XXXII. évf. | 2022. augusztus 30. |15. szám

Hírek
Magyar Innovációs Szövetség
MAFITUD
Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala
Eötvös Loránd Kutatási Hálózat
Várható események
Pályázati felhívások
Szakirodalomfigyelő
SajtószemleHÍREK | MAGYAR INNOVÁCIÓS SZÖVETSÉG

Felhívjuk kedves Olvasóink figyelmét, hogy a Magyar Innovációs Szövetség Hírlevele a nyári időszakban ritkábban jelenik meg.

A következő megjelenés időpontja 2022. szeptember 20.

HÍREK | MAFITUD


Magyar fiatal a 63. London International Youth Science Forumon (LIYSF)

2022. július 27. és augusztus 10. között került megrendezésre immár 63. alkalommal a London International Youth Science Forum (LIYSF). Magyarországot a Magyar Innovációs Szövetség delegáltjaként Joób Zalán képviselte, aki a 2021/22-es tanévben fejezte be a tanulmányait a Soproni Széchenyi István Gimnáziumban és szeptembertől a BME-VIK mérnökinformatikus hallgatója lesz. A fórumon való részvételt a MATEHETSZ támogatta.
A fórum idei mottója a "Science for society" volt. A témához hűen a világ 64 országából résztvevő diákok megoszthatták egymással saját kutatási témájukat és a világnézetüket és az adott témákban elismert szakértők előadásait hallgathatták meg. Előadók közt jelen volt Professor James Rothman, Nobel díjas kutató, Professor Ian Chapman, a United Kingdom Atomic Energy Authority vezérigazgatója és Steve McKechnie, aki az Arup építőipari vállalat építőmérnöki ágának igazítója. Az előadásokon túl lehetőség nyílt úttörő tudományos intézmények látogatására az Egyesült Királyságban, például a National Health Laboratories (NHL), az Airbus bristoli telephelye, és a Cullham Center for Fusion Energy intézménye.

A programsorozat részeként a résztvevőknek lehetősége volt London és Oxford nevezetességeit megismerni, kulturális rendezvényeken részt venni. A fórum részvevői megértették, hogy a tudomány határok nélküli és hogy a tartós emberi és szakmai kapcsolatok elengedhetetlenek a sikeres tudományos munkához.

HÍREK | Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala

Találkozások terei - októberben újra Budapest Design Week

Idén tizenkilencedik alkalommal rendezi meg Magyarország legnagyobb designeseményét, a Budapest Design Weeket a Magyar Formatervezési Tanács. A szakma szereplőit és a nagyközönséget 2022. október 7-16. között a Találkozások terei - építészet és design témájára reflektáló kiállítások, konferencia-beszélgetések, tárlatvezetések, stúdiólátogatások, építészeti séták várják Budapesten és több vidéki nagyvárosban. A rendezvénysorozat központi helyszíne a Néprajzi Múzeum új épülete, finanszírozója pedig a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala.

A hagyományoknak megfelelően a BDW nyitóestjén (október 6-án) adják át a Magyar Formatervezési Díjat és a Design Management Díjat is. A díjazottakat és a kiemelt pályaműveket bemutató kiállítás a központi kiállítással párhuzamosan a Néprajzi Múzeumban lesz látogatható.

A programokról, a résztvevőkről és a fesztivállal kapcsolatos legfrissebb hírekről a következő weboldalon lehet tájékozódni.

HÍREK | Eötvös Loránd Kutatási Hálózat

A 2022-ben támogatást nyert tizennégy Nemzeti Laboratórium közül tíz az ELKH kutatóhelyei vezetésével, illetve közreműködésével valósul meg

A Magyarország Helyreállítási és Ellenállóképességi Tervén belül meghirdetett "Nemzeti Laboratóriumok létrehozása, komplex fejlesztése" című (RRF-2.3.1-2021) pályázat keretében létrejövő nyolc új, illetve hat további támogatást nyert Nemzeti Laboratórium közül négynek ELKH-s kutatóhely a szakmai vezetője, további hat projektben több ELKH-s kutatóhely is részt vesz konzorciumi tagként. Az ELKH részvételével megvalósuló Nemzeti Laboratóriumok rendelkezésére álló, több év alatt felhasználható támogatási keret összesen mintegy 60 milliárd forint.

További információ a következő linken olvasható.

Tizenegy ELKH-s kutató vehetett át állami kitüntetést az idei augusztus 20-ai nemzeti ünnep
alkalmából

Összesen tizenegy ELKH-s kutató részesült állami kitüntetésben az idei augusztus 20-ai nemzeti ünnep alkalmából. A Pesti Vigadóban 2022. augusztus 19-én tartott ünnepségen Csák János, kultúráért és innovációért felelős miniszter négy kutatónak a Magyar Érdemrend középkeresztje polgári tagozata, öt kutatónak a Magyar Érdemrend tisztikeresztje polgári tagozata, két kutatónak a Magyar Érdemrend lovagkeresztje polgári tagozata kitüntetést adta át.

További információ a következő linken olvasható.

Várható események

Womentoring program

A Womentoring programot azoknak a kismamáknak és anyukának ajánljuk, akiknek gyermeke még nem töltötte be 18. életévét, és van ötletük, amiből vállalkozást szeretnének indítani, de nem tudják, hogyan, vagy van már kezdő vállalkozásuk, amit fejleszteni szeretnének.

Mit kapnak a hallgatók a program során?
Szakmai workshopokat a következő témákban:
 • cégépítési ismeretek
 • piackutatáshoz és -elemzéshez szükséges ismeretek
 • befektetők megnyeréséhez szükséges tudás
 • pénzügyi tervezés
 • üzletfejlesztés
 • sales és marketing folyamatok
 • kulcsmentort, aki személyre szabottan figyeli fejlődésüket
 • közösséget, amely hosszú távon támogatja őket
 • ösztöndíjat
 • gyermekfelügyeletet a képzési alkalmak idejére
Jelentkezési határidő: 2022. 09. 19.

További információ és jelentkezés a következő honlapon található.

Knowledge To Money Clubnap

A Knowledge 2 Money Club (K2M Club) vállalkozásfejlesztési és networking konferenciát tart 2022. szeptember 6-án. A K2M Club egy olyan non-profit kezdeményezés, melyet rendszeresen, negyedévente rendeznek budapesti helyszíneken, hogy hozzásegítsék a hazai vállalkozásokat a nemzetközi piacralépéshez és forrásbevonáshoz szükséges tudás megszerzéséhez és alkalmazásához.

