XXXiI. évf. | 2022. február 8. |3. szám


Hírek

Magyar Innovációs Szövetség
Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala

Várható események

Pályázati felhívás
Szakirodalomfigyelő
SajtószemleHÍREK | MAGYAR INNOVÁCIÓS SZÖVETSÉG

30. Magyar Innovációs Nagydíj

A 2022. február 2-i határidőig 35 jelentkezés érkezett a 30. Magyar Innovációs Nagydíj Pályázatra. A bírálóbizottság elnöke Palkovics László, innovációs és technológiai miniszter. Minden jelentkezést 2-6 zsűritag - indokolt esetben szakértők bevonásával - részletesen is tanulmányoz, és a következő szempontok szerint értékel:
  • 2021-ben elért többleteredmény vagy többlet-árbevétel és más műszaki, gazdasági előnyök,
  • eredetiség, újszerűség,
  • társadalmi hasznosság.
Ezt követően a zsűri, a formai és tartalmi szempontokat alaposan mérlegelve, a referáló zsűritagok javaslata alapján többségi döntéssel kiválasztja az adott évben innovációs eredményt elért pályázókat, továbbá javaslatot tesznek azokra, melyeket a legsikeresebbnek tartanak. A legjobb innovációkat a zsűri, további mérlegelés után, titkos szavazással (pontozás) rangsorolja a fent említett három értékelési szempont szerint.

Az Innovációs Nagydíjon kívül további innovációs díjakat adnak át az illetékes miniszterek, ill. intézményvezetők.

31. Ifjúsági Tudományos és Innovációs Tehetségkutató Verseny: zsűri-diák találkozók

2022. február 4-én befejeződtek a 31 Ifjúsági Tudományos és Innovációs Tehetségkutató Verseny szakmai interjúi. A találkozókon a 63 továbbjutott pályázat készítője, összesen 96 pályázó vehetett részt. A 29 fős zsűri tagjai már munka közben is betekintést nyertek a pályázatokba, és megismerkedtek a pályázatok készítőivel.

Magyar Nemzeti Bank konjuktúra felmérés

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) kiemelt feladatának tekinti, hogy megismerje és folyamatosan nyomon kövesse a magyar vállalati szektor gazdasági helyzetét és kilátásait, ezért rendszeres konjunktúra felmérést végez a hazai vállalatok körében.

Ennek kapcsán néhány olyan kérdés megválaszolásában szeretnék az együttműködést kérni, amelyek segítenek pontosabb képet alkotni a magyar vállalati szektor gazdasági helyzetéről, illetve az általános üzleti hangulat aktuális és jövőbeli várakozásairól.

A kérdőív kitöltése 10 percet vesz igénybe, határideje 2022. február 14-ig. Eddigi felmérések eredményei itt olvashatóak.

Amennyiben a felmérés kapcsán kérdés merülne fel, az MNB illetékes munkatársai készséggel állnak rendelkezésre a vallalatifelmeres@mnb.hu e-mail címen.

HÍREK | SZELLEMI TULAJDON NEMZETI HIVATALA

Tíz éves a K+F minősítés

10 évvel ezelőtt indult el a K+F minősítési rendszer a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala keretein belül. A kutatás-fejlesztésnek minősített projektek tulajdonosai nem csak pályázati forrásra jogosultak, de a vállalatok adókedvezményt is igénybe vehetnek. Az immár 10 éve kérhető minősítés ellenére, még mindig sok olyan vállalkozás van Magyarországon, amely nem is tudja, hogy kutatás-fejlesztési tevékenységet folytat - ezzel pedig jelentős kedvezményektől esik el.

További információ a következő linken.

Várható események


Álmok álmodói 20 - Világraszóló magyarok, világformáló találmányok

Látványos kiállítással ünnepli a magyar zsenialitást és a tudományos mérföldköveket 2022-ben a Millenáris. Az intézmény az Álmok álmodói 20 - Világraszóló magyarok, világformáló találmányok címmel 2022. február 15-től megnyíló tárlattal hozza közelebb a látogatókhoz a világszinten is meghatározó magyar vívmányokat. Közel 600 géniusz, valamint a mai életünket is meghatározó találmányaik ismerhetőek meg a kiállításon, melynek célja, hogy felhívja a figyelmet az innováció és a tudomány szerepére.

További információ a kiállítással kapcsolatban a tárlat honlapján olvasható.

Horizon Hot Topics webinár sorozat

A BME FIEK szervezésében indult webinár sorozat célja a Horizon Europe keretprogramban való részvétel támogatása, a program népszerűsítése.

A webinárok minden hétfőn, 13:00-13:45 között kerülnek megrendezésre. Az élő adásokat a BME Horizon Hot Topics oldalán lehet követni. Az epizódok rögzítésre kerülnek, így aki lemaradt valamelyik epizódról, későbbi időpontban is vissza tudja nézni azokat az előbbi weboldalról.

A február havi Horizon Hot Topics webinár epizódok időpontjai: 2022. február 14., 21., 28.
További információ a következő weboldalon.

Pályázati felhívás


Támogatás a kkv-k szellemitulajdon-jogainak érvényesítésére

Az Európai Bizottság és az Európai Unió Szellemi Tulajdoni Hivatala (EUIPO) által támogatott Ideas Powered for Business KKV-alap olyan, az unió területén működő kis- és középvállalkozásoknak szól, amelyek szellemitulajdon-jogi stratégiájukat kívánják fejleszteni, és szeretnék megvédeni szellemitulajdon-jogaikat nemzeti, regionális vagy EU-szinten.

A 2022. január 10-én megnyílt pályázat során egy-egy vállalkozás legfeljebb 2250 eurónyi visszatérítést nyerhet el - ez a szellemi tulajdonnal kapcsolatos tevékenység típusától függően 50-90 százalékos visszatérítést is jelenthet.

További információk a következő oldalon érhetők el.

SZAKIRODALOMFIGYELŐ


John C. Bogle: Vagyonépítés befektetési alapokkal - Új lehetőségek intelligens befektetőknek - T.bálint Könyvkiadó, 2021 - Befektetések klasszikusai 9.

Dr. Osman Péter ismertetése

Általános jellemzője a befektetési piacnak, hogy a nagyobb haszon esélyéhez nagyobb kockázatú eszközt kell választani. Bogle speciális eszközt alkotott az alacsony kockázatú, ahhoz mérten jó várható hozamú, alacsony költségű befektetésre.
Bemutatását kezdjük az egyik leghíresebb modern közgazdász, Paul Samuelson (az első amerikai Közgazdasági Nobel-emlékdíjas) véleményével: "Azon egészségügyi szakértőknek, akik felíratták minden cigarettásdobozra, hogy »A termék súlyosan károsítja az egészséget!«, ugyanezt kellett volna felíratniuk 100-ból 99 könyvre, melyek személyes pénzügyi tanácsadással foglalkoznak. Nagyon ritka a kivétel. Benjamin Graham: Az intelligens befektetője az egyik. (T.bálint Könyvkiadó, 2011 - l. Hírlevél 2012/15. sz. - OP) Igen nagy elismerésnek szánom azon véleményemet, hogy a másik: John C. Bogle: Vagyonépítés befektetési alapokkal." (Forrásmegadás nélküli idézetek a könyvből, kiemelések tőlem - OP) "Pénzügyi professzorok sokasága kutatott körültekintő, megfontolt befektetési stratégiák után." írja Samuelson itteni előszavában. Felvázolja, melyek az optimális alacsony kockázatú befektetési eszköz fő kritériumai, és ezzel zárja: "John Bogle egy iparágat állított helyes irányba. Nagyon kevesekről mondható ez el. Új hangot és meglátást adott a területhez, s az nem más, mint az általa rendkívül fontosnak tartott alacsony költségű és tehermentes befektetések." Ennek a befektetés-típusnak az alkalmazásáról szól a könyv, útmutatóul a gondolkodni hajlandó - "intelligens" -, nagyobb kockázatokat kerülő befektetőnek.

