XXXII. évf. | 2022. október 28. |19. szám

Hírek
Magyar Innovációs Szövetség
Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala
Eötvös Loránd Kutatási Hálózat
Várható események
Pályázati felhívások
Szakirodalomfigyelő
SajtószemleHÍREK | MAGYAR INNOVÁCIÓS SZÖVETSÉG

MISZ közgyűlés

A Magyar Innovációs Szövetség 2021. évi, rendes közgyűlését 2022. október 28-án, 9:00-tól tartja, az Aquincum Hotel Budapestben (1036 Budapest, Árpád fejedelem útja 94.), ahol előad Csák János, kultúráért és innovációért felelős miniszter is.

Program:

9:00-9:30
Regisztráció
9:30-9:45
Megnyitó
- Köszöntő, napirend elfogadása (Dr. Szabó Gábor, elnök)

- Jegyzőkönyv-hitelesítők megválasztása
9:45-9:55
Dr. Greiner István, általános elnökhelyettes:
A Magyar Innovációs Szövetség 2021. évi beszámolójának szóbeli kiegészítése
9:55-10:25
Csák János, kultúráért és innovációért felelős miniszter
10:25-10:55
Kérdések, hozzászólások az előadáshoz kapcsolódóan
10:55-11:00
A Magyar Innovációs Szövetség 2021. évi Média Díjának átadása
(Dr. Szabó Gábor, elnök; Dr. Pakucs János, tiszteletbeli elnök)
11:00-11:05
dr. Dombi Viktor, FB-elnök: A Felügyelőbizottság jelentése, szóbeli
kiegészítés
11:05-11:35
Kérdések, hozzászólások
11:35-12:00
Határozathozatal
- az éves beszámolóról, mérlegről
- a FB-jelentésről,
12:00-
Zárszó, büfé ebéd


HÍREK | Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala

A szellemitulajdon-védelem terén is tudatos agrárszakemberekre van szükség


Az agrárszektor számára lényeges szerepe van a tudatos szellemitulajdon-védelem alkalmazásának, emiatt már az oktatási tananyagnak is fontos részét kell képezze a felsőoktatásban. A hallgatók és oktatók ismereteinek elmélyítését szolgálja az az együttműködési megállapodás, amelyet a mai napon írtak alá a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala (SZTNH), valamint a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem (MATE) képviselői a felsőoktatási intézmény gödöllői campusán megrendezett Egyetemi Innovációs Hét megnyitóján.

A Miskolci Egyetem, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem, a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem, a kecskeméti Neumann János Egyetem és a győri Széchenyi István Egyetem, a Szegedi Tudományegyetem, valamint a Nemzeti Közszolgálati Egyetem után a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem a hetedik felsőoktatási intézmény, amellyel a közelmúltban együttműködési megállapodást kötött a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala. A cél ezúttal is az, hogy az egyetemisták tudatosabban kezeljék a létrehozott szellemi tulajdonukat és megtanulják, hogyan tudják azokat hasznosítani. A MATE vezetősége is kiemelten fontosnak tartja, hogy a hallgatók olyan tudást szerezzenek, amely később a nemzetközi piacon is előnyhöz juttatja őket, emellett az egyetemi szintű oltalomszerzés az intézménynek újabb forrásokat is jelenthet.

A megállapodás részeként az SZTNH közreműködik a szellemitulajdon-védelmi ismeretek oktatásában, a szakmai módszertani fejlesztésekben; valamint a szellemi tulajdoni tudatosság növelésében az egyetem hallgatói, oktatói, kutatói és egyéb munkatársai körében. Emellett a felek a hazai innovációs potenciál erősítése, a kutatás-fejlesztés és a technológiamenedzsment színvonalának fejlesztése érdekében közös kiadvány- és konferenciaprojektek, inkubációs és akcelerációs programok megvalósításában is részt vesznek.

Az SZTNH tervei között szerepel, hogy további felsőoktatási intézményekkel is hasonló megállapodásokat köt, hogy valóban minél több hallgatóban és oktatóban váljon tudatossá a szellemitulajdon-védelem fontossága.

Eötvös Loránd Kutatási Hálózat

Városi környezetben tesztelték az SZE és a SZTAKI együttműködésében fejlesztett, a vonuló mentőautót kísérő előfutár drónt

A szeptember 19. és 24. között megrendezett Biztonság Hetéhez kapcsolódóan bemutatták közös előfutár drón fejlesztésüket a győri Széchenyi István Egyetem (SZE) és az ELKH Számítástechnikai és Automatizálási Kutatóintézet (SZTAKI) kutatói. Az Országos Mentőszolgálat közreműködésével a ZalaZONE tesztpályán megvalósult célzott tesztelés keretében a fejlesztők városi környezetben szemléltették, hogy a vonuló mentőautót kísérő előfutár drón segítségével előre beláthatók a sofőr elől eltakart területek, és az onnan érkező veszélyek előre jelezhetők.

További információk itt.

Az EK szakemberei a világon elsőként lőttek ki az ITER fúziós berendezés védelmét szolgáló hidrogénjég-lövedékeket

Az ELKH Energiatudományi Kutatóközpont (EK) munkatársainak közreműködésével megvalósuló ITER az egyik legnagyobb, nemzetközi összefogással épülő kísérleti fúziós erőmű, melynek célja a fúziós energiatermelés technológiai megvalósíthatóságának demonstrálása. Az EK Fúziós Plazmafizika Laboratóriumának szakemberei rekordidő alatt tervezték, építették meg és helyezték üzembe a berendezés biztonságos és gyors leállítását szolgáló kísérleti belövőrendszert, amellyel 2021 decembere óta közel 400 kilövést hajtottak végre az EK KFKI Campusán. A laboratórium munkatársai 2022 nyarán, a világon elsőként készítettek és lőttek ki olyan hidrogénjég-lövedékeket, amelyet később az ITER-ben is használni fognak.

További információk itt.

Várható események

Innovációs Nap a Szegedi Tudományegyetemen

Tagintézményünk, a Szegedi Tudományegyetem idén tizedik alkalommal rendezi meg a már hagyománynak számító SZTE Innovációs Napot, amelynek időpontja: 2022. november 03. (csütörtök) 10:00 óra (regisztráció 9:30).

Céljuk olyan szakmai programok szervezése, amelyek erősítik és bővítik az innovációs ökoszisztémában meglévő szerepüket, betekintést adnak ipari kapcsolataikról, támogatják a harmadik missziós szerepüket, az együttműködéseiket és biztosítják a kutatási eredményeik minél szélesebb körben történő megismertetését.