A rendezvényen való részvétel díjmentes, azonban előzetes regisztrációhoz kötött. A rendezvényen való részvételi szándékot az esemény honlapján található űrlap kitöltésével kell jelezni 2022. szeptember 6. reggel 7 óráig.

További információk: Dervalics Ákos (mobil: +3630-378-4396)

Pályázati felhívások

Kárpát-medencei Tehetségkutató Alapítvány tehetség támogató program

A Kárpát-medencei Tehetségkutató Alapítvány tehetségeket támogató programja első lépéseként várja olyan, Kárpát-medencei, kiemelkedő tehetségű, 14 és 30 év közötti, nappali tagozatos képzésben résztvevő fiatalok jelentkezését, akik:
 • kimagasló tanulmányi eredménnyel rendelkeznek,
 • országos, illetve nemzetközi tanulmányi, művészeti és sportversenyeken dobogós
 • helyezést értek el,
 • kutatási eredményeiket publikálták,
 • motiváltak, szorgalmasak, kitartóak, elkötelezettek céljaik megvalósításában,
 • bár nem vettek részt, illetve nem szereztek dobogós helyet tanulmányi versenyeken, de
 • úgy érzik, kiemelkedően tehetségesek.
Az Alapítvány által kiválasztott fiatal tehetségek egyénre szabott támogatásban részesülnek. Ennek során minden diák azt kapja, amire leginkább szüksége van a tehetsége kibontakoztatásához, mely minden esetben tartalmaz mentori támogatást.
További információ az erdeklodes@kmta.hu e-mail címen, jelentkezni pedig a következő weboldalon, a regisztráció menüpontban lehet.

"Felsőoktatási Kutatói Ösztöndíj" pályázata

Kárpát-medencei Tehetségkutató Alapítvány "Felsőoktatási Kutatói Ösztöndíj" pályázatot hirdet alapképzésben vagy mesterképzésben részt vevő hallgatók részére, melynek célja, hogy támogassa a hazai kutatói és a tudományos pályán való elindulást, majd pályán tartást, valamint a nemzetközi szinten is kiváló tapasztalt kutatók és alkotók kutatómunkáját. A program minden tudomány területet figyelembe véve kívánja elősegíteni a tudományos kutatást és az innovációt.

A pályázat útján támogatás nyerhető el ösztöndíj formájában, amelynek a pályázó pályázatában megjelölt bankszámlára történő folyósításáról a KMTA gondoskodik. Az ösztöndíj összege: 400 000 Ft /fő. 3,5 hónapra, mely összeg a program végén kerül kifizetésre a feltételek teljesülése esetén.

Az ösztöndíjpályázatra bármely tudományterületet érintő pályázat benyújtható, ami innovációkhoz köthető és előnyt jelent, ha a pályázó az alábbi témák egyikét műveli és ezen a területen már releváns tapasztalattal rendelkezik: - gépjárművek dinamikája, - intelligens rendszerek és azok szabályozása, - orvostudomány, - precíziós állattenyésztés.

A pályázatra azok az alábbi feltételeknek maradéktalanul megfelelő, bármely tudományterületen kiemelkedő teljesítményt nyújtó, 30. életévüket még be nem töltött nappali tagozatos hallgatók pályázhatnak, akik:
-az ösztöndíjas jogviszony létesítésekor igazolni tudják teljes idejű alapképzésben vagy mesterképzésben képzésben fennálló (nappali tagozatos) aktív hallgatói jogviszonyukat,
-vállalják, hogy az ösztöndíjas időszakban - témavezető, mentor felügyeletével, a Kárpát-medencei Tehetségkutató Alapítvány keretében kutatási tevékenységet végeznek, valamint az ösztöndíjas időszak alatt az Alapítvány és a felsőoktatási intézmény számára a tudományos kutatási, fejlesztési munkájuk eredményeit hozzáférhetővé teszik,
-vállalják, hogy a KMTA rendezvényein részt vesznek (előre egyeztetett időpontban),
- vállalják, hogy az ösztöndíjas időszak alatt minimum 3 magyar és 3 idegennyelvű nyomtatott szakirodalmat feldolgoznak és azokból szakirodalmi összefoglaló tanulmányt készítenek;
-vállalják, hogy saját néven magyarországi bankszámlát vezetnek, melyet a szerződéskötésre szükséges benyújtani;
-vállalják, hogy a kutatásról minimum 30 oldal, illetve minimum 93.300 karakter (lábjegyzet, tartalom, felhasznált irodalom, hivatkozás stb. nélkül) kutatási beszámolót adnak le a KMTA által előírt formai követelményeknek megfelelően, melyet a mentor is elfogad,
-vállalják, hogy a kutatás eredményét publikációjukat közlésre elfogadják,
-vállalják, hogy az Alapítvány innovációs programjában 2023.12.31-ig részt vesznek, több napos képzéseken, innovációs csoportokban és esetleg startup vállalkozásokban (melyben a tagok a KMTA támogatottjaik).

A pályázat tartalma:
-iskolai tanulói jogviszony igazolás
-kutatási terv (a kutatási tervnek tartalmaznia kell a kutatási témát, a kutatás célját, kutatási témával kapcsolatos általános problémafelvetést és a témaválasztás személyes motivációját.) A kutatási tervet a mentornak ellen kell jegyeznie és írásban nyilatkoznia, hogy végig részt vesz mentorként a kutatásban. A kutatási tervet a mentornak ellen kell jegyeznie.
-a pályázathoz csatolni kell egy tanár vagy mentor által írt ajánló levelet.
-szakmai önéltrajz- bemutatkozás- amiben a jelentkező bemutatja eddigi eredményeit
-végzős diákok nyilatkozzanak arról, mely intézményekbe és milyen szakokra adták be a továbbtanulási jelentkezésüket

A pályázat beadásának határideje: 2022. szeptember 10. 16:00 (16 óra)

Jelentkezés módja: E-mail írása a palyazat@kmta.hu címre, a tárgy mezőbe írják be: "jelentkezés Felsőoktatási Kutatói Ösztöndíjra" ide kérjük elküldeni a tanulmányi és egyéb igazolások digitális változatát (melyeket majd eredetiben az esetleges szerződéskötéskor kell benyújtani), továbbá regisztráció és a részletes adatlap kitöltése a https://kmta.hu/kerdoiv/regisztracio.phpoldalon. A pályázatot egy fileban pdf formában kell benyújtani. Idegennyelvű jogviszony igazolást le kell fordítani magyar nyelvre. A pályázat benyújtásával egyidejűleg a https://kmta.hu/ oldalon a regisztrációt követően a belső adatlapot le kell zárni. A file neve a jelentkező neve (X.Y. jelentkezés Felsőoktatási Kutatói Ösztöndíjra) legyen. Azokkal a pályázókkal, akiket a bíráló testület támogatásra javasol, személyesen interjút készítünk, melyre 2022. szeptemberben kerül sor. A nyerteseket szeptemberben értesítjük.

