XXX. évf. | 2020. szeptember 8. | 15. szám


Hírek

Magyar Innovációs Szövetség
Magyar Fiatal Tudósok Társasága
Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala

Várható esemény
Pályázati felhívás
Köszöntjük új tagunkat
Szakirodalomfigyelő
SajtószemleHÍREK | MAGYAR INNOVÁCIÓS SZÖVETSÉG

MISZ-MKIK megbeszélés

Birkner Zoltán, az NKFIH elnökének kezdeményezésére és jelenlétében szeptember 2-án, az NKFIH-ban megbeszélést folytatott Pakucs János, szervezőbizottsági elnök, Antos László, ügyvezető igazgató (a MISZ részéről) és Dunai Péter, főtitkár, Szük Krisztina, igazgató (az MKIK részéről) a kiírásra kerülő, 29. Magyar Innovációs Nagydíjjal kapcsolatban.
A felek megállapodtak abban, hogy az MKIK intenzíven bekapcsolódik a pályázati kiírás vállalkozások körében történő terjesztésébe, valamint Innovációs Díjat ad át.

KutDiák Tudományos Hétvége

2020. augusztus 12-én, a Kutató Diákok Mozgalma online konferenciát rendezett. A szponzorok napján levetítették a Magyar Innovációs Szövetség által rendezett idei Ifjúsági Tudományos és Innovációs Verseny győzteseiről szóló filmnek, a Duna Televízión sugárzott 5 perces összefoglalóját is. A videó az alábbi linken megtekinthető.

Startup Kultúra Közösség a Facebookon

A magyar startup ökoszisztéma dinamikus fejlődése arra ösztönözte a Magyar Innovációs Szövetséget (MISZ), hogy elindítsa a Startup Kultúra Közösséget. A Közösség elsődleges feladata, hogy biztosítsa a kapcsolatot a magyarországi startup közösség és a MISZ tagsága között. A facebookon elindított Startup Kultúra Közösségnek ma már 4000 tagja van, amely közel 400 fős emelkedést jelent az év elejéhez képest. A közösség a MISZ Startup Tagozat gondozásában működik.

Széchenyi-díjat kapott Simonyi Sándor, választmányi tagunk

A március 15-e alkalmából odaítélt Kossuth- és Széchenyi-díjakat, valamint a Magyar Érdemrend Középkeresztjét augusztus 19-én adták át a koronavírus-járvány miatt.

Választmányi tagunk, Simonyi Sándor gépészmérnök, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Közlekedésmérnöki és Járműmérnöki Karának ipari professzora, a Debreceni Egyetem címzetes egyetemi tanára részére, Magyarország számára kivételesen értékes tudományos pályája során végzett, a hazai gépjárműtechnika területén folytatott öt évtizedes, a gépjárműipar újjáéledéséhez is hozzájáruló, kiemelkedően eredményes kutató-fejlesztő, illetve innovációs tevékenysége elismeréseként kapott Széchenyi-díjat.

INNONET Nonprofit Kft taggyűlés

Az INNONET Nonprofit Kft., melynek egyik alapítója a Magyar Innovációs Szövetség, 2020. szeptember 2-án tartotta Győrben a 2019. évet lezáró mérlegelfogadó taggyűlését. Levezető elnök Budavári László, ügyvezető volt.

A taggyűlési beszámolóból kitűnt, hogy az INNONET működése stabil, a kihasználtság 95%-os. Az alaptevékenységből származó bérleti bevételek mellett fontosak a szakértői tevékenységekből származó bevételek is. Emellett az INNONET jelentős hazai és határon átnyúló kapcsolatrendszert épített ki. Az INNONET munkatársai tapasztalataik megosztásával részt vesznek a Széchenyi István Egyetem Modern Városok Program keretében megvalósítandó jövőbemutató Science Park projekt programalkotó munkálataiban is.

Innovatív pénzügyi eszközöket bemutató videók

Tagintézményünk, a DDRIÜ Nonprofit Kft. FIRECE című, a KKV-k megújuló energetikai beruházásait támogató projektje 2020.09.30-án zárul. A FIRECE fókuszában két mintaprojekt áll, az első innovatív pénzügyi eszközök kidolgozását tűzte ki célul, a második KKV-k által megvalósított lezárt vagy jelenleg futó energiahatékonysági beruházásának monitorozásával, illetve igény esetén új pályázatok megírásával foglalkozott.

A megvalósult tevékenységek minél szélesebb körű disszeminálása érdekében az első mintaprojekthez kapcsolódóan öt videó készült el a Dél-Dunántúli Regionális Innovációs Ügynökség Nonprofit Kft. közreműködésével, amelyek az alábbi linkeken tekinthetők meg:
https://ddriu.hu/2020/08/31/innovativ-penzugyi-eszkozoket-bemutato-videok-keszultek-a-firece-projektben/

Vállalati Fehér Könyv

Az Innovációs és Technológiai Minisztérium új, online elérhető kiadvánnyal, a járvány terjedésének megelőzésében, a kockázatok csökkentésében segíti a hazai vállalkozásokat. A Vállalati Fehér Könyv tudományos-szakmai megalapozottsággal, nemzetközi esettanulmányokat ismertetve tesz gyakorlati védekezési, munkaszervezési javaslatokat az őszi-téli időszakra. Alapvető célja, hogy a folyamatos és biztonságos működés fenntartása érdekében praktikus segítséget nyújtson a nem egészségügyi ellátást nyújtó vállalkozások, szervezetek számára a következő járványhullámra való felkészülésben.

A kiadvány elérhető a http://www.kormany.hu oldalon, valamint a www.vali.ifka.hu linken a Hírek pontban / Vállalati Fehér Könyv csempe alatt.

HÍREK | MAGYAR FIATAL TUDÓSOK TÁRSASÁGA

Ifjú kutatóként a Bécsi Orvostudományi Egyetemen

Ecsedi Boglárka, a 29. Ifjúsági Tudományos és Innovációs Tehetségkutató Verseny 1. helyezettje (a Hajdúböszörményi Bocskai István Gimnázium diákja) 2020 július közepétől aug. végéig kutatóasszisztensként dolgozott a Bécsi Orvostudományi Egyetem Orvosi Fizika és Biomérnöki Központjában, a Magyar Innovációs Szövetség támogatásával.

A kutatócsoport azon dolgozik, hogy olyan szoftvertechnológiai megoldásokat nyújtsanak a modern orvoslásnak, amely a jövőben kiválthatja a biopsziával járó adatgyűjtési és -elemzési eljárásokat orvosi képalkotás és gépi tanulás segítségével, tumorgyanú esetén. Bogi a csapat meglévő képanalizáló algoritmusának C++-ban való fejlesztésében és validálásban vett részt, melynek célja az volt, hogy az megfeleljen a nemzetközi egységességet szorgalmazó kezdeményezés, az Imaging Biomarker Standardization Initiative (IBSI) előírásainak.
A témáról Boglárka a FameLab nemzetközi tudománykommunikációs verseny hazai döntőjén fog előadást tartani.

HÍREK | SZELLEMI TULAJDON NEMZETI HIVATALA

Globális Innovációs Index 2020

A Szellemi Tulajdon Világszervezete gondozásában 2020. szeptember 2-án elektronikusan megjelent a Globális Innovációs Index 2020 (GII 2020).

A GII 2020 azt veszi górcső alá, hogyan erősítsük az innováció által vezérelt vállalkozásokat, valamint a társadalmi, kulturális és gazdasági növekedést? Most, hogy egy világméretű gazdasági sokk súlyosbítja a világjárvány okozta globális veszteséget, a GII 2020 megvizsgálja az innováció finanszírozás új módozatainak kialakítására vonatkozó sürgető igényt. A GII világhírű rangsorolásának idei, 13. kiadása 80 mutatót használ fel, hogy rangsorolja a világ 131 gazdaságának innovációs képességét és teljesítményét.

