XXXiI. évf. | 2022. január 11. |1. szám

Hírek

Magyar Innovációs Szövetség
Eötvös Loránd Kutatási Hálózat

Várható esemény

Pályázati felhívások
Szakirodalomfigyelő
SajtószemleHÍREK | MAGYAR INNOVÁCIÓS SZÖVETSÉG

Kedves Tagszervezeti Képviselőnk! Kedves Olvasónk!
Ezúton is köszönjük a nagyszámú karácsonyi és újévi jókívánságokat!

A Magyar Innovációs Szövetség nevében ismételten kívánunk nyugodt és eredményekben gazdag 2022. évet!

Dr. Pakucs János, tiszteletbeli elnök,
Prof. Dr. Szabó Gábor, elnök,
Dr. Antos László, ügyvezető igazgató

31. Ifjúsági Tudományos és Innovációs Tehetségkutató Verseny első fordulója

Lezárult a 31. Ifjúsági Tudományos és Innovációs Tehetségkutató Verseny első szakasza, melyre 122 pályázattervet küldtek be a kreatív középiskolai diákok.

A 29 tagú szakmai zsűri - Dr. Jakab László BME-professzor vezetésével - a döntést részletes értékelést követően hozta meg. A 122 pályázat közül a zsűri 63 kiemelkedő, főként műszaki és informatikai problémák megoldását, ill. kidolgozását javasolta a második fordulóra, így összesen 96 fiatal dolgozhatja ki részletesen a pályázatát. Az első forduló kiadványa ide kattintva olvasható.

A végső döntést a zsűri 2022. április végén hozza meg, nemcsak a több mint 2,5 millió forint összegű ösztöndíj szétosztásáról döntenek, hanem kiválasztják azt a három pályázatot is, amelyek képviselik Magyarországot 2022 szeptemberében az európai döntőn, Leidenben. A díjazottak további nemzetközi versenyeken, tanulmányutakon is részt vehetnek (pl. Nobel-héten Stockholmban, a londoni fiatal tudósok fórumán stb.)

A legjobb fiatalokat (10-12 pályázó) felkészítő középiskolai tanárok differenciált, 600-800 E Ft-os jutalmat érdemelnek ki. A legeredményesebb iskolák 1 M Ft támogatást nyerhetnek el.

A projekt a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal támogatásával, az NKFI Alapból valósul meg.

Gábor Dénes-díj

Tagszervezetünk, a NOVOFER Alapítvány által létrehozott Gábor Dénes-díj 2021. december 17-re tervezett átadását sajnos a járványhelyzetre való tekintettel az Alapítvány Kuratóriuma elhalasztani kényszerült, a díjazottak személyét azonban nyilvánosságra hozta.

Idén Gábor Dénes Életmű Díjat Dr. Petz Ernő gépészmérnök, a Paksi Atomerőmű Rt. nyugdíjas vezérigazgatója kapta.

Gábor Dénes-díjazottak:
 • Dr. Dunai László építőmérnök, a BME Hidak és Szerkezetek Tanszék tanszékvezető egyetemi tanára,
 • Dr. Kiss Rita Mária építőmérnök, a BME Gépészmérnöki Kar, Mechatronikai, Optikai és Gépészeti Informatikai Tanszék tanszékvezető egyetemi tanára,
 • Dr. Maurovich Horvat Pál orvos, a Semmelweis Egyetem Orvosi Képalkotó Klinika igazgatója,
 • Dr. Váncza József villamosmérnök, az ELKH Számítástechnikai és Automatizálási Kutatóintézet Mérnöki és Üzleti Intelligencia Kutató-laboratórium vezetője,
 • Dr. Zsoldos Ibolya matematikus-mérnök, a Széchenyi István Egyetem tanszékvezető egyetemi tanára.
In Memoriam Gábor Dénes elismerésben a Gödölle, Kékes, Mészáros & Szabó Szabadalmi és Védjegy Iroda, Gábor Dénes Tudományos Diákköri Ösztöndíjban pedig Regős Krisztina építészmérnök hallgató és Schäffer Ádám vegyészmérnök hallgató részesült.
A következő linken bővebb információ kapható az új díjazottakról, ill. megtekinthető az idei kiadvány.

Megjelent a 100 Magyar Találmány és Fejlesztés 2021

Ismét száz hazai találmányt és fejlesztést bemutató kiadvánnyal bővült a TOP 100 Media sorozata, melyet tagszervezetünk a Sprinter Pusz Kft adott ki.
A gyűjteményben többek között olyan fejlesztésekkel találkozhatunk, mint a lélegző beton, a fénnyel történő levegőtisztítás, a tüzelőanyagcellás hajó, a természetes alapú kézfertőtlenítő gél, a mobil, összecsukható energiakonténer, az emlékező fémmel hajtott motor, vagy a mesterséges intelligencia által generált szintetikus színészek.

A kiadvány fővédnöke Pomázi Gyula, az SZTNH elnöke.
A kiadvány már megvásárolható a nagyobb hírlapárusoknál, illetve megrendelhető a kiadó honlapján. Bővebb információ a következő linken.

HÍREK | Eötvös Loránd Kutatási Hálózat

Az ELKH kutatási infrastruktúrái

Az Eötvös Loránd Kutatási Hálózat (ELKH) 13 kutatóhelyének 24 kutatási infrastruktúrája kapta meg a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal (NKFI Hivatal) "Kiváló Kutatási Infrastruktúra" minősítését 2021-ben. A hazánkban összesen ötvenhét kiváló kutatási infrastruktúrának megítélt címmel járó okleveleket Dr. Palkovics László, innovációs és technológiai miniszter, Dr. Szabó István, az NKFI Hivatal tudományos és nemzetközi elnökhelyettese, valamint Dr. Fülöp Zsolt, a Nemzeti Kutatási Infrastruktúra Bizottság elnöke adta át a Pécsi Tudományegyetemen megrendezett szakmai eseményen 2021. december 16-án.

Megválasztották az ELKH öt kutatóhelyének vezetőit

Az Eötvös Loránd Kutatási Hálózat Irányító Testülete 2022. január 1-jétől 2026. december 31-éig tartó, 5 éves határozott időtartamra megválasztotta a kutatóhálózathoz tartozó négy kutatóközpont, valamint egy önálló kutatóintézet intézményvezetőjét. A kutatóhely-vezetői pályázatok kiírására a korábbi intézményvezetők megbízatásának lejárta miatt került sor.

Az újonnan megválasztott vezetők:
 • Agrártudományi Kutatóközpont (ATK): Vida Gyula, főigazgató, korábbi megbízott főigazgató
 • Csillagászati és Földtudományi Kutatóközpont (CSFK): Kiss László, főigazgató, korábbi főigazgató
 • Ökológiai Kutatóközpont (ÖK): Garamszegi László Zsolt, főigazgató, korábbi megbízott főigazgató
 • Rényi Alfréd Matematikai Kutatóintézet (Rényi): Stipsicz András, igazgató, korábbi igazgató
 • Társadalomtudományi Kutatóközpont (TK): Boda Zsolt, főigazgató, korábbi főigazgató
További részletek a következő linken.

Tématerületi Kiválósági Program

A 2021. évi Tématerületi Kiválósági Program (TKP 2021) 2025 végéig biztosít forrásokat tudásközvetítő szervezetek - elsősorban egyetemi tudásközpontok és kutatóhelyek - kutatás-fejlesztési és innovációs tevékenységeihez. A TKP 2021 keretében 39 tudásközvetítő szervezet 80 tématerületi kutatása mintegy 75 milliárd forint értékben kap támogatást a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Alapból. Ebből közel 9,4 milliárd forint támogatást az Eötvös Loránd Kutatási Hálózat (ELKH) kutatóhelyei nyertek el.

További részletek a következő linken.

Elindult az ELKH Adatrepozitórium fejlesztése

Az Eötvös Loránd Kutatási Hálózat (ELKH) három kutatóhelye, a Számítástechnikai és Automatizálási Kutatóintézet (SZTAKI), a Társadalomtudományi Kutatóközpont (TK) és a Wigner Fizikai Kutatóközpont (Wigner FK) szakembereinek közreműködésében, az ELKH Titkárság támogatásával elindult az ELKH Adatrepozitórium létrehozására irányuló nagyszabású projekt. A hiánypótló új digitális infrastruktúra Magyarországon egyedülálló feltételeket teremt a kutatási adatok hosszú távú biztonságos tárolásához, kezeléséhez és megosztásához, ezzel biztosítva a nemzetközi kutatási infrastruktúrákba való bekapcsolódást.

További részletek a következő linken.

Várható esemény


Szeminárium a szellemi tulajdon kínai védelméről

A Cathay Group és a Sinofaith, Kína legnagyobb jogvédelemmel foglalkozó csoportjának rendezésében online rendezvénysorozat indul, amelynek során bemutatják a szellemi tulajdon védelmével kapcsolatos tudnivalókat, esetleges buktatókat és azok megoldásait olyan cégek számára, melyek kínai piacra lépésben, kínai kereskedelmi kapcsolatok kialakításában gondolkoznak.

A sorozat első állomásaként 20212. január 12-én, 11 órakor magyar cégek számára rendezik meg az online szemináriumot, a Magyar Exportfejlesztési Ügynökség (HEPA) támogatásával.
A rendezvény a résztvevő magyar cégek számára ingyenes, szeminárium hossza 90 perc, nyelve angol, és a résztvevőknek lehetősége lesz kérdezni a szakemberektől.

További információ és regisztráció a következő linken.

Pályázati felhívások


FELHÍVÁS a 2021. év legjelentősebb innovációs teljesítményének elismerésére

A Magyar Innovációs Alapítvány - a Magyar Innovációs Szövetséggel közösen -- a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal főtámogatásával, az Innovációs és Technológiai Minisztérium, az Agrárminisztérium, és a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala támogatásával, 30. alkalommal hirdeti meg a
MAGYAR INNOVÁCIÓS NAGYDÍJ pályázatot.

A 2021. év legjelentősebb innovációs teljesítményét elismerő
Magyar Innovációs Nagydíj mellett
a kiemelkedő innovációs teljesítmények további, összesen hét kategóriában kaphatnak díjat:
 • a 2021. évi Ipari Innovációs Díj,
 • a 2021. évi Informatikai Innovációs Díj,
 • a 2021. évi Agrár Innovációs Díj,
 • a 2021. évi Környezetvédelmi Innovációs Díj,
 • a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala Innovációs Díja,
 • az "Alapkutatástól a piacig" 2021. évi Innovációs Díj (NKFIH).
A legeredményesebb, 2019. január 1. után alapított innovatív startup vállalkozás pedig a Magyar Innovációs Szövetség
 • "2021. év legjobb startup vállalkozása" Díját nyeri el.
A díjak ünnepélyes átadására 2022. márciusában kerül sor az Országházban.

