XXIX. évf. | 2019. november 5. | 20. szám

Hírek

Magyar Innovációs Szövetség
Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala


Várható események
Pályázati felhívások
Szakirodalomfigyelő
SajtószemleHÍREK | MAGYAR INNOVÁCIÓS SZÖVETSÉG

Választmányi ülés

A Magyar Innovációs Szövetség választmánya - összevonta az elnökséggel - 2019. november 15-én, 15 órakor tartja következő ülését a Tungsram Csoport Váci úti székhelyén. Napirendi pontok:
1. Beszámoló a legutóbbi választmányi ülés óta végzett munkáról
2. Jörg Bauer, a Tungsram Group elnök-vezérigazgatója: Tungsram - Örökségünk az innováció
3. Birkner Zoltán: Változások a kutatás-fejlesztés és az innováció rendszerében
4. Egyebek.

70 éves jubileum Miskolcon


2019. október 18-án nagyszabású, tudományos konferenciával egybekötött, jubileumi emléküléssel ünnepelte fennállásának 70. évfordulóját tagintézményünk, a Miskolci Egyetem Gépészmérnöki és Informatikai Kara.

A rendezvényen több, mint 300 meghívott vendég, hazai és külföldi professzorok, vállalatvezetők, politikusok és minisztériumi alkalmazottak, városvezetők vettek részt. A plenáris ülést délután szekció ülések követték, majd a hagyományoknak megfelelően szakestéllyel fejeződött be a nap.

Startup Kultúra Közösség a Facebookon

A magyar startup ökoszisztéma dinamikus fejlődése arra ösztönözte a Magyar Innovációs
Szövetséget (MISZ), hogy elindítsa a Startup Kultúra Közösséget. A Közösség elsődleges feladata, hogy biztosítsa a kapcsolatot a magyarországi startup közösség és a MISZ tagsága között. A Facebookon (https://www.facebook.com/groups/startupkultura/) elindított Startup Kultúra Közösségnek ma már több mint 3620 tagja van. A Közösség a MISZ Startup Tagozat gondozásában működik.

Az Ifjúsági Tudományos és Innovációs Tehetségkutató Verseny a közösségi médiában


Október 16-án indult az Ifjúsági Tudományos és Innovációs Tehetségkutató Verseny hivatalos
Facebook és Instagram oldala, Novák Blanka adminisztrátori tevékenységével.

Eddig 115-en kedvelték a Facebook oldalt, és a bejegyzések több mint 3000 embert értek el. Célja a verseny népszerűsítése, az új verseny meghirdetése, folyamatos hírmegosztás, továbbá a sikeres innovációs nyertesek bemutatása, élménybeszámolók közlése, tudományos cikkek megosztása.

SZELLEMI TULAJDON NEMZETI HIVATALA

Lezárult a WIPO közgyűlések 59. sorozata

A Szellemi Tulajdon Világszervezete (World Intellectual Property Organization, WIPO) 2019.
szeptember 30. és október 9. között 192 tagállam részvételével tartotta közgyűléseinek 59.
üléssorozatát. Az eseményen az SZTNH elnöki szintű delegációval vett részt.

A WIPO tagállamai többek között az alábbi fontos kérdésekben döntöttek:
- a tagállamok elfogadták a WIPO 2020-2021. évekre szóló költségvetését,
- a tagállamok jóváhagyták a főigazgató 2020-ban esedékes megválasztásának menetrendjét,
- az ipari minták jogi szabályozását célzó nemzetközi szerződés (Design Law Treaty) elfogadása tárgyában a diplomáciai értekezlet összehívásáról szóló döntést 2020-ra, a diplomáciai értekezletet 2021 első félévére irányozták elő,
- a tagállamok elfogadták a Szellemi Tulajdon, Genetikai Források, Hagyományos Ismeretek és a Folklór kérdéseivel foglalkozó Kormányközi Bizottság (IGC) következő két évre szóló
mandátumát.

