XXX. évf. | 2020. március 27. | 6. szám


Hírek

Magyar Innovációs Szövetség
Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala
Pályázati felhívások

Szakirodalomfigyelő
SajtószemleHÍREK | MAGYAR INNOVÁCIÓS SZÖVETSÉG

SAJTÓKÖZLEMÉNY

Kiemelkedő hasznot hozó, világszínvonalú teljesítményeket ismertek el
a Magyar Innovációs Nagydíj Pályázaton

A Magyar Innovációs Nagydíj bírálóbizottsága, az NKFIH elnökének vezetésével, 46 jelentkező társaság közül választotta ki a 2019. évi innovációs nagydíjas társaságot, valamint további hét innovációs díjat itélt oda. Az értékelés szempontjai között döntő volt az innovációból elért 2019. évi gazdasági eredmény. Az innovációs nagydíjas társaság kiválasztása titkos szavazással történt.

Eredetileg a mai nap, az Országházban, ünnepélyes keretek között, a Parlament alelnöke és az illetékes miniszterek adták volna át az elismeréseket.
Az ünnepséget sajnos a járvány miatt
nem lehetett megtartani. Ezért a hivatalos végeredményt jelen sajtóközleményben tesszük közzé, a díjakat és elismeréseket a társaságok később kapják meg.

A díjazottakról és további 34, innovációnak elismert pályázatról szóló kiadvány a következő linken nyitható meg. A díjazottak egy részéről szóló rövidfilm pedig itt érhető el.

2019. évi Magyar Innovációs Nagydíjban a 3DHISTECH Kft. részesült, a digitális patológiai diagnosztika céljára kifejlesztett Pannoramic termékcsaládért, mely a több mint 100 éves, optikai mikroszkóp alapú patológiai szövettani diagnosztika, úttörő, paradigmaváltó módszere és alkalmazás-fejlesztése. A fejlesztés elindítója és koordinátora Dr. Molnár Béla. A termékcsaládot innovációs pályázati forrásból, egyetemi-ipari kooperációban fejlesztették ki, és a 3DHISTECH Kft. gyártásba vitte. A Pannoramic digitális patológiai termékcsalád CE IVD 2019-ben kapott engedélyt, és közel 50 helyen került eladásra, belföldön és külföldön, egyaránt, mely 2019-ben a 3DHISTECH Kft. 3 milliárd forintos bevétel-növekedését eredményezte. A világpiacon piacvezető, referencia etalonná vált versenytársai, a Phillips, a Leica, illetve a Roche cégek és termékeik számára.
Az Innovációs és Technológiai Minisztérium 2019. évi Ipari Innovációs Díjában a BorsodChem Zrt. részesült az MDI, poliuretán alapanyag gyártási folyamatának komplex fejlesztéséért. A kutatás-fejlesztés nehézsége volt, hogy a részfolyamatok számítógépes szimulációkkal, ill. laborméretben csak igen korlátozottan voltak vizsgálhatók. Az alkalmazhatósággal kapcsolatos bizonytalanságok azonosítása és kiküszöbölése érdekében ezeket valós ipari körülmények között kellett tanulmányozni. Az MDI üzem névleges éves kapacitása 330 ktpa-ra növekedett, amely összességében 7.9 kt többlet MDI-termelést tett lehetővé 2019-ben, ennek az addicionális volumennek az értékesítése 2019-ben € 4.6 M (1,5 milliárd Ft) fedezetet jelentett a vállalat számára.

Az Innovációs és Technológiai Minisztérium 2019. évi Informatikai Innovációs Díjában az Oncompass Medicine Hungary Kft. részesült az Oncompass precíziós onkológiai döntéstámogató eljárásért. A kifejlesztett orvosi döntéstámogató eljárás segít az orvosnak a több mint 100 forgalomban lévő és több mint 1000 fejlesztés alatt álló hatóanyagból kiválasztani a megfelelő célzott kezelést, a beteg daganatában lévő egyedi genetikai elváltozások alapján. A speciális orvosi szoftver, a mesterséges intelligencia egy formája. A cég már közel 50 munkavállalóval rendelkezik, az árbevétel 2019-ben 26%-kal emelkedett, és átlépte az 1 milliárd forintot.

Az Agrárminisztérium 2019. évi Agrár Innovációs Díjában a Veresi Paradicsom Kft. részesült mesterséges megvilágítású, hidrokultúrás rendszerben megvalósított téli termesztésért. A mesterséges megvilágítású, innovatív, hidrokultúrás üvegház megnyitásával az első magyarországi termelő lett, amely az év minden napján át, télen is ugyanolyan ízben és minőségben termeszt. Ez Magyarország legkorszerűbb, mesterséges pótmegvilágítással ellátott növényháza. Az árbevétel-növekmény 566 millió forint volt 2019-ben; az üzemi eredmény 30 millió forintról (2018) 339 millió forintra növekedett. Az 1000 tonnányi importkiváltás 566 millió forint értékű volt.

