek) de. 9.30-tól 13.00 óráig Védjegy- és Design Ügyfélfórumot szervez a Magyar Védjegy Egyesület együttműködésével.

A fórum gyakorlati megközelítésű szakmai előadások meghallgatása mellett kérdések feltételére is alkalmat ad majd a közönség számára.

A rendezvényen a részvétel ingyenes, és az egyes témajavaslatokat, konkrét kérdéseket legkésőbb 2023. január 30-ig a szonja.szesztai@hipo.gov.hu e-mail címre lehet elküldeni.

A rendezvény zökkenőmentes szervezése érdekében kérjük, hogy részvételi szándékát 2023. február 3-ig jelezze az előző e-mail címen, továbbá a nevét, e-mail címét és amennyiben valamilyen szervezetet képvisel, abban az esetben annak nevét is meg kell adni.

A végleges programot és helyszínt 2023. január 30-ig közzéteszik az SZTNH és a Magyar Védjegy Egyesület honlapján, valamint a jelentkezők részére közvetlenül az általuk megadott e-mail címre is megküldik.

PÁLYÁZATI FELHÍVÁS


FELHÍVÁS a 2022. év legjelentősebb innovációs teljesítményének elismerésére

A Magyar Innovációs Szövetség - a Magyar Innovációs Alapítvánnyal közösen - a Kulturális és Innovációs Minisztérium és a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal főtámogatásával, valamint az Agrárminisztérium és a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala támogatásával, immár 31. alkalommal hirdette meg a MAGYAR INNOVÁCIÓS NAGYDÍJ pályázatot.

A 2022. év legjelentősebb innovációs teljesítményét elismerő
Magyar Innovációs Nagydíj mellett a kiemelkedő innovációs teljesítmények további, összesen hét kategóriában kaphatnak díjat:
 • a 2022. évi Ipari Innovációs Díj,
 • a 2022. évi Informatikai Innovációs Díj,
 • a 2022. évi Agrár Innovációs Díj,
 • a 2022. évi Környezetvédelmi Innovációs Díj,
 • a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala Innovációs Díja,
 • az "Alapkutatástól a piacig" 2022. évi Innovációs Díj (NKFIH).
A legeredményesebb, 2020. január 1. után alapított innovatív startup vállalkozás pedig a Magyar Innovációs Szövetség
 • "2022. év legjobb startup vállalkozása" Díját nyeri el.
A díjak ünnepélyes átadására 2023 márciusában kerül sor az Országházban.

A pályázaton azok a Magyarországon bejegyzett vállalkozások, ill. szervezetek vehetnek részt, amelyek a 2022. évben kiemelkedő műszaki, gazdasági innovációs teljesítménnyel (új termékek, új eljárások, új szolgáltatások értékesítése stb.) jelentős üzleti hasznot értek el. Az innováció kiindulási alapja tudományos kutatás, műszaki-fejlesztési eredmény, szabadalom, know-how alkalmazása, technológia-transzfer stb. lehet.

A bírálóbizottság a Magyar Innovációs Alapítvány Kuratóriuma által felkért tudósokból, vezető gazdasági szakemberekből áll, elnöke Csák János, kultúráért és innovációért felelős miniszter.

A bírálóbizottság az innovációból 2022-ben elért eredmény/árbevétel és műszaki, valamint gazdasági előnyök mellett, az innováció eredetiségét, újszerűségét, valamint társadalmi hasznosságát és a pályázat kidolgozottságának színvonalát is értékeli.

A bírálóbizottság által meghozott döntés végleges, fellebbezésnek helye nincs.
Előző Innovációs Nagydíj pályázatokon díjazott innovációval újból pályázni nem lehet.

Beadási határidő: 2023. február 3., éjfél

Az online nevezés a www.innovacio.hu/innonagydij oldalon tölthető ki.
 1. Részletes leírás a megvalósításról, az innovációból elért piaci, illetve gazdasági eredményről (árbevétel/eredmény, piaci részesedés növekedése stb.), valamint arról, hogy külső (pályázati) forrás mennyiben segítette az innovációs teljesítmény elérését, összesen maximum 10 A/4-es oldalon,
 2. Referenciák igazolása (szakvélemény, vevők véleménye, fotó, videofilm, szakcikk stb.),
 3. Nyilatkozat a közölt adatok, információk, valamint a szellemi tulajdonvédelmi jogok hitelességéről.
A részletes leírást és a nyilatkozatot pdf formátumban kell feltölteni a www.innovacio.hu/innonagydij oldalra.

