XXXI. évf. | 2021. szeptember 21. |17. szám

Hírek

Magyar Innovációs Szövetség
Magyar Fiatal Tudósok Társasága
Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala

Várható események

Pályázati felhívás
Szakirodalomfigyelő
SajtószemleHÍREK | MAGYAR INNOVÁCIÓS SZÖVETSÉG

Horizont Európa

Szept. 3-án elküldtük Gulyás Tibor, ITM h. államtitkárnak a "Magyar Innovációs Szövetség (MISZ) javaslatai a hazai pályázati ökoszisztéma megerősítéséhez a hazai szereplők sikeres szereplésének elősegítése érdekében a Horizont Európa Keretprogram pályázatain˝ c. szakmai anyagot. A kísérő levélben a már futó konzorciumépítő pályázattal kapcsolatban is megfogalmaztuk javaslatainkat.

Az utóbbi javaslatokra Gulyás Tibor szept. 16-án küldött választ, mely idekattintva olvasható.
Szept. 17-én válaszolt az ITM a szakmai anyagra is, melyet az elnökség át fog tekinteni.

31. Ifjúsági Tudományos és Innovációs Tehetségkutató Verseny meghirdetése

A Magyar Innovációs Szövetség 2020. szeptember 20-án, az NKFIH-ban - sajtótájékoztató keretében - 31. alkalommal hirdette meg középiskolások számára, az Ifjúsági Tudományos és Innovációs Tehetségkutató Versenyt, az Emberi Erőforrások Minisztériuma, az Innovációs és Technológiai Minisztérium és az M5 Csatorna közreműködésével, a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal főtámogatásával, az NKFI Alapból.

A 31. Ifjúsági Tudományos és Innovációs Tehetségkutató Verseny ünnepélyes megnyitójának résztvevőit Dr. Birkner Zoltán, a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal elnöke, védnök is köszöntötte, aki többek között elmondta: "Bárkiből lehet innovátor, mindenkinek lehet olyan kidolgozásra érdemes ötlete, ami jobbá teheti a világot. Azt üzenem a fiataloknak: legyenek bátrak, ne féljenek megmutatni magukat, mert Magyarországon soha nem volt nagyobb kereslet a kreatív, elhivatott kutató-fejlesztő kollégák iránt, mint most. Mi továbbra is minden eszközzel támogatjuk a tehetség kibontakozását."

Dr. Maruzsa Zoltán, köznevelésért felelős EMMI-államtitkár, védnök beszédében kiemelte: a mérlegelő gondolkodás, a kreativitás fejlesztése a Nemzeti Alaptanterv szerint is fontos célja az oktatási rendszernek.

Ezt követően Dr. Pakucs János, a szervezőbizottság elnöke, a Magyar Innovációs Szövetség tiszteletbeli elnöke elmondta, hogy a pénzdíjakon kívül, a sikeres szereplés 100 többletpontot fog érni az egyetemeken. A legjobb fiatalokat felkészítő középiskolai tanárok differenciált, 600-800 E Ft-os jutalmat érdemelnek ki. A legeredményesebb iskolák 1 M Ft támogatást nyernek el.

Dr. Jakab László, a zsűri elnöke az Európai Unió 32. Fiatal Tudósok Versenyének döntőjét ismertette.
Bemutatkozott öt olyan tehetséges fiatal, akik korábbi díjazottként, 2021. szept. 17-19. között részt vettek az európai döntőn:
 • Balázs Gábor Gergő, Ócsai Bolyai János Gimnázium
 • Seitz Erik, Pannonhalmi Bencés Gimnázium
 • Radó János, Berzsenyi Dániel Gimnázium
 • Ecsedi Boglárka, Hajdúböszörményi Bocskai István Gimnázium
 • Rózsavölgyi Mátyás, Perintparti Waldorf Általános Iskola és Gimnázium.
Az utóbbi két fiatal videó üzenetben szólt a résztvevőkhöz.
Rácz Zsófia, fiatalokért felelős helyettes államtitkár fiatalokat bíztató beszéde zárta a meghirdetést.

A részletes versenyfelhívás a Magyar Innovációs Szövetség portálján olvasható.

Magyar tizenévesek Európa legjobbjai között

Az Európa Unió által évente szervezett, legjelentősebb és legrangosabb tehetség-kutató és -kiválasztó, négyfordulós verseny döntőjét, az EU Fiatal Tudósok Versenyét - melyre a világ 34 országából érkeztek középiskolai fiatalok - az idén szeptember 17-19. között rendezték meg,
A több tízezer, 14-20 év közötti fiatalból kiválasztott döntősök között Magyarországot a Magyar Innovációs Szövetség által, a 2020/2021. évben megrendezett Ifjúsági Tudományos és Innovációs Tehetségkutató Verseny három első díjas pályázatának készítője képviselhette:
 • Balázs Gábor Gergő, Ócsai Bolyai János Gimnázium
  (pályázata: Láthatatlan kísérő nyomában egy egzotikus csillagrendszerben)
 • Seitz Erik, Pannonhalmi Bencés Gimnázium
  (pályázata: Az epitheliális-mezenchimális átmenet (EMT) új, többsejtes hálózatos modelljének kifejlesztése és új, potenciális gyógyszercélpont megtalálása a hibrid-EMT-nek a modellbe építéséve)
 • Radó János, Berzsenyi Dániel Gimnázium
  (pályázata: PenAlone)
A 2019/20. évi hazai verseny győztes projektjei, a tavaly elmaradt európai döntő helyett, külön szekcióban, ugyancsak részt vehettek az idei európai döntőn, úgymint:
 • Visszaáramlások detektálása tanulóalgoritmus használatával - mély neurális hálók és mesterséges intelligencia a számítástechnikai képelemzésben
  (pályázó: Ecsedi Boglárka, Hajdúböszörményi Bocskai István Gimnázium)
 • Távirányítható Marsjáró Készítése
  (pályázó: Rózsavölgyi Mátyás, Perintparti Waldorf Általános Iskola és Gimnázium)
A négy lépcsős ifjú tudósok versenyének első két fordulóját a résztvevő országok bonyolítják, ahonnan a kiválasztott legjobb 2-4 pályamunkáról a brüsszeli nemzetközi bírálóbizottság mond véleményt. Ezt követően a kiválasztottak háromnapos, kiállítással egybekötött prezentáción vesznek részt, ahol a nemzetközi zsűri interjúk során alakítja ki a végleges sorrendet. Az idén mind a kiállítást, mind a zsűrizést online rendezte meg a Salamancai Egyetem.

