XXX. évf. | 2020. december 1. | 21. szám

Hírek

Magyar Innovációs Szövetség
Magyar Fiatal Tudósok Társasága
Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala

Pályázati felhívás
Szakirodalomfigyelő
SajtószemleHÍREK | MAGYAR INNOVÁCIÓS SZÖVETSÉG

MISZ elnökségi, választmányi ülés

A Magyar Innovációs Szövetség összevont, online elnökségi és választmányi ülését
2020. december 9-én tartja. Napirendi pontok:
 1. Beszámoló a legutóbbi elnökségi ülés óta végzett munkáról
 2. MISZ 2019. évi Média Díjának bejelentése
 3. Gulyás Tibor, ITM h. államtitkár előadása
 4. Egyebek

Intelligens Szakosodási Stratégia

A 2021-2027-es uniós programozási időszak meghatározó pontja az Intelligens Szakosodási Stratégia (S3) megalkotása, mely az uniós források lehívásának a feljogosító feltétele. Az S3 tervezés egyik célja azonosítani az erősségeket és nagy potenciállal bíró fejlesztési területeket.

A prioritások szakmai validációjához az NKFIH felkérte Szövetségünket, hogy véleményezze az S3 prioritások tartalmát.
A MISZ nov. 23-án véleményezte a prioritásokat, egy online kérdőív kitöltésével és észrevételeinek szöveges kifejtésével. A kitöltött kérdőív idekattintva megtekinthető.

30. Ifjúsági Tudományos és Innovációs Tehetségkutató Verseny

A Magyar Innovációs Szövetség, az Innovációs és Technológiai Minisztériummal, az Emberi Erőforrások Minisztériumával és az M5 Csatornával, a 2020/2021-es tanévre, a 14 és 20 év közötti korosztály számára meghirdetett 30. Ifjúsági Tudományos és Innovációs Tehetségkutató Verseny beadási határideje lezárult. A fő támogató a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal támogatásával az NKFI Alap.

A 2020. november 25-i határidőre összesen 187 fiatal küldött be, rekordszámú 140 pályázatot.

A bírálóbizottság Prof. Jakab László, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem professzorának vezetésével az alábbi szempontok szerint értékeli a beadott témajavaslatokat:
 • a probléma megközelítésének eredetisége és kreativitása,
 • a kidolgozás alapossága, ill. tudományos értéke,
 • az eredmények ésszerű és világos értelmezése,
 • megvalósítható-e 2021. április 1-ig,
 • a pályázó alkalmas-e a kidolgozásra.

A zsűri a végleges döntést, a részletes értékelést követően, 2020. december közepéig hozza meg.

A zsűri 2021. április végén fog dönteni a közel 2,5 millió forint összegű ösztöndíj szétosztásáról, és kiválasztják azt a három pályázatot is, amelyek képviselhetik Magyarországot 2021 szeptemberében az európai döntőn, Salamancaban. A díjazottak további nemzetközi versenyeken, tanulmányutakon is részt vehetnek (pl. Nobel-héten Stockholmban, a londoni fiatal tudósok fórumán stb.).

Edu Robotics Cup

Tagszervezetünk, az Edutus Egyetem, mint Magyarország legnagyobb robotika versenyeit lebonyolító szervezet, a koronavírus-járványra való tekintettel úgy döntött, hogy idén életre kelti és megrendezi az Edu Robotics Cupot.

Az Edu Robotics Cup új, életkortól független, online megrendezendő innovációs projekt és robotprogramozási challengekből álló verseny, amelyen a programozási ismeretek bemutatása mellett a kreativitás és az újító ötletek is jelentős szerepet kapnak.

A bajnokság témája a #maradjotthon, a főbírók ehhez alkalmazkodva találták ki a korosztályok versenyfeladatait. A 2020. november 16-i megnyitó is a jelenlegi járványhelyzethez alkalmazkodva online érhető el.

HÍREK | MAGYAR FIATAL TUDÓSOK TÁRSASÁGA

Drop the STEM

Novák Blanka, a 27. Ifjúsági Tudományos Innovációs Verseny első helyezettje és a MAFITUD csoport kommunikációs vezetője, 2019 májusában podcastot, online rádiós beszélgető műsort indított el. Nemzetközileg elismert fiatal elméket mutat be, angolul folytat velük beszélgetéseket, a tudományos szenvedély terjesztése érdekében. Célja továbbá a fiatal kutatókra helyezett sztereotip "hashtagek" megkérdőjelezése. Az interjúalany tudósok egyben tehetséges operaénekesek, repülésrajongó pilóták, sportbajnokok vagy akár önkéntes jövőbeli orvosok is. Egyik vendége a NASA-val együttműködésben felküldött rakétájára vésette a podcast nevét.

Az elindítás óta 43 epizód érhető el, a hallgatottság 15.000 feletti, és különböző rangos nemzetközi versenyek mellett (ISEF, EUCYS, SIYSS- Nobel-hét, RSI, iGEM) nemrégiben Blanka partneri kapcsolatot alakított ki az INSPO Science Canada észak-amerikai Premier STEM versenyével is. A podcast interjút készít a főnyertesekkel és a közönségdíjazottal.

A 43. epizód vendége Ecsedi Boglárka volt, a 29. Ifjúsági Tudományos Innovációs Verseny első helyezettje. Az epizód elérhető a podcast hivatalos weboldalán: https://www.dropthestem.com/podcast, illetve a legnagyobb platformokon, mint a Spotify, Apple Podcast, SoundCloud és iTunes.
További információ és epizódok, illetve az EUCYS-on készült videóinterjúk megtekinthetőek: www.dropthestem.com

HÍREK | SZELLEMI TULAJDON NEMZETI HIVATALA

Hamis termékek kereslete Magyarországon, 2020

Az elmúlt tíz évben, a 2019 és 2020 júliusa közötti időszakban volt a legalacsonyabb a hamis terméket vásárlók aránya (11 százalék), a Hamisítás Elleni Nemzeti Testület (HENT) és TÁRKI felmérése szerint, de a kutatás arra is rámutat, hogy a magyar lakosság 80 százaléka egyáltalán nem vásárolna hamis vagy kétes forrásból származó terméket. Azok, akik alapvetően elzárkóznak a hamis termék megvásárlásától, döntő többségükben (97 százalék) nem is vásároltak ilyen terméket az elmúlt egy évben.