Az Agrárminisztérium 2019. évi Környezetvédelmi Innovációs Díjban a ThalesNano Energy Zrt. részesült a H-Genie® magasnyomású laboratóriumi hidrogén generátor berendezésért. A kifejlesztett H-Genie® az egyetlen és első biztonságosan használható, nagy tisztaságú (4.0 vagy 99,99%), kompresszor nélküli, magasnyomású (100 bar), kézzel mozgatható hidrogéngenerátor berendezés, amely már elegendő termelési kapacitással rendelkezik egy átlagos kutatólaboratóriumi egység kutatási célú hidrogén igényének kielégítésére (0.1-1 NL/perc). 2019-ben - már az első évben - 100 millió Ft feletti értékesítési árbevételt sikerült generálni, három kontinensen.

A Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal "Alapkutatástól a piacig" 2019. évi Innovációs Díjában a Femtonics Kutató és Fejlesztő Kft. részesült az élvonalbeli idegtudományi kutatások céljára kifejlesztett világszínvonalú magyar mikroszkópért. A KOKI spinoff cége, a Femtonics Kft. küldetése, hogy egy-egy ötletet az alapkutatástól az exportképes termékig íveltessen. A Femto3D ATLAS lézerpásztázó 3D-s mikroszkópuk sok év munkájának köszönhetően a képalkotás legkorszerűbb csúcstechnológiájával működő, több mint 40 szabadalomra épülő, Magyarországon tervezett és gyártott "hungarikum". 2019-ben az ATLAS termékcsaládból származó extra export árbevétel nagysága 480 M Ft-ra emelkedett.

A Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala 2019. évi Innovációs Díjában az Agrártudományi Kutatóközpont Növényvédelmi Intézete részesült a 25 éves CSALOMON® Csapdacsalád újdonságaiért. Az elmúlt években alatt több mint 190 kártevő rovarfajra fejlesztettek illatanyagokon és vizuális csalogatáson alapuló csalogatási és csapdázási módszereket. Az egyik legújabb csapdájuk révén egy régi kukorica kártevő, a kukoricamoly megbízható rajzáskövetése válik lehetővé egy egyszerű eszközzel. A 2019-es évben 140 millió Ft árbevételt értek el a CSALOMON® csapdacsalád csapdáinak a forgalmazásával több, mint 3000 vásárló részére Magyarországon és jellemzően Európa országaiban.

A Valor Hungariae Zrt. éa a Magyar Innovációs Szövetség 2019. évi Startup Innovációs Díjában a Fitpuli Kft. részesült a Fitpuli tudományos alapú digitális munkahelyi egészségprogramért. A fejlesztés egyedülálló és újszerű módon, teljesen digitális formában elérhető, ezáltal alacsony bevezetési költségek mellett, nagyságrendekkel több munkavállalóhoz juttatható el. Szakmai tartalma tudományos kutatásokon és evidenciákon alapul, amely a mérhetően eredményes egészségmegőrzés záloga. A 2017-ben alapított vállalkozás három körben, összesen 1,11 millió euró befektetést kapott. Eladott felhasználói fiókjainak száma már 30 ezer. 2019-ben az eladott szolgáltatás összértéke meghaladta a 100 millió forintot, amely az előző évi eredmény ötszöröse.

A 28. Magyar Innovációs Nagydíj pályázat a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal támogatásával, az NKFI Alapból valósult meg.

További információ: Garay Tóth János, kommunikációs igazgató, tel.: 30/900-4850, e-mail: innovacio@innovacio.hu

dr. Pakucs János, szervező-bizottsági elnök

Magyar Érdemrend középkeresztje

Magyarország köztársasági elnöke nemzeti ünnepünk, március 15. alkalmából, a miniszterelnök előterjesztésére kitüntetéseket adományozott.

Szövetségünk elnökének, Prof. Dr. Szabó Gábornak, a Szegedi Tudományegyetem rektoraként végzett kimagasló színvonalú munkája, valamint nemzetközileg is elismert kutatói-oktatói, illetve sikeres tudományszervezői tevékenysége elismeréseként, a Magyar Érdemrend középkeresztje polgári tagozata kitüntetést adományoztak.

Vállalatok innovációs tevékenységének támogatása

Megjelent Magyarország Kormányának felhívás tervezete, a vállalatok innovációs tevékenységének támogatására. A felhívás feltételeinek megfelelő projektek 20-50 millió Ft közötti vissza nem térítendő támogatásban részesülhetnek, a rendelkezésre álló forrás erejéig.