A pályázaton azok a Magyarországon bejegyzett vállalkozások, ill. szervezetek vehetnek részt, amelyek a 2021. évben kiemelkedő műszaki, gazdasági innovációs teljesítménnyel (új termékek, új eljárások, új szolgáltatások értékesítése stb.) jelentős üzleti hasznot értek el. Az innováció kiindulási alapja tudományos kutatás, műszaki-fejlesztési eredmény, szabadalom, know-how alkalmazása, technológia-transzfer stb. lehet.

A bírálóbizottság a Magyar Innovációs Alapítvány Kuratóriuma által felkért tudósokból, vezető gazdasági szakemberekből áll, elnöke Prof. Dr. Palkovics László, innovációs és technológiai miniszter.

A bírálóbizottság az innovációból 2021-ben elért eredmény/árbevétel, és egyéb műszaki, gazdasági előnyök mellett, az innováció eredetiségét, újszerűségét, valamint társadalmi hasznosságát és a pályázat kidolgozottságának színvonalát is értékeli.

A bírálóbizottság által meghozott döntés végleges, fellebbezésnek helye nincs.
Előző Innovációs Nagydíj pályázatokon díjazott innovációval újból pályázni nem lehet.

Beadási határidő: 2022. február 2., 15 óra

A nevezéshez szükséges dokumentumok:
 1. 1 oldalas összefoglaló, amely a www.innovacio.hu/innonagydij c. oldalon tölthető ki,
 2. Részletes leírás a megvalósításról, az innovációból elért piaci, illetve gazdasági eredményről (árbevétel/eredmény, piaci részesedés növekedése stb.), valamint arról, hogy külső (pályázati) forrás mennyiben segítette az innovációs teljesítmény elérését, összesen maximum 10 A/4-es oldalon,
 3. Referenciák igazolása (szakvélemény, vevők véleménye, fotó, videofilm, szakcikk stb.),
 4. Nyilatkozat a közölt adatok, információk, valamint a szellemi tulajdonvédelmi jogok hitelességéről.
A részletes leírást és a nyilatkozatot pdf formátumban kell feltölteni a www.innovacio.hu/innonagydij c. oldalra. További információ: www.innovacio.hu, e-mail: innovacio@innovacio.hu, tel.: 061-430-3330.

WIPO Global Awards

A Szellemi Tulajdon Világszervezete (WIPO) Global Awards néven új díjprogramot indított el, amelynek célja azon vállalkozások, egyéb szervezetek és magánszemélyek elismerése, melyek tudatosan alkalmazzák a szellemitulajdon-védelmet. A díj első kategóriájában a WIPO 193 tagállamának kkv-i jelentkezhetnek, önmagukat jelölve 2022. március 14-ig. Az első WIPO Global Awards díjat 2022 júliusában kapja majd meg öt kis- és középvállalkozás.

A díjazottak személyre szabott mentorprogramot, valamint egyéb támogatási és szponzori formákat kapnak, amelyek megkönnyítik a finanszírozási lehetőségekhez való hozzáférésüket és az üzleti növekedésüket. Jelentkezés és további információ az alábbi honlapon.

Kárpát-medencei Tehetségkutató Alapítvány felhívása

Tagszervezetünk, a Kárpát-medencei Tehetségkutató Alapítvány tehetségeket támogató programja első lépéseként várja Kárpát-medencei, kiemelkedő tehetségű, 14-30 év közötti, nappali tagozatos képzésben résztvevő fiatalok jelentkezését.

Az Alapítvány által kiválasztott fiatal tehetségek egyénre szabott támogatásban részesülnek. Ennek során minden diák azt kapja, amire leginkább szüksége van a tehetsége kibontakoztatásához, mely minden esetben tartalmaz mentori támogatást.

További információk a következő linken.
Regisztráció, e-mail: erdeklodes@kmta.hu, tel.:+36 1 781 2814.

SZAKIRODALOMFIGYELŐ


Dietrich Vollrath: A beérett gazdaság - A stagnálás mint a siker jele - Pallas Athéné Könyvkiadó, 2020
Dr. Osman Péter ismertetése

Gyorsulva fogy az időnk, hogy beláthassuk: a nyugati termelési mód jelenlegi működési paradigmája fenntarthatatlan, s az erőforrások pazarlásával, kimerítésével egyre inkább jóvátehetetlen károkat okoz. Vollrath egy ehhez képest szélsőségesen eretnek, azaz a mai gazdaság hajtóerőivel szembe menő, józan és ésszerű váltást javasol. Sorsdöntő ebben, lehet-e kitörni a jelenlegi paradigmát uraló erők szorításából, és fenntarthatóra váltani.
Mottója lehet a Saját sikereink áldozatai c. fejezet egyik nyitó mondata "Ha a növekedés esésének okaiba ássuk bele magunkat, nyilvánvalóvá válik, hogy annak kevesebb köze van a félresikerült dolgokhoz, mint a jól sikerültekhez."
Vollrath a University of Houston közgazdaságtan professzora, kutatásai fókuszában a gazdasági növekedés áll. Eredeti kiadója, The University of Chicago Press ajánlójából: "Vollrath megváltoztatja régóta regnáló feltevésünket, hogy a gazdaság egészségének legjobb mutatója a növekedés. A legtöbb közgazdász egyetért, hogy a viruló gazdaság azonos a GDP-növekedéssel. Eszerint mai korunk, amelyben a növekedés jelentősen lassult a háború utánihoz képest, már a vészcsengőket szólaltatja meg. Ám igaz-e, hogy a növekedés valóban a gazdasági siker legjobb mutatója, s lassulásunk problémákat jelez? Vollrath itt a fősodorral szembeszegülő választ kínál: ugyanazoknak a tényeknek más közgazdászokétól radikálisan eltérő értelmezését. A jelenlegi lassulást nem gazdasági problémának tekinti, hanem a szerteágazó gazdasági sikerünk jelének. Eszerint az erőteljes gazdaságunk már olyan sokat adott a modern élethez szükségesekből, olyan sok kényelmet, biztonságot és luxust teremtett, hogy most a termelés és a fogyasztás új formái felé fordulunk: amelyek növelik jólétünket, de nem járulnak hozzá a GDP növekedéséhez.
Ezt az érvét a könyvében markáns példával támasztja alá: Az USA gazdaságának számos trendjét vizsgálja, beleértve a dolgozói létszám csökkenő arányát a lakossághoz képest, az átmenetet az anyagi javak hajtotta gazdaságból a szolgáltatásokéba, valamint a földrajzi mobilitás csökkenését. Mindegyiknél rámutat, miként tekinthetők a gazdasági hatásaik a siker jelének, jóllehet mindezek a GDP-növekedés fékjeként hat. Feltárja továbbá, mit képes megmutatni a növekedés mérése, és mit nem, mely tényezők mutatják valóban a sikert, melyek semmitmondók a gazdaság jelentős változásait illetően, és melyek tartoznak egy feltűnően szürke zónába. Kétségkívül vitára késztető műként, ez a könyv újra indítja a makrogazdasági vitát, és segít újragondolnunk, miként is néz ki egy sikeres gazdaság."
Karakteres expozíció a Saját sikereink áldozatai c. fejezetből: "Nagyon kevés megszakítástól eltekintve az egy főre jutó GDP a legrégebbi adatokig visszamenően [nézve] növekszik. Bármi is történik most a növekedési ütemmel, a gazdaság hihetetlen sikerrel elégítette ki majdnem mindenki anyagi szükségleteit az Egyesült Államokban. Ám ez a siker a növekedés lelassulásának elsődleges mozgatórugója." Jelenségek sorozata következik, amelyek arra engednek következtetni - Vollrath mondandójával egybecsengően -, hogy a változás a lázas bővüléstől egy nyugodtabb, egészségesebb struktúra felé halad. A következtetése: "Minden elérhető bizonyíték azt mutatja, hogy az anyagi életszínvonal javulásával a termelékenységi ráták zuhannak. Erre temérdek magyarázat létezik, de a kapcsolat szinte általánosnak mutatkozik időben és országokban."
Mondandóját 17 fejezetben fejti ki, amelyekben a kulcstényezőket elemzi. Két szélsőséges kérdéskör innen: • A kormány okozta a lassulást? • Kína okozta? S a zárófejezet: A növekedés jövője.
Egy kiragadott kritikus tényező a jövő átgondolásához: "Az áruktól a szolgáltatásokig való eltolódás így ment az USA egész történelme során. A 21. században annyi változás történt, hogy ezek az eltolódások visszahúzták a gazdasági növekedést. Kiderült, hogy a legtöbb szolgáltatási ágazat viszonylag alacsony termelékenységnövekedéssel rendelkezik. [Az elemzések megmutatták, hogy] a szolgáltatást nyújtó munkaerő része a terméknek. Kapcsolatba kell lépnünk vele ahhoz, hogy megkapjuk a szolgáltatást. Ez azt jelenti, hogy a szolgáltatóiparban nehezebb, bár nem lehetetlen csökkenteni a felhasznált munkaerő mennyiségét, és növelni a termelékenységet. Nem valamiféle hiba, hogy a szolgáltatások termelékenységének növekedése lassú, ez inkább az ilyen tevékenységek velejáró tulajdonsága." Ezt azért emeljük ki, mert itt, mondhatni biztosan, egy szintúgy döntő paradigmaváltás előtt állunk. Fenntartás nélkül jósolható, hogy a mesterséges intelligencia térhódítása, a dolgok internetének gyorsuló bővülésével, az informatika-alapú szolgáltatások és javak ma mégcsak nem is sejthető ütemű gyarapodásával alapjaiban változtatja majd meg ezt a helyzetet.