Az Investopedia szócikkéből: "Bogle forradalmasította a befektetési alapok világát azzal, hogy létrehozta az index-befektetést, ami lehetővé teszi az olyan alapokba történő befektetést, amelyek szélesebb piacokat követnek le. Célja ezzel az volt, hogy könnyebbé és alacsony költségűvé tegye a befektetést az átlagos befektető számára." (A tőzsdei befektetés mindig árucikkek vagy azok kombinációja árának alakulásáról szól. Sok ilyennek az együttesébe fektetni, ez a kockázatcsökkentő diverzifikáció - ennek jelentőségét Samuelson is kiemeli -, s ennek hatékony eszköze Bogle index-befektetése. A befektetők számára kimagasló jelentőségű a befektetés őket terhelő költsége, Bogle ebben is nekik igen kedvező megoldással szolgált. - OP)
A T.bálint idézi a leghíresebb és egyik legsikeresebb tőzsdei befektető, Warren E. Buffett véleményét a könyvről: "Kedves Jack: végigolvastam a könyvedet az elsőtől az utolsó oldalig és rettenetesen élveztem. Őszinte, intelligens és olvasmányos - igen ritka kombináció. Ez a könyv mindig is alapvetés lesz a befektetési alapok ügyfelei számára."
Bogle a befektetési innovációját a Vanguard Csoportban valósította meg. A Vanguard Csoport a honlapján közölt adatok szerint ma a világ egyik legnagyobb befektetés-kezelő cége,17.300 alkalmazottal.

A T.bálint ajánlójából: E könyvből "a szakértelem és gyakorlat bármely lépcsőfokán álló befektető megismerheti Bogle évek alatt folyamatosan és eredményesen visszaigazolt befektetői megközelítését. Bármi legyen is a hosszú távú célja, a könyv segít kialakítani egy olyan portfólió stratégiát, ami a Bogle féle örök szentháromságra épül: hozam, kockázat és költség. Olyan modelleket mutat be melyek segítenek intelligens befektetői döntéseket hozni."
Bogle Bevezetőjéből: "Arra teszek kísérletet, hogy az olvasó pénzügyi elvárásainak megfelelő hosszú távú befektetési program keretrendszerét fektessem le. Egy ilyen programnak az alábbi körülményekre kell tekintettel lennie:
1. Személyes befektetési attitűd, pl. konzervatív vagy kockázatvállaló.
2. Betöltött kor, vagyis, hogy befektetési periódusunk mely ciklusában vagyunk. Az aktív, felhalmozással járó éveinket tapossuk, azaz még dolgozunk vagy már munkánk gyümölcsét szeretnénk élvezni nyugdíjas éveinkben.
3. Az értékpapír piacok hosszú távú viselkedése, amiből sokat (de nem túl sokat) tudunk tanulni. (Magyarán: e piac hosszú távú viselkedése kiismerhetetlen, és az is marad. Ha mégis kiismernék, az a piac azonnali megszűnését hozná magával. - OP)
Caveat: A könyv tele van Bogle keretes "Caveat" tanácsaival és figyelmeztetéseivel. Eggyel mi is szolgálunk: stratégiai megfontolásainak fontos eleme az adózás. Természetesen ő az amerikai adózásról beszél.
A könyv fő részei: • Alapkövek • A befektetési alap kiválasztása • Új lehetőségek három kulcs területen - ezek: Indexalapok # A befektetési alapok költségei # A befektetési alapok és az adók • A befektetési alapelvek gyakorlati alkalmazása • Epilógus A bölcsesség tizenkét bástyája.
Samuelson zárszava: "Az okos befektetési döntések amellett, hogy nagyon kifizetődőek, még jó szórakozást is jelentenek."

Andrew Roberts: A háborúvezetés művészete - 9 lecke a modern kori történelem alakítóitól - Alexandra Kiadó, 2021
Dr. Osman Péter ismertetése

Robertsről: angol történész, sok egyéb közt a Stanford Egyetem Hoover intézetének és a londoni King's College Hadtudományok Intézetének vendégprofesszora. 19 könyvet írt vagy szerkesztett, amelyeket 23 nyelvre fordítottak le. Szakmai pozícióinak és elismeréseinek felsorolása nem férne ide.
E könyvéről az eredeti kiadó, a Penguin Random House ajánlójából: "Kilenc vezető összehasonlítása, akik az eddig látott legnagyobb háborúkon vezették át nemzetüket, s akik egyedülálló erősségei - és gyengéi - alakították a történelem alakulását. Üdítően tisztességes és nagyon lényeglátó bemutatások: Napóleon Bonaparte, Horatio Nelson, Winston Churchill, Adolf Hitler, Joszif Sztálin, George C. Marshall, Charles de Gaulle, Dwight D. Eisenhower, és Margaret Thatcher. Mindegyikük alapvetően formálta a háború kimenetelét, amelybe nemzetük belekerült. A kérdés itt, vajon a vezetői képesség valami egyedülálló, vagy volt bennük valami közös, jellemzők és technikák, amelyek időn és téren át érvényben maradnak, és felhasználhatók a konfliktus legbensőbb természetének kezelésére? (Kiemelések mindenütt tőlem.)

Igen alapos kutatásra támaszkodó, megragadó előadásban, e könyv friss és összetett portrékat ad vezetőkről, akik különböző technikákkal és fegyverekkel vívták háborúikat, de azonos céllal: győzni a harcban. Ihletően, de figyelmeztetően is, ezek a portrék fontos tanulságokat kínálnak a vezetésről a harc, a bizonytalanság és a viszálykodás idején. A megkülönböztető jellemzőjévé vált lendülettel és metsző éleslátásával, Robert rámutat a jellemzőkre, amelyek a legígéretesebb vezetőt is vereségre kárhoztathatják, másrészt amelyek a győzelemhez vezethetnek."
Megnyerő stílusáról a Penguin idézi a The New York Times Book Review véleményét: "Azt az élvezetes érzést adja, mint egy élénk vacsoraasztali beszélgetés egy nagytudású vendéggel."
A portrék azzal is remekek, hogy betekintést adnak a korba és a viszonyokba, amelyekben ezek a vezetők felemelkedtek. Roberts előadása színes és élénk, mint egy igazán jó film.
Kicsi ízelítő a könyvből: (innentől idézetek onnan)
"A vezetés mint rejtély" c. Előszóból: "Végső soron a vezetés művészete ad rá magyarázatot, miként lehet nemhogy száz, de néha százezer vagy egymillió - Kína és India esetében egymilliárd - embert jól vagy rosszul vezetni." "Ez a könyv egy előadássorozat nyomán jött létre: hogyan hozza ki a háború a vezetőkből egyaránt a legjobbat és a legrosszabbat. Kilenc -fontossága szerint - nagy vezető példáin keresztül vizsgálom meg a vezetői képességeket meghatározó személyes aspektusaikat, annak reményében, hogy találni fogok elég közös pontot ahhoz, hogy a békésebb időkben is kamatoztatható alapvető vezetői útmutatásokat nyerjünk ki belőlük."

