XXXiI. évf. | 2022. május 3. |9. szám


Hírek

Magyar Innovációs Szövetség
Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala
Eötvös Loránd Kutatási Hálózat

Várható esemény

Szakirodalomfigyelő
SajtószemleHÍREK | MAGYAR INNOVÁCIÓS SZÖVETSÉG

MISZ elnökségi ülés

2022. április 13-án ülést tartott a MISZ elnöksége, a Szövetség székhelyén.

1. Szabó Gábor, elnök jóváhagyásra előterjesztette a már előzetesen kiküldött írásos beszámolót az első negyedéves munkáról. Az elnökség egyhangúlag jóváhagyta az elvégzett tevékenységet.

2. Szabó Roland, a Corvinus Egyetem kutatója elmondta, hogy öt témát, nyitógondolatot szeretnének felvetni megvitatásra "A járműipari kihívások innovatív kezelésének lehetőségei, új technológiák alkalmazásával˝ c. MISZ GINOP-projekttel kapcsolatban. Szedmák Borbála (Corvinus Egyetem) ismertette az öt témát, úgymint:
 • munkaerőhiány; felvetett gondolatok: képzettségi problémák, ár/érték felborul, belső bérfeszültségek, nagy a fluktuáció, munkaerő könnyen távozik, vállalatvezetők nincsenek felkészülve a Z generációs munkavállalók vezetésére. Az interjúk során és szakirodalomban felmerült megoldási lehetőségek: feladják a korábbi standarjaikat; próbálják magukhoz kötni a munkavállalókat információ-megosztással, jóléti intézkedéssel, csapat szellem kialakításával; külföldi munkaerő keresése; robotizáció.
 • automatizáció, digitális transzformáció érettségi foka; felvetések: Magyarországon is magas a digitálisan kiváltható munkahelyek száma; a digitalizáció a magasan képzettek bérnövekedéséhez vezet; egyenlőtlenségek növekedhetnek, Ipar 4.0 csökkenti a munkavállalók autonómiáját, ellenőrizhetőbbek, ellátási láncon, de cég csoporton belül is különböző a digitális fejlettség; gátló tényezők: drága, meglévő rendszerekbe történő integrálás, vezetők akadályozzák a digitalizációt, képzettség hiánya.
 • ágazati válsághelyzet és a koronavírus hatása a munkaerő piacra; felvetés: a covid felgyorsította a digitális igényt és az elvárt készségekre is hatott és új munkahelyeket teremtett.
 • jövőbeli kilátások az automatizáció, digitalizáció és munkaerőigény összefüggésében; felvetések: újfajta készségek szükségesek, kreatív gondolkodás, csapatépítési kvalitások, ismeri az új technológiákat (pl. big data), nyitott a változásra stb., robotizáció és/vagy migráció (külföldi munkaerő).
 • beszállító fejlesztés; felvetések: jellemzően csak elvárások (pontosság, minőség, extra fuvarok) vannak, fejlesztés nincs; a digitális integráció alacsony fokú.
A felvetett témákhoz a következő elnökségi tagok szóltak hozzá: Szabó Gábor, Greiner István, Laufer Tamás, Urbán László, Farkas József, Balázs Gergely György, Monszpart Zsolt, Pakucs János.

Szabó Roland elmondta, hogy a kutatásban 3. szintet különböztetnek meg a digitalizációt illetve:
 • digitális rögzítés,
 • az egész irányítási folyamat a digitális térben valósul meg,
 • az egész üzleti modell a digitális térben történik.
3. Antos László, ügyvezető igazgató elmondta, hogy a MISZ, működése során, számos tanulmányt, elemzést készített, és ilyenkor a választmány meg szokta vitatni a publikálandó eredményeket, következtetéseket. Ezt javasolja a MISZ GINOP-projektjével kapcsolatban is. Az elnökség, elfogadva az előterjesztést, ápr. 18-át irányozta el a választmányi ülés időpontjául. Az ülés helyszíne a székesfehérvári Alba Innovár Digitális Élményközpont lesz.

4. Greiner István, ált. elnökhelyettes megjegyezte, hogy a járvány ellenére sikerült a szokásos szakmai színvonalon működnie a Szövetségnek 2021-ben is. Antos László elmondta, hogy 2021. évi pénzügyi eredmény pozitív. Az éves beszámoló szövegét, egy észrevétel mellett, az elnökség egyhangúlag elfogadta.

5. Az elnökség, Szabó Gábor, elnök javaslatára, úgy döntött, hogy május legvégére hívja össze a MISZ közgyűlését, és meghívja az új kormányzati struktúra legmagasabb beosztású, innovációért felelős személyét.

6. Garay-Tóth János, PR-igazgató a Magyar Innovációs Szövetség 2021. évi Média Díjára tett javaslatot, melyet az elnökség, egy tartózkodás mellett, elfogadott.

31. Ifjúsági Tudományos és Innovációs Tehetségkutató Verseny

2022. április 19-e és április 20-a között, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemen tartottuk a 31. Ifjúsági Tudományos és Innovációs Tehetségkutató Verseny szekcióinak bírálóbizottsági üléseit, Dr. Jakab László, a BME Villamosmérnöki és Informatikai Kar professzorának elnökletével.

A szervezőbizottság a pályázatokat négy szekcióba osztotta be:
 • műszaki tudományok,
 • informatika
 • orvostudomány, biológia,
 • egyéb.
49 pályamű készítői tartottak prezentációt a szekciózsűri előtt, max. 5 percben, majd öt percben kérdésekre kellett válaszolni. Ezt követően a zsűritagok értékelték a pályázatokat, ill. felállították a szekción belüli sorrendet.
A verseny zsűrije 2022. április 26-án hozta meg végleges döntését a közel 2,5 millió forintos ösztöndíjakat illetően.

Az ünnepélyes díjátadásra júniusban kerül sor a Magyar Tudományos Akadémián, a díjazott, ill. kiemelt dicséretben részesített, leglátványosabb pályamunkák egynapos kiállításával összekötve, illetve szeptemberben is megtekinthetők lesznek a Kutatók Éjszakáján a legjobb pályamunkák.

Választmányi ülés

A Magyar Innovációs Szövetség kibővített választmányi és elnökségi ülést tart 2022. május 18-án, az Alba Innovár Digitális Élményközpontban, Székesfehérváron.