Összhangban a korábbi évek eredményeivel, idén is a hamisított márkás ruházat volt a legkelendőbb az illegális termékek között, a válaszadók 14 százaléka szerzett be ilyen típusú árucikkeket 2020-ban. Hamis illatszert a válaszadók 5 százaléka vásárolt, illegális programokat szintén 5 százalékuk töltött le vagy fogadott el, nem megbízható forrásból származó élelmiszert 4 százalékuk-, CD-t vagy DVD-t és nem patikából származó gyógyszert egyaránt 1-1 százalékuk vásárolt idén.

A HENT és a TÁRKI immár 12 éve vizsgálja a magyar lakosság hamisításhoz kötődő attitűdjét. A teljes kutatás elérhető a következő linken.

PÁLYÁZATI FELHÍVÁS


FELHÍVÁS
a 2020. év legjelentősebb innovációs teljesítményének elismerésére

A Magyar Innovációs Alapítvány - a Magyar Innovációs Szövetséggel közösen - a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal főtámogatásával, az Innovációs és Technológiai Minisztérium, az Agrárminisztérium, a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala és a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara támogatásával, 29. alkalommal hirdeti meg a
MAGYAR INNOVÁCIÓS NAGYDÍJ pályázatot.

A 2020. év legjelentősebb innovációs teljesítményét elismerő
Magyar Innovációs Nagydíj mellett
a kiemelkedő innovációs teljesítmények további, összesen nyolc kategóriában kaphatnak díjat:
 • a 2020. évi Ipari Innovációs Díj,
 • a 2020. évi Informatikai Innovációs Díj,
 • a 2020. évi Agrár Innovációs Díj,
 • a 2020. évi Környezetvédelmi Innovációs Díj,
 • a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala Innovációs Díja,
 • a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara Innovációs Díja,
 • "Alapkutatástól a piacig" 2020. évi Innovációs Díj (NKFIH).
A legeredményesebb, 2018. január 1. után alapított innovatív startup vállalkozás pedig a Magyar Innovációs Szövetség
 • "2020. év legjobb startup vállalkozása" Díját nyeri el.
A díjak ünnepélyes átadására 2021. áprilisában kerül sor.

A pályázaton azok a Magyarországon bejegyzett vállalkozások, ill. szervezetek vehetnek részt, amelyek a 2020. évben kiemelkedő műszaki, gazdasági innovációs teljesítménnyel (új termékek, új eljárások, új szolgáltatások értékesítése stb.) jelentős üzleti hasznot értek el. Az innováció kiindulási alapja tudományos kutatás, műszaki-fejlesztési eredmény, szabadalom, know-how alkalmazása, technológia-transzfer stb. lehet.

A bírálóbizottság a Magyar Innovációs Alapítvány Kuratóriuma által felkért tudósokból, vezető gazdasági szakemberekből áll, elnöke Dr. Palkovics László, innovációs és technológiai miniszter.
A bírálóbizottság az innovációból 2020-ban elért eredmény/árbevétel, és egyéb műszaki, gazdasági előnyök mellett, az innováció eredetiségét, újszerűségét, és társadalmi hasznosságát, valamint a pályázat kidolgozottságának színvonalát is értékeli.

A bírálóbizottság által meghozott döntés végleges, fellebbezésnek helye nincs.
Előző Innovációs Nagydíj pályázatokon díjazott innovációval újból pályázni nem lehet.

Beadási határidő: 2021. február 10., 15 óra

A nevezéshez szükséges dokumentumok:
 1. 1 oldalas összefoglaló, amely a www.innovacio.hu/innonagydij c. oldalon tölthető ki,
 2. Részletes leírás a megvalósításról, az innovációból elért piaci, illetve gazdasági eredményről (árbevétel/eredmény, piaci részesedés növekedése stb.), valamint arról, hogy külső (pályázati) forrás mennyiben segítette az innovációs teljesítmény elérését, összesen maximum 10 A/4-es oldalon,
 3. Referenciák igazolása (szakvélemény, vevők véleménye, fotó, videofilm, szakcikk stb.),
 4. Nyilatkozat a közölt adatok, információk, valamint a szellemi tulajdonvédelmi jogok hitelességéről.
A részletes leírást és a nyilatkozatot pdf formátumban kell feltölteni a www.innovacio.hu/innonagydij c. oldalra. További információ: www.innovacio.hu, e-mail: innovacio@innovacio.hu, tel.: 061-430-3330.

