XXXII. évf. | 2022. július 26. |14. szám

Hírek
Magyar Innovációs Szövetség
MAFITUD
Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala
Eötvös Loránd Kutatási Hálózat
Várható esemény
Pályázati felhívás
Szakirodalomfigyelő
SajtószemleHÍREK | MAGYAR INNOVÁCIÓS SZÖVETSÉG

Felhívjuk kedves Olvasóink figyelmét, hogy a Magyar Innovációs Szövetség Hírlevele a nyári időszakban ritkábban jelenik meg.

A következő megjelenés időpontja 2022. augusztus 30.

Vállalkozásfejlesztési Tanács ülés

A Vállalkozásfejlesztési Tanács 2022. július 11-én tartotta legutóbbi ülését a Kulturális és Innovációs Minisztériumban. Az eseményt Csák János, kultúráért és innovációért felelős miniszter nyitotta meg az EEPA nemzeti fordulójában nyertes pályázóinak köszöntésével, valamint az elismerő oklevelek átadásával

Ezt Csák János előadása követte, aki beszélt a jó élet feltételeiről és annak eszközeiről. Kiemelte, hogy az élet megkönnyítéséhez innovációra, szakképzett embereket alkalmazó vállalkozásokra van szükség, a közös emberi jók átörökítéséhez pedig elengedhetetlenek az egyetemek és a tudományok. Szólt még a piaci várakozásokról, miszerint az energiaárak további kiszámíthatatlanságára, élelmiszerár-növekedésre, tartós inflációra, globális recesszióra is számíthatunk. Hangsúlyozta, hogy rugalmasan alkalmazkodó, innovatív vállalkozókra és munkavállalókra van szükség, okosan és szervezetten működő vállalkozásokra.

Elhangzott, szükséges az innováció- és tudománypolitikában a cégek és az egyetemek, kutatóintézetek együttműködése. Fő célkitűzés az EU TOP 10 innovátora között lenni, amelyhez a KFI 1,6 %-ról 3 %-ra fog növekedni a GDP arányában. A felsőoktatás területén megfogalmazott célkitűzés három EU TOP 100 és egy globális TOP 100 egyetemi listára való felkerülés. Vállalkozásfejlesztési célkitűzés a KKV-k hozzáadott értékének 53 %-ról 75 %-ra növelése, az exportálók arányának 6%-ról 9,5 %-ra növelése, valamint a bruttó hozzáadott értéket 21 000 €-ról 30 000 € / foglalkoztatottra kell növelni.

Ezután Dr. György László, innovációért, felsőoktatásért, szakképzésért és vállalkozásfejlesztésért felelős államtitkár "A megújult vállalkozásfejlesztési intézményrendszer" címmel adott elő. A program a VfT tagjainak kérdéseivel, hozzászólásival zárult.

A Magyar Innovációs Szövetséget az eseményen Farkas József, elnökségi tag képviselte.

XXVI. Országos Diákkonferencia és kutatótábor támogatói nap

A Kutató Diákok Mozgalma 2022. július 8-án rendezte meg a XXIII. Országos Diákkonferencia és Kutatótábor támogatói napját, Káptalanfüreden. A Magyar Innovációs Szövetség képviseletében Dr. Jakab László, a 31. Ifjúsági Tudományos és Innovációs Tehetségkutató Verseny zsűrielnöke, választmányi tagunk, tartott bemutatkozó előadást.

Előadásában röviden összefoglalta a korábbi versenyek tapasztalatait, különös tekintettel az elmúlt évek szigorú, mind a hazai, mind a nemzetközi online lebonyolítás nehézségeire. Ezek a szabályok a nemzetközi versenyek eredményeire is erősen hatottak, a zsűrik munkáját megnehezítették, a versenyzőket pedig hátrányosan érintették. Az idei évben az online és a jelenléti bemutatkozás előnyeit összesítve születtek a hazai eredmények. A lebonyolítás rendjének tovább fejlesztésén a Szövetség dolgozik.

Ezen felül szó volt a hazai és nemzetközi továbbtanulás előnyeiről és hátrányairól, a fiatalok előtti jövőkép lehetőségeiről. Dr. Jakab László kiemelte, hogy motivált, szorgalmas és kreatív diákokat mindenhol örömmel fogadnak.

HÍREK | MAFITUD

Swiss Talent Forum 2022

2022. július 5. és 9. között, Nottwil városában, Svájcban, immár 11. alkalommal került megrendezésre a Swiss Talent Forum, melynek témája idén a "Új, rugalmas társadalom építése" volt.

A Swiss Talent Forumnak, amelyet a Svájci Fiatalok a Tudományban Alapítvány szervez, az a célja, hogy a 18-23 éves korosztály tehetséges fiataljai megoszthassák egymással és szakemberekkel a gondolataikat, és emellett magas rangú tudományos, üzleti és politikai szakemberektől tanulhassanak. Az idei esemény 70 résztvevője 25 országból érkezett, Magyarországot Seitz Erik, a 30. Ifjúsági Tudományos és Innovációs Tehetségkutató Verseny I. díjasa képviselhette.
Erik csapatával egy önálló projekten dolgozott. Csoportja a globális éhezés krízisére összpontosította munkáját és a szabadalmi rendszerben léptek fel törvénymódosítási javaslattal, mellyel könnyebb hozzáférést biztosíthatnának a fejlődő országokban az új génmódosítási technikákkal megalkotott növényekhez, ezzel elősegítve a helyi termelést a szélsőséges éghajlati viszonyok ellenére is. Emellett előadások és workshop-ok keretében tanultak start-up és csapat management-et, ko-kreációt, marketinget, prototipizálást és ideációt. Számos meghívott szakértő osztott meg velük haladó előadói és írói ismereteket, melyeket gyakorlatokkal iktattak be. Eredményeiket Erik és egy csapattársa prezentálta egy 8 perces előadás keretében az alapítvány munkatársai, résztvevők és meghívott vendégek előtt.

Stockholm International Youth Science Seminar

A Magyar Innovációs Szövetség, mint a Stockholm International Youth Science Seminar (SIYSS) magyarországi képviselője 2002 óta minden évben delegálhat egy fiatal magyar kutatót a Nobel-díj átadási ünnepségre és az azt megelőző egyhetes stockholmi tudományos fórumra.

Az idei kiválasztásra 2022. július 125-én került sor, Szövetségünk székhelyén. 11 fiatal meghallgatása után a MISZ által felkért háromfős zsűri döntött a részvételről. A zsűri tagjai voltak:
 • dr. Kroó Norbert, akadémikus, MTA
 • dr. Madarász Emília, az MTA Kísérleti Orvostudományi Kutatóintézet kutatócsoport-vezetője;
 • dr. Pakucs János, a MISZ tiszteletbeli elnöke;
 • Vámosi Flórián, a 2019. évi SIYSS magyar résztvevője.
A döntés értelmében a 2022 decemberében megrendezésre kerülő 41. Stockholm International Youth Science Seminar magyar résztvevője Mészáros Botond, az Eötvös Loránd Tudományegyetem diákja, a 28. Ifjúsági Tudományos és Innovációs Tehetségkutató Verseny első díjasa.

