XXX. évf. | 2020. január 14. | 1. szám

Hírek

Magyar Innovációs Szövetség
Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala


Várható események
Pályázati felhívások
Szakirodalomfigyelő
SajtószemleKedves Tagintézményi Képviselőnk!
Kedves Olvasónk!

Ezúton is köszönjük a nagyszámú karácsonyi és újévi jókívánságokat!

A Magyar Innovációs Szövetség nevében ismételten kívánunk nyugodt és eredményekben gazdag 2020. évet!Dr. Pakucs János, tiszteletbeli elnök,
Dr. Szabó Gábor, elnök,
Dr. Antos László, ügyvezető igazgató

HÍREK | MAGYAR INNOVÁCIÓS SZÖVETSÉG

29. Ifjúsági Tudományos és Innovációs Tehetségkutató Verseny első fordulója

Lezárult a 29. Ifjúsági Tudományos és Innovációs Tehetségkutató Verseny első szakasza, melyre 99 pályázattervet küldtek be a kreatív középiskolai diákok.

A 27 tagú szakmai zsűri - Dr. Jakab László BME-professzor vezetésével - a döntést, a részletes értékelést követően, 2019. december 12-én testületileg hozta meg. A 99 pályázat közül a zsűri 61 kiemelkedő, főként műszaki és informatikai problémák megoldását, ill. kidolgozását javasolta a második fordulóra, így összesen 95 fiatal dolgozhatja ki részletesen a pályázatát, akik közül 10-en határon túli magyar diákok.

A végső döntést a zsűri 2020. április végén tartandó ülésén hozza meg, melyen nemcsak a több mint 2,5 millió forint összegű ösztöndíj szétosztásáról döntenek, hanem kiválasztják azt a három pályázatot is, amelyek képviselik Magyarországot 2020 szeptemberében az európai döntőn, Salamancaban. A díjazottak további nemzetközi versenyeken, tanulmányutakon is részt vehetnek (pl. Nobel-héten Stockholmban, a londoni fiatal tudósok fórumán stb.)

A projekt a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal támogatásával, az NKFI Alapból valósul meg.

Intelligens Szakosodási Stratégia

A Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal honlapján kitölthető, előreláthatóan a 2020. év 1. negyedév végéig, egy kérdőív, mely a 2021-2027-es uniós programozási ciklus tervezési feladatainak egyik meghatározó pontját jelentő Intelligens Szakosodási Stratégia (S3) tervezési folyamatának széles körű társadalmi megalapozottságához járul hozzá.

További információ: https://nkfih.gov.hu/hivatalrol/hivatal-hirei/hatarozzuk-meg-kozosen

MRK Kutatási-Innovációs Bizottsága

2019. október 31-én megalakult a Magyar Rektori Konferencia (MRK) Kutatási-Innovációs Bizottsága, amely fő feladatának tekinti az innovációra vonatkozó törvényi szabályozás tervezetének véleményezését, a K+F+I pályázatok tervezetének véleményezését és stratégiai szintű ajánlások és irányelvek kidolgozását, a közvélemény felé történő kommunikációját. A bizottság elnöke Dr. Ferdinándy Péter, a SOTE kutatási és innovációs rektor-helyettese.

Dr. Józsa János MRK-elnök Dr. Szabó Gábornak, a MISZ elnökének decemberben írt levelében tudatta, hogy a bizottság számít a Magyar Innovációs Szövetség együttműködésére.

Gábor Dénes-díj átadása

2019. december 17-én, a Parlament Felsőházi Termében ünnepélyes keretek között adták át tagszervezetünk, a Novofer Alapítvány által alapított Gábor Dénes-díjakat. A résztvevőket Dr. Kövér László, az Országgyűlés elnöke és Jamrik Péter vezérigazgató, az Alapító képviselője köszöntötte.

Gábor Dénes Életmű Díjban részesült,
Szigethy Dezső, okleveles vegyész, közgazdász, a Technoorg Linda Tudományos Műszaki Fejlesztő Kft. ügyvezetője és alapítója, a közel negyven éves sikeres kutatói és innovációs üzleti munkásságáért, illetve
Dr. Bartha László vegyészmérnök, professor emeritus, a Veszprémi Egyetem Ásványolaj- és Széntechnológiai Tanszékének nyugalmazott tanszékvezetője, a szénhidrogén-ipari adalékok kutatása, valamint a polimer-, valamint gumi-hulladékok kémiai és mechanikai újra-hasznosításáért.

Gábor Dénes-díjat kapott:

Dr. Czigány Tibor, gépészmérnök, az MTA rendes tagja, a BME Polimertechikai Tanszék professzora, Széchenyi-díjas kutató,
Domokos Gábor, építészmérnök, az MTA rendes tagja, a BME Szilárdságtani és Tartószerkezeti Tanszék kutatóprofesszora.
Dr. Balázsi Csaba, kohómérnök, az MTA doktora, az MTA Energiatudományi Kutatóközpont tudományos tanácsadója,
Dr. Janáky Csaba, a Szegedi Tudományegyetem egyetemi docense, az MTA és az Egyetem Fotoelektrokémiai Kutatócsoportjának vezetője,
Dr. Laszlovszky István, szakgyógyszerész, a Richter Gedeon Nyrt. klinikai projektkoordinátora,
Pető Mária, fizikus, a Sepsiszentgyörgyi Székely Mikó Kollégium fizikatanára,
Dr. Reith András, építészmérnök, az ABUD Mérnökiroda Kft. ügyvezetője,
Dr. Rekeczky Csaba, villamosmérnök, a Verizon Communications Inc, számítógépes látás igazgatója és a PPKE ITK tanára valamint,
Veres Mihály, fizikus, az ISOTOPTECH Zrt vezérigazgatója,

Gábor Dénes-díjakat adott át többek között Dr. Kövér László, az Országgyűlés elnöke, Dr. Bendzsel Miklós kuratóriumi elnök, Prof. Dr. Kásler Miklós, az emberi erőforrások miniszter, Gulyás Tibor, az ITM innovációért felelős helyettes államtitkára, Dr. Birkner Zoltán, az NKFIH elnöke, Pomázi Gyula, az SZTNH elnöke, Jamrik Péter, az alapító képviselője, Dr. Freund Tamás, az MTA alelnöke.