VÁRHATÓ ESEMÉNYek

Regional Startup and Innovation Day

2019. november 7-én kerül megrendezésre tagszervezetünk, a Hiventures, szervezésében a
"Regionális Startup és Innovációs Nap" című angol nyelvű esemény, a Képzőművészeti Múzeumban (1146 Budapest, Dózsa György út 41.)

A rendezvény az elmúlt évi startup és innovációs turné nyomában újra felrázni készül Budapestet. A legnagyobb közép-európai kapcsolatépítési rendezvényként számos befektető, akcelerátor és üzleti angyal részvételére számíthatnak a jelenlévők.

További információ: https://www.rsid.hu/


Növekedéskor utáni gazdaság

2019. november 15-én megrendezésre kerül a KÖVET Egyesület XXIV. konferenciája "Növekedéskor utáni gazdaság" címmel a Danubius Hotel Gellértben (1114 Budapest, Szent Gellért tér 2.).
A konferencián többek között a jó növekedés-rossz növekedés megkülönböztetésének, illetve a gazdasági növekedés egészséges határának kérdéseire keresik majd a választ, azoknak az alternatív közgazdászoknak a segítségével, akik e kérdéseken komolyan elgondolkoztak.
Jelentkezés: az alábbi online regisztrációs felületen, legkésőbb 2019. november 10-ig.

Szentpétervári Nemzetközi Innovációs Fórum


2019. november 13. és 15. között a Szentpétervári Kormányzat Szentpétervári Nemzetközi Innovációs Fórumot szervez (Szentpétervár, Petersburg Highway 64/1).

A rendezvény Oroszország északnyugati részének legnagyobb kongresszusi és kiállítói eseménye, melynek fórumán évenként több mint tízezer szakértő gyűlik össze.
További információ: https://spbinno.ru/en/

Az Oroszországi Föderáció Magyarországi Kereskedelmi Képviselete: +36 1 311-60-70
http://hungary.ved.gov.ru/

Jövőálló kiállítási trendek

2019. november 14-én, a Német-Magyar Ipari és Kereskedelmi Kamara vásár tematikájú rendezvényt szervez "Jövőálló kiállítási trendek" címmel, a Német-Magyar Gazdaság Házában (1024 Budapest, Lövöház u. 30.).

A németországi szakmai kiállítások a cégek számára meghatározó jelentőségűek, lehetővé téve a német és a külföldi piacokra történő kijutást. A kiállítók a világ minden tájáról érkező döntéshozókkal találkozhatnak.

További információ és jelentkezés: az alábbi linken

CSR Hungary Summit 2019

2019. november 20-án lesz a Felelős üzleti csúcs a jövő gazdaságáért, a CSR Hungary Summit Konferencia, a Hotel Hungária City Centerben, Budapesten.
A rendezvény kulcstémája az innováció a fenntartható, élhető jövőért. A konferencián előad
Monszpart Zsolt, a MISZ alelnöke is.

A CSR Hungary Summit 2019 tökéletes platformot biztosít a fenntartható üzleti kérdésekben való együttműködés és a bevált gyakorlatok megosztására.

További információ: https://csrhungarysummit.csrhungary.eu

Bajoroszág, az innováció tartománya


A Német-Magyar Ipari és Kereskedelmi Kamara a Larus Étterem és Rendezvényközpontban (1124 Budapest Csörsz utca 18/b.), 2019. november 25-én rendezvényt szervez a Bajor Gazdasági Minisztérium támogatásával "Bajorország, az innováció tartománya" címmel.
Az előadásokon bemutatásra kerül Bajorország mint vonzó befektetési célpont és a bajorországi terjeszkedés támogatási lehetőségei. Szó lesz ezen kívül az autóipar új trendjeiről és aktuális kihívásairól is. A részvétel ingyenes, de előzetes (a kamara által visszaigazolt) regisztrációhoz kötött: online jelentkezés

További információ: az alábbi linken, a (06-1) 345-7618-as telefonszámon, illetve a
szabo@ahkungarn.hu e-mail címen.

