XXIX. évf. | 2019. december 3. | 22. szám

Hírek

Magyar Innovációs Szövetség
Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala
Köszöntjük új tagjainkat!


Várható esemény
Szakirodalomfigyelő
SajtószemleHÍREK | MAGYAR INNOVÁCIÓS SZÖVETSÉG

Miniszteri köszönőlevél

Palkovics László, innovációs és technológiai miniszter levélben fejezte ki köszönetét a 29. Ifjúsági Tudományos és Innovációs Tehetségkutató Verseny meghirdetéséért.
Leveléből idézünk:

"...Bódis József államtitkár úr, valamint Gulyás Tibor innovációért felelős helyettes államtitkár úr tájékoztatatása nyomán azonban értesültem arról, hogy egy rendkívül színvonalas rendezvényre került sor október 21-én, amelyhez szívből gratulálok. Ezúton szeretném egyúttal kifejezni köszönetem a Magyar Innovációs Szövetség és a Magyar Innovációs Alapítvány odaadó munkájáért, amelyet a fiatal tehetségek megszólítása, felkutatása és mentorálása érdekében végez az ilyen tanulmányi versenyekkel!..."

Országos Evangélikus Szakmai Nap

2019. november 21-én, az Evangélikus Pedagógiai Intézetben rendezték meg a matematika tanárok számára az Országos Evangélikus Szakmai Napot, melyen Dr. Jakab László, zsűrielnök rövid előadást tartott az Ifjúsági Tudományos és Innovációs Tehetségkutató Verseny feltételeiről és tapasztalatairól.

Összefoglalta a sikeres pályázatokhoz szükséges legfontosabb követelményeket és a nemzetközi szereplések alapján is megállapítható lényeges pályázati szempontokat. Kiemelte, hogy a versenyeken a nyelvtudás mellett elsősorban a hallgatók teljesítménye, a pályázók felkészültsége, a pályázatok kidolgozottsága kerül értékelésre. Az eredményes szerepléshez a felkészítő tanárok közreműködése nélkülözhetetlen. Az Innovációs Szövetség célja a fiatal hazai és határon túli tehetségek felkutatása. Ebben kérte a középiskolai tanárok segítségét.

A 29. Ifjúsági Tudományos és Innovációs Tehetségkutató Verseny

A Magyar Innovációs Szövetség, az Innovációs és Technológiai Minisztériummal, az Emberi Erőforrások Minisztériumával és az M5 Csatornával, a 2019/2020-as tanévre, a 14 és 20 év közötti korosztály számára meghirdetett 29. Ifjúsági Tudományos és Innovációs Tehetségkutató Verseny beadási határideje lezárult. A fő támogató a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal támogatásával az NKFI Alap.

A 2019. november 27-i határidőre összesen 161 fiatal küldött be 99 pályázatot.

A bírálóbizottság Prof. Jakab László, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem professzorának vezetésével az alábbi szempontok szerint értékeli a beadott témajavaslatokat:
  • a probléma megközelítésének eredetisége és kreativitása,
  • a kidolgozás alapossága, ill. tudományos értéke,
  • az eredmények ésszerű és világos értelmezése,
  • megvalósítható-e 2020. április 1-ig,
  • a pályázó alkalmas-e a kidolgozásra.
A zsűri a végleges döntést, a részletes értékelést követően, 2019. december 12-én testületileg hozza meg.

A díjakról szóló döntés a zsűri április végi ülésén fog megszületni, amelyen nemcsak a közel 2,5 millió forint összegű ösztöndíj szétosztásáról döntenek, hanem kiválasztják azt a három pályázatot is, amelyek képviselhetik Magyarországot 2020 szeptemberében az európai döntőn, Salamancaban. A díjazottak további nemzetközi versenyeken, tanulmányutakon is részt vehetnek (pl. Nobel-héten Stockholmban, a londoni fiatal tudósok fórumán stb.).

Újdonságművelés a sportban

2019. november 20-án, a Magyar Sporttudományi Társaság és annak Sportinnovációs Szakbizottsága rendezte meg az "Újdonságművelés a sportban - Startup szellemiség és sportinnováció 2019 Ősz˝ című konferenciát a Magyar Sport Házában, Budapesten.

A rendezvényen "Startup szellemiség és megvalósítási gyakorlat" címmel előadott Hild Imre, a Magyar Innovációs Szövetség Startup Tagozatának elnöke is. Többek között elmondta, hogy a konferencia résztvevői milyen tényezőkre figyeljenek szakmai munkájukban, amennyiben startup támogatását fontolgatják vagy azzal működnek együtt. Kitért az idei év nagy, sporthoz és egészségiparhoz kapcsolódó trendjeire, melyek pozitívan befolyásolhatják az új termékek és szolgáltatások kialakítását.

CSR Hungary Summit 2019

2019. november 20-án rendezték meg "Felelős üzleti csúcs a jövő gazdaságáért" címmel, a CSR Hungary Summit konferenciát Budapesten, a Hotel Hungária City Centerben.

A konferencián előadott Monszpart Zsolt, a MISZ alelnöke is, aki konkrét hazai, a főváros életéből vett, ill. külföldi példákat mutatott be a fenntartható fejlődéshez hozzájáruló elemekre, az élhető városhoz tartozó projektekre.
A példák kiterjedtek a szennyvízkezelésre, a biogáz hasznosítására, az energiatakarékos megoldásokra és Budapest közlekedésében eddig megvalósított projektekre, mint a korszerű, energiatakarékos vagy kisebb szennyező anyag kibocsátású járművek beszerzésére, illetve forgalom szervezési megoldásokra, valamint a kerékpáros forgalom ösztönzése érdekében tett intézkedésekre.

