XXX. évf. | 2020. november 3. | 19. szám

Hírek

Magyar Innovációs Szövetség

Várható események
Pályázati felhívás
Szakirodalomfigyelő
SajtószemleHÍREK | MAGYAR INNOVÁCIÓS SZÖVETSÉG

30. Ifjúsági Tudományos és Innovációs Tehetségkutató Versenyt népszerűsítő spot

A Magyar Innovációs Szövetség a 30. Ifjúsági Tudományos és Innovációs Tehetségkutató Versenyt népszerűsítő rövidfilmet készíttetett. A 80 mp-es videóban szerepelnek többek között korábbi első díjas versenyzők, úgymint Ecsedi Boglárka, Novák Blanka és Zsigó Miklós. Dlusztus Péter, a Pécsi Janus Pannonius Gimnázium tanára - aki a versenyre már több diákot is felkészített - is szerepet kapott a promóciós kisfilmben.

A videót okt. 26-án tette közzé a Magyar Innovációs Szövetség, melyet eddig 40000-en tekintettek meg. A MISZ hivatalos youtube csatornáján a spot megtekinthető és kérjük kedves olvasóinkat, hogy osszák meg.

Felkészülő TéT-attasék

Balogh András Zoltán, felkészülő TéT attasénak, aki Kínában (Pekingben), valamint Morován Júliának, aki Brazilíában (Sao Paulo), fog diplomáciai szakszolgálatot teljesíteni 2021 elejétől, október 28-án, online megbeszélésen mutatta be a Magyar Innovációs Szövetséget dr. Antos László, ügyvezető igazgató. Antos László röviden ismertette a MISZ tevékenységét, és kifejtette, hogy milyen kapcsolatok érdeklik a Szövetséget a két országban.

Ezt követte a 77 Elektronika Kft. bemutatkozása, akit többek között Zettwitz Sándor, a 77 Elektronika Kft. ügyvezető igazgatója, a MISZ választmányi tagja képviselt.
A megbeszélésen Balogh András Zoltán többek között elmondta, hogy magyar cégek számára szívesen közvetít kínai OEM partnert érdeklődés esetén.

Magyar Innovációs Alapítvány ülése

A Magyar Innovációs Alapítvány - melynek egyik alapítója a MISZ - kuratóriuma 2020. október 29-én, Budapesten, a Természettudományi Kutatóközpontban tartotta ülését.

Első napirendi pontként a 2019. évi Magyar Innovációs Nagydíj értékelésére került sor. Ezután a tagok megvitatták, majd kiegészítésekkel elfogadták a 2020. évi Magyar Innovációs Nagydíj kiírási és lebonyolítási tervét (versenyfelhívás, ütemezés, kommunikációs terv, bírálati rend stb.). A következő Magyar Innovációs Nagydíj pályázat hivatalos meghirdetése november 18-án lesz, az NKFIH-ban.

Törvényjavaslat az ELKH-nál foglalkoztatottak jogállásváltozásához szükséges egyes törvények módosításáról

2020. 10. 27-én törvényjavaslatot nyújtottak be az országgyűlésnek az Eötvös Loránd Kutatási Hálózatnál foglalkoztatottak jogállásváltozásához szükséges egyes törvények módosításáról. A törvényjavaslat előadója az innovációs és technológiai miniszter.

A törvényjavaslat megtekinthető az alábbi linken.

4. Tudományok Fővárosa

A 4. Tudományok Fővárosa c. rendezvényt október 17-én - a járványhelyzetre való tekintettel a virtuális térben - szervezték meg. Az Eötvös Loránd Kutatási Hálózat főtámogatásával megvalósuló eseményt a Svábhegyi Csillagvizsgálóból közvetítették.

Az online eseményt Maróth Miklós, az Eötvös Loránd Kutatási Hálózat elnöke nyitotta meg, majd Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő és Bartók Marcell az esemény főszervezője beszélt.

A kicsik és nagyok az előadások és bemutatók révén például megtudhatták mit csinál az ügyeletes csillagász, hogyan építhetünk robotot és önvezető autót, mi vár ránk a koronavírus-járvány után, hol tartanak a hazai energetikai kutatások, milyen kutatási irányok foglalkoztatják az agrárkutatókat, de látványos természettudományos kísérleteket és a versenydrónok száguldását is megcsodálhatták. Ecsedi Boglárka, az idei Ifjúsági Tudományos és Innovációs Tehetségkutató Verseny 1. helyezettje is az előadók között volt.
A Tudományok Fővárosa YouTube csatornáján vissza lehet nézni a teljes nap eseményeit, előadásokra lebontva.

Magyar Érdemrend Tisztikeresztje

2020. október 29-én, Budapesten, a Pesti Vigadóban tartott, állami kitüntetéseket átadó ünnepségen Jakab László Csaba villamosmérnök, az MTA doktora, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem egyetemi tanára, a Magyar Innovációs Szövetség választmányi tagja, az Ifjúsági Tudományos és Innovációs Tehetségkutató Verseny zsűrielnöke a Magyar Érdemrend Tisztikeresztje (polgári tagozata) kitüntetésben részesült.

Pro Progressio-díjak átadása

Október 28-án, a BME-n, a természettudományi, műszaki és az informatika oktatásában kiemelkedő eredményeket elérő középiskolai tanárokat díjazott tagszervezetünk, a BME Pro Progressio Alapítványa.
A kuratórium ebben az évben is olyan tanárokat részesített elismerésben, akiknek vannak nemzetközi és hazai versenyeken sikert elért tanítványaik, tanulóik jelentős számban érettségiznek emelt szinten vagy hátrányos körülmények között oktatva végeznek példamutató oktató-nevelő munkát.

Az elismeréseket Freund Tamás, az MTA elnöke jelenlétében Józsa János, a BME rektora és Pakucs János, az Alapítvány elnöke, a Magyar Innovációs Szövetség tiszteletbeli elnöke adták át 12 középiskolai tanárnak, ünnepélyes keretek közt. A nyertesek névsora a Pro Progressio Alapítvány honlapján megtekinthető.