További információ: https://www.wipo.int/

Új igazgató a Visegrádi Szabadalmi Intézetben

A Visegrádi Szabadalmi Intézet (VSZI) Igazgatótanácsa 2020. július 1-től dr. Stadler Johannát nevezte ki a VSZI élére. Az új igazgató széles körű tapasztalattal rendelkezik a szellemitulajdon-védelem területén, korábban több éven keresztül vezette a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatalának Jogi és Nemzetközi Főosztályát. A Visegrádi Szabadalmi Intézet Igazgatótanácsa megköszönte a leköszönő dr. Gárdonyi Márk első igazgatóként végzett történelmi tevékenységét.

A Visegrádi Szabadalmi Intézetet a négy visegrádi ország, a Cseh Köztársaság, a Lengyel Köztársaság, Magyarország és a Szlovák Köztársaság (V4 országok) a szabadalmi együttműködés körében kormányközi szervezetként hozta létre.

Magyar borok oltalmazása

Pomázi Gyula, az SZTNH elnöke augusztus 10-i sajtótájékoztatóján, Budapesten elmondta, hogy a minőség mellett fontos, hogy a magyar borokat, borászati technológiákat piaci oltalmak is védjék. Az SZTNH tíz olyan oltalmi formát biztosít a hazai borászatok számára, amely valamilyen formában meg tudja védeni az adott terméket, illetve az ahhoz kapcsolódó szellemi tulajdont. Elmondta: a borászatoknak is lehetőségük van arra, hogy az iparjogvédelmi pályázatból igényeljenek forrást, támogatást. Ezáltal díjmentesen vehetők igénybe azon, a hivatal által kínált oltalmazási szolgáltatások, amelyek biztosítják mind a hazai, mind a nemzetközi piacra lépés lehetőségét.

VÁRHATÓ ESEMÉNY


7. Venture Capital Summit

2020. szeptember 22-én, a Budapest Music Centerben (1093 Budapest, Mátyás utca 8.) kerül sor Magyarország őszi kockázatitőke csúcskonferenciájára.

A konferencián többek között a Deutsche Telekom Capital Partners (DTCP) egyik igazgatója, Michael Rager osztja meg gondolatait a kockázati tőkepiac jelenleg megfigyelhető trendjeiről. Az MFB Invest vezetője, Bugár Csaba pedig előadásában arról beszél, hogy milyen előnyök és milyen veszélyek kapcsolhatók az állami és a magánszektor kooperációjához.

A további előadók a 7 Digits Growth Marketing Agency, Cashline Holding, Lead Ventures, Eximbank, Carion Befektetési Alapkezelő, Oxo Ventures, MKB Bank, Wallis, OTP Bank, Solus Capital, BÉT, Oxo Holding, Startup Hungary, HVCA, Finext Startup, Vespucci Partners, Sincroll, DoBox és CloudStorm vállalatok, startupok szakemberei.

További információ: https://vc.ap.hu/

PÁLYÁZATI FELHÍVÁS


30. IFJÚSÁGI TUDOMÁNYOS ÉS INNOVÁCIÓS TEHETSÉGKUTATÓ VERSENY
(2020/2021-es tanév)
KREATÍV FIATALOKNAK 5 M FT JUTALOM ÉS TÁMOGATÁS,
Az EREDMÉNYES TANÁROKNAK ÉS KÖZÉPISKOLÁKNAK 10-10 M Ft JUTALOM, ILL. TÁMOGATÁS!

Kik indulhatnak? Egyénileg vagy kétfős csapatban pályázhatnak középiskolás fiatalok, határon túli magyar fiatalokat is beleértve.
Mit lehet nyerni? A 3 db I. díjas, a 3 db II. díjas és a 4 db III. díjas pályázat készítői jelentős pénzjutalomban részesülnek. Különdíjat kap a legfiatalabb díjazott és a legsikeresebb díjazott határon túli fiatal.
Verseny 1-3. helyezettjei 100 többletpontot kapnak a 2021. évi felsőfokú felvételi eljárása során.

A legjobb fiatalokat (10-12 pályázó) felkészítő középiskolai tanárok differenciált, 500-800 E Ft-os jutalmat érdemelnek ki.
A legeredményesebb iskolák 1 M Ft támogatást nyernek el.

A versenyen kiválasztott fiatalok nemzetközi versenyeken, szakmai utazásokon vehetnek részt, többek között az EU Fiatal Tudósok Versenyén, a tudományos versenyek olimpiáján az USA-ban (ISEF), a Nobel-díj átadási ünnepségen stb.
Az arra alkalmas pályázókat a Startup Campus ingyenesen üzleti és forrásszerzési képzésben részesíti.

Mivel lehet nevezni? Pályázni lehet műszaki, természettudományi, környezetvédelmi, informatikai, valamint matematikai területről bármilyen innovatív alkotással, találmánnyal, kutató vagy fejlesztő, ill. tudományos munka terveivel.

Hogyan kell jelentkezni? A kidolgozandó feladat max. 2 oldalas tervét a www.innovacio.hu/nevezes oldalra kell feltölteni 2020. november 25-én, 15 óráig. Az 1. fordulóban elfogadott és részletesen kidolgozott pályázatok leírását 2021. április 1-én, 14 óráig beérkezően kell feltölteni a www.innovacio.hu/beadas oldalra. A pályázóknak 2021. április 14. és 23. között kötelező jelleggel, max. 5 perces prezentációt is kell tartaniuk.

A verseny szervezői a kidolgozás indokolt költségeihez max. bruttó 50 E Ft értékben járulnak hozzá.

A verseny részletes pályázati felhívása, és a tanárok, ill. iskolák jutalmazási feltételei a Magyar Innovációs Szövetség honlapján olvashatók.

Mit értékelnek? A probléma megközelítésének eredetisége és kreativitása; a kidolgozás alapossága, ill. tudományos értéke; az önálló, saját munka kimutathatósága, nyilvánvalósága; az írásos anyag, ill. műszaki alkotás (vagy modell) színvonala, az elkészített eszköz működőképessége; a projekt befejezettsége és jövőbeni hasznosíthatósága; az eredmények ésszerű és világos értelmezése.

Egyéb tudnivaló? Az ünnepélyes díjátadásra 2021 májusában, kétnapos kiállítás keretében kerül sor. A legjobb pályaműve k 2021. szeptember 24-én is bemutatásra kerülnek a Kutatók Éjszakáján, Budapesten.

KÖSZÖNTJÜK ÚJ TAGunkat!


Tagsorszám | 778
Név | Oncompass Medicine Hungary Kft.
Cím | 1024 Budapest, Retek utca 34.
Vezető | Peták István, ügyvezető igazgató
Honlap | www.molekularis-diagnosztika.hu

Tevékenység:
Az Oncompass Medicine daganatos betegek személyre szabott célzott terápiás kezeléséhez szükséges diagnosztikai, és döntéstámogató orvosi eszközök fejlesztésével foglalkozik. Az OCM kutatói az utóbbi években a molekuláris diagnosztikai vizsgálatok eredményeinek kiértékeléséhez, a hatékony terápia kiválasztásához szükséges informatikai eszközök fejlesztésére fókuszáltak.

SZAKIRODALOMFIGYELŐ


Alessandro Vespignani: A jóslás algoritmusa - Hogyan befolyásolható a jövő a tudomány segítségével - Libri Könyvkiadó, 2020
Dr. Osman Péter ismertetése

Vespignani a Northeastern University professzora, Hálózattudományi Intézetének igazgatója. Az Egyetem honlapjáról idézve: "Kutatási tevékenységének fókuszában a »techno-szociális« rendszerek tanulmányozása áll. Annak feltárására törekszünk, hogy a nagy számban összeállt azonos elemek miként keltenek - különféle erők és szerveződések hatására - egymástól eltérő makroszkópikus és dinamikus viselkedéseket; ezzel utat nyitva a számítástechnikai megközelítéseknek és az előrejelzés képességének." (kiemelések tőlem.)

