XXX. évf. | 2020. augusztus 4. | 14. szám

Hírek

Magyar Innovációs Szövetség
Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala

Pályázati felhívások
Köszöntjük új tagjainkat
Szakirodalomfigyelő
SajtószemleHÍREK | MAGYAR INNOVÁCIÓS SZÖVETSÉG

Felhívjuk kedves Olvasóink figyelmét, hogy a Magyar Innovációs Szövetség Hírlevele a nyári időszakban ritkábban jelenik meg.
A következő megjelenés időpontjai 2020. szeptember 8.


2019-es Startup Innovációs Díj

Július 15-én, az ITM-ben, egészségfejlesztő mobilalkalmazásáért a győri Fitpuli Kft. vette át a Magyar Innovációs Szövetség és a Valor Hungariae Zrt. 2019-es Startup Innovációs Díját. (A díjat az eredeti tervek szerint idén is az Országházban adták volna át, ezt azonban a koronavírus-járvány megakadályozta.)

Az ITM innovációért felelős helyettes államtitkára, Gulyás Tibor üdvözölte, hogy a Fitpuli alkalmazás a digitális lehetőségeket hasznosítva kiemelkedő gazdasági és társadalmi hasznot eredményezett. A nyertes céget a Valor Hungariae Zrt. tudományos igazgatója is köszöntötte. Lőwy Dániel kifejtette, hogy a Fitpulinak milyen körülmények között sikerült kitűnnie a mezőnyből, köszönhetően annak, hogy a legkorszerűbb digitális termékfejlesztési tudással, tudományos kutatások alapján készült.
A Magyar Innovációs Szövetség alapító elnöke hangsúlyozta, hogy a Startup Innovációs Díj eddigi nyertesei eddig mind gyors növekedési pályát futottak be. Pakucs János szerint a Fitpuli eredményei bizonyítani fogják, hogy a bírálók idén is jól döntöttek.

Az elismerést a Fitpuli Kft. ügyvezető igazgatója köszönte meg. Oláh Dániel elmondta, olyan szolgáltatást fejlesztenek, amely az egészségmegőrzést a megelőzésre alapozva ösztönzi. A 3 éve alapított Fitpuli hatékony munkavállalói egészségprogramot kínál munkáltatóknak, ill. közösségeknek. Tavaly már majdnem 25 millió forintos árbevételt értek el, és 340 millió forint forráshoz is jutottak több befektetőtől.

SZTNH 2019. évi Innovációs Díja

2020. július 21-én, a budapesti Millenáris Startup Campuson, adták át az SZTNH 2019. évi Innovációs Díját. A díjátadó a 2020. évi Jedlik Ányos-díjak átadásának keretein belül történt, az elmaradt, országházi Innovációs Nagydíj ünnepség helyett.

A díjat az Agrártudományi Kutatóközpont (AKI) Növényvédelmi Intézetének, a célzott kártevő rovarfaj viselkedéshez kialakított csapdák kifejlesztéséért ítélte oda a bírálóbizottság. A díjat dr. Balázs Ervin, főigazgató vette át dr. Pomázi Gyula, SZTNH-elnöktől és dr. Pakucs Jánostól, a MISZ tiszteletbeli elnökétől.
(A fényképet Mohai Balázs készítette.)

2019. évi Agrár és Környezetvédelmi Innovációs Díj átadása

2020. július 13-án, az Agrárminisztérium a Pesti Vigadóban szervezte a Föld Napja, a Környezetvédelmi Világnap és a Pedagógusnap alkalmából a miniszteri elismerések átadását. Az ünnepség keretein belül dr. Nagy István, agrárminiszter és dr. Rácz András, környezetügyért felelős államtitkár átadta a tárca innovációs díjait is.

A 2019. évi Agrár Innovációs Díjban a Veresi Paradicsom Kft. részesült mesterséges megvilágítású, hidrokultúrás rendszerben megvalósított téli termesztésért. A díjat átvette Márkus Zsolt, ügyvezető igazgató.
A 2019. évi Környezetvédelmi Innovációs Díjban a ThalesNano Energy Zrt. részesült a HGenie® magasnyomású laboratóriumi hidrogén generátor berendezésért. A díjat átvette Richard Jones, vezérigazgató, dr. Janáky Csaba, tud. tanácsadó és Darvas Ferenc, elnök.

Design Management Díj 2020

A Magyar Formatervezési Tanács által kiírt Design Management Díj felhívásra olyan szervezetek pályázhattak, melyek a designmenedzsment eszközrendszerét alkalmazva folyamatos innovációra és kiemelkedő minőségre törekednek, szem előtt tartva a társadalmi felelősség-vállalás és a fenntarthatóság szempontjait.

A bírálatra - dr. Simon Attila (Herendi Porcelánmanufaktúra vezérigazgatója) elnökletével - július 22-én, a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatalában került sor. Az értékelésben részt vett többek között dr. Bendzsel Miklós, választmányi tagunk és dr. Antos László, ügyvezető igazgató is.

A fődíjra kiválasztott szervezet az őszi Desig Hét Budapest keretében veheti át az egymillió forintos pénzjutalommal is járó elismerést.

Szakmai véleményezések

A Magyar Innovációs Szövetség megállapodott egyik tagszervezetével, a Kárpát-medencei Tehetségkutató Alapítvánnyal, hogy a hazai és határon túli tehetséges fiatalok innovációs tevékenységét erősítő EMMI-pályázattal kapcsolatban szakmai projekteket bírál el. Jakab László, Balázs Gergely és Papp László, az Ifjúsági Tudományos és Innovációs Tehetségkutató Verseny zsűritagjai végezték el a feladatot: 2020. július 2. és 22. között négy szakmai anyagot véleményeztek Szövetségünk nevében.

Innovatív pénzügyi eszközök a KKV-k energiahatékonysági beruházásainak támogatására

Tagszervezetünk, a Dél-Dunántúli Regionális Innovációs Ügynökség Nonprofit Kft. partnerként vesz részt a FIRECE CE1131 INTERREG CENTRAL EUROPE projektben, melynek fő célja, hogy növelje a regionális kapacitásokat az energiatervek kezelésére, különös tekintettel a helyi erőforrásokra, amelyek az ipari szektor, azon belül a KKV-k számára segítik elő a megújuló energiaforrásokba történő beruházásokat.

A projekt keretében elkészült egy magyar innovatív pénzügyi eszköz, amelyet bemutató rövid videó a linkre kattintva érhető el.

Bővebb információ az alábbi linken érhető el.

HÍREK | SZELLEMI TULAJDON NEMZETI HIVATALA

Átadták a 2020. évi Jedlik Ányos-díjakat

A Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala, a kimagaslóan sikeres feltalálói tevékenység, a kiemelkedő színvonalú iparjogvédelmi munkásság elismeréseként 2020. július 21-én rendezte meg a 2020. évi Jedlik Ányos-díjak átadóját Budapesten, a Millenáris Startup Campuson.

Gulyás Tibor az ITM innovációért felelős helyettes államtitkára beszédében kiemelte, hogy az iparjogvédelmi ügyek feldolgozása jelentősen felgyorsult az elmúlt 3-4 hónapban. Hozzátette, márciusban egyik napról a másikra létrehoztak egy járványalapot a vírushelyzet kezelésére, a tudományos-feltalálói tevékenységek támogatására.
Pomázi Gyula, a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala elnöke kijelentette: a hivatal jelesre vizsgázott a koronavírus okozta veszélyhelyzetben, és nagyot lépett előre a "digitális hivatallá" válás útján. Egyúttal emlékeztetett arra, hogy 125 éve alkották meg az első szabadalmi törvényt Magyarországon.