Az alapítvány az elmúlt 12 évben közel 130 középiskolai tanárt díjazott és részesített fejenként 500.000 Ft-os díjban, illetve több mint száz középiskolának nyújtott nagyságrendileg 30 millió Ft-os támogatást, hozzájárulva természettudományi szakmai versenyek, bemutatók szervezéséhez, a műszaki pálya iránti érdeklődés növeléséhez.

VÁRHATÓ ESEMÉNYEK


ELTE INNOVÁCIÓS NAP 2020

2020. november 12-én, tagszervezetünk, az ELTE Innovációs Központ idén is megrendezi immár hagyományos rendezvényét, az ELTE Innovációs nap 2020-at, ahol bemutatja az év egyetemi innovációs sikertörténeteit.

Az érdeklődők megismerhetik az ITM idei innovációs tárgyú támogatási programjait, valamint a 2021 évben várható intézkedéseket. Bemutatkozik az Egyetemi Innovációs Ökoszisztéma pályázat és az egyetemi kutatásokat célzó, újonnan induló Proof of Concept (POC) támogatási program.

Ismertetik továbbá Újbuda Önkormányzatának kiemelt társadalmi innovációs projektjét, valamint a Nemzeti Laboratóriumok 2020 program keretében az ELTE és konzorciumi partnerei együttműködése keretében megvalósuló, a társadalmi innováció és a digitális örökség fejlesztését célzó, nagyszabású fejlesztési programokat.

A rendezvény kiemelt programpontja a szakmai kerekasztal-beszélgetés az EU Horizont 2020 keretprogramjáról, a nézők bevonását célzó, élő kérdés-válasz lehetőség biztosításával.

A rendezvény ingyenes, de regisztrációhoz kötött. További információk az esemény honlapján.

Magyar Tudomány Ünnepe

2020. november 3-30. között szervezi meg a Magyar Tudományos Akadémia a Magyar Tudomány Ünnepe országos és határon túli rendezvénysorozatot.

A járványügyi helyzetre való tekintettel az akadémiai központi programokat az MTA székházból közvetítik. Az idei tudományünnepi rendezvénysorozatról bővebben az Akadémia honlapján olvasható, ahonnan a közvetítések is megtekinthetőek, illetve a későbbiekben az előadások felvételei visszanézhetőek.

ENRICH in BRAZIL

Az RCISD Regionális Tudásközpont részt vesz az ENRICH in BRAZIL (Centre for Europe-Brazil Business & Innovation Cooperation) H2020 projektben, amely európai kutatókat, start-upokat és innovatív kis- és közép-vállalkozásokat támogat a brazil piacra történő kijutásban.

A projekt ingyenes, de regisztrációhoz kötött tréning sorozatra hívja az érdeklődőket a digitális átalakulás témakörében 2020. november folyamán.

Kreativitás, innováció és digitalizáció
Időpont: 2020. november 4. 13:00 CET
Regisztráció: https://bit.ly/378GZ8E
Regisztrációs határidő: 2020. november 3.

Értékteremtés és big data
Időpont: 1. rész: 2020. november 12. 13:00 CET
2. rész: 2020. November 13. 13:00 CET
Regisztráció: https://bit.ly/316e69C
Regisztrációs határidő:2020. november 11.

Digitális kommunikáció és médiamenedzsment
Időpont: 1. rész: 2020. november 19. 13:00 CET
2. rész: 2020. November 20. 13:00 CET
Regisztráció: https://bit.ly/2SVBRwv
Regisztrációs határidő:2020. november 18.

Új gazdasági kilátások
Időpont: 2020. november 24. 13:00 CET
Regisztráció: https://bit.ly/33XocLK
Regisztrációs határidő: 2020. november 23.

A tréningekről és az előadókról további részletek (angol nyelven) az alábbi linken találhatók:
http://brazil.enrichcentres.eu/index.php?post=5029

PÁLYÁZATI FELHÍVÁS


30. IFJÚSÁGI TUDOMÁNYOS ÉS INNOVÁCIÓS TEHETSÉGKUTATÓ VERSENY
(2020/2021-es tanév)
KREATÍV FIATALOKNAK 5 M FT JUTALOM ÉS TÁMOGATÁS,
Az EREDMÉNYES TANÁROKNAK ÉS KÖZÉPISKOLÁKNAK 10-10 M Ft JUTALOM, ILL. TÁMOGATÁS!
Kik indulhatnak?
Egyénileg vagy kétfős csapatban pályázhatnak középiskolás fiatalok, határon túli magyar fiatalokat is beleértve.

Mit lehet nyerni?
A 3 db I. díjas, a 3 db II. díjas és a 4 db III. díjas pályázat készítői jelentős pénzjutalomban részesülnek. Különdíjat kap a legfiatalabb díjazott és a legsikeresebb díjazott határon túli fiatal.
Verseny 1-3. helyezettjei 100 többletpontot kapnak a 2021. évi felsőfokú felvételi eljárása során.

A legjobb fiatalokat (10-12 pályázó) felkészítő középiskolai tanárok differenciált, 500-800 E Ft-os jutalmat érdemelnek ki.
A legeredményesebb iskolák 1 M Ft támogatást nyernek el.

A versenyen kiválasztott fiatalok nemzetközi versenyeken, szakmai utazásokon vehetnek részt, többek között az EU Fiatal Tudósok Versenyén, a tudományos versenyek olimpiáján az USA-ban (ISEF), a Nobel-díj átadási ünnepségen stb.
Az arra alkalmas pályázókat a Startup Campus ingyenesen üzleti és forrásszerzési képzésben részesíti.

Mivel lehet nevezni?
Pályázni lehet műszaki, természettudományi, környezetvédelmi, informatikai, valamint matematikai területről bármilyen innovatív alkotással, találmánnyal, kutató vagy fejlesztő, ill. tudományos munka terveivel.