További információ: e-mail: innovacio@innovacio.hu, tel.: 06 1 200 0731, 06 30 955 0420.

SZAKIRODALOMFIGYELŐ


Ulf Löwenhav: Az aktív gondolkodás hatalma - Hogyan váljunk reziliens kontrariánussá a cselekvően tudatos gondolkodás erejével - Pallas Athéné Könyvkiadó, 2020

Dr. Osman Péter ismertetése

Sajátos könyv: a szembeszegülés - kontrariánus állásfoglalás - értékét tanítja, ám sorsdöntő dichotómiával cég és ember számára: nem akadékoskodva, hanem jól megalapozott tudással, bölcsen kell szembeszállni, ha az ügyért szükségesnek érezzük.

Pallas Athéné: "Löwenhav az Aalto Capital Group ügyvezető üzlettársa, bankbefektetési és stratégiai tanácsadó; a Stockholm Business School viselkedésgazdaságtani tanszékének docense, a Henley Business School kutató munkatársa. Szakterülete a pénzügyi stratégiai döntések kérdése." Az Aalto jelentősége: bemutatkozása szerint "nemzetközi vállalatfinanszírozási tanácsadó cég, ambíciózus vállalatokat segít hasznosítani a valódi képességeiket. 2021-ben elnyerték »Az év tanácsadó cége a német KKV forrásbevonási piacon« kitüntetést."

Association of AMBAs e könyvről: "Miként javítható a döntéshozatal a belső gyengeségek feltárásával és menedzselésével? E könyv a viselkedésgazdaságon túl felhasználja a pszichológiát, a filozófiát és az antropológiát. Arra született, hogy bátorítsa az aktív, kreatív gondolkodást, és ösztönözze az embereket és a cégeket, hogy 'viharállók' legyenek és jobb döntéseket hozzanak." A szövetségről a Wikipedia: "1967-ben alapított globális szervezet, az üzleti oktatásban a három fő globális akkreditációs testület egyike."

A Goodreads ajánlójából: "E könyv képessé tesz az önállóságra, és bátorítja a kétlépcsős gondolkodást (ennek mibenlétét, mikéntjét és hasznát Lövenhav kifejti - OP), hogy a cég hajóját a céljának megfelelően kormányozzuk. Az egyéneket segíti, hogy hasznos része legyenek cégük humán erőforrásának."

Innentől szóljon a szerző: "E könyv a viselkedésgazdaságtan gyakorlati hatásait mutatja be az igazi döntéshozók (a vállalati menedzserek és igazgatók) számára. A menedzsment döntéseiről szól, de sokaknak az üzleti döntések és különösen a pénzügyek túlságosan elvontak, ezért hasznos lehet olyan példákat említeni, amelyek az emberek számára érthetőbbek.

[Döntési helyzetben] a leggyakrabban különösen fesztelenek vagyunk. így működünk - ez a Kahneman-féle 1. rendszer, amelyet az igazi tudatosság hiánya és a gyors, passzív és gyakran rossz döntések jellemeznek. (A közgazdasági Nobel-emlékdíjas Daniel Kahneman a viselkedésgazdaságtan egyik megalapítója, Löwenhav a Gyors és lassú gondolkodás c. könyvét nevezi egyik fő forrásának. - OP). Amikor pedig egyszerre aktívan és tudatosan igazán résztveszünk valamiben, ez a Kahneman-féle 2. rendszer. Az előbbi sok fejtörést okoz a vezetők és a kulcsfontosságú döntéshozók számára. A 2. rendszer kialakítása - amelyben képesek vagyunk összeszedettek lenni, egy lépést hátralépni és magabiztosan az aktív és jóval logikusabb gondolkodás talajára lépni - komoly munkát igényel. Ha valaki konktrariánusként viselkedik ilyen helyzetekben, azaz magabiztosan, érték alapon szembehelyezkedik a többségi véleménnyel, és újat hoz a gondolkodásba/mérlegelésbe, azt általános elutasítás szokta fogadni, az emberek pedig gyakran tartanak a stigmától, ami ezzel jár. Ráadásul gyakran azt hisszük magunkról, hogy erőfeszítés nélkül is tudatos és megfontolt gondolkodók vagyunk.

