XXXI. évf. | 2021. március 9. | 5. szám

Hírek

Magyar Innovációs Szövetség
Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala
Eötvös Loránd Kutatási Hálózat
Köszöntjük új tagunkat

Várható esemény
Szakirodalomfigyelő
SajtószemleHÍREK | MAGYAR INNOVÁCIÓS SZÖVETSÉG

29. Magyar Innovációs Nagydíj pályázatok bírálata

A 2020. évi Magyar Innovációs Nagydíjat az a Magyarországon bejegyzett vállalat, ill. társaság kapja, amely a 2020. évben a legnagyobb jelentőségű, nagy hasznot hozó innovációt valósította meg. A felhívásra beérkezett 69 pályázatot a bírálóbizottság tagjai, az értékelési szempontok szerint pontozta és szövegesen értékelte. Az értéklelés szempontjai között döntő volt az elért többleteredményt.

Ezt követően Palkovics László innovációs és technológiai miniszter képviseletében Gulyás Tibor, az ITM helyettes államtitkára és Birkner Zoltán, az NKFIH elnöke mint társelnökök kiválasztották a legjobbnak ítélt 14 pályázatot. Az innovációs nagyíjas társaság kiválasztása titkos szavazással fog történni a 14 pályázat közül.

A Magyar Innovációs Nagydíjon kívül a következő díjakról dönt a zsűri.:
 • a 2020. évi Ipari Innovációs Díj,
 • a 2020. évi Informatikai Innovációs Díj,
 • a 2020. évi Agrár Innovációs Díj,
 • a 2020. évi Környezetvédelmi Innovációs Díj,
 • az "Alapkutatástól a piacig˝ 2020. évi Innovációs Díj,
 • az SZTNH 2020. évi Innovációs Díj,
 • az MKIK 2020. évi Innovációs Díj, valamint
 • a Magyar Innovációs Szövetség Startup Innovációs Díj.

MISZ Horizon Europe munkacsoport operatív testülete


2021. február 22-én újabb online ülésen folytatta munkáját a MISZ Horizon Europe munkacsoportjának operatív testülete. A találkozó célja a február eleji egyeztetés nyomán elkészült előterjesztés-tervezet pontosítása, további részleteinek kidolgozása volt. Az operatív testület tagjai, Darázs Lénárd, Dinnyés András, Mogyorósi Péter, Schenk Borbála és Pongrácz Ferenc, a MISZ által képviselt ökoszisztéma szereplők - egyetemek és kutatóintézetek, nagyvállalatok, KKV-k, független szakmai tanácsadók - szempontjainak egyeztetésével tovább finomították, illetve még részletesebb tartalommal töltötték fel azon csomópontokat, amelyek mentén a MISZ konkrét, az ITM-nek, ill. az NKFIH-nak szóló javaslatokkal, ajánlásokkal kívánja segíteni a hazai szereplők sikerességének növelését, a Horizon Europe keretprogramban meghirdetett pályázati felhívásokon.

Az operatív testület egy következő, március első napjaira tervezett online megbeszélésen kívánja véglegesíteni az előterjesztést, amelyet aztán véleményezésre bocsát a MISZ Horizon munkacsoport, illetve a MISZ elnöksége számára, így az várhatóan március hónap folyamán továbbításra kerülhet az ITM, valamint az NKFIH részére.

A tehetség azonosítása


A tehetség azonosítása címmel, 2021. február 26-án, tematikus napot szervezett a Katolikus Pedagógiai Intézet továbbképzés céljából, általános és középiskolai pedagógusai számára. Az ötórás online képzésen több, mint ötven gyakorló oktató vett részt. A szakmai program keretében helyet kapott Dr. Jakab László, a MISZ Ifjúsági Tudományos és Innovációs Tehetségkutató Verseny zsűrielnökének előadása is.

Az előadásban az idei versenyfelhívás mellett az eddigi tapasztalatokról, az első és második fordulós értékelési szempontokról és elsősorban a nemzetközi szereplés lehetőségeiről, illetve követelményeiről esett szó. Bemutatásra kerültek az elmúlt évek nemzetközi szinten is sikeres pályázatai, illetve pályázói. Az előadó kérte a résztvevőket, hogy kísérjék figyelemmel az őszi, következő verseny kiírását, és részletesen ismertette, hogyan és milyen eszközökkel tudja a Szövetség támogatni a legtehetségesebb pályázókat.

EIT Health Innostars

2021. március 5-én került sor a MISZ Dél-Alföldi Regionális Képviseletének és az EIT Health közös rendezvényére. AZ EIT Health Innostars bemutatta azon programjait, melyek a magyar innovációs ökoszisztéma fejlesztésében jelentős szerepet játszanak. Az előadáson és az azt követő kötetlen beszélgetésen az akadémiai szektor tagjai, innovátorok, vállalatok képviselői gyakorlati információt gyűjthettek az EIT Health által nyújtott széles skálájú szolgáltatásokról.

További információ: https://eithealth.eu/

NKFI Alap 2021. évi programstratégiája


A Magyar Közlöny 2021. évi 31. számában közzétételre került a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Alap 2021. évi programstratégiájáról szóló 1077/2021. (II. 27.) Korm. határozat. A 2021. évi programstratégia alapján 182,292 Mrd Ft pályázati forrás áll rendelkezésre, amelyből 2021. évben 46,42 Mrd Ft kerül még az idén kifizetésre.

SZJA 1+1%

Az adó (első) 1%-a valamely civil szervezet támogatására fordítható. A közhasznú szervezetként működő Magyar Innovációs Alapítvány immár közel 30 éve ösztöndíjakkal folyamatosan támogatja a fiatal tehetségek oktatási és kutatási tevékenységét. Támogatja a 20 év alatti fiatalok részére, évente kiírt Ifjúsági Tudományos és Innovációs Tehetségkutató Versenyt. Ösztönzi az új kutatási eredmények elterjesztését, megvalósításuk felgyorsítását azáltal is, hogy alapítása óta az adott év legnagyobb jelentőségű innovációját INNOVÁCIÓS NAGYDÍJ-ban részesíti.
Kérjük mindazokat, akik céljainkkal egyetértenek, hogy a befizetett adójuk 1%-át fordítsák a Magyar Innovációs Alapítvány támogatására. Adószám: 18047929-1-41.

HÍREK | SZELLEMI TULAJDON NEMZETI HIVATALA

125 éves az SZTNH

2021. március 1-én, az idén 125 éves Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala jubileumi ünnepséget tartott online, melyen Pomázi Gyula, az SZTNH elnöke hangsúlyozta, hogy egyre több vállalkozás, kutatóintézet, egyetem figyel szellemi tulajdonára, mert felismerték, hogy jelentős gazdasági és versenyelőnyt jelent egy jól megtervezett szellemitulajdon-portfólió, stratégia.