HÍREK | Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala

Ingyenes szellemitulajdon-védelmi szolgáltatás a felismeréstől az oltalmazásig

Innovatív, kutatás-fejlesztéssel foglalkozó vállalkozásoknál gyakran elmarad a létrehozott termékek, szolgáltatások védelme, vagy ha szeretnék is, nem tudják, miként is fogjanak neki. Ebben segíthet a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala (SZTNH) által nyújtott ingyenes szolgáltatás, a szellemivagyon-diagnózis (IP Scan), illetve az a nemzetközi KKV Alap és hazai Iparjog pályázat, amelyekkel akár teljesen megtérülnek az oltalmazás költségei.

Ez az ingyenes feltérképezés kifejezetten olyan innovatív vállalkozásoknak ajánlott, amelyek kutatás-fejlesztéssel foglalkoznak, mivel az IP Scan segítségével árnyalt képet kaphatnak a technológiájukhoz kapcsolódó szellemi vagyonról, a kapcsolódó jogi védelmi lehetőségekről, és esetleges felmerülő kockázatokról a szellemitulajdon-védelmi stratégiájuk kialakításához.

Nem csak az IP Scan diagnózisa teljesen ingyenes, a javasolt szellemi tulajdon védelmi eljárások elindításához is hazai és uniós pályázatok is elérhetőek, hogy ezek is részben vagy teljesen ingyenesek legyenek. Az Európai Uniós tagországok számára elérhető KKV Alap (SME Fund) segítségével 2022-ben akár 2250 eurónyi támogatás is szerezhető a szellemitulajdon-védelmi tevékenységek, mint az oltalmazási folyamat, finanszírozására. A Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal által gondozott Iparjog pályázat pedig jelentős támogatási intenzitás mellett segít a vállalkozásoknak saját szellemi tulajdonuk megvédésében.

Az elmúlt években Magyarországon a bejegyzett védjegyek száma nőtt legintenzívebben, de így is elmaradunk az Európai Uniós átlagtól. Hazánkban a KKV-k mindössze 3,4 százalékának van bármilyen oltalma. Ez az arány az unióban 8 százalék fölött van, míg Lengyelországban 10 százalék. Fontos, hogy a hazai vállalkozások is felismerjék, hogy a nemzetközi piacon való versenyképes pozíció megtartásához, a szellemitulajdon-védelem területén is lépést kell tartaniuk a konkurenciával. Ennek elérésben segítenek a hazai és az uniós támogatások.

HÍREK | Eötvös Loránd Kutatási Hálózat

A Wigner FK csillebérci telephelyén épülhet meg az új magyar szuperszámítógép

Az Európai Nagyteljesítményű Számítástechnikai Közös Vállalkozás (EuroHPC JU) 2022. június 15-én kihirdetett döntése szerint a Kormányzati Informatikai Fejlesztési Ügynökség (KIFÜ) vezetésével három éven belül mintegy hatmilliárd forint európai támogatással épülhet meg az új magyar szuperszámítógép, a Levente. A beruházás helyszíne az ELKH Wigner Fizikai Kutatóközpont (Wigner FK) csillebérci kampusza, ahol nagy hagyománya van a jelentős nemzetközi informatikai infrastruktúrák létrehozásának, üzemeltetésének és fejlesztésének.

További információk a következő linken.

Az EK is részt vesz Európa és a világ első demonstrációs fúziós erőművének tervezésében

Az ELKH Energiatudományi Kutatóközpont (EK) is részt vesz Európa első demonstrációs fúziós erőműve, a DEMO koncepciójának tervezésében. A DEMO az első olyan fúziós berendezés, amellyel a kutatók az évszázad közepére demonstrálni tudják, hogyan lehet 300-500 megawatt tiszta és biztonságos fúziós villamos energiát termelni hálózati felhasználásra. A program indítása alkalmából az EUROfusion konzorcium 2022. július 5-én tudományos rendezvényt szervezett Brüsszelben. A Horizon EUROfusion eseményen az előadók betekintést adtak az EUROfusion új, hétéves kutatási programjába, emellett bemutatták az európai fúziós ipar fejlődését és az új technológiák kifejlesztését célzó együttműködéseket. Az eseményről készült felvétel itt tekinthető meg.

További információk a következő linken.

"A múltból a jövőbe" címmel megnyílt a SZTAKI hardverfejlesztéseinek történetét bemutató kiállítás

"A múltból a jövőbe" címmel ingyenes kiállítás nyílt az ELKH Számítástechnikai és Automatizálási
Kutatóintézet (SZTAKI) Lágymányosi utcai épületének aulájában, melynek célja a hatvanéves intézet hardverfejlesztéseinek - köztük a működő GD-80-as grafikus kijelző, a Zugligeti Libegő digitális hajtásvezérlője, a Primo nevű népszámítógép - bemutatása a széles közönség számára.

További információ a következő linken.

Várható esemény

Design Terminal innovációs programok

A Design Terminal fiatal korosztályt célzó innovációs programjaira várják az érdeklődők jelentkezését.
 • A Mentorprogramot azoknak ajánljuk, akik egy kezdeti fázisú (pre-seed/seed) startupban tevékenykednek, ami jelentős társadalmi hatással is rendelkezik.
  Jelentkezési határidő: 2022. augusztus 7.
  További információ a következő honlapon található, a jelentkezési felület pedig itt érhető el.
 • A Design Terminal és a Nemzeti Agrárgazdasági közös, NAK TechLab Inkubációs programját azoknak a startupoknak és kkv-knak ajánljuk, akik az idei programhoz csatlakozott nagyvállalatok úgy, mint az Axiál Kft., a Claas Hungária Kft., a Hungrana Kft., a Corteva Agriscience, a Pápai Hús Kft. és a Bonafarm Csoport konkrét kihívásaira tudnak innovatív megoldásokat hozni.
  Jelentkezési határidő: 2022. augusztus 7.
  További információ itt érhető el.
 • Az Európai Űrügynökséggel (ESA) A Design Terminal közös célja az ESA BIC Hungary programon keresztül fejleszteni sikeres űripari startupokat, valamint egy űripari közösség létrehozása és megerősítése Magyarországon. A 12-24 hónapos program érdekes lehet az űripari témában már otthonosan mozgó, illetve az újonnan érkező érdeklődőknek is.
  Jelentkezési határidő: 2022. október 20.
  További információ és jelentkezési dokumentumok itt érhetők el.
A jelentkezési időszakról érdeklődni a space@designterminal.org email címen lehet.

Pályázati felhívás

Gábor Dénes-díj felterjesztési felhívás

Tagszervezetünk, a NOVOFER Alapítvány Kuratóriuma kéri a gazdasági tevékenységet folytató társaságok, a kutatással, fejlesztéssel, felsőfokú képzéssel foglalkozó intézmények, a kamarák, a műszaki és természet-tudományi egyesületek, a szakmai vagy érdekvédelmi szervezetek, ill. szövetségek vezetőit, továbbá a Gábor Dénes-díjjal korábban kitüntetett szakembereket, hogy jelöljék (terjesszék fel) Gábor Dénes-díjra azokat az általuk szakmailag ismert, kreatív, innovatív, jelenleg is tevékeny, az innovációt aktívan művelő magyar szakembereket - akik itthon vagy határainkon túl - a természettudományos szakterületek valamelyikén: kiemelkedő tudományos, kutatási-fejlesztési tevékenységet folytatnak,
 • jelentős, a gyakorlatban az elmúlt 5 évben bevezetett, konkrét tudományos és/vagy műszaki-szellemi alkotást hoztak létre,
 • megvalósult tudományos, kutatási-fejlesztési, innovatív tevékenységükkel hozzájárultak a környezeti értékek megőrzéséhez, a fenntartható fejlődéshez,
 • személyes közreműködésükkel megalapozták és fenntartották intézményük innovációs készségét és képességét.
A felterjesztés határideje 2022. október 11.

