XXIX. évf. | 2019. december 17. | 23. szám

Hírek

Magyar Innovációs Szövetség
Magyar Fiatal Tudósok Társasága
Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala


Pályázati felhívások
Szakirodalomfigyelő
SajtószemleHÍREK | MAGYAR INNOVÁCIÓS SZÖVETSÉG

Kedves Tagintézményi Képviselőnk! Kedves Olvasónk!

Ezúton kívánunk Önnek és kedves családjának boldog karácsonyi ünnepeket és eredményekben gazdag, szerencsés új esztendőt!


Dr. Pakucs János tiszteletbeli elnök,
Dr. Szabó Gábor elnök,
Dr. Antos László ügyvezető igazgató

Tájékoztatjuk kedves Olvasóinkat, hogy a Hírlevél következő száma 2019. január 14-én jelenik meg.

KKV adminisztrációs terhek csökkentése

Az ITM gazdaságfejlesztésért felelős helyettes államtitkára, Szepesi Balázs felkérte a Magyar Innovációs Szövetséget is, mint a Vállalkozás-fejlesztési Tanács tagját, hogy tegyen javaslatokat a KKV-k adminisztrációs terheinek mérséklésére.

Szövetségünk december 5-én megküldte javaslatait, melyet honlapunkon, ezen a linken olvashat.

Vállalkozásfejlesztési Tanács ülése

Az ITM Vállalkozásfejlesztési Tanácsának 2019. évi 3. és 4. összevont ülésére 2019. december 9-én került sor az ITM Könyvtártermében. Szövetségünket Farkas József, elnökségi tag képviselte.
Dr. György László, az ITM gazdaságstratégiáért és szabályozásért felelős államtitkára nyitotta meg az ülést, méltatva a Kormány által elfogadott KKV Stratégiát és az adminisztrációs teher csökkentésére irányuló törekvéseket.

Szepesi Balázs kiemelte több kkv stratégia is volt már, de ez az első, amely jegyezve van a világon, és ehhez készült végrehajtási utasítás is. Ez a kkv stratégia egyrészt mindenki számára egy keret, másrészt foglalkozik a kiemelkedők egyedi kezelésével is. A feladatterv magában foglalja a "zászlóshajó projekteket", amelyek egy éven belül elindíthatók, rövid távon végrehajthatók, magas szintű kormányzati elkötelezettséget igénylő intézkedések.

Az évenkénti intézkedési terv az alapvetően egyetlen tárca hatáskörébe tartozó intézkedéseket tartalmazza, amelyek elindíthatók a következő évben és rövid vagy közép távon végrehajthatók.
Évenként jelentés készül a Kormány részére az intézkedések végrehajtásáról. Az ITM szervezi a KKV Stratégia végrehajtásának tárcák közötti koordinációját, valamint egy stratégiai tanácsadó testület létrehozását.
A MISZ részéről javasoltuk, időtengely mentén ütemezzék a stratégiát, és kérjék a szövetségek időszaki értékelését a stratégia végrehajtásáról.

A KKV Stratégia keretében a vállalkozások adminisztrációs terheinek felmérése, és az adminisztráció mérséklését célzó javaslatok megvitatására is sor került. A javaslatok összesítése és feldolgozása után dönt az ITM, mit lehetséges felvállalni és megvalósítani. A korábbi tapasztalatok szerint súlyozzák a problémákat, melyek igényelnek jelentős átalakítást, mellette keresik a sok apró, de a vállalkozók részéről jól érzékelhető adminisztráció csökkentését.

Kiemelt szakértői egyeztetés a KFI stratégiáról

Az Innovációs és Technológiai Minisztérium kiemelt szakértői egyeztetést hívott össze a KFI stratégiáról 2019.12.04-én, az ITM-ben. A kormányzat oldaláról az elképzeléseket Gulyás Tibor helyettes államtitkár és Birkner Zoltán NKFIH-elnök mutatta be.

A stratégiát a Kormány 2020. februárban tárgyalja. Az EU jóváhagyását is meg fogják szerezni, illetve 2020. 3. negyedévben cselekvési akció tervet dolgoznak ki a végrehajtáshoz.

A Magyar Innovációs Szövetséget Szabó Gábor elnök és Pakucs János tiszteletbeli elnököt helyettesítő Monszpart Zsolt alelnök képviselte. Az alelnök hozzászólásában felvetette a pályázatok körüli túlzott adminisztráció kérdéskörét, valamint rámutatott az oktatás (felső-, köz- és szak-) meghatározó voltára az innovációs folyamatok támogatásában.

Magyarország Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Stratégiája 2021-2030

Gulyás Tibor, innovációért felelős helyettes államtitkár dec. 7-én felkérte a Magyar Innovációs Szövetséget a "Magyarország Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Stratégia tervezet 2021-2030", valamint a "Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Alap 2020. évi Programstratégia Tervezet" c. dokumentumok véleményezésére.

Szövetségünk december 16-án az ITM-nek megküldte javaslatait, melyek honlapunkon, a jelszóval védett, MISZ-tagoknak c. részen olvasható.

Ipari Phd képzés

Az ITM Tudásgazdasági és Kutatás-fejlesztési Főosztálya felkérte Szövetségünket, hogy tegyen javaslatokat a munkavállalók motiválási lehetőségeiről az Ipari PhD képzést illetően.

Javaslatainkat és egyéb észrevételeinket december 3-án, az ITM-be megküldtük, melyre az alábbi választ kaptuk:
"Nagyon köszönjük az értékes véleményeket, mely nagyban segíti munkánkat a kooperatív PhD képzés bevezetése kapcsán a jövőben."

Állásfoglalásunk teljes szövegét ezen a linken érheti el.

Kiemelkedő innovációs teljesítmények

2019. december 4-én, a Magyar Innovációs Klub "Kiemelkedő innovációs teljesítmények" címmel konferenciát szervezett az MTA Könyvtárában. A rendezvény házigazdája a 2018. évi Innovációs Nagydíjas Omixon Biocomputing Kft. volt.

A konferencián köszöntőt mondott Bódis József, az ITM államtitkára, kihangsúlyozta, hogy az ITM programszerűen támogatja az innovációt, a cél a GDP 1,8%-ával arányos K+F költés.

Az NKFI Hivatal elnöke, Birkner Zoltán tartotta az első előadást "A kutatás-fejlesztési és innovációs támogatások hasznosulása" címmel. Kiemelte, hogy a 2007-2013 közötti Operatív Programok közül a KFI célú támogatási programoknak volt a második legjelentősebb hatása a GDP-re, és továbbra is buzdított minden vállalatot, hogy folyamodjon támogatásért.

A konferencián a Magyar Innovációs Szövetség meghirdette a 28. Magyar Innovációs Nagydíjat. A pályázaton azok a Magyarországon bejegyzett vállalkozások, ill. szervezetek vehetnek részt, melyek a 2019. évben kiemelkedő műszaki, gazdasági innovációs teljesítménnyel (új termékek, új eljárások, új szolgáltatások értékesítése) jelentős üzleti hasznot értek el. Jelentkezni 2020. február 12-ig lehet.

