XXX. évf. | 2020. október 6. | 17. szám


Hírek

Magyar Innovációs Szövetség
Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala

Várható esemény
Pályázati felhívás
Szakirodalomfigyelő
SajtószemleHÍREK | MAGYAR INNOVÁCIÓS SZÖVETSÉG

30. Ifjúsági Tudományos és Innovációs Tehetségkutató Verseny meghirdetése

A Magyar Innovációs Szövetség 2020. október 1-én, az NKFIH-ban - sajtótájékoztató keretében - 30. alkalommal hirdette meg középiskolások számára, az Ifjúsági Tudományos és Innovációs Tehetségkutató Versenyt, az Emberi Erőforrások Minisztériuma, az Innovációs és Technológiai Minisztérium és az M5 Csatorna közreműködésével, a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal főtámogatásával, az NKFI Alapból.
A 30. Ifjúsági Tudományos és Innovációs Tehetségkutató Verseny ünnepélyes megnyitójának résztvevőit Dr. Birkner Zoltán, a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal elnöke köszöntötte, aki többek között elmondta: "A megújuló hazai innovációs térben számtalan módon ösztönözzük a tehetség kibontakozását, így Magyarországon a jövőben is meglesz az elhivatott kutató-fejlesztő szakemberek utánpótlása. Hivatalunk évek óta elkötelezetten támogatja ezt a versengést is, amelyen 20 év alatti fiatalok pályázhatnak önálló, innovatív projektjükkel, kutatómunkájuk kézzel fogható eredményével."
Ezt követően Dr. Pakucs János, a szervezőbizottság elnöke, a Magyar Innovációs Szövetség tiszteletbeli elnöke, az idei versenykiírás újdonságait ismertetve, elmondta, hogy a pénzdíjakon kívül a felvételinél beszámítható pluszpontok is jelentősen emelkednek. A sikeres szereplés az eddigi 30 helyett immár 100 többletpontot fog érni az egyetemeken. A legjobb fiatalokat felkészítő középiskolai tanárok differenciált, 600-800 E Ft-os jutalmat érdemelnek ki. A legeredményesebb iskolák 1 M Ft támogatást nyernek el.

Merkl László, az M5 TV Csatorna igazgató-helyettese zárszavában kiemelte, hogy a csatorna természetesen támogatja a versenyt, megtiszteltetés számára, hogy fő média támogató lehet, hiszen ez az M5 egyik fókuszterülete.

A verseny "arcaként" bemutatkozott három olyan tehetséges fiatal, aki a korábbi években díjazott volt, és azóta a nemzetközi színtéren is kiemelkedő sikereket ért el:
 • Ecsedi Boglárka, a legutóbbi versenyen nyert I. díjat projektjével, amely különleges tanulóalgoritmussal deríti fel a visszaáramlásokat, melyek kiszámíthatatlanságából adódóan világszerte rengeteg haláleset történik. Idén nyáron meghívták gyakorlatra a Bécsi Orvostudományi Egyetemre is.
 • Zsigó Miklós, aki a hazai elsőség után 2019-ben különdíjat kapott az EU Fiatal Tudósok Versenyén, társaival vállalkozást alapított az intelligens molycsapda ötletére. Ígéretes innovációja sikerrel mutatkozott be a NAK TechLab első hazai agrár startup programon is, eddig közel egy tucat cég vásárolt tőlük, és teszteli a molycsapdát.
 • Novák Blanka 2019-ben díjat kapott az ISEF-en, a tudományos versenyek olimpiáján, biokémiai projektjével. Az általa elindított Drop the STEM podcast a különböző kutatói generációk párbeszédét segíti, valamint kapcsolatot teremt a fiatal kutatók és az újítani szándékozó cégek között. Blanka szerepelt a Cápák között című vállalkozásfejlesztő tévéshowban is, ahol különdíjat kapott.
A tájékoztató végén a három tehetséges fiatal az NKFIH-tól egy-egy számozott gömböcöt kapott ajándékba, melyet Kölkedi Krisztián főosztályvezető nyújtott át.

A részletes versenyfelhívás a Magyar Innovációs Szövetség portálján olvasható.

A verseny hagyományai szerint a zsűri három I., három II. és négy III. helyezettet jutalmaz egyéves ösztöndíjakkal, mellettük különdíjat kap majd a legfiatalabb díjazott és a legsikeresebb határon túli fiatal. A legjobbak rangos nemzetközi versenyekre - az EU Fiatal Tudósok Versenyére vagy az Egyesült Államokban megrendezendő tudományos versenyek olimpiájára (ISEF) - is eljuthatnak, valamint szakmai utakon, akár a Nobel-díj átadási ünnepségén is részt vehetnek.
Az arra alkalmas pályázókat a Startup Campus ingyenes üzleti és forrásszerzési képzésben részesíti.

Nemzetközi Tudományos Tanácsadó Testület Találkozó

Harmadik alkalommal rendezte meg tagszervezetünk, a VALOR HUNGARIAE Zrt. Budapesten, a Nemzetközi Tudományos Tanácsadói Testület Találkozót, szeptember 28-29-én. A tudományos konferencia középpontjában a koronavírussal összefüggő innovációs lehetőségek megvitatása és a magyar innováció sajátossága állt.

A Nemzetközi Tudományos Tanácsadói Testület Találkozó fontos eredménye volt a jelenleg külföldön megjelent új módszertanok és innovációs újdonságok bemutatása, valamint az itthon és külföldön dolgozó kutatók szoros munkakapcsolatának erősítése. A Tudóstalálkozón elsőízben vett részt Dr. Bollobás Béla világhírű matematikus, a Cambridge-i és a Memphisi (Tennessee, USA) Egyetem professzora, 383 szakközlemény szerzője. A járvány helyzet miatt online jelentkezett be Krausz Ferenc professzor Münchenből, aki a Magyarországon épülő lézer-alapú rákdiagnosztikai központjáról (CMF-ről) beszélt. Dr. Bakos Gáspár, a Princetoni Egyetem csillagászattan professzora rendkívüli kutatási eredményeiről számolt be. Dr. Vértes Ákos, a George Washington Egyetem analitikai kémia professzora moderálta az első napi megbeszélést, míg Dr. Mezei Ferenc professzor, a neutronsugár előállításának atyja, Széchényi-díjas professzor, a COVID-19 terjedésének három fontos tényező alapján végzett szimulációt, és annak eredményeit egyeztette a Tudóstestület tagjaival.
Fontos üzenet volt, hogy a magyar innovációkat támogató pályázati és intézményrendszer fejlesztésén dolgozik az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM). Ezt, Gulyás Tibor, a tárca innovációért felelős helyettes államtitkára a találkozó megnyitóján jelentette be. Kulcsfontosságúnak nevezte a külföldön élő tudósok jelenlétét, közreműködését a hazai innovációk szakvéleményezésében és minősítésében. Lepsényi István, a rendezvény házigazdája kiemelte, most látszik igazán, hogy a tudósok a mindennapi élet problémáinak megoldására adnak választ.

A magyar ötletek, innovációk, találmányok felkarolására, fejlesztésére és hasznosítására szakosodott VALOR Zrt. nemzetközi szakértői testülete erősíti a külföldön élő magyar tudósok kötődését Magyarországhoz, lehetővé téve ezzel további, Magyarország számára ígéretes projektek és innovációs együttműködések beindítását.