Szövetségünk március 13-án megküldte szakmai véleményét a tervezetről az Irányító Hatóságnak.
Állásfoglalásunk teljes szövege idekattintva olvasható.

29. Ifjúsági Tudományos és Innovációs Tehetségkutató Verseny: zsűri-diák találkozók

2020. március 11-én befejeződtek a 29. Ifjúsági Tudományos és Innovációs Tehetségkutató Verseny második szakmai interjúi. A találkozókon a 61 továbbjutott pályázat készítője, összesen 95 pályázó vehetett részt. A 27 fős zsűri tagjai már munka közben is betekintést nyertek a pályázatokba, és személyesen is megismerkedtek a pályázatok készítőivel.

Innovációs képzés

Tagszervezetünk, a Kárpát-medencei Tehetségkutató Alapítvány immár harmadik éve rendezi meg innovációs programját, a Nemzeti Tehetség Programnak köszönthetően, melynek célja a kreatív ötletekből születő fejlesztések, találmányok megalkotásának támogatása. A programsorozat első hétvégéje (február 28. - március 1.) során a fiatal tehetségek Szegeden vehettek részt gondolatébresztő képzéseken és foglalkozásokon a Magyar Innovációs Szövetség elnökének, Prof. Dr. Szabó Gábornak a jóvoltából.

A helyszínek között szerepelt az ELI-ALPS létesítmény, az SZTE-ÁOK Orvosi Készségfejlesztési Központ, valamint a Szegedi Biológiai Kutatóközpont, ahol a fiatalokat Szeged elismert professzorai és kutatói várták.

11. Design Management Díj

A Magyar Formatervezési Tanács idén 11. alkalommal hirdeti meg a Design Management Díjat, melynek célja, hogy bemutassa a designmenedzsment szemléletét, annak vállalatmenedzsmentbe történő interakciója hogyan járul hozzá egy-egy szervezet küldetésének megvalósításához.

A beérkező pályázatokat egy szakmai bizottság értékeli, melybe Szövetségünk ügyvezető igazgatóját, dr. Antos Lászlót is felkérték.

DDRIÜ Nonprofit Kft. taggyűlés

A Dél-Dunántúli Regionális Innovációs Ügynökség Nonprofit Kft. taggyűlését március 20-án, Budapesten tartották. Szövetségünket mint tulajdonost dr. Antos László, ügyvezető igazgató, a fő tulajdonos, HÁRFA Alapítványt pedig Kiss Gábor Ferenc, ügyvezető képviselte a taggyűlésen, melyet Haász Zoltán, a DDRIÜ ügyvezetője vezetett le.

A taggyűlés egyhangúlag elfogadta a társaság alapszabályának módosításait, és két új felügyelő bizottsági tagot választott úgy, hogy a DDRIÜ megőrizze közszolgálati státuszát.

Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala

Ingyenesen letölthető a "Szerzői jog mindenkinek" című kiadvány


A könyv célja, hogy felhasználó- és szerzőbarát módon mutassa be a szerzői jog fejlődését, gazdasági jelentőségét, az egyes műtípusokat, a szerzők jogait és azok korlátait. Megismerhetjük belőle többek között a felhasználási szerződés megkötésének menetét és a szabad felhasználási eseteket is.

A kötet több tucat hazai és nemzetközi jogeseten, szakvéleményen, gyakorlati példán keresztül, illusztrációkkal gazdagítva kívánja érthetőbbé tenni a szerzői jogot. Az egyes fejezetek végén a főbb fogalmak jegyzéke, valamint kérdések és feladatok találhatóak.

A kiadvány ezen a linken letölthető.

Rendkívüli intézkedések az SZTNH-nál


A koronavírus miatti rendkívüli helyzetre való tekintettel, az SZTNH 2020. március 18-tól szünetelteti a személyes ügyfélszolgálatot (V. kerület Akadémia utca 21.), és bezár a Frecskay János Szakkönyvtár (V. kerület Akadémia utca 21.)

További részletek:
https://www.sztnh.gov.hu/hu/hirek/kozerdeku/koronavirus-miatti-rendkivuli-intezkedesek-az-sztnh-nal

PÁLYÁZATI FELHÍVÁSOK


Álmodtam egy startupot magamnak

A szellemi tulajdon hasznosságát népszerűsítő pályázatot indít a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala középiskolásoknak.
A pályázaton ötfős csapatok jelentkezését várják, amelyek 11. és 12. osztályos diákokból és egy felkészítő tanárból állnak. Az öt legeredményesebb csapat fejenként 50-150 ezer forintos vásárlási utalványokat kap. Jelentkezési határidő: 2020. ápr. 30.