Napirend:

15:00 Alba Innovár bemutatása: Laufer Tamás, Székesfehérvár Fejlődéséért Alapítvány elnöke
15:05
Köszöntő: Cser-Palkovics András, Székesfehérvár polgármestere
15:15
Beszámoló a legutóbbi választmányi ülés óta végzett munkáról
15:20
"A járműipari kihívások innovatív kezelésének lehetőségei, új technológiák alkalmazásával" című MISZ GINOP-projekt bemutatása: Szabó Roland, Corvinus Egyetem
15:45 Kérdések, válaszok
16:30 Állófogadás

SZJA 1%


Az adó (első) 1%-a valamely civil szervezet támogatására fordítható. A közhasznú szervezetként működő Magyar Innovációs Alapítvány immár közel 30 éve ösztöndíjakkal folyamatosan támogatja a fiatal tehetségek oktatási és kutatási tevékenységét. Támogatja a 20 év alatti fiatalok részére, évente kiírt Ifjúsági Tudományos és Innovációs Tehetségkutató Versenyt. Ösztönzi az új kutatási eredmények elterjesztését, megvalósításuk felgyorsítását azáltal is, hogy alapítása óta az adott év legnagyobb jelentőségű innovációját INNOVÁCIÓS NAGYDÍJ-ban részesíti.
Kérjük mindazokat, akik céljainkkal egyetértenek, hogy a befizetett adójuk 1%-át fordítsák a Magyar Innovációs Alapítvány támogatására. Adószám: 18047929-1-41.

HÍREK | Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala

Szellemi Tulajdon Világnapja

Idén 6 díjazott kapta meg a szellemitulajdon-védelem területén kiemelkedően teljesítőknek járó Millenniumi Díj kitüntetést. A Szellemi Tulajdon Világnapján, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Dísztermében átadott elismerést a CSOMIÉP Beton és Meliorációs Termékgyártó Kft., a Maform Kft., a Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum, az Országos Mentőszolgálat, a Soharóza Közhasznú Egyesület és a Solvo Zrt. kapták meg.

Az ENSZ Szellemi Tulajdon Világszervezete (WIPO) 2000-ben döntött arról, hogy április 26-át a szellemi tulajdon világnapjává nyilvánítja. A világ iparjogvédelmi és szerzői jogi hatóságai - többek között a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala (SZTNH) - változatos programokkal, rendezvényekkel és kezdeményezésekkel valósítják meg a közösen vállalt célkitűzést: az alkotóerő reflektorfénybe állítását, a szellemi tulajdon oltalma népszerűsítését és fáradságos művelésének társadalmi figyelemmel való elismerését.
További információ a következő linken olvasható.

HÍREK | Eötvös Loránd Kutatási Hálózat

Kert a köbön programsorozat

Az ELKH Ökológiai Kutatóközpont a tavalyi nagy siker után idén újra megszervezi a Kert a
köbön tudománynépszerűsítő, kulturális programját. A teljes vegetációs időszakot felölelő, április 30-ától szeptember végéig tartó rendezvénysorozaton új témákkal, új előadókkal, de a már megszokott keretek között, a vácrátóti Nemzeti Botanikus Kert csodálatos környezetében várják a szervezők az ökológia, a földi élővilág, a zene, a gasztronómia és a művészetek iránt érdeklődőket.
További információ a következő linken olvasható.

Várható esemény

Szemléletformáló workshop a BME ipar4.0 Technológiai Központjában

2022. május 17-én 10 órakor hibrid formában személetformáló workshopokkal várja az érdeklődőket a Műegyetem Ipar4 központja. A rendezvények kis- és középvállalatokra fókuszálnak, melyeken gyakorlatias példákon keresztül kerülnek bemutatásra az ipar4-ben rejlő lehetőségek, az alapoktól az ipar4-ben rejlő összes lehetőségig. A résztvevők olyan technológiai megoldásokat ismerhetnek meg, amelyeket a magyar kkv-k már sikerrel alkalmaznak.

Regisztrálni online részvétel esetén is szükséges! Regisztráció a következő linken.
Az eseményen való részvétel díja 25.000 Ft/fő, azonban a Műegyetem elkötelezett a kis- és középvállalatok digitális transzformációjának támogatásában, így a rendezvénysorozat májusi alkalma díjmentes a vállalatok részére.
Helyszín: 1117 Budapest, Magyar tudósok körútja 2., Fsz/017 (BME I épület)
További információ a következő linken olvasható.

További információ és jelentkezés a következő linken.

SZAKIRODALOMFIGYELŐ


Morgan Housel: A pénz pszichológiája - Időtlen leckék vagyonról, mohóságról és boldogságról A4C Books, 2021
Dr. Osman Péter ismertetése

"Az elmúlt évek egyik legjobb és legeredetibb pénzügyi könyve".
"Időtlen leckék" áll az alcímben, emellett pedig roppant időszerű leckéket kapunk. Igazából Housel az ember pszichológiájáról szól a pénzhez fűződő kapcsolataiban, s hogy mit tanul-hatunk ebből a pénzügyeinkhez. Ez messze nem játék a szavakkal! Közgazdasági Nobel-emlékdíjakat adtak tudományos elméletekért, amelyek szerint az ember racionális lényként viselkedik a piacon, majd Közgazdasági Nobel-emlékdíjakat újabbakért, már arról, hogy nem is olyan racionális --ebből született az új, nagy irányzat, a viselkedésgazdaságtan.
A nyitó idézet Jason Zweig-től. Ő igazán ért hozzá: a Wall Street Journal Intelligens Befektető rovatát írja, Agyam és a pénz - Hogyan váljunk tudatosabb befektetővé a neuroökonómia következtetései révén? (A4C Books, 2016) c. könyvéről a Hírlevél 2017/3. számában szóltunk, szerkesztője és kommentárokkal kiegészítője a világ egyik legalapvetőbb befektetési szakkönyve, Benjamin Graham: Az intelligens befektető aktualizált kiadásának (T.bálint Könyvkiadó, 2011 - Hírlevél 2012/15. sz.) (Kiemelések tőlem)
Housel e könyve milliónál több példányban kelt el és 46 nyelvre lefordították, ő pedig egyéb díjak mellett kétszeres nyertese Az Amerikai Üzleti Szerkesztők és Írók Szövetsége Legjobb Üzleti Mű díjának. (az ő honlapjáról).