SZAKIRODALOMFIGYELŐ


Sabine Hossenfelder: Fizikusok útvesztőben - Hogyan csábít tévutakra a matematikai szépség - Park Könyvkiadó, 2020
Dr. Osman Péter ismertetése

A modern fizika diszkrét bája: "Amíg a fizikusok azért alkottak elméleteket, hogy megmagyarázzák az elvégzett vagy éppen soron következő kísérletek eredményeit, a siker abban állt, hogy minél kevesebb erőfeszítéssel megkapják a megfelelő számokat. De minél több megfigyelést tudtak elméleteink megmagyarázni, annál nehezebbé vált a felmerülő javítások ellenőrzése. A neutrínó megjóslásától huszonöt évbe telt, amíg ki is tudták mutatni, a Higgs-bozon igazolásához ötven év kellett, a gravitációs hullámok közvetlen észlelése száz évet vett igénybe. Ma már egy új alapvető természeti törvény igazolásához szükséges idő esetleg meg is haladhatja egy tudós teljes pályafutásának hosszát. Emiatt az elméletalkotók arra kényszerülnek, hogy az empirikus igazolás helyett más kritériumok alapján döntsék el, melyik utat kövessék. Ezek egyike az esztétikai vonzerő. Új eszmék után folytatott kutatásainkban a szépség sokféle szerepet játszik. Lehet irányelv, jutalom, motiválóerő. De éppenséggel szisztematikus előítélet is." (Idézetek a könyvből, kiemelések tőlem.)

Hossenfelder elméleti fizikus és szakíró, kutatási területe a kvantumfizika. A Frankfurt Institute for Advanced Studies vezető kutatója. Ebben a könyvében megkapó éleslátással és őszinteséggel tárja elénk a modern fizika kutatásának elvi és filozófiai problémáit. Mondandója - e nehéz téma ellenére is - könnyen követhető és remekül érthető. Megnyugtatónak viszont egyáltalán nem mondanánk.

Erről szól: "A fizikusok évtizedeken át azzal etettek minket, hogy ők tudják, hol várhatók a soron következő felfedezések. Részecskegyorsítókat építettek, műholdakat lőttek fel az űrbe, detektorokat telepítettek föld alatti bányákba. A világ arra készült, hogy még jobban irigykedjen a fizikára. Ahol azonban áttörésben reménykedtek, nem értek el előrelépést. A kísérletek nem szolgáltak semmiféle újdonsággal. A fizikusokra nem a matematika cáfolt rá, hanem a matematika megválasztása. Abban hittek, hogy az Anyatermészet elegáns, egyszerű és kedves volt hozzánk, amikor kezünkbe adta a megfejtés kulcsát. Úgy vélték, az ő sugallatát hallják, pedig csak maguk közt beszélgettek. Most aztán végre megszólalt - és nyilvánvalóan semmit sem mondott.

Az elméleti fizika egy sztereotip, érthetetlen tudományág, tele nehéz matematikával. Ha kivesszük belőle az egyenleteket és a szakkifejezéseket, a fizikából csak értelmének a kutatása marad. És ez a kutatás most váratlan fordulatot vett. Csak annyi biztos, hogy nem azok a törvények irányítják a világegyetemet, amelyekre a fizikusok számítottak. A Fizikusok útvesztőben azt meséli el, hogy korunk kutatásait miként vezetik esztétikai döntések. (S főleg, hogy miért ezek kerültek sorsdöntő pozícióba - ez mondandójának legkritikusabb része. - OP) Abban hiszünk, hogy a természet törvényei szépek. De nem éppen hinni az, amit egy tudósnak nem szabad?"

A szakterületéről: "Nagyjából tízezren vagyunk olyan kutatók, akiknek az a dolguk, hogy továbbfejlesszék a részecskefizika elméleteit. Megvizsgáljuk a meglevő elméletek minden kis repedését, gyanús hiányosságát, és ha valamire rábukkanunk, odahívjuk a kísérleti fizikusokat, hogy tárják fel a még mélyebb rétegeket. Az előző évszázadban remekül működött ez a munkamegosztás elméleti és kísérleti fizikusok között. Az én generációm azonban ebben döbbenetesen sikertelennek bizonyult.

Húsz évet töltöttem elméleti fizikával, s az általam ismert kollégák többsége olyan dolgok kutatásával csinált karriert, amiket még senki sem látott. Elképesztő elméletekkel álltak elő, új részecskék tucatjaival... Mindezek erősen vitatott, mégis hihetetlenül népszerű gondolatok, spekulatívak, de izgalmasak, szépek, de hasztalanok. Legtöbbjüket olyan nehéz lenne ellenőrizni, hogy gyakorlatilag nem is lehet. Mások még elméletileg sem ellenőrizhetőek."

Legyünk merészen eretnekek! Vajon nem emlékeztet ez egy másik tudományágra, amelyet a művelői nagyon is komolyan vesznek, és kiváló a 'marketingje'? Halkan, félve mondjuk, hogy mintha a tudományos igényű ellenőrzésnek ez a problémája igencsak ráillene a makrogazdaságtan jelentős részére is.

S vissza Hossenfelder gondolatmenetéhez: "Amikor a fizikusoknak el kell dönteniük, hogy egy újonnan kitalált, de még nem ellenőrzött elmélet reményteljes-e vagy sem, a természetesség, az egyszerűség, az elegancia és a szépség fogalmához folyamodnak. Mert ezek felbecsülhetetlen értékűek. Csak épp kibékíthetetlen ellentétben állnak az objektivitás tudományos követelményével."

Reméljük, ez a kis betekintés eléggé izgalmas - mert a könyv nagyon is az!

Kocsi Ilona: 365 üzleti történet 2. - Minden napra egy sztori cégvezetőktől, menedzserektől, vállalkozóktól - BOOM Könyvek, 2020
Dr. Osman Péter ismertetése

"A közgazdaságtan legalább annyira művészet marad mindig, mint amennyire tudománynak számít." írja a közgazdasági Nobel-emlékdíjas Paul A. Samuelson, a modern közgazdaságtan egyik megalapozója. Sikeres vállalkozások építése, fejlesztése, vezetése mindig is művészet, amely azonban csak nagy és folyamatosan fejlesztett tudás alapján valósítható meg. A bölcs pedig igyekszik minél többet tanulni más bölcsektől - sikereikből, tapasztalataikból, kudarcaikból. Ilyen lehetőséget kínál ez a remek összeállítás. S ellentétben a közismert kaján mondással, itt olyanoktól tanulhatunk, akik valóban a gyakorlatban elért sikerekkel igazolták tudásukat és képességeiket.