Lezárult a Kooperatív Doktori Program

Nagy érdeklődés kísérte az idén először meghirdetett Kooperatív Doktori Programot: az első 100 ösztöndíjas helyre összesen 536-an adtak be pályázatot. A Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Alapból meghirdetett Kooperatív Doktori Programban a nyertesek tanulmányait és kutatásait 12-48 hónapon keresztül havi 200-400 ezer forint ösztöndíj segíti.

Az új ösztöndíjprogram jelentős támogatással segíti a vállalati együttműködésben folytatott doktori tanulmányokat, elsősorban a matematikai, természettudományi, műszaki és informatikai területeken. Az elsődleges célja az, hogy ösztönözze az ipari igényeket követő tudományos életutakat és a kutatói utánpótlást, ezzel is növelve a hazai gazdaság versenyképességét.

Innovatív egyetemi projektek

A Pécsi Tudományegyetem (PTE) 2019/2020-as tanévben első ízben hirdette meg hallgatói és kutatói körében "Proof of Principle˝ elnevezésű belső pályázatát, amelynek célja az egyetemen születő szellemi alkotások, innovatív eredmények piacra juttatását, hasznosítását megkönnyítő validáció és termékfejlesztés támogatása, prototípus gyártása.
Ebből a célból 19 innovatív megoldás kapott támogatást összesen 140 millió Ft összegben. A megvalósítási időszak szeptember 23-i lezárultával számos olyan eredmény született, amelyet a PTE piaci termékként vagy szolgáltatásként hasznosíthat.

További információ: www.innovacio.pte.hu

HÍREK | SZELLEMI TULAJDON NEMZETI HIVATALA

Az ötletek hasznosítása a célja az SZTNH és a BME együttműködésének

A kutatási eredmények és az ötletek minél több rétű hasznosítása a célja annak az együttműködésnek, amelyet szeptember 30-án írt alá a Budapesti Műszaki Egyetem és a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala. Az aláírt együttműködés - a külföldi egyetemek mintájára - abban segíti az innovációs ökoszisztémában tevékenykedőket, hogy a szellemi tulajdonukat megvédjék és azt hasznosítani is tudják. Pomázi Gyula a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatalának elnöke kiemelte, egy korábbi együttműködést töltenek meg újabb tartalommal, ami a többi egyetem számára is minta lehet.

Magyar szakdiplomáciai siker a WIPO-ban

Először választott magyar elnököt a Szellemi Tulajdon Világszervezetének (World Intellectual Property Organization, WIPO) Koordinációs Bizottsága. A jelenleg is zajló, 61. közgyűléssorozaton Dr. Horváth Zsuzsanna rendkívüli és meghatalmazott nagykövetet, Magyarország állandó ENSZ képviselőjét választották a bizottság élére. A Koordinációs Bizottság a WIPO egyik legfontosabb irányító testülete, így az elnöki pozíció elnyerése különösen nagy jelentőséggel bír. Magyarország jelenleg - a 2019-es közgyűlési döntésnek köszönhetően - a Párizsi Unió Végrehajtó Bizottságának, és így a Koordinációs Bizottságnak is tagja.

Látványos növekedés az akkumulátor és más villamosenergia-tároló technológiák innovációja terén

Kiemelkedő volt az akkumulátorok és más villamosenergia-tároló technológiák terén tapasztalt szabadalmi tevékenység növekedése az elmúlt több, mint egy évtizedben. Az Európai Szabadalmi Hivatal (ESZH) és a Nemzetközi Energiaügynökség (IEA) "Innováció az akkumulátorok és a villamosenergia-tárolás terén - globális elemzés szabadalmi adatok alapján" című kutatása szerint 2005 és 2018 között évente és világszerte 14 százalékkal nőtt a szabadalmi tevékenység, ami négyszer gyorsabb az összes technológiai terület növekedési átlagánál.

A jelentés rávilágít arra, hogy Ázsiának és különösen Japánnak vezető szerepe van az akkumulátor innovációban, Európa is még versenyben van, különösen az új, kialakulóban lévő technológiák terén, köszönhetően a KKV-k és a kutatóintézetek erős innovációs erőfeszítéseinek is.

Az ENSZ közlemény: https://www.epo.org/news-events/news/2020/20200922.html
Videó: https://youtu.be/zkh2NFlG1h4

Sikeres összefogás a biztonságosabb online hirdetésért

Az Európai Bizottság (EB) a szakmai szereplőkkel közel 10 éve dolgozik egy biztonságosabb online hirdetési rendszer kiépítéséért. Nyolc uniós tagállam (Dánia, Franciaország, Németország, Olaszország, Hollandia, Spanyolország, Svédország és az Egyesült Királyság) bevonásával készült felmérés során 530 weboldalt vizsgáltak meg, összevetve a 2018 előtti hirdetési adataikat a 2019 első félévében mért számokkal.

Az EB által rendelt kutatásból kiderült, hogy 2018 után, a megállapodás létrehozását követően, a szellemi tulajdonjogokat sértő webhelyek látogatásakor regisztrált hirdetések átlagos száma 12 százalékkal csökkent, valamint a szerencsejáték-ágazat neves márkái hirdetéseinek aránya is 62 százalékról 50 százalékra esett vissza.

VÁRHATÓ ESEMÉNY


Díjátadóval és hibrid programokkal startolt el a 17. Budapest Design Week

A hagyományoknak megfelelően a Budapest Design Week idén is a Magyar Formatervezési Díj és a Design Management Díj átadásával kezdődött. Egyúttal maga a Budapest Design Week is elindult, online és offline programokkal.

A hazai kreatív ipar kiemelt fesztiváljának fókuszában idén a körforgásos gazdaság, valamint a fenntartható design áll, melyekhez az idei díjazottak közül többen szorosan kapcsolódnak innovatív, anyag- és energia-szegény, illetve megújuló energiaforrásból táplálkozó megoldásaikkal.

Október 1-jével megnyitották virtuális - illetve néhány esetben igazi - kapuikat a Nyitott Stúdiók sorozatban részt vevő alkotók. Velük és az általuk kínált programokkal az alábbi oldalon ismerkedhetnek meg az érdeklődők.

További információ és részletes programtáblázat: www.designhet.hu, https://www.facebook.com/budapestdesignweek/

PÁLYÁZATI FELHÍVÁS


30. IFJÚSÁGI TUDOMÁNYOS ÉS INNOVÁCIÓS TEHETSÉGKUTATÓ VERSENY
(2020/2021-es tanév)
KREATÍV FIATALOKNAK 5 M FT JUTALOM ÉS TÁMOGATÁS,
Az EREDMÉNYES TANÁROKNAK ÉS KÖZÉPISKOLÁKNAK 10-10 M Ft JUTALOM, ILL. TÁMOGATÁS!

Kik indulhatnak?
Egyénileg vagy kétfős csapatban pályázhatnak középiskolás fiatalok, határon túli magyar fiatalokat is beleértve.