A találkozón Pakucs János, a Magyar Innovációs Szövetség tiszteletbeli elnöke ismertette a jelentkezés feltételeit, az eddigi tapasztalatokat. A pályázat először 1992-ben került kiírásra, az azóta eltelt 27 év során 1229 pályázat érkezett, s az 1068 mérhető innovációs teljesítmény közül 210 kapott innovációs díjat. Az idei pályázaton a 2019. év legjelentősebb innovációs teljesítményét elismerő Magyar Innovációs Nagydíj mellett a kiemelkedő innovációs teljesítmények további hét kategóriában kaphatnak díjat. Az ünnepélyes átadásra 2020. március végén kerül sor az Országházban.

Az elbírálás során a bírálóbizottság a 2019-ben elért többleteredmény/többlet-árbevétel, és egyéb műszaki, gazdasági előnyök mellett, az innováció eredetiségét, újszerűségét, ill. társadalmi hasznosságát, valamint a pályázat kidolgozottságának színvonalát is értékeli.

A 2018. évi innovációs díjakat elnyert vállalkozások közül
 • Simon Zoltán, a 2018. évi Innovációs Nagydíjban részesült Omixon Biocomputing Kft. ügyvezetője igazgatója,
 • Barkóczi Péter, a 2018. évi Ipari Innovációs Díjban részesült FUX Zrt. fejlesztési igazgatója,
 • Pajtók Marina, a 2018. évi Informatikai Innovációs Díjban részesült Sanatmetal Kft. üzletág-vezetője,
 • Mezei Ferenc, az NKFIH 2018. évi "Alapkutatástól a piacig˝ Innovációs Díjban részesült Mirrotron Kft. ügyvezetője,
 • Perényi András, a 2018. évi Startup Innovációs Díjban részesült Webshippy Magyarország Kft. igazgatósági tagja,
 • és Huszár Viktor, az SZTNH 2018. évi Innovációs Díjában részesült Teqball Kft. Kft. egyik alapítója számolt be a 2019. évi innovációs sikereikről, ill. további terveikről.
A konferencia fogadással zárult.

Stratégiai együttműködési a MISZ és a Valor között

A Magyar Innovációs Szövetség elnöke, Szabó Gábor és tiszteletbeli elnöke, Pakucs János, valamint Lepsényi István, a VALOR HUNGARIAE Zrt. vezérigazgatója stratégiai együttműködési megállapodást írt alá a MISZ 2019. december 4-én megtartott, "Kiemelkedő innovációs teljesítmények˝ c. konferenciáján.
A megállapodás előrevetíti a sikeres tudás-technológia transzfer tevékenység új lehetőségeinek feltárását, közös hasznosítási projektek indítását és közös fellépést az innovációs ökoszisztémát érintő jogszabályi előterjesztések előkészítésében és véleményezésében. A megállapodás tartalmazza, hogy a VALOR kiemelt támogatóként csatlakozik a Magyar Innovációs Nagydíj Pályázathoz és az Ifjúsági Tudományos és Innovációs Tehetségkutató Versenyhez.

Lepsényi István hangsúlyozta, hogy a Valor tudatosan keresi az ötleteket, és végigviszi azokat a manapság sem egyszerű folyamaton az újdonságvizsgálattól, a mintagyártáson át, egészen a sorozatgyártásig. Szabó Gábor, a MISZ elnöke elmondta, hogy innovációról akkor beszélünk, ha újdonságról ÉS üzleti, piaci eredményről is szól egy tevékenység. A legegyszerűbb, ha végigtekintünk az Innovációs Nagydíj Pályázaton díjazásban részesült társaságok tevékenységén.Kapcsolatfelvétel az Észt Követséggel

2019. dec. 6-án, dr. Antos László, ügyvezető igazgató fogadta a MISZ székhelyén, az Észt Követség helyettes vezetőjét, Kenneth Kopameest, és tájékoztatta az Innovációs Szövetség tevékenységéről.

Nemzeti Tehetségsegítő Tanács ülése

2019. december 7-én, a Matehetsz székhelyén, Budapesten tartották a Nemzeti Tehetségsegítő Tanács (NTT) ülését, melyen Szövetségünket dr. Antos László, ügyvezető igazgatója képviselte. Az ülés elején bemutatkozott a tagságnak az NTT új elnöke, Polonkai Mária.
A tagok többek között egy ad hoc bizottság felállításáról is döntöttek, melynek feladata az NTT SZMSZ-e, küldetésnyilatkozata, munkabizottságai megújításának, ill. átalakításának előkészítése. Az ad hoc bizottság tagjának megválasztották dr. Antos Lászlót is.

MAGYAR FIATAL TUDÓSOK TÁRASÁGA

Stockholm International Youth Science Seminar

A Svéd Fiatal Tudósok Szövetsége 1976 óta szervezi meg a fiatal tudósok szemináriumát 2019. december 4. és 11. között, melynek kiemelt célja, hogy a világ minden tájáról érkező, különböző tudományterületen kiemelkedő, huszonöt, 18-24 éves fiatal bemutatásával inspirálja a svéd diákok tudomány iránti érdeklődését, továbbá előmozdítsa a résztvevők tudományos pályáját.

A Magyar Innovációs Szövetség 2001 óta egy magyar fiatalt delegálhat az eseményre szerződés alapján, melynek kritériumait minden évben teljesíteni tudja. Az idén Vámosi Flórián Balázs, a 28. Ifjúsági Tudományos és Innovációs Tehetségkutató Verseny első helyezettje vehetett részt az eseményen.

A fiatalok meghallgathatták az idei Nobel-díjasok előadásait, így többek között James Peebles, Michel Mayor ésDidier Queloz fizikai Nobel-díjasok, John Goodenough, Stanley Whittingham és Josino Akira kémiai Nobel-díjasok, valamint William Kaelin, & Gregg Semenza és Peter Ratcliffe a fiziológiai és orvostudományi Nobel-díj nyerteseinek előadásait.

A Nobel-díjas tudósok előadásait követő nap a kiemelt tudósnövendékek 1000 svéd diák előtt prezentálhatták munkájukat, majd posztereiket kiállítva beszélgethettek kutatásukról az érdeklődő fiatalokkal. Flórián a csillagászati távcsövek automatizálásáról és távvezérléséről tartott előadást.

A Nobel-fogadás alkalmával a Nordic Múzeumban, állófogadás keretében beszélgethettek a Nobel-díjasokkal és a svéd tudományos elittel, pl. az első svéd űrhajóssal.

December 10-én pedig részt vehettek a Nobel-díj átadási ceremónián, a Nobel Banketten, ahol együtt vacsorázhattak a svéd királyi családdal, az idei és az előző évek Nobel-díjas tudósaival, valamint a világ tudóstársadalmának kiválóságaival. Az éjszakát a Nobel Nightcap zárta. Vámosi Flórián Balázs részvételét a MATEHESZ támogatta.

Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala

Az EUIPO Igazgatótanácsa elfogadta a 2025-ig irányadó Stratégiai Tervet

Az Európai Unió Szellemi Tulajdoni Hivatalának (EUIPO) Igazgatótanácsa november 19-21. között tartott ülésén elfogadta a következő öt év tevékenységét meghatározó Stratégiai Tervet, amelynek végrehajtására az EUIPO vezetősége már megfelelően fel is készült.

