XXX. évf. | 2020. június 9. | 11. szám

Hírek

Magyar Innovációs Szövetség
Köszöntjük új tagunkat

Várható események

Pályázati felhívások

Szakirodalomfigyelő
SajtószemleHÍREK | MAGYAR INNOVÁCIÓS SZÖVETSÉG

Magyar Innovációs Szövetség közgyűlése

A Magyar Innovációs Szövetség a 2019. évi, rendes közgyűlését - az érvényben lévő védelmi intézkedésekre tekintettel - e-mail-es döntéshozatallal tartja meg.

NAPIREND
1. A Magyar Innovációs Szövetség 2019. évi tevékenységéről szóló beszámoló
2. Felügyelő Bizottság jelentése
3. Határozathozatal:
- az éves beszámolóról, az FB-jelentésről, a 2020. évi költségvetésről, valamint
- a 2020. évi tagdíjról.

A közgyűlés két határozati javaslata a következő:
1. Határozati javaslat
"Az előterjesztett, a 2019. évi tevékenységről szóló beszámolót, a Felügyelő Bizottság 2019. évi jelentését és a 2020. évi költségvetést a közgyűlés elfogadja."

2. Határozati javaslat
"A Magyar Innovációs Szövetség tagjai 2020-ban az alábbiak szerint kötelesek tagdíjat fizetni.
1. A tagdíj mértéke az éves mérleg szerinti nettó árbevétel 3 tízezred része
minimálisan 30.000,- Ft,
maximálisan 400.000,- Ft
2. A Szövetség tagjai külön megállapodást követően a "kötelező tagdíjat" meghaladó mértékű tagdíjat is fizethetnek.
3. A Magyar Innovációs Szövetséghez csatlakozott szövetségek tagdíját, tagjaikkal arányosan, az elnökség határozza meg.
4. A költségvetési intézmények, pénzintézetek, egyéb, árbevétellel nem rendelkező szervezetek tagdíját az 1. pontban meghatározott keretek között - előzetes egyeztetés után - az elnökség határozza meg.
5. 2020-ban, a tagok június 30-ig kérhetik tagdíjuk 20%-os mérséklését, a szükséghelyzetre tekintettel.
Befizetési feltételek: Az éves tagdíjat évente a közgyűléstől vagy a belépéstől számított 30 napon belül egy összegben kell befizetni."

A MISZ-tagok válaszát 2020. június 15-ig várjuk.

SAJTÓKÖZLEMÉNY

Kiemelkedő kreatív tizenéveseket ismertek el a 29. Tudományos és Innovációs Versenyen

A 29. Ifjúsági Tudományos és Innovációs Tehetségkutató Verseny zsűrije 99 benyújtott pályázat közül választott ki 10 díjazott projektet, valamint 11 témát kiemelt dicséretben részesített. A verseny fővédnöke Dr. Palkovics László, innovációs és technológiai miniszter és Dr. Kásler Miklós, emberi erőforrás miniszter volt, a zsűrielnök pedig Dr. Jakab László, a BME Villamosmérnöki és Informatikai Kar professzora. A díjazottakról és további 43, kidolgozott pályázatról szóló kiadvány a következő linken nyitható meg. Az eredményhirdetésről, ill. az elsődíjasokról szóló rövidfilm pedig itt érhető el. A Magyar Innovációs Szövetség a mai nap meghirdette a 30. Ifjúsági Tudományos és Innovációs Tehetségkutató Versenyt is.

Az Ericsson Magyarország Kft. által felajánlott I. Díjban Ecsedi Boglárka részesült, "Visszaáramlások detektálása tanulóalgoritmus használatával - mély neurális hálók és mesterséges intelligencia a számítástechnikai képelemzésben" c. pályázatával. A projekt eredménye egy működő algoritmus, mely az eddigieknél 11%-kal pontosabban detektálja a veszélyes tengeri vagy óceáni visszaáramlásokat.

A VALOR HUNGARIAE Zrt. által felajánlott I. Díjban Rózsavölgyi Mátyás részesült "Távirányítható Marsjáró készítése" c. pályázatával. Az eredeti Marsjárók mintájára készült működőképes modell a dokumentáltságával alkalmassá teszi a projektet az oktatásban történő felhasználásra, ilyen irányú érdeklődés felkeltésére.

A Magyar Innovációs Szövetség legjobb határon túli pályázónak járó ösztöndíját, ill I. Díjat Gál Emese kapott "Bronchus Protect" c. pályázatával. A projekt eredménye egy rendkívül felhasználóbarát, a levegő minőségét monitorizáló alkalmazás, mely segítségével online, interaktív módon elérhetőek a mért paraméterek és prevenciós javaslatok a krónikus betegséggel élők és egyéb, a szennyezett levegőre tudatosan figyelő emberek számára.

A Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala által felajánlott II. Díjat és a VALOR HUNGARIAE ZRT legfiatalabb díjazott pályázónak járó Junior Ösztöndíját Nagy Nimród nyerte el "Fénymikroszkóp sötét-látóteres megvilágításához használható fényszűrő fejlesztése" c. pályázatával. A mikroszkópok objektívhéz eddig állandóan cserélgetett rekeszlapok helyett fejlesztette ki a 3D nyomtatással, műanyagból készült univerzális sötétlátóteres szűrőt, amely úgy működik, mint egy fordított fényrekesz.

II. Díjban részesült Hargitai Sára "Középpontban az elfeledett közép" c. pályázatával. A dolgozat legfőbb célja, hogy népszerűsítse a középiskolai szinten elfeledett, de sok érdekességet magában hordozó és tudománytörténeti szempontból is jelentős kontraharmonikus közepet.

Az Egis Gyógyszergyár Zrt. által felajánlott II. Díjban Sebők Hunor részesült "Egy az agyi memóriaközpontba érkező idegpálya adta új lehetőségek a gyógyításban" c. pályázatával. A pályázat segítségével felfedeztek egy új, nem-kolinerg sejttípust, melynek jelentős szerepe lehet a memória működésének szabályozásában és betegségek esetén annak gyógyításában.