A társkiadó és ezzel a könyvet szakmailag teljesen felvállaló OTP Global Markets ügyvezetője, Bánfi Attila előszavából: "A könyv húsz rövid fejezete gondolkodásra késztet, továbbá segít újraértékelni a pénzhez fűződő kapcsolatunkat, és - amennyiben szükséges - új alapokra helyezni. Housel megállapításai, tanácsai jóval túlmutatnak a klasszikus értelemben vett pénzügyeken."
A Goodreads értékeléséből: " Örökérvényű tanítások a gazdagságról, kapzsiságról és boldogságról."
Mondandója kvintesszenciája: "A pénz olyan dolgokról tanít nekünk leckéket, amelyek életünk számos más aspektusára is érvényesek: kockázat, bizalom és boldogság, hogy csak néhányat említsek. Kevés olyan terület létezik, amely a pénzhez hasonlóan tűéles nagyítóval képes megmagyarázni, miért viselkednek az emberek úgy, ahogy. A pénz az egyik legnagyobb show a világon." és "A pénzügyi siker nem egzakt tudomány. Egyfajta szociális készség, amelynél a viselkedésed többet számít, mint az, hogy mit tudsz. Ezt a készséget nevezem a pénz pszichológiájának. (Housel fogalmazása itt kissé laza. A könyvből világos, hogy különféle szakmai, személyes és szociális készségek együtteséről beszél, amelyek a szakmai tudáson túl befolyásolják és meghatározzák egy ember adott területen elért eredményeit. Ezek teszik képessé az embert, hogy értse és sikeresen alkalmazza 'a pénz pszichológiáját'. Igazából, ez a képesség-együttes is olyan, mint a nagy alkotóké: vitathatatlanul létezik, kiemel, és pontosan le nem írható. - OP)
A probléma gyökere: "Túlságosan is úgy tekintünk a pénzre, és úgy tanítják, mint a fizikát (amit szabályok és törvényszerűségek uralnak), s nem úgy, mint a pszichológiát (amit érzelmek és nüanszok)." A 2008-as pénzügyi válságról mondja, de általános érvénnyel is igaz: "Senki nem képes pontosan elmagyarázni, hogy mi és miért történt, arról nem is beszélve, hogy mit kellett volna tenni. Minden jó magyarázathoz tartozott egy hasonlóképpen meggyőző ellenvélemény. A mérnökök meg tudják állapítani, miért omlott össze egy híd, mert egyetértés van közöttük, hogy ha adott nagyságú erőt fejtünk ki bizonyos területre, akkor az eltörik. A fizika nem ellentmondásos. Törvények szabályozzák. A pénzügy nem ilyen. Az emberi viselkedés szabályozza." (A probléma, akárcsak a makrogazdaságtan egészével, hogy a pénzügyek alakulását is számításbavehetetlenül sok tényező és azok egymásra hatásai formálják, ezért lehetetlen a gyakorlatban is működő törvényszerűségeket megállapítani és megbízhatóan felhasználni. - OP)
"Könyvem célja, hogy rövid történetek révén rávezesselek arra, hogy ez az emberi oldal fontosabb, mint a pénz technikai oldala. Oly módon teszem ezt, ami profinak és laikusnak egyaránt segíthet jobb pénzügyi döntéseket hozni." (Magyarán, az innen tanulhatók hasznosítása nem igényel szaktudást. - OP)
Néhány alapgondolat a mondandót összegző tanácsokból: "Kevesebb ego, nagyobb vagyon • Úgy kezeld a pénzedet, hogy nyugodtan tudj aludni. • Fogadd el, hogy egy csomó dolog balul sül el. • Határozd meg a siker árát, és légy hajlandó megfizetni azt. • Kerüld pénzügyi döntéseidben a szélsőségeket. • Szeresd a kockázatot, mert idővel kifizetődik. • Határozd meg, milyen játékot játszol. • Tiszteld a zűrzavart."
Biztos sikerre vezető tudást ez a könyv sem adhat, de olyan gondolkodásmódot és -elemeket igen, amelyek sokat segíthetnek, hogy jobban bánjunk a pénzzel. Többet ennél csak az kívánhat, akinek fogalma sincs erről a pályáról.

Saifedean Ammous: Bitcoin Standard - A központi bankok decentralizált alternatívája - Scolar, 2020
Dr. Osman Péter ismertetése

E könyv eredeti kiadását a világelső szakkönyvkiadók egyike, a Wiley jelentette meg. Ez mindenképpen komoly szakmai elismerést jelent, s ennek felel meg igen alapos szakmai kidolgozottsága is. Ugyanakkor a mondandó, s benne az értékválasztás azt valószínűsíti, hogy a Wiley talán a látókör szélesítésére vagy vitairatnak szánta.
"Ez a könyv azért készült, hogy bemutassa a bitcoin gazdasági oldalát, és megértesse az olvasókkal, hogyan vált a korábban használt forgalmi eszközök digitális utódjává. Próbálja megmagyarázni a bitcoin-hálózat működését és gazdasági sarokpontjait, hogy a megfelelő tudás birtokában az olvasók eldönthessék, szeretnék-e igénybe venni szolgáltatásait." (Forrásmegadás nélküli idézetek a könyvből, kiemelések tőlem.)
A mondandó veleje: "Miközben a bitcoin a digitális világ találmánya, a problémák, amelyek megoldására hivatott - nevezetesen a pénz egy olyan formája, ami teljes egészében a tulajdonosa irányítása alatt áll, és valószínűleg hosszú távon is őrzi az értékét -, egyidősek az emberi civilizációval. Ez a könyv e gazdasági kérdések gondolatmenetén vezet végig, a technológia többévi tanulmányozása után, továbbá a válaszokon, amelyeket ez az innováció kínál, és kifejti, hogy a társadalom a történelem során hogyan próbálta orvosolni ezeket az anomáliákat. A végkövetkeztetésem meglepően hathat majd mindazok számára, akik szerint a bitcoin egy átverés vagy csak spekulátorok és gyorsan meggazdagodni vágyók fortélya. A bitcoin nemcsak továbbfejleszti a korábbi értékmegőrző megoldásokat, de a digitális világ értékálló pénznemeként betöltött szerepe váratlanul érheti a szkeptikusokat." (Szép kinyilatkoztatás, de még messze nem egyértelműen bizonyított, akárcsak a rá következő. - OP)