A kuratórium döntése alapján In Memoriam Gábor Dénes elismerésben részesült Dr. Gyulai József, fizikus, professor emeritus, Prima- és Széchenyi-díjas akadémikus, Kosztolányi Tamás gépészmérnök, a NOVOFER Távközlési Innovációs Zrt. nyugalmazott irodavezetője, Pomezanski György, magyar-történelem szakos tanár, televíziós műsorvezető.

Gábor Dénes Tudományos Diákköri ösztöndíjban pedig Rendes Szilveszter építőmérnök hallgató részesült.

Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala

Új szolgáltatás az innovatív KKV-k, egyetemek, kutatóintézetek, egyéni megrendelők és nagyvállalatok számára

Az SZTNH bevezette 2020. január 1-től a témakutatás szolgáltatást.
A témakutatás célja, hogy feltárja egy adott műszaki szakterületen a publikus információkat. A témakutatás során feltárt dokumentumok megismerése révén elkerülhető, hogy jelentős erőforrásokat fektessenek egy olyan megoldás kidolgozásába, amelyet más már korábban megvalósított, továbbá részletesen megismerhető, hogy a megrendelő számára érdekes szakterületeken az adott műszaki probléma megoldására a piac többi szereplője milyen irányban végzett fejlesztéseket és milyen megoldásokat dolgozott ki.

Legális tartalmak gyorsan és könnyen: elindult a hungaroteka

Az Európai Unió Szellemi Tulajdoni Hivatala (EUIPO) 2016-ban indította el az agorateka.eu oldalt azzal a céllal, hogy az Unió polgárai könnyebben találják meg a jogszerű online tartalomszolgáltatásokat. A projekthez 2018-ban csatlakozott hazánk is, a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatalával (SZTNH) együttműködő Hamisítás Elleni Nemzeti Testület (HENT) közreműködésével létrehozott hungaroteka.hu oldallal.

A gyűjtőportál a jogszerűen működő digitálisszolgáltatásokat jeleníti meg, segítve ezzel azokat a fogyasztókat, akik tudatosan keresik a legális online tartalmakat: összegyűjti a jogszerű zenei, film, e-könyv, videójáték és sportesemény elérhetőségeket, gyors és egyszerű hozzáférést biztosítva az online ajánlatokhoz.

További információ: https://www.sztnh.gov.hu/sites/default/files/sztnh-hent_hungorateka.pdf

Közlemény

2020. január 1-én lépett hatályba a gyári vagy kereskedelmi védjegyekkel ellátható termékek és szolgáltatások nemzetközi osztályozására vonatkozó Nizzai Megállapodás szerinti osztályozás (a továbbiakban: nizzai osztályozás) 11. kiadásának felülvizsgált szövege.

A 11. kiadás 2020. január 1. napjától hatályos rendelkezéseit kell alkalmazni valamennyi nemzeti védjegybejelentésre, továbbá minden olyan nemzetközi védjegybejelentésre, amelyet 2020. január 1. napját követően nyújtanak be lajstromozásra vagy a nemzetközi védjegybejelentés továbbítását kérik a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala előtt.

A nizzai osztályozás 11. kiadásának 2020. január 1-től hatályos magyar verziója az alábbi linkre kattintva érhető el: https://www.sztnh.gov.hu/hu/szakmai-oldalak/vedjegyoltalom/osztalyozas/nizzai

VÁRHATÓ ESEMÉNYEK

PRIMER Vállalkozói képzés 2020-ban is az InnoEnergytől

A PRIMER az InnoEnergy Highway nemzetközi akcelerátor programra felkészítő képzése, melyre várják vállalkozások, és magánszemélyekből álló csapatok jelentkezését.

Sikerrel végezhetik el a képzést mindazok, akik már az ötlet fázison túl vannak, dolgoznak a terméken, szolgáltatáson és a piacra lépést kívánják megtervezni vagy az üzleti modellt fejleszteni. A legjobb csapatok az InnoEnergy Highway programban 100-150 ezer EUR befektetéssel próbálhatnak nemzetközi piacra lépni energetika, körforgásos gazdaság, mobilitás, smart technológiák, energiatárolás, energiahatékonyság, megújulók és bármi más, kategóriában ami hozzájárul egy fenntartható világ megteremtéséhez.

Jelentkezési határidő: 2020. január 22. (szerda) éjfél

További információ: hubhungary@innoenergy.com
https://www.facebook.com/InnoEnergyHUBHungary/

Budapesten üléseznek Európa science parkjai

Tagszervezetünkkel, az IPE-vel és a TTP Szövetséggel együttműködésben 2020. május 19-21. között Magyarországon tartja éves ülését a Tudományos Parkok Nemzetközi Szövetségének (IASP) Európai divíziója. Az 1984-ben alapított szervezet, 400 tudományos parkot és 117.000 innovatív vállalatot fog össze, az európai divízió 153 tagot képvisel.

A szervezetben 2017 óta az IPE képviseli Magyarországot, feladatai a magyar science parkok és technológiai parkok felkészítése az IASP globális hálózatához való csatlakozásra, az IASP felé érkező jelentkezések validálása, valamint legsikeresebb és legmodernebb üzleti és üzemeltetési modellek magyarországi bevezetése.

