XXXiI. évf. | 2022. ÁPRILis 19. |8. szám


Hírek

Magyar Innovációs Szövetség

Várható események

Pályázati felhívás
Szakirodalomfigyelő
SajtószemleHÍREK | MAGYAR INNOVÁCIÓS SZÖVETSÉG

Államtitkári előadás

Bódis József, az Innovációs és Technológiai Minisztérium felsőoktatásért felelős államtitkára "A hazai felsőoktatás és innováció jövőképe" címmel tartott előadást a 30. Magyar Innovációs Nagydíj átadóján az Európa Hajón. Előadásában összefoglalta az elmúlt évek teljesítményét az oktatás fejlesztése, az innovációval kapcsolatos újítások és a nemzeti laboratóriumok, valamint tudományos innovációs parkok létrehozása terén.
Az előadás anyaga a következő linken tekinthető meg.

Bay Zoltán Nemzeti Kutatóintézet-hálózat

2022. március 30-án Prof. Dr. Palkovics László, innovációs és technológiai miniszter, határozatlan időre, kinevezte a Bay Zoltán Nemzeti Kutatóintézet-hálózat Innovációs Tanácsadó Testületének tagjává Farkas Józsefet, a MISZ elnökségi tagját. A kinevezési okmány eredeti példánya az Innovációs Tanácsadó Testület alakuló ülésén kerül majd átadásra.

Digitális applikációk az egészségügyben

Az EIT Health szervezésében 'Digitális applikációk az egészségügyben' online konferenciára került sor április 12-én, melyen a MISZ-t Hild Imre, tagozatvezető képviselte. Az esemény az "EIT Health Morning Health Talks" keretében került megrendezésre, amely egy regionális vitafórumok platformja, ahol a helyi szereplők rendszeresen megvitatják a legfontosabb egészségügyi innovációkat, kicserélik a legjobb gyakorlatokat, új együttműködéseket alakítanak ki Közép-, Kelet- és Dél-Európában. Ennek a rendezvénynek az a célja, hogy szélesebb perspektívát nyújtson a digitális terápiák lehetséges útjairól a nemzeti közegészségügyi szolgáltatások részeként, valamint a visszatérítési megoldásokról Európa-szerte.

Mint a beszélgetésből kiderült, a koncepció lényege hogy szakértők bevonásával szeretnék bemutatni a DiGA-modell jelenlegi helyzetét Németországban, a visszatérítési mechanizmusok lehetséges változatait más európai országokban, (pl. Franciaország). Emellett szó esett induló vállalkozások példáiról, amelyeknek digitális egészségügyi alkalmazása az első volt a Baltikumban, amelyet az állam térített.
A további eseményekre az https://eithealth.eu weboldalán lehet bejelentkezni.

Tudományos Diákkörök XXII. Kárpát-medencei Konferenciája

2022. április 8-án és 9-én, a Szegedi Radnóti Miklós Kísérleti Gimnázium adott helyet a Tudományos Diákkörök Kárpát-medencei Konferenciájának, melyet idén 22. alkalommal rendezett meg a Kutató Diákok Mozgalma. A rendezvényt Dr. Nagy Anett, a gimnázium igazgatónője nyitotta meg.
A megnyitó ünnepségen, az eredményhirdetésen és záró ünnepségen Dr. Mogyorósi Péter képviselte a Magyar Innovációs Szövetséget, mint a Dél-alföldi Regionális Kirendeltség Igazgatója.

SZJA 1%

Az adó (első) 1%-a valamely civil szervezet támogatására fordítható. A közhasznú szervezetként működő Magyar Innovációs Alapítvány immár közel 30 éve ösztöndíjakkal folyamatosan támogatja a fiatal tehetségek oktatási és kutatási tevékenységét. Támogatja a 20 év alatti fiatalok részére, évente kiírt Ifjúsági Tudományos és Innovációs Tehetségkutató Versenyt. Ösztönzi az új kutatási eredmények elterjesztését, megvalósításuk felgyorsítását azáltal is, hogy alapítása óta az adott év legnagyobb jelentőségű innovációját INNOVÁCIÓS NAGYDÍJ-ban részesíti.
Kérjük mindazokat, akik céljainkkal egyetértenek, hogy a befizetett adójuk 1%-át fordítsák a Magyar Innovációs Alapítvány támogatására. Adószám: 18047929-1-41.

Várható események

Regionális szeminárium a közegészségügy és a szellemi tulajdon kapcsolatáról

A Lett Köztársaság Szabadalmi Hivatala, a Szellemi Tulajdon Világszervezete (World Intellectual Property Organization, WIPO), az Európai Szabadalmi Hivatal (European Patent Office, EPO) és az Európai Unió Szellemi Tulajdoni Hivatala (European Intellectual Property Office, EUIPO) közös szervezésében "Közegészségügy és szellemi tulajdon - Aktuális kérdések, szükségletek és megoldások" címmel regionális szeminárium kerül megrendezésre 2022. április 26-án.
A rendezvény célja, hogy megvizsgálja a két terület közötti kapcsolat kihívásait, és azt, hogy a szellemi tulajdon miként tud hozzájárulni ezek megoldásához. A szeminárium résztvevői megismerhetik továbbá az innovatív vállalkozások és a startupok egészségügyben betöltött szerepét.

Jelentkezési határidő: 2022. április 22.
A rendezvényre a következő linken lehet regisztrálni.
Az előzetes program elérhető itt.

5G KKV Nap

A BME Villamosmérnöki és Informatikai Kara "5G KKV Nap" címmel szakmai rendezvényt tart 2022. április 27-én az egyetemen. A szakmai tanácskozás fő célja, hogy bemutassa az 5G technológiában rejlő innovációs, valamint az egyetemen elérhető 5G infrastrukturális és innovációs lehetőségeket és elősegítse a magyar kis- és közepes vállalkozások (kkv) bevonását a hazai 5G KFI ökoszisztémába.
Az esemény meghívója és részletes program a következő linken található, regisztrálni pedig itt lehet.