A könyv antropológiai kérdéseket is érint, különösen a közkeletű elképzeléseket (mítoszokat) és az általuk közvetített hatalom fogalmát, illetve tárgyalja az új törzsiséget is, ami hathatósan magyarázza félelmeinket és általános viselkedésünket. Kutatásom rámutat, milyen nagy hatással vannak ránk a törzsek, amelyekben élünk, és amelyekbe tartozni vágyunk. Hiszek abban, hogy a törzsiség él és virul a szervezetekben, ezért ha tudomásul vesszük e láthatatlan erő létét, jobb döntéshozókká válhatunk.

A filozófia területére is bemerészkedtem az erőviszonyok struktúrája és a csoportok önkontrolljának kérdése kapcsán.

Írásom végén Kahneman döntéshozatalról szóló felismeréseit használom arra, hogy egy nagyobb horderejű döntés kontextusának elemzésére alternatív példát állítsak.

Könyvem célja, hogy megkönnyítse az olvasó számára, hogy aktívabb gondolkodóvá váljon, és hogy belekényszerítse magát a 2. rendszerbe. (Magyarán, megérteti, miért is vállaljuk az utóbbival járó erőfeszítéseket és terheket - OP) Mindezt azért, hogy a szervezet rendeltetésével összhangban kormányozzuk a vállalat hajóját, így válva humán erőforrásának értékes részévé. Ahhoz, hogy ez sikerüljön, a sarkunkra kell állni és rezilienssé válni. Röviden, szembehelyezkedőnek kell lenni, méghozzá a kérlelhetetlenül reziliens fajtából."

A fejezetek: • Bevezető • A passzív döntéshozatal hatalma: az 1. rendszer • A mítoszok hatalma • Viselkedéstani szempontú kitekintés a pénzügyi elméletekre • A törzsi rendszer hatalma • A hatalom hatalma • A márkaépítés hatalma • A feszültség hatalma • A narratíva hatalma • A fontos döntések meghozatala • A kontrariánus döntéshozó • Befejezés • Válogatott irodalom

Kertész Viktor: Kiszámítható? Véletlen? Káosz? - Ad Librum Kiadó, 2022

Dr. Osman Péter ismertetése

"A neves matematikaprofesszor közérthetően megmutatja, hogy mennyire nem elvont dolog a matematika, hanem ott van az élet minden területén." - Ad Librum ajánlójából. (Kiemelések tőlem)

Kertész önmagáról, a Könyv Guru interjújából: "Villamosmérnökként, kutatóként kezdtem a pályámat. Aztán matematikus lettem, évtizedekig egyetemen oktattam. Ezzel párhuzamosan visszatértem az iparba, és összekapcsolva a két szakterületet, kihagyhatatlan lett elmélyülni az informatikába, a számítógépes programozásba. Rengeteg más ismerettel is találkoztam olvasmányaimban és kultúránk több különböző területén is. Engem minden érdekel. A példákat életem élményeiből, tapasztalataiból is merítettem. Természetesen sokszor mélyebben utánanéztem az adott példának, az aktualitás, a pontosság érdekében, és a tévedés kizárása érdekében."

Könyve Bevezetéséből: "Mi ez a könyv? Matematika-tankönyv? Ismeretterjesztés a matematikáról? Nem szándékom egyik sem. A célom, hogy nem matematikusok számára megmutassam, hogyan bújik meg a matematika a természet, a társadalom, és ha tetszik, a morál jelenségei mögött. Hogy észrevegyük - néha merész asszociációval - az elvont matematikai összefüggéseknek, a matematika szigorú logikájának az alkalmazhatóságát a világban lezajló folyamatokban, és legyen tehetségünk a világ izgalmas eseményei mögött logikus matematikát találni. A világot megpróbálom egységben láttatni: nincs különálló tudomány, irodalom, művészet, matematika. Összhang és harmónia van. (A matematika tudományának szépsége, 'harmóniája', hogy a valóságot jól tükröző tételei örökérvényűek, az új felfedezések sem teszik elavulttá, legfeljebb szűkítik az értelmezési tartományukat. - OP)