"A történelem arra tanít bennünket, hogy a jövendölés képessége rokon értelmű a hatalommal." "Lájkjaink a közösségi médiában felhasználhatók a pszichodemográfiai profilunk megrajzolásához, prognosztizálhatják vele politikai és vallási hovatartozásunkat, amely segítségével könnyebben befolyásolhatóak a szavazással kapcsolatos elhatározásaink." A mai 'jövendölés', e könyv központi témája, pedig már a modern, informatika-alapú prognosztika. (Idézetek innentől a könyvből)
Erről szól: "Ez a könyv nem akarja azt taglalni, mely előrejelzések működnek, és melyek nem. Azt viszont meg akarom értetni, hogy ezek a jövendőmondók valóban folyamatosan itt vannak körülöttünk, és, még ha nem is látjuk őket, előrejelzéseik személyesen érintenek bennünket. [Követjük] egy sokkal szélesebb körű vita fonalát, amely arra vonatkozik, hogy az egyre nagyobb pontossággal működő, jövőt felvázoló térképeknek köszönhetően miként változik meg itt az életünk. Biztosak akkor lehetünk abban, hogy ezt a prediktív hatalmat nem manipulálásunkra vagy ellenőrzésünkre használják fel, ha nagyobb fokú tudatossággal állunk hozzá. (Biztosak valójában sohasem lehetünk ebben, hiszen a legjobb esetben is versenyzünk a bennünket manipulálni, ellenőrizni akarókkal. Ám minél többet tudunk képességeikről és működésükről, annál jobban felismerjük az ármányt. Ezért is olvassuk e könyvet. - OP) E könyv az én kísérletem arra, hogy ezeket a digitális bálványokat (a modern jósokat és prediktív technikákat - OP) megfosszam misztikus látszatuktól. Hogy elmeséljem, honnan jönnek és miből állnak. Hogy bemutassam úgy erejüket, mint gyengéiket."
Mindezek alapja "két forradalmi átalakulás: a komplexitáselmélet felemelkedése és a digitális forradalom."

Nyitó szcenárió: a Big Data eljövetele, adat-hiperözön "A kilencvenes évek végén forradalom vette kezdetét, amely a szó szoros értelmében robbanást idézett elő a jövendölés területén. Társadalmi gazdasági természetű adatok egész hullámlökése zúdult ránk, olyan adatoké, amelyek rólunk árulkodnak. Megrajzolják, hogyan mozgunk, mi tetszik nekünk, kik a barátaink. Rögzítik, hogyan reagálunk mindarra, ami a világban történik, feljegyzik gondolatainkat, véleményünket, a technika világával való érintkezésünket, szervezetünk működését. (Mára szint-úgy már minden telefonbeszélgetésünk, üzenetváltásunk helyét, idejét, esetleg tartalmát, minden pénzmozgásunkat, s hogy merre járunk, hol tartózkodunk, s ezek révén, hogy kikkel találkoztunk, létesítettünk kapcsolatot. És még számtalan mást is rólunk - OP) Az algoritmusok hovatovább előrejelzések egész áradatát kezdik produkálni mindazzal kapcsolatban, ami érinti a társadalmat, a járványok terjedésétől a természeti csapások kezeléséig vagy a politikáig. Még megdöbbentőbb azonban az a mód, ahogyan a prognózisok beszivárogtak a magánéletünkbe. Az algoritmusok feltárják, mi tetszik nekünk, mire van szükségünk, kik a barátaink, vagy épp mik a politikai vagy vallási nézeteink." Politikai akcióknál már 'talajszinten', azaz emberre-családra mind pontosabban megmutatják egyebek közt, kiket érdemes a szervezőknek mozgósítás céljával felkeresni, kik mibe bevonhatók. Ha pedig rászabadulnak a Big Data aranybányáira, kevés titkunk marad előttük, bármit is akarjanak tőlünk.
Prognosztizálható viselkedésű társadalmi atom. "Az előrejelzések tudománya adatok, matematikai modellek, valamint a mesterséges intelligencia fúziójával fejlődött nagyot. Az emberből társadalmi atomot alkotva, előre jelezhető egységet hozott létre belőle." Pontosabban előre jelezhető viselkedésű egységet. S míg a gázatomoknál csak a nagy sokaságuk statisztikai viselkedése prognosztizálható, az egyes embert elérő adatgyűjtésekkel már az övé is mindinkább.
Üdv egyre szebb új világunkban! Vespigniani olyan betekintéseket ad és lehetőségeket mutat, amilyenekről nemrég még a legmerészebb technomese-mondók sem álmodtak.

Etikus Közgazdaságtan - Magyar Nemzeti Bank, 2019
Dr. Osman Péter ismertetése

Az MNB ajánlója "A kötet azt vizsgálja, érvényesíthető-e közösségi alapon szabályozott, normatív értékeken nyugvó rend az intézményes gyakorlatban, s mi indokolja ennek újrafogalmazódó igényét a közgazdaságtani elméletekben. Tizenkét szerzője más-más aspektusból közelíti meg az etika megjelenését a gazdasági praxisban. Közös vonásuk, hogy a közelmúlt pénz- és tőkepiaci egyensúlytalanságait a társadalomtudományok mérlegére téve paradigmaváltást sürgetnek a mainstream gondolkodásban. (Amit az abban érdekeltek nagyon nem akarnak. - OP) A szakmai alapossággal készült, közérthető tanulmányok széles olvasói kört szólítanak meg, és felsőoktatási segédletként is jól használhatók." (Kiemelések tőlem)

A könyv rendeltetése: "Az egyéni anyagi motivációkból, az egyén, a család gazdagodásából, vagy a gazdasági szereplők profitra való törekvéséből felépíthető a közösség előrelépése, a közjó növelése is, de csak akkor, ha az etikai alapok mind az egyéni, mind a közösségi szinten tisztázottak és szilárdak. A célok és etikai alapok, erkölcsi megfontolások tisztázása, közös nevezőre juttatása nem kis feladat, de annál izgalmasabb, szebb kihívás. Ebben segíthet érdekes, hasznos olvasmányként e könyv." (Innentől idézetek a könyvből.)

A szerzők álláspontja: "Az értékrend és az etika meghatározó eleme cselekedeteinknek, az emberek egymás közötti viszonyrendszerének. Etikai megfontolások, ill. az azokat megalapozó értékrend hiányában működési zavarok keletkeznek a társadalmi intézményrendszerben.
Az igaz és hamis, jó és rossz közötti különbségtétel formálta, formálja ma is a közgazdasági gondolkodást. A válasz kézenfekvő: a közgazdasági gondolkodás és az etika egymástól elválaszthatatlan fogalmak, az etikai elvek kizárásának számos negatív társadalmi és gazdasági következménye van." Itt elénk áll a közgazdaságtan értelmezésének kérdése: "elválaszthatatlan", ha az normarendszerül hivatott szolgálni, ami a szerzők álláspontja is, ám ha feladata a leírás és elemzés, akkor meghatározó az ebben követett értékrend. A modern gazdaság gyakorlatában a szép elvek mellett és ellenére a profitérdekeltség igencsak felül tudja írni az etikai megfontolásokat.
"Aligha vitatható (már-már tudományos közhely), hogy a gazdasági folyamatok állnak az ember szolgálatában és nem fordítva. A gazdaság szereplőinek viselkedését ösztönök és érzelmek befolyásolják. Nem mindegy, hogy ennek hatására milyen célokat fogalmazunk meg, ill. az egyéni és a közösségi célok milyen etikai elvek mentén harmonizálhatóak. Mi az oka, hogy ezt a látszólag megkérdőjelezhetetlen axiómát a közgazdaságtan teoretikusai és gyakorlati alakítói hajlamosak figyelmen kívül hagyni?" A szerzők a gazdasági és a társadalmi élet alapvető értékrendjéhez tartozó kérdéseket sorolnak, és "Monográfiánk szerzőinek álláspontja egyértelmű: az etikai elveket mellőző, »tiszta elméletre« támaszkodó »technokrata« közgazdaságtani gondolkodás szükségszerűen magában hordozza az instabilitás és megsemmisülés kockázatát. A közgazdaságtannak nemcsak a gazdasági jelenségek magyarázatára és előrejelzésére kell vállalkoznia, de a társadalmat is szembesítenie kell avval: »hogyan kellene lennie«." Eretnek megjegyzés: amint azt itt is olvashatjuk, a morális megfontolásokból származó ilyen 'parancsolatok' már az ókorban megjelentek, ám máig sem tudtak igazán és tartósan az anyagi érdekek fölé kerekedni. A cél viszont jogos!