Rögtön két ilyen Napóleon esetében: "Napóleon gyakran dicsért olyan ellenséges tábornokokat, akiket megvetett, és közben szóra sem méltatta azokat, akiket tisztelt, mivel azt remélte, hogy azokat fogják előléptetni, akiket dicsért, így az igazán tehetséges ellenséges tisztek háttérbe fognak szorulni." Olvashatjuk, hihetetlenül közvetlen kapcsolatot tartott a katonákkal, és technikás lelkesítésként bőven osztogatta a dicséreteket. Ámde: "Sokkal keményebb volt a marsalljaival és a magasabb rangú tisztjeivel, mint az egyszerű katonákkal szemben, és a karrierje vége felé gyakran aggódott - okkal - azon, hogy a feddései meggátolták a marsalljait abban, hogy önállóan vezessék csapataikat."
Nelson: Roberts hosszan sorolja emberi gyengéit, ám "Anglia valaha élt legnagyobb háborús hőse, sőt, a hősiesség igazi megtestesítője." A tőle tanulható leckékből: "Ragadd meg a kezdeményezést, és ne hagyd, hogy az ellenség kicsavarhassa a kezedből; szegd meg a szabályokat, és ha szükséges, tagadd meg a parancsokat is; tanúsíts óriási bátorságot azzal, hogy a csata sűrűjéből irányítod az embereidet; folyamatosan gyakorlatoztasd őket, hogy készen álljanak a harcra."
Hitler: "Több mint egy évtizeden át milliók szinte istenségként imádták. Olyan szintű csodálatot keltett követőiben, amivel sem előtte, sem utána nem találkozhattunk túl sokszor. Ugyanakkor a hosszas, hősnek kijáró imádat ellenére - mely még akkor is változatlanul tombolt, mikor már látható volt, hogy el fogja veszteni az emberi történelem legpusztítóbb háborúját -Hitler minden tekintetben középszerű figura volt."
Sztálin: "A háború előtti szovjet külpolitika katasztrófáját, melynek következtében nem vette észre az ellenük készülődő Barbarossa-hadműveletet, épp a marxizmus-leninizmusba vetett mély hite eredményezte." Megéltük, fél Európa pokolian ráfizetett, hogy Rooseveltet meg tudta téveszteni. "Kedves Winston, (..) személyesen jobban tudom Sztálint kezelni, mint akár a maga, akár az én külügyminisztériumom." - írta Churchillnek.

Jordan B. Peterson: Túl a renden - Újabb 12 szabály az élethez - 21. Század Kiadó, 2021
Dr. Osman Péter ismertetése

Peterson a Harvard és a Torontói Egyetem híres professzora, társadalompszichológus, Nagysikerű előző könyve 12 szabály az élethez - Így kerüld el a káoszt! (21. Század Kiadó, 2018) e mostani megjelenéséig kb. 4 millió példányban fogyott el csak angol nyelven.
Pár adat a hatásáról és népszerűségéről a honlapjáról: • Honlapja és blogja napi 25 ezer látogatót vonz, eddig összesen több mint 14 millió találattal az oldalon • Instagramon 2.6 millió követője van • TikTokon 350 ezer • Facebookon 1.3 millió • Twitteren 2.1 millió. A 12 szabály az élethez előadó körútja 160+ városban járt és 500 ezren váltottak rá jegyet az USA-ban, Kanadában és Európában. Különféle internetes megjelenéseit összesen több százmilliószor nézték meg."
A 21. Század Kiadó ajánlójából: "Peterson mára a világ egyik legbefolyásosabb gondolkodója lett. Ez a tizenkét újabb szabály segíti az olvasót egy bátrabb, igazabb élethez, amelyben több értelmet fog találni." (Kiemelések mindenütt tőlem.)

"Hogy miért Túl a renden? A rend felfedezett terület. Rend van, amikor az általunk helyesnek vélt cselekedet a kívánt eredménnyel jár. Az ilyen következményeket pozitívaknak tekintjük, mert arra utalnak, hogy egyfelől közelebb kerültünk a célunkhoz, másfelől a világ működéséről gyártott elméletünk nagyjából helyes. [Ámde] a rend minden fajtájában ott vannak a hibák - legyen bármilyen biztonságos és kényelmes is. A tudásunk arról, hogyan kellene cselekednünk a világban, mindig is hiányos marad - részben a hatalmas ismeretlennel kapcsolatos, mérhetetlen tudatlanságunk, részben az akaratlagos vakságunk miatt, és részben azért, mert a világ a maga entrópikus módján folyamatos és váratlan változásokat produkál."
Meglepő alaptétele, amelynek magyarázatát a könyv meg is adja: "Valójában sem a rend, sem a káosz állapota nem elviselhetőbb vagy kívánatosabb a másikhoz képest."
Miért kell túllépnünk? "A rend, amit megpróbálunk ráerőszakolni a világra, hajlamos túlzottan merevvé válni. Mindezzel azt kockáztatjuk, hogy veszélyesen lekorlátozzuk a pszichológiai és társadalmi változásokat, amelyek mindenképpen szükségesek ahhoz, hogy alkalmazkodni tudjunk a folyamatosan változó világhoz. És végül elkerülhetetlenül szembesülünk annak a szükségességével, hogy túllépjünk a renden, éppen annak ellenkezőjébe: a káoszba. A káosz anomália, újdonság, kiszámíthatatlanság, átalakulás, szétbomlás, és nagyon gyakran zuhanás, amikor valamiről, amit természetesnek veszünk, kiderül, hogy megbízhatatlan." (Klasszikus tétel: minden felfordulás egyeseknek veszély, másoknak új lehetőségek tárháza. - OP)

Filozófiája két mondatba sűrítve: "Amit nem érint meg az újdonság, az stagnálni fog, és kétségtelenül igaz, hogy az élet kíváncsiság nélkül - ez az ösztön hajt minket az ismeretlenbe - a létezés meglehetősen csökkent értékű formája lenne. (Itt erős hiány: messze nem csak a kíváncsiság hajt az ismeretlenbe, hanem a jobbításnak, valamint az új dolgok létrehozásának, az alkotásnak a vágya, vagy épp az innováció szükségessége. - OP) Ami új, az izgalmas, magával ragadó és provokatív, feltételezve, hogy a bemutatkozásának a sebessége nem ássa alá és nem destabilizálja menthetetlen módon a fizikális állapotunkat."
A javasolt stratégia: "Ez a kötet az előző könyvvel ellenétben azzal az átfogó problémával foglalkozik, hogyan lehet jövedelmező módon elkerülni a túlságosan nagy biztonság és kontroll veszélyeit. (Peterson önmagát "klasszikus brit liberálisnak" határozza meg, s e könyvét a rend elhatalmasodása veszélyeinek, s azok elkerülésének szenteli. Alighanem újdonság az emberiség viharos történelmében, hogy a »túlságosan nagy biztonság« lépjen elő fenyegető veszedelemmé. - O) Mivel a tudásunk nem elégséges (ahogy arra rá kell jönnünk, amikor a dolgok, amelyeket kontrollálni próbálunk, mégis elromlanak körülöttünk), egyik lábunkat a renden belül kell tartanunk, míg a másikkal tapogatózva túl kell lépnünk azon. Valami arra ösztönöz minket, hogy a határon állva felfedezzük és megértsük a mélyebb jelentéseket, elég nagy biztonságban ahhoz, hogy kordában tartsuk a félelmünket, de közben tudjunk tanulni, folyamatosan tanulni, mialatt szembenézünk azzal, amivel még nem békéltünk meg, vagy amihez nem alkalmazkodtunk. Ez a gondolatoknál sokkal mélyebb ösztön terelget minket a helyes irányba az életben, hogy ne terhelődjünk túl attól, amit nem értünk, vagy - ami még veszélyesebb - ne gyengítsenek és bénítsanak meg a régimódi, szűk látókörű vagy gőgösen hivalkodó érték- és hitrendszerek."
Hogy mennyire segíthetnek az itt előadott a szabályok az élet elnevezésű akadálypályán, azt ki ki magának tapasztalja meg - ám mindenképp remek szellemi kaland végig menni Peterson e gazdagon szerteágazó gondolatmenetein.

