XXXII. évf. | 2022. szeptember 20. |16. szám

Hírek
Magyar Innovációs Szövetség
MAFITUD
Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala
Várható események
Szakirodalomfigyelő
SajtószemleHÍREK | MAGYAR INNOVÁCIÓS SZÖVETSÉG

Tájékoztatás

A Szövetségen a folyamatos és egyre növekvő feladatok ellátása érdekében Dr. Szabó Gábor, elnök Pazsák Zsófia MISZ munkatársnak 2022. szeptember 1-vel ügyvezetőigazgató-helyettesi megbízást adott, és visszavonásig teljes jogkörrel megbízta az ügyvezető igazgató feladatkör ellátásával.

Riba Nikoletta munkatársunk öt év után befejezte a szülési szabadságát és 2022. szeptember 12-vel teljes értékű munkatársként, marketing igazgatói megnevezéssel részt vesz a Szövetségünk titkárságának munkájában.

Konsztantyin Novoszelov Nobel-díjas fizikus előadása a Műegyetemen

240 éve, 1782. augusztus 30-án került sor tagintézményünk, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem (BME) első előintézménye, az Institutum Geometricum hivatalos megalapítására.

Az számos ünnepi eseményen felül a BME a 2022. szeptember 2-i ünnepi tanévnyitón is megemlékezett az évfordulóról.Az eseményen Konsztantyin Novoszelov, a Manchesteri Egyetem Nobel-díjas professzora a BME szenátusa és a Neumann János Számítógép-tudományi Társaság által odaítélt Neumann János professzori címet vette át. A grafénkutatási eredményeiért Nobel-díjjal elismert fizikus előadást is tartott a Műegyetemen szeptember 5-én.

További információ a következő linken olvasható.

Magyar Innovációs Alapítvány kuratóriumi ülése

A Magyar Innovációs Alapítvány (MIA) 2022. szeptember 15-én, a MTA Természettudományi Kutatóközpontban tartotta kuratóriumi ülését, Prof. Závodszky Péter elnök vezetésével.

Első napirendi pontként a tagok elfogadták a 2021. évi beszámolót, mérleget, valamint jóváhagyták a felügyelőbizottság jelentését. Második napirendi pontként a 2021. évi Magyar Innovációs Nagydíj értékelésére került sor. Ezután a tagok megvitatták a 2022. évi Magyar Innovációs Nagydíj kiírásának és lebonyolításának változásait. Negyedik napirendi pontként a kuratórium elnöke felkérte Pazsák Zsófiát, hogy dr. Antos László helyett vegye át a kuratórium titkára pozíciót, aki elfogadta a felkérést.

Ezután dr. Vajda Viktor tájékoztatta a Kuratóriumot az NKFIH által szervezendő, a Corvinus Egyetem keretében lebonyolítandó nagy innovációs konferenciáról, melyet az Alapítvány figyelmébe ajánlott. Végezetül kitért az Akadémiai Klubban megalakult új programra, melynek az üzleti élet és a tudomány összefésülése a célja, és felhívta a figyelmet, hogy lehetőség van a pártolói tagságra is.

HÍREK | MAFITUD

Hatalmas siker a tudományos Európa Bajnokságon

Az Európa Unió által évente szervezett, legrangosabb tehetség-kutató verseny döntőjét, az EU Fiatal Tudósok Versenyét - melyre a világ 35 országából 65000 fiatal közül kiválasztott középiskolai fiatalok érkeztek - az idén szeptember 13-18. között rendezték meg a hollandiai Leidenben. A 14-20 év közötti fiatalok között Magyarországot a Magyar Innovációs Szövetség által, a 2021/2022. évben megrendezett Országos Ifjúsági Tudományos és Innovációs Verseny három első díjas pályázatának készítője képviselhette:
 • Újrahasznosítható reagensrendszer fejlesztése humán testfolyadékokban jelen lévő kisméretű RNS-ek azonosítására (pályázók: Kovács Viktória, Tóth Regina)
 • Rusty (pályázó: Kovács Nóra Anna)
 • UV megvilágító berendezés fejlesztése fotokémiai ligand kapcsoláshoz (pályázó: Barna Benedek László)
A négy lépcsős ifjú tudósok versenyének első két fordulóját a résztvevő országok bonyolítják, ahonnan a kiválasztott legjobb max. 3 pályamunkáról a brüsszeli nemzetközi bírálóbizottság mond véleményt. Ezt követően a kiválasztottak háromnapos, kiállítással egybekötött prezentáción vesznek részt, ahol a nemzetközi zsűri interjúk során alakítja ki a végleges sorrendet. Idén, a Leideni Egyetem szervezésében lezajlott döntőn, a 33. EU Fiatal Tudósok Versenyén 35 országból, 132 projekt versenyzett egymással.

Az Európa Bajnokság különdíját (European Synchrotron Radiation Facility, ESRF) Barna Benedek László, a Budapesti Szent István Gimnázium tanulója nyerte el projektjével. Az UV-Covbel egy olyan orvostechnikai és gyógyszerkutatási berendezés, amely a fehérjék jelölésére szolgál, ez az úgynevezett ligand alapú fotokémiai jelölés. A fehérjét az UV led megvilágítja, ezáltal egy olyan jelölés jön létre a fehérjén, ami hosszú ideig tart és sokáig vizsgálható.
A másik különdíjat, a Bright Young Minds Award-ot, a tudományt és a társadalmat legjobban összekötő díjat Kovács Nóra Anna nyerte el. Projektjével igyekezett megalkotni egy teljesen új viszonyulásmódot a környezetszennyezési károk csökkentésére, melyet Társadalmi Tükör Technológiának (Social Mirror Technology) nevezett el. Első prototípusával, Rusty-val, arra törekszik, hogy képfelismerésre és feldolgozásra optimalizált kisméretű robotok segítségével az eldobott hulladékok detektálásra és monitorizálásra kerüljenek. Fejlesztésével Nóra azokat a társadalmi csoportokat kívánja megcélozni, amelyek szeretnének egy élhetőbb környezetért apró lépéseket tenni, valamint jól rezonálnak egy robot által felmutatott Társadalmi Tükör Technológia jelenségére. Ez a technológiai tükör nagyban hozzájárulhat a társadalmi önreflexió felélénküléséhez és ahhoz, hogy élettereink autonóm módon tisztábbak és a természettel harmonikusabbak legyenek. Kovács Nóra, aki az európai versenyen Magyarországot képviselte egyébként egy Kolozsvár melletti kis faluból származik és a kolozsvári magyar János Zsigmond Unitárius Kollégium tanulója.

A magyar delegációt Ivánka Gábor, magyar Ifjúsági Verseny bírálóbizottsági tag, MAFITUD elnök vezette.

HÍREK | Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala

Megszűnt a Hamisítás Elleni Nemzeti Testület

Megújult formában, az IP jogok jogosultjai és a fogyasztók érdekeinek még hatékonyabb figyelembevételével folytatódik a hamisítás elleni harc, amelyből a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala már közvetlenül is kiveszi a részét.

Kormányzat döntése értelmében, a közigazgatáson belüli átszervezés keretében a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala (SZTNH) égisze alatt működő Hamisítás Elleni Nemzeti Testület (HENT) mint önálló testület 2022. augusztus 1-jével megszűnik, és a HENT titkársága is befejezi eddigi formájában történő működését.

A hamisítás elleni fellépést az SZTNH a jövőben is segíteni kívánja a saját küldetésén belül. Hivatalunk továbbra is határozottan kiáll azért, hogy felhívja a piaci szereplők figyelmét a szellemi tulajdon jogokkal kapcsolatos jogérvényesítés fontosságára, valamint továbbra is törekedni fog a hamisítás elleni tevékenységek minél szélesebb körben történő támogatására. Emellett az SZTNH a továbbiakban is viszi tovább saját missziója kiemelt részeként az egyes hamisítás elleni feladatokat a szellemi tulajdonjogokkal oltalmazott jogosultak védelméhez kapcsolódóan.