Az "Álmodtam egy startup-ot magamnak" elnevezésű verseny részleteiről ezen a honlapon lehet tájékozódni, valamint az SZTNH honlapján.

Ujvári János diplomadíj-pályázat

A Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala által meghirdetett Ujvári János diplomadíj-pályázat a választott diplomadolgozati témájukhoz kapcsolódva mutatja be a végzős hallgatóknak a szellemitulajdon-védelem szerepét és jelentőségét a mindennapi életben, és olyan tudáshoz juttatja a hallgatókat, amit a későbbiekben munkavállalóként, kutatóként vagy mérnökként is hasznosítani tudnak a saját vagy cégük által fejlesztett megoldások piaci oltalmának és menedzselésének során.

A pályázaton a végzős hallgató az általa készített diplomamunkával/szakdolgozattal tud nevezni, amelyben a választott téma szellemitulajdon-védelmi vonatkozásait tárja fel legalább 10 oldal terjedelemben, illetve olyan diplomamunkával/szakdolgozattal, ami teljesen a szellemitulajdon-védelem valamely kiválasztott kérdésének van szentelve.

További információk és korábbi nyertesek ezen a linken találhatók.

Energetikai innovációs mintaprojekteket támogató pályázatok indulnak

Az Innovációs és Technológiai Minisztérium által energetikai innovációs mintaprojekteket támogató pályázati kiírások jelentek meg, négy témakörben, 12 milliárd forintos keretösszeggel.

A kiírások mindegyike olyan energiastratégiai célok megvalósítását segíti, mint a megújuló, decentralizált áramtermelés súlyának növelése, az energiaszektor zöldítése, országos, helyi és települési szinten az ellátásbiztonság javítása, valamint a földgázimport csökkentésével Magyarország energiafüggetlenségének erősítése.

A pályázatok benyújtásának határideje: május 29., 12:00
Részletes információk ezen a linken olvashatók.

SZAKIRODALOMFIGYELŐ


Elaine Morgan: A vízimajom elmélet - Joshua Könyvek, 2017
Dr. Osman Péter ismertetése

"Tudományosabb a Teremtés könyvénél, modernebb Darwinnál, izgalmasabb, mint Ardrey és jobban ír, mint Desmond Morris. - The Sunday Telegraph" - a Libri ajánlójából.
A szerzőről: "[1920-2013] Televíziós író, az evolúciós antropológiáról szóló számos könyv szerzője. A Brit Birodalom Rendje Tiszti Fokozat kitüntetés birtokosa, a Királyi Irodalmi Társaság tagja. Kétszer nyerte el a BAFTA díját (kb a brit Oscar - OP) és kétszer a Hivatásos Írók Céhének díját. 2016-ban sajtófelmérésben minden idők 50 legnagyobb walesi szülötte egyikének nevezték meg." - Wikipedia, amely sorolja további kitüntetéseit is.
A könyv bevezetőjét az etológia kimagasló tudósa, Csányi Vilmos írta. Címe megragadja az ember evolúciójának új leírását jelentő vízimajom elmélet lényegét: Majmok a vízben. Csányi így összegzi az elmélet születését: "Az evolúció mindig a már meglévő szerkezeteket alakítja az új környezetben történő megmaradás érdekében. Egyszer egy kiváló tengeriemlős-kutató, Sir Alister Hardy előadást tartott a BBC rádióban, és megemlítette, hogy a víziemlősöknek 30-40 tulajdonsága is kimutatható az embernél. Lehet, hogy az embernek is volt egy tengeri korszaka? Akadt egy jól felkészült tudományos újságíró, Elaine Morgan, akinek az ötlet nagyon megtetszett, érdekelni kezdték a részletek, Hardyval is sokat beszélgetett, és elindította útjára a »vízimajom« hipotézist, amelyet ebben a könyvben részletesen olvashatnak." (Idézetek a könyvből, kiemelések tőlem)
