XXXI. évf. | 2021. november 16. |21. szám

Hírek

Magyar Innovációs Szövetség
Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala
Eötvös Loránd Kutatási Hálózat

Várható események

Pályázati felhívások
Szakirodalomfigyelő
SajtószemleHÍREK | MAGYAR INNOVÁCIÓS SZÖVETSÉG

GINOP Plusz Monitoring Bizottság

Dr. Greinstetter Balázs helyettes államtitkár, IH vezető, GINOP Monitoring Bizottság helyettes elnök, tanácskozási jogú tagságra kérte fel a Magyar Innovációs Szövetség által delegált képviselőt a Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Program Monitoring Bizottságába. A GINOP Plusz MB, többek között, az alábbi feladatokat fogja ellátni:
 • jóváhagyja a finanszírozott projektek kiválasztásához használt módszereket, az operatív programokkal kapcsolatos terveket és stratégiákat, valamint az operatív program módosítására tett javaslatokat,
 • jóváhagyási hatáskörén túlmenően konzultációs jelleggel a megvizsgálja a célkitűzések előrehaladását, az operatív programok, nagyprojektek, közös cselekvési tervek és pénzügyi eszközök végrehajtását, az esélyegyenlőségi és a fenntartható fejlődést szolgáló szempontok érvényesítését, az ex-ante feltételek teljesítését, valamint a monitoring bizottság észrevételei eredményeképpen hozott intézkedések nyomon követését.
Szövetségünk a Monitoring Bizottságba Dr. Kristóf Péter, választmányi tagunkat delegálta.

A Magyar Tudomány Ünnepe

A Magyar Tudományos Akadémia Szegedi Akadémiai Bizottsága 2021. november 4-én tartotta a Magyar Tudomány Ünnepének nyitó rendezvényét "Tudomány: Iránytű az élhető jövőhöz" címmel.
Az elnöki megnyitót Krisztin Tibor, a SZAB elnöke tartotta, majd köszöntőt mondott Freund Tamás, az MTA elnöke, Dr. Róvó László, a SZTE rektora, Dr. Szabó Gábor, a SZTE kuratóriumának elnöke és Nagy Sándor, Szeged Megyei Jogú Város alpolgármestere. Ezután a "A klímaváltozás hatása a hazai tájainkra és néhány gyakorlati következménye" címmel Rakonczai János, a SZTE TTIK Földrajzi és Földtudományi Intézet egyetemi tanára tartott előadást.

A rendezvény keretében adták át a Dél-alföldi Innovációs Díjakat.
Gazdasági társaság kategóriában a SolvElectric Technologies Kft. pályázata nyerte a díjat, amelyet Kaszás Anikó, ügyvezető igazgató vett át a SolvAir UNI fotokatalitikus levegőfertőtlenítő készülék kifejlesztéséért.
Természetes személy kategóriában Szabó Tamás programozó vehette át a díjat a BorderWatcher határfigyelő alkalmazás létrehozásáért.
A programon meghívottként vett részt Dr. Mogyorósi Péter, a Magyar Innovációs Szövetség Dél-alföldi Regionális Képviseletének igazgatója.

Géptervezők és Termékfejlesztők Szemináriuma

A Tudomány Hete alkalmából immár harminchetedszer rendezték meg a Miskolci Egyetemen a Géptervezők és Termékfejlesztők Szemináriumát november 4-én és 5-én. A plenáris ülésen köszöntő beszédet mondott Prof. Dr. Horváth Zita, a Miskolci egyetem rektora, Dr. Varga Judit, az Universitas Miskolcinensis Alapítvány elnöke, igazságügyi miniszter, Prof. Dr. Palkovics László, innovációs és technológiai miniszter, Prof. Dr. Takács János, a Gépipari Tudományos Egyesület elnöke, Vadászné Prof. Dr. Bognár Gabriella, a Miskolci Egyetem Gép- és Terméktervezési Intézet vezetője, Prof. Dr. Szendrő Péter, rektor emeritus, Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem, Gödöllő, Dr. Horák Péter, tanszékvezető egyetemi docens, BME Gép és Terméktervezés Tanszék, Prof. Dr. Kátai László, Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem, Gödöllő, Dr. habil Horváth Sándor, Óbudai Egyetem, Gépészeti és Biztonságtudományi Intézet, Prof. Dr. Döbröczöni Ádám, professzor emeritus, Miskolci Egyetem, Gép- és Terméktervezési Intézet.

A köszöntők után a 100 éve született Egyetem-, Kar-, és Tanszékalapító Terplán Zénó emlékkiállítást nyitotta meg Prof. Dr. Horváth Zita, rektor és Dr. Siménfalvi Zoltán, a Miskolci Egyetem Gépészmérnöki és Informatikai Karának dékánja.
A kétnapon át tartó rendezvényen 3 szekcióban 35 előadás hangzott el magyar és angol nyelven a gépészeti kutatás, fejlesztés és tervezés különböző területéről.

S3 mint innovációs iránytű a 2021-2027 időszakban

2021. november 8-án "S3 mint innovációs iránytű a 2021-2027 időszakban" címmel online esemény került megrendezésre az ELI ALPS Lézeres Kutatóintézet közreműködésével, melyet a STEPP klaszter (Szeged) és a MIÉNK klaszter (Kecskemét) együttesen szervezett.

Az eseményt Gyarmati Zoltán, az ELI-HU Nonprofit Kft. projekt menedzsere nyitotta meg köszöntőjével.
Az előadások két fő témakört jártak körül:
 • Fenntartható jövő digitális innovációval
 • Innováció klaszterekkel
Az utóbbi szekcióban tartott előadást Dr. Mogyorósi Péter (a Magyar Innovációs Szövetség Dél-alföldi Regionális Képviseletének igazgatója) "Regionális és nemzetközi együttműködések innovációval" címmel.

HÍREK | Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala

Új jogi elnökhelyettes az SZTNH-nál

Kinevezték a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatalának új jogi elnökhelyettesét 2021. október 25-től. A pozíciót dr. Lábody Péter tölti be, aki 10 éve dolgozik a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatalában, tevékenységi körébe eddig elsősorban a szerzői jogi területek tartoztak, de hosszabb ideje feladata a hamisított termékek és szellemi tulajdont sértő szolgáltatások ellen küzdő Hamisítás Elleni Nemzeti Testület működésének szakmai kontrollja is.

Eötvös LOránd Kutatási Hálózat


Három díjat is elnyert az Agroverzum Tudományos Élményközpont

Az ELKH Agrártudományi Kutatóközpont (ATK) 2019 tavaszán az Agrárinnovációs Centrum Projekt keretében nyitotta meg az Agroverzum Tudományos Élményközpontot, amely azóta közel negyvenezer látogatóval ismertette meg az agrártudomány eredményeit. A martonvásári Brunszvik-kastély parkjában található látogatóközpont fő célja az agrártudományok ismertségének növelése, valamint az érthető és élvezetes, gondolkodásra ösztönző tudományközvetítés.
Építészeti és technikai megoldásai, valamint a kiállítás szakmai tartalma elismeréseként a látogatóközpont már három díjat is elnyert.

További részletek a következő linken.

VÁRHATÓ ESEMÉNYEK


Horizon Hot Topics webinarsorozat

2021. november 15-én a BME Felsőoktatási és Ipari Együttműködési Központ (BME FIEK) új webinarsorozatot indít a Horizon Europe keretprogramban való részvétel támogatására. A BME Horizon Hot Topics webinárjain az érdeklődők jobban megismerhetik a keretprogramban is megjelenő új kutatási trendeket és követelményeket, mint például open science, citizen science, társadalmi impakt, és a meghívott vendégektől gyakorlati tanácsokat kapnak ezek alkalmazásához.
Az előadások időpontjai: 2021. november 15., november 22., november 29. és december 6., minden alkalommal 13 órai kezdettel.

További információ és program a következő linken.

Szoftver- és K+F adókedvezmények 360 fokból

A Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala és a Jalsovszky Ügyvédi Iroda 2021.november 24-én, 9:00-12:00 között rendezi meg a MOM Kulturális Központ Kupola Termében (1124 Budapest, Csörsz u. 18.) a "Szoftver- és K+F adókedvezmények 360 fokból˝ című őszi konferenciáját, melynek témája az adótörvények által biztosított IP és K+F kedvezmények bemutatása az SZTNH, valamint gyakorló tanácsadók közreműködésével.

Részvételi díj: 13 900 Ft + ÁFA
A részvétel előzetes regisztrációhoz kötött.
A konferencia személyesen és online is követhető. Személyes részvétel jelentkezés. Online részvétel jelentkezés.

További információ az alábbi linken.

EU-USA együttműködés a megújuló energiaforrások területén webinar

A második fázisába lépett az ENRICH in the USA (Network for European Research and Innovation acceleration in the US) H2020 projekt novemberi webinar sorozatának utolsó témája: a megújuló energiaforrások. A projekt európai kutatókat, start-upokat és innovatív kis- és közép-vállalkozásokat támogat az amerikai piacra történő kijutásban.

A rendezvény időpontja: 2021. november 25. 16:30

Jelentkezés a rendezvényre.

A konzorcium magyar tagja az RCISD Regionális Tudásközpont, a részvételt a Magyar Innovációs Szövetség is támogatta. Az eredményekért és további lehetőségekért itt lehet feliratkozni a projekt hírlevelére.
További információ a következő linken.

SMART3R the BETTER! Fókuszban az S3 hazai megvalósítása

A Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal (NKFIH), az Innovációs és Technológiai Minisztérium támogatásával, szakmai rendezvényt szervez a Nemzeti Intelligens Szakosodási Stratégia (S3) megvalósításában érintettek számára.