A hamisítás elleni küzdelemmel kapcsolatos információk, valamint az arról szóló hírek, események és szakmai anyagok továbbra is elérhetők a www.hamisitasellen.hu weboldalon vagy az SZTNH közösségi média felületein.

További információk a következő linken.

Várható események

KÖZÖSSÉG. HATÁS. JÖVŐ. - bizalomépítés és társadalmi fenntarthatóság az ESG tükrében

Az Effekteam Egyesület 2022. október 6-án, a Microsoft Magyarország budapesti székházában (1031 Budapest, M épület, Graphisoft park 3.) tartja éves szakmai konferenciáját KÖZÖSSÉG. HATÁS. JÖVŐ. - Bizalomépítés és társadalmi fenntarthatóság az ESG "S" komponensének tükrében címmel. A rendezvény keretében sor kerül az Effekt 2030 - A közösségi befektetések díjának idei eredményhirdetésére és ünnepélyes átadására is.

A rendezvény előadói az üzleti szereplők közösségekért, munkatársakért, fogyasztókért, vásárlókért vállalt felelősségének területeit járják körül, felvázolják a legfontosabb kihívásokat és a lehetséges megoldásokat, valamint arra is választ keresnek, hogy ezek a kihívások és megoldások milyen változásokat eredményezhetnek a vállalatok és stakeholdereik életében. Szakértőik áttekintést adnak a stakeholderek érdekein alapuló, a közösségek jóllétét és az emberek életminőségét szem előtt tartó vállalati értékteremtés és felelősségvállalás gyakorlati példáiról, lehetőségeiről, segítő és hátráltató tényezőiről.

A részletes program letölthető erről a linkről.
A jelentkezési lap letölthető erről a linkről.

Jelentkezési határidő: 2022. szeptember 30. 12.00.

További információk a konferencia honlapján.

Budapest Design Week

A Budapest Design Week október 7. és 16. között a "Találkozások terei - építészet és design" fókusztémára épülő programmal jelentkezik, amelynek részeként ezúttal is megszervezik a Nyitott Stúdiók és Start Up Guide Live programokat.

Az idei Budapest Design Week (BDW) programjai a virtuális és valós, személyes és közösségi találkozási terekre fókuszálnak. A fesztivál az építészetet és a designt nem elhatárolt szakterületként, hanem összefonódó, egymást kiegészítő társterületként mutatja be, amelyek együtt járulhatnak hozzá egy fenntarthatóbb, befogadóbb és élhetőbb épített környezet megalkotásához.

A hagyományoknak megfelelően idén is a BDW nyitóestjén, október 6-án adják át a Magyar Formatervezési Díjat (MFD) és a Design Management Díjat (DMD). A díjazottakat és a kiemelt pályaműveket bemutató tárlat a BDW központi kiállításával párhuzamosan a Néprajzi Múzeumban lesz látogatható. A korábbi évekhez hasonlóan a 2022-ben kiállított alkotások is a hazai design kiemelkedő, innovatív eredményeit és a designmenedzsmentet kiválóan alkalmazó szervezeteket mutatják be.

További információ a Budapest Design Weekről és részletes programnaptár elérhető az esemény honlapján.

A feldolgozóipar európai vezetői és digitális átalakítói konferencia és B2B

2022. október 17-21-ig a Bálna Budapestben (1093 Budapest, Fővám tér 11-12.) kerül megrendezésre a feldolgozóipar európai vezetői és digitális átalakítói konferencia és B2B.

Az angol nyelvű rendezvényen finanszírozási lehetőségeket és sikertörténeteket mutatnak be, valamint előre leszervezett kapcsolatépítésre is lehetőség lesz.

Program:
Október 17-18.: online B2B tárgyalások
Október 19.: a konferencia fő napja, jelenléti konferencia & B2B (online követési lehetőséggel)
Október 20-21.: online B2B tárgyalások

Részletes program elérhető az alábbi linken.

További információ és regisztráció (angol nyelven): https://i4ms.b2match.io/

II. REL EXPO

2022. november 10-én, Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem Kaposvári Campusán (7400 Kaposvár, Guba Sándor u.) kerül megrendezésre a II. REL EXPO.

A résztvevők szakmai előadásokon megismerkedhetnek az aktuális trendekkel, betekintést kaphatnak a nemzetközi és a hazai helyzetbe, a várható támogatási lehetőségekbe és a szabályozás aktualitásait is megismerhetik. Továbbá a REL szereplők (termelők, piacszervezők, vidékfejlesztők, kosárközösségek, beszállítók, szaktanácsadók, helyi terméket használó éttermek és kereskedők, önkormányzatok, LEADER szervezetek, tanácsadók, kertészkedők) számára egy üzleti találkozóra, szakmai konzultációkra nyújtunk lehetőséget szakkiállítás és szakmai fórum formájában.

A részletes szakmai program megtekinthető a következő linken.

A rendezvény a látogatók számára ingyenes, de regisztrációhoz kötött. Regisztrálni itt lehet.

További részletek a Kislépték honlapján elérhetőek.

SZAKIRODALOMFIGYELŐ


Anthony Elliott: Making Sense of AI: Our Algorithmic World -Polity Press/Wiley, 2022
Dr. Osman Péter ismertetése

"A mesterséges intelligencia (MI) megértése - algoritmikus világunk" áll a címben, és világunk két rohamosan növekvő jelentőségű és hatókörű területe mögötte. Algoritmusok és MI-k: Hamlettől kölcsönözve, már ma is több helyen működnek földön és égen, mintsem bölcselmünk álmodni képes, és szédítő belegondolni, hogyan szaporodnak a bennünket szolgáló - vagy épp kiszolgáltató - algoritmusok és egyre inkább az MI-k, hányféle módon segítik életünket, tevékenységeinket, vagy épp szólnak bele, úgy is, hogy azt észre sem vesszük. (S minő bosszantó az MI, amelyet természetes unintelligencia programozott!)

Elliott Előszavából: "Arra összpontosítok, hogy az MI forradalmának terjedése, amely erőteljes változásokat jelent a mai napi életben, magával hozza a fejlett automatizálás jelenségét a modern intézményrendszerben, ez pedig mélyrehatóan érinti napjaink társadalmait számos jelentős módon is. Összekapcsolva technológiát, gazdaságot és társadalmat, végig a könyvön igyekszem létrehozni a komplex MI rendszerek elemzését, s úgy érvelek, hogy mind az MI-hez társított komplex rendszerek, mind az általa létrehozott, sajátos 'ember-gép-interfészek' automatizált intelligens hatótényezőket keltenek életre, amelyek erőteljesen átalakítják a köz-, és a magánéletet." - (kiemelések tőlem).

A Wiley ajánlójából: "Az ipari robotok, önvezető autók, ügyfélszolgálati párbeszédképes-robotok és a Google prediktív algoritmusai a nyilvános vita homlokterébe hozták az MI témakörét. Miért is kelt ennyi vitát, sőt vihart az MI, és mik lehetnek a gazdasági, társadalmi, politikai és kulturális következményei? Elliot vizsgálja az MI változó jövőjének formálódását, és egy módszeres megközelítést alakít ki arra, miként hatnak az automatizált intelligens gépek a közösségi és a magánélet különféle szféráira és megjelenéseire.

A vizsgált kérdések közt van a munkaerő automatizálása, a személyes adatok kiaknázására törekvő "surveillance capitalism", a háború és a gyilkos autonóm fegyverek, a rasszista robotok terjedése (sic! - OP), és a társadalmi egyenlőtlenségek automatizálása. Szintúgy mérlegeli az MI meghatározó szerepét a globális kockázatok és a társadalmi jövők kezelésében, beleértve a globális pandémiákat, s hogy miként alakíthatják az okos algoritmusok az energiabiztonságot és a klímaváltozás leküzdését adó megoldások kezelését.

