XXXI. évf. | 2021. ÁPRILIS 7. | 7. szám

Hírek

Magyar Innovációs Szövetség
Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala
Eötvös Loránd Kutatási Hálózat

Köszöntjük új tagunkat
Várható események
Szakirodalomfigyelő
SajtószemleHÍREK | MAGYAR INNOVÁCIÓS SZÖVETSÉG

Sajtóközlemény

Kiemelkedő hasznot hozó, világszínvonalú teljesítményeket ismertek el a Magyar Innovációs Nagydíj Pályázaton

2021. március 29. - A Magyar Innovációs Nagydíj bírálóbizottsága 69 magyarországi vállalkozás közül választotta ki a 2020. évi innovációs nagydíjas társaságot, további hét innovációs díjat, valamint az év Startup Innovációs Díját is odaítélte. Az értékelés szempontjai között döntő volt az innovációból elért 2020. évi gazdasági eredmény. Az innovációs nagydíjas társaság kiválasztását titkos szavazással döntötte el. A díjazottakról és további 52, innovációnak elismert pályázatról szóló kiadvány a honlapunkra kattintva nyitható meg.

A 2020. évi Magyar Innovációs Nagydíjban a Richter Gedeon Nyrt. részesült, a Terrosa®, egy új bioszimiláris magyar gyógyszer létrehozásáért. Az oszteoporózis (csontváz betegség) kezelésére kifejlesztett Terrosa piacra lépése bizonyítja a bioszimiláris koncepció sikerét, hiszen már az első teljes évben 27,237 M EUR árbevételt értek el, megvalósítva ezzel az ideális "invented and made in Hungary" gazdaságfejlesztési koncepciót.
A 2020. évi Ipari Innovációs Díjban (ITM) az Additive Manufacturing Technologies Hungary Kft. részesült automatikus felületkezelő berendezés fejlesztéséért és gyártásáért, 3D nyomtatott alkatrészekhez.

A 2020. évi Informatikai Innovációs Díjban (ITM) a Tungsram Operations Kft. részesült a vállalat hagyományos képességeinek újrahasznosításáért innovatív területeken (wolframszál fejlesztés, fenntartható és biztonságos élelmiszertermelés).

A 2020. évi Ipari Innovációs Díjban (NKFIH) a TEQBALL Kft. részesült a TEQ LITE, a tömeggyártható, összecsukható Teqball asztal létrehozásáért.

A 2020. évi Agrár Innovációs Díjban (AM) a KITE Zrt. részesült Precíziós Gazdálkodási Rendszere (PGR) létrehozásáért, melynek célja, hogy a precíziós megoldásokat a technológiai elemek minél szélesebb körére adaptálják.

A 2020. évi Környezetvédelmi Innovációs Díjban (AM) a MOL Nyrt. részesült Co-Processing eljárásáért, mely biológiai eredetű és fosszilis hulladék alapanyagok együttes átalakítását jelenti gázolajokká.

Az SZTNH 2020. évi Innovációs Díjában a Hagyó Kereskedelmi és Szolgáltató Kft. részesült a számos szabadalommal védett univerzális lepárló berendezéséért, mely aromaprofilra kifejlesztett számítógépes vezérléssel rendelkezik.

Az MKIK 2020. évi Innovációs Díjában a Graboplast Padlógyártó Zrt. részesült különleges tulajdonságú padló fejlesztésekért (önfertőtlenítő felületű közületi padló, tömör és habszerkezetű rétegekből felépülő versenysportpadló).

Dr. Pakucs János, aki a Magyar Innovációs Nagydíj rendszert 29 évvel ezelőtt alapította és jelenleg is szervezi, kijelentette:
"A gazdaság növekedését biztosító vállalati innovációs tevékenység az elmúlt évben jelentősen, közel 50%-kal, növekedett, ez döntően a hazai innovációs irányítórendszer átalakítása, kormányzati szintre emelése, és az állami K+F források jelentős növekedésének eredménye.˝

A Magyar Innovációs Szövetség egyidejűleg hirdette meg a 2020. évi Startup Innovációs Díjat, melyben a 2019-ben alapított Femmetex Hungary Kft. részesült a this is Redy intim női alsóneműért. Termékinnovációjuk teljesen új, környezetbarát alternatívát kínál a nőknek az intim higiéniás eszközök piacán, akár 2,5 normál tamponnyi vért magába szívva. A 2020. évben már több mint 100 M Ft bevételt értek el.

A 29. Magyar Innovációs Nagydíj pályázat a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal támogatásával, az NKFI Alapból valósult meg. Dr. Birkner Zoltán, az NKFIH elnöke, a zsűri társelnöke kijelentette: "A járványhelyzetben még inkább szükség van a kutatás-fejlesztésre és az innováció hajtóerejére, a gazdaság újraindításának és a fenntartható fejlődésnek ez lehet a legfőbb motorja. Az Innovációs Nagydíj nem csak az ökoszisztéma szereplőit mozgatja meg évről évre azzal, hogy elismeri a legkiemelkedőbb hazai teljesítményeket ezen a téren, de az innováció társadalmi elfogadottságára is óriási hatással van."

Magyar Innovációs Szövetség

SZJA 1%

Az adó (első) 1%-a valamely civil szervezet támogatására fordítható. A közhasznú szervezetként működő Magyar Innovációs Alapítvány immár közel 30 éve ösztöndíjakkal folyamatosan támogatja a fiatal tehetségek oktatási és kutatási tevékenységét. Támogatja a 20 év alatti fiatalok részére, évente kiírt Ifjúsági Tudományos és Innovációs Tehetségkutató Versenyt.

Ösztönzi az új kutatási eredmények elterjesztését, megvalósításuk felgyorsítását azáltal is, hogy alapítása óta az adott év legnagyobb jelentőségű innovációját INNOVÁCIÓS NAGYDÍJ-ban részesíti.

Kérjük mindazokat, akik céljainkkal egyetértenek, hogy a befizetett adójuk 1%-át fordítsák a

Magyar Innovációs Alapítvány támogatására, adószám: 18047929-1-41.

Vállalkozásfejlesztési Tanács ülése

2021. március 30-án került sor a Vállalkozásfejlesztési Tanács (VfT) soron következő ülésére online módon. A Magyar Innovációs Szövetség képviseletében Farkas József, elnökségi tag vett részt az ülésen. Az eseményen Palkovics László az ITM minisztere jelenlétében György László államtitkár úr tájékoztatójában elhangzott:
 1. A gazdaság védelmi akcióterv eredményes teljesülése, mint az elrugaszkodás alapja
 2. Gazdaság újraindítása: kormányzati intézkedések
 3. Ipar fejlesztési stratégia (2020-2030)
A gazdaság védelmi akcióterv négy pillérre épül, úgymint a kollektív felelősség, az egyensúly elérésére törekvés, tudás és munkaalapú és nem segély alapú gazdaság, cél az összerendezett tudás és a működő tőke megvédése, az átalakuló világgazdaság nyertesei között lehetünk közép és hosszú távon. Kiemelésre került például, hogy a gazdasági visszaesésünk 2020-ban - 5 % volt, amely az EU átlagnál jobb, és általában az autóiparral rendelkező országok gazdasága esett nagyobb mértékben vissza. A negyedik helyen állunk a munkanélküliségi ráta (4,3 %) alakulásában az EU-ban. Minden országban növekedett a bruttó államadósság mértéke, de így is jelentősen alatta maradtunk az EU 28 országok átlagának.

A gazdaság újraindításának kormányzati intézkedései között megemlítésre került a magyar multi program, amelynek tervezett keret összege 140 milliárd Ft és a kkv-k digitális ellátottságának növelése, a vállalkozások technológia váltásának és szervezet fejlesztésének támogatása (270 milliárd Ft), valamint a kiemelt stratégiai ágazatok fejlesztése. Az újraindítási akciótervnek három fázisa van, az első fázis január 1-től április 1-ig a bajbajutottak támogatása, a második fázis július 1-jéig kb. 1500 milliárd Ft-os fejlesztés a felsőoktatásban, a harmadik fázis október 31-ig a nagy fejlesztések időszaka a szinergiáról a körforgáshoz gazdaság felépítésére és a gazdaság teljes digitalizálására építve.

A következő időszak tervezett pénzügyi kalkulációt tekintve a GINOP Plusz a legnagyobb program (2021-2027), amelynek 26%-a gazdaság fejlesztési és innovációs operatív program témakörbe tartozik. Az ipar fejlesztési stratégia (2020-2030) keretében történelmi lehetőség, hogy közel 22 ezer milliárd forintnyi állami megrendelés lesz a következő kilenc évben az ipar irányában. Attraktív számokkal néhány jövőkép került felvillantásra 2030-ig, a vasúti ipar, a buszgyártás, a védelmi ipar, az acélipar és az egészségipar célkitűzéseit illetően.