A Stratégiai Terv alapvető célkitűzése az, hogy az európai vállalkozások és állampolgárok számára az EUIPO valódi értékként tudja közvetíteni a szellemi tulajdon védelmét. Az EUIPO kiemelten fontos szerepet tulajdonít a szervezeti kérdéseknek, annak érdekében, hogy jól működő, dinamikus fejlődésre képes szervezetként tudja kielégíteni a felhasználói igényeket. A korábbi évekhez hasonlóan a koncepció lényege az, hogy az európai vállalkozások, állampolgárok és intézmények a szellemitulajdon-védelem területén mérhető előnyökhöz jussanak az EUIPO hatékony és eredményes munkája révén.

PÁLYÁZATI FELHÍVÁSOK

Felhívás a 2019. év legjelentősebb innovációs teljesítményének elismerésére

A Magyar Innovációs Alapítvány - a Magyar Innovációs Szövetséggel közösen - a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal főtámogatásával, az Innovációs és Technológiai Minisztériummal, az Agrárminisztériummal, a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatalával és a Valor Hungariae Zrt.-vel együttműködve, 28. alkalommal hirdeti meg a
MAGYAR INNOVÁCIÓS NAGYDÍJ pályázatot.

A 2019. év legjelentősebb innovációs teljesítményét elismerő
Magyar Innovációs Nagydíj mellett
a kiemelkedő innovációs teljesítmények további, összesen hét kategóriában kaphatnak díjat:
 • a 2019. évi Ipari Innovációs Díj,
 • a 2019. évi Informatikai Innovációs Díj,
 • a 2019. évi Agrár Innovációs Díj,
 • a 2019. évi Környezetvédelmi Innovációs Díj,
 • a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala Innovációs Díja.
 • "Alapkutatástól a piacig" 2019. évi Innovációs Díj (NKFIH).
A legeredményesebb, 2017. január 1. után alapított innovatív startup vállalkozás pedig a Valor Hungariae Zrt. és a Magyar Innovációs Szövetség
"2019. év legjobb startup vállalkozása" Díját nyeri el.

A díjak ünnepélyes átadására 2020. március végén kerül sor az Országházban.

A pályázaton azok a Magyarországon bejegyzett vállalkozások, ill. szervezetek vehetnek részt, amelyek a 2019. évben kiemelkedő műszaki, gazdasági innovációs teljesítménnyel (új termékek, új eljárások, új szolgáltatások értékesítése stb.) jelentős üzleti hasznot értek el. Az innováció kiindulási alapja tudományos kutatás, műszaki-fejlesztési eredmény, szabadalom, know-how alkalmazása, technológia-transzfer stb. lehet.

A bírálóbizottság a Magyar Innovációs Alapítvány Kuratóriuma által felkért tudósokból, vezető gazdasági szakemberekből áll, elnöke Dr. Palkovics László, innovációs és technológiai miniszter.

A bírálóbizottság az innovációból, 2019-ben elért eredmény/árbevétel, és egyéb műszaki, gazdasági előnyök mellett, az innováció eredetiségét, újszerűségét, és társadalmi hasznosságát, valamint a pályázat kidolgozottságának színvonalát is értékeli.

A bírálóbizottság által meghozott döntés végleges, fellebbezésnek helye nincs.
Korábbi Innovációs Nagydíj pályázatokon díjazott innovációval újból pályázni nem lehet.

Beadási határidő: 2020. február 12., 15 óra

A nevezéshez szükséges dokumentumok:
 • 1 oldalas összefoglaló, amely a www.innovacio.hu/innonagydij c. oldalon tölthető ki,
 • Részletes leírás a megvalósításról, az innovációból elért piaci, illetve gazdasági eredményről (árbevétel/eredmény, piaci részesedés növekedése stb.), valamint arról, hogy külső (pályázati) forrás mennyiben segítette az innovációs teljesítmény elérését, összesen maximum 10 A/4-es oldalon,
 • Referenciák igazolása (szakvélemény, vevők véleménye, fotó, videofilm, szakcikk stb.),
 • Nyilatkozat a közölt adatok, információk, valamint a szellemi tulajdonvédelmi jogok hitelességéről.
A részletes leírást, a nyilatkozatot pdf formátumban kell feltölteni a www.innovacio.hu/innonagydij c. oldalra. További információ: www.innovacio.hu, e-mail: innovacio@innovacio.hu, tel.: 061-430-3330.

European Light Industries Innovation and Technology (ELIIT) Project

Az ELIIT pályázat textil, ruházat, bőr és cipő (TCLF) témákban könnyűipari innováció és technológia projektek támogatására jött létre KKV-k részére az EU COSME keretprogramjában. A nemzetközi partnerségben megvalósítandó pályázatok 70.000 € pénzbeli támogatás mellett coachingot és mentorálást, IP segítséget és nemzetközi promóciót kapnak. Összesen 25 nyertest választanak ki ebben a fordulóban.

A beadási határidő: 2020 március 17.

További információ: https://ec.europa.eu/growth/tools-databases/eliit/apply_en

SZAKIRODALOMFIGYELŐ


Kevin Lynch - Steve Jobs - Egy zseni életrajza - Kossuth Kiadó, 2019
Dr. Osman Péter ismertetése

Új könyv a technomágusról, akit csak a halál tudott legyőzni. Innovatív, remek prezentáció az innováció egyik legkiemelkedőbb, szó szerint korszakalkotó zsenijéről.

Ha valakit kell választani a politikán kívül, mint a 21. század legemblematikusabb alakítóját, alighanem Steve Jobs lenne az. Aki ezt kétli, elég, ha körülnéz mai világunkban, kivonja belőle, ami Jobs életművének köszönhető, és megnézi, mi marad.
Eszközök, szolgáltatások, egész ágazatok tűntek a semmibe a merész víziói és azokat tűzön-vízen át megvalósító, roppant következetes, célratörő újító tevékenysége nyomán. Az áldozatok temetőjéből - gyilkosuk közvetlenül-közvetve Steve Jobs: • Kommersz órák • Számológépek • Kommersz kamerák, fényképezőgépek • Amatőr fénykép- és filmkidolgozás • Videó kazetták és kereskedelmük +  kölcsönzés • Hanglemezek és kereskedelmük • Hagyományos mozifilm-gyártás • Hagyományos telefon • Nyilvános telefon • Távirat-szolgáltatás • Levelezés-postaszolgáltatás nagy része - és folytathatnánk.

Ugyanakkor új iparágak és korábban fantasztikumnak tűnő újdonságok szaporodnak köröttünk, és azok nagy és egyre több újdonsággal szolgáló része Jobs cégeinek innovációin születik. Nézzük például az okostelefonokon gombamód szaporodó alkalmazásokat: Beláthatatlan, mi jön létre, és mi szorul ki a korábbi eszközökből Jobs új világának köszönhetően, s ez az új infokommunikációs univerzum szinte a Nagy Bumm módján gyarapszik. A bennünket ebben ma körülvevő márkák nagy része pedig így-úgy Jobs köpenyéből bújt ki, cégei innovációit viszi tovább. Ha valakire ráillik, hogy valóban korszakalkotó zseni, Steve Jobs az.