A könyv jól mérlegelten széleskörű áttekintést ad az MI-ről olyanoknak, akiknek még idegen, vagy nem igazán ismerős e téma. Ezzel különösen értékes mind a társadalom- és a bölcsészettudományokat tanulmányozóknak, mind a nagyközönségnek.

A szerzőről: a University of South Australia Jean Monnet Kiválósági Központjának és Hálózatának (rangos, globális egyetemi intézményrendszer) vezérigazgatója, s az Egyetem szociológiai kutatóprofesszora.

Az élvonalbeli szoftvercég, az SAS ajánlója, felvezetve a cég jelmondatával: »Víziónk az adatok világát átalakítani az intelligencia világává.« "Egy okos gépnél több kell ahhoz, hogy létrehozzunk olyan kooperatív MI környezetet, amelyben zökkenőmentesen dolgozik együtt ember és gép. Hadrendbe állítani okos rendszereket olyan módokon, amelyeket mi, emberek természetesnek és intuitívnek találunk, egyszerre tudomány és művészet. Ez a könyv az MI jelenlegi határait tárja fel, s szintúgy a sokféle utat-módot, ahogy a modern MI alkalmazások segíthetnek jobban értenünk a világot, és gyorsabb, jobb döntéseket hozni."

A mondandó 8 részre oszlik: 1) Az MI keletkezése 2) Az MI megértése 3) Globális innováció és nemzeti stratégiák 4) Az MI intézményi dimenziói 5) Automatizáció és a foglalkoztatottság jövője 6) Társadalmi egyenlőtlenségek az MI óta 7) Algoritmikus felügyelet 8) Az MI jövője. Elliott tárgyalásmódja a társadalomtudós gondolkodásmódját és az akadémiai alaposságú kifejtést tükrözi.

Kis betekintésként részletek a zárófejezet elejéből: "Ez a fejezet az MI jövőjének lehetséges változatait vizsgálja. Sok kritikus érvel úgy, hogy az MI exponenciális előmenetelének köszönhetően gyorsan közeledünk az emberi történelem egy kritikus pontjához. Sokak szerint az MI jövője drámaian megváltoztatja a társadalmat. Egy világ amelyben az automatizált intelligens gépek sokkal gyorsabban, pontosabban vagy jobban tudnak gondolkodni, mint az emberek, radikálisan különbözni fog attól, amelyben ma élünk. De miként kellene felkészülnünk egy ilyen jövőre? Úgy ismerik-e majd a 21. századot, mint az MI korát, vagy az automatizált intelligens gépek fenyegetni fogják a fejlett társadalmak szövetét, és talán lerombolni a modernitás örökségét?"

Rendkívül izgalmas gondolatmenet kutatja a bizalom szerepét az MI-k és az ember-MI-hibridek korában. Az emberek ekkor olyan MI-ktől válnak függővé, amelyek viszont nem függenek tőlük, és ez, Elliott szavaival, "új keverékét nyitja meg a megragadó lehetőségeknek és a fenyegető kockázatoknak."

Sarah Frier: Az Instagram sztori bennfentes szemmel - Hogyan alakította át az Instagram az üzletet, a kultúrát és az egész életünket - Alexandra Kiadó, 2020.

Dr. Osman Péter ismertetése

Gilgamestől Systromig: az emberiséget mindig is izgatták a teremtéstörténetek, s a 20. sz. vége ebben új műfajt hozott. A ma embere érdeklődésére, hőskeresésére reagálva, új korszakot és új világokat teremtő vállalatok létrehozó-vezetői, valamint oknyomozó írók írták meg ezek 'hőseposzát'. Hála ennek, vállalatbirodalmak és több dimenzió szerint is globális technológiák szinte mindig küzdelmes felemelkedésébe, gyakran nem kevésbé bonyodalmas működésébe, és ezek sok rejtett részletébe kapunk alapos és igen érdekes betekintéseket. Itt is.

Frier nyitó megjegyzéséből: "Ez a könyv az Instagram bennfentes történetét mutatja be. Megírásához sok száz ember közreműködésére volt szükség - jelenlegi és egykori munkatársakéra, vezetőkére és másokéra, akik erre az alkalmazásra vagy éppen valamelyik vetélytársára építették fel a karrierjüket, s önként ajánlották fel idejüket és emlékeiket, melyeket korábban egyetlen újságíróval sem osztottak meg. Az elmúlt évek során együtt és külön-külön is beszélgettem az Instagram alapítóival. A Facebook Inc. több mint kéttucatnyi lehetőséget kínált arra, hogy találkozzam a jelenlegi munkatársakkal és vezetőkkel (beleértve az Instagram mostani igazgatóját) - még azután is, hogy az alapítók távoztak a cégtől.

Bármekkora feszültség is alakult ki a cég alapítói és felvásárlói között, bármilyen kritikus hangú tudósításokat írtam a Bloomberg Newsnak a Facebookról, mindenki egyetértett abban, hogy könyvemnek a lehető leghitelesebben kell a valóságot tükröznie." (Kiemelések tőlem)

"Az Instagram volt az egyik első alkalmazás, ami teljes mértékben kiaknázta a telefonunkkal ápolt bensőséges kapcsolatunkat. Története tanulságos lecke arról, hogy egy közösségi médiavállalat döntései - milyen felhasználókra figyeljenek, milyen termékeket fejlesszenek, milyen mérőszámokat használjanak - hihetetlen módon befolyásolhatják életünket, és azt, hogy az adott társadalmi keretek között ki érvényesül." (Forrásmegadás nélküli idézetek a könyvből)

Az Alexandra ajánlójából: "Sarah Frier közelről követte az egyszerű fotóapplikációból viharos gyorsasággal százmilliárd dolláros kolosszussá váló cég történetét. Műve jóval több üzleti történetnél: bemutatja, hogyan forgatta fel az Instagram gyökerestül az életünket, szokásainkat, kapcsolatainkat, üzletpolitikánkat, hogyan alakította át a populáris kultúrát és a politikát. Lehet imádni vagy megvetni, de megkerülni lehetetlen. Segítségével megérthetjük a jelenséget, akár lelkes felhasználók vagyunk, akár nem."

The Washington Post terjedelmes recenziójának elejéből: "Amikor az Instagram alkotói ajánlatot kaptak Zuckerbergtől (Facebook), egy jövőt láttak születő vállalkozásuknak, amely érdeklődést hozott, de bevételt nem. S látták a tétet: egy milliárd. A vételár akkor sokkoló volt, ám kiderült: a pénzügyi oldal volt az egyszerű rész. Sokkal nehezebb volt integrálni a start-up céget a maga 13 alkalmazottjával a világ legnagyobb közösségi média cégébe. Ennek történetét írja le aprólékos pontossággal a Bloomberg News díjnyertes üzleti és technológiai szakírója, Frier.

Amikor elindították cégüket, Systrom és Krieger nem gondolta volna, hogy alkalmazásuk egy napon havi egymilliárd aktív felhasználót hoz, hírességeket teremt, trendeket indít el, és eljut oda, hogy a Facebook bevételének negyedét generálja. Ők, a dizájn és a tökéletesítés elkötelezettjei egyszerűen olyan terméket akartak létrehozni, amelytől remélték, hogy az emberek azt szeretni fogják.

Zuckerberg azonnal felismerte az Instagram potenciálját, és megvásárolta a céget. Ellentétben a Facebook mottójával, az alapítóknak azt ígérte, hogy függetlenséget enged nekik a cégen belül termékük működtetésére. Ezt minden várakozással szemben meg is tartotta ... amíg meg nem szegte. Az Instagram-alapítók idővel kiábrándultak a Facebook pragmatikus, a növekedést mindenek fölé helyező vállalati kultúrájából, és ellenálltak a késztetéseinek; inkább egy olyan gondosan felépített termékre fókuszáltak, melyben az általuk propagált felhasználói modell határozta meg, ki és mi számít sikeresnek. A terv olyan fényesen bevált, hogy az Instagram sikere végül már a Facebookot és annak elnök-vezérigazgatóját, Mark Zuckerberget fenyegette."