"A közgazdaságtan célja tehát megoldások keresése a társadalmat foglalkoztató kérdésekre és problémákra. Tekintettel arra, hogy ezek az adott korra, társadalmi viszonyokra és értékekre jellemzőek, a közgazdasági gondolkodás időről-időre megújul." S valóban, tételei érvényességére hatással lehet, hogy a termelési mód változásai gyökeresen átalakítják a gazdaság és a ráépülő társadalom szerkezetét és működését. Pl. hol van ma már munkásosztály, amely »az osztályharchoz vasba öltözik«? Hol a végtelen számú, független szereplő által alakított piac, amelyen uralkodni tud a láthatatlan kéz? S milyen érdekes: a nyitó fejezet vázolja a fejlődést "az egypont gazdaságtantól a térgazdaságtanig", ám vajon a mindent átfogó globalizáció nem hozza-e meg e kettő szintézisét?

Szerfelett izgalmas kérdéseket fejtegetnek a fejezetek. Néhány kiragadott cím:
• A társadalmi igazságosságtól a térbeli igazságosságig
• Etikus állam
• Méltányos adó és adórendszer
• A szavatoló tőkétől az etikai tőkéig - új irányok a bankfelügyeletben
• Az etika hatása a befektetési szektorra
• Az állami beavatkozás szerepe a 'fair' bankrendszer kialakításában.
Kitekintéseket kapunk a kérdéskör japán, kínai és iszlám kezelésére is.

Fucskár Ágnes, Fucskár József Attila: Középkori templomok a Felső-Tisza-vidéken + A Dunakanyar - Kossuth Kiadó 2020, 2019 Magyar örökség sorozat
Dr. Osman Péter ismertetése

A Hírlevél 2020/13. számában szóltunk a remek szerzőpáros Trianonban elveszett kincseink c. kötetéről (Kossuth Kiadó). Amint ott elmondtuk, sok remek albumukkal a 'Fucskár brand' valóban a kiemelkedő minőség garanciája. E két albumuk is bizonyítja, hogy a megragadó, mesterien láttató-mesélő fényképek mellett műveik hasonlóan értékes része a remek szöveg. Fényképezni is, okosan-emberségesen szólni is nagyon tud e két alkotó. Számos albumuk méltó része a Kossuth Magyar Örökség sorozatának, amely kulturális értékeink megőrzésének és a mára valamint az újabb nemzedékekre átörökítésének gyönyörű eszköze.

Középkori templomok
Vajon az itteni nagyon szerencsés, aki bejárhatta Róma templomait, vagy épp megcsodálhatta más országokban a klasszikus egyházi építészet remekeit (s bizony a kicsi templom is igazi remek, ha megkapó a hangulata, ha érezzük, hogy hit, lélek lakozik benne), mennyit tud a vidéki templomainkról? Bizonyára sokaknak okozhat meglepetéseket ez az összeállítás. Felidézi a művészettörténet egy fontos fogalmát: "kismesterek". Igazi mesterek ők, akik neve nem tündököl az élvonalban, alkotásaik nem a legcsillogóbb ékkövek - de szintén remekművek, a hírnév kevesebb pompájával, s talán valamelyest kisebb hatású alkotásként, amely azonban így is a művészet csodáját adja. S aki nincs igazán otthon a művészettörténetben, gondolja meg, valóban ráérezne-e például, hogy a román stílus itt látható falfestmény-remekei nem valami híres templomban vagy gyűjteményben találhatók, hanem egy kis magyar templomban? Szépségüket és hangulatukat viszont kétségkívül megérzi - hiszen ettől művészet ez a művészet.
A 'látnivalóról', a szerzők Bevezetéséből: "Hazánk északkeleti szeglete, a Szlovákia, Ukrajna és Románia által határolt Felső-Tisza-vidék, Magyarország középkori templomokban leggazdagabb vidéke. Míg a Duna-Tisza közén és a Tiszántúlon alig találni a román és gótikus korból épségben fennmaradt egyházi építményt, addig a Felső-Tisza-vidékén több tucat ma is használatban álló középkori templomot láthatunk. Hasonlatosan az erdélyi Szászföldhöz, ahol szinte minden falu központjában ott magasodik egy középkori templomerőd, itt is alig találni települést, amelyik ne büszkélkedhetne román kori, vagy gótikus templommal. A középkor tanúinak egy része megőrizte eredeti formáját, tömegét, a később felépített, érett színű fa harangtornyok pedig még jobban kiemelik a fehérre festett templomok szépségét. A középkor emberének felhalmozott tudása jelenik meg a Felső-Tisza-vidéki templomokban. Az építők művészi teljesítményének, szakértelmének és odaadásának, valamint a mai kor tudományos munkáinak köszönhetően ezek a szépséges épületek még sokáig megőrzik a középkor kulturális örökségét." (Kiemelések tőlem)
"A könyv 34 települést bejárva mutatja be középkori építészetünk másutt oly ritka emlékeit." - a Kossuth ajánlójából.

A Dunakanyar
A méltán nagyhírű Dunakanyar alighanem a mai Magyarország leggazdagabb kicsi ékszerdoboza. A 'látnivalóról', a szerzők Bevezetéséből:
"A Dunakanyar egyike Magyarország legváltozatosabb múltú, történelmi emlékekben leggazdagabb területének. A Római Birodalom korában élte első virágkorát. A határ a Duna jobb partjára esett, ahol erődítmények, őrtornyok sokasága sorakozott, míg a túloldalon ellenerődök őrizték a birodalmi végvárakat. A limes maradványai Esztergomtól Óbudáig ma is fellelhetők. Esztergomot még Géza fejedelem avatta fejedelmi székhellyé. A XIV-XV. században Visegrád volt a királyi udvar egyik székhelye. [A 'törökvilág' után] a Dunakanyarban az 1700-as évek elején indult újra az élet, miután szerb, német és szlovák telepesek érkeztek ide." Nagyrészt innen a terület kulturális sokszínűsége, amelyet a továbbiakban sok ott élő/dolgozó mű-vész és más alkotó emelt mind magasabb színvonalra. Így lett, a Bevezetésből idézve, "Szentendre a kultúra és művészetek városa" (s a múzeumoké - OP), a közeli skanzen "az ország legnagyobb, folyamatosan bővülő szabadtéri néprajzi múzeuma", "Visegrád az ország egyik legfontosabb történelmi helyszíne", "Esztergom a legszebb magyar városok közé tartozik", "Vácot, a barokk kisvárost a Dunakanyar szíveként említik, meseszép Duna-parti korzója egyedülálló", "a festői fekvésű Zebegény, itt élt és dolgozott Szőnyi István, a Dunakanyar festője".
Mindkét tájhoz első ízelítőként, kedvcsinálóként, viharos időkben a helyszíni élmények legalább szép, okos és hangulatos helyettesítőjeként.

