XXX. évf. | 2020. ÁPRiLIs 15. | 7. szám

Hírek

Magyar Innovációs Szövetség
Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala


Szakirodalomfigyelő
SajtószemleHÍREK | MAGYAR INNOVÁCIÓS SZÖVETSÉG

Egyperces videó

A 28. Magyar Innovációs Nagydíj pályázaton díjazott négy társaságról már készült egy rövidfilm márc. 27-re. Az Innovációs Nagydíj, ill. az innováció népszerűsítése érdekében, facebook kampánya céljára április 14-re a MISZ elkészíttette a film egyperces változatát is, mely idekattintva megtekinthető.

29. Ifjúsági Tudományos és Innovációs Tehetségkutató Verseny

A Magyar Innovációs Szövetség, az Emberi Erőforrások Minisztériuma és az M5 csatorna által a 2019/2020-as tanévre, a 14 és 20 év közötti korosztály számára meghirdetett 29. Ifjúsági Tudományos és Innovációs Tehetségkutató Verseny második szakasza lezárult. A 2020. április 1-i határidőre a 62 továbbjutott pályázatból 53 kidolgozása fejeződött be.

A bírálóbizottság Dr. Jakab László, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem professzorának vezetésével 2020 áprilisában hozza meg a végleges döntést a közel 2,5 millió forintos ösztöndíjakat illetően.

A Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Alapból a Magyar Innovációs Szövetség 15 M Ft-ot nyert el a 29. Ifjúsági Tudományos és Innovációs Tehetségkutató Versenyre.

STEM-jelentés

Tagszervezetünk, az Óbudai Egyetem felmérést végez a STEM-szakokkal kapcsolatban, amelynek részeként márc. 23-án interjút készítettek Monszpart Zsolttal, a MISZ alelnökével, aki az interjúban részletesen bemutatta a Szövetség tevékenységét, akcióit, amelyekkel a kormányzat tevékenységét támogatja a STEM szakok népszerűsítése érdekében már a közoktatásban is, de kiemelt hangsúllyal a felsőoktatásban.

Német és svéd példákat idéztünk a kormány és az ipar párbeszéde eredményeként, folyamatosan alakuló innovációs keretrendszer jól működő elemeire. A STEM ágazatok népszerűsítése érdekében a felsőoktatásban más szemléletmóddal kell az oktatóknak a fiatalokat motiválniuk. Az ipar igénye átterelődött a kreatív, a gyorsuló fejlődésben, digitális világban a megfelelő információkat könnyen és gyorsan megtaláló és alkalmazni tudó fiatal mérnökökre, tudósjelöltekre. A tehetséges fiatalok hazai megtartása, valamint a tudományos karrier irányába terelés érdekében már sok pozitív kormányzati lépés történt az elmúlt években. A STEM-szakok esetében azonban folyamatosan kell munkálkodni azon, hogy a jövő ipari igényeinek jobban megfelelő fiatal diplomások kerülhessenek ki a felsőoktatásból. A MISZ katalizátorként működik az ipar és a kormányzat között, ebben a folyamatban is.

SZJA 1+1%

Az adó (első) 1%-a valamely civil szervezet támogatására fordítható. A közhasznú szervezetként működő Magyar Innovációs Alapítvány immár több mint 25 éve ösztöndíjakkal folyamatosan támogatja a fiatal tehetségek oktatási és kutatási tevékenységét. Támogatja a 20 év alatti fiatalok részére, évente kiírt Ifjúsági Tudományos és Innovációs Tehetségkutató Versenyt is. Ösztönzi az új kutatási eredmények elterjesztését, megvalósításuk felgyorsítását azáltal is, hogy alapítása óta az adott év legnagyobb jelentőségű innovációját INNOVÁCIÓS NAGYDÍJ-ban részesíti.
Kérjük mindazokat, akik céljainkkal egyetértenek, hogy a befizetett adójuk 1%-át fordítsák a Magyar Innovációs Alapítvány támogatására. Adószám: 18047929-1-41.

Amennyiben fontosnak tartja a hazai tehetségek támogatását, kérjük, ajánlja fel adója (második) 1%-át a Nemzeti Tehetség Program javára, ennek a kiemelt kormányzati célkitűzésnek a támogatására. A cél, hogy a források minél nagyobb része jusson közvetlenül a tehetségek felismerésére, gondozására, támogatására.
A Nemzeti Tehetség Program technikai száma: 1823

PowerUp! verseny

Az EIT InnoEnergy szervezésében kiírt PowerUp! versenyre idén 24 ország, 425 kezdő vállalkozása adta be jelentkezését, ebből 360 startup pályázat volt.

Magyarországról is rekordszámú nevezés érkezett be az energia, energiahatékonyság, energiatárolás, mobilitás, körforgásos gazdaság, az okostechnológiák és az okosvárosok területét érintő újításokra fókuszáló, hatodik éve futó versenyre, amelynek hazai döntőjét április 28-án - a koronavírus-járvány miatt és a többi országhoz hasonlóan -
élő videomegosztó platformon tartják meg.