A részletes tudnivalók (tájékoztató, felhívás, adatlap) a http://www.gabordenes.hu/palyazati-felhivasok/ címről letölthetők.

SZAKIRODALOMFIGYELŐ


Matthew Syed: Forradalmi ötletek - A sokszínű gondolkodás hatalma - Alexandra, 2021
Dr. Osman Péter ismertetése

A szerzőt már ismerjük. Örülj a hibáidnak - Elemezd a saját feketedobozodat, építkezz a kudarcokból! c. könyvéről (Alexandra, 2021) a Hírlevél 2022/8. számában szóltunk.

Bemutatkozása szerint "szerző és nagyra becsült előadó a kimagasló teljesítmények szakterületén. Hat bestseller könyvet írt, és számos élvonalbeli szervezetnek dolgozott a folyamatos fejlődésre törekvő szemléletmód építésén. Sokszoros díjnyertes újságírója a The Times-nak, rendszeresen jelenik meg tévében és rádióban. Gondolatébresztő megközelítést törekszik létrehozni a komplex és gyorsan változó világ viszonyaihoz. Alaptétele, hogy »ha a szervezetek megértik a bensőséges kapcsolatot a szemléletmód és a kimagasló teljesítmény között, ezzel aktiválhatják az emberek és a csapatok addig kihasználatlan potenciálját, ez pedig hajtóerejéül szolgálhat az innovációnak és a szellemi fürgeségnek a jövőálló környezet létrehozásához«." (kiemelések tőlem)

Goodreads ajánlójából: "A könyv annak a képességnek az erejét elemzi, hogy eltérő módokon gondolkodjunk a környező világról. Azt magyarázza, miként fogjuk munkára egyedi látásmódunkat, építsük kollektív intelligenciánkat, s így kezeljük korunk legnagyobb kihívásait - a klímaváltozástól a terrorizmusig. Ehhez esettanulmányok szédítő sorát használja fel." (Nyitópéldája a , CIA katasztrofális kudarca 9/11 előtt, vagyis a maradi csőlátás, ahogy a CIA emberei elmentek a riasztó jelek és riasztások mellett - OP). A könyv megmutatja, miként váljunk kreatívabbakká, hogyan kommunikáljunk az egyre inkább mind részében összekapcsolt világban, ugyanakkor mi módon szabadulhatunk a bennünket körülvevő visszhangkamrákból."

Alexandra: "A pszichológia, rendszerelmélet, közgazdaságtan és idegtudomány legújabb eredményeit felhasználó könyv demonstrálja a sokszínű gondolkodásban rejlő lehetőségeket és az annak hiányából származó kockázatokat. Itt az ideje máshogyan gondolkodni..."

Innentől szóljon könyvéről a szerző: "Ez a könyv a változatosságról szól, annak erejéről, ha különbözőképpen gondolkodó emberek találkoznak egymással."

"Ha az a szándékunk, hogy megoldjuk a legkomolyabb kérdéseket a klímaváltozástól a szegénységig, a betegségek gyógyításától új termékek megtervezéséig, akkor olyan emberekkel kell együtt dolgoznunk, akik másképp is gondolkodnak." Rögtön hozzá a magyarázat: "Ha szakértővé váltunk valamiben, akkor is ki lehetünk téve a saját előítéleteinknek és torzításainknak, amelyek aláássák képességünket, hogy bölcs döntéseket hozzunk." Nevezhetjük ezt fordított Dunning-Kruger hatásnak is: minél biztosabbak vagyunk a tudásunkban, annál kevésbé tartunk attól, hogy tévedhetünk. Ezért kellenek mások, hogy szükség esetén erre rávezessenek. Továbbá, a laterális gondolkodáshoz is a problémamegoldásban. Ha jól értünk valamihez, többé-kevésbé foglyai is vagyunk a már bevált megközelítési módjainknak, s kevésbé keresünk új utakat. Sokat lendíthet egy új, eltérő közelítés, s persze az, aki ezt behozza a közösbe.

"Holisztikus perspektíva: Az emberi teljesítményre nem az egyén, hanem a csoport nézőpontjából kell tekintenünk." Ez annak /f/elismerése, hogy a szellemi munkában az egész általában több, mint a részeinek puszta összege. "Az emberi teljesítményre nem az egyén, hanem a csoport nézőpontjából kell tekintenünk. Ebből a teljesebb perspektívából tekintve látni fogjuk, hogy a változatosság kritikus összetevője annak a hajtóerőnek, amit kollektív intelligenciának hívhatunk." A kollektív intelligencia több is ennél: erőforrás, méghozzá olyan, amelynek teljesítőképességét igen jelentős mértékben is megnövelheti a különféle intelligenciák együttműködéséből származó szinergikus többlethatás. Mindezek felismerésének különösen nagy jelentőségét az adja, hogy "Napjainkban a leginkább kihívást jelentő feladatok szinte mindegyikét csoportok végzik el, egyszerű okból: a problémák túlságosan összetettek ahhoz, hogy bárki egyedül megoldja őket."

Ezt adja a könyv: "A következő oldalakon egy új tudomány kontúrjai fognak feltűnni. Utazásunk elvisz bennünket néhány szokatlan célponthoz: a Mount Everest csúcsának Halálzónájába, az amerikai neonáci mozgalomba a 2008-as elnökválasztás után, és a szubszaharai Afrikába, fajunk kialakulásának hajnalára. Látni fogjuk, az USA légierejét miért sújtotta annyi baleset az 1950-es évek elején, hogyan találták fel újra a hollandok a focit, és hogy a legtöbb diéta miért nem passzol szinte senkihez. Megnézünk néhány sikertörténetet, felfejtve a történések rétegeit, megvizsgálva rejtett logikájukat. Alapvető kudarcokat is látni fogunk. Gyakran az, hogy megnézzük, mi romlott el, a legfontosabb tippeket adja arra nézvést, hogyan csináljuk jól a dolgokat.

A könyv végére rendelkezésünkre áll egy új perspektíva arról, hogyan jön létre a siker - olyan perspektíva, ami nemcsak a kormányok és az üzleti élet számára jár fontos tanulságokkal, de mindannyiunk számára. A kognitív diverzitás erejének kihasználása biztosan alapvető forrása lesz a versenyelőnynek, és legbiztosabb útja az újításoknak és növekedésnek."

Niall Ferguson: Végzet - A katasztrófa politikája - Scolar, 2021
Dr. Osman Péter ismertetése

Fergusont már jól ismerjük. A pénz felemelkedése - A világ pénzügyi történelme c. könyvéről (Scolar, 2010) a Hírlevél 2011./11. számában szóltunk, A világ háborúja - A gyűlölet évszázadának története (Scolar, 2012) Hírlevél 2013/10, A tér és a torony - Hálózatok, hierarchiák és harc a globális hatalomért a Hírlevél 2021/16. számában.