Egy lényeges speciálisabb célom is van. Annak az alapvető kérdésnek a megválaszolása, körülöttünk a világ történései kiszámíthatók-e, vagy sem. A determinizmus szerint a természeti, társadalmi, pszichikai jelenségeket egyértelműen meghatározzák a korábbi események. Ha ismerjük a dolgok, jelenségek közötti oksági összefüggés-láncolatokat, akkor ezek a dolgok, jelenségek kiszámíthatók. (Ez volt a felvilágosodás nagy eszmei irányzata. Politikai eszközül is szolgált, elragadni a hatalmat a vallásra támaszkodó egyháztól. - OP) A determináltsággal ellentétes a véletlen. A káosz ugyan determinált, mégis véletlenszerű jelleget mutat. Sem a véletlen, sem a káosz nem kiszámítható. A mozgás, változás matematikai leírásán keresztül szeretnék némi bepillantást nyújtani e három fogalom izgalmas kapcsolatába. Mindezt miért? Mert a közölt látásmóddal a világ talán jobban megérthető, és az élet tartalmasabb, izgalmasabb, érdekesebb és szebb lehet.

Ezt a könyvet a szellemi kalandra kész nem matematikusoknak szánom. Nem feltételezek több matematikai képzettséget, mint amit egy jó középiskola nyújt. Legfeljebb erre az alapra építve némely témában kissé továbblépek. Ha az olvasó úgy látná, hogy egy rész túl nehéz a matematikai tartalom miatt (ezeket jelzésekkel kiemeli - OP), ugorja át. Sok sikert a szellemi kalandhoz!"

Kertész tényleg jól magyaráz, de így sem lehet könnyed olvasmány. Ahogy a matematikus Eukleidész mondta a fáma szerint Ptolemaiosz királynak, "A geometriához nem vezet királyi (azaz fáradozást nem igénylő - OP) út.", s a legtöbbünk nagy bánatára ez a matematika egészére is igaz. Kertész itt sokat segít felkapaszkodni a megértés meredélyein, de megkímélni minden erőfeszítéstől nem tud. Az viszont kétségtelen, hogy remek szellemi kalandra viszi, a matematika számos tájának megismeréséhez vagy jobb megértéséhez segíti azokat, akik hajlandóak gondolkodni az olvasottakon, s így kapaszkodni.

Záró gondolataiból: "Tisztázatlan kérdések - A tudomány még messze van attól, hogy tisztán lássa a (címbeli - OP) három jelenség kapcsolatát. Több konkrét kérdéssel is találkoztunk. Megkülönböztettük a valódi és a látszólagos véletlent. Valódi véletlen a kvantummechanikában van. De valóban így van-e? Még nem tudunk eleget a kvantummechanikáról.

Az univerzum leírásához két, ma még elkülönülő elméletet használunk: a kvantummechanikát és a relativitáselméletet. Szükség lenne egy mindent átfogó, közös elméletre. Ebben talán többet megtudnánk a véletlen mibenlétéről.

A matematika, amely a Természet könyvének nyelve, sikerrel írja le a determinizmust, a káoszt és a véletlent. Külön fogalmakat képez, de képes a rokonságok, a kapcsolatok, az átmenetek feltárására is. Maga a matematika determinisztikus. »Nyelvtana« a determinisztikus matematikai logika. Igen ám, de ez a determinizmus megbicsaklik egy ponton, amelyet a Gödel-féle nemteljességi tétel tár fel. Hova tegyük ezt a hiányosságot?

Az élettelen világgal szemben ott az élő világ. Ennek csúcsa az emberi tudat. A szabad akarat számtalan megoldatlan problémát vet fel. Van-e szerepe, és ha van, milyen szerepe van a determinizmusnak, a káosznak és a véletlennek itt?" Érdeklődés kérdése, mindez vonzóan, kihívásként, vagy ijesztően izgalmas. Egy biztos: aki megpróbálkozik a megértéssel, e könyvvel csak nyer vele.

Julian Thomas, Rowan Wilken, Ellie Rennie: Wi-Fi - Polity Press, 2021, Digital Media and Society Series
Dr Osman Péter ismertetése

