XXIX. évf. | 2019. április 16. | 8. szám

Hírek
Magyar Innovációs Szövetség
Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala
Köszöntjük új tagunkat!

Várható események
Pályázati felhívások
Szakirodalomfigyelő
SajtószemleHÍREK | MAGYAR INNOVÁCIÓS SZÖVETSÉG

28. Ifjúsági Tudományos és Innovációs Tehetségkutató Verseny

A Magyar Innovációs Szövetség, az Emberi Erőforrások Minisztériuma és az M5 csatorna által a 2018/2019-es tanévre, a 14 és 20 év közötti korosztály számára meghirdetett 28. Ifjúsági Tudományos és Innovációs Tehetségkutató Verseny második szakasza lezárult. A 2019. április 1-i határidőre a 74 továbbjutott pályázatból 67 kidolgozása fejeződött be.

A pályázók szóbeli prezentációkat fognak tartani. A prototípusokat, modelleket működés közben mutatják be szekcióülések keretében 2019. április 24-26. között a zsűri tagjainak, valamint beszámolnak a tudományos kutatásaik során elért eredményeikről.

A bírálóbizottság Dr. Jakab László, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem dékánjának vezetésével 2019. május 2-án, testületileg hozza meg a végleges döntést a közel 2,5 millió forintos ösztöndíjakat illetően.

A díjazott, ill. kiemelt dicséretben részesített, leglátványosabb egy kétnapos kiállításon mutatjuk be az Ericsson Magyarország Központjában.

A Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Alapból a Magyar Innovációs Szövetség 12 M Ft-ot nyert el a 28. Ifjúsági Tudományos és Innovációs Tehetségkutató Versenyre.

K+F Tagozat ülése

Április 10-én tartották a MISZ Kutatás-fejlesztési Tagozatának következő ülését Budapesten, a Bay Zoltán Alkalmazott Kutatási Közhasznú Nonprofit Kft. székhelyén.

Fókuszban, többek között, a következő kérdések álltak: Mit várna el a tagozatoktól a MISZ vezetése? Hogyan tudnának a tagok vagy a tagozat hozzájárulni a hazai innováció fejlesztéséhez?
Az ülést Grasseli Norbert nyitotta meg, majd Pakucs János, a MISZ tiszteletbeli elnökének, vitaindító előadása következett.

Az ülés javaslatai alapján,
 • a MISZ egyre kevésbé érdekérvényesítő, ma már inkább szemléletformáló szervezet,
 • növelni kell az innovatív vállalatok számát Magyarországon - pl. szemléletformálás segítségével,
 • a MISZ alkosson definíciót az innovatív vállalatra,
 • a MISZ alkosson új kifejezést az innováció szóra, amely az elmúlt években elhasználódott,
 • a MISZ tegyen javaslatokat új típusú támogatási formákra.

MATEHETSZ közgyűlés

2019. április 13-án, szombaton, a Magyar Tehetségsegítő Szervezetek Szövetsége (MATEHETSZ) közgyűlést tartott, a szövetség budapesti székhelyén. A Magyar Innovációs Szövetséget mint alapítót dr. Pakucs János, tiszteletbeli elnök képviselte. Részt vett a közgyűlésen Monszpart Zsolt, MISZ alelnök is, aki a MATEHETSZ FB tagja.

SZJA 1+1%

Rendelkezhet adója 1+1%-áról.
Az adó (első) 1%-a valamely civil szervezet támogatására fordítható. A közhasznú szervezetként működő Magyar Innovációs Alapítvány immár több mint 25 éve ösztöndíjakkal folyamatosan támogatja a fiatal tehetségek oktatási és kutatási tevékenységét. Támogatja a 20 év alatti fiatalok részére, évente kiírt Ifjúsági Tudományos és Innovációs Tehetségkutató Versenyt is. Ösztönzi az új kutatási eredmények elterjesztését, megvalósításuk felgyorsítását azáltal is, hogy alapítása óta az adott év legnagyobb jelentőségű innovációját INNOVÁCIÓS NAGYDÍJ-ban részesíti.
Kérjük mindazokat, akik céljainkkal egyetértenek, hogy a befizetett adójuk 1%-át fordítsák a Magyar Innovációs Alapítvány támogatására. Adószám: 18047929-1-41.

Amennyiben fontosnak tartja a hazai tehetségek támogatását, kérjük, ajánlja fel adója (második) 1%-át a Nemzeti Tehetség Program javára, ennek a kiemelt kormányzati célkitűzésnek a támogatására. A cél, hogy a források minél nagyobb része jusson közvetlenül a tehetségek felismerésére, gondozására, támogatására.
A Nemzeti Tehetség Program technikai száma: 1823

Sportinnovációs kerekasztal 2019

A Magyar Sporttudományi Társaság (MSTT) Sportinnovációs Szakbizottsága kerekasztal beszélgetést szervezett a Magyar Sport Házában, április 11-én. Tagszervezetünk, a Testnevelési Egyetem szakemberei és az MSTT Sportinnovációs Szakbizottságának tagjai mellett, a rendezvényen megjelentek világbajnokok, olimpiai érmesek, oktatók, mérnökök, szakorvosok, pszichológusok, edzők, érdeklődő testnevelők, valamint egyetemi hallgatók is.

A program keretében "Innováció a sportban" címmel tartott előadást tagszervezetünk, a Testnevelési Egyetem új útjairól Prof. Dr. h. c. Mocsai Lajos, rektor. Vitaindító előadást tartott Hild Imre, a Magyar Innovációs Szövetség Startup Tagozatának elnöke, aki az "Innováció és Startup" összefüggéseiről beszélt.

