XXX. évf. | 2020. október 20. | 18. szám


Hírek

Magyar Innovációs Szövetség
Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala

Várható esemény
Pályázati felhívások
Szakirodalomfigyelő
SajtószemleHÍREK | MAGYAR INNOVÁCIÓS SZÖVETSÉG

Magyar Felsőoktatási Akkreditációs Bizottság felmérése

A Magyar Felsőoktatási Akkreditációs Bizottság (MAB) elmúlt 3 évének működésével kapcsolatos tapasztalatokról széleskörű felmérés és elemzés készül. A felmérés a partner szervezetek véleményét kívánja feltárni, különös tekintettel a MAB szolgáltatásainak minőségére, eredményességére, illetve a partneri kapcsolat működésére tekintettel.
A Magyar Innovációs Szövetség 6 tisztségviselője is kitöltötte a MAB partner szervezetek munkatársait célzó kérdőívet, október első hetében.

MTA-MISZ együttműködés

Október 9-én, az MTA székhelyén folytatott megbeszélést Pakucs János, a MISZ tiszteletbeli elnöke és Antos László, ügyvezető igazgató, az MTA elnökével, Freund Tamással. Megállapodtak arról, hogy szorosan együttműködnek az Ifjúsági Tudományos és Innovációs Tehetségkutató Versennyel kapcsolatban és az MTA kiemelt támogatója lesz a Versenynek.

Egyúttal a MISZ felajánlotta tapasztalatait (meet the scientist, THE program), ill. együttműködését az MTA tudomány-népszerűsítő programjával kapcsolatban, a középiskolákban szervezendő tudományos klubokat, előadásokat illetően.

Vállalkozásfejlesztési Tanács ülése

2020. október 15-én tartották a Vállalkozásfejlesztési Tanács következő ülését az Innovációs és Technológiai Minisztérium Könyvtártermében, melyhez a tagok online konferencia formájában csatlakozhattak. A Magyar Innovációs Szövetség képviseletében, Farkas József, elnökségi tagunk csatlakozott az üléshez.

Dr. György László, államtitkár tájékoztatott a 2021-2027 közötti európai uniós gazdaságfejlesztési források felhasználását célzó operatív program tervezéséről, és a következő kihívásokat és fejlesztési célokat nevezte meg a vállalkozásfejlesztés területén: a termelékenység növelése, a globális értékláncban való részvétel erősítése, az üzleti folyamatok megújítása, az exportképesség javítása, a kiemelt stratégiai ágazatok erősítése.

Ezután Birkner Zoltán, az NKFIH elnöke beszélt az Intelligens Szakosodási Stratégia
elkészítésének előrehaladásáról. Az innovációs teljesítménye alapján Magyarország a mérsékelt innovatőrök között szerepel. Cél, hogy 2030-ra az élmezőnybe emelkedjen az ország. Fontosabb kihívások ezen a területen: növelni a vállalkozások innovációs teljesítményét, fokozni a piaci hasznosulást, és ösztönözni a tudás kapacitás kihasználását.

"INNOVÁTOR" podcast


Elindult az "INNOVÁTOR" podcast, amelyben Magyarország vezető szakembereivel, döntéshozóival készített beszélgetések hallhatók minden héten, a magyarországi innovációról, a fejlődés útjáról, ill. az elérhető képzésekről, támogatásokról.
A podcast elérhetősége: Google, Radio Public, Apple Podcast, Spotify.

Kiemelten foglalkoznak a szabadalmak kérdéskörével, és az ehhez kapcsolódó elérhető állami támogatással. A podcast szakértői között van többek között a Magyar Innovációs Szövetség is.
További információ: www.hhegyesulet.hu

Budapest Design Week

A körforgásos gazdaság és a fenntartható design volt a központi témája a tizenhetedik alkalommal megrendezett Budapest Design Weeknek, mely 2020. október 1. és 11. között több mint 160 programmal várta az érdeklődőket, döntően az online térben.

Az online és a hagyományos programok és aktivitások közel félmillió embert vonzottak az idei hibrid Budapest Design Week során. További információk az esemény honlapján érhetők el.

HÍREK | SZELLEMI TULAJDON NEMZETI HIVATALA

Új főigazgató a Szellemi Tulajdon Világszervezete élén

2020. október 1-jén megkezdte főigazgatói munkáját a szingapúri Daren Tang, a Szellemi Tulajdon Világszervezete (World Intellectual Property Organization, WIPO) élén, mandátuma 6 évre szól.

Daren Tanget a WIPO Koordinációs Bizottságának márciusi jelölése alapján, 2020. május 8-án nevezték ki a tagállamok a világszervezet főigazgatójának. Tang WIPO-val kapcsolatos prioritásai és elképzelései: a bevonás, az egyensúly és a jövő-orientáció.

VÁRHATÓ ESEMÉNY


AIME20 workshop

2020. november 26. és 27. között tagszervezetünk, a Wigner Fizikai Kutatóközpont partnereivel idén online módon rendezi meg AIME20 workshopot. Az immár negyedik alkalommal szervezett műhely találkozó során az akadémiai kutatók és az ipari szakemberek bemutatják egymásnak új eredményeiket, megosztják egymással ötleteiket, alkalmazásaikat, valamint elősegítik új együttműködések létrejöttét az egyre elterjedtebb Mesterséges Intelligencia, a Gépi Tanulás és a nagyteljesítményű számítások területén.

A részvételhez előzetes regisztráció szükséges. További információ és regisztráció: https://indico.kfki.hu/event/1224/

PÁLYÁZATI FELHÍVÁSok


30. IFJÚSÁGI TUDOMÁNYOS ÉS INNOVÁCIÓS TEHETSÉGKUTATÓ VERSENY
(2020/2021-es tanév)
KREATÍV FIATALOKNAK 5 M FT JUTALOM ÉS TÁMOGATÁS,
Az EREDMÉNYES TANÁROKNAK ÉS KÖZÉPISKOLÁKNAK 10-10 M Ft JUTALOM, ILL. TÁMOGATÁS!
Kik indulhatnak?
Egyénileg vagy kétfős csapatban pályázhatnak középiskolás fiatalok, határon túli magyar fiatalokat is beleértve.

Mit lehet nyerni?
A 3 db I. díjas, a 3 db II. díjas és a 4 db III. díjas pályázat készítői jelentős pénzjutalomban részesülnek. Különdíjat kap a legfiatalabb díjazott és a legsikeresebb díjazott határon túli fiatal.
Verseny 1-3. helyezettjei 100 többletpontot kapnak a 2021. évi felsőfokú felvételi eljárása során.

A legjobb fiatalokat (10-12 pályázó) felkészítő középiskolai tanárok differenciált, 500-800 E Ft-os jutalmat érdemelnek ki.
A legeredményesebb iskolák 1 M Ft támogatást nyernek el.

A versenyen kiválasztott fiatalok nemzetközi versenyeken, szakmai utazásokon vehetnek részt, többek között az EU Fiatal Tudósok Versenyén, a tudományos versenyek olimpiáján az USA-ban (ISEF), a Nobel-díj átadási ünnepségen stb.
Az arra alkalmas pályázókat a Startup Campus ingyenesen üzleti és forrásszerzési képzésben részesíti.

Mivel lehet nevezni?
Pályázni lehet műszaki, természettudományi, környezetvédelmi, informatikai, valamint matematikai területről bármilyen innovatív alkotással, találmánnyal, kutató vagy fejlesztő, ill. tudományos munka terveivel.