Gion Gábor, a Pénzügyminisztérium pénzügyekért felelős államtitkára köszöntőjében kitért arra, hogy kevés világszintű magyar márkanév, brand van, holott Magyarország már bizonyította kiválóságát a technológiai innovációban. Szerinte ezen a területen lenne érdemes brandépítésbe kezdeni.

Bódis József, az Innovációs és Technológiai Minisztérium felsőoktatásért, innovációért és szakképzésért felelős államtitkára köszöntőjében rámutatott arra, tudatosítani kell a társadalomban, hogy alkotó emberek, műhelyek nélkül nincs haladás, versenyképes oktatás, gazdaság, társadalom, jövő. Példaként említette, hogy a koronavírus-járvány elleni védekezést is jónéhány országos találmány segíti több tudományterületen. Felidézte, hogy a magyar kormány 10 milliárd forintot biztosít hazai forrásból a védekezést célzó kutatásokra, innovációkra. Ezen kívül a kormány az egyetemi infrastruktúra és eszközfejlesztésre 995 milliárd forintot, az egyetemek körüli innovációs ügyek finanszírozására 382 milliárd forintot fordít.

A 125 éves jubileumát ünneplő Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatalát videóüzenetben köszöntötték nemzetközi szervezetek vezetői, köztük Daren Tang, a Szellemi Tulajdon Világszervezete (WIPO) főigazgatója, Christian Archambeau, az Európai Unió Szellemi Tulajdoni Hivatala (EUIPO) ügyvezető igazgatója és António Campinos, az Európai Szabadalmi Hivatal elnöke.

HÍREK | Eötvös Loránd Kutatási Hálózat

A globális értékláncok átszervezésének hatásai

A globális értékláncokat vezető és szervező multinacionális vállalatok időnként átszervezik a termelést. Az ezzel kapcsolatos döntések értelmében bizonyos termelési folyamatokat vállalaton belül tartanak, míg másokat az értékláncban részt vevő, külföldön működő saját leányvállalataikhoz vagy független beszállító vállalatokhoz telepítenek, vagy esetleg visszaveszik ezektől a korábban oda kiszervezett tevékenységeket.

Az ELKH KRTK Világgazdasági Intézete kutatójának közreműködésével elkészített, és a Competitiveness Review szaklapban publikált cikk ezeknek az átszervezéseknek a komplex hatásait mutatja be. Mivel Magyarország az OECD-n belül a globális értékláncokba leginkább integrált gazdaságok közé tartozik, a tanulmány eredményei a hazai gazdaság szempontjából kiemelt jelentőséggel bírnak.

További részletek a következő linken.

HÍREK | Köszöntjük új tagunkat

Név | PMT Szerszámgép Kereskedelmi és Szerviz Kft.
Tagsorszám | 783.
Cím | 6640 Csongrád, Attila u. 73. Ipari Park
Vezető | Somodi Viktor, ügyvezető

Tevékenység:
A cég lemezmegmunkáló gépek kereskedelmével, a hozzájuk szükséges szerszámok, alkatrészek szállításával, szoftvercsomagok értékesítésével, valamint szerviz tevékenységgel foglalkozik. A gépekhez szükséges szoftvert is biztosítják a vevőiknek. A világ élvonalába tartozó gyártók képviseletét látják el Magyarország teljes területén. A gépeket komplett szolgálatással szállíják a vevőiknek: szállítás, a gépek bemozgatása és telepítése, üzembe helyezése, betanítás, oktatás, garanciális és azon túli szerviz, karbantartás. Jelentős hozzáadott értékük a műszaki, technológiai tanácsadás. Legújabb szakterületük a robotos automatizált élhajlító cellák és felszereléseinek fejlesztése.

Várható esemény


MISZ Felsőoktatási Tagozat online pályázati workshop

2021. március 10-én, 14:00 órakor kerül megrendezésre az MKB Consulting és a MISZ Felsőoktatási Tagozat online pályázati workshopja, melyben a 2021-27-es uniós pályázati ciklus tervezett Operatív Programjai és támogatási témakörei kerülnek bemutatásra 60 perc keretében.
A workshop további tartalma:
 • bemutatásra kerülnek az első kiírások, a vállalati és felsőoktatási konzorciumi lehetőségek;
 • áttekintésre kerülnek az új támogatási típusok, és változó támogatási szabályok;
 • egyeztetés arról, hogy az egyetem hogyan tud felkészülni a tervezett kiírásokra, milyen lépéseket érdemes megtenni?
A program csak felsőoktatási intézmények részére nyitott. A részvétel ingyenes, Teams linken lehet majd csatlakozni.
További információ, jelentkezés: Kersánszki Tamás, tagozatvezető, kersanszki@uni-obuda.hu

SZAKIRODALOMFIGYELŐ


Walter Isaacson: Einstein - Az ember a relativitáselmélet mögött - HVG Könyvek, 2020
Dr. Osman Péter ismertetése