A részletes program az alábbi linken tekinthető meg.

Az idei évben új elemként World Café módszertan keretében szeretnék megismerni partnereik gondolatait pár aktuális tématerületen. A választható témák leírását ITT találják, mindegyik köré egy asztal fog szerveződni, ahol moderátor segítségével tárhatják fel ezen kérdésköröket. Az esemény során több asztalhoz is lehetőség lesz leülni.

A World Café-val párhuzamosan kötetlen beszélgetésre lesz lehetőség a résztvevő cégekkel és egyetemi kutatókkal a Snack&Talk során, együttműködési lehetőségekről és a jövő kérdéseiről.

A részvételi szándék jelzése a rendezvény regisztrációs oldalán található űrlap kitöltésével lehetséges, ahol lehetőség van a World Café asztaltémái közül is kiválasztani a két legérdekesebbnek vélt tématerületet.

Kérdéseikkel az SFF Innovációs Igazgatósághoz fordulhatnak a következő elérhetőségeken:
tel.: +36 62 546-702, e-mail: inno@szte.hu

Innovációmenedzsment Akadémia

Tagszervezetünk, a 30 éve sikeres Glósz és Társa Kft. égisze alatt működő Innovációmenedzsment Akadémia, 2016 óta nyújt egyedülálló, a vállalati K+F+I projektek szakszerű lebonyolításához szükséges, gyakorlatközpontú innovációmenedzsment és iparjogvédelmi képzést.

Idén utoljára indulnak komplex, szakmai képzéseik, melyekre november 4-ig lehetősége van jelentkezni, most 30% kedvezménnyel!

Képzéseiket azoknak a vállalati szakembereknek ajánlják, akik szeretnék a vállalati kutatás-fejlesztési és innovációs projekt teljes életciklusát átlátni, a munkakörük ellátásához szükséges tudásukat kiegészíteni, folyamatban lévő projektjeiket eredményesen lebonyolítani.
Várják rengeteg hasznos témával, technikával, stratégiával! Képzéseink során átadott tudás segít kihasználni a K+F+I tevékenységekben rejlő potenciált.

További információk és jelentkezés az alábbi linken.

Pályázati felhívások

32. Országos Tudományos és Innovációs Olimpia
Találd fel magad!

A MAGYAR INNOVÁCIÓS SZÖVETSÉG A KULTURÁLIS ÉS INNOVÁCIÓS MINISZTÉRIUMMAL, A BELÜGYMINISZTÉRIUM KÖZNEVELÉSI ÁLLAMTITKÁRSÁGGAL és az M5 csatornával közösen, a 2022/2023-es tanév időszakára, 32. alkalommal hirdeti meg az Országos Tudományos és Innovációs Olimpiát.

Ifjú feltalálók és tudósjelöltek figyelem!
Mindig is Elon Musk vagy Mark Zuckerberg nyomdokaiba szerettél volna lépni? Vagy esetleg Karikó Katalin munkája nyűgöz le?
Már az ötleted is megvan, hogy hogyan tehetnéd jobbá Te is a világot?
Akkor itt a helyed a megújult Országos Tudományos és Innovációs Olimpián (OTIO)!
A versenybe egyénileg vagy kétfős csapatba szerveződve jelentkezhettek, ha 2002. szeptember 1. és 2009. augusztus 31. között születtetek, és még nem kezdtétek meg felsőoktatási tanulmányaitokat.

Pályázzatok műszaki, természettudományi, környezetvédelmi, informatikai, valamint matematikai területről bármilyen innovatív alkotással, találmánnyal, kutató vagy fejlesztő, ill. tudományos munka eredményével, akár a határon túlról is. Nem kell más, csak egy szuper terv és az elszántságotok, hiszen minden nagy dolog egy ötlettel kezdődik!
Ráadásul a kidolgozott ötletetek díjazásban is részesülnek, az első 3 helyezett (összesen 10 pályázó) 200.000 - 500.000 Ft, míg a további 10-15 kiemelt dicséretes pályázó 100.000 Ft jutalomra lesz jogosult!
Sőt, azok a diákok, akik a verseny során megcsillogtatják tudásukat, számos nemzetközi versenyen és szakmai utazáson vehetnek részt, többek között a tudományos versenyek olimpiáján az USA-ban (Regeneron ISEF) és még a Nobel-díj átadási ünnepségén is! Így amikor Te mész majd átvenni a kitüntetést, nem először jársz ott.

HOGYAN NEVEZZETEK?

A kidolgozandó vagy megoldandó feladat, ötlet max. 2 oldalas tervét a www.otio.hu/nevezes oldalra kell feltölteni 2022. november 28-án, éjfélig. A tervetek tartalmazza a kiválasztott tudományos kutatási vagy fejlesztési témát, a való életben nagyon is létező problémát, a megoldásra irányuló javaslataitokat, az elérendő célt és annak a konkrét megvalósítási módját. Továbbá adjátok meg az adataitokat, és a konzulens vagy felkészítő tanár nevét, e-mail címét és telefonszámát.

MIT FOGADNAK EL?
A pályázat tervének elfogadásáról a tudományos vagy műszaki cél, ill. színvonal és a kidolgozhatóság figyelembevételével határoz a bírálóbizottság. A döntésről minden esetben 2023. december 9-ig értesítést kapsz.

HOGYAN TOVÁBB?

Az 1. fordulóban elfogadott és részletesen kidolgozott pályázatok leírását egyrészt 2023. április 3-án, éjfélig kell feltöltenetek a www.otio.hu/beadas oldalra. A pályamunkák leírásait szakirodalommal ellátva max. 7 A4-es, gépelt oldal terjedelemben (12 pontos betű, normál sorköz) kell elkészítsétek. Az ábrákat, grafikonokat külön, mellékletként (+max 10 oldal) kell a dolgozatotokba illeszteni. Végső lépésként egy maximálisan 3 perces videót kell feltöltenetek, melyben összefoglaljátok a projekteteket.

A 2. forduló során, 2022 első negyed évében a felkért mentorokkal többször egyeztethetsz, márciusában pedig lehetőségetek nyílik kommunikációs tudományos és üzleti tréningeken részt venni.

Ha benyújtottad a pályázatodat, a kidolgozás indokolt költségeihez, számlák alapján max. bruttó 50 E Ft értékben utólagosan megtérítjük.

MIT ÉRTÉKELNEK?