Gulyás Tibor és Pomázi Gyula a 2020. évi Jedlik Ányos-díjakat a következő személyeknek nyújtották át:
 • Balogh Géza hangsugárzást kutató villamosmérnök, az Interton Kft. ügyvezetője,
 • Kiss György Botond biológus-genetikus, a Mezőgazdasági Biotechnológiai Központ Genetikai Intézetének nyugalmazott igazgatója,
 • Mikófalvi Gábor iparjogvédelmi ügyvéd, a Magyar Védjegy Egyesület alelnöke,
 • Simig Gyula, vegyészmérnök kutató, az Egis Gyógyszergyár nyugalmazott kutatási igazgatója,
 • Vásárhelyi János, faipari mérnök, Ferenczy Noémi-díjas formatervező, egyetemi docens kapta.
A díjátadást fogadás követte.
(A fényképet Mohai Balázs készítette.)

Új szolgáltatás az NKFIH által meghirdetett iparjogvédelmi pályázathoz kapcsolódóan

Az SZTNH bevezette 2020. július 15-től a szabadalomképességi értékelés szolgáltatást az innovatív KKV-k, egyetemek, kutatóintézetek, egyéni megrendelők vagy nagyvállalatok számára.

A szabadalomképességi értékelés célja a nemzetközi szabadalmi bejelentés benyújtásával kapcsolatos anyagi támogatás odaítéléséhez szükséges, a pályázat pozitív elbírálásának feltételeként előírt dokumentum biztosítása a 2020-1.1.3-IPARJOG pályázat során.

A szabadalomképességi értékelés során nem csak az igénypontok oltalomképességét, hanem a leírás bármely részében feltárt esetleges találmány(oka)t értékeli az SZTNH. Ezáltal tudatosabb és költséghatékonyabb oltalomszerzésre van lehetőség, hiszen még időben fel lehet készülni a korábbi bejelentéssel kapcsolatos esetleges további teendőkre.

Európai Bizottság IP akciótervének nyilvános konzultációja

Az Európai Unió akciótervet készít a szellemi tulajdon hatékony védelme és szabályozása érdekében. A szellemi tulajdonra vonatkozó akcióterv célja a szellemi tulajdoni rendszer fejlesztése, a szellemi tulajdon megfelelő használatának népszerűsítése, a szellemi tulajdonjogok hatékonyabb érvényesítésének biztosítása és az európai gazdaság versenyképességének erősítése.

Az észrevételek beküldésére augusztus 14-ig van lehetőség a következő internetes felületen: itt.

KKV-k és az egyetemek szellemi tulajdon stratégiájának fejlesztése

Elindult a WIPO megújult "IP for Business" weboldala KKV-k számára. A megújult oldal fő célja a kis- és középvállalkozások versenyképes szellemitulajdon stratégiájának támogatása. Elérhető egy új segítő eszköz, az "IP Diagnostic Tool" béta verziója is, amely a KKV-kat hivatott segíteni a szellemi tulajdonukat képező vagyontárgyak általános felmérésében.

A WIPO ezzel párhuzamosan működteti "IP for Universities" weboldalát is, amely az akadémiai közösség számára kínál releváns információkat szellemi tulajdoni kérdésekben. Az oldal segítséget nyújt az egyetemek és kutatóintézetek szellemitulajdon kezelési szabályzata elkészítésében, és foglalkozik a tudás transzfer és a szellemi tulajdon hasznosításának kérdésével is.

Az oldalak elérhetősége a következő:
IP for Business: https://www.wipo.int/sme/en/
IP Diagnostic Tool: https://www.wipo.int/ipdiagnostic/
IP for Universities: https://www.wipo.int/about-ip/en/universities_research /

PÁLYÁZATI FELHÍVÁSok


Innovációs Alap

Az Európai Bizottság által meghirdetett Innovációs Alap egy közvetlen európai uniós forrás, amely 2020 és 2030 között várhatóan több milliárd eurós keretösszeggel, 60%-os támogatási intenzitással, vissza nem térítendő támogatások formájában kívánja támogatni az innovatív, alacsony szén-dioxid-kibocsátású technológiák első nagyméretű demonstrációs projektjeit.

Az első felhívást 2020. július 3-án hirdetette meg az Európai Unió 1 milliárd eurós kerettel, amelyre 2020. október 29-ig lehet jelentkezni 7,5 millió euró összeg feletti projektekkel.

További információ: https://ec.europa.eu/clima/policies/innovation-fund_en#tab-0-1

Nemzeti Exportvédelmi Program

A Külgazdasági és Külügyminisztérium a HEPA Magyar Exportfejlesztési Ügynökségen keresztül elindította a 25 milliárdos összköltségvetésű Nemzeti Exportvédelmi Program (NEP) első pályázati felhívását közel 2 milliárd forintos keretösszeggel.

A konstrukciója keretében minimum 3, legfeljebb 50 millió forint vissza nem térítendő forrás pályázható többek között külföldi márkaépítő tevékenységek megvalósítására, online értékesítési csatornák fejlesztésére, vagy külföldi beruházások előkészítésére. Pályázatok benyújtása augusztus 3-tól lehetséges, a pályázatok elbírálása és a támogatói döntés meghozatala folyamatos.

Közzétételre került a Nemzeti Exportvédelmi Program következő felhívása is közel 23 milliárd forintos keretösszeggel, amely keretében magyar vállalatok külföldi beruházásainak támogatására lesz lehetőség.

Bővebb tájékoztatás mindkét felhívásáról a www.hepa.hu weboldalon elérhető.

Gábor Dénes-díj felterjesztési felhívás

Tagszervezetünk, a NOVOFER Alapítvány Kuratóriuma kéri a gazdasági tevékenységet folytató társaságok, a kutatással, fejlesztéssel, felsőfokú képzéssel foglalkozó intézmények, a kamarák, a műszaki és természet-tudományi egyesületek, a szakmai vagy érdekvédelmi szervezetek, ill. szövetségek vezetőit, továbbá a Gábor Dénes-díjjal korábban kitüntetett szakembereket, hogy jelöljék (terjesszék fel) GÁBOR DÉNES-díjra azokat az általuk szakmailag ismert, kreatív, innovatív, jelenleg is tevékeny, az innovációt aktívan művelő magyar szakembereket, - akik itthon vagy határainkon túl - a természettudományos szakterületek valamelyikén:
 • kiemelkedő tudományos, kutatási-fejlesztési tevékenységet folytatnak,
 • jelentős, a gyakorlatban az elmúlt 5 évben bevezetett, konkrét tudományos és/vagy műszaki-szellemi alkotást hoztak létre,
 • megvalósult tudományos, kutatási-fejlesztési, innovatív tevékenységükkel hozzájárultak a környezeti értékek megőrzéséhez, a fenntartható fejlődéshez,
 • személyes közreműködésükkel megalapozták és fenntartották intézményük innovációs készségét és képességét.

A részletes tudnivalók (tájékoztató, felhívás, adatlap) a http://www.gabordenes.hu/palyazati-felhivasok/ címről letölthetők.

Budapest Design Week 2020 fesztivál

2020-ban, 17. alkalommal, október 1-11. között kerül megrendezésre a Budapest Design Week fesztivál. A rendezvénysorozat védnöke és finanszírozója a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala, szervezője a Magyar Formatervezési Tanács.

Tekintettel a koronavírus-járványhelyzetre, a fesztivál a korábbiaktól eltérően elsősorban nem offline, hanem hibrid fesztiválként kerül megrendezésre, melynek keretében programjai jelentős része kizárólag az online térben valósul meg, néhány kiemelt esemény kivételével.

A programok tekintetében a szervező nem szab tematikai feltételeket, a központi témához - Tartsd körforgásban! - való csatlakozás opcionális lehetőség.

Részletek az alábbi linken olvashatók.

KÖSZÖNTJÜK ÚJ TAGJAINKAT!