Fucskár Ágnes, Fucskár József Attila: Pincefalvak, pincesorok - Kocsis Kiadó, 2021.
Dr. Osman Péter ismertetése

Új kiadó lépett porondra: névadó-vezetője Kocsis András Sándor, képző és fotóművész, író, hosszú időn át a Kossuth Kiadó Csoport elnök-vezérigazgatója. A Kocsis Kiadó bemutatkozásából: "Munkatársaink nagy könyvszakmai rutinnal rendelkező szakemberek. Célunk, hogy nívós - elsősorban ismeretterjesztő - műveket jelentessünk meg, amelyek a történelemhez és egyéb tudományágakhoz kötődnek."
A Fucskár-alkotópárost jól ismerjük: kitűnő albumaikról sokszor szóltunk. Két új kötetük is megjelent a Kocsis Kiadó első könyvei között - ez, valamint a Középkori templomok a Kárpát-medencében. Utóbbira hamarosan szintén sort kerítünk. Róla itt annyit - s ez egyben erről is szól -, hogy a megszokott remek minőséget hozza mind képben, mind szövegben (ahogy már korábban mondtuk, a megkapó látványokat, tartalmas és hangulatos ismertetéseket jelentő 'Fucskár-brandet').
Ez az album "Az Alpokaljától a Tokaji borvidékig" olyan világba visz, amelyről a legtöbbünk talán hallott már, de megélnie nem adatott meg. A szerzőket idézve: "Hazánk borvidékeinek gyönyörű természeti környezetben húzódó pincefalvai, pincesorai nem csak a jó borok kedvelőinek nyújtanak élményt, hanem a népi kultúra és építészet szerelmeseinek is." A kötet erre hiteles bizonysággal szolgál. (Kiemelések tőlem)

Pince, pincézés: "Ha megöregszem pincét akarok, ezt már szilárdan elhatároztam. Semmi mást nem akarok az élettől. A pince helyét is kinéztem, nem messze otthonomtól: gyalog járok majd ki, s vigyázok, hogy a környékbeliek, bortermelők, gyümölcsöskertek tulajdonosai, vincellérek ne tudjanak meg semmit városi múltamról. Ha megsegít a vaksi sors, hetvenéves koromra tisztességes emberek a maguk világából való tisztességes embernek tartanak majd, tehát bortermelőnek" (Márai Sándor: A magyar borokról)
"Népi kultúra": "Pinceszerezés, pincézés: férfiak szervezett vagy alkalomszerű borpincelátogatása, közös ivása a szőlőhegyi tartozéktelepülés présházában vagy a helység közelében lévő lyukpincében. A pinceszerezés, a borok megkóstolása a rokonság, katonacimborák, szőlőszomszédok köréből álló bandának, szerezőknek alkalom a véleménycserélésre, a falu dolgainak megbeszélésére, de a vendéglátó, pincegazda borának és vendégszeretetének kipróbálására is.- Az asszonyok külön tartanak pinceszerezést. Egy-egy alkalommal a jó barátságban lévő asszonyok a férfiak tudomása nélkül egymás pincéjét sorra látogatják (→ asszonyfarsang). A nők pinceszerezésén - mivel az nem maradhat titokban - rendszerint a férfiak is megjelennek és közösen esznek, isznak, mulatnak. A pinceszerezés a borivás módjának régies elemeit őrizte meg." Magyar néprajzi lexikon
A szerzők bevezetőjéből: "A borok érlelése, raktározása, borvidékeink többségén a gazdák szőlejében vagy annak közelében történt. Kezdetben présház nélküli lyukpincék készültek az utak mentén gyakran pincesort alkotva, vagy csoportosan helyezkedtek el a pincedombon. A pincetorkot kőboltozattal erősítették meg, és függőleges szellőzőnyílást, léleklyukat vágtak a felette lévő kőzetbe. A boltozott vagy vájt lyukpincék fölé később a szőlő feldolgozására alkalmas nyitott fedélszékű présházak épültek. A présházas lyukpincéknek tájegységenként több változata alakult ki, épültek kőfalú, borona- és gerendavázas hajlékok, amelyek bővülhettek fűthető szobával, istállóval, szénapadlással, kocsiszínnel is. Azok a pincék, amelyekben kút és tüzelőberendezés is volt, menedékként szolgáltak háborúk és járványok idején."

Napjainkra a "pincézés" és vele a pincesorok, pincefalvak új és igen fontos szerepet kaptak. Mind helyi, mind nemzetgazdasági szinten alapvető bevételszerzővé vált a bel és a külföldről jövő idegenforgalom fogadása, s ebben a pincelátogatások kiemelkedő élménnyel szolgálnak.
Az itt megmutatottak helységnévjegyzéke 59 névből áll, Adonytól Zsámbékig. A látványok sora szó szerint igencsak színes és sokrétű. Időrágta kicsiny építménytől, egyszerű nád ill. zsúpfedeles épületeken és kitűnő állapotú parasztbarokk homlokzaton át, a jómódú termelők sorát sugalló homlokzatsorig terjed. Pincebelsők sajnos nincsenek, de az egész így is felettébb hívogató a bor és társaságkedvelőknek.
Apró ízelítő a kísérőszövegekből:
"Gyarmat: Határában XVII. és XIX. században épült festői nádfedeles pincék sorakoznak. Az utca mindkét oldalát tömésfalú présházak, »gunyhók« szegélyezik."
"A Hajósi Pincefalu a népi építészet párját ritkító emléke."
"Bakonygyirót: Az Öreghegy oldalában, gyönyörű természeti környezetben találhatók a település pincéi."
"Aszófő: A műemléki védelem alatt álló épületek nyeregtetős présházakból és földbe mélyített dongaboltozatos pincékből állnak. A község dombvonulatairól megkapó panoráma élvezhető a Balaton felcsillanó tükrére és a tihanyi félszigetre."