A Verseny 2. fordulójában kidolgozott pályaműveket a zsűri az alábbi szempontok alapján értékeli:
 • a probléma megközelítésének eredetisége és kreativitása;
 • a kidolgozás alapossága, ill. tudományos értéke;
 • az önálló, saját munka kimutathatósága, nyilvánvalósága;
 • az írásos anyag, ill. műszaki alkotás (vagy modell) színvonala; az elkészített eszköz működőképessége;
 • a projekt befejezettsége és jövőbeni hasznosíthatósága;
 • az eredmények ésszerű és világos értelmezése.
A verseny döntőjére 2023 májusában kerül sor, a bírálók, illetve a bírálóbizottság által kiválasztott legjobb 20-30 pályázó részvételével, egy kétnapos kiállítás keretében, ahol prezentálnotok kell a munkátokat a zsűrinek, valamint a látogatóknak. A bemutatást elősegítő saját készítésű modelleket, műszaki megoldásokat, kísérleti berendezéseket a kiállításra el kell hoznotok. Szállást és étkezést biztosítunk nektek és a felkészítő tanáraitoknak. A kiállítás megkoronázásaként a díjátadó ünnepségre a második nap végén sor kerül.

Fővédnök: Csák János, kulturális és innovációs miniszter
Védnök: Dr. Maruzsa Zoltán, köznevelésért felelős államtitkár

A projekt a Kulturális és Innovációs Minisztérium támogatásával, az NKFI Alapból valósul meg.

A Verseny támogatói
Főtámogató: Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal támogatásával, az NKFI Alap
Kiemelt támogató: Nemzeti Tehetség Program, Magyar Tudományos Akadémia, Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala, Magyar Tehetségsegítő Szervezetek Szövetsége
Kiemelt szponzor: AUDI HUNGARIA Zrt.

Jelentős támogató: Magyar Suzuki Zrt., B. Braun Medical Kft., Richter Gedeon Vegyészeti Gyár Nyrt., Ericsson Magyarország Kft., Egis Gyógyszergyár Zrt., 77 Elektronika Műszeripari Kft., Sanatmetal Kft., Kárpát-medencei Tehetségkutató Alapítvány
Támogató: Innomed Medical Zrt., NI a Virtuális műszerezésért Alapítvány, BHE Bonn Hungary Elektronikai Kft., Értelmiségi Szakszervezeti Tömörülés
Szakmai-stratégiai partner: Klebelsberg Központ

TOVÁBBI INFORMÁCIÓ:
MAGYAR INNOVÁCIÓS SZÖVETSÉG (cím: 1116 Budapest, Fehérvári út 108-112.)
e-mail: innovacio@innovacio.hu;
tel.: 06-1-200-0731, portál: www.otio.hu, www.innovacio.hu
Facebook: https://www.facebook.com/innovaciosolimpia/

Az ENRICH in LAC utazási támogatások - pályázati lehetőség

A Magyar Innovációs Szövetség (MISZ) is támogatta az RCISD Regionális Tudásközpont részvételét az ENRICH in LAC (European Network of Research and Innovation Centres and Hubs in Latin America and the Caribbean) H2020 projektben, amely európai kutatókat, start-upokat és innovatív kis- és középvállalkozásokat támogat a latin amerikai piacra történő kijutásban.

Az Outreach Grant támogatás az európai és latin-amerikai kutatásorientált kkv-kat segíti abban, hogy kapcsolatot teremtsenek egymás piacaival, és feltárják az együttműködés lehetőségeit az új technológiák felkutatása vagy technológiai megoldásaik más piacokra való eljuttatása érdekében. A támogatás célja az európai és a kiválasztott latin-amerikai országok kkv-i közötti új üzleti partnerségek támogatása kétféle utazási támogatás nyújtásával:
• Megvalósíthatósági látogatások (B2B), európai innovatív kkv-k részére, a célországokban működő vállalatokkal való partnerség kialakítása céljából
• Fontos vásárokon és konferenciákon való részvétel támogatása
További információk és részletek a kapcsolatépítési támogatásokkal, a követelményekkel és a kiválasztási kritériumokkal kapcsolatban itt találhatók:

Pályázati útmutató
Pályázati űrlap

Határidő: 2022. november 18. 2022. 17:00 (CET)

További információ angol nyelven: https://lac.enrichcentres.eu/enrich-in-lac-launched-the-call-for-outreach-grants/

Ujvári János diplomadíj-pályázat

A Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala a 2022/2023 tanév tavaszi félévében is meghirdeti a végzős hallgatók részére az Ujvári János diplomadíj-pályázatot.

A pályázaton a végzős hallgatók diplomamunkával/szakdolgozattal tudnak nevezni, amelyben a választott téma szellemitulajdon-védelmi vonatkozásait tárja fel legalább 10 oldal terjedelemben, illetve olyan diplomamunkával/szakdolgozattal, amit teljesen a szellemitulajdon-védelem valamely kiválasztott kérdésének szentelnek.

A pályázatokat az SZTNH által kijelölt szakértőkből álló bizottság értékeli. Az öt meghirdetett kategória mindegyikében az első három helyezett kerül díjazásra az alábbiak szerint:
 • első díj 250 000 Ft,
 • második díj 200 000 Ft,
 • harmadik díj 150 000 Ft.
A pályázati szándék regisztrálásának határideje: 2022. december 5. A diplomadíj-pályázat elkészítésének határideje: 2023. március 24, éjfél.

Bővebb információ a következő linken.

SZAKIRODALOMFIGYELŐ


QuHarrison Terry, Scott Keeney, Paris Hilton (Előszó): The Metaverse Handbook: Innovating for the Internet's Next Tectonic Shift - Wiley, 2022
Dr. Osman Péter ismertetése

Metaverzum: a jövő a küszöbön áll - meneküljön, ki hogy tud! (apokrif)

A Wiley Ajánlójából: "A metaverzum már itt van. Készen álltok rá?"

Címe szerint ez "A metaverzum kézikönyve: "Innoválni az internet következő, tektonikus elmozdulásához." (Kiemelések tőlem)

A könyv Bevezetőjéből: "Az internet fejlődése elérte a pontot, ahol már szinte mindent képesek vagyunk megosztani és kommunikálni téren és időn át. Egy kiterjedt, közösen használt, virtuális térré vált mindenhez, amire csak gondolhatunk. Ám bizonyosan nem ez az internet legjobb változata. Mint minden létformának, növekednie és fejlődnie kell. Mi jön hát legközelebb? Úgy hisszük, az internet evolúciója a metaverzum: az internet betetőzése, és a határtalan lehetőségek a kiterjesztett és virtuális valóság technológiáiban. Könyvünk célja, hogy részletes segítségül szolgáljon mindenkinek, aki érteni igyekszik a Világháló kibontakozó változásait, hogy igába fogja az új digitális innovációkat, amelyek létrehozzák az internet következő fázisát. Könyvünk részben inspirációt kínál, másrészt felvilágosítást, példákként bemutatva száznál több alkotót, akik új digitális eszközöket építenek, és körvonalazzák, miként lehet előbbre lépni, hogy e változásokkal modellezzük a digitális kereskedelmet, digitális közösséget, digitális tapasztalatot.

