XXXiI. évf. | 2022. február 22. |4. szám


Hírek

Magyar Innovációs Szövetség
Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala
Eötvös Loránd Kutatási Hálózat

Várható események

Pályázati felhívások
Szakirodalomfigyelő
SajtószemleHÍREK | MAGYAR INNOVÁCIÓS SZÖVETSÉG

Marokkói- magyar Gazdasági Vegyes Bizottsági Ülés

2022. március 8-9-én Gazdasági Vegyes Bizottsági ülésre kerül sor a marokkói és a magyar Kormány részvételével Budapesten, amely alkalommal újjáalakul az Üzleti Tanács, továbbá a két ország vállalatai közreműködésével Üzleti Fórum is megrendezésre kerül.

Az Üzleti Tanács magyar részről az MKIK szervezeti háttér támogatásával jön létre, felkért magyar társelnöke a MISZ FB elnöke, dr. Dombi Viktor. Az Üzleti Tanács célja és rendeltetése közvetlenül elősegíteni a két ország vállalatainak kiegyensúlyozott, kölcsönös előnyökön alapuló együttműködését, és a piaci jelenlét fokozását elsősorban a következő területeken: agár szektor, élelmiszeripar, oktatás, képzés, környezetvédelem, fenntarthatóság, zöld energia, egészségipar, digitalizáció és IT, ICT (banking és financial services), turisztika, vízipar.

A fentiek alapján kérjük azon tagszervezeteink jelentkezését, melyeknek szándékukban áll csatlakozni az Üzleti Fórumhoz és az Üzleti Tanács tagságához. Az Üzleti Tanácsban való részvétel a magyar vállalatok számára költségmentes.
A jelentkezési szándékot viktor.dombi@moroccanconsulate.hu email címre kell küldeni.

30. Magyar Innovációs Nagydíj pályázatok bírálata

A 2021. évi Magyar Innovációs Nagydíjat az a Magyarországon bejegyzett vállalat, ill. társaság kapja, amely a 2021. évben a legnagyobb jelentőségű, nagy hasznot hozó innovációt valósította meg. A felhívásra beérkezett 35 pályázatot a bírálóbizottság tagjai, az értékelési szempontok szerint pontozta és szövegesen értékelte. Az értéklelés szempontjai között döntő volt az elért többleteredményt.

Ezt követően Bódis József, ITM államtitkár mint megbízott zsűrielnök, Gulyás Tibor, az ITM helyettes államtitkára és Birkner Zoltán, az NKFIH elnöke mint társelnökök, a zsűritagok javaslatait figyelembe véve, kiválasztották a legjobbnak ítélt pályázatokat.

A Magyar Innovációs Nagydíjon kívül a következő díjakról dönt a zsűri:
 • a 2021. évi Ipari Innovációs Díj,
 • a 2021. évi Agrár Innovációs Díj,
 • a 2021. évi Környezetvédelmi Innovációs Díj,
 • az NKFIH 2021. évi Innovációs Díj,
 • az SZTNH 2021. évi Innovációs Díj, valamint
 • a Magyar Innovációs Szövetség 2021. évi Startup Innovációs Díj.

MISZ Ginop-projekt megbeszélés

A Magyar Innovációs Szövetség (konzorciumvezető), valamint a Budapesti Corvinus Egyetem (BCE) konzorciumiában megvalósuló Ginop-projekttel kapcsolatban (A járműipari kihívások innovatív kezelésének lehetőségei, új technológiák alkalmazásáva) 2022. február 14-én online megbeszélést tartottak a projekt vezetői (Nagy Sándor Gyula PhD, BCE, dr. Antos László, MISZ), a kutatásban résztvevő kollégák bevonásával.

Szabó Roland PhD, kutatási vezető részletes előadásban ismertette az eddig elvégzett munkát (szakirodalom, statisztikák, mélyinterjúk, kérdőíves felmérés, ill. a pilot előkészületei stb.), ami után diszkusszióra került sor.

Összefogás a KKV Innovációs Központért

A Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint Baranya megyét az országos szint alatti K+F ráfordítás jellemzi. A megyében vannak innovatív vállalkozások, de többen rejtve, elszigetelve dolgoznak. A helyi vállalkozásokban rejlő lehetőségek bemutatására jelenleg nincs egy olyan fizikai tér, amely virtuális, modern eszközökkel felszerelve, a potenciális befektetők és partnerek számára megmutatná mindazt a tudást, amivel rendelkeznek.

A fenti problémák megoldására szükséges egy hiánypótló innovációs központ létrehozása, melynek létrejöttére a Pécs-Baranyai Kereskedelmi és Iparkamara, a Baranya Megyei Önkormányzat, a Pécsi Tudományegyetem (PTE), valamint a Pécs-Baranyai Gazdaságfejlesztő és Szolgáltató Nonprofit Kft. együttműködési megállapodást kötött 2022. január 31-én, a Baranya Megyei Közgyűlés Dísztermében.
További információ a következő linken.

HÍREK | SZELLEMI TULAJDON NEMZETI HIVATALA

Regisztráció a cégek projektcsoport-minősítésére

2022. február 28-ig van lehetősége a normál üzleti évben működő vállalkozásoknak regisztrálni projektcsoport-minősítésre a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatalánál (SZTNH). A minősítést azoknak a nagyvállaltoknak érdemes igénybe venniük, amelyek számos kutatás-fejlesztési (K+F) projektet valósítanak meg egy adott időszakban, és szeretnék, hogy tevékenységük igazoltan megfeleljen a K+F fogalmának. A minősítés akár tízmilliós plusz bevételt is jelenthet. Emiatt érdemes felkeresni az SZTNH-t, ahol előzetes konzultáció keretében is érdeklődhetnek a cégek arról, tevékenységük kutatás-fejlesztésnek minősül-e.
További információ a projektcsoport-minősítéssel kapcsolatban a következő honlapon található.

Magyarországi szabadalmak az EPO központi rendszerén

2022. február 14-től a Magyarországon hatályosított európai szabadalmak is elérhetőek lesznek a European Federated Patent Register (EFPR) szolgáltatásban: a rendszer nagy segítséget nyújt az európai szabadalmak aktuális jogi státuszával kapcsolatban. Az EFPR szolgáltatáshoz már több mint 30 nemzet csatlakozott, s immáron a magyar adatok is a rendszer részei.
További információ a következő linken.

HÍREK | EÖTVÖS LÓRÁND KUTATÁSI HÁLÓZAT

HUNOR - Magyar Űrhajós Program

A Külgazdasági és Külügyminisztérium által meghirdetett HUNOR - Magyar Űrhajós Program célja, hogy várhatóan 2024-ben magyar űrhajós közreműködésével valósulhassanak meg világszínvonalú magyar tudományos kísérletek és tesztek a Nemzetközi Űrállomáson.
Az űrhajós-jelentkezés lezárult és elkezdődött a kiválasztás összetett folyamata az Európai Űrügynökséggel együttműködésben.
A HUNOR program gerincét egy átfogó és körültekintő egyeztetési folyamat során összeállított tudományos és technológiai tartalom alkotja, melynek kibontása és megvalósításának koordinációja az ELKH Energiatudományi Kutatóközpont Űrkutatási Laboratóriumának a feladata.
A küldetés esetleges fennmaradó további szabad kapacitásainak, továbbá más emberes űrrepülési programokban történő potenciális részvételi lehetőségek kiaknázására a Külgazdasági és Külügyminisztérium, valamint az ELKH Energiatudományi Kutatóközpont (EK) közös felhívást tesz közzé emberes űrrepülés keretében megvalósítható projektjavaslatok benyújtására.
További információ a következő linken.

ELKH-NKFIH együttműködés

Együttműködési megállapodást kötött az Eötvös Loránd Kutatási Hálózat (ELKH) Titkársága és a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal (NKFI Hivatal) az ELKH kutatóhelyein folytatott, nemzetközi téren is versenyképes kutatás-fejlesztési és innovációs tevékenység hatékony támogatása érdekében. A szakmai partnerség révén az alapkutatások mellett a piaci termékek vagy szolgáltatások fejlesztésének előmozdítása is nagyobb hangsúlyt kaphat. A megállapodást Dr. Maróth Miklós, az ELKH elnöke és Dr. Birkner Zoltán, az NKFI Hivatal elnöke 2022. január 27-én ünnepélyes keretek között írták alá. Ezzel egyidejűleg az ELKH Titkárság az NKFI Hivatal által 2019-ben megalapított Területi Innovációs Platformok hálózatához is csatlakozott.
További információ a következő linken.

ELKH Cloud

Hivatalosan is átadták az Eötvös Loránd Kutatási Hálózat (ELKH) továbbfejlesztett informatikai felhőrendszerét, az ELKH Cloudot, amely hazánk egyik legnagyobb általános célú kutatási infrastruktúrájaként már a felhasználók rendelkezésére áll. Az ELKH Cloud működéséhez az ELKH Számítástechnikai és Automatizálási Kutatóintézet (SZTAKI) és az ELKH Wigner Fizikai Kutatóközpont (Wigner FK) Adatközpontja nyújtja a számítási és adatszolgáltatásokat az ELKH Titkárság támogatásával, immár több mint 150 kutatási projektben.