Az idei döntőn, a 32. EU Fiatal Tudósok Versenyén 34 országból, 114 projekt versenyzett egymással. Az Európai Bizottság Joint Research Centre különdíját Ecsedi Boglárka nyerte el projektjével. Az óceánok partján létezik egy gyorsan változó veszélyes természeti jelenség, a visszaáramlás, amely többnyire lapos partok mentén alakul ki. A felismerésük nehézségéből és kialakulásuk kiszámíthatatlanságából adódóan világszerte rengeteg halálesetet okoznak. A kutatás célja egy olyan alkalmazás fejlesztése volt, mely a visszaáramlások felismerését segíti. A végeredmény egy okos telefonon használható működő algoritmus lett, mely 11%-kal pontosabb detektálást tesz lehetővé az eddigieknél.
A Salamancai Egyetem Salamanca Rákkutató Központjának (CIC) különdíját Seitz Erik kapta meg. Kutatómunkája során, Erik az epitheliális-mezenchimális átmenet új, többsejtes hálózatos modelljének kifejlesztésében vett részt. A modellbe a saját munkájaként a hibrid EMT állapotot építette be. Ennek alkalmazásával egy új, potenciális gyógyszercélpontot, a konstitutív fotomorfogenezis 9 szignaloszóma (CSN) fehérjét tudta azonosítani. A modellt és a modellben alkalmazott szimulációkat igen széles körű és megbízható biológiai adatsorok alapján építették fel, így a kapott eredmény (CSN mint potenciális gyógyszercélpont) nagyon jó kiindulási pontja lehet célzott, proof-of-concept jellegű kísérleteknek.

Wolfram Kutatói Díjban részesült Balázs Gábor Gergő, aki sikeresen pontosította egy különleges, szubtörpe-vöröstörpe kettőscsillag periódusát. Ilyen csillagászati rendszerek vizsgálata az idő mérésében lehetnek segítségünkre, leginkább a Föld lassuló forgása miatti szökőmásodpercek beiktatásánál, továbbá űrtávcsövek fedélzeti óráinak pontoságát is lehet ellenőrizni földi távcsövek támogatásával.

HÍREK | MAFITUD

32. EU Fiatal Tudósok Versenye

A 2021. szeptember 17-19. között, online megrendezésre került "32. EU Contest for Young Scientists" döntőjében Magyarországot képviselő diákok szakmai felkészítését Ivánka Gábor, a hazai verseny zsűrijének tagja tartotta 2021. szeptember 8-án, online.

Hungarian Startup University Program nagykövetei

Az NKFIH által támogatott és elindított HSUP (Hungarian Startup University Program) ifjúsági nagykövete lett Novák Blanka, a 27. Ifjúsági Innovációs verseny I. díjazottja és Kántor Kristóf, a 29. Ifjúsági Innovációs verseny III. díjazottja.

A HSUP az első, online, egyetemi startup képzés, melynek célja a diákok megismertetése az innováció világával, a modern vállalkozói ismeretekkel és a startupok működésével. Blanka és Kristóf nagykövetként rendszeres digitális tartalomgyártással fogja a programot népszerűsíteni.
További információ a HSUP-ről az alábbi linken olvasható.

HÍREK | SZELLEMI TULAJDON NEMZETI HIVATALA

Elkészült a Globális Innovációs Index 2021-es kiadása


Elkészült a Szellemi Tulajdon Világszervezete (WIPO) gazdaságok innovációs teljesítményét mérő Globális Innovációs Indexének 2021-es kiadása. Az index 81 különböző innovációs mutatóra támaszkodva 132 gazdaság innovációs teljesítményét mérte meg.

A Globális Innovációs Index kiadásai a következő honlapon találhatók.

VÁRHATÓ ESEMÉNYEK


Okos városok

A Német-Magyar Ipari és Kereskedelmi Kamara online rendezvényt szervez "Okos városok: innovatív megoldások Bajorországból a fenntartható városfejlesztéshez˝ címmel.
Az esemény időpontja 2021. október 5.

A szakmai fórum nyelve német-magyar, az előadások szinkrontolmácsolással hangzanak el.
A részvétel díjmentes.

További információk és online jelentkezés itt.

A megosztás gondoskodás

A Szellemi Tulajdon Üzleti Hasznosításáért Nemzetközi Egyesület (Licensing Executives Society International - LESI) magyar tagozata 2021. október 5-6-án pán-európai online konferenciát szervez. A konferencia mottója a "Sharing is caring" vagyis "A megosztás gondoskodás" gondolata.
A LES Hungary másodszor kapja meg a szervezés lehetőségét, így Róma, Madrid, London és Davos után ismét Magyarország felé fordul a szellemi tulajdonnal foglalkozó európai elit figyelme.

Az eseményen köszöntőt mond Pomázi Gyula, a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatalának elnöke is.
Az előadások közérthetőek lesznek, ugyanakkor a szakma képviselői számára is ígérnek újdonságokat. A konferencia során megtudhatjuk, mi a szabadalmi poolok szerepe a szabványosításban, hogyan érdemes kezelni az IP-menedzsmentet a különféle vállalatcsoportokban, mi az üzleti titkok és know-how-engedélyezés legjobb módja, hogyan kezelhetik az IP-eszközök a globális kihívásokat, milyen szerepe lehet a mesterséges intelligenciának az IP-világban és mi az egyetemeknek a technológiaátadásban, de az európai szerzői joggal kapcsolatos legújabb fejleményekről is szó lesz.

A konferencia részletes programja az alábbi linken érhető el:
https://www.les-hungary.hu/en/program/
A rendezvényen való részvételre az alábbi linken keresztül lehet regisztrálni:
https://registration.les-hungary.hu/

Pályázati felhívás


BME Z10 akcelerátor program

A BME Z10 "ötletből startup 2 hónap alatt" témájú akcelerátor programra 2021. október 8-ig lehet jelentkezni. egyetemistáknak és kutatóknak. Az intenzív tréning ezt követően indul és december 9-én a DemoDay-jel zárul, ahol a befektetőkből és vállalati szakemberekből álló zsűri előtt a csapatok előadják a befektetői pitch-et, majd válaszolnak a kérdésekre.