Adam Grant: Gondold újra - HVG Könyvek, 2021
Dr. Osman Péter ismertetése

"Ha a tudás hatalom, akkor tudni, hogy mit nem tudunk, maga a bölcsesség." • "A nyugodt múlt dogmái alkalmatlanok a viharos jelenben." (Abraham Lincoln) • "Az »Azt hiszem« inkább folyamat, mint véglegesség."
(Forrásmegadás nélküli idézetek a könyvből. - OP)
"A mi eddig jó volt, az éppen azért, mert a múlt időben volt jó, ma tán csak meglehetős s utóbb még káros is lehet." Ha Grant ismerné gr. Széchenyi István: Hitel c. művét, könyve mondandójának tökéletes kifejezőjét találhatná ebben a tételében.
Dióhéjba zsúfolva e mondandót: Világunk gyorsulva mozog, változik, ezért a róla szóló, hozzá fűződő tudásunknak, hozzáállásunknak, nézeteinknek is vele kell változniuk. Folyamatosan frissítenünk kell, újragondolni - amit sokszor nehezünkre esik megtenni (Grant részletesen elemzi, miért), viszont létfontosságú. "Ez a könyv a dolgok átgondolásának jelentőségét járja körül. Arról szól, milyen fontos, hogy szert tegyünk a [kellő] mentális rugalmasságra. Könyvemmel arra törekedtem, hogy feltárjam az újragondolás folyamatának mikéntjét. Rátaláltam a legmeggyőzőbb bizonyítékokra, és felkutattam néhányat a világ leg-tehetségesebb újragondolói közül."
Róla a University of Pennsylvania Wharton Menedzsment Tanszék honlapjáról:
"Pszichológia professzor, kutatási területe a nagylelkűség, a segítségnyújtás, a job-design és a jelentőségteljes munka, a vezetés, a vezetői szerep és a kultúra, az eredetiség, a non-konformitás, a munka motivációja és a siker. Hét egymást követő évben a Wharton legmagasabbra értékelt professzora elismerést kapta. A Fortune [magazin] beválasztotta 2016-ban 40 legkiválóbb 40 év alatti legbefolyásosabb üzleti személyisége, 2017-ben a világ 10 legbefolyásosabb menedzsment gondolkodója közé. 5 könyve lett #1 New York Times bestseller, példányok millióiban keltek el, 35 nyelvre lefordítva." A szakmai trófeagyűjtemény felsorolása még jócskán folytatódik, egyértelműen mutatja, hogy érdemes tanulnunk tőle.
Két mértékadó vélemény a könyvről "Kötelező olvasmány mindenkinek, aki a tanulás és felfedezés kultúráját szeretné kialakítani otthon, a munkahelyén vagy az iskolában. Adam Grant szeretetteljes és humoros stílusával bonyolult kutatási eredményeket tesz közérthetővé, és mindannyiunkat meggyőz arról, hogy folyamatosan kérdőjelezzük meg a régi meggyőződéseinket és legyünk nyitottak új ötletek és nézőpontok befogadására. Egyre megosztottabb világunkban minden eddiginél fontosabb, hogy megfogadjuk a tanácsait." - Bill és Melinda Gates, a Gates Foundation társelnökei
"Grant szerint a nyitottság fejleszthető. Nála pedig senki nem alkalmasabb rá, hogy ezt a rendkívül értékes készséget megtanítsa nekünk. Zseniális könyvének megdöbbentő megállapításai hatására garantáltan újragondoljuk korábbi véleményeinket és legfontosabb döntéseinket." Daniel Kahneman, közgazdasági Nobel-emlékdíjas pszichológus.
"Ez a könyv arra invitál, hogy engedjük el azokat az ismereteket és nézeteket, amelyek már nem tesznek jó szolgálatot nekünk, hogy az énképünket inkább a rugalmassághoz, és ne a következetességhez horgonyozzuk le. Ha elsajátítjuk az átértékelés művészetét, nagyobb eséllyel érhetünk el sikereket a munkában és boldogságot az életben. Új megoldásokat találhatunk régi problémákra, és új problémákhoz lelhetünk egy-egy felülvizsgált régi megoldást. Utat nyithatunk arra, hogy többet tanuljunk a körülöttünk élő emberektől, és hogy kevesebb megbánással kelljen együtt élnünk. A bölcsesség jele, ha tudjuk, mikor hagyjunk el néhányat a legértékesebb eszközeink közül - identitásunk egy-egy féltve őrzött részével egyetemben." (Grant részletesen fejtegeti, hogy a változtatásban sokan az identitásuk egy része elvesztésétől félnek. - OP)
"Akut stresszhelyzetben az emberek jellemzően az automatikus, jól begyakorolt reakcióikhoz folyamodnak. Evolúciós szempontból ez elősegíti az alkalmazkodást - mindaddig, amíg ugyanolyan környezetbe kerülünk, ahol ezek a reakciók szükségesek." Az emberi társadalom megjelenéséig ez működött is, hiszen a változások elegendően lassúak voltak ahhoz, hogy az evolúció ütemében alakulhassanak ki az új védekezési stratégiák. A kulcs az "amíg ugyanolyan környezetbe kerülünk", azaz mindenek nagy csapdája itt az, hogy a peremfeltételek változatlansága adja az értelmezési tartományt, amelyben működik a bevált tudás, felkészültség. Így győzedelmeskednek a romboló innovációk is: olyan új környezetet, peremfeltételeket hoznak létre, amelyben az addigi hagyományos technológiák, iparágak elvesztik a verseny-, sőt gyakran a teljes piacképességüket. Más kérdés, hogy az újragondoláshoz kevés a szándék - megfelelő felkészültség és adottságok is kellenek, a tárgyi tudáshoz teremtő képzelőerő, jó stratégiák a kínálkozó, vagy épp megteremthető új lehetőségek felismeréséhez és kiaknázásához. Ebben segít Grant könyve.

Hilde Østby - Ylva Østby:Titokzatos memória - A felejtés és emlékezés könyve - Park Könyvkiadó, 2020
Dr. Osman Péter ismertetése

Jó cím: valóban még igencsak titokzatos! Ül egy kb másfél kilós, hihetetlenül bonyolult, 85 milliárd neuronból és azok kapcsolataiból álló kütyü a fejünkben, az tesz emberré, a segítségével próbáljuk megismerni a világot, ám még mindig nagyrészt legfeljebb sejtéseink és közelítéseink vannak arról, miként működik. A dolog iróniája, hogy végső soron tőle kell várnunk, fejtse meg számunkra önmagát (a segítségével fejlesztett tudományok és együttműködések útján)!
A Park ajánlójából: "Vajon hol tárolja agyunk az emlékeket, és tulajdonképpen mi az emlékezet? Milyen, ha nagyon jó a memóriánk, és ha nagyon rossz? Lehet teljes életet élni emlékek nélkül? Emlékezőképességére az idők hajnalától fogva mágikus tulajdonságként tekintett az ember, az emlékezetet övező rejtélyeket mindig is élénk érdeklődés övezte. (Ma is még csak vizsgálódások és feltevések vannak, miként rögzíti, tárolja, s hívja le agyunk az információkat, köztük az emlékezetet, hogyan történik a felejtés, s miként idézzük fel tudásunkat és emlékeinket. - OP) Ebben a könyvben a két nővér emlékezeti és tudománytörténeti mélymerülésre indul. A szakterület nemzetközi élvonalához tartozó kutatókkal készítenek interjút, extrém memóriával és extrém feledékenységgel élő emberekkel beszélnek, továbbá olyanokkal, akik hamis emlékekről vagy egy emlékezetükben hordozott traumáról számolnak be, hogy [mindezzel] közelebb férkőzhessenek az emlékezet természetéhez." (Kiemelések mindenütt tőlem. OP)
A szerzőkről a Park: "Hilde Østby szellemtörténész, szépíró, újságíró, szerkesztő. Ylva Østby Norvégia egyik vezető emlékezetkutatója."
A Goodreads a könyvről: "Játékosan és intelligensen kínál válaszokat az emlékezet működésére, bepillantást adva az egyik leglenyűgözőbb képességünkbe, az emlékezésbe. A két nővér mesterien sző össze történelmet, kutatást és kivételes személyes történeteket, így viszik az olvasót magával ragadó felfedező útra az emlékezés fejlődő tudományában, a reneszánszkori szerény kezdetektől napjainkig."
Az emlékezetkutatásról: A könyv címlapján egy tengeri csikóhal van, agyunkban egy struktúra, amely - olvashatjuk - alakjának hasonlósága okán arról kapta a nevét, a XVI. századi Bolognában, "a világ első igazi egyetemén": ez a hippocampus. (Innentől minden idézet a könyvből.) "Jelentőségére csak 1953-ban derült fény" "A világ egyik vezető emlékezetkutatója, Eleanor Maguire" szerint "Élményeink eltűnnek az agy mélyén, és az agykéregben szóródnak szét. A hippocampus feladata, hogy előhívja ezen élmények emlékét. Amint elmúlik az élmény, apró részekre bomlik, és csak akkor kel életre, ha újra felidézzük. Az emlékezetkutatás is döntően arról szól, hogy miként állnak össze a kirakós darabjai egyetlen egésszé."
A döntő nehézség: "Az emlékezet nem látható, nem lehet az emlékeket a fejünkből kiemelve mikroszkóp alá helyezni. Emiatt is tartott hosszú ideig, mire az emlékezet a filozófia és az irodalom témájából a tudományos kutatás tárgyává vált." »Kiemelni«? - az agy belső működéséhez nem-invazív műszeres vizsgálattal még mindig csak nagyon korlátozottan férünk hozzá. A legfejlettebb eszközünk, az fMRI is csak a vérellátás változásait mutatja, ebből következtetnek az agyi részek aktivitására, s abból pedig az agyi funkciók működése és az agyi területek közti kapcsolatokra.
"Ma már jóval többet tudunk: egy emlék [tárolása] sok-sok szinapszisból (az idegsejtek közti összekapcsoló-elem - OP) áll. Ugyanaz az agysejt több különböző emlékben vehet részt. Amikor valami emlékké válik, új szinapszisok jönnek létre a neuronok közt." Ha abból indulunk ki, hogy minden az agy fizikai testében zajlik, ekként működik az elme, akkor aligha lehet más az emlékek rögzítésének elve. Az igazi nagy kérdés, hogy miként valósul ez meg a gyakorlatban, neuronok tíz-, netán százmillióinak együttműködésével, a tengernyi emlék, azaz információ visszaidézhető tárolására. Ezt segít megismerni a könyv, már amennyit már tudunk róla, és mindezeknek a felettébb érdekes kutatását.
Remek helyzetkép: "Százötvenévnyi kutatómunka után a memóriatudomány csataterén még rengeteg ellentét feszül." "Csatatér": azaz, versengő feltevések, elméletek, iskolák - tehát még túl keveset tudunk, s amint írják is, azt sem teljesen biztosan. Jellemző például egy feltevés: "Az emlékek általában egy nagyobb, összefüggő hálózatban ragadnak meg az emlékezetünkben. Ha elő akarunk halászni egy bizonyos emléket, könnyebb dolgunk lesz, ha közben más, vele kapcsolatos emléket is felidézünk." A feltevéshez egy igen érdekes kísérletet végeztek - búvárokkal. Itt olvasható.
A fejezetcímek: • A hippocampus felfedezése • Hová tűnnek az emlékek? • Melyek a személyes emlékek? Ha téves emlékek férkőznek az emlékezetünkbe • Fejleszthető-e az emlékezet? • A felejtés • Utazás a jövőbe

Steve Parker: Őslények enciklopédiája - Az élet hajnalától az ember felemelkedéséig - Amit a dinoszauruszokról és társaikról tudni kell - Kossuth Kiadó, 2021
Dr. Osman Péter ismertetése

