XXX. évf. | 2020. ÁPRiLIs 28. | 8. szám

Hírek

Magyar Innovációs Szövetség
Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala

Várható esemény

Szakirodalomfigyelő
SajtószemleHÍREK | MAGYAR INNOVÁCIÓS SZÖVETSÉG

Piacvezérelt kutatás-fejlesztési és innovációs projektek támogatása

Április 9-én megjelent a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal felhívás tervezete, a piacvezérelt kutatás-fejlesztési és innovációs projektek támogatásáról. A felhívás feltételeinek megfelelő projektekre 40,88 milliárd Ft, vissza nem térítendő támogatás áll rendelkezésre (A és B alprogram összesen).

Szövetségünk április 23-án megküldte szakmai véleményét az NKFIH-nak.
Állásfoglalásunk teljes szövege idekattintva olvasható.

Szellemi alkotások hazai és nemzetközi szellemi tulajdon-védelmét szolgáló tevékenységek támogatása

Április 9-én megjelent a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal felhívás tervezete, szellemi alkotások hazai és nemzetközi szellemi tulajdon-védelmét szolgáló tevékenységek támogatásáról. A felhívás feltételeinek megfelelő projektek 1,3-4 millió Ft közötti, vissza nem térítendő támogatásban részesülhetnek, a rendelkezésre álló 80 M Ft forrás erejéig.

Szövetségünk április 23-án megküldte szakmai véleményét az NKFIH-nak.
Állásfoglalásunk teljes szövege idekattintva olvasható.

Startup Factory

Április 9-én megjelent a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal felhívás tervezete, a Startup Factoryról. A felhívás feltételeinek megfelelő projektekre 2 milliárd Ft, vissza nem térítendő támogatás áll rendelkezésre.

Szövetségünk április 23-án megküldte szakmai véleményét az NKFIH-nak.
Állásfoglalásunk teljes szövege idekattintva olvasható.

29. Ifjúsági Tudományos és Innovációs Tehetségkutató Verseny

Az ifjúsági versenyre beküldött 53 pályázat értékelését, Jakab László, zsűrielnök, a BME professzora, vezetésével, megkezdte a bírálóbizottság. Április 17-ig minden zsűritag pontozta a pályázatokat szekciók szerint, és írásban indoklást adott. Az eredmények alapján a legjobb 13 pályázatot április 24-ig pedig sorrendbe állították a zsűritagok.

SZJA 1+1%

Az adó (első) 1%-a valamely civil szervezet támogatására fordítható. A közhasznú szervezetként működő Magyar Innovációs Alapítvány immár több mint 25 éve ösztöndíjakkal folyamatosan támogatja a fiatal tehetségek oktatási és kutatási tevékenységét. Támogatja a 20 év alatti fiatalok részére, évente kiírt Ifjúsági Tudományos és Innovációs Tehetségkutató Versenyt is. Ösztönzi az új kutatási eredmények elterjesztését, megvalósításuk felgyorsítását azáltal is, hogy alapítása óta az adott év legnagyobb jelentőségű innovációját INNOVÁCIÓS NAGYDÍJ-ban részesíti.
Kérjük mindazokat, akik céljainkkal egyetértenek, hogy a befizetett adójuk 1%-át fordítsák a Magyar Innovációs Alapítvány támogatására. Adószám: 18047929-1-41.

Amennyiben fontosnak tartja a hazai tehetségek támogatását, kérjük, ajánlja fel adója (második) 1%-át a Nemzeti Tehetség Program javára, ennek a kiemelt kormányzati célkitűzésnek a támogatására. A cél, hogy a források minél nagyobb része jusson közvetlenül a tehetségek felismerésére, gondozására, támogatására.
A Nemzeti Tehetség Program technikai száma: 1823

GINOP-pályázat

A Magyar Innovációs Szövetség és a Budapesti Corvinus Egyetem konzorciuma támogatási kérelmet nyújtott be április 15-én a GINOP-5.3.5-18 - Munkaerőpiaci alkalmazkodóképesség fejlesztését célzó tematikus projektek c. felhívásra. A támogatási kérelem keretében célul tűzték ki, hogy feltárják és meghatározzák a járműipar előtt álló számos munkaerőpiaci kihívás innovatív kezelési lehetőségeit, elsősorban a digitalizáció, automatizáció és Ipar 4.0 szemszögéből. A tervezett projekt munkacíme: A járműipari kihívások innovatív kezelésének lehetőségei, új technológiák alkalmazásával.