III. Díjban részesült Kreinicker Gábor "Járás során fellépő rendellenességet kimutató eszköz" c. pályázatával. A PosTracker egy olyan eszköz, mely a járásproblémák diagnosztikáját jelentősen lerövidítené, ugyanis a felhelyezése csupán pár perc, és a járáshibákat 80% pontossággal képes meghatározni.

III. Díjában részesült Halmos Zita és Viczián Anna az "Ebcsont beforr, avagy csontpótlás meglepő anyagokkal" c. pályázattal. A fiatalok egy csontimplantátumot hoztak létre, melyet egy tojáshéjból készített hidroxiapatit szuszpenzióval vontak be, amely nem szintetikus, így jobb és gyorsabb csontosodást eredményez.

III. Díjban részesült Kántor Kristóf "H.O.R.U.S." c. pályázatával. A Hallás Orientált Rekogníció Utáni Segítő egy fejen hordható eszköz, amely segítségével a vakok és gyengénlátók valós idejű visszajelzést kapnak arról, hogy milyen objektumok vannak az eszköz látóterében.

Az Értelmiségi Szakszervezeti Tömörülés által felajánlott III. Díjat Rendes Botond és Kis-Bogdán Kolos nyerték el "BuildUp" c. pályázatukkal. A BuildUp egy egyedülálló térgeometria oktatórendszer virtuális valóságban, ahol a felhasználó bekerülhet a különböző térgeometriai problémák világába és interakcióba léphet velük.

A díjazottakról és további 43, kidolgozott pályázatról szóló kiadvány a következő linken nyitható meg. Az eredményhirdetésről, ill. az elsődíjasokról szóló rövidfilm pedig itt érhető el.
Egyúttal a Magyar Innovációs Szövetség meghirdette a 30. Ifjúsági Tudományos és Innovációs Tehetségkutató Versenyt is. Kreatív fiataloknak 5 M Ft jutalom és támogatás, az eredményes tanároknak és középiskoláknak 10-10 M Ft jutalom, ill. támogatás! Részletek idekattintva.

A 29. Ifjúsági Tudományos és Innovációs Verseny a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal támogatásával, az NKFI Alapból valósult meg.
További információ: Garay Tóth János, kommunikációs igazgató, tel.: 30/900-4850, e-mail: innovacio@innovacio.hu

2020. június 9.

dr. Pakucs János, szervező-bizottsági elnök

Magyar Multi Program III. - A kiemelt növekedési potenciállal bíró feldolgozóipari kis- és középvállalkozások komplex fejlesztéseinek támogatása

Május 25-én megjelent "Magyar Multi Program III. - A kiemelt növekedési potenciállal bíró feldolgozóipari kis- és középvállalkozások komplex fejlesztéseinek támogatása" (kódszám: GINOP-1.2.7-20) c. felhívás tervezete. A felhívás feltételeinek megfelelő projektek 2,5 millió Ft - 400 millió Ft közötti visszatérítendő támogatásban részesülhetnek. A felhívás meghirdetésekor a támogatásra rendelkezésre álló tervezett keretösszeg 10 milliárd Ft.

Szövetségünk május 27-én megküldte szakmai észrevételeit és javaslatait az Irányító Hatóságnak.
Állásfoglalásunk teljes szövege idekattintva olvasható.

Innovatív Hallgatói Ötletpályázat

Tagszervezetünk, az Eötvös Loránd Tudományegyetem Innovációs Központja idén is megrendezte az Innovatív Hallgatói Ötletpályázatot, melynek célja az ELTE graduális és posztgraduális képzésén résztvevő hallgatók saját, innovatív ötletein alapuló projektjeinek beindítása volt, anyagi, ill. szakmai támogatás nyújtásával. Az ötleteket valamennyi tudományterületről várták. Az egyetemi és szponzorációs díjazások mellett idén egy társadalmi innovációs különdíj és a leginnovatívabb együttműködés különdíja is elérhető volt a csapatok számára.

A második fordulóba bejutott munkákat egy szakmai zsűri bírálta el, melyben Szövetségünket dr. Pakucs János, tiszteletbeli elnök képviselte, június 5-én.

A nyertesekről itt tájékozódhat: link

Sikeres 2019-es évet zárt a Dél-Dunántúli Regionális Innovációs Ügynökség (DDRIÜ)

A DDRIÜ tulajdonosainak taggyűlésére 2020. május 29-én került sor Budapesten, a Magyar Innovációs Szövetség székhelyén. Az ülést Haász Zoltán, ügyvezető vezette le. A társaság 2019-ben is pozitív adózott eredményt könyvelhetett el, saját tőkéje tovább gyarapodott. 2019-ben a tulajdonosi szerkezet átalakult, a többségi tulajdonos a HÁRFA Hálózat a Regionális Fejlesztési Alapítvány lett, kisebbségi tulajdonos pedig a MISZ. Az Alapítványt Kiss Gábor Ferenc, elnök, Szövetségünket dr. Antos László, ügyvezető igazgató képviselte a taggyűlésen.

"Innováció, mint a válságból kivezető út"

Online konferenciát tartottak 2020. május 27-én a Miskolci Egyetemen "Innováció, mint a válságból kivezető út" címmel.
Prof. Dr. Torma András rektor köszöntőjében emlékeztetett arra, hogy a Miskolci Egyetem közel három évszázados történelmében mindig is azt a szellemiséget követte, hogy őrizze a tradíciót és szolgálja az innovációt.
Prof. Dr. Deák Csaba kancellár pedig kiemelte, hogy a Miskolci Egyetem szellemi tőkéje most, a koronavírus fertőzés sújtotta világban is gyorsan alkalmazkodva, minden kapacitását mozgósítja, hogy hozzájáruljon a vírus elleni harchoz, megoldja a válság okozta problémákat.
Sebők Katalin, vállalati elnökhelyettes (NKFIH) előadásában szintén azt emelte ki, hogy a vírus utáni időben az innováció lehet az igazi megoldás.
István Zsolt projektvezető (ME) az Egyetemi Innovációs Ökoszisztéma (EIÖ) projekt eddigi eredményeit és jövőbeni terveit mutatta be, majd Prof. Dr. Lukács János (ME), a négyéves Felsőoktatási és Ipari Együttműködési Központ (FIEK) eddigi eredményeiről, sikereiről tartott igen szemléletes és részletes előadást.
A rendezvényen Szövetségünket Prof. Dr. Siposs István, regionális igazgató képviselte.