30. Ifjúsági Tudományos és Innovációs Tehetségkutató Verseny: zsűri-diák interjúk

2021. április 1-én befejeződtek a 30. Ifjúsági Tudományos és Innovációs Tehetségkutató Verseny második online szakmai interjúi. A beszélgetéseken a 82 továbbjutott pályázat készítői vettek részt kötelező jelleggel. A 28 fős zsűri tagjai értékelték, szóban is vizsgálták a pályázók munkáit, ill. eredményeit.

A kész pályamunkák végső értékelésére április folyamán kerül majd sor, és a zsűri dönt a több mint 2,5 millió forint összegű ösztöndíj szétosztásáról. A legjobb fiatalokat (10-12 pályázó) felkészítő középiskolai tanárok differenciált, 600-800 E Ft-os jutalmat érdemelnek ki. A legeredményesebb iskolák 1 M Ft támogatást nyerhetnek el.

A projekt a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal támogatásával, az NKFI Alapból valósul meg, ill. a Nemzeti Tehetség Programból.

Genius Loci Díjak

A Magyar Innovációs Szövetség által javasolt Egis Gyógyszergyár Zrt. a Matehetsz által felkért zsűri döntése értelmében 2021-ben nemzeti kategóriában elnyerte a Genius Loci Vállalatok és vállalkozók a tehetségekért díjat.

A "Genius Loci Díj Vállalatok és vállalkozók a tehetségekért" díj célja, hogy értékelje és elismerje a Magyarországon és a Kárpát-medence magyarlakta területein működő üzleti vállalkozásoknak és vállalkozóknak a tehetségek támogatása érdekében tett erőfeszítéseit. Az elismerést 2015 óta évente adományozza tagszervezetünk, a Magyar Tehetségsegítő Szervezetek Szövetsége. A díjat 2015 és 2020 között három kategóriában adták át, a díjazottakról további információk az alábbi linken.

A Genius Loci Díjak átadására idén online módon kerül sor 2021. május 12-én.

Flamand startup ökoszisztéma webinárium

A Belga Nagykövetség Flamand Kereskedelmi Képviselete és a Start it @K&H / StartitX közös webináriumot tartott 2021. március 24-én, a belgiumi, flamand startup ökoszisztémáról, a külföldi cégek számára elérhető flamand támogatásokról, és a BeNeLux piacrajutási lehetőségekről. A webináriumról Hild Imre, a MISZ Startup Tagozat vezetője készített összefoglalót.

A flamand ökoszisztéma, melyben 81 klaszter van, kiváló teszt terület egészségügyi vagy gyártásfókuszú startupok számára. Fő fókuszuk az AI és az IOT területek. Kiemelt jelentőséget tulajdonítanak az elérhető, nyitott működési szerkezetű K+F szervezetek és a startupok könnyű együttműködésének. A 40 Mrd euró összértékű ökoszisztéma cégeibe összesen 2 Mrd euró áramlott az elmúlt évben, melyből mintegy 1 Mrd eurót tesznek ki az egészségügyi startupok. Az ökoszisztéma igen fiatal, minden második cég az elmúlt 3 évben indult.

Bemutatták az ún. Flamand startup csomagot is, mely 75,000 euró támogatást ad akár magyar startupoknak is, amelyek nyitnak fiókirodát Belgium flamand területén, valamint részesülhet több mint 170 nemzetközi tapasztalattal rendelkező flamand üzletfejlesztő támogatásából. Az itt bejegyzett cég licenszbevételének adóterhe csak 3.7%, amely SaaS cégek számára jelentős előnyt jelent. A K+F személyi költségek 80%-a szintén járulékmentes.

Fiatalodó és megújuló Egyetem

A Miskolci Egyetem "Fiatalodó és megújuló Egyetem - Innovatív tudásváros, a Miskolci Egyetem intelligens szakosodást szolgáló intézményi fejlesztése" című projektjének (EFOP-3.6.1) záró rendezvényére 2021. március 23-án került sor.

Az online konferencia levezető elnöke, a projekt menedzsere Dr. Nyiry Attila igazgató, a Magyar Innovációs Szövetség választmányi tagja volt. Prof. Dr. Horváth Zita rektor köszöntő szavai után Prof. Dr. Jármai Károly, a projekt szakmai vezetője foglalta össze a négy évig tartó projekt alapvető célkitűzéseit és eredményeit.

Ezek után részletesen ismertették az eredményeket az 5 kiválósági központ vezetői: Prof. Dr. Szűcs Péter, Dr. Kocserha István, Prof. Dr. Illés Béla, Prof. Dr. Jármai Károly és Prof. Dr. Benedek József. A konferenciának 240 hallgatója volt, többek között a MISZ regionális igazgatója, Dr. Siposs István c. egyetemi tanár is, aki mint a pályázatok elbíráló bizottságának tagja tevékenyen részt vett a projekt megvalósításában.

HÍREK | SZELLEMI TULAJDON NEMZETI HIVATALA

Egyre több a magyar védjegy Európában

Növekvő tendenciát mutat a magyar eredetű védjegybejelentői aktivitás: a hazai bejelentők 2020-ban 873 európai uniós védjegybejelentést nyújtottak be az Európai Unió Szellemi Tulajdon Hivatalához (EUIPO). Ez a szám 11 százalékkal több, mint egy évvel korábban.

További információk a következő linken.

Tengeren érkezik a legtöbb hamis áru

2016-ban mintegy 121 milliárd eurónyi hamis termék áramlott az EU-ba, ami a teljes import 6,8 százaléka. Ez 83 milliárd euró veszteséget okozott az európai cégeknek, 15 milliárd eurónyit az EU-államoknak és 610 ezer munkahely megszűnését eredményezte - hozta nyilvánosságra friss tanulmányában az Európai Unió Szellemi Tulajdon Hivatala (EUIPO) és a Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD).

Míg a röntgen- vagy gammasugár-vizsgálattal a kábítószerek és fegyverek szállítása felderíthető, a hamisított vagy illegális forrásból származó áru kiszűrésében nem hatékony. Ezek felderítése fizikai jelenlétet igényel, azonban a konténereknek csak kevesebb mint 2 százalékát ellenőrzik így.
A most nyilvánosságra hozott elemzésből kiderült, hogy a tengeren szállított hamis termékek jelentős része (79 százalék) Kínából származott.

További információk a következő linken.

HÍREK | Eötvös Loránd Kutatási Hálózat

3D-nyomtatott robotkart építettek a SZTAKI fejlesztői és kutatói

Négyrészes videósorozat készült az ELKH SZTAKI Mérnöki és Üzleti Intelligencia Kutatólaboratóriumának munkatársai által épített, 3D-nyomtatott robotkarról. Az elsősorban oktatási célra fejlesztett robotkar a SZTAKI SmartFactory laborjában talált otthonra.
További részletek a következő linken.

Magyar műholdakkal a fedélzetén startolt el egy Szojuz teherűrhajó Bajkonurból

Tizenkilenc országból - köztük Magyarországról - 38 műholdat szállít Föld körüli pályára az a Szojuz teherűrhajó, amelyet 2021. március 22-én indítottak el a kazahsztáni Bajkonurból. Az orosz űrhajón indult az űrbe többek között a magyar-szlovák-japán projekt keretében készült GRBAlpha nevű kisműhold, amelynek tervezője és projektvezetője az ELKH Csillagászati és Földtudományi Kutatóközpont, valamint a BME-s fejlesztésű SMOG-1 zsebműhold is.
További részletek a következő linken.

KÖSZÖNTJÜK ÚJ TAGUNKAT!


Név | EIT Health InnoStars
Tagsorszám | 784
Cím | 1117 Budapest, Neumann János u. 1/E
Vezető | Fürjes Balázs, ügyvezető igazgató

Tevékenység: Az EIT Health Innostars missziója a magyar és európai innovációs egészségügyi ökoszisztéma fejlesztése innovációs, edukációs és üzletfejlesztési projektek és konzorciumok támogatásán keresztül.

Várható események


Alapfokú szerzői jogi tanfolyam

A Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala alapfokú szerzői jogi tanfolyamot indít 2021. április 26-án, online képzés keretében.
A tanfolyam bemutatja a szerzői jog alapjait, részletesen tárgyalja a szerzők jogait és e jogok korlátait. A képzés kitér a szerzői művek felhasználása mellett a jogérvényesítésre, bemutatja a nemzetközi és uniós jog vonatkozó szabályait. A képzés írásbeli vizsgával zárul és alapfokú szerzői jogi képesítést tanúsító bizonyítvány megszerzését teszi lehetővé

Az előadások 2021. április 26-tól 29-ig lesznek megtartva, a vizsgára 2021. május 5-én kerül sor. Az online képzés díja 30000 Ft., amely tartalmazza a 20 órás képzést, a vizsgadíjat és a tankönyvet.

A felhívás és a jelentkezési lap letölthető a következő linken.
További információk az SZTNH honlapján.

A részletes program megtekinthető a következő linken.

8. International Conference on Innovation in Science and Technology

2021. július 23-25. között Stockholmban kerül megrendezésre a 8. International Conference on Innovation in Science and Technology c. konferencia.