Ferguson történész, legmagasabb szakmai besorolású professzora a Stanford és a Harvard egyetemeknek.
E művének a Goodreads által idézett minősítéseiből: • Mesteri. Rendkívül olvasmányos - Financial Times • A katasztrófák és következményeik megragadó történelme generációja legragyogóbb brit történészétől -The Times • Remek meglátásokkal teli, gondolatébresztően provokatív és abszolút zseniális -New York Times • Felrázó, gondolatébresztő - az olvasóknak igencsak tetszésére lesz - Evening Standard
A Stanford Egyetem Hoover Intézete vele készített interjújából:
"- A Doom legfőképp a katasztrófákra összpontosít, és hogy a társadalmak miként reagálnak azokra. Ez a témakör új terület Önnek?
- A történelmet illető érdeklődésem tárgya mindig a kapcsolódás a gazdasági és a geopolitikai tényezők között. Innen nézve, a katasztrófák a nagy szakaszolójelek a történelemben. Már a Covid-19 előtt is felötlött bennem, hogy nincs egy jó keretrendszerünk, amelyben a katasztrófákról gondolkodhatnánk. Ha volt is valamilyen, az rossz volt és hamis szétválasztásra vezetett a természeti- és az ember teremtette katasztrófák között. A gondolatot, hogy megírjam a katasztrófák általános történelmét és kiemeljem annak politikai jellegét, a közgazdász Amartya Sen műve ihlette, aki rámutatott, hogy az éhínségeket nem természeti katasztrófák okozzák, hanem emberek. A Doom-ban ezt igyekszem megragadni és általánosítani minden katasztrófa fajtára. Az éhínségen túl szólni akartam háborúkról, járványokról, és más, hasonló következményekkel járó eseményekről. Úgy vélem, ezt még senki sem tette meg. (Kiemelések tőlem)

- Egyik központi állítása e könyvében, hogy minden katasztrófát többé-kevésbé az emberek okozzák. Mit mond ezzel az olvasóinak?
- Ezt valóban fontosnak tartom, mert a gondolkodásunkban ösztönösen megkülönböztetjük a vírusok vagy más patogének okozta járványokat és az ember csinálta háborút. Valójában még ha a termés gyakran rossz is, a nagy éhínségek okozásában valahogy mindig ott az emberi tényező is, gazdasági vagy politikai. A 20. század legrosszabb éhínségeit ember okozta, így Sztálin az ukrajnait, a Nagy Ugrás őrült kísérlete pedig csaknem végveszélybe sodorta a vidéki Kínát. Ez a válasz első része.

Ha azt nézzük, miként ölt ugyanaz a vírus 2020-ban egy tucat embert Tajvanon, míg félmilliót az USA-ban, a magyarázat nem jöhet a biológiából. Csak az lehet, hogy sokkal rosszabbul kezeltük a pandémiát. Ez a válasz második része.

A harmadik, hogy még a látszólag leginkább természeti eredetű katasztrófák is - vulkánkitörések, földrengések - csak akkor végzetesek, ha úgy döntöttünk, hogy várost építünk a vulkán mellé, vagy a törésvonalra. Amikor újból és újból felépítjük Nápolyt ugyanúgy a vulkán tőszomszédságába, ezzel biztosítjuk, hogy a következő nagy kitörésben sokak halnak majd meg. A könyv alcíme - A katasztrófa politikája - ezt fejezi ki, vagyis hogy a katasztrófák okai közt csaknem mindig ott a politika. Az egyetlen kivétel, ha a Földet eltalálná egy nagy aszteroida, amilyen a dínók kihalását okozta, vagy a Nap sugárzása válna itt gyilkossá. A feljegyzett történelemben azonban nem ilyen katasztrófákkal szembesült az emberiség. Az utolsó négyezer évbeliek, nevezzük bár természetinek vagy ember által okozottnak, végül is a szerint gyilkoltak, mennyire tudtuk vagy nem tudtunk megbirkózni velük. E könyv paradoxona pedig, hogy e négy évezred során sok tudományos ismeretre tettünk szert, ám nem tűnünk számottevően jobbnak abban, ahogyan előre látjuk a krízisek jövetelét, sem pedig azok kezelésében.

- De miért vagyunk olyan rosszak ebben?
- Nos, a könyv érvelése, hogy jóllehet a tudományos ismereteink bővültek, velük nőtt a sebezhetőségünk is, mert kényszeresen építünk komplex hálózatokat, amelyek nagyban segítik a patogének terjedését. Továbbá, imádjuk a bürokráciát. Azt gondoljuk, szabályozás és bürokratikus felügyelet révén képesek vagyunk megbirkózni komplex kihívásokkal. Ez illúzió, mert a ténylegesen létrehozott szabályozás és felügyelet nagy része valójában csak elbonyolítja a katasztrófákra adott válaszainkat, és sebezhetőbbé tesz bennünket a fenyegetésekkel szemben. Ezért van, hogy modern világunk kevésbé képes a katasztrófák kezelésére, mint lennie kellene."
Gondolkodjunk el egy kicsikét: katasztrófát megelőzni vagy kezelni csak minden szükséges erőt összefogó, jól irányított cselekvéssel lehet. Ehhez megfelelően erős vezetés kell. Ha a vezetés - kormányzat - állandó megfelelési vagy épp védekezési kényszerben dolgozik különféle meghatározó súlyú erők és érdekek között, vigyázó tekintetét a következő választásokra vetve, hogyan lenne képes optimális teljesítményt nyújtani? - OP

Katie Mack: A mindenség vége (mármint asztrofizikai szempontból) - Typotex, 2022
Dr. Osman Péter ismertetése

A könyv központi kérdése: "Kozmológus vagyok - a világegyetem egészét kutatom, a legnagyobb léptékeket. Ami engem érdekel, miként fog véget érni a világegyetem? Mit jelent számunkra, a létező minden számára, ha egyszer tényleg eljön ez a pillanat?" (Forrásmegadás nélküli idézetek a könyvből, kiemelések tőlem.)

Kozmológia: minden tudományágak egyik legizgalmasabbja, hiszen a világ olyan alapvető rejtélyeit igyekszik megfejteni, legfőképp a gondolkodási és elemzőképességünk erejével, amelyeknek voltaképp csak ilyen-olyan tükröződéseit észleljük. Ez a könyv is erről szól. Kétféleképp olvashatjuk. Az egyik a laza nézelődés. Olvasunk a világmindenség egészének, történetének, szerkezetének, alkotóelemeinek, és az egész egyveleg működésének hihetetlen csodáiról, álmélkodunk, és olvasunk tovább. A másik, nehezebb és tartalmasabb út: próbáljuk érteni is az olvasottakat, a miérteket és mikénteket, amivel persze rendre elakadunk - hiszen, Mack szavával, "az univerzum veszettül furcsa" -, majd újra kezdjük (valahogy úgy, mint "Elönt a sok. Rendezzük. Szétesik. Újra rendezzük. S mi is szétesünk." - R. M. Rilke), mert vonz, hogy egyre többet megértünk, s a kibontakozó kép megragadóan izgalmas.

A Typotex ajánlójából: "Mack elméleti asztrofizikus, az univerzum kezdetét, evolúcióját és végét kutató csillagászati és fizikai kozmológia számos területével foglalkozik. Kutatásai mellett aktív tudomány-népszerűsítő (több százezer Twitter-követővel), szellemes és könnyed stílusban tudja tudományága keveseknek hozzáférhető megállapításait a laikus olvasóközönség számára is érthetően közvetíteni. E könyvében az univerzum végéről való gondolkodás (és kutatás - OP) jelenleg rendelkezésünkre álló eredményeit mutatja be."