Területi Innovációs Platform

A Pécsi Tudományegyetem látta vendégül az NKFIH Területi Innovációs Platform szervezeti egységek megalapítását célzó vándorgyűlését november 22-én, a Közgazdaságtudományi Kar Aulájában, melyen részt vett Keresnyei János, regionális igazgatónk is.

A rendezvényen a két szervezet megállapodásban rögzítette a Platform pécsi létrejöttét. Dr. Szabó István, az NKFIH igazgató-helyettese mutatta be a TIP frissen kialakuló rendszerét, valamint az S3 stratégia újratervezésének irányelveit és koncepcióját, valamint a KKV pályázatok új kiírásait, majd Tóth Orsolya ismertette az új H2020 pályázatokat.
A programban egy kerekasztal-beszélgetés igyekezett feltárni a vállalkozásoknak elérhető egyetemi, kutatóintézeti tudáskapacitást és innovációs lehetőségeket.

Területi Innovációs Platformok (TIP)

A Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal, az Innovációs és Technológiai Minisztérium szakpolitikai támogatásával indította útjára a Területi Innovációs Platformokat (TIP) bemutató országos programsorozatát.

November 28-án, Budapesten, a New York Palotában, több száz résztvevő jelenlétében fejeződött be a TIP országos programsorozata. A záróeseményen megtörtént a csatlakozó nyilatkozat aláírása is, a Magyar Innovációs Szövetség nevében dr. Pakucs János, tiszteletbeli elnök látta el kézjegyével a csatlakozó nyilatkozatot.

A rendezvényen előadást tartott többek között Dr. Palkovics László, innovációs és technológiai miniszter és Dr. Birkner Zoltán, az NKFI Hivatal elnöke.
A miniszter előadásában emlékeztetett arra, hogy Magyarország évek óta 1,3 százalék körül mozgó GDP-arányos ráfordítás mutatója 2018-ban meghaladta az eddig mért legmagasabb értéket, elérte az 1,53 százalékot. A 2020-ra kitűzött cél az 1,8 százalék elérése. Ennek érdekében a kormány a kutatás-fejlesztés és innováció támogatására a jövő évtől 32 milliárd forinttal több forrást biztosít.

Magyar Innovációs Alapítvány kuratóriumi ülése

A Magyar Innovációs Alapítvány (MIA) 2019. november 18-án, Budapesten, a Természettudományi Kutatóközpontban tartotta kuratóriumi ülését, Prof. Závodszky Péter elnök vezetésével.
Első napirendi pontként a 2018. évi Magyar Innovációs Nagydíj értékelésére került sor. Ezután a tagok megvitatták, majd kiegészítésekkel elfogadták a 2019. évi Magyar Innovációs Nagydíj kiírási és lebonyolítási tervét (versenyfelhívás, ütemezés, kommunikációs terv, bírálati rend stb.). A következő Magyar Innovációs Nagydíj pályázat hivatalos meghirdetése december 4-én lesz, az MTA-n.

Magyar Innovációs Alapítvány Felügyelő Bizottságának ülés

2019. november 20-án, Tzvetkov Julián, elnök vezetésével, a Magyar Innovációs Alapítvány Felügyelő Bizottsága ülést tartott, melyen jelen volt dr. Antos László, az alapítvány titkára is.
Az alapítványi célok megvalósulásának áttekintése után az FB a pénzügyi-gazdálkodási területet tekintette át, melyet rendben talált.

TOP 100 kiadvány

Az idén 10. alkalommal értékelte a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kereskedelmi és Iparkamara (tagintézményünk), a Nemzeti Adó- és Vámhivatal Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Adó- és Vámigazgatósága és az Észak-Magyarország napilap a megye vállalkozásait a TOP 100 kiadvány összeállításával.

A kiadványba a vállalkozások a hozzáadott érték, a nettó árbevétel és a foglalkoztatottak száma alapján kerültek be. A kiadvány ünnepélyes bemutatására és átadására 2019. november 20-án került sor az újonnan felépített DVTK Stadion VIP Termében. Itt adták át a 2019 Gazdasági Díját is, melyet Fükő László, a Robert Bosch Power Tool Kft. (tagintézményünk) ügyvezető igazgatója kapta. A rendezvényen meghívott vendégként Prof. Dr. Siposs István regionális igazgatónk vett részt.

A Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kereskedelmi és Iparkamara küldöttgyűlése

Immár hagyomány, hogy tagintézményünk, a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kereskedelmi és Iparkamara (BOKIK) a Kamara napján, november 29-én (1896. november 29-én adták át Miskolcon a korábbi Kamara, ma a Miskolci Akadémiai Bizottság épületét) tartja küldöttgyűlését. Az is hagyomány már, hogy a küldöttgyűlés előtt a Kamara és a város vezetői megkoszorúzzák a város nagy polgármesterének, dr. Szentpáli Istvánnak a sírját és emléktábláját. A Szentpáli családot ez alkalommal is dr. Kopátsy Sándor, a 97 éves közgazdász doyen, Szentpáli unokájának a férje képviselte.