KÖSZÖNTJÜK ÚJ TAGUNKAT!

Név: | Rebel Grafikai Stúdió Kft.
Tagsorszám: | 775
Cím: | 2200 Monor, Kossuth Lajos út 127.
Vezető: | Törőcsik Emese

Tevékenység:
A cég által kifejlesztett Chrome Style vegyi anyag egy tökéletes alternatívája a hagyományos galván vagy egyéb krómozási eljárásoknak, és túl is mutat rajta. A vizes alapú króm hatás azonnal reakcióba lép egy adott tárgy felszínén és tökéletes tükrös króm hatást hoz létre. Jelentősen olcsóbb, gazdaságosabb mint a korábbi eljárások.

VÁRHATÓ ESEMÉNYEK


InnoGEN

Virtuális formában indul a Startup Campus, a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal (NKFIH) és a Magyar Innovációs Szövetség közös, középiskolásoknak szóló innovációs programja, az InnoGEN, melynek során a fiatal tehetségek mindent megtudhatnak a startupok világáról és segítséget kaphatnak saját ötleteik megvalósításához.

Program

1. Az innováció szerepe egy krízishelyzetben, ill. a 29. Ifjúsági Tudományos és Innovációs Tehetségkutató Verseny eredményei:
június 9. 17:00-19:00 https://www.facebook.com/events/668049307384339/

2. Közösségépítés:
június 16. 17:00-19:00 https://www.facebook.com/events/252795399468909/

3. Emellett InnoGEN IdeaLAB címmel ötletversenyt is hirdetünk. A verseny nyertesei egy 5 hetes, online nyári képzésen vesznek majd részt, ahol elsajátíthatják egy startup indításához szükséges üzleti tudást, valamint akár 20 millió forintos kezdőbefektetést is szerezhetnek.

A versenyen való sikeres szerepléshez egy online workshopot szervezünk:
június 15. 15:00-19:00 https://www.facebook.com/events/1098452060529367/

A workshopon való részvétel előregisztrációhoz kötött, ezt a diákok névvel, telefonszámmal és e-mail címmel az education@startupcampus.hu címen tehetik meg.
Az InnoGEN IdeaLAB ötletversenyre azok is jelentkezhetnek, akik a workshopon nem vettek részt. A határidő: június 18.
Részletek az InnoGEN honlapján (https://www.startupcampus.hu/innogen)

A Startup Campus és a Tungsram virtuális üzleti reggelije

Június 11-én kerül megrendezésre a Startup Campus és a Tungsram virtuális üzleti reggelije, ahol a startupok és a nagyvállalatok együttműködésének előnyeiről, valamint a sorozatgyártásra felkészítésről és a gyártási költség optimalizálásról, a nemzetközi piaci lehetőségekről, értékesítésről és a vállalati innovációs programokról lesz szó.

Program:
 • Eszter Elemér, HVCA Elnök megnyitója
 • Kovács Zsolt, Startup Campus Incubator ügyvezető igazgató köszöntője
 • Dervalics Ákos, InnoEnergy Hub Hungary Manager: Miért érdemes nagyvállalati infrastruktúrára és kompetenciákra támaszkodni? (InNow projekt)
 • Pongrácz Ferenc, Tungsram csoport innovációért felelős ügyvezető igazgató: Tungsram bemutatkozása
 • Milyen előnyöket lát egy induló vállalkozás a méretnövekedés elősegítésére a nagyvállalati partnerségben?
 • Q&A: az üzleti modell és nagyvállalati infrastruktúra kapcsán érdemes feltenni kérdéseket, hogy a startupok mire számíthatnak a nagyvállalatoktól

A részvételi szándékot június 9-ig az alábbi e-mail címen szükséges jelezni:
hubhungary@innoenergy.com

Az eseményt június 11-én, 9-10 óra között a Zoom Webinar felületén fogják tartani.

PÁLYÁZATI FELHÍVÁSok


30. IFJÚSÁGI TUDOMÁNYOS ÉS INNOVÁCIÓS TEHETSÉGKUTATÓ VERSENY
(2020/2021-es tanév)
KREATÍV FIATALOKNAK 5 M FT JUTALOM ÉS TÁMOGATÁS,
Az EREDMÉNYES TANÁROKNAK ÉS KÖZÉPISKOLÁKNAK 10-10 M Ft JUTALOM, ILL. TÁMOGATÁS!

Kik indulhatnak? Egyénileg vagy kétfős csapatban pályázhatnak középiskolás fiatalok, határon túli magyar fiatalokat is beleértve.
Mit lehet nyerni? A 3 db I. díjas, a 3 db II. díjas és a 4 db III. díjas pályázat készítői jelentős pénzjutalomban részesülnek. Különdíjat kap a legfiatalabb díjazott és a legsikeresebb díjazott határon túli fiatal.
Verseny 1-3. helyezettjei 100 többletpontot kapnak a 2021. évi felsőfokú felvételi eljárása során.

A legjobb fiatalokat (10-12 pályázó) felkészítő középiskolai tanárok differenciált, 500-800 E Ft-os jutalmat érdemelnek ki.
A legeredményesebb iskolák 1 M Ft támogatást nyernek el.

A versenyen kiválasztott fiatalok nemzetközi versenyeken, szakmai utazásokon vehetnek részt, többek között az EU Fiatal Tudósok Versenyén, a tudományos versenyek olimpiáján az USA-ban (ISEF), a Nobel-díj átadási ünnepségen stb.
Az arra alkalmas pályázókat a Startup Campus ingyenesen üzleti és forrásszerzési képzésben részesíti.

Mivel lehet nevezni? Pályázni lehet műszaki, természettudományi, környezetvédelmi, informatikai, valamint matematikai területről bármilyen innovatív alkotással, találmánnyal, kutató vagy fejlesztő, ill. tudományos munka terveivel.