Morgan így összegzi az elmélet lényegét: "A fosszíliák korában tátongó szakadék idején - ötmillió évvel ezelőtt - őseink valamiféle félig vízi életmódot folytattak, mielőtt véglegesen visszatértek volna a szárazföldre." Könyve mintaszerű példája az igazolás módszertanának is.
Ismét Csányi bevezetőjéből: "Nagyon izgalmas hipotézis, és éppen az evolúció 'barkácsoló' jellegére épít. Geológiai változások miatt néhány majom ősünk tengeri szigetekre szorult, ahol a régi módon nem lehetett élni. Őseink hozzászoktak (Morgan részletesen kifejti, milyen szerepet kapott így a víz az 'ősök' életében, s erre milyen sajátosságok utalnak testünkben. - OP), és a szűk terület talán az együttműködést és a közösségek kialakulását is elősegítette. Egy-két millió év múlva a szigetek újra csatlakoztak az afrikai kontinenshez, és ott megjelent ősünk teljesen új tulajdonságokkal, például merülési reflexszel, vékony hájréteggel a bőr alatt, sok izzadságmiriggyel, hogy a felesleges lenyelt sót a szervezetből eltávolíthassa, és persze mindenek előtt a nagy vízimádattal, ami alaposan meglepte a régen ott lakókat, és persze jelentős evolúciós előnyhöz juttatta ősünket. Tömören ez az elmélet. Morgan részletesen kidolgozta, és nagyon sok független adat támogatja - például a tenger szintjének emelkedése és süllyedése a kelet-afrikai hátságon valóban megtörtént.
A tudományos élet művelői nem szeretik, ha más területeken dolgozók fabrikálnak nekik elméleteket, különösen nem, ha az illető ráadásul egy újságíró. Morgan vízimajom elméletét ezért még nem fogadta be a hagyományos evolúciós tudomány, de évtizedek alatt megfigyelhető térhódítása - ma már a tisztességes evolúciós könyvek megemlítik mint különlegességet. Én is azt gondolom, hogy idővel teljes joggal felváltja majd a szavanna elméletet." - márpedig nem akármi, ha egy nagynevű tudós így felteszi a szakmai hitelét egy elmélet melletti kiállásra!
Morgan e művében elegáns, intellektuális eszközökkel dolgozó módszert alkalmaz: a szakirodalom áttekintésével az ember evolúciójának alakulását vázolja fel a maga mondandójával összefüggésben, az erre vonatkozó elméleteket idézi, és megmutatja, mi állt meg azokból és mi nem. Igencsak tanulságos, mekkora hányaduk bizonyult tévútnak.
Ínyenceknek szinte úgy olvasható, mint egy igazi intellektuális krimi: az eredmény - az ember - fokozatos kialakulásának, a hozzá vezető történések folyamatának visszafejtése a fejlődés menetére és az emberré váló lény alakulására vonatkozó bizonyítékok és a kapcsolódó különféle feltevések módszeres elemzésével és a kizárhatók elvetésével, hogy a valóságnak megfelelő magyarázathoz jussunk.
A kifejtés lépésről lépésre halad. Egy karakteres példa Morgan okfejtésére: "El tudja képzelni bárki, hogy a természetes kiválogatódás irdatlan páncéllal ruházta fel a galapagosi óriásteknősöket a szárazföldön? A víz az egyetlen környezet, ahol nem kerül semmibe, ha valaki akkorára nő, mint egy harckocsi."