Innovációs Testület új tagja

Az NKFI Hivatal elnökének kezdeményezésére felállított Innovációs Testület tagjai a magyar gazdasági és tudományos élet elismert szaktekintélyei. A testület elsődleges célja elősegíteni a rendelkezésre álló források célszerű és hatékony felhasználását.

2020. március 3-tól megszűnt Dr. Aszódi Attila professzor úr tagsága az Innovációs Testületben. 2020. április 1-től új tagként Dr. Bokor József professzor csatlakozott a Testülethez.

HÍREK | Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala

A postázás felfüggesztése a Szellemi Tulajdon Világszervezetének Nemzetközi Irodájával

A Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala ezúton tájékoztatja ügyfeleit arról, hogy Svájc és számos ország között a postai szolgáltatások felfüggesztésre kerültek, valamint a közegészségügyi hatóságok iránymutatásai alapján a WIPO Nemzetközi Irodája (a továbbiakban: WIPO) további közlemény kiadásáig nem küld, illetve nem fogad postai úton küldeményeket.

A jelenlegi körülményekre való tekintettel a WIPO arra kéri a bejelentőket, jogosultakat, illetve a képviselőket, hogy akik eddig még nem adták meg e-mail elérhetőségüket, úgy azt amilyen gyorsan tudják, tegyék meg.

Részletes tájékoztatás ezen a linken olvashatnak.

VÁRHATÓ ESEMÉNY


Taiwan Innotech Expo (TIE)

Idén is megrendezésre kerül a Tawan Innotech Expo a Tajvan Külkereskedelmi Fejlesztési Tanácsa (TAITRA) és a Ipari Technológiai Kutatóintézet (ITRI) szervezésében.

A kiállítás az 5 + 2 ipari innovációs technológiákra összpontosít, és bemutatja az intelligens gépek, az orvosi ellátás, az új mezőgazdaság és más területek kutatási és fejlesztési eredményeit, valamint a "jövő technológiáját". A háromnapos kiállításon számos nemzetközi műszaki médiakonferencián, szemináriumon és vállalati csoportos vezetésen vehetnek részt a látogatók.

2019-ben a TIE összesen 25 országot, az Egyesült Államokat, Koreát, Kínát, Thaiföldöt, Japánt és más országokat, 168 nemzetközi intézményt és 367 hazai termelési, kutatási és fejlesztési egységet hívott meg, hogy több mint 1000 kutatási és fejlesztési eredményt jelenítsen meg.

A rendezvény regisztrációhoz kötött.

Helyszín: Taipei, Taiwan
Időpont: 2020. szeptember 24. (csütörtök) - 26. szeptember (szombat)

A program részletes leírásáról ezen a linken tájékozódhatnak.

SZAKIRODALOMFIGYELŐ


Bernard Marr, Matt Ward: Artificial Intelligence in Practice: How 50 Successful Companies Used AI and Machine Learning to Solve Problems - Wiley, 2019
Dr. Osman Péter ismertetése