"A dinoszauruszok nagy része mindenféle lehetett, csak nagyméretű, lassú mozgású és buta nem."
(forrásmegadás nélküli idézetek a könyvből, kiemelések tőlem)
Nagy élmény, hatalmas túra egy egyedülálló, virtuális természettudományi múzeumban ez a megragadóan elegáns, képekben, leírásokban, magyarázatokban gazdag album. Témakörének valódi enciklopédiája, e fogalom legjobb értelemében: részletes és alapos áttekintést ad, megfelelve a különösen fontos alapkövetelménynek is, hogy mindenki számára érthetően szóljon. Szerkesztésével a legmodernebb ismeretterjesztő művek hatékony előadásmódját alkalmazza: önálló részekre jól tagolt tartalom biztosítja a könnyű áttekintést és a gyors rákeresést; a rövid leírások, magyarázó szövegek, valamint a gazdag képanyag mesteri ötvözése tár elénk részletgazdag, jól átérezhető képet a benne szereplő fajokról, témákról.
Minek egy enciklopédia, amikor kattintásra tőlünk az adatok és információk végtelen tárháza? Egyszerű: a böngésző a legkülönfélébb minőségű adatok és információk áradatát hozza, a jó enciklopédiákban viszont minőségbiztosítást, kellően válogatott és ellenőrzött, megbízható tudást kapunk.
Az ember mítoszfogyasztó közösségi lény. A legtöbbeket valószínűleg önmagában kevéssé érdekli az őslénytan, a dinók köré azonban mítoszokat fontak, s ezzel érdekessé váltak. Már a borzongató elnevezésük: "rettenetes gyík" is segített ebben (Parker is utal erre), s ezzel jól lehetett történeteket eladni róluk, előbb könyvekben, majd filmeken is.
A Goodreads ajánlójából: "Kevéssé számít, hogy a dinók kihaltak - ma is fontos részét alkotják életünknek. Filmeket lehet eladni velük, megtöltik az iskolai tanterveket, alapvető tudományos ismeretekkel látnak el bennünket, s álmainkban még üldöznek is. Ez a kötet a tökéletes dinoszaurusz áttekintő-összeállítás. Átfogó és lenyűgöző. Innovatív megközelítést kínál ezekhez az ősi teremtményekhez, fajonként bemutatja azokat, részletezi a szokásaikat és az egyedi vonásaikat, könnyen felismerhetővé téve mindegyiket. Segítségével az olvasó meg tudja különböztetni a nagy elméket a politikusoktól (betű szerint ez áll - OP), az atlétákat az agresszoroktól, s élvezi a könyvet, ahogyan az provokál, informál és meglepetésekkel szolgál."
A Kossuth Ajánlójából: "Ezzel a kötettel, amely a legújabb felfedezéseket és adatokat is tartalmazza, az olvasó a húsevőktől a tojásrakókig lépésről lépésre kap segítséget a mintegy 500 különleges teremtmény megismeréséhez: hogyan néztek ki, mit ettek, hogyan éltek és küzdöttek, hol éltek és haltak meg."
Erről szól a könyv: "A jelenlegi kutatások arra szeretnének választ adni, miért voltak sikeresek ezek a 65 millió éve csaknem kihalt állatok, és miként alakultak ki hüllő őseikből. A könyvben a sokrétű kutatási eredmények alapján feltárul előttünk a világ, ahol egykor a dinoszauruszok éltek és haltak, és részleteiben megismerjük az ősi környezetet, ahol egykor a Földet uralták. Sok olyan újonnan felfedezett őslényt is megemlítünk, amelyek segítségével jobban megismerhetjük a dinoszauruszok világát. Elsősorban a dinoszauruszok és egyéb ősállatok nemeivel foglalkozunk, de néha a fajok világába is elkalandozunk."
Évtizedek óta a legsikeresebb tévéműsorok közé tartoznak a »helyszínelő« sorozatok, amelyek azt mutatják be, miként lehet sok technikával és még sokkal több szaktudással és arra támaszkodó találékonysággal maradványokból, nyomokból rekonstruálni történéseket, azonosítani szereplőket. E kötetben alapos ismertetést kapunk arról, hogy az őslénykutatás ennek valódi, és nagyságrendekkel nehezített változata. Parker elmondja, miként konzerválnak különféle természeti történések elhullott élőlényeket, azok részeit vagy épp nyomait, a teljes testtől annak kemény és lágy részein át a földön hagyott nyomokig és ürülékekig. A maradványok azonosításának fontos része a koruk meghatározása, aminek sokféle módjáról, folyamatosan fejlesztett technikájáról olvashatunk. Ráadásul, a természet ritkán tette azt a szívességet, hogy elegendően teljes, jól értelmezhető és azonosítható fosszíliát hagyjon ránk. A fennmaradt töredékes maradványokból, nyomokból a sokszor roppant nehéz következtetni a hajdani élőlény felépítésére, életmódjára, ezért azok gyakran rejtvényként állnak a kutatók elé.
A képek, jelenetek nagy részén az ismeretekre alapozó kutatói fantázia a hajdani valóságot igyekszik megidézni. A fényképeken káprázatos maradványokat is láthatunk, pl. a legkorábbi madár teljes épségű leletét, 170 millió éves, tökéletesen ép garnélarákot, jura-kori megkövesült óriás-szitakötőt, 4 tonnás Pachyrhinosaurus teljes csontvázát, és egy kővé vált nagy halat, ahogy a szájából még kilóg egy kisebb hal.

SAJTÓSZEMLE

magro.hu, 2021.12.13.
Forradalmi átalakulást hozhat a gombatermesztés számára a magyar fejlesztés
"...A gombakomposzt újrahasznosítására dolgoznak ki új megoldást uniós támogatással a Szegedi Tudományegyetem (SZTE) és az Új Champignons Kft. munkatársai..."

kamaraonline.hu, 2021.12.13.
Ismét lehet jelentkezni a Vodafone Magyarország Alapítvány innovációs pályázatára

delmagyar.hu, szoljon.hu, zaol.hu, heol.hu, duol.hu, veol.hu, feol.hu, szon.hu, vaol.hu, 2021.12.13.
Nem magától jött vissza a lendület
"...a hazai vállalkozások megerősítése, az energiafüggetlenség elérése, az innovációs és tudástermelő rendszereink megújítása, de a gyors és biztonságos digitális és fizikai infrastruktúrák létrehozása..."

magyarnemzet.hu, magyarhirlap.hu, pestisracok.hu, 2021.12.13.
Matolcsy György: Mi lehet a Budapest-dilemma megoldása?
"...Helyet kaphat ebben a jövőképben a nagy budapesti egyetemek köré szerveződő innovációs parkok hálózata, mert a jövőkép középpontjában egy okosszolgáltatásokra, kiemelten tudástőkére és kutatás-fejlesztésre épülő főváros áll..."

infostart.hu, 2021.12.13.
Matolcsy György javaslatot tesz a budapesti patthelyzet feloldására

24.hu, 2021.12.13.
Matolcsy György feldarabolná Budapestet, így önálló város lenne Zugló vagy Kőbánya is

portfolio.hu, 2021.12.13.
Minden adott a magyar kkv-k dinamikus növekedéséhez

magyarnarancs.hu, 2021.12.14.
Matolcsy legújabb víziója: feldarabolná Budapestet

figyelo.hu, 2021.12.14.
György László: nem változott a kormány filozófiája

delmagyar.hu, 2021.12.14.
DELMAGYAR - Hatalmas lehetőségek a dél-alföld régió nap-, geotermikus és biomassza-alapú energiatermelésében
"...a régió tudásbázisára épülő kutatás-fejlesztést is érdemes erősíteni a régióban..."

index.hu, 2021.12.14.
Palkovics: a felsőoktatás hatékonyabbá válik az átalakítási folyamattal
"...A magyar kutatás-fejlesztés és felsőoktatás nemzetközi versenyképességének javítását szolgálja a tudományos kutatás és a felsőoktatás rendszerének átalakítása..."

webradio.hu, origo.hu, demedia.hu, 2021.12.14.
Palkovics: a versenyképesség javítását szolgálja a kutatás-fejlesztés és a felsőoktatás átalakítása

feol.hu, duol.hu, veol.hu, szoljon.hu, heol.hu, vaol.hu, szon.hu, zaol.hu, delmagyar.hu, kisalfold.hu, erdon.ro, nool.hu, haon.hu, teol.hu, baon.hu, bama.hu, sonline.hu, kemma.hu, boon.hu, beol.hu, 2021.12.14.
A versenyképesség javítását szolgálja a kutatás-fejlesztés és a felsőoktatás átalakítása

webradio.hu, 2021.12.14.
Ipari üzem és iskola együttműködése Debrecenben

portfolio.hu, 2021.12.14.
Beindult a magyar felvásárlási piac: 16 milliárd forint egy negyedév alatt

Trend FM - Reggeli monitor, 2021.12.14.
Összeállítás: Magyarország versenyképességének fejlesztését tűzte ki célul a Nemzeti Laboratóriumok Program

Hajdú-Bihari Napló, 2021.12.15., 1,3. oldal
A közös célért fogtak össze
"...Együttműködési meg állapodást írt alá a Sensirion Hungary Kft. és a Debreceni Nemzetközi Iskola (ISD)..."

itbusiness.hu, 2021.12.15.
Felpezsdült az egyetemi KFI-élet - Meghatározó elem a dedikált szervezeti egység

g7.hu, 2021.12.15.
Mitől lennének a kkv-k a gazdaság motorjai, ha nem segítjük őket?

heol.hu, 2021.12.15.
Egymilliárd forintot fordíthatnak kutatásokra az egri egyetemen

magyarhirlap.hu, 2021.12.15.
Matolcsy György: A felfedezések korát éljük

autopro.hu, 2021.12.15.
Ipari üzem és iskola működik együtt Debrecenben

hrportal.hu, 2021.12.15.
Együttműködési megállapodást kötött a Sensirion az ISD-vel

Jazzy Rádió, Millásreggeli, 2021.12.15.
Mennyire foglalkoznak a kis- és középvállalkozások a szellemi tulajdon hasznosításával?

Trend FM, A nap vendége, 2021.12.15.
Milyen jellegű támogatásra van szükségük a fiatal vállalkozóknak?

Műszaki Magazin, 2021.12.16., 11. oldal
MAGYAR INNOVÁCIÓS NAGYDÍJ pályázat

Heves Megyei Hírlap, 2021.12.16., 1,3. oldal
Eredményes évet zárt az egyetem
"...Egymilliárd forint lesz a kutatásokra..."