John Hudson: The Robot Revolution - Understanding the Social and Economic Impact - Edward Elgar, 2019
Dr. Osman Péter ismertetése

A robot-forradalom - a társadalmi és gazdasági hatásának megértése szól a cím, s tudnunk kell, nagyon messze vagyunk attól, hogy e hatást valóban érthessük. Túlnyomó része még nem következett be, s a várható jövőbeni menete leginkább a kvantummechanikából átvett módon jellemezhető: nem valamilyen, oksági összefüggésekből prognosztizálható pálya lesz, hanem egy "valószínűségfelhő", amelyben különféle pályák alakulhatnak annak eredményeként, hogy miként alakul a világ, mit hoznak az egymásra épülő, de akár szerte is ágazó innovációk, hogyan változtatják a további fejlesztések feltételeit, lehetőségeit és hajtóerejét. Már látható, hogy mélyreható és gyakran vad változások jöhetnek mind a két területen - a társadalomban és a gazdaságban -, de hogy milyenek? Itt tökéletesen helytálló Niels Bohr tétele: "Jósolni nagyon nehéz - különösen ami a jövőt illeti." A tudománynak viszont dolga, hogy ebben is igyekezzék kutatni és felismerni, amit csak lehet, és ezt szolgálja, felsőfokon, ez a kötet is.
A jelen reményeit és aggodalmait ismerjük. Jó lesz, ha robotok végeznek minél több olyan feladatot, amelyek az embernek kényelmetlenek vagy veszélyesek, amelyeket az embernél jobban tudnak ellátni, vagy amelyekre egyszerűen nem jut elég ember az adott társadalomban. Kedvezőnek tűnik pl. a robotok belépésének várható hatása az elöregedő társadalmakban, az idősek körüli teendők ellátásában. Másrészt viszont félünk, s nem alaptalanul. Félünk, mi lesz, ha a robotok mind több embert kiszorítanak a munkaerőpiacról, a kenyérkeresetből. Végül is, nem ismerünk olyan természeti törvényt, amely határt szabna a mesterséges intelligencia fejlődésének a tekintetben, hogy elérhesse, sőt túl is szárnyalhassa az emberét, s így a robot bármely pályán vetélytársa legyen a foglalkoztatásban az embernek.
A Kiadó ajánlójából: "Ez a könyv bemutatja a robotok történetét a tudományban és a fikcióban, s szintúgy a robotok mögött álló tudományt. Célzott fejezetei elemzik a robotok hatását a munkaerőpiacra, az emberek viszonyulását a robotokhoz, utóbbiak hatását a társadalomra, és a követendő politikákat, amelyek felkészítik világunkat a robot-forradalomra. Egészében véve a könyv óvatosságra intő hangot üt meg. A robotok drámai módon fogják megváltoztatni a világot, s szintúgy az embereket. (Kiemelések tőlem)
Ezeket a fontos kérdéseket a közgazdász nézőpontjából vizsgálja, de a célja, hogy szélesebb körhöz szóljon: a társadalomtudományokban érdekeltekhez és rajtuk túl is."
A szerző előszavából: "A robotok egyértelműen különböznek minden eddigi technológiai forradalmunktól. A korábbi innovációk új termékeket vagy gyártási eljárásokat hoztak, s az utóbbiakkal az embereket tették hatékonyabbakká. Bizonyos mértékig a robotok is ezt teszik, de helyettesítik is az embert a munkahelyen és otthon, méghozzá gyakorlatilag a tevékenységei minden terén. Erre egyszerűen nincs korábbi precedens." Hudson itt elemzi, miként próbálják a kutatók megjósolni a robotok hatásainak várható alakulását, s melyek lehetnek az általuk előidézett problémák és veszélyek legfontosabbjai. Példaként: "A közvetlen problémák közt az otthonaikban az emberek után kémkedő robotok, robotbűnözők, és a robot rendszerek óriási káoszt okozó meghekkelése. Lesznek ugyanakkor nem tervezett következmények, s velük problémák, amelyek talán csak évszázadok alatt bontakoznak ki."
Majd így folytatja: "A könyvemben kifejtett áttekintés engem arra vezetett, hogy az e téren előttünk álló egyik legfontosabb probléma a következő. A kormányzatoknak olyan politikákat kell érvényesíteniük, amelyek biztosítják, hogy teljesen kihasználjuk a robotokban rejlő pozitív lehetőségeket a gazdaságaik képességeinek maximalizálására. Másrészt, önállóan vagy kollektíven, igyekezniük kell a robotok negatív hatásainak féken tartására. S míg elismerem az előnyöket, amelyeket a robotok hoznak, vannak lényeges aggályaim az emberekre, a társadalmunkra, gazdaságunkra, s az emberiségre gyakorolt hatásukat illetően. Hogy ezek teljesen kivédhetőek-e, vagy akárcsak a legrosszabbjaik, nem tudom. Azt viszont igen, hogy törekednünk kell erre.
A robotok nagyjából mindent megváltoztatnak majd - olykor azzal, amit tesznek, máskor azzal, ahogyan az emberek és a kormányzatok reagálnak reájuk. Ahogy az egyének kihozzák a legtöbbet a lehetőségekből, úgy fejlődik ki ez az egész. A következő 30 év során a világ a felismerhetetlenségig átalakul, és ez óriási előnyöket hoz. Szédítő lesz látni, ahogy ez kibontakozik."

David Hamilton: Ehető vadnövényeink - Útmutató a gyűjtéshez, receptek a felhasználáshoz - HVG Könyvek, 2019
Dr. Osman Péter ismertetése