Remek könyv mindenkinek, akit érdekel e szó szerint korszakalkotó zseni munkássága, élete, a kor, amely őt körülvette, és a tudomány akkori világa. Egyben egy kitűnő innováció remek megvalósítása is: az itt élvezhető előadásmódé.
A legendák és a valóság szövevényével Einstein nem csak a 20. század egyik legfontosabb tudósa, hanem egyik különlegesen érdekes szereplője is, hagyományosnak nagyon nem mondható magatartással és magánélettel. Könyvek sora szól már róla - nem könnyű ebben újat alkotni. Isaacsonnak, az abszolút profinak sikerült.
Eredeti műve a szó minden értelmében óriási: a maga 688 oldalával igen alapos, szakszerű és testes olvasmány. Benne a tudományos ismeretterjesztés kiváló mestere igyekezett Einsteinről a fentiek szerinti lehető legteljesebb képet adni, amennyire csak ez a 688 oldalba kellemesen olvasható módon bezsúfolható. (Walter Isaacson: Einstein: Egy zseni élete és világa - Hírlevél 2009/17. sz.) Ez a változata más: mondhatni a 21. század nagyon elfoglalt, rohanó, de mindent akaró emberének életstílusához alakította könyve előadásmódját, s ez megragadóan jól sikerült.
Isaacson itt a hagyományos, elbeszélő stílusú életrajztól elszakadva, a változatos bemutatásra, gördülékeny olvasmányosságra törekvő, nagyrészt képi láttatásra, és a szöveg dinamikus tagolására építő módszerrel tartja ébren és elégíti ki az olvasó érdeklődését. Mindössze 160 oldalon, négy részben - Korai évek • A svájci évek • A berlini évek • A princetoni évek - összesen 29 fejezet sorakozik, bennük a elbeszélés főfolyamának rövidebb szakaszai, fényképek, ábrák, szereplőket, fontos fogalmakat vagy épp fordulatokat bemutató keretes szövegbetétek, idézetek dinamikus ötvözetével.
A HVG Könyvek ajánlójából idézve: "Walter Isaacson, a Steve Jobs-életrajz (Hírlevél 2012/5. sz.) és az Innovátorok (Hírlevél 2016/9. sz.) c. bestsellerek szerzője Einstein munkásságát, a fizikában elért eredményeit és a fordulatokban gazdag életét történelmi és tudománytörténeti kontextusba helyezi. A családi hátterét, a tanulmányait, felfedezéseit és az eseménydús magánéletét is megismerhetjük, a korabeli újságcikkek és könyvrészletek, a személyes dokumentumok az egyetemi firkáktól és feljegyzésektől kezdve a hivatalos és szerelmes leveleken át a féltve őrzött családi fényképekig és okiratokig pedig tovább árnyalják a képet. A tudóstársakról, politikusokról írt portrék, a könyv kor- és miliőábrázolása, az anekdoták sora, a tudományos áttörések közérthető magyarázata olyan érzést kelt az olvasóban, mintha személyesen ismerhette volna Einsteint az embert és azokat a barátokat és munkatársakat, akik meghatározó szerepet töltöttek be az életében." S ha e "személyesen" némi túlzás, a betekintés, amelyet így kapunk, életteli és nagyon érdekes.
Kiemeli Einstein két fontos intellektuális tulajdonságát, amelyek nagyban hozzájárultak kimagasló tudományos teljesítményeihez. Képekben gondolkodott, ami sokszor segítette jobban megérteni összefüggéseket; s rendkívül tehetséges volt abban, hogy gondolatkísérleteket végezzen el - így olyan kísérleteket alkalmazhatott kutatásaiban, pl. a fénnyel kapcsolatosan és a relativitáselmélet kidolgozásában, amelyek valóságos elvégzése lehetetlen lett volna.
Keringenek városi legendák, hogy mennyire különc volt. Mondogatják, hogy nem is volt olyan jó matematikában, s nem jutott volna ilyen eredményekre barátnője, majd felesége Mileva Maric segítsége nélkül. Célozgatnak magánéleti kapcsolataira a nőkkel. Isaacson minden pletykától és locsogástól mentes összegzései valószínűleg minden lényegeset vagy jellemzőt elmondanak erről. Például, hogy az alkalmazkodást utálta, a megalkuvást még inkább, az ellenkezést és a tekintéllyel szembeszegülést nagy élvezettel gyakorolta, s ez az iskolától kezdődően még a tudományos pályakezdését is meghatározta, mert kivívott ellenszenvek okán ismételten is elütötték a doktorátus megszerzésétől, szintúgy attól, hogy egyetemi tanszéken állást kaphasson. Így lett végül, némi baráti protekcióval, "harmadik fizetési kategóriába sorolt szabadalmi hivatalnok" Svájcban. A találmányok vizsgálatából rengeteget tanult az elemzés terén is, este pedig dolgozott a tudományos kutatásain. Így jött el 1905., számára és még inkább neki köszönhetően a világ számra "a csodák éve", s még utána is évekbe került, mire tanársegédi állást kaphatott.
Mi volt a csodák éve, és mit hozott? Hogyan alakult Einstein további pályája, munkássága, élete? Tessék elolvasni - remek olvasmány, a fizika csodáival és azok főszereplőivel.

Noah Harari: Sapiens - Rajzolt történelem - Az emberiség születése - David Vandermeulen és Daniel Casanave közreműködésével - Animus, 2020
Dr. Osman Péter ismertetése

E kitűnő kötet egy előítélet fényt hozó bukása. Megmutatja, hogy a képregény komoly gondolatokkal is tud remek alkotás lenni, ahol a kép nem helyettesíti, hanem gazdagítja, élénkíti, színezi a gondolkodást.
"Ez a képregény viccesen és szórakoztatóan tárja elénk az emberiség történetét a Sapiens - Az emberiség rövid története c. sikerkönyv alapján, amelyet 60 nyelvre fordítottak le, és több mint 16 millió példányban kelt el világszerte. Szellemessége, humora és érdekes karakterei azokat is magukkal ragadják, akiket egyébként nemigen köt le a tudomány és a történelem. Az emberiség születése a négyrészes képregénysorozat első kötete." - írja az Animus ajánlója. (Kiemelések tőlem.)
Harari említett műve (Animus Kiadó, 2015 - Hírlevél 2017/17. sz.) igen eredeti gondolkodású, alapos munka, 384 oldal kitűnő elemzés, a világhírű történész újszerű megközelítésében. Az embert, mint szociális lényt kezelve tárja elénk, hogyan áll össze e lények viselkedése változó, fejlődő társadalmakká. Mer alapvető dolgokról eretnek értékelést adni, s azt alaposan meg is indokolja. Különösen mellbevágó tétele, hogy "A mezőgazdasági forradalom a történelem legnagyobb csalása volt." - s ezt részletesen ki is fejti. Az új, terjedelemében jóval karcsúbb kötet sem kevésbé gondolatgazdag, ám a sajátos előadásmódjával sokkal könnyedebb olvasmány. Valószínűleg kedvence lesz sokaknak, akik az eredeti változatra nem tudták/akarták rászánni a szükséges időt/energiát. S kétely nélkül állítható: akik az előbbit kedvelték, ezt igen szórakoztatónak, s szellemileg sem kevésbé igényesnek találják majd.
Harari honlapjáról: "A Rajzolt történelem radikális adaptációja Harari bestsellerének, telis-tele szellemes bölcsességgel, humorral és színpompás illusztrációkkal. Az első kötetben egy fiktív Yuval körútra visz a történelem vad oldalán, világjáró figurák seregével kísérve. Együtt áttörnek az információ-özönnel elárasztott világunk zaján, s hátralépve szemügyre veszik a valódi Nagy Képet: az emberi faj teljes történetét. Vizsgálódásaik középpontjában egy makacsul nyugtalanító kérdés áll: hogy a csodába válhatott egy jelentéktelen majom a bolygó urává, képessé az atomok hasítására, a holdutazásra, és az élet genetikai kódjának manipulálására.
A grafikus forma az olvasónak a múlt új intellektuális és művészi felfedezését kínálja. Az ember evolúcióját újraképzeli egy megragadó valóságshow-ként. A Sapiens és a neandervölgyiek első találkozását a modern művészet remekei segítségével vizsgálja. A mamutok és a kardfogú tigrisek kihalását krimiként meséli újra. Gyertek, ismerjétek meg a vidám neandervölgyieket, a mindenható Doctor Fictiont, és a világ legrosszabb sorozatgyilkosait, és tudjátok meg, miért vagyunk mindannyian halott emberek álmainak csapdájában!"
A Goodreads kiemeli: "Harari elénk tárja, miként határozott meg bennünket, embereket a biológia és a történelem, és segít megérteni, mit jelent embernek lenni. A szerep vizsgálatától, amelyet a kialakuló emberiség játszott a globális ökoszisztémában, a birodalmak felemelkedésének feltérképezéséig, a Sapiens arra hív, hogy újra értékeljünk elfogadott vélekedéseket, összekapcsoljuk a múlt fejleményeit a jelen dolgaival, és a történéseket átfogóbb eszmék összefüggéseiben lássuk. Mindezzel, ez az adaptáció Harari gondolatait egy új olvasókörnek is megmutatja."
A kötet néhány sarokpontos időrendi áttekintéssel indul, érdekes megfogalmazásokkal. Pl. "13,8 milliárd évvel ezelőtt: megjelenik az anyag és az energia. A fizika kezdete. Kialakulnak az atomok és a molekulák. A kémia kezdete." • "3,8 milliárd éve: Megjelennek az organizmusok. A biológia kezdete." • 70 ezer éve: A kognitív forradalom. Megjelenik a történetmesélés. A történelem kezdete." • "500 éve: A tudományos forradalom. Az emberiség belátja tudatlanságát (Valóban? Vagy a társadalmakban újraosztják a hatalmat? - OP), és sosem látott hatalomra kezd szert tenni." • "200 éve: Ipari forradalom. A család és a közösség helyét átveszi az állam és a piac. (Más felfogásban, társadalmi hatásait tekintve felvethető, hogy a nagycsaládok és a szoros, valódi közösségek szétverése/felbomlása a mezőgazdasági forradalommal összemérhető fordulat volt. - OP)
Harari nyitó koncepciója pedig: "Az emberi történelem közvetlen folytatása a fizikának, a kémiának és a biológiának. Az olyan dolgokat, mint a francia forradalom, nem érthetjük meg, amíg azt nem értjük, hogyan fejlődött ki az ember. Az emberek is állatok, és minden, ami a történelem során történt, a fizika, kémia és a biológia törvényei szerint történt."