"A bitcoin legkönnyebben egy nyílt forráskódú, megbízható harmadik fél közbeiktatása nélkül működő szoftverként értelmezhető, amely egy váratlan inflációnak ellenálló forgalmi eszköz. (Ez annyiban feltétlenül igaz, hogy amíg él az alkotója által megszabott mennyiségi korlát, a bitcoin azon túlmenően nem hígítható, nem történhet vele pénzrontás. Más kérdés, hogy bizonyos mértékű, jól kordában tartott inflációra szüksége van a modern gazdaságnak, s annak beállítása része a monetáris politikának. - OP) A modern központi bankok szerepét automatizálja, szabályai csak a hálózat ezernyi résztvevőjének hozzájárulásával módosíthatók, ezáltal egy kiszámítható és gyakorlatilag megváltoztathatatlan kódsor. Ez teszi az első bizonyíthatóan megbízható, működőképes és értékálló elektronikus pénzzé."
A Goodreads a könyvről: "Ammous visszaköveti a pénzügyi technológiákat az eredetekhez (különféle fizetőeszközök - OP), megmagyarázza, mi teremtett pénzügyi szerepet ezek használatának, mi teszi a megbízható pénzt, s milyen előnyökkel jár egy megbízható pénzügyi rezsim a gazdasági növekedésre, az innovációra, a kultúrára, a kereskedelemre, a személyi szabadságra és a nemzetközi békére. A pénzügyi és a történelmi elemzés alapot ad, hogy megértsük a bitcoin működési mechanizmusát, a kezdeti sikerét, és a szerepet, amelyet egy információ-alapú gazdaságban betölthet. Szerinte a bitcoin nem annyira fizetőeszközként szolgál, hanem alkalmasabb a nagy pénzügyi intézmények közötti elszámolások értéktáraként és hálózataként. Egy automatizált és tökéletesen előrelátható monetáris politikával, és annak képességével, hogy percek alatt megvalósítsa nagy összegek végső elszámolását szerte a világon, a bitcoin valódi jelentősége abban áll, hogy egy decentralizált, semleges, szabadpiaci alternatívát kínál a nemzeti központi bankokkal szemben."

Caveat: "Decentralizált, senki által sem ellenőrzött" - ez nem oly abszolút pozitív, ahogy azt a laikusok, valamint a központosított beavatkozás ellenzői gondolnák. A modern pénznek saját belső értéke nincs, ezért működőképességének alapját az adja, hogy törvény teszi fizetőeszközzé, szabályozza a kibocsátását, jegybankok őrzik - törvényben megszabott módon, s a piac lehetőségei közt - az értékállóságát. Az ellenőrzés kiiktatásával nagy kérdés, onnantól mi adja a biztonságot. Ammous igen részletesen fejtegeti, miként van a monetáris biztonság lényegében megtörhetetlenül belekódolva a bitcoin rendszerébe, s mennyi védelmet ad a csalások ellen annak mindenki számára tökéletesnek tűnő átláthatósága. A kérdés, mit igazol vissza ebből a gyakorlat. - OP)
"A könyv első része a pénz fogalmával, szerepével és tulajdonságaival foglalkozik. A második rész a stabil és instabil valuták történelmi szerepével az egyén, a társadalom és a globális világ viszonylatában. A harmadik a Bitcoin-hálózat működését és legszembetűnőbb közgazdasági jellegzetességeit fejti ki. Elemzi a lehetséges alkalmazási területeit erős valutaként, megvitat néhány olyan esetet is, ahol nem ideális választás. Végezetül szót ejt a legáltalánosabb félreértésekről és tévhitekről, amelyek a Bitcoint körülveszik."

Guido Tonelli: Genezis- A világegyetem születése hét napban elbeszélve - Corvina Kiadó, 2021
Dr. Osman Péter ismertetése

Mikor válhat az ember egyenlővé az istenekkel? Talán ha képes megismerni és fel is fogni világa genezisét.
Tonelli e könyvéről: "A célom az volt, hogy mindenkinek lehetősége legyen magáévá tenni a kezdetekről szóló lenyűgöző elbeszélést, a modern tudomány eszközével megérthesse legmélyebb gyökereinket, és olyan ösztönzésekre bukkanhasson benne, amelyek segítenek szembenézni a jövőnkkel." (Kiemelések tőlem)
A Corvina ajánlójából: "Olaszországban ez a könyv meghódította a bestsellerlistákat (a Goodreads már az amerikai megjelenését ünnepli! - OP), s ez meggyőző bizonyítéka annak, hogy egy bonyolult kérdéskört, mint amilyen az asztrofizikai kozmológia, elő lehet adni úgy is, hogy abból egy kalandos utazás elbeszélése bontakozzék ki - az idők szédítő mélységeibe, vissza mindennek a kezdetéig. Tonelli lebilincselő érzékletességgel meséli el a teremtéstörténet modern változatát, azt a hihetetlen eseménysort, ahogyan a vákuumállapotból létrejött a csillagok, a bolygók és más égitestek sokasága, végül pedig megszülettünk mi, emberek. A mítosznak és a tudománynak végső soron ugyanaz a szerepe: lehetővé teszi, hogy az emberi lény, aki minden ízében ennek az univerzumnak a része, megértse helyét. Ezért kísérik [itt] a fizikai leírásokat filozófiai, művészeti és irodalmi utalások. Mindenképpen újszerű megközelítés ez azok számára, akik a középiskolai fizikaórák óta nem foglalkoztak ezzel a lenyűgöző tudományággal.
Tonelli kísérleti fizikus, a pisai egyetem tanára, Olaszországban magas állami kitüntetések birtokosa. Olaszul és más nyelveken számos, nagy sikert aratott tudományos-ismeretterjesztő könyve jelent meg. Magyarul ez az első kötete."
Goodreads-ből: "A könyv egy rövid (224 oldal - OP), humanista szemléletű felfedezőút az Univerzum, a Föld és az élet kezdeteihez. A fizika legújabb felfedezéseire támaszkodva magyarázza el az Univerzum születésének hét legfontosabb mozzanatát. [Áttekintést nyújt, ahogy] az ember az ókori görögöktől a multiverzum észbontó elméleteiig kitartóan keresi a választ a fölé tornyosuló kérdésre: »Mi is történt pontosan azokban a kezdeti pillanatokban?« Bemutatja Univerzumunk alapvető fizikáját, s szintúgy a létünk mélységes csodáját."
Ízelítőül a könyvből: "Ahhoz, hogy tisztába jöjjünk univerzumunk keletkezésével, készen kell állnunk egy nagy kockázatot jelentő utazásra. A veszély forrása az, hogy elménket a megszokottól igencsak messze eső területekre kell kényszerítenünk, és ezáltal eddig használatos kategóriáink teljesen hasznavehetetlennek bizonyulnak.