Az infrastruktúra-fejlesztés célja, hogy a hazai kutatók számára megnövelt felhőszámítási és adattárolási kapacitások, a legmodernebb hardverek és felhőben használható szoftverek álljanak rendelkezésre, amelyek egyben támogatják a nemzetközi projektekbe történő bekapcsolódást. A felhőrendszer kialakítását az MTA kezdeményezte 2016-ban. Az ELKH Cloud ünnepélyes átadására 2022. február 15-én, a SZTAKI-ban megrendezett online szakmai eseményen került sor.
További információ a következő linken.

Várható események


Nemzetközi pályázati lehetőségek innovatív KKV-k számára

Az NKFI Hivatal innovatív KKV-k részére 2022. március 10-én, 10.00-11.30 között online tájékoztatót tart a nemzetközi pályázati lehetőségekről. Az EUREKA és Eurostars pályázatban legalább egy külföldi partnerrel való együttműködés szükséges, míg az Accelerator pályázat esetében a KKV-k önállóan pályázhatnak nemzetközi szinten piacképes termék fejlesztésére és piacra vitelére. Az Accelerator pályázatra készülők az üzleti terv megírásához hazai támogatást is kaphatnak. A nemzetközi pályázatokon való részvétel a KKV-kat célzó hazai pályázatok értékelése során is előnyt jelent.

További információ és regisztrációs lehetőség a következő linken található.

Bemutatkozási lehetőség latin-amerikai KFI szereplők számára

A Brazília, Argentína, Chile, Kolumbia és Uruguay innovációs ökoszisztémáinak legmeghatározóbb szereplőit összekapcsoló ENRICH in LAC (Latin America and Caribbean) hálózat bemutatkozási lehetőséget kínál a magyar KFI szereplők számára.

A Knowledge Pills kezdeményezés keretében a szervezők a digitális átállás, az 5G, az egészség, valamint a társadalom és környezetvédelem területén megvalósult sikeres kutatás-fejlesztési projektekről várnak néhányperces videókat 2022. március 31-ig.

További információ a következő honlapon. A lehetséges témákról videók a projekt Youtube csatornáján érhetők el.

Pályázati felhívások


Richter Témapályázat 2022

Tagvállalatunk, a Richter Gedeon Nyrt. pályázatot hirdet a Társaság K+F+I tevékenységéhez kapcsolódó, nemzetközi színvonalú innovációk támogatására és a kutatási eredmények gyakorlati megvalósításának elősegítésére.

A pályázat kétfordulós, az első fordulóra, csak egy rövid (max. 4 oldal terjedelmű) témajavaslatot várnak, egy már futó, kezdeti eredményeket felmutatni tudó projektről. Az első fordulóban benyújtott pályaművek közül kerülnek kiválasztásra azok a témajavaslatok, melynek részletes kidolgozására a pályázókkal megbízási szerződést kötnek. A részletes megvalósítási tervek értékelése után születik döntés a maximum 4 db támogatandó pályázatról.

Az előpályázat beadási határideje 2022. március 16., szerda.
A kiírás teljes anyaga: pályázati kiírás

Gábor Dénes Középiskolai Ösztöndíj

Tagszervezetünk, a NOVOFER Alapítvány az idei évben is meghirdeti Középiskolai Ösztöndíj pályázatát "LÁSS! NE CSAK NÉZZ!" címmel, melynek témája a XXI. század egyik - minden nemzetet érintő - súlyos problémája a fejlődés következményeivel is számoló fenntarthatóság, a föld erőforrásainak, a természetnek, az ember környezetének a későbbi generációk számára is rendelkezésére álló megőrzése.
A pályázatra való jelentkezés, azaz a pályázati adatlap elküldési határideje 2022. március 14. éjfélig.
A pályamű benyújtási/beérkezési határideje 2022. április 8. éjfélig

A legjobb pályaművek kidolgozói minimum 50.000, maximum 250.000 forint összegű egyszeri tanulmányi ösztöndíjat és oklevelet, az OTDT által kiállított "Tehetségútlevelet" kapnak, továbbá a támogatók által felajánlott tárgyjutalmat, szakmai vagy kulturális programokon való részvételi és táborozási lehetőséget, egyéb fejlesztő csomagot nyerhetnek.
Az ösztöndíjak átadása várhatóan június elején a Magyar Tudományos Akadémia Felolvasótermében lesz. A nyertes diákokat vendégként meghívják a decemberi Gábor Dénes-díjak átadási ünnepségére a Parlamentbe.

A felhívás és az adatlap a következő linken érhető el.

Moholy-Nagy László Formatervezési Ösztöndíjpályázatot

A Magyar Formatervezési Tanács ismét meghirdeti a több mint három évtizedes múltra visszatekintő Moholy-Nagy László Formatervezési Ösztöndíjpályázatot. A pályázat legfőbb célja a fiatal tehetségek önálló alkotói munkájának és szakmai fejlődésének segítésével tovább erősíteni a hazai kreatívipart, valamint segíteni az önálló alkotói munkát folytató tervezők szakmai fejlődését.

A 2022. évi pályázati felhívás lehetőséget biztosít a fiatal tervezőművészeknek önálló tervezői vagy designelméleti, -kutatási, illetve gyártói együttműködéssel történő projekt megvalósítására.
A pályázat beérkezésének határideje: 2022. április 4., hétfő, 12 óra.
A pályázattal kapcsolatos hírek a következő linken olvashatók.

New European Bauhaus-díj (NEB) 2022

Az elismerésre négy kategóriában pályázhatnak vállalkozások, nonprofit szervezetek, intézmények a NEB szellemiségét tükröző, az esztétika, fenntarthatóság és inkluzivitás értékeit ötvöző projektjeik, termékeik, szolgáltatásaik elismerésére. Emellett szintén a négy tematikus kategóriában mérettethetik meg a fiatal tehetségek új ötleteiket, illetve megvalósított projekteket.

Minden kategória díjazottja 30.000 euró pénzdíjban és kommunikációs szolgáltatásban részesül, emellett további kiemelt pályaművek 20.000 euró pénzdíjban és kommunikációs szolgáltatásban részesülhetnek. A fiatal tehetséges kategóriánként 15.000 euró pénzdíjban és kommunikációs szolgáltatásban, további kiemelt pályaművek 10.000 euró euró pénzdíjban és kommunikációs szolgáltatásban részesülhetnek.

Jelentkezési határidő: 2022. február 28. 19:00 óra
További információ és jelentkezés a következő linken.
A tavalyi év elismertjei, a díjátadás videója itt érhető el.
A New European Bauhaus kezdeményezésről további tájékoztatást a Magyar Formatervezési Tanács Irodája nyújt, keressék bizalommal Kohut-Jankó Annát az anna.janko@hipo.gov.hu e-mail címen.

SZAKIRODALOMFIGYELŐ


Michael Batnick: Nagy hibák - A legjobb befektetők legrosszabb befektetései - A4C Books, 2020
Dr. Osman Péter ismertetése

Remek arcképcsarnok! "A sikeres befektetők stratégiáinak és tevékenységének a tanulmányozása és utánzása jól bevált módszer befektetési hozamaink javítására. Rengeteget okulhatunk ugyanakkor abból is, ha megvizsgáljuk a legkiválóbb befektetők melléfogásait, valamint az általuk elszalasztott lehetőségeket." (A Kiadó ajánlójából, kiemelések mindenütt tőlem.)
"A befektetés annyiban mindenképpen különleges terület, hogy az itt elkövetett baklövések nagyon sok pénzbe kerülhetnek. Fogadjuk el: a hibázás a játék része. (Ha a hibát már elkövettük, kellemesebb tanulságként örülni neki - ezen is túl vagyunk! -, mint bosszankodni rajta. - OP) Ha a könyv elolvasása után ezt az egy tanulságot leszűri az olvasó, már nem töltötte haszontalanul az idejét." (Forrásmegadás nélküli idézetek a könyvből.)
Erről szól: "Úgy lehet a leginkább rájönni, hogy milyen nehéz tud lenni a befektetés, ha saját magad csinálod. A második legjobb módszer - és pontosan ez ennek a könyvnek a célja -, ha górcső alá veszed a világ legsikeresebb befektetői által elkövetett legnagyobb hibákat. Minden olyan [komoly] befektetőnek, aki megtapasztalta a sikert, alkalma adódott a kudarcot is legalább ugyanolyan mértékben megismernie. Éppúgy hiba lehet az elszalasztott lehetőség, mint a tényleges melléfogás. Könyvemmel segíteni igyekszem az olvasónak, hogy átérezze eme kiváló befektetők egyes baklövéseit, és megértse, hogy az átmeneti viszontagságok mindannyiunk ajtaján ott kopogtatnak."
"Batnick közismert és kivételesen sikeres befektetők konkrét befektetései, ügyletei mentén gyűjti csokorba a befektetés során leggyakrabban előforduló hibákat."

