XXXI. évf. | 2021. július 13. |14. szám

Hírek

Magyar Innovációs Szövetség
Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala

Várható esemény

Pályázati felhívások
Szakirodalomfigyelő
SajtószemleHÍREK | MAGYAR INNOVÁCIÓS SZÖVETSÉG

Felhívjuk kedves Olvasóink figyelmét, hogy a Magyar Innovációs Szövetség Hírlevele a nyári időszakban ritkábban jelenik meg.
A következő megjelenés időpontja 2021. augusztus 10.

Átadták a 2020. évi Innovációs Nagydíjat

Az Innovációs és Technológiai Minisztérium Erdész Termében, július 7-én, mintegy 40 fő részvételével tartott sajtónyilvános ünnepségen került átadásra a 2020. évi Innovációs Nagydíj, valamint az ITM, az NKFIH és a MISZ innovációs díja. (A díjakat az eredeti tervek szerint idén is az Országházban adtuk volna át, ezt azonban a koronavírus-járvány megakadályozta.)

Az ünnepséget Szabó Gábor, a Magyar Innovációs Szövetség elnöke nyitotta meg, aki kiemelte, hogy a MISZ Innovációs Nagydíj pályázata az innovációs kultúra terjesztésének egyik legjobb eszköze.
Závodszky Péter, a pályázatot kiíró Magyar Innovációs Alapítvány elnöke, köszöntőjében hangsúlyozta, hogy az innováció hozzájárul az ország versenyképességéhez, és megjegyezte, hogy Magyarország 5 helyet lépett előre a versenyképességi listán.
Schanda Tamás, miniszter-helyettes az ünnepségen beszédében hangsúlyozta: a kihívásokra a megfelelő válasz a folyamatos innovációban, a patrióta gazdaság politikában rejlik.

A 29. Magyar Innovációs Nagydíjat Orbán Gábor, a Richter Gedeon Nyrt vezérigazgatója
vette át Schanda Tamástól és Gulyás Tibor h. államtitkártól, a bírálóbizottság társelnökétől, a Terrosa®, egy új bioszimiláris magyar gyógyszer létrehozásáért.
Az ITM 2020. évi Ipari Innovációs Díját Bódis József, államtitkár és Gulyás Tibor h. államtitkár, a bírálóbizottság társelnöke adta át Pap-Kovács Viktornak, az Additive Manufacturing Technologies Hungary Kft. cégvezetőjének, automatikus felületkezelő berendezés fejlesztéséért és gyártásáért, 3D nyomtatott alkatrészekhez.
A NKFIH Ipari Innovációs Díját a TEQBALL Kft. kapta a TEQ LITE, a tömeggyártható, összecsukható Teqball asztal létrehozásáért. A díjat Birkner Zoltán, NKFIH-elnök és Gulyás Tibor adta át Huszár Viktor Dénes, ügyvezetőnek.
A Magyar Innovációs Szövetség 2020. évi Startup Innovációs Díját a Femmetex Hungary Kft. kapta a this is Redy intim női alsóneműért. A díjat Pakucs János, tiszteletbeli elnök és Gulyás Tibor adta át Molnár Dóra, Tasnádi Ádám cégvezetőknek.
Befjezésül a 2019. évi innovációs nagydíjas 3DHistech Kft ügyvezetője, Molnár Béla köszöntötte a díjazottakat.

Magyar Multi Program

Az ITM felkérésére a Magyar Innovációs Szövetség véleményezte a „Magyar Multi Program - A kiemelkedő teljesítményű, valamint jelentős növekedési potenciállal rendelkező mikro-, kis- és középvállalkozások támogatása” című pályázat tervezetet.

A részletes észrevételeinket és javaslatainkat, melyek ide kattintva megtekinthetők, 2021. július 9-én küldtük el.

Design Management Díj 2021

A Magyar Formatervezési Tanács által kiírt Design Management Díj felhívásra olyan szervezetek pályázhattak, melyek a designmenedzsment eszközrendszerét alkalmazva folyamatos innovációra és kiemelkedő minőségre törekednek, szem előtt tartva a társadalmi felelősség-vállalás és a fenntarthatóság szempontjait.

A bírálóbizottság ülését - dr. Simon Attila (Herendi Porcelánmanufaktúra vezérigazgatója) elnökletével - július 1-én, online módon tartották. Az értékelésben részt vett dr. Antos László, a MISZ ügyvezető igazgatója is.

A fődíjra kiválasztott szervezet az őszi Desig Hét Budapest keretében veheti át az egymillió forintos pénzjutalommal is járó elismerést.

Az MVM csatlakozott a Hungarian Startup University Programhoz (HSUP).

A HSUP hosszú távú célja, hogy a középiskolákban és az egyetemeken is meghonosítsák a vállalkozásra ösztönző szemléletformálást. A program legfőbb feladata, hogy Magyarországon egyre több fiatal tudjon életképes céget alapítani, működtetni, ezzel is hozzájárulva a fenntartható gazdasági növekedéshez és a munkahelyteremtéshez.

Ehhez a programhoz csatlakozott tagvállalatunk, a magyar energetikai szektor zászlóshajója, az MVM Zrt. is. A cégcsoport az inkubátorán, az MVM Smart Future Labon keresztül üzleti és szakterületi mentorokkal, online meetupokkal, hackathonokkal és ideathonokkal, valamint inkubációs programban való részvétellel segíti a HSUP hallgatóit, akik élhetnek az MVM EDISON startup-versenyének lehetőségeivel is, a dedikáltan a HSUP hallgatói csapatnak fenntartott helynek köszönhetően. Ezen felül az MVM Zrt. szakdolgozathoz konzulenst, konzultációs lehetőséget, valamint szakmai gyakorlatot és gyakornoki programban való részvételi lehetőséget is biztosít.

További információ a programról: hsup.nkfih.gov.hu oldalon található.

ELTE Innovációs Nap 2021

Tagintézményünk, az Eötvös Loránd Tudományegyetem 2021. június 30-án online tartotta Innovációs Napját, amelynek célja az egyetemen keletkezett tudás ipari és társadalmi hasznosításának ösztönzése volt.

A korábbi évektől eltérően nem egy vagy két kutató, hanem egy egész csapat kapta 2021-ben az ELTE Innovatív Kutatója elismerést. A díjazottak az ELTE TTK Biológiai Fizika Tanszékhez kötődő kutatók, akik az élőlények csoportos döntéshozatali mechanizmusait vizsgálták, majd ez alapján önszerveződő, egymással kommunikáló drónokat építettek.
Az ELTE Innovációs Központ Innovatív Hallgatói Ötletpályázatán az ELTE-re jellemző sokszínűség jegyében a GTI, az IK, a PPK és a TTK kiemelkedő hallgatóit is díjazták, idén 19 pályázó közül 7 kapott elismerést.

A díjátadókat követően a szűk egy éve működő Társadalmi Innovációs Nemzeti Laboratórium (TINLAB) került a középpontba. A 2020 őszén alakult tudáscentrum az ELTE kezdeményezésére és koordinálásával kezdte meg munkáját, konzorciumi partnerségben a Miskolci Egyetemmel, a Pannon Egyetemmel, valamint egy civil kutató-tudásközvetítő szervezettel, a Hárfa Alapítvánnyal.

A teljes esemény visszanézhető a Vimeo-n (a 15. perctől).

HÍREK | SZELLEMI TULAJDON NEMZETI HIVATALA

Együttműködés az SZTNH és Neumann János Egyetem között

A hallgatók tudatos szellemi tulajdon kezelését erősítő és szemléletformáló együttműködésbe kezd a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala (SZTNH), valamint a kecskeméti Neumann János Egyetem (NJE). A megállapodás célja, hogy a hallgatók is felelősen gondolkodjanak a szellemi tulajdonról, felismerjék, hogy a saját karrierlehetőségeiket és a nemzetgazdaságot is erősítik, ha megfelelő oltalmakat szereznek alkotásaikra, újításaikra.

További információk a következő linken.

Öt éves a Visegrádi Szabadalmi Intézet

Magyar kezdeményezésre, öt évvel ezelőtt kezdte meg munkáját a Visegrádi Együttműködésnek a Visegrádi Alapot követően másodikként intézményesült nemzetközi szervezete, a Visegrádi Szabadalmi Intézetet (VSZI). Ebből az alkalomból 2021. július 7-én szakmai online konferencia zajlott, amelyen beszédet mondott Palkovics László innovációért és technológiáért felelős miniszter, Karel Havlíček, a cseh ipari, kereskedelmi és közlekedési miniszter, valamint több visegrádi ország által delegált magasrangú kormányzati képviselő is.

További információk a konferenciáról a következő linken.

Várható esemény


Modern Mintaüzem Program

Útjára indult a Modern Mintaüzemek Program, amelynek célja, hogy a vállalkozások működés közben tekinthessék meg a legmodernebb technológiákat. A Modern Mintaüzem Programban a vállalkozások céglátogatásokon vehetnek részt, a program egyedi vállalati konzultációt, tanácsadást, workshopokat biztosít annak érdekében, hogy az érdeklődők megismerhessék a legújabb eljárásokat.

Várják a látogatók, valamint az újonnan csatlakozó mintaüzemek jelentkezését.
Regisztrálni a modem4.hu oldalon lehet.

Pályázati felhívások


Technológiaváltó támogatási program (GINOP Plusz 1.2.1-21)

A 100 milliárd forint összértékű GINOP Plusz-1.2.1-21 felhívás célja a termelő és szolgáltató ágazatokban működő mikro-, kis- és középvállalkozások termelékenységének növelése, technológiai és szervezeti megújulásának támogatása. A vállalkozásonként 10 és 629,3 millió forint közötti támogatás formája feltételesen vissza nem térítendő támogatás. A kérelmek beadására 2021. július 12. és július 19. között van lehetőség.