Pályázati felhívás

V4 Innovators in Israel Training Program

A Nemzetközi Visegrádi Alap és Izraeli Állam közösen megjelentette a startupokat és inkubátorokat célzó V4-Izrael Innovátorok tanulmányút pályázati kiírását, melyre elsősorban fiatal vállalkozók és startupperek jelentkezését várják. A program során a résztvevők egy 10 napos izraeli tréningen vehetnek részt, melynek célja a startupok számára elérhető marketing lehetőségek megismertetése, valamint annak bemutatása, hogyan lehet az innovatív ötleteket gyakorlatban hasznosítani.

Jelentkezési határidő: 2022. május 4.
Az izraeli tréningprogram időpontja: 2022. szeptember 4-15.

További információ és jelentkezés a következő linken.

SZAKIRODALOMFIGYELŐ


Matthew Syed: Örülj a hibáidnak - Elemezd a saját feketedobozodat, építkezz a kudarcokból! - Alexandra Kiadó, 2021
Dr. Osman Péter ismertetése

"Kollektív módon, a rendszerszintű bonyolultság szintjén a siker csak akkor érhető el, ha elismerjük hibáinkat, tanulunk belőlük, és olyan légkört teremtünk, ahol bizonyos értelemben 'biztonsággal' vallhatunk kudarcot."
Forrásmegadás nélküli idézetek a könyvből (kiemelések tőlem).
Syed honlapjáról idézve: "Ez a kimagasló teljesítmények elérésének új megközelítési módja, amely eszközül szolgál versenyelőny elérésére a komplex és gyorsan változó világban. Üzletben, politikában, az élet minden területén hasznát vehetjük." Lényege, a százmilliónál több olvasójú Medium csoport oldaláról: "Ez a tudomány módszertana, amely megváltoztatta a világot azáltal, hogy folyamatosan frissíti az elméleteit azok kudarcainak fényében. Komplex világban a kudarcok elkerülhetetlenek - a létfontosságú kérdés, tanulunk-e belőlük, vagy elfedjük és önigazolással védekezünk."
Eredeti címe: Black Box Thinking. A "feketedoboz-gondolkodásról" - ahogy Syed beszél róla - mindannyian hallottunk. Katasztrófa után a gép feketedobozából igyekeznek kielemezni, mi okozhatta a bajt, s az eredmény alapján kiküszöbölni annak okát. Könyvét olvasni nagy szellemi kaland: hibák és azok feltárása, elemzése az élet nagyon sok területéről.
"A kreatív áttörések mindig sokszoros kudarcokkal kezdődnek. Ez a briliáns könyv megmutatja, hogy az igazi alkotás (szintúgy minden hatékony jobbítás - OP) ezeknek a hibáknak a megértésére és legyőzésére támaszkodik, ezért meg kell tanulnunk elfogadni azokat." James Dyson, brit feltaláló, tervező, milliárdos vállalkozó, - Syed szavával, aki ezt idézi, "a változás kreatív folyamatának evangélistája".

A könyv mondandóját jól összegzi az Alexandra ajánlója: "Matthew Syed szédítő mennyiségű esettanulmánnyal, valamint valós példákkal szolgál az antropológia, pszichológia és komplexitáselmélet legfrissebb eredményeivel alátámasztott könyvében. Syedről: Keresett előadó, az általa alapított Matthew Syed Consulting pedig olyan piacvezető cégekkel dolgozott együtt, mint az Amazon, Google és Morgan Stanley."
"Ez a könyv arról szól, hogyan következik be a siker. A világ leginnovatívabb szervezetei közül mutatunk be néhányat, köztük a Google-t, a Team Skyt, a Pixart és a Mercedes Forma-1-es csapatát, valamint olyan kivételes személyeket, mint Michael Jordan kosárlabdázót, James Dyson feltalálót és David Beckham labdarúgócsillagot.
A következő fejezetekben megpróbáljuk összekötni a szálakat. Betekintünk a kulisszák mögé, és megvizsgáljuk azokat a folyamatokat, amelyek révén az emberek tanulságokat vonnak le, megújulnak, és kreatívabbá válnak: akár az üzleti életben, akár a politikában, akár a saját életünkben. Rá fogunk jönni, hogy ezekben az esetekben a siker erőteljesen, és gyakran az ösztöneinkkel szembemenően, kizárólag azon múlik, hogy miként reagálunk a kudarcra.