Kritikák a könyvről Mack honlapjáról: "Mélyreható szakértelmén túl, Mack ragályos lelkesedése a kozmológiai világvége finomabb kérdései iránt e könyvét fölé helyezi minden más műnek, amelyet erről olvastam. Nem elégszik meg azzal, hogy sziporkázó szellemességű, közvetlen társalgási stílusban elemezze a csillagászati apokalipszis különféle formáit. Eléri azt is, hogy az olvasó meg is értse azokat, s ehhez remek analógiákat vonultat fel az asztrofizika észbontó különlegességeinek magyarázatára." The Wall Street Journal

"Mack elismeri, hogy az asztrofizika nagyon sok fogalmát, elképzelését nehéz megmagyarázni a matematika erős használata nélkül, majd hozzáértő magyarázatokkal szolgál bármilyen egyenlet nélkül." New Scientist

Goodreads: "Az asztrofizika egyik legdinamikusabban emelkedő sztárjától egy jól érthető, megvilágosító erejű betekintés, élénk szellemességgel és humorral."

Erről szól "A világegyetem változik, és mi csak mostanában dolgoztuk ki az elméleteinket és kísérleteinket ahhoz, hogy pontosan megértsük, hogyan. Az elmúlt évek, sőt elmúlt hónapok felfedezései is kellettek ahhoz, hogy végre képesek legyünk megfesteni a világegyetem legtávolabbi jövőjét is. Ebben a könyvben azt fogom leírni, hogy a mai, tökéletlen tudásunk továbbgondolása különböző irányokban hogyan vezet szélsőségesen más végpontokhoz a jövőben: kezdve egy önmagába összeomló világegyetemen, át egy magát széttépő univerzumig, vagy éppen egy olyanig, amely fokról fokra, menthetetlenül duzzad apokaliptikus buborékká. És miközben a világegyetemről és annak végső sorsáról alkotott tudásunk modern kori evolúcióját megismerjük, és vele megértjük azt, mit jelent mindez a mi számunkra, számos fontos fizikai fogalommal is szembetalálkozunk majd, amelyek nemcsak a kozmikus apokalipszisekhez kapcsolhatók, hanem a mindennapi életünkhöz is."
Nem mernénk állítani, hogy az olvasó mindent megért majd abból, amit itt Mack megmutat és magyaráz. Azt viszont igen, hogy meglepően többet abból, amiről már hallott, csak nem értett. Mack igazán jó abban, hogy segít felfogni a felfoghatatlant.

A ma lehetségesnek mutatkozó világvége-változatok végül is csak logikus befejeződései a folyamatnak, amellyel az univerzum megkezdte fejlődési útját, s a kezdettől a végső befejeződésig a természet törvényei uralják a folyamatokat. Mack is ennek megfelelően magyaráz, vezet be e törvények megismerésébe, mutat rá tudásunk bizonytalanságaira és hiányosságaira - beleértve azt is, hogy talán a kezdet nem is igazi kezdet volt, s a vég sem a tényleges végső lezárás. Ha kulcstételt keresünk a világhoz, amelyet az elméleti fizika kutat és megmutat, az észbontóan rejtelmes kvantummechanikától a kozmológia őrületes léptékű és összetettségű világáig, és mindezek szélsőségesen különleges működési törvényeiig, Mack magyarázatai nyomán két szó elegendő erre: Minden megtörténhet! Az itt olvashatók alapján, ez végbe mehet akár látszólag, egy Boltzmann-agy képzeteiben, akár a minden képzelőerőnket messze felülmúló valóságban - pl. "Fizikusok egyszer kiszámolták, hogy ha hajlandóak lennénk, mondjuk, billiószor billiószor annyi időt várni, mint amennyi az univerzum életkora, akkor végignézhetnénk, hogy egy látszólag üres dobozban spontán módon összeszereli magát egy koncertzongora."

Jó olvasást - nagyon megéri!

Almásy László: Rommel seregénél Líbyában - Erdélyi Szalon Kiadó, 2022
Dr. Osman Péter ismertetése

Kezdjük ezúttal a sarokpontokkal! Az angol beteg c. filmbeli történéseknek semmi köze Almásyhoz. Ahogy a bulvárirodalomnak sem, amit róla jól eladhatóként összeirkáltak.

Az ő életében is sok volt a romantika, de egészen másfajta: az ismeretlen sivatag felfedezésének, a nagy bátorságot követelő megismerésnek a romantikája. Sokat mesél erről is e művében.

Almásy nagyon jó író: remek táj-, helyzet- és hangulatfestő leírásai a műfaj legjobbjait idézi. Érdekes betekintéseket kapunk a sivatagi nyomolvasás mesterségébe, az ott élők vendéglátásának etikettjébe, s egy tartalmas beszélgetésbe egy idős beduinnal, aki életében először hagyta el oázisát és lát várost.

Erwin Rommel tábornagy, "a sivatagi róka", a német Afrika Hadtest első parancsnoka. Hagyományos gondolkodású katona. Olyan nagy volt hírneve, hogy politikai megfontolásból Hitler megengedte neki, hogy az elbukott puccs után Rommel öngyilkos legyen, 'szívrohammal' és dísztemetéssel leplezték részvételét a Führer elleni szervezkedésben.

Sivatagi katonaélet: "Itt Afrikában keveset eszünk, még kevesebbet iszunk, csak rövid ideig alhatunk és ritkán mosakszunk, de a mi főnökünk - a katonák egymás között csak így nevezik a vezérőrnagyot - se nem eszik, se nem iszik, és sohasem alszik. Csak azt nem értjük, hogy miért olyan tiszta és borotvált mindig." (Idézetek a könyvből.)

Almássy: A könyv Utószavából idézve, "a legeredményesebb magyar sivatagkutató, az 1930-as években épp ő töltötte meg tartalommal a térképek azon részét, ahol azelőtt a Líbiai-sivatag helyén fehér foltok hirdették, merre nem járt hosszú évszázadokig ember." Hatalmas ismeretlen területeket járt be, és remek könyveket írt a felfedezőútjairól. (Ezeket az Erdélyi Szalon adja most ki újra. Kiemelések tőlem.)

Népbírósági pere: A háború után Almásyt hosszan és keményen meghurcolták. A népbírósági vádirat részben bizonyítékokat nélkülöző vádakat hozott fel ellene, másrészt e könyvét, ekként: "Almásy 1941. évben lépett be önkéntesen a német Afrika-hadseregbe, és Rommel szárnysegédje volt. (Valótlan! Az Utószó elmondja: a világháború kitörésekor azonnal behívták katonai szolgálatra a Magyar Királyi Honvéd Légierőhöz. Sivatagkutatói teljesítménye és helyismerete miatt a németek kérték ki magyar katonaként a magyar hadseregtől, hogy Rommel seregénél szolgáljon. "Az erről szóló parancsot személyesen a magyar légierő akkori parancsnokától kapta kézhez. Rommelt a hivatalos jelentkezés után mindössze kétszer látta szemtől szemben". Almásy: "Már 1941-ben kértem több alkalommal, hogy mentsenek fel a németek alatt való szolgálat alól. Kérésemet azonban ismételten elutasították. Míg végre 1942-ben hazajöttem és leszereltem."- OP) Egyébként a fent előadottak és nevezett fasiszta beállítottsága az általa megírt »Rommel seregénél Líbyában« című könyvből kitűnnek." Olvashatjuk: az egész per során sem az ügyész, sem a népbírák a vád alapjául felhozott könyvből semmit sem olvastak. Almásy vallomásában elmondta, hogy e könyv megírására a Honvédelmi Minisztérium szólította fel hazatérte után, és "amikor bemutattam a minisztériumban, azt találták, hogy a tartalma nagyon angolbarát, és hogy ez nem egyéb, mint egy afrikai útleírás."