Egy szinte mindent felülmúló részlet az 'Insta' diadalmenetéből: "A Facebook jó kapcsolatokkal rendelkezett a Vatikánban, amit Instagram partneri kapcsolatait irányító Charles Porch arra használt, hogy pápai audienciát kért Systromnak. Kijátszotta a legerősebb ütőkártyát: a katolikus egyháznak, mely a maga 1,2 milliárdos követői bázisával kisebb a Facebooknál, relevánsnak kell maradnia. Felhasználhatná az Instagramot a fiatalok elérésére. Ferenc pápa ezek után belement a találkozóba."

Christopher Hrynkow (szerk.): Gondolatok a transzhumanizmusról - A mesterséges intelligencia etikája és hatásai - Pallas Athéné Könyvkiadó, 2022
Dr. Osman Péter ismertetése

A transzhumanizmusról: gondolkodásmód szerint ijesztőnek vagy ígéretesnek tűnő fogalom, amely a tudományos és technikai fejlődéssel a Homo sapiens meghaladását sugallja. Az ember és a technológia együttes fejlődése, a ma valószínűsíthető kölcsönhatásaik minden bizonnyal az egyik legizgalmasabb terület, amely kétségkívül meghatározza az emberiség jövőjét. Erre kínál sokoldalú - 15 tételből, megközelítésből álló - kitekintést ez a kötet. Szebb jövő? Disztópia? Mindkettő?

Transzhumanizmus az Encyclopaedia Britannica igen alapos szócikkéből idézve: " Az ember adottságait erőteljesen kiterjesztő technológiák kutatásának és fejlesztésének szentelt társadalmi és filozófiai mozgalom. Az ilyen technológiák kiterjesztik vagy megnövelik az ember érzékszervi észleléseit, érzelmi képességeit, kognitív tehetségét, szintúgy radikálisan javítják az egészségi állapotát és megnövelik az élettartamát. Az eredetileg Julian Huxley filozófus által alkotott fogalom erkölcsi tartalmát a transzhumanizmus ma úgy kezeli, hogy az evolúció munkáját a technológia segítségével igyekszik továbbvinni. (Kiemelések tőlem)

Kétféle vízió híveire oszlik: egyik, amelyben a technológiai és genetikai fejlesztések radikálisan feljavított emberek különálló faját hozzák létre, a másiknál az emberénél nagyobb képességű gépi intelligencia emelkedik ki.

Más nézetrendszer szerint is kettéválik. Egyik azt tartja, hogy a társadalmi és kulturális intézmények, beleértve a nemzeti és nemzetközi kormányzati szervezeteket is, hatástalanok lesznek a technológiai fejlődés menetére. Piaci erők és a technológiai fejlődés természete hajtja előre az emberiséget oda, ahol a mesterséges intelligencia meghaladja az emberit, s ez létrehozza az emberi és a gépi tudatosság összeolvadását. Ez vezeti be az ember szellemi, fizikai és fiziológiai képességeinek megnövekedését. A másik szerint a társadalmi intézmények nemcsak befolyásolni tudják a technológiai fejlődés pályáját, hanem végső soron lassítani vagy meg is állítani azt. 1998-ban létrehozták a World Transhumanist Association nonprofit szervezetet, hogy az előbbi irányzattal karöltve küzdjön ez utóbbi ellen."

A Pallas Athéné ajánlójából: "Raymond Kurzweil, jövőkutató és technológiai evangelista, valamint szerzőtársai egy több tudományterületet felölelő diskurzust tárnak elénk az emberi képességek tudományos és technológiai alapú tökéletesítéséről, a mesterséges intelligenciáról és a spiritualitásról. (Kurzweil kimagasló érdemeket szerzett a technológiai fejlesztésben és előretekintésben, s magas kitüntetéseket mindezért. A technológiai előretekintésben alapműnek számító művéről: A szingularitás küszöbén [Ad Astra, 2013] a Hírlevél 2012/22. számában szóltunk.)

Meddig mehetünk el biológiai énünk fejlesztésében? Milyen hosszú életre vágyhatunk? Mely esetekben tisztességes és igazságos az ember tökéletesítése? Mikortól válik a mesterséges intelligencia emberré? Milyen kihívások elé állítja a transzhumanizmus a világvallásokat?

Ez a tanulmánykötet olyan tudományos érdeklődésű olvasók figyelmére is számot tarthat, akiket a spiritualitás, az embertökéletesítés és a mesterséges intelligencia kérdései foglalkoztatnak. Ugyanakkor gondolatébresztő szempontokat nyújt a szélesebb olvasóközönség számára is, hiszen ezek a témák egyre fontosabbá válnak közös jövőnk szempontjából."

Az eredeti kiadó: Vernon Press ajánlója még hozzáfűzi: "Vallásos és spirituális megközelítéssel, ez a kötet a leglényegébe tekint számos etikai kérdésnek, amelyek kritikus jelentőségűek lesznek az emberi önazonosság és személyiség tekintetében, ahogy a technológia halad előre az ember kiterjesztésében és az MI felemelkedésében. Miből áll majd spirituálisan az MI? Mire lesz képes az MI a hangulatok és az érzelmek terén? Milyen vallási érzelmek bújhatnak meg az ember és az MI tökéletesítésére igyekvő technológiai törekvések mélyén? Elismert szaktekintélyek és feltörekvő újak vizsgálják e kérdéseket, és sok kapcsolódót is. A kötet a nagyközönség számára is fontos betekintéssel szolgál, hiszen ezek a kérdések mindinkább meghatározóivá válnak közös jövőnknek."

Néhány sokatmondó fejezetcím:
 • Az embertökéletesítés, a mesterséges intelligencia és a spiritualitás összefüggéseivel kapcsolatos érdekes kérdésfelvetések
 • Genetikai örökségünk béklyójának lerázása
 • Az embertökéletesítés és a mesterséges intelligencia etikája
 • Embertökéletesítés napjaink társadalmában
 • Kiborg papság és bionikus pápák: a technológiai embertökéletesítés elemzése római katolikus bioetikai szempontból
 • A világnézetek és a mesterséges intelligencia
 • A kognitív szabadság védelméhez kapcsolódó jogok és irányelvek az idegmérnöki tudomány korában

Jean Francois Marmion: A hülyeség pszichológiája - Corvina, 2022
Dr. Osman Péter ismertetése

"A leggyakoribb ellenérv a Facebookon: hüjje vagy!" - anonim bejegyzés

A világhírű Pan Macmillan kiadó ajánlójából: "# 1 nemzetközi bestseller! Végre magyarázatot kapunk a hülyeségre! Ahhoz, hogy megküzdjünk mások hülyeségével, mindenekelőtt meg kell értenünk azt. Ebben segítenek a világ élvonalába tartozó pszichológusok és gondolkodók." Felsorolás következik, élén Daniel Kahneman, a viselkedési közgazdaságtan egyik megalapozója, aki ezért közgazdasági Nobel-emlékdíjat kapott, és más nagy nevek követik. (Kiemelések tőlem)

Pan Macmillan ajánlóból: "Hülyékkel vagyunk körülvéve" A Corvina ajánlójából, miután ezt részletesen is kifejti: "Természetesen próbálunk felkészülni belőle, hogy minél kevesebb fájdalmas meglepetést okozzon. Jelen könyvünk ennek a felkészülésnek az alapműve, tankönyve és szöveggyűjteménye egyszerre. Szerkesztője, Jean-François Marmion korunk hőseként kockázatos vállalkozásba fogott, amikor közel harminc harcostársával a hülyék, idióták, ostobák és szemétládák világának titkait igyekezett kifürkészni." (Érdekes figyelni, miben ismerünk magunkra!)