A jelentkezéseket mindazoktól várják, akiknek van egy innovatív ötlete vagy egy prototípusa, de még bizonytalan, hogyan lépjen piacra vele.

További részletek a következő linken olvashatóak.

SZAKIRODALOMFIGYELŐ


Bernard Marr: Tech Trends in Practice: The 25 Technologies that are Driving the 4th Industrial Revolution - Wiley, 2020
Dr. Osman Péter ismertetése

"Fedezze fel, hogyan alakítja át 25 erőteljes technológia a 21. század gazdaságát" - ezzel indít a Wiley ajánlója. A könyv egy káprázatos bemutatója a közeljövő 25 korszakalkotó technológiájának, amennyire azt egy szakember ma képes prognosztizálni. Róla a Wiley kiemeli, hogy ott van a Business Book Awards 2021-es rövidlistáján (vagyis az elődöntőkön túl, a döntőben). (Kiemelések mindenütt tőlem.)
A szerzőről a Wiley ajánlóból: "Rendezvények kedvelt nyitó-előadója, jövőkutató, cégek és kormányzatok üzleti és technológiai tanácsadója. Területe a felkészülés a transzformatív technológiák által hajtott új ipari forradalomra. Rendszeres közreműködője a Világgazdasági Fórumnak, heti rovatot ír a Forbes-nak."
Cégének honlapjáról: "Nemzetközileg elismert véleményvezér. 20 bestseller könyv szerzője. Kétmilliónál több követője van, egymillió hírlevél előfizetője, a LinkedIn a világ 5 legbefolyásosabb üzleti influenszere közé sorolta."
A Wiley ajánlójából: "E könyv ismerteti napjaink legfontosabb technológiai trendjeit, s hogy miként aknázhatók ki teljesen a tevékenység növelésére. Marr elmagyarázza, miként segíti a technológia innovatív üzleti megoldások kidolgozását a különböző méretű cégek számára, a különféle iparágakban."
Marr bevezetőjéből: "Ahogy a gőzgép, az elektromosság és a számítógép adták az első három ipari forradalom mozgatóerejét, úgy hajtja az itt leírt 25 technológia a negyediket, megváltoztatva az üzletvitelünket, a munkánkat, és számos elemét annak, hogy miként működünk társadalomként. A legtöbb vezetőnek nagy kihívás, miként tartson lépést a sebességgel, ahogyan ezek a technológiák teret foglalnak. Jövőkutatóként és a világ sok kormányzatának és leginkább innovatív cégének tanácsadójaként a feladatom segíteni a vezetőségeiket, hogy megértsék ezeknek a technológiáknak a hatását, és felkészüljenek arra. E könyvben könnyen érthető, naprakész áttekintést igyekszem adni a negyedik ipari forradalom fő támaszául szolgáló kulcsfontosságú technológiákról, és körvonalazni, miként használják azokat ma a cégek a gyakorlatban. Ötleteket adok arra is, miként készíthetik fel a legjobban magukat és a szervezetüket a változásra, amelyet hoznak.
Ezt a 25-öt választottam, mert meggyőződésem, hogy ezek azok a kulcsfontosságúak, amelyekkel ma minden üzleti vezetőnek számolnia kell. Vannak köztük alapvetőek - pl. big data, 5G, mesterséges intelligencia -, és olyanok, amelyek támaszkodnak ezekre, pl. az önvezető járművek, a chatbotok, a 'látásra' képes számítógépek.
Minden fejezet felépítése azonos: A techológia definíciója egy mondatban • Részletes ismertetése • Hogyan alkalmazható a gyakorlatban • Legfontosabb kihívások • Miként készüljünk fel erre a trendre. (Mindez kényszerű tömörséggel, hiszen az egész könyv 304 oldal.)
A való világ itt sorakozó varázsaiból, azaz e technológiákból, amelyek mindegyike önmagában is kész csoda, együttesen pedig, valljuk be, olyan világot hoznak, amelyet igazából még felfogni sem tudunk:
 • Mesterséges intelligencia és gépi tanulás. Marr idézi Stephen Hawking-ot: "Az MI létrehozásának sikere az emberiség történelmének legnagyobb eseménye lenne."
 • A dolgok internete és az okos eszközök felemelkedése
 • A hordozható eszközöktől a kiterjesztett emberekig
 • Big data és kiterjesztett analítika - utóbbi MI-re és gépi tanulásra támaszkodó adatfeldolgozást jelent a big data felhasználásával
 • Intelligens terek és okos helyek - ezek fizikai helyek (otthonok, irodaházak, akár városok is), amelyeket technológiával szereltek fel, hogy intelligens, összekapcsolt környezetet alkossanak.
 • Blokkláncok és elosztott főkönyvek (ezzel működik a BitCoin is- OP)
 • Felhő alapú számítástechnika és intelligens terminálok
 • Digitálisan kiterjesztett valóságok
 • Digitális ikrek - fizikai termékek, folyamatok, ökoszisztémák digitális leképezése, amelyen virtuális szimulációk futtathatók vizsgálati vagy fejlesztési céllal
 • Beszédfeldolgozás
 • Hang-interfészek és chatbot-ok - a számítógéppel való párbeszédhez szóban és írásban
 • 'Látásra' képes számítógépek és arcfelismerés
 • Önvezető járművek
 • 5G és gyorsabb, okosabb hálózatok
 • Géntudomány és génszerkesztés
 • Gépi társ-kreativitás és kiterjesztett dizájn - a gépek képessé tétele a kreativitásra, különösen, hogy segítsék az emberi kreatív- és dizájn folyamatokat
 • Drónok és ember nélküli légijárművek
 • Kiberbiztonság és alkalmazkodóképesség
 • Kvantum-számítástechnika
 • Személyre szabott termékek és szolgáltatások tömeggyártása, és egyéni igények valós idejű felmérése
 • 3D és 4D nyomtatás - utóbbi olyan tárgyak létrehozása, amelyek programozhatók alakváltoztatásra
 • Nanotechnológia és anyagtudományok