A rendezvény időpontja: 2021. december 2., (csütörtök), 9.30-12.00 óra

Rendezvény formája: online/részben élőadással, előzetes regisztrációval Webex/Youtube csatornán

Rendezvény kiemelt témái: Az elfogadott S3 részletes bemutatása (a prioritások rendszere, érintett szakterületek stratégiai céljai és S3 kapcsolódásai, stb.), valamint a GINOP Pluszhoz és az NKFI Alaphoz kapcsolódó aktuális pályázati információk összefoglaló jellegű ismertetése.

Rendezvény tervezett menete: plenáris előadások tartása
Kiemelt előadók, akik már visszaigazolták a részvételt: Gulyás Tibor, innovációért felelős helyettes államtitkár (Innovációs és Technológiai Minisztérium), Dobos Balázs, gazdaságfejlesztésért felelős helyettes államtitkár (Innovációs és Technológiai Minisztérium), dr. Solymár Károly Balázs, digitalizációért felelős helyettes államtitkár (Innovációs és Technológiai Minisztérium) Berky Tamás, program menedzser (Regionális és Várospolitikai Főigazgatóság / Európai Bizottság).

További információ a következő linken.

Pályázati felhívások


31. IFJÚSÁGI TUDOMÁNYOS ÉS INNOVÁCIÓS TEHETSÉGKUTATÓ VERSENY (2021/2022-es tanév)
KREATÍV FIATALOKNAK 5 MILLIÓ FT JUTALOM és TÁMOGATÁS,
Az EREDMÉNYES TANÁROKNAK ÉS KÖZÉPISKOLÁKNAK 10-10 MILLIÓ Ft JUTALOM,
ILLETVE TÁMOGATÁS!

Kik indulhatnak? - Egyénileg vagy kétfős csapatban pályázhatnak középiskolás fiatalok, határon túli magyar fiatalokat is beleértve.
Mit lehet nyerni? - A 3 db I. díjas, a 3 db II. díjas és a 4 db III. díjas pályázat készítői jelentős pénzjutalomban részesülnek. Különdíjat kap a legsikeresebb díjazott határon túli fiatal.
Verseny 1-3. helyezettjei 100 többletpontot kapnak a 2022. évi felsőfokú felvételi eljárása során.
A legjobb fiatalokat (10-12 pályázó) felkészítő középiskolai tanárok differenciált, 600-800 E Ft-os jutalmat érdemelnek ki. A legeredményesebb iskolák 1 M Ft támogatást nyernek el.
A versenyen kiválasztott fiatalok nemzetközi versenyeken, szakmai utazásokon vehetnek részt, többek között az EU Fiatal Tudósok Versenyén, a tudományos versenyek olimpiáján az USA-ban (ISEF), a Nobel-díj átadási ünnepségen stb. Az arra alkalmas pályázókat a Startup Campus ingyenesen üzleti és forrásszerzési képzésben részesíti.
Mivel lehet nevezni? - Pályázni lehet műszaki, természettudományi, környezetvédelmi, informatikai, valamint matematikai területről bármilyen innovatív alkotással, találmánnyal, kutató vagy fejlesztő, ill. tudományos munka terveivel.
Hogyan kell jelentkezni? - A kidolgozandó feladat max. 2 oldalas tervét 2021. november 25-én, 15 óráig a http://www.innovacio.hu/nevezes/ oldalra kell feltölteni.
Az 1. fordulóban elfogadott és részletesen kidolgozott pályázatok leírását 2022. április 1-én, 14 óráig beérkezően kell feltölteni a www.innovacio.hu/beadas oldalra. A pályázóknak 2022. április 13. és 22. között kötelező jelleggel, max. 5 perces prezentációt is kell tartaniuk.
A verseny szervezői a kidolgozás indokolt költségeihez max. bruttó 50 E Ft értékben járulnak hozzá.
A verseny részletes pályázati felhívása, és a tanárok, ill. iskolák jutalmazási feltételei a Magyar Innovációs Szövetség honlapján olvashatók.
Mit értékelnek? - A probléma megközelítésének eredetisége és kreativitása; a kidolgozás alapossága, ill. tudományos értéke; az önálló, saját munka kimutathatósága, nyilvánvalósága; az írásos anyag, ill. műszaki alkotás (vagy modell) színvonala, az elkészített eszköz működőképessége; a projekt befejezettsége és jövőbeni hasznosíthatósága; az eredmények ésszerű és világos értelmezése.
Egyéb tudnivaló? - Az ünnepélyes díjátadásra 2022 júniusábn, kétnapos kiállítás keretében kerül sor. A legjobb pályaművek 2022. szeptember 30-án is bemutatásra kerülnek a Kutatók Éjszakáján, Budapesten.
A verseny fővédnökei: -Prof. Dr. Palkovics László, innovációs és technológiai miniszter
Novák Katalin, családokért felelős tárcanélküli miniszter
A projekt a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal támogatásával, az NKFI Alapból, és a támogatók közreműködésével valósul meg.
Kiemelt támogató: Nemzeti Tehetség Program, Magyar Tudományos Akadémia, Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala, Magyar Tehetségsegítő Szervezetek Szövetsége
Kiemelt szponzor: AUDI HUNGARIA Zrt.
Jelentős támogató: Magyar Suzuki Zrt., B. Braun Medical Kft., Tungsgram Operations Kft., Richter Gedeon Vegyészeti Gyár Nyrt., Ericsson Magyarország Kft., Egis Gyógyszergyár Zrt., 77 Elektronika Műszeripari Kft., Sanatmetal Kft., Kárpát-medencei Tehetségkutató Alapítvány
Támogató: Innomed Medical Zrt., BHE Bonn Hungary Elektronikai Kft., Értelmiségi Szakszervezeti Tömörülés
Szakmai-stratégiai partner: Klebelsberg Központ, Startup Campus

Michelberger Mesterdíj Pályázat

A Magyar Mérnökakadémia dr. Michelberger Pál professzor emlékére Michelberger Mesterdíj Pályázatot hirdet, amelyre a Mester és tanítványa kapcsolat bemutatásával pályázhatnak a jelentkezők.

Pályázni olyan írásbeli pályaművel lehet, ami megfelel a következő feltételeknek:
 • Tudományos és gyakorlat által alátámasztott (műszaki, természettudományi, mérnöki jellegű) jelentős eredmény elérésén és bemutatásán alapul.
 • Benyújtója 40 évesnél nem idősebb olyan alkotó (pl. végzett PhD-s hallgató vagy fiatal), aki az eredményeket meghatározó "Mester és tanítványa" kapcsolatban, szakmai együttműködésben Magyarországon érte el.
 • A pályázatban az elvégzett kutató munkát és az eredményeket úgy kell tömören bemutatni, hogy abban a "Mester" szerepe és méltatása is megfogalmazódjon.
 • A pályázat tartalmazzon egyéves konkrét kutatási tervet, amelyet írásbeli nyilatkozattal igazoltan befogad egy hazai kutatóhely.
 • A pályázó vállalja, hogy beszámol az egyéves kutatómunka eredményeiről és annak közleményeiben feltünteti az MMA "MICHELBERGER MESTERD ÍJ" támogatását.
Jelen kiírás eredményhirdetésének tervezett alkalma és időpontja a Magyar Mérnökakadémia ülése, 2021. január vége.

A pályázat beadási határideje: 2021.12.15-én, 15 óráig való beérkezéssel, zárt borítékban.
A pályázat teljes kiírása és további információ az alábbi linken.

Ujvári János diplomadíj-pályázat

A Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala a 2021/2022 tanév tavaszi félévében is meghirdeti a végzős hallgatók részére az Ujvári János diplomadíj-pályázatot.

A pályázaton a végzős hallgatók diplomamunkával/szakdolgozattal tudnak nevezni, amelyben a választott téma szellemitulajdon-védelmi vonatkozásait tárja fel legalább 10 oldal terjedelemben, illetve olyan diplomamunkával/szakdolgozattal, amit teljesen a szellemitulajdon-védelem valamely kiválasztott kérdésének szentelnek.

A pályázatokat az SZTNH által kijelölt szakértőkből álló bizottság értékeli. Az öt meghirdetett kategória mindegyikében az első három helyezett kerül díjazásra az alábbiak szerint:
 • első díj 250 000 Ft,
 • második díj 200 000 Ft,
 • harmadik díj 150 000 Ft.
A pályázati szándék regisztrálásának határideje: 2021. december 3. A diplomadíj-pályázat elkészítésének határideje: 2022. március 27, éjfél.
Bővebb információ a következő linken.