Ezt követően további két, 50-50 milliárd forint értékű kör várható 2021 őszén és 2022 elején. A vállalkozói visszajelzések alapján a pályázati űrlap kitöltése már a pályázat benyújtásának kezdete előtt 10 nappal megkezdhető, amellyel a benyújtás gyorsabbá válhat.
A pályázat keretében támogatható tevékenység a technológiafejlesztés, a termelési és szolgáltatási, valamint infokommunikációs technológia fejlesztés, a technológiai kapacitások bővítése, az üzleti felhőszolgáltatások igénybevétele, továbbá az infrastrukturális és ingatlan-beruházás, a tanácsadási szolgáltatások és a képzési szolgáltatások igénybevétele, az eszközbeszerzéshez kapcsolódó gyártási licenc, a gyártási know-how beszerzése, valamint a megújuló energiaforrást hasznosító technológiák alkalmazása. A támogatási intenzitás az 1. szakaszban várhatóan 45-70 százalék között alakul. További részletek: www.vali.hu vagy palyazat.gov.hu

A Magyar-Orosz alkalmazott kutatás-fejlesztési együttműködési programban való magyar részvétel támogatása

A felhívás célja:
  • a magyar-orosz kutatás-fejlesztési együttműködések ösztönzése,
  • a magyar vállalatok piacképességének növelése,
  • a magyar szerepvállalás erősítése nemzetközi szinten,
  • a kutatói és ipari szféra KFI együttműködésének ösztönzése innovatív piac-közeli projektek támogatásával,
  • nemzetközi K+F projektekben való részvétel hazai hasznosulásának elősegítése.
A pályázat benyújtása:
A támogatási kérelmet a www.palyazat.gov.hu oldalon keresztül elérhető Pályázati e-ügyintézés felületen történő bejelentkezést követően, on-line pályázati kitöltő programmal kell elkészíteni. A kitöltő programban véglegesített támogatási kérelemhez az Útmutatóban leírt módon csatolni kell a kérelem elektronikus benyújtását hitelesítő, cégszerűen aláírt nyilatkozatot is.

A támogatási kérelmek (elektronikus) benyújtása a kitöltő program élesítésétől 2021. július 16. 12:00-ig lehetséges.

További információk a következő linken.

SZAKIRODALOMFIGYELŐ


Hannah Fry: Emberek és gépek - Hogyan tartsuk a kezünkben az irányítást a mesterséges intelligencia korában? - HVG Könyvek, 2021
Dr. Osman Péter ismertetése

Az eredeti alcím izgalmasabb: Miként legyünk emberek a gépek korában - hamleti kérdés, létfontosságú, óriási feladat, amelyhez még hozzá sem láttunk.

Jól kapcsolódik ehhez a Goodreads ajánlója: „Ha a mesterséges intelligencia (MI) a téma, földi paradicsomról hallhatunk, vagy épp a küszöbön álló kiirtásunkról. Ideje szembenézni az algoritmusok valódi erejével és korlátaival, amelyek már ma automatizálnak fontos döntéseket. Ez a könyv nélkülözhetetlen, hogy felkészüljünk egy kódok által működtetett világ erkölcsi dilemmáira.” (kiemelések mindenütt tőlem)

Fry a matematika alkalmazását kutatja az emberi kapcsolatokra. A szerelem matematikája c. könyvét a HVG Könyvek 2015-ben jelentette meg. E mostani könyve olyan mai szolgáinkról szól, amelyek tömegével vesznek körül mindenkit az élet mind több területén: az algoritmusokról és hozzájuk fűződő bonyolult viszonyunkról. Tudatosan mondunk szolgát, hiszen mind több hang jósolja, hogy ezek, ha megerősödnek, önállósodhatnak és akár ellenünk is fordulhatnak.

„Ebben a könyvben rengeteg algoritmusról lesz szó, amelyekre életünk során egyre nagyobb mértékben támaszkodunk - sokszor anélkül, hogy tudomásunk lenne róla. Alaposan megvizsgáljuk, mi áll hatalmukban, milyen rejtett erőket képviselnek, és szembesülünk az általuk felvetett, mindeddig megválaszolatlan kérdésekkel. Találkozunk olyan algoritmusokkal, amelyek segítségével a rendőrség eldönti, kit tartóztasson le, és amelyek azon a kérdésen alapulnak, hogy mi a fontosabb: az áldozatok védelme, vagy az ártatlanság vélelme. Megismerjük a bírák által használt algoritmusokat, amelyek az elítélt bűnözők büntetésének időtartamáról határoznak, és azzal a kérdéssel szembesítenek, vajon milyen lenne az ideális igazságszolgáltatás. Látjuk majd, milyen algoritmusok segítik az orvosok munkáját az ember által felállított diagnózisok felülbírálásakor, és azt is, hogyan követelik meg a vezető nélküli autókat irányító algoritmusok a határozott erkölcsi értékrendet. Olyan algoritmusokat is vizsgálunk, amelyek számításba veszik az érzelmeinket, és olyanokat is, amelyek akár demokráciáink megdöntéséhez is elegendő erővel rendelkeznek. Ezek a láthatatlan programdarabkák mozgatnak mindent, a közösségi média hírfolyamaitól kezdve a keresőmotorokon és GPS-navigációkon át a zenei oldalak személyre szabott ajánlóiig. Használják az áruházak, a filmstúdiók, (ahogy Fry példái is mutatják, szintúgy a kereskedelem - OP). Megtanulták, mit szeretünk, és mit nem szeretünk, megmondják, mit olvassunk, mit nézzünk, kivel randizzunk.” (idézetek innentől a könyvből)

„Azt a kérdést is megvizsgáljuk, hogy végeredményben jól járt-e a társadalom az algoritmusokkal? Megbízhatunk-e a gép döntésében a saját döntésünkkel szemben? Mikor érdemes ellenállni a csábításnak, és magunknál tartani az irányítást? Bepillantást nyerünk az algoritmusokba, és igyekszünk felismerni korlátaikat - miközben saját magunkba is beleláthatunk, és saját korlátainkkal is szembesülhetünk. Elválasztjuk a jótékonyt a kártékonytól, és eldöntjük, milyen világban akarunk élni.” - de olvasás közben gondoljuk át, valójában mi jótékony és mi kártékony! Minek ítéljük, hogy okos gépeink már egyre több, magas szintű agyműködést igénylő tevékenységről leszoktatnak, mert elvégzik azokat helyettünk, a kézírástól a helyesíráson és a fejszámoláson át az emlékezésig? S vajon hamisak vagy sem a próféták, akik azt hirdetik, hogy tényanyagot tanulni már nem is kell, hiszen „pár kattintásra” minden ott a neten - ami önmagában sem igaz, hiszen a keresőmotor általában találatok óriási katyvazát hozza fel, gyakran erősen manipulált sorrendben, és kellő tudás nélkül el sem dönthető, mi igaz mindezekben és mi nem (és mi van, ha nincs hálózat?).

S a kardinális tétel, az „eldöntjük” folytatásaként: „Mert a jövő nem magától alakul. Mi magunk hozzuk létre.” Tényleg így lenne? A valóságban igazából mennyi beleszólásunk van abba, hogy milyen világban élünk? S itt ne a politikára gondoljunk, hanem a gazdaságban működő erőkre és azok hatóerejére, amely ezer eszközzel formálja a gondolkodásunkat, szokásainkat, életvitelünket, s mindezekkel az értékrendünket és a döntéseinket. Ebben az összetett világban élünk együtt a gépeinkkel.

Már csak egy kényszerűen rövid megjegyzés: Fry is beszél arról, hogy az önállóan működő MI-t sokan elutasítanák, mondván, hogy ’egy gép’ nem helyettesítheti az embert. Ez általános akadályává lehet az MI minden alkalmazásának, amelyet az ember nem néz le eléggé. Valójában egy új rasszizmus felemelkedését látjuk, amelyet scifi írók már megjósoltak.

Yu Sing Ong: A modern távol-keleti vállalatvezetés művészete - A kínai, japán és koreai vezetési stílus alkalmazása a munkahelyen - Pallas Athéné Könyvkiadó, 2020
Dr. Osman Péter ismertetése

„Vajon mi jellemzi napjainkban a kínai, a koreai vagy a japán vállalatok menedzsmentstílusát? Hogyan sikerült integrálniuk működésükbe a nyugati szemléletet, és hogyan jelenik meg a 21. századi üzleti folyamatokban az ősi keleti kultúra? A keleti vállalatok menedzsmentstílusának evolúciója tanulságos utat járt be, amelynek ismerete nagy előnyökkel szolgál mind a velük való kapcsolatok kialakításához, mind a hazai vállalatok versenyképességének növeléséhez. Összemosva a keleti és a nyugati jellemvonások közötti határvonalakat, ezen országok vállalatai jól szemléltetik a különböző menedzsmentstílusok fúziójának előnyeit és az abból származó növekedési lehetőségeket.

A PABooks »keleti észjárások« sorozatába illeszkedő, legújabb menedzsmentkötet hasznos segítséget nyújt a nyugati vezetők számára a keleti partnerek megértéséhez, valamint a velük való kommunikáció és együttműködés feltérképezéséhez egyaránt.” A Kiadó ajánlójából (kiemelések mindenütt tőlem). A kínai észjárás c. kötetről a hírlevél 2018/17. számában, A koreai észjárás-ról a 2019/16. számban írtunk.

A szerzőről a kötet elmondja, hogy egyetemi docens, több mint 29 éves felsővezetői tapasztalattal rendelkezik a banki szektorban, kutatásban, tanácsadásban és felsőoktatásban.