A magyar döntő nyertese, a további 23 ország győztetésével együtt, továbbjut a versenyt lezáró nemzetközi fináléba. Ezen a legjobb induló vállalkozások díjazásban részesülnek (az első helyért 50 000 euró, a másodikért 10 000 euró, a harmadikért pedig 5000 euró jár), míg a nem startup jellegű vállalkozások, szervezetek (pl. KKV-k vagy egyetemek) által benyújtott pályázatok a projekt készültségi állapotának függvényében juthatnak pénzügyi befektetéshez és üzletfejlesztési támogatáshoz.

A PowerUp! versennyel kapcsolatos minden információ a www.powerup.innoenergy.com oldalon érhető el.

HÍREK | Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala

A szellemitulajdon jelentősége KKV-nak (webinar)

2020. április és május hónap folyamán a European IP Helpdesk 75 perces angol nyelvű webinárjain a szellemitulajdon-védelem alapjairól szerezhetünk ismereteket.
Mi a szellemi tulajdon (IP), milyen oltalmi formák léteznek, miért van szüksége egy KKV-nak IP-jogokra, hogyan válhatnak e jogok pénzügyi eszközökké, kihez forduljak segítségért...
Az előadás angol nyelvű, ingyenes, de regisztrációhoz kötött.
A pontos időpontokról és témákról itt tájékozódhat: http://www.iprhelpdesk.eu/events

Szellemivagyon-diagnózis

Ha felkeltette vállalkozása figyelmét az IP adta lehetőségek, de nem tudja, hogy merre induljon, kérjen a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatalától tájékoztatást vagy térítésmentes szellemivagyon-diagnózist! https://www.sztnh.gov.hu/hu/vallalkozoknak/szellemivagyon-diagnozis

Ügyfelekre irányadó határidők

A koronavírus-járvány miatti rendkívüli helyzetre tekintettel a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala (SZTNH) előtt folyamatban lévő iparjogvédelmi eljárásokban az ügyfelekre irányadó határidők vonatkozásában az alábbi linken tájékozódhat:
https://www.sztnh.gov.hu/hu/hirek/sztnh-hirek/szakmai-es-hatosagi-kozlemenyek/tajekoztato-az-sztnh-elott-folyamatban-levo

Interaktív IP kalauz KKV-k számára a 4IP Council-tól

Gyakorlatias, a vállalkozók támogatását célzó anyagokkal segíti a KKV-kat a 4IP Council. Ez az európai kutatási szervezet, a European IP Helpdesk-kel közösen olyan interaktív kalauzokat készített, amelyek bemutatják, hogyan és mire használható az IP (Intellectual Property) a kis- és középvállalkozások szintjén. Tájékoztatóikban kitérnek a szabadalmakra, amelyek többek között a piacra jutást, vagy a pénzügyi támogatásokhoz való hozzájutást segítik, míg a szerzői joggal kapcsolatos tájékoztatók a jobb hírnév elérésében segítenek, vagy éppen azt mutatják meg, hogyan tehet szert egy KKV jogdíj bevételekre.SZAKIRODALOMFIGYELŐ


Noam Wasserman: Az élet egy startup - Amit az alapítók taníthatnak nekünk a döntéshozatalról és a változások kezeléséről - Pallas Athéné Könyvkiadó, 2019
Dr. Osman Péter ismertetése