Tagsorszám: | 776
Név: | JULIUS-K9 Zrt.
Cím: | 2310 Szigetszentmiklós, Ipar utca 10-12.
Vezető: | Sebő Gyula, tulajdonos
Honlap: | www.julius-k9.com

Tevékenység:
A JULIUS-K9 Európa egyik legnagyobb kutyafelszerelést gyártó márkájává nőtte ki magát, a JULIUS-K9 márkanév mögött 1997 óta sikeresen működő vállalkozások (JULIUS-K9 Zrt. és K9-Sport Kft.) állnak, valamint Sebő Gyula feltaláló, cégvezető-tulajdonos. A cégcsoport nem csupán a kutyás sportok és az állatvédelem mellett áll ki, hanem részt vállal az állatvédelmi és humanitárius projektekben.

Tagsorszám: | 777
Név: | FitPuli Kft.
Cím: | 9024 Győr, Katód utca 6.
Vezető: | Dr. Oláh Dániel, ügyvezető
Honlap: | www.fitpuli.com

Tevékenység:
A FitPuli egy mobilapplikációra alapozott, munkahelyi egészségprogram, mely elsősorban közép- és nagy-vállalatok számára készült. Szolgáltatásuk tudományos alapokon nyugszik, melyet gazdasági előnyök jellemeznek a partnerek szempontjából.

SZAKIRODALOMFIGYELŐ


Magyar Innovációs Szövetség: Innovációs Nagydíj 2019
Dr. Osman Péter ismertetése


A Magyar Innovációs Szövetség elegáns kötetben megjelentette a 28. (2019. évi) pályázat áttekintését. A Nagydíjat a Magyar Innovációs Szövetség alapította 1992-ben.

Az áttekintés fő elemei:
 • A beérkezett pályázatok értékelése
 • Díjazásban részesített, sikeres innovációk ismertetése
 • Kiemelt elismerésben részesített, sikeres innovációk ismertetése
 • Elismerésben részesített, sikeres innovációk és innovációs startupok ismertetése
 • A 2019. évi innovációk összevont értékelése.
Dr. Palkovics László innovációs és technológiai miniszter köszöntőjéből:
"A Magyar Innovációs Nagydíj pályázat meghatározó szereplő lett az innovációk népszerűsítésében. A pályázatnak köszönhetően a pályázók és különösen a díjazottak által létrehozott új termékek, folyamatok ismertté válnak a szakmai közvélemény számára, amely képes tolmácsolni a társadalmi elismerést és támogatottságot, valamint saját csatornáin keresztül szélesebb közönség felé is hírét viszi az újdonságoknak. A pályázat sikerét igazolja, hogy a díjak kiírásában résztvevő szervezetek és a pályázók több iparágat képviselnek ezzel bemutatva, hogy nincs olyan terület, ahol ne lehetne sikerre vinni az innovatív ötleteket, megoldásokat. Ez az innovációs rendszer szereplőinek közös sikere."
Az eddigi eredményekből: "Az eddigi huszonhét pályázati felhívásra összesen beérkezett 1229 pályaműből 1068 volt megvalósult, sikeres innováció, és ezek közül 210 kapott különböző innovációs díjat." A kiadvány felsorakoztatja az elmúlt huszonhét évben Innovációs Nagydíját megnyert cégeket és azok díjazott innovációit.
A díjátadás kapcsán "Pakucs János, a MISZ tiszteletbeli elnöke kiemelte, hogy a Magyar Innovációs Nagydíj ma az ország legjelentősebb olyan elismerése, amelyet intézmények, vállalatok kaphatnak." (az MTI tudósításából).
A 2019-es Nagydíj pályázati merítése: "A kuratórium közel 300 szakmai és tudományos szervezet, kamara, felsőoktatási intézmény segítségét kérte a pályázati felhívás terjesztésében, illetve a jelölésekben. Több mint félezer sikeres vállalkozásnak, intézménynek közvetlenül is küldtünk levelet, és eljuttattuk hozzájuk a pályázati felhívást. Továbbá számos napilap, folyóirat, kamarai és szakmai újság, hírlevél, rádió és televízió tudósított a pályázati lehetőségről. A világhálón is folyamatosan megjelentek a pályázattal kapcsolatos tudnivalók."
A bírálóbizottság elnöke Dr. Palkovics László miniszter volt, 22 tagja a tudomány, a K+F szakterületek és az ipar kiváló szakemberei közül került ki.
A 2019. évi Nagydíjra beérkezett pályázatok értékelése
"A 2020. február 12-i határidőre 46 pályázat érkezett be a Magyar Innovációs Alapítvány titkárságára. A szervezőbizottság a pályázatokat a zsűri elé terjesztette.
Minden pályázatot 2-3 zsűritag előzetesen értékelt. A zsűritagok - szakértők bevonásával - részletesen tanulmányozták a pályázati anyagokat, és előzetesen pontoztak a következő szempontok szerint:
 • társadalmi hasznosság (jól becsülhető közvetett, közvetlen előnyök) 0-20 pont
 • 2018. évben a pályázónál elért többleteredmény, többlet árbevétel és egyéb előny 0-50 pont
 • egyéb (pl. piaci részesedés növelése, új piacok megszerzése, kiemelkedő export teljesítmény stb.) eredmény 0-5 pont

A zsűri tagjai a zsűriülésen szóban is értékelték a pályázatokat, megvitatták az értékeléseket, amelyeket összegezve a 23 tagú bírálóbizottság testületileg hozta meg a döntést - minden esetben többségi alapon. A bírálóbizottság a formai és a tartalmi szempontokat is alaposan mérlegelve 42 pályázatot minősített 2019-ben megvalósult, eredményes és sikeres innovációnak.
A bírálóbizottság részletekbe menő vitát és értékelést követően, az értékelési szempontok szerint a legjobbnak minősített pályázatok közül választotta ki a díjazott, ill. a kiemelt elismerésben részesülő pályázatokat."
A díjazottak: A titkos szavazás eredményeképpen a zsűri úgy döntött, hogy a 2019. évi Magyar Innovációs Nagydíjban a 3DHISTECH Kft. részesült, a digitális patológiai diagnosztika céljára kifejlesztett Pannoramic termékcsaládért.
A zsűri a szavazással kialakult sorrend és az egyes innovációs díjakat felajánló intézmények képviselőinek véleményét figyelembe véve, odaítélte a további innovációs díjakat is.

Yasuyuki Motoyama: From Innovation to Entrepreneurship - Connectivity-based Regional Development - Edward Elgar, 2019
Dr. Osman Péter ismertetése

Az entrepreneurship többes jelentése magyarul csak körülírható - vállalkozói tudás, lét, tevékenység -, így e szót használjuk. A könyv címe így Innovációtól az entrepreneurshipig - Összekapcsolhatóságra alapozott regionális fejlesztés.
Az Elgar ajánlójából: "Az innovációt és az entrepreneurshipet gyakran az érem két oldalának tekintik. A könyv ezt a látszólag kölcsönös függést elemzi, kiemelve az innovációhoz és az enterpreneurshiphez kötődő eltérő követelményeket. Tapasztalati alapon bemutatja, miben fedik át egymást az elméleteik, és miben különböznek egymástól. Rámutat, hogy az entreprene-urship előmozdítása kulcsfontosságú a gazdasági fejlődésben, s vizsgálja a tételt, miszerint a vállalkozási ökoszisztémák középpontjában az emberek állnak. Provokatív és finoman árnyalt megközelítési módja kulcsfontosságú olvasmánnyá teszi a gazdasággal és annak helyi tervezé-sével és működésével, valamint a gazdaságpolitikával foglalkozó elméleti és gyakorlati szak-emberek számára." (kiemelések tőlem)