Még zseninek is messze rendhagyó volt. "A felhasználó addig nem tudja, mit is akar, amíg mi meg nem tanítjuk erre" - ez az ars poetica kissé túl merész alkotóra vallana, ám Jobs vállalatvezetőként valósította meg, rendre nagyon sikeresen. Így születhetett meg az Apple eszközök emblematikus jellemzője, a Zen-ihlette, ultra-merészen minimalista 'Jobs-dizájn' is.
A legpontosabb értékelés talán, hogy szent szörnyeteg volt, kíméletlen rohammunkák, világformáló nagy fejlesztések, sikerre hajszolt vállalatok, más cégekkel folytatott nagy csaták szent szörnyetege, akinek nagyságát az egymásra halmozott kimagasló sikerei igazolták. Nélkülük csak egy köznapi szörnyeteg, vagy csak egy furcsa ember lett volna. A sikereit viszont nagyon nem a vakszerencse kedvezései teremtették meg, hanem a vezetői képességei: nemcsak azt tudta nagyon pontosan és végtelenül merészen, hogy mit akar, hanem képes volt megtörhetetlen kitartással elérni, hogy az emberei gyakran messze erejükön felül, és nemegyszer a saját szakmai meggyőződésük ellenére is mindent megtegyenek ezért.

Mágus volt abban is, ahogyan a személyes varázsával magához és az általa kitűzött célok eléréséhez láncolta az embereit, megkövetelve tőlük, hogy "gémlábú sasok, csodalények, amilyen nem volt soha tán" legyenek, hogy a lehetetlent azonnal tegyék meg, és a csodákra is csak keveset várassák. És talán még inkább abban, ahogy a nehéz helyzetekben (és mikor nincs a fejlesztésben nehéz helyzet??) szinte napi rendszerességű, híres dühkitörései, valamint a józan mértéktartást, kíméletet gyakran nélkülöző kritikái nem bénították, hanem ösztönözték őket. Mágusa volt a magával ragadó prezentációnak is - külön könyvet írtak erről is.
Szintúgy meghatározó része a Jobs-jelenségnek a gátlásokat nem ismerő, konvenciókat még kevésbé harcmodora, amely a tárgyalóasztalnál is hihetetlen győzelmekhez segítette a megnyerendő és/vagy legyőzendő üzleti partnerekkel és/vagy ellenfelekkel szemben.
Meg kellett harcolnia a saját cégével is, ahol az első menetet elvesztette - kirúgták. Újabb iparágat megújító győztesként állt fel a padlóról, s tért vissza az Apple élére is. Csak a betegség gyűrhette le, nagy csatában.

Könyvek sora szól már róla - nem könnyű ebben újat alkotni. Kevin Lynchnek ez megragadóan jól sikerült. A hagyományos életrajztól elszakadva, a változatos bemutatásra, gördülékeny olvasmányosságra törekvő, nagyrészt képi láttatásra, infografikákra és dinamikus tagolásra építő, legmodernebb könyvi módszerrel mutatja be Jobs életútját és annak hatását. A nagyhírű Goodreads ajánlójából idézve: "Pompás vizuális bemutató, információkban igen gazdag grafikus életrajz Steve Jobs élete és munkássága, rendkívüli tehetsége megismeréséhez."

Tommy Hilfiger: Amerikai álmodozó - Életem a divat és az üzlet világában - Atlantic Press Kiadó, 2017
Dr. Osman Péter ismertetése

A divat létalapja a versengés a társadalmakban, s hogy az ember nem racionális lény. Ezekkel egy sokban irracionális feltételekkel és módon működő, gyilkos versenypályát teremt a piacon, ahol a tét a túlélés. A divatáruk egyike azoknak az ágazatoknak, ahol a kreativitás a legnagyobb fajlagos hozzáadott értéket tudja megtermelni. Tommy Hilfiger kiemelkedően fényes pályát futott be az ágazatban.

"Ez volt az utóbbi évtizedek legnagyobb karriertörténete a divatvilágban. Ebben a könyvben Tommy Hilfiger maga mondja el, hogyan lehet kistermetű, lányos arcú fiúból óriássá nőni. Ahogy azt is, hogy milyen volt, hogyan változott, és mivé lett Amerika és az amerikai álom. A középszerűség nem opció - mondja Tommy. A küzdő szellem és az álmodozó lélek keverékéből gyúrt divatguru őszintén és humorral meséli el, hogyan vezetett az útja egy unalmas kisvárosból a világhírig. A forradalmi 60-as évek heve segítette átlépni a korlátokat, és megadta az első lökést szárnyaló fantáziájának. New Yorktól Tokióig kísérhetjük figyelemmel a divat izgalmas és bódító világát, s a történetből a könnyek sem hiányoznak." - a Kiadó jól jellemző ajánlójából (kiemelések tőlem).

Könyve meghatározó vonása egy nyugodt, derűs elbeszélőmód, amely igen kellemes olvasmánnyá teszi. Ezzel nyugtázza a csalódásait, tévedéseit, bukásait is. "Én ilyen vagyok: nem szeretek semmi rosszról beszélni, ha valami negatívra terelődik a beszélgetés, igyekszem elkerülni. Hogy miért? Gyermekként rengeteg negatívummal szembesültem, és alig vártam, hogy kikerüljek abból a légkörből. Mindenben a pozitívumot akartam látni. Mindig kerestem a módját, hogyan lehet valamit sikeresen csinálni, és úgy vélem, ez az egyik oka annak, hogy sikeres lettem." "Nem szeretem a nem választ. Úgy vélem, mindig van egy lehetőség. Azt hiszem, ez a tulajdonság Isten ajándéka, de tényleg." (Idézetek innentől a könyvből)

Irigylésre méltó ember képe bontakozik ki belőle. Nem a kimagasló sikeréért, s ami azzal jár. Az ilyen nagy alkotóknál viszonylag ritka kiegyensúlyozott, derűs kedélyéért, azért, ahogyan szeretni és élvezni tudja az életet a megpróbáltatásaival együtt, és merészen, szívósan menni az útján, amelyben hisz. Ahogyan tudja, miért van ezen a világon, és töretlen hittel, akarással igyekszik ezt megvalósítani. Ahogy bukás, üzleti megcsalattatás után nem dühöng, nem siránkozik, hanem feláll és megy tovább a benne élő cél felé.
A felfelé vezető útján sokat próbálkozott, küzdött, hogy megfelelő állást kapjon, rendszerint hiába. "Nem voltam hiteles. A legtöbb tervezői végzettséggel rendelkező ismeretei egyes kategóriákra irányultak - mintázatkészítés, textil-dizájn, kereskedelem. Én meg kreatív igazgató akartam lenni, bár egyáltalán nem voltak hagyományosnak mondható tapasztalataim. De tudtam, hogy képes vagyok rá! Kitartóan nyomultam, mert tudtam, hogy valamikor találkozom azzal, aki hisz bennem, és akkor bizonyíthatok."
Őstehetség a divattervezésben, jó érzéke, gyors felfogása van a tervezett stílushoz legjobban illő anyagok és kellékek, s a kellő technológiák megválasztásához. Jól építi üzleti kapcsolatait is, a gyártás és az értékesítés terén egyaránt.
Kezdetben tervezőként kispályán már sikereket arat, viszont üzletembernek tapasztalatlan és hiszékeny. Az üzletviteli, vállalatgazdasági tudása még roppant gyenge, hiányos, cégtársai rendre becsapják, kisemmizik. Csúnya ráfizetés a tanulópénz: úgy kell otthagynia cégeket, hogy a szellemi tulajdonjogait nem tudja érvényesíteni - nem ért az óvintézkedésekhez, és nem is gondol rájuk -, elbitorolják, majd veszni hagyják a ruhaterveit és a márkanevét.