A startupok sikerre vitele rendkívül nehéz akadálypálya. Az élet nem kevésbé az, és sokban hasonló is, bármelyiken törekszünk sikerre vagy legalább gyümölcsöző túlélésre. Ez adja e könyv mondandójának az alapját: "Akár alapítók vagyunk, akár nem, a sikeres vállalkozók meglepő gyakorlataiból és viselkedéséből mindannyian alapvető tanulságokat vonhatunk le az életről." (A könyvből, kiemelések tőlem.) S a siker egyik fő titka: a nehéz helyzetekben győztes gyors, hatékony cselekvés alapja mindig a megelőző hosszú, alapos tanulás és felkészülés. Erre szolgál ez a könyv is.
A szerzőről "Wasserman 13 évig volt a Harvard Business School (HBS) professzora. A cégalapítók korai döntéseit vizsgálta, amelyek sikert vagy bukást hoztak a cégnek és a csapatának. Első könyve, Az alapítók dilemmái: előre látni és elkerülni a buktatókat, amelyek elsüllyeszthetnek egy startupot, az Amazon #1 bestsellere volt, évekig maradt az Amazon Stratégiai bestsellerek listáján, és elnyerte az amerikai Academy of Management évente kiadott 'A menedzsmentre gyakorolt hatás' díját. Ő hozta létre a HBS legnépszerűbb fakultatív menedzsment kurzusát, az Alapítók Dilemmái c. előadássorozatot, amelyért elnyerte a HBS's Faculty 'Teaching award' díjat, a University of Southern California 'Golden Apple teaching award' díját, és az Academy of Management 'Innovation in Entrepreneurship Pedagogy award' díját. A kurzust tanította a Stanford Engineering-en és a Columbia Business School-ban, s mindkettőben megkapta a 'tökéletes tanítás' minősítést." (A Yeshiva University honlapjáról. Wasserman az egyetem üzleti iskolájának dékánja).
és e könyvéről a Lira ajánlójából: "Wasserman a sikeres vállalatalapítók húsz éven át tartó tanulmányozása alapján, tudományos megállapításait most tágabb kontextusba helyezve tárja elénk. Míg a 2012-es kötetében a vállalatalapítók legfontosabb üzleti dilemmáit és a gondolkodásmódjaikból levezethető leggyakoribb hibalehetőségeit és útfüggőségeit taglalja, most egy szélesebb közönségnek szóló, a 21. századi életstílusnak megfelelő, tanulságos könyvvel jelentkezett. Benne a pszichológia és a felnőttkori fejlődés legújabb tudományos eredményeit figyelembe véve, valamint a kutatóprofesszor által közvetített életszerű bölcseletek alapján, élvezetes navigációt kapunk képességeink kiterjesztése és a személyiségünk kiteljesedése felé. A kötetet a startup világ legbefolyásosabb véleményvezérei és a menedzsment szféra legnagyobb gondolkodói egyaránt kedvező fogadtatásban részesítették."
"Ez a könyv mindenki számára fontos tanácsokat nyújt, különösen azoknak, akik változásra készülnek, vagy új vállalkozást szeretnének biztosabb alapokra helyezni személyes, illetve szakmai életükben, munkahelyváltásba, költözésbe vagy kreatív tevékenységbe fognának. Az itt tárgyalt kihívások az élet bármely pontján és sok ember számára megjelenhetnek. Segít azoknak, akik azzal küszködnek, hogyan találják meg az egyensúlyt a munka követelményei és a családi felelősség között, miközben még mindig azon munkálkodnak, hogy miként tudnák elérni legkedvesebb álmaikat. Szintúgy abban, hogy könnyebben és nagyobb hatékonysággal alkalmazd a nehezen megtanult leckéket, amelyek - annak ellenére, hogy ismered azokat - talán nem is élnek tudatosan benned." (Idézetek innentől a könyvből).
A benne felsorakoztatott tudás forrásai: "Számos forrásból merítek, amelyek alaposabb megismerést nyújtanak több, az életünkben előforduló, kulcsfontosságú döntés meghozatalához. Életük különböző szakaszaiban és pályafutásuk különböző pontjain lévő egyének széles körének közvetlen élményeiből fogunk tanulni; olyan fiataloktól, akik nagyobb megbecsülést keresnek a munkájukban, olyan pároktól, akik a munka- élet egyensúlyát kívánják megteremteni, és pályájuk közepén járó vezetőktől, akik próbálnak kitörni a vállalati mókuskerékből. Előbányászom a közel húszezer vállalkozót tartalmazó adatbázisom, és betekintést adok közvetlen munkámról olyan alapítókkal, mint Tim Westergren a Pandora Rádiótól, Evan Williams a Bloggertől és a Twittertől, és Hillary Mallow a ProLabtól. Érintőlegesen szó lesz a saját alapítói tapasztalataimról, a diákjaimmal, öregdiákokkal és másokkal folytatott beszélgetések dilemmáiról az élet számos területén, illetve sor kerül a múltbeli, jelenlegi és jövőbeni vállalkozókkal folytatott interjúkra is."

Drága Mama - Ferenc József levelei édesanyjához - Athenaeum Kiadó, Szépmíves Könyvek, 2019
Dr. Osman Péter ismertetése

"263 császári levél 1840 és 1872 között. E könyv oldalain azok a levelek olvashatók, amelyeket őfelsége Ferenc József császár kora gyermekkorától kezdve édesanyjának, Zsófia főhercegnőnek írt, s melyeket kegyeletből összegyűjtött és megőrzött; emellett Erzsébet császárné és Radetzky néhány, a főhercegnőhöz írott levelét is közreadjuk.
Az itt közreadott levelek nem gazdagítják számottevően történelmi ismereteinket, jelentőségük egészen másban áll: egyharmad évszázados ívet rajzolnak fel, amelyben gyermeki éveitől érett férfikoráig fokozatosan kibontakozik előttünk Ferenc József jelleme, megmutatkoznak veleszületett tulajdonságai, akárcsak folyamatos jellemfejlődése, érettsége, és nyomon követhetjük szilárd meggyőződéseinek kialakulását - még politikai szempontból is érdekesek, már amennyire a császár általános politikai kérdéseket feltárt édesanyja előtt.
A különleges összeállítás bepillantást nyújt a császári udvar mindennapjaiba, a császár és közvetlen köre életébe, és számos, eddig nem vagy kevésbé ismert részletet árul el Sisi kapcsán." - a Kiadó ajánlójából (kiemelések tőlem).
Ferenc Józsefről kibontakozó sokszínű, gazdag képből néhány vonás az emberről, az 1830-as első német kiadás bevezetője segítségével:
"Tulajdonságaira, amelyek ifjúságától kezdve a császár jellemének szerves részét képezik; jellemző, hogy a még kilencedik életévét be sem töltött fiú egyik legrégebbi írásában megjelenik két olyan mondás, melyek azután oly jellemzőek lesznek Ferenc József életére és munkásságára. Az első: »Csak az erőkből szépen egyesült törekvésből sarjad alkotó, valódi élet.« (Szép alapelv, ha egy birodalom ura gyakorolja! -OP) A második: »Az ember soha ne pihenjen lustán, hanem használja ki az időt, mert az a legfőbb kincs.« Ezt ő, az egyik legszorgalmasabb, legfáradhatatlanabb és legkötelességtudóbb dolgozó mindig is betartotta." (S valóban, a történelemben valamelyest jártas laikusok nem kis részében élhet az a kép, hogy az uralkodók között a két legszorgalmasabb adminisztrátor Augustus császár és Ferenc József volt. - OP)