A témakörben kimagasló szakember, egyetemi kutató-professzor, Colin Mason ajánlójából: "Ez a könyv jelentős segítség az entrepreneurship megértéséhez. Részletes tapasztalati bizonyí-tékokat ad a városokban és régiókban megvalósuló vállalkozói aktivitás hajtóerőiről, s ezek megkérdőjelezik a széles körben tartott nézeteket arról, miért vannak e tevékenységekben re-gionális eltérések. Motoyama világosan megmutatja a vállalkozási folyamat lokálisan beágya-zott természetét, és ezzel erőteljes kritikáját adja a jelenlegi vállalkozásfejlesztési politikáknak."
Innentől szóljon önmagáért a könyv. (Idézetek belőle)
Motoyama kutatási területe: "Az elmúlt húsz évben az innovációt és a gazdasági fejlődést vizsgáltam. A doktorátushoz az innovációk létrehozásának engineering folyamatait multinaci-onális cégeknél, doktorátus után a nanotechnológiák tudományos fejlesztését és annak üzlet-politikai környezetét. 2011-ben ezt az entrepreneurship előmozdításának szentelt Kaufmann Foundation keretében folytattam, az entrepreneurship tudományt, technológiát és az innováci-ót összekötő szerepét vizsgálva, különös tekintettel az élvonalbeli innovációk gazdasági haszno-sításának folyamatára."
Erről szól a könyv: Amint kifejti, kutatásai a szakmai közvélekedéstől eltérő eredményeket hoztak. A tudomány és az engineering élvonalbeli eredményeit alkalmazó, vagy egyetemi sza-badalmakat hasznosító cégek inkább kivételnek mutatkoztak. Arra jutott, hogy nem a techno-lógiák teremtenek piacokat és üzleti vállalkozásokat, hanem a vállalkozók teremtenek piacokat; s nem élvonalbeli technológiák felfedezésével és hasznosításával, hanem azzal, hogy meglátják a piac lehetőségét valamiben, ami addig nem létezett, vagy egy piaci résben, ahol a kínálat nem elég jó. Ehhez találnak technológiákat, hogy létrehozzák a vállalkozásaikat és piacaikat. Ez váratlan felismerés volt, mert szembe ment az innováció uralkodó elméletével, s az innovációs politika arra épülő modelljével.
"Annak érdekében, hogy ezt mélységében feltárjam, számos kutatási projektet szerveztem, hogy az országot (USA) felölelő adatokkal számszerű válaszokat találjak, s kvalitatív vizsgála-tokat végezzek összetett regionális esetekkel. Ez a könyv összegzi az eredményeinket, és be-mutat egy alternatív modellt az entrepreneurshipre alapozott gazdaságfejlesztésre."

Röviden a tartalomról: az elméleti alapokat és a jelenlegi koncepciókat vizsgáló fejezetet kö-vetőben az entrepreneurship számszerűsített dimenziót és ennek mércéit vizsgálja nagyvárosi szinten szerte az USA-ban. Fontos megállapítása, hogy ebben a képzéshez kötött humán-tőke tényezők az igazán fontosak.
A 4. és 5. fejezet mélyreható regionális tanulmányok segítségével tovább elemzi ezeket a hu-mán-tőke tényezőket az entrepreneurshippel összefüggésben. Ehhez két, a régiók nagy átlagát jól reprezentáló várost, Kansas City-t és St. Louist veszik. A következő fejezet tárgya: Milyen információforrásokat követnek a vállalkozók - hálózat elemzés Twitter-adatokkal.
A záró fejezet szintetizálja a megállapításokat, s azokból elméleti és "policy" megállapításokat von le. Tovább vizsgálja a könyv megállapításaira támaszkodó, a mondandóban végig megje-lenő alternatív modellt a jelenleg a fősodorban alkalmazotthoz képest, s az állami és a magán-szektorok számára rendelkezésre álló lehetőségeket az entrepreneurship előmozdítására.

Abishur Prakash: Go.AI - A mesterséges intelligencia geopolitikája - Pallas Athéné Könyvkiadó, 2020
Dr. Osman Péter ismertetése

Prakasht már ismerjük. Az Új geopolitika - A világ jövője Technológia I-II. c. könyvéről (Pal-las Athéné Books, 2018) a Hírlevél 2019/4. számában szóltunk.
"Ez a könyv a lehetőségekről szól. A jövőről. Rávilágít egy olyan területre, amelyet korábban homály fedett." (Idézetek a könyvből, kiemelések tőlem.)

Nagyon jó könyv! Az AI (mesterséges intelligencia) várható szerepe az emberiség jövőjének egyik legfontosabb kérdése, tele ígérettel és fenyegetéssel. Reális félelemre még egy darabig nem is az ad igazán okot, mit tesz majd az AI az emberrel, hanem hogy mit tesznek az embe-rek másokkal az AI felhasználásával. Prakash itt rengeteg fontos kérdést vet fel az AI-val kap-csolatban. Okfejtései, állításai gyakran ébreszthetnek több-kevesebb kételyt, ellenvéleményt, s mindezzel jóval közelebb visz ahhoz, hogy jobban értsük az AI várható szerepét alakuló vilá-gunkban. Mindez messze nem csak a geopolitikára vonatkozik, hanem általában az AI-ra és valószínű távlataira - ami még sokkal izgalmasabbá teszi.

Erről szól: "Időnként úgy érezhetjük, hogy ez a könyv 'túloz'. Még az olyan téma, mint az AI-alapú oktatás is, sci-finek tűnik, nem pedig valóságnak. Figyelembe kell azonban venni, hogy a könyvben ábrázolt valamennyi forgatókönyv valódi fejlődésen és kutatáson alapul. Ez a könyv azokról a folyamatokról szól, amelyek már zajlanak a geopolitika világában." (Pontosabban: már zajlanak a világunkban, s szerepük, hatásuk lehet a geopolitikában is - OP)
Az előzményektől teljesen elszakadva kell olvasni! "Amikor ezt olvassuk, az AI geopolitikáját ne a múlt geopolitikája alapján ítéljük meg. Ahhoz, hogy a könyv egészét megértsük, félre kell tenni, vagy talán el is kell vetni a korábbi korok geopolitikájáról alkotott valamennyi elképze-lést. Az AI geopolitikája egy teljesen új terület, és mindentől különbözik, amivel korábban talál-koztunk."
"Az AI fejlődése vitákat és eszmecserét generál, amelyek többsége az AI társadalomra és gaz-daságra gyakorolt hatásával kapcsolatos. Az egyik legritkábban tárgyalt terület és a könyv központi témája az AI geopolitikája. Ahogy az AI fejlődik, megváltoztathatja a világ hatalmi egyensúlyát." Valóban, és minden pályán!
Jól gondoljuk át, miről van szó. Világosan megmutatkozik itt is, mennyire kiforratlan ez a terü-let és a róla való gondolkodás. Az egész kérdésfelvetés úgy hangzik, mintha az AI önálló cse-lekvő lenne, amely alakító tényezőként beavatkozik a geopolitikába is. Még jó ideig ez csak félelmek és disztópiák tárgya -a valódi és mind nagyobb jelentőségű kérdés, mit tesznek, mi-ként viselkednek a geopolitika szereplői mind fejlettebb AI eszközök birtokában. A hatalom-építésnek és gyakorlásnak ugyanakkor már ma is egyre fontosabb része, micsoda hatalmat ad cégeknek, ha ők szolgáltatják a világ jelentős hányadának, emberek tíz- vagy százmillióinak, cégek, szervezetek sokaságának az AI alapú eszközöket és meghatározzák, sőt folyamatosan befolyásolják azok működését! Pl egy mai informatikai eszközről írja Prakash: "Egy amerikai cég irányíthatja azt az AI-technológiát, amelytől emberek milliárdjai függnek világszerte."