Hogyan kell jelentkezni?
A kidolgozandó feladat max. 2 oldalas tervét a www.innovacio.hu/nevezes oldalra kell feltölteni 2020. november 25-én, 15 óráig. Az 1. fordulóban elfogadott és részletesen kidolgozott pályázatok leírását 2021. április 1-én, 14 óráig beérkezően kell feltölteni a www.innovacio.hu/beadas oldalra. A pályázóknak 2021. április 14. és 23. között kötelező jelleggel, max. 5 perces prezentációt is kell tartaniuk.

A verseny szervezői a kidolgozás indokolt költségeihez max. bruttó 50 E Ft értékben járulnak hozzá.

A verseny részletes pályázati felhívása, és a tanárok, ill. iskolák jutalmazási feltételei a Magyar Innovációs Szövetség honlapján olvashatók.

Mit értékelnek?
A probléma megközelítésének eredetisége és kreativitása; a kidolgozás alapossága, ill. tudományos értéke; az önálló, saját munka kimutathatósága, nyilvánvalósága; az írásos anyag, ill. műszaki alkotás (vagy modell) színvonala, az elkészített eszköz működőképessége; a projekt befejezettsége és jövőbeni hasznosíthatósága; az eredmények ésszerű és világos értelmezése.

Egyéb tudnivaló?
Az ünnepélyes díjátadásra 2021 májusában, kétnapos kiállítás keretében kerül sor. A legjobb pályaműve k 2021. szeptember 24-én is bemutatásra kerülnek a Kutatók Éjszakáján, Budapesten.

A verseny fővédnökei:
Dr. Palkovics László
, miniszter, Innovációs és Technológiai Minisztérium,
Dr. Kásler Miklós
, miniszter, Emberi Erőforrások Minisztériuma.

A projekt a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal támogatásával, az NKFI Alapból, és a támogatók közreműködésével valósul meg.

Kiemelt támogató: Emberi Erőforrások Minisztériuma, Magyar Tehetségsegítő Szervezetek Szövetsége, Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala, VALOR HUNGARIAE Zrt.

Kiemelt szponzor: AUDI HUNGARIA Zrt.

Jelentős támogató: Magyar Suzuki Zrt., B. Braun Medical Kft., Tungsgram Group Zrt., Richter Gedeon Vegyészeti Gyár Nyrt., Egis Gyógyszergyár Zrt., Ericsson Magyarország Kft., 77 Elektronika Műszeripari Kft., Sanatmetal Kft.

Támogató: Innomed Medical Zrt., NI Hungary Kft., BHE Bonn Hungary Elektronikai Kft., Értelmiségi Szakszervezeti Tömörülés.

Szakmai-stratégiai partner: Klebelsberg Központ, Startup Campus, Kárpát-medencei Tehet-ségkutató Alapítvány.

Egyetemi startup pályázat

Az UniBME és UniGyőr Startup Programok keretében ötlet és prototípus fázisban lévő innovatív, első sorban a modern városi közlekedés legnagyobb kihívásaira választ adó projekteket keres a Startup Campus befektető partnerével, a Hiventures-el.

A legígéretesebb startupoknak 6 hetes vállalkozás fejlesztési képzést nyújtanak, majd ezt követően lehetőséget kínálnak bekapcsolódni az EIT Urban Mobility nemzetközi akcelerációs programjába, vagy indulni az akár 20 millió forintos hazai befektetésért.

A programok hivatalos weboldalai:
https://www.startupcampus.hu/uni-bme
http://www.quantumleap.hu/uni-gyor

SZAKIRODALOMFIGYELŐ


Todd Hewlin, Scott A. Snyder: Goliath's Revenge: How Established Companies Turn the Tables on Digital Disruptors - Wiley, 2019
Dr. Osman Péter ismertetése

"Nem kérünk, Uram, hogy kincseket adj nekünk, csak azt mutasd meg, hol találjuk őket!"
Ám legyen:
A halott felül, és visszaveszi a vacsorádat!
"Góliát visszavág: Miként támadnak vissza megállapodott cégek a digitális rombolókra azok saját fegyvereivel" - ez a cím tökéletesen összegzi e könyv mondanivalóját. A Wiley ajánlójából idézve, ez "Gyakorlati útmutató, miként tudják a megállapodott cégek vezetői és a közéjük törekvők a maguk javára használni a Szilícium Völgy szabálykönyvét, és tőkét kovácsolni a digitális rombolásból. Állítsd céged szolgálatába annak meglévő előnyeit, hogy megnyerd a digitális rombolás játszmáját! Az erőteljes változások időszakai kiváló lehetőségeket is kínálnak. E kötet bennfentes nézőpontból tárja elénk, hogy vezető cégek, mint pl. a General Motors, NASA, Hitachi, Mastercard, Proctor & Gamble, Penn Medicine, Discovery, and Cisco miként gyorsítják fel az innovációt, építenek ki új képességeket, s rombolnak maguk is, hogy erősebben jöjjenek ki mindebből e poszt-digitális korszakunkban. (Kiemelések tőlem)

Valódi sikerek esettanulmányainak és ajánlások felhasználásával ez a kimagasló értékű forrás megmutatja, miként rendezd hozzá az üzleti modelledet és a tehetségfejlesztési prioritásaidat az új világhoz, s vedd vissza piaci részesedésedet a digitalizációban addig előtted járó versenytársaktól. A szerzők széleskörű tapasztalatokból merítenek a digitális átalakítás, a vezetés-fejlesztés és a stratégiai tervezés terén, és ennek alapján vázolják fel, hogyan mehetnek át a megállapodott cégek védekezésből támadásba, hogy sikeresek legyenek ebben az új, digitális környezetben."
A mondandó kulcstételei, a Wiley összegzésében - a könyv mindegyikhez egy teljes fejezetet rendel:
  • Tanuld meg a hat szabályt, amely a digitális rombolás korában elválasztja a győzteseket a vesztesektől;
  • Súlyozd az innovációs befektetéseidet, hogy újra építsd céged várárkait;
  • Használd az okos 'kannibalizációt' (az erőforrások és eszközök elvételét a kevésbé fontos területektől, s a cég képességeinek erősítését azokkal a fontosakon - OP), hogy védd a valódi erejét adó üzleti tevékenységeit (core business);
  • Hozz létre olyan, az ügyfélkörödre ható, jelentős változásokat, amelyek révén pozíciókat foglalhatsz a tiéddel szomszédos piacokon;
  • Dolgozd át a célrendszered, és tedd a tehetséget a digitális innovációra vonatkozó stratégiád középpontjává."
A szerzőkről a Wiley:
Todd Hewlin a TCG Advisors - a növekedési stratégia terén a Szilícium Völgy vezető cége - vezérigazgatója, s elismert szakértője a digitalizációnak és az üzleti model innovációjának. Gyakori előadója nagyobb ipari eseményeknek.
Scott Snyder elismert szaktekintély a digitális átalakításban és innovációban. 'Senior Fellow' a Wharton School-ban, három startup alapítója, vezető szerepet töltött be a GE-nél, a Lockheed Martin-nál, és a Safeguard vállalkozásfejlesztő cégnél.
A mondandó veleje (innentől a könyvből): "Úgy látjuk, valami nagyon érdekes megy végbe, erre mondjuk, hogy Góliát visszavág. Megállapodott cégek (a feltörekvő digitális ragadozók potenciális prédái - OP) átlátják Dávid stratégiáját, taktikáját és eszközeit. Látták a hagyományos versenytársaikat áldozatul esni a digitális támadóknak, amelyek átírják iparáguk szabályait. Ahelyett, hogy várnák, hogy a cégüket megroppantsa valami szilícium-völgyi csodagyerek, azt mondják: Miért ne tudnánk használni a magunk javára ugyanazt a stratégiát, taktikát, eszköztárat? (S a klasszikust idézve, mert nagyon ideillik: a ragadozó kapacitásai is végesek, ezért olykor a létfontosságú időnyeréshez elég, ha nála nem, de a többi prédánál gyorsabban futunk. - OP) Némelyek magasabbra is vetik a szemüket: egyidejűleg védik a fő üzleti tevékenységüket a digitális rombolástól, és követik e rombolók szabálykönyvét, hogy terjeszkedjenek a nagy növekedésű szomszédos piacokon."