SAJTÓSZEMLE

nkfih.gov.hu, 2020. 07. 29.
Jelentős uniós forrásokra pályázhatnak tapasztalt mentorok támogatásával a hazai kkv-k

uni-miskolc.hu, 2020. 07. 30.
Szeptemberben újabb pénzosztás lesz a piacvezérelt innovációknak, a kiscégek is figyeljenek

INNOVA Hírlevél, 2020. 07.
30.IFJÚSÁGI TUDOMÁNYOS ÉS INNOVÁCIÓS TEHETSÉGKUTATÓ VERSENY

INNOVA Hírlevél, 2020. 07.
Startup ötletgyárral a válság ellen

INNOVA Hírlevél, 2020. 07.
A Fitpuli nyerte a 2019-es Startup Innovációs Díjat

INNOVA Hírlevél, 2020. 07.
Magyar kutatók vezetésével derítették fel egy ritka, súlyos betegség okát

insiderblog.hu, 2020. 08. 03.
Jelentős uniós forrásokra pályázhatnak tapasztalt mentorok támogatásával a hazai kkv-k

24.hu, 2020. 08. 03.
Egy-egy mondat alapján döntenek a magyar tudományra szánt pénzről

alternativenergia.hu, 2020. 08. 03.
Varga Mihály: több mint hétmilliárd forintra pályázhatnak a zöld cégek

bacsmegye.hu, 2020. 08. 03.
Hétmilliárdos forrás erősíti a zöldgazdaságot

Info Rádió, 2020. 08. 03.
Összesen több mint hétmilliárd forinttal támogatja a kormány a zöld gazdaság kapacitásainak fejlesztését

Trend FM, 2020. 08. 03.
7,3 milliárd forintos keretösszeggel támogatja a hazai zöld gazdaság kapacitásainak fejlesztését a kormány

hírTV, 2020. 08. 03.
Több mint hétmilliárd forintra pályázhatnak hazai vállalkozások a zöld gazdaság fejlesztésére augusztus 31-től

M1, 2020. 08. 03.
Több mint hétmilliárd forintra pályázhatnak a hazai vállalkozások zöld céljaik megvalósítására

mfor.hu, 2020. 08. 03.
7,3 milliárd forintra pályázhatnak a zöld kkv-k

hir6.hu, 2020. 08. 03.
TÖBB MINT HÉTMILLIÁRD FORINTRA PÁLYÁZHATNAK A ZÖLD CÉGEK

origo.hu, 2020. 08. 03.
ITM: Még lehet jelentkezni feldolgozóipari technológiaváltást segítő pályázatra

webradio.hu, 2020. 08. 03.
ITM: meghosszabbított határidővel, augusztus 14-éig lehet jelentkezni a Zöld nemzeti bajnokok előminősítésére

insiderblog.hu, 2020. 08. 03.
Exportösztönző program indul a kkv-k külpiacra lépésének támogatására

kkvmagazin.com, 2020. 08. 03.
TÁMOGATJÁK A KKV-K KÜLPIACRA LÉPÉSÉT

Népszava, 2020. 08. 04.
Vázlatok alapján döntenek a kutatásokról

alfahir.hu, 2020. 08. 04.
Úgynevezett tudományosság: egy-egy mondat alapján döntenének kutatási támogatásokról

IT-Business, 2020. 08. 04.
Duplájára emelték a kkvfejlesztési pályázatok keretét

alfoldiregiomagazin.hu, 2020. 08. 04.
Kitörési lehetőség a magyar vállalkozások számára

profitline.hu, 2020. 08. 05.
Kitörési lehetőség a magyar vállalkozások számára

pannonnovum.hu, 2020. 08. 05.
Kitörési lehetőség a magyar vállalkozások számára

pannonnovum.hu, 2020. 08. 05.
Meghosszabbított határidővel, augusztus 14-ig lehet jelentkezni a Zöld Nemzeti Bajnokok előminősítésére

erdely.ma, 2020. 08. 05.
BEJUTOTT KOLOZSVÁR AZ INNOVÁCIÓ EURÓPAI FŐVÁROSA CÍMÉRT FOLYÓ VERSENY DÖNTŐJÉBE

maszol.ro, 2020. 08. 06.
Bejutott Kolozsvár az innováció európai fővárosa címért folyó verseny döntőjébe

Figyelő, 2020. 08. 06.
Egy igazi hazai kutatócég sikertörténete
"...A cég az idei Innovációs Nagydíj győztese..."

Figyelő, 2020. 08. 06.
Megduplázták a Covidea Ötletés Startupverseny díjazását

Figyelő, 2020. 08. 06.
Növekszik a kutatók bére, fejlődik az intézményhálózat

pannonnovum.hu, 2020. 08. 06.
Kutatási és innovációs szakmenedzser/szakközgazdász szakirányú továbbképzés a Pannon Egyetemen

jogiforum.hu, 2020. 08. 06.
Közösségi finanszírozás a gazdasági növekedésért - Az EU crowdfunding-rendelete nagyban segíti a munkahelyteremtést

Krónika, 2020. 08. 06.
Az innováció európai fővárosa lehet Kolozsvár

beol.hu, 2020. 08. 06.
Kolozsvár döntős az Európa Innovációs Fővárosa versenyben

kisalfold.hu, 2020. 08. 06.
Kolozsvár döntős az Európa Innovációs Fővárosa versenyben

demokrata.hu, 2020. 08. 06.
KOLOZSVÁR DÖNTŐS AZ EURÓPA INNOVÁCIÓS FŐVÁROSA VERSENYBEN

egov.hu, 2020. 08. 08.
Kolozsvár döntős az Európa 2020-as Innovációs Fővárosa címért folyó versenyben

napi.hu, 2020. 08. 08.
Ömlik a pénz az államosított kutatásba

nkfih.gov.hu, 2020. 08. 10.
Magyar innovációs nagydíj

nkfih.gov.hu, 2020. 08. 10.
Egy igazi hazai kutatócég sikertörténete
"...A cég az idei Innovációs Nagydíj győztese..."

palyazatihirek.eu, 2020. 08. 10.
Több mint hétmilliárd forintra pályázhatnak a zöld cégek

pannonnovum.hu, 2020. 08. 10.
Együttműködik a pécsi egyetem és a zalai tesztpálya

Vas Népe, 2020. 08. 11.
A zöldebb vállalkozásokért
"...Több mint hétmilliárd forintra pályázhatnak a cégek hamarosan..."

kkvmagazin.com, 2020. 08. 11.
INNOVÁCIÓ VÁLSÁG LEKÜZDÉSÉBEN

origo.hu, 2020. 08. 11.
Augusztus végéig még igényelhetők az állami bértámogatások

24.hu, 2020. 08. 11.
Augusztus végéig igényelhető még a munkahelyvédelmi bértámogatás

vg.hu, 2020. 08. 11.
Több mint 31 milliárdot csoportosítottak át kutatás-fejlesztésre

InfoRádió, 2020. 08. 11.
A hónap végéig igényelhető a munkahelyvédelmi bértámogatás

napi.hu, 2020. 08. 12.
A kormány 145 milliárdra emelte a kutatás-fejlesztési alap keretét

hrportal.hu, 2020. 08. 12.
Augusztus végéig igényelhető a munkahelyvédelmi és az innovációs bértámogatás