Magyar Hírlap - 2021.12.16., 9. oldal
Matolcsy: A felfedezések korát éljük

Mandiner, 2021.12.16., 78,79. oldal
Innovációk lendíthetik előre az agráriumot

egriugyek.hu, 2021.12.16.
1 milliárd forintot nyert szőlészeti-borászati kutatásokra az egri egyetem

innoportal.hu, 2021.12.16.
Harmincadszor ismerik el a legkiválóbb innovációs teljesítményeket

origo.hu, 2021.12.16.
Palkovics László: Jól halad a kutatási és innovációs környezet hatékonyabbá tétele

bama.hu, 2021.12.16.
Palkovics Pécsen: folyamatosan zajlik a kutatási és innovációs környezet hatékonyabbá tétele

magyarhirlap.hu, 2021.12.16.
Folyamatosan zajlik a kutatási és innovációs környezet hatékonyabbá tétele

heol.hu - 2021.12.16.
Befektetés a jövőbe
"...A negyedik elem a maradék szén-dioxid megkötése, hasznosítása, illetve olyan kutatás-fejlesztési projektek indítása, amelyek a hidrogén előállítását célozzák..."

magyarmezogazdasag.hu, 2021.12.16.
A technológiai fejlődés elérhetővé teszi a zöld célokat a mezőgazdaságban

novekedes.hu, 2021.12.16.
Új pályázat nyílik hazai vállalatok exporttevékenységének erősítésére

webradio.hu, magyarhirlap.hu, demokrata.hu, szon.hu, veol.hu, delmagyar.hu, heol.hu, szoljon.hu, duol.hu, vaol.hu, feol.hu, zaol.hu, 2021.12.16.
Tudományos Tanácsadó Testületet hozott létre a Magyar Nemzeti Múzeum

kormany.hu, 2021.12.16.
FOLYAMATOSAN ZAJLIK A KUTATÁSI ÉS INNOVÁCIÓS KÖRNYEZET HATÉKONYABBÁ TÉTELE

m1, Híradó M1 17:00, 2021.12.16.
Folyamatosan zajlik a kutatási- és innovációs környezet hatékonyságának növelése, erről beszélt Palkovics László Pécsett

Innotéka, 2021.december, 8. oldal
Az ELKH 2021. évi díjai, elismerései

Innotéka, 2021.december, 20. oldal
Pályázhatnak a vállalkozások

Innotéka, 2021.december, 20. oldal
Élénkülő védjegybejelentési aktivitás

Innotéka, 2021.december, 21.-25. oldal
"Messzebb jutottunk, mint reméltem"
"...Bár még rengeteg feladat áll előttük, több területen mégis messzebbre jutott a Nemzeti Kutatási, Fejlesztése és Innovációs Hivatal (NKFIH)..."

Innotéka, 2021.december, 26.-27. oldal
Az EKIK az egyetemi innováció motorja

Innotéka, 2021.december, 28.-29. oldal
Menedzsment Campus: ahol az egyetemi tudás üzletté válik

Innotéka, 2021.december, 30.-31. oldal
Tudásháromszög-alapú innovációs stratégia

Innotéka, 2021.december, 48. oldal
Az első magyar számológép készítője

Magyar Hírlap, 2021.12.17., 9. oldal
Átalakítás a hatékonyság növelése érdekében - Kutatás és innováció

webradio.hu, 2021.12.17.
A pécsi egyetemen 3D technológiákon alapuló K+F központ létesült

weborvos.hu, 2021.12.17.
3D technológiákon alapuló K+F központ létesült Pécsett

novekedes.hu, 2021.12.17.
Kiváló kutatási infrastruktúrák Magyarországon

hrportal.hu, 2021.12.17.
3D technológiákon alapuló K+F központ létesült a pécsi egyetemen

itbusiness.hu, 2021.12.17.
3D nyomtatási fejlesztési központ létesült

pecsiujsag.hu, 2021.12.17.
Pécsi Újság - Egyetem - 3D nyomtatási technológiákat alkalmazó központ nyílt meg a pécsi egyetemen

pecsma.hu, 2021.12.17.
KÉPEK: megnyitott a PTE 3D-szuperközpontja

kamaraonline.hu, 2021.12.17.
Ipari üzem és iskola együttműködése Debrecenben

portfolio.hu, 2021.12.17.
Magyarország csatlakozott a nyílt tudomány nemzetközi kezdeményezéshez

portfolio.hu, 2021.12.18.
Már közel 10 ezer fiatal kapott 4,5 milliós EU-támogatást a vállalkozó válásához

hirlevel.egov.hu, 2021.12.20.
Fókuszban az innovatív kiberbiztonsági képzések: Észtország itt is az élen - de van már magyar együttműködés is

baranyavar.hu, 2021.12.20.
A pécsi egyetemen 3D technológiákon alapuló K+F központ létesült

hajdupress.hu, 2021.12.20.
“Emelkedik az oktatók, kutatók, egyetemi dolgozók fizetése és az autonómia is nagyobb"

jarmuipar.hu, 2021.12.20.
Ipari üzem és iskola működik együtt Debrecenben

palyazatihirek.eu, 2021.12.20.
Pályázati Hírek - Széchenyi Terv Plusz pályázatok - ÚJ - Januártól 70%-os támogatású pályázati indul vállalkozásoknak!

portfolio.hu, 2021.12.20.
100 milliárdos EU-pályázatot jelentett be Varga Mihály a leghátrányosabb helyzetű térségek fejlesztéseire

frisss.hu, 2021.12.20.
100 milliárdos EU-pályázatot jelentett be Varga Mihály a leghátrányosabb helyzetű térségek fejlesztéseire

vg.hu, 2021.12.20.
Nem szerencsejáték lesz a százmilliárdos pályázat

origo.hu, 2021.12.20.
Magyar Bankholding: Magas volt az elmúlt két évben a kkv-k beruházási kedve

Kossuth Rádió, Jó reggelt, Magyarország!, 2021.12.20.
Egymilliárd forintot nyert az egri Eszterházy Károly Katolikus Egyetem a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal programjában

hírTV - Napi aktuális, 2021.12.20.
A kormány idén fogadta el Magyarország űrstratégiáját

Világgazdaság, 2021.12.21., 1,3. oldal
Egy nap alatt bezárulhat a százmilliárd forintos pályázati ablak, de ezúttal nem a szerencse dönt

Kisalföld, 2021.12.21., 11. oldal
A gazdasági fejlődés kulcsa a vállalkozások versenyképességének erősítése

keol.hu, 2021.12.21.
Kecskemét Online - A Tormási Autóház és a Neumann János Egyetem együttműkődése

alfoldiregiomagazin.hu, 2021.12.21.
A "Hatékonyságot és ügyfélbizalmat javító digitalizációs megoldások fejlesztése a Tormási Kft-nél"

webradio.hu, hir.ma, 2021.12.21.
Elindult az ELKH Adatrepozitóriumának fejlesztése

zaol.hu, feol.hu, veol.hu, szoljon.hu, duol.hu, vaol.hu, delmagyar.hu, szon.hu, 2021.12.21.
Hiánypótló projekt keretében fejlesztik a digitális infrastruktúrát

medicalonline.hu, 2021.12.21.
A TOP 50-ben a Nemzeti Biztonsági Laboratórium

webradio.hu, 2021.12.21.
A nemzeti biztonsági laboratórium az ötven legjobb kutatási infrastruktúra közé került

weborvos.hu, 2021.12.21.
A nemzeti biztonsági laboratórium az ötven legjobb között

szon.hu, delmagyar.hu, duol.hu, feol.hu, veol.hu, heol.hu, zaol.hu, szoljon.hu, vaol.hu, 2021.12.21.
A nemzeti biztonsági laboratórium az 50 legjobb kutatási infrastruktúra közé került

agronaplo.hu, 2021.12.21.
Azerbajdzsán hazánk fontos agrárpartnere
"...Az agrárium csak a legmodernebb technológiák alkalmazásával lehet hosszú távon is sikeres, fenntartható és versenyképes - mutatott rá a magyar agrárminiszter, a "Magyar agrárinnovációs tudás és öntözéstechnológia alkalmazásának lehetőségei az azerbajdzsáni farmgazdaságokban" című konferencián..."

behaviour.hu, 2021.12.21.
Hogyan szerezzük meg a tehetségeket?

fataj.hu, 2021.12.21.
Fejlesztési támogatás - GINOP Plusz-1.2.3-21

hiros.hu, 2021.12.21.
Befejeződött a kutatási potenciál fejlesztése és bővítése a Neumann János Egyetemen

jarmuipar.hu, 2021.12.21.
A pécsi egyetemen 3D-s K+F központ létesült

portfolio.hu, 2021.12.21.
EU-pályázati cunami söpört végig idén a magyar vállalati szektoron, csak kapkodtuk a fejünket

InfoRádió - Aréna, 2021.12.21.
A felsőoktatási modellváltás a magyar versenyképesség záloga, mondta Stumpf István

u-szeged.hu, 2021.12.22.
"Kiváló kutatási infrastruktúra" díjakat kapott az SZTE

makronom.mandiner.hu, 2021.12.22.
Nem leszakadáshoz, hanem felzárkózáshoz vezethet a magyar út
"...a kutatási-fejlesztési-innovációs költések területén is komoly emelkedés történt..."

agroinform.hu, 2021.12.22.
Ömlik a pénz az élelmiszeriparba: 750 milliárd forintra lehet pályázni a következő években
"...Ahhoz, hogy a termelés hatékonyságát növelni tudjuk, a digitális tudást pedig fejleszteni, szemléletváltoztatás, kutatás-fejlesztés és innováció kell..."

demokrata.hu, hir.ma, agrotrend.hu, magyarmezogazdasag.hu, orientpress.hu, profitline.hu, index.hu, 2021.12.22.
Komoly fejlesztés előtt áll a hazai élelmiszeripar

portfolio.hu, 2021.12.22.
Figyelmeztetés érkezett: nehéz idők jönnek a startupokra a sztárbefektetők szerint

webradio.hu, profitline.hu, 2021.12.22.
ITM: a hallgatóknak és az oktatóknak is kedvező lépésekkel folytatódik a felsőoktatás megújítása

24.hu, 2021.12.22.
Béremelés, diplomahonosítás, mentorprogram az új felsőoktatási törvénycsomagban

Pesti TV, Pesti riporter, 2021.12.22.
Mi mindent ért el eddig az Eötvös Loránd Kutatási Hálózat?

Magyar Hírlap, 2021.12.23., 8. oldal
Jelentős fejlesztés előtt áll az élelmiszeripar Magyarországon
"...a termelés hatékonyságának növeléséhez, a digitális tudás fejlesztéséhez és a szemléletváltoztatáshoz alapvető fontosságú a kutatás-fejlesztés és az innováció..."

weborvos.hu, 2021.12.23.
Béremelés, külföldi diploma honosítása, pontszámítás

hrportal.hu, 2021.12.23.
Béremeléssel, diplomahonosítással és mentorprogrammal újul meg a magyar felsőoktatás

eduline.hu, 2021.12.23.
Több ponton változnak a felsőoktatási jogszabályok, mutatjuk a részleteket

medicalonline.hu, 2021.12.23.
Kedvező lépésekkel folytatódik a felsőoktatás megújítása

magyarmezogazdasag.hu, 2021.12.23.
Zöld gondoskodással az agrárium jövőjéért
"...A 2019-ben életre hívott hosszú távú innovációs program, a NAK TechLab keretein belül a kamara már több mint ötven agrártechnológiai startup fejlesztésénél bábáskodott..."