A konferencia keretében egyetemeknek, kutatóknak, tudósoknak lehetőségük van tapasztalatcserére és kutatási eredményeik megosztására speciális, valamint interdiszciplinális területeken a legújabb trendek, innovációk és gyakorlatok megismerése céljából.

További információk a konferencia hivatalos weboldalán érhetők el.

MOME Online Innovációs Nap

2021. április 15-én a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem Innovációs Központjában működő kutatási és vállalti együttműködési területek mutatkoznak be egy online konferencia keretében. A központ három nagy kutatási területet kutat az emergens médiatechnológiák és fizikai technológiák kreatív alkalmazhatóságától kezdve, a társadalmilag felelős és ökológiai szempontú designon keresztül a design thinking, és egyéb kreatív módszertanok stratégiai alkalmazhatóságáig. Ezen felül a központ feladata a kreatív oktatás és tanulás támogatása a hazai köznevelésben. A kutatások rugalmas kutatócsoportokba, illetve három kutató HUB-ba rendeződnek:
 • Stratégiai Kreativitás
 • Kreatív Fenntarthatóság
 • Kreatív Technológia.
A rendezvényen bemutatkozik a MOME Tudástranszfer Iroda is. A rendezvényt az Innovációs Ökoszisztéma Fejlesztése a Moholy-Nagy Művészeti Egyetemen c. NKFIA pályázat támogatja.
További információk a következő linken.

SZAKIRODALOMFIGYELŐ


Byron Reese: A negyedik kor Okos robotok, tudatos számítógépek és az emberiség jövője - Typotex, 2020
Dr. Osman Péter ismertetése

"Nem tudjuk pontosan megjósolni, hogy mit is érhetnénk el egy olyan intelligenciával, amelyet mesterségesen tökéletesítettünk, de a világbéke és a nyomor felszámolása bizonyára előkelő helyet foglalna el a listán. Egy valódi MI létrehozása az emberiség történetének legnagyobb eseménye lehetne. Sajnos feltehetőleg az utolsó is." Stephen Hawking - a könyvből.

"Elvehetik-e a robotok a munkánkat? Öntudatra ébredhet-e egy gép? Betölthetjük-e a tudatunkat egy számítógépbe? Nyakunkon a robotapokalipszis? Byron Reese a jövőnket talán leginkább meghatározó kérdéseket, a mesterséges intelligencia fejlődését és a robotok térnyerésének várható hatásait vizsgálja. A technológiai vívmányokat középpontba állító történelmi áttekintés mellett filozófiai szempontokat is érint, és korunk különböző elgondolásait bemutatva számos lehetséges forgatókönyvet vázol fel a jövőnkről. Mire a kötet végére érünk, meglehet, megalapozottabb véleményt alkothatunk a mesterséges intelligencia jelentőségéről, lehetőségeiről és veszélyeiről, mint Bill Gates vagy Elon Musk." - a mindig megbízható Typotex ajánlója (bár az utolsó mondat itt, kivételesen, kissé túlzó. Kiemelések tőlem - OP)

Érdekes könyv: a Reese nagyon sikeres sorozatvállalkozó az élvonalbeli technológiák és az azokra épülő startup vállalkozások terén, díjnyertes szerző és előadó, ehhez pedig valóban kiváló kell legyen az elemzőkészsége. Erre támaszkodik a gondolatmeneteiben és megállapításaiban. Remek képet kapunk arról, hogyan látja egy texasi technomágus és '-influenszer' a fejlődést. A széles áttekintéssel, ahogy a mondandóját előadja, az érdeklődő sokat tanulhat általa: sokat tőle, másrészt viszont abból, hogy végiggondolja az olvasottakat, és utánanéz annak, amit gyanúsnak vagy nem kielégítőnek talál. A nagy kérdés természetesen a jövő, amelyet kétségkívül a technológiák fejlődése és annak kiaknázása formál. Ezért csak az képes bármit megsejteni belőle, aki nagyon ismeri e technológiákat, s hogy mi megy végbe e téren, Reese pedig ilyen!

És tényleg pompás szórakozás olvasni: annyi izgalmas problémát idéz fel, annyi ilyen gondolatot ébreszt bennünk!

Saját honlapján kiemeli: "Szóban és írásban, mindig a technológia, az üzlet és a jövő kereszteződését kutatom." Az idézettek szerint ehhez van némi alapja és kompetenciája. Ez teszi figyelemre érdemessé a mondandóját.

Erről szól a könyv: "A témában nyilatkozó szakemberek mind okos és tájékozott emberek, ám a jövőről alkotott előrejelzéseik nemcsak kicsit különböznek, hanem gyökeres ellentétei egymásnak. [Messzevilágító nagy nevek következnek] Éppen erről fog szólni ez a könyv: megpróbálja lebontani a robotokat, a robotizálást, az MI-t(mesterséges intelligencia - OP) és a tudatosságot körülvevő hitvilágot. Célom, hogy átkalauzoljam az olvasót ezeknek a témáknak az olykor tüskés bozótján, és szétcincáljam azokat a feltételezéseket, amelyek ezeknek a szakértőknek a szájából olykor szenvedélyes és cáfolhatatlan igazságként hangzanak el. Könyvem egyáltalán nem arról szól, hogy én magam mit gondolok ezekről a témákról. A célom, hogy mire valaki a könyv végére ér, pontosan megértse, hogy a saját hite milyen válaszokhoz vezeti." (Reese kissé túlígér - de hisz' amerikai.)

Az áttekintés íve: "Hol kezdődik egy efféle utazás? Szükségképpen a távoli múltban, amikor az emberi nyelv létrejött. Nem tranzisztorokról, neuronokról vagy algoritmusokról fogunk beszélni, sokkal inkább a valóságot, az emberiséget és az elmét érintő kérdésekről. A zűrzavar ugyanis azzal kezdődik, ha az első kérdés az, hogy »milyen állásokat fognak a robotok elvenni az emberektől?«, nem pedig az, hogy »mi az ember«. Amíg meg nem válaszoljuk ez utóbbit, esélyünk sincs az előbbivel érdemben foglalkozni. Erre a felfedezőútra invitálom hát az olvasót: járjuk be együtt a százezer éves emberi történelmet, és vitassuk meg a nagy kérdéseket az út során, hogy felfedezhessük a jövőt, amely előttünk áll."

Három kor zajlott le eddig, előttünk a negyedik. "Az elmúlt nagyjából egy évszázad legjellemzőbb vonása látszólag az, hogy milyen elképesztően sok változás történt. A változás mindenütt jelen van. Ám állítom, hogy a dolgok valójában csak három alkalommal változtak meg igazán az emberi történelem során. Ez a változás pedig minden alkalommal valami technológiai újításnak volt köszönhető. Nem egy elszigetelt újdonságnak, hanem egymással összefüggő fejlesztéseknek, amelyek alapvetően és véglegesen megváltoztattak minket, akár egészen a sejtjeinkig. Ennyi történt eddig - három nagy korszakváltás. Ez a könyv pedig a negyedikről szól."

Tom May: Inspiráló TED-előadások: Kreativitás - Nem hivatalos válogatás 100 előadó legfontosabb gondolataiból - HVG Könyvek, 2020
Dr. Osman Péter ismertetése

"Ez az összeállítás a 100 legjobb, kreativitásról szóló TED-beszédből szemezget. Szellemes grafikáival és frappáns idézeteivel nem csupán új utak felfedezésére és önmagunk fejlesztésére sarkall, de félelmeink leküzdésére is bátorít, hogy maximálisan kihasználhassuk a bennünk rejlő határtalan kreatív lehetőségeket. A kivételes gyűjteményből most olyan mesterektől tanulhatunk, mint a neves szervezetpszichológus, Adam Grant, a közgazdász-újságíró, Tim Harford, valamint a művészvilág kiválóságai: Sting, Marina Abramović vagy Elizabeth Gilbert." (A Kiadó ajánlójából, kiemelések mindenütt tőlem.)

A hírlevél 2020/22. számában idéztük fel a TED előadások remek innovációját (l. Carmine Gallo: TED-előadások - Az inspiráló nyilvános beszéd 9 titka [HVG Könyvek, Hírlevél 2015/19] és Chris Anderson: Így készülnek a TED-előadások [HVG Könyvek, Hírlevél 2017/11.] és mutattuk be a HVG Könyvek remek válogatását három tematikus kötetben, amelybe ez is tartozik.

"E könyv célja [írja May], hogy amolyan kedvcsinálóként bemutassa a [kreativitás témájú] legjobb TED-előadásokat a kreatív szakembereknek, és közérthető formában közkinccsé tegye a közreműködők leginspirálóbb gondolatait. Szándékunk, hogy segítsünk a kreativitás fejlesztésében, új ötleteket adjunk, és inspiráljuk az olvasók karrierjét. Információkkal szolgálunk arra nézve is, hol lehet a beszédekhez ingyen hozzáférni." (Idézetek innentől a könyvből)

Erről szól: "A következő oldalakon - könnyen emészthető, rövid fejezetek formájában - a TED-előadók legjobb javaslatait ismerhetjük meg. A könyvben szereplő előadások némelyike bizonyos szakmákra fókuszál, nagyobb részük viszont átfogóbb témákat érint, olyan tippeket és ötleteket felvonultatva, amelyeket bármelyik kreatív vállalkozásban alkalmazhatunk - szobrászatban, illusztrációk készítése során, dizájnban, animációban, írásban, zenében, filmben, színészetben, vagy más olyan területeken, ahol a kreativitás és a hagyományostól eltérő gondolkodás kiugróan fontos. Röviden: a könyv rengeteg olyan, az életben hasznos és praktikus tanáccsal szolgál, amelyek segítségével bármilyen területen fejleszthetjük a képességeinket és a kreativitásunkat."