A sok munka és útkeresés nyomán kiforrott munkastílusa: "Jó szemem volt a holmik piacra dobásához: megfelelő arányban össze kellett válogatni a színeket, és a blúz-nadrág-ruha darabokat, az újdonságnak számító meg a hagyományos cuccokat, a hosszú ujjút, rövid ujjút, vastag és lenge göncöket. Kiakasztottam őket a falra, és órákig bámultam, gondolkodtam: »Mi mást tehetek még hozzá? Mi az, ami nem kell ebbe a csomagba? Hogyan tegyem vonzóbbá? Hogyan változtassak rajta?« Végül, figyelembe véve mindent, amit akkor tudtam, egy bizonyos ponton azt mondtam: »Oké, most kész vagyok.« Az adott kollekciónak sajátos anyag- és mintavilága volt, ezt kellett kiemelni. Én voltam a kurátor, a szerkesztő, aki folyamatosan alakít. Egy kéthetes időszakban létrehoztam hetvenöt stílust."

A többit a könyvből - igazán érdemes!

Mészáros Ernő: A földi légkör története - Az atomoktól a különleges gázkeverékig - Akadémiai Kiadó, 2018
Dr. Osman Péter ismertetése

A cím ígéretén messze és igen hasznosan túlmenően, a könyv jelentős részben a Föld és az Univerzum történetéről szól. Rengeteg olyan tudással, információval szolgál, amelyek a legtöbbek számára nem csak érdekesek, hanem újak is, vagy kellemes AHA-élménnyel szolgálnak.
A szerzőről: "Széchenyi-díjas meteorológus, egyetemi tanár, a Magyar Tudományos Akadémia rendes tagja. A légkörfizika és a levegőkémia neves kutatója. 1976 és 1990 között az Országos Meteorológiai Szolgálat Központi Légkörfizikai Intézete igazgatója. A díjaiból:
• Akadémiai Díj
• Pro Natura emlékérem (kiemelkedő természetvédelmi tevékenységért)
• Schenzl Guidó-díj (magyarországi meteorológia egyik legmagasabb szakmai elismerése - évente csak két díjat adnak ki)
• Szent-Györgyi Albert-díj (iskolateremtő, nemzetközi elismertségű tevékenységet végző magánszemélyeknek adományozható.)
• Széchenyi-díj - A hazai levegőkémiai kutatások elméleti és gyakorlati megalapozásáért, a Környezettudományi Akadémiai Elnöki Bizottságban kifejtett sokoldalú munkásságáért, továbbá tudományos monográfiáiért és kiemelkedő színvonalú oktató munkájáért.
• A Magyar Köztársasági Érdemrend középkeresztje" (www.wikipedia.org)

A könyv első, s talán legátfogóbb tanulsága, hogy a légkör összetevőinek létrejötte része annak a folyamatnak, ahogyan az Univerzum létrejött és fejlődik mind a mai napig. Igen érdekes fejezetek szólnak arról, miként ment végbe ez is, az is. "A kutatók a múltbéli történéseket a mai tudományos ismeretek alapján próbálják levezetni." írja Mészáros (idézetek innentől a könyvből, kiemelések tőlem), s ez kulcsmondat a kezdetek megismerését célzó kutatásokról. Hozzá tartozik, hogy nem csak az "ismeretek", hanem - ahogy Mészáros is írja - az azokra épített, közelítő modellek alapján (pl. a relativitáselmélet vagy a kozmológia matematikai modelljeiből levont következtetésekként).
Szintúgy alapvető tanulság, amelyet a könyv részletesen kifejt, hogy a légkör állapota, amelyben élünk, a Nap és az egész Föld közös produktuma, s az utóbbi felszínéről származó hatások mellett kardinális szerepe van egyebek közt a belsejéből származó mágneses térnek is.
A levegőnk különleges gázkeverék: egyedülálló a Naprendszerben, hogy nagy hányadban (21%) a szabad oxigént tartalmaz. Ennek különlegessége, hogy miközben a fejlett élet lehetetlen lenne nélküle, a légköri oxigént az élet hozta létre. "A fiatal Földön, adottságai következtében, megjelent az élet, amely a továbbiakban a légkörrel kölcsönhatásban fejlődött tovább, kialakítva a különleges gázkeveréket, a levegőt." "Az első oxigéntermelők a cianobaktériumok voltak. [Ezek] úgy tűnik, már 3,5 milliárd évvel ezelőtt megjelentek." S követte 'a nagy innováció': "A fotoszintézissel termelt oxigén először méreg volt az akkori óceáni élővilág többsége számára. Más baktériumok viszont 'rájöttek', hogy az oxidáció, a légzés sokkal hatékonyabb energiatermelési folyamat, mint a fotoszintézis." Az így elindult fejlődés eredménye az is, hogy itt vagyunk.

Érdeklődő embernek Mészáros bőven ad témát a gondolkodáshoz. Csak kiragadva:
A híres, manapság gyakran átkozott üvegház hatásról: "Nélküle Földünk átlaghőmérséklete -18 OC lenne, szemben a tényleges + 15 OC-kal."
"A légköri molekuláris nitrogén alapvető szerepe a bioszféra, így az ember számára kedvező légnyomás beállítása."
"A magas oxigénnyomás miatt légkörünk entrópiája nem maximális. (A termodinamika törvényeinek megfelelően, a zárt rendszer entrópiája külső ráhatás nélkül a maximumra növekszik. - OP) Az entrópia csökkentésének képessége az élőlények sajátja. Ennek alapján James Lovelock angol biológus felveti azt a javaslatot, hogy a légkör, a bioszféra része, élőlényként viselkedik." (Ehhez: James Lovelock: Gaia halványuló arca - Utolsó figyelmeztetés - Akadémiai Kiadó, 2010 - MISZ Hírlevél 2011/9. sz.)

Érdekes evolúció: lítiumnál nehezebb elemet a Nagy Bumm nem tudott létrehozni. Megszülettek viszont a csillagok amelyek életükkel és halálukkal elvégezték ezt a feladatot. (Hasonlóság? Az evolúció maga nem tudott mesterséges intelligenciát létrehozni - az ember megteszi.)

A Hold teszi lehetővé az életet: Mészáros részletesen kifejti a Föld tengelye dőlésszögének szerepét az élet létezésében, s hogy e dőlésszöget a Hold tartja stabilan, nélküle vadul ingadozna.

Csősz Sándor: A földi idegenek - A hangyák világa - Athenaeum Kiadó, 2019
Dr. Osman Péter ismertetése

Az élővilágban találkozunk olyan különleges teljesítményekkel, amelyekre rácsodálkozunk: miként volt képes erre az evolúció? A hangyák világa nagyon ilyen. Ha nem látnánk, el sem hinnénk, hogy ez lehetséges; hogy ilyen kicsiny élőlények ilyen bonyolult rendszereket tudnak létrehozni és működtetni. Már önmagában is döbbenetes kérdés: egy hangya teste miként képes tárolni a programokat, amelyek mindezeket vezérlik? A bonyolult működéseket ugyan a kolónia összessége végzi, de minden egyedben ott kell legyen a 'vezérlés', amely révén kapcsolódni tud ehhez, és ellátni a maga feladatait.