Róka Sándor: Zénón figyelmeztetése - Feladatok a matematika történetéből - Typotex, 2021
Dr. Osman Péter ismertetése

Eretnek előhang: "A matematika nem valami távoli érthetetlenség, amelyhez külön ész kéne, ugyanavval az (egy szál) eszünkkel közelítünk a regényhez, mint őhozzá. A matematika is a létezésünkről, annak gazdagságáról ad hírt. Mindig ugyanarról beszélünk, hol Flaubert, hol Bolyai, hol Pilinszky, hol Gödel hangját halljuk. Ha fülelünk." - Esterházy Péter idézet a könyvből. Ő képzett matematikus volt. ÁMDE: Kulturális erőtérben növünk fel. Az európaiban természetes, hogy értjük a mi gondolkodás- és kifejezésmódunkkal szóló könyveket, így nagyobb nehézség nélkül olvasunk ki pár tucat írásjelből akár regényfolyamokat is. (A képregény nem igényel ekkora szellemi teljesítményt!) A bennünket az életben spontán módon ért hatások erre képessé tettek. Ilyen hatások azonban a matematikát illetően nem vagy alig érnek, s annak gondolkodásmódja és nyelvezete is eltér a nekünk ismerőstől. Sok hatás tanítja, mit találjunk szépnek, de egy sem, hogy miért szép egy matematikai állítás vagy bizonyítás. A matematikához ilyen segítséget az élettől nem kaptunk. Ezért ha valaki tudja a matematikát, használni is képes, de neki az "fenség, Észak-fok, titok, idegenség" (Ady Endre: Sem utódja, sem boldog őse), nem ő a hibás - rosszul tanították.
A Typotex a könyvről és a szerzőről: "A Föld nagysága, a nagy Fermat-sejtés, a gráfelmélet születése, az éles eszű Dido és a kör négyszögesítése - jobbnál jobb témák a könyvből, amelyből világosan kiderül, hogy a matematika nem szabálygyűjtemény, hanem a gondolkodás iskolája. A szerző hosszú időn keresztül tartott matematikatörténeti előadásokat, amelyeken a kétezer éven át megoldatlan talányoktól kezdve az Erdős Pál-féle Happy End-problémáig számtalan örökzöld kérdésről szó esett. A kötet 10-18 évesek (és tanáraik) számára készített összeállítás, amely nemcsak a feladatokat és megoldásaikat tartalmazza, de a legendás problémák történeti hátterével is megismerteti az olvasót." (Kiemelések tőlem)
A könyv mindenkinek erősen ajánlható, akit érdekel a matematika. Igaz, olykor ismertnek vesz tudáselemeket, amelyeket idősebbeknek talán még nem tanítottak, vagy már elfelejtették. Ilyenkor tehát utána kell nézni a leírtaknak - az is jó játék. Jó sok feladat is található benne. Róka megadja a megoldásokat - csak hát azok is többnyire némi tudást feltételeznek. Azt viszont nem állítanánk, hogy a megoldás a laikusnak is mindig nyilvánvalónak mutatkozik.

Nézzünk bele egy kicsit!
"A matematika állításai maradandók, míg a tudományokban az elméletek állandó megújulása a jellemző. Eukleidész igazságai örök érvényűek, míg Ptolemaiosz geocentrikus világképe történelmi emlék." (Idézetek innentől a könyvből.) Így igaz, hiszen a matematika tőlünk függetlenül létező igazságok, törvények, összefüggések világa, így azokat nem létrehozzuk, hanem fel- és kiismerjük. A döntő kérdés, jól ismertük-e fel. A matematika tételeit, törvényeit a tudomány fejlődése nem teszi elavulttá, de korlátozhatja azok érvényességi tartományát. Jó példa erre a klasszikus geometriából: "Ha megmérjük egy háromszög szögeit, azok összege mindig 180° lesz." Bolyai János forradalmi felfedezése ezt nem tette meghaladottá, csak a tétel értelmezési tartományát szűkítette le a síkra.
A matematika kivételes szépsége: "Eukleidész példát mutat arra, hogy ha kiválasztjuk az axiómákat, a természet néhány igaznak tartott alapelvét, arra egy biztonságos világot lehet építeni. Ha nem kételkedünk az alapelvek igazában, akkor a felépített világban sem kételkedhetünk." A társadalomban ez még sohasem működött: a világ vastagon megcáfolhatja az axiómákat.
A püthagoreusok egyistenhite: "Hittek abban, hogy egy isten van, aki a világot a számok közötti kapcsolatoknak, törvényeknek megfelelően teremtette. Amiként sok szám van ugyan, de mindegyiknek forrása az »egység«, ugyanúgy a világ sokféle dolgának egyetlen eredete és egységbe foglalója az Isten. A sokféle dolog és jelenség között az isteni harmónia teremt rendet, az foglalja a mindenséget egységbe. Az ember igazi hivatása ennek a boldogságot biztosító harmóniának a megismerése, amelyhez legeredményesebben a matematika művelése segít hozzá, mivel benne fellelhetők az örök törvények."
Hihetetlen matek-zsenik: Pierre de Fermat-tól "egyszer megkérdezték, a 100 895 598 169 szám prímszám-e. Ő másnap megadta a választ: nem, a szám összetett, prímtényezői pedig a 898 423 és a 112 303."
Descartes híres tétele a róla szóló fejezetben: "És így eljutottunk az első biztos, támadhatatlan ítélethez: cogito, ergo sum; gondolkodom, tehát vagyok." Vajon új Turing-tesztként szolgál-e, ha a mesterséges intelligencia felfedezi magának Descartes igazságát?