Spirit FM, Hírek 7:00, 2021.12.23.
Komoly törvénymódosítások jelentek meg, amik a felsőoktatásban tanulókat és dolgozókat is érintik

hajdupress.hu, 2021.12.24.
Tovább nőhetnek az egyetemen a fizetések

piacesprofit.hu, 2021.12.24.
Pályázati cunamit hozott 2021

hirklikk.hu, 2021.12.26.
MTA: januártól változik a Lendület

ma.hu, 2021.12.27.
A nemzeti biztonsági laboratórium az ötven legjobb kutatási infrastruktúra közé került

agroinform.hu, 2021.12.27.
Hogyan kell egy agrár-startupot beindítani? Hogyan lesz termék belőle és pénz rá?

makronom.mandiner.hu, 2021.12.27.
Tíz lehetséges út, ahogy a technológia fejlődése megváltoztatja az egészségügyet, avagy technológia és ember kéz a kézben a jobb orvosi ellátásért

makronom.mandiner.hu, 2021.12.27.
György László: Magyarországon nőtt a legnagyobb mértékben a kutatás-fejlesztésben dolgozók száma 2010 óta

zmkik.hu, 2021.12.27.
Innovációs Alap felhívás

Kossuth Rádió, Jó reggelt, Magyarország!, 2021.12.27.
Elindult a Hungarian to Orbit magyar űrprogram

Kossuth Rádió, Jó reggelt, Magyarország!, 2021.12.27.
Történelmi léptékű béremelést hajt végre a felsőoktatási modellváltás az Állatorvostudományi Egyetem számára is

Kossuth Rádió, Napközben, 2021.12.27.
Ismétlés: Összeállítás: Orrot, fület, vagy bőrt is lehet majd nyomtatni a most megnyílt 3D nyomtatóközpontban Szegeden

hírTV, Napi aktuális, 2021.12.27.
Mozgalmas évet zár a tudomány 2021-ben

newtechnology.hu, 2021.12.28.
A magyar ipar jövője: digitalizáció és automatizáció - 1. rész - NEW technology

vg.hu, 2021.12.28.
Megduplázódott a kutatók száma Magyarországon

Világgazdaság, 2021.12.29., 2. oldal
Megduplázódott a kutatók száma Magyarországon

autopro.hu, 2021.12.29.
Több ponton is becsatlakoztunk az e-autók gyártásába

webradio.hu, hir.ma, novekedes.hu, 2021.12.29.
ITM: indul a 2022-es OTKA pályázat, egyre több forrás jut az egyéni felfedező kutatásokra is

vg.hu, 2021.12.29.
Egyre több forrás jut felfedező kutatásokra

demokrata.hu, 2021.12.29.
Kiírták a jövő évi OTKA pályázatokat

index.hu, 2021.12.29.
Csaknem 14 milliárd forintot lehet elnyerni az innovációs hivatal pályázatán

hrportal.hu, 2021.12.29.
Kiírták a 2022-es OTKA pályázatokat

napi.hu, origo.hu, 2021.12.29.
Indulnak a 2022-es OTKA pályázatok

portfolio.hu, 2021.12.29.
Pályázati dömpinggel indul a 2022-es év is - Íme, 8 nagyobb felhívás, ami várható

autopro.hu, 2021.12.29.
A Startup Campus segít, ha egy jó ötlete támad

startuponline.hu, 2021.12.29.
A Startup Campus támogatja az innovatív ötletgazdákat

24.hu, 2021.12.29.
Magyar kutatók is jelentősen formálták a tudomány világát az idén

index.hu, 2021.12.29.
Duplájára nőtt a kutatók száma Magyarországon

forrasfigyelo.hu, 2021.12.29.
Pályázati dömpinggel indul a 2022-es év is - Íme, 8 nagyobb felhívás, ami várható

Petőfi Rádió, Hírek 12:00, 2021.12.29.
Megduplázódott a kutatók száma Magyarország 2010 óta

Magyar Hírlap, 2021.12.30., 9. oldal
Egyre több támogatás jut az egyéni kutatásokra - Új módszerek és eljárások

Világgazdaság, 2021.12.30., 2. oldal
Többet fordít kutatásra az állam - Kiírták a 2022-es OTKA-pályázatokat

Délmagyarország, 2021.12.30., 2. oldal
Február elejéig lehet nevezni - Magyar innovációs nagydíj pályázat

Magyar Hírlap, 2021.12.30., 10. oldal
Nőtt a kutatás-fejlesztés területén dolgozók száma...

Magyar Nemzet, 2021.12.30., 15. oldal
Több forrás egyéni felfedező kutatásokra

forbes.hu, 2021.12.30.
Pályázati dömping lesz jövőre is, ezekre lehet pénzt szerezni

magyarhirlap.hu, 2021.12.30.
Egyre több támogatás jut az egyéni kutatásokra

budaorsiinfo.hu, 2021.12.30.
Indul a 2022-es OTKA pályázat - Több forrás jut az egyéni felfedező kutatásokra is

figyelo.hu, 2021.12.30.
Gyorsítósáv: nyolcmilliárd az egészségiparnak

minuszos.hu, 2021.12.30.
Mi hiánypótló, ha ez nem? Elindult az ELKH Adatrepozitóriumának fejlesztése

delmagyar.hu, 2021.12.30.
Február elejéig lehet nevezni a Magyar Innovációs Nagydíj pályázatra

vg.hu, 2021.12.30.
Megtörtént az első fontos lépés az uniós támogatásért

vg.hu, 2021.12.30.
Gyorsítósáv: újabb nyolcmilliárd az egészségiparnak

webradio.hu, hir.ma, civilhetes.hu, demokrata.hu, infostart.hu, 2021.12.30.
Miniszterelnökség: Magyarország benyújtotta a partnerségi megállapodást az Európai Bizottságnak

hirklikk.hu, 2021.12.30.
A fejlesztési EU-támogatásokról szóló partnerségi megállapodást nyujtott be a kormány

168.hu, 2021.12.30.
Ezekre fordítana kilencezer milliárd forintnyi uniós támogatást a magyar kormány

vaol.hu, szoljon.hu, szpn.hu, feol.hu, veol.hu, duol.hu, delmagyar.hu, heol.hu, zaol.hu, magyarhirlap.hu, 2021.12.30.
Benyújtotta kormány a partnerségi megállapodást az Európai Bizottságnak

index.hu, 2021.12.30.
Már Brüsszel is tudja, mire költenénk 9 ezer milliárd forintot

blikk.hu, 2021.12.30.
Az EU legélhetőbb országai között szeretné látni hazánkat a kormány: Magyarország benyújtotta a partnerségi megállapodást az Európai Bizottságnak

mandiner.hu, gondola.hu, atv.hu, origo.hu, 2021.12.30.
Magyarország benyújtotta a partnerségi megállapodást az Európai Bizottságnak

olkt.net, 2021.12.30.
Brüsszel nem most jött hatossal!

azuzlet.hu - 2021.12.30.
A versenyképesség erősítése nemcsak az amerikai cégek érdeke, hanem a magyar gazdaság előbbrelépésének záloga is

hrportal.hu, 2021.12.30.
A kutatók száma Magyarországon

mandiner.hu, 2021.12.30.
Az államtól való távolodás az egyetemek autonómiáját növeli - Schanda Tamás a Mandinernek

mfor.hu, 2021.12.30.
A nagy magyar cégeknek csak harmada költ innovációra

Retro Rádió, 2021.12.30.
A kormány benyújtotta partnerségi megállapodást az Európai Bizottságnak

Délmagyarország, 2021.12.31., 3. oldal
Több forrás jut a kutatásokra

Világgazdaság, 2021.12.31., 2. oldal
Benyújtották a partnerségi megállapodást

Kisalföld, 2021.12.31., 7. oldal
Kutatás-fejlesztés: egy magyar rekord
"...Az Európai Unióban Magyarországon nőtt a legnagyobb mértékben a kutatás-fejlesztés területén dolgozók száma 2010 óta..."

Dunántúli Napló, 2021.12.31., 9. oldal
Kutatás-fejlesztés: egy magyar rekord

Fejér Megyei Hírlap, 2021.12.31. 7. oldal
Kutatás-fejlesztés: egy magyar rekord

Tolnai Népújság, 2021.12.31., 9. oldal
Kutatás-fejlesztés: egy magyar rekord

Petőfi Népe, 2021.12.31., 9. oldal
Kutatás-fejlesztés: egy magyar rekord

Dunaújvárosi Hírlap, 2021.12.31., 9. oldal
Kutatás-fejlesztés: egy magyar rekord

Somogyi Hírlap, 2021.12.31., 9. oldal
Kutatás-fejlesztés: egy magyar rekord

Délmagyarország, 2021.12.31., 7. oldal
Kutatás-fejlesztés: egy magyar rekord

Új Néplap, 2021.12.31., 9. oldal
Kutatás-fejlesztés: egy magyar rekord

Zalai Hírlap, 2021.12.31., 7. oldal
Kutatás-fejlesztés: egy magyar rekord

Vas Népe, 2021.12.31., 7. oldal
Kutatás-fejlesztés: egy magyar rekord

Heves Megyei Hírlap, 2021.12.31., 9. oldal
Kutatás-fejlesztés: egy magyar rekord

Nógrád Megyei Hírlap, 2021.12.31., 9. oldal
Kutatás-fejlesztés: egy magyar rekord

24 óra, 2021.12.31., 9. oldal
Kutatás-fejlesztés: egy magyar rekord

Napló, 2021.12.31. 7. oldal
Kutatás-fejlesztés: egy magyar rekord

Észak-Magyarország, 2021.12.31. 7. oldal
Kutatás-fejlesztés: itt egy magyar rekord

Hajdú-Bihari Napló, 2021.12.31. 7. oldal
Kutatás-fejlesztés: itt egy magyar rekord

Kelet-Magyarország, 2021.12.31., 7. oldal
Kutatás-fejlesztés: itt egy magyar rekord

profitline.hu, 2021.12.31.
Dől a pályázati pénz 2022 elején

piacesprofit.hu, 2021.12.31.
Pénzesővel indul 2022 - mire szerezhetnek támogatást a cégek?

vadhajtasok.hu, infopapa.hu, infodebrecen.hu, infonyiregyhaza.hu, infoesztergom.hu, infotatabanya.hu, profitline.hu, 2021.12.31.
Magyarország benyújtotta a partnerségi megállapodást az Európai Bizottságnak

hirlevel.egov.hu, 2021.12.31.
Magyarország benyújtotta a Partnerségi Megállapodást az Európai Bizottságnak - eGov Hírlevél

semmelweis.hu, 2021.12.31.
Dr. Szabó István: Az egyetemi kiválóságot szeretném sikerre vinni a piacon egyfajta producerként - Semmelweis Hírek

InfoRádió, 2021.12.31.
Benyújtotta a partnerségi megállapodást az Európai Bizottságnak Magyarország

NKFIH Hírlevele, 2021/12
Indul a 2022-es OTKA pályázat, egyre több forrás jut az egyéni felfedező kutatásokra is