Az igazi kutatók nemhogy félnének az előre nem látott dolgoktól, hanem épp ellenkezőleg, alig várják, hogy teljesen váratlanul felbukkanó jelenségekbe ütközzenek. Így rákényszerülünk, hogy kimondjuk, ami kimondhatatlan, és elgondoljuk, ami meghaladja képzeletünket, feszegetve elménk, a Homo sapiens sapiens felfogóképességének a határait. Gondolkodásunk rendkívül hatékony eszköz volt bolygónk felfedezésére és magunk alá gyűrésére, de tökéletesen alkalmatlannak bizonyul annak alapos megértésére, mi történik ilyen távoli helyeken. Az ókori felfedezőkhöz hasonlóan nekünk sincs más választásunk, mint hogy hajónk orrát a látóhatár felé fordítsuk, és - számolva a veszélyekkel és a váratlan fordulatokkal - nekivágjunk az ismeretlen óceánnak. (Odüsszeusz utazását használja párhuzamként, innen a "hajó". - OP)
Különleges utazásra indulunk: ennek során kizárólag a képzelőerőnk vezet majd bennünket, és az olyan merész elgondolásokhoz folyamodik, hogy fényükben a legvadabb sci-fi is banálisnak tűnhet. Utunk során olyan elméleteket ismerünk meg, amelyek egyszer s mindenkorra megváltoztatják a világról alkotott képünket, végül pedig talán arra is rádöbbenünk, hogy mi magunk is megváltoztunk ahhoz képest, amilyenek kezdetben voltunk.
A modern tudomány ugyanis egyszersmind nagy kollektív kaland. (Ahogy Isaac Newton is kimondta, az egyetlen esély az egyes ember szellemi kapacitását meghaladó teljesítmények elérésére, ha a mások által már felhalmozott tudásra és a kutatók együttműködésére támaszkodik. Ez a tudomány fejlődésének nagy, kollektív kalandja, erre utal itt Tonelli is. Az MI-korszak változtathat majd ezen. - OP) Vannak elméleteink és térképeink, amelyek vezetnek bennünket, de gyakran a véletlen teljesen ismeretlen területekre sodor bennünket. A mi csapatunk szenvedélyes elmék ezreinek sokszínű és nyughatatlan közössége: megfontoltan fürkésző, modern felfedezők, akik - akárcsak Odüsszeusz - egy szempillantás alatt képesek újabb és újabb fortélyokat kieszelni, hogy leküzdjenek minden váratlan akadályt.
Habár kutatásunk célkitűzései majdhogynem filozófiai kérdéseket érintenek (Miből áll az anyag?, Hogyan születik a világegyetem?, Mi lesz a világunk vége?), a kísérleti fizikusok munkája az egyik legkézzelfoghatóbb tevékenység, amit csak el tudunk képzelni.

A hévízi hajószakács. Kortárs gasztroirodalmi antológia - Cser Kiadó, 2021
Dr. Osman Péter ismertetése

Jó könyvek nélkül meg lehet lenni, akárcsak finom étkek nélkül - de minek?
(Jean Anthelme Brillat-Savarin, a gasztronómia első apostola nyomán.)
A Cser Kiadó ajánlójából: "A HÉVÍZ az egyetlen olyan magyar irodalmi folyóirat, amelynek állandó gasztrokulturális rovata van: a Hajószakács. Műfajilag sokszínű írások jelennek meg itt: gasztrotörténeti dolgozatok, ínyes esszék, hasnovellák, tárcák, útirajzok, paródiák. És hogy miről szól ez a könyv? Mindenről, ami csak a gasztronómia címszóba belefér." (Kiemelések tőlem.)
"A Teremtő arra kötelezte az embert, hogy léte fenntartása céljából egyen, erre étvággyal ösztönzi, és az élvezettel jutalmazza." Brillat-Savarin. Egy másik aforizmáját kissé megcsavarva: Mondd meg, miként eszel, s megmondom, ki vagy.
A míves étkezés savát borsát a remek étkeken túl a változatosság adja. E kötet élvezeti értékéhez is nagyban hozzájárul. Sok és sokféle szerző műveit élvezhetjük benne, köztük a vendéglátás nagy klasszikusa, Gundel Károly 1931-es írását a magyar konyháról, Brillat-Savarin magyar helytartója, Váncsa István tőle megszokottan élvezetesen barokkos kulináriai dolgozatát és a mai gasztro-literatúra kimagasló alkotója, Cserna-Szabó András: Bécsi töltött káposzta Rolling Stones módra c. esszéjét.

Gundelről és jelentőségéről ifjabbaknak: "Vendéglős, gasztronómiai szakíró, legenda. Étterme az 1939-es New York-i világkiállítás magyar pavilonjának hivatalos étterme volt. »A Gundel vendéglő nagyobb, jobb hírverést biztosít Budapest számára, mint egy hajórakomány turistaprospektus« - írta a New York Times." Igazán komoly dicséret! Itt olvasható írásáról pedig "Stilisztikai és gasztrotörténeti ékkő. Pofonegyszerűen rendszerezi a magyar konyhaművészet lényegét, olyan ízesen és érthetően, ahogy csak a legnagyobbak tudnak fogalmazni." (Idézetek innentől a könyvből.)
Gerlóczy Márton messzire visz, egészen Thaiföldre: "Prachuap Khiri Khan tartomány egyik nagy kiterjedésű, mészkőhegyekkel körülölelt fennsíkján, a Pala-U-ba vezető gyorsforgalmi út mentén található Kun Niao kifőzdéje. Ezen a vidéken földművelők élnek és gazdálkodnak, mélyen vallásos, buddhista parasztok, akik vagy a saját kis tanyájukon, vagy a környéket lassan teljesen ledózeroló amerikai ananászkonzervgyár földjein dolgoznak." Itt árulják a "Madárasszony levest". Az írás thai életkép, a leves elkészítéséhez pedig Gerlóczy részletes útmutatót is ad.