SZAKIRODALOMFIGYELŐ


Randy Bean: Fail Fast, Learn Faster: Lessons in Data-Driven Leadership in an Age of Disruption, Big Data, and AI - Wiley, 2021

Dr. Osman Péter ismertetése

"Bukj gyorsan, tanulj gyorsabban - Leckék az adatvezérelt vezetéshez a szétesés, a Big Data és a mesterséges intelligencia (MI) korában" - szól a cím, a szétesés nyilvánvalóan a felforgató innovációkra utal.
"Rengeteg próbálkozás. Rengeteg kudarc. Mit sem számít. Próbáld ismét. Bukj ismét. Bukjál jobban." idézi Bean bevezetője Samuel Beckettet, és ez jó alapelv. (Kiemelések tőlem) Ha ismerve a kudarc eshetőségét meg sem próbáljuk, máris vesztettünk.

Mondandója így összegezhető: A siker elérésében a tévutak - a nyilvánvalóak kivételével - nem zárhatók ki eleve, erre csak a kudarcokból való tanulás szolgálhat. Ehhez sokak sok tapasztalatából és abból szerzett tudásából kimunkált gondolkodásmód és módszer kell. A versenytársakat megelőzni és azzal gazdasági sikert elérni pedig csak ilyen előrejutással lehet: ha náluk ügyesebben, okosabban kezeljük a bukásokat és hasznosítjuk azok tapasztalatait. Ehhez kínál segítséget a könyv.

Stratégiai alapvetése: "Az adatvezérelt vezetés szervezeti változtatást igényel a szemléletben, a gondolkodásban, és a megközelítési módokban. Már a Big Data ama korában vagyunk, ahol döntő jelentőségű üzleti és tudományos eredményeket kell elérni a felhasználásával (kevesebb nem elég - OP). A versenyképességhez az adatvezérelt világban a szervezeteknek haladniuk kell az alkalmazkodással, adat-stratégiáik és elvárásaik menedzselésével. Azok lesznek a győztesek, amelyek megragadják a kezdeményezést, távlatban gondolkodnak, kitartóak az erőfeszítéseikben és tanulnak a tapasztalataikból."

Figyelmeztetése: "Ahogy a cégek elindulnak az adatkezelés új útján, eleinte kicsik a győzelmek. Hagyjuk, hogy a közelítések eredményei növekedjenek és terjedjenek. Ez egy folyamat, a tökéletesség elérhetetlen, az utazás mindig halad tovább."

A Wiley ajánlójából: "E könyvben Bean, a Fortune 1000 stratégiai tanácsadója, elismert szerző és hírneves véleményvezér mondja el a Big Data felemelkedése és üzleti hatása történetét, a felforgató erejét, és az adatvezérelt MI jövőjét. Tárgyalja:
 • A Big Data felemelkedését, s hogy a cégeknek a túléléshez miért nélkülözhetetlen, hogy adatvezéreltté váljanak
 • Az adatvezéreltté válás miért kényszeríti a cégeket, hogy átformálják gondolkodásukat az üzleti tevékenységükről
 • Az adat státuszát a mai cégvilágban, s a legfőbb kihívásokat
 • Miért kell a cégeknek valódi adat-kultúrát kialakítaniuk, ha változni akarnak
 • Bemutat az adatvezérelt vezetés példáiul szolgáló cégeket, s hogy mit tanulhatunk tőlük
 • Miért kell a cégeknek mindenképp megtanulniuk a 'gyors bukást, gyorsabb tanulást', hogy versenyképesek legyenek az eljövendő években
 • Hogyan hozták létre új vállalati szakmaként a Chief Data Officer szerepét.
A könyv alapvető olvasnivaló, amely sürgős üzenetet közvetít a jelen és a jövő üzleti vezetőinek."

A szerző bevezetőjéből: "Könyvem célja segíteni a jelen és a jövő vezetőit és gyakorló szakembereit, hogy tanuljanak elődeik tapasztalataiból, mind a sikereikből, mind kudarcaikból. Arra törekszik, hogy hosszútávú áttekintést adjon a cégek és iparágak folyamatban lévő változásairól és azok összefüggéseiről. Ehhez a tartalma részben történelmi elemzés, részben segédkönyv a jövőhöz, kiáltvány a változásért és kézikönyv a mikénthez, és példatár megközelítésekről, amelyek jól működnek, és vállalati gyakorlatokról, amelyeket kerülni kell.

A mai cégek nagy lehetőségek és nagy kihívások előtt állnak, ahogy az adatkezelési erőfeszítéseikkel haladnak. Adatvezéreltté válni egy folyamat és egy utazás. A cégek működését úgy építik fel, hogy a kockázataik csökkentésére törekedjenek, ám kockázatokat kell vállalniuk annak érdekében, hogy tanuljanak, növekedjenek, innováljanak, és előnyt szerezzenek a hagyományos üzletvitel felforgatásából. Paul Saffo (neves technológiai szakember, egyetemi prof. és számos könyv szerzője- OP) megjegyzése: "A kudarc alapvető és nélkülözhetetlen, mert még a legokosabb innovációk is néhányszor megbuknak, míg végül sikerré válnak."

"Ez a könyv vezetőként szolgál az adat evolúciójának megértéséhez a változó világ összefüggései között, ahol a technológia áttöri az addigi kereteket, a fogyasztók által vezérelt szolgáltatások és az önkiszolgálás felemelkedése, továbbá a fogyasztói tömegek sajátosságainak változásai pedig széles társadalmi és kulturális következményeket hoznak. Annak története, miként küzdöttek meg a cégek, hogy megváltoztassák az adatokhoz fűződő viszonyukat, és igyekeztek adatvezéreltté válni. A Big Data kora a változások és új megközelítések kora. A szervezetek igyekeznek megérteni és megbecsülni, miként teremthetnek értéket az adatok és az elemzések fejlett alkalmazásából."