"A természet és a vadászat iránti szeretete mellett Ferenc József, legalábbis ifjú éveiben nagyon szerette a vidám társas életet; szívesen táncolt, és ifjú uralkodóként - például magyarországi utazásán - jól érezte magát fiatal adjutánsainak körében, ahol élvezte vidámságukat és citerajátékukat. Velencében a színházi maszkabálokat, valamint a korianderdobálással egybekötött sétakocsikázásokat, amelyeket feleségével együtt tett, nagyon élvezetesnek találta, és ilyenkor tényleg jól szórakozott. Humorérzéke és humora leveleinek számos pontján megmutatkozik.
Érthető módon aztán később, ahogy a sors egyre súlyosabb csapásokat mért rá, ifjúi víg kedélye alábbhagyott, olyannyira, hogy a későbbi generációk szinte csak a komoly kötelességtudó férfiút ismerhették. De még a szerencsétlenségek közepette sem keseredett meg, csak éppen egyre inkább embertársai, sőt még szűkebb családi köre fölébe emelkedett, így aztán végül magányosan foglalt helyet a magasban. Ez a belső magányosság az oka annak, amiért a császár személyisége olyannyira megfejthetetlen maradt kortársai és az utókor számára." (Vezető lenni magányos mesterség, minél magasabban, annál magányosabb - mekkora lehetett a császár magánya... - OP)
"Az élet díszeivel, a művészeti alkotásokkal Ferenc József nem sokat tudott kezdeni. Nem érezte szükségét, hogy puritán, gyakorlatiasságra hajló életvitelét a múzsák alkotásai színesítsék. Azt azonban, hogy nem volt híján a képzőművészet iránti érzéknek vagy természetes tehetségnek, tanúsítják az ifjú éveiben saját kezűleg készült, még meglévő vagy később reprodukált rajzai, amelyek figyelemre méltó művészi szakértelemről és szokatlan érzékről árulkodnak a személyek és tájak megrajzolásában."

"Elég finom volt ahhoz, hogy az olyan ügyekben, amelyek távol állottak tőle, ne erőszakolja rá a véleményét másokra, s amennyiben nem háríthatta el magától, ítéleteit lehetőleg színtelen formulákba csomagolva mondta el. Arról azonban, hogy olyan területeken, ahol tudatában volt felelősségének és ítéletalkotó készségének, egyáltalán nem rejtette véka alá a véleményét, miniszterei, illetve polgári és katonai munkatársai tudnának mesélni. Minden katonája teljes figyelmét élvezte, erre leveleiben számos példát láthatunk. Szívvel-lélekkel hadfi volt, a legjobb hagyományoknak megfelelően az osztrák tiszt ragyogó példánya."

Lowell Miller: A létező legbiztosabb befektetés - Építs vagyont osztalékból - T.bálint Könyvkiadó, 2018 - Befektetés Klasszikusai sorozat
Dr. Osman Péter ismertetése