SZAKIRODALOMFIGYELŐ


Jesse Livermore: Hogyan kereskedjünk részvényekkel - Klasszikus útmutató az időzítés, a befektetési szabályok és az érzelmi kontroll megértéséhez - T.bálint Könyvkiadó, 2020, Befektetések Klasszikusai sorozat
Dr. Osman Péter ismertetése

Livermore-t ismerjük. Edwin Lefèvre róla szóló, Egy spekuláns feljegyzései c. könyvéről (T.bálint Könyvkiadó, 2014.) a Hírlevél 2015/8. számában szóltunk.
A T.bálint Könyvkiadót idézve: "Jesse Livermore-ra még a Wall Street jelenkori nagyágyúi is úgy tekintenek, mint a valaha élt legnagyobb spekulánsra. A tőzsdei kereskedés igazi úttörője volt: a részvény- és árupiacokon mindenre kiterjedő figyelme, az itt alkalmazott időzítési technikája, befektetési szabályrendszere forradalminak bizonyult, ma is érvényes és alkalmazható. Egy tőzsdei géniusz, akinek életcélja volt a Wall Street feletti totális győzelem - s küldetését be is teljesítette." (Kiemelések mindenütt tőlem)
Richard Smitten naprakész frissítéseivel és kiegészítésével - írja az alcím. Róla és hozzájárulásáról a T.bálint: Maga is befektető és ismert Livermore-szakértő. Megjegyzései és kiegészítései naprakésszé teszik, sokhelyütt új megvilágításba helyezik Livermore filozófiáját és módszerét a klasszikussá vált műben. Hasznos tanácsokkal szolgál az eredeti technika és a mai, modern elemző eszközök kombinációjához. (Ezt Smitten 2001-ben zárta le. - OP) A könyv utolsó fejezetében olvasható az eredeti Livermore Piacelemző Módszer, amely az első és máig is egyik legpontosabb metodika a különböző árfolyamalakzatok követésére, dokumentálására és értékelésére." (Ez nem a technikai elemzés! Livermore hangsúlyozza is, hogy sem annak az iskolának, sem a fundamentális elemzésének nem hódolt be. Saját módszert fejlesztett. - OP)
Smitten Livermore-ról a könyvből: "Amikor a piacok volatilissá váltak, mindenki az ő véleményére volt kíváncsi. Élő legendának tekintették a Wall Streeten. [Nulláról kezdve] 30 éves kora előtt már milliomos volt. Ráérzett az 1907-es nagy piaci összeomlásra, egy nap alatt 3 millió dollárt keresett. J. P. Morgan külön úton fordult könyörögve hozzá, hagyja abba a piac shortolását.
Teljes árupiaci szegmenseket uralt: a gyapot, a kukorica, a búza piacán gyakran minden egyes tőzsdei kereskedelmi tétel rajta futott keresztül az Egyesült Államokban.
Képes volt megérezni és kihasználni a piaci csúcsokat: az 1929-es válság kezdetén short pozíciókat vett fel, és 100 millió dollár profitot kasszírozott. Ugyanakkor nagyon keményen megdolgozott a szerencséjéért, 14 évesen ceruzával írt noteszában több ezer kereskedés adatát rögzítette. Trendeket és kapcsolódásokat fedezett fel, és sokszor tesztelte mások és saját elképzelését." (Livermore végig abszolút következetességgel hangsúlyozza, hogy a kereskedési módszerének alapja a piaci adatok gyűjtése, alakulásuk követése és elemzése, és az időtényező alkalmazása. - OP)
Innentől az ő szavai:
Erről szól: "Ebben a könyvben összegyűjtöttem és bemutatom azokat az elveket és főbb meglátásokat, amelyeket az évek hosszú során szerzett tapasztalatok alapján alakítottam ki, mint befektető és spekuláns. (Vigyázat! A spekuláns minden ellenkező híreszteléssel szemben egy komoly szakma, s a spekulánsok az áru- és pénzpiacok hasznos, sőt nélkülözhetetlen szereplői. Livermore úgy használja a fogalmat, hogy azt ma aktív portofoliókezelést végző pénzügyi befektetőnek mondjuk. - OP) A célom, hogy egy spekulációval töltött karrier fény- és mélypontjainak bemutatásán keresztül megmutassam és megtanítsam ezek tanulságait."
Alapszabálya: "A jövőbeni sikerek száma és aránya egyenes arányban áll azzal, ki mennyi erőfeszítést szentel saját adatainak rendszerezésére, megértésére, azok elemzésére, és a megfelelő, saját következtetések levonására. Mélyen hiszem, ha valaki veszi az elégséges időt és fáradságot, hogy tanulmányozza az ármozgásokat, idővel fel tud építeni egy szabályrendszert, ami óriási segítséget jelent az elkövetkező kereskedéseiben és befektetéseiben." (Ezt tette ő is egész szakmai életében. - OP)
A legfontosabb befektetői tanítása, hogy a döntéseket mindig hideg, félelmet és kapkodást nem ismerő mérlegeléssel kell megalapozni. A szabályait is mindig a maga módján alkalmazza, követi, és fordul el döntéseitől, ha azt ítéli célszerűnek. Kritikus jelentőséget tulajdonít az időzítésnek.
"A sikeres befektetés és spekuláció alapja, hogy határozott véleményünk legyen a kiszemelt részvények következő, szignifikáns elmozdulásának várható irányáról." És: "A sikeres spekuláns mindig türelmes, és megvárja, hogy a piac visszaigazolja előfeltevéseit." Itt azonban mindenképp meg kell jegyeznünk: az "előfeltevés", amint Livermore is írja, múltbéli tapasztalatokra támaszkodik. Ha a meghatározó tényezőkben szakadás, paradigmaváltás következik be, az előfeltevés tévútra visz - hacsak nem sikerül a változásoknak megfelelően korrigálni.

Lakshmi Bhaskaran: A forma művészete - Mozgalmak és stílusok hatása a kortárs formatervezésre - Scolar Kiadó - Scolar Design, 2021
Dr. Osman Péter ismertetése

Hogyan fejlődött idáig a forma művészete, attól kezdve, hogy az Arts and Crafts-mozgalom elindította az esztétikum szerepének felértékelését a rohamosan kommercializálódó ipari termelésben, milyen korszakokon ment át és milyen irányzatok formálták - ebbe ad igen érdekes, igen jól tájékoztató, sokoldalú és gyönyörűen illusztrált betekintést ez a kötet.
Kezdetben vala az ipari formatervezés, s a termékfejlesztés egyik fontos és hatékony ágává vált. Azzal született meg, hogy az ipar fejlődésével a kínálat már jóval meghaladta a keresletet, s versenyezni kellett a vevőkért. Igazi jelentőségét elsőként a szecesszió hozta el, amely célul tűzte ki, hogy a modern nagyiparban az alkotásaival gazdasági értéket teremtsen, a tárgyi világban a szükségest esztétikai élménnyé, a hasznost élvezetessé tegye, a kialakítás emelje a termék értékét, az pedig büszkén hirdesse ezt. A formatervezés alkalmazását erőteljesen ki is tágította, így jelent meg egyebek közt az utcabútorokban és az épített környezet más elemeiben. Az ipari formatervezést - szintúgy a szélesebben átfogó értelemben használt dizájnt - tehát az teszi hasznos eszközzé az árutermelésben és a versenyben, hogy jelentős értéket tud teremteni. Javíthatja a termékek piaci versenyképességét, a kelendőségüket, s ezek által az értékesítésükkel elérhető hasznot és piaci pozíciókat. Ennek érdekében azok sokféle funkcióját formálja, fejleszti, különösen ergonómiai jellemzőiket, esztétikai értéküket, karakteres megjelenésüket, megkülönböztető képességüket. Tökéletesen érvényes ez a szó szerinti termékeken túl lényegében minden, mesterségesen létrehozott látványelemre, betűtípustól az épített környezetig.
A formatervezésnek igen nagy szerepe van a piaci szereplők arculatának formálásában is, az arculat pedig ugyancsak nagy jelentőséggel bír a versenyképességben.
Különösen fontos alkalmazási területe olyan termékek előállítása, amelyek látványosan hirdetik, hogy gazdájuk a magas presztizsű körökhöz tartozik. Minden tárgyunk, eszközünk, amelyet mások látnak, betölthet ilyen funkciót, a szemüvegtől a luxusautóig és tovább. S főhajtással Steve Jobsnak és munkatársának, Jony Ive-nak: modern elektronikus kütyüink kezelőfelületének használhatóságában döntő szerepe van a dizájnnak.
A Scolar ismertetőjéből: "Mindenkinek érdemes elolvasnia, akit érdekel a XX. század formatervezése. Milyen alapvető mozgalmakat ismerünk? Milyen stílusjegyek különböztetik meg az egyes korszakokat? Kik a kulcsszemélyiségek? A könyv mindezekre választ ad, és részleteiben mutatja be a XX. századra jellemző formatervezési mozgalmakat. Az eligazodásban négy időrendi táblázat is segítséget nyújt, melyekben megtaláljuk a mozgalmakat, a jelentősebb eseményeket, az egyes alkotókat és alkotásaikat. A kulcsszereplők, a nemzetközi változatok és a meghatározó jellemzők felsorolása szintén hozzájárul a gyors eligazodáshoz. Az ipari formatervezéstől és a grafikától a szépművészetig és az építészetig terjedő gazdag, egyedülálló képanyag feltárja az egyes stílusok kialakulásának sajátosságait, és azok napjaink formatervezésére gyakorolt hatását." (Kiemelések tőlem. - OP)
Bhaskaran kiemeli: "A design a XXI. század globális jelenségévé vált. Akár kommunikációs vagy kifejezési eszközként, akár egy új közönség megnyerésére vagy a régi ösztönzésére használják, a formatervezés állandóan megújuló lehetőségeket biztosít egy olyan világban, ahol a túl sok sem lehet elég. (Gyakorlatiasra fogva: olyan termékeket képes előállítani, amelyek még túltelített piacon is eladhatók! - OP) E könyv a történelmi és kortárs formatervezés különböző területeiről - az ipari formatervezéstől a bútor-, a grafikai, képzőművészeti és építészeti tervezésig - származó példáival kiváló forrásként szolgálhat formatervezők, diákok és a formatervezés iránt érdeklődők számára. Oldalain a XX. századot meghatározó alapvető formatervezési mozgalmakat és stílusokat igyekszünk feltárni. Az egyes fejezetek nem csupán az adott stílusok fejlődését mutatják be, hanem azt is, hogy ezek hogyan alkalmazhatóak a mai design területén. Ezen felül a gyors tájékozódás érdekében kiemeltük minden stílus főbb alkotóit és ismérveit is."
A gazdagon illusztrált áttekintés a formatervezés mozgalmainak és stílusirányzatainak meglepően gazdag és sokszínű változatosságát mutatja be. Az ősforrás, az Arts and Crafts-mozgalom és a két nagy stílus, az itt több néven több irányzattal szereplő szecesszió, s az Art Deco mellett, a rövid fejezetek további harminchatot mutatnak be. Egységes tagolásuk: • Származási hely • Legfőbb stílusjegyek • Alapvető tudnivalók • Lásd még • Utóhatás.

