XXXiI. évf. | 2022. január 25. |2. szám

Hírek

Magyar Innovációs Szövetség


Várható események

Pályázati felhívás
Szakirodalomfigyelő
SajtószemleHÍREK | MAGYAR INNOVÁCIÓS SZÖVETSÉG

Partnerségi Megállapodás

Dr. Ágostházy Szabolcs, európai uniós fejlesztésekért felelős államtitkár januári levelében köszönetét fejezte ki a Magyar Innovációs Szövetségnek is, mert véleményével hozzájárult az Európai Bizottságnak 2021-2027-es programozási időszakra benyújtott Partnerségi Megállapodás létrejöttéhez.

A cél, hogy Magyarország 2030-ra az Európai Unió 5 legélhetőbb országa közé tartozzon, és ennek érdekében a következő évek hazai és uniós forrásait elsősorban a gazdaságélénkítésre, a kis- és középvállalkozások támogatására, a magyar települések fejlesztésére, a zöld és digitális átállás előremozdítására, valamint a kutatás, fejlesztés, és innovációs célú beruházásokra fordítják.
A hazai társfinanszírozással együtt több, mint 9000 milliárd forint legalább 65 százalékát a 4 legkedvezőtlenebb régióban használják majd fel.

31. Ifjúsági Tudományos és Innovációs Tehetségkutató Verseny: zsűri-diák találkozók

Január 17-én megkezdődtek a 31. Ifjúsági Tudományos és Innovációs Tehetségkutató Verseny szakmai interjúi. A találkozókon a 63 továbbjutott pályázat készítője, összesen 96 pályázó vehet részt. A konzultáció célja, hogy a 29 fős zsűri tagjai már munka közben is betekintést nyerjenek a pályázatokba, és megismerkedjenek a pályázatok készítőivel.

A kész pályamunkák beadási határideje 2022. április 1-je, míg a végső értékelésre április folyamán kerül majd sor, és a zsűri dönt a több mint 2,5 millió forint összegű ösztöndíj szétosztásáról.
A legjobb fiatalokat (10-12 pályázó) felkészítő középiskolai tanárok differenciált, 600-800 E Ft-os jutalmat érdemelnek ki. A legeredményesebb iskolák 1 M Ft támogatást nyerhetnek el.

A projekt a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal támogatásával, az NKFI Alapból valósul meg, ill. a Nemzeti Tehetség Programból.

Tudományos és Innovációs Park a Széchenyi István Egyetemen

A Széchenyi István Egyetemen (tagszervezetünk) a volt Győri Keksz- és Ostyagyár emblematikus "kockaépület" megújításának alapkőletételével, január 17-én, elkezdődött a Tudományos és Innovációs Park (TIP) fejlesztésének első üteme. Dr. Palkovics László, innovációs és technológiai miniszter beszédében kiemelte, hogy a fejlesztés eredményeként egy nyitott, innovatív és kreatív platform jön létre az egyetemi, vállalati és kutatóintézeti K+F projektek számára.

A Magyar Innovációs Szövetséget Budavári László, regionális igazgató képviselte az ünnepségen. Az INNONET Nonprofit Kft. - melynek a MISZ is tulajdonosa - a munkatársak tapasztalatainak megosztásával aktívan részt vesz a TIP-projekt programalkotó tevékenységeiben.

Finalista az Octo Pharma Kft.

Tagszervezetünk, az Octo Pharma Kft. kis páciens csoport kezelésére használható életmentő gyógyszerek fejlesztésével a "Minőség-Innováció 2021" nemzetközi pályázaton elnyerte az "Egészségügyi szektor innovációi" c. kategóriában a Finn Minőségügyi Szervezet által kiadott finalista oklevelet, ami Magyarország számára is jelentős elismerés.
A pandémiás helyzettől függően a díjátadó gálára és a kiállításra a tervek szerint egy Nemzetközi Minőségügyi Konferencia keretében 2022. április 6-7-én Moszkvában kerül sor.

Várható események


EIT Health vállalati programok

Tagszervezetünk, az EIT Health és az EIC együttműkdésében tanácsadói és mentorációs lehetőséget nyújtó program indul 2022-ben, amelyen a kiválasztott vállalkozások segítséget kaphatnak, elsőként a vállalkozás teljes analízise, majd szakértői tanácsadás és személyre szabott befektetési tanácsok formájában.

A programra való jelentkezés határideje: 2022. február 28.
További információ a következő linken: EIT-EIC CollabPilot - EIT Health

Az EIT Health vállalatoknak szóló programjairól az alábbi linken kaphatnak bővebb információt: Our programmes - EIT Health

Kérdéseikkel és bővebb felvilágosítással keressék az EIT Health magyarországi képviselőjét, Bubori Zsoltot a következő e-mail címen: zsolt.bubori@eithealth.eu

EIT Food Seedbed

Az EIT Food szervezésében kerül megrendezésre az EIT Food Seedbed nevű, élelmiszeripari startupok, vállalkozások innovációit támogató program, amelynek fókuszában többek között a fenntartható mezőgazdaság, vízgazdálkodás és élelmiszer láncok, alternatív fehérjeforrások és digitális nyomon-követhetőség áll. A nyertesek szakértői támogatásban részesülnek a vállalkozás figyelemmel kísérése és tréning formájában, valamint anyagi támogatásban, a tesztelés és a potenciális vásárlók elérésének könnyebbé tétele céljából.

A jelentkezési határidő 2022. február 28., a jelentkezésnek tartalmaznia kell egy innovatív ötletet, amelyben megvan a lehetőség, hogy hatással legyen az élelmiszeripar valamely ágára.
Regisztráció
Bővebb információ a programról a következő linken.

8. Venture Capital Summit konferencia

A 8. Venture Capital Summit konferencia 2022. március 24-én kerül megrendezésre a Budapest Music Centerben. A konferencia témái lesznek többek között: science park, ESG, tőzsde, krízis, co-investment. A rendezvény főelőadója Izrael egyik legnagyobb tőkealapjának az egyik alapítója, Bán Dénes is, akivel a helyszínen személyesen is meg lehet ismerkedni, úgy, ahogy a többi előadóval is.

Az eseményre előzetes regisztráció szükséges. A HVCA-tagok a regisztráció során, a megjegyzés rovatba beírva, hogy HVCA-tag, 15% kedvezményt kapnak a jegyek árából.

További információ az eseményről és a jegyárakról a következő linken.
Regisztráció

Pályázati felhívás


FELHÍVÁS a 2021. év legjelentősebb innovációs teljesítményének elismerésére

A Magyar Innovációs Alapítvány - a Magyar Innovációs Szövetséggel közösen - a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal főtámogatásával, az Innovációs és Technológiai Minisztérium, az Agrárminisztérium, és a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala támogatásával, 30. alkalommal hirdeti meg a
MAGYAR INNOVÁCIÓS NAGYDÍJ pályázatot.

A 2021. év legjelentősebb innovációs teljesítményét elismerő
Magyar Innovációs Nagydíj mellett
a kiemelkedő innovációs teljesítmények további, összesen hét kategóriában kaphatnak díjat:
 • a 2021. évi Ipari Innovációs Díj,
 • a 2021. évi Informatikai Innovációs Díj,
 • a 2021. évi Agrár Innovációs Díj,
 • a 2021. évi Környezetvédelmi Innovációs Díj,
 • a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala Innovációs Díja,
 • az "Alapkutatástól a piacig" 2021. évi Innovációs Díj (NKFIH).
A legeredményesebb, 2019. január 1. után alapított innovatív startup vállalkozás pedig a Magyar Innovációs Szövetség
 • "2021. év legjobb startup vállalkozása" Díját nyeri el.
A díjak ünnepélyes átadására 2022. márciusában kerül sor az Országházban.