Horváth Balázs: Erkölcs és civilizáció - A környezeti problémák etikai oldala - Typotex, 2020
Dr. Osman Péter ismertetése

Globális látlelet, kritika, kiútkeresés a modern emberiség bizonyára legégetőbb létkérdésében - aligha túlzás így jellemezni Horváth Balázs háromkötetes, igen alapos művét. Az első kötetről már szóltunk: A beteg bolygó - A fenntarthatatlanság és a betegség kultúrtörténete (Typotex, 2019 - Hírlevél 2020/10. sz.) Jó könyv, bölcsen, világosan beszélő, okos könyv, s mondandója nagyon időszerű - írtuk róla, s ez ugyanígy érvényes e második, és a harmadik kötetre is.
Erkölcs és civilizáció - Beer Miklós püspök tűpontos ajánlójából: "Az előttünk lévő évtizedeknek két komoly problémával kell szembenéznie: az egyik az ökológiai válság, a másik pedig a Föld túlnépesedése. A két folyamat sajnos egymás ellen dolgozik. Egyre több éhes ember lesz, és egyre kevesebb termőterület. Ennek a helyzetnek a kezelése erkölcsi kérdés. (Kiemelések mindenütt tőlem. S ebben nem is esik szó egy további sorsdöntő problémáról: a jelenleg uralkodó termelési mód a hatékonyság és a profitja növelése érdekében automatizálással, a mesterséges intelligencia felhasználásával, valamint a legmodernebb technológiákra támaszkodó logisztikai megoldások alkalmazásával gyorsulva szoríthatja ki az emberek növekvő hányadát a munkaerőpiacról. Így az erkölcs és a humanista civilizáció alul maradhat a "részvényesi érték' szorításával szemben. - OP) Annál is inkább, mert az egyre gazdagabb közösségek és az egyre szegényebb társadalmak közötti feszültség tovább élezi ezt a kritikus állapotot. Ezt a helyzetet már XVI. Benedek pápa jól érzékeltette a »Spe salvi« körlevelében. Szó szerint olvasható ez a mondat: »a haladás közelebbről nézve a parittyától a hidrogénbombáig tartó haladás« (22.pont). Ferenc pápa pedig a »Laudato sí« körlevelében már kifejezetten az »ökológiai megtérést sürgeti" (216. pont)." (Idézetek innentől a könyvből)
Horváth Balázs Előszavából: "Ez a könyv, valamint A beteg bolygó és A fenntarthatóság pszichológiája számos érvet sorakoztat fel amellett, hogy az embernek a mezőgazdálkodás kialakulása előtti élete jobb volt a mainál. (Yuval Noah Harari ezzel egybecsengően szól SAPIENS - Az emberiség rövid története c. könyvében: [Animus Kiadó - Hírlevél 2017/17. sz.]: »A mezőgazdasági forradalom a történelem legnagyobb csalása volt.«. Aminek pedig igazán számítania kellene, a fejlődés valódi mércéjeként, az az ember életminősége. Horváth tökéletesen ragadja ezt meg a továbbiakban. - OP)
Miközben válaszok után kutatok, többnyire nem azokat a szempontokat vizsgálom, amelyeket az »optimista progresszivisták« szoktak (GDP alakulása, fémek árának csökkenése, találmányok számának növekedése stb.), ugyanakkor nem követem a »pesszimista környezetvédők« hagyományos szempontjait sem (óceánok savasodása, erdőpusztítás stb.). Mindkét szempontrendszer reális, de ki tudná megmondani, hogy valahány dolláros GDP-növekedés és valahány hektáros erdőveszteség összességében milyen irányba mozdítja el az emberi életminőséget? Én biztosan nem. De abból, hogy erről a közgazdászok és a környezetvédők között több évtizedes vita folyik, arra következtetek, hogy mások sem. (A GDP valójában meglehetősen torz mérőszám - OP) Ezért ebben a könyvben, valamint a másik kettőben, ahelyett, hogy számtalan hasonló tényező eredő hatását próbálnánk meg felbecsülni, a könnyebb összehasonlítás kedvéért egy új szempontrendszert követünk. E szempontok közvetlenül befolyásolják az életminőségünket. Így ha ezek változását követjük nyomon az elmúlt tizenkétezer évben, akkor meg fogjuk tudni mondani, hogyan változott a humán életminőség a gyűjtögető- vadászó életmód elhagyása óta."
"Ebben a könyvben a fentiek közül a munka- és alvásidővel, az erőszakkal, az egyenlőséggel, a szabadsággal, a munkanélküliséggel, az erkölcsösséggel (beleértve a többi állatfajjal kialakított viszonyunkat is), a közösségi élet gazdagságával, a játék és a szex kérdéskörével foglalkozunk. A nagy kérdés, hogy jobb helyzetben vagyunk-e ma, mint a gyűjtögető-vadászó ember. Ha igen, akkor érdemes volt végigcsinálni az elmúlt tíz évezred nyugodalmasnak nem nevezhető időszakát, és érdemes lesz továbbmennünk ugyanebbe az irányba. Ha nem, akkor viszont erősen el kell gondolkodnunk, milyen irányba haladjunk tovább."
Beer Miklós szavai: "Ezekkel a kérdésekkel, amelyeket ez a nagyszerű tanulmány érint, foglalkozni kell. Ennek értelmében jó szívvel ajánlom ezt a kötetet minden vallásos és nem vallásos, de mindenképpen gondolkodó és felelősséget érző olvasónak."