Christophe Galfard: Kezedben az univerzum - Park Könyvkiadó, 2021
Dr. Osman Péter ismertetése

"Kvantumszabály: Ami lehetséges, az meg is történik."
"Lényegében minden kvantumrészecske képes egyszerre egymást kölcsönösen kizáró állapotokban létezni."
(Forrásmegadás nélküli idézetek a könyvből.)
"Christophe Galfard francia fizikus és szerző. Stephen Hawking-gal és annak lányával közösen írták első ifjúsági ismeretterjesztő könyvüket, George titkos kulcsa az Univerzumhoz." - a Goodreads ajánlójából. Galfard írja is, hogy Stephen Hawking PhD-hallgatója volt a fekete lyukak és a világegyetem keletkezése témakörben.
A Park ajánlójából: E könyv "korunk legizgalmasabb tudományos területei és témái - kvantumfizika, általános relativitáselmélet, időutazás, párhuzamos valóságok, multiverzumok - közül jár körül néhányat. Élvezetes és közérthető bevezető mindazok számára, akiket érdekel csodálatos világegyetemünk." Idézi a The New York Times-tól: "Rámutat, miképp hoz közelebb bennünket a modern tudomány a valóság végső megértéséhez." (Kiemelések mindenütt tőlem.)
Bátorításul Galfardtól: "A könyvben nem lesznek egyenletek, kivéve egyet: E = mc2." És "Vágyam, hogy a könyv olvasása közben egyetlen olvasó se maradjon le. Utazásra indulunk a tudomány által ma ismert univerzumba. Mélyen hiszek benne, hogy mindenki megérti az egészet." (A tisztesség kedvéért: ezt ne vegyük szó szerint. A könyvet olvasva ismételten is elénk áll A Nagy Hamlet-sejtés: Több dolgok vannak földön és egen, mintsem bölcselmünk álmodni képes." Az elméleti fizika tételeit és felfedezéseit alapvetően a matematika nyelvén írják, s azokat gyakran igencsak nehéz lefordítani köznapi gondolkodásra. - OP)
Aki szereti a komoly dolgok kellemesen laza stílusú, gördülékeny előadását, a napi életből vett szemléletes párhuzamokat, gyakran csevegő tálalással, nagyon élvezi majd ezt. Galfard előadásmódjának fontos része, hogy a képzeletünket viszi olyan - olykor ráérősen színezett - felfedezőutakra, amelyekben megmutatkoznak a szóban forgó természeti jelenségek és törvényeik [néha kissé talán túl is kedélyeskedi].
Sokat filozofál, egyebek közt arról, képes-e az emberi elme felfogni a világmindenséget. Ő lelkesült igennel válaszol, de a sokféleség, a méretek és a számosságok nagyságai sokkal inkább felfoghatatlannak érződnek. Egy példa, a képzeletbeli utazásról: "Miközben száguldunk, olyan szuperhalmaznak nevezett hatalmas halmazok mellett húzunk el, amelyek gravitációval összekötött, a téridőben szétterpeszkedő, megszámlálhatatlanul sok csillagot és fekete lyukat tartalmazó fénylő spirálok és ovális korongok tízezreiből állnak. Ezek a szuperhalmazok észbontóan hatalmas struktúrákat alkotnak."
A kép folytatódik: "különös érzés tör ránk: valahogy mindaz, amit látunk, pontosan az amilyennek az emberiség felfogja. Valamiképpen abban a világegyetemben utazunk, amely leképződött az emberi értelemben, tehát akármilyen hatalmas, mindenképpen el kell férnie az emberi agy korlátai között, már ha egyáltalán léteznek ilyen korlátok." A könyvben több vonatkozásban is megjelennek a megismerésnek ma létező végső határai, ilyen pl. az igen fontos szerepű "utolsó szórásfelület" és a Planck-fal, ám az a meggyőződés is, hogy a kutatás ezeken majd túl tud lépni.
Jótanács A speciális relativitáselmélettel foglalkozó fejezetnél ne akarjuk köznapi ésszel megérteni, miért van, hogy a fénynél semmi sem lehet gyorsabb, s főként, hogy miként igazodik ehhez az egész fizikai világ. Nem megy... Másutt is, pl a kvantumfizikánál elmondja, hogy bizonyos dolgokat "a természet nem enged meg". Sose kérdezzük, ki/mi szabta ezeket a törvényeket - nincs válasz!
A felszín ugyanakkor többnyire egészen világos: Galfard pl. pár érthető mondattal levezeti, miért következik az anyagok szilárdsága a Pauli-féle kizárási elvből, miben másak ebben a gázok és a folyadékok; vagy épp miként keletkezik magfúziónál az energia-kibocsátás.
Képzelőerőt végsőkig feszítő rész szól a kvantumvilág különleges alkotórészeiről és mechanizmusairól - csak ne kérdezd, mi hozhatta létre ezt a felfoghatatlanul finoman kimunkált, precíziós alkotást!
A nehézségeket sem titkolja. A végső alapok, a kvantumgravitáció birodalmának kutatásáról: "Az univerzum itt már olyan rejtéllyé válik, amelyben bizonyos értelemben megáll a [mai] tudásunk, és kezdetét veszi a tiszta elméleti kutatás." Elmondja, miként képes már a tudomány valamelyest túllátni az utolsó szórásfelületen, "Viszont a kvantumgravitáció falán átjutni, az már egészen más. Még abban sem lehet biztos senki, hogyan gondolkodhat a rajta túl eső világról."
"A kutatást már több mint egy évszázada az intuíció vezérli. 2016. febr. 11-én világszerte több mint ezer tudós aláírásával egy dolgozat jelentette be, hogy az emberiség a világegyetem múltjába és jelenébe való betekintés képességét tekintve új korszakba lépett."

Juhász Árpád: Emberevők unokái között - Népességrobbanás a déli földgömbön - Augit Bt, Cser Kiadó, 2021
Dr. Osman Péter ismertetése

Régen, amikor itt tévécsatorna felettébb kevés volt, benne értékes tartalom viszont bőven, Juhász Árpád neve fogalommá vált mindenkinek, akit érdekelt a magas színvonalú föld- és néprajzi ismeretterjesztés. Alkotásainak szellemi tartalma cseppet sem maradt el a mai híres külföldi csatornákétól. Könyvei is ezt a kulturális minőséget hozzák. A kék bolygó vándora c. művéről a hírlevél 2009/16. számában szóltunk, ő pedig szerencsénkre ma is aktív - bizonyság ez az újabb remek, gazdag és kitűnő minőségű fényképanyaggal illusztrált kötete.
A Bookline ajánlójából: "Juhász Árpád geológus nem riad vissza attól, hogy olyan helyeket járjon be, ahonnan más fejvesztve menekülne: Indonézia legeldugottabb csücskében élt egy olyan népcsoporttal, amely egészen addig emberevő életmódot folytatott, amíg ezt törvény nem kezdte tiltani. (Bevezetőjében kedves öniróniával írja: "sokat cukkoltak, hogy majd megesznek vacsorára stb. Én azonban azzal védekeztem, hogy ilyen rágós, öregedő geológus nem ízlene a daniknak." Ez az apró részlet is jól érezteti a könyv kellemes stílusát. - OP) De kik azok a pápuák, akik ötezer éve jelen vannak és még ma is kőkapával művelik a földet, meztelenül járva? Milyen szokásaik vannak? És meddig van maradásuk ebben a rohamosan fejlődő világban? Juhász Árpád nemcsak Indonéziát, de az egész világot górcső alá veszi legújabb, hiánypótló tudományos jellegű kötetében."
Juhász ajánlójából: "A Csendes-óceán partján szállok repülőgépre, hogy eljussak a hegyi pápuák hazájába. Alánézve az érintetlen esőerdőt látom. Azon tűnődöm, vajon meddig marad ez a táj érintetlen egy olyan országban, amelynek lakossága egy fél évszázad alatt 88 millióról 275 millióra duzzadt. Indonéziáról van szó. Landolunk a Baliem-völgy központi településén. Az utca népe vegyesen öltözött, a fiatalabbak már sortot, pólót hordanak, az idősebb pápuák meztelenül járnak, lopótökből készült péniszvédővel. Két éves szervezés előzte meg érkezésemet, hogy kamerával dokumentálhassuk a völgyben ötezer éve kőkapákkal földet művelő népcsoportok mindennapi életét, sőt temetkezési szokásait. Ott töltött napjainkról film is készült Emberevők unokái között címmel. (Interneten megnézhető, ahogy a vele való beszélgetés is. - OP) A látottak, tapasztalataim túlfeszítették egy film kereteit, elhatároztam, könyvet is írok erről.
Nemcsak a pápuák sorsa izgatott, mindig is érdekelt, mi lett a természeti népek sorsa a nagyvilágban, eltűntek-e az idő örvényében, vagy csak kényszerűen átalakult az életmódjuk, gondolok itt Ausztrália őslakosságára, az új-zélandi maorikra, a dél-afrikai zulukra, a zimbabwei sonákra, a kelet-afrikai nomád pásztorokra, a maszaikra. Hogyan maradtak fenn az adott országok demográfiai robbanása ellenére, amely óhatatlanul a természeti környezet rovására történt. Mi lett és mi lesz az esőerdők sorsa, elegendők-e a természeti erőforrások az egyre növekvő populációk ellátására. Ezeket a töprengéseimet szeretném megosztani olvasóimmal egy világjárvány kellős közepén."
A könyv olyan tájakra, népekhez, kalandokra visz, amelyeket élesben csak az igazán jól felkészült és elszánt, profi utazó képes megélni és elviselni. Karosszék-utazóként átélni mindezt igazán remek szórakozás, de valóban végig is járni, annak minden viszontagságával és költségével - kinek van erre módja, képessége, bátorsága, kitartása? Ki ki megítélheti ezt magának már a tartalomjegyzékben felsorolt utazások alapján is. Az utazásokat mutatjuk, pár ígéretes címmel:
 • 18 ezer trópusi sziget országa: Indonézia - benne, egyebek közt: • Bali: táncosnők, démonok • Családi munkamegosztás a pápuáknál
 • Ausztrália, a vörös kontinens - • Kenguruk és koalák szigetén • Opálváros a föld alatt • Az ördög játékgolyói • Ősi sziklarajzok
 • Darwin nyomában Új-Zélandon - • Erdőisten és társai • Ahol széthasadt a föld • Birkabirodalom • Zöldkő, mint ékkő • Aranyláz Új-Zélandon
 • A hét színű föld: Mauritius - • Szárazföldi óriások
 • A legdélibb Afrika - • Kastély a Jóreménységhez • A Napváros • Az öt "nagy" menedéke
 • Kis ország a nagy hegyekben: Lesotho
 • Zimbabwe: Nyami nyami, a Zambézi istene - • Mennydörgő gőzölgés • Tízezer kőfaragó országa • 15 ezer elefánt otthonában
 • Kalandok Kelet-Afrikában - • Pimasz páviánok • A Homo sapiens szülőföldjén
 • Maldív-szigetek. Lehet, hogy Atlantisz sorsára jutnak?
Könyve záró fejezete: "Hat évtizedes életpályám" - e fokozatosan, sok tanulással és megtapasztalással felhalmozott tudás segíti abban, hogy képes legyen szót érteni, és elfogadtatni magát a felkeresett tájak különféle népeivel, hogy értse, amivel találkozik, s így nekünk is át tudjon adni értékes adagot az élményből, a meglátogatott tájak és népek megismeréséből.