Hogyan kell jelentkezni? A kidolgozandó feladat max. 2 oldalas tervét a www.innovacio.hu/nevezes oldalra kell feltölteni 2020. november 25-én, 15 óráig. Az 1. fordulóban elfogadott és részletesen kidolgozott pályázatok leírását 2021. április 1-én, 14 óráig beérkezően kell feltölteni a www.innovacio.hu/beadas oldalra. A pályázóknak 2021. április 14. és 23. között kötelező jelleggel, max. 5 perces prezentációt is kell tartaniuk.

A verseny szervezői a kidolgozás indokolt költségeihez max. bruttó 50 E Ft értékben járulnak hozzá.

A verseny részletes pályázati felhívása, és a tanárok, ill. iskolák jutalmazási feltételei a Magyar Innovációs Szövetség honlapján olvashatók.

Mit értékelnek? A probléma megközelítésének eredetisége és kreativitása; a kidolgozás alapossága, ill. tudományos értéke; az önálló, saját munka kimutathatósága, nyilvánvalósága; az írásos anyag, ill. műszaki alkotás (vagy modell) színvonala, az elkészített eszköz működőképessége; a projekt befejezettsége és jövőbeni hasznosíthatósága; az eredmények ésszerű és világos értelmezése.

Egyéb tudnivaló? Az ünnepélyes díjátadásra 2021 májusában, kétnapos kiállítás keretében kerül sor. A legjobb pályaműve k 2021. szeptember 24-én is bemutatásra kerülnek a Kutatók Éjszakáján, Budapesten.

GINOP 1.2.8-20 és a VEKOP 1.2.6-20 "Magyar, High-tech és Zöld" szuperkonstrukció

A Magyar, High-tech és Zöld szuperkonstrukcióban a hazai vállalkozások azonos tartalmú, 70 százalékos támogatásintenzitású felhívásra pályázhatnak, működjenek az ország bármely pontján.

A kiírásra az 5 és 249 fő közötti munkavállalót foglalkoztató vállalkozások nyújthatnak be pályázatot. A vállalkozások munkavállalónként 1-9 fő között 1,5 millió forintot, 10-49 fő között 1 millió forintot, míg 50-249 fő között 500 ezer forint kaphatnak.
Cserében vállalniuk kell, hogy megtartják munkavállalóik 90 százalékát. A pályázat keretében lehetőség van hatékonyságnövelő fejlesztések (eszközök, gépek, automatizált gyártási technológiák beszerzése, digitalizáció, energiahatékonyság) megvalósítása mellett képzés és szakértői szolgáltatás elszámolására, valamint 10 százalékban bérleti díj és forgóeszköz, 1 százalékban pedig rezsi költségek elszámolására is a felhívásban részletezett módon.

A támogatás formája feltételesen visszatérítendő támogatás. A támogatás odaítélése után 100 százalék előleghez juthatnak a kedvezményezett vállalkozások. A forrás a pályázat feltételeinek betartása esetén vissza nem térítendővé válik.

A pályázatok elérhetőek: https://www.vali.ifka.hu/hu/page/palyazati-felhivasok

A Magyar Multi Program minősített szakértői poolja

A Magyar Multi Program szakértői szolgáltatóinak körébe olyan, többéves szakmai tapasztalattal rendelkező, elismert szakértői szolgáltatást nyújtó vállalkozások jelentkezését várja az Innovációs és Technológiai Minisztérium, amelyek több területen (műszaki, termék- és szolgáltatásfejlesztés, marketing márka- és arculatépítés, vállalati folyamat és humán erőforrás fejlesztés, stratégiai és pénzügyi tanácsadás) biztosítanának szolgáltatást a mikro-, kis- és középvállalkozások számára céljaik eléréséhez.

A minősített szakértői rendszerben szereplő szakértők szolgáltatásainak igénybevételéhez több támogatási program, így a Magyar Multi Program is vissza nem térítendő forrást biztosít.

További részletek: https://mmp.ifka.hu/szakertoi-portal/

"Minőség-Innováció 2020" pályázat

A finn koordinátorral együttműködésben az EOQ MNB Egyesület ebben az évben is meghirdeti a "Minőség-Innováció 2020" pályázatot. Pályázni a következő kategóriákban lehetséges:
 • Nagyvállalatok
 • Kis- és Középvállalkozások
 • Mikro- és startup vállalkozások
 • Közszféra és non-profit szervezetek
 • Oktatási szférában működő intézmények
 • Egészségügyi szférában működő szervezetek
 • Körkörös gazdaság és szén-semleges innovációk (bármely kategóriában)
 • Potenciális innovációk (bármely kategóriában)
Az ez évi nemzeti szintű díjkiosztásra 2020 októberében, Budapesten kerül sor. A kategóriánkénti első helyezetteket (Nemzeti Díjnyerteseket) az EOQ MNB Egyesület a nemzetközi zsűri elé terjeszti. A Nemzetközi Díjak átadására 2020. február 4-én, Belgrádban kerül sor.

A pályázatok beadásának végső határideje: 20120. szeptember 15.
A magyar nyelvű pályázati űrlapok a következő címről tölthetők le: link
A pályázatokat online, ezen az e-mail címen lehet benyújtani: info@eoq.hu
További információk: link

A finn államelnök által felügyelt elmúlt évi "Minőség-Innováció 2019" nemzetközi pályázat Magyarország számára ismét sikerrel zárult, többek között egy pályázat elnyerte a nemzetközi fődíjat.

SZAKIRODALOMFIGYELŐ


C. Otto Scharmer: Az U-vezetéselméletről röviden - Alapelvek és alkalmazások - Pallas Athéné Könyvkiadó, 2020
Dr. Osman Péter ismertetése

"Először is azt mondom, hogy láss, mert csak a látás révén ismerheted meg a tudást." - Fritjof Capra: A fizika taója.
"Lényegében egy alapproblémáról van szó, három különböző arccal: ez a vakfolt."
- a könyvből.