"Az itt mondottak nem csak a megállapodott cégekben mennek végbe, hanem útmutatóként szolgálnak az ott dolgozók számára is. Felsővezetők, menedzserek és frontvonalbeli alkalmazottak proaktív módon újjáalakítják magukat, hogy a gyors és elképesztő változások mostani időszakában is megőrizzék élethosszig a munkahelyüket. Rutinfeladataikat átadják a számítógépeknek, s ez a gondolkodásváltás lehetővé teszi számukra, hogy olyan nagyértékű tevékenységeket vállaljanak fel, olyan új képességeket építsenek ki maguknak, amelyekre cégüknek szüksége lesz egy digitális jövőhöz, de arra még az igénye sem született meg." Így válhatnak az újból diadalmas cégek erős embereivé.

Jeanne Siaud-Facchin: Túl tehetséges ahhoz, hogy boldog legyen? - A szuperintellingens felnőtt - Park Könyvkiadó, 2019
Dr. Osman Péter ismertetése

Nagy áldás lehet kimagaslóan tehetséges lenni - már ha az ember élvezni tudja képességét a nagy teljesítményekre. Ám egészen bizonyosan nagy átok is, mert ez elválaszt a legtöbbektől, rossz esetben szinte mindenkitől, idegenné és ezzel magányossá tesz a többiek között, mások szemében gyakran fura csodabogárrá.

Az ember közösségi lény. Jó érzés lehet, bár akár zavaró is, ha csodálják, de rossz, ha a különbözés kitaszít a közösségből. Az átlagemberből a tőle titokzatosan mással szemben könnyen kitör a "tán csodállak, ámde nem szeretlek" típusú idegenkedés, s elzárkózik a szuperintelligens elől - ha pedig hátrányban is érzi magát, az sarkosan ellene fordíthatja. S biztosan a szuperintelligensek ellen játszik, hogy az élet legmeghatározóbb terepének, a hétköznapi életnek a normái, /játék/szabályai az átlagemberhez illeszkednek, amilyenek ők nem tudnak lenni. "Az intelligencia nagyon klassz, viszont mindig jár vele két-három egyéb dolog is - magyarázza Aurore. - Úgy örültem volna csak az intelligenciának, mert az igazat szólva nagyon hasznos ám! Csakhogy a járulékos dolgokat nehéz megélni. (Forrásmegadás nélküli idézetek a könyvből, kiemelések tőlem.)
A szerző kompetenciájáról, a Park ajánlójából: "Francia pszichológus, a szuperintelligencia elismert szakértője. Ő hozta létre többek közt Párizsban, Reimsben, Marseille-ben, Avignonban, Genfben és Londonban a Cogito'Z (olvashatjuk: ez a szuperintelligens gyerekekre alkalmazott kódjel - OP) elnevezésű diagnosztikai és gondozási központokat, ahol iskolai és tanulási zavarokkal küzdő gyerekekkel foglalkoznak." (mert, olvashatjuk, gyermekkorban a szuperintelligencia gyakran ilyen zavarokkal jár együtt. - OP)

A szuperintelligenciáról: (Az eredeti alcímben ez "kivételes képességű". Megjegyzendő, hogy az intelligenciára nincs általánosan elfogadott definíciónk. - OP)
  • "A szuperintelligencia kifejezetten egyedi intelligenciaforma, egyfajta atipikus szellemi működés, a meglévő kognitív erőforrások (magyarán szellemi képességek - OP) eltérő alapon történő agyi aktiválása. Ennek a szellemi működésnek a rendszere sokszor váratlan sajátosságokat mutat. (Pl. bizonyos területen a 'tehetségesen' messze felülemelkedő képességet. Jellegzetes példa erre egyesek memória-teljesítménye. - OP)
  • Nem arról van szó, hogy ezek az emberek mennyiségileg nagyobb intelligenciával vannak megáldva, hanem hogy minőségileg eltérő az intelligenciájuk. Ez pedig nagy különbség! (Ez visszavezet egy remek problémára is: hogyan, és egyáltalán milyen mérce szerint mérhető az intelligencia mennyisége? - OP)
  • A szuperintelligens emberek egyszerre rendelkeznek nagyon magas fokú intellektuális képességekkel, kimagasló intelligenciával, hatalmas felfogó- és elemzőképességgel, UGYANAKKOR érzékenyek, indulatosak, érzelmileg fogékonyak, mind az öt érzékük kiválóan működik, és rendkívül tisztánlátók, csakhogy ennek a tisztánlátásnak a mélysége és intenzitása a teljes gondolkodási mezőt áthatja. ("tisztánlátás" - francia eredetiben a bűvös clairvoyance, enyhébb értelmezésben kb.különlegesen nagy érzékelő- és értelmező képesség - OP). Ez a két sajátosság MINDIG együtt van jelen.
  • A szuperintelligencia a világban való létezés különleges módja, amely nagyban színezi a személyiség egészét.
  • A szuperintelligens embernek mindig ott a nyelvén a sok kimondatlan érzelem, és folyamatosan gondolkodása végső határait feszegeti."
Gondolkodásuk: Siaud-Facchin a kutatásait és interjú-alanyait idézve elmondja, hogy a szuperintelligens ember agya hiperaktív, benne az elektromos jelek terjedési sebessége sokkal gyorsabb, mint az átlagembernél, gondolkodása e nagy sebességtől kaotikus, s alanyai elmondják, úgy tolulnak e gondolatok, hogy sem uralni, sem elmondani nem tudják rendesen azokat.
Erről szól: "Ez a könyv a szuperintelligens emberek működéséről, sajátosságairól, lelki gazdagságáról és sebezhetőségéről alkotott gondolataimat foglalja össze, a magam sajátos nézőpontjából. (Ő pedig a szakterület elismert kutatója és szakértője - OP) Hogyan élheti az életét egy ilyen sajátos személyiséggel megáldott felnőtt? Mihez kezdjünk a borotvaéles intelligenciánkkal, ha ilyen gyötrelmes kihatásai vannak? Hogyan kezeljük gyakran elfojtott érzékenységünket, hogyan építsük fel a nekünk leginkább megfelelő életet - egyáltalán lehetséges ez, s ha igen, milyen áron? Tehát a gyötrő alapkérdés: lehetünk-e boldog felnőttek, ha szuperintelligensek vagyunk?"
S a könyv hangsúlyozott célja segíteni sokaknak, hogy megértsék önmagukat, s még sokkal többeknek megérteni a szuperintelligens másokat.

Juan Francisco Ferrándiz: Az elátkozott föld - Alexandra, 2020
Dr. Osman Péter ismertetése

Szépirodalmi műről csak szubjektív véleményt lehet mondani - huncut, aki mást állít. Ezúttal inkább egy kis betekintést adunk, mit mondtak a vezető lapokban Ferrándiz e nagyon karakteres, erőteljes történelmi regényéről a saját hazai pályáján, Spanyolországban. Innentől tehát spanyol kritikákból vett idézetek és összegzések következnek.