SAJTÓSZEMLE

hirtv.hu, 2022.01.24.
Több mint 182 milliárd forint támogatást kaptak a kutatások és fejlesztések

webradio.hu, 2022.01.24.
Palkovics: elektromos járműveket fejleszt és gyárthat Magyarországon a KAMAZ
"...Hatvanöt magasan képzett mérnökkel még az idén elindul a legnagyobb orosz járműgyártó magyarországi kutatás-fejlesztési központja..."

veol.hu, haon.hu, duol.hu, delmagyar.hu, nool.hu, bama.hu, sonline.hu, szon.hu, heol.hu, beol.hu, erdon.ro, szoljon.hu, vaol.hu, baon.hu, boon.hu, feol.hu, kisalfold.hu, kemma.hu, zaol.hu, teol.hu, portfolio.hu, gondola.hu, novekedes.hu, erdo-mezo.hu, autoszektor.hu, infostart.hu, scimonitor.hu, origo.hu, radio88.hu, profitline.hu, startuponline.hu, 2022.01.24.
Elektromos járműveket fejleszt és gyárthat Magyarországon a Kamaz

villanyautosok.hu - 2022.01.24.
Elektromos autó fejlesztése és gyártása indul Magyarországon - Villanyautósok

vezess.hu, 2022.01.24.
Elektromos járműveket gyárthat itthon a Kamaz

168.hu, 2022.01.24.
Elektromos járműveket gyárthatnak Magyarországon

autonavigator.hu, 2022.01.24.
Magyarországon kezdhet elektromos autók gyártásába a Kamaz

demokrata.hu, 2022.01.24.
Magyarországon fektet be a legnagyobb orosz járműgyártó

autopro.hu, 2022.01.24.
Elektromos járműveket fejleszt hazánkban a Kamaz

hvg.hu, 2022.01.24.
Magyarországon fejlesztik majd a Kamaz elektromos járműveit

itbusiness.hu, 2022.01.24.
Elektromos járműveket gyárthatnak hazánkban

magyarhirlap.hu, hirado.hu, 2022.01.24.
Palkovics: Elektromos járműveket fejleszt és gyárthat Magyarországon a KAMAZ

e-cars.hu, 2022.01.24.
Elektromos járműveket fejleszt és gyárthat idehaza a KAMAZ

Trend FM, 2022.01.24.
Elektromos járműveket fejleszthet és gyárthat Magyarországon a legnagyobb orosz járműgyártó

m1, Hírek, 2022.01.24.
Hamarosan elektromos autókat gyárthatnak Magyarországon

hírTV, Napi aktuális, 2022.01.24.
Csak a coviddal összefüggésben tavaly harminc kutatást támogatott a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal

Magyar Hírlap, 2022.01.25., 10. oldal
Hatvanöt mérnökkel...
"...Hatvanöt mérnökkel még idén megnyílik a Kamaz, a legnagyobb orosz járműgyártó kutatás-fejlesztési központja Magyarországon..."

Világgazdaság, 2022.01.25.
Jöhet a "mi e-Kamazunk"

Vas Népe, 2022.01.25., 9. oldal
Újabb százmilliárd forint - Ismét pályázhatnak a vállalkozások technológiaváltó támogatásra

vg.hu, 2022.01.25.
E-Kamazt gyártanának Magyarországon

tesztalelkemindennek.hu, 2022.01.25.
Elektromos járműveket tesztel Magyarországon a KAMAZ

index.hu, 2022.01.25.
Elektromos járművek fejlesztésébe kezd Magyarországon a legnagyobb orosz járműgyártó

hungarokamion.hu, 2022.01.25.
Palkovics: elektromos járműveket fejleszt és gyárthat Magyarországon a KAMAZ

player.hu, 2022.01.25.
Elektromos Kamazokat terveznek és gyárthatnak Magyarországon

kanizsaujsag.hu, 2022.01.25.
620 millió forintos uniós forrásból végeztek élelmiszerbiztonságot támogató kutatást a MATE Kaposvári Campusán

demedia.hu, 2022.01.25.
Kiváló a Proteomika Labor
"...Az ország egyik legkiemelkedőbb kutatási infrastruktúrájának választották a Debreceni Egyetem elsősorban fehérjevizsgálattal foglalkozó Proteomika Szolgáltató Laboratóriumát..."

dehir.hu, 2022.01.25.
Az ország egyik legkiválóbb kutatási egységének választották a Debreceni Egyetem laborját

muszaki-magazin.hu, 2022.01.25.
A SZTAKI négy projektjét is beválasztották a hazai Kiváló Kutatási Infrastruktúrák közé

karpathir.com, 2022.01.25.
Elektromos járműveket fejleszt és gyárthat Magyarországon a KAMAZ

alapjarat.hu, 2022.01.25.
A Kamaz elektromos járműveket gyárthat Magyarországon

makronom.mandiner.hu, 2022.01.25.
Elektromos járműveket fejleszt és gyárthat Magyarországon a KAMAZ

dehir.hu, 2022.01.25.
Gazdálkodási társaságokkal kötött megállapodást a Debreceni Egyetem

hajdupress.hu, 2022.01.25.
Eszközfejlesztés és infrastrukturális beruházás mikrovállalkozások számára

privatbankar.hu, 2022.01.25.
Az oroszokkal közösen építhetjük meg a V0-s vasúti körgyűrűt
"...A tárgyalópartnerek örömmel nyugtázták a legnagyobb orosz járműgyártó magyarországi kutatás-fejlesztési központjának létesítését..."

webradio.hu, magyarhirlap.hu, origo.hu, 2022.01.25.
ITM: Oroszország szívesen vállalna szerepet a Budapestet elkerülő vasútvonal építésében

magyarnemzet.hu, 2022.01.25.
Szerepet vállalna Oroszország a V0 vasútvonal építésében

index.hu, 2022.01.25.
Az oroszok is beszállnának a vasúti teherszállítási körgyűrű építésébe

infostart.hu, 2022.01.25.
Beszállna egy Budapestet elkerülő vasútvonal építésébe Oroszország

trademagazin.hu, bdpst24.hu, 2022.01.25.
Átfogó együttműködésről állapodott meg a CETIN Hungary és a Széchenyi István Egyetem

muszaki-magazin.hu, 2022.01.25.
InnoElectro 2022 : Innováció a tervezésben, innováció a gyártásban.

pannonnovum.hu, 2022.01.25.
Hamarosan lejár a Magyar Innovációs Nagydíj Pályázat beadási határideje

Nők Lapja, 2022.01.26., 5. oldal
Bennük a jelen, benned a jövő! - inspiráló magyar feltalálók, akiknek sokat köszönhet a világ - Álmok Álmodói 20 - interaktív kiállítás nyílik februárban a Millenárison

Petőfi Népe, 2022.01.26., 7. oldal
E-Kamaz készülhet Magyarországon

Heves Megyei Hírlap, 2022.01.26. 7. oldal
E-Kamaz készülhet Magyarországon

Új Néplap, 2022.01.26. 7. oldal
E-Kamaz készülhet Magyarországon

Nógrád Megyei Hírlap, 2022.01.26. 7. oldal
E-Kamaz készülhet Magyarországon

Dunaújvárosi Hírlap, 2022.01.26. 7. oldal
E-Kamaz készülhet Magyarországon

24 óra, 2022.01.26. 7. oldal
E-Kamaz készülhet Magyarországon

Tolnai Népújság, 2022.01.26. 7. oldal
E-Kamaz készülhet Magyarországon

Dunántúli Napló, 2022.01.26. 7. oldal
E-Kamaz készülhet Magyarországon

Somogyi Hírlap, 2022.01.26. 7. oldal
E-Kamaz készülhet Magyarországon

Kelet-Magyarország, 2022.01.26., 11. oldal
Budapesten az orosz KAMAZ

automotor.hu, 2022.01.26.
Fejlesztőközpontot és összeszerelő üzemet is hoz Magyarországra a Kamaz

kamaraonline.hu - 2022.01.26. 10:08:37
Elektromos járműveket fejleszt Magyarországon a KAMAZ

totalcar.hu, 2022.01.26.
Fejlesztőközpontot és egy új gyárat hoz a Kamaz Magyarországra

elobolygonk.hu, 2022.01.26.
Magyarországon kezd elektromobilitással kapcsolatos fejlesztésekbe a KAMAZ

scmonitor.hu, 2022.01.26.
Vasútfejlesztés | Supply Chain Monitor
"...A magyar-orosz együttműködés egyik újabb ígéretes területévé válhat az elsősorban teherforgalmi V0 vasútvonal fejlesztése..."