"AI geopolitikája" - milyen AI? Ma még az emberek programozzák a döntési rendszerét, eset-leg már öntanuló üzemmódban is, és a legfejlettebbek tudását nyilvánvalóan az üzleti vagy katonai titokvédelem takarja. Szuverén döntéshozó képességgel bíró AI? Az még a láthatáron túli n-edik generáció. S geopolitikája annak a szereplőnek van, amelynek céljai vannak a globá-lis pályákon és hadszíntereken. Honnan és miként lesz az AI-nak ilyenje?
A könyv fejezetei kulcsfontosságú kérdésköröket vizsgálnak, s mindegyik elolvasásával gyara-podnak a kérdéseink és a tudásunk is. 1) Az AI és a kémkedés 2) Az AI-etika 3) Az AI alapú térképek 4) Az AI bűnözés 5) Az AI és a verseny 6) Az AI munkavállalók 7) Az AI és az előítéletek 8) Az AI alapú rendőrség 9) Az AI és a kereskedelem 10) Az AI alapú oktatás 11) Az AI a hadviselésben 12) Az AI politikusok.

Ragadjuk ki az etikát. Ma egyértelműen a programozókra és a felhasználókra kell etikai féke-ket és korlátokat telepíteni. Az AI-ra akkor, ha önfejlesztő, de legalább is lehetnek saját, sza-bad döntései. Prakash is kiemeli, hogy a nemzetközi pályán kritikusak lehetnek az ütközések a különféle etikai normák között. Egyebek közt különösen kényes etikai kérdés lehet a felelős-ség kezelése: mennyire prioritás az AI számára a döntéseiben, hogy elhárítsa a felelősséget a cselekedeteiért a gyártójáról, forgalmazójáról, üzembentartójáról.

David Wallace-Wells: Lakhatatlan Föld - Élet a felmelegedés után - Animus, 2020
Dr. Osman Péter ismertetése

Igazán hasznos mű. Amint azt lentebb pár idézettel szemléltetjük, az olvashatók alapján nem tűnik teljesen bizonyosnak, hogy egy minden részrehajlástól mentes tanulmányt tár elénk - ez azonban cseppet sem csorbítja az értékét, s a belőle meríthetők érdekességét. Érdemes elolvas-ni, mit lát, miként elemez és következtet az, aki széleskörű tájékozódás alapján biztos ténynek tekinti a klímaváltozást. Elvitathatatlan az is, hogy a mai termelési és életmódunk paradigmá-jának katasztrófába vezető hibáira kétségkívül helyesen mutat rá.
Egy eretnek megjegyzés, amely itt egy cseppben tükrözi óceánnyi problémáinkat: napjaink egyik slágertémája a hagyományos járművek lecserélése elektromosra a környezetterhelés csökkentése érdekében. Nagyon eretnekeknek ebben még némi profitharc eshetősége is fel-rémlik. Viszont ha az elemző mer elemezni, alighanem arra jut, hogy a fenntarthatóság hosz-szabb távon csak egy módon biztosítható: ha az autó helyébe nem az e-autó, hanem a no-autó lép. Ezt viszont kik képesek meglépni a szembenálló érdekek ellenében?

Erről szól: "Már magunk mögött hagytuk a környezeti feltételeknek azt a szűk ablakát, amely lehetővé tette az ember kifejlődését, de nemcsak a kifejlődését - abba az ablakba tartozott minden, amire történelemként emlékszünk, amit haladásként értékelünk, és amit politikaként tanulmányozunk. Milyen lesz ezen az ablakon kívül, sőt valószínűleg attól messze élni? Ez az elmélkedés ennek a könyvnek a tárgya. Kaleidoszkópszerű áttekintése következik annak, mi-lyen emberi árat kell fizetni azért, ha az emberi élet úgy folytatódik tovább, ahogy az elmúlt nemzedék során, ami még több emberrel népesíti be a bolygót - hogy hogyan hat a globális felmelegedés az egészségügyre, a konfliktusokra, a politikára, az élelmiszer-termelésre, a pop-kultúrára, a városi életre, a mentális egészségre, és arra, ahogy a jövőnket látjuk, miközben felgyorsul körülöttünk a történelem, és ez a gyorsulás valószínűleg beszűkíti a lehetőségeinket. A megtorlás a természeten keresztül fog a nyakunkba szakadni..." (Idézetek a könyvből, kieme-lések tőlem.)

A célkeresztben: "Ez a könyv nem a tudomány oldaláról mutatja be a felmelegedést; hanem azt mutatja be, hogyan hat a felmelegedés az életünkre ezen a bolygón."
A forrásokról és a hitelességről: "A következő 12 fejezetet alkotó tudományt tucatnyi szakér-tővel készített interjúkból, illetve az elmúlt nagyjából egy évtizedben a legjobb szakfolyóiratok-ban megjelent cikkek százaiból ollóztam össze."
Tiszta beszéd, jó bemutatkozás: Wallace-Wells kártékony tündérmesének mondja a klímavál-tozás tagadását, szintúgy az érvényességének bármilyen szűkítését; hogy az "csak a 'természe-ti' világ válsága, nem az emberié; hogy mi valamiképp a természeten kívül vagy túl, de leg-alább is attól védve élünk, nem elkerülhetetlenül benne és alávetve neki." Kereken elveti, "hogy a vagyon megóvhat a felmelegedés okozta pusztítástól; hogy a fosszilis tüzelőanyagok égetése a folyamatos gazdasági növekedés ára; hogy ez a növekedés, és az ennek révén létre-hozott technológia mindenképpen kiutat biztosít majd nekünk a környezeti katasztrófából; hogy van az emberiség történetében bármilyen megfelelője e fenyegetés mértékének és kiter-jedésének, amiből önbizalmat meríthetünk." "Mindebből egy szó sem igaz. - szögezi le - A klímaváltozás kutatásának esetében mind a felmelegedés ténye, mind a mechanizmusa a leg-halványabb kétséget is kizáró megállapítást nyert."

Klíma-apokalipszisünk: "Akármilyen magabiztosan állítsuk is, hogy feldúltuk a természet világát, amit egészen biztosan megtettünk, vegyük számításba azt a lehetőséget is, hogy csu-pán feldühítettük, és előbb tudatlanságból, majd tagadásból fakadóan létrehoztunk egy olyan klímarendszert, amely most évszázadokig, és talán az elpusztításunkig tartó háborút indít elle-nünk. Erre gondolt Wallace Smith Broecker, ez az elbűvölő oceanográfus, a globális felmele-gedés terminus egyik elterjesztője, amikor »dühöngő vadállatnak« nevezte a Földet. De ne-vezhetjük hadigépezetnek is. Amit minden nap egyre jobban felfegyverzünk.

A támadás nem lesz visszafogott - ez egy újabb tévhit a klímával kapcsolatban. Az erőszak valóságos zuhataga lesz, a pusztulás lavinája, amely újra meg újra, egyre erősebben, egymásra épülve zúdul a bolygóra, és megakadályoz bennünket a reagálásban."
Vajon miként érvényesülhetnének még Ady Endre szavai: "Őrzők, vigyázzatok a strázsán, / Az Élet él és élni akar, / Nem azért adott annyi szépet, / Hogy átvádoljanak most rajta / Véres s ostoba feneségek."?

Luk Van Haute: Japán - Életképek - Typotex, 2020
Dr. Osman Péter ismertetése

Japánt az utóbbi évtizedekben a csúcstechnológiás termékek egyik legfénylőbb honaként tar-tottuk számon. Az országot a 19. sz. vége felé fedezte fel magának Európa műértő közönsége, amikor művészek beleszerettek a japán művészetbe (Van Haute ezt japonizmusként említi), s ez erőteljes hatással volt az utolsó, és talán legemberségesebb nagy stílus, a szecesszió születé-sére és formanyelvére. A hatvanas években a Zen hódított a nyugati világban. Egyik legneve-sebb követője a modern gazdasági szférában Steve Jobs volt, aki a zen letisztult, míves egysze-rűségét tette az Apple formatervezésének vezércsillagává. Pár évtizede a sajátos japán vállalat-csoportok, a keiretsu és a kaizen kaptak nagy figyelmet, valamint a japán minőségi körök mozgalom és a híres Toyota-kata (l. Mike Rother: Toyota-kata - Hogyan ösztönözzük munka-társainkat fejlődésre, alkalmazkodásra és kiváló eredményekre? - HVG Könyvek, 2014 - Hír-levél 2016/3. sz.) Az érdeklődés ma is erős. Van Haute kiemeli: "A japán újságok szinte ha-vonta számolnak be arról, hogy ismételten megdőlt a rekord: még soha ennyi turista nem érke-zett az országba. Számuk először 2018-ban lépte át az évi harmincmilliót. Vagyis a turisták tömegei fedezték fel maguknak Japánt. Európában pedig mindenütt jelen vannak a szusizók (még ha kínaiak működtetik is őket). Alig van európai ország, amelynek ne lenne saját japán filmfesztiválja."