PÁLYÁZATI FELHÍVÁSOK


29. IFJÚSÁGI TUDOMÁNYOS ÉS INNOVÁCIÓS TEHETSÉGKUTATÓ VERSENY (2019/2020-as tanév)

KIK INDULHATNAK? Egyénileg vagy kétfős csapatba szerveződve pályázhat minden 1999. október 1. és 2006. augusztus 31. között született fiatal, aki még nem kezdte meg felsőoktatási tanulmányait. Pályázhatnak határon túli magyar fiatalok is, de az EU-döntőre csak azok juthatnak ki, akik magyarországi iskolába járnak vagy kettős állampolgárok.

MIT LEHET NYERNI?
I. díj: (max. három) havi 30 000 Ft-os ösztöndíj egy évig
II. díj: (max. három) havi 20 000 Ft-os ösztöndíj egy évig
III. díj: (max. négy) havi 10 000 Ft-os ösztöndíj egy évig
a fiatalok szakmai, tudományos továbbfejlődésének támogatására.

Az üzleti hasznosításra alkalmas pályázatok készítőit a Startup Campus program ingyenesen üzleti és startup forrászervezési képzésben, mentorálásban részesíti.
A legjobb pályamunkát beadott határon túli pályázó a Magyar Innovációs Szövetség egyösszegű, 100 000 Ft-os ösztöndíját is megkapja.

Az első és második helyezett fiatalok által megjelölt középiskolai tanár egyszeri 100 000 Ft-os ösztöndíjban részesül.
(A zsűri a díjak között indokolt esetben átcsoportosításokat hajthat végre. A zsűri döntése végleges, fellebbezésnek helye nincs.)

Az Ifjúsági Tudományos és Innovációs Tehetségkutató Verseny 1-3. helyezettjei a felsőoktatási intézmények döntése alapján 30 többletpontot kaphatnak a felvételi eljárás folyamán.

A legjobb három pályázat lehetőséget kap a 2020 szeptemberében, Salamancaban (Spanyolország), az Európai Unió által, 40 ország részvételével rendezendő európai döntőn való részvételre, ahol további értékes pénz- és különdíjakat (3500-7000 euró) lehet nyerni.

A versenyen kiválasztott tehetséges fiatalok számos nemzetközi versenyen, szakmai utazáson vehetnek részt, többek között a tudományos versenyek olimpiáján az USA-ban (INTEL ISEF), a Stockholm International Youth Science Seminar-on, ill. a Nobel-díj átadási ünnepségen, a China Adolescent Science & Technology Innovation Contest (CASTIC) c. versenyen stb.

MIVEL LEHET NEVEZNI? Pályázni lehet műszaki, természettudományi, környezetvédelmi, informatikai, valamint matematikai területről bármilyen innovatív alkotással, találmánnyal, kutató vagy fejlesztő, ill. tudományos munka eredményével. Továbbá lehet pályázni a National Instruments myDAQ nevű termékének újszerű, máshol nem használt vagy publikált mérési vagy adatgyűjtési eljárásának kidolgozásával, ill. konkrét gyakorlati feladatok megoldására irányuló alkalmazással is. A versenyen bármilyen egyéb versenyre vagy pályázatra készített pályamunkával, ill. műszaki alkotással is részt lehet venni.

HOGYAN KELL JELENTKEZNI? A kidolgozandó vagy megoldandó feladat max. 2 oldalas vázlatát a www.innovacio.hu/nevezes oldalra kell feltölteni 2019. november 27-én, 15 óráig.

A nevezésnek tartalmaznia kell: a kiválasztott kutatási vagy fejlesztési témát, a megoldásra irányuló javaslatot, az elérendő célt, a konkrét megvalósítás módját,
továbbá: a résztvevő(k) adatait, és a konzulens, vagy felkészítő tanár nevét, e-mail címét és telefonszámát.

HOGYAN TOVÁBB? Az 1. fordulóban elfogadott és részletesen kidolgozott pályázatok leírását egyrészt 2020. április 1-én, 14 óráig beérkezően kell feltölteni a www.innovacio.hu/nevezes oldalra. A pályamunkák leírásait max. 7 A4-es, gépelt oldal terjedelemben (12 pontos betű, normál sorköz) kell elkészíteni. Az ábrákat, grafikonokat külön, mellékletként (+max 10 oldal) kell a dolgozatba illeszteni.