Frontvonal történeteket csak kiváló haditudósítótól érdemes olvasni - ez érvényes Kocsi Ilona köteteire is. Ő kiváló értője, művelője e szakmának: közgazdász, gazdasági újságíró, a Manager Magazin, a Világgazdaság, a Magyar Hírlap korábbi főszerkesztője. Az első kötete óta pedig még tapasztaltabb lett, méghozzá olyan terepen, gazdasági környezetben is, amilyentől korábban megkímélt a sors: a vírusháború gazdaságában. Jó merítést ad ehhez a BOOM Magazin, amelyet ő hozott létre az üzleti sikerek mögötti történetek és emberek bemutatására, valamint hogy sok éve a Munkaadók és Gyáriparosok Országos Szövetsége havi folyóirata, a Magyar Gyáripar felelős szerkesztője. Mindezekkel belülről látja, és jól érti is a pályát.

Az első kötetről írta a BOOM Online: "Egy könyv, amelyben az üzlet életre kell... Ilyen még biztosan nem volt! És egyhamar nem is lesz!" Szerencsére tévedtek: az első kötet sikere meghozta ezt a másodikat is. A jellemzés további része viszont erre is helytálló: "365 magyar cégvezető, menedzser, vállalkozó egy-egy üzleti sztorija egy könyvben! És nem is akármilyen történetek! Szívet szorító drámák, megdöbbentő fordulatok, frappáns megoldások, különös fejlemények, izgalmas lehetőségek, szerencsés végkifejletek. Az üzletek mögött ott van maga az élet. Aki ezt a könyvet elolvassa - vagy csak néhány történetet - színesebbnek, vagy legalábbis változatosabbnak, küzdelmesebbnek tartja majd az üzletemberek világát. Becsülni kezdi - ha idáig nem így lett volna - az emberi teljesítményt, ami szerencsés esetben haszonnal is jár. Üzleti, emberi nyereséggel."

Az üzleti élet breviáriuma. Kinek van ma ideje, kedve olvasni? A legtöbbeknek igen korlátozottan, s ritkán hosszabban. Itt 365 rövid történet sorakozik, szerkesztőjük ajánlása szerint "minden napra egy" - így jut idő gondolkodni is rajtuk. Azt azért meg kell jegyeznünk, hogy bőven adnak okot és alapot hosszabb, termékeny gondolkodásra is.

Kocsi Ilona bevezetőjéből, amelynek sokatmondó címe Bátor emberek társasága. Valóban, a cégvezetők bátor emberek, manapság különösen azok - másként hogyan is csinálnák? "E könyvben több történet kapcsolódik a koronavírushoz. Bátorság kellett ahhoz, hogy a nehéz helyzetben lévők küzdelmeikről meséljenek. Ám ahhoz is bátorság kellett, hogy valaki a múltból idézzen fel fájdalmas sztorit. Ez még nem gyakori, a sikereket szokták a nyilvánossággal megosztani. Bár az se lehetett könnyű, hogy múltbéli sikerről beszéljen, aki éppen bajban van." (Idézetek innentől a könyvből, kiemelések tőlem.)

"Szinte minden üzleti helyzetre akad egy tanulságos történet. Az üzlet ugyanis hullámzó, kudarc és siker váltakozik benne." A fontos tanulság persze abban áll, miként érik el az utóbbit a sikeresek, és miként kezelik mindkettőt, milyen gondolkodást és milyen mesterfogásokat lehet eltanulni tőlük.

Néhány a sokatmondó címek közül:
Sörfőző kalandok kínaiakkal • Gyászreakció helyett gyors reakció • A kutya elveszett
Freddy Mercuryt tanítottam magyarra • Mi az igazi segítség? • Minden, minden elveszett
Héraklésznek éreztük magunkat • Álomból rémálom, rémálomból álom • Pénzt és életet
Tűrni vagy elküldeni? • Hol a szabadság mostanában? • Filmvásárlás amerikai módon
Az indián legyen bátor! • Nyakkendővel miénk lett a világ • Robotok divatbemutatón
Mindig a megfelelő társakkal • Fedde Újszilvásról és az ő ginje • A drága világmegváltó
Széllel szemben is lehet? • A kutya elveszett • Varjú a karón • A legnagyobb lecke
Csibésznek kellett lenni • Szőke, nagymellű rúdtáncosnő • Kezdetben volt egy fájós láb
Milliárdos gátszakadás • Ésszel (f)él az ember • Majd ha kereke lesz az építőanyagnak
Mitől öregszik egy cégvezető • Belesodródtunk a konténerbe • A rablás utáni nap

Vince Mátyás: Minden megoldás érdekel - A XX.század Magyarországa apróhirdetések tükrében - Kossuth Kiadó 2020
Dr. Osman Péter ismertetése

A klasszikus képzőművészet kimagasló remekei közé tartoznak a csodás mozaikképek, a krétaiaktól a római Zénó kápolnáig, és azon is túl. Vince Mátyás itt különleges anyagból alkotott egy hatalmas, lenyűgözően érdekes mozaikot a XX. század Magyarországáról: egy abszolút gyakorlatias célt szolgáló kommunikációs műfaj, az apróhirdetések válogatott darabjaiból. Az internet előtti időkben ezeknek talán minden másnál nagyobb szerepük volt egyedi ügyletek létrehozásában, lett légyen az eladás, vásárlás, vagy épp kapcsolatkeresés. Újságok közkedvelt rovata volt az apróhirdetés, akár oldalakat is kitett - olyannyira, hogy még fedett levelezésre és üzenet küldésre is jól lehetett használni, hiszen feltűnés nélkül belesimult a többi közé.