Az esemény fővédnöke és főelőadója Palkovics László, innovációs és technológiai miniszter, szakmai partnere az ITM, a BPMK és a Magyar Értékelemző Társasága.
A rendezvény tematikája - "Új technológiák társadalmasítása az innovációs ökoszisztémában" -- a Magyarország számára stratégiai fontosságú ágazatokra fókuszál.

A budapesti rendezvényen részt vesz Paul Krutko, az IASP nemzetközi elnöke, Lena Miranda, az IASP Európai Divíziójának elnöke és Ebba Lund, a szervezet főigazgatója.

További részletek: www.ipe.hu, iasp2020budapest@ipe.hu

PÁLYÁZATI FELHÍVÁSOK

Felhívás a 2019. év legjelentősebb innovációs teljesítményének elismerésére

A Magyar Innovációs Alapítvány - a Magyar Innovációs Szövetséggel közösen - a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal főtámogatásával, az Innovációs és Technológiai Minisztériummal, az Agrárminisztériummal, a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatalával és a Valor Hungariae Zrt.-vel együttműködve, 28. alkalommal hirdeti meg a

MAGYAR INNOVÁCIÓS NAGYDÍJ pályázatot.

A 2019. év legjelentősebb innovációs teljesítményét elismerő
Magyar Innovációs Nagydíj mellett
a kiemelkedő innovációs teljesítmények további, összesen hét kategóriában kaphatnak díjat:

 • a 2019. évi Ipari Innovációs Díj,
 • a 2019. évi Informatikai Innovációs Díj,
 • a 2019. évi Agrár Innovációs Díj,
 • a 2019. évi Környezetvédelmi Innovációs Díj,
 • a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala Innovációs Díja.
 • "Alapkutatástól a piacig˝ 2019. évi Innovációs Díj (NKFIH).
A legeredményesebb, 2017. január 1. után alapított innovatív startupvállalkozás pedig a Valor Hungariae Zrt. és a Magyar Innovációs Szövetség
"2019. év legjobb startup vállalkozása" Díját nyeri el.

A díjak ünnepélyes átadására 2020. március végén kerül sor az Országházban.

A pályázaton azok a Magyarországon bejegyzett vállalkozások, ill. szervezetek vehetnek részt, amelyek a 2019. évben kiemelkedő műszaki, gazdasági innovációs teljesítménnyel (új termékek, új eljárások, új szolgáltatások értékesítése stb.) jelentős üzleti hasznot értek el. Az innováció kiindulási alapja tudományos kutatás, műszaki-fejlesztési eredmény, szabadalom, know-how alkalmazása, technológia-transzfer stb. lehet.

A bírálóbizottság a Magyar Innovációs Alapítvány Kuratóriuma által felkért tudósokból, vezető gazdasági szakemberekből áll, elnöke Dr. Palkovics László, innovációs és technológiai miniszter.

A bírálóbizottság az innovációból, 2019-ben elért eredmény/árbevétel, és egyéb műszaki, gazdasági előnyök mellett, az innováció eredetiségét, újszerűségét, és társadalmi hasznosságát, valamint a pályázat kidolgozottságának színvonalát is értékeli.

A bírálóbizottság által meghozott döntés végleges, fellebbezésnek helye nincs.
Korábbi Innovációs Nagydíj pályázatokon díjazott innovációval újból pályázni nem lehet.

Beadási határidő: 2020. február 12., 15 óra

A nevezéshez szükséges dokumentumok:

 • 1 oldalas összefoglaló, amely a www.innovacio.hu/innonagydij c. oldalon tölthető ki,
 • Részletes leírás a megvalósításról, az innovációból elért piaci, illetve gazdasági eredményről (árbevétel/eredmény, piaci részesedés növekedése stb.), valamint arról, hogy külső (pályázati) forrás mennyiben segítette az innovációs teljesítmény elérését, összesen maximum 10 A/4-es oldalon,
 • Referenciák igazolása (szakvélemény, vevők véleménye, fotó, videofilm, szakcikk stb.),
 • Nyilatkozat a közölt adatok, információk, valamint a szellemi tulajdonvédelmi jogok hitelességéről.
A részletes leírást, a nyilatkozatot pdf formátumban kell feltölteni a www.innovacio.hu/innonagydij c. oldalra. További információ: www.innovacio.hu, e-mail: innovacio@innovacio.hu, tel.: 061-430-3330.

Kárpát-medencei Tehetségkutató Alapítvány felhívása

Tagszervezetünk, a Kárpát-medencei Tehetségkutató Alapítvány tehetségeket támogató programja első lépéseként várja olyan, Kárpát-medencei, kiemelkedő tehetségű, 14-30 év közötti, nappali tagozatos képzésben résztvevő fiatalok jelentkezését, akik:
 • kimagasló tanulmányi eredménnyel rendelkeznek,
 • országos, ill. nemzetközi tanulmányi, művészeti és sportversenyeken dobogós helyezést értek el,
 • kutatási eredményeiket publikálták,
 • motiváltak, szorgalmasak, kitartóak, elkötelezettek céljaik megvalósításában,
 • bár nem vettek részt, ill. nem szereztek dobogós helyet tanulmányi versenyeken, de úgy érzik, kiemelkedően tehetségesek.
Az Alapítvány által kiválasztott fiatal tehetségek egyénre szabott támogatásban részesülnek. Ennek során minden diák azt kapja, amire leginkább szüksége van a tehetsége kibontakoztatásához, mely minden esetben tartalmaz mentori támogatást.

Regisztráció az alábbi linken.
További információk: weblap, e-mail: erdeklodes@kmta.hu, tel.:+36 1 781 2814.