Mit lehet nyerni?
A 3 db I. díjas, a 3 db II. díjas és a 4 db III. díjas pályázat készítői jelentős pénzjutalomban részesülnek. Különdíjat kap a legfiatalabb díjazott és a legsikeresebb díjazott határon túli fiatal.
Verseny 1-3. helyezettjei 100 többletpontot kapnak a 2021. évi felsőfokú felvételi eljárása során.

A legjobb fiatalokat (10-12 pályázó) felkészítő középiskolai tanárok differenciált, 500-800 E Ft-os jutalmat érdemelnek ki.
A legeredményesebb iskolák 1 M Ft támogatást nyernek el.

A versenyen kiválasztott fiatalok nemzetközi versenyeken, szakmai utazásokon vehetnek részt, többek között az EU Fiatal Tudósok Versenyén, a tudományos versenyek olimpiáján az USA-ban (ISEF), a Nobel-díj átadási ünnepségen stb.
Az arra alkalmas pályázókat a Startup Campus ingyenesen üzleti és forrásszerzési képzésben részesíti.

Mivel lehet nevezni?
Pályázni lehet műszaki, természettudományi, környezetvédelmi, informatikai, valamint matematikai területről bármilyen innovatív alkotással, találmánnyal, kutató vagy fejlesztő, ill. tudományos munka terveivel.

Hogyan kell jelentkezni?
A kidolgozandó feladat max. 2 oldalas tervét a www.innovacio.hu/nevezes oldalra kell feltölteni 2020. november 25-én, 15 óráig. Az 1. fordulóban elfogadott és részletesen kidolgozott pályázatok leírását 2021. április 1-én, 14 óráig beérkezően kell feltölteni a www.innovacio.hu/beadas oldalra. A pályázóknak 2021. április 14. és 23. között kötelező jelleggel, max. 5 perces prezentációt is kell tartaniuk.

A verseny szervezői a kidolgozás indokolt költségeihez max. bruttó 50 E Ft értékben járulnak hozzá.

A verseny részletes pályázati felhívása, és a tanárok, ill. iskolák jutalmazási feltételei a Magyar Innovációs Szövetség honlapján olvashatók.

Mit értékelnek?
A probléma megközelítésének eredetisége és kreativitása; a kidolgozás alapossága, ill. tudományos értéke; az önálló, saját munka kimutathatósága, nyilvánvalósága; az írásos anyag, ill. műszaki alkotás (vagy modell) színvonala, az elkészített eszköz működőképessége; a projekt befejezettsége és jövőbeni hasznosíthatósága; az eredmények ésszerű és világos értelmezése.

Egyéb tudnivaló?
Az ünnepélyes díjátadásra 2021 májusában, kétnapos kiállítás keretében kerül sor. A legjobb pályaműve k 2021. szeptember 24-én is bemutatásra kerülnek a Kutatók Éjszakáján, Budapesten.

A verseny fővédnökei:
Dr. Palkovics László
, miniszter, Innovációs és Technológiai Minisztérium,
Dr. Kásler Miklós
, miniszter, Emberi Erőforrások Minisztériuma.

A projekt a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal támogatásával, az NKFI Alapból, és a támogatók közreműködésével valósul meg.

Kiemelt támogató: Emberi Erőforrások Minisztériuma, Magyar Tehetségsegítő Szervezetek Szövetsége, Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala, VALOR HUNGARIAE Zrt.

Kiemelt szponzor: AUDI HUNGARIA Zrt.

Jelentős támogató: Magyar Suzuki Zrt., B. Braun Medical Kft., Tungsgram Group Zrt., Richter Gedeon Vegyészeti Gyár Nyrt., Egis Gyógyszergyár Zrt., Ericsson Magyarország Kft., 77 Elektronika Műszeripari Kft., Sanatmetal Kft.

Támogató: Innomed Medical Zrt., NI Hungary Kft., BHE Bonn Hungary Elektronikai Kft., Értelmiségi Szakszervezeti Tömörülés.

Szakmai-stratégiai partner: Klebelsberg Központ, Startup Campus, Kárpát-medencei Tehet-ségkutató Alapítvány.

SZAKIRODALOMFIGYELŐ


Peet van Biljon és Alexandra Reed Lajoux: Pénzteremtés - Pallas Athéné Könyvkiadó, 2020.
Dr. Osman Péter ismertetése

Régóta a pénz lényege és szerepe az egyik legnagyobb misztérium. "Áll a hajsza, áll a bál a pénz körül, / Járja koldus és király, a sátán örül." - énekli a démon Mefisztó Gounod operájában, és "Money makes the world go round" szól a démoni konferanszié a Kabaré c. filmben. Az emberek mindinkább látják, hogy a pénz szinte mérhetetlen hatalmat tud adni mások felett, és ahogy pénz-alapúvá válik világuk mind több szektora, mind nagyobbnak érzik e hatalmat. Technológia-alapú, tudás-alapú társadalomról beszélünk, ám a legnagyobb rendezőerő a pénz, összefonódva a nyugati termelési mód mai paradigmájával. A társadalom egész életét meghatározza, milyen súllyal szerepelnek abban a pénzért kapható, pénzzel fenntartható dolgok, az egyszerű árucikkektől, a gazdaság és a társadalom elemein és tényezőin át egészen a hatalomig. Nem meglepő, hogy ezt a legtöbbeknek nehéz teljességében átlátniuk.
"A múlt a jelen előjátéka" (Shakespeare): velejéig misztérium, ahogy hajdan az önmagukban értéktelen anyagdarabkák megkapták a pénz szerepét - és megszületett a fiat pénz. A kereskedelmi bankok térnyerésével pedig megszületett a legnagyobb misztérium: a banki PÉNZTEREMTÉS a semmiből, pénzügyes szlenggel a híg levegőből. Ez már messze több mint a hajdani, egyszerűbb idők bankóprése. Nagyon is kifinomult pénzügyi technikákat igényel - ami a laikus számára még nehezebbé teszi a megértést.

"Ez a könyv a pénzteremtésről szól, a szó minden értelmében - hogy a társadalomnak hogyan kellett feltalálnia a pénzt, azért, hogy megfelelően működjön, a bankok hogyan teremtenek pénzt minden nap, azért, hogy a bankjegyforgalomba bekerülve a növekvő gazdaság használhassa (kereskedelmi bank természetesen csak számlapénzt képes teremteni, s abból messze túlnyomó részben nem bankjegyeket, hanem számlapénzt bocsát ügyfelei rendelkezésére - OP), hogy mi, magánemberek hogyan keresünk pénzt magunk és a családunk számára, és hogy a globális pénzügyi rendszer hogyan segít nekünk a pénzt eljuttatni azoktól, akik többlettel rendelkeznek [megtakarítók], azokhoz, akik hiánnyal rendelkeznek [hitelfelvevők]." (Idézetek a könyvből, kiemelések tőlem. A "hiány" itt viszonylagos: lényegében minden piaci szereplőt jelent, amelynek több pénz kell, mint amennyije van, hajlandó megfizetni a hitelezés árát, s e pénzügyi közvetítő rendszer szereplői hitelképesnek ítélik. A gazdasági vállalkozások körében e hitellel történő finanszírozást váltja ki vagy egészíti ki a tőkebefektetés az adott cégbe. - OP)
"A könyv olvasói e terep egészén fognak keresztül utazni. Először a pénz alapvető definíciójával foglalkozunk, miszerint a pénz állandóan fejlődő innováció, ami a társadalom mindennapi igényeit elégíti ki. (Valójában ez úgy igaz, ha a társadalom fogalmába belefoglaljuk a gazdaságot is, amely elvileg - és nem csekély jószándékkal nézve - a társadalomért van, valójában azonban a modern gazdaság nagyrészt önmagáért, s amelynek a szó minden értelmében lételeme a pénz. Még sokkal inkább igaz ez a modern pénz- és tőkepiacokra, és azoknak a reálgazdaságtól függetlenedett műveleteire. - OP) Elmagyarázzuk, hogy a pénz miért az egyik legnagyobb találmánya a társadalomnak (s rádöbbenhetünk, hogy a pénz voltaképp önmagát teremtette meg azáltal, hogy a kereskedelmi, majd szintúgy a gazdasági ügyletek teremtette szükség kikényszerítette a létrehozását.- OP), és felvázoljuk az azóta megjelenő pénzügyi innovációkat egész a jelenkorig, vagyis a fintechig és az olyan kriptovalutákig, mint a bitcoin." ("Fintech" - a fejezetcímből idézve, "a pénz és a technológia találkozása", azaz a pénzügyek kezelése a legmodernebb informatikai technológiákkal. - OP)