A diagnózis (amelyből világunkra, s benne e problémára ismerünk - innentől idézetek a könyvből): "Az ostobaság olyan, mint egy be nem tartott ígéret, az értelem és a bizalom ígérete, amit az ostoba fajankó, az emberiségnek ez az árulója, rútul elárult. Nem is fogja gyógykezeltetni magát, mert meg van győződve arról, hogy a vakok országában ő az egyetlen félszemű. A lerázhatatlan oktondi nem éri be azzal, hogy terhünkre van, még meg is van magával elégedve. Rendíthetetlen. Be van oltva határozatlanság ellen. Pontosan tudja, mihez van joga. A boldog idióta nem töri sokat a fejét, lyukat beszél az ember hasába. Bármit képzel, arról azt hiszi, hogy márványba vésett igazság, holott minden tudásunk legfeljebb homokba van írva.

Az ostoba mindent jobban tud, mint mi magunk: mit gondoljunk, mit érezzünk, mit csináljunk a két kezünkkel, hogyan szavazzunk. Azt is jobban tudja nálunk, igazából kik vagyunk, és mi tesz jót nekünk. Ha nem vagyunk vele egy véleményen, megvetésével sújt, és legorombít, megsebez a szó konkrét vagy átvitt értelmében, csak mert jót akar nekünk. És ha büntetlenül megteheti, hogy nekünk essen egy magasabb rendű eszmény nevében, esetleg rögvest nekilát, hogy eltakarítsa azt a nagy kupac salakot, ami szerinte földi létünket rejti.

Keserű csalódás, amikor kiderül, hogy ilyenkor kárba veszett fáradság jogos önvédelemre hivatkozni. Mit sem ér, ha megpróbáljuk észre téríteni az efféle tökfejet, rábírni, hogy változtasson álláspontján. Mert ha a magunk feladatának tartjuk, hogy így járjunk el, ha úgy gondoljuk: tudjuk, hogy ő hogyan gondolkodjon, hogyan viselkedjen... az adott esetben úgy, ahogyan mi magunk. És akkor máris mi magunk váltunk tökfejjé. Ráadásul az együgyű fajtából, mert úgy gondoljuk, képesek leszünk megbirkózni ezzel a kihívással. Sőt, mennél inkább próbálunk jó irányban hatni egy tökfejre, annál jobban megerősítjük abbeli boldog meggyőződésében, hogy ő csak egy botcsinálta áldozat, vagyis neki van igaza. Tálcán kínáljuk neki a szentté avatást mint a nonkonformizmus jóakaratú zászlóvivőjének, aki bőven rászolgált a sajnálatra és a csodálatra. Kész ellenálló... Akkor már jobb, ha reszketünk, nehogy utolérjen az átok: ha megpróbálunk tökfejet nemesíteni, akkor nemcsak kudarcot fogunk vele vallani, hanem még meg is erősítjük minden tévhitében, sőt, hasonlatossá válunk hozzá. Ott, ahol korábban csak egy oktondi volt, máris kettő lett belőle. Még erősebbé teszi az ostobaságot, ha küzdünk ellene. Mennél jobban nekitámadunk az emberevőnek, annál többet fog felfalni közülünk."

A mondandója veleje tehát, hogy az ostobákat sem elkerülni, sem megváltoztatni nem tudjuk, kár is a próbálkozásért. Az egyetlen észszerű stratégia megtanulni a lehető legjobban kezelni a helyzeteket. Ehhez ad segítséget ez a tanulmányokból és interjúkból álló kötet. Néhány cím belőle:
 • Az ostoba emberek tudományos vizsgálata
 • A szemét trógerek elmélete
 • A butaságtól a baromságig
 • Kétsebességű gondolkodás (Kahneman a kétféle üzemmódról)
 • Mi az oka annak, hogy néha a nagyon értelmes emberek is elhisznek mindenféle ostobaságot?
 • Az ostobaság nyelvezete
 • A legrosszabb médiamanipuláció? Maga a média, mi más?
 • Az ostoba és gonosz közösségi háló
 • Internet: az intelligencia végnapjai?
 • Ostobaság és posztigazság (legalább ez egyszer az alcímekből is: • Bullshit és posztigazság • A modern ostobaság alapkövei • Hogy én mekkora hülye vagyok! • Ostobaság álruhában
 • Hogyan vegyük fel a harcot a kollektív tévedésekkel szemben?
 • Miért fogyasztunk ostobán?
 • Mihez kezdjünk az idiótákkal?
 • Az a legnagyobb butaság, ha intelligensnek hisszük magunkat
 • Éljünk békében a saját hülyeségeinkkel
 • Az ostobaság a bölcsességhez szükséges alapzaj

SAJTÓSZEMLE

Kossuth Rádió, Jó reggelt, Magyarország!, 2022.08.29.
Interjú György Lászlóval, a Kulturális és Innovációs Minisztérium államtitkárával

hírTV, Híradó 12:00, 2022.08.29.
A jövőnk azon múlik, hogy a magyar leleményességet ne csak a családpolitikában, a tudománypolitikában, hanem az innovációban is tudjuk alkalmazni, mondta Csák János Tihanyban

m1, 2022.08.29.
Interjú György Lászlóval, a Kulturális és Innovációs Minisztérium államtitkárával

444, Videó, 2022.08.30.
Csák János méretes hantázással nyitotta meg a politikai szezont a tihanyi Tranziton

hírTV, Híradó 12:00, 2022.08.30.
A jövőnk azon múlik, hogy a magyar leleményességet ne csak a családpolitikában, a tudománypolitikában, hanem az innovációban is tudjuk alkalmazni, mondta Csák János Tihanyban

dehir.hu, 2022. 08. 31.
Közel kétszázötvenen részesülnek az Új Nemzeti Kiválóság Program ösztöndíjából a Debreceni Egyetemen

haon.hu, 2022. 08. 31.
Közel 250 debreceni tehetség nyert minimum havi százezres ösztöndíjat

demedia.hu, 2022. 08. 31.
ÚNKP-ösztöndíj a tehetségek támogatására

bitport.hu, 2022. 08. 31.
Változások az IVSZ elnökségében - Bitport - Informatika az üzlet nyelvén

hrpwr.hu, 2022. 08. 31.
Új vezetőségi taggal bővült a Startup Hungary

hwsw.hu, 2022. 08. 31.
Öt elnökségi pozícióban cserélt az IVSZ

minuszos.hu, 2022. 08. 31.
Változások az IVSZ-nél ? mínuszos.hu

newtechnology.hu, 2022. 08. 31.
Digitalizálódó vállalatok vezetői az IVSZ elnökségében

Jazzy Rádió, Millásreggeli, 2022.08.31
Interjú Magyari Donáttal, az IVSZ Fejlesztési és EU-forrás Munkacsoport vezetőjével