Mesterséges intelligencia a gyakorlatban: Miként alkalmazta 50 sikeres cég a MI-t és a gépi tanulást problémamegoldásra - a cím sok hasznos tanulságot ígér, s tényeket, amelyek segítenek választ találni korunk egyik legnagyobb kérdésére: mit hoz nekünk az emberiség előttünk álló, legnagyobb forradalma: a MI belépése életünk szinte minden területének, különösképp a technikának és a gazdaságnak a napi gyakorlatába. A Wiley ajánlója is ezzel kezdődik: "kiber-megoldások valós üzleti problémákra".
A 'sztártörténész' Yuval Noah Harari írja SAPIENS c. könyvében (Hírlevél 2017/17. sz.): "A mezőgazdasági forradalom a történelem legnagyobb csalása volt." Azt fejtegeti, hogy a földművelésre való áttéréssel jelentősen romlott a velejáró munkára kényszerült emberek életminősége. Ha kihagyjuk a gazdasági megfontolásokat, úgy a MI forradalma, munkába állítása rengeteg jót hozhat az emberiségnek. A gazdasági mozgatóerők hatalmát is figyelembe véve viszont enyhén szólva sokasodnak a kérdőjelek. Utóbbiak megválaszolásához kapunk itt gyakorlati példákat: arra, hogy milyen problémákat oldott meg - s így mi mindent tud - a MI; hogyan segített az adott esetben; s ez milyen eredményekkel járt. S hogy mindez nem valami promóciós összeállítás a MI érdekében, arra jellemző a következő pont az egyik példát záró összegzésből (minden példát ilyen összegzés zár: Alapvető kihívások, Legfontosabb tanulandók, Tanulságok) "A MI valós fenyegetést jelent az emberek munkalehetőségeire, épp úgy, ahogyan az minden más korábbi ipari forradalomnál is történt".
A szerzőkről: a mindig megbízható Wiley ismertetőjéből idézve, Marr nemzetközi szinten sikeres üzleti bestsellerek szerzője, jövőkutató, keresett nyitóelőadó, cégek és kormányzatok stratégiai tanácsadója, szintúgy soknak a világ legismertebb szervezetei közül. MI, Big Data és digitális átalakulás kérdésekben egyike a világ legelismertebb szakértőinek és szószólóinak. Ward Marr cégének kutatásvezetője. Oknyomozó újságíró, szakértő és tapasztalt szerző az üzleti technológiák és a MI terén, ahol olyan cégekkel dolgozott, mint az IBM, Intel, Citibank, NASA.
A mondandóról, a könyvből:
"Teljesen egyértelmű, hogy a MI örökre megváltoztatja a világunkat, s e változás valószínűleg mélyebb lesz, mint amit a legtöbbünk ma felismer. Mindegy, mi a munkád, milyen ágazatban dolgozol, a MI megváltoztatja, akár teljesen át is alakítja. Képessé teszi a gépeket, hogy lássanak, halljanak, ízleljenek, szagoljanak, megérintsenek, járjanak, beszéljenek, tanuljanak. Ez pedig azt jelenti, hogy a cégek teljesen új módokat fejleszthetnek ki az ügyfeleikkel, fogyasztóikkal történő interakciókra, sokkal intelligensebb termékeket és szolgáltatásokat ajánlhatnak nekik, automatizálhatják a folyamataikat, és felturbózhatják az üzleti sikereiket."
"Nagy hírverés, zűrzavar és zavarodottság van a MI körül. Vannak, akik civilizációnk végső fenyegetését látják benne, mások a megmentőjét, amely megoldja az emberiség legnagyobb problémáit, a klímaváltozás kezelésétől a rák gyógyításáig. E könyv célja, hogy átvágjon hírverésen, riogatásokon, és élvonalbeli képet adjon arról, miként használják valójában a cégek a MI-t."
"A legújabb és leginnovatívabb gyakorlati felhasználásokból hozunk példákat sok iparágból, hogy eloszlassunk minden misztifikációt, s egyúttal ösztönözzünk is az óriási lehetőségek meglátására, amelyeket a MI kínál. Úgy írtuk e könyvet, hogy mindenki könnyen megérthesse, ehhez szabtuk a technikai részleteket. Ugyanakkor azokból is bevettünk annyit, hogy művünk informatív legyen azoknak, akik már a MI területén dolgoznak.
Könyvünk 50 céges esettanulmányt tartalmaz, s azokban még több élvonalbeli példát arra, miként használják a MI-t a gyakorlatban probléma megoldásra. Öt részre osztottuk:
• Esettanulmányok a MI úttörőitől
• MI alkalmazása kiskereskedelmi-, fogyasztási cikk-, élelmiszer- és ital cégeknél
• Média-, Szórakoztatóipari- és telekommunikációs cégeknél
• Szolgáltatóipari-, pénzügyi- és egészségvédelemmel foglalkozó cégeknél
• Gyáripar, gépjármű-ipar, repülés és űrhajózás, és a 4. ipari forradalom cégei.
A záró tanácsokból:
• Mindig stratégiai megközelítéssel használd a MI-t, s ne alkalmazd elavult üzleti modellhez!
• Fejleszd ki a MI alkalmazásához a tudatosságot és a hozzáértést!
• Tedd naprakésszé a technológiádat és az IT-rendszereidet!
• Készülj fel a MI felforgató hatásaira!