A kötet 16 fejezetében megjelennek a tőzsdei befektetés gazdaságtörténetének talán legismertebb csillagai. Idézzük ide legalább néhányukat:
 • Benjamin Graham: Az értékalapú befektetés iskolájának megteremtője. "Az intelligens befektető az, ami miatt Graham nevére mindörökké emlékezni fogunk. (l. Hírlevél 2012/15. sz.) Laikusoknak íródott, és több mint egymillió példányban kelt már el. Warren Buffett így méltatta: »Első kiadását tizenkilenc éves koromban olvastam. Akkoriban azt gondoltam, hogy egyértelműen a legjobb könyv, amit a befektetésről valaha írtak. Máig ezt gondolom róla.«"
 • Jesse Livermore: "A leghíresebb, talán az első híres piaci spekuláns. (L. Hírlevél 2021/21. száma. - OP) Senkinek a mondásait és aranyigazságait nem szokták olyan gyakran idézni, mint Jesse Livermore-éit."
 • John Meriwether: két közgazdasági Nobel-emlékdíjassal, azok így elismert elméletére alapozva hozták létre a Long Term Capital Management hedge fundot, amely óriási sikerrel indult, majd a bukása kevés híján pénzügyi világválságot okozott. (Batnick részletesen szól róla)
 • Jack Bogle: "Az életben olykor akkor tesszük meg a legnagyobb előrelépést, ha egyet hátralépünk." Jack Bogle Iskolateremtő tevékenységéről és a Vagyonépítés befektetési alapokkal c. könyvéről a Hírlevél előző számában szóltunk.
 • Michael Steinhardt: "Egyike a született részvénykiválasztóknak. Soros Györggyel és Julian Robertsonnal egyetemben a hedge fund világának egyik korai úttörője, egyike az iparág három nagyjának." (Utóbbiak nem kaptak fejezetet.) "Az iparágban valaha látott egyik legfigyelemreméltóbb harmincéves eredménysort tudja felmutatni."
 • Jerry Tsai: "Az 1920-as években Jesse L. Livermore volt az, akinek a nagyközönség szinte természetfeletti erőt tulajdonított a jövőbeli részvényárfolyamok előrejelzésében. Az 1960-as évek közepén Gerald Tsai töltötte be ezt a szerepet."
 • Warren Buffett - Óvakodj a túlzott magabiztosságtól: Számos könyvéről szóltunk, legutóbb a Warren Buffett jelenti - Leckék befektetőknek és vállalatvezetőknek c. kötetről (Hírlevél 2014/2. sz.)
 • Stanley Druckenmiller: "Egyike minden idők legjobb globális makrobefektetőinek. Jobban érti a részvénypiacot, mint a közgazdászok, és jobban érti a gazdaságot, mint a részvénykiválasztók. Egyedülálló ez a kombináció."
 • John Maynard Keynes - A legaddiktívabb játék (szerinte ez a befektetés- OP): "Ő a 20. sz. egyik meghatározó közgazdásza. Kevesen ismerik jobban a különbséget a között, amit a piacnak csinálnia kellene, és amit ténylegesen csinál, mint a közgazdaságtan egyik legnevesebb képviselője, John Maynard Keynes."
 • Charlie Munger - "Munger Warren Buffett örökös üzlettársaként vált ismertté. Híres továbbá rendkívüli éleslátásáról, valamint aforizmáiról. Imádja a problémákat megfordítani, a visszafejtést és a visszafelé gondolkodást."
Bónusz-ként: Sir Isaac Newton: "Kevesen művelték hozzá foghatóan magas szinten a tudományt és a gondolkodást. 190-es intelligenciahányadosa Stephen Hawkingé fölé emelte." S olvashatjuk, katasztrofálisan rossz befektető volt: "Az égitestek mozgását ki tudom számítani, de az emberi őrültséget nem." (E műfajban senki sem - OP)

Háy György: Formabontó repülőgépek - Typotex, 2021

Dr. Osman Péter ismertetése

Ismét megjelent Háy remek kötete. Számos könyvéről írtunk már itt, amelyek alapja, hogy gyakorló pilótaként hatalmas tapasztalatot szerzett, belülről ismeri a repülés világát. E kötet pedig - pontos műszaki kifejezéssel - bámulatos rendhagyó légijárgányok megragadó sereg-szemléje.
Háy bevezetőjéből: "Még ezen a lebilincselő világon belül is van egy terület, ahol a legvál-tozatosabb ötletekkel és a legizgalmasabb problémákkal lehet találkozni. Ez a különleges repülőgépek népes csoportja. A repülés mindig is vonzotta a különc zseniket, akik vadabbnál vadabb elképzelésekkel vívták ki kortársaik csodálatát vagy fejcsóválását, néha esetleg egyszerre mind a kettőt. Az álmok és lázálmok jelentős része nem jutott túl a tervezőasztalok világán, de amelyik mégis, azok közül a legsikeresebbek vitték igazán előre a repülés fejlődését.
Ebben a könyvben arra teszünk kísérletet, hogy a szokásos repülőgép-konstrukcióktól mé-retben, alakban, szerkezeti kialakításban vagy valami egyéb tulajdonságban markánsan elütő néhány repülő alkalmatosságról adjunk vázlatos képet. Csak a legalább részben sikeres gé-peket vettük be közéjük. Ezt azon próbáltuk lemérni, hogy a gép életre kelt-e. A technikai megoldások mellett igyekeztünk néhány szóban bemutatni az azokat kitaláló és megvalósító embereket, valamint a munkájukat elősegítő vagy éppen hátráltató történelmi körülményeket is."
A kötet gazdagon illusztrált a gépek technika-történeti értékű fényképeivel. Az alapvető mű-szaki és alkalmazástechnikai vonások felvázolását sok helyütt részletes szerkezeti ábrák is segítik.

A fejezetek:
• Bútorszállítók - szuperóriás szállítógépek, becenevüket az angolszász nehézbombázók kapták a háborúban. Legmeghökkentőbb alkalmazási területük: "A háború befejezése után az egyre nagyobb repülőgépek és űrjárművek kifejlődésével, majd a gyártás nemzetközivé válásával mind égetőbb lett az igény olyan repülőgépre, amely képes a rendkívül nagy terjedelmű, bár nem túl nehéz részegységeket a földfelszíni forgalom megzavarása nélkül gyorsan az összeszerelés helyére szállítani." A megjelenő típusok egyebek közt: • A terhes hal • Karcsú bombázó nagy batyuval • Égi bálna • Pufi jumbo
• Sziámi ikrek - két egybeépített repülőgép, olyan különleges teljesítményre, amelyre egy nem képes. • Két repülőgépből "Tüzes léghajóvadász" • Két bombázó összeépítéséből "óriás vitorlázó ötmotoros vontatója" • Két vadászgépből összeépített kéttörzsű, nagy hatótávolságú kísérővadász • Kéttörzsű, ikresített űrrepülőgép hordozó.
• Az orosz medve szárnyai - "Érdekes csavar a technika történetében, hogy a szinte minden területen reménytelenül elmaradott Oroszországban, majd a romjain megalakult Szovjetunióban a repülés terén milyen sok érdekes és értékes eredmény született." - köztük • Világel-ső négymotoros • Az első harcigép faroklövésszel • "Az Óriás Agitátor" (merthogy politi-kai propagandát is szolgált - OP): az akkori világ legnagyobb repülőgépe • "Egy kevésbé ismert másik óriásgép: Bigfoot, a nagylábú": stratégiai nehézbombázó speciális futóművel • Egy ürrepülő-hordozó, amelyre rádőlt "az összeomlott a Szovjetunió", de ’polgári foglalko-zásban’ tovább élt.
• Törpék - itt "a repülőgépek kicsinyítésére tett próbálkozások néhány gyöngyszemét" találjuk. • "Kisasszony" - olyan sikeres lett, hogy "sorozatban kezdték gyártani, a repülőgé-pek közül elsőként a világon." • "Égi bolha" - "az elmúlt 80 évben példátlan karriert futott be" • "Harcias Manó" - "parányi vadászgép az anyagép gyomrában, az ellenséges vadászok feltűnésekor bocsátották volna szárnyára." • "Törpék gigászi harca a Guinness-rekordért"
• Víziszörnyek - néhány az óriás hidroplánok közül. "Talán nem egészen véletlen, hogy egyik sem hozta meg a remélt sikert az alkotóknak." • 100 méter hosszú, 500 tonnánál nehezebb "Kaszpi-tengeri szörnyeteg" • Egy karakteres esetük: "Műszaki siker - üzleti csőd"
• Egyszer használatos - "Ebbe a fejezetbe olyan repülő eszközöket igyekeztünk összegyűjteni, amelyeket tervezőik egyetlen repülésre szántak. Van közöttük • Az ellenség meglepetésszerű »függőleges átkarolására« szánt légideszant-szerkezet • Repülőtér nélkül működő védővadász • Szinte biztos halálba induló pilóta által vezetett irányított lövedék."
• Fiahordók - "Igen változatos okok vezethetik a tervezőket, hogy két repülő szerkezetet hosszabb-rövidebb közös repülésre egymáshoz kapcsoljanak. • Nagy és nehézkes léghajók vagy repülőgépek olyan védővadászokat cipelnek magukkal, amelyek nem képesek elkísérni őket hosszú útjukon. • Azzal növelik meg egy repülőgép teljesítményét, hogy a felszállás, emelkedés, illetve utazórepülés terhét részben vagy teljesen leveszik róla. • Olyan repülő jószágokat is láthatunk társaikhoz kapcsolva, amelyek eleve nem is képesek önálló felszál-lásra, de esetleg utazórepülésre sem."
• Futópálya nélkül - azaz helyből felszállók.