A könyv természetesen csak apró szemelvényekkel szolgálhat a 100 legjobb előadásból, s ezen így segít: "A könyvben szereplő beszédek linkjét az előadók névmutatójában feltüntetjük."

May bemutatkozása a LinkedIn-en: "Szabadúszó író, újságíró és szerkesztő; dizájnra, technológiára, fotográfiára és üzletre szakosodott, 25 éves gyakorlattal. Az Amazon #1 bestseller szerzője."

A tartalom áttekintése fejezetcímekkel:
 • Legyünk nyitottak újfajta gondolkodásmódokra! (Ez a kreativitás, a fejlesztés, az innováció egyik nélkülözhetetlen pillére. - OP)
 • Legyünk szemfülesek, és szerezzünk inspirációt szokatlan helyeken! (Fontos eleme a győzelem receptjének. Ne találjuk ki keserves munkával, amit könnyedén eltanulhatunk - viszont tudjuk azt a céljainkra hasznosítani! - OP)
 • Legyünk leleményesek: álljunk elő nagyszerű ötletekkel! (A cím kissé blőd, mögötte hasznos tartalom sorakozik. - OP)
 • Összpontosítsunk az ötleteink finomítására! (Vigyázat, létfontosságú alapszabály: a fejlesztést sohasem lehet befejezni, de tudni kell ésszerű ponton abbahagyni! - OP)
 • Legyünk együttműködőek, és vonjuk be a megfelelő embereket! (A modern alkotás, fejlesztés, az eredmények hasznosítása csak csapatmunkaként lehet hatékony, gyakran csak így megvalósítható. Tudni kell csapatot építeni, megválasztani a partnereket, beilleszkedni, »elvegyülni és kiválni«, hálózatot építeni. - OP)
 • Legyünk innovatívak, és próbáljunk ki új munkamódszereket! (A rossz cím iskolapéldája, s ez a következő háromra is igaz. Az nem tanács, hogy "legyünk!" - »Írók, alkossatok remekműveket!« -, hanem hogy miként legyünk. Ebben segítenek tanácsokkal a fejezetek. Itt is érdekes tanácsok gyűjteménye következik. - OP)
 • Legyünk sikeres alkotók! (Tanácsok a jó hozzáállásra, magatartási stratégiákra. - OP)
 • Legyünk energikusak, alakítsunk ki egy napi rutint! "Ez a fejezet egy sor stratégiát vizsgál meg, amelyek segítenek megőrizni a kreatív energiáinkat és fejleszteni a készségeinket."
 • Legyünk ihletettek, és tekintsünk a jövőbe! "Kreatív szakemberekként abban a különleges helyzetben vagyunk, hogy vízióink vannak mind a magunk, mind a világ jövőjéről. (Vízió nélkül miként lehetnénk igazán kreatívak? - OP) Ebben a fejezetben ezekhez a víziókhoz adunk tanácsokat, tippeket és ötleteket."

James Fallon: A pszichopátia belülről - Egy agykutató utazása agyának sötét bugyraiba - Park Könyvkiadó, 2020
Dr. Osman Péter ismertetése

Minden rendszertechnikus megmondhatja: bármely rendszer számára az egyik legnehezebb feladat az öndiagnosztika. Szélsőértékben filozófiai képtelenség, hogy egy rendszer tudja a saját működését ellenőrizni. A gyakorlatban úgy működhet, ha megfelelő szervezettségben bizonyos részei ellenőrzik a rendszer-, vagy más részei működését, s ez is csak addig lehetséges, amíg a kérdéses működés nem hat vissza az ellenőrzőre.

Az agykutatás az egyik legnehezebb tudomány, hiszen 1) Szélsőségesen összetett rendszert kell vizsgálnia: mai tudományos becslések szerint úgy 75-85 milliárd sejtből áll központi idegrendszerünk, s köztük igen sokan tízes, százas vagy akár ezres nagyságrendben kapcsolódnak más sejtekhez vagy azok feladatorientált alrendszereikhez; 2) Agyunk rendkívül kompakt szerkezet, s ez technikailag különösen megnehezíti a hozzáférést a mélyebben fekvő elemeihez; 3) Extrém helyzetektől - baleset, agyműtét - eltekintve nem lehet a vizsgálódás érdekében fizikailag hozzáférni a felszín alatti részekhez; 4) Minden bizonnyal az elménkre is igaz, hogy a megfigyelés befolyásolja a működését, s ez különösen érvényes lehet az öndiagnosztikára. Ez a könyv egy agykutató öndiagnosztikájának részletes történetét tárja elénk.

A Park ajánlójából: "Fallon életének első ötvennyolc évében hétköznapi fickónak tűnt. (Rögtön idézzük a bemutatását: veterán egyetemi tanár és agykutató - OP) Szerető, támogató családban nőtt fel, gimnáziumi szerelmét vette feleségül, három gyermeke és rengeteg barátja volt. Sikeres tudós és egyetemi oktató lett. Aztán döbbenetes dolgot tudott meg, ami nem csak a személyes és a szakmai életét zavarta meg, hanem arra késztette, hogy górcső alá vegye saját személyiségét.

[Könyve] lenyűgözően meséli el, hogyan reagált arra, hogy az agyáról készült felvétel olyan, mint a pszichopatáké. Sorozatgyilkosokkal folytatott kutatása során fölfedezett egy sajátos neurológiai mintázatot, ami segített magyarázatot adni a hidegvérrel elkövetett erőszakos tettekre. Néhány hónappal később megtudta, hogy ősei között több gyilkos is akadt, ami arra utalt, hogy agyának mintázata nem a véletlen műve. Könyvében beszámol arról, hogyan dolgozta fel ezt a felfedezést és annak következményeit, különösen azt, hogy az ember még annál is bonyolultabb lény, mint amilyennek eddig képzeltük."

A szerzőről a Park ismertetőjéből: "A Kaliforniai Egyetem kutatója, harmincöt éve tanít idegtudományt, pszichiátriát és neurológiát orvostanhallgatóknak, mesterszakos hallgatóknak és klinikusoknak (vagyis a terület már jólképzett szakembereinek - OP), többször választották az Év Tanárának. Start-up cégét, az őssejtkutatásban nagy eredményeket elért NeuroRepairt a versenytársak országos szervezete az év legjobb új biotechnológiai cégének választotta."

A pszichopátiáról a Pszichológiai Lexikonból (Akadémiai Kiadó, szotar.net): "Nárcisztikus, empatikus készségekkel nem vagy alig rendelkező, szélsőségesen extravertált, élménykereső emberekre jellemző, akik büntetésre érzéketlenek lévén neveléssel alig befolyásolhatóak, így lelkiismereti-erkölcsi funkciókat sem sikerült kialakítani náluk. Skrupulusok nélkül átlépve társadalmi, közösségi, erkölcsi szabályokat nincsenek tekintettel mások szempontjaira. Ha a fenti kép csökkent impulzuskontrollal társul, agresszívek, bűnözésre hajlamosak lesznek, a társadalom perifériájára szorulnak. Ha jó értelmi képességekkel, akkor akár a társadalom 'elitjében', sikeres politikusok, ügyvédek, médiaszemélyiségek között is megtaláljuk őket. L. még antiszociális személyiség."

Fallon könyve elmondja, milyen, amikor egy, a társadalomban és a tudományos körökben magas megbecsülésnek örvendő, normális életet folytató ember túl élete delén megtudja, hogy agya bizonyos jellemzői a pszichopaták karakteres vonásait mutatják. "James Fallon beenged az elméjébe. ügyesen szőtt történetben kalauzol bennünket, lebont a pszichopata viselkedéshez kapcsolódó minden sztereotípiát" szól a fülszöveg, olyan embertől, aki nagyon is kompetens ezt megítélni: Simon Mirren, a rendkívül sikeres, eddig 15 évadot és benne 323 epizódot megélt Gyilkos elmék c. sorozat korábbi producere, amely fikcióként az FBI Viselkedéskutató Egysége keretében játszódik.

A University of California, Irvine orvosi fakultás honlapjának róla szóló része kiemeli: Fallon egyike a világ legelső kutatóinak, akik az agy őssejtjeinek tanulmányozásában kimutatták, hogy ezek az őssejtek képesek kijavítani sérült területeket és helyreállítani az agy rendes működését.