Igazán szórakoztató, remek olvasmány, s egyben igazi időutazás ezt az elegáns kötetet böngészni. A gazdag gyűjtemény darabjaiban ráérezhetünk a hirdetés korának hangulatára, stílusára, hogy mi foglalkoztatta az embereket és miként jelenítették azt meg ebben a sajátos 'partnerkeresésben'. Címe a hirdetések jellegzetes, kódolt eleme. Jelentését majd a könyv elmondja.

Vince remek kommunikációs szakember. 1979-ben alapító-főszerkesztőként csapatával úgy nyitottak meg egy ablakot, amelyen fény és friss levegő jött be, hogy a legtöbben alig hittek a szemüknek, hogy ez itt lehetséges - ez volt a Heti Világgazdaság.

A kötet tartalmáról, Vince bevezetőjéből: "Az én apróim A könyv személyes és szubjektív válogatásom a XX. század magyarországi újsághirdetéseiből. Az volt a célom, hogy a megjelenített hirdetések legyenek hű tükrei az évszázad különböző korszakainak: tartalmukban, nyelvezetükben, képi megfogalmazásukban. A kötet az 1900-as évvel kezdődik és 1999-ig tart. Egy-egy oldalpáron egy naptári évben megjelent hirdetések jelennek meg. Az apróhirdetések vannak a könyv fókuszában, de a T. Olvasónak ízelítőt kínálok a hazai lapokban megjelent képes újsághirdetésekből is, amelyek között - szemben az aprókkal - nem a magánemberek, hanem a cégek reklámüzenetei dominálnak. Azzal is segíteni kívántam a hirdetések értelmezését, hogy az adott évben történt magyar vonatkozású eseményről hírt adó, eredeti újságcímet is elhelyeztem minden oldalpár elején. Az apróhirdetések az oldalpárokon belül kategóriák (témák) szerint vannak csoportosítva. [Hajdan a sajtóban is így segítették az olvasókat, hogy könnyen megtalálják az őket érdeklőket a hirdetések között, s ezzel a hirdetéseket is, hogy célba találjanak. - OP] Elsősorban közismerten sok hirdetést közlő, országos jelentőségű napilapokból válogattam."

A Kossuth ajánlójából: "A kötet az újsághirdetések hazai aranykorát idézi, átfogja a teljes XX. századot.Mint cseppben a tenger mutatkozik meg bennük száz év magyar valósága: kiderül, hogy elődeink mit adtak-vettek, milyen házastársra vagy partnerre vágytak, milyen lakásokat és állásokat kerestek-kínáltak, vagy éppen miféle tervek megvalósításához próbáltak partnereket találni a gyakran viharos gyorsasággal változó körülmények közepette. [A szerző] az apróhirdetéseken és a képes újsághirdetéseken kívül egy harmadik síkon is végigköveti a XX. századot: minden egyes évhez egy-egy szalagcímet is választott az adott évben megjelent napilapokból. Ezek olyan eseményekről adnak hírt, amelyek Magyarország szempontjából fontosak vagy érdekesek voltak, vagy szóhasználatuk jellemző volt az adott évre illetve a korszakra."
Bárhol ütjük fel, sajátos, érdekes, gyakran a korszak állapotaira jellemző megszólalásokat találunk. Szinte mind ide kívánkozik. Persze csupán néhány jöhet - legyen 1900-ból, a 'boldog századelő' nyitányából:
 • "Altiszt, ki f é. október 1-ével kiszabadul a katonaságtól, erélyes, ügyes, világlátott és tapasztalt ember, óvadékképessége mellett mint raktárnok felügyelő v. más hasonló bizalmi állást keres."
 • "Fiatal emberek, szép termettel, a párisi kiállításra felvétetnek."
 • "Vérforraló csókot jogvégzett férfi parázs ajkáról mely művelt vagyonos hölgy óhajt szívni házasság céljából."
 • "Varga Pál czimbalomgyártónál aki czimbalmot vesz, ingyen fog megtanulni, a nála megjelent czimbalomiskolából, tanár vagy tanítás segélye nélkül. S aki egy héten csak egy órát áldoz naponkint és nem képes fölfogni, annak köteles vagyok visszaadni a czimbalom vételárát hiány nélkül."
 • "Király-utczai Omnibus. Kékruhás szép asszonyt kéri szomszédja, tudassa vele hol és mikor láthatja."
 • Képes apró: "A Magyarországi Könyvnyomdászok és Betűöntők Jótékonysági Köre árvaalapja javára Parasztbál a Fővárosi Vigadó összes termében. Paraszt-Kongresszus. Szecessziós Kiállítás. Szépségverseny."

SAJTÓSZEMLE

portfolio.hu, 2020.11.16.
Magyar startupot venne a Cisco

startuponline.hu, 2020.11.16.
Hetedik alkalommal kerül megrendezésre a Startup Hét Debrecen

kronikaonline.ro, 2020.11.16.
A magyar tudomány napja: videokonferenciákkal ünnepel az Erdélyi
Múzeum-Egyesület

erdely.ma, 2020.11.16.
A magyar tudomány napja - Erdélyben videokonferenciákkal ünnepel a kolozsvári EME

webradio.hu, 2020.11.16.
A magyar tudomány napja - Erdélyben videokonferenciákkal ünnepel a kolozsvári EME

technokrata.hu, 2020.11.17.
Virtuális térbe költözik a Fiatal Vállalkozók Hete - technokrata

insiderblog.hu, 2020.11.17.
Zöld utat kapott a CSFK közreműködésével megvalósuló exobolygó-légköröket vizsgáló Ariel-űrtávcső-program

atv.hu, 2020.11.17.
Fordulat: Palkovicsék felajánlják az OTKA pályázatokban a döntést az Akadémiának