Evy Poumpouras: Golyóálló - Önvédelmi stratégiák egy amerikai titkos ügynöktől - 21. Század Kiadó, 2021

Dr. Osman Péter ismertetése

"Nem szabad félnem. A félelem az elme gyilkosa. A félelem a kis halál, mely teljes megsem-misüléshez vezet. Szembenézek félelmemmel. Hagyom, hogy áthaladjon rajtam, fölöttem. Amikor a félelem elment, nem marad semmi, csak én magam" - Frank Herbert: A Düne
"A félelem az érzékelt veszélyre adott természetes és egészséges válasz. A pánik hatása alatt viszont elveszítjük képességeink fölötti uralmunkat. Ez a könyv nem arra tanít, hogy sose féljünk. Hanem arra, hogy megértsük a félelmet, és megtanuljunk úrrá lenni rajta."
(forrásmegadás nélküli idézetek a könyvből, kiemelések tőlem.)
Róla, a Kiadó ajánlójából "Egyike a mindössze öt nőnek, aki megkapta a titkosszolgálati dolgozók legmagasabb kitüntetését, a Bátorságérmet."

Saját honlapjáról: "a Columbia Egyetemen Master fokozatot szerzett törvényszéki pszichológiából és újságírásból. A Titkosszolgálat Elnöki Védelmi Részlege tagjaként szolgált Barack és Michelle Obama, George W. Bush, William J. Clinton, és George H.W. Bush mellett. Dolgozott komplex bűnügyi vizsgálatokban, és a Titkosszolgálat elit poligráf egysége kihallgatójaként. Különleges kiképzést kapott a hazugságok észleléséből, és kognitív befolyásolásból."
Erről szól: "A túlélésre való törekvés mindannyiunk alapvető vonása. De a tapasztalat azt mutatja, hogy az élet-halál helyzetekben - amikor nyugodt, gondos tervezésre és logikus gondolkodásra volna a leginkább szükség - legtöbbünk elveszíti a fejét a félelemtől.
Ismerem a félelmet. A legjobb kiképzést kaptam a legjobbaktól, hogy felismerjem, amikor a félelem besétál az ajtón, mint egy hívatlan vendég, aki arra készül, hogy sokáig marad. És ismerem őrült unokatestvérét is, a pánikot, aki hamarabb romba dönti a házat, mielőtt egyet pislanthatnál. Ha e kettő közül bármelyik szabad kezet kap, a dolgok nagyon gyorsan nagyon csúnyává válnak. Még valami, amit biztosan tudok: a félelem mindig egy adott szituációhoz kötődik. Akár egy terroristatámadás közepén találod magad, akár bátorságot gyűjtesz egy konfrontációhoz, vagy egy fontos üzleti tárgyaláshoz, a félelem legyűrésének, a túlélésnek, sőt a növekedésnek a képessége egyetlen dologtól függ: a szellemi hozzáállásodtól. A túlélés azon múlik, mennyire tudsz uralkodni magadon és a félelemre adott válaszodon, hogy meny-nyire tudsz gondolkodni és cselekedni, eltávolítva magadtól a pánik érzését. A félelemre adott szellemi és fizikai válasz kontrollálása az első számú túlélőképesség. Egyben a legjobb szövetségesed is minden megfélemlítő helyzetben, amit az élet hoz eléd. A félelem kontrol-lálása tudatos bátorságot kíván. Olyan döntés, amelyet tudatosan hozol, s amelynek megho-zatalára mindenki képes. (Ha megtanulja - OP)
A félelem kontrollálásának legjobb módja nem az, ha elrejtőzünk a dolgok elől, amelyektől félünk, hanem ha felkészülünk rájuk, szembenézünk velük, felelősséget vállalunk saját biz-tonságunkért, s megteremtjük azokat az eszközöket és azt a tudást, amelyekre bármilyen elénk kerülő helyzetben szükségünk lehet. A lényeg az önbizalom, a személyes erő és az önállóság.
Ez a könyv arra tanít meg, hogy felismerd, amikor a félelem felüti ronda fejét, és hogyan szállj szembe vele, hogyan szorítsd vissza, sőt hogyan kontrolláld. Ha összeomlás nélkül szembe akarsz nézni a konfliktusokkal és válsághelyzetekkel, először magadat kell megérte-ned és a félelmeidet, s azután stratégiát kidolgozni a legyőzésükre. Ez a könyv erre tanít meg: hogyan készülj fel az életünket fenyegető helyzetekre, amelyekkel reményeink szerint soha nem kell találkoznunk, s hogyan szerezz önbizalmat, hogy bármilyen csapást kezelni tudj.
A világ legkeményebb iskoláiban kapott kiképzéstől a terroristák és bűnözők vallatásán át a világ legmagasabb szintű célpontjainak védelméig sokféle helyzetben és formában találkoztam a félelemmel. Azt nem tudom megtanítani, hogyan légy félelem nélküli. Nem lehet félelem nélkül élni, s nincs is rá szükség az egészséges és sikeres élethez. A félelem természetes, hasznos, életfontosságú dolog." (Az egész könyv mondandójának megfelelően: a jól kezelt félelem egészséges és hasznos, de csakis a jól kezelt! Segít felismerni a veszélyt és megvé-deni magunkat tőle, és képességeink mozgósítására és ezzel jobb teljesítményre sarkal. - OP)
"A könyv három részre oszlik. Az első arról szól, hányféle módon védheted meg magadat, szeretteidet és mindazt, ami a tiéd. A második az emberek olvasásának tudományába és művészetébe avat be. A harmadikban megtanítalak rá, hogyan győzz meg másokat."
"A sebezhetetlenség igazi jelentése, hogy van erőnk elviselni az elviselhetetlent. Ha magadévá teszed a tudást, amit itt megosztottam, azt remélem, elsajátítod az élet félelem nélküli éléséhez szükséges önbizalmat és kitartást is."
23 fejezetben felsőfokú védelmi-önvédelmi kiképzés.

Yuval Noah Harari: Sapiens - Rajzolt történelem II. - A civilizáció pillérei - Animus Könyvek, 2021
Dr. Osman Péter ismertetése

Az emberi intelligencia minden bizonnyal legalapvetőbb forrása az írás, a számok és a képek alkalmazása. Ilyet egyetlen más faj sem tud, s az ember legtöbb szellemi teljesítménye ezekre támaszkodik. Intelligenciánk csodája, hogy már pár tucat írásjellel is képesek vagyunk elmondani - másrészt azokból megérteni - bármilyen történetet, s szintúgy az is, hogy egy-egy mesterien kialakított kép szavak tucatjait képes elmondani. Érdekes mix a képregény: valamelyest korlátozza a képzelet szárnyalását, ugyanakkor, ha igazán jó, sokat is adhat ahhoz.
Amit a Sapiens - Rajzolt történelem I-ről mondtunk (Hírlevél 2021/5. sz.), maradéktalanul érvényes erre is: "E kitűnő kötet megmutatja, hogy a képregény komoly gondolatokkal is tud remek alkotás lenni, ahol a kép nem helyettesíti, hanem gazdagítja, élénkíti, színezi a gondolkodást." A hagyományos szövegekhez szokott olvasónak elsőre talán kissé szokatlan (ha az előző kötetet nem olvasta), de hamar rá lehet érezni az előadásmód érdekességére, külö-nösen, hogy a könnyed képek mellett olykor igencsak kemény szövegek mennek, s Harari gyakran radikálisan politizál.

"A mezőgazdasági forradalom a történelem legnagyobb csalása volt." írta a SAPIENS - Az emberiség rövid története c. könyvében (Animus Kiadó, 2015 - Hírlevél 2017/17. sz.), amely New York Times #1 bestseller lett, és világszerte 65 nyelven több mint 21 millió pél-dányban kelt el. Követte a Homo Deus - A holnap rövid története (Animus Kiadó, 2017, 2020 - Hírlevél 2021/11. sz.), mélyreható elemzés, lendületes jövőkutatással, nemritkán igencsak radikális nézetekkel. 2018-ban adta közre az Animus a 21 lecke a 21. századra c. könyvét (Hírlevél 2018/21. sz.), amelyben így szól: "Ebben a könyvben a jelenre akarok koncentrálni. A most folyó ügyekre és az emberi társadalmak közvetlen jövőjére. Mi történik most? Melyek a jelen legnagyobb kihívásai és döntései? Mire figyeljünk? Mire tanítsuk a gyerekeinket?"
Az Goodreads ajánlójából: "A Rajzolt történelem radikális hozzáállással, színesen és sziporkázó szellemességgel mondja újra az emberiség krónikáját felnőtteknek és fiataloknak egy-aránt. E kötet az emberiség fejlődésének egy kritikus fejezetére, a mezőgazdasági forrada-lomra összpontosít, amikor olyan csapdába esett, amelyből még csak ezután próbálhatunk kitörni: egyre keményebben dolgozunk, mindinkább csökkenő hozammal. Talán az emberi-ség nagy nyűgei és csapásai - háború, járvány, éhínség, egyenlőtlenség és igazságtalanság - 12 ezer éve születtek, amikor a Homo sapiens nomádból telepessé vált, kergetve a termelékenység és hatékonyság álmát? Talán azáltal, hogy uralma alá igyekezett hajtani a növényeket és az állatokat, maga esett a királyok, papok és a kafkai bürokrácia uralmába? E kötet annak a történetét mondja el, miként vette át a búza a világ uralmát, hogyan hozta létre egy isten és egy bürokrácia valószínűtlen házassága az első királyságokat, és mint lett a háború, járvány, éhínség, egyenlőtlenség és igazságtalanság leküzdhetetlen része az emberi létnek.