Az alicantei szerző az új regényével még mélyebbre hatol a történelemben, a 9. századig, hogy még 'ősibb és zsigeribb' legendás történelmi kalandot tárjon elénk. Elbeszélésének fonala egy kevéssé ismert Barcelona felé halad, ahol kibontakozik egy sokszereplős tabló által uralt történet.
A 9. században Barcelona a Szent Birodalom legtávolabbi határán feküdt, és elhagyatott földdé változott, amelyet a szaracénok hódító törekvései és a vad hordák romboltak, és a lakosságát kizsákmányoló korrupt nemesek önkényuralma alatt szenvedett. Erre az 'elátkozott földre' érkezik a fiatal püspök Frodoi, vállalva az ideutazás kihívását (Ferrándiz borzongató színességgel, erős képekkel ecseteli annak vad veszélyeit). Telepesek csoportja kíséri, akik új lehetőségekre vágynak e végső határon, hogy mindent megváltoztassanak és megmentsék a várost. A francia királytól kapott friss kinevezésével a küldetése inkább hasonlít büntetésre, mint megtiszteltetésre - ám valami a lelkében, a vele született ambíció és lázadó hajlam ráveszi, hogy elfogadja a kihívást.
Ferrándiz, aki foglalkozása szerint ügyvéd, és második könyvével vált híressé, egy beszélgetésben elmondta, hogy ez az új könyve akkor merült fel benne, amikor egy legendás területet keresett, egy 'Avalont' (a kelta mitológia boldog túlvilága, az Artúr-mondakör szerint pedig Artúr király legendás nyughelye - OP), és azt a Franciaországtól délre eső vizigót provinciában találta meg. Az Europa Press-nek adott interjúban úgy fogalmazott, hogy sok időt fordított egy ilyen legendákkal színezett föld keresésére, és "azt közelebb találta meg, mint képzelte volna".

"Ott találtam ezt a földet, legendás világával, egy elnéptelenedett helyet, egy elszigetelt várost szemben az ellenséggel, Al-Ándalus-szal, és ott volt egy város ezer lakossal, Barcelona, teljesen falusias, titkokkal és baljós veszélyekkel tele erdőkkel" - meséli. "Irodalmi és történelmi helyszínként történetek forrásának tűnt", és a korszak történelmének archívumait kutatva és dokumentálva kiemelkedtek "családok, nemzetségek, hatalmi harcok és zavargások", amelyek szerinte ihletőül szolgálhattak volna a Trónok harcához is.
A nagy írók alaposságával és képzelőerejével, Ferrándiz elvisz bennünket egy sötét korba, egy legyőzött városba, amely épp hogy őriz még valamit a méltóságából, és megmutatja nők és férfiak küzdelmét, akik a végsőkig feszülnek, hogy szabadságot és jólétet teremtsenek azon a földön, amely akkor mindenki számára elátkozott föld volt.
'Vadnyugati atmoszféra' A korszakra vonatkozó dokumentációt tanulmányozva, különösen a katalán és francia tudósokhoz kapcsolódót, a szerző rekonstruálta a határvidék sajátos hangulatát - mintha csak a Vadnyugat lenne - egy lenyűgöző folyamatban. (Természetesen nem a művi cowboy-romantika, hanem a végek vad, erőszakteli világa - OP)

"Voltak éjszakák, amikor nem aludtam, elképzeltem történeteket, és kinőttek a szereplők" - mesélte. "Tetszik nekem, hogy az olvasók is, magam is meg tudjuk élni ezeket a fajta kalandokat, ahogy azok kibontakoznak, az emberek legyőzik a nehézségeket, s szembenéznek a kihívással." - tette hozzá.
Kiemelte, hogy minden történelmi regény kapcsolódásokat és tanulságokat kínál a valósághoz. Regénye olyan területen játszódik, amely épp most fontos aktualitások színtere, és - jóllehet a cselekmény gondolata sokkal hamarabb született meg, mint a 'katalán események' (azaz az elszakadási törekvés történései - OP) "talán segíthet egy kicsit megérteni bizonyos érzéseket, az elszigeteltség helyzetét, amely a századok folyásával létrehozott egy identitást, hasonlóan ahhoz, ahogyan az a spanyol terület más pontjain történt."
"Egy mindentudó történetmondó részévé tesz bennünket mindannak, ami a történelemben húsz év során végbemegy. Az évek szinte repülnek az olvasó számára, mert az elbeszélés ritmusa egyszerűen bódító."

SAJTÓSZEMLE

Innova Hírlevél, 2020. szeptember
A 2021-27-es Uniós forrásoknak a magyar KKV-k széles köréhez el kell érnie

Innotéka, 2020. október, 1. oldal
30. IFJÚSÁGI TUDOMÁNYOS ÉS INNOVÁCIÓS TEHETSÉGKUTATÓ VERSENY (2020/2021-es tanév)

Innotéka, 2020. október, 9-14. oldal
Teljessé vált a kutatói életpálya támogatása

Innotéka, 2020. október, 24. oldal
Újabb tehetségeket keresnek
"... A 2020/2021-es tanévre immár 30. alkalommal hirdeti meg az Ifjúsági Tudományos és Innovációs Tehetségkutató Versenyt a Magyar Innovációs Szövetség, a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal főtámogatásával..."

Innotéka, 2020. október, 24. oldal
Kompetenciaközpont és tudományos park

Innotéka, 2020. október, 25-27. oldal
Tudni kell üzletet csinálni

trendfm.hu, 2020. 10. 02.
Bővítette támogatásai keretösszegét az NKFIH

hirtv.hu, 2020. 10. 02.
Palkovics: Magyarország a jelentős innovátorok közé kíván tartozni

magyarhirlap.hu, 2020. 10. 02.
Palkovics: Magyarország a jelentős innovátorok közé kíván tartozni

magyarnemzet.hu, 2020. 10. 02.
Palkovics: Magyarország a jelentős innovátorok közé kíván tartozni

origo.hu, 2020. 10. 02.
Palkovics László: Magyarország a jelentős innovátorok közé akar tartozni

webradio.hu, 2020. 10. 02.
Palkovics: Magyarország a jelentős innovátorok közé kíván tartozni

mandiner.hu, 2020. 10. 02.
Palkovics: Magyarország a jelentős innovátorok közé kíván tartozni

gondola.hu, 2020. 10. 02.
Hazánk a jelentős innovátorok közé kíván tartozni

hirado.hu, 2020. 10. 02.
Palkovics: Magyarország a jelentős innovátorok közé kíván tartozni

napi.hu, 2020. 10. 02.
Több mint 3 milliárd környezet- és agrártudományi kutatásokra

kozepsuli.hu, 2020. 10. 02.
Érdekelnek a tudományok? Mutasd meg az ötleteidet!
"...A Magyar Innovációs Szövetség idén 30. alkalommal hirdette meg az Ifjúsági Tudományos és Innovációs Tehetségkutató Versenyt..."

hirek.prim.hu, 2020. 10. 03.
Újra lehet pályázni az Ifjúsági Tudományos és Innovációs Tehetségkutató Versenyre

zalamedia.hu, 2020. 10. 03.
Erősödő egyetemi kutatás-fejlesztés

egov.hu, 2020. 10. 04.
Magyarország a jelentős innovátorok közé kíván tartozni

novekedes.hu, 2020. 10. 05.
170 milliárd forint a mesterséges intelligencia hazai kihasználására

szekesfehervar.hu, 2020. 10. 05.
MÁR LEHET JELENTKEZNI AZ IFJÚSÁGI TUDOMÁNYOS ÉS INNOVÁCIÓS TEHETSÉGKUTATÓ VERSENYRE

zetapress.hu, 2020. 10. 05.
30. tehetségkutató

insiderblog.hu, 2020. 10. 05.
Harmincadszor indul útjára a fiatal innovátorok országos tehetségkutató versenye

gyorplusz.hu, 2020. 10. 05.
Innovációs tehetségkutató verseny középiskolásoknak

hellonyiregyhaza.hu, 2020. 10. 05.
Pályázat középiskolásoknak! - Több millió forintot nyerhetnek diákok, tanárok, iskolák!