Fucskár Ágnes, Fucskár József Attila: Várak és erődtemplomok a Kárpát-medencében - Kossuth Kiadó, 2020
Dr. Osman Péter ismertetése

A rút vírus elleni védekezés kedvező hatása, hogy felértékeli a jó könyveket. A világlátás szerelmesei pedig, ha már nem nézelődhetnek élőben, legalább remek könyvek segítségével láthatják, ismerhetik meg, ami erre érdemes. A két Fucskár pedig a mesteri képeikkel és szövegeikkel kitűnő láttató-magyarázó idegenvezetők - velük mindig érdemes 'utazgatni', s még az élő utazás esetén is sokat adnak az élményhez. Sok gyönyörű és okosan szóló albumuk bizonyítja ezt, és sokukat már e Hírlevélben is bemutattuk. Legutóbb a Népi építészet és népi kultúra a Kárpát-medencében + Az Alpokalja + Észak-Magyarország kincsei (Hírlevél 2020/19), és a Középkori templomok a Felső-Tisza-vidéken + A Dunakanyar c. köteteiket (Hírlevél 2020/15.). Mindük a Kossuth Kiadó, Magyar Örökség sorozatában.
Az erődtemplomokról a Magyar Néprajzi Lexikonból: "A 18. sz. közepéig a templomok védelmi funkciókat is elláttak. Háborús veszély esetén a templomokba vonult vissza a község, város lakossága. Ezért a templomokat gyakran lőréses, sokszor bástyákkal is megerősített kerítésfallal vették körül, vagy magát a templomot is ellátták védelmet szolgáló lőrésekkel s hadi készülékekkel. A templomokban vagy a templomokat övező erődítésfalban a gyülekezet közvagyonát is elhelyezték, vagy a gyülekezeti tagok vagyona biztonsági tartalékul szolgáló részét felhalmozták." (Kiemelések tőlem)
A kötetben láthatókról a szerzők előszavából: "Bevezető az erősségek birodalmába. Ebben az albumban a Kárpát-medence 150 jelentősebb várát, várkastélyát és erődtemplomát mutatjuk be. Többségük tanúja volt a Történelmi Magyarország zivataros időszakainak, és elmondható, hogy mindnek egyedi sors jutott. (Idézetek innentől a kötetből. Az írás érzékelteti a szerzők tárgyi felkészültségét, és kitűnő stílusát is.)

"Közös bennük, hogy szükség esetén védhetővé váltak az ellenség támadásaitól, a rablótámadásoktól, vagy a megsarcolt jobbágyok dühétől. A Kárpát-medencei várépítészet ezredéves múltra tekint vissza. A földvárakat és palánkvárakat a XI-XII. században kővárak váltották fel. Ezekben a századokban emelték az esztergomi várat és a budai királyi várat. A tatárjárás tanulságait levonva IV. Béla felismerte, hogy eredményesen csak a mocsarak által védett, vagy a magas hegycsúcsra épített erősségek tudnak ellenállni a támadásoknak. Ekkor építtette többek között Visegrádot. Ezzel egy időben sok királyi birtokot adományozott nemeseinek azzal a feltétellel, hogy emeljenek várakat a jól védhető helyeken. Több száz létesült az országban, amelyeknek általában egységes volt a szerkezetük. A gazdagabb nemesi réteg az előbbieknél nagyobb és kényelmesebb, palotával, díszes kápolnával kiegészített várakat építtetett. Ilyen a mára nagyszerűen felújított Kőszegi vár is.

A Kárpát-medencei várrendszer a XIII. század végére teljesen kiépült. A következő időszakot a gazdasági hatalmukban megerősödő tartományurak erőszakos várszerző hadjáratai jellemezték, akik az egyházi kincseket is szabad prédának tekintették. A nagyobb vallási központok rákényszerültek arra, hogy felhalmozott javaikat megvédjék. A püspöki székhelyeket, mint Eger, Veszprém, Pécs, Nyitra vagy Győr, rendre magas és erős kőfallal kerítették, ezeket nevezzük püspökváraknak.

Az Oszmán Birodalom előretörése idején új végvárrendszer is kiépült a déli végeken. A XV. század zavaros időszakában, amikor a török mellett a husziták betörései is gyakran keserítették meg a nemesek életét, az eddig védtelen udvarházakat sorra kőfallal kerítették. Ilyen volt Szászvár, vagy Kisnána erőssége. Kastélyok egész sorát is ellátták védőművekkel.

A XVI-XII. században az arisztokrácia tehetősebb rétege kezdett el modern, minden igényt kielégítő várkastélyokat építeni.

Erdélyben, Szászföldön, vagy más néven Királyföldön egy alig 190 kilométer hosszú keskeny földsávon Európában egyedülálló erődtemplom rendszer található. Erdély déli részén a töröktőli félsz miatt a templomokat is úgy építették, hogy a védelmet onnan is intézhessék. Az ily templomok rendesen kőkerítésben feküdtek, falaik vastagok és széles oszlopokkal támogatva; a templomhajók mennyezetei úgy tartva, hogy rajtuk a védelmezők könnyen mozoghattak. A falakon lőlyukak. Jól jellemzik a kort, melyben a pap nemcsak lelki, de ha kellett egyszersmind harci vezére is volt híveinek.

A Kárpát-medencében napjainkra egyre több várromot, várkastélyt és erődtemplomot újítanak meg, és tesznek látogathatóvá. Az erősségek a Kárpát-medence kulturális örökségének részei, nagyszerű kirándulási célpontok, ahol sokat tanulhatunk múltunkról és jelenünkről is."