„E könyvnek az a célja, hogy összefoglalja a modern kínai, japán és koreai vállalatvezetési stílus jellemzőit. Különféle kínai, japán és koreai esettanulmányok bemutatásával próbálunk betekintést nyújtani a vállalatvezetők döntéshozatali folyamataiba.” (idézetek innentől a könyvből)

Közös kulturális gyökerek: „Ezen országok kultúrájára a konfucianizmus, a taoizmus és a buddhizmus gyakorol hatást, így van némi hasonlóság a vezetési stílusokban.” Ong ugyanakkor kiemeli, hogy „A modern kínai vezetési stílus a konfucianizmus, a taoizmus, a buddhizmus és a nyugati filozófiák szintézise. Ez pedig a technológiai fejlődés és az ázsiai gazdaságok globalizációjának az eredménye, mivel az üzletemberek és az egyetemi oktatók jobban ki vannak téve más kultúráknak, és átveszik azokat a vezetési gyakorlatokat, amelyek a legjobb eredményeket és megoldásokat kínálják számukra.” Ez a többi itt tárgyalt országra is áll. Az említett esettanulmányokra utalva is megerősíti, hogy „a bemutatott ázsiai főnökök a nyugati és a távol-keleti stílusokat elegyítették vállalatvezetési stratégiájukban”.

Hangsúlyozza az amúgy magától értetődőt is: a nyugati menedzsereknek meg kell ismerniük az üzleti tevékenység folytatásának ázsiai módját, ezzel is áthidalni a kulturális szakadékot, s munkájukban ötvözni a két kultúra gyakorlatának legjobb elemeit.

Egy megjegyzés ehhez: a modern nyugati vezetéstudománynak, s szintúgy a marketingnek egyik alapműve egy 2500 éve élt kínai stratéga könyve: Szun-ce A háború művészete c. műve. Döbbenetes felismerni, mennyire érvényesek az elvei, tételei, mesterfogásai a mai napig is. A vállalatvezetés művészete Szun-ce alapján c. rész e könyv majd’ harmadát teszik ki. 14 fejezet, Szun-ce klasszikusának témabeosztását követve.

A könyvet olvasva, a klasszikus értékek mai alkalmazásánál ugyanakkor mindig gondolnunk kell a mai üzleti környezet sajátosságaira és követelményeire. Kis példa erre: „Konfuciusz ideológiájának nagy része alkalmazható lenne a modernkori vezetési gyakorlatokban.” írja, s igazolja is. Konfuciusz szerint: „A siker az előzetes felkészülésen múlik, és felkészülés nélkül biztos a kurdarc.” - ez tökéletesen igaz ma is. „Ha egy évben gondolkozol, ültess egy magot, ha 10 évben, ültess fákat, és ha 100 évben, tanítsd az embereket.” - így igaz! De: „A menedzsereknek az igazságosságot és az etikai alapelveket magasabbra kell értékelniük, mint a profitot.” - ehhez hozzá kell venni napjaink valóságát: a részvényesek, befektetők, hitelezők állandó eredmény-elvárásainak való kényszerű megfelelés mindent felülíró nyomását is.

A konfucianizmus, a taoizmus és a buddhizmus hozzájárulása a modern távol-keleti vállalatvezetéshez: Ong elénk tárja ezeknek az eszmerendszereknek az alapvető vonásait és a modern vállalatvezetés kapcsolódásait tanaikhoz. Ezt követően egy ábra ad erről címszavakkal tömör, világos összegzést. Ezt idézzük, kényszerűen csak szóban:
Konfucianizmus: • lojalitás • harmónia • társadalmi kapcsolatok • vállalati hierarchia • oktatás és tanulás
Taoizmus: • átalakulás • delegálás • felhatalmazás
Buddhizmus: • változásmenedzsment • törődés a munkavállalókkal • csapatmunka
Ezek ötvöződnek, ahogy az ábra is mutatja, a nyugati vezetéselméletek hatásaival. Az eredmény pedig ott van, a tárgyainkon, eszközeinken épp úgy, mint a világgazdaság alakulásán.

Dermot Turing: X, Y, Z - az Enigma feltörésének igaz története - Typotex, 2020
Dr. Osman Péter ismertetése

Fontos nekem, hogy tudjam, amit tudsz, amire készülsz, amit a tieidnek valamint a szövetségeseidnek mondasz, de még sokkal fontosabb, hogy ne jöjj rá, hogy én ezt tudom.
- ez a rejtjelfejtés legbensőbb lényege.

Az atomkorszak előtti idők talán legizgalmasabb és legnagyobb hatású, hosszú párharca katonai rejtjelezők és kódtörők között, egy remek könyvben előadva. Kapjuk benne a katonai hírszerzés technikatörténetének egy kiemelkedően érdekes részét, annak háttereként pedig sok bepillantást a 20. századnak a 2. világháborút megelőző és azt magukba foglaló európai évtizedeibe. 304 oldal: Turing igen sok részlettel és irodalmi igényű előadásmóddal tárja elénk a minden ízében valósághű, sokszereplős történetet, benne egészen elképesztő szereplőkkel és fordulatokkal.

Két részlet, ízelítőül a történet különlegességéből:
• A szakterület ismerőin túl kevesen tudhatják, hogy az első világháborút követően „Lengyelország világelsővé vált a kódfejtés művészetében”. Ebben döntő szerepe volt annak, hogy „A kódfejtők addig nyelvészek és pszichológusok voltak. Kowalewski (a lengyel katonai kódfejtés újonnan kinevezett parancsnoka - OP) mérnök volt, és alaposan átalakította a kriptológia mesterségét. Az új, tudományos megközelítés létjogosultsága hamarosan bebizonyosodott.” - amint Turing elmondja, a lengyel kódfejtők létfontosságú információkhoz jutottak az oroszországi vörös és fehér haderők terveiről, s ennek köszönhetően nagy győzelmet arattak felettük. (Forrásmegadás nélküli idézetek a könyvből, kiemelések tőlem).
• „Kowalewskit 1922-ben Tokióba helyezték, hogy segítsen a japánoknak a kódjaik és titkosításaik fejlesztésében,” - a Csendes-óceáni hadszíntéren majd az amerikaiak küzdenek velük, a brit kódfejtők segítségével.

Az Enigmáról, az Encyclopaedia Britannicából: „A német katonai parancsnokság által használt eszköz stratégiai üzenetek kódolására a 2. világháború előtt és alatta. Kódolását elsőként a lengyelek törték fel a ’30-as évek elején, 1939-ben, a német invázió növekvő valószínűsége miatt, a lengyelek átadták információikat a briteknek, akik Ultra néven egy titkos kódtörő csoportot állítottak fel Alan J. Turing matematikus vezetésével. Az Ultra hozzáfért a német haderő legmagasabb szintű kódolt hírforgalmához, szintúgy az olaszokéhoz és a japánokéhoz is, akikkel a németek megosztották kódoló eszközüket, s ezzel hozzájárult a szövetségesek győzelméhez. Egyes szakértők szerint Németország vereségét ezzel akár két évvel is közelebb hozta. A német haderő naponta kódolt üzenetek ezreit bocsátotta ki, Hitler parancsaitól a fronton szolgáló tábornokok részletes helyzetjelentésein át az ellátási jelentésekig. Az információk nagy része a szövetségesek kezébe került, gyakran már az elküldésüket követő órákon belül. A feltört üzenetek tényleges szövegei ritkán kerültek ki a csoporttól. Ehelyett, elemzők rostálták át azokat, és hírszerzési jelentéseket készítettek, amelyek gondosan rejtették az információk valódi forrását.” - A Britannica lazán kihagyja a francia hírszerzés jelentős szerepét az Enigma feltörésében, ami e könyvben a történet igen fontos és felettébb izgalmas részét alkotja. Nekik dolgozott a történet legszínesebb szereplője is, aki kis /hamis/kártyásból lett „Franciaország egyik legmegbecsültebb hírszerzője, s főszerepe volt azoknak a német dokumentumoknak a megszerzésében, amelyek révén a lengyelek feltörték az Enigmát. Érdemdús pályája információival sikeresen kivásárolta magát még az Abwehr karmaiból is, eladva nekik ezért „a második világháború leghihetetlenebb kémtörténetét” - azaz saját hírszerző tevékenységéét.

Tudjuk azt is, hogy az Ultra arra is tudományos módszert dolgozott ki, hogy mekkora hányadot lehet felhasználni a megfejtett információkból anélkül, hogy ezzel elárulnák a kódolás feltörésének tényét.

Matematikusok bevonása: A lengyelek élretörésének a kódfejtés modernizálásában meghatározó mozzanata volt, hogy „1926 májusában Ciężki (az Enigmán dolgozók vezetője - OP) megkapta az engedélyt, hogy »tájékozódjon és adatokat gyűjtsön németül folyékonyan beszélő matematikaprofesszorok bevonásáról egy szigorúan bizalmas munkához«. Eljött az idő, hogy megszerezzék a professzorokat, és ráállítsák őket a kódfejtésre.” Erre a Poznań-i egyetem matematika-tanszékén került sor, ahol kriptológus-képzést is indítottak.
Alan Turingról nem hagyható itt említetlenül, hogy a modern számítógép létrehozásának egyik úttörője volt. A modern számítógép absztrakt matematikai modellje, a Turing-gép megalkotója, és ma is érvényes alkotása a Turing-teszt a mesterséges intelligencia minősítésére. Dermot Turing az unokaöccse.

Az év természetfotói - Magyarország 2020 - Alexandra Kiadó, 2020.
Dr. Osman Péter ismertetése

A legenyhébb szóval is szédületes, milyen ütemben és hatókörben fejlődik és terjed a modern technika, ám még szédületesebb, hogy vannak értékek, amelyeket még ez sem képes túlhaladottá tenni. A mindenféle multimédiás-csúcstechnológiás ábrázolási módok térhódítása mellett is, az igazán művészi fénykép rendíthetetlenül őrzi a helyét az igényes ízlésű emberek világában, képes maradandó értéket nyújtani. Úgy tud szólni a világunkról, ahogyan semmi más, ennek minden esztétikai, érzelmi és intellektuális hatásával. A technika fejlődése itt is jelen van, de másként: a láttatás minőségében, a látványhoz való hozzáférésnek és a kibontásának bővülő lehetőségeiben. Olyan fotós remekeket láthatunk, amilyenekre korábban a fényképezés nem, vagy csak jóval korlátozottabban volt képes. A legfontosabb az alkotásban ugyanakkor az alkotó tehetsége: ha abból igazán sok van, egy egyszerű géppel is nagyobb csodát tesz, mint a kevésbé tehetséges a legjobb technikával. S ma nyilvánvalóan feltoluló kérdés: vajon, ha meglesz a valódi öntanuló mesterséges intelligencia, s például végignézi ennek az albumsorozatnak a jobbnál jobb felvételeit s hozzá akármennyi további remeklést, eljut-e odáig, hogy a fényképeivel akkori ilyen versenyek kiválasztottjai közé kerülhessen? Lesz-e a Turing-tesztnek olyan megfelelője, hogy nézzük, és nem tudunk rájönni, MI csinálta vagy ember?