NKFIH Hírlevele, 2021/12
Kiváló kutatási infrastruktúrák Magyarországon

NKFIH Hírlevele, 2021/12
1,7 milliárd forintos támogatás a hazai kutatási eredmények nemzetközi népszerűsítésére

NKFIH Hírlevele, 2021/12
Az NKFI Hivatal a támogatott projektek innovációs eredményeit és azok hasznosítását vizsgálja

NKFIH Hírlevele, 2021/12
Eredményesen zárult a Nemzeti Tudománypolitikai Tanács ülése

NKFIH Hírlevele, 2021/12
Nyolcmilliárd forintos keretösszeggel nyílt meg újra a Gyorsítósáv

NKFIH Hírlevele, 2021/12
Nemzetközi elismerés a magyar egyetemi startup programnak

Pannon Novum heti hírlevele
Indul a 2022-es OTKA-pályázat

Pannon Novum heti hírlevele
Eurostat: Magyarországon nőtt a legnagyobb mértékben a kutatás-fejlesztésben dolgozók száma 2010 óta

webradio.hu, origo.hu, magyarmezogazdasag.hu, 2022.01.03.
Kutatóintézet: duplájára nőtt 5 év alatt az ökológiai művelésű területek mérete

hajdupress.hu, magyarnemzet.hu, 2022.01.03.
Duplájára nőtt az ökológiai gazdaságok mérete az elmúlt öt évben Magyarországon
 
agrotrend.hu - 2022.01.03.
Felértékelődik a fenntartható gazdálkodást támogató kutatás-fejlesztés és tudásátadás

greendex.hu, 2021.01.03.
Felértékelődik a fenntartható gazdálkodást támogató kutatás-fejlesztés

agroinform.hu, 2022.01.03.
Nem csak kihívás, hanem lehetőség is - rohamléptekben fejlődik a biogazdálkodás
"...Felértékelődik a fenntartható gazdálkodást támogató kutatás-fejlesztés és tudásátadás..."

Katolikus Rádió, 2022.01.03.
Magyarországon az ökológiai művelésű területek mérete az elmúlt öt évben duplájára nőtt

Vas Népe, 2022.01.04., 9. oldal
Milliárdok kutatóknak
"...Az Innovációs és Technológiai Minisztérium szakpolitikai támogatásával a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal kiírta a 2022. évi OTKA pályázatokat..."

Tolnai Népújság, 2022.01.04., 7. oldal
Fellendült a hazai biogazdálkodás
"...a mezőgazdaságban is felértékelődik a fenntartható gazdálkodást támogató kutatás-fejlesztés és az ehhez kapcsolódó tudásátadás..."

Somogyi Hírlap, 2022.01.04., 7. oldal
Fellendült a hazai biogazdálkodás

Petőfi Népe, 2022.01.04., 7. oldal
Fellendült a hazai biogazdálkodás

Új Néplap, 2022.01.04., 7. oldal
Fellendült a hazai biogazdálkodás

Nógrád Megyei Hírlap, 2022.01.04., 7. oldal
Fellendült a hazai biogazdálkodás

24 óra, 2022.01.04., 7. oldal
Fellendült a hazai biogazdálkodás

Heves Megyei Hírlap, 2022.01.04., 7. oldal
Fellendült a hazai biogazdálkodás

Dunaújvárosi Hírlap, 2022.01.04., 7. oldal
Fellendült a hazai biogazdálkodás

Dunántúli Napló, 2022.01.04., 7. oldal
Fellendült a hazai biogazdálkodás

Magyar Hírlap, 2022.01.04., 9. oldal
Duplájára nőttek az ökológiai művelésű területek hazánkban öt év alatt - Fenntartható gazdálkodás

Világgazdaság, 2022.01.04., 1,3. oldal
Új pályázati esélyt kínálnak a kkv-k beruházásaihoz

vg.hu, 2022.01.04.
Ginop Plusz: 80 milliárdra húzták a zsák száját

profitline.hu, 2022.01.04.
Duplájára nőtt 5 év alatt az ökológiai művelésű területek mérete

novekedes.hu, 2022.01.04.
A külföldi cégek dominanciája csökken Magyarországon, de jóval hatékonyabbak, mint a hazaiak

vg.hu, figyelo.hu, 2022.01.04.
Varga Mihály: Szerdától száznegyvenmilliárdra lehet pályázni

webradio.hu, hir.ma, demokrata.hu, magyarnemzet.hu, veol.hu, szoljon.hu, vaol.hu, delmagyar.hu, szon.hu, heol.hu, zaol.hu, duol.hu, feol.hu, origo.hu, hirbalaton.hu, 2022.01.04.
Varga Mihály: újabb 140 milliárd forintos támogatás a magyar vállalkozásoknak

itbusiness.hu, 2022.01.04.
Újabb nagy összegű támogatás vállalkozásoknak

napi.hu, 2022.01.04.
Új termékekre kaphatnak pénzt a magyar cégek

hellovidek.hu, 2022.01.04.
Szerdától további ingyenpénzek jönnek: 140 milliárdért lehet ezekre pályázni

alon.hu, 2022.01.04.
Szerdától lehet pályázni vállalati kutatás-fejlesztés és innováció erősítésére

makronom.mandiner.hu, magyarhirlap.hu, adozona.hu, 2022.01.04.
Újabb 140 milliárd forintos támogatás a magyar vállalkozásoknak

dehir.hu, 2022.01.04.
Varga Mihály: újabb 140 milliárd forintos támogatás jut a magyar vállalkozásoknak

novekedes.hu, 2022.01.04.
140 milliárdos keretű pályázat nyílik a vállalkozásoknak

index.hu, 2022.01.04.
Újabb 140 milliárd forintos támogatás jut a magyar vállalkozásoknak

atv.hu, 2022.01.04.
Varga Mihály bejelentette: újabb 140 milliárd forintos támogatás a magyar vállalkozásoknak

profitline.hu, 2022.01.04.
Újabb több milliárd forintos támogatás a magyar vállalkozásoknak

penzcentrum.hu, 2022.01.04.
Indul a pénzosztás: összesen 140 milliárd forintra pályázhatnak ezek a magyarok

piacesprofit.hu, 2022.01.04.
140 milliárd forintos pályázati keret nyílik szerdától

portfolio.hu, 2022.01.04.
Hatalmas uniós K+F-pályázat nyílik meg szerdán

startuponline.hu, 2022.01.04.
Nemzetközi szinten is felfigyeltek egy fiatal innovátorokat támogató magyar programra

zaol.hu, 2022.01.04.
Egyre több forrás jut az alapkutatásokra

figyelo.hu, 2022.01.04.
Ginop Plusz: 80 milliárddal kezdődik a kkv-k éve

infostart.hu, 2022.01.04.
Stumpf István: az egyetemi modellváltás a magyar versenyképesség záloga

napi.hu, 2022.01.04.
Biotechnológiai parkot terveztet a SOTE

Kossuth Rádió, Krónika 17:30, 2022.01.04.
Holnaptól 140 milliárd forint keretösszegben lehet pályázni vállalati kutatásfejlesztés és innováció erősítésére, ezt közölte Varga Mihály

Katolikus Rádió, 2021.01.04.
Holnaptól 140 milliárd forint keretösszegben lehet pályázni vállalati kutatásfejlesztés és innováció erősítésére, ezt közölte Varga Mihály

Sláger FM, 2022.01.04.
Holnaptól 140 milliárd forint keretösszegben lehet pályázni vállalati kutatásfejlesztés és innováció erősítésére, ezt közölte Varga Mihály

Petőfi Rádió, 2022.01.04.
Holnaptól 140 milliárd forint keretösszegben lehet pályázni vállalati kutatásfejlesztés és innováció erősítésére, ezt közölte Varga Mihály

Trend FM, 2022.01.04.
Újabb pályázati lehetőség nyílik meg holnaptól a vállalkozásoknak

Magyar Nemzet, 2022.01.05., 13. oldal
Segíti a kormány a brexitkárosult cégeket
"...140 milliárd forint keretösszegben lehet pályázni vállalati kutatás-fejlesztés és innováció erősítésére a Ginop plusz keretében - jelentette be Varga Mihály pénzügyminiszer..."

Világgazdaság, 2022.01.05., 4. oldal
Száznegyvenmilliárd forint jut kutatásfejlesztésre

Magyar Hírlap, 2022.01.05., 7. oldal
Újabb támogatási összegre pályázhatnak a hazai vállalkozások

Magyar Mezőgazdaság melléklet, 2022.01.05., 6,7. oldal
A fejlesztésre kell helyezni a hangsúlyt

semmelweis.hu, 2022.01.05.
Több, egyetemi érintettségű kutatási infrastruktúra is bekerült a hazai top 50-be - Semmelweis Hírek

magro.hu, 2022.01.05.
Új drónlabor segíti az oktatást a Széchenyi István Egyetem Digitális Fejlesztési Központjában

origo.hu, 2022.01.05.
Beruházásokat támogató változásokkal indul az év

sarvarradio.hu, 2022.01.05.
Újabb 140 milliárd forintos támogatás a magyar vállalkozásoknak - Sárvár Rádió

webradio.hu, hir.ma, profitline.hu, baranyavar.hu, 2022.01.05.
Több mint kétmilliárd forintos orvosdiagnosztikai fejlesztések a PTE-n

piacesprofit.hu, 2022.01.05.
10 milliárd forintos pályázat jön: most erre is pénzt szerezhetnek a vállalkozások

itbusiness.hu, 2022.01.05.
Zöldgazdasági vállalkozások támogatása

azuzlet.hu, 2022.01.05.
Pályázat zöld cégek fejlesztéseire - 1,5 milliárd forint is járhat - AzÜzlet

ado.hu, 2022.01.05.
Zöldgazdasági vállalkozások pályázhatnak összesen tízmilliárd forintra - Adó Online

novekedes.hu, 2022.01.05.
ITM: folytatódik a zöldgazdasági vállalkozások támogatása

agroinform.hu, 2022.01.05.
Húszmillió forintos támogatást kaphatsz! Itt vannak a részletek

sonline.hu, szon.hu, vaol.hu, haon.hu, bama.hu, beol.hu, feol.hu, heol.hu, baon.hu, kisalfold.hu, veol.hu, delmagyar.hu, boon.hu, zaol.hu, teol.hu, szoljon.hu, duol.hu, nool.hu, kemma.hu, demokrata.hu, 2022.01.05.
Folytatódik a zöldgazdasági vállalkozások támogatása

alon.hu, 2022.01.05.
Új pályázati keret nyílik Zöld Nemzeti Bajnokok program néven

24.hu, 2022.01.05.
Zöldebb gazdaság: újabb körben lehet pályázni az uniós támogatásra

portfolio.hu, 2022.01.05.
Jön a zöldgazdasági EU-pályázat második köre, ma megnyílt az előminősítési lehetőség

agroinform.hu, 2022.01.05.
Nagy évkezdő pályázati összefoglaló a legégetőbb határidőkről!

millasreggeli.hu, 2022.01.05.
Kisfilmekkel segíti a K+F-fel foglalkozó vállalkozásokat az SZTNH • Millásreggeli - a gazdasági muppet show

penzugyguru.co.hu, 2022.01.05.
A startupok számára kihívás a megfelelő befektető megtalálása

Katolikus Rádió, 2022.01.05.
Szerdától 140 milliárd forint keretösszegben lehet pályázni vállalati kutatás, fejlesztés és innováció erősítésére

radio88.hu, 2022.01.05.
Újabb 140 milliárd forintos támogatás a magyar vállalkozásoknak

Kossuth Rádió, 2022.01.05.
Mától 140 milliárd forint keretösszegben lehet pályázni vállalati kutatás-fejlesztés és innováció erősítésére a GINOP Plusz keretében

Jazzy Rádió, Millásreggeli, 2022.01.05.
Hogyan működik a K+F minősítési rendszer?