SAJTÓSZEMLE

techmonitor.hu, 2021. 02. 21.
Jelentősen növekedett az innovációs teljesítmény 2020-ban

nkfih.gov.hu, 2021. 02. 21.
Sok a jelentkező
"...A 2019. évi 46 pályázat után idén 69 innovációs pályázatot adtak be a Magyar Innovációs Nagydíj felhívásra..."

magyarnemzet.hu, 2021. 02. 22.
A Magyar Innovációs Nagydíjra hatvankilenc pályázat érkezett

radio88.hu, 2021. 02. 22.
Idén 69 pályázatot adtak be a Magyar Innovációs Nagydíj felhívásra

innoteka.hu, 2021. 02. 22.
29. Magyar Innovációs Nagydíj
"...Tavalyhoz képest 50 százalékkal több társaság jelentkezett az Innovációs Nagydíj felhívásra..."

magyarmezogazdasag.hu, 2021. 02. 22.
Jelentősen növekedett az innovációs teljesítmény 2020-ban

webradio.hu, 2021. 02. 22.
A Magyar Innovációs Nagydíjra 69 pályázat érkezett

hir.ma, 2021. 02. 22.
A Magyar Innovációs Nagydíjra 69 pályázat érkezett

orientpress.hu, 2021. 02. 22.
Jelentősen növekedett az innovációs teljesítmény 2020-ban

profitline.hu, 2021. 02. 22.
A Magyar Innovációs Nagydíjra 69 pályázat érkezett

vg.hu, 2021. 02. 22.
Zseniális pályázatok érkeznek a Magyar Innovációs Nagydíjra

storeinsider.hu, 2021. 02. 22.
Jelentősen növekedett az innovációs teljesítmény 2020-ban

computerworld.hu, 2021. 02. 22.
Jelentősen növekedett az innovációs teljesítmény az országban

magyarnemzet.hu, 2021. 02. 22.
Még pályázhatók az OTKA felhívás alapkutatási támogatásai (X)

zetapress.hu, 2021. 02. 22.
Sok a jelentkező
"...Az évente egyszer kiadásra kerülő Innovációs Nagydíj (bronz kisplasztika és jelentős pénzjutalom) az elmúlt időszakban a gazdasági élet egyik legjelentősebb elismerésévé vált. A Magyar Innovációs Nagydíjon kívül további nyolc innovációs díj is átadásra kerül. A projekt a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal támogatásával, az NKFI Alapból valósul meg - mondta el dr. Pakucs János, a Szervezőbizottság elnöke..."

techmonitor.hu, 2021. 02. 22.
A mesterséges intelligencia a hazai gazdaság egyik kulcságazata

hirek.prim.hu, 2021. 02. 22.
A mesterséges intelligencia a hazai gazdaság egyik kulcságazata

linemonitor.hu, 2021. 02. 22.
A mesterséges intelligencia a hazai gazdaság egyik kulcságazata

bdpst24.hu, 2021. 02. 22.
A mesterséges intelligencia a hazai gazdaság egyik kulcságazata

iotzona.hu, 2021. 02. 22.
A gépi intelligencia lehet a gazdaság egyik kulcságazata

objektivhir.hu, 2021. 02. 22.
A mesterséges intelligencia a légi forgalmi irányítás hatékonyságán is javíthat

storeinsider.hu, 2021. 02. 22.
A Mesterséges Intelligencia Koalíció tagja lett a Nébih

agronaplo.hu, 2021. 02. 22.
Tagja lett a Nébih a Mesterséges Intelligencia Koalíciónak

qubit.hu, 2021. 02. 22.
A mesterséges intelligenciának kiemelt szerep jut a koronavírus elleni háborúban

digitalhungary.hu, 2021. 02. 22.
A mesterséges intelligencia a hazai gazdaság egyik kulcságazata

kisalfold.hu, 2021. 02. 22.
Öt Győr-Moson-Sopron megyei fiatal is esélyes 30. Ifjúsági Tudományos és Innovációs Tehetségkutató Verseny díjára

kisalfold.hu, 2021. 02. 23.
Robotot fejleszt a győri diák
"...Ekkor kezdett annak a távirányítású robotnak az ötletével foglalkozni, amellyel a 30. Ifjúsági Tudományos és Innovációs Tehetségkutató Versenyre jelentkezett..."

nkfih.gov.hu, 2021. 02. 22.
A Magyar Innovációs Nagydíjra 69 pályázat érkezett

nkfih.gov.hu, 2021. 02. 22.
Zseniális pályázatok érkeznek a Magyar Innovációs Nagydíjra

vg.hu, 2021. 02. 23.
A kkv-k szellemitulajdon-jogait támogatják

gondola.hu, 2021. 02. 23.
Közeleg a 29. Magyar Innovációs Nagydíj Pályázat beadási határideje

hirextra.hu, 2021. 02. 23.
Jelentősen növekedett az innovációs teljesítmény 2020-ban

preshaztarsasag.hu, 2021. 02. 23.
Jelentősen növekedett az innovációs teljesítmény 2020-ban

news.sk, 2021. 02. 23.
Közeleg a 29. Magyar Innovációs Nagydíj Pályázat beadási határideje

uzletem.hu, 2021. 02. 23.
Már 350 vállalkozás részesült tőkebevonásban a Hiventures portfóliójában

M5, 2021. 02. 23.
Interjú dr. Pakucs Jánossal, a Magyar Innovációs Szövetség tiszteletbeli elnökével

vg, 2021. 02. 24.
A kkv-k innovációját erősítené a kamara

portfolio, 2021. 02. 24.
Május 23-ig meghosszabbították a K+F bértámogatási program pályázatát

bitport, 2021. 02. 24.
A BME-n vesz lendületet az intelligens technológiák fejlesztése

hirek.prim.hu, 2021. 02. 24.
A jelen diákjai a jövő kihívásaival szemben

vg, 2021. 02. 25.
Történelmi léptékű felsőoktatási fejlesztések kezdődnek

piacesprofit, 2021. 02. 25.
Mi lett a Jeremie-pénzekkel?

magyarnemzet.hu, 2021. 02. 25.
Történelmi léptékű felsőoktatási fejlesztések kezdődnek

magyarhirlap.hu, 2021. 02. 25.
Történelmi léptékű felsőoktatási fejlesztések kezdődnek