Erről szól: "Scharmer rövid és közérthető módon mutatja be vezetéselméletének kulcskoncepcióit és alkalmazási lehetőségeit. Hogyan tudjuk úgy újratervezni a társadalmakat, hogy napjaink szorongató kihívásai kezelhetőbbé váljanak? Hogyan tudjuk az éber jelenlét (mindfulness) erejét használni a kollektív rendszerek átalakításához? (Mindfulness: lényege, hogy gondolkodásunkat és figyelmünket igyekszünk teljesen és zavartalanul a környezetünkben és önmagunkban végbemenő jelenre, annak tudatosítására fordítani. Fontos eleme az U-vezetéselméletnek. - OP)

"Amire figyelünk, és ahogyan figyelünk (egyéni és társadalmi szinten egyaránt), alapvetően meghatározza azt, amit létrehozunk, illetve ahogyan és amilyen irányba a világot formáljuk. A figyelmünket azonban gyakran vakfoltok árnyékolják be. A vakfoltok felismerése és tudatosítása nemcsak a vezetés lényegét jelenti, hanem kritikus jelentőségű azon mélyreható, rendszerszintű változások előmozdításához, amelyekre az üzleti életnek és a társadalom egészének égető szüksége van. A szerző megvilágítja a vezetés jellemző vakfoltjait, és praktikus módszereket kínál ezek tudatosításához. Felvázol egy keretrendszert az oktatási intézményeink, gazdaságaink és demokráciáink 'operációs rendszereinek' frissítéséhez is. Útmutatást ad a vezetők és a szervezetek számára a tudatosságuk fejlesztéséhez, ahhoz, hogy aktívan kapcsolódjanak a jövő lehetőségeihez, és minél hatékonyabban tudjanak részt venni a jövő közös formálásában." - a Pallas Athéné ajánlójából, kiemelések tőlem.

Scharmer a mondandójáról: "Az U-vezetéselmélet (e sajátos elnevezésre könyvében kitűnő magyarázatot ad - OP) egy tudatosságalapú módszer a rendszerek megváltoztatására. Vele megpróbálok választ adni a következő kérdésekre: Hogyan tanulunk, amikor átütő erejű eseményekkel találkozunk? (S utóbbi kb 70 évünk során a technikában és a gazdaságban egyre sűrűsödnek az ilyen események, erős társadalmi hatásokkal, s ez a tendencia a jövőben erősödni látszik - OP) Hogyan tanulunk a formálódó jövőből? (Ami egyenértékű azzal, hogy miként tudjuk majd azt túlélni. - OP) Az U vezetéselmélet vegyíti a rendszeralapú gondolkodást, az innovációt és a változások vezérlését - az emberi tudatosság fejlesztése szemszögéből. Az MIT tevékenységkutató és cselekvésközpontú hagyományára építve az azt gyakorlók globális közösségének két évtizedes kísérletezése és finomítása során fejlődött ki.

Alapjaiban az U-vezetéselmélet három fő elemből áll:
• Keretrendszer a vezetés vakfoltjának észleléséhez és a rendszerek megváltoztatásához.
• Módszer a tudatosságalapú változás megvalósításához: folyamat, alapelvek, gyakorlat.
• Új narratíva az evolúciós társadalmi változásról: a szellemi és intézményi operációs rendszereink frissítése a társadalom minden szektorában." (Innentől idézetek a könyvből.)
Kulcstétele: "A beavatkozás sikere a beavatkozó személy belső állapotától függ."
Amit Scharmer koncepciója szerint véghez kell vinni, az egy nagy, módszeres és tudatos menetelés egy minőségileg jobb jövőbe, "a múlt struktúráitól" az "épp most kiemelkedő új szellemi és társadalmi szerkezetekhez", hogy azokra építsük a jövőnket. Ehhez ad könyve részletes segítséget. "A kihívást az jelenti, hogyan jussunk át a szakadékon, amely elválasztja a kettőt. Dióhéjban ez a kép ábrázolja a jelen könyvben leírt utazást, amely a szakadékon vezet át a múlt által vezérelt jelenlegi valóságból egy formálódó jövő felé, amit jövőbeli lehetőségeink maximuma inspirál."

"A szakadékot három hasadék alkotja:
• Ökológiai hasadék - példátlan környezeti rombolás, amely a természet elvesztéséhez vezet.
• Társadalmi hasadék - botrányos szintű méltánytalanság és töredezettség, amely a társadalom elvesztését eredményezi.
• • Szellemi hasadék - a kiégés és a depresszió növekvő szintje - a szándék és Önmagunk elvesztése. »Önmagunk« itt a jövőbeni lehetőségeink maximumát jelöli."
A fejezetek: • A vakfolt • Az U-vezetéselmélet: A forma a tudatosság nyomában jár • A társadalmi evolúció mátrixa • A tű foka • A tudatosságalapú rendszerváltoztatás módszere - Egy folyamat, öt mozgalom: Innováció a jövőből • Az evolúciós társadalmi változás narratívája - A társadalom operációs rendszerének fejlesztése • Visszatérés a gyökerekhez.

David Valliere: Entrepreneurial Thinking - Think Different! (Vállalkozói gondolkodás - Gondolkodj másként!) - Edward Elgar, 2019
Dr. Osman Péter ismertetése

Gondolkodj másként - közhely. Miként tedd? A millió dolláros kérdés. Ebben segít e könyv.
"E könyv eloszlatja a mítoszokat, amelyek általánosan övezik a vállalkozói létet, tudást és tevékenységet (a továbbiakban vállalkozóság, az entrepreneurship-re nincs bevett magyar szavunk - OP), és bemutatja a róla birtokolt élvonalbeli tudást: elméleteket és gyakorlatban igazolt bizonyítékokat, amelyeket vezető kutatók hoztak létre precíz fejlesztőmunkával. Segít a feltörekvő vállalkozóknak, hogy más megközelítéssel gondolkodjanak és elkerüljék a kivédhető hibákat, s ehhez a legértékesebb és meglepőbb kortárs kutatás összegzését kínálja - nyilvánvalóan hasznos tanulságokra fordítja le azokat, kiemelve a vállalkozói gondolkodásmódot, amely kritikus jelentőségű a vállalkozások sikeréhez. Kulcsjellemzői:
• A 44 legnagyobb hatású kutatási tanulmány rövid, jól érthető összegzése - bővíteni a vállalkozói gondolkodás legjobb gyakorlatára vonatkozó tudást, különösen arra vonatkozóan, hogyan ismerjük fel a kínálkozó lehetőségeket, amelyeket mások elszalasztanak.
• Példák, miként használjuk fel az erőforrásokat a hagyományostól eltérő módokon, s magyarázatok a kognitív folyamatokban jelentkező elfogultságokra, amelyek a legtöbb kezdő vállalkozót csapdákba ejtik.
• Következetes szerkezet, amely segíti az olvasót, hogy minél jobban értse a tanulmányokban a feltett kérdéseket, a rendelkezésre álló válaszokat, s az ezekből levonható következtetéseket, s ezeket a gyakorlati helyzetekre értelmezze.
Mindezzel a könyv kitűnő vezető azoknak, akik a jövő vállalkozóivá akarnak válni." (A Kiadó ajánlójából, kiemelések tőlem.)