Lucy Cooke: Meghökkentő állatvilág - Igazságok és félreértések állatsereglete - Tericum Kiadó, 2019
Dr. Osman Péter ismertetése

A természetrajz és a kultúrtörténet igen érdekes és tanulságos ötvözete: "Ebben a könyvben varázslatos módon keveredik a történelem és a természettudomány, ahogy a szerző elképesztő, néhol hajmeresztő mítoszokon, hiedelmeken és 'tudományos' kísérleteken keresztül bemutatja az emberiség és az állatok közel egy évezredes kapcsolatát." - a Tericum ajánlójából (kiemelések tőlem).
Az innovációs munka eredményességének egyetlen igazi kritériuma termékének életképessége. Bátran vonatkoztathatjuk ezt az élővilágra is - leszámítva abból az ember vadász- és környezetromboló tevékenységével való verseny- és vesszőfutást. Bármennyire furának vagy akár elfuseráltnak is tűnik egy faj, a puszta tény, hogy van, képes volt máig fennmaradni, igazolja, hogy az bizonnyal sikeres konstrukció. Lucy Cooke e könyvben bemutatott "meghökkentő állatvilágnak" szereplői csak azoknak meghökkentőek, akik nem látják át, hogy ezek az állatok természetes termékei az őket alakító fejlődésnek, legfeljebb csak nem értjük, miért lettek olyanokká, amilyenek.
A szerzőről: "Díjnyertes műsorvezető és filmkészítő, Oxfordban szerzett Masters fokozatot zoológiából. Ma egyre ismertebb arca a tévés természetrajz műsoroknak, főműsoridős sorozatokkal a BBC, az ITV és a National Geographic számára." (Google Books)
Nyitó példája Földünk egyik legfurább szárazföldi állata, a lajhár. Az általános vélekedés nagyon nem sorolja az evolúció sikerei közé. Cook egészen más értékítéletet ad róla, példájául a véleményalkotás helyes módjának is: "A természetes kiválasztódás egyik legkülönlegesebb teremtményei, és ezenfelül elképesztően sikeresek. Közép- és Dél-Amerika erősen versengő dzsungeljeiben túlélni - ebben a lajhár kifejezetten ügyes. Kivételes szívósságuk titka a letargikus természetükben rejlik. Az alacsony energiafelhasználású életmód mintaképei, egy egész sor zseniális, energiatakarékos adaptációval rendelkeznek, amelyeket több évezreden keresztül finomítottak." (Idézetek innentől a könyvből.)
Erről szól: "Ez a könyv a vágyból nőtte ki magát, hogy tiszta vizet öntsek a pohárba, nemcsak a lajhárral, de más állatokkal kapcsolatban is. Hajlamosak vagyunk rá, hogy az állatvilágot a saját - meglehetősen korlátozott - létezésünk prizmáján át szemléljük. A fán lakó lajhár életmódja elég idegen ahhoz, hogy a világ egyik legfélreértettebb teremtményévé tegye, ám koránt sincs egyedül ebben a kategóriában. Az élet csodálatosan sokszínű egzotikus formát ölt, és még a legegyszerűbb is komplex vizsgálódást igényel."
"Az evolúció ragyogó tréfákat űzött azzal, hogy valószínűtlen lényeket kreált, mindenféle logika nélkül, csupán néhány, magyarázatul szolgáló jelet hagyva." Mindenféle logika nélkül? Dehogy is: a fennmaradásra képesek mindegyikében ott működik az evolúció kíméletlen logikája: »élj meg, ahogy tudsz az adott körülmények között, hogy képes légy továbbörökíteni a génjeidet, vagy a fajod kihal!« Az itt következők olyan fajok, amelyek sikerrel kiállták a folyamatos próbatételeket. Bizonyság erre? Hogy még léteznek!
Az extrém alkalmazkodás egészen sajátos példája a strucc. Különös jószág tehát sok legenda övezi, a valóság azonban még furább. "A világ legnagyobb madara legelő állattá fejlődött, amelynek fűfélékből, bokrokból álló étrendje nehezen emészthető. Ellentétben az afrikai szavannák többi növényevőjével, nincs a kérődzőkre jellemző összetett gyomruk, foguk sincs, a csőrükkel kell letépniük és egészben lenyelniük a táplálékot. Megfigyelték, hogy nagy méretű, éles köveket nyelnek le, akár egykilónyi kővel a gyomrukban is grasszálhatnak a szavannán. A zúzógyomrukban ezeknek a köveknek a segítségével őrlik fel rostos étküket emészthetőbb darabkákra."
13 fejezet 13 különös fajról. Angolnák: minden 21. századi tudásunkkal és technikánkkal sem tudjuk még megfejteni kétezer éves rejtélyüket. Hódok: vajon honnan van és miként működik a vízépítő mérnöki 'tudásuk'? Hiéna: a nőstény anatómiája tökéletes bizonyíték az evolúció mellett, hiszen nincs az az intelligens tervező, amely ilyen agyament megoldást hozott volna össze. Keselyű: "defenzív okádással" védekező; akkusavas, vitorlázó takarítógép. Víziló: "lényegében a saját naptejét választja ki - ami egy szőrtelen emlős esetében, amely rendszeresen ki van téve a tűző napfénynek, igazán innovatív adaptáció." Panda: az egyik "celeb", politikai repiajándék, a másik vad "túlélőművész".
A többit tessék elolvasni. Igazán érdekes!