portfolio.hu, 2020. 10. 05.
2,5 millió dolláros tőkebefektetést kapott egy debreceni startup

nkfih.gov.hu, 2020. 10. 06.
Harmincadszor indul útjára a fiatal innovátorok országos tehetségkutató versenye

zalamedia.hu, 2020. 10. 06.
Harmincadszor indul útjára a fiatal innovátorok országos tehetségkutató versenye

gondola.hu, 2020. 10. 06.
Tehetségkutatás a műszaki innovációhoz

innoteka.hu, 2020. 10. 06.
Újabb tehetségeket keresnek

mixonline.hu, 2020. 10. 06.
30. Ifjúsági Tudományos és Innovációs Tehetségkutató Verseny

news.sk, 2020. 10. 06.
Tehetségkutatás a műszaki innovációhoz

delmagyar.hu, 2020. 10. 06.
Tudományos versennyel keresik a középiskolás tehetségeket

innoteka.hu, 2020. 10. 06.
Teljessé vált a kutatói életpálya támogatása

insiderblog.hu, 2020. 10. 06.
Lendületben a hazai agrár startup fejlesztések

gyorplusz.hu, 2020. 10. 06.
Húszmillió forintos kezdőbefektetéssel segítik a fiatal tehetségeket

Kossuth Rádió, 2020. 10. 06.
Szombatig várják a jelöléseket az idei Gábor Dénes Díjra

magyarnemzet.hu, 2020. 10. 06.
Innovációk mentén vezet a 2030-ig szóló Kreatívipari Stratégia

Világgazdaság, 2020. 10. 07.
Jó lehetőség a kkv-k előtt

esemenymenedzser.hu, 2020. 10. 07.
30. tehetségkutató

okkfehervar.hu, 2020. 10. 07.
Kreatív fiatalok pályázatát várják

hir.ma, 2020. 10. 07.
Kutatás-fejlesztési és oktatási partnerségről írt alá megállapodást a Tungsram és a veszprémi Pannon Egyetem

webradio.hu, 2020. 10. 07.
Kutatás-fejlesztési és oktatási partnerségről írt alá megállapodást a Tungsram és a veszprémi Pannon Egyetem

makronom.mandiner.hu, 2020. 10. 07.
Kutatás-fejlesztési és oktatási partnerségről írt alá megállapodást a Tungsram és a veszprémi Pannon Egyetem

portfolio.hu, 2020. 10. 07.
Kutatás-fejlesztési és oktatási partnerségről írt alá megállapodást a Tungsram és a veszprémi Pannon Egyetem

autopro.hu, 2020. 10. 07.
Kutatás-fejlesztési együttműködésre lép a Tungsram és a Pannon Egyetem

itbusiness.hu, 2020. 10. 07.
Szélesedő K+F és oktatási partnerség a Tungsram és a Pannon Egyetem között

vehir.hu, 2020. 10. 07.
vehir.hu - Megerősítette kapcsolatát a Pannon Egyetem és a Tungsram

magyarmezogazdasag.hu, 2020. 10. 07.
Innováció és oktatás - Pannon Breeding Program

webradio.hu, 2020. 10. 07.
Mesterséges intelligenciával testre szabható terápiákon dolgoznak a SZTAKI kutatói

pestisracok.hu, 2020. 10. 07.
A SZTAKI kutatói mesterséges inteligenciával kapcsolatos kutatásokban vesznek részt

vasarnap.hu, 2020. 10. 07.
Mesterséges intelligencia a gyógyításban

szimpatika.hu, 2020. 10. 07.
Mesterséges intelligenciával dolgoznak a testre szabható terápiákon

bama.hu, 2020. 10. 07.
Együtt fejleszt orvosdiagnosztikai eszközöket a 4iG és a Pécsi Tudományegyetem

sonline.hu, 2020. 10. 07.
Együtt fejleszt orvosdiagnosztikai eszközöket a 4iG és a Pécsi Tudományegyetem

vaol.hu, 2020. 10. 07.
Együtt fejleszt orvosdiagnosztikai eszközöket a 4iG és a Pécsi Tudományegyetem

heol.hu, 2020. 10. 07.
Együtt fejleszt orvosdiagnosztikai eszközöket a 4iG és a Pécsi Tudományegyetem

kemma.hu, 2020. 10. 07.
Együtt fejleszt orvosdiagnosztikai eszközöket a 4iG és a Pécsi Tudományegyetem

kisalfold.hu, 2020. 10. 07.
Együtt fejleszt orvosdiagnosztikai eszközöket a 4iG és a Pécsi Tudományegyetem

beol.hu, 2020. 10. 07.
Együtt fejleszt orvosdiagnosztikai eszközöket a 4iG és a Pécsi Tudományegyetem

zaol.hu, 2020. 10. 07.
Együtt fejleszt orvosdiagnosztikai eszközöket a 4iG és a Pécsi Tudományegyetem

teol.hu, 2020. 10. 07.
Együtt fejleszt orvosdiagnosztikai eszközöket a 4iG és a Pécsi Tudományegyetem

veol.hu, 2020. 10. 07.
Együtt fejleszt orvosdiagnosztikai eszközöket a 4iG és a Pécsi Tudományegyetem

baon.hu, 2020. 10. 07.
Együtt fejleszt orvosdiagnosztikai eszközöket a 4iG és a Pécsi Tudományegyetem

szoljon.hu, 2020. 10. 07.
Együtt fejleszt orvosdiagnosztikai eszközöket a 4iG és a Pécsi Tudományegyetem

duol.hu, 2020. 10. 07.
Együtt fejleszt orvosdiagnosztikai eszközöket a 4iG és a Pécsi Tudományegyetem

szon.hu, 2020. 10. 07.
Együtt fejleszt orvosdiagnosztikai eszközöket a 4iG és a Pécsi Tudományegyetem

haon.hu, 2020. 10. 07.
Együtt fejleszt orvosdiagnosztikai eszközöket a 4iG és a Pécsi Tudományegyetem

delmagyar.hu, 2020. 10. 07.
Együtt fejleszt orvosdiagnosztikai eszközöket a 4iG és a Pécsi Tudományegyetem

feol.hu, 2020. 10. 07.
Együtt fejleszt orvosdiagnosztikai eszközöket a 4iG és a Pécsi Tudományegyetem

Inforádió, 2020. 10. 08.
Interjú dr. Antos Lászlóval a 30. Ifjúsági Tudományos és Innovációs Tehetségkutató Versenyről

Pest Megye Facebook oldal, 2020. 10. 08.
Pályázat középiskolások részére - 5 millió forint pénzjutalom

webbeteg.hu, 2020. 10. 08.
Magyar kutatók részvételével nyílik meg az út az eddigieknél hatékonyabb koronavírus-gyógyszerekhez

mta.hu, 2020. 10. 08.
Az összefogás ereje: magyar kutatók részvételével nyílik meg az út az eddigieknél hatékonyabb koronavírus-gyógyszerekhez