duol.hu, 2020.11.17.
Sikeresen zárult az Online Tudományos Hét

index.hu, 2020.11.17.
Palkovics: újra az Akadémia dönthet a kutatási támogatásokról

portfolio.hu, 2020.11.17.
Kínával indít közös K+F projektet Magyarország

webradio.hu, 2020.11.17.
Kétszázmillió forint keretösszegű magyar-kínai pályázat közös kutatás-fejlesztési projektekre

vg.hu, 2020.11.17.
A magyar-kínai közös kutatási projektekre százmilliós keretösszeg jut

hir.ma, 2020.11.17.
Kétszázmillió forint keretösszegű magyar-kínai pályázat közös kutatás-fejlesztési projektekre

weborvos.hu, 2020.11.17.
Kétszázmilliós keretösszegű magyar-kínai kutatási pályázat

portfolio.hu, 2020.11.17.
Az ázsiai vállalatok előtt a kaput megnyitni nem kell félnetek jó lesz

vg.hu, 2020.11.17.
Virtuális térbe költözik a Fiatal Vállalkozók Hete

weborvos.hu, 2020.11.17.
Az ITM visszaadná az OTKA pályázatok döntési jogát az MTA-nak

nepszava.hu, 2020.11.17.
Palkovics visszaadná az OTKA-pályázatok döntési jogát az MTA-nak

civilhetes.net, 2020.11.17.
Az ITM felajánlja az OTKA pályázatok döntési jogát az MTA-nak

hir.ma, 2020.11.17.
Az ITM felajánlja az OTKA pályázatok döntési jogát az MTA-nak

civilhetes.net, 2020.11.17.
Az ITM felajánlja az OTKA pályázatok döntési jogát az MTA-nak

webradio.hu, 2020.11.17.
Az ITM felajánlja az OTKA pályázatok döntési jogát az MTA-nak

medicalonline.hu, 2020.11.17.
Az ITM felajánlja az OTKA pályázatok döntési jogát az MTA-nak

magyarnarancs.hu, 2020.11.17.
Palkovics visszaadná az OTKA-pályázatok elbírálását az MTA-nak

infostart.hu, 2020.11.17.
Visszakerülhet az MTA-hoz az OTKA pályázatok döntési joga

444.hu, 2020.11.17.
Palkovics visszaadná az OTKA-pályázatok feletti döntési jogot az Akadémiának

telex.hu, 2020.11.17.
Palkovicsék korábban belenyúltak a zsűri döntésébe, most mégis visszaadnák az Akadémiának a tudományos pályázat bírálási jogát

24.hu, 2020.11.17.
Palkovicsék helyett ismét az MTA dönthet a tudományos pályázatokról

atv.hu, 2020.11.17.
Fordulat: Palkovicsék felajánlják az OTKA pályázatokban a döntést az Akadémiának

origo.hu, 2020.11.17.
Távoli bolygók légkörét fogja vizsgálni az Európai Űrügynökség új távcsöve

karpatinfo.net, 2020.11.17.
A végtelenbe és tovább: a világon először magyarok fogják vizsgálni az exbolygókat

24.hu, 2020.11.17.
Palkovicsék helyett ismét az MTA dönthet a tudományos pályázatokról

Magyar Nemzet, 2020.11.18., 12. oldal
Magyar-kínai pályázat K+F projektekre

Szabadság, 2020.11.18., 1+9. oldal
Virtuálisan zajlik az EME tudománynapi rendezvénye

szakszervezetek.hu, 2020.11.18.
Palkovics visszaadná az OTKA-pályázatok döntési jogát az MTA-nak

autopro.hu, 2020.11.18.
Kétszázmillió forint keretösszegű pályázat indul kutatás-fejlesztési projektekre

eletforma.hu, 2020.11.18.
Virtuális térbe költözik a Vállalkozók Hete - Életforma

agronaplo.hu, 2020.11.18.
Ötmilliárd forintos pályázati keret nyílik a hátrányos helyzetű települések cégeinek

hirtv.hu, 2020.11.18.
Ötmilliárdos pályázati keret nyílik a hátrányos helyzetű települések cégei számára

magyarhirlap.hu, 2020.11.18.
Ötmilliárd forintos pályázati keret nyílik a hátrányos helyzetű települések cégei számára

origo.hu, 2020.11.18.
Ötmilliárd forintos pályázati keret nyílik a hátrányos helyzetű települések cégei számára

demokrata.hu, 2020.11.18.
Hátrányos helyzetű települések cégei pályázhatnak

portfolio.hu, 2020.11.18.
Varga Mihály: 5 milliárdos pályázati keret nyílik a hátrányos helyzetű települések cégeinek

hrportal.hu, 2020.11.18.
Bérre és képzésre is fordítható pályázat nyílik hátrányos helyzetű települések cégei számára

hirado.hu, 2020.11.18.
Ötmilliárddal segíti a kormány a hátrányos helyzetű települések vállalkozásait

pannonnovum.hu, 2020.11.18.
Innnováció lesz a fő témája a Fiatal Vállakozók Hetének