SZAKIRODALOMFIGYELŐ


João J. Ferreira, Alain Fayolle, Vanessa Ratten, Mário Raposo: Entrepreneurial Universities - Collaboration, Education and Policies (Vállalkozó Egyetemek - Együttműködés, Oktatás, Politikák) - Edward Elgar, 2018
Dr. Osman Péter ismertetése

A téma aktualitásáról: A tudásalapú gazdaságon túllépve már alkotásalapúban élünk, s ez méginkább felértékeli a legfrissebb ismeretek és kutatási eredmények gyors hasznosításának jelentőségét, szintúgy az egyetemi tudástermelés és oktatás ennek megfelelő finomhangolását. Ez teszi kiemelkedő fontosságúvá a felsőoktatásban folyó oktatás, kutatás, valamint az ipar közötti tudás- és technológiatranszfer kapcsolatok előmozdítását és az ebben rejlő lehetőségek kiaknázását mind az ipari innovációs tevékenységekben, mind az oktatásnak és az ottani kutatásnak a gyakorlat világához és annak igényeihez való közelítésében. Ezzel egyaránt nyernek

Az egyetemek, mert módot kapnak tudásuk és K+F eredményeik hasznosítására, ennek hozamából fejleszthetik saját kapacitásaikat, oktatóik és kutatóik további lehetőségekhez jut-hatnak, és olyan gyakorlati tapasztalatokhoz a cégekkel és iparágakkal való együttműködésben, amelyek segíthetnek a képzést közelíteni a gazdasági gyakorlat mai és holnapi követelményeihez;
A vállalkozások, mert ezzel kiegészíthetik a saját erőforrásaikat és képességeiket, s az együttműködés révén a szakembereik sokat tanulhatnak egyetemi partnereiktől és megismerhetik a kutatások élvonalát;
A társadalom, mert mindezzel erősödik a gazdaság teljesítőképessége, s szintúgy erősödnek a jövő szakembereit képző, a maiakat pedig segítő egyetemek.
"A vállalkozásként végzett oktatás központi jelentőségű lehet az innovációs ökoszisztéma sikerében, az értékteremtésben, a kutatásból a piacra irányuló technológiatranszferben és a gazdaságra gyakorolt hatásában egyaránt. A tehetséges emberek és technológiák 'létrehozása', vonzása és a kutatásból a piacra juttatása sikeres hajtóereje a gazdasági növekedésnek, valamint a lokális fejlődésnek." (Idézetek a könyvből, kiemelések tőlem)

A vállalkozó egyetemekről: "A vállalkozó egyetemek úgy tekinthetők, mint annak módja, hogy az innováció hasznosításának erősítésével ösztönözzük az egyetem kötődését az iparhoz. A vállalkozói egyetemek beágyazzák a vállalkozás kultúráját a felsőoktatási ("academic") kultúrába, hogy gazdasági hozamot érjenek el a tudásból. Céljuk, hogy olyan környezetet hozzanak létre, amely ösztönzi a kockázatvállalást és az innovációs tevékenységeket. A legfőbb jellemzőjük, hogy új gondolatokat, eszméket, ötleteket tárnak fel, s ebben a kedvező üzleti lehetőségeket kereső kíváncsiságot hasznosítják.
A vállalkozó egyetem erőteljesen befolyásolja a regionális iparfejlődést, valamint a gazdasági növekedést a hathatós kutatásra, technológiatranszferre és vállalkozói képességekre támaszkodó csúcstechnológiai vállalkozások révén.
Nő az egyetemeken a nyomás, hogy átalakítsák magukat az új technológiai és üzleti gyakorlatok integrálásával. Annak érdekében, hogy hallgatóikat a gazdaság új világába repítsék, több vállalkozói kezdeményezésnek adnak helyet a kampuszaikon. Ez része az egyetemi tájkép változásának, amely erősebb kölcsönhatásba helyezi az oktatást és a kutatást.
Az egyetemek módosítják a szervezeti felépítésüket összetettebb formákra, hogy kölcsönhatásba kerülhessenek az új technológiai innovációval. A vállalkozói egyetemek megújíthatják a gazdaságot az élvonalbeli szakmai, tudományos és technológiai kutatás előmozdításával."

Az Elgar ajánlójából: "A könyv visszatükrözi a vállalkozói egyetemek nemzetközi terjedését, példákat hozva Ausztráliából, Braziliából, Francia-, Olasz-, Lengyel- és Spanyolországból, Malajziából, Indiából, Portugáliából és az Egyesült Királyságból. Mindegyik fejezete rámutat az egymástól eltérő kulturális befolyásokra, s hogy az irányelveknek ("policy") megfelelő megközelítések változásai miként teszik az egyetemeket állandóan fejlődővé. A szerzők vizsgálják, miként befolyásolja a kultúra a vállalkozói képzést, másrészt pedig a stratégiai irányítók ("policy makers") kezdeményezéseit. A kedvező vállalkozási lehetőségek bővítésére összpontosítva, a könyv megmutatja, miként reagálnak az egyetemek hatékony kezdeményezések létrehozásával, amelyek hasznára vannak a szélesebb közösségnek is az intézményekkel való sikeres együttműködések révén. Megmutatja a szoros kapcsolatot is az új kormányzati politikák és a fejlődő vállalkozói egyetemek között."