Kerülő Balázs, a Bay Zoltán Alkalmazott Kutatási Közhasznú Nonprofit Kft. divízióigazgatója az "Innováció és K + F tevékenység" kapcsolatáról tartott előadást. Végezetül Györfi János, az MSTT Sportinnovációs Szakbizottság elnöke, a találkozó szervezője és moderátora a sportinnovációs folyamatok emberi és közösségi hátteréről beszélt, bemutatva az innováció gátjait és a kitörési pontokat, lehetőségeket.
A vitaindító előadásokat a nézőkkel, érdeklődőkkel folytatott kerekasztal-beszélgetés zárta le.

Magas hozzáadott értékű munkahelyek Debrecenben

Az amerikai National Instruments (NI) debreceni leányvállalata, 5,5 milliárd forintos beruházásnak köszönhetően egy negyedik épülettel bővül, amelynek április 10-én tartották bokrétaavató ünnepségét Debrecenben, ahol Szepesi Balázs, gazdaságfejlesztésért felelős helyettes államtitkár, Dr. Papp László, Debrecen polgármestere, Eric Starkloff, a National Instruments Corporation elnöke és Dr. Ábrahám László, az NI Hungary Kft. ügyvezetője mondott beszédet.

Szepesi Balázs, gazdaságfejlesztésért felelős helyettes államtitkár hangsúlyozta, nemcsak az a fontos, hogy minél több munkahelyet hozzunk létre, hanem az is, hogy ezek minél nagyobb hozzáadott értékkel bírjanak. Az NI sikertörténete azért példaértékű, mert az amerikai vállalat erős humán tőkére épül és élenjáró technológiát hozott Debrecenbe.

A 2001-ben mintegy 100 fővel induló vállalat mára már közel 1500 főt foglalkoztat.
A kivitelezés mellett a 210 munkavállaló toborzása is hatékonyan zajlott, a pályázatban vállalt munkakörök 100 százalékát már be is töltötték. Az új munkatársak mérnöki és informatikai, kutatás-fejlesztési, valamint egyéb szolgáltatási területeken dolgoznak. Legtöbbjük felsőfokú végzettséggel, ill. angol és más idegen nyelv ismeretével rendelkezik.

Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala

Hamisítás Elleni Nemzeti Testület Online Kutatása

A Hamisítás Elleni Nemzeti Testület egy 500 fő megkérdezésén alapuló online kutatást végzett. A kérdőív azt is vizsgálta, hogy mely szempontok játszanak kulcsszerepet az élelmiszerek vásárlásakor: a válaszokból kiderül, hogy a frissességet 40%, az árat 19%, a hazai termelőtől való beszerzést 15% jelölte meg első helyen. Az árucikk nyomon követhetőségének, illetve a technológia ismeretének igényét - vagyis, hogy a termelő milyen termésnövelőket, növényvédő szereket használt - a válaszadók mindössze 4%-a rangsorolta első helyre.

A felmérés során a megkérdezetteknek több mint a fele (54%) elsődlegesen a nagyobb boltokból szerzi be a friss termékeket és csak a 16%-uk számára jelentik a piacok a legfőbb beszerzési formát.
A felméréssel az is kirajzolódott, hogy csak a vásárlók 40%-a számára ismert jelenség az illegális növényvédőszer-kereskedelem, illetve a növényvédőszer hamisítás. A friss terményeket, alapanyagokat leggyakrabban piacon beszerző fogyasztók körében 55%, addig a zöldségesnél vásárlóknál 43%, a hiper -és szupermarketekben vásárlóknál pedig már csak 36% hallott a jelenségről, derül ki a Hamisítás Elleni Nemzeti Testület (HENT) legfrissebb kutatásából.

Köszöntjük új tagunkat!

Tagsorszám | 763
Név | Csomiép Beton és Meliorációs Termék Gyártó Kft.
Cím | 6800,Hódmezővásárhely, Makói út CSOMIÉP ipartelep
Vezető | Mészáros Antal János, ügyvezető igazgató
Honlap | csomiep.com

Tevékenység:
Építőipari beton és vasbeton elemek gyártása vízrendezés, öntözés, csatornázás és út- és vas-útépítés, mezőgazdaság, környezetvédelem, valamint építészet számára.

VÁRHATÓ ESEMÉNYEK

Az innováció szerepe a közúti járművek automatizálásában

2019. június 27-én, az Óbudai Egyetemen egynapos konferenciát szervez egy három intézmény alkotta konzorcium, melynek tagjai: Gépipari Tudományos Egyesület, Magyar Innovációs Szövetség és az Óbudai Egyetem.
A konferencia fővédnöke Dr. Palkovics László, innovációs és technológiai miniszter

Program
Négy szekcióban összesen 16 előadás hangzik el a címben jelzett kérdéskörökhöz tartozó, meghatározó témákban:
1. szekció: hazai mérnök- és szakember-képzés kialakítása a hosszú távú hazai igényekhez;
2. szekció: ENSZ-EGB előírások, jóváhagyási folyamat ezen a területen;
3. szekció: célirányos fejlesztések, vizsgálatok, szimulációk, informatika;
4. szekció: különböző szakterületek, tudományágak kapcsolódása a témakörökhöz.

A konferencia részvételi díja nettó 20 ezer forint/fő. Aki 2019. május 15-ig regisztrál a megadott e-mailen és így nyilvántartásba kerül, az 20 % kedvezményt kap a részvételi és kiállítási díjból, ha a befizetés június 15-ig megérkezik a jelentkezés után megküldött bankszámlán.
Szponzori támogatás esetén, amely minimum 30 ezer forint, egy kollegájuk ingyen kap belépőjegyet, és feltüntetjük a meghívón a konferencia szponzorai között.

Várjuk érdeklődését, jelezze előre részvételi szándékát az alábbi e-mailre küldött adatok közlésével:
penzugy@gteportal.eu
név, munkahely, e-mail cím, telefonszám
"tervezem a részvételemet a konferencián"
"érdekel a kiállítás lehetősége"
"érdekel a szponzorálás"

A részletes programot, minden szükséges információt 2019. június elején terítjük.
A konferenciával kapcsolatos további kérdését a jelzett e-mail címre küldje, válaszolunk rá.