Windisch-Graetz Lajos herceg: Hősök és csirkefogók - Megélt világtörténelem 1899-1964 - Szépmíves Könyvek, 2019
Dr. Osman Péter ismertetése

Hajlam, érdeklődés kérdése, ki mit tart teljes életnek. Megtapasztalni minél többet, jót és rosszat, az arisztokrácia csúcsaitól számtalan társadalmi rétegen, helyzeten át, börtönön is keresztül, egy argentin kikötő darujának kezelőfülkéjéig, s onnan valamelyest vissza, felfelé, egy sajátos, 'köztes' létbe - így nézve Windisch-Graetz Lajos herceg igazán teljes életet élt, a sokszínű, nagyon változatos és kalandos fajtából. S remek jól ír, a legjobb elbeszélők színvonalán, így életéből nagyon sokat kapunk, vele korrajzot Európa talán legmozgalmasabb és -zsúfoltabb évtizedeiből.
Előszavából: "Azért határoztam úgy, hogy visszaemlékezéseimet a nyilvánosság számára hozzáférhetővé teszem, mert változatos életem végén azt kell látnom, hogy a mai világ újraformálásához olyannyira fontos történelmi eseményeket oly módon ábrázolják, hogy a tényeket igen kevéssé tartják szem előtt." (Mit nem mond! Idézetek a könyvből, kiemelések tőlem). "[Életem 82 éve alatt] megismertem az emberi létezés csúcsait és mélységeit - a gazdagok és hatalmasok gondtalan életét éppúgy, mint az elnyomottak és nincstelenek nyomorát. Katona voltam, politikus és államférfi mértékadó pozícióban, de ültem börtönben, később mint munkás kerestem meg a kenyeremet Buenos Aires kikötőjében. Volt alkalmam számos hatalmassággal, császárokkal, királyokkal és államelnökökkel személyes és hivatalos kapcsolatba is kerülni.
Írásom részben rövid történetekből áll, epizódok a régibb idők hatalmasaival való találkozásaimból, vagy változatos életem érdekesebb eseményeit írják le, másrészt viszont olyan naplórészletek, amelyek az események közvetlen hatása alatt íródtak."
Róla: főnemesi család sarja, nagyapja a szabadságharcban nálunk hírhedtté vált hadvezér. Indulásaként elvégezte a bécsi műszaki katonai akadémiát, s ezzel párhuzamosan gépészmérnöki diplomát is szerzett. Jellemző vonásként ehhez: "Már gyermekkoromban a katonai hivatás mellett döntöttem, apám azonban azt kívánta, hogy mindenképpen szerezzek a civil életben érvényes diplomát is. Így hát érettségi után mint önkéntest elküldtek az esseni Friedrich Alfred Krupp Művekbe, s ott aztán munkásként megismerkedtem az acélgyártás minden fázisával. A szabad vasárnapokon a Krupp család pompás otthonában vendégeskedtem."
Eseményekben és fordulatokban szó szerint rendkívül gazdag életpályája ívét - és elbeszélése tartalmát - jól jellemzik könyve fejezetcímei:
• Ifjúkor - a K. u. K. hadsereg hadnagya
• A kínai császárnőnél; katonai attasé az orosz-japán háborúban
• A japán császárnál és Hawaii császárnőjénél