Teszi viszont mindezt szórakoztató szereplők sorával és színes, humoros jelenetekkel. akik és amelyek széltében-hosszában bejárják az emberiség történelmét, keresve a hatásokat, amelyeket a mezőgazdasági forradalom tett a fajunkra. A ravasz Mefisztó mutatja meg nekik, miként lehet csapdába csalni az embereket, Hammurapi király fekteti le a törvényeket, Konfuciusz magyarázza el a harmonikus társadalmat. A modern farmgazdálkodás eredetét Erzsébet-kori tragédia mutatja be, a domesztikált növények és állatok váltakozó sorsát a Daily Business News követi nyomon, az egyenlőtlenség történelmét egy szuperhős detektív történetében bontja ki, olyan történelmi és kulturális vendégszereplőkkel, mint Thomas Jef-ferson, Scarlett O'Hara, Margaret Thatcher és John Lennon."

Harari igen markáns véleményalkotással érdemelte ki, hogy sztártörténészként emlegetik. Ugyanakkor, egy zárszó hangsúlyozza: "E könyv szerzői és szerkesztői mindent megtettek, hogy a történelmi események ábrázolása az írás idején rendelkezésre álló legfrissebb tudományos kutatáson alapuljon. A jövőbeli felfedezések és találmányok (azaz a múlt feltárását segítő új technológiák - OP) fenekestül felforgathatják azt, amit a múltról tudunk."
Cseppben a sorsunk tengere: Harari itt a mezőgazdasági forradalomról: "A mezőgazdaság-nak köszönhetően több ember lett a Földön, de rosszabbul éltek! Épeszű emberi miért csökkentené az életszínvonalát csupán azért, hogy a Homo sapiens-genom másolatainak számát megsokszorozza? Ebbe az alkuba senki sem ment bele! Csapda volt! És olyan lassan zárult be,hogy az emberiség észre sem vette!" S ha az életminőség igazán lényeges, másrészt viszont felszínes tényezőit nézzük: nem hasonlót tett az ipari forradalom, s megy ilyesmi többé-kevésbé végbe az informatikai forradalommal?

SAJTÓSZEMLE

makronom.mandiner.hu, 2022.02.06.
Tolonganak a magyar cégek, hogy technológiai ugrást hajthassanak végre

civishir.hu, 2022.02.07.
Országosan egyedülálló labor Debrecenben

demedia.hu, 2022.02.07.
Az anyagtudomány regionális központja

haon.hu, 2022.02.07.
Debreceni anyagtudományi labor a top 50 kutatási infrastruktúra között

webradio.hu, 2022.02.07.
Nagyívű országos médiakampány indul kutatók és civilek összefogásával a természettudományok népszerűsítéséért

hirklikk.hu, origo.hu, 2022.02.07.
Országos médiakampány indul a természettudományok népszerűsítéséért

itbusiness.hu, 2022.02.07.
Médiakampány a természettudományok népszerűsítéséért


mediapiac.com, 2022.02.07.
Országos médiakampány népszerűsíti a természettudományokat


hirextra.hu, 2022.02.07.
Előre a természettudományokért!


webradio.hu, 2022.02.07.
Együttműködési megállapodást kötött a Rába-csoport a Széchenyi István Egyetemmel


kisalfold.hu, 2022.02.07.
Együttműködési megállapodást kötött a Rába-csoport a Széchenyi István Egyetemmel


autoszektor.hu, 2022.02.07.
Együttműködési megállapodást kötött a Rába-csoport a Széchenyi István Egyetemmel

autopro.hu, 2022.02.07.
Stratégiai partner lett a Rába és a győri egyetem

gyorplusz.hu, 2022.02.07.
A Rába is támogatja a győri egyetem céljait

hirtv.hu, 2022.02.07.
Magyar Nemzet - Gyorsabban nőtt a magyar kisvállalkozások termelékenysége az uniós átlagnál

hirado.hu, 2022.02.07.
ITM: Uniós élvonalban Magyarország a közterhek csökkentésében
"...Jóval gyorsabban nőtt a magyar kisvállalkozások termelékenysége az európai uniós átlagnál..."

mandiner.hu, 2022.02.07.
Gyorsabban nőtt a magyar kisvállalkozások termelékenysége az uniós átlagnál

demokrata.hu, 2022.02.07.
Gyorsabban nőtt a magyar kisvállalkozások termelékenysége az uniós átlagnál


origo.hu, 2022.02.07.
Gyorsabban nőtt a magyar kisvállalkozások termelékenysége az uniós átlagnál


vg.hu, 2022.02.07.
Az uniós átlagnál gyorsabban nőtt a magyar vállalkozások termelékenysége


vaol.hu, boon.hu, szon.hu, beol.hu, erdon.ro, kisalfold.hu, haon.hu, zaol.hu, feol.hu, duol.hu, kemma.hu, baon.hu, nool.hu, sonline.hu, heol.hu, teol.hu, veol.hu, bama.hu, delmagyar.hu, 2022.02.07.
Sikeres a patrióta gazdaságpolitika


KarcFM, 2022.02.07.
Gyorsabban nőtt a magyar kisvállalkozások termelékenysége az uniós átlagnál, jelentette be György László a közösségi oldalán


KarcFM, 2022.02.07.
Sikeres a patrióta gazdaságpolitika


Kossuth Rádió, Krónika 12:00, 2022.02.07.
A magyar kormány a koronavírus-járvány okozta válsághelyzet idején is támogatta a beruházásokat, mondta Varga Mihály
"...az elmúlt két évre kitűnő példa az egészségügy, az egészségipar, hiszen az itt folyó beruházások nagymértékben tudnak munkaerőt lekötni, tudnak innovatív kutatás-fejlesztési területre energiát fordítani és tudnak hosszú távú gazdasági növekedést is teremteni..."

Hajdú-Bihari Napló, 2022.02.08., 2. oldal
Anyagtudományi központ
"...Az országosan egyedülálló felszereltségű labort a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal a "Top 50 Kutatási Infrastruktúra" címmel ismerte el..."

Kisalföld, 2022.02.08., 3. oldal
Elmélet és gyakorlat
"...Együttműködési megállapodást kötött a Rába-csoport a Széchenyi István Egyetemmel. A megállapodás célja a járműipari szektor szakember-utánpótlásának elősegítése, közös kutatás-fejlesztési program kialakítása, valamint innovációs és oktatási tevékenységek közös támogatása..."

Nógrád Megyei Hírlap, 2022.02.08., 7. oldal
Beérnek a támogatások - Gyorsabban nőtt a hazai kkv-k teljesítménye az uniós átlagnál

24 óra, 2022.02.08., 7. oldal
Beérnek a támogatások


Új Néplap, 2022.02.08., 7. oldal
Beérnek a támogatások


Petőfi Népe, 2022.02.08., 7. oldal
Beérnek a támogatások


Dunántúli Napló, 2022.02.08., 7. oldal
Beérnek a támogatások


Somogyi Hírlap, 2022.02.08., 1.,7. oldal
Beérnek a támogatások


Tolnai Népújság, 2022.02.08., 7. oldal
Beérnek a támogatások


Heves Megyei Hírlap, 2022.02.08., 7. oldal
Beérnek a támogatások


Dunaújvárosi Hírlap, 2022.02.08., 7. oldal
Beérnek a támogatások


webradio.hu, 2022.02.08.
Palkovics: alapvető fontosságú a hidrogénpiaci innovációk ösztönzése


vg.hu, 2022.02.08.
Kulcsfontosságú a hidrogénpiaci innovációk támogatása


hirado.hu, 2022.02.08.
Palkovics: Alapvető fontosságú a hidrogénpiaci innovációk ösztönzése


hir6.hu, 2022.02.08.
Palkovics: alapvető fontosságú a hidrogénpiaci innovációk ösztönzése


gondola.hu, 2022.02.08.
Hidrogénpiaci innovációk ösztönzése


autopro.hu, 2022.02.08.
A hidrogénpiaci fejlesztésekről tárgyaltak a V4-ek


profitline.hu, 2022.02.08.
Alapvető fontosságú a hidrogénpiaci innovációk ösztönzése


fataj.hu, 2022.02.08.
Kamaz gyár érkezik hazánkba


profitline.hu, 2022.02.08.
Stratégiai együttműködési megállapodást kötött a Rába Csoport és a Széchenyi István Egyetem


scmonitor.hu, 2022.02.08.
Együttműködés a Rába-csoport és a Széchenyi István Egyetem között


kisalfold.hu, 2022.02.08.
Stratégiai együttműködési megállapodást kötött a győri Széchenyi István Egyetem és a Rába-csoport


dehir.hu, 2022.02.08.
Sesztina-díjat kapott a Richter
"...A debreceni telephelyen történik többek között annak a csontritkulás elleni készítménynek a gyártása is, amely kapcsán a Magyar Innovációs Nagydíj bírálóbizottsága a Richternek ítélte a 2020. évi Magyar Innovációs Nagydíjat..."

m1, Híradó M1 14:00, 2022.02.08.
A hidrogénpiac technológiai éretlensége miatt Magyarországon alapvető fontosságú az ilyen témájú kutatásfejlesztés innováció támogatása, mondta Palkovics László

Computerworld, 2022.02.09., 14,15. oldal
Kutatói tudás az ipar szolgálatában
"...A hazai Kiváló Kutatási Infrastruktúrák közé választották a SZTAKI és a BME három elemű Ipar 4.0 kutatási és demonstrációs infrastruktúráját..."