Tökéletesen jellemzőek Csősz Sándor szavai az Athenaeum honlapjáról: "A hangyák világa számunkra idegen világ. Ezek az apró lények jéghideg logika mentén működnek. Nem az egyed szintjén kell őket vizsgálni: a hangyafészek minden egyes egyede egy szuperorganizmus részét képezi. A kolónia az, ami él, növekszik, szaporodik, sőt gondolkozik és döntéseket is hoz. Minél nagyobb a hálózat, annál összetettebb döntéseket képes meghozni. A hangyák világa talán az evolúció egy következő lépcsőfoka lehet, a szuperorganizmusé, ahol az egyed, hasonlóan a soksejtes élőlények sejtjeihez, már egy nagy egész része, ami önállóan már életképtelen. Gyakran azért olyan nehéz számunkra megérteni a hangyák társadalmát, mert félreértjük a motivációikat. Számunkra ők a földi idegenek." (Kiemelések tőlem)

Csősz Sándor biológus 2002 és 2012 között a Magyar Természettudomány Múzeum hártyásszárnyú gyűjteményének vezetője, Fő érdeklődési területe a hangyák, a biológiai sokféleség kutatói között szaktekintélynek számít. Közel hetven addig ismeretlen fajt fedezett fel Európában és trópusi területeken. (Az Athenaeum ajánlójából)
"A hangyák a mikrokozmosz urai. Az Antarktisz és néhány kisebb sziget kivételével minden szárazföldi területen jelen vannak. A világon minden hetvenedik rovarfaj hangya. A legóvatosabb becslések szerint minden pillanatban körülbelül ezer billió (felső becslések szerint tízezer billió) hangya él földünkön, azaz minden emberre, kerekítve, 150 000 egyed jut." (Idézetek innentől a könyvből.)

Hasonlattal élve, nem is a tranzisztor igazán izgalmas, hanem a számítógép, nem a hangya (persze mindkettő önmagában is dehogy nem!), hanem a hangyakolónia. Ezekről a különleges lényekről és szuperorganizmusaikról ad igen részletes és szakszerű áttekintést e könyv. A gondolkodni szerető ember olvassa, és szinte folyamatosan csodálkozik a hihetetlenül kifinomult rendszereiken és megoldásaikon. Számos részletnél felmerül ugyanakkor a kérdés: értjük a dolog logikáját, célszerűségét, ám vajon miként tudott ez megvalósulni pusztán az evolúció révén? Miként tudta létrehozni pl. a hangyáknál az itt bemutatott dolgozói rendészetet??

Óriási biológiai sikerük: "A valódi társas lét a mai állatvilág egyik kiemelkedően fontos viselkedési formája. Az államalkotó fajok a rovarok teljes fajgazdagságából mindössze csekély, 2-3%-os részaránnyal részesednek, miközben a szárazföldi állati biomasszának nagyjából a felét adják, s ennek is kétharmadát a hangyák teszik ki. Miért ennyire sikeresek ezek a fajok? Egy jól szervezett csoport a forráskihasználás szempontjából előnyösebb helyzetben van, mint egy magányos egyed, egy nagy csoport pedig erősebb, mint egy kicsi. A valódi társas viselkedés előnyös mind az egyedszám növekedése tekintetében, mind az életközösségekben betöltött szerepek szerint. A magas szintű együttműködés és a társadalmuk szervezettsége emeli ki a hangyákat a rovarok közül. Évmilliók során ezeknél a rovaroknál ugyanis kialakult az a képesség, hogy a társadalom összes tagja egy közös célért dolgozzon."

Kivételes fejlemény: "A szociális magatartásról már egyre kevéssé gondoljuk azt, hogy gyakori, majdhogynem törvényszerű jelenség a hártyásszárnyúak között, inkább ritka evolúciós példaként tekinthetünk rá, ami a sikeressége révén teret nyert a hártyásszárnyúak csoportján belül." A kisebb-nagyobb csoportban történő együttműködés ugyan nem ritka az állatvilágban, de ilyen nagyszámú egyeddel és ekkora specializálódással más fajoknál példátlan. Csak az ember valósít meg hasonlót a modern társadalmaiban, igaz, egészen másként.

"A könyv célja, hogy olyan információkkal lásson el bennünket, amelyek segítségével képesek leszünk jobban megérteni a hangyák életét, megismerni a világukat a maga szépségében." Jól teljesíti.

SAJTÓSZEMLE

A sajtószemle tagvállalatunk a Tranzpress Kft. segítségével készült.


Innotéka, 2019. december, 3. oldal
Sohasem engedett a minőségből
Interjú Bokor Józseffel, a SZTAKI tudományos igazgatójával

Innotéka, 2019. december, 8. oldal
Tudományos Világfórum Budapesten

Innotéka, 2019. december, 17. oldal
Innováció és marketing
Interjú Pomázi Gyulával, az SZTNH elnökével

Karc FM; Karcolat c. műsor, 2019. november 26.
MONSZPART ZSOLT, A MAGYAR INNOVÁCIÓS SZÖVETSÉG ALELNÖKE

kemkik.hu, 2019. december 02.
FELHÍVÁS A 2019. ÉV LEGJELENTŐSEBB INNOVÁCIÓS TELJESÍTMÉNYÉNEK ELISMERÉSÉRE

pbkik.hu, 2019. december 02.
Magyar Innovációs Nagydíj 2019

novekedes.hu, 2019. december 02.
A science parkok ösztönözhetik a kutatás-fejlesztés és az innováció erősödését

vmkik.hu, 2019. december 03.
Felhívás a 2019. év legjelentősebb innovációs teljesítményének elismerésére

nkik.hu, 2019. december 03.
Felhívás a 2019. év legjelentősebb innovációs teljesítményének elismerésére

magyarhirlap.hu, 2019. december 03.
Továbbra is dinamikusan nő hazánk gazdasága

agrotrend.hu, 2019. december 03.
Megalakult az agrárinformatikai együttműködési központ

agroinform.hu, 2019. december 03.
Innovációs Nap keretében mutatták be az új kutatóközpontot

sajomente.hu, 2019. december 03.
Agrárinformatikai Felsőoktatási és Ipari Együttműködési Központ alakult Gödöllőn

storeinsider.hu, 2019. december 03.
Agrárinformatikai fejlesztés Gödöllőn

hir.ma, 2019. december 04.
Meghirdették az idei Magyar innovációs nagydíj pályázatot

mta.hu, 2019. december 04.
Magyar Innovációs Nagydíj

portfolio.hu, 2019. december 04.
Nemet mondtak a tervezett elavulásra - a NASA-nál is használják a magyar cég termékeit

magyarnemzet.hu, 2019. december 04.
Az Innovációs és Technológiai Minisztérium kiemelten kezeli a kkv-k megerősítését

godolloihirek.hu, 2019. december 04.
Agrárinformatikai kutatóközpont a gödöllői egyetemen

medosz.hu, 2019. december 04.
Innovációs Nap keretében mutatták be az új kutatóközpontot