A pályázaton azok a Magyarországon bejegyzett vállalkozások, ill. szervezetek vehetnek részt, amelyek a 2021. évben kiemelkedő műszaki, gazdasági innovációs teljesítménnyel (új termékek, új eljárások, új szolgáltatások értékesítése stb.) jelentős üzleti hasznot értek el. Az innováció kiindulási alapja tudományos kutatás, műszaki-fejlesztési eredmény, szabadalom, know-how alkalmazása, technológia-transzfer stb. lehet.

A bírálóbizottság a Magyar Innovációs Alapítvány Kuratóriuma által felkért tudósokból, vezető gazdasági szakemberekből áll, elnöke Prof. Dr. Palkovics László, innovációs és technológiai miniszter.

A bírálóbizottság az innovációból 2021-ben elért eredmény/árbevétel, és egyéb műszaki, gazdasági előnyök mellett, az innováció eredetiségét, újszerűségét, valamint társadalmi hasznosságát és a pályázat kidolgozottságának színvonalát is értékeli.

A bírálóbizottság által meghozott döntés végleges, fellebbezésnek helye nincs.
Előző Innovációs Nagydíj pályázatokon díjazott innovációval újból pályázni nem lehet.

Beadási határidő: 2022. február 2., 15 óra

A nevezéshez szükséges dokumentumok:
 1. 1 oldalas összefoglaló, amely a www.innovacio.hu/innonagydij c. oldalon tölthető ki,
 2. Részletes leírás a megvalósításról, az innovációból elért piaci, illetve gazdasági eredményről (árbevétel/eredmény, piaci részesedés növekedése stb.), valamint arról, hogy külső (pályázati) forrás mennyiben segítette az innovációs teljesítmény elérését, összesen maximum 10 A/4-es oldalon,
 3. Referenciák igazolása (szakvélemény, vevők véleménye, fotó, videofilm, szakcikk stb.),
 4. Nyilatkozat a közölt adatok, információk, valamint a szellemi tulajdonvédelmi jogok hitelességéről.
A részletes leírást és a nyilatkozatot pdf formátumban kell feltölteni a www.innovacio.hu/innonagydij c. oldalra. További információ: www.innovacio.hu, e-mail: innovacio@innovacio.hu, tel.: 061-430-3330.

SZAKIRODALOMFIGYELŐ


Albrecht Mueller: Ne hidd el! Kérdőjelezd meg! Gondolkodj önállóan! - Hogyan láthatsz át a manipuláción? - Alexandra Kiadó, 2021

Dr. Osman Péter ismertetése

"Segítsünk felnyitni egymás szemét! Többre megyünk vele, és szórakoztatóbb"
(Minden idézet a könyvből, kiemelések tőlem.)
Kitűnő kis könyv: szinte a félrevezetés és a védekezés kislexikona! Igencsak kemény javaslattal áll elő a veterán német politikus, politikai tanácsadó, közgazdász, újságíró és szerkesztő: "Gondolkodj önállóan!" Ez mind nehezebb, hiszen honnan vannak hozzá az információink? Müller keményen kritikus elemzést ad a manipulációk mai média hátteréről. az ebben kulcsszerepeket betöltő orgánumok tulajdonos és irányváltásairól. Különösen fontos megállapítása: "A változás rámutat a demokratikus közvélemény alakítás és a politikai döntéshozatal régi problémájára: aki több pénzzel vagy sajtóbefolyással rendelkezik, annak sokkal nagyobb lehetősége van mások befolyásolására, mégpedig a közbeszéd, a nyilvánosan megjelenő vélemények alakítása, tehát a »médiacsinálók« véleményének befolyásolása révén. Ily módon közvetlenül befolyásolni lehet a politikai döntéshozatalt is."
Róla az Alexandrától és egyéb forrásokból: Karl Schiller gazdasági miniszter szövegírója, stratégiák kidolgozója mások meggyőzésére; 1972: Willy Brandt választási kampányát vezette; a szövetségi kancellária tervezési vezetőjeként dolgozott Brandt és Helmut Schmidt kormányában; 1987-94 országgyűlési képviselő; utána szabadúszó publicista és vállalkozási-, valamint politikai tanácsadó.
2003 óta a naponta tízezrek által követett, kritikus szellemű NachDenkSeiten portál alapító szerzője és társ-szerkesztője, ami napi közvetlen kapcsolatot ad neki a manipulációk valóságával. Könyvét is ezzel indítja: "Ez a könyv rengeteget köszönhet a NachDenkSeiten (www.nachdenkseiten.de) olvasóinak, akik napi szinten beszámolnak a médiában tett megfigyeléseikről, érdekes cikkekről, informatív tévé- és rádióműsorokról, továbbá számos kellemetlen manipulációs kísérletről." Joggal mondható tehát, hogy abszolút profi e témában.
"Ez a könyv azoknak szól, akik még önállóan gondolkodnak, és segít abban, hogy megőrizzük a gondolkodásunk szabadságát, és átlássunk a közvélemény-alakítókon."
"Meg fogjuk vizsgálni a manipuláció módszereit. Megismerkednünk néhány sikeres és sikertelen kísérlettel (és a mögöttük meghúzódó motivációkkal), amelyek során a propaganda megpróbálta befolyásolni a közvéleményt. Ennek érdekében aktuális és múltbeli eseteket is fel fogok idézni. Megnézzük, kik azok a személyek - elsősorban médiaszereplők -, akik következetesen félrevezetnek bennünket."
Álom vagy lehetőség? "Szívesen meggyőzném olvasóimat, hogy megőrizzék az önálló gondolkodásra való képességüket, és ebbe még egy kicsit befektetni is hajlandóak legyenek. Elegendő a figyelem, és a vélemények befolyásolására szolgáló trükkök ismerete. (Ám ne feledjük: ez állandó rabló-pandúr verseny. A befolyásolni akarók folyamatosan fejlesztik eszköztárukat, beleértve az elárasztást az információkkal és annak látszókkal. Számukra sokkal nagyobb a tét, hogy ebben sikeresek legyenek, mint nekünk egyenként, hogy védekezni tudunk e. OP) Ha készen állunk erre, akkor biztosak lehetünk benne, hogy egyre több ember lesz körülöttünk, aki elmondhatja magáról, hogy valóban szabadon gondolkodik - és akkor mindannyiunknak több esélye nyílik rá, hogy a hozzánk hasonlókkal találkozzon."
Az Alexandra ajánlójából: "Müller bemutatja a manipuláció általános módszereit, stratégiáit, az olvasó pedig újra és újra megdöbbenve veszi tudomásul, hogy bár a példák alapvetően Németországból valók, mindenkit érintenek: a lassan életünk minden percét meghatározó politikai és médiamanipulációk rendszeréről van szó, amely ugyan alig észrevehető, mégis félelmetesen hatékony." ("Mégis"? Éppen ezért! - OP)
Apró, de történelmi dokumentáció értékű képek színesítik a szöveget. Joschka Fischer arckifejezése Putyin a Bundestagban tartott beszéde alatt; könyvborító: Az új Keresztapák - Trump, Putyin, Erdogan és Orbán képével; A CDU kampánymatricája "Egy nép vagyunk"; a Bild megosztó címlapja: "Az időseknek cseng a kassza - a fiatalok fizetnek!".
A lényegre törő fejezetcímekből: (sokuk oly ismerős! - OP) • Kihagyásos elbeszélés - "rengeteg embert félre lehet vezetni vele" • Elhallgatás - "a manipuláció egyik nagyszabású módszere" • Túlzás: valami biztos megragad • Különböző helyekről ugyanaz az üzenet szól • Közvélemény alakítás - közvélemény kutatással • Civil szervezetek létrehozása és felhasználása • Elegendő zavaros utalás a féligazságokból is igazságot csinál • A szakértők segítenek - manipulálni (S hogy ki a szakértő, .... - OP) • A békepolitikától az európai új konfrontációig • A gazdaságélénkítési programok semmit sem hoznak az eladósodáson kívül • A CDU szociáldemokratizációja, avagy a félrevezetés mesterműve.