Tolnai Népújság, 2022.09.01., 2. oldal
Professzorok írták az új tanulmánykötetet

PCWorld, 2022. 09. 01., 84-89. oldal
40 éves a "magyar" népi számítógép

sonline.hu, zaol.hu, szoljon.hu, delmagyar.hu, nool.hu, erdon.ro, kemma.hu, bama.hu, boon.hu, kisalfold.hu, haon.hu, teol.hu, heol.hu, duol.hu, vaol.hu, beol.hu,baon.hu, feol.hu, szon.hu, veol.hu, 2022. 09. 01.
Digitalizálódó vállalatok vezetőit szavazták az IVSZ elnökségébe

magyarnemzet.hu, 2022. 09. 01.
Rekordot döntött az Új Nemzeti Kiválóság Programban megítélt ösztöndíjak száma

webradio.hu, 2022. 09. 01.
KIM: minden eddiginél több hallgató kap ösztöndíjat az Új Nemzeti Kiválóság Programban

demokrata.hu, 2022. 09. 01.
Minden eddiginél több hallgató kap ösztöndíjat az Új Nemzeti Kiválóság Programban -

hirado.hu, 2022. 09. 01.
Minden eddiginél több hallgató kap ösztöndíjat az Új Nemzeti Kiválóság Programban

dehir.hu, 2022. 09. 01.
Idén szeptemberben is lesz Rendhagyó Kutatók Éjszakája az Agórában

kamaraonline.hu, 2022. 09. 01.
Digitalizálódó vállalatok vezetői az IVSZ elnökségében

mmonline.hu, 2022. 09. 01.
Változások az IVSZ elnökségében

startuponline.hu, 2022. 09. 01.
A Startup Hungary vezetősége új taggal bővült, Deliága Ákos személyében |

Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal Hírlevele, 2022. 09. 02., 2022/8
Minden eddiginél több hallgató kap ösztöndíjat az Új Nemzeti Kiválóság Programban

mandiner.hu, 2022. 09. 02.
Elit klubba került Magyarország

radio88.hu, 2022. 09. 02.
Minden eddiginél több hallgató kap ösztöndíjat az Új Nemzeti Kiválóság Programban

fataj.hu, 2022. 09. 02.
Új Nemzeti Kiválóság Program

computerworld.hu, 2022. 09. 02.
A grafén egyik Nobel-díjas felfedezőjének ítélték a Neumann professzori címet 2022-ben

hirek.prim.hu, 2022. 09. 02.
A grafén egyik Nobel-díjas felfedezőjének ítélték a Neumann professzori címet 2022-ben

gyorplusz.hu, 2022. 09. 02.
Európai egyetemeken kutathatnak a győri campus oktatói és PhD-hallgatói

kisalfold.hu, 2022. 09. 02.
Új pályázat: európai egyetemeken kutathatnak a Széchenyi István Egyetem oktatói és PhD-hallgatói

novekedes.hu, 2022. 09. 02.
Nobel-díjas tudóssal nyitották meg meg a BME tanévét

webradio.hu, 2022. 09. 02.
Helyettes államtitkár: az innovációba való befektetés létkérdés

hir.ma, 2022. 09. 02.
Helyettes államtitkár: az innovációba való befektetés létkérdés

hirado.hu, 2022. 09. 02.
Helyettes államtitkár: Az innovációba való befektetés létkérdés

demokrata.hu, 2022. 09. 02.
Hankó Balázs: Az innovációba való befektetés létkérdés

magyarhirlap.hu, 2022. 09. 02.
Hankó Balázs: Az innovációba való befektetés létkérdés

gondola.hu, 2022. 09. 02.
Az innovációba való befektetés létkérdés

sarvarradio.hu, 2022. 09. 02.
Az innovációba való befektetés létkérdés

ma.hu, 2022. 09. 02.
Helyettes államtitkár: az innovációba való befektetés létkérdés

Kossuth Rádió, Hírek 6:30, 2022. 09. 02
A most kezdődő tanévben minden eddiginél többen, csaknem 2200-an kapnak támogatást az Új Nemzeti Kiválóság Programban

Kossuth Rádió, Jó reggelt, Magyarország!, 2022. 09. 02.
Összeállítás: Rendkívül eredményesen szerepeltek a magyar diákok a Budapesten megrendezett Nemzetközi Kémiai Tornán

Petőfi Rádió!, 2022. 09. 02.
A most kezdődő tanévben minden eddiginél többen, csaknem 2200-an kapnak támogatást az Új Nemzeti Kiválóság Programban

M5, 2022. 09. 02.
Minden eddiginél több hallgató kaphat ösztöndíjat az új Nemzeti Kiválóság Programban

pannonnovum.hu, 2022. 09. 03.
Új Nemzeti Kiválóság Program 2022/2023. tanévi pályázatok - támogatott intézmények

Rádió1, 2022. 09. 03.
Minden eddiginél többen kapnak ösztöndíjat az új Nemzeti Kiválóság Programban

hirek.prim.hu, 2022. 09. 04.
Új pályázat: európai egyetemeken kutathatnak a Széchenyi István Egyetem oktatói és PhD-hallgatói

radio88.hu, 2022. 09. 04.
Szeptember 30-ig várják a pályázatokat a Dél-Alföldi Innovációs Díjra

minuszos.hu, 2022. 09. 05.
IVSZ közgyűlés: jók vagyunk

szoljon.hu, boon.hu, heol.hu, baon.hu, feol.hu, nool.hu, duol.hu, veol.hu, haon.hu, erdon.ro, vaol.hu, sonline.hu, zaol.hu, teol.hu, bama.hu, delmagyar.hu, kisalfold.hu, beol.hu, kemma.hu, szon.hu, 2022. 09. 05.
A grafén Nobel-díjas felfedezője kapta a Neumann professzori címet

vg.hu, 2022. 09. 05.
Startup cégek támogatására hoztak létre másfélmilliárdos tőkealapot az Óbudai Egyetemen

magyarnemzet.hu, 2022. 09. 05.
1,5 milliárd forinttal induló befektetőcéget hoz létre az Óbudai Egyetem és a Széchenyi Alapok

magyarnemzet.hu, 2022. 09. 05.
Másfél milliárd forinttal induló befektetőcéget hoz létre az Óbudai Egyetem és a Széchenyi Alapok

figyelo.hu, 2022. 09. 05.
Befektetőcéget hoz létre az Óbudai Egyetem és a Széchenyi Alapok

gondola.hu, 2022. 09. 05.
1,5 milliárd forinttal induló befektetőcéget hoz létre az Óbudai Egyetem és a Széchenyi Alapok

portfolio.hu, 2022. 09. 05.
1,5 milliárd forinttal indul útnak az új, startupokat segítő befektetőcég

KarcFM, Hangoló, 2022. 09. 05.
Összeállítás: Csák János szerint a jövő azon múlik, hogy a magyar leleményességet az innovációban és a gazdaságban is tudjuk alkalmazni

InfoRádió, 2022. 09. 05.
1,5 milliárd forintos egyetemi kockázati tőketársaságot hoz létre az Óbudai Egyetem és a Széchenyi Alapok

Új Köznevelés, 2022/7, 2022. 09. 05.
A fiatalok mellett a pedagógusok és iskolák tevékenységét is díjazzák
"...Csák János miniszter átadta a 31. Országos Ifjúsági Tudományos és Innovációs Tehetségkutató Verseny díjait..."

dehir.hu, 2022. 09. 06.
Elérhető tudomány: debreceni kutatók részvételével készítenek felmérést

demedia.hu, 2022. 09. 06.
Elérhető tudomány

haon.hu, 2022. 09. 06.
A tudományos információk elérhetőségét mérik fel az egyetemen

pestisracok.hu, 2022. 09. 06.
1,5 milliárd forintos egyetemi kockázati tőketársaságot hoz létre az Óbudai Egyetem és a Széchenyi Alapok

innoteka.hu, 2022. 09. 07.
Védd a szellemi tulajdonodat - akár ingyenesen!

innoteka.hu, 2022. 09. 07.
Összehangolódó agyi idegsejtek

techmonitor.hu, 2022. 09. 07.
Újra élőben az ifjú tudósok Európa-bajnoksága
"...Három év után újra élőben fogják összemérni a tudásukat 35 ország tehetséges fiataljai a 33. EU Fiatal Tudósok Versenyén (eucysleiden2022.eu). Mindenhol helyi országos versenyeken dől el, ki juthat ebbe a nagyszerű döntőbe, idén 65000 fiatal közül több lépcsőben választották ki azt a 132 tanulót, akik szeptember 13-18. között a hollandiai Leidenben fog versenyezni több ezer eurós díjakért. A versenyen természetesen - mint minden évben, több mint három évtizede - Magyarország is ott lesz, a magyar válogatott a hazai Országos Ifjúsági Tudományos és Innovációs Verseny első helyezettjei..."