25 éve alapították a BOKIK-ot, így ez évben jubileumi ünnepi ülést tartottak a Kamara most felújított székházában Miskolcon a Szentpáli u. 1 sz. alatt. Demeter Ervin kormánymegbízott, Veres Pál Miskolc város polgármestere, és Szabó Gergely, a BAZ Megyei Közgyűlés alelnöke köszöntő szavai után Dr. Parragh Lászó, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnöke "Helyzetben a Kamara" címmel, Bihall Tamás, a BOKIK elnöke pedig a 25 éves kamara múltjáról, jelenéről és jövőjéről tartott előadást. Ezek után díjak, kitüntetések és emlékplakettek átadására került sor, melyeket a megye kiválóan gazdálkodó szervezetei, valamint a Kamara kiemelkedő munkát végző saját dolgozói kaptak.

Az ünnepi küldöttgyűlésen részt vettek az együttműködő partnerek, a határon túli társkamarák delegációinak tagjai is, Szövetségünket meghívott vendégként dr. Siposs István regionális igazgató képviselte. A rendezvény állófogadással zárult.

SZELLEMI TULAJDON NEMZETI HIVATALA

Az EU csatlakozik a Lisszaboni Megállapodás eredet-megjelölésekről és földrajzi jelzésekről szóló genfi szövegéhez

Az Európai Unió Tanácsa 2019. október 7-én elfogadott határozatával engedélyezte az EU csatlakozását a Lisszaboni Megállapodás genfi szövegéhez, valamint - az Európai Parlamenttel, mint társjogalkotóval együtt - rendeletben határozta meg az Uniót a genfi szöveg alapján megillető jogok gyakorlására és kötelezettségek teljesítésére vonatkozó szabályokat.

A genfi szöveghez csatlakozott minden szerződő fél köteles a területén oltalmat biztosítani a más szerződő felek területéről származó, eredet-megjelöléssel vagy földrajzi jelzéssel ellátott termékeknek.
Noha a genfi szöveg hatálya alá tartozó területek viszonylatában az EU kizárólagos hatáskörrel rendelkezik, annak érdekében, hogy az EU hatékonyan részt vehessen a genfi szöveg által létrehozott döntéshozó szervekben, az EU mellett maguk a tagállamok is csatlakozhatnak a szerződéshez. Azok a tagállamok pedig, amelyek már az EU csatlakozását megelőzően is részes felei voltak a Lisszaboni Megállapodásnak, továbbra is azok maradhatnak.

Helyi központok, globális hálózatok

A Szellemi Tulajdon Világszervezete (WIPO) legújabb 2019-es jelentése az utóbbi évtizedek több millió szabadalmát és tudományos munkáját vizsgálta meg. Következtetéseik szerint, az innovatív tevékenységet egyre jobban a különböző szervezetek közötti együttműködés jellemzi. Bár az együttműködés gyakrabban történik nemzetközi keretek között, a szabadalmak és kutatások nagy része csupán egy maréknyi innovációs központból indul.

A 2015-2017-es időszakban a szabadalmak 69%-át és a tudományos munkák 48%-át körülbelül 30 világváros termelte ki. Ilyen innovációs központok főleg öt országban vannak: Kína, Németország, Japán, Dél-Korea és az Egyesült Államok.

A jelentés szerint több az együttműködés az innovációs tevékenységben. A 2000-es évek elején a tudományos munkák 64%-át kutatócsoportok írták és a szabadalmak 54%-a mögött feltalálócsapatok álltak. A 2010-es évek második felére ez 88%-ra, illetve 68%-ra emelkedett.

KÖSZÖNTJÜK ÚJ TAGJAINKAT!

Tagsorszám: | 772.
Név: | Metalloexpert Szolgáltató Kft.
Cím: | 1121, Budapest, Konkoly-Thege Miklós út 29-33.
Vezető: | Holbis Zoltán, ügyvezető
Honlap: | www.metalloexpert.hu

Tevékenység:
A Metalloexpert Kft. 2013 óta működik jelenlegi formájában. Kezdetben kutatás-fejlesztésben használt ipari alapanyagok, fémek kereskedelmével foglalkoztak. Mára az egyik fő tevékenységi kör ipari alkalmazott kutatás-fejlesztés, elsődlegesen metallurgia, valamint lágymágneses anyagok mágneses és mágnesezhetőségi tulajdonságainak kutatás-fejlesztése.

Tagsorszám: | 773.
Név: | H-ION Kutató, Fejlesztő és Innovációs Kft.
Cím: | 1121, Budapest, Konkoly-Thege Miklós út 29-33.
Vezető: | Gencsi László, ügyvezető
Honlap: | www.hion.hu

Tevékenység:
A céget olyan tapasztalt és fiatal kutatókból és mérnökökből álló csapat alkotja, akik a megszokottól eltérően, teljes ívében, innovatív módon rendszerelmélettel és határterületi tudományos képzettséggel vizsgálják a problémákat. Tevékenységük egyrészt olyan anyagtudományi alapkutatásból és alkalmazott kutatásból áll, amelyekre alapozva új anyagcsaládot, technológiát, eljárást és/vagy iparjogvédelmi oltalmat hoznak létre. Ehhez a tevékenységükhöz szervesen kapcsolódik a kutatás-fejlesztési pályázatokon való részvétel is.

VÁRHATÓ ESEMÉNY

KET4CP Micro-grant pályázati lehetőség tájékoztató nap

2019. december 10-én, 9:30-kor rendezi meg tagintézményünk, a Bay Zoltán Kutatóközpont a "KET4CP Micro-grant pályázati lehetőség˝ c. tájékoztató napot. (Helyszín: Impact HUB Budapest, V. ker. Ferenciek tere 2. I. em.)