Crowley, Roger: Hódítók - Hogyan kovácsolta össze Portugália a történelem első tengeri világbirodalmát - Park Könyvkiadó, 2019
Dr. Osman Péter ismertetése

Crowley a Parknál megjelent négy remek könyvéről már írtunk a hírlevélben, legutóbb Az elátkozott torony - Akkó eleste és a keresztes háborúk vége c.-ről (2020/22. sz.). Ő a magas színvonalú, mai olvasói igények szerinti történelmi tényirodalom mestere. A történész alaposságát ötvözi egy jó riporter pergő, magával ragadó, remekül láttató előadásmódjával. Ez a műve az európai interkontinentális globalizáció születésének portugál ágáról szól.
A Park ajánlójából idézve: "Az aprócska Portugália 16. század eleji gyors és lélegzetelállító felemelkedését meséli el. A portugálok ritka tengerhajózási bravúrt hajtottak végre, amikor felfedezték az Indiába vezető tengeri útvonalat. Gyarmatosító hadjáratokat vezettek a muzulmán uralkodók ellen, és a velencei kereskedőket háttérbe szorítva ellenőrzésük alá vonták a fűszerkereskedelmet. A rákövetkező évszázadban egyetlen európai birodalom sem volt ambiciózusabb, egyetlen uralkodó sem bizonyult mohóbbnak Portugáliánál és királyainál. A portugálok beindították a világméretű, kultúraközi interakciók láncolatát." (Kiemelések mindenütt tőlem.) Megjegyzést érdemel, hogy miközben végletes elszántsággal a hódítási törekvéseikkel a hasznot és az abból nyerhető hatalmat keresték, valódi, vallásos céljuk volt a kereszténység elterjesztése a világban.
Talán még kifejezőbb címe lehetne e könyvnek a Kivételesek. A történelem hódítások sora - ám rendkívül kevés példa van arra, hogy egy kicsiny, gyenge ország ekkora hódítást tegyen, leginkább csak uralkodói féktelen ambícióinak, és a résztvevők törhetetlen elszántságának köszönhetően. "A 15. sz. elején Portugália népessége alig egymillió főre rúgott, királyai ahhoz is szegények voltak, hogy saját aranypénzt veressenek." (Innentől idézetek a könyvből.) Hasonló kivételes tett volt, ahogy Velence 'meghekkelte' a negyedik kereszteshadjáratot Konstantinápoly kirablására. (Crowley: Kalmárköztársaság).

A történet egy szerfelett vakmerő rajtaütéssel kezdődik, amelyben Portugália először ízlel ragadozóként vért. "1415 augusztusában egy portugál flotta ostromolta meg a marokkói Ceuta muszlim kikötőjét, az egész Mediterránium egyik legbevehetetlenebb, stratégiai fekvésű erődítményét." Bevették és kifosztották a nekik addig elképzelhetetlen gazdagságú várost. "Ceutában a portugálok betekintést nyertek Afrika és a Kelet mérhetetlen gazdagságába. Henrik [portugál király] itt eszmélt rá, micsoda gazdagságot kaparinthatnának a kezükbe »a világ túlsó feléről«. Ceuta jelentette a portugál terjeszkedés kezdőpontját, az új világ küszöbét."
A továbbiakban Ceutához hasonló lendülettel és erőszakkal álltak bele a Kelet kincseihez vezető felfedezésbe és hódításba. Crowley sokszor kiemeli a kíméletlen eltökéltségüket, halálig menő kitartásukat, és a barbár erőszakot, ahogy az idegen népeket kezelték.
Henrik utódában, Mánuelben "megfogant a szerfelett becsvágyó geopolitikai látomás, amelynek hatására a portugálok az egész világra kirajzottak: Velence helyett Portugáliát megtenni a Kelet fényűzési cikkeinek elosztóközpontjául", természetesen az óriási haszonért, ami ezzel jár. A történelmet kevésbé ismerőknek az is roppant tanulságos - amint a portugáloknak is az volt -, milyen fejlett, s viszonylag békés világkereskedelem folyt ebben az időben a Távol-Kelettől Kairóig, ahová Velence is becsatlakozott.
Szinte csak legendák alapján vágtak neki az Európán kívüli ismeretlennek, menet közben, óriási erőfeszítések árán tanulva az óceáni hajózást, s 'a felfedező mesterséget'. Az ambíciók és a kezdeti sikerek hajtották a merész folytatást. "1490-re az afrikai part mentén tett felfedezéseknek köszönhetően Lisszabon (voltaképp az európai tengeri terjeszkedés fővárosa - OP) tetterőtől és várakozásoktól duzzadó várossá alakult."
Folytatásként: "A portugál tengerészek teremtették meg az összeköttetést az óceánok között, és fektették le a világgazdaság alapjait. Történetük a tengeren való navigáció, a kereskedelem és technikai fejlesztések, a pénz és keresztes háborúk, a politikai diplomácia és a kémkedés, a tengeri ütközetek és hajótörések, a kitartás, a rettenthetetlen bátorság és zabolátlan erőszak nagyszabású hőseposza. E történet tetőpontja pedig az a mintegy harminc esztendei elképesztő nekirugaszkodás, amely könyvünk tulajdonképpeni tárgya. Ez idő alatt a kisszámú portugál hódító egy maroknyi rendkívüli birodalomépítő vezetésével megkísérelte megtörni az iszlám uralmát, és ellenőrzése alá vonni az egész Indiai-óceánt és a világkereskedelmet. Közben nekiláttak egy egész bolygónkat átfogó tengeri birodalom felépítésének. E korszak ötszáz esztendő nyugati terjeszkedését indította el, és működésbe hozta a globalizáció ama erőit, amelyek mindmáig alakítják a világunkat."

Mimi Thorisson: Itália ízei - Receptek, titkok és történetek - HVG Könyvek, 2021
Dr. Osman Péter ismertetése