SME 2019 - Fókuszban a digitalizáció


2019. április 17-én rendezi meg a Privátbankár.hu Kft., a Menedzsment Fórum és a K&K az "SME 2019" konferenciát, Fókuszban a digitalizáció címmel az ÖbölHáz Rendezvényházban. (1117 Budapest, Kopaszi-gát 2.) A rendezvényen Monszpart Zsolt a Magyar Innovációs Szövetség alelnöke is előad "Az ipar és a kutatóintézetek összefogása"címmel.

Jegyárak:
Részvételi díj: 39900 Ft + áfa/fő
A Magyar Innovációs Szövetség tagjai 15% kedvezményt kapnak a jegyárakból.

További információk és részletes program az alábbi linken érhető el:
http://sme2019.hu/#section-venue

Innopécs 2019

A dél-dunántúli Információmenedzsment Innovációs Klaszter és az INPUT közösen szervezi az Innopécs 2019 nemzetközi innovációs napot. A rendezvénynek a Pécsi Tudomány Egyetem (Pécs, Boszorkány út 2.) ad otthont, április 24-én.

A rendezvényen a legfrissebb informatikai fejlesztéseket és a régióban működő startupokat ismerhetik meg a résztvevők. Továbbá konferencia keretében vitatják meg a várható piaci és technológiai kihívásokra és lehetőségekre adható válaszokat.

A részvétel térítésmentes, de regisztrációhoz kötött.
További információ: https://innopecs-2019.ticketninja.io/

"Digital Soldier 2.0 - Fókuszban a katona" című konferencia

2019. április 30-án, 9 órától kerül megrendezésre a Digital Soldier 2.0 - Fókuszban a katona című konferencia a Stefánia Palota Honvéd Kulturális Központjában (1143 Budapest, Stefánia út 34-36). Az esemény várhatóan 15 óráig tart.

A rendezvényen neves magyar és nemzetközi előadóktól hallgathatnak meg előadásokat a katonák kognitív fejlesztése témakörében. Amellett, hogy a konferencia a katonákra fókuszál, az előadásokban elhangzó megoldások részben vagy egészben alkalmazhatók a mindennapi élet más régióiban; a kiterjesztett védelmi és biztonsági szféra, valamint az ipar és az oktatás számos területén is.

A részvétel ingyenes, azonban regisztrációhoz kötött. Regisztrálni az alábbi linken lehetséges: https://forms.gle/W1ENX7H95rfTwP9aA.

A végleges részletes programról a regisztrálókat e-mailben tájékoztatják, illetve az esemény folyamatosan frissülő Facebook oldalán is nyomon követhető.

Legaltech Hungary 2019

A Biztonságos Digitális Társadalomért Egyesület, a Magyar Innováció Szövetség szakmai támogatásával, Legaltech Hungary 2019 c. konferenciát szervez május 16-án, a Microsoft székházban (1031 Budapest, Graphisoft park 3, M épület).

Legaltech konferencia három kiemelt területet érint: ingatlan ügyek; banki és pénzügyi szektor; társasági ügyek, felvásárlás, eladás.

A LegalTech konferencia alapfeladata és kihívása, hogy felhívja a figyelmet arra, hogy a fejlesztők általában nem vizsgálják, hogy a digitális térben is megfelelő-e, kiváltható-e a joghatás, pl. az írásbeliség.

A konferenciára április 30-ig kedvezményesen lehet jegyet vásárolni (19.900 Ft), majd teljes áron (29.900 Ft). További információk: http://legaltechkonferencia.hu

Üzleti delegáció Izraelbe

A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara, Magyarország Nagykövetsége Tel-Avivban, az Izraeli Kereskedelmi Kamarák Szövetsége, a Jeruzsálemi Kereskedelmi Kamara üzleti delegációt szervez Izraelbe 2019. május 26-29. között.
Elsősorban olyan Izrael iránt érdeklődő exportorientált vállalkozások jelentkezését várják, akik az alábbi területeken tevékenykednek:
 • egészségipar
 • orvostechnikai berendezések gyártása
 • biotechnológia
 • digitális egészségipar
 • ICT
 • elektronika
 • tudományos kutatások
 • felsőoktatás.
Tervezett programok idekattintva olvashatók.
A szakmai programok nyelve angol lesz, magyar nyelvű tolmácsot nem tudnak biztosítani.

A jelentkezéshez az alábbiakban felsorolt 2 dokumentumot kitöltve, 2019. április 22-ig a baki.magdolna@mkik.hu e-mail címre várják.
jelentkezési lap,
angol nyelvű cégprofil.
A jelentkezést csak a 2 melléklet együttes megküldésével fogadják el.

További információ és jelentkezés: Baki Magdolna, e-mail: baki.magdolna@mkik.hu, tel: (1) 474 5146

12. Nemzetközi Találmányok és Innovációk Kiállítása

Idén 12. alkalommal rendezi a Fundcja Haller pro Invento és az Eurobusiness Haller, a Nemzetközi Találmányok és Innovációk INTARG kiállítást, a lengyelországi Katowice városában, június 4. és 5. között.

A kiállítók - innovatív vállalkozások, az ipar és üzleti környezet képviselői, a tudományos kutatást és fejlesztést támogató szervezetek - 2000 m2 -en állíthatnak ki, megrendezésre kerül egy találmányi verseny is, ahol a nevezőket díjazzák.

A kiállításra május 30-ig lehet regisztrálni.
További információ: https://www.intarg.haller.pl/about-the-exhibition,m1.html

Pályázati felhívások

2019. évi Magyar Formatervezési Díjpályázat

A Magyar Formatervezési Tanács célja a magyar nemzetgazdaság versenyképességének a formatervezés eszközeivel történő erősítése, a hazai formatervezési kultúra fejlesztése.