Michael J. O'Brien, R. Alexander Bentley és William A. Brock: A kis döntések fontossága - Pallas Athéné Könyvkiadó, 2019
Dr. Osman Péter ismertetése

A döntéshozatal tudománya és művészete évtizedek óta slágertémája a menedzsment tudománynak. Mint minden fejlett művészetnek, ennek is az alapja a folyamatosan finomított tudomány, amelyre támaszkodva a döntéshozó kialakítja az adott helyzetben optimálisnak ígérkező döntést. Ehhez kínál tudást ez az érdekes, sok tanulsággal szolgáló könyv. Széles körképpel dolgozik, érdekes utakon visz át a szerzők gondolatmenete, a témához kapcsolódó új, izgalmas fogalmakkal is szolgál [nem állítanánk, hogy nincsenek benne mellékutak, azonban azok is felettébb érdekes ismereteket kínálnak].

A címében hirdetett mondandóját tapasztalatokból is jól ismerhetjük. Kiváló példa a fejlesztőmunka menete: minél inkább még a korai szakaszokban járunk, annál inkább megeshet, hogy egy viszonylag kis döntés új irányt adhat a továbbiaknak.
Valójában minden döntés egy fogadás arra, hogy a dolgok jövőbeni alakulása mellett - és természetesen a célravezetőnek ígérkező, menet közbeni korrekciók, vagyis újabb döntések segítségével - legalább nagyjában-egészében azt az eredményt érjük el, amelyet várunk.
Van egy ragyogó szépirodalmi mű is a kis döntések fontosságáról: Isaac Asimov A halhatatlanság halála c. könyve. Főszereplőjének szakmája, hogy a múltba visszamenve a lehető legkisebb beavatkozással változtassa meg a jövő alakulását. Talán az sem véletlen, hogy ennek az ok-okozati összefüggésekre épített remekműnek magasan képzett természettudós (biokémikus professzor) a szerzője.

Erről szól: "Michael J. O'Brien fő kutatási területe az evolúciós elmélet társadalomtudományba való integrálása, R. Alexander Bentley a kulturális változásokat interdiszciplináris módon elemző antropológus, William A. Brock pedig matematikai közgazdász. A szerzők a döntéseket és kimeneteleiket új prespektívából vizsgálják: a kultúra evolúciójának kulcselemeként kezelik." - a HVG ajánlójából. (Kiemelések tőlem)
"A döntéshozatalt vizsgáljuk, és hogy az maga hogyan járul hozzá az emberi evolúció tájképének alakulásához. (...) Munkánkban a döntéshozatalt és eredményeit olyan szemszögből vizsgáljuk, mint az evolúció megnyilvánulásának teret nyújtó színpad kulcselemét. Bármennyire kicsinek vagy jelentéktelennek látszik is egy döntés, soha nem tudjuk megjósolni a végkimenetelre gyakorolt hatását." (Idézetek innentől a könyvből.)

Innováció? Döntéstámogató térkép: "A 'hírekhez' (amelyek mindinkább távolodnak a megbízható, száraz tényközléstől - OP) és véleményekhez való azonnali hozzáférés a döntéshozatalt elhamarkodottá tette - túl sok az elérhető lehetőség odakinn -, és egyre hajlamosabbá válunk az internetre támaszkodva hozni meg döntéseinket. Mit hozhat a jövő, amikor a nyilvánosságot már túlterheli a sok információ, nem is beszélve az egyéni tapasztalat és a kollektív döntéshozatal közötti szakadék mélyüléséről? Újdonságnak számít az interneten elérhető nagy adathalmazok alapján vizsgálni az emberi magatartást, de valóban elégséges a nagyszámú online magatartás vizsgálata ahhoz, hogy megértsük az emberi döntéshozatal működését? Határozott véleményünk az, hogy nem, mert megfelelő kontextusba kell helyezni azokat az adatokat. E célból régebben kifejlesztettük a társadalmi magatartásoknak egy olyan "térképét", amely az emberi döntéshozatalnak a marketingesek, valamint a társadalom- és magatartástudósok számára lényeges elemeit segít megragadni. A térkép egyik tengelye azt méri, mennyire tájékozottak az emberek a döntéseik kockázatai és hasznai tekintetében, a másik pedig azt, hogy milyen mértékben hozunk egyéni vagy kollektív döntéseket."

Amint írják, a térkép kezdeti változatát közreadták, és "A kapott vélemények alapján azután megerősítettük a modellnek azt a funkcióját, amelyik előrejelzést adott egyes döntéshozatali magatartásokról, és kimutatta, hogyan vezetnek az egymással összeadódó, látszólag kisléptékű döntések nagyobb mérvű evolúciós eseményekhez." A kapott vélemények visszaigazolták, hogy a modell értékes elemzőeszköz annak kimutatására, hogyan állnak össze az egyedi szintű folyamatok népességi szintű mintázatokká - ami az evolúció legbenső lényegéhez tartozik.
A könyv célja: "Ezek a válaszok indítottak minket arra, hogy ezt a könyvet elkészítsük; felhasználóbarát megközelítés a döntéshozatal térképéhez, amely az életből vett példák útján, és nem egyenletek alapján vizsgálja a különböző döntéshozatali magatartásokat és az azok alapjául szolgáló evolúciós folyamatokat."