"»Olvastál valaha zenéről?« - kérdezte tőlem egy idős római férfi. »Nagyon unalmas. A zenét nem igazán lehet olvasni, azt hallanod kell. Az étellel ugyanez a helyzet: látnod, szagolnod, ízlelned kell. A recept nem jó semmire, ha senki sem főz belőle.«" - Thorrison indítása. Viszont egy jó történetben élni kezd a recept is, itt pedig sok olyan van.
Ha emberséges, az élet apró örömeit megbecsülő, a valódi közösségi létet értékelő és jól kihasználó életfelfogást keresünk, s hozzá napfényes természetet és derűs gondolkodást, Itália nagyrészt még ilyen. Rájuk még illik a kulináris gyönyörök élvezetének prófétája, Brillat-Savarin meghatározása: "Az állatok táplálkoznak, az ember eszik, s csak a bölcsek ismerik az étkezés művészetét" - ami egyáltalán nem a drága és bonyolult étkeket jelenti, hanem hogy a kellő odaadással készítik az asztalra kerülőt, és így is élvezik azt. Erről szól ez a könyv is. Eredeti címe kifejezőbb "Régimódi itáliai: receptek és titkok itáliai utazásainkból."
A HVG ajánlója idézi a népszerű, Olaszországból ide települt gasztronómus-televíziós Gianni Annoni értékelését: "Mimi Thorisson megrendítően szépen és szeretetteljesen mesél Olaszországról. Olyan ételek receptjeit írja le, amelyektől mindig nosztalgikus hangulatba kerülök. E könyvet lapozgatva az olaszok életszeretete és ételek iránti rajongása mindenkit magával ragad." (kiemelések mindenütt tőlem)
Az ajánlóból folytatva: "»A főzés már magában is varázslat, az olasz ételek elkészítése pedig egyenesen alkímia« - vallja a szerző. Piemonttól Umbriáig, Lombardiától Abruzzóig bejárja az olasz régiókat, és 100 olyan egyszerűen elkészíthető receptet mutat be, amelyek mindegyike hagyományos, időtlen és sikkes, azaz tökéletesen olasz. A fotókon is látható ételek mesések - szó szerint is, hiszen Olaszországban minden ételnek története van, amelyeknek mi is részesei lehetünk a leírásoknak és a lenyűgözően szép képeknek köszönhetően."

Thorisson saját honlapjáról: "Kicsi lány korom óta szenvedélyesen érdekel az étel. Gyermekkorom nagy részét éttermek közt rohanva töltöttem Hong Kongban, ahol felnőttem, valamint Párizs és Dél-Franciaország bisztrói közt, ahol a szabadságokat töltöttük francia nagymamámnál."
A divatos életmódmagazin WSJ Magazine (a Wall Street Journal kiadójának lapja) ezzel a címmel közöl nagy cikket e könyvről: "Az abszolút fantázia szerinti olasz élet Mimi Thorrison valósága: A gasztro-író és családja felfedezik Itália gasztronómia kincseit az új könyvéhez." S a szövegből: "Mimi, a korábbi modell, úgy tanulta a szakmát, hogy evett, főzött, írt róla, és barátkozott séfekkel (remek könyvei tanúsága szerint ez Váncsa István módszere is).
A Goodreads ajánlójából: "Ebben a pazar fotókkal teli szakácskönyvben Mimi felfedezi Itália partjait és vidékeit, és egyszerű, hiteles receptekkel szolgál, amelyet a vidék odaadó termelői és gazdag étek-hagyományai ihlettek. Az olasz konyha titkai tárulnak elénk benne, s helyi sajátosságok, történelem és kultúra, férjének remek, sokatmondó fényképeivel. Elrepít egy olasz család ebédlőasztalához, ahonnan talán többé nem is akarnánk távozni."
Thorrison így indít: "Amit a kezedben tartasz, valójában két könyv. Egyrészt az én saját történetem, vagyis inkább a családomé: a mi Olaszországunk, ahogyan megtapasztaltuk (amint elmondja, Franciaországból költöztek át, "Nyolc éven át francia konyhákban forgolódtam", előbb Párizsban, majd délen, Médocban), és az általunk főzött és szeretett olasz ételek. Ezeket a családi klasszikusokat az évek során tett utazásaink, valamint azok a receptek és hagyományok ihlették, amelyekbe az első Olaszországban töltött év során szerettem bele. Ugyanakkor tartalmaz egy másik könyvet is, amelyet a helyi remek embereknek köszönhetek. Az olaszok ugyanis hajlandóak megosztani legjobb munkáikat, családi titkaikat, így aztán ebben a könyvben közkinccsé tehetem azokat. A hagyományoktól átitatott regionális kincsektől kezdve az olasz ételek ízléssel, szenvedéllyel és modern szemlélettel tett újragondolásáig, ezek a 'legjobb' receptek, amelyeket olasz kulináris álmodozásaimból gyűjtöttem össze. Mindegy, hogy azért eszünk, hogy éljünk, vagy azért élünk, hogy együnk - itt nincs lényegi különbség. Az étel valóban az élet, az öröm és a szenvedély szövete." (Vagyis, az olaszok itt megidézett bölcsességét idézve: Ha már eszünk, legyen igazán élvezetes! - OP)
S Epilógusából: "Az olasz ételek hihetetlen egyensúlyban vannak. Az olasz étkezés úgy szól, mint a legfinomabb zenei vagy szépirodalmi mű. Akkor is, ha nem főzöd tökéletesre, vagy ha a recept nem tökéletes (bár igyekszem olyat írni). Az asztal körül ülők szeretik egymást, az étkezés megosztása pedig még inkább megerősíti ezt az érzést."

SAJTÓSZEMLE

pecsma.hu, 2021.09.06.
Újabb ipari együttműködésekkel erősíti a gyakorlati oktatást a pécsi műszaki kar

Kossuth Rádió - Krónika, 2021.09.06.
Jövő év végén megkezdődhet a koronavírus elleni vakcinagyártás Magyarországon, jelentette be Palkovics László

tv2 - Tények Reggel, 2021.09.06.
Már a jövő év végén elkezdődik a vakcinagyártás Debrecenben, letették ugyanis a Nemzeti Oltóanyaggyár alapkövét

m1, 2021.09.06.
Debrecenben letették a Nemzeti Oltóanyaggyár alapkövét

Vas Népe, 2021.09.07. (4. oldal)
Tervek, kevés konkrétum
Kutatás-fejlesztési és oktatási központ építésére szövetkeztek

vaol.hu, 2021.09.07.
Tervek, kevés konkrétum

njszt.hu, 2021.09.07.
Ismertető Tilesch György és Omar Hatamleh könyvéről
"...A Magyar Innovációs Szövetség Hírlevele is szemlézte - Dr. Osman Péter tollából - Tilesch György és Omar Hatamleh: Mesterség és intelligencia - Vegyük kezünkbe a sorsunkat az MI korában című könyvét..."