Magyar Hírlap, 2022.02.09., 12. oldal
A hidrogénpiac technológiai éretlensége miatt...
"...A hidrogénpiac technológiai éretlensége miatt Magyarországon alapvető fontosságú az e területen zajló kutatás-fejlesztés-innováció (k+f+i) elősegítését célzó ösztönzők nyújtása..."

Világgazdaság, 2022.02.09., 1,4. oldal
A nagy beruházási konstrukciók kifutásával inkább a speciális igények elégíthetők ki uniós forrásból

Magyar Nemzet, 2022.02.09., 1,5. oldal
A felsőoktatás és a gazdaság fejlesztése kéz a kézben jár

magyarnemzet.hu, 2022.02.09.
A felsőoktatás és a gazdaság fejlesztése kéz a kézben jár

vg.hu, 2022.02.09.
Nyitva áll a kapu a vállalkozások előtt
"...A nagy beruházási konstrukciók kifutásával a következő időszakban inkább speciális igények elégíthetők ki uniós forrásból..."

mmonline.hu, 2022.02.09.
A nők által alapított startupok jobban teljesítenek

bdpst24.hu, 2022.02.09.
Nagy szükség van a női vállalkozókra az egészségügyi innovációban


medicalonline.hu, 2022.02.09.
A nők által alapított startupok jobban teljesítenek


digitalhungary.hu, 2022.02.09.
Nagy szükség van a női vállalkozókra az egészségügyi innovációban


hirek.prim.hu, 2022.02.08.
Nagy szükség van a női vállalkozókra az egészségügyi innovációban


muszaki-magazin.hu, 2022.02.09.
Stratégiai együttműködési megállapodást kötött a SZIE és a Rába-csoport


storeinsider.hu, 2022.02.09.
70%-os támogatás, 100% lendület - Új pályázat nyílik kistérségi vállalkozások számára


Spirit FM, Aktuál, 2022.02.09.
Országos médiakampány indul a természettudományok népszerűsítéséért


vg.hu, 2022.02.10.
Startupok és kockázati tőkebefektetők a győri Széchenyi István Egyetemen


figyelo.hu, 2022.02.10.
Magyar innováció Üzbegisztánban
"...A támogatás célja, hogy a hazai startupok a külpiacokon úgy terjeszkedhessenek, hogy az csökkentse az európai piaci koncentrációt..."

g7.hu, 2022.02.10.
Egyre többet költünk Magyarországon kutatás-fejlesztésre, kérdés, hogy ez mire elég
gyorplusz.hu, 2022.02.10.
A jövő autóipari innovációját fejleszti a SZE-ről indult startup

kisalfold.hu, 2022.02.10.
A jövő autóipari innovációját fejleszti a Széchenyi István Egyetemről indult startup


portfolio.hu, 2022.02.10.
Támogatja az EU a magyar egyetem zöld kutatásait
"...Története során először nyert nemzetközi innovációs pályázatot a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem..."

trendfm.hu, 2022.02.10.
Magyar innovációt Üzbegisztánba
"...A konstrukció hosszú távon várt hatása, hogy hozzájárul az induló innovatív, nagy növekedési potenciállal rendelkező vállalkozások üzbég piacon való térnyeréséhez..."

medicalonline.hu, 2022.02.10.
Meghirdette a Bolyai János Kutatási Ösztöndíj idei pályázatát az MTA

vaol.hu, kemma.hu, feol.hu, szoljon.hu, sonline.hu, szon.hu, kisalfold.hu, zaol.hu, veol.hu, bama.hu, baon.hu, duol.hu, nool.hu, haon.hu, heol.hu, beol.hu, erdon.ro, delmagyar.hu, boon.hu, teol.hu, 2022.02.10.
Meghirdette a Bolyai János Kutatási Ösztöndíj 2022. évi pályázatát az MTA

weborvos.hu, 2022.02.10.
Kutatási ösztöndíjra pályázhatnak fiatal kutatók

webradio.hu, 2022.02.10.
Meghirdette a Bolyai János Kutatási Ösztöndíj 2022. évi pályázatát az MTA

Világgazdaság, 2022.02.11., 1,3. oldal
Az a cél, hogy a Széchenyi István Egyetem a régió egyik vezető tudásközpontjává váljon - mondta Kovács Zsolt kancellár
"...Startupok és kockázatitőke-befektetők a győri Széchenyi István Egyetemen..."

Szabadság, 2022.02.11., 8. oldal
Meghirdették a Bolyai János kutatási ösztöndíjat

digitalhungary.hu, 2022.02.11.
5G, IoT, drónok: az új lehetőségek egyben új kihívások is a vállalatok IT ökoszisztémájában
"...A technológiai innovációk a termékek kutatás-fejlesztésében is változást hoznak..."

newtechnology.hu, 2022.02.11.
A jövő autóipari innovációját fejleszti a Széchenyi István Egyetemről indult startup

hirklikk.hu, 2022.02.11.
Zöld projekttel EU-s támogatást nyert a MOME

hirado.hu, 2022.02.11.
Palkovics: Működik a tudományos parkok modellje
"...Magyarországon még nincs igazi tudományos és innovációs park, de ennek a modellje működik, a győri Széchenyi István Egyetem az elsők között értette meg a létjogosultságát és kezdte el építeni zalaegerszegi kutatás-fejlesztési bázisát..."

Pannon Novum heti hírlevele, 2022.02.11.
Nagy szükség van a női vállalkozókra az egészségügyi innovációban

Pannon Novum heti hírlevele, 2022.02.11.
Az IBM felpörgeti a beruházásokat Közép-Kelet-Európában: a régióban is elérhetővé válik az ügyfelekkel közös fejlesztés lehetősége

webradio.hu, 2022.02.11.
Palkovics: működik a tudományos parkok modellje


magyarhirlap.hu, 2022.02.11.
Palkovics: Működik a tudományos parkok modellje


demokrata.hu, 2022.02.11.
Palkovics László: Működik a tudományos parkok modellje


hirado.hu, 2022.02.11.
Palkovics: Működik a tudományos parkok modellje


gondola.hu, 2022.02.11.
Működik a tudományos parkok modellje


gyorplusz.hu, 2022.02.11.
A győri egyetemet méltatta Palkovics László


origo.hu, 2022.02.11.
Palkovics László: Működik a tudományos parkok modellje


bama.hu, baon.hu, boon.hu, veol.hu, szoljon.hu, beol.hu, erdon.ro, heol.hu, szon.hu, kemma.hu, zaol.hu, feol.hu, vaol.hu, haon.hu, teol.hu, kisalfold.hu, duol.hu, nool.hu, delmagyar.hu, sonline.hu, 2022.02.11.
Palkovics: működik a tudományos parkok modellje


autoszektor.hu, 2022.02.11.
A jövő autóipari innovációját fejleszti a Széchenyi István Egyetemről indult startup


elobolygonk.hu, 2022.02.11.
Fontosak a hidrogénpiaci innovációk


g7.hu, 2022.02.11.
Nem itthon hasznosul a magyar innováció


zaol.hu, 2022.02.11.
Bokrétaünnepséget tartottak a ZalaZONE Tudományos és Innovációs Parkban


uzletem.hu, 2022.02.11.
Autóipari innovációt fejleszt a Széchenyi Egyetemről indult startup


InfoRádió, Déli Hírek, 2022.02.11.
Magyarországon még nincs igazi tudományos és innovációs park, de a modellje már működik, mondta Palkovics László


Kossuth Rádió, Krónika 12:00, 2022.02.11.
Több mint négymilliárd forintból bővül a zalaegerszegi Tudományos és Innovációs Park


M5, Agenda, 2022.02.11.
Mérföldkőhöz érkezett a Széchenyi István Egyetem új inkubációs- és szállásépületének kivitelezése


Magyar Hírlap, 2022.02.12., 7. oldal
Működik a tudományos parkok modellje - Kutatás-fejlesztés


Kisalföld, 2022.02.12., 1,3. oldal
A ZalaZone-on fejleszt a Széchenyi-egyetem
"...az intézmény 4 milliárd forint EU-s támogatásból megvalósítja zalaegerszegi tudományos és innovációs parkja fejlesztését..."

kisalfold.hu, 2022.02.12.
Mérföldkőhöz érkeztek a győri Széchenyi István Egyetem zalaegerszegi fejlesztései

gyorplusz.hu, 2022.02.12.
Mérföldkőhöz érkeztek a SZE zalaegerszegi fejlesztései

vehir.hu, 2022.02.12.
Duális együttműködést írt alá a Schaeffler Savaria Kft. és a Pannon Egyetem

hirbalaton.hu, 2022.02.13.
Együttműködési megállapodást írt alá a Schaeffler Savaria Kft. és a Pannon Egyetem

autopro.hu, 2022.02.13.
Autóipari innovációt fejlesztettek győri egyetemisták


hirek.prim.hu, 2022.02.13.
A jövő autóipari innovációját fejleszti a Széchenyi István Egyetemről indult startup


zaol.hu, 2022.02.13.
Emberi lábszárcsont Murakeresztúron, bokrétaünnepség a ZalaZone Tudományos és Innovációs Parkban - az elmúlt hét legfontosabb hírei