hírextra.hu, 2022. 09. 07.
Újra élőben az ifjú tudósok Európa-bajnoksága

zetapress.hu, 2022. 09. 07.
Kis tudósok Leidenben

innoteka.hu, 2022. 09. 07.
Újra élőben az ifjú tudósok Európa-bajnoksága

webradio.hu, 2022. 09. 07.
Magyar fiatalok is részt vesznek az EU Fiatal Tudósok Versenyén

szeged365.hu, 2022. 09. 07.
A szegedi Radnóti Miklós Gimnázium két diákja is megméretteti magát a 33. EU Fiatal Tudósok Versenyén

medicalonline.hu, 2022. 09. 07.
Elérhető tudomány

kultura.hu, 2022. 09. 07.
Freund Tamás: "A tudós nem egy szemüveges, tornából felmentett alak" - podcast - kultúra.hu

pannonnovum.hu, 2022. 09. 07.
Womentoring program

pannonnovum.hu, 2022. 09. 08.
Miniszter, comedy hacker, topmenedzser és MI-szakértő az idei IVSZ MENTA színpadán

gondola.hu, 2022. 09. 09.
Újra élőben az ifjú tudósok Európa-bajnoksága

magyarnemzet.hu, 2022. 09. 09.
Vonzó környezetet kell teremteni a világszínvonalú kutatásoknak

index.hu, 2022. 09. 09.
Újabb hárommilliárd forintos támogatást kapnak a természettudományi kutatások

magyarhirlap.hu, 2022. 09. 09.
Újabb 3 milliárd forinttal támogat világszínvonalú kutatásokat az Élvonal program

webradio.hu, 2022. 09. 09.
KIM: 10 kutatás részesül mintegy 3 milliárd forintos támogatásban az Élvonal programban

hirado.hu, 2022. 09. 09.
Élvonal program: tíz kutatás részesül mintegy hárommilliárd forintos támogatásban

demokrata.hu, 2022. 09. 09.
Újabb 3 milliárd forinttal támogat kutatásokat az Élvonal program

ma.hu, 2022. 09. 09.
KIM: 10 kutatás részesül mintegy 3 milliárd forintos támogatásban az Élvonal programban

duol.hu, szoljon.hu, boon.hu, heol.hu, baon.hu, feol.hu, nool.hu, veol.hu, haon.hu, erdon.ro, vaol.hu, sonline.hu, zaol.hu, teol.hu, bama.hu, delmagyar.hu, kisalfold.hu, beol.hu, kemma.hu, szon.hu, 2022. 09. 09.
Miniszter, comedy hacker, topmenedzser és MI-szakértő

erdon.ro, 2022. 09. 09.
Hozzák vissza a kutatókat!

hrportal.hu, 2022. 09. 09.
Meghirdették a HTE Fekete László-díjat

uzletihirszerzes.hu, 2022. 09. 09.
Üzleti hírszerzés - Idén is pályázhatnak az innovátorok

esemenymenedzser.hu, 2022. 09. 09.
Idén is pályázhatnak az innovátorok

digitalhungary.hu, 2022. 09. 09.
Idén is pályázhatnak az innovátorok

hirek.prim.hu, 2022. 09. 09.
Idén is pályázhatnak az innovátorok

innoteka.hu, 2022. 09. 09.
Gábor Dénes-díj 2022 felterjesztési felhívás

orientpress.hu, 2022. 09. 10.
Újabb 3 milliárd forinttal támogat világszínvonalú kutatásokat az Élvonal program

innoportal.hu, 2022. 09. 10.
Magyar fiatalok is részt vesznek az EU Fiatal Tudósok Versenyén

weborvos.hu, 2022. 09. 10.
10 kutatás részesül támogatásban az Élvonal programban

profitline.hu, 2022. 09. 10.
10 kutatás kap támogatást az Élvonal programban

computerworld.hu, 2022. 09. 10.
Új tisztségviselők az IVSZ vezetésében

atv.hu, 2022. 09. 11.
A számítástechnika úttörője: Kemény János György, aki Einstein tanársegédje volt

computerworld.hu, 2022. 09. 11.
Miniszter, comedy hacker, topmenedzser és MI-szakértő az idei IVSZ MENTA színpadán

pharmaonline.hu, 2022. 09. 12.
A molekuláris biológia területe is támogatást nyert az Élvonal programban

technokrata.hu, 2022. 09. 12.
Idén is pályázhatnak az innovátorok

agrotrend.hu, 2022. 09. 12.
EIT FOOD versenyfinanszírozási felhívás

gyartastrend.hu, 2022. 09. 12.
GyártásTrend - ELKH: 46 millió eurós sugárvédelmi kutatási partnerségi program indul

itcafe.hu, 2022. 09. 12.
Pályázat innovátoroknak - IT café Mérleg hír

muszaki-magazin.hu, 2022. 09. 12.
Átadták a Bosch Budapest Innovációs Kampuszt - Műszaki Magazin

portfolio.hu, 2022. 09. 12.
Jön az IVSZ MENTA, az év váratlan fejleményei lesznek a fókuszban

weborvos.hu, 2022. 09. 12.
Már gyűjtik az ajánlásokat az idei Gábor Dénes-díjra

zaol.hu, 2022. 09. 12.
Letették a Bosch Kutató-Fejlesztő és Teszt Kampusz alapkövét Zalaegerszegen

Kossuth Rádió, 2022. 09. 12.
Interjú Szabó Gáborral az ELI-ALPS Research Institute igazgatójával
"...Talán azt mondhatnám, hogy a Innovációs Szövetség elnökségéhez az az út vezetett, hogy előtte én kutatás-fejlesztési helyettes államtitkár voltam 2000 és 2002 között két és fél évig, és akkor hivatalból együtt dolgoztunk az innovációs szövetséggel, majd pedig, amikor visszatértem az egyetemre dolgozni, akkor a szövetségből az időközben barátaimmá vált vezetőség megkeresett, és először alelnök, aztán később, 2007 óta elnöke vagyok a szövetségnek, és nagy lendülettel szeretném támogatni azt a munkát, amit az Innovációs Szövetség végez, mert valamilyen szempontból én úgy gondolom, hogy összeköti azokat a dolgokat, amikkel egyébként foglalkoztam, hiszen az ember természettudományokat tanít egy egyetemen, aztán kutatásokat végez, aztán először alap, később esetleg alkalmazott kutatásokat végez, akkor már egy csomó minden alkatrészt elkezdett összerakni az innovációhoz..."