A Typotex ajánlójából: "Luk Van Haute munkája sokkal több, mint útikalauz. Úgy mutatja be Japánt, ahogyan a turisták vagy akár az ország szerelmesei soha nem láthatják: a mindenki számára elérhető turisztikai látványosságok helyett a japánok mindennapi életébe ad betekin-tést. Ezáltal sokkal összetettebb és igazabb képet kapunk az országról. A befogadhatatlan egész helyett a jelentőségteljes részletekre összpontosít, és egy ismerős, barát, családtag, munkatárs, netán egy híres énekes vagy színész életén keresztül tárja elénk az eseményeket. Milyen az élet az amerikaiak által megszállt Okinaván? Hogyan vészelték át a cunamit a fukusimai katasztró-fa során a partvidéken lakók? Mennyire nemzeti sport a szumó?" (Kiemelések tőlem.)
Milyenek a japánok? "Az átlagos japán emberek teljesen hétköznapiak és semmi rendkívüli, semmi feltűnő nincs rajtuk. Ez az állítás - a japánok is csak olyan emberek, mint mi - teljesség-gel ellentmond a Japánról és a japánokról kialakított hagyományos képnek, mármint hogy va-lóban olyan különösek, kivételesek, mások, egyedülállóak lennének ennek a szigetországnak a lakói. Ez ugyanis nem egyéb merő kitalációnál." (Innentől idézetek a könyvből.)
Van Haute ismereteinek, tapasztalatainak, az "életképeinek" forrása: "Az elmúlt harmincöt évben sok száz japán embert volt módom megismerni, sokakat csak felületesen, másokat közel-ről, egyeseket közelebbről, mint szerettem volna, de olyanok is voltak, akiket szívesebben megismertem volna közelebbről is. Először 1984-ben jártam Japánban, közvetlenül azután, hogy a genti egyetemen befejeztem a japán szakot. 1986 és 1992 között megszakítás nélkül ott éltem, és azóta szinte nem múlik el év anélkül, hogy ne töltenék néhány hetet vagy hónapot Ja-pánban. Vagyis az ország a maga kultúrájával mindig is központi helyet töltött be az életemben. Az évek hosszú sora alatt különböző minőségeimben ismertem meg, és ennek megfelelően mindig más és más fénytörésben láthattam Japánt: a tokiói egyetem diákjaként, egy filmgyártó vállalat munkatársaként, tolmácsként, kutatóként, műfordítóként, újságíróként, utazóként, színészként, angol magántanárként - és vőként (japán feleség és közös gyerekek - OP). Több-féle miliőben volt módom megmerítkezni, és a társadalom minden részéből megismertem em-bereket."

Erről szól: "Könyvemben legalábbis árnyalni igyekszem [a Japánról szóló] kliséket és míto-szokat. A kiindulópontot általában egy ismert vagy 'névtelen' japánnal való találkozásom je-lenti, vagy egy konkrét helyen megtörtént eset vagy esemény, egy regény, egy novella vagy egy film (melynek készítésében részt vettem, vagy amelynek a rendezőjét megismerhettem). Ezekből kiindulva próbálok általánosabb jelenségekre rámutatni, melyeket társadalmi kontex-tusba helyezek, vagy megvilágítom a történelmi hátterüket. Szeretném hinni, hogy a konkrét történetek ily módon mintát kínálnak a japán társadalom változatosságából."
Japán életképek testközelből, európai szemmel: érdekes tapasztalatok sora, egészen másként meglepőek, mint várnánk - érdemes elolvasni.

SAJTÓSZEMLE

Péceli Hírek, 2020. 07. 05.
Egy sokoldalú gimnazista sikere
"...A 29. Ifjúsági Tudományos és Innovációs Tehetségkutató Versenyen 99 beérkezett pályázat közül egy péceli középiskolás pályamunkáját II. Díjban részesítette a szakmai zsűri..."

mandiner.hu, 2020. 07. 06.
Átadták a Magyar Innovációs Nagydíjat

nkfih.gov.hu, 2020. 07. 06.
Átadták a Magyar Innovációs Nagydíjat

agroinform.hu, 2020. 07. 06.
Innovációs ötletverseny indul: a jövő agrár megoldásait keresi a kamara

agrarszektor.hu, 2020. 07. 06.
Innovációs ötletversenyt hirdetett a kamara: a jövő mezőgazdasági megoldásait keresik

startuponline.hu, 2020. 07. 06.
Egyetemisták innovációi lendíthetik fel a magyar mezőgazdaságot

pannonnovum.hu, 2020. 07. 06.
InnoWorld 2020: innováció kényszerből, avagy a válság megedz

mandiner.hu, 2020. 07. 07.
A koronajárvány bizonyította, hogy a hazai kutatás-fejlesztési rendszer kiválóan működik

index.hu, 2020. 07. 07.
Csupa jó jelet lát a kormány a világgazdaságban a válság után

prim.hu, 2020. 07. 07.
Egyetemisták innovációi lendíthetik fel a magyar mezőgazdaságot

medicalonline.hu, 2020. 07. 07.
Újraindítás 2.0 - avagy fokozatváltás az innovációban

businessonline.hu, 2020. 07. 07.
Egyetemisták innovációi lendíthetik fel a magyar mezőgazdaságot

innoportal.hu, 2020. 07. 07.
Elkészült az Európai Digitális Innovációs Központok létrehozásáról szóló előzetes jelentkezési felhívás tervezete

mandiner.hu, 2020. 07. 08.
Freund Tamás: A tudomány és a politika együttműködése nemzeti érdek

mandiner.hu, 2020. 07. 08.
ITM: Az energiaszektor modernizációját támogatja az Innovációs Alap és a Modernizációs Alap

mandiner.hu, 2020. 07. 08.
Nem akart világpolgárrá válni, magyar multit épített a paradicsomkirály

szegedon.hu, 2020. 07. 08.
Új kutatási központ jön létre Szegeden

savariaforum.hu, 2020. 07. 08.
Távirányítható marsjárót épített egy szombathelyi diák
"...Magas színvonalú műszaki ismeretek, kreativitás, játékosság és nagy kitartás - tehetsége mellett ezekre a tulajdonságokra volt szüksége a 17 éves Rózsavölgyi Mátyásnak, hogy megalkothassa azt a távirányítható marsjárót, amellyel 1. díjat nyert a 29. Tudományos és Innovációs Ifjúsági Tehetségkutató Versenyen..."

hajdupress.hu, 2020. 07. 08.
Az energiaszektor modernizációját támogatja az Innovációs Alap és a Modernizációs Alap

webradio.hu, 2020. 07. 08.
ITM: az energiaszektor modernizációját támogatja az Innovációs Alap és a Modernizációs Alap

hirtv.hu, 2020. 07. 08.
ITM: Az energiaszektor modernizációját támogatja az Innovációs Alap és a Modernizációs Alap

origo.hu, 2020. 07. 08.
Két, uniós forrásokból zöldgazdaság-fejlesztést támogató alapot mutattak be

origo.hu, 2020. 07. 08.
Várakozáson felüli az érdeklődés az energetikai innovációs pályázatra

nrgreport.com, 2020. 07. 09.
Az energiaszektor modernizációját kívánja támogatni az Innovációs Alap és a Modernizációs Alap

magyarmezogazdasag.hu, 2020. 07. 09.
Egyetemisták innovációi is lendíthetnek a magyar mezőgazdaságon