SAJTÓSZEMLE

esemenymenedzser.hu, 2021.10.29.
Négy programra várja a jelentkezőket a Startup Campus

uzletihirszerzes.hu, 2021.10.29.
Üzleti hírszerzés - Négy programra várja a jelentkezőket a Startup Campus

kkvmagazin.com, 2021.10.29.
ITM: az innovációs ökoszisztémában központi kérdés a kkv-k helyzetbe hozása

startuponline.hu, 2021.10.29
ITM: az innovációs ökoszisztémában központi kérdés a kkv-k helyzetbe hozása

portfolio.hu, 2021.10.29.
Csúszik a nagy uniós K+F-pályázat megnyitása, amit nagyon várnak a cégek

agroinform.hu, 2021.10.29.
Konferencia a jövő agráriumáról a NAK szervezésében

agronaplo.hu, 2021. 10.29
Konferencia a jövő agráriumáról

fataj.hu, 2021.10.29.
KKV-k támogatása 210 Mrd Ft-al

gyorplusz.hu, 2021.10.29.
Fejlesztik a duális képzéseket a Széchenyi István Egyetemen

palyazatihirek.eu, 2021.10.29.
Pályázati Hírek - Széchenyi Terv Plusz pályázatok - ÚJ - 60 ezer eurós támogatást is nyerhetnek önkormányzatok az EU City Facility programjában!

pharmaonline.hu, 2021.10.29.
Lábody Péter az SZTNH új jogi elnökhelyettese

urbanlegends.hu, 2021.10.29.
Akadémikusok iskolajárása az áltudományok ellen
"... A Magyar Tudományos Akadémia Alumni programjában az akadémikusok volt középiskoláikban tartanak felvilágosító előadásokat diákoknak..."

vg.hu, 2021.10.29.
Még hangsúlyosabb szerepet kapnak a nemzetközi kapcsolatok
"... Kinevezték a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatalának (SZTNH) új jogi elnökhelyettesét: a pozíciót 2021. október 25-től dr. Lábody Péter tölti be..."

webradio.hu, 2021.10.29.
ITM: az egészségipar és a felsőoktatás a nemzetközi kapcsolatépítésben is kiemelt területek

medicalonline.hu, 2021.10.29
Az egészségipar a nemzetközi kapcsolatépítésben is kiemelt terület

InfoRádió, 2021.10.29.
Tartományi szinten is erősítené a német-magyar innovációs kapcsolatokat Palkovics László

mandiner.hu, 2021.10.30.
Innováció, fejlesztések és értékőrzés Mindszenty városában

profitline.hu - 2021.10.30.
Magyar innováció nyert ezüstérmet az év egyik legfontosabb egészségügyi startup versenyén

hirek.prim.hu, 2021.10.30.
Magyar innováció nyert ezüstérmet az év egyik legfontosabb egészségügyi startup versenyén

hirklikk.hu, 2021.10.31.
Az MTA programja a középiskolások tudományos gondolkodásra neveléséért

civilhirugynokseg.hu, 2021.11.01.
Hátrányos helyzetű településeken működő mikro- és kisvállalkozások fejlesztéseinek támogatása / GINOP-1.2.9-20 - Civil Hírügynökség

Világgazdaság, 2021.11.02. 1,4. oldal
Hatalmas beruházási igény mutatkozott, a slágerpályázat újbóli kiírása nagyban segítene több iparágat

IT- Business, 2021.11.02. 31. oldal
Innovatív vállalkozói ökoszisztémához innovatív képzés - A versenyképesség kulcsa a megfelelő információ

IT- Business, 2021.11.02., 16,17. oldal
Egyre keresettebbek a fenntarthatósággal és tiszta energiával foglalkozó startupok

vg.hu, 2021.11.02.
Magasabb polcra kerülnek a nyertesek

index.hu, 2021.11.02.
Hatalmas beruházást jelentett be Szijjártó Péter

haon.hu, hir.ma, ma.hu, boon.hu, kisalfold.hu, kemma,hu, koronavirus.gov.hu, demedia.hu, duol.hu, sonline.hu, zaol.hu, feol.hu, veol.hu, szon.hu, origo.hu, hirpress.hu, 2021.11.02.
Szijjártó: a koronavírus-járvány ellenére is gyorsult a magyar gazdaság dimenzióváltása (videó)

magyarhirlap.hu, 2021.11.02.
A járvány ellenére is gyorsult a magyar gazdaság dimenzióváltása

bama.hu, 2021.11.02.
Kutatólabort adott át Pécsett Szijjártó Péter (galéria)

hirado.hu, 2021.11.02.
Új központot hozott létre egy pécsi biotech cég

hirek.sk, 2021.11.02.
Szijjártó Péter szerint a koronavírus-járvány ellenére is gyorsult a magyar gazdaság dimenzióváltása

pecsaktual.hu, 2021.11.02.
Rátgéberrel csevegett egyet Pécsett Szijjártó Péter: bővítés jön!

pecsiujsag.hu, 2021.11.02.
Pécsi Újság - Helyi híreink - Kétmilliárd forintból épült kutatás-fejlesztés központot adtak át Pécsett

itbusiness.hu, 2021.11.02.
Dimenzióváltás a magyar gazdaságban
"... a kutatás-fejlesztésre (K+F) alapuló projektek egyre nagyobb részarányt képviselnek a beruházásokon belül - jelentette ki Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter kedden..."

scmonitor.hu, 2021.11.02
Biotechnológiai vállalat beruházása Pécsen

pecsma.hu, 2021.11.02.
Átadták a Soft Flow ultramodern pécsi kutatólaborját
"...a kormány komoly erőforrásokat mozgósított és mozgósít annak érdekében, hogy a termelésorientált gazdaság mihamarabb előre tudjon lépni legalább egy lépéssel, és kutatásfejlesztés által vezérelt gazdasággá váljon..."

itbusiness.hu, 2021.11.02.
Innovatív vállalkozói ökoszisztémához innovatív képzés

Kossuth Rádió, 2021.11.02.
A koronavírus-járvány ellenére is gyorsult az elmúlt másfél éveben magyar gazdaság térnyerése, mondta Szijjártó Péter

InfoRádió, 2021.11.02.
A magyar gazdaság dimenzióváltása a koronavírus-járvány ellenére is gyorsult az elmúlt másfél évben

Duna TV, 2021.11.02.
A magyar gazdaság dimenzióváltása a koronavírus-járvány ellenére is gyorsult az elmúlt 1,5 évben, erről beszélt Szijjártó Péter

m1, 2021.11.02.
A magyar gazdaság dimenzióváltása a koronavírus-járvány ellenére is gyorsult az elmúlt 1,5 évben, erről beszélt Szijjártó Péter

tv2, 2021.11.02.
A koronavírus-járvány ellenére is gyorsult a magyar gazdaság dimenzióváltása, mondta Szijjártó Péter

pannonnovum.hu, 2021.11.02.
Novemberi 10-ig nyújtható be támogatási kérelem a GINOP PLUSZ KFI pályázatra

Magyar Hírlap, 2021.11.03. 9. oldal
A járvány ellenére gyorsult a gazdaság dimenzióváltása

Magyar Nemzet, 2021.11.03., 14. oldal
K+F vezérelte gazdaságra állna át hazánk a járvány után

Dunántúli Napló, 2021.11.03., 1,3. oldal
Kutatólabort avatott fel Szijjártó

Szabadság, 2021.11.03., 8. oldal
November 3-a a magyar tudomány ünnepe

magyarhirlap.hu, 221.11.03.
A járvány ellenére gyorsult a gazdaság dimenzióváltása

hrportal.hu, 2021.11.03.
K+f központot és 90 munkahelyet hoz létre Pécsen a Soft Flow Kft.