A tisztesség és a szerencse mellé állt a perben. Almásy mellett akart tanúskodni a nemzetközileg is nagyhírű orientalista tudós Germanus Gyula professzor. Miután elutasították, "Germanus nem hagyta annyiban a dolgot, és egy régi diákjától kért segítséget, akivel még a Keleti Kereskedelmi Akadémiáról ismerték egymást: Rákosi Mátyás kommunista pártvezértől. Az igazságszolgáltatást dróton rángató vörös vezér készséggel teljesítette egykori mentora kérését, és jelenlétében hívta fel a Népbíróság elnökét. A beszélgetés során hangsúlyozta, hogy a professzor meghallgatását személyes ügyének tekinti. E kitételt a népbírósági elnök úgy értelmezte, hogy Germanus Gyula Rákosi személyes véleményét közvetíti majd a tárgyaláson. Így nem annyira a tudós, mint inkább a leendő diktátor közbenjárása döntötte el Almásy sorsát." A népbíróságot így megúszta, de egyértelmű volt, hogy itt sötét jövő vár rá. Külföldre menekült, s ott élt a sivatagban szerzett betegségtől bekövetkezett haláláig.

E könyve két módon is remek olvasmány: igen érdekes háborús napló, amelyben a háború egy apró és különleges szelete tárul elénk: a klasszikus hadviselés az angolok, másrészt az olasz és német sivatagi erők között, ebben pedig Almásy - a sivatagi szakképzettségének megfelelően - különleges feladatot látott el kis felderítő csapatával. Szolgálatában és arról szóló elbeszélésében sokkal inkább ez a 'halálos háborús bújócska' jelenik meg, nem pedig a háború nyers brutalitása. Könyvében egyforma megbecsüléssel szól mindkét oldal katonáiról, a bajtársiasságról, amellyel a saját katonatársai körében találkozott, s a felsőfokú tiszteletről, amelyet Rommel váltott ki az embereiből.
Feltétlenül kiemelést érdemel a kötet bőséges jegyzetanyaga. Líbiáról, sivatagról, emberekről, történelemről szinte egy remek kislexikonná áll össze.

SAJTÓSZEMLE

tehetseg.hu, 2022.06.14.
Elismerő ösztöndíjban részesültek a jövő feltalálói és tudósai
"...A Magyar Innovációs Szövetség 2022. június 13-án tartotta a 31. Ifjúsági Tudományos és Innovációs Tehetségkutató Verseny ünnepélyes díjátadó rendezvényét..."

vg.hu, 2022.06.27.
Itt a régóta várt hír: újra elérhető a vállalkozásoknak a nulla százalékos hitel

agroinform.hu, 2022.06.27.
Újra elérhető egy vállalkozásoknak szóló hitelprogram

adozona.hu, 2022.06.27.
Újra igényelhető nulla százalékos kkv-hitel az MFB-nél

index.hu, 2022.06.28.
Ötéves kutatás-fejlesztési program zárult le a Pécsi Tudományegyetemen

profitline.hu, 2022.06.28.
A jövő dróntechnológiai fejlesztéseit megalapozó egyetemi és ipari együttműködés indul

mandiner.hu, 2022.06.28.
Mire jó az egyetemi modellváltás?

KarcFM, Hangoló, 2022.06.28.
Interjú Pakucs Jánossal, a Magyar Innovációs Szövetség tiszteletbeli elnökével
"...Idén már 31. alkalommal hirdettek eredményt a múlt héten a Ifjúsági Tudományos és Innovációs Tehetségkutató Versenyen, amelynek legjobbjai ezúttal is nemzetközi porondon mutathatják meg a tudásukat. A megmérettetés hazai életre hívója, a Magyar Innovációs Szövetség tiszteletbeli elnöke Pakucs János tart velünk telefonon..."

tudomanyplaza.hu, 2022.06.29.
Az Einstein Teleszkóp megépítése

bama.hu, 2022.06.29.
Kiválósági támogatást nyert az egyetem

rtl.hu, 2022.06.29.
Új szemléletmód az oktatásban - az InnoMate a diákok kreativitását hívja elő

InfoRádió, Aréna, 2022.06.29.
Interjú Palkovics László technológiai és ipari miniszterrel 2.
"...Tehát, ha megnézzük a számainkat, akár az egyetemeken, a modellváltott egyetemeken, akár a kutatás-fejlesztés és az innováció területén, ezek elkezdtek javulni..."

hir.ma, 2022.06.30.
Egymilliárd eurós innovációs alap létrehozásáról döntött 22 tagország

demokrata.hu, 2022.06.30.
Egymilliárd eurós innovációs alap létrehozásáról döntöttek a NATO-csúcson

novekedes.hu, 2022.06.30.
"Kihívást jelent Oroszország és Kína vezető szerepe az olyan területeken, mint az űrkutatás és mesterséges intelligencia"

szoljon.hu, duol.hu, erdon.ro, boon.hu, szon.hu, veol.hu, delmagyar.hu, nool.hu, kemma.hu, vaol.hu, sonline.hu, haon.hu, teol.hu, heol.hu, feol.hu, beol.hu, baon.hu, zaol.hu, kisalfold.hu, bama.hu, 2022.06.30.
Egymilliárd eurós innovációs alap létrehozásáról döntött 22 tagország

ujszo.com, 2022.06.30.
NATO-csúcs - Egymilliárd eurós innovációs alap létrehozásáról döntött 22 tagország

alfahir.hu, 2022.06.30.
Egymilliárd eurós innovációs alap létrehozásáról döntött 22 NATO-tagország

kronikaonline.ro, 2022.06.30.
Egymilliárd eurós innovációs alap létrehozásáról döntött 22 NATO-tagország, Románia ellenjegyezte a javaslatot

magyarnemzet.hu, 2022.06.30.
Egymilliárd eurós innovációs alap létrehozásáról döntöttek a NATO-csúcson

infostart.hu, 2022.06.30.
Egymilliárd eurós egyezség született a NATO-csúcson

portfolio.hu, 2022.06.30.
Döntött 22 NATO-tag, egymilliárd eurós alapot hoznak létre - De miért és mi is az a DIANA?

168.hu, 2022.06.30.
Komoly pénzalapról döntöttek a madridi csúcstalálkozón

index.hu, 2022.06.30.
Egymilliárd eurós innovációs alapot hoz létre a NATO

karpathir.com, 2022.06.30.
Egymilliárd eurós innovációs alap létrehozásáról döntött 22 tagország

vasarnap.hu, 2022.06.30.
Egymilliárd eurós innovációs alapot hoznak létre a NATO-tagállamok

penzcentrum.hu, 2022.06.30.
Egymilliárd eurós fejlesztési alapot hoz létre a NATO: hazánk is rengeteg pénzhez juthat

Trend FM, 2022.06.30.
Egymilliárd euró értékű innovációs alap létrehozásáról szóló megállapodást írt alá a NATO-tagállamok közül 22

Katolikus Rádió, 2022.06.30.
Egymilliárd euró értékű innovációs alap létrehozásáról szóló megállapodást írt alá a NATO-tagállamok közül 22, köztük Magyarország is

m1, Híradó M1 12:00, 2022.06.30.
Helyszíni tudósítás: Hadászati célokra szolgáló egymilliárd dolláros innovációs alapot hoznak létre a NATO-tagállamok

Duna TV, 2022.06.30.
Helyszíni tudósítás: Hadászati célokra szolgáló egymilliárd dolláros innovációs alapot hoznak létre a NATO-tagállamok

Kossuth Rádió, 2022.06.30.
Egymilliárd euró értékű innovációs alap létrehozásáról szóló megállapodást írt alá 22 NATO-tagállam

Dunaújvárosi Hírlap, 2022.07.01., 9. oldal
Egymilliárd eurós innovációs alap
"...A NATO-tagállamok közül 22, köztük Magyarország, a szervezet madridi csúcstalálkozóján, csütörtökön egymilliárd euró értékű innovációs alap létrehozásáról szóló megállapodást írt alá..."