Kindra Hall: A Sztori, amire emlékezni fogsz - Ha úrrá leszel a történeteiden, úrrá leszel az életeden. - 21. Század Kiadó, 2021
Dr. Osman Péter ismertetése

"Az ember és az igazság között a legrövidebb út egy történet."
idézi Hall a híres jezsuita papot, pszichoterapeutát, spirituális tanítót, szónokot, számos könyv szerzőjét. A találkozás és a siker között a legrövidebb út gyakran egy jó történetből indul - vonható le a hasznos tanulság e könyvből.
A történetmondást mindinkább a meggyőzés egyik leghatékonyabb, ezért fontos eszközeként emlegetik. Világunk olyan bonyolulttá, összetetté vált, és mindezekben még olyan gyorsan is változik, hogy már már lehetetlen lépten-nyomon minden fontos elemében, részletében jól megalapozott döntéseket hozni. "Az élet rövid, a tudomány hosszú, a megfelelő pillanat elillan, a tapasztalat félrevezet, s így oly nehéz dönteni!" tartja a ma mind valósághűbb régi példabeszéd, s ilyen helyzetben egy jól felépített történet valóban megbízhatónak ígérkező kiindulást adhat a döntéshez,
A Kiadó ajánlójából: "Történetmondással mindent el lehet érni - a vezetői kommunikáció javításától kezdve az értékesítők motiválásán keresztül a konkurencia ügyfeleinek átcsábításáig. Ez a legújabb, legátütőbb üzleti eszköz. A történetmondás egyszerű, tanulható készség, amelyet bárki elsajátíthat. A sztori, amire emlékezni fogsz feltárja, miként emelkednek ki a jók közül a legjobbak. Esettanulmányok, cégprofilok, anekdoták és saját, eredeti kutatások felhasználásával, lépésekre bontva mondja el, hogyan találj rá a saját történeteidre, és hogyan dolgozd ki azokat, üzleti céljaid szolgálatába állítva. Mindenkiben ott vannak a történetek - csak nem mindenki mondja el. Neked mi a sztorid? És hogyan fogod elmondani?" (Kiemelések tőlem)
A legtöbbekben persze a történetek úgy lapulnak, mint Dávid szobra a még érintetlen márványtömbben. Már ahhoz is tudás kell, hogy valaki felismerje: elmondásra érdemes története van, s ha jól adja elő, azzal közelebb kerülhet a céljaihoz. A történetmondást tanulni kell, s ilyen tudást ígér ez a könyv, a Wall Street Journal és USA Today bestsellere.
Hall honlapjáról: "A Forbes szerint »ez a legértékesebb üzleti könyv lehet, amelyet valaha olvastál«. "Nagy szó, nem osztogatják könnyen.
A Kiadó Hall-ról: "Amerika-szerte ismert, díjnyertes szónok. Heti rovata van az Inc. magazinnál, a Success magazin állandó szerzője. "Inc.: bemutatkozása szerint az egyetlen nagy brand, amely kifejezetten a növekedésben lévő magáncégek tulajdonosainak és vezetőinek szolgál valós megoldásokkal az innovatív cégépítéshez. Success: "az egyetlen magazin, amely olyan emberekre összpontosít, akik teljes felelősséget vállalnak a fejlődésükért és a jövedelmükért. "Jó referenciák.
A Goodreads ajánlója szerint "Hall itt azokat az elveket és megoldásokat kínálja, amelyek a világ leghatékonyabb üzleti történetmondási stratégiái mögött állnak." Tegyük hozzá: írásban is remekül beszél: kellemes, gördülékeny módon bontja ki mondandóját, egyszerre laza, és mégis tökéletesen a lényeget mutatja meg.
Egyik saját történetében - mesterfokozatú diplomája védéséről - megragadóan emeli ki a történetmondás fontosságát, ami itt a mondandója jelentőségéről is szól. "Mi, Homo sapiensek, a fennmaradásért folytatott verseny evolúciós győztesei, azért létezünk még mindig, mert képesek vagyunk történeteket átadni egymásnak. Ha ez sikerül, az óriási hatalmat ad a sapiensnek..." - hiszen (és erről szól a könyv) képes másokat, embereket és azok kisebb-nagyobb csoportjait meggyőzni, s velük ezen az alapon gyümölcsöző kapcsolatokat építeni vagy közösen elérni célokat.
A mondandó kvintesszenciája: Hall bemutatja a kutatásokat és a szakmai tapasztalatait, amelyek révén e következtetésre jutott, és "Négy alapvető összetevőre lesz szükséged, amitől a sztori sztorivá válik. És egy egyszerű módszerre, hogy ezeket összerakd. A következő négy alapvető történet-típus (az említett "összetevők" - OP) mindegyikének van valamilyen célja az üzleti életben. Nem kell egyszerre létrehoznod mind a négyet, de ha belekerülsz a lehetséges történetek végtelen univerzumába, ezek megértése segíthet eldönteni nemcsak azt, hogy melyiket add elő, de azt is, hogyan meséld el a leghatékonyabban." (és miként kombináld őket célodnak megfelelően - OP)
E történet-típusról szól a könyv túlnyomó része: "A mesék, amelyeket minden üzleti vállalkozásnak el kell mondania" (Előtte: "A történetmesélés ellenállhatatlan ereje"):
 • Az értéktörténet - Hogyan ösztönzi a történetmesélés az értékesítést és a marketinget
 • Az alapítótörténet - Hogyan alkalmazzák a vállalkozók a történetet a pénz, az ügyfelek és a tehetségek bevonzása érdekében
 • A céltörténet - Hogyan használják a jó vezetők a történeteket összehangolásra és inspirációra
 • Az ügyféltörténet - Rózsaillatú hónaljak, és a történet, amit nem mondhatsz el.