Ronald Louis Bonewitz: Kőzetek, ásványok, drágakövek - Kossuth Kiadó, 2018
Dr. Osman Péter ismertetése

A természet örök szépségeket kínál az arra fogékonyaknak, ez a gyönyörű album pedig méltó kalauz a címbéliek világában. Remek kisenciklopédiája a témakörnek: nemcsak megmutatja a legfontosabbjaikat - magyarázattal is szolgál róluk, jellemzőikről, keletkezésükről, s ennek kapcsán sokat megtudunk a Föld geológiai történetéről és sajátosságairól.

A legnagyobb angol nyelvű könyvajánló, a Goodreads (2019-ben már 90 millió követő) róla szóló jellemzéséből: "A kötet különösen figyelemre méltó tanulmány Földünk kőzeteiről, ásványairól, drágaköveiről és kövületeiről, amelyeket bolygónk múltjának legerőteljesebb eseményei hoztak létre. Lenyűgözően tárja elénk ezeknek a kiemelkedő természeti jelenségeknek a szépségét és csodáját, s az ámulatba ejtő módokat, ahogy ezeket becsülik és használják. Megragadó vizuális ábrázolások mutatják a kőzetek és ásványok teljes tartományát, kulcsinformációkkal azok pontos azonosításához, és gyakorlati tanácsokkal, miként lehet azokat vágni, csiszolni és bemutatni. Érdekfeszítő betekintést ad a sokféle módba, ahogy ezeket használják, az egyszerű építőelemektől a kifinomult dekorációig." (Kiemelések tőlem.)

A Kossuth ajánlójából: "Földünk drágaköveit, ásványait, kőzeteit évezredek óta vallásos tisztelet övezi, némelyek mítoszok és legendák szereplőivé váltak. (Felvilágosodottnak állított korunkban is sokak döbbenetes hiedelmeket kötnek tőlük származó gyógyító, jellem-alakító vagy épp sorsformáló hatásokhoz. Főszabályként ide is illik, hogy amíg van becsapható vevő, árusok is lesznek. A könyv viszont egy más, helytállónak elfogadható feltevéssel is szolgál e 'terápiás' alkalmazásra. - OP) A kötetből megismerhetjük e csodálatos képződmények keletkezését, kultúrtörténetünkben elfoglalt helyét, olvashatunk a híres Koh-i Noor gyémántról vagy a Katalin-palota mesés Borostyánkő-terméről. Megcsodálhatjuk bolygónk drágaköveinek, ásványainak és kőzeteinek szépségét, különlegességeit, emellett gyakorlati tudnivalókkal is gazdagodhatunk, megismerve kitermelésük és sokoldalú felhasználásuk módjait."

A magasszínvonalú, ugyanakkor mindenki számára jól érthető ismeretterjesztés egyik legjobb művelője, az angol DK kiadó adta ki az eredetijét. Bemutatkozásukban kiemelik: "45 éves kiadói gyakorlatunkkal, könyveinket a világ minden sarkában, 63 nyelven adják ki." Sokszor találkozhatunk velük igényes hazai kiadóink kínálatában is.

A könyv nagy hányadát kitevő képanyag a szó közvetlen és átvitt értelmében is rendkívül gazdag és színes: fényképek, ábrák, rajzok - sokuk elég meglepően bukkan fel. Szövege a kínált ismeretek áttekintését legjobban segítő, modern tagolást követi: az egyes témákat egymást követően bemutató szócikkek, kapcsolódó, részleteket kibontó vagy a főszöveget kiegészítő keretes írások, a képi illusztrációk magyarázó szövegei, idézetek, ásványtudósok kis portréi, apró 'adatlapok' kísérik. Például, a Mit nevezünk drágakőnek? c. fejezetben A New Age szekta és a kristályok címmel jelenik meg rövid áttekintés, szól a hónapkövekről és a gyógyító kristályokról, utóbbiaknál nagyon okosan utal a placebo hatásra - "talán a kristály erejébe vetett hit gyógyít inkább, mint a kristály", s ezt egészíti még egy-egy pársoros írás a csiszolt hónapkövek színes képeivel, ill. egy "gyógyító kristály" rajzával. A kötetben 'Kislexikon', kicsiny szószedet is található.

Az ősi sumer város Ur temetőjében talált "rejtélyes tárgy", "Ur város zászlaja" két tablója - háború és béke - láttán rácsodálkozhatunk, milyen régóta képes az ember igen finoman kimunkált művészi alkotásokat létrehozni e kemény anyagokbó. A "felülmúlhatatlanul ritka drágakő" Hope-gyémántról szóló résznél megjelenik Marie Antoinett potréja, amelyen "talán a French Blue-t viseli", a 112 karátos kék gyémántból csiszolt ékkövet. Egy ábra magát a Hope-ot mutatja, az ékkövek világáról sokat mondó szövege: "Részaránytalanul párna csiszolású antik briliáns, különlegesen finom munka. 58 fazetta és két ráadás fazetta van az alapfelületén és további fazetták a rundiszton." (Rundiszt a csiszolt kő peremén futó keskeny felület - OP)
A nagy részek:
 • Keletkezés - benne: A világegyetem kialakulása • A Föld kialakulása • A földkéreg • Kőzetek és ásványok gyűjtése
 • Kőzetek - benne: Kőzetképződés • Kőzetféleségek: -magmás, -üledékes, -átalakult
 • Ásványok - egyebek közt: Ásványok meghatározása • Ásványtársulások • Kristályrendszerek • Drágakőbányászat - és ásványféleségek ismertetéseinek hosszú sora
 • Ősmaradványok
Remek olvasnivaló: színes, érdekes, tanulságos, s megragadóan szép világokba visz.

SAJTÓSZEMLE

budapestnews.hu, 2021.03.18.
A Magyar Innovációs Nagydíjra 69 pályázatot nyújtottak be

nkfih.gov.hu, 2021. 03. 19.
Óriási az érdeklődés az idei OTKA pályázatok iránt

telex.hu, 2021.03.19.
Az egyetem, amibe a világ minden pénzét beleönti most a kormány

unilife.hu, 2021.03.19.
Először szerepel Budapest ezen a világranglistán!

webradio.hu, 2021.03.19.
ITM: óriási az érdeklődés az alapkutatásokat támogató idei pályázatok iránt

hir.ma, 2021.03.19.
ITM: óriási az érdeklődés az alapkutatásokat támogató idei pályázatok iránt

weborvos.hu, 2021.03.19.
Óriási az érdeklődés az idei OTKA pályázatok iránt

computerworld.hu, 2021.03.19.
Magyar műszerre bíznak egy fontos feladatot a Hold körüli űrállomáson

hirek.prim.hu, 2021.03.19.
Az ELTE rendezi idén a XXXV. OTDK Informatikatudományi Szekcióját

hirklikk.hu, 2021.03.19.
A matematikusok Nobel-díjaként jegyzett Abel-díjat kapta Lovász László, az MTA volt elnöke

webradio.hu, 2021.03.19.
Abel-díj - A matematikához fűződő kapcsolatáról is beszélt Lovász László pénteken

KlubRádió, A lényeg, krónika délben, 2021.03.19.
Abel-díjának örül, de komoly közéleti feladatot nem tervez vállalni Lovász László

Blikk, 2021.03.20., 4. oldal
Magyar professzor a matekkirály
Lovász László a legmagasabb elismerést kapta meg

Magyar Hírlap, 2021.03.20., 10. oldal
Közös cél, hogy korrekt támogatási rendszer jöjjön létre Magyarországon

newtechnology.hu, 2021.03.20
Óriási az érdeklődés az alapkutatásokat támogató idei pályázatok iránt

itbusiness.hu, 2021.03.21.
Támogató milliárdok

mandiner.hu, 2021. 03. 22.
Palkovics: Magyarország idén minden eddiginél nagyobb összeget fordít kutatás-fejlesztésre, innovációra

novekedes.hu, 2021. 03. 22.
Palkovics László: Magyarország az idén minden eddiginél nagyobb összeget fordít kutatás-fejlesztésre, innovációra

magyarhirlap.hu, 2021. 03. 22.
Magyarország az idén minden eddiginél nagyobb összeget fordít kutatás-fejlesztésre

hir.ma, 2021. 03. 22.
Palkovics László: Magyarország az idén minden eddiginél nagyobb összeget fordít kutatás-fejlesztésre, innovációra

webradio.hu, 2021. 03. 22.
Palkovics László: Magyarország az idén minden eddiginél nagyobb összeget fordít kutatás-fejlesztésre, innovációra

nkfih.gov.hu, 2021. 03. 22.
Magyarország az idén minden eddiginél nagyobb összeget fordít kutatás-fejlesztésre, innovációra

portfolio.hu, 2021. 03. 22.
Palkovics László: negyedével ugrik idén a kutatás-fejlesztési és innovációs pályázatok keretösszege

index.hu, 2021. 03. 22.
Palkovics megosztotta, hogyan lesz egy forintból öt

computerworld.hu, 2021. 03. 22.
Minden eddiginél nagyobb kutatás és innováció kezdődik

computerworld.hu, 2021. 03. 23.
Az innováció nem menti meg a világot, de segít elviselni

kisalfold.hu, 2021. 03. 23.
Két új professzor a győri Széchenyi István Egyetemen

hirado.hu, 2021. 03. 23.
Ötször annyian pályáztak tavaly kutatási-fejlesztési forrásokra, mint korábban

vg.hu, 2021. 03. 23.
Amerikai startup versenyt rendeznek Budapesten

sg.hu, 2021. 03. 23.
Fellőtték az új magyar műholdat

tozsdeforum.hu, 2021. 03. 23.
A vírus ellenére is megmaradt a lendület

pannonnovum.hu, 2021. 03. 24.
Az elszigeteltség érzése negatívan hat az innovációra és a termelékenységre

pannonnovum.hu, 2021. 03. 24.
Az izraeli innováció és találékonyság titka, azaz hogyan tegyük jobbá a világot?