A Magyar Formatervezési Díj pályázatot, mint a legrangosabb hazai design elismerést, immár 40. alkalommal hirdeti meg a nemzetgazdasági miniszter a Magyar Formatervezési Tanács közreműködésével. A pályázatot termék, vizuális kommunikáció, terv és diákmunka kategóriákban lehet benyújtani. az elmúlt három évben létrehozott nemzetközi színvonalú magyar innovációk, új termék, szolgáltatások, alkotások megmérettetésén, melyen egyaránt várják gyártók, tervezők, megrendelők jelentkezését.

A Magyar Formatervezési Díjpályázat benyújtásának határideje: 2019. május 6.

A pályázatok eredménye kora ősszel, kiállítás keretében, a Design Hét Budapest rendezvénysorozat kiemelt eseményeként kerül bemutatásra. A díjazottak és kiállítók széleskörű médiaszereplési lehetőséget kapnak.

A pályázati felhívás, valamint a jelentkezéshez szükséges adatlap az alábbi linken érhető el:
http://www.sztnh.gov.hu/sites/default/files/mfd_2019_felhivas_elektronikus.pdf

AHA! BrainStore 2.0 akcelerációs program


Az Antenna Hungária akcelerátor programja újra várja a jelentkezőket. Olyan induló vagy növekedési
fázisban lévő startupokat, melyek az alábbi főbb fókuszterületek valamelyikével foglalkoznak:
- dróntechnológia
- streaming szolgáltatások, OTT
- internet of Things
- IT biztonság
- mesterséges intelligencia.

Egyéb területek:
- IT/Telco kezdeményezések
- felhő szolgáltatások/infrastruktúra
- vezeték nélküli megoldások
- műsorszóró hálózatok
- műsorgyártás
- multimédia.
A leginnovatívabb ötletek akár 60 millió Ft tőkebefektetést és igényeiknek megfelelő inkubációs
szolgáltatást kaphatnak. Jelentkezni 2019. április 30-ig ezen a linken lehet.

További részletek és információk: www.ahabrainstore.hu

SZAKIRODALOMFIGYELŐ


William Kingston: How Capitalism Destroyed Itself - Technology Displaced by Financial Innovation (Hogyan tette tönkre magát a kapitalizmus - a pénzügyi innováció kiszorította a technológiát) - Edward Elgar, 2017
Dr. Osman Péter ismertetése

Tönkretette magát a kapitalizmus? Nehéz hinni, ha a technikai civilizáció gyorsulva bővülő eredményeit nézzük. Ám aligha kétséges, hogy mindinkább agyaglábakon áll ez a növekvő óriás - erről bőven szól a könyv -, és senki sem tudhatja bizonyosan, mit hoz a jelenlegi trendjeinek folytatódása. Kingston egy fejezetet szentel a felvetéseknek, hogy bármivel is megmenthető-e még. Pár kiemelkedő tényezője ennek a folyamatos gazdasági növekedés paradigmájának fenntarthatatlansága, a fogyasztói társadalommal járó szélsőséges erőforrás-pazarlás, a nagy vagyonok exponenciálisan gyorsuló koncentrációjának hatásai, vagy épp az ellentmondás a népesség exponenciálisan növekvő nagysága és a mindinkább automatizálttá váló gazdaság munkaerő szükséglete között.

Kingston ebben a karcsú, ám nagyon tartalmas vitairatában a mondandóját a tulajdonjogok szerepének, s e szerep történelmi fejlődésének elemzésére alapozza. Ezzel, az Elgar ajánlójából idézve, "egyedülálló módon tárgyalja a kapitalizmust". Amint írja, a kapitalizmus létrejöttének egyik fő tényezője a tulajdonjogok bevezetése volt. A tulajdonjogok működése tudja kivédeni a rendelkezésre álló erőforrásoknak a »közlegelők tragédiája« katasztrófához vezető túlhasználatát, és biztosítani az egyéni érdekeltséget azok ésszerű használatában és megóvásában. Még fontosabb: a tulajdoni elkülönültség talaján működik »a láthatatlan kéz«, az a spontán gazdasági mechanizmus, amely révén "Az egyéni tulajdonjogoknak arra kellene szolgálniuk, hogy összhangba hozzák az egyén érdekeltségét a társadalom érdekeivel." (Idézetek a könyvből, valamelyest összegezve, kiemelések tőlem.)

Világosan és elegáns tömörséggel összegzi a 'romlás' forrását: "Megzabolázhatják az önérdeket, ám nem megkerülhetetlen, hogy ez megtörténjék. Az egyének, különösen, ha nyomásgyakorlásra képes csoportokba szerveződnek, ahelyett, hogy meghajolnának érdekeik érvényesítésének jogi korlátozása előtt, törekedhetnek a tulajdonlás jogi szabályozásának az érdekeik szerinti megváltoztatására. Ezek az erőfeszítések, amilyen mértékben sikerrel járnak, eltérítik a tulajdonlás jogait a közérdektől az egyéni érdekek szolgálata felé."

Az egyéni érdekeltség és a tulajdonjogok viszonyából vezeti le, hogyan ösztönzi az előbbi a tulajdonjogok hatására az innovációt. Kiemeli: mára a tudomány-alapú iparágaknak létszükség lett a szellemi tulajdon védelme. Tökéletesen helytálló megállapítása, hogy "az új technológiák érdekeltjei kikövetelik az intézményi változtatásokat, amelyek kellenek a hasznosításhoz." És: "A gazdasági fejlődés folyamatosan tükrözi a komplex kölcsönhatásokat az innovációk és a jogszabályok között, amelyek gazdaságilag életképessé teszik azokat, s egyben szabályozzák az elterjedésüket." Ehhez áttekintéssel szolgál a szabadalmi oltalom kialakulásáról és elterjedéséről. Ezzel szembe megy a kapitalizmus 'önpusztítása': "A modern gazdaságtörténetben megmutatkozik annak hosszú folyamata, ahogy a tulajdonlás jogát foglyul ejtették az érdekek, amelyek hasznot húzhattak belőle."