startuponline.hu, 2022.01.26.
Tizenkét magyar startup épített kapcsolatokat az USA-ban

uzletihirszerzes.hu, 2022.01.26.
Üzleti hírszerzés - Innováció az építőipari beruházások tervezésében

vg.hu, 2022.01.26.
Magyarországot választhatja a NATO

portfolio.hu, demokrata.hu, magyarhirlap.hu, hirado.hu, pestisracok.hu, 2022.01.26.
Palkovics: a NATO Magyarországra telepítheti védelmi innovációs programjának több elemét

atv.hu, 2022.01.26.
Palkovics szerint jó esély van rá, hogy a NATO Magyarországra telepítse védelmi innovációs programjának több elemét

napi.hu, 2022.01.26.
A kormány szerint tervei vannak Magyarországon a NATO-nak

webradio.hu, 2022.01.26.
Világgazdaság - Palkovics: a NATO Magyarországra telepítheti védelmi innovációs programjának több elemét

mandiner.hu, 2022.01.26.
Palkovics: a NATO Magyarországra telepítheti védelmi innovációs programjának több elemét

feol.hu, veol.hu, boon.hu, szon.hu, kisalfold.hu, beol.hu, sonline.hu, heol.hu, haon.hu, zaol.hu, szoljon.hu, duol.hu, delmagyar.hu, baon.hu, vaol.hu, teol.hu, bama.hu, kemma.hu, erdon.ro, nool.hu, 2022.01.26.
A NATO Magyarországra telepítheti védelmi innovációs programjának több elemét

markamonitor.hu, 2022.01.26.
Átfogó együttműködésről állapodott meg a CETIN Hungary és a Széchenyi István Egyetem

hirek.prim.hu, 2022.01.26.
Együttműködési megállapodás a CETIN Hungary és a Széchenyi István Egyetem között

webradio.hu, kisalfold.hu, 2022.01.26.
Stratégia együttműködési megállapodást kötött a CETIN Hungary és a Széchenyi István Egyetem

businessonline.hu, 2022.01.26.
Együttműködési megállapodás a CETIN Hungary és a Széchenyi István Egyetem között

portfolio.hu, 2022.01.26.
Dinamikusan növekedhetnek a magyar kkv-k: a forráshiány és az önerő sem szabhat határt

Jazzy Rádió, Millásreggeli, 2022.01.26.
Miről lehet megismerni az igazi, értékteremtő innovációt?

m1, Híradó M1 17:00, 2022.01.26.
Jó esély van arra, hogy a NATO Magyarországra telepítse a védelmi innovációs programjának több elemét is, ezt nyilatkozta Palkovics László

Duna TV, 2022.01.26.
Jó esély van arra, hogy a NATO Magyarországra telepítse a védelmi innovációs programjának több elemét, erről beszélt Palkovics László

Világgazdaság, 2022.01.27., 1,3. oldal
Magyarországot választhatja a NATO innovációs hálózata - Megkezdte működését a VIKI, a hazai védelmi innovációs ökoszisztéma központja

Magyar Hírlap, 2022.01.27.
Jó esély van arra...
"...Jó esély van arra, hogy a NATO Magyarországra telepítse DIANA védelmi innovációs programjának több elemét..."

Tolnai Népújság, 2022.01.27., 7. oldal
Oroszokkal épül a V0-s - Rövidülnének az áruszállítási menetidők

24 óra, 2022.01.27., 7. oldal
Oroszokkal épül a V0-s

Új Néplap, 2022.01.27., 7. oldal
Oroszokkal épül a V0-s

Heves Megyei Hírlap, 2022.01.27., 7. oldal
Oroszokkal épül a V0-s

Dunántúli Napló, 2022.01.27., 7. oldal
Oroszokkal épül a V0-s

Nógrád Megyei Hírlap, 2022.01.27., 7. oldal
Oroszokkal épül a V0-s

Petőfi Népe, 2022.01.27., 1,2. oldal
Vonzóbbá válhat a vasúti szállítás

Dunaújvárosi Hírlap, 2022.01.27., 1,7. oldal
Oroszokkal épülhet meg a V0-s

Somogyi Hírlap, 2022.01.27., 1,7. oldal
Oroszokkal épül a V0-s

Zalai Hírlap, 2022.01.27., 9. oldal
Kutatás és fejlesztés közösen a Kamazzal

profitline.hu, 2022.01.27.
Együttműködési megállapodást kötött a CETIN Hungary és a Széchenyi István Egyetem

g7.hu, 2022.01.27.
Tíz év alatt hússzorosára nőtt a technológiai startupok értéke a régióban, főleg az USA fektetne be

gyorplusz.hu, 2022.01.27.
Stratégiai együttműködést kötött a Széchenyi-egyetem

agroforum.hu, 2022.01.27.
Kamaz gyár lesz Magyarországon

tisztajovo.hu, 2022.01.27.
Elektromos járműveket fejleszt és gyárthat a Kamaz Magyarországon

tesztauto.hu, 2022.01.27.
Kutatás-fejlesztési központot nyit Magyarországon a Kamaz

webradio.hu, 2022.01.27.
Együttműködési megállapodás a hazai innovációs tevékenység versenyképesebbé válásáért

profitline.hu, 2022.01.27.
Együttműködési megállapodást kötött az ELKH Titkársága és az NKFI

novekedes.hu, portfolio.hu, webradio.hu, magyarhirlap.hu, mandiner.hu, pestisracok.hu, hirado.hu, 2022.01.27.
ITM: A NATO európai innovációs központjává válna Magyarország

24.hu, 2022.01.27.
A NATO európai innovációs központja lenne Magyarország

demokrata.hu, 2022.01.27.
Magyarország a NATO európai innovációs központjává válna

168.hu, 2022.01.27.
A NATO egyik központjává válna Magyarország

sarvarradio.hu, 2022.01.27.
A NATO Magyarországra telepítheti védelmi programjának több elemét

hetek.hu, 2022.01.27.
Hetek Közéleti Hetilap - A NATO Magyarországra telepítheti védelmi programjának több elemét

radio88.hu, 2022.01.27.
A NATO Magyarországra telepítheti védelmi innovációs programjának több elemét

egeszsegkalauz.hu, 2022.01.27.
Stratégiai együttműködési megállapodást kötött a Semmelweis Egyetem és az AstraZeneca

vg.hu, 2022.01.27.
A jövőben együttműködik a Semmelweis Egyetem és az AstraZeneca

weborvos.hu, 2022.01.27.
Stratégiai együttműködési megállapodást kötött az SE

portfolio.hu, pharmaonline.hu, royalmagazin.hu, webradio.hu, baon.hu, boon.hu, feol.hu, duol.hu, beol.hu, erdon.ro, veol.hu, teol.hu, vaol.hu, kisalfold.hu, nool.hu, szon.hu, zaol.hu, bama.hu, delmagyar.hu, sonline.hu, kemma.hu, haon.hu, heol.hu, szoljon.hu, 2022.01.27.
Stratégiai együttműködési megállapodást kötött a Semmelweis Egyetem és az AstraZeneca

zetapress.hu, 2022.01.27.
Egyetemi megállapodás

hirado.hu, 2022.01.27.
Megállapodást kötött a Semmelweis Egyetem és az AstraZeneca

uzletem.hu, 2022.01.27.
Több tízmillió forint befektetésre is szükségük lehet a fejlődő vállalkozásoknak

Trend FM, 2022.01.27.
Együttműködési megállapodást kötött az Eötvös Loránd Kutatási Hálózat és a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal

Sláger FM, 2022.01.27.
Együttműködési megállapodást kötött az Eötvös Loránd Kutatási Hálózat és a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal

Kossuth Rádió, Krónika 12:00, 2022.01.27.
Együttműködési megállapodást kötött a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal és az Eötvös Lóránd Kutatási Hálózat Titkársága

Kossuth Rádió, Jó reggelt, Magyarország!, 2022.01.27.
A Szegedi Tudományegyetem, a Lézerközpont és a körülötte épülő tudományos parkkal együtt néhány hete átadott inkubátorházzal mostanra szerves egységet alkot

m1, Hírek, 2022.01.27.
Jó esély van arra, hogy a NATO Magyarországra telepítse a védelmi innovációs programjának több elemét

M5, 2022.01.27.
Együttműködési megállapodást kötött az Eötvös Loránd Kutatási Hálózat Titkársága és a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal

Magyar Nemzet, 2022.01.28., 14. oldal
Erősebb híd épül a kutatók és a vállalatok között

Magyar Hírlap, 2022.01.28.
Együttműködési megállapodást kötött...