Könyvünk 4 részből áll:
 • Pénz és társadalom: felfedi a pénz eredetét, és elosztási kérdésekkel foglalkozik: egyeseknek miért van sok, másoknak oly kevés?
 • Központi bankok és globális pénzügyek: feltárja a központi bankok és államkincstárak szerepét, ill. a globális pénzügyi piacok dinamikáját.
 • Pénz és technológia: elmagyarázza, mi történik a fintechekkel és a kriptovalutákkal, a mai pénzügyi innováció élvonalával. (Ez az "élvonal" inkább technikai értelemben áll meg, s nem feltétlenül jelenti a pénz gazdasági és rársadalmi szerepének élvonalát. - OP)
 • A pénzen túl: áttekinti a blockchain egyéb alkalmazásait és a készpénzmentes társadalom eljövő korszakát."
A Pallas Athéné ajánlója mindehhez kiemeli: "Mindezt a pénzügyi technológiák legújabb fejleményeinek tükrében teszi, valamint felhívja a figyelmet az ezzel kapcsolatos tévhitekre, szem előtt tartva társadalmunk fejlődésének lehetőségeit és megújulásra való képességének határait."

Seth Godin: Na, ez már marketing! Nem látnak, amíg nem tanulsz meg látni. - HVG Könyvek, 2020
Dr. Osman Péter ismertetése

Marketing. Már az is meglepő, hogy jóllehet nálunk is épp ötven éve van már napirenden, szakirodalma is könyvtárnyi, mégis van vevőkör a rendre megjelenő új művekre. Változnak az idők, a piaci viszonyok, és sokan a marketing mai mondandóiban keresik a siker kulcsát.
Godinról e kötete ismertetésénél a Goodreads elmondja, hogy több mint negyedszázad során vállalkozók, a piaci munka szakemberei, vezetők és az élet minden területéről származó követői millióit tanította és ösztönözte a bestseller könyvei, a blogja, online tanfolyamai és előadásai révén. Számtalan idevágó gondolat és kifejezés feltalálója, amelyek beépültek az üzleti nyelvbe.
Könyvei közül többről szóltunk már:
 • A holtponton ne add fel! Ha sikeres akarsz lenni. (HVG Könyvek, 2011 - Hírlevél 2011/17
 • Minden marketinges hazudik sztorizik (HVG Könyvek, 2011 - Hírlevél 2011/20.)
 • Ikarosz tévedése - Meddig szárnyalhatunk? (HVG Könyvek, 2013 - Hírlevél 2014/12.)
A Goodreads, amely őt a változás ügynökének nevezi, könyvei itt így folytatja: "Most először, Godin felkínálja marketing tudása legjavát egy kézreálló, időtlen értékű csomagban. Megközelítésének középpontjában egy nagy gondolat áll: a legnagyobb piaci szakemberek nem arra használják a fogyasztókat, hogy ezzel megoldják cégük problémáit - arra használják a marketinget, hogy megoldják más emberek problémáit. Nem csak zajt csapnak, hanem jobbá teszik a világot. A valóban erőteljes marketing az empátiában, a nagylelkűségben és az érzelmi munka ráfordításában gyökeredzik." (Kiemelések tőlem.)

Godin e könyvéről: "Mivel a marketing annyira régóta velünk van, természetesnek vesszük a jelenlétét. Akárcsak a vizet nem értő hal, mi sem tudjuk, valójában mi is történik, nem vesszük észre, miként alakít bennünket. Itt az ideje, hogy valami mást kezdjünk a marketinggel! Hogy jobbá tegyük a dolgokat. Hogy kedvünkre való változást hozzunk a világba. És persze, hogy növekedjen a vállalkozásunk, de elsősorban mégis azért, hogy szolgáljuk a számunkra fontos embereket. A munkánkkal kapcsolatos minden kérdésre adott válasz valójában egy újabb kérdés: »Kinek tudunk segíteni?« (Idézetek innentől a könyvből)

Ez a könyv a gyökerekről szól. Arról, hogy az álmainkban, a vágyainkban és persze a szolgálni kívánt közösségekben gyökerezzen a munkánk. Arról, hogy az embereket a jó irányába fordítsuk, és büszkeségre okot adó munkát végezzünk. És arról is beszélünk majd, hogy ne csak piacvezérelten működjünk, de váljunk a piac hajtóerejévé. Igenis tudunk úgy dolgozni, hogy számítson azoknak, akik számítanak. Úgy gondolom, olvasóim többségénél ez ugyanígy működik."
Egymás között elmondhatjuk: ez így nagyon szépen hangzik, a valóság azonban kevésbé szép. A mai piacgazdaságban a cégek túlélését nem a szolgálat közösségi értéke, hanem kizárólag annak a cég nyereségességében megmutatkozó hozama biztosíthatja. Szép a szolgálat, de a meghatározó a részvényesi érték alakulása, hogy a cég képes legyen folyamatosan megfelelni a tulajdonosai-, befektetői-, hitelezői- és esetleg az egyéb érintettek elvárásainak. Erre pedig csak igazán jó piaci munkával képes - és máris a marketingnél tartunk.

E tudás értékéhez: mára ott tartunk, hogy gyártani gyakorlatilag bárki bármit képes, a piacokon őrült túlkínálat van, a művészet a sikeres piaci munka. Az utóbbihoz szükséges tudás birtoklásán múlik, hogy a győztesek vacsoráján kinek jut hely az asztalnál, és ki lesz asztalon. E tudás kulcsfontosságú része a marketing - annál is inkább, mert marketing üzenetek szinte korlátlan kibocsátására is csaknem bárki képes, tehát az üzenet tartalmának, megformálásának, célzásának és pozícionálásának, azaz a fölényes marketing tudásnak kell biztosítania a kiemelkedést a fehérzajból és a kívánt hatás elérését. Ebben segítenek sokat az igazán jó szakkönyvek.