pannonnovum.hu, 2021. 03. 25.
Palkovics László: negyedével ugrik idén a kutatás-fejlesztési és innovációs pályázatok keretösszege

vg.hu, 2021. 03. 25.
Kooperáció és versenyképesség a felsőoktatásban

vg.hu, 2021. 03. 25.
Az innováció jelenti a magyar versenyképességet

piacesprofit.hu, 2021. 03. 25.
Szijjártó Péter elárulta - fejlesztés kezdődik Budapesten

royalmagazin.hu, 2021. 03. 25.
Technológiai forradalom Miskolcon

napi.hu, 2021. 03. 25.
Jó hírt kapott a Richter

boon.hu, 2021. 03. 26.
Innovatív tudásvárost hoztak létre a fiatalodó Miskolci Egyetemen

potrfolio.hu, 2021. 03. 26.
Új high-tech fejlesztési központ nyílik Miskolcon, az egyetem és a Femtonics együttműködésében

autopro.hu, 2021. 03. 26.
Technológiai forradalom indul Miskolcon

haon.hu, 2021. 03. 26.
Gyógyszergyártás és kutatás egy helyen: egyedülálló lesz Európában a debreceni üzem

mandiner.hu, 2021. 03. 26.
Európai léptékű gyógyszeripari központ jön létre a Debreceni Egyetemen

u-szeged.hu, 2021. 03. 26.
Állami támogatással valósulhat meg az SZTE zöld energetikai innovációs fejlesztése

webradio.hu, 2021. 03. 26.
Nemzeti gyártó, kutató és oktató középüzem, illetve gyógyszertudományi kari épület létesül a Debreceni Egyetemen

elteonline.hu, 2021. 03. 26.
PhD hallgató vagy? 35 év alatti? Innovációra hajlamos? Akkor ez a pályázat neked szól!

Napló, 2021. 03. 27., 5. oldal
Fontos célkitűzés a regionális és a nemzeti szerepvállalás erősítése

beol.hu, 2021. 03. 27.
A koronavírus járvány ellenére a k+f+i rendszerben megmaradt a lendület

feol.hu, 2021. 03. 27.
A koronavírus járvány ellenére a k+f+i rendszerben megmaradt a lendület

veol.hu, 2021. 03. 27.
A koronavírus járvány ellenére a k+f+i rendszerben megmaradt a lendület

vaol.hu, 2021. 03. 27.
A koronavírus járvány ellenére a k+f+i rendszerben megmaradt a lendület

kemma.hu, 2021. 03. 27.
A koronavírus járvány ellenére a k+f+i rendszerben megmaradt a lendület

nool.hu, 2021. 03. 27.
A koronavírus járvány ellenére a k+f+i rendszerben megmaradt a lendület

szon.hu, 2021. 03. 27.
A koronavírus járvány ellenére a k+f+i rendszerben megmaradt a lendület

zaol.hu, 2021. 03. 27.
A koronavírus járvány ellenére a k+f+i rendszerben megmaradt a lendület

szoljon.hu, 2021. 03. 27.
A koronavírus járvány ellenére a k+f+i rendszerben megmaradt a lendület

baon.hu, 2021. 03. 27.
A koronavírus járvány ellenére a k+f+i rendszerben megmaradt a lendület

boon.hu, 2021. 03. 27.
A koronavírus járvány ellenére a k+f+i rendszerben megmaradt a lendület

heol.hu, 2021. 03. 27.
A koronavírus járvány ellenére a k+f+i rendszerben megmaradt a lendület

bama.hu, 2021. 03. 27.
A koronavírus járvány ellenére a k+f+i rendszerben megmaradt a lendület

sonline.hu, 2021. 03. 27.
A koronavírus járvány ellenére a k+f+i rendszerben megmaradt a lendület

duol.hu, 2021. 03. 27.
A koronavírus járvány ellenére a k+f+i rendszerben megmaradt a lendület

veol.hu, 2021. 03. 27.
Fontos célkitűzés a regionális és a nemzeti szerepvállalás erősítése

computerworld.hu, 2021. 03. 27.
Ezek nélkül semmit sem ér az innovációnk

innoportal.hu, 2021. 03. 27.
Startra kész a Műegyetem negyedik, saját fejlesztésű kisműholdja

Trend FM, Hírek 20:00, 2021. 03. 27.
Idén több mint 182 milliárd forintnyi támogatást kap a kutatás-fejlesztés

vg.hu, 2021. 03. 28.
A világ élvonalában egy magyar vállalat

Világgazdaság, 2021.03.29., 1+4. oldal
Kis cégeket is vár a Horizont Európa

sajomente.hu, 2021. 03. 29.
Elmarad az innovációs díjak átadó ünnepsége
"...A 29. Magyar Innovációs Nagydíj pályázatára beérkezett 69 pályamű elbírálása során odaítélték a 2020 évi. Magyar Innovációs Nagydíjat és nyolc Innovációs díjat, valamint hat pályázó gazdasági szervezet részesült kiemelt dicséretben - tájékoztattak..."

dehir.hu, 2021. 03. 29.
Elmarad az innovációs díjak átadó ünnepsége
"...A koronavírus-járvány miatt idén is elmarad a Magyar Innovációs Nagydíj és az Innovációs díjak március végére az Országgyűlés épületébe tervezett ünnepélyes átadása - jelentette be hétfőn a Magyar Innovációs Szövetség..."

hir.ma, 2021. 03. 29.
Elmarad az innovációs díjak átadó ünnepsége

vehir.hu, 2021. 03. 29.
Önálló beavatkozásra képes fékrendszert fejleszt a Continental és a Pannon Egyetem

webradio.hu, 2021. 03. 29.
Koronavírus - Elmarad az innovációs díjak átadó ünnepsége

demedia.hu, 2021.03.29.
A Richter Gedeon Nyrt. bioszimiláris készítménye nyerte el a 2020. évi Magyar Innovációs Nagydíjat

medicalonline.hu, 2021.03.29.
Világszínvonalú teljesítményeket ismertek el
"...A Magyar Innovációs Nagydíj bírálóbizottsága 69 magyarországi vállalkozás közül választotta ki a 2020. évi innovációs nagydíjas társaságot, további hét innovációs díjat, valamint az év Startup Innovációs Díját is odaítélte..."

hirek.prim.hu, 2021.03.29.
A Magyar Innovációs Nagydíj Pályázat díjazottjai

noveked.hu, 2021.03.29.
A Richter bioszimiláris készítménye nyerte el a 2020. évi Magyar Innovációs Nagydíjat

webradio.hu, 2021.03.29.
Innovációs szövetség: kiemelkedő hasznot hozó, világszínvonalú teljesítményeket ismertek el a Magyar Innovációs Nagydíj pályázaton

weborvos.hu, 2021.03.29.
A Richter készítménye nyerte az Innovációs Nagydíjat

nkfih.gov.hu, 2021.03.29.
Világszínvonalú teljesítményeket ismertek el a Magyar Innovációs Nagydíj Pályázaton

nkfih.gov.hu, 2021.03.29.
Közvetlenül Brüsszelből jöhet a pénz az innovációra

autoszektor.hu, 2021.03.29.
Önálló beavatkozásra képes fékrendszert fejleszt a Continental és a Pannon Egyetem

businessonline.hu, 2021.03.29.
A Magyar Innovációs Nagydíj Pályázat díjazottjai

vg.hu, 2021.03.29.
A Richter Gedeon érdemelte ki a Magyar Innovációs Nagydíjat

dehir.hu, 2021.03.29.
Innovációs Nagydíjat kapott a Debrecenben is jelen lévő Richter

napi.hu, 2021.03.29.
Innovációs nagydíjat nyert a Richter csontritkulás elleni készítménye

hazipatika.hu, 2021.03.29.
A csontritkuláson is segíthet ez a készítmény

techmonitor.hu, 2021.03.29.
Kiemelkedő hasznot hozó, világszínvonalú teljesítményeket ismertek el a Magyar Innovációs Nagydíj Pályázaton

hirextra.hu, 2021.03.29.
Ők kapták az Innovációs Díjakat

scmonitor.hu, 2021.03.29.
Magyar Innovációs Nagydíj

nool.hu, 2021.03.29.
Világszínvonalú teljesítményeket ismertek el a Magyar Innovációs Nagydíj Pályázaton