Könyvünkben feltárunk és magyarázunk rejtélyes témákat, mint
 • Web3 fejlesztés blokklánc-alapú webhelyekkel
 • A felhasználók digitális azonosításának változtatásai blokklánc tárcák útján
 • Digitális vagyoni eszközök létrehozása és tulajdonlása NFT-k révén (NFT: a befektetési eszközök új osztálya, lényegében »nem másolható/többszörözhető digitális vagyontárgy« - OP)
 • Magával ragadó internetes játékok és társadalmi környezetek
 • A metaverzum blokkok építése
 • Buktatók, amelyek megakadályoznak abban, hogy elérjük a metaverzum vízióját.

A könyv tökéletes (sic! - OP) a hivatásos üzletemberek és döntéshozók számára, akik kénytelenek folyamatosan a digitális innováción gondolkodni, és új megközelítési stratégiákat alkotni a fogyasztók elérésére, szintúgy az alkotóknak, akik attól függnek, miként tudnak az interneten pénzt csinálni a kreativitásukból. Ezeket a tömény, futurisztikus eszméket könnyen érthető példákkal és nyelvezettel mutatja be, és konkrét gyakorlati alkalmazásokkal, így az olvasó könnyen felfogja és magáévá teszi a benne sorakozó, alapvető ill. előrehaladottabb témákat."

Metaverzum: a Wiley Ajánlója "a legígéretesebb új technológiának nevezi a világháló hajnala óta" . Ha azt nézzük, mit tett a világháló, az internet, és minden, ami ezekre épült a világgal, egyértelmű, hogy a metaverzum még sokkal mélyenszántóbb változásokat hoz, amelyek feltehetően igen jelentős része meghaladhatja a jövőt illető mai feltevéseinket - reményeinket és félelmeinket. Szintúgy egyértelmű, hogy a metaverzum megkerülhetetlen lesz, s az embernek vagy épp cégnek aki/amely nem képes benne jól eligazodni, annyi esélye sem lesz, mint a trójai falónak az Epsom Derbyn.

Ám tudunk-e már annyit e jövőről, hogy kézikönyv születhessék róla? Mondhatni igen és nem. Biztosan nem tudjuk, valójában miként alakul majd, hiszen az eddigiekben bőven megtapasztalhattuk, innovációk miként söpörnek el váratlanul addigi technológiákat, termékcsaládokat, egész ágazatokat, s változtatják meg alapjaiban a technológiai és gazdasági viszonyokat és kereteket. Biztosan tudjuk viszont, hogy - látszik, amennyi látszik a jövőből -, már most készülni kell rá: megtanulni róla, amit lehet, s e tudást majd folyamatosan hozzáigazítani az új fejleményekhez. Ebben sokat segít ez a könyv. Az Irish Tech News (bemutatkozása szerint "Irország No. 1 Online Tech Publikációja és Podcast-ja) a recenziójában kiemeli: "A szerzők jó munkát végeznek annak taglalásával, miért kutatjuk ilyen korai stádiumban, mi is a Metaverse és milyenné válhat. Könyvüket nagyon hasznosnak és informatívnak ítéljük abban, ahogy megragadja a játék jelenlegi állását. Ugyanakkor úgy érződik, még nagyon korán van ahhoz, hogy vizsgáljuk, miként hathatnak majd a metaverzumok az életünkre."
A fejezetek:
 • Egy vízió: milyen lesz a metaverzum 2032-ben - benne: • Az Ön személyre szabott metaverzuma • A mindenütt jelenlévő metaverzum
 • Mi a metaverzum - • Készülés a metaverzumra
 • Miért kell ma törődnünk a metaverzummal
 • A metaverzum története - • Virtuális valóság • A korai internet • Korai virtuális világok • A modern metaverzum
 • A metaverzum építőelemei - • A fő metaverzum eszközök • Első metaverzum vagyoni eszközének építése
 • Lépjünk be a metaverzumba - • Tömeges migráció a metaverzumba
 • Vagyoni eszközök a metaverzumban
 • A metaverzum kihívásai - • Együttműködésre alkalmas gazdaságok • A metaverzum negatív narratívái
 • Az Ön metaverzum terve.

Massimiliano Allegri: Ilyen egyszerű - 32 vezérelv a fociról és az életről - Partvonal Kiadó, 2022
Dr. Osman Péter ismertetése

"Ez a könyv egyrészt vallomás mindarról, amit a foci világában megtanultam, másfelől pedig annak bemutatása, hogy miként alkalmaztam a tanultakat, és hogyan alakítottam ki általuk a saját hitvallásomat a sportról, a labdarúgásról."
"Egyszerű dolog a foci: az ellenkezőjét kell csinálnod annak, amit az ellenfél csinál."
"A fociban az egyszerűséget a legnehezebb megtanítani."

(Forrásmegadás nélküli idézetek a könyvből, kiemelések tőlem.)

Régi szép idők: "a focit gólra játsszák", s nekünk a híres "Kis pénz, kis foci!". Mára kifordult a világ: a gólöröm továbbra is sokak öröme, ahogy a kedvenc csapat jó szereplése is, de ezt a világot pénzre játsszák, s benne a foci is a pénzgyár eszköze lett - legalább is annak profi része. A nagy pénzhez nagy foci kell, a főtáblás futballklubok kimagasló értékű vagyontárgyakká váltak. Ma a futballklub gazdasági értelemben befektetési eszköz, amelytől a tulajdonosai kőkeményen megkövetelik, hogy növelje az értékét - ez viszont a csapat szereplésétől függ. A csapat szereplése feletti öröm is azzal válik kritikus jelentőségűvé, hogy végső soron mennyi bevételt generál a klubnak. Éppen ezért, futballklubot vezetni meghatározó jelentőségű pozíciókban (amilyen a vezetőedzőé is), vagy 'hagyományos' vállalatot - sokkal több a hasonlóság, mint gondolnánk.