Az Alexandra ajánlójából: „»Az Év Természetfotósa“ pályázat Magyarország és a régió legrangosabb természetfotós versengése, amelyet immár 28 esztendeje rendez évről évre a naturArt - Magyar Természetfotósok Szövetsége. A fotóművészet egyik legösszetettebb és legtöbb fáradsággal járó ágának hazai és határon túli képviselői ezúttal is alaposan kitettek magukért, amit látványosan bizonyítanak azok a rendkívüli fotók, amelyek újra és újra meghökkentenek, elgondolkodtatnak, vagy épp megnevettetnek bennünket. Idén a pályázatra több kép érkezett, mint valaha, és az anyag talán sohasem volt ilyen magas színvonalú. A díjnyertes képeket, s mellettük a zsűri által legjobbnak ítélt fotográfiákat hagyományainknak megfelelően most is egybegyűjtöttük, és ebben a lebilincselő albumban mutatjuk be a természet szépségei iránt érdeklődő közönségnek.” A MISZ Hírlevélben 2007. óta csaknem mindegyik albumot bemutattuk.

Dr. Kalotás Zsolt, a zsűri elnöke a 2020-as pályázatról és ’termésről’: „A járványhelyzet alatt bőven volt idő végiglapozni az eddig napvilágot látott magyar »Év Természetfotósa« pályázatok albumait és a londoni világpályázatának, a »Wildlife Photographer of the Year«-nek korábbi köteteit, és meggyőződéssel állíthatom, a fejlődés, ami a mindkét pályázaton kiválasztott és díjazott képek egyéni látásmódját és technikai kivitelezését illeti, talán szavakkal le sem írható. Megkockáztatom, hogy egyes természetfotók, amelyek az ezredforduló környékén a világpályázaton még kiválasztásra kerültek, az utóbbi évek hazai »Az Év Természetfotósa« pályázatain nagy valószínűséggel már nem kerültek volna a kiállításra javasolt képek közé. Ezzel a véleményemmel természetesen nem a korábbi sikeres természetfotókat kívánom lebecsülni, hiszen abban az időben számunkra ezek jelentették az etalont. Sokkal inkább az idők hozta változások eredményeire szeretnék rávilágítani.”

Fáth Péter, a naturArt - Magyar Természetfotósok Szövetségének elnöke írja: „Ismét bebizonyosodott, hogy ez a pályázat az, amit minden magyar természetfotós meg szeretne nyerni. A zsűrinek soha nem látott, rekordszámú 4114 kép közül kellett kiválasztania azt a 111 képet, amelyek végül a falra kerültek. Nagyon magas volt a színvonal, és az idei pályázaton tényleg az volt a helyzet, hogy az utolsó előtti körben szereplő kb. 400 kép mindegyike alkalmas volt a kiállításra.

A természet véget nem érő csodái mellett kötetünk a magyar természetfotózás fejlődésének is lenyomatát adja. Rengeteg fiatal tehetség tűnt fel az elmúlt években, és ezt mi sem bizonyítja jobban, mint hogy a 14 kategóriát 14 különböző fotós nyerte meg. A pályaművek óriási száma azt jelzi, hogy egyre többen kerekednek fel fényképezőgéppel a kezükben, hogy megörökítsék a természeti jelenségeket, és mindenkit arra buzdítunk, hogy csatlakozzanak hozzájuk. Ha pedig erre nincs lehetőségük, akkor lapozgassák örömmel ezt a gyönyörű albumot, és így legyenek részesei a minket körülvevő legnagyobb csodának, a Természetnek.”

Szeretnénk hosszan sorolni a remeknél remekebb képeket, de felfedezésüket meghagyjuk az Olvasónak. Figyelmébe ajánljuk viszont az ábraszövegeket: ezekben a fotósok kis összegzését adják, mit láttak meg / akartak megmutatni a képben, amelyet megörökítettek, s olykor a készítés mesterfogásairól is ejtenek egy-két szót.

SAJTÓSZEMLE

nkfih.gov.hu, 2021. 06. 23.
Díjazták a legjobb fiatal feltalálókat és tudósokat

nkfih.gov.hu, 2021. 06. 23.
Innovációs díjat nyert a hajdúböszörményi gimnazista

nkfih.gov.hu, 2021. 06. 24.
Sokat tettek a tehetségekért

nkfih.gov.hu, 2021. 06. 24.
Országos hálózattá fejlődött a Területi Innovációs Platformok kezdeményezése

innoportal.hu, 2021. 06. 28.
Harmadával csökkenthetik idén kutatás-fejlesztési költségeiket a hazai vállalatok

magyarhirlap.hu, 2021. 06. 28.
Varga Mihály: A legfontosabb feladat jelenleg a gazdaság újraindítása

infostart.hu, 2021. 06. 28.
540 milliárd forintnyi pályázatot érdemes figyelni - a nap hírei

magyarnemzet.hu, 2021. 06. 28.
Megnyitotta a pénzcsapot a Pénzügyminisztérium + videó

webradio.hu, 2021. 06. 28.
Varga Mihály: 540 milliárd forintnyi vállalkozásfejlesztési pályázat jelenik meg

hir.ma, 2021. 06. 28.
Varga Mihály: 540 milliárd forintnyi vállalkozásfejlesztési pályázat jelenik meg

kisalfold.hu, vaol.hu, bama.hu, sonline.hu, zaol.hu, boon.hu, duol.hu, baon.hu, feol.hu, szoljon.hu, nool.hu, veol.hu, beol.hu, kemma.hu, heol.hu, teol.hu, haon.hu, delmagyar.hu, 2021. 06. 28.
540 milliárd forintnyi vállalkozásfejlesztési pályázat jelenik meg (videó)

agroinform.hu, 2021. 06. 28.
Horribilis összegek lesznek elérhetőek vállalkozásfejlesztésre

demokrata.hu, 2021. 06. 28.
Varga Mihály: 540 milliárd forintnyi vállalkozásfejlesztési pályázat

storeinsider.hu, 2021. 06. 28.
540 milliárd forintnyi vállalkozásfejlesztési pályázat jelenik meg

napi.hu, 2021. 06. 28.
Vállalkozásfejlesztési pályázatokat jelentett be Varga Mihály

hirpress.hu, 2021. 06. 28.
hirpress.hu - Varga Mihály: 540 milliárd forintnyi vállalkozásfejlesztési pályázat jelenik meg

koronavirus.gov.hu, 2021. 06. 28.
Varga Mihály: 540 milliárd forintnyi vállalkozásfejlesztési pályázat jelenik meg

index.hu, 2021. 06. 28.
Varga Mihály: 540 milliárd forintnyi vállalkozásfejlesztési pályázat jelenik meg

radio88.hu, 2021. 06. 28.
Mintegy 540 milliárd forintnyi vállalkozásfejlesztési pályázat jelenik meg

novekedes.hu, 2021. 06. 28.
540 milliárd forintnyi fejlesztési pénzre pályázhatnak a vállalkozások

demedia.hu, 2021. 06. 28.
Varga Mihály: 540 milliárd forintnyi vállalkozásfejlesztési pályázat jelenik meg

pestisracok.hu, 2021. 06. 28.
Újabb bejelentések Varga Mihálytól: 540 milliárd forintnyi pályázati forrás nyílik meg hamarosan (Videó)

profitline.hu, 2021. 06. 28.
540 milliárd forintnyi vállalkozásfejlesztési pályázat jelenik meg

kamaraonline.hu, 2021. 06. 28.
540 milliárd forintnyi vállalkozásfejlesztési pályázat jelenik meg

boon.hu, 2021. 06. 28.
A technológia és az emberek fejlesztése kéz a kézben járnak

mfor.hu, 2021. 06. 28.
540 milliárd forint értékben indulnak pályázatok vállalkozás-fejlesztésre két hónapon belül

radio88.hu, 2021. 06. 28.
Szegedre érkezik a GINOP Plusz roadshow

InfoRádió - Mérleg 15:15, 2021. 06. 28.
Összeállítás: A következő két hónapban összesen 540 milliárd forintnyi pályázati forrás áll majd a vállalkozások rendelkezésére fejlesztésre

Kossuth Rádió - Krónika 12:00, 2021. 06. 28.
A következő két hónapban 540 milliárd forint keretösszegű vállalkozásfejlesztési pályázat nyílik meg

InfoRádió, 2021. 06. 28.
A következő két hónapban 540 milliárd forintnyi vállalkozásfejlesztési pályázatot jelentet meg a Pénzügyminisztérium

Katolikus Rádió, 2021. 06. 28.
A következő két hónapban összesen 540 milliárd forintnyi pályázati forrás áll majd a vállalkozások rendelkezésére fejlesztésre

m1, 2021. 06. 28.
A következő két hónapban 540 milliárd forintnyi vállalkozásfejlesztési pályázatot jelentet meg a Pénzügyminisztérium