Születéséről és sikeréről: "A hálózathoz kapcsolódás rövid-hatósugarú, vezeték nélküli lehetősége, a WiFi, akkor vált a mindennapi digitális gyakorlatunk (és a napi digitális folklór) részévé, amikor Steve Jobs 1999-ben bemutatta cége új notebook számítógépét. Az iBook beépített WiFi-je a zökkenőmentes kapcsolódás jövőjét ígérte, s a korszak végét jelezte, amelyet kábelek, dugók és csatlakozóaljzatok kuszasága kötött gúzsba. Mára a WiFi egy rendkívül sikeres technológia, amely mélyen beépült a napi társadalmi és gazdasági életbe. Megváltoztatta a nyilvános- és a magántereket, a háztartásoktól a kávézókig, kórházakig, könyvtárakig; a módokat, ahogy az emberek dolgoznak, utaznak, szórakoznak, lehetővé tette új piacok létrehozását, új spin-off technológiákét és új kulturális gyakorlatokét. A Wi-Fi Alliance becslése szerint 2020-ban 13 Md-nál is több WiFi eszköz volt használatban, ezzel a WiFi a globális internet forgalom leginkább használt közvetítő eszköze lett, és nagymértékben hozzájárult a világ 3.000 Md. dolláros mobil internet gazdaságához." (Forrásmegadás nélküli idézetek a könyvből, kiemelések tőlem.)

"Ez a könyv megmutatja, hogy a WiFi létfontosságú kapcsolatokat biztosít - ugyanakkor átalakítja a módot, ahogy az emberek összekapcsolódnak egymással, a médiával és a digitális szolgáltatásokkal. Pl. az online hírszolgáltatások így sokkal hozzáférhetőbbé teszik a tartalmakat, és alternatív hírforrások kínálatával változtathatják, hogy milyen fajta hírekkel találkoznak a fogyasztók. A WiFi arra indít, hogy mérlegeljük: egy hajlékony és megfizethető vezeték nélküli közvetítő eszköz átalakíthatja magát az internet-hozzáférést is azáltal, hogy elérhetőbbé teszi a különféle fizikai és társadalmi terekben, valamint megváltoztatja a módot is, ahogyan az emberek használják."

Szerepének gyors növekedése: "Technikai erősségei, a technológia ipartól kapott erős támogatása, alakíthatósága, széleskörű elterjedtsége és az olcsó kommunikációs infrastruktúrában betöltött szerepe alapján a WiFi jövője rendkívül nagy lehetőségekben gazdag. A WiFi Alliance víziója: »összekötni mindenkit, mindent, mindenütt«."

A Polity ajánlójából: "Thomas, Wilken és Rennie elsőként adnak átfogó beszámolót a WiFi társadalmi és kulturális következményeiről és jelentőségéről, kiemelve a módokat, ahogy megváltoztatta otthonainkat, közösségeinket és városainkat. Tárgyalják a kezdeteit, ahogy kísérleti technológiaként indult, a tulajdonlása és a felette való ellenőrzés körüli konfliktusokat, valamint az eszméket és elvárásokat, amelyeket technológusok, aktivisták és vállalkozók fűztek hozzá. A szerzők feltárják miként tölti be a WiFi egy természetéből adódóan társadalmi és politikai technológia szerepét, amelyet a különféle szintű befolyás-szerzésre irányuló, ütköző törekvések mozgatnak, és magán-, valamint vállalati érdekek határoznak meg. A könyv alapmű a média- és a kommunikáció tanulóinak és tudósainak, s szintúgy mindenkinek, aki jobban akarja érteni ezt a mindenütt jelenlévő, nagyhatású technológiát.

Julian Thomas az ausztrál RMIT University (a bemutatkozása szerint technológiára, tervezésre és vállalkozásra szakosodott, a világ 250 legjobbja közé tartozó egyetem) »Automatizált döntéshozatal és társadalom" kiválósági központjának igazgatója; Wilken és Rennie az Egyetem Média és Kommunikáció Karának vezető kutatói."

A WiFi jövőjéről: "A szélessávú mobil ágazat még nem létezett a WiFi korai időszakában, most pedig felettébb sikeres, erősen versenyképes a helyhez kötött szélessávú szolgáltatásokkal, és mélyen beépült az internet iparágakba. A WiFihez hasonlóan a mobil ágazat is új generációs minőségugrás folyamatában van - 5G -, amely teljesítménynövekedést és a dolgok internete lehetőségeit kínálja. Várható, hogy az 5G szolgáltatók mindinkább a WiFi-re támaszkodnak forgalmuk kezelésében. A Cisco kutatói 2018-ban azt jósolták, hogy az USA-ban 2022-re a teljes mobil adatforgalom csaknem 76%-a kerül a WiFi-re.