Másrészt a pályázóknak 2020. április 15. és 24. között, az illetékes zsűritagok előtt, kötelező jelleggel, max. 5 perces prezentációt kell tartaniuk. A bemutatást elősegítő saját készítésű modelleket, műszaki megoldásokat, kísérleti berendezéseket a prezentációra el kell hozni.

A verseny szervezői a kidolgozás indokolt költségeihez max. bruttó 50 E Ft értékben járulnak hozzá, a myDAQ-os pályázatok esetén a myDAQ terméket haszonkölcsön szerződéssel biztosítjuk térítésmentesen. A pályázatok kidolgozását vállalatok, intézmények is támogathatják anyagilag.

MIT ÉRTÉKELNEK? A probléma megközelítésének eredetisége és kreativitása; a kidolgozás alapossága, ill. tudományos értéke; az önálló, saját munka kimutathatósága, nyilvánvalósága; az írásos anyag, ill. műszaki alkotás (vagy modell) színvonala, az elkészített eszköz működőképessége; a projekt befejezettsége és jövőbeni hasznosíthatósága; az eredmények ésszerű és világos értelmezése.

EGYÉB TUDNIVALÓ? Az ünnepélyes díjátadásra 2020 májusában, kétnapos kiállítás keretében kerül sor. A legjobb pályaművek 2020 szeptember 25-én is bemutatásra kerülnek a Kutatók Éjszakáján Budapesten, az Ericsson Magyarország székházában.

A VERSENY FŐVÉDNÖKEI:
Dr. Palkovics László, miniszter, Innovációs és Technológiai Minisztérium
Dr. Kásler Miklós, miniszter, Emberi Erőforrások Minisztériuma

A projekt a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal támogatásával, az NKFI Alapból valósul meg.

A VERSENY KIEMELT TÁMOGATÓI: Emberi Erőforrások Minisztériuma, Magyar Tehetségsegítő Szervezetek Szövetsége, KIEMELT SZPONZOR: AUDI HUNGARIA Zrt.
A VERSENY JELENTŐS TÁMOGATÓI: Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala, B. Braun Medical Kft., Tungsgram Group Zrt., Richter Gedeon Vegyészeti Gyár Nyrt., Egis Gyógyszergyár Zrt., Ericsson Magyarország Kft., 77 Elektronika Műszeripari Kft., Sanatmetal Kft., Mediso Kft.
Támogatók: Innomed Medical Zrt., NI Hungary Kft., BHE Bonn Hungary Elektronikai Kft., Értelmiségi Szakszervezeti Tömörülés

MÉDIATÁMOGATÓK:
Főtámogató: M5 csatorna
Támogató: Innotéka magazin, Karc FM, Zsiráf Diákmagazin

Varázstorony Vetélkedő

11. alkalommal hirdette meg az egri Eszterházy Károly Egyetem Varázstorony egysége
és az Eötvös Loránd Fizikai Társulat Heves Megyei Csoportja a 2019-2020-as tanévre a Varázstorony Vetélkedőt.

A versenyre a magyarországi és határon túli 7. osztályos tanulók nevezhetnek osztályközösségekként tanáraik révén, vagy egyénileg. A cél a természettudományos, mindenekelőtt fizikai és csillagászati programokon keresztül a világra való rácsodálkozás ösztönzése, a pályaválasztás segítése a műszaki és természettudományi ismereteket igénylő pályákhoz, a tanulók problémamegoldó gondolkodásmódjának fejlesztése, az önálló internetes ismeretszerzés képességének fejlesztése, a tanulók biztatása az iskolai tananyag elsajátítására.