A tartalomjegyzéket nézni olyan, mint egy jól megrakott svédasztalnál válogatni - melyiket válasszam? Kóstoljunk bele inkább a kínálatba:
 • Előszó - Fehér Renátó: Fejadag & #foodporn
 • Fehér Béla: "Mi együgyű annak készítése!" Amit a balatoni halászléről biztosan tudunk
 • Krasztev Péter: Balkáni bendő, avagy identitás és pacal Keleten
 • Bödőcs Tibor: Aléb Savmah: A szalonnáról (még egyszer)
 • Gálffy Zsuzsanna: A valódi szakácsság - egy 19. századi bestseller - Saint-Hilaire Jozefa és műve (történetében megjelenik Deák Ferenc is - OP)
 • Szederkényi Olga: Királyok szakácsa, szakácsok királya - Az első sztárséf, ahogy Dumas látta
 • P. Szabó Dénes: Le Big Mac, avagy Tarantino eszik
 • Szécsi Noémi: Kun Béla a zserbókkal tovaszáll - Hadiételek az első világháború és a forradalmak idején (1914-19)
 • Király Kinga Júlia: Aki a nyársat szereti, megveti a szablyát - A nápolyi szegénykonyha dicsérete
 • Körner András: Az askenázi zsidó konyha
 • Szántó T. Gábor: Szerelemkalács
 • Czinki Ferenc: A Ló, a Zsiráf, az Elefánt és nagyon sok hering - A gdański Hajógyár Szakácsnő nyomában
 • Kling József: A bor pszichológiája, avagy a magyar bortermelő lelki alkata (Szinte borzongva jegyezzük meg, hogy máglyáért kiáltó eretnekséggel ékes: "Hamvas Béla vastagon benne van, hogy végül mégsem a tudomány oltárán áldozom fel magam, hanem újságfelsőrész-készítő és karaktergyártó kisiparosként a borszakírás rögös útjára lépek. Hogy Hamvas hülyeségeket ír a borról, az szakmailag első szekszárdi utamon kezd derengeni... " S még egy meglepő részlet ugyaninnen: "A magyar bortermelő, ha vinkója terem, azt kitűnő bornak tartja, és ha jó bora terem, azt hiszi és hirdeti, hogy az a világnak a legjobb bora." - a nagyhírű történész Szekfű Gyula A magyar bortermelő lelki alkata c. tanulmányából. - OP
 • P. Horváth Tamás: Egy eltűnt likőr nyomában - A Mecseki Itóka története (Szakmai érdekesség - A know-how jelentőségéhez: a hajdan kedvelt Mecseki Gyógyitóka receptje helyett az államosításkor az alkotója és gyártója "egy ócska kotyvalék receptjét adta át a kommunistáknak. A Budapesti Likőripari Vállalatnál, a hajdani Zwack-gyárban az új kor szakértői próbálták kielemezni a Mecseki összetételét, próbáltak rájönni a likőr titkára. Aztán az új recept alapján elkezdték gyártani, de annak az italnak már semmi köze nem volt a Mecseki Itókához. - OP)
 • Saly Noémi: Hosszú félbarna vagy pikfek? - Italok a kávéházban

SAJTÓSZEMLE

Pannon Novum heti hírlevele, 2022.04.14.
Körforgásos Gazdaság Technológiai Platform: a jövő elkezdődött

nkfih.gov.hu, 2022.04.14.
Jelentős k+f-csomagról döntött a kormány

muszaki-magazin.hu, 2022.04.14.
Együttműködik a Széchenyi István Egyetem, az Audi és a Szegedi Tudományegyetem

magyarnemzet.hu, 2022.04.15.
Fellendült az egészségügy digitalizációja a járvány nyomán

muszaki-magazin.hu, 2022.04.15.
InnoElectro 2022: Műholdak és AOI-k - Konstrukció és sorozatgyártás
"...a hazai megújuló innovációs ökoszisztéma jövőbeli terveit Birkner Zoltán az NKFIH elnöke, a rendezvény fővédnöke ismertette..."

delzalapress.hu, 2022.04.17.
Drónkutató központot alakítanak ki Zalaegerszegen

hirek.prim.hu, 2022.04.17.
Várja a jelentkezőket Magyarország legrangosabb designpályázata

gyorplusz.hu, 2022.04.18.
A győri hallgatóknak is hatalmas lehetőség a ZalaZONE
"...Az előbbiben kutatások, fejlesztések és start-up tevékenységek számára építenek helyiségeket, de oktatási célú laboratóriumot és közösségi helyiséget, irodákat is kialakítanak benne..."

kisalfold.hu, 2022.04.18.
A hallgatók számára is előnyös a Széchenyi István Egyetem egyre erősebb jelenléte a ZalaZONE parkban

magro.hu, 2022.04.18.
Regeneratív, megújuló mezőgazdasági modell alkalmazását javasolják a magyar kutatók

atv, Egyenes beszéd, 2022.04.18.
Milyen kilátások elé néz a magyar gazdaság Surányi György szerint?
"...Nyilván sokkal jobb lenne, ha még lényegesen több olyan tevékenységet folytatnának a külföldiek is, de a magyar vállalatok is, amelyek kutatás-fejlesztés igényesek. Azt hiszem, hogy ebben van némi elmozdulás, tehát nem igaz az, hogy a magyar gazdaság leegyszerűsítetten egy összeszerelő műhely..."

hirlevel.egov.hu, 2022.04.19.
A versenyképesség-javítás feltétele a hozzáadott érték növelése

hirek.prim.hu, 2022.04.19.
A hallgatók számára is előnyös a Széchenyi István Egyetem egyre erősebb jelenléte a ZalaZONE parkban

octogon.hu, 2022.04.19.
Május 1-jéig jelentkezhetsz a Magyar Formatervezési Díjra - Várja a pályázókat Magyarország legrangosabb designpályázata

Kossuth Rádió, Krónika 12:00, 2022.04.19.
Együttműködési megállapodást kötött az Állatorvostudományi Egyetem és a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara

24 óra, 2022.04.20., 5. oldal
Szoros együttműködés - Projekteket is kidolgoznak a szervezetek
"...Együttműködési megállapodást kötött a győri Széchenyi István Egyetem és a Magyar Közút Nonprofit Zrt..."

startuponline.hu, 2022.04.20.
Magyar-üzbég innovációs programok indulnak

profitline.hu, 2022.04.20.
Magyar-üzbég innovációs programok indulnak

digitalhungary.hu, 2022.04.20.
Rövid időn belül a kétszeresére nőhet a nemzetközi startup budapesti innovációs központja

Figyelő, 2022.04.21., 3,20,21,22. oldal
Szellemitulajdon-védelem nélkül leszakadnak a magyar kkv-k

hrportal.hu, 2022.04.21.
Fenntarthatósági vállalkozói szemléletformáló programot indít az MKIK és a KPMG

hrpwr.hu, 2022.04.21.
Vállalkozz Fenntarthatóan! Ingyenes szemléletformáló program indul kkv-knak

Világgazdaság, 2022.04.22., 4. oldal
A várakozásoknak megfelelően túligényelték a vállalkozók az újraindítási forrásokat - A támogatás célja eszközbeszerzés, infrastrukturális fejlesztés is lehet