A WiFi valaha az internethez-férés kulcsa volt. Mára sokkal több: az automatizáláshoz vezető út is. Más technikai rendszerek seregével együtt olyan irányba visz, amely hatalmas hasznok potenciálját kínálja, de jelentős kockázatokét is. [Ezek egyike,] ha nagy társadalmi és gazdasági jellemzőit úgy tekintjük, mint ami újraoszthatja a hatásköröket emberekre és közösségekre, az is bekövetkezhet, hogy ebbe bevonja a gépeket, amelyek képesek lesznek döntéseket hozni a számunkra."

A szerzők tárgyalják egy másik kulcsfontosságú felhasználási területét, amely még csak a jövőben bontakozik ki: a mindenek internetjét. Az ebben rejlő, rendszerszintű minőségi ugrásoknak egy elemét villantjuk itt fel: ha az öntanuló, önfejlesztő mesterséges intelligencia önmaga képessé válik ezen a hálózaton összekapcsolódni más MI-kkel, s ezáltal gyakorlatilag korlátlanul növelni a közös teljesítőképességüket, ma még felfoghatatlan világ kerekedhet ki ebből.

Thomas Erikson: Narcisztikusokkal körülvéve - Így kezeld az önimádókat! - Centrál Könyvek
Dr. Osman Péter ismertetése

"Ma már egészen másféle dolgokat tartunk normálisnak, mint korábban."

"Az Idiótákkal körülvéve címmel indított, nagy sikerű könyvsorozat újabb darabja! A világszerte ismert svéd bestsellerszerző beavat minket annak titkába, miként kezelhetjük a mindennapok narcisztikusait. Provokatív, életmentő könyvében segít megérteni a narcisztikusok indítékait, és legfőképpen azt, hogyan tudod kezelni őket anélkül, hogy bekattannál. Az Idiótákkal körülvéve című kötetből híressé vált egyszerű, négy színen alapuló viselkedésmodell segítségével olyan eszközöket ad a kezedbe, amelyekkel képes leszel kezelni az ilyen személyiségeket. Nem csupán a környezetedben ólálkodókat, de a napjainkban oly népszerű közösségimédia-felületeken hemzsegőket is. Könyve lebilincselő, gyakorlati tanácsokkal alaposan teletűzdelt útmutató, amely segít abban, hogy megszabadulj a körülötted mozgó manipulátorok mérgező hatásától, és boldogabb, teljesebb és sikeresebb életet élhess." - a Kiadó ajánlójából. (Forrásmegadás nélküli idézetek a könyvből, kiemelések tőlem. Idiótákkal körülvéve - Hogyan értsük meg azokat, akiket lehetetlen megérteni? [Centrál Könyvek] - a Hírlevél 2019/3. számában szóltunk róla.)

Erikson a Bevezetésben alapos ismertetést ad a narcizmus mibenlétére, annak a klinikai esetnek minősülő, másrészt pedig a sokkal gyakoribb, köznapi változatára. Utóbbira, az itt olvashatók alapján első, gyakorlatias közelítésként: narcisztikus, aki annyira szereti és mindenek fölé helyezi önmagát, s ennek gátlástalanul annyi kellemetlen jelét is adja, hogy azt másoknak kutya nehéz elviselniük.

"Miután mélyreható kutatást végeztem a nárcizmus fogalmáról, egyszerre csak rádöbbentem, hogy megtaláltam a választ egy egész sor olyan furcsaságra, ami mostanság rohamosan terjed a világban." írja. "Később majd mondok néhány példát arra, amit narcisztikus kultúrának nevezek, amikor narcisztikus tendenciák terjednek a társadalom különböző szintjein."

Egy különösen érdekes nézőpontot hoz. Kiindulása abban foglalható össze, hogy a narcisztikusok magatartása terhet jelenthet a társadalomra. "A narcisztikus ember cselekedeteinek árát mások fizetik meg, mint ahogy az utcai terepjárók hadának (vázolja, hogy azok is az öntömjénezés eszközei- OP) árát is más közlekedők finanszírozzák. Egy narcisztikus ember képes olyan módon megőrizni büszkeségérzetét, hogy pofon vágja azt, aki őt megalázta. Ugyanilyen módon képes folyamatosan mesésen nagyszerűnek érezni magát, hogy mások tollaival ékeskedik. Csodálatosnak és fantasztikusnak érzi magát, de nagyjából mindenki más szenved miatta. Egyesek szerint a társadalmunk nem bír el ennyi önző egoistát. Ez pedig érdekes kérdést vet fel: mennyi nárcizmust bír el a társadalmunk? Már amennyiben ez a jelenség valóban terjedőben van."