Hogyan kell jelentkezni?
A kidolgozandó feladat max. 2 oldalas tervét a www.innovacio.hu/nevezes oldalra kell feltölteni 2020. november 25-én, 15 óráig. Az 1. fordulóban elfogadott és részletesen kidolgozott pályázatok leírását 2021. április 1-én, 14 óráig beérkezően kell feltölteni a www.innovacio.hu/beadas oldalra. A pályázóknak 2021. április 14. és 23. között kötelező jelleggel, max. 5 perces prezentációt is kell tartaniuk.

A verseny szervezői a kidolgozás indokolt költségeihez max. bruttó 50 E Ft értékben járulnak hozzá.

A verseny részletes pályázati felhívása, és a tanárok, ill. iskolák jutalmazási feltételei a Magyar Innovációs Szövetség honlapján olvashatók.

Mit értékelnek?
A probléma megközelítésének eredetisége és kreativitása; a kidolgozás alapossága, ill. tudományos értéke; az önálló, saját munka kimutathatósága, nyilvánvalósága; az írásos anyag, ill. műszaki alkotás (vagy modell) színvonala, az elkészített eszköz működőképessége; a projekt befejezettsége és jövőbeni hasznosíthatósága; az eredmények ésszerű és világos értelmezése.

Egyéb tudnivaló?
Az ünnepélyes díjátadásra 2021 májusában, kétnapos kiállítás keretében kerül sor. A legjobb pályaműve k 2021. szeptember 24-én is bemutatásra kerülnek a Kutatók Éjszakáján, Budapesten.

A verseny fővédnökei:
Dr. Palkovics László
, miniszter, Innovációs és Technológiai Minisztérium,
Dr. Kásler Miklós
, miniszter, Emberi Erőforrások Minisztériuma.

A projekt a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal támogatásával, az NKFI Alapból, és a támogatók közreműködésével valósul meg.

Kiemelt támogató: Emberi Erőforrások Minisztériuma, Magyar Tehetségsegítő Szervezetek Szövetsége, Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala, VALOR HUNGARIAE Zrt.

Kiemelt szponzor: AUDI HUNGARIA Zrt.

Jelentős támogató: Magyar Suzuki Zrt., B. Braun Medical Kft., Tungsgram Group Zrt., Richter Gedeon Vegyészeti Gyár Nyrt., Egis Gyógyszergyár Zrt., Ericsson Magyarország Kft., 77 Elektronika Műszeripari Kft., Sanatmetal Kft.

Támogató: Innomed Medical Zrt., NI Hungary Kft., BHE Bonn Hungary Elektronikai Kft., Értelmiségi Szakszervezeti Tömörülés.

Szakmai-stratégiai partner: Klebelsberg Központ, Startup Campus, Kárpát-medencei Tehet-ségkutató Alapítvány.

SZAKIRODALOMFIGYELŐ


Christian Felber: A közjó gazdasága - Egy fenntartható gazdasági modell - Pallas Athéné Könyvkiadó, 2020
Dr. Osman Péter ismertetése

Roppant érdekes könyv! Gyökeres szakítást javasol a nyugati világ, s annak követői jelenlegi gazdasági paradigmájával, s helyébe minőségileg mást. A kérdést, valóban fenntartható-e ez a gazdasági modell, azonban megelőzi, vajon megteremthető-e. A kőkemény ellenállás biztosra vehető. Ugyanakkor a józan ész számára kétségtelen, hogy a jelenlegi paradigma fenntarthatatlan (véges rendszerben a növekedés állandó hajszolása, az ehhez szükséges erőltetett és mind nagyobb túlfogyasztás, erőforrások ezekkel járó pazarlása és kifosztása miatt), így a nagy kérdés, magunktól váltunk-e, vagy majd csak a Nagy Összeomlás kényszerít új utakra.

A Pallas Athéné ajánlójából idézve, Felber "könyvében egy teljesen új víziót, egy konzisztens és teljes értékű alternatív modellt vázol fel a gazdaság működésére vonatkozóan, amelyhez gyakorlatias és részletes útmutatót is ad. Egy olyan ember- és együttműködés-központú megközelítéssel ismertet meg minket, amely támogatja az emberi fejlődést, képes helyrehozni a környezeti károkat, illetve a munkához és pénzhez történő viszonyulásunk teljes újraértékelésére késztet." (Kiemelések tőlem.)
A lényeg: "A közjó gazdasága új gazdaságelmélet kialakítására törekszik, változtatni akar a gazdálkodás eddigi gyakorlatán, és megfelelő jogi keretet kíván biztosítani azzal a céllal, hogy az etikus és teljes mértékben felelősségteljes gazdasági szereplők és tevékenységek fenntarthatóan érvényesülni tudjanak." (Idézetek innentől a könyvből)

A probléma veleje: "A mai napig arra a feltételezésre épül a kapitalista piacgazdaság legitimációja, hogy a verseny az egyéni szereplők egoizmusát az általános jólét irányába tereli." Igen, a híres »láthatatlan kéz«, az erkölcsfilozófusként indult Adam Smith feltevése. Felber szerint azonban "Ez a feltételezés egy mítosz, és alapvetően nem igaz. A piac nem változtatja automatikusan a közjót szolgálóvá az önérdeket követőt. A verseny ugyan sajátos módon valóban teljesítményre ösztönöz - erről később -, de különösen nagy kárt is okoz a társadalomban és az emberek közötti viszonyban." Látnunk kell ehhez, hogy a létező piac létező versenye minőségileg más, mint amitől Smith várta az egészséges /ön/szabályozást.

Felber bemutatja, hogy növekvő és már jelentős mozgalom viszi előre a közjó gazdaságának megteremtését, s elismerése már több országban megjelent a közgondolkodásban. Az emberek "egyre inkább felismerik, hogy a pénzügyi válság, a klímaválság, az elosztási válság, az értelmezési válság, a demokráciaválság és az értékválság mind a rendszer teljeskörű válságának tünetei. A reformok már nem elegendőek, új látásmódra van szükség." Más kérdés, mire visz a problémák »látása«, ha okozóikat nem kényszeríti elég nagy erő a megoldásukra.