Ian Douglas: Megbetegít-e a modern technológia? - Bevezetés a XXI. századhoz - Scolar Kiadó, 2020
Dr. Osman Péter ismertetése

Izgalmas korunk kis tükre ez a könyv. Meredek indítása: "A technológiai fejlődés mindig is egyszerre hozott kényelmet és jólétet, illetve betegségeket és felfordulást." (Forrásmegadás nélküli idézetek a könyvből, kiemelések tőlem.) Douglas erre részletes indoklást is ad.
Diagnózis: "A mesterséges intelligenciát használó társadalom egyre inkább függ a találmányától, miközben a gépeket továbbra is egy szűk elit irányítja és a gépek döntéseit a társadalom csupán azért fogadja el, mert azok elvileg magasabb életszínvonalat tesznek lehetővé." A helyzet valójában rosszabb: egy "szűk elitet" talán el lehet zavarni, a "gépek" alkalmazását viszont olyan erős gazdasági érdekek hajtják, amelyeket az emberek nem képesek felülírni, így módjuk sincs nem elfogadni azokat. "Döntéseikben" viszont - még - az ember alkotta programjaik működnek.
Erről szól: A Scolar ajánlójából, kiegészítve az eredeti kiadóéval (Thames & Hudson): "A modern technológia kétségkívül számos erőteljes módon megkönnyíti az életünket. Pl. valós időben beszélgethetünk a barátainkkal és a kollégáinkkal, bárhol is legyenek éppen, és pár érintéssel végezhetjük ügyeinket, mint a bevásárlást és a bankiakat. Ám van-e mindennek káros hatása az egészségünkre és a boldogságunkra? A technológia egyre inkább behatol a magánéletünkbe - lehet, hogy több kárt okoz, mint amennyi haszna van? Elképzelhető, hogy észre sem vesszük, hogyan manipulálnak bennünket és szűrik meg az általunk észlelt világot az algoritmusok? Lehetséges, hogy az online játékokkal töltött időnk során észrevétlenül függővé váltunk? Lehet, hogy többet szorongunk, és jobban elszigetelődünk?
Douglas ebben szakértő. Könyvében felbecsülni igyekszik a mentális és fizikai egészségünkre tett hatásait annak, hogy sokkal több időt töltünk a képernyők előtt, naponta kölcsönhatásokba kerülünk a modern technológiával, és ilyen módokon tartunk kapcsolatokat másokkal. Nyomon követi a technológiával való kölcsönhatásaink fejlődését az utóbbi 30 évben. Mélyreható elemzés alá veszi a kulcsfontosságú kérdéseket, köztük a közösségi média és az online játékok hatását az önértékelésre, az elme fejlődésére, a szorongásra, magányérzetre, depresszióra és a személyes kapcsolatokra, s annak a hatását a stressz-szintjeinkre, hogy mindig az interneten vagyunk. Végül stratégiákat ajánl a megszokás-formáló termékek leküzdésére, és módokat arra, miként húzzunk előnyöket a forradalmi technológiából anélkül, hogy áldozatául esnénk negatív hatásainak. "Szép program! Láthatjuk, milyen settenkedő veszélyekkel néz szembe a korunk.
A könyv a Scolar Nagytotál sorozatában jelent meg. Bemutatása: "Innovatív, informatív, provokatív, inspiráló könyvek, melyek teljesen új szemszögből vizsgálják a mindannyiunk életére és a világ működésére nagy hatást gyakorló legfontosabb kérdéseket. A szövegek rétegzettsége és a képek a bonyolult elméleteket is könnyen érthetővé teszik, és minden eszközt a kezedbe adnak, hogy te is beszállj a vitába." Előadásmódja most az egyik leghatékonyabbnak számít: különböző betűnagyságokkal súlyozott rövid szövegek, képek, ábrák - több mint 160 illusztráció -, magyarázó jegyzetek ötvözete, különösen azoknak, akik nem kedvelik a hagyományos könyvek 'monotóniáját'.
Egy kritikus jelentőségű tétele: "A megértése nélkül a felhasználó nem fogja tudni megfelelően uralni a technológiát, Nem vagyunk kellőképpen felkészülve a jövőre. "Igazából már a jelenre sem, hiszen már olyan technológiákat használunk, amelyekről egyáltalán nem tudunk annyit, hogy uralhassuk őket; a robbanásszerű fejlődéssel pedig ez rohamosan romolhat. Ahogy Douglas írja: "Ha az új technológiák olyan sebességgel fogják megváltoztatni az életünket, ahogyan most is teszik, akkor nem lesz rá időnk, hogy mindenki mélyebben is megértse a működésüket. "Ettől viszont még fontosabb, hogy legalább tudatában legyünk a kitettségeinknek.
Figyelmeztetései: "Több trillió dollár múlik azon, sikerül-e rávenni a felhasználókat, hogy előhúzzák a telefonjukat, és szinte gondolkodás nélkül megnyissák valamelyik alkalmazást. Ha valami ennyire értékes, azt senki sem fogja a véletlenre bízni." és
"A jelenlegi technológia minden korábbinál komolyabb kockázatot jelent a mentális egészségünkre nézve. Olyasféle szociális visszacsatolással is jár, ami erősíti az előítéleteinket ahelyett, hogy segítene kritikusan rájuk nézni. "Ezt nyugodtan nevezhetjük a közösségi hálózatok egyik legnagyobb kártételének.
Megbetegít? "A képernyőtől való függésünk testünkre is hatással van. "Már az internet előtt is civilizációs betegség volt a mozgáshiány. Ha nem vigyázunk, a képernyő-függés ezt szinte korlátlanul súlyosbíthatja. Ez egy a sokból - és olvashatjuk, mit tesz velünk emberi kapcsolataink átalakulása.

Sári László: Lin-csi apát pesti rokona - Nyugat és Kelet - Corvina Kiadó, 2021
Dr. Osman Péter ismertetése