M5 Híradó, 2020. 07. 09.
Interjú Pakucs Jánossal

pannonnovum.hu, 2020. 07. 09.
Várakozáson felüli az érdeklődés az energetikai innovációs pályázatra

pannonnovum.hu, 2020. 07. 09.
Az alacsony szén-dioxid-kibocsátású technológiákat és az energiaszektor modernizációját támogatja az Innovációs Alap és a Modernizációs Alap

kkvnet.hu, 2020. 07. 09.
Az energiaszektor modernizációját támogatja az Innovációs Alap és a Modernizációs Alap

mmonline.hu, 2020. 07. 09.
A közösségi finanszírozás indíthatja be a vállalkozásokat

Európa Rádió, 2020. 07. 10.
Interjú Kántor Kristóffal

novekedes.hu, 2020. 07. 10.
Magyar kkv-k az innovációs piactéren - online beszélgetés

startuponline.hu, 2020. 07. 10.
Már középiskolásként is bárki betekinthet a startupok világába

nkfih.gov.hu, 2020. 07. 10.
Már középiskolásként is bárki betekinthet a startupok világába

profitline.hu, 2020. 07. 11.
A gazdasági növekedést és a munkahelyteremtést is elősegítheti a hamarosan hatályba lépő EU-rendelet

magyarmezogazdasag.hu, 2020. 07. 12.
Ahol más megoldás nincs - Izgalmas magyar agrárinnovációk

pannonnovum.hu, 2020. 07. 12.
Az energiaszektor modernizációját kívánja támogatni az Innovációs Alap és a Modernizációs Alap

origo.hu, 2020. 07. 15.
A Fitpuli Kft. nyerte a 2019-es Startup Innovációs Díjat

magyarhirlap.hu, 2020. 07. 15.
A Fitpuli nyerte a 2019-es Startup Innovációs Díjat

webradio.hu, 2020. 07. 15.
A Fitpuli nyerte a 2019-es Startup Innovációs Díjat

kormany.hu, 2020. 07. 15.
A Fitpuli nyerte a 2019-es Startup Innovációs Díjat

orientpress.hu, 2020. 07. 15.
Átadták a 2019-es Startup Innovációs Díjat

weborvos.hu, 2020. 07. 15.
A Fitpuli nyerte a 2019-es Startup Innovációs Díjat

vg.hu, 2020. 07. 15.
A Fitpuli Kft. nyerte a 2019-es Startup Innovációs Díjat

magyarhirlap.hu, 2020. 07. 15.
Az egészség felé tereli a nyájat a Fitpuli

hir.ma, 2020. 07. 15.
A Fitpuli Kft. nyerte a 2019-es Startup Innovációs Díjat

gyorplusz.hu, 2020. 07. 15.
A Fitpuli nyerte a 2019-es Startup Innovációs Díjat

medicalonline.hu, 2020. 07. 15.
A Fitpuli nyerte a 2019-es Startup Innovációs Díjat

komlomedia.hu, 2020. 07. 15.
A Fitpuli nyerte a 2019-es Startup Innovációs Díjat

hirado.hu, 2020. 07. 15.
A Fitpuli Kft. nyerte a 2019-es Startup Innovációs Díjat

gyartastrend.hu, 2020. 07. 15.
Németország megelőzte Dél-Koreát az innovációban

minuszos.hu, 2020. 07. 16.
A Fitpuli díjat nyert

pannonnovum.hu, 2020. 07. 16.
Palkovics: az egyetemek köré tudományos és innovációs parkok szerveződnek

insiderblog.hu, 2020. 07. 16.
Sikerrel zárult az izraeli startup oktatás-sorozat a V4 országokban

librarius.hu, 2020. 07. 16.
Egyetemi központ lesz Zalaegerszegen

Magyar Nemzet, 2020. 07. 16.
Egyetemi központ alakul Zalaegerszegen

Kossuth Rádió, 2020. 07. 16.
Egyetemi központot alakít ki Zalaegerszegen a Pannon Egyetem

Jelen, 2020. 07. 16.
Palkovics László a felsőoktatásról és az MTA-ról

Magyar Gyáripar, 2020. július
Európai innovációs eredménytábla: Magyarország a mérsékelt innovátorok között

magyarhirlap.hu, 2020. 07. 16.
Innovációval a járvány ellen

vg.hu, 2020. 07. 16.
Innováció, vírusra is hangolva

kamaraonline.hu, 2020. 07. 16.
A Fitpuli nyerte a 2019-es Startup Innovációs Díjat

startuponline.hu, 2020. 07. 16.
A Fitpuli nyerte at idei Startup Innovációs Díjat

mabisz.hu, 2020. 07. 16.
A Fitpuli nyerte a 2019-es Startup Innovációs Díjat

baon.hu, 2020. 07. 16.
A Fitpuli nyerte a Startup Innovációs Díjat

digitalisan.hu, 2020. 07. 16.
A Fitpuli nyerte a 2019-es Startup Innovációs Díjat

hirado.hu, 2020. 07. 17.
Palkovics: A kormány célja, hogy a vidéki városok is erősödjenek a tudomány és az innováció terén

magyarnemzet.hu, 2020. 07. 17.
Erősödjenek a vidéki városok a tudomány és az innováció terén

lokal.hu, 2020. 07. 17.
A kormány célja, hogy a vidéki városok is erősödjenek a tudomány és az innováció terén

origo.hu, 2020. 07. 17.
Palkovics László: A cél a vidék fejlesztése a tudomány és az innováció terén is

hirtv.hu, 2020. 07. 17.
Palkovics: A kormány célja, hogy a vidéki városok is erősödjenek a tudomány és az innováció terén

demokrata.hu, 2020. 07. 17.
CÉL, HOGY A VIDÉKI VÁROSOK IS ERŐSÖDJENEK A TUDOMÁNY ÉS AZ INNOVÁCIÓ TERÉN

magyarhirlap.hu, 2020. 07. 17.
Az egyetemek a helyi innovációs ökoszisztéma meghatározó szereplői

pecsinapilap.hu, 2020. 07. 18.
Palkovics: a kormány célja, hogy a vidéki városok is erősödjenek a tudomány és az innováció terén

itbusiness.hu, 2020. 07. 18.
Budapest mellett Magyarország más városai is erősödnek a tudomány és az innováció terén

index.hu, 2020. 07. 20.
A daganat molekuláris kódját töri fel a magyar szoftver
"...Az orvosi szoftverrendszer idén Informatikai Innovációs Díjban is részesült..."

portfolio.hu, 2020. 07. 20.
Modellváltás előtt a Széchenyi István Egyetem - A térség meghatározó tudásközpontját építenék fel Győrben

kisalfold.hu, 2020. 07. 20.
Dr. Knáb Erzsébet: Új lehetőségek nyílnak a modellváltással a győri egyetemen

gyorplusz.hu, 2020. 07. 20.
Új lehetőségek nyílnak a modellváltással

magyarhirlap.hu, 2020. 07. 20.
Többszörös támogatás a kutatóintézeteknek

mandiner.hu, 2020. 07. 20.
Többszörös támogatás a kutatóintézeteknek

kamaraonline.hu, 2020. 07. 20.
A V4-ek startupjait oktatták izraeli szakemberek

prim.hu, 2020. 07. 20.
Kis és középvállalkozások is tudják segíteni a bajba jutott tanintézményeket

vg.hu, 2020. 07. 20.
Az innováció és a kata

gondola.hu, 2020. 07. 21.
Átadták a 2020. évi Jedlik Ányos-díjakat

webradio.hu, 2020. 07. 21.
Átadták a 2020. évi Jedlik Ányos-díjakat

magyarhirlap.hu, 2020. 07. 21.
Átadták az idei Jedlik Ányos-díjakat

hir.ma, 2020. 07. 21.
Átadták a 2020. évi Jedlik Ányos-díjakat

kultura.hu, 2020. 07. 21.
Átadták a 2020. évi Jedlik Ányos-díjakat

Kossuth Rádió, 2020. 07. 21.
Átadták az idei Jedlik Ányos díjakat

M1, 2020. 07. 21.
Átadták az idei Jedlik Ányos díjakat

webradio.hu, 2020. 07. 21.
Varga Mihály: a magyar gazdaság kezd visszatérni a növekedési pályára
"...A kis- és közepes vállalkozásokról szólva a miniszter az innováció fontosságát emelte ki..."