• Theodore Roosevelt és VIII. Edward (személyes találkozások; utóbbi elírás, VII. Edward brit uralkodóval találkozott - OP)
• A régi szép idők (a magyar parlament főrendiházának tagjaként belép a nagypolitikába, ehhez katonaként Budapestre helyezteti magát - OP)
• Ferdinánd bolgár király - háborús borzalmak a Balkánon ("1912 őszén megszólaltak az ágyúk, és az egész Balkán lángokban állt.")
• Emlékezések Ferenc József császárra és Ferenc Ferdinánd trónörökösre - az első világháború kitörése
• Az első világháborúban (benne találkozás II. Vilmos császárral és Musztafa Kemállal - OP)
• A fiatal császár szolgálatában - harc a népeket boldogító békéért (1917 április, román front, Windisch-Graetz rohamzászlóaljának fedezéke: Kovács tiszthelyettes "egy nagyon fiatal ezredessel borozgat és vadlibákról beszél. "Károly császár társalog egyik katonájával".)
• Börtönben mint pénzhamisító (a hírhedt frankhamisítási botrány, Windisch-Graetz a legfelső magyar vezetéssel megegyezve 'elviszi a balhét'. "Groteszk egy megbeszélés volt az: egyik oldalon én, az őrizetes és közönséges bűncselekmény gyanúsítottja, aki a klozettlyukkal szemközt ücsörög a fapriccsén, míg a másikon Magyarország legnagyobb hatalmának megtestesítője. Bethlen hozott egy üveg skót whiskyt és szivart, s felettébb bajtársiasra vette a figurát.")
• Tapasztalataim a nemzetiszocializmusról (Meglepő képpel a fiatal Hitlerről; beszámolója Magyarország megszállásáról, Horthy szerepéről, a nyilasuralomról.)
• Dokkmunkásként Argentínában (Társasági kapcsolatban előkelő körökkel; képet fest Perón diktátor és Evita sajátos világáról.)
• Ismét Európában - életem alkonya Bécsben.
S ami különös jelentőséget ad mindennek: "A központi hatalmak oldalán már csak jómagam vagyok az, aki a legmagasabb szinten aktív szerepet játszott az 1918 és 1926 közötti éveknek az egész világra nézve oly súlyos következményekkel járó eseményeiben."

SAJTÓSZEMLE

katolikusradio.hu, 2020, április 04.

Idén is kiosztották az Innovációs Díjakat. Antos Lászlót, az Innovációs Szövetség ügyvezető igazgatóját Sályi András kérdezi.

ma7.sk, 2020. április 10.
A magyar kormány kiemelten támogatja a kutatás, fejlesztés és innováció területén dolgozókat

portfolio.hu, 2020. április 10.
Bértámogatást kapnak a kutatási, fejlesztési és innovációs szektor munkavállalói

origo.hu, 2020. április 10.
Kiemelten támogatja a kormány a kutatás, fejlesztés és innováció területén dolgozókat

magyarhirlap.hu, 2020. április 10.
A kormány kiemelten támogatja a kutatás, fejlesztés és innováció területén dolgozókat

hirtv.hu, 2020. április 10.
György László: Kiemelten támogatja a kormány a kutatás, fejlesztés és innováció területén dolgozókat

nyiregyhaza.hu, 2020. április 13.
Budapest Innovation Group néven innovációs műhelyt alapítottak és új szponzorral dolgoznak