A vizsgálat megkezdésének, valamint a kudarc és a siker közötti elválaszthatatlan kapcsolat megismerésének hatékony módja a világ két legfontosabb biztonsági szempontból kritikus iparának, az egészségügynek és a repülésnek a szembeállítása. Lélektani és kulturális szinten is van köztük különbség, de az intézményi változások tekintetében is, amint hamarosan látni fogjuk. De a legkomolyabb különbség a kudarc eltérő megközelítésében rejlik.
A kudarchoz való progresszív hozzáállás a siker sarokköve minden intézmény számára. Ebben a könyvben megvizsgáljuk, hogyan reagálunk a kudarcra - egyénileg, az üzleti életben és társadalmi szinten. Hogyan kezeljük és tanulunk belőle? Hogyan reagálunk, ha valami balul sül el, apró megcsúszástól akár egy orvosi kezelés-sorozat halálhoz vezető kudarcáig.
Ennek a könyvnek az a célja, hogy radikálisan eltérő nézőpontot teremtsen. Azt állítja, hogy újra kell értelmeznünk a kudarccal való viszonyunkat, egyéni, szervezeti és társadalmi szinten egyaránt. Ez a legfontosabb lépés egy nagy teljesítményű forradalom felé vezető úton: az emberi tevékenység fejlődési sebességének növelése és az eddig elhanyagolt területek átalakítása. Kizárólag a kudarc újradefiniálásával nyithatunk utat a haladásnak, a kreativitásnak és az ellenálló képességnek."
"Egy zárt hurok az, ahol a kudarc nem vezet haladáshoz, mert a hibákról és gyengeségekről árulkodó információkat rosszul értelmezik vagy figyelmen kívül hagyják;. E könyv fejezeteiben felfedezzük a zárt hurkokat az egész modern világban: a kormányzati körökben, a vállalkozásokban, a kórházakban és a saját életünkben. Meg fogjuk vizsgálni, honnan származnak, milyen finom módszerekkel fejlődnek, és hogy az egyébként éles elméjű emberek hogyan láncolják a helyükhöz, folyamatosan kerülgetve őket. Felfedezzük azokat a technikákat is, amelyek azonosítják és lebontják őket, kiszabadítva bennünket a szorításukból, és bővítve ismereteinket."

Jamie Susskind: Politika a jövőben - Életünk a technológia uralta világban - Athenaeum Kiadó, 2022
Dr. Osman Péter ismertetése

"Politikai eszméink többségét egy olyan világ leírására álmodták meg, amely nem létezik többé. Újakra van szükségünk, és ezeken az oldalakon meg is próbáltam előadni néhányat."
"E könyv kiinduló tétele az, hogy a tudomány és a technológia kérlelhetetlen haladása szükségképpen átformálja azt, ahogyan együtt élünk, ez pedig a politikára nézve is mélyreható és dermesztő következményekkel fog járni. Sem intellektuális, sem filozófiai, sem morális téren nem állunk még készen arra a világra, amelyet teremtünk. A következő évtizedben olyan gondolkodásmódok kérdőjeleződnek meg majd, amelyekkel együtt él az emberiség több száz, vagy több ezer éve. Új viták, mozgalmak és ideológiák bukkannak fel. Legszilárdabban rögzült feltevéseink egyikét-másikát újra kell gondolnunk vagy teljességgel elvetnünk. Együtt kell újra kitalálnunk, mit is jelent szabadnak vagy egyenlőnek lenni, hogy mit jelent a hatalom vagy a tulajdon birtoklása, s az, hogy egy politikai rendszer demokratikus. A jövő politikája a legkevésbé sem fog emlékeztetni a múltéra." (Forrásmegadás nélküli idézetek a könyvből, kiemelések tőlem.)
Izgalmas felütés -a kulcskérdés: mennyire helytálló Susskind tétele a világunkról, hogy azt mi "teremtjük", vagy mennyire inkább tőlünk már független, elsősorban gazdasági erők tevékenysége alakítja.
Susskind világnézetét, mondandója értékrendi alapját világosan megmutatják itt következő szavai: "Bárki, akinek volt már dolga az adóhatósággal, az oktatási rendszerrel vagy bármilyen összetett bürokráciával, tudja, hogy az igazság csupán csekély jelentőséggel bír. Sokkal fontosabb, mi van az adatlapunkra írva."
Susskind-ről a Wikipedia: "E művét a világlesők közé tartozó London School of Economics 2019 tíz legkiemelkedőbb könyve közé sorolta. Lawrence Lessig, a Harvard Egyetem Jogi Karának professzora, Etikai Kutatóközpontjának korábbi igazgatója méltatása: »Kevesen értik úgy igazán a politikát. A modern technológiát még kevesebben. Susskind azon ritka gondolkodók egyike, aki érti mindkettőt«."

Erről szól: "A huszadik századi politikát egyetlen központi kérdés uralta: mekkora részét határozza meg a közösségi életnek az állam, és mennyi maradjon a piacnak és a civil társadalomnak? A politikailag mostanában éretté váló nemzedék egészen másról fog vitatkozni: milyen mértékig irányítsák és igazgassák az életünket nagyhatalmú digitális rendszerek - és milyen feltételekkel. Ez a kérdés áll a Politika a jövőben középpontjában."
Susskind felvázolja a várható jövőt, amelyet az informatika és a robotika exponenciálisan gyorsuló fejlődése alakít. "Ez az átalakulás hatalmas előnyökkel jár majd a civilizációnk szempontjából. Életünk új módszerekkel gazdagodhat a játék, a munka, az utazás, a vásárlás, a tanulás, az alkotás, az önkifejezés, a kapcsolattartás, az ismerkedés, a cselekvéseink koordinálása, az egészségmegőrzés vagy az élet értelmének keresése terén egyaránt. Mindeközben azonban egyes technológiák felettünk fognak egyre nagyobb hatalommal bírni." "Azok, akik ezeket a technológiákat ellenőrzik, egyre nagyobb mértékben fognak ellenőrizni minket, többieket is. Hatalmuk lesz, abban az értelemben, hogy képesek lesznek minket rábírni olyan, nagy jelentőséggel bíró cselekedetekre, amelyeket egyébként nem hajtanánk végre. Egyre inkább ők fogják meghúzni a szabadságunk határait, előírják, mit szabad és mit tilos megtenni. Ők határozzák majd meg a demokrácia jövőjét, felvirágoztatva vagy éppen lebontva azt. És az ő algoritmusaik döntenek majd a társadalmi igazságosság alapvető kérdéseiben, meghatározva a társadalmi javak elosztását, valamint státus és megbecsültség szerinti hierarchiába rendezve bennünket.