Döntő jelentőségű kérdést feszeget: kell-e kiemelkedő, valós teljesítmény ahhoz, hogy a narcisztikus igénye szerint sikeresnek érezhesse magát? Kutatási tapasztalatból szól: "Persze az is megoldás, ha már akkor fantasztikusnak és sikeresnek érezzük magunkat, amikor még hozzá sem kezdtünk a munkához. És az is világos, hogy sok embernek inkább az a célja, hogy sikeresnek érezze magát, mintsem az, hogy valójában az legyen, nem?"

A fő mondandó: "Mielőtt nekifognék a magunk körül tapasztalható narcisztikus kultúra leírásának, elmondom majd, illetve példákkal is illusztrálom, hogy micsoda valójában a narcisztikus személyiségzavar. Ezt követően kérést intézek hozzád és mindenki máshoz: gondold végig nagyon alaposan, hogy mi mint társadalom mivé kívánunk fejlődni. Ki szeretnél te lenni? Mit szeretnél, mi irányítsa az életedet és a fejlődésedet? Mit szeretnél, milyennek lássanak azok, akikkel mától fogva találkozol? Meg kell állnunk egy pillanatra, és eltöprengenünk mindezen - azokon a kérdéseken, amelyek életünk hátralévő részére hatással lesznek. Van egy olyan út, amelyen haladva sikert, és talán még boldogságot is találunk abban, hogy kevesebbet gondolunk önmagunkra, és egy kicsit többet egymásra. Ez a könyv pontosan erről az útról szól."

A mondandó tagolása: • Nárcizmus • Mélyedjünk el a nárcizmus jelenségében! • Így kezeljük a narcisztikusokat! • Narcisztikus kultúra.

Talán a legtöbbünk számára a téma érdekességén túl a könyv másik fő mondanivalója, hogy milyen társadalmi - az életünkbe, a munkánk világába, és a szakmai-, valamint a társadalmi érvényesülésünkbe is benyomuló - környezetterhelést jelent a narcisztikusok magatartása, mi generálja azt, s miként kerüljük el, hogy magunk is ilyenné váljunk. Erikson kutatókat idéz: "A jelenség egész egyszerűen kultúránk részévé vált: az, hogy megmutassuk magunkat, nagyobb helyet foglaljunk el, és többé vagy kevésbé nyilvánvaló módokon áruba bocsássuk magunkat. Afelé hajlok, hogy a szerzőpáros fején találta a szöget." Innen indul a gondolatmenet, vajon a narcisztikus maga hibás-e, vagy külső tényezők áldozata. (Napjainkban: Magamutogató narcisztikus? Dehogy - csak mai influenszer, vagy az akar lenni! - OP) Érdemes végigkövetni!

SAJTÓSZEMLE

computerworld.hu, 2022. 12. 19.
Rekordszámú pályázat a 32. Országos tudományos és Innovációs Olimpián

palyazatihirek.eu, 2022. 12. 19.
ÚJ - Magyar Innovációs Nagydíj pályázat

kkvmagazin.com, 2022. 12. 19.
ÚJRA MAGYAR INNOVÁCIÓS NAGYDÍJ PÁLYÁZAT

kmta.hu, 2022. 12. 19.
REKORD SZÁMÚ PÁLYÁZAT A 32. ORSZÁGOS TUDOMÁNYOS ÉS INNOVÁCIÓS OLIMPIÁN

businessonline.hu, 2022. 12. 19.
Rekord számú pályázat a 32. Országos Tudományos és Innovációs Olimpián

hirek.prim.hu, 2022. 12. 19.
Rekord számú pályázat a 32. Országos Tudományos és Innovációs Olimpián

zetapress.hu, 2022. 12. 19.
Több száz nevezés

innoteka.hu, 2022. 12. 20.
Rekord számú pályázat érkezett az OTIO-ra

szon.hu, 2022. 12. 20.
Az innovációt díjazzák

nkfih.gov.hu, 2022. 12. 20.
Rekord számú pályázat a 32. Országos Tudományos és Innovációs Olimpián

folyoiratok.oh.gov.hu, 2022. 12. 21.
Rekord számú pályázat a 32. Országos Tudományos és Innovációs Olimpián

gondola.hu, 2022. 12. 21.
Sok fiatal indult a 32. Országos Tudományos és Innovációs Olimpián

preshaz.eu, 2023. 01. 01.
Sok fiatal

Petőfi Rádió, Petőfi Kult, 2023. 01. 04.
Laufer Tamás, OTIO nagykövet a Petőfi Kult műsor keretében az OTIO Innovációs Olimpiáról, külföldön tanulásról, biotechnológiáról és gén terápiáról beszélget Mencseli Dóri műsorvezetővel