kemma.hu, 2021.03.29.
Világszínvonalú teljesítményeket ismertek el a Magyar Innovációs Nagydíj Pályázaton

vaol.hu, 2021.03.29.
Világszínvonalú teljesítményeket ismertek el a Magyar Innovációs Nagydíj Pályázaton

feol.hu, 2021.03.29.
Világszínvonalú teljesítményeket ismertek el a Magyar Innovációs Nagydíj Pályázaton

haon.hu, 2021.03.29.
Világszínvonalú teljesítményeket ismertek el a Magyar Innovációs Nagydíj Pályázaton

beol.hu, 2021.03.29.
Világszínvonalú teljesítményeket ismertek el a Magyar Innovációs Nagydíj Pályázaton

duol.hu, 2021.03.29.
Világszínvonalú teljesítményeket ismertek el a Magyar Innovációs Nagydíj Pályázaton

delmagyar.hu, 2021.03.29.
Világszínvonalú teljesítményeket ismertek el a Magyar Innovációs Nagydíj Pályázaton

szon.hu, 2021.03.29.
Világszínvonalú teljesítményeket ismertek el a Magyar Innovációs Nagydíj Pályázaton

kisalfold.hu, 2021.03.29.
Világszínvonalú teljesítményeket ismertek el a Magyar Innovációs Nagydíj Pályázaton

veol.hu, 2021.03.29.
Világszínvonalú teljesítményeket ismertek el a Magyar Innovációs Nagydíj Pályázaton

teol.hu, 2021.03.29.
Világszínvonalú teljesítményeket ismertek el a Magyar Innovációs Nagydíj Pályázaton

szoljon.hu, 2021.03.29.
Világszínvonalú teljesítményeket ismertek el a Magyar Innovációs Nagydíj Pályázaton

sonline.hu, 2021.03.29.
Világszínvonalú teljesítményeket ismertek el a Magyar Innovációs Nagydíj Pályázaton

boon.hu, 2021.03.29.
Világszínvonalú teljesítményeket ismertek el a Magyar Innovációs Nagydíj Pályázaton

bama.hu, 2021.03.29.
Világszínvonalú teljesítményeket ismertek el a Magyar Innovációs Nagydíj Pályázaton

insiderblog.hu, 2021.03.29.
Kiemelkedő hasznot hozó, világszínvonalú teljesítményeket ismertek el a Magyar Innovációs Nagydíj Pályázaton

novekedes.hu, 2021.03.29.
Hogyan lehetnek sikeresek a Horizont Európa magyar pályázói?

vg.hu, 2021.03.29.
Kis cégeket is vár a Horizont Európa

portfolio.hu, 2021.03.29.
Ötször annyi pénzt kell elnyernie a magyar kutatási és innovációs közösségnek, heteken belül jönnek az első pályázatok

veol.hu, 2021.03.29.
Palkovics: az innováció a fenntartható növekedés kulcsa

beol.hu, 2021.03.29.
Palkovics: az innováció a fenntartható növekedés kulcsa

sonline.hu, 2021.03.29.
Palkovics: az innováció a fenntartható növekedés kulcsa

kemma.hu, 2021.03.29.
Palkovics: az innováció a fenntartható növekedés kulcsa

duol.hu, 2021.03.29.
Palkovics: az innováció a fenntartható növekedés kulcsa

szon.hu, 2021.03.29.
Palkovics: az innováció a fenntartható növekedés kulcsa

baon.hu, 2021.03.29.
Palkovics: az innováció a fenntartható növekedés kulcsa

heol.hu, 2021.03.29.
Palkovics: az innováció a fenntartható növekedés kulcsa

zaol.hu, 2021.03.29.
Palkovics: az innováció a fenntartható növekedés kulcsa

feol.hu, 2021.03.29.
Palkovics: az innováció a fenntartható növekedés kulcsa

boon.hu, 2021.03.29.
Palkovics: az innováció a fenntartható növekedés kulcsa

kisalfold.hu, 2021.03.29.
Palkovics: az innováció a fenntartható növekedés kulcsa

vaol.hu, 2021.03.29.
Palkovics: az innováció a fenntartható növekedés kulcsa

teol.hu, 2021.03.29.
Palkovics: az innováció a fenntartható növekedés kulcsa

nool.hu, 2021.03.29.
Palkovics: az innováció a fenntartható növekedés kulcsa

haon.hu, 2021.03.29.
Palkovics: az innováció a fenntartható növekedés kulcsa

delmagyar.hu, 2021.03.29.
Palkovics: az innováció a fenntartható növekedés kulcsa

szoljon.hu, 2021.03.29.
Palkovics: az innováció a fenntartható növekedés kulcsa

bama.hu, 2021.03.29.
Palkovics: az innováció a fenntartható növekedés kulcsa

gondola.hu, 2021.03.29.
Palkovics: az innováció a fenntartható növekedés kulcsa

hirado.hu, 2021.03.29.
Az innováció a fenntartható növekedés kulcsa

itbusiness.hu, 2021.03.29.
Az innováció a fenntartható növekedés kulcsa

magyarhirlap.hu, 2021.03.29.
Palkovics: az innováció a fenntartható növekedés kulcsa

pestisracok.hu, 2021.03.29.
Palkovics László: az innováció a fenntartható növekedés kulcsa

mandiner.hu, 2021.03.29.
Palkovics: az innováció a fenntartható növekedés kulcsa

webradio.hu, 2021.03.29.
Palkovics: az innováció a fenntartható növekedés kulcsa

hir.ma, 2021.03.29.
Palkovics: az innováció a fenntartható növekedés kulcsa

insiderblog.hu, 2021.03.29.
Az innováció a fenntartható növekedés kulcsa

demedia.hu, 2021.03.29.
Palkovics: az innováció a fenntartható növekedés kulcsa

magyarhirlap.hu, 2021.03.29.
Az innováció a fenntartható növekedés kulcsa

zetapress.hu, 2021.03.29.
Díjazott újítások
"...A 2020. évi Ipari Innovációs Díjban (NKFIH) a TEQBALL Kft. részesült a TEQ LITE, a tömeg-gyártható, összecsukható Teqball asztal létrehozásáért. A 2020. évi Agrár Innovációs Díjban (AM) a KITE Zrt. részesült Precíziós Gazdálkodási Rendszere (PGR) létrehozásáért, melynek célja, hogy a precíziós megoldásokat a technológiai elemek minél szélesebb körére adaptálják..."

vg.hu, 2021.03.29.
Közel százmilliárd euróra pályázhatnak Európa innovátorai

Kossuth Rádió, 2021.03.29.
Az innováció a fenntartható gazdasági növekedés kulcsa, erről beszélt Palkovics László

Kossuth Rádió, 2021.03.29.
A Richter Gedeon nyerte a 2020-as Magyar Innovációs Nagydíjat

m1, Híradó M1 12:00, 2021.03.29.
Az innováció a fenntartható gazdasági növekedés kulcsa, fontos eszköze a társadalmi kihívásokra adott válaszoknak, mondta Palkovics László

m1, Híradó M1 19:30, 2021.03.29.
A Richter Gedeon nyerte a 2020-as Magyar Innovációs Nagydíjat
"...Pakucs János, tiszteletbeli elnök, Magyar Innovációs Szövetség: Legfőbb pont az innováció révén elért innovációs teljesítmény, tehát a gazdasági eredmény. Ez volt a legdöntőbb. Természetesen szempont volt az újdonság, az újszerűség, a társadalmi haszon..."

Magyar Hírlap, 2021.03.30., 7. oldal
Az innováció a növekedés kulcsa;

Magyar Nemzet, 2021.03.30., 14. oldal
Teljesen megújult a hazai innováció
A piacon már bizonyított termékeket díjazott a Magyar Innovációs Szövetség

Világgazdaság, 2021.03.30., 3. oldal
Indul az új innovációs program

Világgazdaság, 2021.03.30., 5. oldal
Egyre több a magyar védjegy Európában

magyarnemzet.hu, 2021.03.30.
Itthon a piaci rések stratégiája a kifizetődő
"...A piaci rések megtalálásának stratégiája érvényesül a magyarországi cégeknél, nemzetgazdasági szempontból kifizetődő a több lábon állás - mondta a Magyar Nemzetnek Pakucs János. A Magyar Innovációs Szövetség tiszteletbeli elnöke jelezte: szükségszerű és eredményes volt az innovációs ökoszisztéma gyökeres átalakítása..."