A mondandó íve a sokatmondó fejezetcímek tükrében:
 • A tömegpiac, a spamek és az arcátlanság kora lejárt
 • A marketinges látni tanul
 • A marketing történetekkel változtatja meg az embereket
 • A legkisebb életképes piac
 • Keressük a "jobbat"!
 • A termékeken túl
 • Álmok és vágyak vászna
 • A legkisebb életképes piac felkutatása
 • Az olyan emberek, mint mi, így cselekszenek
 • A bizalom és a feszültség lendületet ad
 • Státusz, hatalom, befogadás
 • Még jobb üzleti terv
 • Különböző emberekkel különbözőképpen bánjunk!
 • Érjük el a megfelelő embereket!
 • Az ár is történetet mesél
 • Az engedélykérés és a figyelemfelkeltés kedvező körforgása
És még vannak további fejezetek is. Remek tanulmányút egy minden ízében fontos és izgalmas szakterületen!

Erdély - 1000 év öröksége - Magyar Nemzeti Levéltár & Libri Kiadó & Iskola Alapítvány Kiadó, 2020
Dr. Osman Péter ismertetése

Erdély - még mindig sokaknak talán a legtöbb érzést és gondolatot felidéző fogalom a magyar történelemben és kultúrában. Az elveszett Tündérkert, múltunk legjavának egyik legfőbb kincsestára, talán már fakuló bánatunk, nosztalgiánk. Ami pedig valóság: "Erdély, a magyar államiság és kultúra védőbástyája, a vallási türelem bölcsője 1000 év óta szorosan kapcsolódik az anyaország történelméhez. A történelem tanulsága az, hogy ezer szál köti Erdélyt Magyarországhoz (és viszont! - OP)." (Forrásmegadás nélküli idézetek a könyvből, kiemelések tőlem.)
"Erdély mindannyiunk szívében különleges helyet foglal el. E vidék nemcsak természeti kincsekben gazdag, de a történelme is olyan izgalmas, mint egy lenyűgöző kalandregény: sorsát háborúk és összeesküvések, forradalmak és karizmatikus személyiségek alakították. E hosszú, tragédiákkal és felemelő eseményekkel tarkított történet számos fejezete mindannyiunk számára jól ismert, egyes részletek azonban szinte teljesen feledésbe merültek.

Az Erdély - 1000 év öröksége egészen páratlan kötet: a gondos kutatómunka eredményeként született fejezeteket olvasva feltárul előttünk Erdély sokszínű krónikája, illusztrációkként pedig a Magyar Nemzeti Levéltár és más gyűjtemények legféltettebb kincseinek részletgazdag fotóiban gyönyörködhetünk. Merüljünk el az elmúlt ezer év sorsfordító pillanataiban, kövessük nyomon a hadjáratokat, ismerjük meg a háttérben meghúzódó motivációkat, és ezáltal tudjunk meg többet arról, milyen tényezők alakították múltunkat és jelenünket." - a Kiadó ajánlójából.
Önkritikus, ám bizakodó hangvétel: "Sajnos mi sem tudtuk megbecsülni e földi paradicsomot. Pedig mennyi mindent kaptunk tőle: kincseit, gazdag kultúráját, időnként a függetlenség, a »magyar szabadság« kizárólagos létét, ám mégsem tudtuk megóvni, mohóságukban egykori urai elveszítették. De mi tudjuk azt is, hogy csak az vész el véglegesen, amiről mi magunk is lemondunk. Márpedig e könyv is bizonyítékul szolgál arra, hogy számunkra Erdély sosem veszett el."
S a kötet valóban lenyűgöző bizonyíték, rohanó, türelmetlen korunk igényei szerint. Képanyaga különleges tematikus összeállítás, gazdag és gyönyörű, kitűnő minőségben. Képek, fényképek, kódex-, oklevél- és más dokumentum-részletek, korabeli térképek, iniciálék, történelmi nagyságok levelei pecsétjei, aláírásai, I. Szulejmán tugrája, címerek és sok egyéb. Tartalmát, s benne szövegét így jellemzi az Előszó: "A kötet egy összefogás eredményeként jött létre: az erdélyi Iskola Alapítvány kereste meg a Magyar Nemzeti Levéltárat, hogy az ott őrzött ritkaságokat is bemutatva adjon ki egy gazdagon illusztrált, tudományos igényű könyvet. Az ötletet felkarolta a Libri Kiadó is, az együttes munka eredménye pedig egy átfogó, informatív, a szakmai és a laikus olvasóközönség számára egyaránt izgalmas kiadvány lett."

A krónika terjedelme és színvonala: "Öt fejezetben foglaltuk össze Erdély krónikáját, az államalapítás korától az I. világháború végéig. A szerzők a magyar történettudomány legújabb eredményei alapján mutatják be az egyes korszakok történetét, a fejezetekben számos, eddig talán kevésbé közismert információ is helyt kapott. A közölt iratok többsége a Magyar Nemzeti Levéltár gyűjteményéből származik, de a kiadvány színvonalát tovább emelik a magyar és külföldi társintézményektől kölcsönzött dokumentumok, levéltári források is."
Részlet a Képes Krónikából: "Szent István azt követően, hogy isteni rendelésből elnyerte a királyi fenség koronáját (nagy szerepe volt ebben a diplomáciai képességeinek is - OP), híres és sikeres háborút viselt Gyula nevű anyai nagybátyja ellen, aki akkor egész Erdélyország kormányzását kézben tartotta. Ezt pedig azért tette, mert bár igen gyakran intette, Gyula sem Krisztus hitére nem tért, sem a magyarokkal szembeni károkozást nem hagyta abba. Teljes országát, amely igen tágas és nagyon gazdag volt, a Magyar Királysághoz csatolta. Országát magyarul Erdélynek hívták."
Záróakkord az új kezdethez e krónika végéről: "Az 1918. december 22-én Kolozsvárott megrendezett ellen-nemzetgyűlés idejére a belgrádi konvencióban határvonalként kijelölt Marost már két héttel korábban átlépő román hadsereg elfoglalta a Kolozsvártól keletre és északkeletre fekvő településeket, és megakadályozta a vonatok beérkezését. Románia, veresége ellenére, nagyobb területtel került ki a háborúból, mint amekkorával 1914-ben rendelkezett."

SAJTÓSZEMLE

magyarnemzet.hu, 2020. szeptember 22.
Kompetencia központ és tudományos park Nagykanizsán

hvg.hu, 2020. szeptember 22.
Az ITM államtitkárának kutatócsoportja is nyert az ITM pályázatán

vg.hu, 2020. szeptember 22.
Az európai ipar digitalizációja egyenlőtlenül halad előre
"...Európa nem használja ki teljes mértékben a fejlett technológiák innovációs lehetőségeit ahhoz, hogy megőrizze versenyképességét..."

qubit.hu, 2020. szeptember 23.
Hobbiból fejlesztett algoritmussal fenyegeti a tudomány szabadságát Palkovics László minisztériuma

M5, Ez itt a kérdés 2020. szeptember 23.
Greiner István az innovációs gazdaságról

trendfm.hu, 2020. szeptember 24.
Nem csak terméket lehet eladni, sokat érnek a védett jogok is
"...Pomázi Gyula szerint a magyarok mindig tele vannak jó ötletekkel és fejlesztésekkel, viszont azt nem tanultuk meg, hogy ezekből az ötletekből miként lehet üzletet kovácsolni..."