Mindezek következményeképpen a politikai hatóságoknak -az államoknak - jóval több eszköz áll majd rendelkezésükre az ellenőrzés céljából, mint korábban bármikor, a nagy techcégek pedig akkora hatalomra fognak szert tenni, amely mellett a modern kor bármely más gazdasági egységéé eltörpül majd. Ahhoz, hogy megfelelő válaszokat tudjunk adni ezekre az új kihívásokra, politikai eszméinket is radikálisan meg kell újítanunk. A nagy angol filozófus, John Stuart Mill ezt írta: "az emberi nem nagyszabású fejlődése mindaddig nem lehetséges, amíg nem következik be nagyszabású változás gondolkodásmódjának alapjaiban." Eljött hát a következő nagyszabású változás ideje."
"A jövővel kapcsolatban nem támaszkodhatunk tényekre, így mindenfajta jóslás szükségszerűen kockázatos és nehéz feladat. A legkockázatosabb mindenesetre az lenne, ha egyáltalán nem próbálnánk meg előre látni a jövőt."
Döbbenetes felvetése: "Amikor ma politikáról beszélünk, olyan közösségi életből indulunk ki, amelynek résztvevői valamennyien felismerhetően emberek. Az eljövendő világban ez a feltételezés nem lesz többé magától értetődő. Az osztálykülönbségek egyre inkább fajok közötti különbségekre fognak emlékeztetni."

Ben Laker, David Cobb, Rita Trehan: Az önhittség buktatói - Hogyan lehetetleníti el a hatékony vezetést a gőg, és mit tehetünk ez ellen? - Pallas Athéné Könyvkiadó, 2021
Dr. Osman Péter ismertetése

A csapda: Igazából az egész modern kultúra és értékrend, amelyben élünk, olyan magasra értékeli a sikert - vagy annak látszatát ! -, hogy majd' mindenki éhezik rá. "A siker elvárása mérhetetlen nyomással nehezedik az emberre, különösen egy olyan környezetben, ahol a jelszó: »Haladj gyorsan, és lépj túl a dolgokon!«" (Forrásmegadás nélküli idézetek a könyvből, kiemelések tőlem.) S mivel többnyire igencsak nehéz elérni az egyre kíméletlenebb versenyben, könnyen az ember fejébe száll, ha úgy érzi, győzött. "A sorozatos sikerek önbizalmat adnak." Túlzottat is: amint a szerzők is elmondják, a diadalittas állapot elvakít, és ezért roppant veszélyes, méghozzá nem is csak arra, aki beleesett, hanem mindenki másra is, akiket magával ránthat. Mindent meg kell tenni, hogy elkerüljük. Ebben segít ez a könyv.
Hübrisz: "túltengő önbizalom, önhittség, felfuvalkodottság" Akadémiai Kiadó, Idegen szavak és kifejezések szótára
"A siker nem jó tanácsadó. Ha valaki sikert sikerre halmoz, a magyarázat egyszerű: »Megcsináltam!« Ráadásul minél sikeresebbek vagyunk, annál meggyőzőbbnek tűnik ez az érv. Lassacskán már legyőzhetetlennek érezzük magunkat - az ember már csak ilyen. Ekkor jön el a hübrisz ideje: amikor valaki azt képzeli, hogy a sikerét csak magának köszönheti. Az intézményi kultúra gyakran tovább rontja a helyzetet. A sikerért szembetűnő jutalom jár. Hajlamosak vagyunk a hősök dicsőítésére, s ez felerősít egy olyan folyamatot, amelynek nehéz ellenállni."
"A hübrisz gyakran meghatározott körülmények szervezeten belüli együttállásából fakad. Ezek a körülmények külön-külön vagy együttesen teremtik meg a hübrisz melegágyát, azt a környezetet, ahol a gőgös elbizakodottság meggyökerezhet, növekedhet és elterjedhet, gyakran egy torz vállalati kultúra részeként, amely ezt hallgatólagosan elfogadja és támogatja."

A Pallas Athéné ajánlójából: "Ben Laker, a Henley Business School professzora (a honlapról: Postgraduate Research Director of Leadership, Organisations and Behaviour - OP), David Cobb és Rita Trehan (a Goodreads ajánlót idézve "három világszerte elismert szakértő" - OP) aktuális és releváns esettanulmányok ismertetésével megvizsgálják a hübrisztikus viselkedést, megmutatják, miként ismerhetjük fel annak életszerű jeleit, továbbá azokat a körülményeket, amelyek az ilyen folyamatok érvényesülését elősegítik. Bemutatják, milyen nagyságrendű fenyegetést jelentenek az önhitt vezetők a vállalatokra és a társadalomra egyaránt. Gyakorlatias, hasznos megoldásokat, módszereket kínálnak, amelyek által képesek leszünk fejleszteni, tökéletesíteni a vezetést, és olyan irányítási stílust alakíthatunk ki, amely befogadó jellegű, fenntartható, továbbá kijelöli a közös értékeket és célokat. Négy különösen kimagasló intő példát is hoznak annak szemléltetésére, ahogyan a hübrisz még a legsikeresebb vállalatokat is képes veszélybe sodorni (The We Company, General Motors, Uber, Deutsche Bank).
Figyelmeztetnek, hogy a túlzott önhittség bárkit elérhet, ezért olyan technikákra és megoldásokra van szükség, amellyel elkerülhetőek a hübrisztikus vezetés csapdái. Könyvük a megfogalmazását tekintve könnyű olvasmány, ugyanakkor hatékony és praktikus tanácsokkal, azonnal alkalmazható eszközökkel, valamint ellenőrzési pontokkal és listákkal egyaránt alaposan felvértezi olvasóját."
Ízelítőül: "Ebben a könyvben azt a célt tűztük ki magunk elé, hogy közismert vállalati vezetőket, valamint kirívóan hübrisztikus üzleti eseményeket vizsgáljunk meg a közelmúltból, hogy megmutassuk, hogyan tudnánk ezekből az esettanulmányokból tanulni és ezáltal kikerülni néhány gyakori buktatót. A könyv második részében felvázoltuk, milyen attitűdökkel és stratégiákkal kerülhetjük el a hübriszt, és hogyan válhatunk olyan vezetővé, aki a 2020-as évek és az ezt követő időszak kihívásai közepette is megállja a helyét."