Mindezt Allegri is kiemeli. A Partvonal fülszövege szerint "A világ egyik legjobb fociedzőjének tartják." Részletesen szól arról, hogyan és milyen sokféle forrásból fejlesztette vezetői tudását, s hogy "meggyőződésem, hogy egy csoport irányítása és igazi 'csapattá' formálása csak azok számára lehetséges, akik rendelkeznek vezetői képességekkel. Ezért vettem részt számos alkalommal vállalatvezetői tanfolyamokon: úgy gondolom ugyanis, hogy egy focicsapat nem sokban különbözik egy nagyvállalattól, ahol mindenkinek megvan a saját feladata, és a végeredmény a csapattagok - minden egyes csapattag - hatékony munkájának függvénye.". S az élvonalbeli csapat mögött nagyüzem áll, abszolút profi vezetőkkel és személyzettel: "A nézők és az újságírók számára a csapat jelenti a kirakatot, de a csapat mutatja meg az egész klub működésének hatékonyságát, a csapat testesíti meg az alkalmazottakat és a kiszolgáló személyzetet is. Egy olyan csapat, amely mögött nincs tökéletesen működő struktúra, nyerhet egy, kettő, három mérkőzést, de nagyon nehezen képzelhető el, hogy elhódítja a bajnoki címet, vagy fontos nemzetközi trófeát nyer." (A felsőfokon gyakorolt futball-edzői mesterségről szól a Partvonal egy másik könyve is: Arsène Wenger: Életem piros-fehérben - Az Arsenal legendás menedzserének önéletrajza - Partvonal Könyvkiadó, 2020, Hírlevél 2021/1. sz.)

A vezetőt a sikerei teszik elismertté, azok révén nyer pozíciókat, de útja nélkülözhetetlen része, hogy tanul a hibáiból. Allegrit dicséri, s könyve szakmai értékét növeli, hogy ezt ki is emeli. "Nem az a célom, hogy bálványozzam magam. A következőkben inkább a karrierem során elkövetett hibáimat veszem sorra, és azt mutatom be, miként váltam általuk egyre tudatosabbá. Mindannyian követünk el hibákat, ez elkerülhetetlen. Meggyőződésem viszont, hogy engem elsősorban a hibák vittek előre az évek alatt. Rávilágítottak, hogy ha nem is kell a nulláról újrakezdenem, de át kell gondolnom bizonyos dolgokat, amelyekhez azelőtt ragaszkodtam, és amelyek nem bizonyultak hatékonynak."
Stílusa rokonszenvesen közvetlen, s nem nélkülöz némi öniróniát sem. Könyvében számos szövegbetét jelenik meg Rólam mondják címmel. Közülük: "Max edzője voltam a Napolinál. Aranyos srác volt, szerethető, de nem szakadt bele a munkába. Keveset játszott, de jól, hasznosan. Mindig nyerni akart, nagyon technikás volt, de sok múlt a pillanatnyi hangulatán." (Carletto Mazzone) S egy sajátosan sommás kritika: "Allegri? Nem ért hozzá... Adnék neki egy tanácsot: fésülködjön meg, mielőtt nyilatkozik." (Silvio Berlusconi)

Egy mértékadó vélemény róla Carlo Ancelotti-tól, az UEFA Bajnokok Ligája történetének legtöbb kitüntetést elnyert futball vezetőjétől: "Remek edző, mindenkiből kihozza a legjobbat. Megvan hozzá a tapasztalata és a gyakorlati érzéke. A futball a kisujjában van, az ismereteit pedig mindig a játékosai szolgálatába állítja." Van-e fontosabb erénye bármely cégvezetőnek, mint hogy minden emberéből kihozza a legjobbat? S egy további képessége, amely nem kevésbé fontos minden jó vezető számára: "Nagyon jól irányítja a csapatot, minden játékosával képes azonosulni, hogy rájöjjön, kitől mit várhat el." (Gianluigi Buffon világbajnok labdarúgókapus, 176 válogatottságával első helyen áll az örökranglistán)

Allegri a könyvéről: Ez a 32 szabály nem más, mint megannyi vezérelv, melyek különböző gondolati sémák továbbfejlesztésére szolgálnak. [Könyvem] egyfajta vallomás arról, hogy milyen vagyok, és mindarról, amit megtanultam."

Jenny Odell: A semmittevés forradalma - Hogyan romboljuk le a hatékonyság mítoszát a digitális kapitalizmusban - Libri Kiadó, 2022
Dr. Osman Péter ismertetése

Az eredeti cím jobban tetszik: Hogyan tegyünk semmit - Ellenállni a figyelem-gazdaságnak. Másrészt, Odell valóban kitörést javasol a tőkés gazdaság diktatúrájából, csak mi lehet annak az esélye?
Itt ráébreszt: jóllehet talán egyikünk sem hallott a figyelem-gazdaságról, szinte mind a foglyai vagyunk, s mindinkább rátelepszik az életünkre. Emblémája - rájövünk! - a mókuskerék.

"»Ez a könyv az első lépés a szabadsághoz vezető úton.« - Wired" - a LIBRI ajánlójából. (Kiemelések tőlem)

A Penguin Random House recenziójából: "Komplex, okos és nagyratörő könyv, amely széles látókörű politikai kiáltvánnyá bontakozik ki. (The New York Times Book Review) - A figyelem-gazdaságból való kiszabadulásnak ebben az ösztönző harctéri útmutatójában Odell megmutatja, miként tudjuk még visszanyerni az életünket. A figyelmünket tekinti a legértékesebb, túlterhelt erőforrásunknak. Aktívan és folyamatosan meg kell választanunk, mire használjuk. Nem szabadna olyasmikre pazarolnunk, amit a kapitalizmus ítél fontosnak. Ha elkezdünk másként figyelni, vállalkozhatunk a politikai akciók bátrabb formáira, újragondolhatjuk az emberiség szerepét a környezetben, és eljuthatunk a boldogság és a haladás sokkal többet adó megértéseihez. Provokatív, időszerű és nagyon meggyőző - megváltoztatja, hogyan látjuk a helyünket a világunkban."

London School of Economics: "Az értékesíthető termékek és eredmények megszállottjaként működő eszeveszett világunkban Odell kiáll a[z eredeti] címben foglaltak mellett. Nem a passzivitás, sem a szándékos tudatlanság vagy tunyaság mellett szól, hanem a potenciált mutatja, amelyet azzal hívunk életre, ha elutasítjuk a termelékenységet, és átirányítjuk a figyelmünket az odafigyelés és az elmélkedés aktív módjaira. Kritikusan rámutatva, hányféleképp gabalyodik bele önazonosságunk a foglalkozásainkba, s módokat javasolva, miként vegyük vissza a kíváncsiságunkat, könyve ideális azoknak, akik nem találják a helyüket a figyelem-gazdaságban."