"Ki határozza meg, mi a közjó? A mozgalom álláspontja szerint ez csakis demokratikus vita és döntéshozatali folyamat eredménye lehet." Meggondolandó: szakpolitikai kérdésben demokratikus úton dönteni, ez nem kevés kockázattal jár. Ám a jogalkotás alkalmazása is, mivel az mindig az uralkodó erőviszonyokat tükrözi.

Merre tovább? "Az még nyitott kérdés, végül is milyen irányba fogunk elmozdulni. A közös tulajdon, azaz közvagyon irányába, mely a piaci logikát nélkülözve is boldogul? Vagy a növekedés utáni gazdaság irányába, mely az ökoszociális piacgazdaságnál is radikálisabb csökkenési célokat ír elő? Netán a gazdasági demokrácia irányába, hogy megfékezzük a tulajdon és a hatalom szuperkoncentrációját, azaz a jogi személyek - közönséges nagyvállalatok - szuperkapitalizmusát és szuperalapjogait?" Nézve az említett nagyvállalatok gazdasági és politikai erejét, sokuk ma már szó szerint világformáló képességét, egyik sem ígérkezik könnyen megvalósíthatónak.

Az emberséges cél: "A közjó gazdasága szerint a hasonló szemléleteknek jobban kell érvényesülnie a mai gyakorlathoz képest. A gazdaságnak emberibbnek, szociálisabbnak, az elosztásban igazságosabbnak, fenntarthatóbbnak, demokratikusabbnak - összességében etikusabbnak kell lennie: nagyobb hangsúlyt kell fektetnie a közjóra."

Ennek kívánatos volta valóban vitathatatlan - a kritikus kérdés, miként fogadtathatók el a szükséges változtatások a jelenlegi paradigmában érdekeltekkel.
Az itt felvázolt program kulcselemei a fejezetcímekkel: A modell lényege • A demokratikus bank • A tulajdon • Motiváció és értelem • A demokrácia továbbfejlesztése • Példák, párhuzamok és példaképek • Megvalósítási stratégia • Gyakran ismételt kérdések.
S egy felettébb izgalmas melléklet: "Lehetséges kérdések a demokratikus gazdasági konvent számára."

Barabási Albert-László: Villanások - A jövő kiszámítható - Libri Kiadó, 2020
Dr. Osman Péter ismertetése

"Jósolni nagyon nehéz - különösen ami a jövőt illeti" - Niels Bohr

Barabásit ismerjük. A képlet - A siker egyetemes törvényei c. könyvéről (Libri Kiadó, 2018) a Hírlevél 2019/3. számában szóltunk.

Erről szól e könyve: Nyitó fejtegetéseinek sora bonyolult, izgalmas, magával ragadó. Látszólag egymástól független történetek vissza-visszatérő 'felvillanásai' sorakoznak, velük, az ő szavával "egy sor izgalmas rejtélyt és kérdést vett górcső alá", hogy kibontakozzék a nagy kérdés, műve kulcskérdése: "Reménykedhetünk-e valaha abban, hogy az emberi viselkedést olyan pontossággal le tudjuk írni, mint az anyagi világot?" (Idézetek a könyvből, kiemelések tőlem.) Földünk egyik legbonyolultabb, gyors változásokat mutató rendszere a globális időjárás. Barabási idézi az előrejelzésének fejlődését, amit a technika gyors fejlődése tett lehetővé. Teljesen helyénvaló kérdése: "[Vajon] a jövő előrejelzésének képességében pusztán az adatok pontossága és a számítógépek sebessége korlátozhat bennünket? Vagy talán úgy áll a helyzet, hogy akármennyi információt dolgozunk fel, és akármilyen gyors processzorokkal, ha emberi tevékenységről van szó, előrejelzéseink szükségképpen kudarcot vallanak? Tudjuk-e matematikailag bizonyítani jövőbeli tetteink alapvető előrejelezhetetlenségét?"

A kérdésnek szinte felmérhetetlen gyakorlati jelentősége van. A teljes leírhatóság és a belőle következő kiszámíthatóság - vagyis az előrejelzés lehetősége - az ember teljes irányíthatóságát is jelentené. A könyvet olvasva valamelyest megnyugodhatunk: az anyagi világ "leírhatósága" is csak a nagyobb integrátumokra korlátozódik, az elemeire nem, és az emberekre nézve a "leírás" és vele az előrejelzés tudománya is csak hasonlóképp működhet, már ha egyáltalán. Barabási gondolatmenete analógiaként a radioaktív bomlást idézi fel: megbízhatóan tudjuk, milyen időbeli lefolyással megy végbe egy ilyen anyagtömeg bomlása, ám fogalmunk sem lehet, mikor kerül sor bizonyos meghatározott atomok átalakulására. S Barabási is felhozza szintúgy a gáztörvényeket, amelyek kiválóan leírják a gázok viselkedését - anélkül, hogy bármit mondhatnának az egyes molekuláikéról.

Közbevetve: Alessandro Vespignani írja A jóslás algoritmusa c. könyvében (Libri Könyvkiadó, 2020 - Hírlevél 2020/15. sz.): "Az előrejelzések tudománya az emberből társadalmi atomot alkotva, előre jelezhető egységet hozott létre belőle." A lényeg, hogy ez milyen keretek között lehet igaz.

Barabási hozza az alapvető kérdéseket: "[Gyakorlati eredmények bebizonyították] hogy kvantitatív módszereket alkalmazni lehet olyan területeken is, amelyeket a tudomány régóta kétségesnek, vagy akár fantazmagóriának tekintett. Lehetséges, hogy finomabb módszerekkel egyszer hasonló eredményeket érhetünk el az emberi viselkedés tekintetében is? Lehetséges, hogy egzakt előrejelzésekre alkalmas tudománnyá alakíthatjuk? Lehetséges, hogy meg tudjuk állítani a következő világjárványt a vírus terjedési útjának előrejelzésével? Lehetséges, hogy az esti híradó többé nem a megtörtént eseményekről számol be, hanem a meteorológushoz hasonlóan arról fog tájékoztatni, ami az emberi kapcsolatok terén az elkövetkező időben várható?"