Magyar Nemzet, 2020. 08. 12.
Még kérhető a bértámogatás

Világgazdaság, 2020. 08. 12.
Még kérhető a bértámogatás

pannonnovum.hu, 2020. 08. 13.
50 milliárdnál járnak a bértámogatási programok, augusztus végéig igényelhetők

hir.ma, 2020. 08. 13.
Megemelték a kutatás-fejlesztési alap keretét

webradio.hu, 2020. 08. 13.
Megemelték a kutatás-fejlesztési alap keretét

hrportal.hu, 2020. 08. 13.
Újabb 30 milliárdos keret dobhatja meg a kutatók bérét

origo.hu, 2020. 08. 13.
Megemelték a kutatás-fejlesztési alap keretét

hirtv.hu, 2020. 08. 13.
Megemelték a kutatás-fejlesztési alap keretét

tozsdeforum.hu, 2020. 08. 13.
Megemelték a kutatás-fejlesztési alap keretét

infostart.hu, 2020. 08. 13.
Plusz löketet kapott a kutatás-fejlesztési alap

nkfih.gov.hu, 2020. 08. 13.
Jócskán megemelték a kutatás-fejlesztési alap keretét: a vállalati innováció erősítése új munkahelyeket teremthet

adozona.hu, 2020. 08. 13.
Megemelték a kutatás-fejlesztési alap keretét

kidsnews.hu, 2020. 08. 13.
100 magyar találmány és fejlesztés egy kiadványban
"...A Magyar Innovációs Szövetség szakmai támogatásával létrejött könyv 2020 második negyedévében jelent meg..."

demokrata.hu, 2020. 08. 13.
MEGEMELTÉK A KUTATÁS-FEJLESZTÉSI ALAP KERETÉT

hir6.hu, 2020. 08. 13.
MEGEMELTÉK A KUTATÁS-FEJLESZTÉSI ALAP KERETÉT

hirado.hu, 2020. 08. 13.
31,3 milliárd forinttal megemelték a kutatás-fejlesztési alap keretét

autopro.hu, 2020. 08. 13.
Még több jut a hazai kutatás-fejlesztésre

piacesprofit.hu, 2020. 08. 13.
Pluszpénz jut a K+F alapba - örülhetnek a cégek

newtechnology.hu, 2020. 08. 13.
Augusztus végéig még igényelhető a munkahelyvédelmi és k+f+i bértámogatás

vg.hu, 2020. 08. 13.
Az innováció demokratizálása

vg.hu, 2020. 08. 13.
Jócskán megemelték a kutatás-fejlesztési alap keretét

hazipatika.com, 2020. 08. 13.
Koronavírus: magyar innováció segíthet

Dunaújvárosi Hírlap, 2020. 08. 14.
Plusz tízmilliárdok kutatás-fejlesztésre

Nógrád Megyei Hírlap, 2020. 08. 14.
Plusz tízmilliárdok kutatás-fejlesztésre

Új Néplap, 2020. 08. 14.
Plusz tízmilliárdok kutatás-fejlesztésre

Dunántúli Napló, 2020. 08. 14.
Plusz tízmilliárdok kutatás-fejlesztésre

Somogyi Hírlap, 2020. 08. 14.
Plusz tízmilliárdok kutatás-fejlesztésre

Tolnai Népújság, 2020. 08. 14.
Plusz tízmilliárdok kutatás-fejlesztésre

Petőfi Népe, 2020. 08. 14.
Plusz tízmilliárdok kutatás-fejlesztésre

Heves Megyei Hírlap, 2020. 08. 14.
Plusz tízmilliárdok kutatás-fejlesztésre

24 óra, 2020. 08. 14.
Plusz tízmilliárdok kutatás-fejlesztésre

kamaraonline.hu, 2020. 08. 14.
Megemelték a kutatás-fejlesztési alap keretét

nkfih.gov.hu, 2020. 08. 14.
31,3 milliárd forinttal megemelték a kutatás-fejlesztési alap keretét

kkvmagazin.com, 2020. 08. 14.
MAGYAR BIOTECH INNOVÁCIÓ

prim.hu, 2020. 08. 14.
Magyar biotech innováció segíthet megelőzni a munkahelyi koronavírus-gócpontok kialakulását

vg.hu, 2020. 08. 14.
Sok kkv nincs tisztában azzal, hogy innovációt valósít meg az ötleteivel

tudas.hu, 2020. 08. 15.
A Tungsram-iLex innovációs piactér már csaknem 60 vállalkozásnak segít fejlesztéseik megvalósításában

technokrata.hu, 2020. 08. 15.
Jelentős fejlődés küszöbén a hazai K+F a TUNGSRAM-ILEX Innovációs Piactér révén

origo.hu, 2020. 08. 16.
Ősszel újabb gazdaságvédelmi intézkedések jöhetnek

kamaraonline.hu, 2020. 08. 17.
A Tungsram-iLex innovációs piactér már csaknem 60 vállalkozásnak segít

mediapiac.com, 2020. 08. 17.
A Tungsram-iLex innovációs piactér 60 vállalkozásnak segít fejlesztéseik megvalósításában

vasarhely24.com, 2020. 08. 17.
Oktatóvideóval segíti a vállalkozások szervezeti innovációját a kamara nemzetközi projektje

muszaki-magazin.hu, 2020. 08. 17.
Magyar biotech innováció segíthet megelőzni a munkahelyi koronavírus-gócpontok kialakulását

autopro.hu, 2020. 08. 17.
Hatvan kkv fejlesztését segíti a Tungsram-iLex platformja

mandiner.hu, 2020. 08. 17.
Már csaknem 60 vállalkozásnak segítenek a saját szabadalom megszerzésében

kanizsaujsag.hu, 2020. 08. 17.
A Tungsram-iLex innovációs piactér már csaknem 60 vállalkozásnak segít fejlesztéseik megvalósításában

hvg.hu, 2020. 08. 17.
2024-ben pályára állítják az első magyar kereskedelmi műholdat

24.hu, 2020. 08. 17.
Hamarosan indul az első magyar kereskedelmi műhold

portfolio.hu, 2020. 08. 17.
Itt a 4iG bejelentése - Kereskedelmi műholdat indítanak

itbusiness.hu, 2020. 08. 17.
Az állam és a magánszektor együttműködésével startol 2024-ben az első magyar kereskedelmi műhold

novekedes.hu, 2020. 08. 17.
Az állam és a magánszektor együttműködésével startol 2024-ben az első magyar kereskedelmi műhold

trademagazin.hu, 2020. 08. 17.
Sok vállalkozás nincs tudatában, hogy innovációt valósít meg

pannonnovum.hu, 2020. 08. 17.
Hatvan kkv fejlesztését segíti a Tungsram-iLex platformja

Vas Népe, 2020. 08. 18.
A kormány újabb 31,3 milliárd forint többletforrással támogatja a vállalatok kutatás-fejlesztési tevékenységét

novekedes.hu, 2020. 08. 18.
Baráth Etele: soha Magyarország ennyi pénzhez még nem jutott az EU-tól
"...kevesebb jutott a digitális fejlesztésekre és a kutatás-fejlesztési célú összegekre..."

portfolio.hu, 2020. 08. 18.
44 milliárd forintnyi támogatást kapnak az intézmények kutatási programjaikra

origo.hu, 2020. 08. 18.
44 milliárd forint támogatást kapnak intézményi kutatási programok

novekedes.hu, 2020. 08. 18.
Közel 44 milliárd forint támogatással valósulhatnak meg intézményi kutatási programok

orientpress.hu, 2020. 08. 18.
Közel 44 milliárd forint jut intézményi kutatási programokra

autopro.hu, 2020. 08. 18.
Jelentős támogatás jut az intézményi kutatási programokra

lokal.hu, 2020. 08. 18.
Közel 44 milliárd forint támogatással valósulhatnak meg intézményi kutatási programok

piacesprofit.hu, 2020. 08. 18.
Jut egy kis pluszpénz kutatásra

medicalonline.hu, 2020. 08. 18.
Közel 44 milliárd forint intézményi kutatási programokra

itbusiness.hu, 2020. 08. 18.
Intézményi kutatási programokra 44 milliárd forint

mandiner.hu, 2020. 08. 18.
ITM: Közel 44 milliárd forint támogatással valósulhatnak meg intézményi kutatási programok

vg.hu, 2020. 08. 18.
Közel 44 milliárdot kapnak az intézményi kutatási programok

magyarnemzet.hu, 2020. 08. 18.
Negyvennégymilliárd forintos segítség kutatási programokra

trendfm.hu, 2020. 08. 18.
Egy jó ötlet nem elég, a megfelelő tőke is kell az innovációhoz

Magyar Hírlap, 2020. 08. 19.
Támogatáshoz jutnak a kutatóintézetek és az egyetemek innovációs munkájukhoz

Világgazdaság, 2020. 08. 19.
Egyetemek és állami kutatóhelyek is jól jártak

kamaraonline.hu, 2020. 08. 19.
Már lehet jelentkezni az Európai Digitális Innovációs Központok létrehozására

newtechnology.hu, 2020. 08. 20.
Megjelent az Európai Digitális Innovációs Központok létrehozásáról szóló előzetes jelentkezési felhívás

orientpress.hu, 2020. 08. 19.
Átadták a Kossuth- és Széchenyi-díjakat
"...SIMONYI SÁNDOR kiemelkedően eredményes kutató-fejlesztő, illetve innovációs tevékenysége elismeréseként..."