A fentiek a mondandó aktivista oldalát emelik ki. A könyv ennél nagyon is sokszínűbb - talán a legjobb jellemzése, hogy aki szeret gondolkodni a világról, benne az emberekről és önmagáról, szeret ebben kapcsolódni mások szerteágazó gondolataihoz - ehhez Odell sok idézetet is hoz -, annak tetszeni fog.

Innentől szóljanak Odell szavai! "Ez a könyv útmutató a semmittevéshez, mint a figyelemgazdasággal szembeni politikai ellenállás gesztusához, egy kínai "szögház" minden makacsságával, ahogyan útját állja egy nagy autópálya megépítésének. Nem csupán művészeknek és íróknak szánom, hanem bárkinek, aki szerint az élet több mint eszköz, tehát olyasmi, amit nem lehet optimalizálni. Álláspontomra annak a gondolatnak a visszautasítása késztet, hogy a jelen idő és tér, valamint az emberek, akik itt vannak velünk, ne lennének elegendőek számunkra. Az olyan platformok, mint a Facebook vagy az Instagram, duzzasztógát módjára működnek, tőkésítik a mások iránti természetes érdeklődésünket és a közösség iránti örök igényünket, eltérítik és meghiúsítják a legbensőbb vágyainkat, és hasznot húznak belőlük. El kellene végre ismernünk, hogy az egyedüllét, a szemlélődés és a baráti hangulat nemcsak önmagukban és önmagukért létező célok, hanem elidegeníthetetlen joga mindenkinek, aki van olyan szerencsés, hogy él.

Bár remélem, hogy a könyv olvasói megnyugvásra lelnek majd a megállásra vagy lelassításra buzdító szavaimban, nem csupán hétvégi elvonulásnak vagy a kreativitással kapcsolatos értekezésnek szánom őket. A semmittevés célja az én definícióm szerint nem az, hogy utána felfrissülve menjünk dolgozni, hogy még produktívabbak lehessünk, hanem hogy megkérdőjelezzük azt amit jelenleg produktívnak vélünk.

Nem vagyok technológiaellenes. Vannak a technológiának olyan formái, amelyek révén még erőteljesebben lehetünk benne a jelenben. Viszont ellenzem azt, ahogyan a vállalati platformok adják és veszik a figyelmünket, és ellene vagyok azoknak a technológiáknak, amelyeket a szűken értelmezett produktivitás dédelgetésére terveztek, és amelyek figyelmen kívül hagynak mindent, ami helyi, hús-vér és költői. Nyugtalanít a mai közösségi hálók nyelvre és önkifejezésre gyakorolt hatása, és a szánt szándékkal függést okozó funkciói.

E könyv sok gondolata többéves művészeti oktatói munkám közben fogalmazódott meg, amikor a képzőművészet fontosságáról érveltem a stanfordi dizájn- és tervezőmérnök-hallgatóknak, akik nem értették, mi szükség van rá. Az egyetlen terepgyakorlat a digitálisdizájn-kurzusomon egy egyszerű kirándulás, vagy kiülünk a szabadba, és negyedórán keresztül nem csinálunk semmit. A hegyek és e között az iszonyúan felgyorsult befektetői kultúra között óhatatlanul is felvetődik bennem a kérdés: Mi értelme van digitális világokat létrehozni, ha a konkrét világunk a szemünk láttára omlik össze?

Kós Károly: Vallomások Erdélyről - Erdélyi Szalon Kiadó, 2021
Dr. Osman Péter ismertetése

"Hazáját úgy nem szerette senki, mint Kós Károly Erdélyt."
(Forrásmegadás nélküli idézetek a kötetből, kiemelések tőlem.)

Kós Károlyról: "A budapesti Állatkert India ősi emlékeit idéző, szecessziós ízlésű bejárati kupoláját a két elefánttal, századunk egyik legszebb magyar történelmi regényét, »Az országépítő«-t, drámairodalmunk egyik legkimagaslóbb kompozícióját, a »Budai Nagy Antal«-t ugyanaz a Kós Károly hozta létre. De ha sorolni kívánnók, hogy építészeten és irodalmon kívül még mi mindenhez értett mesteri fokon, akkor az ámuldozó érdeklődőnek tudomásul kell vennie, hogy festő- és grafikusművész, művészettörténész, néprajztudós, könyvkiadóvállalat igazgatója, nagy hatású folyóirat szerkesztője, gyakorlati politikus, olykor országgyűlési képviselő volt, Erdély lelkének és társadalmi valóságának legjobb értője, a 'három nemzet', a magyar-román-szász együttélés ihletett kifejezője... ha kellett, mind a három nemzet nyelvén anyanyelvi otthonossággal. Kevés lenne, ha csak azt mondanók, hogy a nagy múltú és dúsgazdag erdélyi, majd romániai magyar irodalom egyik legkiemelkedőbb alakja volt. Hiszen az egész irodalom csupán az egyik arculata volt mindannak a művészi, tudományos és kultúrpolitikai teljesítménynek, amely múlhatatlan emlékű szerepet biztosított a 'kalotaszegi ezermester'-nek, ahogy már hosszú élete derekán megtisztelték.

Kilencvennégy évet élt a magyar szellem ezermestereként az oly változó életű, oly sokarculatú, oly nehéz sorsú Erdélyben. Meg lehetne állapítani előkelő helyét művészettörténetünkben is, a romániai magyarság közéletében is. Itt irodalmi rangjáról kell beszélni. Ez a rang pedig szépségteremtő halhatatlanjaink közt jelöli ki a helyét." - Hegedüs Géza: A magyar irodalom arcképcsarnoka.

Ahogy a Bevezető gondolatok kiemeli, ez a kötet gazdag válogatást ad Kós "a köztudatba még nem beépült írásaiból és leveleiből. Olvasva mindinkább rájövünk: 380 oldal tele olyan gondolatokkal, amelyek nagy része ma is időszerű, vagy épp örökérvényű.

Kós Károlyról, jelentőségéről a Bevezetőből: "Egész életműve Erdélyről szól és Erdélyért íródott. (Szintúgy a magyarságról és a magyarságért is - OP) Talán ebben van művészetének, 'művészeteinek' - hisz majd minden művészeti ágban alkotott, és ami nem művészeti jellegű feladat volt, azt is művészi szinten oldotta meg - titka: rátalált népére, rátalált önmagára, megtalálta célját és értelmét az életben, népe és szülőhazája, közössége szolgálatát. Épületeiben, rajzaiban, mondataiban, színpadképeiben, faragásaiban adta tovább, közvetítette »Erdély sohasem hazudó kövei« hangtalan mondandóját - őt idézve - »ahogy tudtam és ahogy lehetett«.