Vázolja, miként jutottunk odáig, hogy az érdekek a pénzügyi innovációkat hozták előtérbe a technológiaiak helyett. Vészjelzésként is szolgálhat a megállapítása: a társadalmak stabilitását fenyegető növekvő egyenlőtlenség az egyenes következménye annak, hogy a pénzügyi tevékenységek felé forduló működési móddal a tőkehozamok növekedése meghaladja a gazdasági növekedést. Hasonló anomáliaként vázolja, hogy a fejlődésnek köszönhetően drasztikusan megnövekedett a dolgozók vásárlóereje, ami viszont a piacmegdolgozást a technikai innovációk elé helyezte.

A hosszútávú fejlődés elemzésében idézi J. A. Schumpeter (»az innováció atyja«) gazdaságfejlődési modelljét, és nagyrészt az immateriális vagyonelemek szerepével fejleszti tovább azt. Az eredetieken túllépő 4. ciklus lényeges mozgatójaként tekinti a fogyasztói javak tömegpiacának kialakulásával az árujelzők oltalmának intézményesítését, az 5.-nél pedig két kardinális jelentőségű tényezőt emel ki. Az első a 2. világháború idején az USA háborús innovációihoz nyújtott, a befektetők kockázatát csökkentő állami finanszírozás, a másik pedig csúcsiparágakká növekvő szórakoztató- és az informatikai ágazatokba történő befektetésekhez létfontosságú szerzői jogi védelem jogintézménye.

Steven D'Souza & Diana Renner: A nemcselekvés - Hogyan legyünk eredményesek kevesebb erőfeszítéssel? - HVG Könyvek, 2018
Dr. Osman Péter ismertetése

"A puritánok a munkát erénnyé tették, ám minden bizonnyal megfeledkeztek arról, hogy Isten eredetileg büntetésnek szánta." (Idézetek a könyvből)
"Minősítenek, tehát vagyok."
"A lemaradástól való félelem miatt nem tudunk teljes életet élni: folyamatosan arról duruzsol nekünk, hogy mit lehetne vagy kellene tennünk."
"Az elfutó hullám mélységes békéje legyen veled! A végtelen nyugalom mélységes békéje legyen veled!"

Ha egyetlen rövid mondatban próbáljuk összegezni e könyv mondandóját: A nemcselekvés nem a cselekvés hiánya, hanem a görcsös cselekvésé.
Ahogy a szerzők a Tao tanításával párhuzamba állítják: "a nemcselekvés nem inaktivitást jelent, hanem könnyed, spontán aktivitást, küzdelem és kimerítő erőfeszítés nélküli befelé figyelést, azt, hogy időt szánunk arra, hogy az akaratunk helyett a belső energiáinkat kövessük." (kiemelések tőlem). Nekünk, akiket a nyugati normák szerint akarásra, teljesítménykényszerre neveltek, ez azt is sugallja, hogy ne igyekezzünk eleve uralni minden helyzetet, feladatot, ne annak erővel történő alakítására pazaroljuk az energiáinkat, hanem engedjük azt menni a maga módján, és ehhez alkalmazkodva, a lehető legkevesebb konfliktussal kerekedjünk felül. Ez a könyv egyik legfőbb tanítása is.

A szerzők összegzésében: "A nemcselekvés nem a félelemből, tehetetlenségből vagy a határozatlanságból fakadó tétlenség. Olvasatunkban a nemcselekvés nem jelent passzivitást. Inkább megakadályozza, hogy beszűkült módon gondolkodjunk a célok eléréséről. Nem toljuk, de nem is húzzuk. Hagyjuk, hogy megtörténjen és együtt haladunk vele, nem pedig megakadályozzuk. Ehhez kevesebb energiabefektetésre van szükségünk, de több figyelmet kell fordítanunk tevékenységünk kontextusára. Sok esetben hamarabb érünk célba, az út biztonságosabb és az eredmények tartósabbak. Ha csak nyomulunk előre és egyre keményebben dolgozunk, előfordulhat, hogy végül rossz célt érünk el, esetleg szükségtelen fájdalmat, szenvedést okozunk magunknak vagy másoknak."

A könyv tartalma: tényezők végtelenbe vesző sora formálja a cselekvéseinket és nemcselekvéseinket, s a szerzők széles áttekintést kínálnak róluk, sok példával, gondolattal, megfontolással róluk és hozzájuk. Ez azzal is jár, hogy a mindezeket gyakran csak néhány, a lényeget mutató/sejttető erős vonással állítják elénk. Az egyes tényezőket bemutató kis alfejezetekben gyakran sorakoznak rövid idézetek, amelyekben meg nem nevezett emberek az ilyen problémáikat jellemzik.

A stratégia: "A nemcselekvés azt követeli meg, hogy önmagunkat a többi erő viszonylatában
értelmezzük. Nem légüres térben létezünk: a tárgyak mozgatása nem csak a mi erőfeszítésünk függvénye. A nem-cselekvés segítségével kapcsolatba léphetünk, összefoghatunk a környezetünkkel, és hasznosíthatjuk a természetből, amit lehet. Ehhez erőlködés nélküli, könnyed alkalmazkodás szükséges: hasonlóképpen ahhoz, ahogy a víz megtalálja az útját az értől az óceánig, vagy ahogy a kígyó imitálja mozgásával környezete kontúrjait.
A nemcselekvés annyit jelent, hogy a komplex, dinamikus és egy máshoz kapcsolódó rendszerek közötti folyékony áramlás részévé válunk. Az élet energiáival való azonosulás során odafigyelünk arra, hogy hogyan élünk és miként lépünk kölcsönhatásba a körülöttünk lévő világgal és emberekkel."