mandiner.hu, 2020. szeptember 25.
A járvány a szellemi tulajdon rendszerének "stressztesztje"

merce.hu, 2020. szeptember 25.
Oktatói Hálózat: az ITM alkotmányellenesen nyúlt bele az alapkutatási pályázatok elbírálásába

novekedes.hu, 2020. szeptember 25.
Versenyképesség Kerekasztal: a válságkezelés innovációk nélkül nem megy

InfoRádió, 2020. szeptember 25.
Összeállítás: Több mint 2600 milliárd forint értékben kaptak kormányzati támogatást a magyar vállalkozások

infostart.hu, 2020. szeptember 25.
A két pécsi nyílt meg elsőként a Nemzeti Laboratóriumok közül

webradio.hu, 2020. szeptember 25.
Nemzeti laboratóriumok nyíltak Pécsen

hir.ma, 2020. szeptember 25.
Nemzeti laboratóriumok nyíltak Pécsen

propeller.hu, 2020. szeptember 25.
Nemzeti laboratóriumok nyíltak Pécsen

pecsistop.hu, 2020. szeptember 25.
Virológiai és humán reprodukciós nemzeti laborokat adtak át a PTE-n

888.hu, 2020. szeptember 25.
Nemzeti laboratóriumok nyíltak Pécsen

origo.hu, 2020. szeptember 25.
Bemutatjuk a magyar szuperlabort, ahol a koronavírust is kutatják

pecsaktual.hu, 2020. szeptember 25.
Nemzeti laboratóriumok lesznek Pécsen

m1, 2020. szeptember 25.
Nemzeti laboratóriumok nyíltak a Pécsi Tudományegyetemen

siklosihirek.hu, 2020. szeptember 25.
Két Nemzeti Laboratórium kezdi meg a munkát Pécsen

hellovidek.hu, 2020. szeptember 25.
Még magasabb szinten folyhat virológiai kutatás Pécsett

Katolikus Rádió, 2020. szeptember 25.
A Pécsi Tudományegyetemen megnyílt a Virológiai Nemzeti Laboratórium és Humán Reprodukciós Nemzeti Laboratórium

pestisracok.hu, 2020. szeptember 25.
Két új laboratórium a Pécsi Tudományegyetemen

zaol.hu, 2020. szeptember 25.
A két pécsi nyílt meg elsőként a Nemzeti Laboratóriumok közül

teol.hu, 2020. szeptember 25.
A két pécsi nyílt meg elsőként a Nemzeti Laboratóriumok közül

kisalfold.hu, 2020. szeptember 25.
A két pécsi nyílt meg elsőként a Nemzeti Laboratóriumok közül

bama.hu, 2020. szeptember 25.
A két pécsi nyílt meg elsőként a Nemzeti Laboratóriumok közül

haon.hu, 2020. szeptember 25.
A két pécsi nyílt meg elsőként a Nemzeti Laboratóriumok közül

sonline.hu, 2020. szeptember 25.
A két pécsi nyílt meg elsőként a Nemzeti Laboratóriumok közül

kemma.hu, 2020. szeptember 25.
A két pécsi nyílt meg elsőként a Nemzeti Laboratóriumok közül

beol.hu, 2020. szeptember 25.
A két pécsi nyílt meg elsőként a Nemzeti Laboratóriumok közül

szon.hu, 2020. szeptember 25.
A két pécsi nyílt meg elsőként a Nemzeti Laboratóriumok közül

veol.hu, 2020. szeptember 25.
A két pécsi nyílt meg elsőként a Nemzeti Laboratóriumok közül

boon.hu, 2020. szeptember 25.
A két pécsi nyílt meg elsőként a Nemzeti Laboratóriumok közül

duol.hu, 2020. szeptember 25.
A két pécsi nyílt meg elsőként a Nemzeti Laboratóriumok közül

heol.hu, 2020. szeptember 25.
A két pécsi nyílt meg elsőként a Nemzeti Laboratóriumok közül

feol.hu, 2020. szeptember 25.
A két pécsi nyílt meg elsőként a Nemzeti Laboratóriumok közül

vaol.hu, 2020. szeptember 25.
A két pécsi nyílt meg elsőként a Nemzeti Laboratóriumok közül

szoljon.hu, 2020. szeptember 25.
A két pécsi nyílt meg elsőként a Nemzeti Laboratóriumok közül

baon.hu, 2020. szeptember 25.
A két pécsi nyílt meg elsőként a Nemzeti Laboratóriumok közül

hirado.hu, 2020. szeptember 25.
Nemzeti laboratóriumok nyíltak Pécsen

hirtv.hu, 2020. szeptember 25.
Nemzeti laboratóriumok nyíltak Pécsett

portfolio.hu, 2020. szeptember 25.
Megnyílt az első két Nemzeti Laboratórium, az egyik virológiával foglalkozik majd

weborvos.hu, 2020. szeptember 25.
A két pécsi nyílt meg elsőként a Nemzeti Laboratóriumok közül

medicalonline.hu, 2020. szeptember 25.
Két pécsi nyílt meg elsőként a Nemzeti Laboratóriumok közül

pecsiujsag.hu, 2020. szeptember 25.
Pécsi Újság - Helyi híreink - A pécsi egyetem vezetésével két nemzeti laboratórium kezdi meg a munkát

kormany.hu, 2020. szeptember 25.
Rendkívül népszerű a Kooperatív Doktori Program

webradio.hu, 2020. szeptember 25.
Rendkívül népszerű a Kooperatív doktori program

tozsdeforum.hu, 2020. szeptember 25.
Rendkívül népszerű a Kooperatív doktori program

vg.hu, 2020. szeptember 25.
Rendkívül népszerű a Kooperatív doktori program

profitline.hu, 2020. szeptember 25.
Népszerű a Kooperatív doktori program

gondola.hu, 2020. szeptember 25.
Schanda Tamás: Rendkívül népszerű a Kooperatív doktori program

Dunaújvárosi Hírlap, 2020. szeptember 26.
Hasít a kooperatív doktori program

Békés Megyei Hírlap, 2020. szeptember 26.
Hasít a kooperatív doktori program

Dunántúli Napló, 2020. szeptember 26.
Hasít a kooperatív doktori program

Új Néplap, 2020. szeptember 26.
Hasít a kooperatív doktori program

Nógrád Megyei Hírlap, 2020. szeptember 26.
Hasít a kooperatív doktori program

24 óra, 2020. szeptember 26.
Hasít a kooperatív doktori program

Petőfi Népe, 2020. szeptember 26.
Hasít a kooperatív doktori program

Tolnai Népújság, 2020. szeptember 26.
Hasít a kooperatív doktori program

Somogyi Hírlap, 2020. szeptember 26.
Hasít a kooperatív doktori program

magyarmezogazdasag.hu, 2020. szeptember 26.
Az innováció a kulcs a fenntarthatóság és az élelmezésbiztonság eléréséhez

heol.hu, 2020. szeptember 27.
Rendkívül népszerű a Kooperatív doktori program

kemma.hu, 2020. szeptember 27.
Rendkívül népszerű a Kooperatív doktori program

teol.hu, 2020. szeptember 27.
Rendkívül népszerű a Kooperatív doktori program

delmagyar.hu, 2020. szeptember 27.
Rendkívül népszerű a Kooperatív doktori program