Hiányzik egy jó összegző szakkönyv: "Sok kiváló könyv van a vállalkozóság készségeire, eszközeire, ám igencsak kevés arról, miként gondolkodjunk sikeres vállalkozó módján. Ez túl sok különféle szakterületről származó tudást igényel: stratégia, pénzügyek, gazdaságtan, szociológia, kognitív pszichológia és hosszan sorolhatnánk. Nincs szakkönyv, amely egymaga lefedné mindezt, különösen a vállalkozó nézőpontjából, aki azt keresi, miként használja mindezt a tudást, hogy még sikeresebb legyen. Összeszedni a szükséges szakkönyveket komoly befektetést igényelne, s magával hozná annak veszélyét is, hogy mire a bennük lévő tudást fel akarjuk használni a vállalkozások rohamosan változó világában, az már elavult." (Idézetek innentől a könyvből.)

Ez annak készült: "Ez a könyv kész hozzáférést ad a vállalkozóságra vonatkozó kutatásokból nyert tudás legfrissebb élvonalához - ami nagyon is különbözik attól, amit a legtöbben gondolnak - megszabadítva azt a homályos akadémikus zsargontól. Olyan világosan emeli ki a kulcsfontosságú eszméket, hogy az olvasó azonnal gondolkodni kezdhet, hogyan használja fel azokat nagy lehetőségek megtalálására és sikeres új vállalkozások létrehozására."

Provokálja a gondolkodást: "Ezzel a könyvvel szándékosan provokálom a gondolkodásod - hogy rávegyelek, gondolkodj másként sok dologról. Megváltoztatni a gondolkodást nagy dolog, amit a vállalkozóknak nagyon sokszor meg kell tenniük. Amint mondják, ez az egyik a legjobb módja megtudni, hogy még gondolkodunk (és megőrizni elménk rugalmasságát és újító képességét! - OP) A jó vállalkozóknak pedig késznek kell lenniük, hogy gyakran változtassák a gondolkodásukat, és jól kell tudniuk, mikor és miként tegyék ezt hatékonyan."

Oldalváltások: "A betekintéseknek, amelyeket itt kínálok, gyakran érdekes kettős természete van. Az egyik oldalon te leszel, elméd minden tudásával és felkészültségével, amelyeket felhasználhatsz vállalkozói céljaid elérésére. A másikon a többiek - versenytársak, üzletfelek, fogyasztók, beszállítók, befektetők, s valamennyi érdekelt fél, akikkel dolgozol -, s akik nem tudják azt, amit te. Ugyanez vonatkozik a kutatási eredmények ismeretére is. Így elvégezheted a változtatásokat és alkalmazkodásokat, miként kerüld el a szokásos hibákat és a vállalkozói kudarc forrásait, a másik oldalt tekintve pedig tudni fogsz valamennyit a többiekről, s a kutatásokból nyert tudással képes leszel előre látni a magatartásukat, hogy megkapd, ami tőlük kell, vagy győzz a versenyben."
A tudás és felkészültség, amelyet e könyv kínál, kétségkívül hasznos. Ami pedig a versenyelőnyt illeti, az ismert tanmesét idézve, nem az oroszlánnál kell gyorsabban futni, csak a többi turistánál. Ebben sokat segíthet.

Nádasdy Ádám: Milyen nyelv a magyar? - Corvina Kiadó, 2020
Dr. Osman Péter ismertetése

Ez a rácsodálkozások könyve.

Az ember talán legfontosabb intellektuális készsége a nyelvi kommunikáció. Nyelv nélkül még gondolkodni sem tudunk, s tanulni sem - legfeljebb primitíven másolni tevékenységeket. Közös tudásunk sem lehetne. Anyanyelvünk igen nagy hányadát azonban úgy kapjuk, hogy nem is tudatosodik bennünk túlnyomó része mindannak, ami a "milyen is ez a nyelv" kérdésre felsorakozik: nyelvünk gazdagsága, sajátosságai, jellemzői, vagy épp eredetének, alakulásának, kapcsolódásainak hosszú, soha véget nem érő története. Nyelvtant persze mindenkinek tanított az iskola, ám sokféle lehet, hogy miként, mennyit, mit tudtunk meg így a nyelvről, és mennyi maradt meg abból. E könyv így a nyelvészetben kevésbé jártasaknak igen sok Aha-élménnyel szolgálhat (Jé, ez tényleg így van, hogy is nem gondoltam rá!), és szintúgy sok új tudással mindennapi segítőnkről, eszközünkről - a nyelvünkről.

Nádasdyról: magyar nyelvész, költő, műfordító, esszéista, egyetemi tanár. Irodalmi kitüntetései között: Déry Tibor-díj, Robert Graves-díj, Füst Milán-díj, Szépíró-díj, Magyarország Babérkoszorúja díj, Moholy-Nagy-díj.