Kossuth Rádió, Krónika 17:30, 2022. 09. 12.
Mérnöki központot hoz létre a Bosch csoport Zalaegerszegen

Kossuth Rádió, 2022. 09. 12.
Letették a magyarországi Bosch csoport új központjának alapkövét Zalaegerszegen

Duna TV, 2022. 09. 12.
Mérnöki központot hoz létre a Bosch csoport Zalaegerszegen, jelentette ki Szijjártó Péter

m1, 2022. 09. 12.
Mérnöki központot hoz létre a Bosch csoport Zalaegerszegen, jelentette be Szijjártó Péter

magyarhirlap.hu, 2022. 09. 13.
Kulturális és Innovációs Minisztérium: Megszületett az idei OTKA-
döntés
"...Újabb 12,7 milliárd forintot kapnak alapkutatási projektek..."

webradio.hu, 2022. 09. 13.
OTKA-pályázat: 12,7 milliárd forintot kapnak alapkutatási projektek

vg.hu, 2022. 09. 13.
Több száz kutatóhoz jut el közel 13 milliárd forint támogatás

demokrata.hu, 2022. 09. 13.
OTKA-pályázat: 12,7 milliárd forintot kapnak alapkutatási projektek

profitline.hu, 2022. 09. 13.
Több mint 350 kutató és kutatócsoport nyert támogatást

profitline.hu, 2022. 09. 13.
Támogatják a magyar energetikai fejlesztéseket

mediapiac.com, 2022. 09. 13.
Keresik az idei év infokommunikációs innovátorát

tv2, Mokka, 2022. 09. 13.
Interjú György Lászlóval, a Kulturális és Innovációs Minisztérium államtitkárával

medicalonline.hu, 2022. 09. 14.
OTKA: 12,7 milliárd forintot kapnak alapkutatási projektek

Heves Megyei Hírlap, 2022. 09. 14., 2. oldal
Nemzeti kiválóság ösztöndíjasok

demedia.hu, 2022. 09. 14.
OTKA-nyertesek a DE-n

duol.hu, 2022. 09. 14.
Hungarian Startup University Program a Dunaújvárosi Egyetemen

u-szeged.hu, 2022. 09. 14.
A második leginkább támogatott intézmény az SZTE a kiválóságok ösztönzésében

computerworld.hu, 2022. 09. 14.
A világot nemsokára kvantumszemüvegen keresztül nézhetjük

innoportal.hu, 2022. 09. 14.
Átadták a Bosch Budapest Innovációs Kampuszt

makronom.mandiner.hu, 2022. 09. 14.
Kezdenek elhullani a gyengébb fintechek

muszaki-magazin.hu, 2022. 09. 14.
Gábor Dénes-díj 2022 Felterjesztési felhívás - műszaki-magazin.hu

pannonnovum.hu, 2022. 09. 14.
A környezetvédelmi fenntarthatóság irányába is elindultak a családi cégek

Jazzy Rádió - Millásreggeli, 2022. 09. 14.
Interjú Pomázi Gyulával, a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala elnökével

Veszprémi 7 nap, 2022. 09. 15.,1-2. oldal
Tudományos-szellemi központtá váltak
"...Megalakulásának ötvenedik évfordulóját ünnepelte a Magyar Tudományos Akadémia Veszprémi Akadémiai Bizottsága..."

hirado.hu, 2022. 09. 15.
Motorkerékpárral a C-vitamin körül: egy véletlen hozta a Nobel-díjas felfedezést Szent-Györgyi Albertnek

digitalhungary.hu, 2022. 09. 15.
A digitalizáció 21 milliárd euróval növelheti a magyar GDP-t 2030-ig

origo.hu, 2022. 09. 15.
Hatalmas összeget tehet hozzá a gazdasági növekedéshez a digitális gazdaság

portfolio.hu, 2022. 09. 15.
Brutális növekedést hozhat a digitalizáció a magyar gazdaságnak

profitline.hu, 2022. 09. 15.
McKinsey: A digitalizáció 21 milliárd euróval növelheti a magyar GDP-t 2030-ig

portfolio.hu, 2022. 09. 15.
Kezd elfogyni a fintech szektor pénze, hatalmas felvásárlási hullám jöhet

vehir.hu, 2022. 09. 15.
Megvalósult a növénytudományi K+F infrastruktúra fejlesztési projekt a MATE keszthelyi Georgikon kampuszán

Jazzy Rádió, Millásreggeli, 2022. 09. 15.
Interjú Tajthy Krisztinával az Informatikai, Távközlési és Elektronikai Vállalkozások Szövetségének főtitkárával

magyarnemzet.hu, 2022. 09. 16.
"Minden társadalom jövője azon múlik, hogy a legokosabb fiataljaik mit hoznak létre"

Kisalföld, 2022. 09. 17., 5. oldal
Együtt a fenntarthatóságról
Ökopiknik: kerekasztal-beszélgetések klímavédelemről, energiabiztonságról, zöldprojektekről

Magyar Nemzet, 2022. 09. 18., 6. oldal
Az MCC tehetségeink zászlóvivője

autopro.hu, 2022. 09. 18.
Saját versenyeken bizonyítanának a győri drónépítők

computerworld.hu, 2022. 09. 17.
A digitális gazdaság fejlesztése 21 milliárd euróval növelheti a magyar GDP-t 2030-ig

penzcentrum.hu, 2022. 09. 17.
Sokat hozhat a konyhára: a GDP-t is felpörgetné a digitális kereskedelem gyorsítása

Kossuth Rádió, Krónika 12:00, 2022. 09. 17.
Nemzetközi űrbiztonsági programot koordinál az Eötvös Loránd Tudományegyetem január elsejétől

dehir.hu, 2022. 09. 16.
Nobel-díjas kutató méltatta a Debreceni Egyetemet - videóval

demedia.hu, 2022. 09. 16.
Nobel-díjas kutató méltatta a Debreceni Egyetemet

haon.hu, 2022. 09. 16.
Nobel-díjas kutató méltatta a Debreceni Egyetemet

fidelio.hu, 2022. 09. 16.
Nem vagyok robot - kiállítás a digitális világ mindennapi hatásairól

hetedhethatar.hu, 2022. 09. 18.
Nem vagyok robot. A szingularitás határain.

haon.hu, 2022. 09. 16.
Közzétették a Gábor Dénes-díj 2022 felterjesztési felhívását

hirek.prim.hu, 2022. 09. 16.
IT Fitneszteszt - október végéig tart a V4-országok digitális készségeinek felmérése

hvg.hu, 2022. 09. 16.
Tim Höttges: "Költőkre, gondolkodókra és digitalizálókra van szükség"

magyarhirlap.hu, 2022. 09. 16.
Palkovics László: A járműgyártás meghatározó tényező

hirado.hu, 2022. 09. 16.
Államtitkár: Az egészséges, élhető környezet biztosítása és a fenntartható gazdasági fejlődés megvalósítása kiemelt feladat

magyarhirlap.hu, 2022. 09. 16.
Az egészséges, élhető környezet biztosítása kiemelt feladat

ng.24.hu, 2022. 09. 16.
A C-vitamin Nobel-díjas felfedezője

novekedes.hu, 2022. 09. 16.
Az innováció nemcsak pénz kérdése

webradio.hu, 2022. 09. 16.
Csák János: a gondoskodás, az egyensúly és a biztonság szerepel a polgári kormányok döntéseinek fókuszában

magyarhirlap.hu, 2022. 09. 16.
A gondoskodás, az egyensúly és a biztonság szerepel a polgári kormányok döntéseinek fókuszában

hirado.hu, 2022. 09. 16.
Csák János: A gondoskodás, az egyensúly és a biztonság szerepel a polgári kormányok döntéseinek fókuszában

hvg.hu, 2022. 09. 16.
Csák János: A Fidesz-kormányok döntéseinek 95 százaléka a négy örök emberi jót szolgálja -

klubradio.hu, 2022. 09. 16.
Csák János: A Fidesz-kormányok döntéseinek 95 százaléka a tértől és időtől független emberi jót szolgálja

szeretlekmagyarorszag.hu, 2022. 09. 16.
Csák János: A polgári kormányok döntéseinek 95 százaléka a tértől és időtől független emberi jót szolgálja

pestisracok.hu, 2022. 09. 16.
Csák János: Kötődés, gondoskodás, egyensúly, béke és biztonság a Fidesz-kormányok fő szempontjai
Szerkesztő: Pazsák Zsófia, Design: Visualia Stúdió, Felelős kiadó: Dr. Szabó Gábor. A Hírlevél minden páros hét keddi napján jelenik meg, és aznap internetes portálunkon is olvasható.
Hírlevélszerkesztőség: 1116 Budapest, Fehérvári út 108-112.
tel.: (06 1) 430 3330, e-levél: innovacio@innovacio.hu
A Hírlevélre a www.innovacio.hu c. portálon lehet regisztrálni.