Poisson segít a gondon - vagy mégsem: "1915-ben kiderült, hogy a balesetek száma Poisson (Siméon Denis Poisson francia matematikus, fizikus, statisztikus - OP) előrejelzéseit követi, az ő matematikai elmélete lett tehát a biztosítás alapköve. Poisson azzal a feltevéssel élt, hogy az emberi viselkedés véletlenszerű." Barabási a Poisson-eloszlás számos fontos alkalmazási területét mutatja be. "A tudósok kimondatlanul elfogadták azt az alapvető paradigmát, amely azóta is az emberi tevékenység tudományának alapját képezi, hogy viselkedésünk minden gyakorlati szempontból véletlenszerűnek tekinthető, azaz megjósolhatatlan. Ezzel a feltételezéssel csak egyetlen baj van. Hogy alapvetően téves."

Az előreláthatóság korlátos?: "Heisenberg határozatlansági relációjának szellemében azon tűnődtem, az emberi kiszámíthatóságnak vannak-e végső korlátai. Miért nem tudom előre jelezni valakinek a jövőbeli cselekedeteit? Talán valamilyen alapvető korlátba ütközöm anélkül, hogy tudomásom lenne róla? Ha létezik ilyen korlát, alapvetően fontos lenne feltárni annak pontos természetét, ami esetleg kiszámíthatóságunk, azaz jövőnk előreláthatóságának abszolút fokára is fényt derítene. Az általam vezetett laboratóriumban dolgozó egyik posztgraduális hallgató bebizonyította, hogy valóban létezik ilyen korlát, amelynek mind alá vagyunk vetve."

Fucskár Ágnes, Fucskár József Attila: Népi építészet és népi kultúra a Kárpát-medencében + Az Alpokalja + Észak-Magyarország kincsei - Kossuth Kiadó, Magyar Örökség sorozat.
Dr. Osman Péter ismertetése

A szerzőket már bemutattuk, pl. a Trianonban elveszett kincseink c. kötetük (Kossuth Kiadó, 2019) kapcsán, l. Hírlevél 2020/13. sz., valamint Középkori templomok a Felső-Tisza-vidéken + A Dunakanyar (Kossuth Kiadó - Hírlevél 2020/15.) Itt csak annyit, hogy képben, leírásban, láttatásban igazán remekek, a 'Fucskár brand' valóban a kiemelkedő minőség garanciája! Albumjaik méltó bemutatói kulturális és természeti örökségünknek. Mindegyikük - az itteni három is - bőven megérdemelné a sokkal részletesebb bemutatást, ha a terjedelmi korlátok ezt engednék.

A Kárpát-medence népi építészete és népi kultúrája - kincsek szinte felmérhetetlen tára.
"A Kárpát-medence népi építészete olyan összetett, annyira sokszínű, hogy azt egy ilyen terjedelmű képes albumban lehetetlen teljes egészében megjeleníteni. Igaz ez a népviseletekre és a népéletre is. Ezért a Kárpát-medence egyes tájegységeit végigjárva azt mutatjuk meg, ami ránk a legnagyobb benyomást tette, remélve, hogy mindez az Olvasó érdeklődésére is számot tart." Így indítják a szerzők a jó profi őszinteségével e kötetüket (minden idézet a könyvekből, kiemelések tőlem).

"A népi építészet fogalma alá tartoznak többek között a parasztság lakóházai és gazdasági épületei, a kisnemesek kúriái, a kézművesek hajlékai (figyeljük a finom különbségeket! - OP) és műhelyei, a szőlőfeldolgozó és bortároló építmények, a falusi iskolák, a pásztorházak és csőszkunyhók, a fogadók, a csárdák és a népművészet formavilágát tükröző egyházi építmények. Hogy miből és miként építkeztek egykor, azt nagymértékben befolyásolta a természeti, földrajzi adottság, de számított az is, hogy a hajlék építtetője milyen társadalmi réteghez tartozott. A XIX. században nagy változáson ment keresztül a népi építkezés: a nádfedél helyett teret nyert a cseréppel fedett héjazat, a falakat egyre többször emelték téglából, és a házak belső elrendezése is igazodott az újabb, megnövekedett igényekhez.

A múlt század közepétől a hagyományos értékeket hordozó régi házak nagy része eltűnt a falvakból. Ami maradt belőlük, azokat lelkes helyiek megmentették és tájházzá alakították, de napjainkban már csak szabadtéri néprajzi múzeumokban láthatunk eredeti népi építményeket. [Ezekben] bepillantást kaphatunk egy adott néprajzi terület falvainak hangulatába, és az eredeti népi bútorokkal berendezett épületek révén megismerhetjük az akkor élt emberek lakáskultúráját is. Magyarország dunántúli részén kezdjük a felfedezőutat, majd a Felvidéken áthaladva Kárpátaljára utazunk. Innen Máramaroson keresztül Erdély nagyobb tájegységeit látogatjuk meg."

Ha azt mondjuk, feledhetetlen képek, jelenetek sorakoznak, ez bármennyire igaz, közhelyként hathat. Viszont találomra felütött két oldalon: "A ruszin lakosú Alsókomárnok Bojkó típusú görögkatolikus fatemplomát egy ukrán népi faépítész közreműködésével építették. Belsejében XVIII. századi ikonosztáz található. A karcsú, nyírfákkal körülvett rusztikus, egyhajós épület a vidéki ruszin építészet szép példája." és "Görbeszeg 1718-ban emelt görögkatolikus fatemplomát Szent Mihály arkangyal tiszteletére szentelték. A bojkó típusú, háromosztatú épületben XVI. századi oltárképek és ikonok láthatóak." és "Felsővízköztől északra számos szép fatemplomot találhatunk, egyiküket Ladomérvágáson. Ácsolt kerítés veszi körül a temetőben álló, lemkó típusú épületet, melyet három, zsindellyel fedett barokk hagymakupolás torony díszít." Mesébe illő látványok.