A szerzők a mondandójukat három részre tagolják: Nemcselekvés A cselekvés működési zavarai • Negatív képességek.
Az első rész négy személyes történetet vázol a nemcselekvés erejéről.
A második azzal is roppant érdekes, hogy az itt olvashatók átgondolása igazi, hasznos öndiagnosztikaként szolgálhat. Ráismerhetünk a helytelen cselekvési kényszereinkre, az önismeretben, önértékelésben, a munkánkhoz való hozzáállásban és életünk egész értékrendjében elkövetett hibáinkra. Egy példa innen az "időprés" csapdája, egy elegáns 'Zen'-paradoxonban összefoglalva: "Hogyan tudnánk még gyorsabban elérni a célunkat anélkül, hogy a megnövekedett sebesség hátráltatná a munkát?"
A harmadik: A negatív képességek magyarázata: "ez a képesség biztosítja, hogy nem defenzív módon kapcsolódunk a változáshoz, és nem sodor el minket a puszta reagálás nyomasztó kényszere".

Frances Mayes: Napsütötte Toszkána (avagy otthon Olaszországban) - Tericum, 2018, bővített kiadás
Dr. Osman Péter ismertetése

Veszélyes könyv: bizonyítottan utazásra késztet: Mayes további könyveivel, és a belőlük készült filmmel együtt turisták sokaságát vonzza a toszkánai házukhoz. S bizony felkeltheti az irigység sárga lángját is: olyan világot és életmódot mutat, amelyhez sokunknak nagyon is lenne kedve.
Mayes sikeres amerikai írónő és a kreatív írás egyetemi professzora. A férjével megvett egy régi házat Toszkánában, és az amerikai nagyvárosi létből odaköltözött, élni a klasszikus toszkán vidéki életet (már amennyi megmaradt belőle). Amint írja, ezzel "félúton megváltoztatta az életét". Aki ezt megteszi, az nyilvánvalóan érti, szereti az emberséges létet - és elég bölcs feladni érte egy sokkal csillogóbbat, 'modernebbet'. Ez a bölcsesség, kiegyensúlyozott életszeretet, és a belőlük táplálkozó derűs kedély megragadóan sugárzik e könyvéből. Háttérként tudni kell, hogy a házát, új életének alapját nem mai hódítóként szerezte, kivásárolva egy helybélit annak lakából, hanem egy ódon, romos épületet vásároltak meg, s apránként, a saját munkájukkal hozták rendbe, szépítették mind otthonosabbá a környezetével együtt, követve és élvezve ebben a hagyományos helyi ízlést. Ez az építkezés egyben kitűnő eszköz volt, hogy ismeretségeket kössenek a helybéliekkel, s lassacskán beilleszkedjenek közéjük. (L. még: Szép Toszkána, Hírlevél 2005/4.; Mindennapok Toszkánában, Hírlevél 2011/14.; Napsütötte szakácskönyv, Hírlevél, 2013/1.)

Számos okból dicsérhetjük e könyvet, és valamennyit maradéktalanul kiérdemli. A legjobbat azzal adja, hogy egy rendkívül vonzóan emberséges világot tár elénk, és egy olyan életstílust, amely boldog nyugalommal, ugyanakkor a világra mindig nyitott, kíváncsi érdeklődéssel tölti el az embert - jó lenne ezt eltanulni.

Szavaiból árad a toszkán vidék és életstílus bensőséges ismerete, és annak magával ragadó szeretete. Rengeteg, kitűnő stílusban előadott részlettel, leírásokkal, hangulatfestésekkel szolgál, amelyek szinte körénk varázsolják a világot, a helyeket, eseményeket, élethelyzeteket, amelyekről éppen szól, így segít megismerni e vidék bűbájos arcát. Barátságos otthonossággal beszél a napi életről, kultúráról, életmódról, a helyi művészettörténeti kincsekről, s úgyszintén a szokásokról, ételekről, italokról. Ahogy olvassuk, mi is osztozunk a felfedező útjai, kalandozásai, találkozásai örömében, s panaszunk csak az lehet, hogy mindez nem velünk történik meg.

A kötet jelentős része az asztal örömeiről szól: Számos jellegzetes helyi étek hangulatos ismertetése mellett megtaláljuk azok receptjeit is, így az ínyenceknek különleges szakácskönyvként is szolgál.
Ehhez az új, huszadik évfordulós kiadáshoz írt utószavában mondja Mayes:
"Amikor az első fejezeteket megírtam, csak a saját örömömet szolgálták, a saját felfedezésem örömét. Minden újdonság volt: a nyelv, az olaszok vezetési és öltözködési stílusa; hogy mit esznek ahelyett, amit szerintünk esznek; mennyire szeretik a földet, és hogy mennyivel értékesebb számukra mindennél la famiglia (a család - OP). A Napsütötte Toszkána az életörömből fakadt, akárcsak a többi Olaszországról írt könyvem. Olaszország végeláthatatlan. Több életen át írhatnék, és az sem lenne elég, hogy mindent elmondjak erről a helyről. Valahányszor visszatérek Bramasolébe, elönt a megújulás izgalma. (...) Toszkána adott új irányt az életemnek. A művészetért, az ételekért, a kultúráért és a tájakért mentem oda, de az emberekért maradtam, akik ugyanazzal az életörömmel mennek neki minden egyes napnak. Elbűvöl az olaszok képessége, hogy élvezzék az életet. A szomszédaim és a barátaim különös tehetséggel ünneplik a terített asztalt. Az evés és az ivás öröme sosem torzul pszichológiai gyötrődéssé. Egészen kivételes az evést körülvevő lelki nyugalom. Olyan sok mindent elárul az, ahogy az étel az asztalra kerül: ki készíti (a család összes tagja); kit ültetnek az asztalhoz (a dédnagyapát és a kétéves tipegőt); mi a dinamika az asztalnál (mindenki egyszerre beszél, kiabál, énekel és kártyázik evés után).
Az összes tulajdonság alatt, amitől a toszkánok otthon vannak a világban, egy dolog húzódik meg: az idő. Olyan könnyen kezelik az időt, amit én újvilágiként sosem fogok elsajátítani."