Sárit ismerjük. A Dilettánsok történelme - Honnan ered Nyugat és Kelet elhibázott viszonya? (Corvina Kiadó, 2019) c. kitűnő könyvéről a hírlevél 2019/17. számában szóltunk.
Róla, a honlapjától idézve: magyar-tibeti szakon végzett az ELTÉ-n. Publikációiban a nyugati és a keleti gondolkodás határait, a különböző logikai rendszerek jellemzőit vizsgálja. Munkásságáért 2011-ben József Attila Díjat kapott, 2016-ban a Magyar Érdemrend lovagkeresztjét.
Cseles szerző! Három sikeres műve jelent meg 'hamis zászlóval', kínai álnévvel: • Reggeli beszélgetések Lin-csi apát kolostorában • Az ifjú Lin-csi vándorlásai • Feljegyzések Lin-csiről, "közreadja Sári László" megjelöléssel, ezekben a keleti gondolkodást mutatja be. E mostani a tízedik könyve.
A Dilettánsok kapcsán vele megjelent beszélgetésben (Könyvhét, 2019/2) mondja kulcsfontosságú tételét: "Ideje végre komolyabban venni Ázsiát, a szélesebb közönség elé tárni Ázsia több évezredes, aggályosan pontos, társadalmi igazságosságra törekvő államelméleti és társadalomszervezési erőfeszítéseit és tapasztalatait. Ezek összessége az ázsiaiak számára igencsak sikeres együttélési elgondolásnak bizonyult, használható gyakorlatnak. Mindezt pedig azért érdemes összevetni a nyugati elgondolásokkal, mert az összehasonlításból ugyancsak jól használható következtetéseket remélhetünk." (Kiemelések tőlem)
Rendhagyó módon itt megnézésre ajánljuk a Corvina igazgatójának, Király Leventének Sárival folytatott beszélgetését e könyvéről. Sokat segít abban, hogy jobban értsük, és így jobban is élvezzük az ebben olvashatókat, s ráérezzünk, miként igyekszik egy igazi kultúrember képet adni egy másfajta kultúráról. Önmagában is remek élmény: Sári a szó legjobb értelme szerinti tudósként beszél, Király pedig kiválóan felkészült beszélgetőtárs.
https://www.facebook.com/corvinakiado/videos/478174016807987
Szintúgy rendhagyó módon, a kötetet és hátterét bemutató beszélgetésben elhangzottakkal mutatjuk be ezt a gondolatokból szőtt, csodálatosan színes és érdekes mozaikot - ez adja róla a legjobb képet.
Lin-csi-ről: valós személy volt, a 9. században élt kínai zen-buddhista kolostorvezető. A fennmaradt alaptörténetek szerint rendkívül furcsa, meghökkentő viselkedésű, gondolkodású filozófus volt, aki "imádott dühöngeni", és ezzel, akár pofonokkal is igyekezett kijózanítani a tanítványokat, ami egybeesett a zen-buddhizmus akkori hagyományaival.
A könyvről: a legtalálóbb meghatározása esszé-regény: esszék gyöngysora. Mondandójában szorosan összefonódik a Dilettánsok történelmével. "Nyugat és Kelet": mindkettő arról szól - Sári kritikus megfogalmazását idézve -, hogy a két világ között kibékíthetetlen az ellentét, katasztrofálisan rossz és javíthatlan a viszony; A Dilettánsok történelmében ennek a társadalmi vetülete jelenik meg, ebben a könyvben ennek a személyes vetülete: a benne olvasható személyes élmények nyomán jutunk ugyanerre a következtetésre. Összeférhetetlen a két világ, és mindkét könyv keresi a választ, ki a felelős ezért. A Dilettánsokban súlyosabban, itt könnyedebben, ám így is filozofikusan megjelenik egy civilizáció-kritika, főleg arról, hogyan nézi az európai civilizáció embere az övétől eltérő másik világot. Mindkettőben vannak "keleti és nyugati szereplők, költők és uralkodók, közemberek, filozófusok, varázslók, állatok, kövek, folyók, hegyek, öreg házak, tárgyak, és minden megjelenik keleti és nyugati változatban is".
Az esszék pillanatképeket villantanak fel mindkét szereplő életéből, sokkal inkább jelképeseket mintsem személyeseket. Ennek során Ázsia szellemisége találkozik a nyugati szellemiséggel, s a füzér mutatja e két vonal kapcsolatának az időkön átívelő alakulását, a régtől egészen máig.
A rengeteg részlet nemcsak sok okot és alapot ad az elgondolkodásra, de sok ismerettel, és meglepetésekkel is szolgál. Kiragadva az egyik legmeglepőbbet: esszé szól Csokonai Vitéz Mihályról - Sári elmondásában ő, a 6. Dalai Láma és Kőrösi Csoma Sándor a könyv abszolút pozitív szereplői -, és megtudjuk, hogy Csokonai egyedülálló módon mindent elolvasott és tudott, amit akkor tudni lehetett Ázsiáról és főként Kínáról, miközben Nyugaton elképesztő ostobaságokat tartottak róluk.
Természetesen írás szól Kőrösi Csomáról is. Székelyföldi legendáknak is hőse ő, amelyek itt Mesék hőse címmel, Sári 'átköltésében' jelennek meg, ő pedig a videóban elmondja, milyen érzés volt a kolostorban és annak könyvtárában járni, ahol Kőrösi három évet töltött. Egy másikban két költőóriás, Petrarca és Li Taj-po jeleníti meg a két eltérő világlátást, és olvashatunk bőkedvű lányokról, a kövek szeméről, Szulamitról, a hegyek őskirályáról, a női lélek bolygójáról, a tárgyak sorsáról, a legrosszabb álomról, kínai szerelemről és a lányok múlásáról is.

SAJTÓSZEMLE

preshaz.eu, 2022.01.09.
Fiatal magyar tudósok, innovátorok

haon.hu, 2022.01.10.
Az ország legjobb 50 kutatási infrastruktúrája közé került az egyetem több kutatóegysége

civishir.hu, 2022.01.10.
Debrecenben nemzetközi színvonalon kutatnak. Már papírjuk is van róla!

dehir.hu, 2022.01.10.
Több debreceni kutatóhely is a legjobb ötven közé jutott

hajdupress.hu, 2022.01.10.
"Kiváló Kutatási Infrastruktúra" a Debreceni Egyetemen

webradio.hu, 2022.01.10.
Innovációs szövetség: 63 pályázat kidolgozását javasolta az ifjúsági innovációs verseny szakmai zsűrije

innoteka.hu, 2022.01.10.
122 ifjú tudósból 96 jutott tovább pályázatával

zetapress.hu, 2022.01.10.
Túl az 1. fordulón

techmonitor.hu, 2022.01.10.
Elsősorban a műszaki, informatikai területek iránt érdeklődnek a kreatív magyar fiatalok

kisalfold.hu, veol.hu, baon.hu, sonline.hu, teol.hu, duol.hu, vaol.hu, szoljon.hu, delmagyar.hu, boon.hu, szon.hu, kemma.hu, beol.hu, feol.hu, haon.hu, bama.hu, heol.hu, nool.hu, zaol.hu, 2022.01.10.
Hatvanhárom pályázat jutott tovább az ifjúsági innovációs versenyen

magyarnemzet.hu, 2022.01.10.
Több tucat innovációs pályázatot dolgoznak ki

piacesprofit.hu, 2022.01.10.
Uniós forrás digitális fejlesztésre is: sokat érő többletpontok

webradio.hu, hirado.hu, 2022.01.10.
Öt magyar innovációt elevenített fel Áder János a podcastjában

demokrata.hu, 2022.01.10.
Áder János öt magyar innovációt elevenített fel a podcastjában

delmagyar.hu, szoljon.hu, bama.hu, teol.hu, haon.hu, szon.hu, beol.hu, feol.hu, kemma.hu, veol.hu, nool.hu, baon.hu, boon.hu, kisalfold.hu, vaol.hu, sonline.hu, zaol.hu, heol.hu, duol.hu, 2022.01.10
5 magyar innovációt elevenített fel Áder János podcastjében

artnews.hu, 2022.01.10.
Bennük a jelen, benned a jövő! - inspiráló magyar feltalálók, akiknek sokat köszönhet a világ - Álmok álmodói 20 interaktív kiállítás nyílik februárban a Millenárison

kultura.hu, 2022.01.10.
Bennük a jelen, benned a jövő! - inspiráló magyar feltalálók a Millenárison

webradio.hu, infoesztergom.hu, 2022.01.10.
Februárban nyílik az Álmok álmodói 20 interaktív kiállítás a Millenárison

nullahategy.hu, 2022.01.10.
Világraszóló magyarok, világformáló találmányok a Millenárison

nool.hu, feol.hu, vaol.hu, delmagyar.hu, teol.hu, kemma.hu, kisalfold.hu, szoljon.hu, bama.hu, sonline.hu, heol.hu, boon.hu, duol.hu, szon.hu, veol.hu, haon.hu, zaol.hu, beol.hu, baon.hu, 2022.01.10.
Inspiráló magyarok világraszóló találmányairól nyílik kiállítás

turizmus.com, 2022.01.10.
Álmok álmodói 20 - interaktív kiállítás nyílik a Millenárison

2.kerulet.ittlakunk.hu, 2022.01.10.
Álmok álmodói 20: februárban interaktív kiállítás nyílik a Millenárison

Hajdú-Bihari Napló, 2022.01.11. 3. oldal
Kiemelkedő munkát végeznek
"...A Debreceni Egyetem több kutatóegysége is bekerült a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal legjobb 50 hazai kutatási infrastruktúrái közé..."