Nevezési határidő: 2019 december 14.
Részletes információ: www.varazstorony.hu

SZAKIRODALOMFIGYELŐ


HELYREIGAZÍTÁS

A Hírlevél 2019. évi 19. számában a Stanisław Łem: Pirx pilóta kalandjai c. könyvéről szóló recenzióban sajnálatos elírás folytán a Libri Kiadó szerepel. A könyvet a Helikon Kiadó jelentette meg. A hiba az enyém, minden érintett elnézését kérem! - Dr. Osman Péter

Seth Stephens-Davidowitz: Mindenki hazudik - Az vagy, amire klikkelsz - Athenaeum, 2019
Dr. Osman Péter ismertetése


Mindenki hazudik? Ezt hívják civilizációnak, ezen kell átlátnunk! Ebben segít ez a könyv is.
Stephens-Davidowitz itt "a Big Data hatalmáról", az elemzéséből feltáruló, gyakorlati - pl. szociológiai, üzleti, politikai - célokra kiválóan felhasználható vizsgálati lehetőségekről, és egy ezekre támaszkodó új tudomány térnyeréséről ad áttekintést. Ennek alapja, hogy szinte minden, amit az interneten teszünk, megtalálható nyomot hagy, és messze sokkal többet árul el rólunk, mint hinnénk. Amint írja:
"Az emberek a 21. század elején, egy átlagos napon 2,5 millió trillió bájtnyi adatot generálnak. És ezek a bájtok nyomok." "Ez a könyv azt fogja szemléltetni, hogyan lehet a legjobban használni a Big Datát, és részletesen elmagyarázza, miért is lehet ez hatalmas jelentőségű eszköz. Menet közben az is ki fog derülni, mi mindent felfedeztünk én is, mások is." (Idézetek a könyvből, kiemelések tőlem) Könyve felkerült a New York Times bestseller-listájára, és Az év könyvének választotta az Economist, valamint a 40+ éve többmilliós nézettségű PBS News Hour televíziós hírcsatorna.
Szakmai kompetenciája és e könyv alapja: A Harvardon végzett. "Internetes adatszakértő vagyok. Nap mint nap követem a weben járó-kelő emberek digitális lábnyomait. Az utóbbi négy év szinte minden napját Google-adatok elemzésével töltöttem. Egy ideig adattudósként is dolgoztam a Google- nál".

Kutatásainak terjedelme: "Ráadásul ez az adathalmaz nem is az egyetlen eszköz, amit az internettől kaptunk, hogy megérthessük a világot. Vannak más digitális aranybányák is." Több ilyet is említ, köztük: "Letöltöttem az egész Wikipédiát", "az egyik legnagyobb pornográf weboldal, a PornHub is átadta nekem a világ legkülönbözőbb pontjain élő, anonim emberek kereséseire, videómegtekintéseire vonatkozó teljes adatállományát." "Többtucatnyi emberrel - tudósokkal, szakújságírókkal, vállalkozókkal - készítettem továbbá interjút, akik szintén ennek az új keletű birodalomnak (az internet, mint adatforrás - OP) a feltárásán dolgoznak. Számos tanulmányukat fogom tárgyalni ebben a könyvben."
Az ilyen kutatások legátütőbb erőforrása: "A Google-adatok igazi erejét az adja, hogy az emberek olyasmiket közölnek a gigantikus keresőmotorral, amit senki másnak nem árulnának el." Amint elmondja, sokszor még önmaguknak sem - mindezeket itt felsorakoztatott kutatások eredményeivel bizonyítja -, hiszen mindenki igyekszik érdekei szerint mutatni magát, s nem akar szembenézni az elfogultságai, érdeklődései, kötődései és ellenszenvei sötétebb oldalaival. Ezért még egy óvszerhasználatra vonatkozó felmérésből is kiderül: "Mindenki hazudik: az egyetlen különbség, hogy ki mennyire."
Közhely, mennyire megbízhatók a közvélemény-kutatások, vonatkozzanak bár áruválasztásra, életvitelre vagy épp a nagypolitikára. Az új tudomány itt is áttörést hozhat: "Minél tovább tanulmányoztam a Google-t, annál világosabbá vált, hogy rengeteg olyan információt tartalmaz, amelyekre a közvélemény-kutatások nem derítenek fényt, és amelyek segítségével - sok-sok más téma mellett - egy választást is könnyebben megérthetünk."
A mondandó alapja: "Az emberek információkeresése önmagában is információ. Amint kiderült, az, hogy mikor és hol keresnek rá tényadatokra, idézetekre, viccekre, helyekre, személyekre, tárgyakra, illetve mikor és hol kérnek segítséget, sokkal többet árul el arról, hogy mit gondolnak, mire vágynak, mitől félnek és mit tesznek valójában, mint azt bárki hitte volna."
"Ez a könyv az emberi elme tanulmányozásának merően újszerű módjáról szól. Az internetes
keresésekből, illetve más online megnyilatkozásokból kinyert, irdatlan méretű adathalmaz, a Big Data, ahogyan Stephens-Davidowitz rávilágít, eddig példátlan mélységű bepillantást enged az emberek pszichéjébe. Az emberek a billentyűzet előtti magányukban roppant fura dolgokat ismernek be (azzal, hogy rákeresnek - OP). Úgy könnyíthetnek a lelkükön, úgy vallhatják meg vágyaikat, félelmeiket, hogy azzal egyetlen valódi személyből sem váltanak ki öbbenetet, rémületet vagy még rosszabbat. Ezeket a digitális nyomokat könnyen összesíthető és analizálható formában terítik. Az élet legkülönbözőbb területeiről jönnek, és közben szrevétlen kísérletek alanyaivá válhatnak (a fránya elemzők és az így nyert adatok felhasználói kezén - OP). Ők pedig önként és dalolva szolgáltatják ezt az irdatlan mennyiségű adatot." (Steven Pinker előszavából - OP)