Napló, 2022.01.28., 12. oldal
Újabb százmilliárd technológiaváltásra - Ismét pályázhatnak a vállalkozások

tesztalelkemindennek.hu, 2022.01.28.
A NATO Magyarországon tesztelheti védelmi innovációs programjának több elemét?

biztonsagpiac.hu, 2022.01.28.
A NATO Magyarországra telepítheti védelmi innovációs programjának több elemét

profitline.hu, 2022.01.28.
Együttműködési megállapodást kötött az SE és az AstraZeneca

amdala.hu, 2022.01.28.
Stratégiai együttműködési megállapodást kötött a Semmelweis Egyetem és az AstraZeneca

itbusiness.hu, 2022.01.28.
Magyar startupok amerikai tanulmányúton

alternativenergia.hu, 2022.01.28.
Magyarországon gyárthatják az elektromos Kamazokat

neokohn.hu, 2022.01.28.
Hatalmas fejlesztések jöhetnek: a NATO európai innovációs központjává válnánk

semmelweis.hu, 2022.01.28.
Stratégiai együttműködési megállapodást kötött a Semmelweis Egyetem és az AstraZeneca

startuponline.hu, 2022.01.28.
Még nevezhetnek a startupok a leginnovatívabb címért

Pannon Novum heti hírlevele, 2022.01.28.
Tudományos és innovációs parkként éled újjá az egykori győri kekszgyár épülete

Pannon Novum heti hírlevele, 2022.01.28.
Hamarosan lejár a Magyar Innovációs Nagydíj Pályázat beadási határideje

Jazzy Rádió, 2022.01.28.
Stratégiai együttműködési megállapodást kötött a Semmelweis Egyetem és az AstraZeneca magyarországi leányvállalata

Trend FM, Reggeli monitor, 2022.01.28.
Együttműködési megállapodást kötött az Eötvös Loránd Kutatási Hálózat és a Nemzeti Kutatási Fejlesztési és Innovációs Hivatal

infostart.hu, 2022.01.29.
Fontos NATO-fejlesztést telepíthetnek Magyarországra

minuszos.hu, 2022.01.29.
A CETIN Hungary és a Széchenyi István Egyetem együttműködési megállapodást kötött

vg.hu, 2022.01.29.
A nyugat-európai startuppiacon sem kell szégyenkeznie Magyarországnak

figyelo.hu, 2022.01.29.
A nyugat-európai startuppiacon sem kell szégyenkeznie Magyarországnak

vaol.hu, kisalfold.hu, kemma.hu, szoljon.hu, haon.hu, szon.hu, teol.hu, veol.hu, heol.hu, feol.hu, duol.hu, nool.hu, bama.hu, delmagyar.hu, baon.hu, erdon.ro, boon.hu, beol.hu, sonline.hu, zaol.hu, 2022.01.30.
Megállapodást kötött a CETIN Hungary és a Széchenyi István Egyetem

hirlevel.egov.hu, 2022.01.30.
A NATO európai innovációs központjává válna Magyarország

makronom.mandiner.hu, 2022.01.31.
Így bújik ki a hazai gazdaság a német nagyvállalatok árnyékából
"...Innovációvezérelt gazdaságot építenek..."

webradio.hu, 2022.01.31.
Nagyobb összegű pályázatok a Lendület program idei kiírásában

hírTV, Híradó 22, 2022.01.31.
Innovációs központot hoznak létre Pécsett

IT- Business, 2022.02.01., 16,17. oldal
Pénzesőben fürödtek tavaly a startupok - Rekordok éve

medicalonline.hu, 2022.02.01.
Megjelent a Lendület Program 2022. évi pályázati felhívása

profitline.hu, 2022.02.01.
Nő az elnyerhető támogatás összege a Lendület program idei kiírásában

Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal Hírlevele, 2022/1
Átadták az SZTE inkubátorházát

Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal Hírlevele, 2022/1
Együttműködési megállapodás a hazai innovációs tevékenység versenyképesebbé válásáért

Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal Hírlevele, 2022/1
Tizenkét magyar startup épített kapcsolatokat az USA-ban

Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal Hírlevele, 2022/1
Közeleg a 30. Magyar Innovációs Nagydíj felhívás beadási határideje

hirtv.hu, 2022.02.01.
Mozaik - Mit jelent a K+F minősítés?

innoportal.hu, 2022.02.01.
Elektromos járműveket fejleszt és gyárthat Magyarországon a KAMAZ

haon.hu, 2022.02.01.
Elismerés a képalkotó laboroknak
"...A Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal "Top 50 Kutatási Infrastruktúra" címet adományozott a Magyar Celluláris Képalkotó (Cellular Imaging Hungary), illetve a Magyar Orvosi és Preklinikai Képalkotó (Medical and Preclinical Imaging Hungary) szolgáltató laboratóriumoknak..."

vg.hu, 2022.02.01.
Lendületben - nőttek az elnyerhető összegek

demedia.hu, 2022.02.01.
Elismerés a képalkotó laboroknak

weborvos.hu, 2022.02.01.
Elismerés a Debreceni Egyetem koordinálta két labornak

semmelweis.hu, 2022.02.01.
Tovább fejlődik az egyetem innovációs ökoszisztéma rendszere - Semmelweis Hírek

webradio.hu, 2022.02.01.
Miniszteri biztos: a változások előtt álló légiipar Magyarországnak is lehetőséget teremt

hirado.hu, 2022.02.01.
Miniszteri biztos: a változások előtt álló légiipar Magyarországnak is lehetőséget teremt

szoljon.hu, bama.hu, kisalfold.hu, heol.hu, delmagyar.hu, duol.hu, erdon.ro, sonline.hu, szon.hu, beol.hu, baon.hu, vaol.hu, kemma.hu, haon.hu, nool.hu, boon.hu, zaol.hu, teol.hu, feol.hu, veol.hu, 2022.02.01.
Miniszteri biztos: a változások előtt álló légiipar Magyarországnak is lehetőséget teremt

turizmus.com, 2022.02.01.
Megalakult a Magyarországi Légiipari Klaszter

vg.hu, 2022.02.01.
Tízmilliós pluszt kaphatnak a vállalkozások

piacesprofit.hu, 2022.02.01.
Sok vállalkozás nem tudja, pedig ezzel tízmilliós pluszhoz is juthatnának

trendfm.hu, 2022.02.01.
Tíz éves a K+F minősítés, ami milliókat jelenthet a vállalkozásoknak

pharmaonline.hu, 2022.02.01.
Tíz éves a K+F minősítés, ami milliókat jelenthet a vállalkozásoknak

profitline.hu, 2022.02.01.
A K+F minősítés milliókat jelenthet a vállalkozásoknak

index.hu, 2022.02.01.
A légi ipar változások előtt áll, és ez Magyarországnak is lehetőségeket teremt

hírTV, Híradó 7:00, 2022.02.01.
Innovációs központot hoztak létre Pécsett

m1, Híradó M1 17:00, 2022.02.01.
Magyarország 2030-ra a jelentős innovátorok közé szeretne tartozni, hangzott el az ELTE új molekuláris mikrobiológiai laboratóriumának avatóján