palyazatihirek.eu, 2022.01.11.
Pályázati Hírek - Széchenyi Terv Plusz pályázatok - ÚJ - Technológiafejlesztésre pályázhatnak a zöld ipari vállalkozások!

mizumiskolc.hu, 2022.01.11.
Februárban nyílik az Álmok álmodói 20 interaktív kiállítás a Millenárison

blikk.hu, 2022.01.11.
Bennük a jelen, benned a jövő! - Inspiráló magyar feltalálók, akiknek sokat köszönhet a világ

travelo.hu, 2022.01.11.
Magyar géniuszok világraszóló találmányait csodálhatjuk meg ezen a kiállításon

hiros.hu, 2022.01.11.
Együttműködést írt alá a Neumann János Egyetem és a Magyar Honvédség
"...A hallgatók pedig a diplomamegszerzés után a Magyar Honvédség égisze alatt kamatoztathatják tudásukat. Mindemellett a magyar védelemipar egyik legfontosabb kutató-fejlesztő központjává válik a kecskeméti intézmény..."

makronom.mandiner.hu, 2022.01.11.
Debrecen lehet a magyar robotfejlesztés központja, mert együttműködik a vállalati és az egyetemi világ

infostart.hu, 2022.01.11.
Nyár közepéig még biztosan jelentkezhetnek tőkéért a bajba jutott kkv-k

innoportal.hu, 2022.01.11.
A 31. Ifjúsági Tudományos és Innovációs Tehetségkutató Versenyre nevezett, kreatív magyar fiatalok elsősorban a műszaki, informatikai területek iránt érdeklődnek

orientpress.hu, 2022.01.11.
63 pályázat kidolgozását javasolta az ifjúsági innovációs verseny szakmai zsűrije

bonline.hu, 2022.01.11.
Elbírálták az Ifjúsági Tudományos és Innovációs Tehetségkutató Verseny pályázatait

gondola.hu, 2022.01.11.
63 reményteljes pályázat az ifjúsági innovációs versenyben

news.sk, 2022.01.11.
63 reményteljes pályázat az ifjúsági innovációs versenyben

delmagyar.hu, 2022.01.11.
Átadták az inkubátorházat az ELI-nél

u-szeged.hu - 2022.01.11.
Első mérföldkövéhez ért a Science Park Szeged - átadták az SZTE Inkubátorházat

magyarepitok.hu, 2022.01.11.
Fókuszban a tudomány: átadták a Science Park Szeged első létesítményét, az SZTE inkubátorházat

webradio.hu, promenad24.hu, 2022.01.11.
Átadták az SZTE inkubátorházát

szegedma.hu, 2022.01.11.
Átadták a Science Park Szeged első létesítményét, az Inkubátorházat

weborvos.hu, 2022.01.11.
Átadták az Szegedi Tudományegyetem inkubátorházát

InfoRádió, Reggeli hírek 7:00, 2022.01.11.
Áder János öt magyar innovációt elevenített fel tegnap megjelent podcast-jében

Kossuth Rádió, Krónika 15:00, 2022.01.11.
Átadták a Szegedi Tudományegyetem Inkubátorházát

Petőfi Rádió, 2022.01.11.
Átadták a Szegedi Tudományegyetem Inkubátorházát

infostart.hu, 2022.01.11.
Nyár közepéig még biztosan jelentkezhetnek tőkéért a bajba jutott kkv-k

m1, 2022.01.11.
Átadták a szegedi tudományos park első létesítményét

Délmagyarország, 2022.01.12., 1, 3. oldal
Inkubátorházat adtak át az ELI-nél - Együttműködés az európai molekuláris biológiai laboratóriummal

Magyar Mezőgazdaság, 2022.01.12., 38. oldal
Folytatódik a zöldgazdasági vállalkozások támogatása

Tolnai Népújság, 2022.01.12., 1,8. oldal
Tudásalapú gazdaságot építünk

Dunántúli Napló, 2022.01.12., 1,8. oldal
Tudásalapú gazdaságot építünk

Heves Megyei Hírlap, 2022.01.12., 1,8. oldal
Tudásalapú gazdaságot építünk

Délmagyarország, 2022.01.12., 6. oldal
A tudásalapú gazdaság válságálló

Petőfi Népe, 2022.01.12., 8. oldal
Tudásalapú gazdaságot építünk

Hajdú-Bihari Napló, 2022.01.12., 6. oldal
Tudásalapú gazdaságot építünk

Dunaújvárosi Hírlap, 2022.01.12., 8. oldal
Tudásalapú gazdaságot építünk

Észak-Magyarország, 2022.01.12., 6. oldal
Tudásalapú gazdaságot építünk

24 óra, 2022.01.12., 8. oldal
Tudásalapú gazdaságot építünk

Somogyi Hírlap, 2022.01.12., 8. oldal
Tudásalapú gazdaságot építünk

Fejér Megyei Hírlap, 2022.01.12., 6. oldal
Tudásalapú gazdaságot építünk

Kisalföld, 2022.01.12., 6. oldal
A tudásalapú gazdaság válságálló

Nógrád Megyei Hírlap, 2022.01.12., 8. oldal
Tudásalapú gazdaságot építünk

Új Néplap, 2022.01.12., 8. oldal
Tudásalapú gazdaságot építünk

Vas Népe, 2022.01.12., 6. oldal
Tudásalapú gazdaságot építünk

Napló, 2022.01.12., 6. oldal
Tudásalapú gazdaságot építünk

Zalai Hírlap, 2022.01.12., 6. oldal
Tudásalapú gazdaságot építünk - Magyarországon nőtt a legnagyobb mértékben a kutatók száma 2010 óta Európában

Kelet-Magyarország, 2022.01.12., 1,6. oldal
Egyre közelebb van a teljes foglalkoztatás - Interjú Schanda Tamással, az Innovációs és Technológiai Minisztérium miniszterhelyettesével

Figyelő, 2022.01.13., 20,21. oldal
Előkészületben az innovációs parkok

medicalonline.hu, 2022.01.12.
Az Akadémia harminc éve a tudományos eredmények tükrében

webradio.hu, 2022.01.12.
MTA30 - összegzés készült az elmúlt 30 év tudományos eredményeiről

Petőfi Népe, 2022.01.13., 7. oldal
Betekintés a hazai szellemi életbe
"...A Magyar Tudomány folyóirat szerkesztőbizottságának vezetésével, mintegy harminc kutató közreműködésével online összeállítás készült a hazai tudományos műhelyek tevékenységéről MTA 30 címmel..."