beol.hu, 2020. szeptember 27.
Rendkívül népszerű a Kooperatív doktori program

magyarnemzet.hu, 2020. szeptember 27.
Rendkívül népszerű a Kooperatív doktori program

haon.hu, 2020. szeptember 27.
Rendkívül népszerű a Kooperatív doktori program

veol.hu, 2020. szeptember 27.
Rendkívül népszerű a Kooperatív doktori program

szon.hu, 2020. szeptember 27.
Rendkívül népszerű a Kooperatív doktori program

sonline.hu, 2020. szeptember 27.
Rendkívül népszerű a Kooperatív doktori program

vaol.hu, 2020. szeptember 27.
Rendkívül népszerű a Kooperatív doktori program

boon.hu, 2020. szeptember 27.
Rendkívül népszerű a Kooperatív doktori program

duol.hu, 2020. szeptember 27.
Rendkívül népszerű a Kooperatív doktori program

szoljon.hu, 2020. szeptember 27.
Rendkívül népszerű a Kooperatív doktori program

baon.hu, 2020. szeptember 27.
Rendkívül népszerű a Kooperatív doktori program

bama.hu, 2020. szeptember 27.
Rendkívül népszerű a Kooperatív doktori program

zaol.hu, 2020. szeptember 27.
Rendkívül népszerű a Kooperatív doktori program

gyartastrend.hu, 2020. szeptember 28.
Lézermikroszkópoktól a lélegeztetőgépekig
"...2020-ban a mikroszkóp elnyerte az NKFIH "Alapkutatástól a piacra lépésig" innovációs díját..."

okosipar.hu, 2020. szeptember 28.
Az innovációs környezet fejlesztése segíti a magyar kutatókat, vállalatokat

piacesprofit.hu, 2020. szeptember 28.
Éljenek az innovációk - új fejlesztési feladatba kezdett a minisztérium

portfolio.hu, 2020. szeptember 28.
Őrült tempóba kapcsolt a vállalati digitalizáció Magyarországon - Innovációra sarkallja a cégeket a koronavírus


hirado.hu, 2020. szeptember 28.
Az innovációs környezet fejlesztése segíti a magyar kutatókat, vállalatokat

pestihirlap.hu, 2020. szeptember 28.
Az ITM nem akarja, hogy elvesszenek az értékes ötletek

webradio.hu, 2020. szeptember 28.
ITM-helyettes államtitkár: az innovációs környezet fejlesztése segíti a magyar kutatókat, vállalatokat

adozona.hu, 2020. szeptember 28.
Az innovációs fejlesztéseket segítő támogatási rendszert dolgoz ki az ITM

autopro.hu, 2020. szeptember 28.
Az innovációs környezet fejlesztésén dolgozik a kormány

168ora.hu, 2020. szeptember 28.
ITM-helyettes államtitkár: az innovációs környezet fejlesztése segíti a magyar kutatókat, vállalatokat

merce.hu, 2020. szeptember 28.
A kutatók többsége nemet mond a közalkalmazotti jogviszony elvételére

szakszervezetek.hu, 2020. szeptember 28.
A kutatók többsége nemet mond a közalkalmazotti jogviszony elvételére

szakszervezetek.hu, 2020. szeptember 28.
Az MTA nevét is kigyomlálnák a kutatóintézetekből

nepszava.hu, 2020. szeptember 28.
Az MTA nevét is kigyomlálnák a kutatóintézetekből

alfahir.hu, 2020. szeptember 28.
Az MTA kutatóintézeteit felszólították, hogy ne használják ezt a nevet

weborvos.hu, 2020. szeptember 29.
Az MTA nevét is kigyomlálnák a kutatóintézetekből

Népszava, 2020. szeptember 29.
Névtelenítik az MTA intézeteit

Magyar Hírlap, 2020. szeptember 29.
Ipari-kutatói együttműködés Nagykanizsán

magyarhirlap.hu, 2020. szeptember 29.
Ipari-kutatói együttműködés Nagykanizsán

autopro.hu, 2020. szeptember 29.
Nemzeti Kutatólaboratóriumok indulnak a mesterséges intelligencia és az autonóm rendszerek területén

itbusiness.hu, 2020. szeptember 29.
Két Nemzeti Laboratóriumot is az ELKH SZTAKI vezet

itcafe.hu, 2020. szeptember 29.
A SZTAKI vezetésével indult el két új kutatólaboratórium - IT café Mérleg hír

hwsw.hu, 2020. szeptember 29.
Nemzeti AI-kutatást koordinál a SZTAKI

vg.hu, 2020. szeptember 29.
Elindultak a nemzeti kutatólaborok

prim.hu, 2020. szeptember 29.
A SZTAKI vezetésével indultak el az új kutatólaboratóriumok

mmonline.hu, 2020. szeptember 29.
Tizenkét startuppal zárt a hardver fókuszú befektető

Karc FM, 2020. szeptember 30.
Interjú dr. Antos Lászlóval a 30. Ifjúsági Versenyről

index.hu, 2020. szeptember 30.
Szijjártó: 125 új munkahelyet teremt a Richter debreceni beruházása

hirtv.hu, 2020. szeptember 30.
Szijjártó Péter: A gyógyszeripar kitörési ágazat

pharmaonline.hu, 2020. szeptember 30.
Szijjártó Péter: a gyógyszeripar kitörési ágazat

magyarnemzet.hu, 2020. szeptember 30.
Szijjártó Péter: A gyógyszeripar kitörési ágazat

magyarhirlap.hu, 2020. szeptember 30.
Szijjártó: A gyógyszeripar kitörési ágazat

hirado.hu, 2020. szeptember 30.
A gyógyszeripar a magyar gazdaság kitörési ágazata

webradio.hu, 2020. szeptember 30.
Szijjártó Péter: a gyógyszeripar kitörési ágazat

pestisracok.hu, 2020. szeptember 30.
Szijjártó: kitörési lehetőség a magyar gyógyszeripar

vg.hu, 2020. szeptember 30.
Jó kitörési ágazatnak tartja a gyógyszeripart Szijjártó Péter

pannonrtv.com, 2020. szeptember 30.
Szijjártó: A gyógyszeripar kitörési ágazat Magyarországon

zaol.hu, 2020. szeptember 30.
Felpöröghetnek a hazai agrár startup fejlesztések

sonline.hu, 2020. szeptember 30.
Felpöröghetnek a hazai agrár startup fejlesztések

teol.hu, 2020. szeptember 30.
Felpöröghetnek a hazai agrár startup fejlesztések

nool.hu, 2020. szeptember 30.
Felpöröghetnek a hazai agrár startup fejlesztések

veol.hu, 2020. szeptember 30.
Felpöröghetnek a hazai agrár startup fejlesztések

duol.hu, 2020. szeptember 30.
Felpöröghetnek a hazai agrár startup fejlesztések

szoljon.hu, 2020. szeptember 30.
Felpöröghetnek a hazai agrár startup fejlesztések

baon.hu, 2020. szeptember 30.
Felpöröghetnek a hazai agrár startup fejlesztések

delmagyar.hu, 2020. szeptember 30.
Felpöröghetnek a hazai agrár startup fejlesztések