Az eredeti címe találóbban ajánlja: Családi étek-gyűjtögetések - szórakoztató útmutató növények gyűjtéséhez és fogyasztásukhoz. Jól ragadja meg ezt a HVG Könyvek ajánlója: "Tapasztaljuk meg a gyűjtögetés örömét, és magunktól is keresni fogjuk a vadon termő ehető növényeket." Szintúgy a könyv maga: "A természet ajándékainak gyűjtése kiválóan alkalmas a családi összetartozás erősítésére, emellett újból kézzelfogható közelségbe kerülhetünk a természettel." S valóban: kuszán rohanó világunk, ki-kit a saját képernyőjéhez hozzábilincselő digitális korunk igencsak kiragadja a kicsiket és nagyokat a közös családi szórakozásokból, s ezzel az összetartozás napi örömeiből. Együtt vadászni, ha növényekre is, és együtt élvezni a zsákmányt - remek léleképítő szórakozás lehet.
Valójában ez több is mint csak jó játék. A növények értékes tápanyagokkal, és - jól elkészítve - kulináris örömökkel is szolgálnak. Nekünk, városiaknak ez igencsak megmutatkozik az árakban, amennyiért az üzletekben a különféle salátákat kínálják. Ugyanakkor sokunk szinte lépten-nyomon lát növényeket, csak épp a legtöbbünknek semmi fogalma, melyik lenne ehető vagy épp gyógyító. Megvesszük a boltban a drága és ízletes 'nyúltápot', s nem tudjuk, hogy a jártunk-keltünkben is gyakran taposunk ilyenen - akár épp a saját udvarunkon, kertünkben.
A kereskedelmi hirdetésekről mondták a bölcsek, hogy tudjuk, a ráfordítások fele kárbavész, csak sajnos azt nem, melyik fele. A növényekkel jobb a helyzet: igaz, hogy csak egy részük alkalmas az itt kínált élvezetekre, viszont vannak, amelyekről teljes biztonsággal tudható, hogy ehetők - ilyenekből kínál harmincat e könyv. Mindegyikhez ad 'gyűjtési útmutatót': Egyéb elnevezései; Levelei; Virágzata; Termése (amelyiknek van - OP); Egyéb jellemzői; Mire vigyázzunk; Elterjedése; Hol található; Hogyan fogyasszuk - ehhez ínycsiklandó receptek is járulnak.
Erről szól: "A könyvben bemutatott 30 ehető növény minden nehézség nélkül megtalálható az erdőben vagy a parkban. Megtanulhatjuk biztonsággal meghatározni őket, és megismerhetjük gyűjtésük módját, a kitűnő recepteket követve pedig könnyen készíthetünk belőlük ízletes és tápláló ételeket. Hamilton, aki táplálkozás- és élelmezéstudományból diplomázott, az ehető növényeket évszakonként csoportosította, így egész évben lesz alapanyagunk olyan remek fogásokhoz, mint az óriáspöfeteges kebab, az ecetfás limonádé, az édesburgonyás-gesztenyés burger és a csokis mogyorókrém." - a HVG Könyvek ajánlójából.
Hamiltonról a Goodreads: "Sokoldalú író, könyvei az érdeklődése és a hozzáértése széles körét tükrözik. Ír étkekről és azok gyűjtögetéséről, történelemről, kertészkedésről és utazásról. Egyetemi fokozata van élelmezésből és táplálkozástudományból, diplomája a fenntartható kertművelésből, és kiképzett felnőttoktató."
Hamilton így szól itt: "Vigyázzunk: a gyűjtés élménye egy életre megfertőzhet! Ha egyszer rákaptunk a gyűjtés ízére, nincs visszaút." Különösen igaz lehet ez, hiszen ez a gyűjtés nem öncélú, nem trófeákról szól, nem pusztán a birtoklás öröméről, netán versengéséről, hanem a fődíja éppen az, hogy - ha nem magányosan tesszük - élvezetes együttlétet ad, a vadászat szelíd örömét (rálelni a zsákmányra!), és elfogyasztásának élvezeteit. E zsákmány sokszínűbbé és ezzel élvezetesebbé teszi étrendünket is - különösen azokét, akiknek beszerzési lehetőségei amúgy csak nagyvárosi nagy üzletláncokra, azok friss áruban igencsak szűk választékára korlátozódnak. Mikor látott ott a kedves Olvasó akárcsak üde-friss petrezselyem-zöldjét, sóskát, kaprot - hogy csak a legközönségesebbeket említsük?
"Miért gyűjtsünk?" indít az első fejezet, s a válaszaiból: "A kaland kedvéért", "Ez tényleg friss", "Ingyen jutunk hozzá" - bizony, mennyibe is kerül pl. a vargánya, ha egyáltalán találunk üzletben? Medvehagyma? Málna?
Hamilton gyakorlati tanácsokkal is szolgál a gyűjtéshez. A gyűjtés alapjai c. fejezet címszavaiból: • Hogyan gyűjtsünk biztonságosan • Mit viseljünk és mit vigyünk magunkkal • Hol gyűjtsünk • Amire szükség lesz a konyhában • A természet védelme.
S néhány a lehetséges zsákmányból: • Csalán • Pitypang • Fodormenta • Nagy útifű • Fekete bodza • Húsos szíksófű • Mezei sóska • Óriáspöfeteg (de finom rántva! - OP) • Repcsényretek • Galagonya (ó, igen: "Őszi éjjel / Izzik a galagonya, / Izzik a galagonya / Ruhája." - Weöres Sándor: Galagonya - OP)
Jó vadászatot, jó étvágyat!