Mandiner, 2020. 10. 08.
Kompetencia központ és tudományos park Nagykanizsán

startuponline.hu, 2020. 10. 08.
A sikeres befektetői tárgyalás négy alaptörvénye

gazdasagportal.hu, 2020. 10. 08.
ÍGY SZEREZZ SIKERESEN BEFEKTETŐKET

blikk.hu, 2020. 10. 08.
Így szerezzünk sikeresen befektetőket: mutatjuk az eredményes tárgyalás négy összetevőjét

bdpst24.hu, 2020. 10. 08.
Így szerezz sikeresen befektetőket

hirek.sk, 2020. 10. 08.
Koronavírus: A kór elleni gyógyszerek kifejlesztéséhez járulhat hozzá magyar kutatók munkája

hir.ma, 2020. 10. 08.
A kór elleni gyógyszerek kifejlesztéséhez járulhat hozzá magyar kutatók munkája

magyarnemzet.hu, 2020. 10. 08.
A kór elleni gyógyszerek kifejlesztéséhez járulhat hozzá magyar kutatók munkája

ma.hu, 2020. 10. 08.
A kór elleni gyógyszerek kifejlesztéséhez járulhat hozzá magyar kutatók munkája

vilag.transindex.ro, 2020. 10. 08.
Koronavírus - A kór elleni gyógyszerek kifejlesztéséhez járulhat hozzá magyar kutatók munkája

webradio.hu, 2020. 10. 08.
Koronavírus - A kór elleni gyógyszerek kifejlesztéséhez járulhat hozzá magyar kutatók munkája

blikk.hu, 2020. 10. 08.
Harcban a járvánnyal: a kór elleni gyógyszerek kifejlesztéséhez járulhat hozzá a magyar kutatók munkája

24.hu, 2020. 10. 08.
Magyar kutatók felfedezése járul hozzá a koronavírus elleni harchoz

makronom.mandiner.hu, 2020. 10. 08.
Magyar kutatók munkája hozhat áttörést a koronavírus-gyógyszer kifejlesztésében

nepszava.hu, 2020. 10. 08.
Magyar kutatók is "legóznak" a hatékony koronavírus-gyógyszerek kifejlesztéséért

origo.hu, 2020. 10. 08.
A koronavírus szaporodása elleni kutatásban értek el áttörést magyar kutatók

portfolio.hu, 2020. 10. 08.
Koronavírus: áttörést értek el a gyógyszer fejlesztésében, magyar kutatók segítségével

hirado.hu, 2020. 10. 08.
Magyar kutatókkal értek el áttörést a koronavírus elleni harcban

hvg.hu, 2020. 10. 08.
Magyar kutatókkal értek el áttörést a koronavírus elleni harcban

egeszsegkalauz.hu, 2020. 10. 08.
Koronavírus: magyar kutatóknak köszönhetően az eddigieknél hatékonyabb lehet a gyógyítás

infostart.hu, 2020. 10. 08.
Magyar kutatók is sikerrel legóznak a hatékonyabb koronavírus-gyógyszerekért

qubit.hu, 2020. 10. 08.
Magyar kutatók molekuláris legózással találtak ígéretes hatóanyagokat a koronavírus ellen

radio88.hu, 2020. 10. 08.
Magyar kutatókkal értek el áttörést a koronavírus elleni harcban

pharmaonline.hu, 2020. 10. 08.
Már Magyarországnak is van koronavírus elleni gyógyszere

vg.hu, 2020. 10. 08.
Ígéretes brit, izraeli és magyar Covid-19 áttörés

weborvos.hu, 2020. 10. 08.
Még hatékonyabb koronavírus-gyógyszereken dolgoznak

hbmo.hu, 2020. 10. 09.
Felhívás kreatív fiataloknak!

Rádió7 Közös Nevező, 2020. 10. 09.
Interjú dr. Antos Lászlóval a 30. Ifjúsági Tudományos és Innovációs Tehetségkutató Versenyről

infoesztergom.hu, 2020. 10. 09.
A koronavírus elleni gyógyszerek kifejlesztéséhez járulhat hozzá magyar kutatók munkája

infodebrecen.hu, 2020. 10. 09.
A koronavírus elleni gyógyszerek kifejlesztéséhez járulhat hozzá magyar kutatók munkája

infonyiregyhaza.hu, 2020. 10. 09.
A koronavírus elleni gyógyszerek kifejlesztéséhez járulhat hozzá magyar kutatók munkája | Hírek

pharmaonline.hu, 2020. 10. 09.
Magyar kutatók részvételével nyílik meg az út az eddigieknél hatékonyabb koronavírus-gyógyszerekhez

Trend FM, 2020. 10. 09.
Mi mondható el az első online egyetemi startup képzésről? 1.

Trend FM, 2020. 10. 09.
Miként kezeli az innovációs szektor a koronavírus-járvány okozta nehézségeket? 1.

magyarnemzet.hu, 2020. 10. 10.
A vezérigazgatók szerint az innovációban rejlik a jövő

katolikusradio.hu, 2020. 10. 10.
Meghirdették a 30. Ifjúsági Tudományos és Innovációs Tehetségkutató Versenyt

kkvmagazin.com, 2020. 10. 10.
CSEPPKE SIKER!
"...Egyre több startup és vállalkozás dönt úgy, hogy kockázati tőkebefektetést vesz igénybe cége elindításához, fellendítéséhez, hogy felgyorsítsa a piacra lépését, fejlődését..."

Rádió8 Café88 2020. 10. 11.
Interjú dr. Antos Lászlóval a 30. Ifjúsági Tudományos és Innovációs Tehetségkutató Versenyről

M5 - Novum, 2020.10.11.
Három kiemelkedően tehetséges középiskolás diákot részesített elismerésben a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal

M5 - Novum, 2020.10.11.
Miért jött létre a Hungarian Startup University Program?

g7.hu, 2020. 10. 11.
"Régi vágású felfogást tükröz, amit Orbán az európai innovációról írt"

itbusiness.hu, 2020. 10. 11.
Nem zárták el a pénzcsapot

pannonnovum.hu, 2020. 10. 12.
Kutatás és innováció az európai zöld és digitális kettős átállás szolgálatában

portfolio.hu, 2020. 10. 13.
Újabb 20 milliárd forinttal segítik a hazai vállalkozások innovációját

vg.hu, 2020. 10. 13.
Újabb 20 milliárd támogatás a hazai vállalatok innovációira

magyarhirlap.hu, 2020. 10. 13.
Újabb 20 milliárd forint támogatás a hazai vállalatok innovációira

hirado.hu, 2020. 10. 13.
Újabb 20 milliárd támogatás a hazai vállalatok innovációira

azuzlet.hu, 2020. 10. 13.
Innovációt ösztönző pályázat - 20 milliárdos keretösszeggel

hrportal.hu, 2020. 10. 13.
ITM: újabb 20 milliárd forint támogatás a hazai vállalatok innovációira

dehir.hu, 2020. 10. 13.
Újabb 20 milliárd forint támogatás a hazai vállalatok innovációira

origo.hu, 2020. 10. 13.
Újabb 20 milliárd forint támogatást kapnak a hazai vállalati innovációk

itbusiness.hu, 2020. 10. 13.
Újabb 20 milliárd céges innovációra

promenad.hu, 2020. 10. 13.
ITM: újabb 20 milliárd forint támogatás a hazai vállalatok innovációira

bdpst24.hu, 2020. 10. 13.
Ettől lesz nagy durranás egy innováció

autopro.hu, 2020. 10. 13.
Újabb húszmilliárd forint támogatás jut a hazai vállalatok innovációira

hir.ma, 2020. 10. 13
ITM: újabb 20 milliárd forint támogatás a hazai vállalatok innovációira

webradio.hu, 2020.10.13.
ITM: újabb 20 milliárd forint támogatás a hazai vállalatok innovációira

radio88.hu, 2020.10.13.
Újabb 20 milliárd forint támogatás a hazai vállalatok innovációira

pestisracok.hu, 2020.10.13.
A kormány húszmilliárd forintos támogatást nyújt hazai vállalatok innovációira

index.hu, 2020.10.13.
Újabb húszmilliárdos kutatási pályázat nyílik

index.hu, 2020.10.13.
Új gazdaságvédelmi intézkedéseket jelentett be Varga Mihály

borsodihir.hu, 2020.10.13
Újabb döntéseket hozott a gazdaságvédelmi operatív törzs

haszon.hu, 2020.10.13
Rákapcsolt a Gazdaságvédelmi operatív törzs, itt az újabb csomag

vg.hu, 2020. 10. 13.
Varga Mihály benyújtotta az adóügyi könnyítésekről szóló törvénytervezete

blikk.hu, 2020. 10. 13.
Megmozgatta a divat és design innovátorait a HFDA Startup Program