Magyar Hírlap, 2022.02.02., 8. oldal
A légi ipar lehetőséget teremt Magyarországnak - Kutatás-fejlesztési kilátások

Magyar Hírlap, 2022.02.02., 8. oldal
Milliókat jelenthet a K+F minősítés a cégeknek - Innovációtámogatás

magyarhirlap.hu. 2022.02.02.
Milliókat jelenthet a K+F minősítés a cégeknek

technokrata.hu, 2022.02.02.
1 milliós dolláros fődíj a budapesti startup versenyen

demedia.hu, 2022.02.02.
Elismerés a képalkotó laboroknak

webradio.hu, 2022.02.02.
ITM-helyettes államtitkár: 2030-ra 3 százalékra nőnek a GDP-arányos kutatás-fejlesztési ráfordítások

hirado.hu, 2022.02.02.
ITM-helyettes államtitkár: 2030-ra 3 százalékra nőnek a GDP-arányos kutatás-fejlesztési ráfordítások

civilhetes.net, 2022.02.02.
2030-ra 3 százalékra nőnek a GDP-arányos kutatás-fejlesztési ráfordítások

itbusiness.hu, 2022.02.02.
Egyre többet fordítunk kutatás-fejlesztésre

millasreggeli.hu, 2022.02.02.
Munkaerőpiac, K+F minősítés, részvénytippek

muszaki-magazin.hu, 2022.02.02.
Kamaz gyár lesz Magyarországon

trademagazin.hu, 2022.02.02.
PM-államtitkár: fontos kitörési pont az egészségipar

webradio.hu, 2022.02.02.
PM-államtitkár: fontos kitörési pont az egészségipar

promenad24.hu, 2022.02.02.
Gion: Fontos kitörési pont az egészségipar

hir.ma, 2022.02.02.
PM-államtitkár: fontos kitörési pont az egészségipar

civilhetes.hu, 2022.02.02.
PM-államtitkár: fontos kitörési pont az egészségipar

duol.hu, boon.hu, szon.hu, kemma.hu, beol.hu, kisalfold.hu, haon.hu, feol.hu, bama.hu, delmagyar.hu, sonline.hu, teol.hu, erdon.ro, vaol.hu, nool.hu, zaol.hu, heol.hu, veol.hu, szoljon.hu, baon.hu, 2022.02.02.
PM-államtitkár: fontos kitörési pont az egészségipar

weborvos.hu, 2022.02.02.
Kiállítás nyílt innovatív magyar orvostechnikai eszközökből

atv.hu, 2022.02.02.
Államtitkár: fontos kitörési pont az egészségipar

Sláger FM, 2022.02.02.
Fontos kitörési pont az egészségipar a magyar gazdaság számára, mondta Gion Gábor

Jazzy Rádió, Millásreggeli, 2022.02.02.
Az immár 10 éve kérhető K+F minősítés akár 10 milliós pluszbevételt is jelenthet a vállalkozásoknak

Magyar Hírlap, 2022.02.03., 9. oldal
Magyarországon a kormány...
"...Magyarországon a kormány 2030-ra hozzávetőlegesen három százalékra növelné a GDP-arányos kutatás-fejlesztési ráfordításokat, amelyek 2010-ben még csak a GDP 0,44 százalékát, 2020-ban pedig 1,61 százalékát tették ki..."

Hvg, 2022.02.03., 53. oldal
Teher alatt nő - Érkező Kamaz
"...Kutatási-fejlesztési központot létesít Magyarországon a legnagyobb orosz járműgyártó vállalat, a KamAZ..."

innoteka.hu, 2022.02.03.
Történelmi léptékű fejlesztések a felsőoktatásban

medicalonline.hu, 2022.02.03.
Nagyot nőnek a GDP-arányos kutatás-fejlesztési ráfordítások

agronaplo.hu, 2022.02.03.
Pályázati felhívások a "Soil Deal" misszió keretében
"...Az EU Horizont Európa kutatási és innovációs programja keretében meghirdetett missziók olyan akciók sorozata, melyek egy mérhető cél elérését tűzik ki és megoldásokat kínálnak napjaink legnagyobb kihívásaira..."

hirek.prim.hu, 2022.02.03.
A K+F minősítés milliókat jelenthet a vállalkozásoknak

hirklikk.hu, 2022.02.03.
Lendületben a tudomány

magro.hu, 2022.02.03.
Agrártámogatások özöne 2022-ben: itt a februári hírösszefoglaló

Pannon Novum heti hírlevele, 2022.02.03.
1 milliós dolláros fődíj a budapesti startup versenyen

Pannon Novum heti hírlevele, 2022.02.03.
A K+F minősítés milliókat jelenthet a vállalkozásoknak

Magyar Hang, 2022.02.04., 24,25. oldal
Fel kell emelni az ország tudásszintjét! - Kondorosi Éva: A mostani világjárvány megmutatta, az átlagember mennyire híján van az alap természettudományos ismereteknek

magyarhirlap.hu, 2022.02.05.
Elkötelezett a Suzuki a zöldebb jövő mellett - Biztonságos és ideális célpontnak tartja Magyarországot a külföldi befektetések számára a cég
"...Hatvanöt magasan képzett mérnökkel még az idén elindul a legnagyobb orosz járműgyártó magyarországi kutatás-fejlesztési központja - közölte az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM)..."

gyartastrend.hu, 2022.02.06.
GyártásTrend - A koronavírus-válság nyomán lefékeződött az innovációs tevékenység

innoportal.hu, 2022.02.06.
Duplájára nőtt öt év alatt az ökológiai művelésű területek mérete
"...Az eredményeket méltatva azt is kiemelték, hogy a mezőgazdaságban is felértékelődik a fenntartható gazdálkodást támogató kutatás-fejlesztés és az ehhez kapcsolódó tudásátadás..."

magyar-logisztika.hu, 2022.02.06.
Elektromos járműveket fejleszt és gyárthat Magyarországon a KAMAZ

Magyar Nemzet, 2022.02.07., 13. oldal
Sikeres a patrióta gazdaságpolitika - Jóval gyorsabban nőtt a magyar kisvállalkozások termelékenysége az európai uniós átlagnál

magyarnemzet.hu, 2022.02.07.
Sikeres a patrióta gazdaságpolitika

szoljon.hu, 2022.02.07.
Sikeres a patrióta gazdaságpolitika
Szerkesztő: Dr. Antos László, Munkatárs: Nagy-Herczeg Boglárka,
Design: Visualia Stúdió, Felelős kiadó: Dr. Szabó Gábor.
A Hírlevél minden páros hét keddi napján jelenik meg, és aznap internetes portálunkon is olvasható.
Hírlevélszerkesztőség: 1116 Budapest, Fehérvári út 108-112.
tel.: (06 1) 430 3330, e-levél: innovacio@innovacio.hu
A Hírlevélre a www.innovacio.hu c. portálon lehet regisztrálni.