Az Alpokalja
"A sűrű erdőségekkel borított hegyvidék és a lábainál elterülő szelíd dombság települései műemlékekben, védett természeti értékekben, néprajzi, történelmi nevezetességekben rendkívül gazdagok. Olyan patinás városok utcáin járhatunk, mint Kőszeg, melynek belvárosában, középkori hangulatú házak sorakoznak; Sopron, melynek ősi, zárt városmagja egyedülálló. Ezeréves templommaradványok találhatók e tájon, mint Döröske vagy Csempeszkopács Árpád-kori templomai, és itt áll Ják egykori bencés monostorának bazilikája, a magyar középkor legépebben megmaradt temploma. Cák ősi, zsúpfedeles pincesora a Kőszegi-hegység környékének egyik legjellegzetesebb színfoltja. Az egykori Őrvidék mindig is az ország nyugati határa volt, a végvárak komoly szerepet játszottak a határvédelemben. Fraknó, Németújvár, Léka, Borostyánkő épségben fennmaradt várai ma is büszkén magasodnak a táj fölé."

Észak-Magyarország kincseire, fájdalom, már nem maradt helyünk, de nagy kár lenne említetlenül hagynunk. Álljon itt legalább a sokat ígérő belső, nyitó címe, amelyet az album maradéktalanul bevált: Hegyek, völgyek, várak, kastélyok, templomok.

SAJTÓSZEMLE

Krónika, 2020.10.16., 17. oldal
Erdélyieket díjazott az Akadémia


magyarhirlap.hu, 2020. 10. 19.
Schanda: Innováció nélkül nincs sikeres gazdaság

scmonitor.hu, 2020. 10. 19.
Mesterséges Intelligencia központ jön létre

iotzona.hu, 2020. 10. 19.
Kitörési lehetőséget jelent a mesterséges intelligencia

adozona.hu, 2020.10.19.
Több milliárdos támogatási program a magyar vállalkozások nemzetközi innovációs kapcsolataira

vg.hu, 2020.10.19.
Hárommilliárdos kerettel áll a magyar vállalatok rendelkezésére az EUREKA-projekt

webradio.hu, 2020.10.19.
Több mint 3 milliárdos kerettel nyílik EUREKA-pályázat a magyar vállalkozások nemzetközi innovációs együttműködéseire

trendfm.hu, 2020.10.19.
A Covid-19 egy csapás, de egyben lehetőség is

Palyazatihirek.eu hu, 2020.10.19.
Pályázati Hírek - Széchenyi 2020 pályázatok - Új pályázat támogatja a magyar-török kutatás-fejlesztést

vg.hu, 2020.10.19.
Más modell szerint kaphat pénzt a jövő évtől az alapkutatás

vg.hu, 2020.10.19.
A gazdaság zöldítése a helyes irány

hirtv.hu, 2020.10.19.
Palkovics: A gyors alkalmazkodás a fejlődés kulcsa

hírTV, Magyarország élőben, 2020.10.19.
Bódis József szerint eredményesek a hazai gyógyszeripari fejlesztések

Katolikus Rádió, 2020.10.19.
A Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal idén is támogatja a magyar piaci szereplőket

mandiner.hu, 2020.10.19.
Így viszi el a gazdaságpolitika a mesterséges intelligenciát a magyar vállalkozásokhoz

kemkik.hu, 2020.10.19.
A vállalkozások mesterséges intelligencia alkalmazását segítő központok jönnek létre

vg.hu, 2020. 10. 20.
Magyarok is esélyesek az év innovációs díjára

orientpress.hu, 2020. 10. 20.
Startup ötleteket díjazott az SZTNH

webradio.hu, 2020. 10. 20.
A Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala középiskolások startup terveit díjazta

gondola.hu, 2020. 10. 20.
A Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala középiskolások startup terveit díjazta

insiderblog.hu, 2020. 10. 20.
Több mint 3 milliárdos kerettel nyílik az EUREKA-pályázat

index.hu, 2020. 10. 20.
A mesterséges intelligencia és önvezető autó fejlesztésére lehet pályázni

infostart.hu, 2020. 10. 20.
Palkovics László: felgyorsult a digitalizáció

iranytv.hu, 2020. 10. 20.
Palkovics: A digitalizáció és zöldátmenet korszaka jön

promenad.hu, 2020. 10. 20.
Beköszönt a digitalizáció és zöldátmenet korszaka - A hírek főutcája

hirado.hu, 2020. 10. 20.
Palkovics: a digitalizáció és zöld átmenet korszaka jön

hirtv.hu, 2020. 10. 20.
Palkovics: Az elkövetkező időszakot a digitalizáció és zöld átmenet fogja jellemezni

azuzlet.hu, 2020. 10. 20.
Palkovics: a technológiavezérelt fejlődés kapujában állunk - AzÜzlet

makronom.mandiner.hu, 2020. 10. 20.
Palkovics: Az elkövetkező időszakot a digitalizáció és zöld átmenet fogja jellemezni

magyarnemzet.hu, 2020. 10. 20.
Palkovics: az elkövetkező időszak technológiavezérelt lesz

webradio.hu, 2020. 10. 20.
Infotér - Palkovics: az elkövetkező időszakot a digitalizáció és zöld átmenet fogja jellemezni

pannonnovum.hu, 2020. 10. 20.
Cégek és az innováció - 95 százalékuk már az elején elvérzik

Katolikus Rádió, 2020. 10. 20.
A Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal idén is támogatja a magyar piaci szereplőket

pannonnovum.hu, 2020. 10. 21.
Magyar technológiai vállalkozásokat is jelöltek az év európai innovációs díjára

szellemitulajdon.hu, 2020. 10. 21.
"A tudás hatalom. Az innováció a jövő" - elindult az "INNOVÁTOR" podcast

szegedma.hu, 2020. 10. 21.
Még idén megalakulhat a szegedi lézerközpontot működtető konzorcium

webradio.hu, 2020. 10. 21.
Még az idén dönthetnek a szegedi lézerközpontot működtető konzorcium létrehozásáról

nepszava.hu, 2020. 10. 21.
Egymilliárdot kap a külügy űrprogramra

autopro.hu, 2020.10.21.
A digitalizáció és zöld átmenet fogja jellemezni a következő időszakot

hirbalaton.hu, 2020.10.21.
Balatonfüredi Infotér konferencia: digitalizáció és zöld átmenet uralja a jövőt (MTI)

energiaoldal.hu, 2020.10.21.
Palkovics: az elkövetkező időszakot a digitalizáció és zöld átmenet fogja jellemezni - Energiaoldal -

delina.hu, 2020.10.21.
Uniós és állami pénzből segítik a hazai vállalkozások piacralépését