Az év természetfotói MAGYARORSZÁG 2019 - Alexandra Kiadó, 2019
Dr. Osman Péter ismertetése

Újabb év, újabb remek album bámulatos képekkel, jelenetekkel a természet világából, Az Év Természetfotósa pályázat immár 27 éves történetében. Újabb megragadó felvételek bizonyítják minden kétséget kizáróan, hogy a művészi fénykép mit sem veszít értékéből ma sem, amikor a multimédiás termékekkel kell versenyeznie. A kitűnő fénykép olyat tud, amit a mozgókép többnyire nem: úgy megállítani a pillanatot, hogy maradéktalanul és rajta tetszésünk szerint elidőzve élvezhessük ki a látvány minden részletét, a mozgásban tovatűnő árnyalatát, hangulatát. A művészi fénykép ennél is többet: kiemelni finomságait, hangulatát, különlegességeit, amelyek felett a nem eléggé odaadó szemlélő többé-kevésbé elsiklana. Különös vadászat ez: megtalálni a megmutatásra igazán érdemes látványt, becserkészni az azt a legjobban kiemelő fényviszonyokat, látószöget, a gyakran gyorsan mozgó jelenet legjobb pillanatát, s mindehhez úgy ismerni a 'riportalany' természetét, viselkedését, 'arcait', ahogyan a legjobb vadászok a keresett vadét. Kimagasló trófea ebben, amiről Dr. Kalotás Zsolt, a zsűri elnöke így beszél: "A vadon élő állatok kategóriában sok fantasztikus akciófotót láthattunk, köztük több olyat is, amelyek túlzás nélkül [szólva] megismételhetetlen pillanatokat rögzítettek."

A kiemelkedően jó természetfotóknak legalább négy meghatározó jelentőségű funkciója van: az Élet ünneplése, az iránta való szeretet táplálása, felkeltése, a természet iránti felelősségérzet erősítése, felébresztése, és az értékőrzés. Ahogy az előzőek, ez az album is a szó minden értelmében ragyogóan megvalósítja ezt.
A természetfotózás kedvesen különleges remekei azok a képek, amelyeken a valóságot elkapó felvétel mesevilágot idéző jeleneteket, hangulatokat tár elénk. Ilyenek sorát találjuk ebben a válogatásban is, kezdve a Hieronymus Bosch hangulatát idéző, Az Év Természetfotója 2019 címet elnyert, Békacomb c. felvétellel, a Kérsz egy slukkot madárfejével... és sorolhatnánk, ám nem hagyhatjuk említetlenül a Csőlakót sem.
Megkapó vonása e válogatásnak az is, hogy sok felvétele kedves játékossággal örvendezteti a nézegetőt - márpedig a jó hangulat gyakran hiánycikk manapság.

Fáth Péter, a naturArt Magyar Természetfotósok Szövetségének elnöke ajánlójából (aki nem mellesleg kitűnő gazdasági szakember, több magas pozícióval eddigi pályáján): "Mindig nagy izgalmat okoz számunkra, hogy a rengeteg befektetett előkészítő munka után milyen pályázati anyag gyűlik össze, és milyen lesz a kiállítás, illetve a könyv szakmai színvonala. Az idén minden eddiginél hosszabb volt a pályázati szakasz, így végül összesen 3319 érvényes kép érkezett be 196 szerzőtől. Ám nemcsak a számok voltak nagyon magasak, hanem a színvonal is. Már a második zsűrizési forduló végén nyilvánvaló volt, hogy az idáig eljutott mintegy négyszáz kép közül szinte bármelyik megállná a helyét a kiállításon, így a zsűrinek a harmadik és a negyedik fordulóban valóban igen nehéz dolga volt. Végül a kiállításon falra kerülő 102 kép valószínűleg Az Év Természetfotósa pályázat történetének legmagasabb színvonalú válogatásává állt össze. (Ugyanezt hangsúlyozza Dr. Kalotás Zsolt is. - OP) Ezt a lenyűgöző kollekciót mutatjuk be Önöknek ebben a gyönyörű albumban."
Dr. Kalotás Zsolt bevezetőjéből: "A beküldött fotók között nem egy olyannal találkozhatott a zsűri, amely a nagy nemzetközi természetfotó-pályázatokon korábban komoly sikereket ért el. (..) Az Év Természetfotósa pályázatok kivételes lehetőséget jelentenek, hogy lemérjük, milyen sokat fejlődtek fotósaink. Örömmel tölthet el bennünket, hogy természetfotósaink képalkotási készsége hihetetlenül sokat javult az elmúlt néhány év alatt is. Az egyéni meglátások, a merész kompozíciók, a szokatlan nézőpontok újabb és újabb lehetőséget teremtenek arra, hogy mindennaposnak számító természeti témákat is mindenki számára érdekfeszítő módon mutassanak be. (Magyarán, megmutatják a szépet, érdekeset, figyelemre méltót a természet olyan szereplőiben, jeleneteiben, amelyek mellett egyébként úgy megyünk el, hogy észre sem vesszük azokat. - OP)

Amióta a technika innovációinak révén levegőből, madártávlatból is képesek vagyunk természetfotókat készíteni, a drónoknak és az azokat irányító természetfotósoknak köszönhetően eddig sosem látott formákat és színeket csodálhatunk meg." Igen, itt az albumban is.

SAJTÓSZEMLE

A sajtószemle tagvállalatunk a Tranzpress Kft. segítségével készült.


mernokkocsma.hu, 2019. november 18.
Stratégiai együttműködési megállapodás a Magyar Innovációs Szövetség és a Tungsram között

innoteka.hu, 2019. december 16.
Meghirdették a 2019. évi Magyar Innovációs Nagydíj pályázatot

museum.breuerpress.com, 2019. december 16.
NOBEL-DÍJASOKKAL ÉS A SVÉD KIRÁLYI CSALÁDDAL VACSORÁZOTT

museum.breuerpress.com, 2019. december 16.
MAGYAR RÉSZTVEVŐJE IS VOLT A STOCKHOLMI FIATAL TUDÓSOK SZEMINÁRIUMÁNAK

origo.hu, 2019. december 16.
Magyar résztvevője is volt a fiatal tudósok szemináriumának

webradio.hu, 2019. december 16.
Magyar résztvevője is volt a stockholmi fiatal tudósok szemináriumának

weborvos.hu, 2019. december 16.
Milyen feladat vár Szabó Gáborra, az SZTE professzorára?