A Kiadó e sorozatából már számos kitűnő munkát ismertettünk a Hírlevélben. E kötet alcíme világosan jelzi, hogy a részvényekbe történő tőzsdei befektetésről szól. Mondandójának kulcsszava a "legbiztosabb". A pénzügyi befektetők számára a biztonság két kritériumban jelenik meg. Kell-e tartaniuk attól, hogy még a befektetett pénzükből is veszíthetnek? Milyen biztonsággal számíthatnak arra, hogy a befektetésük meghozza számukra a tőle várt hozamot? A szakma egyik alapvető ökölszabálya meglehetősen kiábrándító: kivételes esetektől eltekintve, a nagyobb hozam esélyét azzal lehet megszerezni, ha a befektetéssel a tőkevesztés kockázatát is vállaljuk. Nagyot nyerni abból lehet, ha a megvásárolt részvények árfolyamat nő meg jelentősen. A dolog csúf vonása, hogy az árfolyammozgás eshetősége nagyjából szimmetrikus: minél labilisabb (tőzsdei szakszóval volatilisabb) a részvény ára, annál inkább megtörténhet, hogy szárnyalni kezd, de szintúgy az is, hogy zuhanni.
Miller itt egy szolidabb és biztonságosabb befektetési területet ajánl, amelyet könyvének Goodreads ajánlója így összegez: "Ez a szellemes útmutató azt tanácsolja, hogy hagyjunk fel a nagy tőzsdei nyereségek hajszolásával, és fektessük a pénzünket olyan mérsékelten növekvő, osztalékot fizető cégekbe, amelyek stabil bevételt kínálnak és minimális kockázattal járnak. 30 évnyi statisztikát felsorakoztatva, ez az elemzés az osztalékbevételt állítja a befektetések célkeresztjébe, és egyszerű szabályokkal szolgál a legjobb részvények kiválasztásához és a befektetési portfolió építéséhez a hagyományos értékelési eszközök használatával, a részvények és kötvények összevetésével. Függelék szól a pénzügyi teljesítmény méréséhez kapcsolódóan a tudományos kutatásokról, a historikus visszatesztelésekről és a valós teljesítmények példáiról, egy másik pedig a befektetési döntések meghozatalát segítő információforrások mutat be." (Kiemelések tőlem)
A befektetési szakma a portfoliókezelésben régóta használja a híres BCG-mátrixot, s amit itt Miller ajánl, az lényegében a fejőstehenekbe történő befektetés. Befektetési döntést azonban mindig csak mélyreható megfontolásokra alapozva szabad tenni, s ma kihagyhatatlan a kérdés: mennyire lehet számítani arra, hogy cégek képesek hosszabb távon is megtartani az osztalékfizetést lehetővé tevő jövedelemtermelő lépességüket? Az utolsó kb 50 év mindent átrendező innovációinak vállalati következményei erős kételyekre adnak okot ebben. A jövő még kiszámíthatatlanabbnak ígérkezik, hiszen még prognosztizálni sem lehet, mit hoz pl. széleskörű elterjedéssel a 3D nyomtatás, az IoT, a termelési és gazdasági tevékenységek új, internetes logisztikái, és a legnagyobb kihívás, a mesterséges intelligencia térhódítása. Félelmetesen időszerű prognózissá válnak ma gr. Széchenyi István szavai: "A mi eddig jó volt, az éppen azért, mert a múlt időben volt jó, ma tán csak meglehetős s utóbb még káros is lehet." (gr. Széchenyi István: Hitel) Ezekkel a megfontolásokkal mindenkinek magának kell megbirkóznia - annál is inkább, mert biztos útmutatás ma egyszerűen nem létezhet. S Miller is hangsúlyosan figyelmeztet: a jövő nem jósolható meg a jelen extrapolációjával (ez az egyik fő befektetési iskola, technikai elemzés nagy csapdája!). Igaz, ugyanakkor ő is támaszkodik a historikus adatok felhasználására....
Így mutatja be e könyvét: "Egy egyszerű és magától értetődő módszert fogok részletesen bemutatni, amellyel hosszú távon a létező legalacsonyabb kockázat mellett érhetünk el tisztes hozamot befektetéseinken. Olyan megközelítés ez, amellyel búcsút mondhatunk információfüggőségünknek, és megszabadulhatunk a kényszertől, hogy állandóan nyomon kövessük a legújabb fejleményeket, illetve az önmagukat szakértőnek kikiáltók véleményét. Ez a stratégia nem trükk, mi magunk is képesek lehetünk a megvalósítására."
"Olyan szisztematikus megközelítést és gondolkodásmódot jelent ez a módszer, amely életünk hátralévő részében hasznunkra fog válni. Ennek a befektetési stratégiának a megismerése szinte minden olyat megtanít számunkra, amire a befektetés összes többi válfajának az értékeléséhez és annak a seregnyi embernek a kiismeréséhez szükségünk van, akik - őszintén vagy cinikusan, de - egy álmot és káprázatos hozamot igyekeznek eladni nekünk."
S miközben olvassuk, rengeteg hasznosat tanulunk a tőkepiaci befektetési eszközök, piacok, befektetések természetéről.

SAJTÓSZEMLE

mandiner.hu, 2020. március 25.
A nemzetiállami kontrollt erősíti a német alkotmánybíróság döntése szabadalmi ügyekben

Figyelő, 2020. március 26., 3. oldal
Erősíteni kell a kisvállalkozói innovációt
Interjú Birkner Zoltánnal

Magyar Nemzet, 2020. március 26., 14. oldal
Irinyi-terv: új határidő

autopro.hu, 2020. március 26.
Egy hónappal hosszabbítják az Irinyi-terv beadási határidejét

magyarnemzet.hu, 2020. március 26.
Kimagasló magyar innovációkat díjaztak

weborvos.hu, 2020. március 27.
Egy új diagnosztikai módszer kapta az innovációs nagydíjat

Élet és Irodalom, 2020. március 27., 6. oldal
"Flashmob" elnökjelölttel
Az NTT március 5-i találkozója