Figyelő, 2020.10.22., 14. oldal
Jön a kutatók fizetésemelése

infostart.hu, 2020.10.22.
Konzorcium működtetheti a szegedi lézerkutatót

Kreativ.hu, 2020.10.22.
Még lehet nevezni a Kreatív designversenyére, mutatjuk a zsűrit!

magyarnemzet.hu, 2020.10.23.
Komolytalan örökmozgóktól a valódi tudományos munkákig
"...Jubileumát ünnepli az Ifjúsági tudományos és innovációs tehetségkutató verseny, amelyben tudósjelölteket keresnek, és amit a 2020-2021-es tanévben a harmincadik alkalommal hirdetett meg a Magyar Innovációs Szövetség. Az elmúlt három évtizedben tapasztalható változásokról, fejlődésről a szövetség tiszteletbeli elnöke, a verseny alapítója, Pakucs János beszélt a Magyar Nemzetnek..."

Magyar Nemzet, 2020.10.24.. 12. oldal
A komolytalan örökmozgóktól a valódi tudományos munkákig
Pakucs János: Az oktatásban és az innovációs szféránál is jelentős fejlődés látható

"...A 30. Ifjúsági tudományos és innovációs tehetségkutató versenyt a Magyar Innovációs Szövetség az Innovációs és Technológiai Minisztériummal, valamint az Emberi Erőforrások Minisztériumával közösen, a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal főtámogatásával hirdeti meg..."

kisalfold.hu, 2020.10.24.
Együttműködik a Széchenyi István Egyetem és az Audi Akadémia

valaszonline.hu, 2020.10.26.
Freund Tamás: Mindent visszaszerzünk

civilhetes.net, 2020.10.26.
Palkovicsékkal a legrosszabb az MTA kapcsolata

telex.hu, 2020.10.26.
Palkovicsékkal a legrosszabb az MTA kapcsolata

24.hu, 2020.10.26.
MTA-elnök: Rejtélyes ingatlanügy állhat a Természettudományi Múzeum elköltöztetése mögött

medicalonline.hu, 2020.10.26.
Freund Tamás: Nem felhőtlen a kapcsolat Palkoviccsal

index.hu, 2020.10.26.
Visszaszerezné a kutatóhálózatokat az MTA elnöke

3szek.ro, 2020.10.27.
Mi, hol, mikor?

30. Ifjúsági tudományos és innovációs tehetségkutató verseny
"...A 2020/2021-es tanévre hirdet új pályázatot a Magyar Innovációs Szövetség magyar diákoknak, tanároknak, beleértve a határon túliakat is. ...A kidolgozandó feladat legtöbb kétoldalas tervét a www.innovacio.hu/nevezes oldalra kell feltölteni november 25-én 15 óráig..."

vg.hu, 2020.10.27.
A szervezeti kultúra innovációt és versenyképességet befolyásoló tényező

radiopublic.com, 2020.10.28.
INNOVÁTOR podcast - beszélgetés dr. Antos Lászlóval, a Magyar Innovációs Szövetség ügyvezető igazgatójával

e-nepujsag.ro, 2020.10.27.
Kreatív fiatalokat és eredményes tanárokat jutalmaznak
30. ifjúsági tudományos és innovációs tehetségkutató verseny
"...A magyar állam a Magyar Innovációs Szövetség révén 30. alkalommal hirdetett meg jelentős pénzjutalommal járó pályázatot a magyar diákoknak és tanároknak a 2020/2021-es tanévre. Határon túli magyar diákok és tanárok, így az erdélyiek is pályázhatnak. Benevezési határidő: november 25..."

magyarhirlap.hu, 2020.10.27.
A Neumann János Egyetemért Alapítvány megvásárolta a kecskeméti egyetemi CAMPUS-t fejlesztő társaságot

napi.hu, 2020.10.27.
A Neumann János Egyetem fenntartója megvette a kecskeméti egyetemi campust fejlesztő társaságot

hirek.prim.hu, 2020.10.27.
Magyar fejlesztők dobtak ötletet a NASA-nak

itcafe.hu, 2020.10.27.
Magyar fejlesztők dobtak ötletet a NASA-nak - IT café Tech hír

blikk.hu, 2020.10.27.
Hazai siker: magyar fejlesztők a NASA versenyének döntősei

onbrands.hu, 2020.10.27.
A KREATÍV IPAR PÉLDÁT MUTAT A FENNTARTHATÓ GAZDASÁG MEGTEREMTÉSÉHEZ

hirek.prim.hu, 2020.10.27.
A kreatív ipar példát mutat a fenntartható gazdaság megteremtéséhez

kreativ.hu, 2020.10.27.
Kreatív Online - A kreatív ipar húzóerő lehet a jövő fenntartható gazdaságában

valaszonline.hu, 2020.10.27.
A takarékosság tévútja: csökkenne az európai tudományos költségvetés

octogon.hu, 2020.10.27.
Kreatív ipar a fenntartható termelésért
A kreatív ipar példát mutat a fenntartható gazdaság megteremtéséhez

medicalonline.hu, 2020.10.28.
Rugalmasabb lesz a kutatók bérezése

magyarhirlap.hu, 2020.10.28.
Rugalmasabb bérezést tesz lehetővé a kutatóhálózatban foglalkoztatottak jogállásának megváltoztatása

hir.ma, 2020.10.28.
ITM: rugalmasabb bérezést tesz lehetővé a kutatóhálózatban foglalkoztatottak jogállásának megváltoztatása

siklosihirek.hu, 2020.10.28.
Megérkeztek a látványtervek a PTE most bejelentett támogatásához

radiopublic.com, 2020.10.28.
INNOVÁTOR podcast - beszélgetés dr. Antos Lászlóval, a Magyar Innovációs Szövetség ügyvezető igazgatójával

hirtv.hu, 2020.10.28.
Paletta: Meghirdették a 30. Ifjúsági Tudományos és Innovációs Tehetségkutató Versenyt
"...Meghirdették a 30. Ifjúsági Tudományos és Innovációs Tehetségkutató Versenyt. Antos László, a Magyar Innovációs Szövetség igazgatója mesélt a részletekről..."