Zalai Hírlap, 2022.04.22., 5. oldal
Iparközeli egyetemi bázis a tesztpályán
"...Előbbiben kutatások, fejlesztések és start-up tevékenységek számára építenek helyiségeket, de oktatási célú laboratóriumot és közösségi helyiséget, irodákat is kialakítanak benne..."

autoszektor.hu, 2022.04.22.
Együttműködésre lépett a Magyar Közút és a Széchenyi-egyetem

hajdupress.hu, 2022.04.22.
Villamosmérnök-képzési mérföldkő Debreceni Egyetemen
"...Világszínvonalú elektronikai gyártástechnológia laboratóriummal gazdagodott a Debreceni Egyetem (DE) Természettudományi és Technológiai Kara (TTK) 2022.04.21-én..."

kkvmagazin.com, 2022.04.22.
Havi 1 milliárd forint a Hiventurstól a magyar vállalatoknak
"...Startup Mentőprogram - amelyet a múlt év végén zárt le a társaság - keretein belül 3,5 milliárd forint folyósított összeget kapott 30 bajba jutott startup, így azok nem mentek csődbe, megtartották tudásintenzív, innovatív fókuszukat..."

vaol.hu, 2022.04.22.
A celldömölki cég innovációs díja

hírTV, Napi aktuális, 2022.04.22.
Oktatási és kutatási együttműködést kötött a Miskolci Egyetem a Szabályozott Tevékenységek Felügyeleti Hatóságával

24.hu, 2022.04.23.
Aligha épülhet meg időben a BME innovációs és fejlesztési központja

innoportal.hu, 2022.04.23.
Feltalálók, szabadalmak és innovációs erő nyújt versenyelőnyt

baon.hu, nool.hu, haon.hu, veol.hu, heol.hu, delmagyar.hu, boon.hu, duol.hu, vaol.hu, kisalfold.hu, beol.hu, erdon.ro, kemma.hu, sonline.hu, teol.hu, zaol.hu, szoljon.hu, feol.hu, szon.hu, bama.hu, 2022.04.24.
Szabadalmaktól védjegyekig: a magyar feltalálók nyomában

innoportal.hu, 2022.04.24.
Már lehet pályázni a Magyar Formatervezési Díjra

duol.hu, 2022.04.25.
Startup programban a DUE hallgatói

webradio.hu, 2022.04.25.
SZTNH: az élelmiszeriparban különösen fontos a védjegyoltalom ösztönzése

azuzlet.hu, 2022.04.25.
Az élelmiszeriparban fontos a védjegyoltalom ösztönzése

profitline.hu, 2022.04.25.
Különösen fontosnak találják az élelmiszeriparban a védjegyoltalom ösztönzését

trademagazin.hu, 2022.04.25.
Védjegyoltalom: Már egyetlen oltalom is 10%-os növekedési többletet hozhat

uzletihirszerzes.hu, 2022.04.25.
Üzleti hírszerzés - Már egyetlen oltalom is 10%-os növekedési többletet hozhat

origo.hu, 2022.04.25.
Forintosítható előnyöket jelentenek a védjegyoltalmak

portfolio.hu, 2022.04.25.
Fényes jövőt vázol a gazdaságfejlesztési tervünk, ami éles ellentétben áll a makrotrendekkel

Magyar Nemzet, 2022.04.26., 11. oldal
Sikeres a vidékfejlesztési politika - A szakszerűen végrehajtott lépéssorozatnak a választásokon is meglett a gyümölcse

Világgazdaság, 2022.04.26., 5. oldal
Sok múlhat azon, van-e a kkv-nak védjegyoltalma

index.hu, 2022.04.26.
Százmilliókat vesztegetnek el a vállalkozások képzésre

magyarnemzet.hu, 2022.04.26.
Sikeres a vidékfejlesztési politika

webradio.hu, 2022.04.26.
Átadták a Millenniumi Díj kitüntetést a szellemitulajdon-védelemben tudatos szervezeteknek

weborvos.hu, 2022.04.26.
A mentőszolgálat is megkapta a Millenniumi Díjat

azuzlet.hu, 2022.04.26.
Millenniumi Díj a Szellemi Tulajdon Világnapján

figyelo.hu, 2022.04.26.
A magyar innovációk védelmében

kamaraonline.hu, 2022.04.26.
Az élelmiszeriparban különösen fontos a védjegyoltalom ösztönzése

magyarmezogazdasag.hu, 2022.04.26.
Az élelmiszeriparban különösen fontos a védjegyoltalom ösztönzése

trademagazin.hu, 2022.04.26.
Együttműködési megállapodást kötött a MATE és a COOP

webradio.hu, 2022.04.26.
Együttműködési megállapodást kötött a MATE és a COOP

kemma.hu, 2022.04.26.
A tatabányai srác amerikai versenyen képviseli iskoláját
"...Szőnyi Balázs a Magyar Innovációs Szövetség nevezésével képviselheti Magyarországot és iskoláját, a TSZC Bánki Donát - Péch Antal Technikumot a május 7-13. között az Egyesült Államokban, Atlantában az ISEF International Science and Engineering világbajnokságon..."

trademagazin.hu, 2022.04.26.
Lezárult a Pick Szeged és a Szegedi Tudományegyetem közös projektje

Magyar Hírlap, 2022.04.27., 10. oldal
Kitüntették a szabadalomban elöljáró úttörő cégeket - Az ökoszisztéma-támogatási innovációs programok komplex segítséget nyújthatnak a jövőben

Magyar Nemzet, 2022.04.27., 13. oldal
A szellemi tulajdon védelmét díjazták

Magyar Nemzet, 2022.04.27., 12. oldal
Együttműködik a MATE és a COOP

profitline.hu, 2022.04.27.
Együttműködési megállapodást kötött a MATE és a COOP

novekedes.hu, 2022.04.27.
ÁSZ: Hogyan alakul a járvány után a gazdaság újjáépítése?


webradio.hu, 2022.04.27.
ÁSZ: az újraindítás intézkedései hosszú távon meghatározzák a magyar gazdaság jövőbeni válságállóságát


hir.ma, 2022.04.27.
ÁSZ: az újraindítás intézkedései hosszú távon meghatározzák a magyar gazdaság jövőbeni válságállóságát


hirado.hu, 2022.04.27.
ÁSZ: Az újraindítás intézkedései hosszú távon meghatározzák a magyar gazdaság jövőbeni válságállóságát


agrotrend.hu, 2022.04.27.
Az újraindítás intézkedései hosszú távon meghatározzák a magyar gazdaság jövőbeni válságállóságát


profitline.hu, 2022.04.27.
ÁSZ: Újabb tanulságok a válságkezelésről


civishir.hu, 2022.04.27.
Intelligens boroshordók a debreceni-üzbegisztáni kapcsolatban
"...Tovább erősíti a tudástranszferen alapuló együttműködést Üzbegisztánnal a Debreceni Egyetem; a gyógyszerésztudomány és gyógyszeripar, valamint az agrártudomány területeit érintő képzési és kutatás-fejlesztési kooperációról Abat Fayzullaev nagykövettel egyeztetett Szilvássy Zoltán rektor..."