888.hu, 2021. 02. 25.
Történelmi léptékű fejlesztések kezdődnek a felsőoktatásban

novekedes.hu, 2021. 02. 25.
Gazdaság-újraindítási akcióterv: történelmi léptékű felsőoktatási fejlesztések kezdődnek

weborvos.hu, 2021. 02. 25.
Történelmi léptékű felsőoktatási fejlesztések kezdődnek

zaol.hu, 2021. 02. 25.
Történelmi léptékű felsőoktatási fejlesztések kezdődnek

tatabanyahirado.hu, 2021. 02. 25.
Az egyetemek fontos szerepet kapnak a gazdaság talpra állításában

szentendrehirado.hu, 2021. 02. 25.
Az egyetemek fontos szerepet kapnak a gazdaság talpra állításában

jaszberenyhirado.hu, 2021. 02. 25.
Az egyetemek fontos szerepet kapnak a gazdaság talpra állításában

budakeszihirado.hu, 2021. 02. 25.
Az egyetemek fontos szerepet kapnak a gazdaság talpra állításában

hirado.hu, 2021. 02. 25.
Az egyetemek fontos szerepet kapnak a gazdaság talpra állításában

tatabanyahirado.hu, 2021. 02. 25.
Az egyetemek fontos szerepet kapnak a gazdaság talpra állításában

hamisitasellen.hu, 2021. 02. 25.
125 éves a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala - jubileumi ünnepség - Hamisítás Elleni Nemzeti Testület

pestihirlap.hu, 2021. 02. 25.
Az MTA főtitkára szerint az alapítványi rendszer önmagában nem minősíthető

szakszervezetek.hu, 2021. 02. 25.
MTA: az egyetemek alapítványi kuratóriumainak hatásköre nem terjedhet ki oktatási és kutatási döntésekre

168.hu, 2021. 02. 25.
Kollár László: Nem szólhatnak bele az egyetemi tanárok kinevezésébe

Magyar Nemzet, 2021. 02. 26., 13. oldal
Történelmi léptékű fejlesztés

Magyar Hírlap, 2021. 02. 26., 9. oldal
Hatalmas felsőoktatási fejlesztések kezdődnek

Zalai Hírlap, 2021. 02. 26., 12. oldal
Tudományra, kutatásra

kamaraonline.hu, 2021. 02. 26.
A kkv-k akár 1500 euró támogatásra pályázhatnak szellemitulajdon-jog érvényesítésére

ma.hu, 2021. 02. 26.
SZTNH: a kkv-k akár 1500 euró támogatásra pályázhatnak szellemitulajdon-jog érvényesítésére

napi.hu, 2021. 02. 26.
Három újabb intézmény kerülhet alapítványi fenntartásba

hvg.hu, 2021. 02. 26.
Három újabb egyetem kerülhet alapítványi fenntartásba

24.hu, 2021. 02. 26.
Újabb három egyetem kerülhet alapítványi fenntartásba

merce.hu, 2021. 02. 26.
Mostantól a Budapesti Gazdasági Egyetem is alapítványi fenntartásba kerül

168.hu, 2021. 02. 26.
Alapítványi fenntartásba kerülhet a BGE, az Óbudai Egyetem és a Nyíregyházi Egyetem

444.hu, 2021. 02. 26.
Még három egyetem csatlakozhat a modellváltáshoz

hirklikk.hu, 2021. 02. 26.
További három egyetemen várható modellváltás

szakszervezetek.hu, 2021. 02. 26.
A BGE is modellt vált és átáll az alapítványi fenntartásra

jarmuipar.hu, 2021. 02. 26.
69 pályázat érkezett az innovációs díjra
"...A 29. Magyar Innovációs Nagydíj mellett nyolc innovációs díjat is átadnak az idei eredményhirdetésen..."

jarmuipar.hu, 2021. 02. 26.
1500 eurós támogatásra pályázhatnak kkv-k

pannonovum.hu, 2021. 02. 26.
Egyre fontosabb a hazai vállalkozásoknak a szellemi tulajdon védelme

Karc FM, 2021. 02. 26.
Interjú dr. Pakucs Jánossal, a Magyar Innovációs Szövetség tiszteletbeli elnökével

RTL Klub, RTL Híradó, Esti kiadás, 2021. 02. 26.
Három újabb egyetem is alapítványi fenntartásba kerülhet

Napló, 2021. 02. 27., 3. oldal
Mai ötletek a holnapért

Magyar Hírlap, 2021. 02. 27., 10. oldal
Egyetemi szintű továbbképzés segíti a kutatást

ma.hu, 2021. 02. 27.
ITM: egyetemi szintű továbbképzés segíti a kutatás-fejlesztési eredmények gyakorlati hasznosítását

hir.ma, 2021. 02. 27.
ITM: egyetemi szintű továbbképzés segíti a kutatás-fejlesztési eredmények gyakorlati hasznosítását

webradio.hu, 2021. 02. 27.
ITM: egyetemi szintű továbbképzés segíti a kutatás-fejlesztési eredmények gyakorlati hasznosítását

webradio.hu, 2021. 02. 27.
Megnyílt a jelentkezés az idei Moholy-Nagy László Formatervezési Ösztöndíj pályázatra

gondola.hu, 2021. 02. 27.
Jelentkezés az idei Moholy-Nagy László Formatervezési Ösztöndíj pályázatra

amdala.hu, 2021. 02. 27.
Megnyílt a jelentkezés az idei Moholy-Nagy László Formatervezési Ösztöndíj pályázatra

orientpress.hu, 2021. 02. 27.
Megnyílt a jelentkezés a 2021. évi Moholy-Nagy László Formatervezési Ösztöndíj pályázatra

epulettar.hu, 2021. 02. 27.
Pályázat:: Moholy-Nagy László Formatervezési Ösztöndíj - épülettár

webradio.hu, 2021. 02. 27.
Megnyílt a jelentkezés az idei Moholy-Nagy László Formatervezési Ösztöndíj pályázatra

kultura.hu, 2021. 02. 27.
Megnyílt a jelentkezés a Moholy-Nagy László Formatervezési Ösztöndíj pályázatra - kultúra.hu

napi.hu, 2021. 02. 27.
Pályázat fiatal tervezőknek: 900 ezres ösztöndíj a tét

napi.hu, 2021. 02. 28.
Milliárdos költésekről döntött a kormány

startuponline.hu, 2021. 02. 28.
Kapcsolódj be mentorként az egyetemi startup programba!

librarius.hu, 2021. 02. 28.
6 hónapra 900 ezer forint ösztöndíj

startuponline.hu, 2021. 02. 28.
Kapcsolódj be mentorként az egyetemi startup programba!