Világgazdaság, 2022.01.06., 2. oldal
Tovább segítik a zöldbajnokokat

Magyar Nemzet, 2022.01.06. 15. oldal
Tízmilliárdos támogatás a zöldgazdaság cégeinek

index.hu, 2022.01.06.
Orvosdiagnosztikai fejlesztések több mint kétmilliárd forintból a PTE-n

kamaraonline.hu, 2022.01.06.
Folytatódik a zöldgazdasági vállalkozások támogatása

magyarnemzet.hu, 2022.01.06.
Tízmilliárdos támogatás a zöldgazdaság cégeinek

civishir.hu, 2022.01.06.
A Debreceni Egyetem több kutatóközpontját díjazták

haon.hu, 2022.01.06.
Díjazták a Debreceni Egyetem több kutatóközpontját

dehir.hu, 2022.01.06.
A legjobb kutatóhelyek között van a Debreceni Egyetem több egysége is

hajdupress.hu, 2022.01.06.
Kiváló minősítést kapott a Debreceni Egyetem több kutatóegysége

scmonitor.hu, 2022.01.06.
Orvosdiagnosztikai fejlesztések a PTE-n

pecsma.hu, 2022.01.06.
Több mint 2 milliárd forintos orvosdiagnosztikai fejlesztések a PTE-n

portfolio.hu, dehir.hu, medicalonline.hu, magyarhirlap.hu, demedia.hu, demokrata.hu, 2022.01.06.
Januártól 15 százalékos béremelés az egyetemeken

bacsmegye.hu, jnsz.hu, pestpilis.hu, fejervar.hu, tolnavar.hu, baranyavar.hu, 2022.01.06.
Januártól újabb 15 százalékos béremelést kapnak a felsőoktatási intézmények dolgozói

vg.hu, 2022.01.06.
Újabb 15 százalékos béremelés az egyetemeken

novekedes.hu, webradio.hu, origo.hu, ma.hu, weborvos.hu, forestpress.hu, profitline.hu, 2022.01.06.
ITM: Januártól újabb 15 százalékos béremelés az egyetemeken

szabolcsihir.hu, 2022.01.06.
Újra emelik az egyetemeken a béreket

index.hu, 2022.01.06.
ITM: 15 százalékkal nő a bér az egyetemeken

adozona.hu, 2022.01.06.
Újabb béremelés a felsőoktatásban

ripost.hu, 2022.01.06.
Kásler Miklós: Végrehajtottuk minden idők legnagyobb orvosi béremelését

telex.hu, 2022.01.06.
Jön a 30 százalékos egyetemi béremelés második üteme

hrportal.hu, 2022.01.06.
Újabb 15 százalékos béremelés jön az egyetemeken

civishir.hu, 2022.01.06.
Újabb fizetésemelés az egyetemeken

hirado.hu, 2022.01.06.
ITM: Újabb béremelés az egyetemeken

atv.hu, 2022.01.06.
Újabb béremelés várható az egyetemeken

fejervar.hu, tolnavar.hu, baranyavar.hu, 2022.01.06.
Januártól újabb 15 százalékos béremelést kapnak a felsőoktatási intézmények dolgozói

hvg.hu, 2022.01.06.
15 százalékos béremelést ígér az egyetemeknek az ITM

penzcentrum.hu, 2022.01.06.
Újabb szektorban jelentettek be béremelést: itt nőnek 15 százalékkal a fizetések

scmonitor.hu, 2022.01.06.
Újabb 140 milliárd forintos támogatás a magyar vállalkozásoknak

hírTV, Híradó 7:00, 2022.01.06.
Új központtal bővül a Pécsi Tudományegyetem

hírTV, 2022.01.06.
Új egészségügyi adathasznosító és feldolgozó központot alakítanak ki a Pécsi Tudományegyetemen

Pannon Novum heti hírlevele
Felgyorsította a Covid az üzleti innovációt

Pannon Novum heti hírlevele
A nagy magyar cégeknek csak harmada költ innovációra

Észak-Magyarország, 2022.01.07., 3. oldal
Újabb béremelés az egyetemeken

Magyar Hírlap, 2022.01.07., 7. oldal
A foglalkoztatáshoz kötődő juttatások is emelkednek idén

Új Néplap - 2022.01.07., 1,9. oldal
Jelentős mértékben nőhetnek a ?zetések
"...Januártól újabb 15 százalékos béremelés lesz az egyetemeken..."

Napló, 2022.01.07., 1,7. oldal
Nagyot nőhetnek idén a fizetések, az alsó kereseti sávokban lehet a legjelentősebb az emelkedés.

Petőfi Népe, 2022.01.07., 1,9. oldal
Nagyot nőhetnek a ?zetések  

Heves Megyei Hírlap, 2022.01.07., 8. oldal
Nagyot nőhetnek a ?zetések

Vas Népe, 2022.01.07., 7. oldal
Nagyot nőhetnek a fizetések

Somogyi Hírlap, 2022.01.07., 1,9. oldal
Nőhetnek a fizetések

Dunaújvárosi Hírlap, 2022.01.07., 1,9. oldal
A bérek nagyot nőhetnek

Nógrád Megyei Hírlap, 2022.01.07., 9. oldal
Nagyot nőhetnek a ?zetések

Tolnai Népújság, 2022.01.07., 9. oldal
Nagyot nőhetnek a ?zetések

Zalai Hírlap, 2022.01.07., 7. oldal
Nagyot nőhetnek a fizetések

Fejér Megyei Hírlap, 2022.01.07., 7. oldal
Nagyot nőhetnek a fizetések

Kisalföld, 2022.01.07., 7. oldal
Nagyot nőhetnek a fizetések

Kelet-Magyarország, 2022.01.07., 7. oldal
Nagyot nőhetnek a fizetések

Észak-Magyarország, 2022.01.07., 7. oldal
Nagyot nőhetnek a fizetések

Délmagyarország, 2022.01.07., 7. oldal
Nagyot nőhetnek a fizetések

Dunántúli Napló, 2022.01.07., 1,9. oldal
Nagyot nőhetnek már idén a ?zetések

Hajdú-Bihari Napló, 2022.01.07., 7. oldal
Nagyot nőhetnek a fizetések

24 óra, 2022.01.07., 1,9. oldal
Növekedhetnek a ?zetések

gyorplusz.hu, 2022.01.07., 18. oldal
Magyar Innovációs Nagydíj Felhívás

haon.hu, 2022.01.07.
Az Atomki négy egysége kapott Kiváló Kutatási Infrastruktúra címet

innoportal.hu, 2022.01.07.
A gombakomposzt újrahasznosítására dolgoznak ki új megoldást az SZTE részvételével

elobolygonk.hu, 2022.01.07.
Újra pályázhatnak támogatásra a zöldgazdasági vállalkozások

jarmuipar.hu, 2022.01.07.
Újabb ingyen milliárdok vállalkozásoknak

sarvarradio.hu, 2022.01.07.
Újabb 15 százalékos béremelés az egyetemeken - Sárvár Rádió

radio88.hu, 2022.01.07.
Januártól újabb 15 százalékos béremelés az egyetemeken

u-szeged.hu, 2022.01.07.
15 százalékkal emelkedik a felsőoktatásban dolgozók fizetése

webradio.hu, 2022.01.07.
Egyetemi és ipari együttműködés robotikai fejlesztésekre Debrecenben

civishir.hu, 2022.01.07.
Robotok lephetik el Debrecent

privatbankar.hu, 2022.01.07.
Barátságos pincérrobotok készülhetnek Magyarországon

minuszos.hu, 2022.01.07.
Szociális robotikai ipar alapját rakták le Debrecenben

dontwasteit.hu, 2022.01.08.
Folytatódik a zöldgazdasági vállalkozások támogatása

magro.hu, 2022.01.08.
Felértékelődött a fenntartható gazdálkodást támogató kutatás és fejlesztés

palyazatihirek.eu, 2022.01.08.
Pályázati Hírek - Széchenyi Terv Plusz pályázatok - 140 milliárd forintos kerettel megnyílt a vállalkozások kutatás-fejlesztési GINOP pályázata!

nool.hu, vaol.hu, haon.hu, sonline.hu, bama.hu, kisalfold.hu, delmagyar.hu, szon.hu, kemma.hu, veol.hu, duol.hu, baon.hu, feol.hu, szoljon.hu, heol.hu, beol.hu, boon.hu, zaol.hu, teol.hu, 2022.01.08.
ITM: januártól újabb 15 százalékos béremelés az egyetemeken

hajdupress.hu, 2022.01.09.
Siker: az Atomki négy egysége kapott Kiváló Kutatási Infrastruktúra címet

vaol.hu, 2022.01.09.
Milliárdok kutatóknak

m1, Híradó M1 19:30, 2022.01.09.
Csaknem 6,5%-kal nőtt a magyar gazdaság teljesítménye tavaly

Hajdú-Bihari Napló, 2022.01.10., 3. oldal
Négy egysége is megkapta a címet
"...A Debreceni Egyetem több kutatóegysége is bekerült a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal top 50 hazai kutatási infrastruktúrái közé..."

Hajdú-Bihari Napló, 2022.01.10., 3. oldal
Hétfőn kapják meg az elismeréseket

Délmagyarország, 2022.01.10., 2. oldal
Új lendület a kutatás-fejlesztésben
"...Együttműködési megállapodást kötött a Szegedi Tudományegyetem és a Deutsche Telekom IT Solution, ezzel új lendületet kaphatnak a közös kutatás-fejlesztési és innovációs tevékenységeik..."
Szerkesztő: Dr. Antos László, Munkatárs: Nagy-Herczeg Boglárka,
Design: Visualia Stúdió, Felelős kiadó: Dr. Szabó Gábor.
A Hírlevél minden páros hét keddi napján jelenik meg, és aznap internetes portálunkon is olvasható.
Hírlevélszerkesztőség: 1116 Budapest, Fehérvári út 108-112.
tel.: (06 1) 430 3330, e-levél: innovacio@innovacio.hu
A Hírlevélre a www.innovacio.hu c. portálon lehet regisztrálni.