SAJTÓSZEMLE

A sajtószemle tagvállalatunk a Tranzpress Kft. segítségével készült.


Magyar Minőség XXVIII. évfolyam 2019/4. száma 63,64. oldal oldal
A Magyar Innovációs Szövetség tisztújító közgyűlése

Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal Hírlevele 2019/3
Kutatás-fejlesztés és innováció Magyarországon

Tehetseg.hu, 2019. március 19. kedd
Prof. Dr. Csermely Pétert Széchenyi-díjjal tüntették ki

Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal Hírlevele 2019/3
Átadták a 2019. évi Jedlik Ányos-díjakat

Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal Hírlevele 2019/3
Átadták a 2018. év Innováció Nagydíj elismeréseket

Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal Hírlevele 2019/3
Több mint 2800 vállalkozó kapcsolódott be az Országos Innovációs Fórum rendezvényeibe

Gyartastrend.hu, 2019. április 1. hétfő
Átadták a 2018-as Innovációs Nagydíj elismeréseket

Itbusiness.hu, 2019. április 1. hétfő
Díjazták az innovatív vállalatokat

Autoszektor.hu, 2019.04.01.
Sorba álltak a mérnökökért a szegedi egyetemi állásbörzén

Insiderblog.hu, 2019. április 1. hétfő
70 milliárd forintot osztanak ki

A MGYOSZ lapja LIX. évf. 2019. április 1. hétfő, 17. oldal
Innovatív kezdeményezéseket segítő tanácsot hozna létre az EB

A MGYOSZ lapja LIX. évf. április 1. hétfő 2. oldal
Úgy működik a gazdaság,mint egy lendkerék
"...A magyar cégek és a multik közötti technológiai, termelékenységi különbség ugyanis továbbra is megmaradt. Az elmúlt 30 év nem volt elég e fejlettségbeli különbség csökkentésére..."

Index.hu, 2019. április 2. kedd
Semmi nyoma Palkovics kutatói tevékenységének

Transpack.hu, 2019. április 2. kedd
Ismét díjazták az innovációs teljesítményt

Dehir.hu, 2019. április 2. kedd
Újabb szakmai sikert arattak a debreceni okos kenyerek
"...A Magyar Innovációs Nagydíj pályázaton bekerült 2018. legismertebb hazai innovációja közé került be az Okos Élelmiszer koncepció..."

Vehir.hu, 2019. április 2. kedd
Innovációs Nagydíj kiemelt elismerésében részesült a Controlsoft Kft.

Jarmuipar.hu, 2019. április 2. kedd
Magyar-német innovációs munkacsoport alakul

Marketinginfo.hu, 2019. április 2. kedd
Átadták a 2018. év Innováció Nagydíj elismeréseket

Mmonline.hu, 2019. április 2. kedd
Kibervilágrengető ötleteket keres a T-Systems

Tozsdeforum.hu, 2019. április 2. kedd
Kibervilágrengető ötleteket keres a Szegedi Egyetem

Naplo.hu, 2019. április 3. szerda
Jelentős és hasznos hazai innováció
"...a Hajdúsági Sütődék-csoport "Okos Élelmiszer" koncepciója: a Magyar Innovációs Nagydíj pályázatán bekerült 2018 legismertebb hazai innovációja közé...˝

Innoteka.hu, 2019. április 3. szerda
Innovációs Nagydíj genetikai tesztért

News4business.hu, 2019. április 3. szerda
Átadták a 2018. év Innováció Nagydíj elismeréseket

Innoteka.hu, 2019. április 3. szerda
Miért nem innovatívak a hazai kis- és középvállalkozásokk?

Kamaraonline.hu, 2019. április 3. szerda
Stratégiai partnerséget kötött az Antenna Hungária és a Hiventures

Hvg.hu, 2019. április 3. szerda
Magyar befektetők kelet-európai startupokkal törnének be az amerikai piacra

Világgazdaság, 2019. április 3. szerda 4. oldal
A kezdeményezőkészség hiányzik a cégvezetőkből
"...Nagyon élesen szét kell választani a vállalatok üzleti és innovációs célú finanszírozását, mert utóbbi magasabb kockázattal, ugyanakkor magasabb hozadékkal járó tevékenység, befektetés a jövőbe, és nem egy hagyományos pályázat" - mondta a Világgazdaságnak Birkner Zoltán, a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal elnöke..."

Magyar Mezőgazdaság, 2019. április 3. szerda 7. oldal
Az innováció ünnepe az Országházban

Napló, 2019. április 3. szerda 1,5. oldal
Veszprémi cég kiemelt elismerése
"...A Controlsoft Automatika Szolgáltató Kft. kiemelt elismerésben részesült az innovációs pályázaton..."

Hirek.prim.hu, 2019. április 3. szerda
Két hét múlva Startup Safari

Insiderblog.hu, 2019. április 3. szerda
A szegedi egyetemmel közösen keres kibervilágrengető ötleteket a T-Systems

Mmonline.hu, 2019. április 3. szerda
Startup Safarival csalogat Budapest

Innoteka.hu, 2019. április 3. szerda
Önvezető járműveket fejlesztenek a BME-n

Veol.hu, 2019. április 3. szerda
Innovációs Nagydíjban részesült a veszprémi Controlsoft Kft.

Magyar Nemzet, 2019. április 4. csütörtök 1,6. oldal
Óvatosan derűlátó az MTA elnöke

Magyar Narancs,2019. április 4. csütörtök, 5,51,52. oldal
Havas Attila: A kudarcfelelős (Miért és hogyan támogassa az állam a kutatás-fejlesztést és az innovációt?)