Világgazdaság, 2020. 11. 19., 2. oldal
Visszakerülhet az MTA-hoz az OTKA

24 óra, 2020. 11. 19., 7. oldal
Visszakapja bírálati jogát az MTA

Új Néplap, 2020. 11. 19., 7. oldal
Visszakapja bírálati jogát az MTA

Petőfi Népe, 2020. 11. 19., 7. oldal
Visszakapja bírálati jogát az MTA

Heves Megyei Hírlap, 2020. 11. 19., 7. oldal
Visszakapja bírálati jogát az MTA

Nógrád Megyei Hírlap, 2020. 11. 19., 7. oldal
Visszakapja bírálati jogát az MTA

Dunántúli Napló, 2020. 11. 19., 7. oldal
Visszakapja bírálati jogát az MTA

Tolnai Népújság, 2020. 11. 19., 7. oldal
Visszakapja bírálati jogát az MTA

Somogyi Hírlap, 2020. 11. 19., 7. oldal
Visszakapja bírálati jogát az MTA

Dunaújvárosi Hírlap, 2020. 11. 19., 7. oldal
Visszakapja bírálati jogát az MTA

webradio.hu, 2020.11.19.
Az MTA üdvözli az új alapkutatás-finanszírozási rendszer kialakításának szándékát

telex.hu, 2020.11.19.
Akadémia: Önálló kutatási alapra lenne szükség

weborvos.hu, 2020.11.19.
Önálló kutatási alap lenne a megoldás az MTA szerint

infostart.hu, 2020.11.19.
Az MTA üdvözli, hogy új alapkutatás-finanszírozási rendszer van tervben

hirado.hu, 2020.11.19.
Fontos és szimbolikus gesztus az MTA felé

webradio.hu, 2020.11.19.
Az MTA üdvözli az új alapkutatás-finanszírozási rendszer kialakításának szándékát

hir.ma, 2020.11.19.
Az MTA üdvözli az új alapkutatás-finanszírozási rendszer kialakításának szándékát

medicalonline.hu, 2020.11.19.
Az MTA üdvözli az ITM szándékát

merce.hu, 2020.11.19.
Súlyos hibákat vettek észre akadémiai dolgozók a sebtében elfogadott kutatóhálózati törvényben

szakszervezetek.hu, 2020.11.19.
Súlyos hibákat vettek észre akadémiai dolgozók a sebtében elfogadott kutatóhálózati törvényben

pannonnovum.hu, 2020.11.19.
Adókedvezményt hozhat a k+f minősítés

KlubRádió, A lényeg, krónika délben, 2020.11.19.
Megszavazta a kormánytöbbség a Magyar Tudományos Akadémiáról tavaly leválasztott Eötvös Loránd Kutatási Hálózat dolgozói közalkalmazotti státuszának megszüntetését

palyazatihirek.eu, 2020. 11. 20.
Pályázati Hírek - Széchenyi 2020 pályázatok - Kétszázmillió forint keretösszegű magyar-kínai pályázat közös kutatás-fejlesztési projektekre

tozsdeforum.hu, 2020. 11. 20.
Megújul a Mol és a Miskolci Egyetem megállapodása

szakszervezetek.hu, 2020. 11. 20.
Áder János intést kapott az akadémiai dolgozóktól

g7.hu, 2020. 11. 20.
Hogyan lehetnének nekünk is olyan világbajnok közepes cégeink, mint a németeknek?

Marketingpirula, 2020.11.21., 5. oldal
Erősödik a vállalkozások kutatási-fejlesztési tudatossága

Marketingpirula, 2020.11.21., 4. oldal
A magyar tudósok komoly presztízst vívnak ki maguknak

portfolio.hu, 2020. 11. 21.
Együttműködik a Mol és a Miskolci Egyetem: 5 évre szóló megállapodást írtak alá

szoljon.hu, 2020. 11. 21.
Már lehet regisztrálni a Kutatók Éjszakájára

hirek.prim.hu, 2020. 11. 21.
A virtuális térben is nagyszabású startup találkozót szervezett a Hiventures

atlatszo.hu, 2020. 11. 21.
Csehország a mesterséges intelligencia fejlesztésének útján

kisalfold.hu, 2020. 11. 21.
A Kutatók Éjszakája idén beköltözik a nappalinkba

szekelyhon.ro, 2020.11.22.
Egyetemi kórház és kutatóközpont épülhet Marosvásárhelyen

origo.hu, 2020.11.22.
Ilyen kihívások elé állítja a világot a mesterséges intelligencia

duol.hu, 2020.11.22.
Záróelőadással várja az érdeklődőket az Innováció- és Kutatásmenedzsment előadássorozat!

magro.hu, 2020. 11. 23.
Két magyar lány baktériumkoktélja szabadíthatja meg a világot a műanyagoktól, a Techstars is befektetett

Innotéka, 2020. 11. 24., 2. oldal
Virtuális tudomány

Innotéka, 2020. 11. 24., 3-7. oldal
Izzás felsőfokon

hir.ma, 2020. 11. 24.
Újabb hárommilliárd forinttal támogatja a kormány a magyar kutatókat

medicalonline.hu, 2020. 11. 24.
Újabb hárommilliárd forinttal támogatja a kormány a kutatókat

weborvos.hu, 2020. 11. 24.
Megnyílt az Élvonal kutatási kiválósági program pályázata

napi.hu, 2020. 11. 25.
Itt tart most Magyarország fejlettségben az Ausztria felé vezető úton

tozsdeforum.hu, 2020. 11. 25.
MNB: előrelépés a versenyképességi programban

dehir.hu, 2020. 11. 25.
A nőkért és a tudományért díjat kapott egy debreceni kutatónő

haon.hu, 2020. 11. 25.
Ismét Debrecenben a L'Oréal és UNESCO A nőkért és a tudományért díja

medicalonline.hu, 2020. 11. 25.
A nőkért és a tudományért-díj idei nyerteseinek kutatásai

weborvos.hu, 2020. 11. 25.
Kihirdették "A nőkért és a tudományért" idei díjazottjait

heol.hu, 2020. 11. 25.
4,5 millió forint támogatást nyerhetnek vállalkozni vágyó fiatalok

boon.hu, 2020. 11. 25.
4,5 millió forint támogatást nyerhetnek vállalkozni vágyó fiatalok

magyarnemzet.hu, 2020. 11. 25.
A fejlesztések érdekében átalakul az Eötvös Loránd Kutatási Hálózat