"Az önismeret az a csodafegyver, amely megvéd a hübrisztől. Ha képesek leszünk objektíven megítélni saját magunkat, és nem tévesztjük szem elől a valódi értékeinket és céljainkat, ez a képesség lesz majd a jelzőfény, amely mindig mutatni fogja a helyes utat." - Ehhez viszont különösen jó felkészültség kell, hiszen ránk is érvényes az alapvető tétel: egy rendszer - s ebben a vonatkozásban magunk is az vagyunk - a legtöbbször nem képes teljeskörűen diagnosztizálni saját magát.
Igen értékes segítség ehhez, hogy a szerzők egy kilencpontos felsorolásban bemutatják, milyen képességek elérése szükséges ahhoz, hogy elérhessük ezt a fajta vezetői kiválóságot, s adnak egy kérdőívet vezetői stílusunk értékelésére.
"A legfontosabb pont: Képesnek kell lenned arra, hogy magadba nézz, őszintén, szívből jövően, így az irányokat és a célokat is időben ki tudod igazítani."

Shunmyo Masuno: ZEN - Az egyszerű élet művészete - 100 zen gyakorlat a szebb és nyugalmasabb hétköznapokért - 21. Század Kiadó, 2021. DÍSZKIADÁS
Dr. Osman Péter ismertetése

"A Zen a modern élet káoszának tökéletes ellenszere
Egyszerűsítsd életedet a zen segítségével, és tanuld meg, miként érezheted magad gondtalanabbnak, elégedettebbnek, megújult lelki békével." - a Goodreads ajánlójából (kiemelések tőlem)
A kötet gyönyörű, sok remekszép illusztrációval. Egy igazán hitelt érdemlő vélemény: "»Hozzáférhetővé teszi Buddha időtálló bölcsességét. A gyakorlatai békével töltik el az életünket.«- Dzogchen Ponlop Rinpoche" - a tibeti buddhizmus egyik magasan kiemelkedő vallási vezetője és iskolateremtő tanítója.
A szerzőről: "Masuno Shunmyo egy négyszázötven éves zen buddhista templom főpapja Japánban, és díjnyertes zen kerttervező, aki világszerte kap megbízásokat ügyfeleitől. Japán egyik vezető művészeti iskolájában környezettervezést oktat." - azaz egyaránt kitűnően otthon van a vallás-, valamint a környezet egyszerre anyagi és szellemi világában. (Idézetek innentől a könyvből.)
Sokak számára az élet Szent Grálja a siker, a gazdagság, a sokak által csodált és irigyelt pozíció. Megkockáztatjuk: az igazán bölcs emberé a lelki béke, s az abból eredő, erőt adó nyugalom. Ehhez segít a könyv. Nem azért, mert ma a zen divatos - kétségkívül az -, hanem mert nagyon sokak tapasztalata igazolja, hogy működik. Igaz, nem magától, meg kell dolgozni érte, ahogy a jobb fizikai erőnlétért is. Sokaknak ez kezdetben talán nehezebb is: a fizikai gyakorlatokkal 'csak' az izmainkat - esetleg még a tűrőképességünket is - kell szembeállítanunk, itt viszont a szellemi összpontosító-képességünket is. A gyakorlással viszont ez is egyre könnyebb lesz.
"Manapság sokak lába alól csúszik ki a talaj - tele vannak bizonytalansággal és szorongással, hogyan éljék az életüket. Ezért keresik a rendkívülit, mintegy kísérletként a lelki egyensúlyuk helyreállítására. Csakhogy, a világot nem könnyű megváltoztatni. S ha nem úgy működik, ahogy szeretnéd, talán jobb, ha magadat változtatod meg. Így aztán találkozz bármilyen világgal, könnyedén és kényelmesen mozogsz majd benne.
Ahelyett, hogy minden erőddel a rendkívülit keresnéd, mi lenne, ha gondtalanabbul élhetnél, csupán apró változtatásokkal a mindennapi élet megszokott rendjében? Ez a könyv erről szól: egyszerű élet, zen stílusban.
Az életstílus megváltoztatása nem szükségszerűen nehéz. Apró változtatások a szokásaidban. A szemléletmódod finom átalakítása. Valóban csupán egészen kicsiny erőfeszítéssel is lehetséges megízlelni a rendkívülit. Könyvemben a zen segítségével megmutatom, hogyan lehetséges ez." (A becsület kedvéért meg kell jegyeznünk: ami egy sok évszázada finomított és fejlesztett tudás és gondolkodásmód magasszintű mesterének "kicsiny erőfeszítés", az a mai nyugati életmód emberének valamelyest nehezebbnek is bizonyulhat - hiszen olyan célt akar elérni, amely számára nagy változást jelent. - OP)
"A zen alapjául szolgáló tanítások lényegében arról szólnak, hogyan élhet az ember a világon. Más szóval a zen a szokásokkal, gondolatokkal foglalkozik, és útmutatással szolgál egy boldog élethez. Ha tetszik, a mély, mégis egyszerű bölcsesség kincsestára."
A zen tanítását így összegzi a szerző:
"A spirituális ébredés a tanításokon kívül történik, és nem tapasztalható meg csupán szavak és betűk által. A zen közvetlenül az ember tudatára irányul, és képessé teszi az embert valódi természetének felismerésére, valamint arra, hogy buddhává váljon. Ahelyett, hogy az írott vagy kimondott szavakra koncentrálnánk, legbensőbb lényünkkel kell találkoznunk, amely az »itt és most«-ban létezik." (A konkrét értelemre és értelmezésre törő nyugati gondolkodáshoz szokott ember számára a 'szavakon túli' értelem megtalálása némi gyakorlást igényelhet - OP)
"Ne hagyjuk, hogy mások értékítélete befolyásoljon, ne vegyük magunkra felesleges aggodalmak terhét, hanem éljünk végtelenül egyszerű életet, levetkőzve a haszontalan dolgokat. Ez a »zen stílus«".
"Ha sikerül a fenti szokásokat magunkévá tenni - ígérem, egyszerű lesz -, eltűnnek a félelmek. Amint kialakítjuk a gyakorlatát, az élet sokkal nyugalmasabbá válik."
A gyakorlatok természetesen spirituálisak, az élet- és gondolkodásmódra, valamint a lelki hozzáállásra vonatkoznak. Két-két oldal mindegyik, egy cél vagy kiinduló állapot az elején és egy egyszerű, célratörő tanács a végén.
A kötet négy részbe sorolja őket:
  1. 'Mostani éned' energiával való feltöltésének 30 módja - Próbálj kicsit változtatni szokásaidon!
  2. 30 módszer a bizalom és bátorság ösztönzésére az életben - Próbálj változtatni a nézőpontodon!
  3. A zavarodottság és aggodalom enyhítésének 20 módszere - Próbálj változtatni azon, ahogyan másokkal kommunikálsz
  4. 20 módszer, hogyan tehetsz minden napot a legjobb nappá - Igyekezz minden figyelmedet a jelen pillanatra fordítani!