Petőfi Rádió, Petőfi Kult, 2023. 01. 05.

innoportal.hu, 2023. 01. 07.
Magyarország megközelítőleg évi ezermilliárdot költ kutatás-fejlesztésre

Észak-Magyarország, 2023. 01. 09., 4. oldal
Tudományos kutatás diákok részvételével

kisalfold.hu, 2023. 01. 09.
300 milliós támogatást nyertek a Széchenyi-egyetemhez kapcsolódó vállalkozások a Gyorsítósáv pályázaton

gyorplusz.hu, 2023. 01. 09.
Gyorsítósávon haladnak a jövő vállalkozásai az egyetemen

hirek.prim.hu, 2023. 01. 09.
Gyorsítósávon haladnak a jövő vállalkozásai a Széchenyi István Egyetemen

gyartastrend.hu, 2023. 01. 09.
GyártásTrend - Gyorsítósávon haladnak a jövő vállalkozásai a Széchenyi István Egyetemen

newtechnology.hu, 2023. 01. 10.
Gyorsítósávon haladnak a jövő vállalkozásai a Széchenyi István Egyetemen

mta.hu, 2023. 01. 10.
2022. legjelentősebb innovációs teljesítményét keresik

medicalonline.hu, 2023. 01. 10.
Az ember, a robot és az intelligens tér viszonya

portfolio.hu, 2023. 01. 10.
Érkezzenek a közvetlen EU-s források! 7 milliárd eurót is elhozhatnak a magyar cégek

Magyar Minőség elektronikus folyóirat, XXXII. évfolyam, 2023/1 januári szám, 43. oldal
Magyar Innovációs Nagydíj felhívás

szeged.hu, 2023. 01. 10.
Horizon Europe: 840 milliárd forintot bukhat Magyarország, hatalmas pusztítás jöhet a tudományos és kutatás-fejlesztési szektorban

Computerworld, 2023. 01. 11., 12. oldal
Igényes oktatás, összefogás az iparral

nyiregyhaza.hu, 2023. 01. 11.
Zsigó Miklós olimpiai nagykövet lett - Átadták az Országos Tudományos Innovációs Olimpia díjait

bme.hu, 2023. 01. 11.
2022. ÉVI MAGYAR INNOVÁCIÓS NAGYDÍJ

Petőfi Rádió, Petőfi Kult, 2023. 01. 11.
Interjú Molnár Janka Sára OTIO nagykövettel a tudománynépszerűsítésről

Trend FM, Reggeli monitor, 2023. 01. 11.
Interjú Pacher Tiborral, a Puli Space Technologies vezetőjével

Hajdú-Bihari Napló, 2023. 01. 12., 1+5. oldal
Fogadják a vállalkozásokat

itbusiness.hu, 2023. 01. 12.
Eltűnt a piacról a kockázati tőke nagy része

demedia.hu, 2023. 01. 13.
Átvették diplomájukat a TTK végzősei

haon.hu, 2023. 01. 13.
Átvették diplomájukat a TTK végzősei

civishir.hu, 2023. 01. 13.
Több mint kétszázan vették át a Debreceni Egyetem diplomáját

delmagyar.hu, 2023. 01. 14.
Sok fiatalt vonzott az informatika és a természettudomány - Galéria

Délmagyarország, 2023. 01. 16., 3. oldal
Egyre több fiatalt csábítanak a természettudományok
Szerkesztő: Pazsák Zsófia, Design: Visualia Stúdió, Felelős kiadó: Dr. Szabó Gábor. A Hírlevél minden páratlan hét keddi napján jelenik meg, és aznap internetes portálunkon is olvasható.
Hírlevélszerkesztőség: 1116 Budapest, Fehérvári út 108-112.
tel.: (+36 1) 2000-731, e-levél: innovacio@innovacio.hu
A Hírlevélre a www.innovacio.hu c. portálon lehet regisztrálni.