biztonsagpiac.hu, 2020. április 13.
Az innovációmenedzsment nem egyszerű pénzosztás

autopro.hu, 2020. április 14.
Komoly bértámogatás jár a kutatás-fejlesztés és innováció területén dolgozóknak

njszt.hu, 2020. április 14.
Veszélyes helyre küldjünk ember helyett robotot
"...Volt egy Anonymous nevű ftp-keresőm, amely a Magyar Innovációs Szövetség ifjúsági versenyén is díjazott lett, erre a programra alapozva 18 évesen céget is alapítottam - mesél Kopiás Péter a kezdetekről..."

makronom.mandiner.hu, 2020. április 14.
György László: Kiemelten támogatja a kormány a kutatás, fejlesztés és innováció területén dolgozókat

katolikusradio.hu, 2020, április 14.
Dr. Peták István közleménye, az Onsompass precíziós onkológiai döntéstámogató eljárásról, ami a 2019-es év Informatikai Innovációs Díjában részesült,

katolikusradio.hu, 2020, április 15.
Délutáni találkozás, közéleti beszélgetés
Interjú Molnár Bélával, a 3DHISTECH alapítójával, a 2019. évi Innovációs Nagydíj nyertese

hiros.hu, 2020. április 16.
Április 15-től lehet jelentkezni a kutatási, fejlesztési és innovációs támogatásokra

newtechnology.hu, 2020. április 16.
Egyedi megoldások és innováció a fejlődés kulcsai

figyelo.hu, 2020. április 16.
Sikeresen megmozgatják a munkavállalókat

transpack.hu, 2020. április 20.
A folyamatos képzés az első lépés a sikeres innováció felé

webradio.hu, 2020. április 21.
Koronavírus - ITM: rugalmas előlegkifizetés és adminisztrációs könnyítések segítik a teljes hazai innovációs környezetet

vg.hu, 2020. április 21.
Rugalmas előlegkifizetés és adminisztrációs könnyítések segítik a hazai innovációs környezetet

hirtv.hu, 2020. április 21.
Rugalmas előlegkifizetés és adminisztrációs könnyítések segítik a teljes hazai innovációs környezetet

koronavirus.gov.hu, 2020. április 21.
Rugalmas előlegkifizetés és adminisztrációs könnyítések segítik a teljes hazai innovációs környezetet

computerworld.hu, 2020. április 21.
Rugalmas előlegkifizetés és adminisztrációs könnyítések segítik a teljes hazai innovációs környezetet

privatbankar.hu, 2020. április 21.
Mi lesz a k+f projektekkel? Új támogatási formák

tozsdeforum.hu, 2020. április 21.
ITM: a hazai K+F képes a gyors reakcióra

magyarhirlap.hu, 2020. április 21.
Szabadalmaztatás alatt az első magyar koronavírus-specifikus lélegeztetőgép
"...a Femtonics Kft. a Semmelweis Egyetem orvosszakmai vezetésével közösen alkotta meg a járványkórházakban is könnyen bevethető lélegeztetőgépet..."

hvg.hu, 2020. április 21.
Könnyen használható, hordozható lélegeztetőgépet terveztek magyarok

origo.hu, 2020. április 21.
Hordozható lélegeztetőgépet fejlesztettek ki magyar szakemberek

hirado.hu, 2020. április 21.
Több könnyítés is segíti a teljes hazai innovációs környezetet

hirpress.hu, 2020. április 21.
Rugalmas előlegkifizetés és adminisztrációs könnyítések segítik a teljes hazai innovációs környezetet

origo.hu, 2020. április 21.
Könnyíti az előlegkifizetést az Innovációs Hivatal

magyarhirlap.hu, 2020. április 21.
Rugalmas előlegkifizetés és adminisztrációs könnyítések segítik a hazai innovációs környezetet

magyarnemzet.hu, 2020. április 21.
Segítik a teljes hazai innovációs környezetet

itbusiness.hu, 2020. április 21.
Adminisztrációs könnyítések a hazai innovációs környezetben

kamaraonline.hu, 2020. április 21.
Rugalmas előlegkifizetés az innovációs projekteknél