mandiner.hu, 2020. 07. 21.
Varga Mihály: A magyar gazdaság kezd visszatérni a növekedési pályára

origo.hu, 2020. 07. 21.
Varga Mihály: A magyar gazdaság kezd visszatérni a növekedési pályára

hirado.hu, 2020. 07. 21.
Varga Mihály: A magyar gazdaság kezd visszatérni a növekedési pályára

demokrata.hu, 2020. 07. 21.
VARGA MIHÁLY: A MAGYAR GAZDASÁG KEZD VISSZATÉRNI A NÖVEKEDÉSI PÁLYÁRA

gondola.hu, 2020. 07. 21.
A magyar gazdaság kezd visszatérni a növekedési pályára

vg.hu, 2020. 07. 21.
Több ezer vállalkozás részesülhet fejlesztési forrásban

palyazatihirek.eu, 2020. 07. 21.
Külpiaci Növekedési Támogatás - indul a pályázat

news4business.hu, 2020. 07. 22.
MTI: A Fitpuli nyerte a 2019-es Startup Innovációs Díjat

nkfih.gov.hu, 2020. 07. 22.
Szeptemberben újabb pénzosztás lesz a piacvezérelt innovációknak, a kiscégek is figyeljenek

portfolio.hu, 2020. 07. 22.
Szeptemberben újabb pénzosztás lesz a piacvezérelt innovációknak, a kiscégek is figyeljenek

orientpress.hu, 2020. 07. 22.
Átadták a 2020. évi Jedlik Ányos-díjakat

weborvos.hu, 2020. 07. 22.
Többszörös támogatás a kutatóintézeteknek

nkfih.gov.hu, 2020. 07. 22.
A piacorientált kutatói utánpótlást támogatja a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Alap új ösztöndíjprogramja

hirado.hu, 2020. 07. 22.
Tizennyolc nemzeti laboratórium kialakítása kezdődik meg

demokrata.hu, 2020. 07. 22.
TIZENNYOLC NEMZETI LABORATÓRIUM KIALAKÍTÁSA KEZDŐDIK MEG

magyarnemzet.hu, 2020. 07. 22.
Tizennyolc nemzeti laboratórium kialakítása kezdődik meg

hirtv.hu, 2020. 07. 22.
Palkovics: Tizennyolc nemzeti laboratórium kialakítása kezdődik meg

kisalfold.hu, 2020. 07. 22.
Tizennyolc nemzeti laboratórium kialakítása kezdődik meg

webradio.hu, 2020. 07. 22.
Palkovics: tizennyolc nemzeti laboratórium kialakítása kezdődik meg

weborvos.hu, 2020. 07. 22.
Tizennyolc Nemzeti Laboratóriumot alakítanak ki

vg.hu, 2020. 07. 22.
Tizennyolc Nemzeti Laboratórium kialakítása kezdődik meg

medicalonline.hu, 2020. 07. 23.
Tizennyolc Nemzeti Laboratóriumot alakítanak ki

Világgazdaság, 2020. 07. 23.
Nem okozott számottevő fennakadást a járvány a magyar kutatásokban

portfolio.hu, 2020. 07. 23.
Kétmilliárdos inkubátorpályázat indul a magyar startup ökoszisztéma továbbfejlesztésére

nkfih.gov.hu, 2020. 07. 23.
Piacra kell juttatni a magyar innovációt

nkfih.gov.hu, 2020. 07. 23.
Kétmilliárdos inkubátorpályázat indul a magyar startup ökoszisztéma továbbfejlesztésére

mandiner.hu, 2020. 07. 24.
Innovációban jók, piaci értékesítésben rosszak vagyunk - Pomázi Gyula a Mandinernek

index.hu, 2020. 07. 25.
58 milliárd forint többletforrást kapnak a kormányhoz rendelt kutatóintézetek

infostart.hu, 2020. 07. 26.
Érdekes hatással volt a szabadalmakra a járványhelyzet

magyarhirlap.hu, 2020. 07. 26.
Folyamatosan bővülnek a kutatási, fejlesztési és innovációs célú költségvetési támogatások

agrarszektor.hu, 2020. 07. 27.
Lesz pénz a fejlesztésekre: jövőre indul el az Európai Unió új kutatási keretprogramja

mmonline.hu, 2020. 07. 27.
Startup ötletgyár a válság ellen

Info Rádió, 2020. 07. 27.
Az ipar területén megvalósuló fejlesztések az egész magyar gazdaság számára fontosak, mondta Varga Mihály

okosipar.hu, 2020. 07. 27.
A Fitpuli nyerte a 2019-es Startup Innovációs Díjat

pannonnovum.hu, 2020. július 28.
Kooperatív doktori program indul a piacorientált kutatói utánpótlás támogatására

portfolio.hu, 2020. 07. 29.
Nagy segítséget kapnak a hazai cégek, hogy közvetlen uniós pénzre csapjanak le

origo.hu, 2020. 07. 29.
Több mint 260 ezer ember munkahelyét mentette meg a kormány

magyarhirlap.hu, 2020. 07. 29.
Több mint 260 ezer ember munkahelyét mentette meg a kormány

mmonline.hu, 2020. 07. 29.
Felpörgette az innovációt a járvány

pannonnovum.hu, 2020. július 29.
Megnyíltak az uniós támogatások a kkv-k előtt

magyarhirlap.hu, 2020. 07. 30.
Nagyot javult a magyar a munkaerőpiaci helyzet

szegedma.hu, 2020. 07. 30.
Újabb kutatási és innovációs pályázatot nyert az SZTE

pannonnovum.hu, 2020. 07. 30.
Szeptemberben újabb pénzosztás lesz a piacvezérelt innovációknak, a kiscégek is figyeljenek

pannonnovum.hu, 2020. július 30.
Újraindul a kkv-mentorprogram

topagrarmagazin.hu, 2020. július 30.
Jelentős uniós forrásokra pályázhatnak tapasztalt mentorok támogatásával a hazai kkv-k

trendfm.hu, 2020. július 30.
Uniós forrásokra pályázhatnak a hazai kkv-k

computerworld.hu, 2020. július 30.
Komoly uniós forrásokra és mentorálásra pályázhatnak a magyar KKV-k

kamaraonline.hu, 2020. július 30.
Mentorprogram és uniós források kkv-knak

agroinform.hu, 2020. július 30.
Továbbra is lesz uniós forrás kutatás-fejlesztésre

infostart.hu, 2020. július 30.
Megduplázódik a kutatóintézetek költségvetési finanszírozása

Zalai Hírlap, 2020. július 31.
Uniós forrást nyerhet a hazai kkv-szektor
Szerkesztő: Dr. Antos László, Munkatárs: Doszpoth Hanna,
Design: Visualia Stúdió, Felelős kiadó: Dr. Szabó Gábor.
A Hírlevél minden páros hét keddi napján jelenik meg, és aznap internetes portálunkon is olvasható.
Hírlevélszerkesztőség: 1116 Budapest, Fehérvári út 108-112.
tel.: (06 1) 430 3330, e-levél: innovacio@innovacio.hu
A Hírlevélre a www.innovacio.hu c. portálon lehet regisztrálni.