SAJTÓSZEMLE

muszaki-magazin.hu, 2022.04.04.
Siemens-labor létesül a Debreceni Egyetemen - Műszaki Magazin

InfoRádió, Mérleg 17:45, 2022.04.04.
Összeállítás: Az egyetemek tudományos parkjainak célja, hogy idővel piaci alapon működjenek

dehir.hu, 2022.04.05.
Az innováció témájában tartottak konferenciát a Debreceni Egyetemen

haon.hu, 2022.04.05.
A tudás kincs a jövő gazdaságában
"...Az egyetemek szerepe az innovációs ökoszisztémában címen tartott konferenciát a Gazdálkodási és Tudományos Társaságok Szövetsége (GTTSZ) a Debreceni Szakképzési Centrummal és a Debreceni Egyetemmel közösen az egyetem főépületének Karácsony Sándor termében kedden..."

kisalfold.hu, 2022.04.05.
Együttműködési megállapodást kötött a Magyar Közút és a Széchenyi István Egyetem

magyarnemzet.hu, 2022.04.05.
Az oktatást is érintő válságkezelésről egyeztettek Luxemburgban
"...Az egyeztetésen Bódis József, az Innovációs és Technológiai Minisztérium felsőoktatásért, innovációért és szakképzésért felelős államtitkára elmondta: a beruházás az oktatásba és a korszerű képzésekbe növeli az országok ellenálló képességét a válságokkal szemben..."

Hajdú-Bihari Napló, 2022.04.06., 3. oldal
A jövő gazdaságának fontos kulcsa

Észak-Magyarország, 2022.04.06., 2. oldal
Erősítik a kutatás-fejlesztést
"...Gazdaságpolitikai cél marad a technológiaváltás, a környezetbarát termelés és a kutatás-fejlesztés erősítése a vállalkozásoknál..."

Heves Megyei Hírlap, 2022.04.06., 1,12. oldal
Gyorsabbá válik a gyártás
"...A kutatás-fejlesztésről Farkas József elmondta, önálló cégként ez fontos terület, nagy arányban készítenek innovatív termékeket, s nem állhatnak le. Egy-két év, míg egy új árucikket piacra küldhetnek..."

Kisalföld, 2022.04.06., 2. oldal
Összefog hét egyetem - A konzorcium tagjait látta vendégül a győri intézmény
"...A megbeszélések mellett megvitatják a kutatási együttműködés részleteit. A képviselőknek többek között bemutatkozik a házigazda intézmény egyik húzó kara, az Audi Hungaria Járműmérnöki Kar..."

civishir.hu, 2022.04.06.
Birkner Zoltán: a Debreceni Egyetem kimagaslik a rendszerből

demedia.hu, 2022.04.06.
Egyetem az innováció szolgálatában

portfolio.hu, 2022.04.06.
Stratégiai szükségszerűség lett a körforgásos gazdaság

startuponline.hu, 2022.04.06.
Körforgásos Gazdaság Technológiai Platform: a jövő elkezdődött

trendfm.hu, 2022.04.06.
Így is védekezhetnek a hamisítók ellen az élelmiszeripari vállalatok

u-szeged.hu, 2022.04.06.
Az SZTE az első magyar egyetem biológiai tudományokban a friss QS rangsorban

promenad24.hu, 2022.04.06.
Az SZTE az első magyar egyetem biológiai tudományokban a friss QS rangsorban