444.hu, 2020. 08. 19.
Így adta át Jani bá a Kossuth- és Széchenyi-díjakat a 36. sz. Orbán Viktor Úttörőcsapat augusztus 20-ai ünnepségén

hirklikk.hu, 2020. 08. 19.
Ők az idei Kossuth- és Széchenyi-díjasok

nepszava.hu, 2020. 08. 19.
Átadták a Kossuth és Széchenyi-díjakat, itt van a kitüntetettek listája

medicalonline.hu, 2020. 08. 19.
Átadták a Kossuth- és Széchenyi-díjakat

ripost.hu, 2020. 08. 19.
Átadták a Kossuth- és Széchenyi-díjakat

nlc.hu, 2020. 08. 19.
Átadták az idei Kossuth- és Széchenyi-díjakat

propeller.hu, 2020. 08. 19.
Átadták a Kossuth- és Széchenyi-díjakat, itt a teljes névsor

magyarszo.rs, 2020. 08. 19.
Átadták a Kossuth- és Széchenyi-díjakat

demokrata.hu, 2020. 08. 19.
ÁTADTÁK A KOSSUTH- ÉS SZÉCHENYI-DÍJAKAT

origo.hu, 2020. 08. 19.
Ők kaptak idén Széchenyi-díjat

atv.hu, 2020. 08. 19.
Átadták a Kossuth- és Széchenyi-díjakat - itt a díjazottak teljes névsora

gondola.hu, 2020. 08. 19.
Átadták a Kossuth- és Széchenyi-díjakat

kultura.hu, 2020. 08. 19.
Átadták a Kossuth- és Széchenyi-díjakat

mandiner.hu, 2020. 08. 19.
Átadták a Kossuth- és Széchenyi-díjakat

vg.hu, 2020. 08. 19.
Átadták a Kossuth- és Széchenyi-díjakat

magyarhirlap.hu, 2020. 08. 19.
Átadták a Kossuth- és Széchenyi-díjakat

index.hu, 2020. 08. 19.
Kiosztották az idei Kossuth- és Széchenyi-díjakat

alon.hu, 2020. 08. 20.
Átadták az idei Széchenyi-díjakat - A kitüntetettek listája

novekedes.hu, 2020. 08. 23.
Az iLex-Tungsram Innovációs Piactér digitálisan segíti a magyar kkv-kat

vg.hu, 2020. augusztus 25.
A gazdaság újraindításának kulcsszava: innováció!

sajomente.hu, 2020. augusztus 26.
Tizenéves magyar kutató dolgozott a Bécsi Orvostudományi Egyetemen

webradio.hu, 2020. augusztus 26.
Tizenéves magyar kutató dolgozott a Bécsi Orvostudományi Egyetemen

debreceninap.hu, 2020. augusztus 26.
17 éves hajdúböszörményi diák dolgozott a Bécsi Orvostudományi Egyetemen

innoteka.hu, 2020. augusztus 27.
Tizenéves kutatóként a Bécsi Orvostudományi Egyetemen

bonline.hu, 2020. augusztus 27.
Tizenéves kutatóként a Bécsi Orvostudományi Egyetemen

weborvos.hu, 2020. augusztus 27.
Tizenéves magyar kutató a Bécsi Orvostudományi Egyetemen

dunaujvaros.com, 2020. augusztus 27.
Tizenéves magyar kutató dolgozott a Bécsi Orvostudományi Egyetemen

promotions.hu, 2020. augusztus 27.
Tizenéves magyar kutató dolgozhatott a bécsi orvosi egyetemen

vital.hu, 2020. augusztus 27.
Tizenéves magyar kutató dolgozott a Bécsi Orvostudományi Egyetemen

orf.at, 2020. augusztus 27.
Magyar diák a Bécsi Orvostudományi Egyetemen

nepszava.hu, 2020. 08. 27.
Magyar tinédzser kutatott a bécsi orvosi egyetemen

prim.hu, 2020. 08. 27.
Tizenéves kutatóként a Bécsi Orvostudományi Egyetemen

infovilag.hu, 2020. 08. 27.
Tizenéves kutató a bécsi egyetemen

ma.hu, 2020. 08. 27.
Tizenéves magyar kutató dolgozott a Bécsi Orvostudományi Egyetemen

zetapress.hu, 2020. 08. 27.
Bogi bécsi egyetemen

hirextra.hu, 2020. augusztus 28.
Tizenéves kutatóként a Bécsi Orvostudományi Egyetemen

gondola.hu, 2020. 09. 04.
Magyar gimnazistát hívtak meg bécsi biomérnöki központba

klubradio.hu, 2020. 09. 04.
Interjú Ecsedi Boglárkával

miazablogger.hu, 2020. 09. 04.
Tizenéves magyar kutató dolgozott a Bécsi Orvostudmányi Egyetemen

autopro.hu, 2020. augusztus 26.
Hatalmas támogatáshoz juthatnak az inkubátorok

pannonnovum.hu, 2020. augusztus 26.
Ősztől új pályázat ösztönözheti a magyar és szász vállalkozások innovatív együttműködéseit

pannonnovum.hu, 2020. augusztus 26.
A gazdaság újraindításának kulcsszava: innováció!

startuponline.hu, 2020. augusztus 26.
A magyar startup ökoszisztéma fejlesztésére irányul az új pályázati felhívás

Duna TV, 2020. augusztus 26.
Kétmilliárd forintra pályázhatnak a startup vállalkozásokat felkaroló úgynevezett inkubátorok

piacesprofit.hu, 2020. augusztus 26.
Még van idő: szeptember közepéig kaphatnak észbe a startup-inkubátorok

Info Rádió, 2020. augusztus 26.
Szeptember 18-ig pályázhatnak állami támogatásra a startupokat segítő mentorok

radio88.hu, 2020. augusztus 26.
Szeptember 18-ig pályázhatnak az inkubátorok a Startup Factory felhívásra

M1 Híradó, 2020. augusztus 26.
Szeptember 18-áig pályázhatnak a startupokat felkaroló inkubátorok szakértői tevékenységeik és mentorálási szolgáltatásaik támogatására

webradio.hu, 2020. augusztus 26.
Szeptember 18-ig pályázhatnak az inkubátorok a Startup Factory felhívásra

Kossuth Rádió, 2020. augusztus 26.
Kétmilliárd forintra pályázhatnak a startup vállalkozások fejlődését segítő inkubátorházak

hrportal.hu, 2020. augusztus 26.
Inkubátorok pályázhatnak mentorálási és szakértői támogatásra