Nógrád Megyei Hírlap, 2022.01.13., 7. oldal
Betekintés a hazai szellemi életbe

Dunaújvárosi Hírlap, 2022.01.13., 7. oldal
Betekintés a hazai szellemi életbe

Somogyi Hírlap, 2022.01.13., 7. oldal
Betekintés a hazai szellemi életbe

Dunántúli Napló, 2022.01.13., 7. oldal
Betekintés a hazai szellemi életbe

Heves Megyei Hírlap, 2022.01.13., 7. oldal
Betekintés a hazai szellemi életbe

Tolnai Népújság, 2022.01.13., 7. oldal
Betekintés a hazai szellemi életbe

Új Néplap, 2022.01.13., 7. oldal
Betekintés a hazai szellemi életbe

24 óra, 2022.01.13., 7. oldal
Betekintés a hazai szellemi életbe

Kossuth Rádió, Hírek 6:30, 2022.01.13.
Online összeállítást tett közzé a Magyar Tudományos Akadémia az elmúlt harminc év tudományos eredményeiről

Veszprémi 7 nap, 2022.01.13., 17. oldal
Magyar mézes innovációk

hajdupress.hu, 2022.01.13.
Pályázati lehetőség mikro-, kis- és középvállalkozások számára

kamaraonline.hu, 2022.01.13.
Februárban nyílik az Álmok álmodói 20 interaktív kiállítás a Millenárison

origo.hu, magyarnemzet.hu, 2022.01.13.
Átadták az SZTE inkubátorházát

vg.hu, frisss.hu, 2022.01.13.
2022-ben ezer milliárddal több jut a felsőoktatásra

figyelo.hu, 2022.01.13.
Idén ezer milliárddal több jut a felsőoktatásra

m1, Híradó M1 17:00, 2022.01.13.
Tavaly beruházási rekord dőlt meg Magyarországon
"...19 nagyberuházásról született döntés az úgynevezett magas hozzáadott értékű szektorban, vagyis a kutatás-fejlesztés területén, a szolgáltató szektorok területén, vagy az infokommunikáció területén..."

Kossuth Rádió, 2022.01.13.
Tavaly beruházási rekord volt Magyarországon, közölte Menczer Tamás

Duna TV, 2022.01.13.
Beruházási rekord dőlt meg Magyarországon tavaly

hírTV, 2022.01.13.
Befektetési rekordot döntött tavaly az ország, ezt közölte a Külgazdasági és Külügyminisztérium

agrotrend.hu, 2022.01.14.
A fenntarthatóság már a kutatástól szerepet játszik

novekedes.hu, 2022.01.14.
Palkovics László: a vírus miatt összefogtak a magyar kutatók

nkfih.gov.hu, 2022.01.14.
A 31. Ifjúsági Tudományos és Innovációs Tehetségkutató Versenyre nevezett, kreatív magyar fiatalok elsősorban a műszaki, informatikai területek iránt érdeklődnek

Trend FM, Reggeli monitor, 2022.01.14.
Összeállítás: Átadták a Science Park Szeged második létesítményét

Trend FM, A nap vendége, 2022.01.14.
Ismét technológiai korszerűsítésre pályázhatnak a hazai vállalkozások

Szabadság, 2022.01.15., 5. oldal
Hat innovációs központot létesít a BBTE

azuzlet.hu, 2022.01.17.
A globális piacra segíti a startupokat a Startup Campus

infostart.hu, 2022.01.17.
A magyar tudományos eredmények legjava egy helyen az interneten

telex.hu, 2022.01.17.
Példátlan betekintést ad a magyar tudományba egy új online gyűjtemény

kisalfold.hu, 2022.01.17.
Alapkőletétel az egykori Keksz Gyárban - Tudományos és innovációs parkot hoz létre a győri Széchenyi Egyetem

Kossuth Rádió, 2022.01.17.
Újabb tudományos parkkal bővül a győri Széchenyi István Egyetem

Trend FM, Reggeli monitor, 2022.01.17.
Összeállítás: Rengeteg célra lehet felhasználni a szerdától pályázható uniós forráscsomag támogatásait

m1, Híradó M1 16:00, 2022.01.17.
Újabb tudományos parkkal bővül a győri Széchenyi István Egyetem

m1, Hírek, 2022.01.17.
Tudományos és innovációs parkot hoz létre a győri Széchenyi István Egyetem

Magyar Nemzet, 2022.01.18., 13. oldal
Meg kell teremteni a feltételeket a tudományra éhes diákok számára - A vártnál kevesebben jelentkeztek az Ifjúsági tudományos és innovációs tehetségkutatóra

Világgazdaság, 2022.01.18., 1,3. oldal
Átcsoportosítás jöhet a százmilliárd forintos kkvpályázatnál, ha a kiíró nagyarányú túligényléssel szembesül

vg.hu, 2022.01.18.
Szemfülesnek kell lenni, újabb fontos pályázat nyílik meg
"...Legalább 24 órájuk lesz szerda délutántól a termelő-gyártó ipari vállalkozásoknak, hogy a Ginop Plusz keretében gépet vásároljanak, vagy akár infrastrukturális és ingatlanberuházást finanszírozzanak pályázati pénzből..."

webradio.hu, 2022.01.18.
A jövőbiztos energiaellátást kutatja a BME és az MVM

hir.ma, 2022.01.18.
A jövőbiztos energiaellátást kutatja a BME és az MVM

bme.hu, 2022.01.18.
A jövőbiztos energiaellátást kutatja a BME és az MVM

tozsdeforum.hu, 2022.01.18.
A jövőbiztos energiaellátást kutatja a BME és az MVM

origo.hu, 2022.01.18.
A jövőbiztos energiaellátást kutatja a BME és az MVM

hirek.prim.hu, 2022.01.18.
A jövőbiztos energiaellátást kutatja a BME és az MVM

profitline.hu, 2022.01.18.
A jövőbiztos energiaellátást kutatja a BME és az MVM

businessonline.hu, 2022.01.18.
A jövőbiztos energiaellátást kutatja a BME és az MVM

iparicegek.hu, 2022.01.18.
A jövőbiztos energiaellátást kutatja a BME és az MVM

bonline.hu, 2022.01.18.
A jövőbiztos energiaellátást kutatja a BME és az MVM

bonline.hu, 2022.01.18.
Négyéves kutatási programot indít a BME és az MVM

magyarnemzet.hu, 2022.01.18.
Meg kell teremteni a feltételeket a tudományra éhes diákoknak

gyorplusz.hu, 2022.01.18.
Tudományos és Innovációs Parkot valósít meg az egyetem

webradio.hu, 2022.01.18.
Innovációs szövetség: hamarosan lejár a Magyar Innovációs Nagydíj Pályázat beadási határideje

gondola.hu, 2022.01.18.
Hamarosan lejár a Magyar Innovációs Nagydíj Pályázat beadási határideje

news.sk, 2022.01.18.
Hamarosan lejár a Magyar Innovációs Nagydíj Pályázat beadási határideje

Magyar Mezőgazdaság, 2022.01.19., 4. oldal
Kutatói kiválóságok.
"...A Debreceni Egyetem több kutatóegysége is felkerült a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal legjobb infrastruktúrával rendelkező hazai kutatóhelyeket tartalmazó ötvenes listájára..."