Magyar Hírlap, 2020.10.14. 9. oldal
Beruházások gyorsításáról tárgyalt Varga Mihály
Kutatás-fejlesztéseket támogatnak

szegedma.hu, 2020.10.14.
Új gazdaságvédelmi intézkedéseket jelentett be Varga Mihály
"...A kutatás-fejlesztéshez, innovációhoz kapcsolódó állami projekteket, beruházásokat is mentesítik a bonyolult adminisztrációs szabályok alól, így ezek a fejlesztések szintén gyorsabban, olcsóbban tudnak majd megvalósulni..."

civilhetes.net, 2020.10.14.
Újabb döntéseket hozott a gazdaságvédelmi operatív törzs

trademagazin.hu, 2020.10.14.
Ettől lesz nagy durranás egy innováció
"...a siker inkább azon múlik, hogy egy újítás mennyire illeszkedik bele jelen világunk gondolatiságába, mindennapjaiba és mennyire ad választ kihívásainkra..."

kamaraonline.hu, 2020. 10. 14.
Újabb 20 milliárd forint támogatás a hazai vállalatok innovációira

technokrata.hu, 2020. 10. 14.
Ettől lesz nagy durranás egy innováció

markamonitor.hu, 2020. 10. 14.
Ettől lesz nagy durranás egy innováció

blikk.hu, 2020. 10. 14.
Átalakulóban a mezőgazdaság: ezek az innovációk várhatók a jövőben

vg.hu, 2020. 10. 14.
Az ötödik ipari forradalom kapujában állunk

vg.hu, 2020. 10. 14.
Kétszázmillióból indulnak új robotika projektek

profitline.hu, 2020. 10. 14.
A Covid19 alatt felpörögtek a startupok
A Restart2020 ötletversenyén 19 ország 500 innovátorának, mintegy 100 projektje versenyzett. A legizgalmasabb projektek a fenntarthatóság, az oktatás és az elektromobilitás területén születtek.

pannonnovum.hu, 2020. 10. 14.
Újabb 20 milliárd forint támogatás a hazai vállalatok innovációira

pannonnovum.hu, 2020. 10. 15.
Tehetségkutatót indít a Magyar Innovációs Szövetség

sonline.hu, 2020. 10. 15.
A hagyomány és az innováció küzdhet a családi vállalkozásoknál

piacésprofit.hu, 2020. 10. 15.
Cégek és az innováció - 95 százalékuk már az elején elvérzik

origo.hu, 2020. 10. 15.
Hatalmas lökést ad a magyar divatiparnak az MDDÜ és a Hiventures közös projektje

origo.hu, 2020. 10. 15.
Új pályázat támogatja a magyar-török kutatás-fejlesztést

hirado.hu, 2020. 10. 15.
Innovatív magyar-török mesterséges intelligencia és robotika fejlesztések kezdődhetnek

portfolio.hu, 2020.10.15.
Óriási a roham: ma estig biztosan felfüggesztik az idei utolsó K+F-pályázatot

feol.hu, 2020.10.15.
Magyar-török kutatás-fejlesztési pályázat indul

szoljon.hu, 2020.10.15.
Magyar-török kutatás-fejlesztési pályázat indul

zaol.hu, 2020.10.15.
Magyar-török kutatás-fejlesztési pályázat indul

vaol.hu, 2020.10.15.
Magyar-török kutatás-fejlesztési pályázat indul

kisalfold.hu, 2020.10.15.
Magyar-török kutatás-fejlesztési pályázat indul

bama.hu, 2020.10.15.
Magyar-török kutatás-fejlesztési pályázat indul

haon.hu, 2020.10.15.
Magyar-török kutatás-fejlesztési pályázat indul

kemma.hu, 2020.10.15.
Magyar-török kutatás-fejlesztési pályázat indul

duol.hu, 2020.10.15.
Magyar-török kutatás-fejlesztési pályázat indul

beol.hu, 2020.10.15.
Magyar-török kutatás-fejlesztési pályázat indul

heol.hu, 2020.10.15.
Magyar-török kutatás-fejlesztési pályázat indul

sonline.hu, 2020.10.15.
Magyar-török kutatás-fejlesztési pályázat indul

teol.hu, 2020.10.15.
Magyar-török kutatás-fejlesztési pályázat indul

baon.hu, 2020.10.15.
Magyar-török kutatás-fejlesztési pályázat indul

veol.hu, 2020.10.15.
Magyar-török kutatás-fejlesztési pályázat indul

boon.hu, 2020.10.15.
Magyar-török kutatás-fejlesztési pályázat indul

delmagyar.hu, 2020.10.15.
Magyar-török kutatás-fejlesztési pályázat indul

szon.hu, 2020.10.15.
Magyar-török kutatás-fejlesztési pályázat indul

magyarhirlap.hu, 2020.10.15.
Magyar-török kutatás-fejlesztési pályázat indul

webradio.hu, 2020.10.15.
Palkovics: októberben induló pályázat támogatja a magyar-török kutatás-fejlesztést

hir.ma, 2020.10.15.
Palkovics: októberben induló pályázat támogatja a magyar-török kutatás-fejlesztést

magyarnemzet.hu, 2020.10.15.
Pályázat támogatja a magyar-török kutatásfejlesztést

autopro.hu, 2020.10.15.
Pályázat emelheti új szintre a magyar-török innovációkat

piacesprofit.hu, 2020.10.15.
Palkovics László egy különleges pályázatot jelentett be

insiderblog.hu, 2020.10.15.
Megmozgatta a divat és design innovátorait a HFDA Startup Program

kamaraonline.hu, 2020.10.15.
Divat- és dizájninnovátorok számára indult startup program

mmonline.hu, 2020.10.15.
Divatos startupok kaptak lehetőséget

femcafe.hu, 2020.10.15.
Hatalmas lehetőséggel segítik a tehetséges magyar fiatalokat -

Magyar Hírlap, 2020.10.16., 9. oldal
Ki kell aknázni a technológia adta lehetőségeket

portfolio.hu, 2020. 10. 16.
Hiventures: tőkebefektetések ötletfázistól nagyvállalatokig

napi.hu, 2020. 10. 16.
Koronavírus: válságkezelő csomagot készítettek

autopro.hu, 2020. 10. 16.
Egyesítik erőiket a mesterséges intelligencia és az autonóm járművek magyar kutatói

hirek.prim.hu, 2020. 10. 16.
A Covid19 alatt felpörögtek a startupok

vg.hu, 2020. 10. 16.
Javaslatcsomagot dolgoztak ki a versenyképes egészségiparért