Duna TV, 2021. 06. 28.
A következő két hónapban 540 milliárd forintnyi vállalkozásfejlesztési pályázatot jelentet meg a Pénzügyminisztérium

m1, 2021. 06. 28.
540 milliárd forintnyi vállalkozásfejlesztési pályázatot jelentet meg a Pénzügyminisztérium a következő két hónapban

m1, 2021. 06. 28.
A következő két hónapban 540 milliárd forintnyi vállalkozásfejlesztési pályázatot jelentet meg a Pénzügyminisztérium

hírTV, 2021. 06. 28.
Összesen 540 milliárd forintnyi vállalkozásfejlesztési pályázat jelenik meg a következő két hónapban, jelentette be Varga Mihály

Észak-Magyarország, 2021. 06. 29., 1+7. oldal
A gazdaság újraindítását segíti az 540 milliárd forint

Dunántúli Napló, 2021. 06. 29., 1+9. oldal
Újraindítás: 540 milliárd segíthet

Nógrád Megyei Hírlap, 2021. 06. 29., 9. oldal
540 milliárd segíti az újraindítást

Fejér Megyei Hírlap, 2021. 06. 29., 9. oldal
540 milliárd segíti az újraindítást

Tolnai Népújság, 2021. 06. 29., 9. oldal
540 milliárd segíti az újraindítást

Petőfi Népe, 2021. 06. 29., 9. oldal
540 milliárd segíti az újraindítást

Délmagyarország, 2021. 06. 29., 9. oldal
540 milliárd segíti az újraindítást

Új Néplap, 2021. 06. 29., 9. oldal
540 milliárd segíti az újraindítást

Dunaújvárosi Hírlap, 2021. 06. 29., 9. oldal
540 milliárd segíti az újraindítást

Vas Népe, 2021. 06. 29., 9. oldal
540 milliárd segíti az újraindítást

Zalai Hírlap, 2021. 06. 29., 9. oldal
540 milliárd segíti az újraindítást

Somogyi Hírlap, 2021. 06. 29., 9. oldal
540 milliárd segíti az újraindítást

Heves Megyei Hírlap, 2021. 06. 29., 9. oldal
540 milliárd segíti az újraindítást

Hajdú-Bihari Napló, 2021. 06. 29., 9. oldal
540 milliárd segíti az újraindítást

24 óra, 2021. 06. 29., 9. oldal
540 milliárd segíti az újraindítást

Napló, 2021. 06. 29., 9. oldal
540 milliárd segíti az újraindítást

Békés Megyei Hírlap, 2021. 06. 29., 9. oldal
540 milliárd segíti az újraindítást

Kisalföld, 2021. 06. 29., 9. oldal
540 milliárd segíti az újraindítást

Kelet-Magyarország, 2021. 06. 29., 9. oldal
540 milliárd segíti az újraindítást

Világgazdaság, 2021. 06. 29., 2. oldal
Több mint félezermilliárd vállalkozásoknak

Magyar Nemzet, 2021. 06. 29., 14. oldal
Új fejlesztési kiírások jönnek

Magyar Hírlap, 2021. 06. 29., 8. oldal
Csaknem 540 milliárd forintnyi vállalkozásfejlesztési pályázat

helloworldonline, 2021. 06. 29.
Fiatal tehetségeket díjazott a Magyar Innovációs Szövetség

novekedes.hu, 2021. 06. 29.
A tudományos életpálya minden szakaszát támogatja az NKFIH

innoportal.hu, 2021. 06. 29.
Átadták az innovációs szövetség ifjúsági tehetségkutató versenyének elismeréseit

piacesprofit.hu, 2021. 06. 29.
Világraszóló sikert ért el két magyar startup a Vespucci Partners közreműködésével

mfor.hu, 2021. 06. 29.
Hatalmas sikert ért el két magyar startup az USA-ban

privatbankar.hu, 2021. 06. 29.
Nagyot ment két magyar startup az USA-ban

pecsaktual.hu, 2021. 06. 29.
540 milliárdra pályázhatnak a cégek!

szegedma.hu, 2021. 06. 29.
540 milliárd forintnyi vállalkozásfejlesztési pályázat jelenik meg, közölte a pénzügyminiszter

Kossuth Rádió, 2021. 06. 29.
A következő két hónapban 540 milliárd forint keretösszegű vállalkozásfejlesztési pályázat nyílik meg

KarcFM, 2021. 06. 29.
A következő két hónapban 540 milliárd forint keretösszegű vállalkozásfejlesztési pályázat nyílik meg

tv2, Tények Reggel, 2021. 06. 29.
A következő két hónapban összesen 540 milliárd forintnyi pályázati forrás áll majd a vállalkozások rendelkezésére fejlesztésre

szekesfehervarhirado.hu, kecskemethirado.hu monorhirado.hu, satoraljaujhelyhirado.hu, tatabanyahirado.hu, keszthelyhirado.hu, nyirbatorhirado.hu, kalocsahirado.hu, sajoszentpeterhirado.hu, pecshirado.hu, sikloshirado.hu, vecseshirado.hu, miskolchirado.hu, torokszentmikloshirado.hu, movarhirado.hu, kisvardahirado.hu, szegedhirado.hu, nagykanizsahirado.hu, szentendrehirado.hu, nyiregyhirado.hu, marcalihirado.hu, ozdhirado.hu, mezokovesdhirado.hu, oroshazahirado.hu, salgotarjanhirado.hu, szigetszentmikloshirado.hu, tapolcahirado.hu, vasarosnamenyhirado.hu, vachirado.hu, veszpremhirado.hu, zalaegerszeghirado.hu, sarbogardhirado.hu, szigetvarhirado.hu, szekszardhirado.hu, siofokhirado.hu, barcshirado.hu, budakeszihirado.hu, kiskunhalashirado.hu, bajahirado.hu, vasarhelyhirado.hu, balatonhirado.hu, nagykatahirado.hu, mateszalkahirado.hu kaposvarhirado.hu, sopronhirado.hu, karcaghirado.hu, jaszberenyhirado.hu, komaromhirado.hu, kormendhirado.hu, papahirado.hu, szenteshirado.hu, sarvarhirado.hu, szolnokhirado.hu, tiszaujvaroshirado.hu, berettyoujfaluhirado.hu, cegledhirado.hu, csabahirado.hu, hatvanhirado.hu, csornahirado.hu, egerhirado.hu, dabashirado.hu, erzsebetvaroshirado.hu, gyulahirado.hu, gyorhirado.hu, hajduszoboszlohirado.hu, dombovarhirado.hu, dunaujvaroshirado.hu, bekeshirado.hu, gyongyoshirado.hu, hajduboszormenyhirado.hu, balassagyarmathirado.hu, erdhirado.hu, bicskehirado.hu, budaorshirado.hu, budapesthirado.hu, esztergomhirado.hu, godollohirado.hu, balatonfuredhirado.hu, 2021. 06. 30.
Öt éven át támogatja az ígéretes kutatások továbbvitelét az Élvonal program

novekedes.hu, 2021. 06. 30.
ITM: öt éven át támogatja az ígéretes kutatások továbbvitelét az Élvonal program

index.hu, 2021. 06. 30.
Élvonal program: évi kétmilliárdból

behir.hu, 2021. 06. 30.
Öt éven át támogatja az ígéretes kutatások továbbvitelét az Élvonal program

sopronmedia.hu, 2021. 06. 30.
Öt éven át támogatja az ígéretes kutatások továbbvitelét az Élvonal program

webradio.hu, 2021. 06. 30.
ITM: az innováció a mindennapok része lett az egyetemeken

agrotrend.hu, 2021. 06. 30.
ITM: az innováció a mindennapok része lett az egyetemeken

demokrata.hu, 2021. 06. 30.
Az innováció a mindennapok része lett az egyetemeken

szekesfehervarhirado.hu, kecskemethirado.hu monorhirado.hu, satoraljaujhelyhirado.hu, tatabanyahirado.hu, keszthelyhirado.hu, nyirbatorhirado.hu, kalocsahirado.hu, sajoszentpeterhirado.hu, pecshirado.hu, sikloshirado.hu, vecseshirado.hu, miskolchirado.hu, torokszentmikloshirado.hu, movarhirado.hu, kisvardahirado.hu, szegedhirado.hu, nagykanizsahirado.hu, szentendrehirado.hu, nyiregyhirado.hu, marcalihirado.hu, ozdhirado.hu, mezokovesdhirado.hu, oroshazahirado.hu, salgotarjanhirado.hu, szigetszentmikloshirado.hu, tapolcahirado.hu, vasarosnamenyhirado.hu, vachirado.hu, veszpremhirado.hu, zalaegerszeghirado.hu, sarbogardhirado.hu, szigetvarhirado.hu, szekszardhirado.hu, siofokhirado.hu, barcshirado.hu, budakeszihirado.hu, kiskunhalashirado.hu, bajahirado.hu, vasarhelyhirado.hu, balatonhirado.hu, nagykatahirado.hu, mateszalkahirado.hu kaposvarhirado.hu, sopronhirado.hu, karcaghirado.hu, jaszberenyhirado.hu, komaromhirado.hu, kormendhirado.hu, papahirado.hu, szenteshirado.hu, sarvarhirado.hu, szolnokhirado.hu, tiszaujvaroshirado.hu, berettyoujfaluhirado.hu, cegledhirado.hu, csabahirado.hu, hatvanhirado.hu, csornahirado.hu, egerhirado.hu, dabashirado.hu, erzsebetvaroshirado.hu, gyulahirado.hu, gyorhirado.hu, hajduszoboszlohirado.hu, dombovarhirado.hu, dunaujvaroshirado.hu, bekeshirado.hu, gyongyoshirado.hu, hajduboszormenyhirado.hu, balassagyarmathirado.hu, erdhirado.hu, bicskehirado.hu, budaorshirado.hu, budapesthirado.hu, esztergomhirado.hu, godollohirado.hu, balatonfuredhirado.hu, 2021. 06. 30.
Az innováció a mindennapok része lett az egyetemeken

makronom.mandiner.hu, 2021. 06. 30.
Az innováció a mindennapok része lett az egyetemeken