Veszprémi 7 nap, 2022.04.07., 1,5. oldal
Környezetvédelmi Innovációs Díj

forbes.hu, 2022.04.08.
A hálózat, ami már kezd működni, de még nem eléggé nemzetközi - friss felmérés a magyar startupok valódi állapotáról

airportal.hu, 2022.04.08.
Drónkutató központot alakítanak ki Zalaegerszegen

hrportal.hu, 2022.04.08.
Drónkutató központ nyílik Zalaegerszegen, 200 embert vesznek fel

behaviour.hu, 2022.04.08.
200 munkahelyet biztosít Zalaegerszeg új drónkutató központja


hrportal.hu, 2022.04.08.
Dizájnerek pályázhatnak 900 ezer forint értékű ösztöndíjra


vg.hu, 2022.04.08.
Tizenötmilliárdos K+F-csomagról döntött a kormány


napi.hu, 2022.04.08.
Innovációs projektek támogatásáról döntött a kormány


hirtv.hu, 2022.04.08.
Előrébb léptek a magyar egyetemek a brit QS szakterületi rangsorában


hetek.hu, 2022.04.08.
Előrébb törtek a magyar egyetemek a brit QS nemzetközi rangsorában


itbusiness.hu, 2022.04.08.
Jobban állnak a magyar egyetemek a brit QS szakterületi rangsorában


hir6.hu, 2022.04.08.
Előrébb léptek a magyar egyetemek a brit QS szakterületi rangsorában


beol.hu, delmagyar.hu, baon.hu, haon.hu, vaol.hu, kemma.hu, veol.hu, szoljon.hu, bama.hu, duol.hu, nool.hu, sonline.hu, feol.hu, szon.hu, zaol.hu, heol.hu, erdon.ro, boon.hu, kisalfold.hu, teol.hu, 2022.04.08.
Előrébb léptek a magyar egyetemek a brit QS szakterületi rangsorában


hirklikk.hu, 2022.04.08.
Előrébb léptek a magyar egyetemek a brit QS szakterületi rangsorában


penzcentrum.hu, 2022.04.08.
Itt a friss egyetemi rangsor: nagyot javítottak a magyar intézmények


infodebrecen.hu, infotatabanya.hu, infopapa.hu, infonyiregyhaza.hu, infoesztergom.hu, 2022.04.08.
Előrébb léptek a magyar egyetemek a brit QS szakterületi rangsorában


startuponline.hu, 2022.04.08.
Újra megnyílt a V4 startupok és inkubátorok izraeli mentorprogramja


webradio.hu, 2022.04.08.
Április végéig lehet jelentkezni a 2022-es Moholy-Nagy László Formatervezési Ösztöndíj pályázatra


hir.ma, 2022.04.08.
Április végéig lehet jelentkezni a 2022-es Moholy-Nagy László Formatervezési Ösztöndíj pályázatra


Jazzy Rádió, 2022.04.08.
Előrébb léptek a magyar egyetemek a brit összegyetemi világrangsorban


InfoRádió, Reggeli hírek 7:00, 2022.04.08.
Százezer fővel nőtt a felsőoktatásba jelentkezők száma az egyetemi modellváltás óta


m1, Híradó M1 07:00, 2022.04.08.
A modellváltás után is népszerű a magyar felsőoktatás


webradio.hu, 2022.04.09.
ITM: élenjáró egészségügyi innovációkat és a kutatók pályakezdését támogatja a kormány


novekedes.hu, 2022.04.09.
Élenjáró egészségügyi innovációkat és kutatókat támogat a kormány


hirado.hu, 2022.04.09.
ITM: Élenjáró egészségügyi innovációkat és a kutatók pályakezdését támogatja a kormány


promenad24.hu, 2022.04.09.
ITM: élenjáró egészségügyi innovációkat és a kutatók pályakezdését támogatja a kormány


szon.hu, kisalfold.hu, veol.hu, heol.hu, beol.hu, boon.hu, feol.hu, szoljon.hu, nool.hu, delmagyar.hu, vaol.hu, sonline.hu, kemma.hu, bama.hu, erdon.ro, duol.hu, baon.hu, haon.hu, zaol.hu, teol.hu, 2022.04.09.
Élenjáró egészségügyi innovációkat és a kutatók pályakezdését támogatja a kormány


gondola.hu, 2022.04.09.
ITM: élenjáró egészségügyi innovációkat támogat a kormány


ma.hu, 2022.04.09.
ITM: élenjáró egészségügyi innovációkat és a kutatók pályakezdését támogatja a kormány


vg.hu, 2022.04.09.
Komoly támogatást kaptak egészségügyi innovációk és tehetséges kutatók


magyarhirlap.hu, 2022.04.09.
Élenjáró egészségügyi innovációkat és a kutatók pályakezdését támogatja a kormány


medicalonline.hu, 2022.04.09.
Friss kormánydöntések kutatóknak, fejlesztőknek


behir.hu, 2022.04.09.
ITM: élenjáró egészségügyi innovációkat támogat a kormány


Katolikus Rádió, Hírtükör 18:30, 2022.04.09.
Friss kormánydöntések értelmében összesen tízmilliárd forint hasznosul világszínvonalú kutatás-fejlesztési projektekben és a Kooperatív Doktori Programban


egeszsegkalauz.hu, 2022.04.10.
Ezeken világszínvonalú egészségügyi projekteken dolgoznak magyar kutatók a következő években


hirek.prim.hu, 2022.04.10.
Együttműködik a Széchenyi István Egyetem, az Audi és a Szegedi Tudományegyetem


szoljon.hu, vaol.hu, baon.hu, delmagyar.hu, erdon.ro, kisalfold.hu, duol.hu, nool.hu, bama.hu, sonline.hu, kemma.hu, haon.hu, boon.hu, szon.hu, zaol.hu, heol.hu, teol.hu, veol.hu, beol.hu, feol.hu, 2022.04.10.
Április végéig lehet jelentkezni az idei Moholy-Nagy László Formatervezési Ösztöndíj pályázatra


Magyar Hírlap, 2022.04.11., 4. oldal
Friss kormánydöntések értelmében...
"...Friss kormánydöntések értelmében tízmilliárd forint hasznosul világszínvonalú kutatás-fejlesztési projektekben és a Kooperatív Doktori Programban..."