baranyavar.hu, 2021.11.03.
Átadták a pécsi Soft Flow Kft. biotechnológiai vállalat kutatás-fejlesztése központját

webradio.hu, 2021.11.03.
Egymilliárd forintból új kampusz jön létre Szarvason

beol.hu, 2021.11.03.
Egymilliárdból fejlesztenek, új egyetemi campus létesül Szarvason

novekedes.hu, webradio.hu, demokrata.hu, magyarhirlap.hu, 2021.11.03.
ITM: Folytatódik a felsőoktatás megújítása

alfahir.hu, hellodelsomogy.hu, 2021.11.03.
Az ITM ismét belenyúl a felsőoktatásba

portfolio.hu, penzcentrum.hu, 2021.11.03.
Kétszer 15%-os fizetésemelés jön a felsőoktatásban
"... Az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) szerdán benyújtott törvényjavaslata az állami fenntartású egyetemek esetében is megteremti a kétszer tizenöt százalékos béremelés jogszabályi hátterét..."

kemma.hu, haon.hu, boon.hu, kisalfold.hu, teol.hu, heol.hu, nool.hu, sonline.hu, zaol.hu, szon.hu, feol.hu, veol.hu, bama.hu, szoljon.hu, baon.hu, beol.hu, vaol.hu, duol.hu, delmagyar.hu, 2021.11.03.

figyelo.hu, 2021.11.03.
ITM: 30 százalékos béremelés jöhet az állami egyetemeken is

mandiner.hu, szeretlekmagyarorszag.hu, 2021.11.03.
Összesen 30 százalékos béremelést kaphatnak az állami egyetemek oktatói

adozona.hu, 2021.11.03.
Két lépcsőben nőnek a bérek az állami fenntartású egyetemeken is

hvg.hu, 2021.11.03.
Az ELTE-n és a BME-n is kapnak béremelést az oktatók

pannonrtv.com, 2021.11.03.
Elkezdődött a Magyar Tudomány Ünnepének idei programsorozata

u-szeged.hu, 2021.11.03.
November: a magyar tudomány ünnepi hónapja az országhatáron innen és túl

vg.hu, 2021.11.03.
Egymilliárdból fejlesztenek Szarvason
"...Egymilliárd forintos fejlesztést és új campust tervez 2022 végéig Szarvason a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem (MATE) - közölte az intézmény szerdán..."

epulettar.hu, 2021.11.03.
Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem (MATE), Szarvas

erdo-mezo.hu, 2021.11.03.
MATE: új kampusz jön létre Szarvason

magyarepitok.hu, 2021.11.03.
Új kampusszal bővül a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem Szarvason

trendfm.hu, 2021.11.03.
Lábody Péter az SZTNH új jogi elnökhelyettese

hírTV, Napi aktuális, 2021.11.03.
Téves, felelőtlen és veszélyes állítások nehezítik a tudományos eredmények társadalmi hasznosítását, mondta Freund Tamás

Kossuth Rádió, Krónika 08:00, 2021.11.03.
A koronavírus-járvány ellenére is gyorsult az elmúlt másfél éveben magyar gazdaság térnyerése, mondta Szijjártó Péter

Kossuth Rádió, Krónika 12:00, 2021.11.03.
A klímaváltozásról, a technológiai függésekről és az űrfizika titkairól is szó lesz a ma kezdődött Magyar Tudomány Ünnepén

Katolikus Rádió, 2021.11.03.
Az állami fenntartású egyetemek esetében is megteremti a kétszer 15%-os béremelés jogszabályi hátterét az Innovációs és Technológiai Minisztérium ma benyújtott törvényjavaslata

Figyelő, 2021.11.04., 5. oldal
Dimenziót vált a magyar gazdaság

Békés Megyei Hírlap, 2021.11.04., 4. oldal
Új campus jön létre egymilliárd forintból
"...A Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem jelentős fejlesztéssel erősíti a szarvasi képzési helyét - hangzott el szerdán délelőtt a városban megrendezett tájékoztatón..."

kultura.hu, 2021.11.04.
Szoftverek, mesterséges intelligencia és Covid a szellemi tulajdon konferencia programján - kultúra.hu

beol.hu, zaol.hu, nool.hu, veol.hu, szoljon.hu, duol.hu, vaol.hu, kisalföld.hu, sonline.hu, feol.hu, baon.hu, boon.hu, bama.hu, teol.hu, heol.hu, haon.hu, kemma.hu, szon.hu, delmagyar.hu, 2021.11.04.
MI is szerepel a szellemi tulajdon konferencia programján

agrarunio.hu.2021.11.04.
AgrárUnió - A MATE egymilliárd forintos fejlesztéssel erősíti a szarvasi képzési helyét

heol.hu, 2021.11.04.
Három évre szól a fejlesztési terv
"...A Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem (MATE) szenátusa a napokban fogadta el az intézmény 2021-2024 közötti fejlesztési tervét..."

hrportal.hu, 2021.11.04.
Egymilliárd forintból jön létre új egyetemi kampusz Szarvason

infodebrecen.hu, infopapa.hu, infoesztergom.hu, infotatabanya.hu, infonyiregyhaza.hu, 2021.11.04.
Folytatódik a felsőoktatás megújítása

innoportal.hu, 2021.11.04.
Magyarország 2030-ra GDP-je 3 százalékát fogja kutatás-fejlesztésre fordítani

hir.ma, 2021.11.04.
SZTNH: a mesterséges intelligencia és a járvány is szerepel a szellemi tulajdon konferencia programján

medicalonline.hu, 2021.11.04.
Létrejön a Nemzeti Orvostudományi Kutatási Központ

vehir.hu, 2021.11.04.
A tudomány ünnepe a látás és a felelősség ünnepe

Magyar Hírlap, 2021.11.05., 9. oldal
Szabadalmak, digitalizáció
"...Mesterséges intelligenciáról, szoftverekről, szabadalmakról és kényszerengedélyekről is tárgyalnak a Magyar Iparjogvédelmi és Szerzői Jogi Egyesület (MIE) és a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala (SZTNH) közös IP-konferenciáján..."

magyarhirlap.hu, 2021.11.05.
Szabadalmak, digitalizáció

kamaraonline.hu, 2021.11.05.
Átadták a Dél-Alföldi Innovációs Díjat

magyarmezogazdasag.hu, 2021.11.05.
A MATE egymilliárd forintos fejlesztéssel erősíti a szarvasi képzési helyét

agroinform.hu, 2021.11.05.
Egymilliárdos fejlesztés kezdődik a MATE Szarvasi Campusán

ma.hu, 2021.11.05.
A közösségi közlekedés járművei számára fejleszt levegőtisztító rendszert a SolvElectric

pecsma.hu, 2021.11.05.
Szerződés az ITM és az egyetemi alapítvány között: "Ehhez nem volt szükség modellváltásra"

szeged.hu, 2021.11.05.
Freund Tamás: a járvány is megmutatta, a tudományt támogatni kell, az alapkutatások előbb-utóbb hasznosulnak!
"... A Magyar Tudomány Ünnepén, csütörtökön Szegeden járt Freund Tamás, Magyar Tudományos Akadémia elnöke..."

u-szeged.hu, 2021.11.05.
Ismeretterjesztő programok a dél-alföldi régióban a Magyar Tudomány Ünnepén

webradio.hu, 2021.11.05.
Palkovics: erőteljesen fejlődött Kelet-Magyarország ipara

duol.hu, boon.hu, nool.hu, veol.hu, zaol.hu, szoljon.hu, baon.hu, kisalfold.hu, sonline.hu, feol.hu, bama.hu, beol.hu, vaol.hu, delmagyar.hu, heol.hu, teol.hu, kemma.hu, 2021.11.05.
Palkovics László: erőteljesen fejlődött Kelet-Magyarország ipara

Magyar Nemzet, 2021.11.06., 10. oldal
Dimenzióváltás a gazdaságban

Magyar Nemzet, 2021.11.06., 16. oldal
Pályázati dömping az agráriumban - Ezermilliárd forintnyi vidékfejlesztési támogatást osztanak szét idén a gazdák között

Észak-Magyarország, 2021.11.06., 1,3. oldal
Tudománnyal az álhírek ellen

Új Néplap, 2021.11.06., 3. oldal
Tájékoztató a GINOP-5.3.10-VEKOP-17-2017-00001 azonosító számú, "A strukturális változásokhoz való alkalmazkodás segítése" című projektről

ma.hu, 2021.11.06.
Palkovics: erőteljesen fejlődött Kelet-Magyarország ipara

profitline.hu, 2021.11.06
Erőteljesen fejlődött Kelet-Magyarország ipara

magyarnemzet.hu, 2021.11.06.
Dimenzióváltás a gazdaságban

magyarnemzet.hu, 2021.11.06.
Pályázati dömping az agráriumban

profitline.hu, 2021.11.06.
A SolvElectric Technologies Kft. és Szabó Tamás kapták a Dél-Alföldi Innovációs Díjat

demedia.hu, 2021.11.06.
Ujvári János diplomadíj-pályázat

webradio.hu, 2021.11.06.
Ismét meghirdette Ujvári János diplomadíj-pályázatát az SZTNH

dehir.hu, 2021.11.06.
Ismét jelentkezhetnek az egyetemisták az Ujvári János diplomadíj-pályázatra

heol.hu, boon.hu, bama.hu, kemma.hu, haon.hu, kisalfold.hu, nool.hu, sonline.hu, zaol.hu, szon.hu, feol.hu, veol.hu, szoljon.hu, baon.hu, beol.hu, vaol.hu, duol.hu. 2021.11.06.
Különleges légtisztító rendszert fejleszt a buszokra egy szegedi cég

hirado.hu, 2021.11.06.
Rekord támogatást kap a felsőoktatás, kétszer 15 százalékos fizetésemelés jön

egriugyek.hu, 2021.11.07.
Több mint 30 programmal ünneplik a magyar tudományt az egri egyetemen

hirlevel.egov.hu, 2021.11.07.
Megalakult a Nemzeti Egészségügyi Kutatási Ügynökség Nonprofit Kft.

promenad24.hu, 2021.11.07.
Rekord támogatást kap a felsőoktatás, kétszer 15 százalékos fizetésemelés jön