Vörösmarty Rádió, 2020. 10. 16.
Interjú dr. Antos Lászlóval a 30. Ifjúsági Tudományos és Innovációs Tehetségkutató Versenyről

hirek.prim.hu, 2020.10.16
A Covid19 alatt felpörögtek a startupok

mmonline.hu, 2020.10.16.
Felpörögette a startupokat a járvány

Feol.hu, 2020.10.16.
A magyar tudósok komoly presztízst vívnak ki maguknak

teol.hu, 2020.10.16.
A magyar tudósok komoly presztízst vívnak ki maguknak

szon.hu, 2020.10.16.
A magyar tudósok komoly presztízst vívnak ki maguknak

heol.hu, 2020.10.16.
A magyar tudósok komoly presztízst vívnak ki maguknak

sonline.hu, 2020.10.16.
A magyar tudósok komoly presztízst vívnak ki maguknak

bama.hu, 2020.10.16.
A magyar tudósok komoly presztízst vívnak ki maguknak

zaol.hu, 2020.10.16.
A magyar tudósok komoly presztízst vívnak ki maguknak

vaol.hu, 2020.10.16.
A magyar tudósok komoly presztízst vívnak ki maguknak

kemma.hu, 2020.10.16.
A magyar tudósok komoly presztízst vívnak ki maguknak

veol.hu, 2020.10.16.
A magyar tudósok komoly presztízst vívnak ki maguknak

boon.hu, 2020.10.16.
A magyar tudósok komoly presztízst vívnak ki maguknak

duol.hu, 2020.10.16.
A magyar tudósok komoly presztízst vívnak ki maguknak

beol.hu, 2020.10.16.
A magyar tudósok komoly presztízst vívnak ki maguknak

szoljon.hu, 2020.10.16.
A magyar tudósok komoly presztízst vívnak ki maguknak

baon.hu, 2020.10.16.
A magyar tudósok komoly presztízst vívnak ki maguknak

haon.hu, 2020.10.16.
A magyar tudósok komoly presztízst vívnak ki maguknak

delmagyar.hu, 2020.10.16.
A magyar tudósok komoly presztízst vívnak ki maguknak

kisalfold.hu, 2020.10.16.
A magyar tudósok komoly presztízst vívnak ki maguknak

pestisracok.hu, 2020.10.16.
Bódis József: a magyar tudósok komoly presztízst vívnak ki maguknak

demokrata.hu, 2020.10.16.
A magyar tudósok komoly presztízst vívnak ki maguknak

hirado.hu, 2020.10.16.
A magyar tudósok komoly presztízst vívtak ki a koronavírus elleni hatóanyag kifejlesztésével

vg.hu, 2020.10.16.
A hazai tudósok presztízsértékű eredményei a gyakorlatban hasznosulnak

zaol.hu, 2020.10.17.
Háromoldalú online konferencia a ZalaZone szervezésében

haon.hu, 2020.10.17.
Érdemes élőben követni a Tudományok Fővárosa rendezvényt (videó)

szoljon.hu, 2020.10.17.
Érdemes élőben követni a Tudományok Fővárosa rendezvényt (videó)

zaol.hu, 2020.10.17.
Érdemes élőben követni a Tudományok Fővárosa rendezvényt (videó)

kemma.hu, 2020.10.17.
Érdemes élőben követni a Tudományok Fővárosa rendezvényt (videó)

teol.hu, 2020.10.17.
Érdemes élőben követni a Tudományok Fővárosa rendezvényt (videó)

szon.hu, 2020.10.17.
Érdemes élőben követni a Tudományok Fővárosa rendezvényt (videó)

vaol.hu, 2020.10.17.
Érdemes élőben követni a Tudományok Fővárosa rendezvényt (videó)

veol.hu, 2020.10.17.
Érdemes élőben követni a Tudományok Fővárosa rendezvényt (videó)

duol.hu, 2020.10.17.
Érdemes élőben követni a Tudományok Fővárosa rendezvényt (videó)

heol.hu, 2020.10.17.
Érdemes élőben követni a Tudományok Fővárosa rendezvényt (videó)

sonline.hu, 2020.10.17.
Érdemes élőben követni a Tudományok Fővárosa rendezvényt (videó)

feol.hu, 2020.10.17.
Érdemes élőben követni a Tudományok Fővárosa rendezvényt (videó)

beol.hu, 2020.10.17.
Érdemes élőben követni a Tudományok Fővárosa rendezvényt (videó)

boon.hu, 2020.10.17.
Érdemes élőben követni a Tudományok Fővárosa rendezvényt (videó)

baon.hu, 2020.10.17.
Érdemes élőben követni a Tudományok Fővárosa rendezvényt (videó)

bama.hu, 2020.10.17.
Érdemes élőben követni a Tudományok Fővárosa rendezvényt (videó)

delmagyar.hu, 2020.10.17.
Elkezdődött a Tudományok Fővárosa rendezvény

kisalfold.hu, 2020.10.17.
Elkezdődött a Tudományok Fővárosa rendezvény

magyarnemzet.hu, 2020.10.17.
Elkezdődött a Tudományok Fővárosa rendezvény

hirado.hu, 2020.10.17.
Látványos fizikai kísérletekkel kezdődött a Tudományok Fővárosa rendezvény

gondola.hu, 2020.10.17.
Elkezdődött a Tudományok Fővárosa rendezvény

webradio.hu, 2020.10.17.
Elkezdődött a Tudományok Fővárosa rendezvény

hirtv.hu, 2020.10.17.
Megkezdődött a Tudományok Fővárosa előadás-sorozat

index.hu, 2020.10.17.
Budapest mátol a Tudományok Fővárosa

Kossuth Rádió, Krónika, 2020.10.17.
Ma tartják a tudományok fővárosa programsorozatot

hírTV, Híradó 2020.10.17.
Megkezdődött a Tudományok Fővárosa az online térben

m1, Híradó, 2020.10.17.
Az ismeretátadás és a kreatív tanulás volt a témája a Tudományok Fővárosa elnevezésű egész napos programnak

novekedes.hu, 2020.10.18
Miért kevés a magyar szabadalom?

napi.hu, 2020.10.18
Mesterséges intelligencia innovációs központot hoz létre az ITM

vg.hu, 2020.10.18
A vállalkozások MI alkalmazását segítő központok jönnek létre

portfolio.hu, 2020.10.18
Két központot is létrehoz az ITM a mesterséges intelligencia kutatására

vilagszam.hu, 2020.10.18
Teret adnak a mesterséges intelligenciának

novekedes.hu, 2020. 10. 18.
ITM: a mesterséges intelligencia alkalmazását vállalkozásoknál segítő központok jönnek létre

infostart.hu, 2020. 10. 18.
Támogatják a mesterséges intelligencia magyarországi használatát

webradio.hu, 2020. 10. 18.
ITM: a mesterséges intelligencia alkalmazását vállalkozásoknál segítő központok jönnek létre

24.hu, 2020. 10. 18.
Így profitálhatnak a magyar cégek a mesterséges intelligenciából

Világgazdaság, 2020.10.19., 1,3. oldal
Új modell az alapkutatásoknál

hrportal.hu, 2020.10.19
Érkeznek a mesterséges intelligencia trénerek

profitline.hu, 2020.10.19
A mesterséges intelligencia alkalmazását segítő központok jönnek létre

A Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal Hírlevele, 2020/10
Harmincadszor indul útjára a fiatal innovátorok országos tehetségkutató versenye
"...A Magyar Innovációs Szövetség az Innovációs és Technológiai Minisztériummal, valamint az Emberi Erőforrások Minisztériumával közösen, a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal főtámogatásával hirdeti meg a 30. Ifjúsági Tudományos és Innovációs Tehetségkutató Versenyt..."

A Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal Hírlevele, 2020/10
Teljessé vált a kutatói életpálya támogatása

A Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal Hírlevele, 2020/10
"Nem az a célunk, hogy futószalagon gyártsunk startupokat, hanem hogy az innovációs szemléletmódot minél több fiatalnak átadjuk."
Szerkesztő: Dr. Antos László, Munkatárs: Doszpoth Hanna,
Design: Visualia Stúdió, Felelős kiadó: Dr. Szabó Gábor.
A Hírlevél minden páratlan hét keddi napján jelenik meg, és aznap internetes portálunkon is olvasható.
Hírlevélszerkesztőség: 1116 Budapest, Fehérvári út 108-112.
tel.: (06 1) 430 3330, e-levél: innovacio@innovacio.hu
A Hírlevélre a www.innovacio.hu c. portálon lehet regisztrálni.