Világgazdaság, 2022.04.11., 3. oldal
Jelentős k+f-csomagról döntött a kormány

weborvos.hu, 2022.04.11.
Egészségügyi innovációkat és kutatói pályakezdést támogat a kormány

hirklikk.hu, 2022.04.11.
Még meg sem alakult az új kormány, de máris megindult az osztogatás
"...Egyúttal felhívták az innovációs és technológiai minisztert, hogy a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal elnöke útján gondoskodjon a támogatás biztosításáról a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Alap 2022-es kiadási előirányzata terhére..."

pecsistop.hu, 2022.04.11.
Még meg sem alakult az új kormány, de máris megindult az osztogatás

profitline.hu, 2022.04.11.
Egészségügyi innovációkat és a kutatók pályakezdését támogatja a kormány

minuszos.hu, 2022.04.11.
Drónkutató központ is lesz Zalaegerszegen

profession.hu, 2022.04.11.
Drónkutató központ Zalaegerszegen

index.hu, 2022.04.11.
A világ legjobbjai között a Műegyetem

Világgazdaság, 2022.04.12., 16. oldal
A versenyképesség-javítás feltétele a hozzáadott érték növelése
"...A gyógyszeripar esetén ennek nyilvánvaló oka a magasabb hazai hozzáadott érték, amely - többek között - a magasabb kutatás-fejlesztési ráfordításoknak köszönhető..."

hellodelsomogy.hu, 2022.04.12.
Még meg sem alakult az új kormány, de máris megindult az osztogatás

vg.hu, 2022.04.12.
A versenyképesség-javítás feltétele a hozzáadott érték növelése

agrarszektor.hu, 2022.04.12.
Itt a bejelentés: vadonatúj segítséget kapnak a beruházásokhoz a magyar gazdák

Kossuth Rádió, Jó reggelt, Magyarország!, 2022.04.12.
Összeállítás: Közös kapcsolatát erősítette meg egy megállapodás keretein belül a Széchenyi István Egyetem és a Magyar Közút Nonprofit Zrt.

zaol.hu, 2022.04.13.
Ismerje meg a sikeres vállalkozáshoz vezető utat!

innoportal.hu, 2022.04.13.
Összesen több mint 20 milliárd forint társadalmi hasznot eredményező, világszínvonalú teljesítményeket ismertek el a Magyar Innovációs Nagydíj átadási ünnepségén

trendfm.hu, 2022.04.13.
Várja a pályázókat Magyarország legrangosabb designpályázata
"...A Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala (SZTNH) az Innovációs és Technológiai Minisztériummal (ITM) és a Magyar Formatervezési Tanáccsal közösen, idén 43. alkalommal hirdeti meg a Magyar Formatervezési Díjat (MFD)..."

bdpst24.hu, 2022.04.13.
Várja a pályázókat Magyarország legrangosabb designpályázata

kultura.hu, 2022.04.13.
Várja a pályázókat Magyarország legrangosabb designpályázata


kreativ.hu, 2022.04.13.
Újra lehet pályázni a Magyar Formatervezési Díjra


webradio.hu, 2022.04.13.
Már lehet pályázni a Magyar Formatervezési Díjra


hir.ma, 2022.04.13.
Már lehet pályázni a Magyar Formatervezési Díjra


mediapiac.com, 2022.04.13.
Már lehet pályázni a Magyar Formatervezési Díjra


Jazzy Rádió, Millásreggeli, 2022.04.13.
Mire figyeljen egy kezdő vállalkozó a szellemi tulajdonjogok kapcsán?


Világgazdaság, 2022.04.14., 1,2. oldal
Nagy szerkezeti átalakítások már nem, de versenyképességet javító lépések jöhetnek az új kormánytól


Szabad Föld, 2022.04.14., 4. oldal
Különleges légi bázis jön létre
"...A központ polgári és állami, pilóta nélküli légi járművek és csatlakozó rendszereik kutatás-fejlesztését, minősítését, tesztelését végzi majd, de képzési feladatokat is ellát. Ezzel újabb jelentős elemmel bővülnek a zalai megyeszékhelyen zajló kutatások, fejlesztések és innovációs beruházások..."

vg.hu, 2022.04.14.
Kulcsfontosságú feladat versenyképességünk növelése

"...a felsőoktatás, illetve a kutatás-fejlesztés erősítése talán a legfontosabb teendők a versenyképesség javítása szempontjából..."

veol.hu, haon.hu, zaol.hu, heol.hu, duol.hu, erdon.ro, beol.hu, nool.hu, baon.hu, vaol.hu, kemma.hu, szon.hu, sonline.hu, boon.hu, feol.hu, kisalfold.hu, teol.hu, szoljon.hu, delmagyar.hu, bama.hu, 2022.04.14.
Már várják a pályaműveket a Magyar Formatervezési Díjra

Innotéka, XII. évfolyam, 2022. április, 3-7. oldal
A jó felsőoktatás alapja a kiváló kutatás


Innotéka, XII. évfolyam, 2022. április, 15. oldal
Átadták a Jedlik Ányos-díjat


Innotéka, XII. évfolyam, 2022. április, 16-17. oldal
Segédanyag kapta az Innovációs Nagydíjat


Innotéka, XII. évfolyam, 2022. április, 18. oldal
Irány a körkörös gazdaság

Szerkesztő: Dr. Antos László, Munkatárs: Nagy-Herczeg Boglárka,
Design: Visualia Stúdió, Felelős kiadó: Dr. Szabó Gábor.
A Hírlevél minden páros hét keddi napján jelenik meg, és aznap internetes portálunkon is olvasható.
Hírlevélszerkesztőség: 1116 Budapest, Fehérvári út 108-112.
tel.: (06 1) 430 3330, e-levél: innovacio@innovacio.hu
A Hírlevélre a www.innovacio.hu c. portálon lehet regisztrálni.