Figyelő, 2021. 07. 01., 33-35. oldal
Súlyos kihívásokkal néznek szembe

Délmagyarország, 2021. 07. 01., 2. oldal
Pályázati roadshow érkezik Szegedre

Magyar Hírlap, 2021. 07. 01., 9. oldal
Támogatja az ígéretes kutatásokat az Élvonal program

portfolio.hu, 2021. 07. 01.
Rövidesen jönnek a népszerű céges innovációs pályázatok, íme a részletek

szellemitulajdon.hu, 2021. 07. 01.
Lezárult a 30. Ifjúsági Tudományos és Innovációs Tehetségkutató Verseny

agronaplo.hu, 2021. 07. 01.
Az Innovázió ötletverseny döntőjén jártunk: ÁTK-pályázat, MATE-fejlesztések, győztes pályázók

magyarnemzet.hu, 2021. 07. 01.
Öt éve alakult meg a Visegrádi Szabadalmi Intézet

Kossuth Rádió, Jó reggelt, Magyarország!, 2021. 07. 01.
Összesen 540 milliárd forintnyi vállalkozásfejlesztési pályázat jelenik meg a következő két hónapban

Pesti TV, Pesti riporter, 2021. 07. 02.
Összeállítás: A kormány idén is támogatja a kiemelkedően tehetséges diákokat

magyarkurir.hu, 2021. 07. 03.
Innovációs díjat nyert a Pannonhalmi Bencés Gimnázium diákja

kisalfold.hu, kisalfold.hu, vaol.hu, bama.hu, sonline.hu, zaol.hu, boon.hu, duol.hu, baon.hu, feol.hu, szoljon.hu, nool.hu, veol.hu, beol.hu, kemma.hu, heol.hu, teol.hu, haon.hu, delmagyar.hu, 2021. 07. 03.
Öt éven át támogatja az ígéretes kutatásokat az Élvonal program

portfolio.hu, 2021. 07. 04.
Első helyre került Magyarország a magántőke-befektetések számában

vg.hu, 2021. 07. 04.
Magyarországon volt a legtöbb befektetés tavaly

figyelo.hu, 2021. 07. 04.
Újra befektetésbajnok Magyarország

keol.hu, 2021. 07. 04.
Kecskemét Online - 540 milliárd forintnyi vállalkozásfejlesztési pályázat

Világgazdaság, 2021. 07. 05., 1-2. oldal
Újabb két megye cégei kaphatnak...

piacesprofit.hu, 2021. 07. 05.
Magyarország végzett az élen - itt volt a legtöbb befektetés tavaly a régióban

webradio.hu, 2021. 07. 05.
Magyarországon történt a legtöbb befektetés tavaly a régióban

hir.ma, 2021. 07. 05.
Magyarországon történt a legtöbb befektetés tavaly a régióban

portfolio.hu, 2021. 07. 05.
Magyarországon történt a legtöbb befektetés tavaly a régióban

infostart.hu, 2021. 07. 05.
Sok cégbe fektettek be Magyarországon, de az összérték nem kiemelkedő

magyarhirlap.hu, 2021. 07. 05.
Magyarországon történt a legtöbb befektetés tavaly a régióban

privatbankar.hu, 2021. 07. 05.
A darabversenyt Magyarország nyerte meg

pestisracok.hu, 2021. 07. 05.
A “szakértő” baloldal és a számok ismét máshogy látják a valóságot- hazánk gazdasága terjeszkedik a leglátványosabban a régióban

demedia.hu, 2021. 07. 05.
Magyarországon történt a legtöbb befektetés tavaly a régióban

mfor.hu, 2021. 07. 05.
Ebben a versenyben biztos az élen áll Magyarország

888.hu, 2021. 07. 05.
Magyarországon történt a legtöbb befektetés a régióban tavaly

novekedes.hu, 2021. 07. 05.
Magyarországon történt a legtöbb befektetés tavaly a régióban

origo.hu, 2021. 07. 05.
Magyarország tavaly régiós első helyezett volt a befektetésekben

hirek.sk, 2021. 07. 05.
A régióban tavaly Magyarországon történt a legtöbb befektetés

profitline.hu, 2021. 07. 05.
Magyarországon történt a legtöbb befektetés tavaly a régióban

infodebrecen.hu, 2021. 07. 05.
Magyarországon történt a legtöbb befektetés tavaly a régióban

index.hu, 2021. 07. 05.
Magyarország viszi a prímet a befektetők körében

uzletihirszerzes.hu, 2021. 07. 05.
Magyarország végzett az élen - itt volt a legtöbb befektetés tavaly a régióban

behaviour.hu, 2021. 07. 05.
Magyarországon történt a legtöbb befektetés tavaly a régióban - Behaviour

insiderblog.hu, 2021. 07. 05.
Magyarországon történt a legtöbb befektetés tavaly

napi.hu, 2021. 07. 05.
A régióban Magyarországon fektettek be tavaly a legtöbbet

kisalfold.hu, 2021. 07. 05.
Magyarországon történt a legtöbb befektetés tavaly a régióban

ma.hu, 2021. 07. 05.
Magyarországon történt a legtöbb befektetés tavaly a régióban

trendfm.hu, 2021. 07. 05.
Tudatosabban hasznosíthatják ötleteiket a kecskeméti egyetemisták

Magyar Nemzet, 2021. 07. 06., 13. oldal
Rekordszámokat hozott hozzánk a kockázati tőke

Petőfi Népe, 2021. 07. 06., 7. oldal
Régiós csúcstartók befektetésekben

Új Néplap, 2021. 07. 06., 7. oldal
Régiós csúcstartók befektetésekben

Tolnai Népújság, 2021. 07. 06., 7. oldal
Régiós csúcstartók befektetésekben

Nógrád Megyei Hírlap, 2021. 07. 06., 7. oldal
Régiós csúcstartók befektetésekben

Somogyi Hírlap, 2021. 07. 06., 7. oldal
Régiós csúcstartók befektetésekben

Heves Megyei Hírlap, 2021. 07. 06., 7. oldal
Régiós csúcstartók befektetésekben

Dunántúli Napló, 2021. 07. 06., 7. oldal
Régiós csúcstartók befektetésekben

Békés Megyei Hírlap, 2021. 07. 06., 7. oldal
Régiós csúcstartók befektetésekben

24 óra, 2021. 07. 06., 7. oldal
Régiós csúcstartók befektetésekben

Dunaújvárosi Hírlap, 2021. 07. 06., 7. oldal
Régiós csúcstartók befektetésekben

novekedes.hu, 2021. 07. 06.
Innováció napja az ELTE-n: bemutatkozott a Társadalmi Innovációs Nemzeti Laboratórium projekt

makronom.mandiner.hu, 2021. 07. 06.
Magyarországon történt a legtöbb befektetés tavaly a régióban

mmonline.hu, 2021. 07. 06.
Megéri fejlesztésre költeni a vállalkozásoknak

Világgazdaság, 2021. 07. 07., 16. oldal
Innováció: a 22. helyen maradtunk

gondola.hu, 2021. 07. 07.
Átadták a 2020. évi Magyar Innovációs Nagydíjat

origo.hu, 2021. 07. 07.
Kiderült, melyik vállalat kapta a 2020. évi Magyar Innovációs Nagydíjat

hir.ma, 2021. 07. 07.
Átadták a 2020. évi Magyar Innovációs Nagydíjat

webradio.hu, 2021. 07. 07.
Átadták a 2020. évi Magyar Innovációs Nagydíjat

kormany.hu, 2021. 07. 07.
ÁTADTÁK A 2020. ÉVI MAGYAR INNOVÁCIÓS NAGYDÍJAT

weborvos.hu, 2021. 07. 07.
A Richter kapta 2020. évi Magyar Innovációs Nagydíjat

nkfih.gov.hu, 2021. 07. 07.
Átadták a 2020. évi Magyar Innovációs Nagydíjat

nkfih.gov.hu, 2021. 07. 07.
A Richter nyerte el a Magyar Innovációs Nagydíjat

nkfih.gov.hu, 2021. 07. 07.
Kiderült, melyik vállalat kapta a 2020. évi Magyar Innovációs Nagydíjat

nkfih.gov.hu, 2021. 07. 07.
Díjazott innovációk

magyarhirlap.hu, 2021. 07. 07.
Átadták a 2020. évi Magyar Innovációs Nagydíjat

vg.hu, 2021. 07. 07.
Átadták a Magyar Innovációs Nagydíjat

mernokkocsma.hu, 2021. 07. 07.
Kiemelkedő hasznot hozó, világszínvonalú teljesítményért adták át a Magyar Innovációs Nagydíjat

techmonitor.hu, 2021. 07. 07.
Kiemelkedő hasznot hozó, világszínvonalú teljesítményért adták át a Magyar Innovációs Nagydíjat

zetapress.hu, 2021. 07. 07.
Díjazott innovációk

medicalonline.hu, 2021. 07. 07.
Megduplázzák a Bolyai János Kutatási Ösztöndíjat

webradio.hu, 2021. 07. 07.
Duplájára emelkedik az MTA Bolyai János Kutatási Ösztöndíjának összege

hir.ma, 2021. 07. 07.
Duplájára emelkedik az MTA Bolyai János Kutatási Ösztöndíjának összege

hrportal.hu, 2021. 07. 07.
Duplájára emelkedik az MTA Bolyai János Kutatási Ösztöndíjának összege

fecsego.eu, 2021. 07. 07.
Gazdaság-innováció-díjátadás Átadták a 2020. évi Magyar Innovációs Nagydíjat

pharmaonline.hu, 2021. 07. 07.
A Richter nyerte el a Magyar Innovációs Nagydíjat

infostart.hu, 2021. 07. 07.
A Richter Gedeon gyógyszere kapta az Innovációs Nagydíjat

demokrata.hu, 2021. 07. 07.
Átadták a 2020. évi Magyar Innovációs Nagydíjat

behaviour.hu, 2021. 07. 07.
Átadták a 2020. évi Magyar Innovációs Nagydíjat - Behaviour