Mindent meghatározó, eszmei kiindulópontját - kilenc évtized távlatából, két világháború és három forradalom - 1918, 1919, 1956 - átélése, megszenvedése után így határozta meg: »én az életet világéletemben nagyon reálisan néztem. És innen a földről néztem, a szülőföldről.«

Ez a kötet a szülőföldjével kapcsolatos vallomásos írásaival igazolja, hogy a munkásságát kifejező két jelző - hűség és szolgálat - mennyire találó és igaz. Az Ars poetica címen megfogalmazott erkölcsi-etikai elvárásai szerint: »Az igazi író minden időben népének élő és ható lelkiismerete volt, és nem is lehetett más, mint korszerű, ha becsületes volt és őszinte és - művész...« A mindent szülőföldjéért cselekvő, a hűség fundamentumáról építkező erdélyi mindenes az időben megjelenő és eltűnő, de kitörülhetetlen jelet hagyó nemzeti kiválóságaink egyik szimbólumává nemesült. És hagyományozott. Egész életre szóló, örök emberi értékeket. Ha végigolvassuk a különböző történelmi időszakokban, az Osztrák-Magyar Monarchia fennállása idején majd felbomlása után, a Magyarország és a Románia egymást váltó ellentétes irányultságú politikai rendszereiben, többségben és kisebbségi létformában, fiatalon és öreg korában - összességében félszázadnyi idő alatt - papírra vetett írásait, megállapíthatjuk, hogy szellemi ívük töretlen, mondanivalójuk középpontjában szülőföldjével és annak népével, nemzeteivel. Munkásságának minden részét magunkénak vallhatjuk. Életműve mindannyiunk általános magyar közkincse."

Beszédéből kitüntetésekor (1973): "A történelem tanúsága szerint az igaz embernek, de mindenekelőtt az igaz művésznek (írónak, építő-, képző- és zeneművésznek) mindenütt a világon, minden időben és minden körülmények között a Sors által rendeltetett kötelezettsége (volt, van és lesz), hogy a maga népének és szülőhazájának sorsát vállalja, és élete munkájával szülőhazáját és annak népét, megbecsült hagyományaik szellemében, hűségesen szolgálja. Ezt vállaltam és cselekedtem, nem mást és nem többet. És ezt sem az eszem tanácsára, hanem a szívem parancsára, a magam igen szerény lehetőségei és adottságai korlátain belül, úgy, ahogy tudtam és ahogy - lehetett."

SAJTÓSZEMLE

alternativenergia.hu, 2022. 10. 17.
Diákok és kutatók a fenntartható jövőért - Tanulmányi csapatversenyt hirdet az Akadémia - Alternativ Energia

hirek.prim.hu, 2022. 10. 17.
Radar a porszívón: első díjat nyert a Széchenyi István Egyetem innovációja a nemzetközi versenyen

hirado.hu, 2022. 10. 17.
Együttműködési megállapodást kötött a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala és a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem

vg.hu, 2022. 10. 17.
Az EU friss innovációs jelentése: egy hellyel előbbre léptünk

zaol.hu, 2022. 10. 17.
Tudásalapú iparfejlesztéssel erősíthetők Európa védelmi képességei

Magyar Nemzet, 2022. 10. 18., 15. oldal
Természetes tudásforrások

mandiner.hu, 2022. 10. 18.
Amerikában kutatja a rákos áttétek megelőzését a magyar tinédzser
"..."Eleinte halandzsának tűnt az egész", ám nagyon akarta, és volt egy intuíciója, ami vitte - mondja Seitz Erik, aki 18 évesen csatlakozott a Pennsylvaniai Egyetem kutatócsoportjához. A fiatal tehetséget a Brain Baron kérdeztük..."

innoportal.hu, 2022. 10. 18.
Országos Tudományos és Innovációs Olimpia Magyarországon

royalmagazin.hu, 2022. 10. 18.
Fókuszban az innovációk - Másodszor rendezi meg az Egyetemi Innovációs Hetet a MATE

magyarmezogazdasag.hu, 2022. 10. 18.
Fókuszban az innovációk - Másodszor rendezi meg az Egyetemi Innovációs Hetet a MATE

storeinsider.hu, 2022. 10. 18.
Fókuszban az innovációk - Egyetemi Innovációs Hetet rendez a MATE

alternativenergia.hu, 2022. 10. 18.
Két vegyész és egy biológus kapta idén A Nőkért és a Tudományért díjat - Alternativ Energia

hrportal.hu, 2022. 10. 18.
Folyamatosan nő a kutatók száma Magyarországon

hir.ma, 2022. 10. 18.
TIM: a versenyképes vállalkozásokért fog össze a technológiai tárca és a budapesti iparkamara

hirado.hu, 2022. 10. 18.
TIM: A versenyképes vállalkozásokért fog össze a technológiai tárca és a budapesti iparkamara

profitline.hu, 2022. 10. 18.
Összefog a versenyképes vállalkozásokért a technológiai tárca és a budapesti iparkamara

piacesprofit.hu, 2022. 10. 18.
Összefogtak a versenyképes vállalkozásokért

webradio.hu
TIM-helyettes államtitkár: a kutatás-fejlesztés és innovációs területen befektetett munka kezd megtérülni

hir.ma, 2022. 10. 18.
TIM-helyettes államtitkár: a kutatás-fejlesztés és innovációs területen befektetett munka kezd megtérülni

hirado.hu, 2022. 10. 18.
TIM-helyettes államtitkár: A kutatás-fejlesztés és innovációs területen befektetett munka kezd megtérülni

medicalonline.hu, 2022. 10. 18.
Kezd megtérülni a kutatás-fejlesztés és innovációs területen befektetett munka

InfoRádió, 2022. 10. 18.
Gulyás Tibor szerint kezd megtérülni a kutatás-fejlesztési és innovációs területen befektetett munka

Retro Rádió, 2022. 10. 18.
Kezd megtérülni a kutatás-fejlesztés és innovációs területen befektetett munka, mondta Gulyás Tibor

Kossuth Rádió - Krónika 10:00, 2022. 10. 18.
Magyarország ötödik a világon a magas szintű tudást igénylő technológia előállításában, ez derült ki egy friss felmérésből

m1 - Ma reggel, 2022. 10. 18.
Interjú Gulyás Tiborral, az Innovációs és Technológiai Minisztérium helyettes államtitkárával

Kossuth Rádió, Jó reggelt, Magyarország!, 2022. 10. 18.
Interjú Gulyás Tiborral, a Technológiai és Ipari Minisztérium helyettes államtitkárával

Computerworld, 2022. 10. 19., 14-15. oldal
Hogyan védje szellemi tulajdonát egy vállalat?

qubit.hu, 2022. 10. 19.
A kockázati tőke Magyarországon: jó lenne, ha jól működne, de nem működik jól

kamaraonline.hu, 2022. 10. 19.
A versenyképes vállalkozásokért fog össze a technológiai tárca és a BKIK

beol.hu, 2022. 10. 19.
Régiós innovációs díjakról döntöttek Békéscsabán

computerworld.hu, 2022. 10. 19.
Hogyan védje szellemi tulajdonát egy vállalat?