webradio.hu, 2019. december 04.
Meghirdették az idei Magyar innovációs nagydíj pályázatot

ujbuda.hu, 2019. december 04.
Meghirdették a 28. Magyar innovációs nagydíj pályázatot

kormany.hu, 2019. december 04.
Meghirdették az idei Magyar Innovációs Nagydíj pályázatot

sajomente.hu, 2019. december 04.
Meghirdették az idei Magyar innovációs nagydíj pályázatot

vg.hu, 2019. december 04.
Meghirdették a 28. Magyar Innovációs Nagydíj pályázatot

zetapress.hu, 2019. december 04.
Meghirdették a pályázatot

bkmkik.hu, 2019. december 04.
MAGYAR INNOVÁCIÓS NAGYDÍJ pályázat 2019

magyarnemzet.hu, 2019. december 04.
Meghirdették az idei Magyar innovációs nagydíj pályázatot

magisterpress.hu, 2019. december 04.
2019. évi Magyar Innovációs Nagydíj pályázat meghirdetése

eco.hu, 2019. december 04.
MEGHIRDETTÉK A 28. MAGYAR INNOVÁCIÓS NAGYDÍJ PÁLYÁZATOT

innoteka.hu, 2019. december 04.
Mi foglalkoztatja az IT-s fiatalokat?

M5 Híradó, 2019. december 04.
Innovációs Nagydíj 2019

M1 Híradó, 2019. december 04.
Innovációs Nagydíj 2019

Inforádió, 2019. december 04.
Interjú Pakucs Jánossal a 2019. évi Innovációs Nagydíj meghirdetéséről

techmonitor.hu, 2019. december 05.
Meghirdették a 28. Magyar Innovációs Nagydíjat

nonprofit.hu, 2019. december 05.
Magyar Innovációs Nagydíj pályázat 2019

medicalonline.hu, 2019. december 05.
Meghirdették az idei Magyar innovációs nagydíj pályázatot

kamaraonline.hu, 2019. december 05.
Meghirdették az idei Magyar Innovációs Nagydíj pályázatot

autopro.hu, 2019. december 05.
Alaposan le vagyunk maradva az európai innovációs rangsorban
"...Meghirdették a 28. Magyar innovációs nagydíj pályázatot Budapesten. A 2019-es év legjelentősebb innovációs teljesítményét elismerő nagydíj mellett további hét kategóriában kaphatnak díjat a kiemelkedő innovációk..."

profitline.hu, 2019. december 05.
Meghirdették a 28. Magyar innovációs nagydíj pályázatot

forrasfigyelo.hu, 2019. december 05.
Meghirdették az idei Magyar Innovációs Nagydíj pályázatot

magyarmezogazdasag.hu, 2019. december 05.
A leginnovatívabb cégeknek adnak teret

hrportal.hu, 2019. december 05.
Meghirdették az idei Magyar innovációs nagydíj pályázatot

weborvos.hu, 2019. december 05.
Meghirdették az idei Magyar innovációs nagydíj pályázatot

portfolio.hu, 2019. december 05.
Innovatív megoldások a parketten

kinaon.com, 2019. december 05.
Magyarország díszvendégként vesz részt Kína egyik legjelentősebb hi-tech eseményén 

prim.hu, 2019. december 05.
Meghirdették a 2019. évi Magyar Innovációs Nagydíj pályázatot

palyazatmenedzser.hu, 2019. december 05.
Magyar Innovációs Nagydíj 2019

piacesprofit.hu, 2019. december 05.
Indul a pályázat: idén is lesz Magyar Innovációs Nagydíj

businessonline.hu, 2019. december 05.
Meghirdették a 2019. évi Magyar Innovációs Nagydíj pályázatot

bitport.hu, 2019. december 05.
Keresik a leginnovatívabb magyar cégeket

techmonitor.hu, 2019. december 05.
Százféle innováció, egy közös szikra

nonprofit.hu, 2019. december 05.
Magyar Innovációs Nagydíj pályázat 2019

origo.hu, 2019. december 05.
Szijjártó Péter: 35 ezer magyar embernek adnak munkát japán vállalatok
"...a japán cégek beruházásai abból a szempontból is rendkívül jelentősek, hogy olyan technológiai színvonalat képviselnek, amely nagymértékben hozzájárul a magyar gazdaság dimenzióváltásához, ahhoz, hogy a magyar gazdaságban a kutatás-fejlesztés, a hozzáadott érték, a technológiai színvonal jelentősen emelkedik..."

mezohir.hu, 2019. december 05.
Agrárinformatikai Innovációs Nap a Szent István Egyetemen

agrarszektor.hu, 2019. december 05.
Milliárdos beruházás: agrárinformatikai központ alakult Gödöllőn

bestfmnyiregyhaza.hu
Meghirdették az idei Magyar innovációs nagydíj pályázatot

novekedes.hu, 2019. december 06.
Nagyvállalati partnerekkel erősítve indul az első hazai agrárinkubátor program

lepeselony.hu, 2019. december 06.
Meghirdették az idei Magyar innovációs nagydíj pályázatot

szellemitulajdon.hu, 2019. december 06.
Magyar Innovációs Nagydíj Pályázat

tka.hu, 2019. december 06.
FELHÍVÁS A 2019. ÉV LEGJELENTŐSEBB INNOVÁCIÓS TELJESÍTMÉNYÉNEK ELISMERÉSÉRE

nkfih.gov.hu, 2019. december 06.
Meghirdették az idei Magyar innovációs nagydíj pályázatot

autoszektor.hu, 2019. december 06.
28. Magyar Innovációs Nagydíj: várják a jelentkezőket

jarmuipar.hu, 2019. december 06.
Meghirdették a 28. Magyar innovációs nagydíj pályázatot

elte.hu, 2019. december 06.
Megalakult a Budapesti Területi Innovációs Platform

magyarhirlap.hu, 2019. december 06.
Harc a visszatérő rémálmunk ellen
"...a japán cégek beruházásai abból a szempontból is igen jelentősek, hogy a magyar gazdaságban a kutatás-fejlesztés, a hozzáadott érték, a technológiai színvonal jelentősen emelkedik.."

szabadmagyarszo.com, 2019. december 06.
INNOVÁCIÓS STARTUP KÖZPONT NYÍLT SZABADKÁN

muszaki-magazin.hu, 2019. december 8.
2019. év legjelentősebb innovációs elismerése

portfolio.hu, 2019. december 9.
Átszabták a gazdaságfejlesztési EU-pályázatok keretét, új kiírások jönnek

profitline.hu, 2019. december 9.
Változtak a GINOP pályázatok

portfolio.hu, 2019. december 9.
Most mindenki megismerheti ezt az innovatív tőzsdei céget

mandiner.hu, 2019. december 9.
Csak azért van szabadalmunk, mert egy ismerősünk végigküzdötte ezt az utat - a világító egér megalkotói a Makronómnak

trendfm.hu, 2019. december 9.
A felsőoktatás szerepe is fontos az agrár szektor fejlesztésében

magyarnemzet.hu, 2019. december 9.
Szijjártó Péter: A magyar gazdaságban dimenzióváltás zajlik

kaposvarmost.hu, 2019. december 9.
A TÁNCSICSOS VÁMOSI FLÓRIÁN IS MEGHÍVOTT VENDÉG AZ IDEI NOBEL-DÍJ ÁTADÓN

bmvk.hu, 2019. december 9.
FELHÍVÁS A 2019. ÉV LEGJELENTŐSEBB INNOVÁCIÓS TELJESÍTMÉNYÉNEK ELISMERÉSÉRE

karcaghirado.hu, 2019. december 9.
Meghirdették az idei Magyar innovációs nagydíj pályázatot

computerworld.hu, 2019. december 9.
Közös innováció kockázat nélkül

prim.hu, 2019. december 9.
7 egyetemi ötlet kapott 15 millió forintos befektetést a Hiventures-től

portfolio.hu, 2019. december 10.
Robbanásszerűen nő a közösségi finanszírozás

napi.hu, 2019. december 10.
Új vezetőt kapott a szegedi szuperlézer
"...Szabó Gábort nevezték ki a szegedi ELI-ALPS lézeres kutatóközpont élére - adta hírül az ITM..."