InfoRádió, Mérleg, 2020. március 27.
Világviszonylatban is jegyzett társaság terméke kapta idén a Magyar Innovációs Nagydíjat
Interjú Antos László, ügyvezető igazgatóval

magyarmezogazdasag.hu, 2020. március 27.
Kiemelkedő hasznot hozó, világszínvonalú teljesítményeket ismertek el

borsodihir.hu, 2020. március 27.
Ipari Innovációs Díjat kapott a BorsodChem

webradio.hu, 2020. március 27.
Kiemelkedő hasznot hozó teljesítményeket ismertek el a Magyar Innovációs Nagydíj pályázaton

hir.ma, 2020. március 27.
Kiemelkedő hasznot hozó teljesítményeket ismertek el a Magyar Innovációs Nagydíj pályázaton

propeller.hu, 2020. március 27.
Innovációs nagydíjat nyert a Fitpuli, Oláh Dániel és Békási Sándor egészségügyi startupja

techmonitor.hu, 2020. március 27.
Megvannak a Magyar Innovációs Nagydíj díjazottjai

infostart.hu, 2020. március 27.
Orvosdiagnosztikai termékcsalád nyerte a Magyar Innovációs NagydíjatOrvosdiagnosztikai termékcsalád nyerte a Magyar Innovációs Nagydíjat

innoteka.hu, 2020. március 27.
Nagydíjas szövettani diagnosztika

zetapress.hu, 2020. március 27.
Díjátadás elhalasztva

startuponline.hu, 2020. március 27.
Az átalakult hétköznapokra keres innovatív ötleteket a Startup Campus

energiaoldal.hu, 2020. március 27.
Elmaradt a Magyar Innovációs Nagydíjak átadása a Parlamentben

hirado.hu, 2020. március 27.
Világszínvonalú teljesítményeket ismert el a Magyar Innovációs Nagydíj pályázat

medicalonline.hu, 2020. március 27.
A Magyar Innovációs Nagydíj pályázat Innovációs díjasai

infovilag.hu, 2020. március 27.
Innovációból kiemelkedő teljesítmények

newtechnology.hu, 2020. március 27.
Kiemelkedő hasznot hozó teljesítményeket ismertek el a Magyar Innovációs Nagydíj pályázaton

gondola.hu, 2020. március 27.
Átadták a 28. Magyar Innovációs Nagydíjat

nepszava.hu, 2020. március 27.
Elismerések a Magyar Innovációs Nagydíj pályázaton

nkfih.gov.hu, 2020. március 27.
Kiemelkedő hasznot hozó, világszínvonalú teljesítményeket ismertek el a Magyar Innovációs Nagydíj Pályázaton

nkfih.gov.hu, 2020. március 28.
Magyar rákkutatók informatikai találmányát díjazták: a személyre szabott gyógymódot segít kiválasztani a szoftver

nkfih.gov.hu, 2020. március 28.
Ezzel a magyar géppel vizsgálták meg Vuhanban a koronavírust is

businessonline.prim.hu, 2020. március 28.
A 2019. évi Magyar Innovációs Nagydíj pályázat Innovációs díjasai

hirextra.hu, 2020. március 28.
A magyar innováció nagydíjasai

femina.hu, 2020. március 28.
Magyar rákkutatók informatikai találmányát díjazták: a személyre szabott gyógymódot segít kiválasztani a szoftver

weborvos.hu, 2020. március 28.
A tavalyi év legjobb startup vállalkozása a Fitpuli

kkvnet.hu, 2020. március 28.
Kiemelkedő hasznot hozó teljesítményeket ismertek el a Magyar Innovációs Nagydíj pályázaton

portfolio.hu, 2020. március 28.
Ezzel a magyar géppel vizsgálták meg Vuhanban a koronavírust is

hirek.prim.hu, 2020. március 28.
A 2019. évi Magyar Innovációs Nagydíj pályázat Innovációs díjasai

debreceninap.hu, 2020. március 28.
Hatékonyabb tudáshasznosítás a cél

bama.hu, 2020. március 28.
Lézerbarlang rejtőzik egy a pécsi gimnázium alatt

Dunántúli Napló, 2020. március 28., 6. oldal
Izgalmas barlang a gimnázium alatt

zipmagazin.hu, 2020. március 29.
Paradicsom, hidrogéngenerátor, rovarcsapda is nyert az idén innovációs nagydíjat

Világgazdaság, 2020. március 30., 4. oldal
A MISZ díjazta a vezető újítókat

index.hu, 2020. március 30.
Matolcsy: Nagy lehetőségeket rejt a válság

baon.hu, 2020. március 30.
Matolcsy György: aki nyer, az nagyot nyerhet a kilábalással

kisalfold.hu, 2020. március 30.
Matolcsy György: aki nyer, az nagyot nyerhet a kilábalással

duol.hu, 2020. március 30.
Matolcsy György: aki nyer, az nagyot nyerhet a kilábalással

ma.hu, 2020. március 30.
Jegybankelnök: aki nyer, az nagyot nyerhet a kilábalással

hirek.prim.hu, 2020. március 30.
Az átalakult hétköznapokra keres innovatív ötleteket a Startup Campus

innoportal.hu, 2020. március 30.
Nyilvánosságra hozták a Magyar Innovációs Nagydíj pályázat győzteseit

newtechnology.hu, 2020. március 30.
Híd az iparágak között
"...Bemutatkozott a TECHference összipari kiállítás és konferencia..."