Petőfi Népe, 2022.07.01., 9. oldal
Egymilliárd eurós innovációs alap

Somogyi Hírlap, 2022.07.01., 9. oldal
Egymilliárd eurós innovációs alap

Fejér Megyei Hírlap, 2022.07.01., 7. oldal
Egymilliárd eurós innovációs alap

Dunántúli Napló, 2022.07.01., 9. oldal
Egymilliárd eurós innovációs alap

Vas Népe, 2022.07.01., 7. oldal
Egymilliárd eurós innovációs alap

Észak-Magyarország, 2022.07.01., 7. oldal
Egymilliárd eurós innovációs alap

Új Néplap, 2022.07.01., 9. oldal
Egymilliárd eurós innovációs alap

Heves Megyei Hírlap, 2022.07.01., 9. oldal
Egymilliárd eurós innovációs alap

24 óra, 2022.07.01., 9. oldal
Egymilliárd eurós innovációs alap

Tolnai Népújság, 2022.07.01., 9. oldal
Egymilliárd eurós innovációs alap

Hajdú-Bihari Napló, 2022.07.01., 8. oldal
Egymilliárd eurós innovációs alap

Kelet-Magyarország, 2022.07.01., 8. oldal
Egymilliárd eurós innovációs alap

nkfih.gov.hu, 2022.07.01.
Egyetemista startupperek pitcheltek a Pannon Egyetemen

profitline.hu, 2022.07.01.
Egymilliárd eurós innovációs alap létrehozásáról döntött 22 ország

Trend FM, A nap vendége, 2022.07.01.
Interjú Pomázi Gyulával, a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatalának elnökével 1.

weborvos.hu, 2022.07.04.
Kiválósági támogatást nyert a pécsi egyetem

muszaki-magazin.hu, 2022.07.04.
Drónkutatás a Széchenyi-egyetemen

webradio.hu, 2022.07.05.
Az Európai Bizottság tervet mutatott be az európai innováció fellendítésére

portfolio.hu, 2022.07.05.
Új tervvel állt elő az Európai Bizottság, amellyel fellendítenék Európa fejlődését

bumm.sk, 2022.07.05.
Az Európai Bizottság tervet mutatott be az európai innováció fellendítésére

adozona.hu, 2022.07.05.
Itt az Európai Bizottság nagy terve: így lendítenék fel az európai innovációt

napi.hu, 2022.07.05.
Az Európai Bizottság tervet mutatott be az európai innováció fellendítésére

magro.hu, 2022.07.06.
TechLab negyedszer: ismét indul a magyar agrár startup program

webradio.hu, 2022.07.06.
Magyarország a gyártásban és kutatás-fejlesztésben régiós védelmi ipari központtá válhat

vg.hu, 2022.07.06.
Régiós védelmi ipari központ lenne Magyarország

demokrata.hu, 2022. 07.06.
Cél, hogy Magyarország régiós védelmi ipari központtá váljon

letenyemedia.hu, 2022.07.06.
Közép-Európa meghatározó védelmi ipari központja lehet Magyarország - hangzott el Zalaegerszegen

hirado.hu, 2022.07.06.
Védelmi ipari központtá válhat Magyarország

promenad24.hu, 2022.07.06.
Magyarország a gyártásban és kutatás-fejlesztésben régiós védelmi ipari központtá válhat

index.hu, 2022.07.06.
Magyarország régiós védelmi ipari központtá válhat

webradio.hu, 2022.07.06.
Koncz Zsófia: a kormány nagy hangsúlyt fektet a kutatásra és fejlesztésre

demokrata.hu, 2022.07.06.
A kormány nagy hangsúlyt fektet a kutatás-fejlesztésre

magyarnemzet.hu, 2022.07.06.
Koncz Zsófia: A kormány nagy hangsúlyt fektet a kutatásra és a fejlesztésre

hirtv.hu, 2022.07.06.
Koncz Zsófia: a kormány nagy hangsúlyt fektet a kutatásra és fejlesztésre

infostart.hu, 2022.07.06.
Csák János: a kultúra innovációja nélkül nem lesz magyar jövő

innoportal.hu, 2022.07.06.
NATO-csúcs: Egymilliárd eurós innovációs alap létrehozásáról döntött 22 tagország

KarcFM, 2022.07.06.
A kormány nagy hangsúlyt fektet a kutatásra és a fejlesztésre, mondta Koncz Zsófia

Magyar Hírlap, 2022.07.07., 9. oldal
A kormány kiemelt célja...
"...A kormány kiemelt célja, hogy Magyarország a gyártásban és kutatás-fejlesztésben Közép-Európa meghatározó védelmi ipari központjává váljon..."

Veszprémi 7 nap, 2022.07.07., 19. oldal
Jövőbe mutató fejlesztéseken dolgoznak

üzletem.hu, 2022.07.10.
A vállalkozások otthonaként szolgálnak a startupkonténerek a Széchenyi Egyetemen

innoportal.hu, 2022.07.11.
Az Európai Bizottság tervet mutatott be az európai innováció fellendítésére

webradio.hu, 2022.07.12.
Egymilliárd forintos támogatást nyert a Pannon Egyetem és konzorciumi partnere

index.hu, 2022.07.12.
Egymilliárd forintos támogatást kapott a Pannon Egyetem és partnere

bama.hu, 2022.07.13.
Plusz négy évnyi támogatás a PTE-n

fataj.hu, 2022.07.13.
Gábor Dénes-díj 2022 - pályázati felhívás

kamaraonline.hu, 2022.07.13.
Terv az európai innováció fellendítésére

Dunántúli Napló, 2022.07.14., 2. oldal
Kutatásra nyert támogatást a PTE

Napló, 2022.07.14., 2. oldal
Innovatív megoldások - Kutatás-fejlesztés a Pannon Egyetem közreműködésével

semmelweis.hu, 2022.07.14.
Emelkedj ki a tömegből! - Nyertes startup ötletek hallgatóktól

itbusiness.hu, 2022.07.14.
Kevesebb pénzhez jutottak a startupok

trademagazin.hu, 2022.07.14.
Magyar innovátorok összefogása a fesztivál-catering zöldítéséért - Indul az EIT Food Challenge Labs 2022!

magyarhirlap.hu, 2022.07.15.
Szerzői jogi változások, engedélyek és kérdések
"...Digitalizálhatóak és megoszthatóak a könyvtárak, levéltárak, múzeumok és archívumok által bizonyos kereskedelmi forgalomban nem elérhető művek a szerzői jogi törvény legutóbbi módosítása szerint. Ennek részleteiről tartott konferenciát és workshopot a minap a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala (SZTNH)..."