Nádasdy, e könyvéről: "Ez a kis könyv a magyar nyelv iránt érdeklődőknek szól. Igyekeztem érdekes dolgokat elmesélni erről a gyönyörű nyelvről (ezt mint magánember mondom; a nyelvészet nem ismeri a "gyönyörű" fogalmát!), de célom nem a kimerítő leírás volt. Se nem tankönyv ez, se nem kézikönyv - viszont remélem, sokak érdeklődését fel tudja kelteni, és előveszik a könyv végén felsorolt további olvasmányok valamelyikét. Néhol azért eléggé szakszerű leszek, mert muszáj megmutatni, hogyan dolgozik a nyelvész és milyen alapon teszi megállapításait - hogy mi az a "gyök", mi bizonyítja a finnugor eredetet, miért nincs egyszerűsödés, miért olyan nehezen érthető a Halotti Beszéd, miért tér el a helyesírás a kiejtéstől, és így tovább. Az itt leírtakat (néhány dologtól eltekintve) nem én találtam ki, hanem tudós elődeim és mai kollégáim vették észre, kutatták ki és írták meg." - a Corvina Kiadó ajánlójából (kiemelések tőlem).
Érdekes jellemzője e tartalmában, szellemi értékében cseppet sem "kis", sokkal inkább "nagy" könyvnek a Fidelio írásának címe: "Nádasdy Ádám nyelvi mítoszirtást végez"
Ezen túlmenően meg sem próbáljuk érzékeltetni Nádasdy itteni mondandójának gazdagságát és érdekességét - messze kevés lenne rá az egész recenzió. Csupán néhány apró részletet emelünk ki ízelítőül.

A legfőbb szabály: "A nyelv a közlésnek, a kommunikációnak az eszköze. Erre minden nyelv egyformán alkalmas. Ez már abból is belátható, hogy Isten nem teremtett volna olyan nyelvet, amelyen az ő evangéliuma ne volna kifejezhető!..." (Innentől idézetek a könyvből.)
Meglepő alaptétel: "Nem a szókincs teszi a nyelvet, hanem a szerkezet!"
Anyanyelvén mindenki tud: "A nyelv elsősorban ösztönös tevékenység, és csak sokadik megközelítésben kulturális vagy politikai vagy esztétikai valami. A nyelvi ösztön a legjobban a nemi ösztönhöz hasonlít: egy bizonyos korban magától megjelenik és befolyásolni kezdi az egyén viselkedését. A nemiségnél ez a serdülőkorban következik be, a nyelv esetében kétéves kor körül - függetlenül nemtől, fajtól, anyagi helyzettől, vallástól, azaz függetlenül minden társadalmi tényezőtől. A nyelvet az is kifogástalanul használja, aki nem tudja, miért teszi: ebben is hasonlít a szaporodásra. Ráadásul ahogy a termékenység, úgy a nyelvtudás (végig az anyanyelv-használatról beszélek!) sem függ az intelligenciától. Nincs olyan, hogy butább (de egészséges) embertársaink csak a jelen időt tudják használni, a múlt időt nem, vagy az o, u hangot ki tudják mondani, de az ö, ü-t már nem. Az anyanyelvi tudás (szakszóval a "kompetencia") nem függ a beszélő intelligenciaszintjétől."
Kezdők szerencséje: "Minden nyelv egyformán megtanulható, a csecsemőnek mindegy, melyik nyelv lesz az anyanyelve: azt tanulja meg, amit hall, s azt fogja egész életében a 'legkönnyebb nyelvnek' érezni."

SAJTÓSZEMLE

Magyar Kémikusok Lapja, 2020. május, 171. oldal
Magyar Innovációs Nagydíj.

egeszseginfo.hu, 2020. május 25.
Bódis József - fontos az egészségipari innováció támogatása

magyarhirlap.hu, 2020. május 25.
Péntektől lehet jelentkezni a high-tech és zöld magyar pályázatra

origo.hu, 2020. május 25.
Péntektől lehet jelentkezni a kkv-hatékonyságot növelő pályázatra

napi.hu, 2020. május 25.
Már a héten lehet pályázni gazdaságvédelmi forrásokra

autopro.hu, 2020. május 25.
Újabb támogatási program indulhat a hazai vállalatok megsegítésére

privatbankar.hu, 2020. május 25.
Újabb magyar cégek vállalták, hogy megtartják a munkahelyeket

portfolio.hu, 2020. május 26.
Akkora a magyar kormány csapása, mintha 30-35%-os vagyonadót vetne ki azonnal a vállalkozókra

magyarepitok.hu, 2020. május 26.
Online innovációs fórumot szervez a MAÚT

nkfih.gov.hu, 2020. május 26.
Rugalmas előlegkifizetés és adminisztrációs könnyítések segítik a teljes hazai innovációs környezetet

uzletem.hu, 2020. május 27.
Az amerikai piaci lehetőségekkel ismerkedett öt magyar agrár startup

techmonitor.hu, 2020. május 27.
Zseniális tizenéves innovátorok

zetapress.hu, 2020. május 27.
Zseniális tini innovátorok

nkfih.gov.hu, 2020. május 27.
Zseniális tizenéves innovátorok

portfolio.hu, 2020. május 27.
Innovációs központ indul Debrecenben

portfolio.hu, 2020. május 28.
Egyedülálló tőkeszerzési lehetőséget kapnak a magyar innovatív cégek - 10 milliárd forintot osztanának szét

weborvos.hu, 2020. május 28.
A teljes kutatói életpályát lefedik az ösztöndíjpályázatok

magyarhirlap.hu, 2020. május 28.
A teljes kutatói életpályát lefedik az ösztöndíjpályázatok

webradio.hu, 2020. május 28.
A teljes kutatói életpályát lefedik az ösztöndíjpályázatok

sajomente.hu, 2020. május 28.
ITM: a teljes kutatói életpályát lefedik az új ösztöndíjpályázatok

napi.hu, 2020. május 28.
Komoly kihívásokra számít a magyar Bosch, mégis rendületlenül fejlesztenek

origo.hu, 2020. május 28.
Két számjegyű árbevétel-növekedést ért el a Bosch tavaly Magyarországon

tozsdeforum.hu, 2020. május 28.
A tavalyi évet is óriási sikerrel zárta a Bosch

innoportal.hu, 2020. május 28.
Elveszhetnek a magyar innovációk

vg.hu, 2020. május 28.
Kezdenek az innováció útjára lépni a hazai cégvezetők

startuponline.hu, 2020. május 28.
Kkv-mentés és nagyvállalati innováció a Startup Newsroom második adásában

magyarhirlap.hu, 2020. május 29.
Innovációs pályázatokat írt ki a kormány

webradio.hu, 2020. május 29.
Palkovics: több mint 53 milliárd forintos innovációs pályázatokat írtak ki