Agronaplo.hu, 2019. április 4. csütörtök
Újabb elismerés a martonvásári kalászos gabonáknak

Kamaraonline.hu, 2019. április 4. csütörtök
A digitalizáció alapvetően határozza meg a gazdasági teljesítményt

Magyarnemzet.hu, 2019. április 4. csütörtök
Lovász László: Az MTA nem múltba tekintő, mozdíthatatlan intézmény

Medicalonline.hu, 2019. április 4. csütörtök
Javítható az MTA és a kormány kapcsolata

24.hu, 2019. április 4. csütörtök
Lovász László: A kormány méltatlanul bánt az MTA-val

Pannonnovum.hu, 2019. április 4. csütörtök
Átadták a 2018. évi innovációs nagydíjakat

Mezohir.hu, 2019. április 5. péntek
Egyetlen mag se hagyja el alapanyagként az országot!
"...A Nemzeti Agrárkutatási és Innovációs Központ főigazgatója derűlátó a generációváltás és az azt kísérő koncentráció tovább gyűrűző hatásait illetően is..."

M.portfolio.hu, 2019. április 5. péntek
Purhabbal kezdtek, most az utasszállító repülőgépek konyhablokkjait készíti

Sola Rádió 2019. április 5. péntek
Interjú az ide innovációs díjazottokkal (Perényi András,Webshippy- Nagy Szabolcs, Turbine Kft.)

Klubhalo.hu, 2019. április 6. szombat
Lezárult az átvilágítás: nincs szükség az MTA kutatóintézeteinek kiszervezésére

Szeretlekmagyarorszag.hu, 2019. április 6. szombat
'Anyuka, pattanjon fel a biciklire, a gyerek korongozni szeretne!' - beszélgetés a Kezes-Lábas játszóház megálmodójával
"...De hogyan köthető össze egy játszóház a napokban átadott Innovációs Nagydíj 2018-hoz?"

Index.hu, 2019. április 6. szombat
Palkovics minisztériuma szerint rendben van az MTA kutatóhálózata

Index.hu, 2019. április 8. hétfő
Szegedi lézerközpont: kormánydöntések miatt tiltakozó kutatók mondtak le

Demokrata.hu, 2019. április 8. hétfő
Magyar is van a tíz legígéretesebb innováció között

Mandiner.hu, 2019. április 8. hétfő
Kiterjesztett valósággal a légi közlekedésben - magyar találmány sikere

Lepeselony.hu, 2019. április 9. kedd
Átadták a 2018. év Innováció Nagydíj elismeréseket

Makronom.mandiner.hu, 2019. április 9. kedd
A kormány mond valamit, a másik fél meg azt mondja, hogy nem hisszük el - MTA-tag az akadémiai vitáról

M.portfolio.hu, 2019. április 10. szerda
Palkovics: félreértették a kutatók a szegedi lézerközpontnál az új döntéseket

Itbusiness.hu, 2019. április 10. szerda
Egyesítik erőiket a nagyvállalatok és a startupok

M.portfolio.hu, 2019. április 10. szerda
EU-s milliárdokból fejleszt magyar multikat a kormány

Index.hu, 2019. április 10. szerda
Palkovics: Itt a lézerközpont, aki akar, dolgozhat

Index.hu, 2019. április 10. szerda
Magyar multi program indul 10 milliárdból

Piacesprofit.hu, 2019. április 10. szerda
K+F pályázatok: a bizonytalanság már a múlté

Portfolio.hu, 2019. április 11. csütörtök
4 év kellett a 7-ből: az összes EU-pénzt elosztotta a kormány

Piacesprofit.hu 2019. április 11. csütörtök
Újabb unikornis születhet

Ado.hu, 2019. április 11. csütörtök
BDO: sok cég újra számolhat az innovációs járulékkal

Autopro.hu, 2019. április 11. csütörtök
Jön az innovációs járulék befizetésének határideje

Uzletem.hu, 2019. április 11. csütörtök
Április 23-ig kell befizetni az innovációs járulék első előlegét

Muszaki-magazin.hu, 2019. április 12. péntek
27. Magyar Innovációs Nagydíj ünnepélyes átadása

Startuponline.hu, 2019. április 12. péntek
Magyar innováció ad megoldást az infokommunikációs berendezések hűtésére

Feol.hu, 2019. április 14. vasárnap
Agrár Innovációs Díjat nyert a martonvásári kutatóközpont

PrésHáz.Eu Hírlevél, 2019. április
Omixon Bio
"...Az elismerést az OMIXON BIOCOMPUTING Kft kapta az újgenerációs transzplantációs genetikai teszt fejlesztéséért, globális piaci bevezetéséért..."

Lépések a fenntarthatóság felé 24. évf.1. szám 6,7. oldal
Kényelem, játék, jövő - Innováció a kültéri bútorok világában

Innotéka, IX. évf. 2019. április, 8. oldal
Szádéknyilatkozat az MTA jövőjéről

Innotéka, IX. évf. 2019. április. 14. oldal
Átadták a Jedlik Ányos-díjakat

Innotéka, IX. évf. 2019. április, 15. oldal
Innovációs Nagydíj genetikai tesztért

Innotéka, IX. évf. 2019. április, 16,17. oldal
Miért nem innovatívak a hazai kkv-k?
Szerkesztő: Dr. Antos László, Munkatárs: Fodor Vivien
Design: Visualia Stúdió, Felelős kiadó: Dr. Szabó Gábor
A Hírlevél minden páros hét keddi napján jelenik meg, és aznap internetes portálunkon is olvasható.
Hírlevélszerkesztőség: 1116 Budapest, Fehérvári út 108-112.
tel.: (06 1) 430 3330, e-levél: innovacio@innovacio.hu
A Hírlevélre a www.innovacio.hu c. portálon lehet regisztrálni.