kamaraonline.hu, 2021.09.07.
Folytatódnak a népszerű egyetemi innovációs képzések

nemzetisport.hu, 2021.09.07.
Teqball: reális esély lehet a 2028-as olimpiára
"...A Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal Ipari Innovációs Díját a Teqball Kft. nyerte el..."

muszaki-magazin.hu, 2021.09.07.
Gábor Dénes Díj 2021 - Műszaki Magazin

innoteka.hu, 2021.09.08.
Az Akadémia partnerséget kínál

innoteka.hu, 2021.09.08.
Egyre több a női feltalálóhoz köthető szabadalom

Kossuth Rádió - Jó reggelt, Magyarország!, 2021.09.08.
Összeállítás: A jövő év végén indul a vakcinagyártás a nemzeti oltóanyaggyárban

profitline.hu, 2021.09.08.
Túl nagy luxus lenne kivonni magunkat a felelősség alól
"...A célok eléréséhez igen komoly befektetésekre lesz szükség, így a csomag jelentősen növelné az innovációs alap számára elérhető forrásokat többek között. Magyarország mintegy 41 milliárd eurót kapna a klímasemlegesség eléréséhez az EU-tól..."

portfolio.hu, 2021.09.08.
Beatriz Yordi: a klímasemlegesség elérését úgy kell megvalósítani, hogy senkit sem hagyunk hátra

Világgazdaság, 2021.09.09. (1,5. oldal)
Második esélyt is kapnak a vállalkozások
"...duplázással 200 milliárd forintosra emelt beruházási pályázat a Ginop Pluszban..."

Figyelő, 2021.09.09. (16. oldal)
Debrecen: oltóanyaggyár és laboratórium

Hvg, 2021.09.09. (52. oldal)
Alapkő már van
Hazai vakcinagyártás

vg.hu, 2021.09.09.
Az ötleteket a piaci hasznosulásig teljes intézményi háttér segíti

mti.hu, 2021.09.09.
SZTNH-elnök: az oltalom használata jelentősen hozzájárul a cégek gazdasági növekedéséhez

hir.ma, 2021.09.09.
SZTNH-elnök: az oltalom használata jelentősen hozzájárul a cégek gazdasági növekedéséhez

profitline.hu, 2021.09.09.
Az oltalom használata jelentős bevételnövekedést eredményez a cégeknek

Duna TV - Híradó M1, 2021.09.09.
Átfogó, a szellemi értékek hasznosulását szolgáló intézményrendszer kiépítése zajlik hazánkban, mondta Gulyás Tibor

m1, 2021.09.09.
Átfogó, a szellemi értékek hasznosulását szolgáló intézményrendszer kiépítése zajlik hazánkban, mondta Gulyás Tibor

Kossuth Rádió, 2021.09.09.
Átfogó, a szellemi értékek hasznosulását szolgáló intézményrendszer kiépítése zajlik hazánkban, közölte Gulyás Tibor

hírTV, 2021.09.09.
Csak erős szellemi tulajdonvédelemmel lehet erős az ország, mondta Pomázi Gyula

vg.hu, 2021,09.09.
Újra esélyt kapnak a magyar kkv-k

figyelo.hu, 2021.09.09.
Újra esélyt kap a kkv-szektor

vg.hu, 2021.09.09.
Találd fel magad újra, Európa!
"...minden gyártási, sőt sokszor kutatás-fejlesztési tevékenységet is a költségcsökkentés jegyében a legalacsonyabb munkaerőköltség hazájába, a régión messze túlra száműzünk..."

Magyar Nemzet, 2021.09.10. (15. oldal)
Le kell védetni a hazai ötleteket
"...Az oltalmak megszerzése és fenntartása most három éven keresztül ingyenes lehet (...) Az elnök arra is felhívta a figyelmet, hogy a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal pályázatain százszázalékos támogatás szerezhető az iparjogoltalom bejelentésére..."

Magyar Hírlap, 2021.09.10. (8. oldal)
Pomázi Gyula: Az ötletből lesz az üzleti érték

magyarhirlap.hu, 2021.09.10.
Pomázi Gyula: Az ötletből lesz az üzleti érték

Világgazdaság, 2021.09.10.
Akár százszázalékos támogatás szerezhető az iparjogoltalom bejelentésére, és évekig a fenntartás is ingyenes

Magyar Nemzet, 2021.09.10. (13. oldal)
Koronavírus elleni gyógyszert gyártó üzem épül Pécsváradon

computerworld.hu, 2021. 09. 10.
SZTNH-elnök: az oltalom használata jelentősen hozzájárul a cégek gazdasági növekedéséhez

fataj.hu, 2021. 09. 10.
Újra esélyt kapnak a hazai kkv-k

figyelo.hu, 2021. 09. 10.
5letből érték, avagy: mit ér a vállalkozás szellemitulajdon-védelem nélkül?

hirek.prim.hu, 2021. 09. 12.
Tovább bővíti fejlesztési bázisát a Széchenyi István Egyetem a ZalaZONE-on

hirlevel.egov.hu, 2021. 09. 12.
A teljes projektciklust lefedik az ITM programjai, segítve a magyar tudásvagyon bővülését - eGov Hírlevél

Zalai Hírlap, 2021. 09. 13. (4. oldal)
Ifjú kutatók a ZalaZone-on

Bővíti fejlesztési bázisát a Széchenyi István Egyetem

portfolio.hu, 2021. 09. 13.
Pumpálják a pénzt a kockázatitőke-szektorba, szeptember végén bemutatják az eredményeket

zaol.hu, 2021. 09. 13.
Tanévnyitót tartottak a Pannon Egyetem Zalaegerszegi Egyetemi Központjában

agronaplo.hu, 2021. 09. 13.
MATE tanévnyitó: számos kihívás az agrárium előtt

startuponline.hu, 2021. 09. 13.
Tanévkezdés: folytatódnak a népszerű egyetemi innovációs képzések

autopro.hu, 2021. 09. 13.
Tovább bővíti ZalaZone fejlesztési bázisát a Széchenyi István Egyetem

zaol.hu, 2021. 09. 13.
Bővíti fejlesztési bázisát a Széchenyi István Egyetem Zalaegerszegen

dehir.hu, 2021. 09. 13.
Ismét Debrecen belvárosába költözteti a tudományt az Agóra