Trend FM, Reggeli monitor, 2022. 10. 19.
Összeállítás: Meghirdették az Országos Tudományos és Innovációs Olimpiát
"...Ez egy újragondolt és újrapozícionált nagy ívű innovációs és kutatási ifjúsági verseny, ami egyébként a 32. lenne, hogyha nem gondoltuk volna újra az Innovációs Szövetséggel, a kulturális és az Innovációs Minisztériummal ezt a nagyszerű programot, ami azért tényleg egy meghatározó a mi életünkben. Az újragondolásnak a lényege nem csak az új név, hanem ami mögötte van, azért gondoljuk ezt olimpiának, mert legalább olyan erős középiskolásoknak szóló verseny, mint az OKTV, legalább olyan nemzetközi súlyú, mint amilyen a diákolimpia, és annyiban még több is, mint a hagyományos, egy tárgyra jellemző országos tudományos diákkori verseny, még annál több is, hiszen mi a versenyre felkészülés során az ebben résztvevő középiskolásoknak üzleti képességfejlesztést, kommunikációs képességfejlesztést, tudományos gondolkodás szélesítésben is támogatást nyújtunk, több hónapig együtt készülünk, és utána van maga a megmérettetés..."

gyartastrend.hu, 2022. 10. 20.
TIM: tudásalapú iparfejlesztéssel erősíthetők Európa védelmi képességei

delmagyar.hu, 2022. 10. 20.
Rangos díjat kapott a Móra iskola kémiatanára

webradio.hu, 2022. 10. 20.
Életünk a Kémia címmel új videósorozatot indított a TTK

hirado.hu, 2022. 10. 20.
Életünk a Kémia címmel új videósorozatot indítottak

sikerado.hu, 2022. 10. 20.
Életünk a Kémia címmel új videósorozatot indított a TTK - Sikeradó

Délmagyarország, 2022. 10. 21., 6. oldal
Rangos díjjal ismerték el a Móra-iskola kémiatanárát

agroinform.hu, 2022.10.21.
Félmillió forintot ért a MATE hallgatóinak ötlete

magyarmezogazdasag.hu, 2022.10.21.
A PixInput győzelmével zárult a MATE hallgatói innovációs ötletversenyének döntője -

royalmagazin.hu, 2022.10.21.
A PixInput győzelmével zárult a MATE hallgatói innovációs ötletversenyének döntője

pestisracok.hu, 2022.10.21.
Palkovics: a válságból való kilábalást segítik a magyarországi fejlesztések

vg.hu, 2022.10.21.
Palkovics: kisegítenek a válságból a magyar technológiai fejlesztések

promenad24.hu, 2022.10.21.
Palkovics: a válságból való kilábalást segítik a magyarországi fejlesztések

Trend FM, Hírek 13:00, 2022. 10. 22.
Elindult az Országos Tudományos és Innovációs Olimpia

Trend FM, 2022. 10. 23.
Elindult az Országos Tudományos és Innovációs Olimpia

onbrands.hu, 2022. 10. 24.
NEMZETKÖZI SZÍNTÉRRE LÉPHETNEK AZ ÓBUDAI EGYETEM STARTUPJAI - ONBRANDS - ÉRTÉK ALAPON

Rádio1, 2022. 10. 24.
Elindult az Országos Tudományos és Innovációs Olimpia

sztnh.gov.hu, 2022. 10. 24.
32. Országos Tudományos és Innovációs Olimpia

Trade magazin, 2022. 10. 25., 17. oldal
Új digitális platformot indít a Nestlé fiatal vállalkozóknak

scmonitor.hu, 2022. 10. 25.
Innovatív fejlesztés | Supply Chain Monitor

webradio.hu, 2022. 10. 25.
KIM: a Gyorsítósáv pályázat megemelt keretösszegéből közel 12,5 milliárd forint támogatást kapnak a piacorientált fejlesztések

hirado.hu, 2022. 10. 25.
KIM: A Gyorsítósáv pályázat megemelt keretösszegéből közel 12,5 milliárd forint támogatást kapnak a piacorientált fejlesztések

portfolio.hu, 2022. 10. 25.
Bejelentették: állami támogatásra pályázhatnak a magyar startupok, megemelték a keretösszeget

magyarhirlap.hu, 2022. 10. 25.
Csaknem 12,5 milliárd forint támogatást kapnak az államtól a piacorientált fejlesztések

promenad24.hu, 2022. 10. 25.
KIM: a Gyorsítósáv pályázat megemelt keretösszegéből közel 12,5 milliárd forint támogatást kapnak a piacorientált fejlesztések

u-szeged.hu, 2022. 10. 25.
"A kísérletek sosem tévednek, csak az elvárásaid" - Karikó Katalin 3 díjátadón a tudósok áldozatairól és sikereiről

bitport.hu, 2022. 10. 25.
Női példaképek kerestetnek a digitális gazdaság területén

Magyar Mezőgazdaság, 2022. 10. 26.. 4. oldal
Innovációs hét a MATE-n

Kertészet és szőlészet, 2022. 10. 26.. 9. oldal
A szellemi tulajdon védelme

Békés Megyei Hírlap, 2022. 10. 26.. 4. oldal
Régiós innovációs díjakról döntöttek a kamaránál
Szerkesztő: Pazsák Zsófia, Design: Visualia Stúdió, Felelős kiadó: Dr. Szabó Gábor. A Hírlevél minden páros hét keddi napján jelenik meg, és aznap internetes portálunkon is olvasható.
Hírlevélszerkesztőség: 1116 Budapest, Fehérvári út 108-112.
tel.: (+36 1) 2000-731, e-levél: innovacio@innovacio.hu
A Hírlevélre a www.innovacio.hu c. portálon lehet regisztrálni.