mediapiac.com, 2021. 07. 07.
Átadták a 2020. évi Magyar Innovációs Nagydíjat

teol.hu, 2021. 07. 07.
Kiderült, melyik vállalat kapta a 2020. évi Magyar Innovációs Nagydíjat

boon.hu, 2021. 07. 07.
Kiderült, melyik vállalat kapta a 2020. évi Magyar Innovációs Nagydíjat

kemma.hu, 2021. 07. 07.
Kiderült, melyik vállalat kapta a 2020. évi Magyar Innovációs Nagydíjat

heol.hu, 2021. 07. 07.
Kiderült, melyik vállalat kapta a 2020. évi Magyar Innovációs Nagydíjat

kisalfold.hu, 2021. 07. 07.
Kiderült, melyik vállalat kapta a 2020. évi Magyar Innovációs Nagydíjat

haon.hu, 2021. 07. 07.
Kiderült, melyik vállalat kapta a 2020. évi Magyar Innovációs Nagydíjat

nool.hu, 2021. 07. 07.
Kiderült, melyik vállalat kapta a 2020. évi Magyar Innovációs Nagydíjat

baon.hu, 2021. 07. 07.
Kiderült, melyik vállalat kapta a 2020. évi Magyar Innovációs Nagydíjat

beol.hu, 2021. 07. 07.
Kiderült, melyik vállalat kapta a 2020. évi Magyar Innovációs Nagydíjat

vaol.hu, 2021. 07. 07.
Kiderült, melyik vállalat kapta a 2020. évi Magyar Innovációs Nagydíjat

delmagyar.hu, 2021. 07. 07.
Kiderült, melyik vállalat kapta a 2020. évi Magyar Innovációs Nagydíjat

duol.hu, 2021. 07. 07.
Kiderült, melyik vállalat kapta a 2020. évi Magyar Innovációs Nagydíjat

feol.hu, 2021. 07. 07.
Kiderült, melyik vállalat kapta a 2020. évi Magyar Innovációs Nagydíjat

sonline.hu, 2021. 07. 07.
Kiderült, melyik vállalat kapta a 2020. évi Magyar Innovációs Nagydíjat

zaol.hu, 2021. 07. 07.
Kiderült, melyik vállalat kapta a 2020. évi Magyar Innovációs Nagydíjat

szon.hu, 2021. 07. 07.
Kiderült, melyik vállalat kapta a 2020. évi Magyar Innovációs Nagydíjat

veol.hu, 2021. 07. 07.
Kiderült, melyik vállalat kapta a 2020. évi Magyar Innovációs Nagydíjat

bama.hu, 2021. 07. 07.
Kiderült, melyik vállalat kapta a 2020. évi Magyar Innovációs Nagydíjat

szoljon.hu, 2021. 07. 07.
Kiderült, melyik vállalat kapta a 2020. évi Magyar Innovációs Nagydíjat

itbusiness.hu, 2021. 07. 07.
Átadták a 2020. évi innovációs díjakat

kamaraonline.hu, 2021. 07. 07.
Magyarországon történt a legtöbb befektetés tavaly a régióban

pannonnovum.hu, 2021. 07. 07.
KIEMELKEDŐ HASZNOT HOZÓ, VILÁGSZÍNVONALÚ TELJESÍTMÉNYÉRT ADTÁK ÁT A MAGYAR INNOVÁCIÓS NAGYDÍJAT

zmkik.hu, 2021. 07. 07.
Átadták a 2020. évi Magyar Innovációs Nagydíjat

hírTV, Híradó 22, 2021. 07. 07.
Átadták a 2020. évi Innovációs Nagydíjat

tv2, Mokka, 2021. 07. 07.
Több milliárd forint támogatáshoz juthatnak a fiatal magyar kutatók

Magyar Nemzet, 2021. 07. 08., 15. oldal
Díjazták 2020 legerősebb innovátorait

Dunaújvárosi Hírlap, 2021. 07. 08., 1+3. oldal
Ötletek melegágya
Pályázatzáró rendezvényt tartottak az egyetemen

Magyar Hírlap, 2021. 07. 08., 8. oldal
Átadták az innovációs díjat

Világgazdaság, 2021. 07. 08., 1+4. oldal
Percek alatt elfogyhat a pályázat százmilliárd forintos kerete

Figyelő, 2021. 07. 08., 9. oldal
Eu-s források: gazdaságfejlesztési bumm

hirextra.hu, 2021. 07. 08.
A legizgalmasabb innovációk kaptak díjat

magyarnemzet.hu, 2021. 07. 08.
Díjazták 2020 legerősebb innovátorait

nkfih.gov.hu, 2021. 07. 08.
Díjazták 2020 legerősebb innovátorait

kamaraonline.hu, 2021. 07. 08.
Átadták a 2020. évi Magyar Innovációs Nagydíjat

profitline.hu, 2021. 07. 08.
Kiemelkedő hasznot hozó, világszínvonalú teljesítményért adták át a Magyar Innovációs Nagydíjat

radio88.hu, 2021. 07. 08.
Átadták a 2020. évi Magyar Innovációs Nagydíjat

duol.hu, 2021. 07. 08.
Ebben a pályázatban az ötlettől a prototípusig kellett eljutniuk

innoportal.hu, 2021. 07. 08.
Átadták a 2020. évi Magyar Innovációs Nagydíjat

portfolio.hu, 2021. 07. 08.
Havi több százezer forintos támogatást kaphatnak a fiatal kutatók

kisalfold.hu, kisalfold.hu, vaol.hu, bama.hu, sonline.hu, zaol.hu, boon.hu, duol.hu, baon.hu, feol.hu, szoljon.hu, nool.hu, veol.hu, beol.hu, kemma.hu, heol.hu, teol.hu, haon.hu, delmagyar.hu, 2021. 07. 08.
Duplájára emelkedik az MTA Bolyai János Kutatási Ösztöndíjának összege

trendfm.hu, 2021. 07. 08.
Jelentős támogatáshoz juthatnak a fiatal kutatók

kamaraonline.hu, 2021. 07. 08.
A kortárs magyar innovációt népszerűsíti a Külgazdasági és Külügyminisztérium

vg.hu, 2021. 07. 08.
Percek alatt elfogyhat a százmilliárd forint

figyelo.hu, 2021. 07. 08.
Percek alatt elfogyhat a százmilliárd forint

Kossuth Rádió, Jó reggelt, Magyarország!, 2021. 07. 08.
Hogyan segítik a kutatókat Magyarországon?

Kossuth Rádió, Krónika 10:00, 2021. 07. 08.
Több mint négymilliárd forintos keretből támogatják a kutatókat az Új Nemzeti Kiválóság Programban

m1, Ma reggel, 2021. 07. 08.
Öt éven át támogatja az ígéretes kutatások továbbvitelét az Élvonal Program

insiderblog.hu, 2021. 07. 09.
Átadták a 2020. évi Magyar Innovációs Nagydíjat és Innovációs díjakat

newtechnology.hu, 2021. 07. 09.
Felcímkézik az ipari forradalmat

novekedes.hu, 2021. 07. 09.
HIPA-vezér: "Olyan helyszínekre is tudtunk beruházást és vállalatokat vinni, ahová korábban nem"

vmkik.hu, 2021. 07. 09.
Átadták a 2020. évi Magyar Innovációs Nagydíjat

magyarhirlap.hu, 2021. 07. 09.
Tovább javult Magyarország innovációs teljesítménye

origo.hu, 2021. 07. 09.
Tovább javult Magyarország innovációs teljesítménye

MATEHETSZ Hírlevél, 2021. július
Ifjú tudósokat, fiatal tehetségeket és pedagógusokat díjazott a Magyar Innovációs Szövetség

MATEHETSZ Hírlevél, 2021. július
Sikerrel zárult a Matehetsz Mentor Programja

Péceli Hírek, 2021. július
Sára újabb sikere
„...A Magyar Innovációs Szövetség által 2019-20-ban szervezett 29. Ifjúsági Tudományos és Innovációs Tehetségkutató Versenyen Sára második helyezést ért el...”

magyarnemzet.hu, 2021. 07. 09.
Javítottunk az innovációs pontszámunkat

webradio.hu, 2021. 07. 09.
Vitályos: 200 milliárd forintos pályázat indul a vállalkozások termelékenységének javítására

hir.ma, 2021. 07. 09.
Vitályos: 200 milliárd forintos pályázat indul a vállalkozások termelékenységének javítására

szekesfehervarhirado.hu, kecskemethirado.hu monorhirado.hu, satoraljaujhelyhirado.hu, tatabanyahirado.hu, keszthelyhirado.hu, nyirbatorhirado.hu, kalocsahirado.hu, sajoszentpeterhirado.hu, pecshirado.hu, sikloshirado.hu, vecseshirado.hu, miskolchirado.hu, torokszentmikloshirado.hu, movarhirado.hu, kisvardahirado.hu, szegedhirado.hu, nagykanizsahirado.hu, szentendrehirado.hu, nyiregyhirado.hu, marcalihirado.hu, ozdhirado.hu, mezokovesdhirado.hu, oroshazahirado.hu, salgotarjanhirado.hu, szigetszentmikloshirado.hu, tapolcahirado.hu, vasarosnamenyhirado.hu, vachirado.hu, veszpremhirado.hu, zalaegerszeghirado.hu, sarbogardhirado.hu, szigetvarhirado.hu, szekszardhirado.hu, siofokhirado.hu, barcshirado.hu, budakeszihirado.hu, kiskunhalashirado.hu, bajahirado.hu, vasarhelyhirado.hu, balatonhirado.hu, nagykatahirado.hu, mateszalkahirado.hu kaposvarhirado.hu, sopronhirado.hu, karcaghirado.hu, jaszberenyhirado.hu, komaromhirado.hu, kormendhirado.hu, papahirado.hu, szenteshirado.hu, sarvarhirado.hu, szolnokhirado.hu, tiszaujvaroshirado.hu, berettyoujfaluhirado.hu, cegledhirado.hu, csabahirado.hu, hatvanhirado.hu, csornahirado.hu, egerhirado.hu, dabashirado.hu, erzsebetvaroshirado.hu, gyulahirado.hu, gyorhirado.hu, hajduszoboszlohirado.hu, dombovarhirado.hu, dunaujvaroshirado.hu, bekeshirado.hu, gyongyoshirado.hu, hajduboszormenyhirado.hu, balassagyarmathirado.hu, erdhirado.hu, bicskehirado.hu, budaorshirado.hu, budapesthirado.hu, esztergomhirado.hu, godollohirado.hu, balatonfuredhirado.hu, 2021. 07. 09.
200 milliárd forintos pályázat indul a vállalkozások termelékenységének javítására