A rendezvényre várják az érdeklődő innovatív kis- és közép-vállalkozásokat, illetve az Enterprise Europe Network európai uniós üzletfejlesztési hálózat hazai szervezeteit és a regionális kereskedelmi és iparkamarák képviselőit.

További információ és ingyenes regisztráció az alábbi linken érhető el.

SZAKIRODALOMFIGYELŐ


Henry Mintzberg: Esti mesék menedzsereknek - Isten veled, fölényes vezetés... Isten hozott, ösztönző menedzsment! - Pallas Athéné Könyvkiadó, 2019
Dr. Osman Péter ismertetése

"Mintzberg tollából ez alkalommal életművének eddigi legjátékosabb formában közreadott, ugyanakkor legkomolyabb kérdéseket taglaló munkája látott napvilágot." írja a Pallas ajánlója. (kiemelések tőlem). Nem csekély dicséret, hiszen a szerző 50 éve a menedzsment tudományok egyetemi professzora, napjaink egyik leggyakrabban hivatkozott stratégiai menedzsment gondolkodója. Amint a honlapján (www.mintzberg.org) egyebek közt olvasható: "húsz díszdoktori címe van szerte a világban, a munkásságáért kapott két magas kanadai állami kitüntetése mellett az első menedzsment professzor, akit a Royal Society of Canada a tagjai közé választott. Gyakori vendégelőadója a két [igen híres] üzleti iskolának, a francia INSEAD-nek és a London Business School-nak."

A Forbes recenziójából: "Mintzberg azt akarja, hogy a menedzserek jöjjenek ki váraikból, ismerjék meg, mi folyik a királyságaikban. Könyve esszék gyűjteménye, amelyekben megosztja sok személyes tapasztalatát és gondolatát, amelyek a menedzsment és a szervezetek több mint félévszázados tanulmányozása során születtek. A könyv teli a szívből jövő elbeszélés gyöngyszemeivel. Pl. »Csak két módja van megismerni valaki személyes hiányosságait: összeházasodni vele, vagy neki dolgozni.«" és "A sikeres menedzserek is tökéletlenek, mint mindenki, ám a hibáik az adott körülmények között nem végzetesek a siker elérésében." A kérdésre pedig, hogy mi e kötet rendeltetése, a válasza: "Az egész könyv támadás a következetlen vezetői működés ellen." (www.forbes.com)

E művéről: "Néhány éve blogolni kezdtem (www.mintzberg.org) abból a célból, hogy rendszerezzem az életem során felhalmozott, ismeretlen kiadványokban megbúvó ötleteimet (e "kiadványok", olvasható a honlapján, 21 könyv, 180 cikk és egyebek - OP). Több mint 101 blogbejegyzésből emeltem ki azt a 42-t, amelyek a legtöbbet jelenthetik egy menedzser számára." (Idézetek innentől a könyvből)

"Írásom üzenete: a menedzsmentnek le kell szállnia az éteri magasságokból a földi kapcsolódások szintjére. Miközben lapozgatod a könyvet, örülnék, ha azon járna az eszed, mi a csuda várhat a következő oldalakon. Segítek: metaforák keveréke. A tehenek és a kertek, a sütemények kiszúrása és a tojások felverése mellett (Példabeszédek, metaforák a vezetésről - OP), készülj fel a vezetés karmester-mítoszára, a kemény adatok lágyékára, a méhkasként működő igazgatóságra, valamint az érvágás megfelelőjére, a leépítésre. Ha lehet, ne botránkozz meg semmin, mert sokszor a legmegbotránkoztatóbb ötleteim bizonyulnak a legjobbaknak! Csak egy kis időre van szükség, mire ez nyilvánvalóvá válik.

Jóllehet ez a könyv a menedzsmentről szól, de varázsreceptekre ne számíts! Azt meghagyom azoknak a könyveknek, amelyek tovább bonyolítják a problémát. Helyette várj váratlan meglátásokat, amelyekre alhatsz egyet, hogy aztán újult erővel ébredj és dolgozz; miután megetted a megfelelően elkészített rántottát (egyik metaforája "a rántotta menedzselése" - OP), támadásba lendülhetsz, hogy rendet rakj a vezetés káoszában."

Stratégiáról szóló könyvvel Dunát lehet rekeszteni. Mintzberg itt művészi tökélyre vitte, hogy igen jól olvashatót és felhasználhatót írjon, szellemesen, 'ütősen'. Egy példa a Nőjenek a stratégiák, mint a dudva! c. írásból:

"1. Van egy fő stratéga, aki nem más, mint a vezérigazgató - vagyis, minden stratégia magjának elültetője. A többi vezető termőre fordíthatja ezeket a magokat, miközben a tanácsadók útmutatásokat adnak (néha a stratégia is tőlük származik - de ezt ne add tovább!). ...........................................
4. Ezt a stratégiát aztán végrehajtják, amihez hozzátartozik a szükséges pénzügyi források megteremtése és a megfelelő struktúra megtervezése is. Ha a stratégia megbukik, a 'végrehajtókat' okolják, vagyis azokat a balfékeket, akik nem voltak elég ügyesek ahhoz, hogy a vezér briliáns elgondolását megvalósítsák. De nem árt vigyázni, mert ha van egy kis eszük, fel fogják tenni a kérdést: »Ha ilyen okos vagy, miért nem tudtál olyan stratégiával előállni, amelyet mi, idióták is meg tudtunk volna valósítani?«"

Hát nem kiváló tipp a védekezésre?
S a könyv tele van tippekkel, megfontolásokkal, magyarázatokkal: hogyan gondolkodjunk és működjünk sikeresen azon a végtelen rohampályán, amelyet a menedzsment jelent.