demedia.hu, 2022.04.27.
Innovációt visz Üzbegisztánba a Debreceni Egyetem

hajdupress.hu, 2022.04.27.
Tudástranszferen alapuló együttműködés a Debreceni Egyetem és Üzbegisztán között

elobolygonk.hu, 2022.04.27.
Izgalmas fesztivállal várja a látogatókat a vácrátóti botanikus kert

jogiforum.hu - 2022.04.27. 13:01:12
Védett kreativitás - Április 26. a szellemi tulajdon világnapja

markamonitor.hu, 2022.04.27.
Közösen támogatja a hazai élelmiszergazdaságot a MATE és a COOP

magyarmezogazdasag.hu, 2022.04.27.
Közösen támogatja a hazai élelmiszergazdaságot a MATE és a COOP

muszaki-magazin.hu, 2022.04.27.
Innovációk, amelyeket a természet ihletett

webradio.hu, 2022.04.27.
Koronavírus - Új gyógyítási technológia alkalmazásáért kötött megállapodást két magyar egyetem és egy gazdasági társaság

zetapress.hu, 2022.04.27.
Együtt a vírus ellen
"...Új eljárással gyógyíthatják a koronavírust. Újabb kutatás-fejlesztési megállapodást köt a Pécsi Tudományegyetem, a CAPTEC Medical Kft. és a Pannon Egyetem..."

Jazzy Rádió, Millásreggeli, 2022.04.27.
Az idén hat díjazott kapta meg a szellemitulajdon-védelem területén kiemelkedően teljesítőknek járó Millenniumi Díj kitüntetést

Rádió1. Hírek 6:30. 2022.04.27.
Kert a köbönnek hívják az Eötvös Loránd Kutatási Hálózat Ökológiai Kutatóközpontjának kulturális programját

Magyar Hírlap, 2022.04.28., 11. oldal
Sikeres volt a magyar válságkezelés - A kormány intézkedései hozzájárultak a tavalyi dinamikus gazdasági növekedéshez

Figyelő, 2022.04.28., 18,19. oldal
Szemléletváltás is kell
"...Az emlékérmék ünnepélyes bemutatását követő kerekasztal-beszélgetésen a BME és az MNB képviselői a két intézmény kutatási együttműködésének eredményeit, további terveit mutatták be..."

boon.hu, 2022.04.28.
Uniós kísérleti programban kapott szerepet Miskolc

boon.hu, 2022.04.28.
Stratégiai megállapodást írt alá a Miskolci Egyetem és a Jabil

ma.hu, 2022.04.28.
Betegadatokkal kapcsolatos fejlesztéseket valósít meg a PTE és az E-Group ICT Zrt.

portfolio.hu, 2022.04.28.
Új kutatás: mennyire tudják használni a magyar cégek a design lehetőségeit?
"...A régióban elsőként mutatott be kutatást a MOME Innovációs Központja a design üzleti felhasználásáról..."

tudomanyplaza.hu, 2022.04.28.
Kert a köbön c. kulturális programsorozat

InfoRádió, Paragrafus, 2022.04.28.
Összeállítás: Idén hat díjazott kapta meg a szellemitulajdon-védelemben kiemelkedően teljesítőknek járó Millenniumi Díj kitüntetést

Észak-Magyarország, 2022.04.29., 1,15. oldal
Miskolc EU-s programban vehet részt
"...2030-ig tart a program A 100 város listája a 27 tagállamból áll össze, 12 további város pedig olyan országokból csatlakozott, amelyek társultak az EU kutatási és innovációs programjához (2021-2027), a Horizon Europe programhoz..."

kkvmagazin.com, 2022.04.28.
Szellemi Tulajdon Világnapja: hatan kaptak millenniumi díjat

szekszardihirek.hu, 2022.04.29.
Vidékfejlesztési konferencia Szekszárdon
"...A konferencia - melynek létrejöttét támogatta a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal - hazai előadói a megújuló európai keretrendszert a magyar intézmények szempontjából mutatták be.˝

kultúra.hu, 2022.04.29.
Elindult a 2022-es Design Management Díj pályázat

autopro.hu, 2022.04.29.
A jövő gyára összefog a jövő egyetemével
"...Stratégiai együttműködést kötött a Miskolci Egyetem és a Jabil tiszaújvárosi gyára, melynek elsődleges célja, hogy a térséget és Borsod-Abaúj-Zemplén megyét továbbra is a fenntartható fejlődés pályáján tartsa..."

portfolio.hu, 2022.04.29.
Uniós támagatást kap Budapest: zöldfejlesztésekre költheti a pénzeket

autoszektor.hu, 2022.04.30.
A hallgatók számára is előnyös az egyetem jelenléte a ZalaZONE parkban

baranyavar.hu, 2022.04.30.
Betegadatokkal kapcsolatos fejlesztéseket valósít meg a PTE és az E-Group ICT Zrt.

technokrata.hu, 2022.04.30.
Úton a harmadik generációs kutatóegyetemi modell megvalósítása felé

agroinform.hu, 2022.05.01.
MATE-COOP megállapodás: szorosabbra fűzi viszonyát az egyetem és az üzletlánc

nepszava.hu, 2022.05.01.
Világhírű lett az Orbán-kormány kegyetlen magyar tudománypolitikája

Jövő Gyára, 2022.05.02., 7. oldal
Bővül a Knorr-Bremse Kutatás-Fejlesztési Intézete
Szerkesztő: Dr. Antos László, Munkatárs: Nagy-Herczeg Boglárka,
Design: Visualia Stúdió, Felelős kiadó: Dr. Szabó Gábor.
A Hírlevél minden páros hét keddi napján jelenik meg, és aznap internetes portálunkon is olvasható.
Hírlevélszerkesztőség: 1116 Budapest, Fehérvári út 108-112.
tel.: (06 1) 430 3330, e-levél: innovacio@innovacio.hu
A Hírlevélre a www.innovacio.hu c. portálon lehet regisztrálni.