SAJTÓSZEMLE

ATV, Jakupcsek plusz, 2020. március 3.
Interjú Fodor Izabellával

Innotéka, 2020. március, 8. oldal
Választásra készül az Akadémia

Innotéka, 2020. március, 22. oldal
Ünnepelt a Mérnökakadémia

Innotéka, 2020. március, 23. oldal
Nagy lehetőség előtt állunk
Interjú Birkner Zoltánnal, a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal elnökével

Innotéka, 2020. március, 28. oldal
Alapkutatási innováció a gazdaság szolgálatában

Innotéka, 2020. március, 30. oldal
Paksi Kompetencia- és Kutatóközpont a Dunaújvárosi Egyetemen

Innotéka, 2020. március, 42. oldal
Mesterséges intelligencián alapuló találmányok szabadalmaztatása (1. rész)

Innotéka, 2020. március, 52. oldal
A vízturbina atyja

Innova Innovációs Hírlevél, 2020. március, 5. oldal
ÚJ UTAK A KUTATÁSFEJLESZTÉSBEN

Innova Innovációs Hírlevél, 2020. március, 8. oldal
UNIÓS ÉS NEMZETI SZINTEN IS STRATÉGIAI CÉL AZ INNOVÁCIÓ MEGERŐSÍTÉSE

Innova Innovációs Hírlevél, 2020. március, 11. oldal
SZEPTEMBERBEN STARTOL A HUNGARIAN STARTUP UNIVERSITY PROGRAM

Innova Innovációs Hírlevél, 2020. március, 12. oldal
K+F MEGÁLLAPODÁST KÖTÖTT A DEBRECENI ATOMMAGKUTATÓ INTÉZET ÉS A VITESCO TECHNOLOGIES

demokrata.hu 2020. március 05.
Innovációs kurzusokkal a tehetségekért
"partnereik között szerepel a Magyar Innovációs Szövetség, valamint az Innovációs és Technológiai Minisztérium is. ˝

brandtrend.hu, 2020. március 06.
15 millió forint kezdőbefektetés egyetemista startup ötleteknek

portfolio.hu, 2020. március 10.
Forradalmi innovációk döntik le a bankok és a befektetési szolgáltatók közötti falakat

itbusiness.hu, 2020. március 11.
Tavaszi seregszemle a pályázati oldalról

origo.hu, 2020. március 12.
Nagy sikert aratott egy magyar startup

haon.hu, 2020. március 12.
Az innováció a hívószó az egyetemen

felvidek.ma, 2020. március 15.
Kitüntetések március 15-e alkalmából

24.hu, 2020. március 15.
Őket tüntette ki Áder János a nemzeti ünnepen

hirado.hu, 2020. március 15.
Ünnepélyesen felvonták Magyarország lobogóját a Parlament előtt

magyarhirlap.hu, 2020. március 15.
Állami díjak a rendhagyó ünnepen

alon.hu, 2020. március 15.
Március 15. - Magyar Érdemrend állami kitüntetések 2020-ban

gondola.hu, 2020. március 15.
Kitüntetések március 15. alkalmából

magyarnemzet.hu, 2020. március 16.
Elismerések a nemzeti ünnepen

Karc FM, Karcolat, 2020. március 17.
Interjú Pakucs Jánossal, a Magyar Innovációs Szövetség tiszteletbeli elnökével

debreceninap.hu, 2020. március 17.
Egyetemi innovációról az Innovátorban

innoteka.hu, 2020. március 18.
Az Országházba tervezett Magyar Innovációs Nagydíj ünnepség elmarad

azuzlet.hu, 2020. március 18.
Energetikai innováció - pályázatok 12 milliárdos kerettel

vg.hu, 2020. március 18.
Energetikai innovációs mintaprojekteket támogató pályázatok indulnak

hirtv.hu, 2020. március 18.
Négy témakörben lehet pályázni az energetikai innovációs projektekkel

innoportal.hu, 2020. március 18.
Elmarad az Országházba tervezett Magyar Innovációs Nagydíj ünnepség

zetapress.hu, 2020. március 18.
Elmaradó díjátadó

nrgreport.com, 2020. március 19.
Energetikai innovációs mintaprojekteket támogató pályázatok indulnak

alternativenergia.hu, 2020. március 19.
Energetikai innovációs mintaprojekteket támogató pályázatok indulnak

kamaraonline.hu, 2020. március 20.
Energetikai innovációs mintaprojekteket támogató pályázatok indulnak

agrotrend.hu, 2020. március 22.
Gyuricza Csaba, a Nemzeti Agrárkutatási és Innovációs Központ vezetője értékelte a mögöttünk álló évet
Szerkesztő: Dr. Antos László
Munkatárs: Sári Veronika
Design: Visualia Stúdió, Felelős kiadó: Dr. Szabó Gábor
A Hírlevél minden páratlan hét keddi napján jelenik meg, és aznap internetes portálunkon is olvasható.
Hírlevélszerkesztőség: 1116 Budapest, Fehérvári út 108-112.
tel.: (06 1) 430 3330, e-levél: innovacio@innovacio.hu
A Hírlevélre a www.innovacio.hu c. portálon lehet regisztrálni.