Innotéka, 2022. január-február, 8. oldal
Adatrepozitórium születik


Innotéka, 2022. január-február, 22. oldal
A szellemi tulajdon felelős kezelése


Innotéka, 2022. január-február, 23,27. oldal
Történelmi léptékű fejlesztés a felsőoktatásban


kanizsaujsag.hu, 2022.02.14.
Működik a tudományos parkok modellje, négymilliárdos beruházás bokrétaünnepe Zalaegerszegen


kormanyhivatal.hu, 2022.02.14
Bokrétaünnepséget tartottak a ZalaZone Tudományos és Innovációs Parkban


napi.hu, 2022.02.14.
EU-kompatibilisebbé vált a magyar szabadalmi rendszer


portfolio.hu, 2022.02.14.
Nagy változás jön ma estétől a magyar szabadalmaknál: bekerülnek egy központi adatbázisba


webradio.hu, 2022.02.14.
Hétfőtől az Európai Szabadalmi Hivatal központi rendszerében a magyar adatok is elérhetővé válnak


hir.ma, 2022.02.14.
Hétfőtől az Európai Szabadalmi Hivatal központi rendszerében a magyar adatok is elérhetővé válnak


profitline.hu, 2022.02.14.
Ma estétől az EPO központi rendszerében a magyar adatok is elérhetővé válnak


adozona.hu, 2022.02.14.
Magyar szabadalmak is elérhetők az európai központi nyilvántartásban


bama.hu, szoljon.hu, beol.hu, teol.hu, veol.hu, sonline.hu, kisalfold.hu, kemma.hu, nool.hu, delmagyar.hu, erdon.ro, vaol.hu, heol.hu, zaol.hu, baon.hu, duol.hu, boon.hu, szon.hu, haon.hu, feol.hu, 2022.02.14.
Hétfőtől az Európai Szabadalmi Hivatal központi rendszerében a magyar adatok is elérhetővé válnak


atv.hu, 2022.02.14.
Magyar adatok is elérhetővé válnak hétfőtől az Európai Szabadalmi Hivatal központi rendszerében


itbusiness.hu, 2022.02.14.
Fejlesztés a szabadalmi hivatalnál


trademagazin.hu, 2022.02.14.
Vegyipari mikroreaktor-rendszert helyeztek üzembe a Pannon Egyetemen


webradio.hu, 2022.02.14.
Vegyipari mikroreaktor-rendszert helyeztek üzembe a Pannon Egyetemen


hir6.hu, 2022.02.14.
Vegyipari mikroreaktor-rendszert helyeztek üzembe a Pannon Egyetemen


hellovidek.hu, 2022.02.14.
Több száz milliós beruházás: vegyipari mikroreaktort üzemeltek be a vidéki egyetemen


vehir.hu - 2022.02.14.
Az egész világon egyedülálló mikroreaktor-rendszert adtak át az egyetemen


webradio.hu, 2022.02.14.
Palkovics: már látszanak az egészségtudományba fektetett, innovációt erősítő források eredményei


hirado.hu, 2022.02.14.
Palkovics: Már látszanak az egészségtudományba fektetett, innovációt erősítő források eredményei


atv.hu, 2022.02.14.
Palkovics szerint már látszanak az egészségtudományba fektetett források eredményei


demokrata.hu, 2022.02.14.
Már látszanak az egészségiparba fektetett kormányzati források eredményei


origo.hu, 2022.02.14.
Palkovics László: Már látszanak az egészségtudományba fektetett innovációt erősítő források eredményei


veol.hu, nool.hu, kisalfold.hu, beol.hu, duol.hu, delmagyar.hu, boon.hu, sonline.hu, zaol.hu, teol.hu, szoljon.hu, heol.hu, baon.hu, erdon.ro, vaol.hu, kemma.hu, haon.hu, feol.hu, bama.hu, szon.hu, 2022.02.14.
Palkovics: már látszanak az egészségtudományba fektetett, innovációt erősítő források eredményei


Észak-Magyarország, 2022.02.15., 2. oldal
Kutatóközpont költözhet a volt Fűtőmű épületébe
"...Nemzetközi nanotechnológiai kutatóközpontnak adhat helyet a Fűtőmű épülete a Miskolci Egyetem szomszédságában..."

Észak-Magyarország, 2022.02.15., 1,2. oldal
A modellváltást dicsérte Veres Pál

"...A közvetlen állami kötelék nélkül sokkal piacvezéreltebb és innovatívabb tud lenni egy kutatás, hiszen egy együttműködő vállalattal valósítja meg azt..."

Zalaegerszeg, 2022.02.15., 1. oldal
A Széchenyi-egyetem bokrétaünnepe - Járműipari kutatás-fejlesztési központ épül

weborvos.hu, 2022.02.15.
Richter Témapályázat 2022 - Pályázati felhívás

profitline.hu, 2022.02.15.
Vegyipari mikroreaktor-rendszert helyeztek üzembe a Pannon Egyetemen


weborvos.hu, 2022.02.15.
Már látszanak az egészségtudományba fektetett források


boon.hu, 2022.02.15.
Kiállt az egyetemi modellváltás mellett Veres Pál


hirbalaton.hu, 2022.02.15.
Vegyipari mikroreaktor-rendszert helyeztek üzembe a Pannon Egyetemen


infovilag.hu, 2022.02.15.
Elektromobilitás: kutat, fejleszt és gyárt a magyar Bosch


muszaki-magazin.hu, 2022.02.15.
A jövő autóipari innovációját fejleszti egy győri startup


napi.hu, 2022.02.15.
A Price segítheti a magyar kkv-k amerikai piacra jutását


trendfm.hu, 2022.02.15.
A Magyarországon hatályosított európai szabadalmak is elérhetőek az EPO központi rendszerén keresztül


webradio.hu, 2022.02.15.
ELKH Cloud - A magyar kutatók munkáját támogató informatikai felhőrendszert adtak át


kormany.hu, 2022.02.15.
Palkovics: már látszanak az egészségtudományba fektetett, innovációt erősítő források eredményei


kisalfold.hu, haon.hu, feol.hu, szoljon.hu, veol.hu, baon.hu, heol.hu, duol.hu, delmagyar.hu, vaol.hu, boon.hu, szon.hu, zaol.hu, bama.hu, beol.hu, nool.hu, erdon.ro, sonline.hu, kemma.hu, teol.hu, 2022.02.15.
Magyar kutatók munkáját támogató informatikai felhőrendszert adtak át


Kossuth Rádió, Jó reggelt, Magyarország!, 2022.02.15.
Bokrétaünnepet tartottak a napokban a zalaegerszegi járműipari tesztpálya szomszédságában


Fejér Megyei Hírlap, 2022.02.16., 7. oldal
Felhőszolgáltatás segíti a kutatókat

"...A sikeres tesztidőszakot követően tegnap átadták az Eötvös Loránd Kutatási Hálózat (ELKH) továbbfejlesztett informatikai felhőrendszerét, az ELKH Cloudot..."

Hajdú-Bihari Napló, 2022.02.16., 7. oldal
Felhőszolgáltatás segíti a kutatókat

Észak-Magyarország, 2022.02.16., 7. oldal
Felhőszolgáltatás segíti a kutatókat

Napló, 2022.02.16., 7. oldal
Felhőszolgáltatás segíti a kutatókat

Vas Népe, 2022.02.16., 7. oldal
Felhőszolgáltatás segíti a kutatókat

Tolnai Népújság, 2022.02.16., 9. oldal
Felhőszolgáltatás segíti a kutatókat

Zalai Hírlap, 2022.02.16., 7. oldal
Felhőszolgáltatás segíti a kutatókat

24 óra, 2022.02.16., 7. oldal
Felhőszolgáltatás segíti a kutatókat

Dunaújvárosi Hírlap, 2022.02.16., 9. oldal
Felhőszolgáltatás segíti a kutatókat

Nógrád Megyei Hírlap, 2022.02.16., 9. oldal
Felhőszolgáltatás segíti a kutatókat

Kisalföld, 2022.02.16., 7. oldal
Felhőszolgáltatás segíti a kutatókat

Kelet-Magyarország, 2022.02.16., 7. oldal
Felhőszolgáltatás segíti a kutatókat

Petőfi Népe, 2022.02.16., 9. oldal
Felhőszolgáltatás segíti a kutatókat

Somogyi Hírlap, 2022.02.16., 9. oldal
Felhőszolgáltatás segíti a kutatókat

Új Néplap, 2022.02.16., 9. oldal
Felhőszolgáltatás segíti a kutatókat

Dunántúli Napló, 2022.02.16., 9. oldal
Felhőszolgáltatás segíti a kutatókat

Délmagyarország, 2022.02.16., 7. oldal
Felhőszolgáltatás segíti a kutatókat

itbusiness.hu, 2022.02.16.
Pénzesőben fürödtek tavaly a startupok - Rekordok éve

medicalonline.hu, 2022.02.16.
A kutatók munkáját támogató informatikai felhőrendszert adtak át

magyarnemzet.hu, 2022.02.16.
Magyar kutatók munkáját támogató informatikai felhőrendszert adtak át

minuszos.hu, 2022.02.16.
A magyar kutatónak magyar felhőt

origo.hu, 2022.02.16.
Európai szabadalmak is elérhetőek az EPO központi rendszerén keresztül

uzletihirszerzes.hu, 2022.02.16.
Üzleti hírszerzés - Magyar innovációt visz a KÜRT Üzbegisztánba