civishir.hu, 2021. 09. 13.
Tudományvásárt rendeznek a debreceni belvárosban

delmagyar.hu, 2021. 09. 13.
Idén is átadják a Gábor Dénes-díjat |

webradio.hu, 2021. 09. 13.
Ingyenes tudománynépszerűsítő programokon mutatkoznak be a hazai bioszféra-rezervátumok az Agroverzumban

vasarnap.hu, 2021. 09. 13.
Tudománynépszerűsítő programokat tartanak az Agroverzumban

agrotrend.hu, 2021. 09. 13.
Ingyenes tudománynépszerűsítő programokon mutatkoznak be a hazai bioszféra-rezervátumok az Agroverzumban

kisalfold.hu, vaol.hu, bama.hu, sonline.hu, zaol.hu, boon.hu, duol.hu, baon.hu, feol.hu,
szoljon.hu, nool.hu, veol.hu, beol.hu, kemma.hu, heol.hu, teol.hu, haon.hu, 2021. 09. 13.
Ingyenes programsorozat hívja fel a figyelmet természeti értékeinkre

InfoRádió, Mérleg 15:15, 2021. 09. 13.
Az üzleti szemléletet erősítő ötletversenyt hirdetett középiskolásoknak az ITM a Neumann János Nonprofit Közhasznú Kft.-vel és a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatallal együttműködésben

Zalai Hírlap, 2021. 09. 14. (1,2. oldal)
Egyetemi tanévnyitót tartottak

hellovidek.hu, 2021. 09. 14.
Fordulópont jöhet a magyar gazdaságban: ennek sok vállalkozó fog örülni

kisalfold.hu, vaol.hu, bama.hu, sonline.hu, zaol.hu, boon.hu, duol.hu, baon.hu, feol.hu,
szoljon.hu, nool.hu, veol.hu, beol.hu, kemma.hu, heol.hu, teol.hu, haon.hu, 2021. 09. 14.
ITM: egymilliárd forintos támogatás ösztönzi a nemzetvédelmi kutatómunkát

hirado.hu, 2021. 09. 14.
Egymilliárd forintos támogatás ösztönzi a nemzetvédelmi kutatómunkát

novekedes.hu, 2021. 09. 14.
ITM: Egymilliárd forintos támogatás a fiatal magyar kutatók számára

profitline.hu, 2021. 09. 14.
Nagy összegű támogatás ösztönzi a nemzetvédelmi kutatómunkát

szoljon.hu, 2021. 09. 14.
ITM: egymilliárd forintos támogatás ösztönzi a nemzetvédelmi kutatómunkát

vg.hu, 2021. 09. 14.
Havi négyszázezer forintot kaphatnak a tehetséges kutatók

behir.hu, 2021. 09. 14.
Egymilliárd forintos támogatás ösztönzi a nemzetvédelmi kutatómunkát

figyelo.hu, 2021. 09. 14.
Dől a tőke a magyar kockázatitőke-szektorba

insiderblog.hu, 2021. 09. 14.
Ömlik a pénz a kockázatitőke-szektorba

pecsma.hu, 2021. 09. 14.
A tudomány ünnepe: megnyílnak az egyetem kapui a Kutatók Éjszakáján

travelo.hu, 2021. 09. 14.
Robotikabemutató, fagyos kísérletek és egyéb élmények várják Debrecenben

Magyar Hírlap, 2021. 09. 15. (8. oldal)
Egymilliárd forint forrás nemzetvédelmi kutatásokra
Ösztöndíjprogram

Magyar Nemzet, 2021. 09. 15. (14. oldal)
Egymilliárdos támogatás kutatásokra

Dunántúli Napló, 2021. 09. 15. (5. oldal)
Középpontban a kutatók

profitline.hu, 2021. 09. 15.
Ömlik a pénz a kockázatitőke-szektorba

szakszervezetek.hu, 2021. 09. 15.
Havi négyszázezer forintot kaphatnak a tehetséges kutatók

unilife.hu, 2021. 09. 15.
Ösztöndíjjal motiválják a nemzetvédelmi kutatómunkát

magyarmezogazdasag.hu, 2021. 09. 15.
Oktatásban, kutatásban dolgozik együtt az egyetem és Szentes

168.hu, 2021. 09. 15.
Varga Mihály: a nemzetközi befektetők bíznak Magyarországban

Jazzy Rádió, Millásreggeli, 2021. 09. 15.
A Szellemi Tulajdon Üzleti Hasznosításért Nemzetközi Egyesület online pán-európai konferenciát szervez szellemi tulajdon témakörben

KlubRádió, Megbeszéljük, 2021. 09. 15.
Koronavírus elleni gyógyszereket gyártó üzem épült Pécsváradon
Népszava

Figyelő, 2021. 09. 16. (20,21. oldal)
5letből érték - avagy mit ér a vállalkozás szellemitulajdonvédelem nélkül?

Mandiner, 2021. 09. 16. (53. oldal)
A kutatásnak nincs neme

Elektro Installateur, 2021. 09. 16. (15. oldal)
Gábor Dénes-díj 2021

civishir.hu, 2021. 09. 16.
Fagyos kísérletek Debrecenben

dehir.hu, 2021. 09. 16.
Ismét kiköltözött a tudomány Debrecen belvárosába

888.hu, 2021. 09. 16.
5letből érték

Elektronet, 2021. 09. 17. (2. oldal)
Innoelectro

Elektronet, 2021. 09. 17. (5. oldal)
InnoElectro kiállítás és konferencia

Zalaegerszegi 7 Nap, 2021. 09. 16. (23. oldal)
Greentech2021

Magyar Hírlap, 2021. 09. 17. (10. oldal)
Fejlesztés kormányzati támogatással
Szerkesztő: Dr. Antos László, Munkatárs: Pazsák Zsófia,
Design: Visualia Stúdió, Felelős kiadó: Dr. Szabó Gábor.
A Hírlevél minden páros hét keddi napján jelenik meg, és aznap internetes portálunkon is olvasható.
Hírlevélszerkesztőség: 1116 Budapest, Fehérvári út 108-112.
tel.: (06 1) 430 3330, e-levél: innovacio@innovacio.hu
A Hírlevélre a www.innovacio.hu c. portálon lehet regisztrálni.