hvg.hu, 2019. december 10.
A szegedi egyetem volt rektora lett a lézerközpont vezetője

sajomente.hu, 2019. december 10.
Szabó Gábor akadémikust nevezték ki a szegedi lézeres kutatóközpont élére

novekedes.hu, 2019. december 10.
Szabó Gábort nevezték ki a szegedi ELI-ALPS lézeres kutatóközpont élére

webradio.hu, 2019. december 10.
Szabó Gábor akadémikust nevezték ki a szegedi lézeres kutatóközpont élére

hrportal.hu, 2019. december 10.
Szabó Gábor akadémikust nevezték ki a szegedi lézeres kutatóközpont élére

weborvos.hu, 2019. december 10.
Szabó Gábor akadémikus a szegedi lézeres kutatóközpont élén

szeged.hu, 2019. december 10.
Szabó Gábort nevezték ki a szegedi lézerközpont élére

hir.ma, 2019. december 10.
Szabó Gábor akadémikust nevezték ki a szegedi lézeres kutatóközpont élére

portfolio.hu, 2019. december 11.
Európán átívelő innovációs programot indít a Design Terminal

mandiner.hu, 2019. december 11.
Szabó Gábor vezeti a világ első civil, több telephelyű lézeres kutatóintézetét

tozsdeforum.hu, 2019. december 12.
Újabb 85 milliárd forint kutatás-fejlesztésre

origo.hu, 2019. december 12.
Döntöttek 85 milliárd forintnyi új támogatásról

magyarnemzet.hu, 2019. december 12.
ITM: mintegy 85 milliárd forint kutatás-fejlesztési pályázatokra

gyk.hu, 2019. december 12.
ITM: mintegy 85 milliárd forint kutatás-fejlesztési pályázatokra

novekedes.hu, 2019. december 12.
ITM: mintegy 85 milliárd forint kutatás-fejlesztési pályázatokra

portfolio.hu, 2019. december 12.
Itt a nagy döntés: 85 milliárd forintnyi K+F-forrást osztottak el most

tozsdeforum.hu, 2019. december 12.
Újabb 85 milliárd forint kutatás-fejlesztésre

szegedinapilap.hu, 2019. december 12.
Szabó Gábor akadémikust nevezték ki a szegedi lézeres kutatóközpont élére

portfolio.hu, 2019. december 12.
Öntik a bankok a pénzt a fintechekbe

dehir.hu, 2019. december 12.
Európai innovációs csúcsszervezethez csatlakozott a Debreceni Egyetem

maszol.ro, 2019. december 12.
EU-csúcs: jelentős mértékben be kell fektetni az innovációba a klímasemlegességhez

sci.u-szeged.hu, 2019. december 13.
Milyen feladat vár Szabó Gáborra, az SZTE professzorára az ELI-ALPS igazgatójaként?

u-szeged.hu, 2019. december 13.
Milyen feladat vár Szabó Gáborra, az SZTE professzorára az ELI-ALPS igazgatójaként?

weborvos.hu, 2019. december 14.
Majdnem 85 milliárdot szán a kormány kutatásra

zmkik.hu, 2019. december 14.
Mintegy 85 milliárd forint kutatás-fejlesztési pályázatokra

hvg.hu, 2019. december 14.
Állami milliárdok mennek tudományra, a NER persze ezzel is jól jár

breuerpress.com, 2019. december 15.
A 19 ÉVES VÁMOSI FLÓRIÁN BALÁZS EGYÜTT VACSORÁZOTT A SVÉD KIRÁLYI CSALÁDDAL
"...A Magyar Innovációs Szövetség delegáltjaként Magyarországot Vámosi Flórián Balázs képviselte a 2019. december 4. és 11. között megrendezett Stockholm International Youth Science Seminar-on..."

gondola.hu, 2019. december 15.
A 19 éves Vámosi Flórián Balázs együtt vacsorázott a svéd királyi családdal

kapos.hu, 2019. december 15.
Vámosi Flórián képviselte Magyarországot a Stockholm International Youth Science Seminar-on.

news.sk, 2019. december 15.
A 19 éves Vámosi Flórián Balázs együtt vacsorázott a svéd királyi családdal

zetapress.hu, 2019. december 15.
Balázs királyi vacsorája

vehir.hu, 2019. december 15.
Berzsenyi Miklós az Év Vállalkozója
"...Egy éven belül ez a harmadik kitüntetés, melyben a Controlsoft Kft. részesült (Kutatás-fejlesztési és Innovációs Díj, Innovációs Nagydíj kiemelt elismerés)..."

autopro.hu, 2019. december 16.
Magyar ötleteket karolnak fel
"...Együttműködési megállapodást kötött a győri Széchenyi István Egyetem és az állami tulajdonú Valor Hungariae Zrt. december 13-án. A cél az, hogy minél több ötletből váljon magas hozzáadott értékű és innovációs tartalmú, Magyarországon gyártott termék..."

napi.hu, 2019. december 16.
Kínai elitegyetem teheti közép-európai tudásközponttá Magyarországot

piacesprofit.hu, 2019. december 16.
Palkovics László elárulta, miért jön egy kínai egyetem campusa Budapestre

eduline.hu, 2019. december 16.
Új egyetemi kampuszt hoznak létre Budapesten a kínai elitegyetem számára

magyarnemzet.hu, 2019. december 16.
Kedvező feltételekkel vehetünk részt a nemzetközi űrprogramban

magyarnemzet.hu, 2019. december 16.
Palkovics László: Tudásközponttá válhat Közép-európában Magyarország

magyarnemzet.hu, 2019. december 16.
Kutatási és innovációs menedzserképzés indul

innoteka.hu, 2019. december 16.
Magyar ifjú tudós a Nobel-díj átadáson
Szerkesztő: Dr. Antos László, Munkatárs: Doszpoth Hanna, Sári Veronika
Design: Visualia Stúdió, Felelős kiadó: Dr. Szabó Gábor
A Hírlevél minden páros hét keddi napján jelenik meg, és aznap internetes portálunkon is olvasható.
Hírlevélszerkesztőség: 1116 Budapest, Fehérvári út 108-112.
tel.: (06 1) 430 3330, e-levél: innovacio@innovacio.hu
A Hírlevélre a www.innovacio.hu c. portálon lehet regisztrálni.