John Keegan: A második világháború - Jaffa Kiadó, 2019 - harmadik, javított kiadás
Dr. Osman Péter ismertetése

Keegan könyve kitűnő, innovatív megközelítésű áttekintés e rendkívül bonyolult és rendkívül nagy jelentőségű világtörténelmi eseménysorozatról.

Történelemről szóló, tényeit bemutató és elemző mű csak annyit ér, amennyire hiteles és szakszerű. E könyv tökéletesen megbízható. Keegan 25 évig tanított hadtörténetet a sandhursti Brit Királyi Katonai Akadémián, a világ egyik leghíresebb tisztiiskoláján. Vendégoktatóként tanított Princetonban és Cambridge-ben is. Számos klasszikus hadtörténeti munka szerzője, korunk egyik legjelentősebb hadtörténészének tartják.

E háború kétségtelenül a 20. század leginkább meghatározó jelentőségű eseménye. Világgazdasági és geopolitikai berendezkedésünk ma is nagymértékben magán viseli a hatásait és következményeit. Érdemes végiggondolni annak alapján, ami e háború után ténylegesen végbement, vajon hogyan alakult volna a világ sorsa, ha ez a háború nem tárja szélesre az előretörési lehetőségeket a Szovjetunió világhatalmi törekvései előtt, s mit tett a világgal a Szovjet birodalom és a Nyugat szembenállása, s mindaz, ami ezzel járt, beleértve a hideg- vagy éppen nagyon is forró háborúkat, és a geopolitikai harcok eredményeit. Nélkülük a dolgok szerves fejlődése talán kedvezőbben alakul mindenki számára. Kétségtelen tehát, hogy aki nem ismeri a második világháború történetét és e következményeikkel máig ható világhatalmi játszmákat, az nem értheti meg a világot, amelyben ma élünk.

Egy fontos megjegyzés: a 20. sz. második felében született innovációk jelentős részét e háború következményeinek köszönhetjük. Azok a geopolitikában egy minden addigit messze felülmúló nagyságú és intenzitású, tartós konfliktust teremtettek: a hidegháborút, és a modern fegyverkezési versenyt. E fegyverkezés messze túl is ment a szó szerinti hadi eszköztár fejlesztésén. Fontos részeként magába foglalta az országok gazdasági és technológiai teljesítőképességének állandó fejlesztését, a Nyugat oldalán a lakosságaik jólétének növelését - utóbbit, hogy harci eszközként kihangsúlyozzák, mennyivel jobb a népeknek, embereknek ezekben az országokban élniük, mintsem a Szovjetunió béketáborában. (A Marshall-segély is ezt szolgálta.) A Szovjetuniónak mindenképpen fel kellett vennie a versenyt, s így ezekből a tényezőkből minden korábbit messze meghaladóan gyors és hatásaiban szélesen szétterjedő innovációs verseny és haladás következett. Becslések szerint a szembenállás idején az összes innovációs fejlesztési ráfordítások túlnyomó hányada a hadiiparban és a kapcsolódó területeken történt, s nagyrészt így jutott a civil szféra új technológiákhoz, számtalan egyéb közül kiragadott példákként sugárhajtású légiközlekedéshez, elektronikai eszközökhöz, mikrohullámú sütőhöz, műholdas-eszközökhöz.

A könyv tartalmáról: Keegan kiemeli, hogy lehetetlen egyetlen kötetben teljes áttekintést adni a háború okairól, menetéről és következményeiről. Elbeszélését és elemzését ezért, írja, "négy tárgykörre osztom - narratívára, stratégiai elemzésre, csaták bemutatására és »a háború vezérmotívumaira« -, s e négy tárgykör segítségével viszem végig a hat fő rész történetét: az 1939 és 1943 között a nyugati hadszíntéren zajló háborúét; az 1941-43-as keleti háborúét; az 1941 és 1943 között a Csendes-óceánon vívott háborúét; az 1943 és 1945-ben a nyugati hadszíntéren vívott háborúét; az 1943 és 1945 között a keleti hadszíntéren tomboló háborúét; és az 1943-45-ben a csendes-óceáni hadszíntéren dúló háborúét." (Kiemelések tőlem)

"Minden részt stratégiai elemzést tartalmazó fejezet vezet be, amelyben arra a személyiségre koncentrálok, aki az adott időben leginkább kézben tartotta a kezdeményezést - Hitler, Tódzsó, Churchill, Sztálin és Roosevelt -, majd következik az eseménytörténeti elbeszélés, és mellette az odaillő »háborús vezérmotívum« és egy csata leírása.

A részletesen elbeszélt hadi eseményeket úgy választottam ki, hogy mindegyik megvilágítson egyet a hadviselésnek a második világháborúra jellemző sajátos válfajaiból. Ezek: a légi hadviselés (angliai csata), a légideszant-hadviselés (Kréta inváziója), a repülőgép-hordozókkal vívott tengeri háború (Midway), a páncélos-hadviselés (Falaise), a nagyvárosi ostrom (Berlin), a kétéltű hadviselés (Okinawa).
»A háború vezérmotívumai« felölelik a hadi termelést és ellátást, a megszállást és a lakosság elnyomását, a hadászati bombázást, az ellenállást és hírszerzést, továbbá a titkos fegyverek tárgykörét."