zaol.hu, 2021. 03. 01.
Elszivárog a magyar szellemi tulajdon

kemma.hu, 2021. 03. 01.
Elszivárog a magyar szellemi tulajdon

teol.hu, 2021. 03. 01.
Elszivárog a magyar szellemi tulajdon

veol.hu, 2021. 03. 01.
Elszivárog a magyar szellemi tulajdon

baon.hu, 2021. 03. 01.
Elszivárog a magyar szellemi tulajdon

sonline.hu, 2021. 03. 01.
Elszivárog a magyar szellemi tulajdon

feol.hu, 2021. 03. 01.
Elszivárog a magyar szellemi tulajdon

szon.hu, 2021. 03. 01.
Elszivárog a magyar szellemi tulajdon

beol.hu, 2021. 03. 01.
Elszivárog a magyar szellemi tulajdon

heol.hu, 2021. 03. 01.
Elszivárog a magyar szellemi tulajdon

boon.hu, 2021. 03. 01.
Elszivárog a magyar szellemi tulajdon

szoljon.hu, 2021. 03. 01.0
Elszivárog a magyar szellemi tulajdon

haon.hu, 2021. 03. 01.
Elszivárog a magyar szellemi tulajdon

vaol.hu, 2021. 03. 01.
Elszivárog a magyar szellemi tulajdon

duol.hu, 2021. 03. 01.
Elszivárog a magyar szellemi tulajdon

bama.hu, 2021. 03. 01.
Elszivárog a magyar szellemi tulajdon

kisalfold.hu, 2021. 03. 01.
Elszivárog a magyar szellemi tulajdon

delmagyar.hu, 2021. 03. 01.
Elszivárog a magyar szellemi tulajdon

magyarnemzet.hu, 2021. 03. 01.
Elszivárog a magyar szellemi tulajdon

piacesprofit.hu, 2021. 03. 01.
Van valami, amivel a hazai vállalkozások csupán 3 százaléka élt eddig

IT- Business, 2021. 03. 02., 38-39. oldal
Támogató milliárdok
Pályázati körkép számokba zsúfolva: kis- és középvállalkozások

jogiforum.hu, 2021. 03. 02.
Akár 1500 eurós támogatás kkv-k szellemitulajdon-jogainak védelmére - Március 1-től lehet pályázni!

trendfm.hu, 2021. 03. 02.
MKB Consulting: a versenyképesség kulcsa a folyamat- és adatelemzés

trendfm.hu, 2021. 03. 02.
Megnyílt a jelentkezés a 2021. évi Moholy-Nagy László Formatervezési Ösztöndíj pályázatra

unilife.hu, 2021. 03. 02.
Hallottál már az e-fásliról? - interjú a feltalálójával
"...Éppen megrándult bokával feküdtem, amikor értesítést kaptam, hogy a Magyar Innovációs Szövetség (MISZ) megrendezi a 26. Ifjúsági Tudományos és Innovációs Tehetségkutató Versenyt. Adott volt tehát a probléma és az alkalom is..."

nkfih.gov.hu, 2021. 03. 02.
Hallottál már az e-fásliról? - interjú a feltalálójával

Sláger FM, Reggeli hírek, 2021. 03. 02.
Három újabb egyetem kerülhet alapítványi fenntartásba

Magyar Nemzet, 2021. 03. 03., 16. oldal
Új platform a kicsik versenyképességéért

Magyar Mezőgazdaság, 2021. 03. 03., 5. oldal
Innovációs teljesítmény
"...A 29. Magyar Innovációs Nagydíj mellett nyolc innovációs díjat is kiosztanak az idén a szervezők. A gazdasági élet egyik legjelentősebb elismerését jelentő pályázatot a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal támogatja és az NKFI Alapból valósul meg..."

Dunaújvárosi Hírlap, 2021. 03. 03., 5. oldal
Egy csaknem hatszázmillió forintos projekt
A Dunaújvárosi Egyetem a konzorciumi partnereivel egy új autóipari tárolórendszert hoz létre

24 óra, 2021. 03. 03., 12. oldal
Fiatal designerek pályázatait fogadják

autopro.hu, 2021. 03. 03.
Sikeresen zajlott a szombathelyi ELTE oktatásfejlesztési és K+F projektje

kaposvarmost.hu, 2021. 03. 03.
Az év kutatójának választották a régióban a Kaposvári Campus professzorát

szeged.hu, 2021. 03. 03.
Szegeden is folytatódik az egyetemi modellváltás horrortempója

autopro.hu, 2021. 03. 03.
Biztonságtudományi és technológiai kompetencia központ jön létre

helloworldonline.hu, 2021. 03. 03.
Biztonságtudományi kutatóközpont létesül a Műegyetem szárnyai alatt

Világgazdaság, 2021. 03. 04., 11.oldal
Sikeres a hiánypótló innovációs képzés -újabb évfolyam indul
"...Újabb évfolyam kezdi meg tanulmányait a Budapesti Corvinus Egyetem és a Pannon Egyetem kutatási és innovációs menedzserképzésén..."

Figyelő, 2021. 03. 04., 3+28.oldal
A minőség sokkal fontosabb a mennyiségnél

mandiner.hu, 2021. 03. 04.
Az edzőtábor megvolt, jöhet az EB! - Birkner Zoltán a Mandinernek

portfolio.hu, 2021. 03. 04.
2,5 milliárdos befektetést szerzett a Codecool programozóiskola

katolikusradio.hu, 2021. 03. 04.
DÍJAK, ELISMERÉSEK
"...A Magyar Innovációs Szövetség 2017. évi Média Díja - kimagasló szakmai teljesítményért a magyar tudományos műszaki kutatás-fejlesztés, valamint az innovációs eredmények bemutatása terén..."

tozsdeforum.hu, 2021. 03. 05.
A német innováció is elmaradt a járványnak köszönhetően

index.hu, 2021. 03. 05.
Kína 6 százalék feletti gazdasági növekedést tűzött ki 2021-re

vg.hu, 2021. 03. 05.
A tudás lehet a legfontosabb tőkénk

vg.hu, 2021. 03. 05.
Milliárdos támogatás az informatikai diákolimpiának

kisalfold.hu, 2021. 03. 05.
Robottechnológiai eszközökkel ellenőrzik a veszélyes áruk vasúti szállítását

nlc.hu, 2021. 03. 05.
"A jövőt nem tudjuk előre jelezni, de azt igen, hogy mit kell tenni a célok eléréséhez"

magyarhirlap.hu, 2021. 03. 06.
"Feladatunk a gazdaság egyik alappillérévé tenni a szellemi tulajdont"

vg.hu, 2021. 03. 06.
Diplomáciai képzés indul a külpiacra lépő vállalkozásoknak
Szerkesztő: Dr. Antos László, Munkatárs: Pazsák Zsófia,
Design: Visualia Stúdió, Felelős kiadó: Dr. Szabó Gábor.
A Hírlevél minden páros hét keddi napján jelenik meg, és aznap internetes portálunkon is olvasható.
Hírlevélszerkesztőség: 1116 Budapest, Fehérvári út 108-112.
tel.: (06 1) 430 3330, e-levél: innovacio@innovacio.hu
A Hírlevélre a www.innovacio.hu c. portálon lehet regisztrálni.