Veszprémi 7 nap, 2022.02.17., 4. oldal
Tématerületi Kiválósági Program

Mandiner, 2022.02.17., 5,54,55. oldal
Álmok magyar álmodói

Zalaegerszegi 7 Nap, 2022.02.17., 1,5. oldal
Bokrétaünnepet tartottak Zalaegerszegen, a tesztpálya mellett épülő Science Parkban - Az egyetemi oktató, kutató és innovációs központ újabb fejlesztésének építkezése elérte legmagasabb pontját

radio88.hu, 2022.02.17.
Még 12 napig regisztrálhatnak a cégek projektcsoport-minősítésre

webradio.hu, 2022.02.17
SZTNH: Még 12 napig regisztrálhatnak a cégek projektcsoport-minősítésre

magyarhirlap.hu, 2022.02.17.
Még 12 napig regisztrálhatnak a cégek projektcsoport-minősítésre


hrportal.hu, 2022.02.17.
Még 12 napig regisztrálhatnak a cégek projektcsoport-minősítésre


novekedes.hu, 2022.02.17.
Még 12 napig regisztrálhatnak a cégek projektcsoport-minősítésre


trademagazin.hu, 2022.02.17.
SZTNH: Még 12 napig regisztrálhatnak a cégek projektcsoport-minősítésre


ado.hu, 2022.02.17.
Még 12 napig regisztrálhatnak a cégek projektcsoport-minősítésre - Adó Online


profitline.hu, 2022.02.17.
Még 12 napig regisztrálhatnak a cégek projektcsoport-minősítésre


frisss.hu, 2022.02.17.
Bővítette együttműködését a Schaeffler Savaria Kft. és a Pannon Egyetem


hirado.hu, 2022.02.17.
Erősíti a kutatás-fejlesztést és a gyártást Magyarországon a Bosch


portfolio.hu, 2022.02.17.
Magyarországon is rákapcsolt az elektromobilitásra a Bosch
"...Tovább erősíti az elektromobilitáshoz kapcsolódó kutatás-fejlesztési és gyártási tevékenységét a Bosch csoport Magyarországon..."

autopro.hu, 2022.02.17.
Magyarországon is rákapcsol az e-mobilitásra a Bosch


tesztalelkemindennek.hu, 2022.02.17.
A tesztidőszak lezárult, már élesben üzemel az ELKH Cloud


Spirit FM, 2022.02.17.
Február végéig van lehetőségük a vállalkozásoknak projektcsoport-minősítési eljárásra regisztrálni a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatalánál


Magyar Hírlap, 2022.02.18., 11. oldal
Február végéig van lehetőségük...
"...Február végéig van lehetőségük a vállalkozásoknak projektcsoport-minősítési eljárásra regisztrálni a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatalánál..."

Világgazdaság, 2022.02.18., 1,5. oldal
Az új uniós ciklus Ginop Plusz pályázataira már csaknem ezermilliárd forintos támogatási igény futott be


vg.hu, 2022.02.18.
Gyorsan pénzükhöz juthatnak a beruházók, többszörös a túljelentkezés
"...Hatalmas az igény a vállalati beruházási forrásokra a Ginop Pluszban..."

veol.hu, 2022.02.18.
Egyedülálló mikroreaktor-rendszert szereztek be, és helyeztek üzembe a Pannon Egyetemen


Pannon Novum heti hírlevele, 2022.02.17.
Nem itthon hasznosul a magyar innováció


Pannon Novum heti hírlevele, 2022.02.17.
Palkovics László: Már látszanak az egészségtudományba fektetett innovációt erősítő források eredményei


demokrata.hu, 2022.02.18.
Palkovics László: fontos a felsőoktatás és az ipar együttműködésének erősítése


webradio.hu, 2022.02.18.
Palkovics László: fontos a felsőoktatás és az ipar együttműködésének erősítése


hirado.hu, 2022.02.18.
Palkovics László: fontos a felsőoktatás és az ipar együttműködésének erősítése


vehir.hu, 2022.02.18.
Tudománykommunikációs versenyen mérik össze tudásukat a Pannon Egyetemen


boon.hu, 2022.02.18.
Nanotechnológiai együttműködés: tradíció és innováció a Miskolci Egyetemen


adozona.hu, 2022.02.18.
K+F: február végéig regisztrálhatnak a vállalkozások projektcsoport-minősítési eljárásra


magyarnemzet.hu, 2022.02.18.
Nanotechnológiai kutatások a Miskolci Egyetemen


mmonline.hu, 2022.02.18.
Fenntarthatósági program indul fiataloknak
"...A Telekom a KraftRoad innovációs program és az ahhoz kapcsolódó közösségi kezdeményezések révén folyamatosan építi kapcsolatait a Green Lab pályázatban érintett korosztállyal..."

bdpst24.hu, 2022.02.18.
Indul a Green Lab 2022 powered by Telekom Kraft


origo.hu, 2022.02.18.
Hatalmas az igény a vállalati beruházási forrásokra a technológiaváltó támogatási programban


webradio.hu, 2022.02.18.
Együttműködik a Miskolci Egyetem és egy ibériai kutatóközpont


demokrata.hu, 2022.02.18.
Együttműködik a Miskolci Egyetem és egy ibériai kutatóközpont


itbusiness.hu, 2022.02.18.
Együttműködik a Miskolci Egyetem és egy ibériai kutatóközpont


Kossuth Rádió, Krónika 12:00, 2022.02.18.
Nemzetközi együttműködések által világszínvonalúvá válhat a magyar tudomány, erről beszélt Palkovics László a Miskolci Egyetemen


m1, Híradó M1 12:00, 2022.02.18.
A magyar tudomány nemzetközi szintre emeléséről beszélt Miskolcon Palkovics László


Duna TV, 2022.02.18.
A magyar tudomány nemzetközi szintre emeléséről beszélt Miskolcon Palkovics László


autopro.hu, 2022.02.18.
Mélyíti kapcsolatát a Schaeffler és a Pannon Egyetem

borsodihir.hu, 2022.02.18.
Szárnyal a Bosch: így fejlesztenek idén
"...Erősíti Magyarországon az elektromobilitáshoz kapcsolódó kutatás-fejlesztési és gyártási tevékenységét a Bosch-csoport..."

itbusiness.hu, 2022.02.18.
Erősít Magyarországon a Bosch

Napló, 2022.02.19., 2. oldal
Egyetemisták versenye - Tudománnyal egy jobb világ megteremtéséért


Észak-Magyarország, 2022.02.19., 1,2. oldal
Konzorciumot vezet az egyetem
"...A miskolci felsőoktatási intézmény a Nemzetközi Ibériai Nanotechnológiai Kutatóközponthoz való csatlakozás előkészítése érdekében felállít egy konzorciumot és ellátja annak vezető feladatait a magyarországi nanotechnológiai kutatások előmozdítása érdekében..."

computerworld.hu, 2022.02.19.
A nanotechnológia határtalan lehetőségeit kutatják Miskolcon

computerworld.hu, 2022.02.20.
Kutatói tudás az ipar szolgálatában

ma.hu, 2022.02.20.
Vegyipari mikroreaktor-rendszert helyeztek üzembe a Pannon Egyetemen

muszaki-magazin.hu, 2022.02.20.
Magyarországon is rálépett az elektromobilitás útjára a Bosch

computerworld.hu, 2022.02.20.
Kutatói tudás az ipar szolgálatában

Napló, 2022.02.21., 1,2. oldal
Minireaktort vettek
"...Egyedülálló mikroreaktor-rendszert adtak át a Pannon Egyetemen. A Pannon Egyetem MOL Ásványolaj- és Széntechnológiai Intézeti Tanszéke reaktorkísérleti kutató-fejlesztő laboratóriumának bővítésére és korszerűsítésére nyert 466,25 millió forint vissza nem térítendő európai uniós támogatást..."

hirlevel.egov.hu, 2022.02.21.
Átadták az Eötvös Loránd Kutatási Hálózat (ELKH) továbbfejlesztett informatikai felhőrendszerét, az ELKH Cloudot

hirlevel.egov.hu, 2022.02.21.
HUNOR-Magyar Űrhajós Program: száz jelentkező jutott tovább a kiválasztási folyamatban

kamaraonline.hu, 2022.02.21.
Hó végéig regisztrálhatnak a cégek projektcsoport-minősítésre

Kossuth Rádió, Jó reggelt, Magyarország!, 2022.02.21.
Összeállítás: Stratégiai keretmegállapodást írt alá a Rába-csoport és a győri Széchenyi István Egyetem
Szerkesztő: Dr. Antos László, Munkatárs: Nagy-Herczeg Boglárka,
Design: Visualia Stúdió, Felelős kiadó: Dr. Szabó Gábor.
A Hírlevél minden páros hét keddi napján jelenik meg, és aznap internetes portálunkon is olvasható.
Hírlevélszerkesztőség: 1116 Budapest, Fehérvári út 108-112.
tel.: (06 1) 430 3330, e-levél: innovacio@innovacio.hu
A Hírlevélre a www.innovacio.hu c. portálon lehet regisztrálni.