Dr. Stuart Farrimond: A főzés tudománya - Konyhai praktikák izgalmasan és látványosan - Libri Könyvkiadó, 2019
Dr. Osman Péter ismertetése

Az ajándéknak is kitűnő, elegáns szép kötet mottója is lehetne: "Az állatok táplálkoznak, az ember eszik. Csak az intelligens ember tud étkezni." Szintúgy: "Aki vendégül látja a barátait, ám maga nem ügyel személyesen étkeik elkészítésére, nem méltó arra, hogy barátai legyenek." "A Teremtő arra kötelezte az embert, hogy léte fenntartása céljából egyen, erre étvággyal ösztönzi, és az élvezettel jutalmazza." "Mondd, mit eszel, és megmondom, ki vagy." "Egy nemzet sorsa attól függ, miként esznek." (Ha az étkezés kulturáltságát az általános kultúra jellemzőjének tekintjük, ez meg is áll.) - Jean Anthelme Brillat-Savarin, a kulináris gyönyörök élvezetének elsőszámú filozófusa és prófétája.

"A gasztronómia olyan művészet, amelyhez a mű élvezete, tehát a befogadás legalább annyira meghatározó jelentőségű, mint a mű létrehozása, sőt néha fontosabb annál." (Kiemelések tőlem) - Váncsa István, az ő magyar helytartója (Váncsa István szakácskönyve - Ezeregy+ recept - Libri Kiadó, 2016, Új, bővített kiadás)

A Libri ajánlójából: "Forradalmian új szemléletű kötet, amely segít, hogy jobban megértsük a konyhai folyamatokat, és ezáltal jobban, kreatívabban főzhessünk.

• Praktikus, kutatási eredményekkel alátámasztott válasz 160 alapvető konyhai kérdésre.
• A leggyakoribb főzési eljárások, alapanyagok és konyhai eszközök közérthető elemzése.
• Látványos, informatív illusztrációk."

Google Books: "Ez a könyv színes képekkel, infografikákal bemutatott statisztikákkal és tényekkel, valamint egy megragadó Kérdés-felelet prezentációval a főzés tudományát a laboratóriumok birodalmából a konyhádba viszi. A sokféle alapanyagot felölelő témák e művet tökéletessé teszik arra, hogy a segítségével tökéletessé legyen a mindennapos főzés épp úgy, mint a különleges ételek elkészítése."

A szerzőről a világ legnagyobb könyvkereskedője, az Amazon: "Képzett orvos és képesített tanár, Farrimond az élelmiszertudományra szakosodott, tudományos és orvosi szakíró, előadó és oktató. rendszeresen szerepel tévében, rádióban és nyilvános rendezvényeken, írásaival a hazai és a nemzetközi sajtóban."

A főzés felettébb érzékeny terület: örömet szerezhet, ám az elkövetett hibák, vagy akárcsak tökéletlenségek itt azonnal éreztetik rút hatásukat. Farrimond így indít: "Minden szakács tudja, hogy másoknak főzni olyan élvezet, ami még az evésnél is nagyobb örömforrás." És mindenki, aki fakanalat fog, jól tudja, mekkora csalódás, ha rosszul sikerül, leégés, ha ezt a vendégek tapasztalják, s micsoda öröm, ha tényleg jól sikerül az alkotás. Ebben segít e könyv.

Kiemelkedő érdeme, hogy segít elkerülni e téren a téves tudás csapdáit és kibontakoztatni a kreativitásunkat: "A konyhaművészetben sok bevett szokással és eljárással találkozunk, amelyeket a szakácsok évszázadok óta vakon követnek. E szabályok némelyike azonban gátolja a kreativitást és a fejlődést. A szokások gyakran tévedésen alapulnak. Könyvemben lerántom a leplet a konyhai mítoszokról."

A bemutatott "tudomány" pedig itt valódi tudományos alapokra támaszkodik, Farrimond "kutatási eredményekkel alátámasztott" ismereteket kínál. "A tudomány remek eszköz ahhoz, hogy jobban megértsük és értékeljük a konyhákon zajló varázslatos folyamatokat. Mikroszkóp segítségével megfigyelhetjük, hogy a habverő miként alakítja a nyálkás tojásfehérjét pillekönnyű habbá. A kémia csodálatos világán keresztül pedig megérthetjük, hogy a forró rostlapon sistergő steak hogyan nemesedik rágós húsdarabból ínycsiklandó, mennyei fogássá."

Erről szól: "A kötet a leggyakoribb főzési eljárásokat veszi górcső alá, a legfontosabb alapanyagokat állítja fókuszba, és segítséget nyújt, hogy a konyhánkat minél profibban szereljük fel.

Célom, hogy az olvasóim jobban megértsék a konyhakémiai folyamatokat, és ezáltal kreatívabban főzzenek. A tudomány segítségével a szakácsok is szabadabban kísérletezhetnek új ételekkel. Őszintén remélem, hogy könyvemmel mindenkinek kellő inspirációt és tudást nyújtok ahhoz, hogy főzőtudományát új és izgalmas dimenziókba emelje."
A fejezetek, avagy itteni utazásunk a kulináris élvezetek világában: Ízek és aromák • Konyhai eszközök • Húsok és szárnyasok • Halak és tenger gyümölcsei • Tojás és tejtermékek • Rizs, hüvelyesek, tészta • Zöldségek, gyümölcsök, diófélék és magvak • Zöldfűszerek, fűszerek, olajok és ízesítők • Sütés és édességek.