Niall Ferguson: Civilizáció - A Nyugat és a többiek - Scolar, 2022, 3. kiadás
Dr. Osman Péter ismertetése

"A nyugati eszmék káprázatos története" - The Economist
"Nem a Nyugat történetéről lesz szó, hanem a világtörténelemről, és azon belül a nyugati dominancia jelenségét kell megérteni."
(Forrásmegadás nélküli idézetek a könyvből, kiemelések tőlem)

Fergusont ismerjük. Történész, legmagasabb szakmai besorolású professzora a Stanford és a Harvard egyetemeknek. A pénz felemelkedése - A világ pénzügyi történelme c. könyvéről (Scolar, 2010) a Hírlevél 2011./11. számában szóltunk • A világ háborúja - A gyűlölet évszázadának története (Scolar Kiadó, 2012) Hírlevél 2013/10.; • A tér és a torony - Hálózatok, hierarchiák és harc a globális hatalomért (Scolar, 2019) Hírlevél 2021/16. • Végzet - A katasztrófa politikája (Scolar, 2021) Hírlevél 2022/14. Művei történészi elemzések, messze túl az egyszerű krónikán, s - amint a címek is mutatják - a világ alakulásának alapvető tényezőit igyekeznek elénk tárni.

Az Európai Központi Bank honlapjának róla szóló oldala felsorolja 14 könyvét, azok elismerő fogadtatását, és "számos díja és kitüntetése közül" kiemel három nyilvánvalóan különösen előkelőt: Benjamin Franklin Prize for Public Service; Hayek Prize for Lifetime Achievement; Ludwig Erhard Prize for Economic Journalism.

Mondandója kvintesszenciája: "A Nyugat felemelkedése a modern történelem legfőbb eleme. Ugyanakkor miértjei talán a legfogósabb kérdéseket is jelentik a történészek számára, melyeket azért is kell megválaszolnunk, mert ha sikerül megtalálnunk a Nyugat felemelkedésének valódi okait, talán valamelyes pontossággal azt is megbecsülhetjük, vajon milyen közelségbe került a hanyatlás és a bukás."

"Egyre inkább úgy tűnik számomra, hogy a jelen könyvben tárgyalt kérdés a legizgalmasabb, amelyet a modern kor történészei feltehetnek maguknak: vajon hogyan sikerülhetett nagyjából 1500-tól kezdődően az eurázsiai kontinens nyugati végén néhány kis államnak magához ragadnia az egész világ fölötti uralmat, ide értve Kelet Eurázsia jóval népesebb és számos tekintetben sokkal kifinomultabb társadalmait is?

Ehhez én még a következő kiegészítő kérdést is csatolnám: ha sikerül kielégítő magyarázatot találnunk a Nyugat múltbeli felemelkedésére, tudunk e prognózist ajánlani a jövőre? Valóban itt a Nyugat vége, és egy új időszak, a Kelet korszaka köszöntött ránk? Másként megfogalmazva, annak a világnak a leköszönését szemlélhetjük e végig, amelyben a reneszánsz és a reformáció nyomán Nyugat-Európában született civilizáció játszotta a fő szerepet, az a civilizáció, amelyik a tudományos forradalomtól és a felvilágosodástól ösztönözve, az Atlanti-óceán partjai mentén mindenütt, sőt a világ másik végén, Ausztráliában is elterjedt, míg végül el nem érte a tetőpontját az ipari forradalom és a birodalmak korában?" (Megkockáztatható, hogy napjainkban kevés izgalmasabb akad a nagy kérdések között, mint hogy megáll-e a nyugati civilizációra is e mai időkben Párizs híres jelmondata, »Fluctuat nec mergitur« [Hánykolódik, de nem merül el]? - OP)"

"Könyvem lényege, hogy megértesse, miért tudtak az emberi civilizációk olyan látványosan fejlődni vagyonuk, befolyásuk és hatalmuk terén. Anélkül azonban, hogy bele ne képzelnénk magunkat az akkor élők helyzetébe, nem tudjuk megérteni a múlt történéseit. A képzeletünk akkor működik nehezebben, ha más civilizációk lakosainak a gondolatait kell újjáélesztenünk, azokét, akiket a Nyugat meghódított, vagy legalábbis alárendelt szerepbe kényszerített. Pedig ők is éppen olyan fontos tagjai a drámai társulatnak.

Ez nem egyszerűen történelmi elemzés. "A Nyugat és a többiek" - soha ekkora jelentősége még nem volt e szembenállásnak, s nagyon úgy néz ki, hogy XXI. század tektonikus átrendezéseket hozhat a világ gazdasági és geopolitikai rendjében. Ferguson fel is teszi a legfőbb kérdést: "Vajon a Nyugati civilizáció 2.0 változatnak is a hanyatlás és a bukás a sorsa?" (Az 1.0 nála a Római Birodalom) Erre biztost választ adni, mint senki más, ő sem tud, csak próbál a múltból leszűrt tanulságok alapján előre tekinteni. Mint minden művében, a múltra vonatkozó fejtegetései tanulságosak, a jövőre vonatkozóak izgalmasak.

"Könyvemben arra szeretnék rámutatni, hogy azok a tényezők, amelyek megkülönböztették a Nyugatot a világ többi részétől - a globális hatalom fő hajtóerői -, hat, behatárolhatóan újszerű gondolati és viselkedési képzetkörben összegezhetők, melyeket az egyszerűség kedvéért a hat fejezetcím alatt fogok összefoglalni: • Verseny • Tudomány • Tulajdon • Orvostudomány • Fogyasztás • 6. Munka. Ezek voltak, aminek révén az Eurázsia nyugati széléről származó kisebbségnek sikerült majd ötszáz évre uralma alá hajtania a világot. A lényeg a Nyugat és a többiek intézményi rendszerének eltérő mivoltában van."

Shunmyo Masuno: Nyugalom - 48 lecke a kiegyensúlyozott élethez - 21. Század Kiadó, 2022
Dr. Osman Péter ismertetése

"Nézzük tárgyilagosan: legtöbbször árnyaktól rettegünk."
"Ahelyett, hogy azon aggodalmaskodnánk, mit hoz a jövő, koncentráljunk csak az itt és mostra. A lényeg a szabadság, az elengedés, a hátrahagyás... Így már képesek leszünk élvezni nyugodtabb, lazább, pozitívabb önmagunkat."
(Hivatkozás nélküli idézetek a könyvből, kiemelések tőlem)

A szerzőt ismerjük: ZEN - Az egyszerű élet művészete c. könyvéről (21. Század Kiadó, 2021. Díszkiadás) a Hírlevél 2022/8. számában szóltunk. Őa egy 450 éves zen buddhista templom főpapja Japánban, világhírű, keresett Zen környezettervező, s egyaránt kitűnően otthon van a vallás, valamint a világ anyagi és szellemi dolgaiban. Japán egyik elsőrangú művészeti főiskoláján a környezettervezés professzora. "Széles körű képzettségét többek között a Harvard Egyetem dizájn szakirányú doktori iskolájában, valamint a Cornell és a Brown Egyetemeken szerezte" - ami már önmagában nyilvánvalóvá teszi, hogy otthon van a nyugati gondolkodásban is.