hirek.sk, 2019. december 16.
Magyar résztvevője is volt a stockholmi fiatal tudósok szemináriumának

ma7.sk, 2019. december 16.
Magyar résztvevője is volt a stockholmi fiatal tudósok szemináriumának

kkvnet.hu, 2019. december 16.
Mintegy 85 milliárd forint kutatás-fejlesztési pályázatokra

Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal Hírlevele, 2019. december
Palkovics: Magyarország 2018-ban költött GDP-arányosan a legtöbbet kutatás-fejlesztésre

Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal Hírlevele, 2019. december
ITM: mintegy 85 milliárd forint kutatás-fejlesztési pályázatokra

Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal Hírlevele, 2019. december
Új egyetemi menedzserképzés segíti a tudástranszfert, a kutatás-fejlesztést és az innovációt

Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal Hírlevele, 2019. december
Agrárinformatikai Felsőoktatási és Ipari Együttműködési Központ alakult Gödöllőn

Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal Hírlevele, 2019. december
Horizont Európa-konzultáció

Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal Hírlevele, 2019. december
Nemzetközi konferencia Budapesten az egyetemek és az üzleti szféra együttműködésének erősítéséért

hirtv.hu, 2019. december 16.
Kutatási és innovációs menedzserképzés indul két egyetemen

lokal.hu, 2019. december 16.
Kutatási és innovációs menedzserképzés indul

magyarnemzet.hu, 2019. december 16.
Kutatási és innovációs menedzserképzés indul

medicalonline.hu, 2019. december 16.
Kutatási és innovációs menedzserképzés indul két egyetemen

hirado.hu, 2019. december 16.
Kutatási és innovációs menedzserképzést indítanak két egyetemen

medicalonline.hu, 2019. december 16.
Magyar résztvevő a stockholmi fiatal tudósok szemináriumán

magyarnemzet.hu, 2019. december 16.
Pécsi fiatal a Nobel-díjasok bankettjén

bama.hu, 2019. december 16.
Nobel-díjasokkal vacsorázott a 19 éves magyar tudós

kisalfold.hu, 2019. december 16.
Nobel-díjasokkal vacsorázott a 19 éves magyar tudós

infovilag.hu, 2019. december 16.
Nobel-díjasokkal és a svéd királyi családdal vacsorázott

kemma.hu, 2019. december 16.
Nobel-díjasokkal vacsorázott a 19 éves magyar tudós

heol.hu, 2019. december 16.
Nobel-díjasokkal vacsorázott a 19 éves magyar tudós

M5 híradó, 2019. december 16.
Nobel-díjasokkal vacsorázott a 19 éves magyar tudós

kamaraonline.hu, 2019. december 17.
Kutatási és innovációs menedzserképzés indul két egyetemen

mandiner.hu, 2019. december 17.
Nagy innovációs előrelépés, hogy kutatási és innovációs menedzserképzés indul két egyetemen

bonline.hu, 2019. december 17.
Pécsi egyetemi hallgató képviselte a magyar fiatalokat a 2019. évi NOBEL DÍJ átadáson

portfolio.hu, 2019. december 17.
Ernyőmegállapodás segíti a hazai startupok globális terjeszkedését

M1 Ma reggel, 2019. december 19.
Nobel-díjasokkal vacsorázott a 19 éves magyar tudós

Kossuth Rádió Napközben, 2019. december 19.
Nobel-díjasokkal vacsorázott a 19 éves magyar tudós

magyarnemzet.hu, 2019. december 19.
Budapest startup főváros lehet

azuzlet.hu, 2019. december 19.
Innováció-export. Képzésekkel segítik a hazai startupokat

infostart.hu, 2019. december 22.
Kétéves program indul Kelet és Nyugat összekapcsolására
"…Európán átívelő innovációs program indul 2020 januárjában azzal a céllal, hogy felkarolja és - amennyiben van rá igény - segítse a magyarországi kutatóműhelyek piacra jutását…"

magyarnemzet.hu, 2019. december 25.
Közbeszerzési Hatóság: A közbeszerzési eljárásokban is megjelenhet az innováció

gazdasagportal.hu, 2019. december 25.
Közbeszerzési Hatóság: A közbeszerzési eljárásokban is megjelenhet az innováció

ma.hu, 2019. december 25.
A közbeszerzési eljárásokban is megjelenhet az innováció

kisalfold.hu, 2019. december 25.
A közbeszerzési eljárásokban is megjelenhet az innováció

duol.hu, 2019. december 25.
A közbeszerzési eljárásokban is megjelenhet az innováció

origo.hu, 2019. december 31.
A gazdaságvédelmi akcióterv újabb pontjai lépnek életbe jövőre
"…A kormány célja hogy több és eredményesebb kutatás valósuljon meg Magyarországon, ezért jövőre 32 milliárd forinttal nő a kutatás-fejlesztés támogatása..."

magyarhirlap.hu, 2019. december 31.
Varga Mihály: Jövőre a gazdaságvédelmi akcióterv újabb pontjai lépnek életbe

napi.hu, 2019. december 31.
A vidéki építkezők és a turisztikai cégek is jól járnak 2020-ban
"…A kormány célja hogy több és eredményesebb kutatás valósuljon meg Magyarországon, ezért jövőre 32 milliárd forinttal nő a kutatás-fejlesztés támogatása..."

magyarhirlap.hu, 2020. január 2.
Az eddig elért eredmények megőrzése a cél
"…A kormány célja hogy több és eredményesebb kutatás valósuljon meg Magyarországon, ezért jövőre 32 milliárd forinttal nő a kutatás-fejlesztés támogatása..."