SAJTÓSZEMLE

A sajtószemle tagvállalatunk a Tranzpress Kft. segítségével készült.


privatbankar.hu, 2019. november 17.
Még mindig olcsóbb nálunk startupot építeni, mint Nyugat-Európában

bonline.hu, 2019. november 18.
Stratégiai együttműködési megállapodás a Magyar Innovációs Szövetség és a Tungsram között

techmonitor.hu, 2019. november 18.
Stratégiai együttműködési megállapodás a Magyar Innovációs Szövetség és a Tungsram között

zetapress.hu, 2019. november 18.
Együttműködik a MISZ és a Tungsram

hirado.hu, 2019. november 18.
Magyar fejlesztésű daganatterápiás módszer nyert innovációs versenyt

erdely.ma, 2019. november 18.
Magyar siker az Európai Innovációs és Technológiai Intézet (EIT) innovációs versenyén

newtechnology.hu, 2019. november 18
Miskolci Egyetem az ipar és az innováció szolgálatában

mfor.hu, 2019. november 18.
Ha a bolondok pénze sem elég, jöhetnek az angyalok

elektro-net.hu, 2019. november 19.
Stratégiai együttműködési megállapodást kötött a Magyar Innovációs Szövetség és a Tungsram

technokrata.hu, 2019. november 19.
Stratégiai együttműködési megállapodás a Magyar Innovációs Szövetség és a Tungsram között

portfolio.hu, 2019. november 19.
Sokkal gyorsabban nőnek a cégek, ha K+F-támogatást kapnak

origo.hu, 2019. november 19.
Itt az intelligens jövő: felfedező kutatásokkal és tudásbázisokkal

propeller.hu, 2019. november 19.
A Startup Campus innovációs roadshow Győrben
"...A rendezvényen bemutatják a Magyar Innovációs Szövetség által már 29. alkalommal megrendezésre kerülő Ifjúsági Tudományos és Innovációs Tehetségkutató Versenyt is..."

webradio.hu, 2019. november 19.
A Startup Campus innovációs roadshow Győrben

hirado.hu, 2019. november 19.
Folytatódik a Startup Campus innovációs roadshow

gyorplusz.hu, 2019. november 19.
Megalakult az innovációs platform

itbusiness.hu, 2019. november 19.
A Széchenyi István Egyetemen is megalakult a Területi Innovációs Platform

autopro.hu, 2019. november 20.
Együttműködésekre sarkall a győri területi innovációs platform

pecsinapilap.hu, 2019. november 21.
Különleges lehetőséget kapnak a pécsi középiskolások
"...A roadshow célja a motiváció és inspiráció átadásán túl az is, hogy a résztvevőkhöz eljuttassák a Magyar Innovációs Szövetség áltat már 29. alkalommal megrendezésre kerülő Ifjúsági Tudományos és Innovációs Tehetségkutató Verseny hírét..."

gazdasagportal.hu, 2019. november 21.
70 000 euró értékű díjat osztottak ki a legjobb innovációkért az EIT Jumpstarter start-up-versenyén

minuszos.hu, 2019. november 21.
Miért pont a Tungsram és a MISZ ne kötne stratégiai együttműködési megállapodást

nkfih.gov.hu, 2019. november 22.
Csaknem 10 milliárd forint támogatást kaptak alapkutatási projektek

portfolio.hu, 2019. november 22.
Sorra alakulnak a vidéki nagyvárosokban a Területi Innovációs Platformok

mandiner.hu, 2019. november 22.
Innovációra és befektetésekre szólította fel Európát Lagarde

vg.hu, 2019. november 22.
Innovációra és befektetésekre szólította fel Európát az EKB új elnöke

tozsdeforum.hu, 2019. november 22.
Hatalmas fejlődést nyújt a Területi Innovációs Platform

magyarnemzet.hu, 2019. november 22.
Területi innovációs platform alakult Pécsen

magyarnemzet.hu, 2019. november 22.
AM: Az agrár- és élelmiszeripari innovációkat nemzeti és uniós források is ösztönzik

komlomedia.hu, 2019. november 22.
Területi innovációs platform alakult Pécsen

Civil Rádió, 2019. november 23.
Közeleg az Ifjúsági verseny beadási határideje - Interjú dr. Antos Lászlóval

agroforum.hu, 2019. november 23.
Agrár-és élelmiszeripari innovációk finanszírozása uniós pályázati forrásokból

agrotrend.hu, 2019. november 23.
Agrár-és élelmiszeripari innovációk finanszírozása uniós pályázati forrásokból

itbusiness.hu, 2019. november 25.
Így ösztönzik az agrár- és élelmiszeripari innovációkat

magyarmezogazdasag.hu, 2019. november 25.
Agrár-és élelmiszeripari innovációk finanszírozása uniós pályázati forrásokból

kamaraonline.hu, 2019. november 25.
Aki a fiatal vállalkozásokba fektet, a nemzet jövőjébe invesztál

magyarnemzet.hu, 2019. november 25.
Nagy István: A tudományra, az innovációra kell építeni Magyarország jövőjét

innoportal.hu, 2019. november 25.
Stratégiai együttműködési megállapodás a Magyar Innovációs Szövetség és a Tungsram között

Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal Hírlevele, 2019. november 25.
Területi innovációs platform alakult Debrecenben és Miskolcon

Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal Hírlevele, 2019. november 25.
A Széchenyi István Egyetemen is megalakult a Területi Innovációs Platform

Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal Hírlevele, 2019. november 25.
Területi innovációs platform alakult Pécsen

Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal Hírlevele, 2019. november 25.
AM: az agrár- és élelmiszeripari innovációkat nemzeti és uniós források is ösztönzik

piacesprofit.hu, 2019. november 25.
Az ötletre is van pénz - források startupoknak

startuponline.hu, 2019. november 26.
Megötszöröződött az inkubátorok száma

piacesprofit.hu, 2019. november 26.
Mi van az adócsomagban? Ez várható 2020-tól

szegedma.hu, 2019. november 26.
Területi Innovációs Platform alakult Szegeden

gyorplusz.hu, 2019. november 26.
Innovációs roadshow az egyetemen

agroforum.hu, 2019. november 26.
2021-től: Horizont Európa - Új uniós kutatási és innovációs keretprogram

444.hu, 2019. november 27.
Orbán bejáratott embereket hívott a kutatóhálózatok munkáját irányító testületbe

index.hu, 2019. november 27.
A tudománypolitikai tanács összetételét könnyebb volt megtippelni, mint a magyar-uruguayi meccs végét

168ora.hu, 2019. november 27.
Megvan, kik lesznek a tudománypolitikai tanács tagjai

magyarnemzet.hu, 2019. november 27.
Fizikusok és vállalati vezetők felügyelik a kutatás-fejlesztést

24.hu, 2019. november 27.
Ők felügyelik majd jövőre a kutatás-fejlesztést

kamaraonline.hu, 2019. november 27.
Palkovics László: a magyar gazdaság high-tech pályára állt

startuponline.hu, 2019. november 27.
Győr: az innováció pénzt jelent

autopro.hu, 2019. november 27.
Növelni akarják a kkv-k innovációs tevékenységét

magyarmezogazdasag.hu, 2019. november 27.
Parlament előtt az őszi adócsomag - ez várható 2020-tól

portfolio.hu, 2019. november 27.
Nagy tervekkel állt elő a magyar egészségipari sikercég
"...Farkas Józseftől, a társaság ügyvezető igazgatójától azt is megtudtuk, hogy a legutóbbi oroszországi gyárnyitás után, valamint az implantátum-szegmens mellett a diagnosztika területén erősítenek..."

magyarhirlap.hu, 2019. november 28.
Magyarország 2018-ban költött GDP-arányosan a legtöbbet kutatás-fejlesztésre

origo.hu, 2019. november 28.
Magyarország költött idén GDP-arányosan a legtöbbet kutatás-fejlesztésre

magyarhirlap.hu, 2019. november 28.
"Magyarország kiemelkedően jól használja fel az uniós forrásokat"

mandiner.hu, 2019. november 28.
Sosem költött Magyarország annyit kutatás-fejlesztésre, mint 2018-ban

hirtv.hu, 2019. november 28.
Palkovics: Magyarország 2018-ban költött GDP-arányosan a legtöbbet kutatás-fejlesztésre

hir.ma, 2019. november 28.
Palkovics: Magyarország 2018-ban költött GDP-arányosan a legtöbbet kutatás-fejlesztésre

piacesprofit.hu, 2019. november 28.
Komoly változásra van szükség a magyar kkv-knál

portfolio.hu, 2019. november 28.
Új termékekkel hódítja meg a világot a hazai egészségipari cég
"...Skizofrén az a helyzet, hogy a világszínvonalú készülékeket gyártó hazai egészségipari gyártók itthon kevesebb mint 20 százaléknyi részesedést érnek el - vélekedett a Portfolio-nak adott interjújában Zettwitz Sándor, a 77 Elektronika tulajdonosa..."

vg.hu, 2019. november 28.
Egyre többet költ a kormányzat a kutatásra és a fejlesztésre

medicalonline.hu, 2019. november 28.
Jövőre 32 milliárd forinttal több forrás kutatás-fejlesztésre

vg.hu, 2019. november 28.
Magyar Suzuki: Struktúraváltás zajlik az autóiparban
"...autógyártás gyakorlatilag nem létezik innováció nélkül..."

autopro.hu, 2019. november 29.
Uniós és nemzeti szinten is stratégiai cél a kis- és középvállalatok megerősítése

kamaraonline.hu, 2019. november 29.
Uniós és nemzeti szinten is stratégiai cél a kkv-k megerősítése

mfor.hu, 2019. november 29.
Átalakulás előtt állnak a magyar kkv-k

mandiner.hu, 2019. december 1.
Ez a két legnagyobb kihívás a magyar vállalkozások előtt

index.hu, 2019. december 1.
Mi ösztönzi az innovációt Európa-szerte?

agroforum.hu, 2019. december 1.
Mondja el véleményét a digitalizációról és az innovációról  
Szerkesztő: Dr. Antos László, Munkatárs: Doszpoth Hanna, Sári Veronika
Design: Visualia Stúdió, Felelős kiadó: Dr. Szabó Gábor
A Hírlevél minden páros hét keddi napján jelenik meg, és aznap internetes portálunkon is olvasható.
Hírlevélszerkesztőség: 1116 Budapest, Fehérvári út 108-112.
tel.: (06 1) 430 3330, e-levél: innovacio@innovacio.hu
A Hírlevélre a www.innovacio.hu c. portálon lehet regisztrálni.