Nyugalom: az élet egyik legnagyobb értéke, pénzen nem megvehető, s ezer ok nem engedi elérnünk. Shunmyo 48 leckéje valóban sokat segíthet. A Goodreads ezzel indítja ismertetőjét: "a nagyhírű zen buddhista szerzőnek e nemzetközi bestseller művéből felfedezhetjük, aggodalmaink 90 %-a miért nem válik valóra."

Döbbenetes ez az arány! Aggodalmaink döntő hányadát magunknak kreáljuk? S ezt a könyv szavai is megerősítik. Igazi jótétemény, ha ki tudjuk zárni ezeket! Ám figyeljünk a szóra: "lecke"! Shunmyo igen részletesen és élvezetes stílusban elmondja, miként szabaduljunk meg ezektől a nyűgöktől, de a "lecke" feladat, jelen esetben részletes műveleti útmutató, amelyből magunknak kell megtanulnunk és begyakorolnunk miként zárjuk ki a nyugalmunkat zavaró tényezőket.

Így indítja tanítását:
A cél: "Szabadulj meg mindattól, amire nincs szükséged. (Zen alaptanítás. A zen buddhizmus az egészséges, ésszerű egyszerűségre törekvés irányfénye és művészete. "A zen tanítások igen könnyen befogadhatók, szorosan kapcsolódnak mindennapi életünkhöz." - OP) Élj a végsőkig egyszerű életet, felesleges szorongás és aggodalmak nélkül, megingathatatlanul mások értékrendjétől." Ez mindössze másfél tucat szó, de óriási programot rejt: Utasítsd el a fogyasztói társadalom hamis, habzsolásra buzdító ösztönzéseit, vesd el a normákat, amelyek az ember értékét pozícióban, hatalomban, látványos anyagi javakban mérik, zárd ki az ilyen eszméket és értékeket közvetítő szellemi környezetszennyezőket. Megoldható? Annyi bizonyos, hogy erős akarat, szilárd gondolkodás és sok kitartás kell hozzá. Ami a többit illeti: "Reményeim szerint e könyvben megmutatom majd, hogyan valósíthatod meg a fentieket. Zen buddhista szerzetes lévén számtalan emberrel beszéltem már a problémáikról. Végtelenül sokféle alakot öltenek ezek a gondok, de a legtöbbjük valamilyen szorongás, aggodalom, kétség alakjában jelentkezik. Figyelmesen hallgatva a különféle bajokat, a következőt vettem észre: szinte nincs olyan probléma, amely mögött ne valamilyen téves észlelés, hibás feltevés, helytelen benyomás vagy képzelt félelem rejlene. Merem állítani, ezek a félelmek nélkülöznek bármiféle valóságalapot."

Tanítását, a 48 leckét öt részbe sorolja:
 • Faragd le, engedd el, hagyd hátra - A szorongás és az aggodalom féken tartásának zen módja
 • Koncentrálj csakis azokra a célokra, amelyeket itt és most elérhetsz - Ha így teszel, nem gondolkodsz majd felesleges dolgokon
 • Hagyj fel a versengéssel, és a dolgok helyükre kerülnek - Minden személy önmaga, és én is az vagyok, aki vagyok
 • Meglepő ötletek kapcsolataink fejlesztéséhez - Hogyan tegyünk szert jó kapcsolatokra, és miként szabaduljunk meg a rosszaktól?
 • Változtass azon, hogyan aggódsz a dolgok miatt, és az életed jobbra fordul - Pénzről, öregedésről, betegségről, halálról és még többről.
Ha az ember ezekre ránéz, az első reakció bizonyára: "Jó is lenne, ám miként lennék erre képes, főleg a mindennapok szorításában?" Mi más mondható, minthogy "Aki meg sem próbálja, annak biztosan nem sikerül, ha viszont próbáljuk, bármennyi jön össze, az értékes nyereség!" A modern világ problémáiban is abszolút járatos Shunmyo tanítása pedig minden bizonnyal a jó irányt mutatja.

További ízelítőül néhány a leckék címéből/programjából:
• Ne csapd be magad • Ne cipeld a terheid, ne húzzanak le súlyok • Ismerd fel a korlátaidat • Élj a magad értékrendje szerint (A legtöbben rá sem jönnek, hogy mások értékrendjét követik, s ez mennyit árt nekik - OP) • Esténként teremts békét (Hogy új erőre kapj! - OP) • Légy toleránsabb.
S néhány a rejtélyes címekből (a könyvből világosak lesznek): • Ne kutakodj feleslegesen • Ragyogj, bárhol találod magad • Ne a győzelem vagy a vereség foglalkoztasson • Hadd érvényesüljenek a fiatalok • Haladj az áramlattal.

Stefan Aust - Adrian Geiges: Hszi Csin-ping - A világ legnagyobb hatalmú embere - Corvina, 2022
Dr. Osman Péter ismertetése

"Hszi Csin-pingnek már nincs szüksége példaképekre. Ő a saját bélyegét akarja rányomni Kínára - és az egész világra." (hivatkozás nélküli idézetek a könyvből, kiemelések tőlem.)
A jövő alakulásának legfontosabb tényezői közé tartozik, milyen szerepet vív ki magának Kína a geopolitikában és a világgazdaságban. "A világ ezen pillanatban legnagyobb hatalmú embere, aki 2012 óta vezeti a Kínai Kommunista Pártot, amely a népköztársaságban felette áll az államnak." - írják a szerzők. Így joggal mondható, hogy a vezetői teljesítménye jellemzi a legjobban, az pedig Kína fejlődésében, mind erősebb világhatalommá válásában, s jövőbeli kilátásaiban mutatkozik meg. Felemelkedésének története ugyanakkor a mai Kínáé is, amelyet most ő vezet Kína évezredeken át finomított, különleges harcmodorában.

"Amiről Hszi dönt, akár pozitív, akár negatív értelemben, az közvetlenül befolyásolja az életünket. És nem tudunk róla szinte semmit, még egy maroknyi életrajz sem jelent meg róla. Ki valójában ez az örökké mosolygó, de sokszor igencsak kemény ember, akinek valós szándékai nehezen bogozhatók ki beszédeinek gazdag szóvirágai, máskor meg kínai 'pártnyelven' írott, bonyodalmas mondatszövevényei közül? Hogyan lett azzá, aki? Mit forgat a fejében? Mit jelentenek elgondolásai a mi számunkra? Hogyan lett irányításával az ellentmondásokkal teli, kommunista Kína vezető hatalommá, igazi modern állammá, ő maga pedig a világ legnagyobb hatalmú emberévé? »A szerzők élvezetes stílusban mutatják be Hszi Csin-ping életének egyes állomásait. - Süddeutsche Zeitung«" - A Corvina ajánlójából.