Délmagyarország, 2022.01.19., 2. oldal
Újra lehet pályázni startupforrásokra

nrgreport.com, 2022.01.19.
A karbonsemleges villamosenergia előállítása után kutat a BME
"...Együttműködési megállapodást kötött a BME és az MVM, új kutatásaikban a klímasemleges gazdaság feltételeit, a villamosenergia-szektor innovatív megoldási lehetőségeit vizsgálják..."

magyarepitok.hu, 2022.01.19.
Tudományos és innovációs parkként éled újjá az egykori győri kekszgyár épülete

adozona.hu, 2022.01.19.
Mikro-, kis és középvállalkozások pályázhatnak technológiaváltó támogatásra

piacesprofit.hu - 2022.01.19.
Mától újra megnyitottak egy pályázatot - akár 200 millió forint is szerezhető

portfolio.hu, 2022.01.19.
Ma legalább 24 órára újranyílt a vállalkozások technológiaváltó EU-pályázata

hirek.prim.hu, 2022.01.19.
Tudományos és Innovációs Parkot valósít meg a Széchenyi István Egyetem Győrben

vg.hu, 2022.01.19.
Soha nem látott mértékű béremelés az Óbudai Egyetemen

mandiner.hu, 2022.01.19.
A jövőbiztos energiaellátást kutatja a BME és az MVM

pid.hu, 2022.01.19.
A jövőbiztos energiaellátást kutatja a BME és az MVM

ipit.hu, 2022.10.19.
A jövőbiztos energiaellátást kutatja a BME és az MVM

nrgreport.hu, 2022.01.19.
A karbonsemleges villamosenergia előállítása után kutat a BME

techmonitor.hu, 2022.01.19.
Közeleg a 30. Magyar Innovációs Nagydíj felhívás beadási határideje

businessonline.hu, 2022.01.19.
Közeleg a 30. Magyar Innovációs Nagydíj felhívás beadási határideje

innoteka.hu, 2022.01.19.
Közeleg a 30. Magyar Innovációs Nagydíj felhívás beadási határideje

nkfih.gov.hu, 2022.01.19.
Közeleg a 30. Magyar Innovációs Nagydíj felhívás beadási határideje

hirextra.hu, 2022.01.19.
Lassan lejár a határidő

innoportal.hu, 2022.01.19.
Innovációs szövetség: hamarosan lejár a Magyar Innovációs Nagydíj Pályázat beadási határideje

Kossuth Rádió, Jó reggelt, Magyarország!, 2022.01.19.
Sikeres évet zárt a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal

Kossuth Rádió, Krónika 10:00, 2022.01.19.
Soha nem költött a magyar állam akkora támogatást a kutatás-fejlesztésre és innovációra, mint tavaly

m1, Ma reggel, 2022.01.19.
Sikeres év volt a 2021 az innovációban

Népszava, 2022.01.20., 6. oldal
Technológiaváltásra pályázhatnak a cégek

Világgazdaság, 2022.01.20. 5. oldal
Verseny százmilliárdért

Magyar Hírlap, 2022.01.20., 10. oldal
Újfent pályázhatnak a vállalkozások

portfolio.hu, 2022.01.20.
Balogh Péter: A közpénzre illik és muszáj is vigyázni
"...Balogh Péter az egyike azoknak, akik szinte töviről hegyire ismerik a hazai startup szcénát..."

webradio.hu, hir.ma, novekedes.hu, 2022.01.20.
ITM: mától ismét pályázhatnak a vállalkozások technológiaváltó támogatásra

hirado.hu, 2022.01.20.
Ismét pályázhatnak a vállalkozások technológiaváltó támogatásra

ado.hu, 2022.01.20.
Ismét pályázhatnak a vállalkozások technológiaváltó támogatásra - Adó Online

24.hu, 2022.01.20.
Indul a ráfutás az újabb uniós pénzre

magyarhirlap.hu, 2022.01.20.
Újfent pályázhatnak a vállalkozások

kamaraonline.hu, 2022.01.20.
Ismét pályázhatnak a vállalkozások technológiaváltó támogatásra

hrportal.hu, 2022.01.20.
Ismét pályázhatnak a vállalkozások technológiaváltó támogatásra

gyartastrend.hu, 2022.01.20.
Közeleg a 30. Magyar Innovációs Nagydíj felhívás beadási határideje

pannonnovum.hu, 2022.01.20.
Közeleg a 30. Magyar Innovációs Nagydíj felhívás beadási határideje

ipit.hu, 2022.01.20.
ITM: ismét pályázhatnak a vállalkozások technológiaváltó támogatásra

scmonitor.hu, 2022.01.20.
Ismét pályázhatnak a vállalkozások technológiaváltó támogatásra

radio88.hu, 2022.01.20.
Ismét pályázhatnak a vállalkozások technológiaváltó támogatásra

vg.hu - 2022.01.20. 12:34:13
Három, kettő, egy, ki kér még a 100 milliárdból?

Trend FM, A nap vendége, 2022.01.20.
Lezajlott a magyar startupoknak szervezett tanulmányút, amelyet az Express Innovation Agency Zrt. szervezett

Világgazdaság, 2022.01.21., 1,3. oldal
Hatalmas érdeklődést váltott ki a kis cégeknél a Ginop Plusz 1.2.3 technológiaváltó pályázat folytatása

Pannon Novum heti hírlevele, 2022.01.21.
Közeleg a 30. Magyar Innovációs Nagydíj felhívás beadási határideje

Pannon Novum heti hírlevele, 2022.01.21.
Tudományos és innovációs parkot hoz létre a Széchenyi István Egyetem

portfolio.hu, 2022.01.21.
A világ egyik legjobb molekuláris biológia kutatólaboratóriumával kötöttünk megállapodást
"...Együttműködési megállapodást kötött az Innovációs és Technológiai Minisztérium és az Európai Molekuláris Biológiai Laboratórium (EMBL) Szegeden, ahol az esemény apropóján átadták a Szegedi Tudományegyetem (SZTE) Inkubátorházát is..."

agroinform.hu, 2022.01.21.
Aki nem kapcsolt időben, lemaradt erről a GINOP Plusz pályázatról

magro.hu, 2022.01.21.
Folytatódik a zöldgazdasági vállalkozások támogatása: 20 milliótól 1,5 milliárdig lehet pályázni
magyarmezogazdasag.hu, 2022.01.21.
Jelentős kutatás-fejlesztési tevékenységet igényel a magyar dió

orientpress.hu, 2022.01.21.
NAK: jelentős kutatás-fejlesztési tevékenységet igényel a magyar dió

makronom.mandiner.hu, 2022.01.21.
Utolsóból első: a magyar állam teszi a legtöbb pénzt az új ötletek felkarolásába, és parádés megtérülést ér el

Kelet-Magyarország, 2022.01.22., 11. oldal
Milliárdokra lehet pályázni

muszaki-magazin.hu, 2022.01.23.
Tudományos és Innovációs Parkot valósít meg a Széchenyi István Egyetem Győrben

InfoRádió, Déli Hírek, 2022.01.23.
Továbbra is lehet pályázni vállalati kutatás-fejlesztés és innováció erősítésére

Magyar Hírlap, 2022.01.24., 1,8. oldal
Büszkének kell lennünk a magyar értékekre

Magyar Hírlap, 2022.01.24., 9. oldal
Jelentős fejlesztés előtt áll a hazai élelmiszeripar - Paradigmaváltás
"...a termelés hatékonyságának növeléséhez, a digitális tudás fejlesztéséhez és a szemléletváltoztatáshoz alapvető fontosságú a kutatás-fejlesztés és az innováció..."

magyarhirlap.hu, 2022.01.24.
Jelentős fejlesztés előtt áll a hazai élelmiszeripar

innoteka.hu, 2022.01.24.
Fókuszban a tudomány: átadták a Science Park Szeged első létesítményét
Szerkesztő: Dr. Antos László, Munkatárs: Nagy-Herczeg Boglárka,
Design: Visualia Stúdió, Felelős kiadó: Dr. Szabó Gábor.
A Hírlevél minden páros hét keddi napján jelenik meg, és aznap internetes portálunkon is olvasható.
Hírlevélszerkesztőség: 1116 Budapest, Fehérvári út 108-112.
tel.: (06 1) 430 3330, e-levél: innovacio@innovacio.hu
A Hírlevélre a www.innovacio.hu c. portálon lehet regisztrálni.