Magyar Hírlap, 2021.11.08., 8. oldal
Külön értéket képviselhet a diplomamunka
"...Ismét meghirdetésre került Ujvári János diplomadíj-pályázatát végzős felsőoktatási hallgatók részére..."

vg.hu, 2021.11.08.
Több mint 60 milliárd forint jut Nemzeti Laboratóriumokra

figyelo.hu, 2021.11.08.
Hatvanmilliárd forintból épülnek Nemzeti Laboratóriumok

webradio.hu, 2021.11.08.
ITM: mérföldkőhöz érkezett a BME új innovációs központjának építése

demokrata.hu, 2021.11.08.
Mérföldkőhöz érkezett a BME új innovációs központjának építése

magyarhirlap.hu, 2021.11.08.
ITM: Mérföldkőhöz érkezett a BME új innovációs központjának építése

index.hu, 2021.11.08.
Látványos részéhez érkezett a BME innovációs központjának építése

piacesprofit.hu, 2021.11.08.
Jó hír a kkv-knak: rendkívüli intézkedést jelentett be Varga Mihály

webradio.hu, 2021.11.08.
Varga Mihály: rendkívüli keretemelés a kistelepüléseken működő vállalkozások pályázatán

mfor.hu, 2021.11.08.
Rendkívüli intézkedést jelentett be Varga Mihály

privatbankar.hu, 2021.11.08.
Varga Mihály bejelentette: sokkal több pénzért indulhatnak a kistelepülési kkv-k

hirado.hu, 2021.11.08.
Újabb milliárdokra pályázhatnak a magyar vállalkozások

hirpress.hu, 2021.11.08.
hirpress.hu - Varga Mihály: rendkívüli keretemelés a kistelepüléseken működő vállalkozások pályázatán

demokrata.hu, 2021.11.08.
Rendkívüli keretemelésről döntöttek

penzcentrum.hu, 2021.11.08.
Itt a bejelentés: még többen kapják meg ezt az állami támogatást Magyarországon

koronavirus.gov.hu, 2021.11.08.
Varga Mihály: rendkívüli keretemelés a kistelepüléseken működő vállalkozások pályázatán

adozona.hu, 2021.11.08.
Plusz támogatási keret a kistelepüléseken működő vállalkozásoknak

promenad24.hu, gondola.hu, 2021.11.08.
Újabb milliárdokra pályázhatnak a magyar vállalkozások

boon.hu, kisalfold.hu, kemma.hu, heol.hu, bama.hu, haon.hu, teol.hu, nool.hu, szoljon.hu, beol.hu, baon.hu, vaol.hu, duol.hu, sonline.hu, zaol.hu, feol.hu, veol.hu, 2021.11.08.
Több mint 18 milliárd forinttal több jut a kistelepüléseken működő vállalkozások pályázatára

pecsaktual.hu, 2021.11.08.
További 18,5 milliárdra pályázhatnak a falvakban működő vállalkozások

atv.hu, 2021.11.08., 2021.11.08.
Varga Mihály bejelentése: többen kaphatnak támogatást

index.hu, 2021.11.08.
Varga Mihály rendkívüli bejelentést tett

siklosihirek.hu, 2021.11.08.
Rendkívüli bejelentést tett Varga Mihály

infostart.hu, 2021.11.08.
Varga Mihály: rendkívüli keretemelésről számolt be

hvg.hu, 2021.11.08.
Még 18,5 milliárdra pályázhatnak a kistelepüléseken működő vállalkozások

gondola.hu, 2021.11.08.
Varga Mihály rendkívüli keretemelésről számolt be

hirado.hu, 2021.11.08.
Varga Mihály: További 18,5 milliárddal támogatjuk a kistelepülési vállalkozásokat

blikk.hu, 2021.11.08.
Kistelepüléseken működő vállalkozások pályázatának keretemeléséről döntött a pénzügyminisztérium

nool.hu, 2021.11.08.
Konferenciát tartottak a sokszínű tudományosság jegyében Balassagyarmaton

novekedes.hu, 2021.11.08.
Rendkívüli támogatások: itt van Varga Mihály nagy bejelentése

trendfm.hu, 2021.11.08.
Az SZTNH számára továbbra is külön értéket képviselhet a diplomamunka

168.hu, 2021.11.08.
Népszava: Hatalmas a magyar gazdaság lemaradása az egészségügy, oktatás és a kutatások terén

propeller.hu - 2021.11.08. 10:57:00
A Nemzeti Bank elismerte, hogy rosszul működik az egészségügy, és nem költ rá eleget a kormány, de a megoldás persze más szerintük
"...Egészségügy, oktatás, kutatások - ezeken a területen óriási a magyar gazdaság lemaradása a jegybank friss jelentése szerint..."

InfoRádió, Mérleg 15:15, 2021.11.08.
Megalakult a Bay Zoltán Nemzeti Alkalmazott Kutatóintézet-Hálózat

hírTV, 2021.11.08.
Rendkívüli keretemelésről döntöttek a kistelepülésen működő vállalkozások pályázatán

Világgazdaság, 2021.11.09., 4. oldal
Hatvanmilliárd laboratóriumokra

Dunaújvárosi Hírlap, 2021.11.09., 1,3. oldal
Tudományos hét kezdődött a DUE-n - Konferenciák, előadások a Dunaújvárosi Egyetemen

Nógrád Megyei Hírlap, 2021.11.09., 2. oldal
Bepillantottak a tudományok sokszínűségébe

Új Néplap, Délmagyarország, Kisalföld, Nógrád Megyei Hírlap, Petőfi Népe, Tolnai Népújság, Vas Népe, Észak-Magyarország, Heves Megyei Hírlap, Somogyi Hírlap, Fejér Megyei Hírlap, Dunaújvárosi Hírlap, Hajdú-Bihari Napló, 2021.11.09., 9. oldal
Újabb milliárdok a településeknek
"...a Ginop kiírásán már 27 milliárd forinttal támogattak 2600 kisvállalkozást, de most további 18,5 milliárd forinttal bővítik a pályázat keretét..."

Magyar Nemzet, 2021.11.09.
Kistelepülési pályázat

Kelet-Magyarország, 2021.11.09., 7. oldal
Újabb milliárdok a településeknek
"...A tárcavezető közlése szerint a Ginop kiírásán már 27 milliárd forinttal támogattak 2600 kisvállalkozást, de most további 18,5 milliárd forinttal bővítik a pályázat keretét..."

weborvos.hu, 2021.11.09.
Több mint 60 milliárd forint jut Nemzeti Laboratóriumokra

profitline.hu, 2021.11.09.
Mérföldkőhöz érkezett a BME új innovációs központjának építése

epulettar.hu, 2021.11.09.
Budapest Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem (BME) Innovációs és Fejlesztési Központ

autopro.hu, 2021.11.09.
Kezdődik a BME új innovációs központjának építése

behir.hu, 2021.11.09.
Tudomány ünnepe: Iránytű az éltető jövőhöz Békésben

beol.hu, 2021.11.09.
Irányt adtak az élhető jövőhöz a csabai konferencián

innoportal.hu, 2021.11.09.
SZTNH: a mesterséges intelligencia és a járvány is szerepel a szellemi tulajdon konferencia programján

kapos.hu, 2021.11.09.
Tovább támogatják a kistelepülési vállalkozásokat - Gazdaság - Hírek - KaposPont

szon.hu - 2021.11.09.
A magyar tudományt ünnepelték a Nyíregyházi Egyetemen

trendfm.hu, 2021.11.09.
Tudományos és Technológiai Parkot alakít ki az Óbudai Egyetem Zsámbékon

webradio.hu, 2021.11.09.
Palkovics: a mesterséges intelligencia alkalmazása és az önvezető járművek jelentik az innováció sikerének a zálogát

magyarhirlap.hu, 2021.11.09.
Palkovics László izraeli üzleti partnerekkel tárgyalt jövőbeli konkrét együttműködési lehetőségekről

hírTV, 2021.11.09.
Rendkívüli keretemelésről döntöttek a kistelepülésen működő vállalkozások pályázatán

Magyar Mezőgazdaság, 2021.11.10., 5. oldal
Új kampusz
"...A MATE agronómiai, biológiai, ökológiai, talajtani és környezettudományi képzéseket indít Szarvason, emellett biztosítják a tudományos kutatásokban való részvételt és a kutatás-fejlesztést..."

Magyar Mezőgazdaság melléklet, 2021.11.10., 5. oldal
A Soproni Egyetem hosszú távú finanszírozása

Kelet-Magyarország, 2021.11.10., 1,3. oldal
Iránytű az élhető jövőhöz
"...A Magyar Tudományos Akadémia programjának mottója: "Tudomány: iránytű az élhető jövőhöz"..."