"Hszi hatalmát főként az adja, hogy Kína ma a második legnagyobb gazdaság a világon. Ez olyan mozgásteret teremtett, amilyennel Hszi egyetlen előde sem bírt. Az ország gazdasági hatalma a világgazdasággal való nagyfokú integrációjából származik - mára nélkülözhetetlenné vált." - The Times of India

Goodreads a könyvről: "Ha Kína megállíthatatlannak tűnik, vezetője, Hszi szintúgy. Napjainkban óriási kihívások sorával küzd, amelyektől más globális vezetők remegnének. (Felsorolásukban még nem említik azt, amely alighanem a legnagyobb Kína múltjában és jelenében: miként aknázza ki a maga számára a legjobban az ukrajnai háború képében megjelenő, mindinkább globális összecsapást és az abban rejlő lehetőségeket. - OP)

Ez az új életrajz, amelyben a szerzők egyaránt kerülik a talpnyaló hízelgést és a nyers megbélyegzést, betekinteni igyekszik a világ egyik legrejtélyesebb vezetőjének gondolkodásába. Mesterien bemutatva Hszi életét és pályafutását, kora gyermekkorától a párt- és az államvezetés csúcsáig, feltárják nézeteit, s hogy miként vált a világ legnagyobb hatalmú vezetőjévé. Ez az életrajz nélkülözhetetlen mindenkinek, akit érdekel Kína, s hogy az merre tart a jövőben."

Innentől szóljon róla és önmagáért a könyv:
A bemutatásáról: "Nem célunk, hogy állást foglaljunk Hszi Csin-ping mellett vagy ellene. Olyannak akarjuk bemutatni, amilyen - már amennyire ez lehetséges. Ennek során a beszédeire, az élettörténetével kapcsolatos, rendelkezésre álló forrásokra, politikájára, továbbá saját, Kínában és Kínáról készült interjúinkra és riportjainkra támaszkodunk.". Lehet-e őt kritizálni Kínában? A Covid kapcsán írják a szerzők: "Mivel Hszi »Legfelső Vezetőként« (ahogyan hivatalosan nevezik) Kínában érinthetetlen, az igazság legkorábban nyilván csak akkor fog kiderülni, ha megdöntik a hatalmát, vagy meghal. Annál fontosabb azonban, hogy már most kiderítsük, hogy jár az agya ennek az embernek."
A kínai csoda: "Kína az egyetlen olyan ország, amely egy szempillantás alatt képes megállni, vagy gyökeres fordulatot végrehajtani. Kezdve az első számú vezetőtől, Hszi Csin-pingtől egészen a legutolsó faluig, mindenki egyöntetűen cselekszik. És eközben úgy mozognak, mint egy akrobata, aki röptében változtatja meg a testhelyzetét, mégsem töri össze a csontjait." Nem üres duma: Teng Hsziao-ping-gel kezdődően így jöttek ki a kulturális forradalomból, hoztak létre a Párt és az észszerűség összefogásával irányított sikeres gazdasági modelleket, majd gyorsan modernizálódó gazdaságot.

Leendő hagyatéka a világ számára: "Az Új Selyemút Kezdeményezés a régi selyemút útvonalára, azaz Ázsia, Afrika és Európa területére terjed ki, de Hszi Csin-ping elképzelése szerint szükség esetén Latin-Amerikára is kiterjeszthető. Hszi Csin-ping egy évtizeden belül több mint egybillió dollárnak megfelelő összeget akar erre költeni. Az Új Selyemút Kezdeményezésnek a kínai elnök személyes hagyatékává kell válnia, és »Hszi Csin-ping gondolataival« együtt bekerült a kommunista párt alapszabályzatába. Ilyen vagy olyan formában 64 ország vesz részt a projektben. Népességük 4,4 milliárd fő, a világ népességének mintegy 60 százaléka, és a globális GDP közel 40 %-át állítja elő."

SAJTÓSZEMLE

forbes.hu, 2022.07.25.
Ezekre a hazai startupokra érdemes lesz odafigyelni

itcafe.hu, 2022.07.25.
Védelmi célú mesterséges intelligenciát fejleszt a SZTAKI

Trend FM, Reggeli monitor, 2022.07.25.
Összeállítás: A Szellemi Tulajdon Világszervezete június 14-én tartotta a soros közgyűlését

innoportal.hu, 2022.07.26.
Bosch: 250 millió euró startupok számára

civishir.hu, 2022.07.26.
Nem mindennapi kutatás-fejlesztés zajlik Debrecenben

insiderblog.hu, 2022.07.27.
A magyar kkv-k innovációs képességét vizsgálták a Corvinus kutatói

mmonline.hu, 2022.07.27.
Így állnak a környezettudatossággal a hazai vállalkozások

muszaki-magazin.hu, 2022.07.27.
Bosch: 250 millió euró startupok számára

vg.hu, 2022.07.27.
Harmincmilliárd eurós alapot hoznak létre startupoknak

Pannon Novum heti hírlevele, 2022.07.28.
Design Terminal innovációs programok

muszaki-magazin.hu, 2022.07.28.
Védelmi célú mesterséges intelligenciát fejleszt a SZTAKI

zetapress.hu, 2022.07.28.
Milliárdos fejlesztés

Trend FM, Reggeli monitor, 2022.07.28.
Összeállítás: Lezárult a Hungary Startup University Program második tanéve

szabadeuropa.hu, 2022.07.29.
Poszt-Covid-tervek az európai ipar fejlesztésére

figyelo.hu, 2022.07.29.
60 milliárdos támogatás a Nemzeti Laboratóriumoknak

mandiner.hu, 2022.07.30.
Magyarország vonzó befektetési célpont - az Egyesült Arab Emírségek nagykövete a Mandinernek

newtechnology.hu, 2022.07.30.
Elérhető támogatások, amikről a vállalkozások eddig nem tudtak

muszaki-magazin.hu, 2022.08.01.
Ingyenes szellemitulajdon-védelmi szolgáltatás a felismeréstől az oltalmazásig

technokrata.hu, 2022.08.02.
Ingyenes szellemitulajdon-védelmi szolgáltatás a felismeréstől az oltalmazásig

webradio.hu, 2022.08.01.
Csák János: tovább kell erősíteni a magyar-német innovációs együttműködést

hirado.hu, 2022.08.01.
Csák János Berlinben: Tovább kell erősíteni a magyar-német innovációs együttműködést

origo.hu, 2022.08.01.
Csák János: Tovább kell erősíteni a magyar-német innovációs együttműködést

demokrata.hu, 2022.08.01.
Csák János: tovább kell erősíteni a magyar-német innovációs együttműködést

magyarhirlap.hu, 2022.08.01.
"Tovább kell erősíteni kell a magyar-német innovációs együttműködést"

index.hu, 2022.08.01.
Csák János: Tovább kell erősíteni kell a magyar-német innovációs együttműködést