novekedes.hu, 2020. március 30.
Matolcsy György: Erős a kockázat, nagy a lehetőség

agraragazat.hu, 2020. március 30.
Magyar Innovációs Nagydíj 2019

gondola.hu, 2020. március 31.
Innovációs sikert ért el a Fitpuli

elektro-net.hu, 2020. március 31.
Kiemelkedő hasznot hozó, világszínvonalú teljesítményeket ismertek el a Magyar Innovációs Nagydíj Pályázaton

Világgazdaság, 2020. március 31., 2. oldal
A pályázók hóna alá nyúl az ITM

Világgazdaság, 2020. március 31., 8. oldal
Hogyan élheti túl a válságot a kkv-szektor?

kanizsaujsag.hu, 2020. március 31.
Egy hónappal meghosszabbodik az Irinyi-terv beadási határideje

Kossuth Rádió, Jó reggelt, Magyarország!, 2020. március 31.
Az Oncompass Medicine rákkutatói által kifejlesztett orvosi szoftver nyerte meg a 2019. évi Informatikai Innovációs Díjat

mizumiskolc.hu, 2020. március 31.
Az Oncompass Medicine onkológiai szoftvere nyerte az Informatikai Innovációs Díjat

portfolio.hu, 2020. március 31.
Íme a 10 legnagyobb EU-s gazdaságfejlesztési projekt a Dunán innen és túl

vg.hu, 2020. március 31.
Hogyan élheti túl a válságot a kkv-szektor?

cseppek.hu, 2020. április 1.
Az oncompass medicine onkológiai szoftvere nyerte az informatikai innovációs díjat

Karc FM, 2020. április 1.
Az innovációs nagydíjas magyar műszerrel vizsgálták meg Vuhanban a koronavírust először
Interjú Antos László, ügyvezető igazgatóval

gyartastrend.hu, 2020. április 1.
Kiosztották az Innovációs Nagydíjakat

vg.hu, 2020. április 1.
Az online térbe költözik a Startup Safari

mmonline.hu, 2020. április 1.
Virtuális Mentorprogramot indít a Design Terminal

karcfm.hu, 2020. április 1.
Az innováció jelentheti a kitörést
"...2019-es év Innovációs Nagydíjasa pedig a kínai Vuhanban segítette a koronavírus elleni védekezést..."

hrportal.hu, 2020. április 1.
A Design Terminal indítja el a régió első Virtuális Mentorprogramját

hir.ma, 2020. április 2.
ITM: az eredményes egészségipari kutatás-fejlesztés haszna emberéletekben mérhető

webradio.hu, 2020. április 2.
Koronavírus - ITM: az eredményes egészségipari kutatás-fejlesztés haszna emberéletekben mérhető

webbeteg.hu, 2020. április 2.
Az Oncompass Medicine onkológiai szoftvere nyerte az Informatikai Innovációs Díjat

preshaztarsasag.wixsite.com, 2020. április 2.
Invazív fajok támadása
"...A Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala 2019. évi Innovációs Díjában az Agrártudományi Kutatóközpont Növényvédelmi Intézete részesült..."

magyarhirlap.hu, 2020. április 2.
Az eredményes egészségipari kutatás-fejlesztés haszna emberéletekben mérhető

pharmindex-online.hu, 2020. április 2.
ITM: az eredményes egészségipari kutatás-fejlesztés haszna emberéletekben mérhető

hirtv.hu, 2020. április 2.
ITM: Az eredményes egészségipari kutatás-fejlesztés haszna emberéletekben mérhető

civilhetes.net, 2020. április 2.
Orbán Viktor elhúzódó járványra számít

napi.hu, 2020. április 2.
Nagyon sok cégen segíthet a kormányzati mentőcsomag

weborvos.hu, 2020. április 2.
Emberéletekben mérhető az egészségipari kutatás haszna

888.hu, 2020. április 2.
Orbán Viktor: Mindannyian ugyanarra a kérdésre keressük a választ

magyarnemzet.hu, 2020. április 2.
Különösen fontos most az eredményes egészségipari kutatás-fejlesztés

hirado.hu, 2020. április 2.
Az egészségipari kutatás-fejlesztés haszna emberéletekben mérhető

hirpress.hu, 2020. április 2.
ITM: az eredményes egészségipari kutatás-fejlesztés haszna emberéletekben mérhető

lokal.hu, 2020. április 2.
Az eredményes egészségipari kutatás-fejlesztés haszna emberéletekben mérhető

piacesprofit.hu, 2020. április 2.
Hány cégnek segíthet a kormány gazdasági mentőcsomagja?