orientpress.hu, 2020. május 29.
Palkovics: több mint 53 milliárd forintos innovációs pályázatokat írtak ki

sajomente.hu, 2020. május 29.
Palkovics: több mint 53 milliárd forintos innovációs pályázatokat írtak ki

hirtv.hu, 2020. május 29.
Palkovics: több mint 53 milliárd forintos innovációs pályázatokat írtak ki

mandiner.hu, 2020. május 29.
Palkovics: több mint 53 milliárd forintos innovációs pályázatokat írtak ki

koronavirus.gov.hu, 2020. május 29.
Palkovics: több mint 53 milliárd forintos innovációs pályázatokat írtak ki

news.sk, 2020. május 29.
Palkovics: több mint 53 milliárd forintos innovációs pályázatokat írtak ki

origo.hu, 2020. május 29.
Több mint 53 milliárd forint összegű innovációs pályázatot írtak ki

kormany.hu, 2020. május 29.
Több mint 53 milliárd forint összegű innovációs pályázatot írtak ki

szeged.hu, 2020. május 29.
Több mint 53 milliárd forint összegű innovációs pályázatot írtak ki

logsped.hu, 2020. május 29.
Több mint 53 milliárd forint összegű innovációs pályázatot írtak ki

vg.hu, 2020. május 29.
Több mint 53 milliárd forint összegű innovációs pályázatot írtak ki

kamaraonline.hu, 2020. május 29.
Több mint 53 milliárd forint összegű innovációs pályázatot írtak ki

hirado.hu, 2020. május 29.
Több mint 53 milliárd forint összegű innovációs pályázatot írtak ki

magyarnemzet.hu, 2020. május 29.
Több mint 53 milliárd forint összegű innovációs pályázatot írtak ki

zmkik.hu, 2020. május 29.
Több mint 53 milliárd forint összegű innovációs pályázatot írtak ki

kisalfold.hu, 2020. május 29.
Több mint ötvenhárom milliárd forintos innovációs pályázatokat írtak ki

duol.hu, 2020. május 29.
Több mint ötvenhárom milliárd forintos innovációs pályázatokat írtak ki

lokal.hu, 2020. május 29.
Több mint ötvenhárom milliárd forintos innovációs pályázatokat írtak ki

boon.hu, 2020. május 29.
Tradíció és innováció
"...Innováció, mint a válságból kivezető út címmel rendeztek online konferenciát a Miskolci Egyetemen..."

Nemzeti, Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal Hírlevele, 2020. május
Több mint 2 milliárd forintnyi támogatást utaltak kutatás-fejlesztés és innovációs pályázatok kedvezményezettjeinek

Nemzeti, Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal Hírlevele, 2020. május
Több mint 450 ötlet és projektjavaslat érkezett be a COVIDEA online pályázatra

Nemzeti, Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal Hírlevele, 2020. május
Palkovics: több mint 53 milliárd forintos innovációs pályázatokat írtak ki

Nemzeti, Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal Hírlevele, 2020. május
Rugalmas előlegkifizetés és adminisztrációs könnyítések segítik a teljes hazai innovációs környezetet

magyarhirlap.hu, 2020. május 30.
Innovációs pályázat vállalatoknak

gyk.hu, 2020. május 30.
Innovációs pályázatokat írt ki a kormány

origo.hu, 2020. május 31.
Negyedmillió munkahelyet védett meg a Gazdaságvédelmi Akcióterv

zaol.hu, 2020. május 31.
Kutatás-fejlesztés, innováció idén 62 milliárd forintból

Új Köznevelés, 2020. május, 8. oldal
Okos, művelt, intelligens, kreatív
Interjú dr. Pakucs Jánossal, a Magyar Innovációs Szövetség alapító elnökével az idei Országos Ifjúsági Tudományos és Innovációs Versenyről

Új Köznevelés, 2020. május
30. IFJÚSÁGI TUDOMÁNYOS ÉS INNOVÁCIÓS TEHETSÉGKUTATÓ VERSENY

pannonnovum.hu, 2020, június 1.
Több mint 53 milliárd forintos innovációs pályázatokat írtak ki

euronews.com, 2020, június 2.
Magyarország mintegy 7 ezermilliárd Ft uniós fejlesztési támogatásra számíthat 2021-2027 között

888.hu, 2020, június 2.
50 milliárdot önt a zöldgazdaságba az Innovációs és Technológiai Minisztérium

kkvnet.hu, 2020.június 3.
Több mint 53 milliárd forintos innovációs pályázatokat írtak ki

sajomente.hu, 2020.június 4.
Indul a Tématerületi Kiválósági Program 2020: több mint 44 milliárd forint forrás a következő két évre

webradio.hu, 2020.június 4.
Indul a Tématerületi Kiválósági Program 2020: több mint 44 milliárd forint forrás a következő két évre

autopro.hu, 2020.június 4.
Az innováció lehet a válasz a koronavírus okozta kihívásokra

Nemzeti, Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal, 2020.június 5.
Befejeződött a 28. magyar innovációs nagydíj pályázat lebonyolítása

origo.hu, 2020.június 5.
Június elsejétől a Szegedi Tudományegyetem saját kezébe vette a radiológiai és nukleáris képalkotó szolgáltatásokat

magyarhirlap.hu, 2020.június 6.
Számos kisebb céget is megmentett az állami bértámogatási program

origo.hu, 2020.június 6.
A munkahelyek védelmében a kormány 1,2 millió embernek nyújt támogatást

keruletiujsag.hu, 2020.június 6.
Palkovics: több mint 53 milliárd forintos innovációs pályázatokat írtak ki
Szerkesztő: Dr. Antos László, Munkatárs: Sári Veronika,
Design: Visualia Stúdió, Felelős kiadó: Dr. Szabó Gábor.
A Hírlevél minden páros hét keddi napján jelenik meg, és aznap internetes portálunkon is olvasható.
Hírlevélszerkesztőség: 1116 Budapest, Fehérvári út 108-112.
tel.: (06 1) 430 3330, e-levél: innovacio@innovacio.hu
A Hírlevélre a www.innovacio.hu c. portálon lehet regisztrálni.