168.hu, 2022.08.01.
A német kulturális és oktatási miniszterrel találkozott Csák János

demedia.hu, 2022.08.02.
ÚNKP: ösztöndíj a legjobbaknak

jarmuipar.hu, 2022.08.02.
250 millió euró startupok fejlesztésére

KarcFM, 2022.08.02.
Tovább kell erősíteni a magyar-német innovációs együttműködést, mondta Csák János Berlinben

Duna TV, Híradó M1 12:00, 2022.08.02.
Európa jövője az innováción múlik, mondta Berlinben Csák János

m1, 2022.08.02.
Európa jövője az innováción múlik, mondta Berlinben Csák János

Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal Hírlevele, 2022/7
A Műegyetem is csatlakozott a Nyílt Tudományról szóló állásfoglaláshoz

Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal Hírlevele, 2022/7
Magyar egyetemi ötletek hódíthatják meg a világot
"...Azon dolgozunk, hogy segítsünk vállalkozó szellemű és kreatív egyetemistáinknak valóra váltani világszinten is újdonságnak számító ötleteiket. Megtanítjuk őket vállalkozni, az ötleteik kidolgozásához az egyetemistákból álló csapatoknak 3 millió forint értékű ösztöndíjat adunk, a legjobbak pedig ma megmutathatják magukat a befektető-jelölteknek..."

qubit.hu, 2022.08.03.
22 milliárd forint kutatási forrást zárolt a kormány

innoteka.hu, 2022.08.03.
Hol vannak a magyar sorozatvállalkozók?

innoteka.hu, 2022.08.03.
Startup sikertörténetek a Dunaújvárosi Egyetemen

magro.hu, 2022.08.03.
Agrártámogatások júliusa: fejlesztések, pályázatok és eredmények is érkeztek

szakszervezetek.hu, 2022.08.03.
22 milliárd forint kutatási forrást zárolt a kormány

pecsistop.hu, 2022.08.03.
Már kutatásra sincs pénz: a kormány 22 milliárd forint kutatási forrást zárolt

hirklikk.hu, 2022.08.03.
Már kutatásra sincs pénz: a kormány 22 milliárd forint kutatási forrást zárolt

24.hu, 2022.08.03.
Jelentős kutatási forrásokat zárolt a kormány

uzletihirszerzes.hu, 2022.08.03.
"Innovációs völgyek" az új európai menetrendben
"...Az Európai Bizottság új közleményt fogadott el az új európai innovációs menetrendről - hívta fel a figyelmet a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal..."

medicalonline.hu, 2022.08.04.
Milliárdokat zárolt a kormány kutatásokra szánt forrásokból

kkvmagazin.com, 2022.08.04.
Fókuszban a körforgásos gazdasági szemléletű startupok

Pannon Novum heti hírlevele, 2022.08.04.
Már lehet pályázni "Az Év Családbarát Vállalata 2022" címre

nyugatifeny.hu, 2022.08.06.
Eurostat: Magyarország az uniós sor végén kullog a kutatások támogatásában

hirklikk.hu, 2022.08.06.
Az uniós sor végén kullog a magyar kormány a kutatások támogatásában

portfolio.hu, 2022.08.06.
A sor végén kullog Magyarország a kutatásra szánt források tekintetében

mmonline.hu, 2022.08.08.
Lemaradtak a hazai cégek

Innotéka, 2022. július-augusztus, 17. oldal
Ifjú tudósok díjazása
"...A 31. alkalommal meghirdetett Országos Ifjúsági Tudományos és Innovációs Tehetségkutató Verseny legjobbjainak tíz díjat, a díjakkal járó több, mint 2,5 millió forint értékű ösztöndíjat adott át a versenyt szervező Magyar Innovációs Szövetség..."

Innotéka, 2022. július-augusztus, 18. oldal
Online startup képzés

Innotéka, 2022. július-augusztus, 18. oldal
Startup sikertörténetek a Dunaújvárosi Egyetemen

Innotéka, 2022. július-augusztus, 19, 23. oldal
Hol vannak a magyar sorozatvállalkozók?

ado.hu, 2022.08.09.
Okos munkajogi ökoszisztéma segítheti a hazai kkv-k munkafolyamatainak digitális transzformációját

Kertészet és szőlészet, 2022.08.10., 15. oldal
Gyakorlatias ötletek
"...A Nemzeti Kutatási Fejlesztési és Innovációs Hivatal támogatásából megvalósuló Hungarian Startup University Program (HSUP) Magyarország felsőoktatási szintű, kétféléves, vállalkozásfejlesztési e-learning kurzusa..."

startuponline.hu, 2022.08.10.
Magyarországot is beválasztotta neves innovációs programjába az MIT

epiteszforum.hu, 2022.08.10.
Hat egyetem innovációs parkja lett kiemelt jelentőségű beruházás

feol.hu, duol.hu, nool.hu, baon.hu, vaol.hu, boon.hu, szon.hu, bama.hu, zaol.hu, veol.hu, beol.hu, erdon.ro, sonline.hu, haon.hu, teol.hu, szoljon.hu, kisalfold.hu, kemma.hu, heol.hu, delmagyar.hu, 2022.08.11.
Magyarországot is beválasztotta neves innovációs programjába az MIT

vg.hu, 2022.08.11.
Magyar résztvevői is lesznek a bostoni MIT innovációs programjának


hirado.hu, 2022.08.11.
Magyarországot is beválasztotta neves innovációs programjába az MIT


bdpst24.hu, 2022.08.11.
Magyarországot is beválasztotta neves innovációs programjába az MIT


zetapress.hu, 2022.08.11.
Oncompass Medicine / MIT


napi.hu, 2022.08.11.
Magyarországot is beválasztotta innovációs programjába az MIT


infostart.hu, 2022.08.11.
Magyarországot is beválasztotta neves innovációs programjába az MIT


origo.hu, 2022.08.11.
Magyarországot is beválasztotta neves innovációs programjába a világhírű műszaki egyetem


magyarhirlap.hu, 2022.08.11.
Magyarországot is beválasztotta neves innovációs programjába az MIT


technokrata.hu, 2022.08.12.
Magyarországot is beválasztotta neves innovációs programjába az MIT


uzletihirszerzes.hu, 2022.08.12.
Magyarországot is beválasztotta neves innovációs programjába az MIT

mmonline.hu, 2022.08.12.
Magyar innovátorok dolgoznak a világ legjobb egyetemével


delzalapress.hu, 2022.08.12.
Kiderült hol épül meg a nagykanizsai tudományos és információs park


infostart.hu, 2022.08.12.
Erdőkitermelés: az ELKH is kifejezte aggodalmát, de nem minden kritikával ért egyet