webradio.hu, 2020. 11. 25.
Szervezeti átalakítás az ELKH-nál

Hvg, 2020.11.26., 13. oldal
MTA-utóvédharc
OTKA-Pályázat

hirbalaton.hu, 2020.11.26.
Újra önálló intézmény lehet a tihanyi limnológiai kutatóintézet, vezetőváltással

itbusiness.hu, 2020.11.26.
Továbbra is célkeresztben a vállalkozói innováció

vg.hu, 2020.11.26.
Három nagy magyar egyetem innovatív informatikai együttműködése

webradio.hu, 2020.11.26.
Kormányzati innovációs célokat, programokat mutattak be az NKE konferenciáján

mandiner.hu, 2020.11.26.
Okos város és okos iskola fejlesztéseket is bemutattak az NKE konferenciáján

index.hu infostart.hu, 2020.11.26.
Magyar kutatónők nyerték az idei L'Oréal-Unesco díjat

webradio.hu, 2020.11.26.
A stroke-ot és ritka vesebetegségeket vizsáló kutatónők nyerték az idei L'Oréal-Unesco díjat

origo.hu, 2020.11.26.
Stroke-ot és ritka vesebetegségeket vizsgáló kutatónőket díjaztak -

nyugatifeny.hu, 2020.11.26.
Hatalmas siker: Magyar kutatónők kapták az UNESCO díját orvosi felfedezéseikért

telex.hu, 2020.11.26.
A stroke-ot és ritka vesebetegségeket vizsgáló magyar kutatónőket díjazott az UNESCO

weborvos.hu, 2020.11.26.
Csak nőknek szóló díjat nyertek tudományos munkásságukért

webradio.hu, 2020.11.26.
Több mint 170 publikáció született három magyar egyetem közös informatikai projektjéből

sg.hu, 2020.11.26.
Sg.hu - Hatalmas informatikai projektet zárt le három magyar egyetem

Magyar Hírlap, 2020.11.27., 8. oldal
Nemzetközi együttműködés a kutatásfejlesztésben
A felhívások célja olyan innovatív, piacközeli projektek támogatása, amelyekből prototípus vagy új termék, technológia, szolgáltatás születhet

Magyar Hírlap, 2020.11.27., 9. oldal
Fokozott érdeklődés a pályázati lehetőségek iránt
Az elmúlt két évben négy új lehetőséget kifejezetten a cégek igényeire szabva vezetett be a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal

magyarhirlap.hu, 2020.11.27.
Nemzetközi együttműködés a kutatás- fejlesztésben

magyarhirlap.hu, 2020.11.27.
Fokozott érdeklődés a pályázati lehetőségek iránt

bonline.hu, 2020.11.27.
Három nagy magyar egyetem innovatív informatikai együttműködése

portfolio.hu, 2020.11.28.
Technológiai óriások nem csak Amerikában vannak, ezek a feltörekvő piacok sztárjai

weborvos.hu, 2020.11.29.
Egyedülálló innováció a gyógyszerfejlesztésben Pécsről

nkfih.gov.hu, 2020.11.30.
Az iskolákat és a tanárokat is ösztönzi az Ifjúsági Tudományos és Innovációs Tehetségkutató Verseny

infoesztergom.hu, 2020.11.30.
Új kutatási erőtér - Együttműködik három nagy magyar egyetem

hir.ma, 2020.11.30.
ITM: ismét lehet pályázni a Magyar Innovációs Nagydíjra

weborvos.hu, 2020.11.30.
Ismét lehet pályázni a Magyar Innovációs Nagydíjra

medicalonline.hu, 2020.11.30.
Ismét lehet pályázni a Magyar Innovációs Nagydíjra

webradio.hu, 2020.11.30.
ITM: ismét lehet pályázni a Magyar Innovációs Nagydíjra

A Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal Hírlevele, 2020/11
Újabb hárommilliárd forinttal támogatja a kormány a magyar kutatókat

A Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal Hírlevele, 2020/11
Research Infrastructures For Excellence - elérhető a Hivatal legfrissebb online kiadványa

A Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal Hírlevele, 2020/11
200 millió forint keretösszegű magyar-kínai pályázat nyílik nyílik közös kutatás-fejlesztési projektek ösztönzésére

A Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal Hírlevele, 2020/11
NKFI Hivatal: erősödik a magyar vállalkozások kutatási-fejlesztési tudatossága

A Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal Hírlevele, 2020/11
Innovatív technológiák tehetik még versenyképesebbé a Herendi porcelánt a luxus exportpiacokon

A Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal Hírlevele, 2020/11
ELI online nemzetközi szimpózium a Magyar Tudomány Ünnepén

dehir.hu, 2020.11.30.
Ismét lehet pályázni a Magyar Innovációs Nagydíjra

index.hu, 2020. 11. 30.
Ismét lehet pályázni a Magyar Innovációs Nagydíjra

sajomente.hu, 2020. 11. 30.
ITM: ismét lehet pályázni a Magyar Innovációs Nagydíjra

kormany.hu, 2020. 11. 30.
ISMÉT LEHET PÁLYÁZNI A MAGYAR INNOVÁCIÓS NAGYDíJRA

hvca.hu, 2020. 11. 30.
MAGYAR INNOVÁCIÓS NAGYDíJ PÁLYÁZAT
Szerkesztő: Dr. Antos László, Munkatárs: Pazsák Zsófia,
Design: Visualia Stúdió, Felelős kiadó: Dr. Szabó Gábor.
A Hírlevél minden páratlan hét keddi napján jelenik meg, és aznap internetes portálunkon is olvasható.
Hírlevélszerkesztőség: 1116 Budapest, Fehérvári út 108-112.
tel.: (06 1) 430 3330, e-levél: innovacio@innovacio.hu
A Hírlevélre a www.innovacio.hu c. portálon lehet regisztrálni.