okosipar.hu, 2020. április 21.
Egyedi megoldások és innováció a fejlődés kulcsai

magyarhirlap.hu, 2020. április 25.
Több mint 2 milliárd forintnyi támogatást utaltak az innovációs pályázatok nyerteseinek

startuponline.hu, 2020. április 22.
A startupok a krízisben is keresik az innovációt

mandiner.hu, 2020. április 23.
Személyiségfejlesztéstől a jövőkutatásig - Újra várja a diákokat a Fiatal Tehetség Program

semmelweis.hu, 2020. április 23.
2020-ban ismét pályázható a semmelweis egyetem innovációs díja

origo.hu, 2020. április 25.
Több mint 2 milliárd forintnyi támogatást utaltak kutatás-fejlesztés és innovációs pályázatok kedvezményezettjeinek

Elektronet magazin, 2020. március
Kiemelkedő hasznot hozó, világszínvonalú teljesítményeket ismertek el a Magyar Innovációs Nagydíj-pályázaton

hirado.hu, 2020. április 25.
Több mint kétmilliárd forintnyi támogatást utaltak kutatás-fejlesztés és innovációs pályázatok kedvezményezettjeinek

hirtv.hu, 2020. április 25.
Több mint kétmilliárd forintnyi támogatást utaltak kutatás-fejlesztés és innovációs pályázatok kedvezményezettjeinek

magyarhirlap.hu, 2020. április 25.
Több mint kétmilliárd forintnyi támogatást utaltak kutatás-fejlesztés és innovációs pályázatok kedvezményezettjeinek

demokrata.hu, 2020. április 25.
Több milliárd innovációs pályázatokra

novekedes.hu, 2020. április 25.
Több mint kétmilliárd forintnyi támogatást utaltak kutatás-fejlesztés és innovációs pályázatok kedvezményezettjeinek

kozszolgalat.hu, 2020. április 25.
Több mint kétmilliárd forintnyi támogatást utaltak kutatás-fejlesztés és innovációs pályázatok kedvezményezettjeinek

koronavirus.gov.hu, 2020. április 25.
Több mint kétmilliárd forintnyi támogatást utaltak kutatás-fejlesztés és innovációs pályázatok kedvezményezettjeinek

vasarhely24.com, 2020. április 25.
Több mint kétmilliárd forintnyi támogatást utaltak kutatás-fejlesztés és innovációs pályázatok kedvezményezettjeinek

kisalfold.hu, 2020. április 25.
Dr. Birkner Zoltán: Egyszerűbb eljárási szabályok és előlegkifizetés az innovációs cégeknek

duol.hu, 2020. április 25.
Dr. Birkner Zoltán: Egyszerűbb eljárási szabályok és előlegkifizetés az innovációs cégeknek

zaol.hu, 2020. április 26.
48 fertőzött van a megyében, segítik a zalai vállalkozások innovációs projektjeit - A szombat legfontosabb hírei

magyarhirlap.hu, 2020. április 27.
Mobilalkalmazással az egészségmegőrzésért
"...A győri székhelyű Fitpuli nyerte el a Magyar Innovációs Szövetség által meghirdetett 2019. évi Start­up Innovációs Díjat a cég által kifejlesztett egészségprogramért..."

webbeteg.hu, 2020. április 27.
A szoftver mint orvosi eszköz a rákgyógyításban
"...az Oncompass Medicine Diagnosztikai és Információs Központ kutatói által fejlesztett, az onkológiai kezelések valós idejű kalkulátora....kapta a 2019. évi Informatikai Innovációs Díját..."
Szerkesztő: Dr. Antos László, Munkatárs: Sári Veronika,
Design: Visualia Stúdió, Felelős kiadó: Dr. Szabó Gábor.
A Hírlevél minden páros hét keddi napján jelenik meg, és aznap internetes portálunkon is olvasható.
Hírlevélszerkesztőség: 1116 Budapest, Fehérvári út 108-112.
tel.: (06 1) 430 3330, e-levél: innovacio@innovacio.hu
A Hírlevélre a www.innovacio.hu c. portálon lehet regisztrálni.