gyartastrend.hu, 2021.03.30.
Önálló beavatkozásra képes fékrendszer

holvezessek.hu, 2021.03.30.
ÖNÁLLÓ BEAVATKOZÁSRA KÉPES FÉKRENDSZERT FEJLESZT A CONTINENTAL ÉS A PANNON EGYETEM

nkfih.gov.hu, 2021.03.30.
Innovációs szövetség: kiemelkedő hasznot hozó, világszínvonalú teljesítményeket ismertek el a Magyar Innovációs Nagydíj pályázaton

mgyk.hu, 2021.03.30.
A RICHTER GEDEON ÉRDEMELTE KI A MAGYAR INNOVÁCIÓS NAGYDÍJAT

gondola.hu, 2021.03.30.
A Terrosa kapta az Innovációs Nagydíjat

preshaz.eu, 2021.03.30.
Innovációs Nagydíj 2020: Terrosa

uzletihirszerzes.hu, 2021.03.30.
Magyar Innovációs Nagydíj

feol.hu, 2021.03.30.
Egyre több a magyar védjegy Európában

vaol.hu, 2021.03.30.
Egyre több a magyar védjegy Európában

kemma.hu, 2021.03.30.
Egyre több a magyar védjegy Európában

haon.hu, 2021.03.30.
Egyre több a magyar védjegy Európában

zaol.hu, 2021.03.30.
Egyre több a magyar védjegy Európában

beol.hu, 2021.03.30.
Egyre több a magyar védjegy Európában

heol.hu, 2021.03.30.
Egyre több a magyar védjegy Európában

nool.hu, 2021.03.30.
Egyre több a magyar védjegy Európában

kisalfold.hu, 2021.03.30.
Egyre több a magyar védjegy Európában

baon.hu, 2021.03.30.
Egyre több a magyar védjegy Európában

teol.hu, 2021.03.30.
Egyre több a magyar védjegy Európában

duol.hu, 2021.03.30.
Egyre több a magyar védjegy Európában

origo.hu, 2021.03.30.
Egyre több a magyar védjegy Európában

hirtv.hu, 2021.03.30.
Egyre több a magyar védjegy Európában

delmagyar.hu, 2021.03.30.
Egyre több a magyar védjegy Európában

szon.hu, 2021.03.30.
Egyre több a magyar védjegy Európában

bama.hu, 2021.03.30.
Egyre több a magyar védjegy Európában

index.hu, 2021.03.30.
Jól használják a magyar cégek az európai uniós védjegyet

hirado.hu, 2021.03.30.
Csontritkulás elleni szer kifejlesztéséért járt idén a Magyar Innovációs Nagydíj

forrasfigyelo.hu, 2021.03.30.
Innovációs Szövetség: kiemelkedő hasznot hozó, világszínvonalú teljesítményeket ismertek el a Magyar Innovációs Nagydíj pályázaton

kamaraonline.hu, 2021.03.30.
Átadták a Magyar Innovációs Nagydíj elismeréseket

uzletihirszerzes.hu, 2021.03.30.
Magyar Innovációs Nagydíj

iranytv.hu, 2021.03.30.
Csontritkulás elleni szer kifejlesztéséért járt idén a Magyar Innovációs Nagydíj

origo.hu, 2021.03.30.
3D-nyomtatott robotkart építettek a SZTAKI fejlesztői és kutatói

nkfih.gov.hu, 2021.03.30.
Itthon a piaci rések stratégiája a kifizetődő

m1, Ma este, 2021.03.30.
Hogyan segíthet az innováció a koronavírus-járvány okozta válságból való kilábalásban?

m1, Híradó M1 8:00, 2021.03.30.
A Richter Gedeon nyerte a 2020-as Magyar Innovációs Nagydíjat

dehir.hu, 2021.03.31.
Agrár innovációs díjat kapott a nádudvari KITE

delina.hu, 2021.03.31.
Önálló beavatkozásra képes fékrendszert fejleszt a Continental és a Pannon Egyetem

magyarmezogazdasag.hu, 2021.03.31.
Agrár Innovációs Díjban részesült a KITE Zrt.

borsodhir.hu, 2021.03.31.
Díjazták a MOL és a Hagyó Kft. innovációját is

szellemitulajdon.hu, 2021.03.31.
2020. évi Innovációs Nagydíj elismerések

index.hu, 2021.03.31.
Átadták a magyar innovációs díjakat

newtechnology.hu, 2021.03.31.
A Műegyetem a régió vezető egyetemi 5G kutatás-fejlesztési központja - NEW technology

profitline.hu, 2021.03.31.
A Műegyetem a régió vezető egyetemi5G kutatás-fejlesztési központja

technokrata.hu, 2021.03.31.
A Műegyetem a régió vezető egyetemi 5G kutatás-fejlesztési központja

nkfih.gov.hu, 2021.03.31.
Agrár innovációs díjat kapott a nádudvari KITE

agrtoinform.hu, 2021.03.31.
A KITE precíziós gazdálkodási rendszere érdemelte ki az Agrár Innovációs Díjat 2021-ben

agronaplo.hu, 2021.03.31.
A PGR érdemelte ki az Agrár Innovációs Díjat 2021-ben

agrotrend.hu, 2021.03.31.
A PGR érdemelte ki az Agrár Innovációs Díjat 2021-ben

enterpriseeurope.hu, 2021.03.31.
Az Európai Innovációs Tanács elfogadta a támogatási keretprogramokat

bdpst24.hu, 2021.03.31.
Egyetemi startupoknak ad 20 milliós befektetést a Startup Campus University

webradio.hu, 2021.03.31.
Egyetemi startupoknak ad 20 milliós befektetést a Startup Campus University

startuponline.hu, 2021.03.31.
Egyetemi startupoknak ad 20 milliós befektetést a Startup Campus University

profitline.hu, 2021.03.31.
Egyetemi startupoknak ad 20 milliós befektetést a Startup Campus University

civishir.hu, 2021.03.31.
Díjazták a Richter, a Tungsram és a KITE innovációját is

innoportal.hu, 2021.03.31.
Páratlan teljesítmények a Magyar Innovációs Nagydíj Pályázaton

magyarnemzet.hu, 2021.03.31.
Palkovics: Az innováció a fenntartható növekedés kulcsa (X)

startuponline.hu, 2021.03.31.
A HSUP egyetemi képzés valódi innováció a vállalkozási készségek fejlesztésében

computerworld.hu, 2021.03.31.
Elkészült az eddigi legátfogóbb hazai startup-jelentés

startuponline.hu, 2021.03.31.
A startupok 80 százaléka hisz saját nemzetközi sikereiben

forbes.hu, 2021.03.31.
Magyar biotechnológia a világ élvonalában - íme, a legforróbb magyar startupok Forbes-listája

Figyelő, 2021.04.01.,36. oldal
Épül az innovációs generáció

Veszprémi 7 nap, 2021.04.01., 19. oldal
Önálló beavatkozásra képes fékrendszert fejleszt a Continental és a Pannon Egyetem

Magyar Nemzet, 2021.04.01., 13. oldal
Tavasszal nyílnak az EU-s pályázatok

Élet és Irodalom, 2021.04.01., 9. oldal
Lovász László Abel-díjas

Hetek, 2021.04.01., 12-15. oldal
Az űrszektorba bele kell szeretni
Van jövője a hazai űrkutatásnak?

Forbes magazin, 2021.04.01., 75-77. oldal
A legforróbb magyar startupok 2021

mandiner.hu, 2021.04.01.
Kiemelkedő hasznot hozó, világszínvonalú teljesítményeket ismertek el a Magyar Innovációs Nagydíj pályázaton

webradio.hu, 2021.04.01.
A magyar startupok 80 százaléka hisz saját nemzetközi sikereiben

hirado.hu, 2021.04.01.
A magyar startupok 80 százaléka bízik nemzetközi sikerekben

novekedes.hu, 2021.04.01.
A magyar startupok zöme állami hátterű alapoktól kap pénzt

promenad.hu, 2021.04.01.
A magyar startupok 80 százaléka hisz saját nemzetközi sikereiben - A hírek főutcája

vg.hu, 2021.04.01.
A hazai startupok 80 százaléka hisz a nemzetközi sikerben

demedia.hu, 2021.04.01.
A magyar startupok 80 százaléka hisz saját nemzetközi sikereiben

Innotéka, 2021. március, 18. oldal
Gyártás a járvány után

Innotéka, 2021. március, 20-21. oldal
125 éves az SZTNH

Innotéka, 2021. március, 22. oldal
Küszöbön a Horizont Európa

pannonnovum.hu, 2021. 04. 01.
Átadták a magyar innovációs díjakat

zipmagazin.hu, 2021. 04. 01.
BIOLÓGIAI EREDETŰ ÉS FOSSZILIS HULLADÉK ALAPANYAGOK EGYÜTTES ÁTALAKÍTÁSÁÉRT JÁRT KÖRNYEZETVÉDELMI INNOVÁCIÓS DÍJ

promenad.hu, 2021. 04. 01.
A vásárhelyi Kite Zrt. Is innovációs díjat kapott precíziós gazdálkodási rendszere megalkotásáért
Szerkesztő: Dr. Antos László, Munkatárs: Pazsák Zsófia,
Design: Visualia Stúdió, Felelős kiadó: Dr. Szabó Gábor.
A Hírlevél minden páros hét keddi napján jelenik meg, és aznap internetes portálunkon is olvasható.
Hírlevélszerkesztőség: 1116 Budapest, Fehérvári út 108-112.
tel.: (06 1) 430 3330, e-levél: innovacio@innovacio.hu
A Hírlevélre a www.innovacio.hu c. portálon lehet regisztrálni.