Pannon Novum heti hírlevele, 2022.08.12
10 magyar női startup az EU programban


Műszaki Magazin, 2022.08.15., 10. oldal
Ingyenes szellemitulajdonvédelmi szolgáltatás

Műszaki Magazin, 2022.08.15., 27. oldal
Gábor Dénes-díj 2022

startuponline.hu, 2022.08.15.
Hogyan alapítsunk körforgásos gazdasági szemléletű startupot?

portfolio.hu, 2022.08.16.
Magyarországot is beválasztotta innovációs programjába az MIT

novekedes.hu, 2022.08.17.
Pongrácz Ferenc lett EIT Health InnoStars régiós igazgatója

Pannon Novum heti hírlevele, 2022.08.18.
Magyar résztvevői is lesznek a bostoni MIT innovációs programjának

forbes.hu, 2022.08.19.
Tíz éve jobban állt a magyar startup-ökoszisztéma, mint ma

piacesprofit.hu, 2022.08.19.
Bealkonyult a magyar kkv-k pályázatainak

portfolio.hu, 2022.08.19.
Eldőlt: nem jön már idén új innovációs pályázat az NKFIH-tól

index.hu, 2022.08.20.
Nincs új pályázat idén az NKFIH-nál

innoportal.hu, 2022.08.21.
Magyarországot is beválasztotta neves innovációs programjába az MIT

hirlevel.egov.hu, 2022.08.22.
Sosem látott szigor az uniós pályázatoknál

hajdupress.hu, 2022.08.22.
Kilencedik alkalommal szervezett kutató tábort a Debreceni Egyetem

civishir.hu, 2022.08.22.
A kreatív diákok jól érezhetik magukat ebben a debreceni táborban

pannonnovum.hu, 2022.08.22.
Bealkonyult a magyar kkv-k pályázatainak

Elektrotechnika, 2022.08.23., 60. oldal
GÁBOR DÉNES-DÍJ 2022 Felterjesztési felhívás

demedia.hu, 2022.08.23.
TTK Nyári Tábor a jövő kutatóinak és mérnökeinek

vg.hu, 2022.08.23.
Az innovációtól vonják el a forrást a magyar cégek

webradio.hu, 2022.08.23.
Hét kutatócsoport nyert támogatást az MTA közoktatás-fejlesztési kutatási pályázatán

hir.ma, 2022.08.23.
Hét kutatócsoport nyert támogatást az MTA közoktatás-fejlesztési kutatási pályázatán

novekedes.hu, 2022.08.23.
Hét kutatócsoport nyert támogatást az MTA közoktatás-fejlesztési kutatási pályázatán

magyarhirlap.hu, 2022.08.23.
Hét kutatócsoport nyert támogatást az MTA közoktatás-fejlesztési kutatási pályázatán

insiderblog.hu, 2022.08.25.
Nincs új pályázat idén az NKFIH-nál

Pannon Novum heti hírlevele, 2022.08.25.
Lényegesen kevesebbet szánnak a cégek innovációra

webradio.hu, 2022.08.27.
Tranzit - Csák: a jövőnk azon múlik, hogy az innovációt fel tudjuk-e rázni

atv.hu, 2022.08.27.
Csák: a jövőnk azon múlik, hogy az innovációt fel tudjuk-e rázni

demokrata.hu, 2022.08.27.
Csák János: a jövőnk azon múlik, hogy az innovációt fel tudjuk-e rázni


origo.hu, 2022.08.27.
Csák János: A jövőnk azon múlik, hogy az innovációt fel tudjuk-e rázni


mandiner.hu, 2022.08.27.
Csák-Hiller-vita a Tranziton: Ne "az állami csecseken lógjanak a start-upjaink és a tudósaink"


propeller.hu, 2022.08.27.
Kultúráért és innovációért felelős miniszter: nem lesznek felesleges presztízsberuházások


profitline.hu, 2022.08.27.
A jövőnk azon múlik, hogy az innovációt fel tudjuk-e rázni


magyarnemzet.hu, 2022.08.27.
Csák: a jövőnk azon múlik, hogy az innovációt fel tudjuk-e rázni


infostart.hu, 2022.08.27.
Csák János a minőség forradalmáról beszélt, Hiller István a megőrzés fontosságáról beszélt


hirklikk.hu, 2022.08.27.
Kutatók segítik a magyar közoktatást - az MTA támogatásával

pecsistop.hu, 2022.08.27.
Kutatók segítik a magyar közoktatást - az MTA támogatásával

sonline.hu, erdon.ro, kemma.hu, zaol.hu, teol.hu, nool.hu, szoljon.hu, beol.hu, baon.hu, duol.hu, delmagyar.hu, boon.hu, kisalfold.hu, veol.hu, feol.hu, haon.hu, bama.hu, vaol.hu, heol.hu, 2022.08.27.
Hét kutatócsoport kap összesen 76 millió forint támogatást


hirklikk.hu, 2022.08.28.
Csák János és Hiller István is vitatkozott a tihanyi Tranzit Közéleti Évadnyitó és Gondolatexpón


Magyar Nemzet, 2022.08.29., 2. oldal
Fel kell rázni az innovációt - A minőség forradalmát sürgette a kulturális miniszter
Szerkesztő: Dr. Antos László, Munkatárs: Nagy-Herczeg Boglárka,
Design: Visualia Stúdió, Felelős kiadó: Dr. Szabó Gábor.
A Hírlevél minden páros hét keddi napján jelenik meg, és aznap internetes portálunkon is olvasható.
Hírlevélszerkesztőség: 1116 Budapest, Fehérvári út 108-112.
tel.: (06 1) 430 3330, e-levél: innovacio@innovacio.hu
A Hírlevélre a www.innovacio.hu c. portálon lehet regisztrálni.