mmonline.hu, 2020. április 2.
Összeült a Startup Operatív Törzs

hirek.prim.hu, 2020. április 2.
Összeült a Startup Operatív Törzs

brandtrend.hu, 2020. április 2.
Innovatív ötleteket keres a Startup Campus

szegedma.hu, 2020. április 2.
Meghosszabbították az SZTE innovációs pályázatának benyújtási határidejét

vasarhely24.com, 2020. április 2.
Meghosszabbították az SZTE innovációs pályázatának benyújtási határidejét

ATV, Start+, 2020. április 3.
Egy onkológiai szoftver nyerte az Informatikai Innovációs Díjat 2020-ban

KarcFm, Hangoló, 2020. április 3.
Orvosdiagnosztikai termékcsalád nyerte a Magyar Innovációs Nagydíjat

Hetek, 2020. április 3., 39. oldal
Forrás a sivatagban

eupalyazatiportal.hu, 2020. április 4.
KKV START INNOVÁCIÓ 2020 - tervezet

marieclaire.hu, 2020. április 4.
Az Oncompass Medicine onkológiai szoftvere kapta az Informatikai Innovációs Díjat

Népszava melléklet, 2020. április 4., 4. oldal
A jövő megoldása

nepszava.hu, 2020. április 5.
A jövő megoldása a rákterápiában
"...Informatikai Innovációs Díjat nyert az Oncompass Medicine onkológiai szoftvere..."

weborvos.hu, 2020. április 6.
A személyre szabott precíziós orvoslás alapfeltétele
"...Informatikai Innovációs Díjat nyert az Oncompass Medicine onkológiai szoftvere, amit rákkutatók fejlesztettek..."

muszaki-magazin.hu, 2020. április 6.
Innovációs Nagydíj Pályázat

epulettar.hu, 2020. április 6.
National Instruments gyár, Debrecen

keruletiujsag.hu, 2020. április 6.
ITM: az eredményes egészségipari kutatás-fejlesztés haszna emberéletekben mérhető

Veresi Krónika, 2020. április, 13. oldal
Agrár innovációs díjat nyert a veresi paradicsom!

klubhalo.hu, 2020. április 6.
A jövő megoldása a rákterápiában
"...Informatikai Innovációs Díjat nyert az Oncompass Medicine onkológiai szoftvere..."br>
innoteka.hu, 2020. április 6.
Nagydíjas szövettani diagnosztika

trendfm.hu, 2020. április 6.
Digitális innovációk a hazai mezőgazdaságban

portfolio.hu, 2020. április 6.
Hogyan kaphatnának a hazai kkv-k új forrásokat?

infovilag.hu, 2020. április 6.
Nyolcezermillió euró 100 ezer kkv-nak

kamaraonline.hu, 2020. április 7.
Ingyenes tanácsadással segíti a vállalkozókat a SEED Alapítvány

femina.hu, 2020. április 8.
Ingyenes online konzultáció rákbetegeknek: a járvány idején sem szenvedhetnek hátrányt
"...A 2019. évi Informatikai Innovációs Díjat megkapó Oncompass Medicine már a veszélyhelyzet kihirdetését követő napra egy összetett intézkedési tervet fogadott el, ..."

Magyar Mezőgazdaság, 2020. április 8., 7. oldal
Világszínvonalú és kiemelkedően hasznos teljesítmény

vg.hu, 2020. április 8.
Szabadalmi kérdés is a vírus leküzdése

Világgazdaság, 2020. április 8., 1. oldal
Gyorsításra készteti a járvány a szabadalmaztatást

INNOVA Észak-Alföld Nonprofit Kft. Hírlevele, 2020. április
A Magyar Innovációs Nagydíj pályázat győztesei

INNOVA Észak-Alföld Nonprofit Kft. Hírlevele, 2020. április
Az innováció, mint hívószó

INNOVA Észak-Alföld Nonprofit Kft. Hírlevele, 2020. április
Egyetemi innovációról az Innovátorban

INNOVA Észak-Alföld Nonprofit Kft. Hírlevele, 2020. április
11. Design Management Díj

INNOVA Észak-Alföld Nonprofit Kft. Hírlevele, 2020. április
Álmodtam egy startupot magamnak

portfolio.hu, 2020. április 11.
Koronavírus-mentőcsomag: lesz olyan magyar dolgozó, aki havi 320 ezer forintos jövedelemkompenzációt kap

weborvos.hu, 2020. április 11.
Bértámogatást kapnak a kutatás-fejlesztésben dolgozók

NOVUM TV M5 TV, 2020. április 12.
28. Magyar Innovációs Nagydíj

DUNA WORD TV, 2020. április 14.
28. Magyar Innovációs Nagydíj
Szerkesztő: Dr. Antos László, Munkatárs: Sári Veronika,
Design: Visualia Stúdió, Felelős kiadó: Dr. Szabó Gábor.
A Hírlevél minden páros hét keddi napján jelenik meg, és aznap internetes portálunkon is olvasható.
Hírlevélszerkesztőség: 1116 Budapest, Fehérvári út 108-112.
tel.: (06 1) 430 3330, e-levél: innovacio@innovacio.hu
A Hírlevélre a www.innovacio.hu c. portálon lehet regisztrálni.