vaol.hu, 2020. szeptember 30.
Felpöröghetnek a hazai agrár startup fejlesztések

feol.hu, 2020. szeptember 30.
Felpöröghetnek a hazai agrár startup fejlesztések

beol.hu, 2020. szeptember 30.
Felpöröghetnek a hazai agrár startup fejlesztések

szon.hu, 2020. szeptember 30.
Felpöröghetnek a hazai agrár startup fejlesztések

bama.hu, 2020. szeptember 30.
Felpöröghetnek a hazai agrár startup fejlesztések

haon.hu, 2020. szeptember 30.
Felpöröghetnek a hazai agrár startup fejlesztések

heol.hu, 2020. szeptember 30.
Felpöröghetnek a hazai agrár startup fejlesztések

kemma.hu, 2020. szeptember 30.
Felpöröghetnek a hazai agrár startup fejlesztések

kisalfold.hu, 2020. szeptember 30.
Felpöröghetnek a hazai agrár startup fejlesztések

agroinform.hu, 2020. szeptember 30.
20 új agrárszolgáltatás lehetőségét alapozzák meg a magyar startupok

magyarnemzet.hu, 2020. szeptember 30.
Felpörögnek a hazai agrár startup fejlesztések + videó

technokrata.hu, 2020. szeptember 30.
Lendületben a hazai agrár startup fejlesztések

boon.hu, 2020. szeptember 30.
Felpöröghetnek a hazai agrár startup fejlesztések

startuponline.hu, 2020. szeptember 30.
Gyümölcslégyártó dolgozik együtt a hazai startupokkal

autopro.hu, 2020. szeptember 30.
Közös vasúti fejlesztésben a BME és a Knorr-Bremse

autoszektor.hu, 2020. szeptember 30.
Közösen fejleszthetnek vasúti vezetéstámogató rendszereket a BME kutatói és a Knorr-Bremse mérnökei

gyartastrend.hu, 2020. szeptember 30.
GyártásTrend - Vasúti vezetéstámogató rendszereket fejlesztenek a BME-n

newtechnology.hu, 2020. szeptember 30.
Közösen fejleszthetnek vasúti vezetéstámogató rendszereket a BME kutatói és a Knorr-Bremse mérnökei

Kossuth Rádió, 2020. szeptember 30.
Új képzést indított szeptemberben a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal

168ora.hu, 2020. szeptember 30.
Innovációs ökoszisztéma fejlesztés a Moholy-Nagy Művészeti Egyetemen

agrotrend.hu, 2020. 10. 01.
3,2 milliárd forintos támogatás környezet- és agrártudományi kutatásokra

444.hu, 2020. 10. 01.
Eltűnt az ITM államtitkárának pályázata az OTKA nyerteseinek listájáról

hvg.hu, 2020. 10. 01.
Érdekes fordulatokat vesz az ITM államtitkárának győztes OTKA-pályázata

mandiner.hu, 2020. 10. 01.
OTKA pályázatok: További 7 pályázat támogatása valósul meg

startuponline.hu, 2020. 10. 01.
20 milliós befektetést kaphatnak a városi mobilitást megújító startupok

index.hu, 2020. 10. 01.
A tudományos világ egyenlőtlenségeit tükrözi a Nobel-díjas nők alacsony száma

infovilag.hu, 2020. 10. 01.
Ifjúsági tudományos és innovációs tehetségkutató verseny - harmincadszor

techmonitor.hu, 2020. 10. 01.
30. Ifjúsági Tudományos és Tehetségkutató Verseny felhívás

magyarhirlap.hu, 2020. 10. 01.
Meghirdették az Ifjúsági Tudományos és Innovációs Tehetségkutató Versenyt

nkfih.gov.hu, 2020. 10. 01.
Harmincadszor indul útjára a fiatal innovátorok országos tehetségkutató versenye

keruletiujsag.hu, 2020. 10. 01.
Meghirdették az Ifjúsági Tudományos és Innovációs Tehetségkutató Versenyt

dehir.hu, 2020. 10. 01.
Meghirdették az Ifjúsági Tudományos és Innovációs Tehetségkutató Versenyt

webradio.hu, 2020. 10. 01.
Meghirdették az Ifjúsági Tudományos és Innovációs Tehetségkutató Versenyt

hirado.hu, 2020. 10. 01.
Pluszpontot ér a felvételin az Ifjúsági Tudományos és Innovációs Tehetségkutató Versenyen elért eredmény

interpressmagazin.hu, 2020. 10. 01.
HARMINCADSZOR INDUL ÚTJÁRA A FIATAL INNOVÁTOROK ORSZÁGOS TEHETSÉGKUTATÓ VERSENYE

itbusiness.hu, 2020. 10. 01.
Keressük a jövő kutatóit és innovátorait!

trendfm.hu, 2020. 10. 01.
Ismét elrajtol a fiatal innovátorok tehetségkutató versenye

magyarnemzet.hu, 2020. 10. 01.
Ifjúsági tudományos tehetségkutató versenyt hirdettek

m1, 2020. 10. 01.
Idén is meghirdeti az Ifjúsági Tudományos és Innovációs Tehetségkutató Versenyt a Magyar Innovációs Szövetség

M5, 2020. 10. 01.
Meghirdették az Ifjúsági Tudományos és Innovációs Tehetségkutató Versenyt

Kossuth Rádió, 2020. 10. 01.
Meghirdették az Ifjúsági Tudományos és Innovációs Tehetségkutató Versenyt

mandiner.hu, 2020. 10. 01.
Felkészítő tanárokat is díjaznak az Ifjúsági Tudományos és Innovációs Tehetségkutató Versenyen

Rádió88, 2020. 10. 02.
30. Ifjúsági Tudományos és Innovációs Tehetségkutató Verseny

orientpress.hu, 2020. 10. 02.
Tehetségkutatót indít a Magyar Innovációs Szövetség

Magyar Hírlap, 2020. 10. 02.
Idén is meghirdették a tudományos versenyt tehetséges fiatalok számára

kamaraonline.hu, 2020. 10. 02.
Meghirdették az Ifjúsági Tudományos és Innovációs Tehetségkutató Versenyt

innoportal.hu, 2020. 10. 02.
Indul a 30. Ifjúsági tudományos és innovációs tehetségkutató verseny

businessonline.hu, 2020. 10. 03.
Újra lehet pályázni az Ifjúsági Tudományos és Innovációs Tehetségkutató Versenyre

startuponline.hu, 2020. 10. 02.
"Nem az a célunk, hogy futószalagon gyártsunk startupokat, hanem hogy az innovációs szemléletmódot minél több fiatalnak átadjuk."
Szerkesztő: Dr. Antos László, Munkatárs: Doszpoth Hanna,
Design: Visualia Stúdió, Felelős kiadó: Dr. Szabó Gábor.
A Hírlevél minden páratlan hét keddi napján jelenik meg, és aznap internetes portálunkon is olvasható.
Hírlevélszerkesztőség: 1116 Budapest, Fehérvári út 108-112.
tel.: (06 1) 430 3330, e-levél: innovacio@innovacio.hu
A Hírlevélre a www.innovacio.hu c. portálon lehet regisztrálni.