innoteka.hu, 2020. január 6.
A 2019/2020 évi ifjú tudósok versenyének I. fordulós eredménye

nkfih.gov.hu, 2020. január 6.
Az Ifjúsági Tudományos és Innovációs Tehetségkutató Versenyre nevezett kreatív magyar fiatalok elsősorban a műszaki, informatikai területek iránt érdeklődnek

webradio.hu, 2020. január 6.
Kihirdették a tudományos-innovációs ifjúsági tehetségkutató verseny első fordulójának eredményét

hir.ma, 2020. január 6.
Kihirdették a tudományos-innovációs ifjúsági tehetségkutató verseny első fordulójának eredményét

zetapress.hu, 2020. január 6.
Megvannak a továbbjutók

dehir.hu, 2020. január 6.
Debreceni diákok is versenyben vannak a 2 és fél millió forintos ösztöndíjért

flagmagazin.hu, 2020. január 6.
Kihirdették a tudományos-innovációs ifjúsági tehetségkutató verseny első fordulójának eredményét

magyarhirlap.hu, 2020. január 7.
Tudományos projektekben méretnek meg a fiatalok

portfolio.hu, 2020. január 7.
Új év, új lehetőség: most kell belevágni a K+F projektek tervezésébe!

origo.hu, 2020. január 7.
Új innovációs korszak indult a gazdaságban, a kutatásban és a felsőoktatásban

civilhetes.net, 2020. január 7.
Palkovics: új innovációs korszak indult a magyar gazdaságban, a kutatásban és a felsőoktatásban is

propeller.hu, 2020. január 7.
Palkovics szerint most lesz csak igazán jó a magyar oktatás

magyarnemzet.hu, 2020. január 7.
Innovációs gigaberuházások jönnek

portfolio.hu, 2020. január 7.
Palkovics: eljött az új innováció korszaka Magyarországon

novekedes.hu, 2020. január 7.
Negyedével több jut idén kutatás-fejlesztésre és innovációra

vg.hu, 2020. január 7.
Palkovics: új innovációs korszak indul

hirado.hu, 2020. január 7.
Új innovációs korszak indult a magyar gazdaságban

demokrata.hu, 2020. január 7.
Új innovációs korszak kezdődött Magyarországon

gondola.hu, 2020. január 7.
Palkovics: új innovációs korszak indult a magyar gazdaságban

u-szeged.hu, 2020. január 7.
Pályázati felhívás: Magyar Innovációs Nagydíj

inno.u-szeged.hu, 2020. január 7.
Megérkezett a 28. Magyar Innovációs Nagydíj felhívása

itbusiness.hu, 2020. január 7.
Innovatív lendület: Ömlik a pénz a hazai startupokba

Hír TV, 2020. január 7.
Új innovációs korszak indult a magyar gazdaságban, a kutatásban és a felsőoktatásban is

szakszervezetek.hu, 2020. január 8.
Palkovics szerint most lesz csak igazán jó a magyar oktatás

mandiner.hu, 2020. január 8.
Palkovics: A gazdasági fejlődés motorja az innováció

webradio.hu, 2020. január 8.
MISZ: 95 fiatal jutott tovább a tudományos-innovációs ifjúsági tehetségkutató második fordulójába

medicalonline.hu, 2020. január 8.
Az egyetemek az innovációs ökoszisztéma bázisai

autopro.hu, 2020. január 8.
Az innováció az új kulcsszó

koroshircentrum.hu, 2020. január 8.
Új innovációs korszak indult a kutatási és a felsőoktatási szférában

vg.hu, 2020. január 8.
Első helyen a technológiai innováció

magyarhirlap.hu, 2020. január 9.
Nem igaz, hogy összeszerelő üzem vagyunk, a projektek közel harmada kutatás-fejlesztés

magyarhirlap.hu, 2020. január 9.
Soha nem jött annyi beruházás Magyarországra, mint tavaly

szie.hu, 2020. január 9.
Magyar Innovációs Nagydíj felhívás

aok.pte.hu, 2020. január 9.
28. Innovációs Nagydíj

Magyar Minőség, 2020. január
Felhívás a 2019. év legjelentősebb innovációs teljesítményének elismerésére

gytk.pte.hu, 2020. január 10.
Magyar Innovációs Nagydíj felhívás

expsurg.pote.hu, 2020. január 10.
28. Innovációs Nagydíj

ftsz.pte.hu, 2020. január 10.
28. Innovációs Nagydíj

alumni.aok.pte.hu, 2020. január 10.
28. Innovációs Nagydíj

medbiotech.aok.pte.hu, 2020. január 10.
28. Innovációs Nagydíj

magyarnemzet.hu, 2020. január 11.
Innovációs tárca: Idén is folytatódik az Irinyi Terv

kronikaonline.ro, 2020. január 11.
Erdélyi "tudós diákok" határon túli versenyen - Hétköznapi problémákra kínálnak új megoldásokat a kolozsvári fiatalok

szegedma.hu, 2020. január 12.
Ismét lehet pályázni a Magyar Innovációs Nagydíjra

magyarnemzet.hu, 2020. január 13.
Tizenévesek formálják a jövőnket
"…Elképesztő tudományos kutatásokat végeznek azok a gimnazisták és szakközépiskolások, akik pályáztak az Ifjúsági tudományos és innovációs tehetségkutató versenyre…"
Szerkesztő: Dr. Antos László, Munkatárs: Doszpoth Hanna, Sári Veronika
Design: Visualia Stúdió, Felelős kiadó: Dr. Szabó Gábor
A Hírlevél minden páros hét keddi napján jelenik meg, és aznap internetes portálunkon is olvasható.
Hírlevélszerkesztőség: 1116 Budapest, Fehérvári út 108-112.
tel.: (06 1) 430 3330, e-levél: innovacio@innovacio.hu
A Hírlevélre a www.innovacio.hu c. portálon lehet regisztrálni.