hirado.hu, 2021. 07. 09.
Kétszázmilliárd a vállalkozások termelékenységének javítására

novekedes.hu, 2021. 07. 09.
Vitályos: 200 milliárd forintos pályázat indul a vállalkozások termelékenységének javítására

vasarnap.hu, 2021. 07. 09.
200 milliárd forintos pályázat a vállalkozások termelékenységének javítására

hrportal.hu, 2021. 07. 09.
200 milliárd forintos pályázat indul a vállalkozások termelékenységének javítására

behir.hu, 2021. 07. 09.
200 milliárdos pályázat indul a vállalkozások termelékenységének javítására

storeinsider.hu, 2021. 07. 09.
200 milliárdos pályázat indul a cégek termelékenységének javítására

orientpress.hu, 2021. 07. 09.
200 milliárd forintos pályázat indul a vállalkozások termelékenységének javítására

alon.hu, 2021. 07. 09.
Újabb 200 milliárdra lehet pályázni hétfőtől

profitline.hu, 2021. 07. 09.
Pályázat indul a vállalkozások termelékenységének javítására

adozona.hu, 2021. 07. 09.
200 milliárd forintos pályázat mikro-, kis- és középvállalkozásoknak

radio88.hu, 2021. 07. 09.
200 milliárd forintos pályázat indul a vállalkozások termelékenységének javítására

penzcentrum.hu, 2021. 07. 09.
Indul az állami pénzosztás: 200 milliárdra lehet pályázni összesen

dehir.hu, 2021. 07. 09.
Kétszáz milliárd forintos pályázat indul a vállalkozások termelékenységének javítására

agroinform.hu, 2021. 07. 09.
200 milliárd forintos pályázati lehetőség vállalkozások számára

vg.hu, 2021. 07. 09.
Nemzetközileg is elismert a magyar innovációs teljesítmény

figyelo.hu, 2021. 07. 09.
Méltó helyén áll a magyar innováció

webradio.hu, 2021. 07. 09.
ITM: tovább javult Magyarország innovációs teljesítménye

origo.hu, 2021. 07. 09.
Tovább javult Magyarország innovációs teljesítménye

hir.ma, 2021. 07. 09.
ITM: tovább javult Magyarország innovációs teljesítménye

novekedes.hu, 2021. 07. 09.
ITM: tovább javult Magyarország innovációs teljesítménye


gondola.hu, 2021. 07. 09.
Javult hazánk innovációs teljesítménye

magyarhirlap.hu, 2021. 07. 09.
Tovább javult Magyarország innovációs teljesítménye

azuzlet.hu, 2021. 07. 09.
Innováció - uniós rangsor. Tartotta a pozícióját Magyarország

itbusiness.hu, 2021. 07. 09.
Terjed az innováció hazánkban

makronom.mandiner.hu, 2021. 07. 09.
ITM: Tovább javult Magyarország innovációs teljesítménye

kisalfold.hu, vaol.hu, bama.hu, sonline.hu, zaol.hu, boon.hu, duol.hu, baon.hu, feol.hu, szoljon.hu, nool.hu, veol.hu, beol.hu, kemma.hu, heol.hu, teol.hu, haon.hu, delmagyar.hu, 2021. 07. 09.
Tovább javult Magyarország innovációs teljesítménye

Kossuth Rádió, Krónika 12:00, 2021. 07. 09.
Hétfőtől kezdődően a Pest megyei mikro, kis és közepes vállalkozások is pályázhatnak támogatásra, ezt közölte Schanda Tamás

Katolikus Rádió, 2021. 07. 09.
A mikro, kis és közepes vállalkozások termelékenységének javítására új pályázat indul

Magyar Nemzet, 2021. 07. 10., 12. oldal
Javítottuk az innovációs pontszámunkat

Magyar Hírlap, 2021. 07. 10., 10. oldal
Hazánk megőrizte huszonkettedik helyét...

Magyar Nemzet, 2021. 07. 10., 12. oldal
Kétszázmilliárd a termelékenység javítására

Magyar Hírlap, 2021. 07. 10., 10. oldal
Újabb pályázat a kisebb cégeknek

Tolnai Népújság, 2021. 07. 10., 7. oldal
Innovációban javult a mutatónk

Békés Megyei Hírlap, 2021. 07. 10., 7. oldal
Innovációban javult a mutatónk

24 óra, 2021. 07. 10., 7. oldal
Innovációban javult a mutatónk

Új Néplap, 2021. 07. 10., 7. oldal
Innovációban javult a mutatónk

Heves Megyei Hírlap, 2021. 07. 10., 7. oldal
Innovációban javult a mutatónk

Somogyi Hírlap, 2021. 07. 10., 7. oldal
Innovációban javult a mutatónk

Petőfi Népe, 2021. 07. 10., 7. oldal
Innovációban javult a mutatónk

Nógrád Megyei Hírlap, 2021. 07. 10., 7. oldal
Innovációban javult a mutatónk

Dunántúli Napló, 2021. 07. 10., 7. oldal
Innovációban javult a mutatónk

Dunaújvárosi Hírlap, 2021. 07. 10., 7. oldal
Innovációban javult a mutatónk

kisalfold.hu, vaol.hu, bama.hu, sonline.hu, zaol.hu, boon.hu, duol.hu, baon.hu, feol.hu, szoljon.hu, nool.hu, veol.hu, beol.hu, kemma.hu, heol.hu, teol.hu, haon.hu, delmagyar.hu, 2021. 07. 10.
Kétszázmilliárd forintos pályázattal javítanák a vállalkozások termelékenységét

kamaraonline.hu, 2021. 07. 10.
200 milliárd forintos pályázat a vállalkozások termelékenységének javítására

kisalfold.hu, vaol.hu, bama.hu, sonline.hu, zaol.hu, boon.hu, duol.hu, baon.hu, feol.hu, szoljon.hu, nool.hu, veol.hu, beol.hu, kemma.hu, heol.hu, teol.hu, haon.hu, delmagyar.hu, 2021. 07. 11.
Infokommunikációs fejlesztésekhez nyújt segítséget a Modern Vállalkozások Programja

szekesfehervarhirado.hu, kecskemethirado.hu monorhirado.hu, satoraljaujhelyhirado.hu, tatabanyahirado.hu, keszthelyhirado.hu, nyirbatorhirado.hu, kalocsahirado.hu, sajoszentpeterhirado.hu, pecshirado.hu, sikloshirado.hu, vecseshirado.hu, miskolchirado.hu, torokszentmikloshirado.hu, movarhirado.hu, kisvardahirado.hu, szegedhirado.hu, nagykanizsahirado.hu, szentendrehirado.hu, nyiregyhirado.hu, marcalihirado.hu, ozdhirado.hu, mezokovesdhirado.hu, oroshazahirado.hu, salgotarjanhirado.hu, szigetszentmikloshirado.hu, tapolcahirado.hu, vasarosnamenyhirado.hu, vachirado.hu, veszpremhirado.hu, zalaegerszeghirado.hu, sarbogardhirado.hu, szigetvarhirado.hu, szekszardhirado.hu, siofokhirado.hu, barcshirado.hu, budakeszihirado.hu, kiskunhalashirado.hu, bajahirado.hu, vasarhelyhirado.hu, balatonhirado.hu, nagykatahirado.hu, mateszalkahirado.hu kaposvarhirado.hu, sopronhirado.hu, karcaghirado.hu, jaszberenyhirado.hu, komaromhirado.hu, kormendhirado.hu, papahirado.hu, szenteshirado.hu, sarvarhirado.hu, szolnokhirado.hu, tiszaujvaroshirado.hu, berettyoujfaluhirado.hu, cegledhirado.hu, csabahirado.hu, hatvanhirado.hu, csornahirado.hu, egerhirado.hu, dabashirado.hu, erzsebetvaroshirado.hu, gyulahirado.hu, gyorhirado.hu, hajduszoboszlohirado.hu, dombovarhirado.hu, dunaujvaroshirado.hu, bekeshirado.hu, gyongyoshirado.hu, hajduboszormenyhirado.hu, balassagyarmathirado.hu, erdhirado.hu, bicskehirado.hu, budaorshirado.hu, budapesthirado.hu, esztergomhirado.hu, godollohirado.hu, balatonfuredhirado.hu, 2021. 07. 11.
Tovább javult Magyarország innovációs teljesítménye

Magyar Hírlap, 2021. 07. 12., 1+4. oldal
Azt szeretnénk, ha a magyar fiatalok a jövő nyertesei lennének...

magyarhirlap.hu, 2021. 07. 12.
Egyre versenyképesebb a hazai felsőoktatás
Szerkesztő: Dr. Antos László, Munkatárs: Pazsák Zsófia,
Design: Visualia Stúdió, Felelős kiadó: Dr. Szabó Gábor.
A Hírlevél minden páros hét keddi napján jelenik meg, és aznap internetes portálunkon is olvasható.
Hírlevélszerkesztőség: 1116 Budapest, Fehérvári út 108-112.
tel.: (06 1) 430 3330, e-levél: innovacio@innovacio.hu
A Hírlevélre a www.innovacio.hu c. portálon lehet regisztrálni.