24.hu, 2020. augusztus 26.
2 milliárd forintra pályázhatnak a startupgyárak

itbusiness.hu, 2020. augusztus 26.
Két milliárdos keretösszegű pályázat támogatja a haza startup ökoszisztémát

magyarnemzet.hu, 2020. augusztus 26.
A kezdő vállalkozások mentorai is igényelhetnek támogatást

digitrendi.hu, 2020. augusztus 26.
Indul a pályáztatás a hazai digitális innovációs központok(EDIH) létesítésére

pannonnovum.hu, 2020. augusztus 27.
Szeptember 18-ig pályázhatnak az inkubátorok a Startup Factory felhívásra

Világgazdaság, 2020. augusztus 27.
A startupok hozzájárulhatnak a magyar gazdaság hosszú távú növekedéséhez

magyarhirlap.hu, 2020. augusztus 27.
ITM: az uniós források harminc százalékát gazdaságfejlesztésre és innovációra fordíthatják

magyarnemzet.hu, 2020. augusztus 27.
Hazai innovációval a járvány egészségügyi és gazdasági hatásai ellen

dehir.hu, 2020. augusztus 28.
Folytatódik a startup szektor támogatása

profitline.hu, 2020. augusztus 28.
Folytatódik a startup szektor támogatása

origo.hu, 2020. augusztus 28.
Folytatódik a startupok támogatása

vg.hu, 2020. augusztus 28.
Folytatódik a startup szektor támogatása

hir.ma, 2020. augusztus 28.
NFKIH: folytatódik a startup szektor támogatása

webradio.hu, 2020. augusztus 28.
NFKIH: folytatódik a startup szektor támogatása

kamaraonline.hu, 2020. augusztus 28.
Szeptember 18-ig pályázhatnak az inkubátorok a Startup Factory felhívásra

mandiner.hu, 2020. augusztus 28.
Pénzeső alá állhatnak a legügyesebb magyar startupok

Kossuth Rádió, 2020. augusztus 28.
Szeptember közepéig lehet jelentkezni az induló magyar vállalkozásokat támogató pályázatra, erről beszélt Birkner Zoltán

ezalenyeg.hu, 2020. augusztus 28.
ITM: az uniós források harminc százalékát gazdaságfejlesztésre és innovációra fordíthatják

okosipar.hu, 2020. augusztus 28.
Az uniós források harminc százalékát gazdaságfejlesztésre és innovációra fordíthatják

kamaraonline.hu, 2020. augusztus 28.
Az uniós források harminc százalékát gazdaságfejlesztésre és innovációra fordíthatják

cseppek.hu, 2020. augusztus 28.
15 MILLIÓS BEFEKTETÉSHEZ JUTHATNAK A DIVAT- ÉS DESIGNIPARI INNOVÁCIÓK

kisalfold.hu, 2020. augusztus 29.
Még pályázhatnak az inkubátorok a Startup Factory felhívásra

insiderblog.hu, 2020. augusztus 29.
Koronavírus: hatékonyan támogatják a védekezést a hazai k+f projektek

weborvos.hu, 2020. augusztus 31.
Csaknem 11 milliárd alapkutatásokra

medicalonline.hu, 2020. augusztus 31.
Alapkutatásokra osztottak ki közel 11 milliárd forintot

hirado.hu, 2020. augusztus 31.
11 milliárd forint támogatást kapnak tudományos kutatók

novekedes.hu, 2020. augusztus 31.
OTKA pályázati döntés: több mint 320 kutató, kutatócsoport közel 11 milliárdnyi támogatást nyert

origo.hu, 2020. augusztus 31.
Több mint 320 kutató, kutatócsoport nyert csaknem 11 milliárd forint támogatást

gyartastrend.hu, 2020. augusztus 31.
Ipar 4.0 Zero Point: belépő a digitális ipar világába
"...a terméket 2020 márciusában a Magyar Innovációs Nagydíj elismerésre méltó innováció kategóriájában díjazták..."

444.hu, 2020. augusztus 31.
Palkovicsék átírták az OTKA szakmai zsűrijének támogatási listáját
24.hu, 2020. augusztus 31.
Még a Kádár-rendszerben sem történt ilyen: Palkovicsék belenyultak az OTKA pénzosztásába

webradio.hu, 2020. 09. 01.
Idén csaknem 60 milliárd forint jut a kutatói életpályák támogatására

vg.hu, 2020. 09. 01.
Idén csaknem 60 milliárd forint jut a kutatói életpályák támogatására

hvg.hu, 2020. szeptember 1.
Aki fizet, az dönt - írta a kormányzati hivatal vezetője a felülbírált tudományos pályázatokról

budaorsiinfo.hu, 2020. 09. 02.
Idén csaknem 60 milliárd forint jut a kutatói életpályák támogatására

azuzlet.hu, 2020. 09. 02.
Kutatási és innovációs menedzserképzés - két egyetemen

novekedes.hu, 2020. 09. 02.
Ismét lehet jelentkezni a kutatási és innovációs menedzserképzésre

mandiner.hu, 2020. 09. 02.
Nem lesz magyar innovációs rendszer kutatási és innovációs menedzserek nélkül

pannonnovum.hu, 2020. 09. 03.
A cégek biztonságos működéséhez ad gyakorlati tanácsokat a Vállalati Fehér Könyv

newtechnology.hu, 2020. 09. 03.
Ismét lehet jelentkezni a kutatási és innovációs menedzserképzésre

kamaraonline.hu, 2020. 09. 03.
Ismét lehet jelentkezni a kutatási és innovációs menedzserképzésre

kamaraonline.hu, 2020. 09. 03.
15 milliós befektetéshez juthatnak a divat- és designipari innovációk

mandiner.hu, 2020. 09. 03.
Csak a járványálló cég válságálló: hasznos gyakorlati tanácsokat ad a cégek működéséhez a Vállalati fehér könyv

azuzlet.hu, 2020. 09. 03.
Vállalati Fehér Könyv - minisztériumi útmutató a vírushelyzetre

trademagazin.hu, 2020. 09. 03.
A Vállalati Fehér Könyv a cégeket segíti a járvány elleni védekezésben

koronavirus.gov.hu, 2020. 09. 03.
A cégek biztonságos működéséhez ad gyakorlati tanácsokat a Vállalati Fehér Könyv

mandiner.hu, 2020. 09. 03.
Még a járványhelyzet ellenére is duplájára növeli a kormány az alapkutatások támogatását

kamaraonline.hu, 2020. 09. 04.
A cégek biztonságos működéséhez ad gyakorlati tanácsokat a Vállalati Fehér Könyv

okosipar.hu, 2020. 09. 04.
Gyakorlati tanácsokat ad a Vállalati fehér könyv

gyartastrend.hu, 2020. 09. 04.
Fejenként 300 millió forint támogatás tech inkubátoroknak

hirklikk.hu, 2020. szeptember 4.
Orbánhoz hű tudósok kapnak kutatási pénzt

innoregio.eu, 2020. augusztus
NFKIH: FOLYTATÓDIK A STARTUP SZEKTOR TÁMOGATÁSA

innoregio.eu, 2020. augusztus
HATÉKONYAN TÁMOGATJÁK A VÉDEKEZÉST A HAZAI KUTATÁS-FEJLESZTÉSI PROJEKTEK

innoregio.eu, 2020. augusztus
TOVÁBBRA IS LESZ UNIÓS FORRÁS KUTATÁSFEJLESZTÉSRE
Szerkesztő: Dr. Antos László, Munkatárs: Doszpoth Hanna,
Design: Visualia Stúdió, Felelős kiadó: Dr. Szabó Gábor.
A Hírlevél minden páratlan hét keddi napján jelenik meg, és aznap internetes portálunkon is olvasható.
Hírlevélszerkesztőség: 1116 Budapest, Fehérvári út 108-112.
tel.: (06 1) 430 3330, e-levél: innovacio@innovacio.hu
A Hírlevélre a www.innovacio.hu c. portálon lehet regisztrálni.