Békés Megyei Hírlap, 2021.11.10.
Irányt adtak az élhető jövőhöz

techmonitor.hu, 2021.11.10.
Közeleg a 31. Ifjúsági Tudományos é Innovációs Verseny beadási határideje

businessonline.hu, bonline.hu, businessonline.prim.hu, gyartastrend.hu, 2021.11.10.
Közeleg a 31. Ifjúsági Tudományos és Innovációs Verseny beadási határideje

webradio.hu, sajomente.hu, hir.ma, 2021.11.10.
Innovációs szövetség: november 25-ig lehet nevezni az ifjúsági tehetségkutató versenyre

itbusiness.hu, 2021.11.10.
Ifjúsági tehetségkutató verseny

innoteka.hu, 2021.11.10.
Közeleg a határidő

gondola.hu, 2021.11.10.
A 31. Ifjúsági Tudományos és Innovációs Verseny: határidő közeleg

medicalonline.hu, 2021.11.10.
Hamarosan lejár a beadási határidő az ifjúsági tudományos versenyre

budaorsiinfo.hu, 2021.11.10.
Innovációs szövetség: november 25-ig lehet nevezni az ifjúsági tehetségkutató versenyre

weborvos.hu, 2021.11.10.
Közeleg az Innovációs Verseny beadási határideje

behir.hu, 2021.11.10.
Még lehet nevezni az ifjúsági tehetségkutató versenyre

gyorplusz.hu, 2021.11.10.
Még lehet nevezni az Ifjúsági Tudományos és Innovációs Versenyre

hirextra.hu, 2021.11.10.
Innovatív fiatalok pályázhatnak ötmillió forintra

preshaz,eu, 2021.11.10.
Ifjúsági Innovációs Verseny

zetapress.hu, 2021.11.10.
Igyekezz a beadással!

hirextra.hu, 2021.11.10.
Innovatív fiatalok pályázhatnak ötmillió forintra

hir.ma, 2021.11.10.
ITM-államtitkár: rekordmennyiségű forrás hasznosul a hazai kutatás-fejlesztésben

dehir.hu, 2021.11.10.
Rekordmennyiségű forrás hasznosul a hazai kutatás-fejlesztésben

magyarhirlap.hu, 2021.11.10.
Schanda Tamás: Rekordmennyiségű forrás hasznosul a hazai kutatás-fejlesztésben

magyarnemzet.hu, 2021.11.10.
A Tarantino pillanathoz érkeztünk
"...A Nemzeti Kutatási, Fejlesztése és Innovációs Hivatal (NKFIH) által kivitt nyolc magyar startup között is akadt a környezetvédelemmel, fenntarthatósággal foglalkozó startup. De bemutatkozott többek között mezőgazdasági, orvosi vagy HR-megoldásokat kínáló cég is..."

origo.hu, itbusiness.hu, 2021.11.10.
Rekordmennyiségű forrás hasznosul a hazai kutatás fejlesztésben

heol.hu, 2021.11.10.
Elkezdődött a Magyar Tudomány Ünnepe az egri egyetemen

haon.hu, 2021.11.10.
Már épül a Debreceni Egyetem Pilot kutatólaboratóriuma

dehir.hu, 2021.11.10.
Épül a Debreceni Egyetem kísérleti kutatólaboratóriuma

Magyar Nemzet, 2021.11.11., 15. oldal
Óriási összeg áramlik fejlesztésekre

medicalonline.hu, 2021.11.10.
Rekordmennyiségű forrás hasznosul a hazai kutatás-fejlesztésben

vg.hu, 2021.11.10.
Rekordmennyiségű forrás megy kutatás-fejlesztésre

profitline.hu, bama.hu, heol.hu, haon.hu, boon.hu, kisalfold.hu, kemma.hu, teol.hu, nool.hu, szoljon.hu, beol.hu, baon.hu, vaol.hu, duol.hu, delmagyar.hu, sonline.hu, zaol.hu, szon.hu, feol.hu, veol.hu, 2021.11.10.
Rekordmennyiségű forrás hasznosul a hazai kutatás-fejlesztésre

szombat.org, 2021.11.10.
Innovációs és technológiai megállapodásokat kötött Magyarország és Izrael

bama.hu, duol.hu, boon.hu, sonline.hu, kisalfold.hu, feol.hu, baon.hu, veol.hu, szoljon.hu, nool.hu, vaol.hu, zaol.hu, beol.hu, delmagyar.hu, heol.hu, teol.hu, haon.hu, kemma.hu, szon.hu, 2021.11.10.
Palkovics: az innováció sikerének záloga a csúcstechnológia

vg.hu, 2021.11.10.2021.11.10.
Felpörgött a rendszer: 124 milliárd már a vállalkozásoknál

M5 Híradó, 2021.11.10.
Díjátadásokkal és előadásokkal kezdődött a Magyar Tudomány Ünnepének 2021-es rendezvénysorozata

Figyelő, 2021.11.11., 38. oldal
Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala
"...A jogi, a nemzetközi, valamint az innovációtámogatási terület irányítása és felügyelete tartozik október végétől dr. Lábody Péterhez, akit az SZTNH jogi elnökhelyettesének neveztek ki..."

Heves Megyei Hírlap, 2021.11.11., 1,3. oldal
Élhetőbb jövőt céloz meg a tudomány - Elkezdődött az ünnep az egyetemen

fataj.hu, 2021.11.11.
SMART3R the BETTER!

adozona.hu, 2021.11.11.
Adókedvezmények startupoknál

semmelweis.hu, 2021.11.11.
Az egészségügyi adatok hasznosításáról szólt az első Semmelweis Üzleti Fórum - Semmelweis Hírek

pannonnovum.hu, 2021.11.11.
Közeleg a 31. Ifjúsági Tudományos és Innovációs Verseny beadási határideje

tudas.hu, 2021.11.11.
Innovációs szövetség: november 25-ig lehet nevezni az ifjúsági tehetségkutató versenyre

palyazatmenedzser.hu, 2021.11.11.
ITM-államtitkár: rekordmennyiségű forrás hasznosul a hazai kutatás-fejlesztésben

dehir.hu, 2021.11.11.
Az egyetemen folyó kutatásokat mutatták be a tudomány napján Debrecenben

dehir.hu, 2021.11.11.
Pénz, de honnan?: kkv-knak rendeztek konferenciát Debrecenben

InfoRádió, Aréna, 2021.11.11.
Egy többéves átalakulás ment végbe a felsőoktatásban Palkovics László szerint

Innotéka, 2021. november, 3-7. oldal
Embert próbáló, sikeres munka - Interjú Ábrahám László villamosmérnökkel

Innotéka, 2021. november, 17. oldal
A MATE termékké és szolgáltatássá fejleszti kutatási eredményeit

Innotéka, 2021. november, 18-20. oldal
Miért nem figyelünk eléggé immateriális javainkra? - Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala

Innotéka, 2021. november, 56. oldal
Magyar fotós világszínvonalú gépe

Magyar Hírlap, 2021.11.12., 9. oldal
Válság előtti szinten a magyar gazdaság
"...Másfélszeresére emelik a kis- és közepes vállalkozásoknak és a kutatás-fejlesztésre szánt összegeket..."

magyarhirlap.hu, 2021.11.12.
Válság előtti szinten a magyar gazdaság

medicalonline.hu, 2021. 11. 12.
Újabb pályázati kör indul a Gyorsítósávban

origo.hu, 2021. 11. 12.
Újabb pályázati kör indul a népszerű Gyorsítósáv pályázaton

webradio.hu, 2021. 11. 12.
ITM: Gyorsítósáv - újabb pályázati kör indul 8 milliárd forintos keretösszeggel

hir.ma, 2021. 11. 12.
ITM: Gyorsítósáv - újabb pályázati kör indul 8 milliárd forintos keretösszeggel

adozona.hu, 2021. 11. 12.
Újabb pályázat tudományos vagy műszaki újdonságok fejlesztésének támogatására

24.hu, 2021. 11. 12.
Újabb pályázati kör indul a gyorsítósávban

vg.hu, 2021. 11. 12.
Egyenként akár háromszáz milliót is kaphatnak a hazai k+f cégek

agronaplo.hu, 2021.11.12.
Csaknem három éve sikeres az Agroverzum Tudományos Élményközpont

portfolio.hu, 2021.11.12.
Hova menjen ma finanszírozásért egy növekedni akaró kkv?

vg.hu - 2021.11.12.
Egyenként akár háromszáz milliót is kaphatnak a hazai k+f cégek

webradio.hu, demokrata.hu, azuzlet.hu, 2021.11.12.
Varga Mihály: bővülő kapcsolatok jellemzik a magyar-német gazdasági együttműködést

origo.hu, hirado.hu, 2021.11.12.
Bővül a magyar-német gazdasági együttműködés

boon.hu, kisalfold.hu, haon.hu, bama.hu, heol.hu, kemma.hu, teol.hu, nool.hu, feol.hu, veol.hu, szoljon.hu, baon.hu, beol.hu, vaol.hu, duol.hu, delmagyar.hu, sonline.hu, zaol.hu, szon.hu, 2021.11.12.
Varga Mihály: a német cégek bizonyították, hogy a nehéz időkben is számítani lehet rájuk

webradio.hu, civilhetes.hu, origo.hu, portfolio.hu, 2021.11.12.
Palkovics: a mesterséges intelligencia területén is tovább mélyülhet a magyar-német együttműködés

M5 Híradó, 2021. 11. 12.
Fiatalok pályamunkáit várják a 31. Ifjúsági Tudományos és Innovációs Tehetségkutató Versenyre, amelyre még két hétig lehet jelentkezni

Magyar Hírlap, 2021. 11. 13., 9. oldal
Újabb kör indul csaknem nyolcmilliárd forintos keretösszeggel

magyarhirlap.hu, 2021. 11. 13.
Újabb kör indul csaknem nyolcmilliárd forintos keretösszeggel

szegedma.hu, 2021.11.13.
Schanda: Magyarország Európa éllovasa az egyetemek anyagi támogatása tekintetében

origo.hu, 2021. 11. 14.
Szoftverek, mesterséges intelligencia és COVID a szellemi tulajdon konferencia programján

innoportal.hu, 2021.11.14.
Közeleg a 31. Ifjúsági Tudományos és Innovációs Verseny beadási határideje
Szerkesztő: Dr. Antos László, Munkatárs: Pazsák Zsófia,
Design: Visualia Stúdió, Felelős kiadó: Dr. Szabó Gábor.
A Hírlevél minden páros hét keddi napján jelenik meg, és aznap internetes portálunkon is olvasható.
Hírlevélszerkesztőség: 1116 Budapest, Fehérvári út 108-112.
tel.: (06 1) 430 3330, e-levél: innovacio@innovacio.hu
A Hírlevélre a www.innovacio.hu c. portálon lehet regisztrálni.