magro.hu, 2022.07.18.
Együttműködésért kínál 50 és 100 millió forint közötti támogatást az Európai Innovációs Partnerség

webradio.hu, 2022.07.18.
Nyolc érmet nyertek a magyar versenyzők a nemzetközi kémiai és földrajzi diákolimpián
"...Négy ezüst- és három bronzérmet szereztek magyar diákok a középiskolások számára múlt héten rendezett nemzetközi kémiai és földrajzi olimpián - közölte a versenyek magyarországi szervezőjeként az Eötvös Loránd Tudományegyetem (ELTE), illetve a Pécsi Tudományegyetem (PTE) hétfőn az MTI-vel..."

hirado.hu, 2022.07.18.
Nyolc magyar érem a diákolimpián

pecsiujsag.hu, 2022.07.18.
Kiválóan szerepeltek a PTE által felkészített diákok

hvg.hu, 2022.07.19.
A világ legjobbjai között vannak: 8 érmet nyertek a magyarok a kémiai és földrajzi diákolimpián

figyelo.hu, 2022.07.19.
Tudnivalók az innovációhoz a Corvinustól

muszaki-magazin.hu, 2022.07.19.
GÁBOR DÉNES-DÍJ 2022

technokrata.hu, 2022.07.20.
A Bosch 250 millió eurót ad startupok számára

autopro.hu, 2022.07.20.
Hatalmas összeggel támogat startupokat a Bosch

profitline.hu, 2022.07.20.
Bosch: 250 millió euró startupok számára

player.hu, 2022.07.20.
Szenzációs magyar sikertől hangos a világ
"...Öt ezüst- és három bronzérmet szereztek magyar diákok a középiskolások számára múlt héten rendezett nemzetközi kémiai és földrajzi olimpián..."

baranyavar.hu, 2022.07.20.
Nyolc érmet nyertek a magyar versenyzők a nemzetközi kémiai és földrajzi diákolimpián

dunaonline.hu, 2022.07.20.
20 innovatív projektet mutattak be a HSUP Demo Day-en

u-szeged.hu, 2022.07.20.
Innovatív ötletek a HSUP Demo Day-en: egészségügyi applikációtól az olajhulladék kezeléséig

Jazzy Rádió, Millásreggeli, 2022.07.20.
Interjú Lábody Péterrel, a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala jogi elnökhelyettesével

Zalaegerszegi 7 Nap, 2022.07.21., 7. oldal
Együttműködési megállapodás a ZalaZone és a Miskolci Egyetem között

Jelen, 2022.07.21., 28, 29, 30, 31. oldal
A Bosch a felsőoktatásra épít

minuszos.hu, 2022.07.21.
Bosch: még több startupra vadászik

insiderblog.hu, 2022.07.21.
Magyar egyetemi ötletek hódíthatják meg a világot

mmonline.hu, 2022.07.21.
250 millió eurót fektet startupokba a Bosch

index.hu, 2022.07.21.
Több generáció innovatív ötletére is számít a Design Terminal

Pannon Novum heti hírlevele, 2022.07.21.
A magyar kkv-k innovációs képességét vizsgálták a Corvinus kutatói

uzletihirszerzes.hu, 2022.07.22.
Üzleti hírszerzés - Akár több tíz millió forint gazdasági hasznot is hozhat az oltalomszerzés

webradio.hu, 2022.07.22.
TIM: tudásipari fejlesztések emelhetik fel Salgótarjánt is

figyelo.hu, 2022.07.22.
Tudásipari kitörési pontok Salgótarjánban

hirado.hu, 2022.07.22.
TIM: Tudásipari fejlesztések emelhetik fel Salgótarjánt is

nool.hu, 2022.07.22.
Tudásipari fejlesztések emelhetik fel Salgótarjánt is

sikerado.hu, 2022.07.25.
Tudásipari fejlesztések emelhetik fel Salgótarjánt

insiderblog.hu, 2022.07.22.
Bosch: 250 millió euró startupok számára

Kossuth Rádió, Napközben, 2022.07.22.
Interjú György Lászlóval, a Kulturális és Innovációs Minisztérium parlamenti államtitkárával, Hermann Péterrel, a Semmelweis Egyetem oktatási rektorhelyettesével és Kovács Zsolttal, a Széchenyi István Egyetem kancellárjával

hírTV, Napi aktuális, 2022.07.22.
Interjú György Lászlóval, a Kulturális és Innovációs Minisztérium államtitkárával

kkvmagazin.com, 2022.07.23.
A magyar kkv-k innovációs képességét vizsgálták a Corvinus kutatói

index.hu, 2022.07.24.
Palkovics László elárulta, mi képes biztosítani a magyar ipar fejlődését
"...Palkovics László kiemelte, hogy a gépjárműipar és a kutatás-fejlesztési együttműködési lehetőségek kiaknázása, valamint az egyéb kétoldalú gazdasági kapcsolatok kiemelten fontosak a magyar gazdaság fejlődésének szempontjából..."

webradio.hu, 2022.07.24.
Palkovics: a stabil német kapcsolatok biztosítják a magyar ipar fejlődését

hirado.hu, 2022.07.24.
Palkovics: A stabil német kapcsolatok biztosítják a magyar ipar fejlődését

hirtv.hu, 2022.07.24.
Palkovics: a stabil német kapcsolatok biztosítják a magyar ipar fejlődését

origo.hu, 2022.07.24.
Palkovics László: A stabil német kapcsolatok biztosítják a magyar ipar fejlődését

nyugatifeny.hu, 2022.07.24.
Palkovics Lászlónak annyira kell az EU-s pénz, hogy már a németeknek puncsol

tenyek.hu, 2022.07.24.
Palkovics László: A stabil német kapcsolatok biztosítják a magyar ipar fejlődését

vasarnap.hu, 2022.07.24.
Palkovics: a stabil német kapcsolatok biztosítják a magyar ipar fejlődését

hirklikk.hu, 2022.07.24.
Palkovics tudja, mi képes biztosítani a magyar ipar fejlődését

gondola.hu, 2022.07.24.
Palkovics: a stabil német kapcsolatok biztosítják a magyar ipar fejlődését

magyarhirlap.hu, 2022.07.24.
A stabil német kapcsolatok biztosítják a magyar ipar fejlődését

kemma.hu, veol.hu, zaol.hu, teol.hu, heol.hu, szoljon.hu, delmagyar.hu, beol.hu, erdon.ro, feol.hu, bama.hu, nool.hu, sonline.hu, szon.hu, duol.hu, kisalfold.hu, haon.hu, vaol.hu, baon.hu, boon.hu, 2022.07.24.
Palkovics: a stabil német kapcsolatok biztosítják a magyar ipar fejlődését

profitline.hu, 2022.07.25.
A stabil német kapcsolatok biztosítják a magyar ipar fejlődését

atv.hu, 2022.07.25.
Palkovics: A stabil német kapcsolatok biztosítják a magyar ipar fejlődését
Szerkesztő: Dr. Antos László, Munkatárs: Nagy-Herczeg Boglárka,
Design: Visualia Stúdió, Felelős kiadó: Dr. Szabó Gábor.
A Hírlevél minden páros hét keddi napján jelenik meg, és aznap internetes portálunkon is olvasható.
Hírlevélszerkesztőség: 1116 Budapest, Fehérvári út 108-112.
tel.: (06 1) 430 3330, e-levél: innovacio@innovacio.hu
A Hírlevélre a www.innovacio.hu c. portálon lehet regisztrálni.