hirtv.hu, 2020.10.28.
ITM: Rugalmasabb bérezést tesz lehetővé a kutatóhálózatban foglalkoztatottak jogállásának megváltoztatása

hir6.hu, 2020.10.28.
ITM: rugalmasabb bérezést tesznek lehetővé

webradio.hu, 2020.10.28.
ITM: rugalmasabb bérezést tesz lehetővé a kutatóhálózatban foglalkoztatottak jogállásának megváltoztatása

mandiner.hu, 2020.10.28.
ITM: Rugalmasabb bérezést tesznek lehetővé a kutatóhálózat változásai

nyugatifeny.hu, 2020.10.28.
Palkovics arra készül, hogy kidobja az akadémiai dolgozókat a közalkalmazotti státuszukból

magyarnarancs.hu, 2020.10.28.
Palkovics elveszi az akadémiai kutatók közalkalmazotti státuszát

szakszervezetek.hu, 2020.10.28.
Palkovics elveszi az akadémiai kutatók közalkalmazotti státuszát

hvg.hu, 2020.10.28.
Keményen nekimentek Palkovicsnak a közalkalmazotti jogviszonyukat elvesztő akadémiai dolgozók

index.hu, 2020.10.28.
Megfosztanák a kutatóintézeti dolgozókat a közalkalmazotti státusztól -

merce.hu, 2020.10.28.
Benyújtotta a kormány az akadémiai kutatók közalkalmazotti státuszát elvevő törvényjavaslatot

hir.ma, 2020.10.28.
Akadémiai dolgozók kifogásolják a kutatók jogállását módosító törvényjavaslatot

webradio.hu, 2020.10.28.
Akadémiai dolgozók kifogásolják a kutatók jogállását módosító törvényjavaslatot

telex.hu, 2020.10.28.
Veszélyben látják a kutatói életpályát az akadémiai dolgozók

Nógrád Megyei Hírlap, 2020.10.29., 7. oldal
Jobb fizetést ígérnek

Dunaújvárosi Hírlap, 2020.10.29., 7. oldal
Jobb fizetést ígérnek

Új Néplap, 2020.10.29., 7. oldal
Jobb fizetést ígérnek

Tolnai Népújság, 2020.10.29., 7. oldal
Jobb fizetést ígérnek

Petőfi Népe, 2020.10.29., 7. oldal
Jobb fizetést ígérnek

24 óra, 2020.10.29., 7. oldal
Jobb fizetést ígérnek

Somogyi Hírlap, 2020.10.29., 7. oldal
Jobb fizetést ígérnek

Dunántúli Napló, 2020.10.29., 7. oldal
Továbbra is javulnak a fizetések

mandiner.hu, 2020.10.29.
Elviszem a balhét a kormányban - Palkovics László a Mandiner hetilapnak

magyarhirlap.hu, 2020.10.29.
A kormány elkötelezett az ország innovációs potenciáljának erősítésében

hungarian.cri.cn, 2020. 10. 29.
A Kínai Tudományos Akadémia tudományos fesztivált rendez

medicalonline.hu, 2020.10.29.
Állami kitüntetéseket adott át az ITM államtitkára

webradio.hu, 2020.10.29.
Együttműködési megállapodást kötött az SZTNH és az ELKH

magyarhirlap.hu, 2020.10.30.
Az iskolákat és a tanárokat is ösztönzi az Ifjúsági Tudományos és Innovációs Tehetségkutató Verseny
"...Sok múlik azokon az intézményeken, ahol kutatószakkörökben foglalkoztatják a fiatalokat, ezért az ilyen műhelyeket működtetőket egymillió forinttal támogatják..."

magyarhirlap.hu, 2020.10.30.
Nemzetközi innovációs együttműködés hárommilliárd forint feletti keretösszeggel

portfolio.hu, 2020.10.30.
Stratégiát vált Kína, technológiai szuperhatalom épül

nkfih.gov.hu, 2020.10.30.
Az iskolákat és a tanárokat is ösztönzi az Ifjúsági Tudományos és Innovációs Tehetségkutató Verseny

hungarian.cri.cn, 2020. 10. 31.
Kína fontosnak tartja az innovációt

Duna TV, Térkép 2020. 10. 31.
"...Meghirdették a 30. Ifjúsági Tudományos és Innovációs Tehetségkutató Versenyt. Dr. Antos László, a Magyar Innovációs Szövetség ügyvezető igazgatója mesélt a részletekről..."

MATEHETSZ Hírlevél, 2020. november
Kárpát-medencei Tehetségnap díjátadója 2020

Duna World, 2020. 11. 01., 2020. 11. 03.
"...Meghirdették a 30. Ifjúsági Tudományos és Innovációs Tehetségkutató Versenyt. Dr. Antos László, a Magyar Innovációs Szövetség ügyvezető igazgatója mesélt a részletekről..."
Szerkesztő: Dr. Antos László, Munkatárs: Pazsák Zsófia,
Design: Visualia Stúdió, Felelős kiadó: Dr. Szabó Gábor.
A Hírlevél minden páratlan hét keddi napján jelenik meg, és aznap internetes portálunkon is olvasható.
Hírlevélszerkesztőség: 1116 Budapest, Fehérvári út 108-112.
tel.: (06 1) 430 3330, e-levél: innovacio@innovacio.hu
A Hírlevélre a www.innovacio.hu c. portálon lehet regisztrálni.