Porkoláb Imre: A stratégia művészete - Szervezeti innováció kiszámíthatatlan üzleti környezetben - Szun-ce gondolatai alapján - HVG Könyvek, 2019
Dr. Osman Péter ismertetése

"Aki a poklokon akar áthajtani, ördögien jól kell tudnia tervezni. Aki a mennyet ostromolja, isteni stratégiára van szüksége." (Apokrif)
"Nem a legkiválóbb erény minden csatában harcolni és győzni; a legmagasabb szintű kiválóság az ellenség ellenállásának harc nélkül való megtörésében rejlik." (Szun-ce)
Kevés tudomány van, amelynek évezredes felismerései ma is érvényesek - a matematikán és a filozófián kívül talán csak a stratégiáé ilyen. A 2500 évvel ezelőtt élt - és kb 60 éve 'újrafelfedezett' - kínai hadvezér-író Szun-ce mára világhírű műve, A háború művészete, a menedzsment- és a marketing szakirodalom egyik ma is érvényes klasszikusa.
Tudást csak tiszta forrásból - Porkoláb Imréről: "Elvégezte a 270 éves múlttal rendelkező Sandhursti Királyi Katonai Akadémiát, és elnyerte a legjobb hallgatónak kijáró, a Királynő által adományozott tiszti pálcát. Diplomát szerzett a Budapesti Közgazdaságtudományi és Államigazgatási Egyetem Nemzetközi Kapcsolatok szakán, majd summa cum laude minősítéssel a Zrínyi Miklós Nemzetvédelmi Egyetem katonai vezető szakán. Diplomát szerzett az USA Haditengerészeti Posztgraduális Iskolájában a Gerillahadviselés és Terrorizmus elleni harc szakirányon.

2011-től az USA-ban a NATO Stratégiai Transzformációs Parancsnokságon szolgált a Magyar
Honvédség Nemzeti Összekötő Képviselet vezetőjeként, majd 2018-ig a NATO Szövetséges
Transzformációs Parancsnokság parancsnokának képviselőjeként a Pentagonban, ahol az amerikai egyesített vezérkarral, a Védelmi Minisztériummal, illetve a Washingtonba települt kiemelt kutatóintézetekkel tartotta a kapcsolatot.
2015-ben elvégezte a Harvard felsővezetői tanfolyamát, illetve a Stanford Szervezeti Innováció szakát. Hazatérve a Magyar Honvédség innováció területén végzett átalakító munkáját vezette. Jelenleg a Nemzeti Fegyverzeti Igazgató kutatás-fejlesztésért és innovációért felelős helyettese. Szakértője a gerillaharcnak és a terrorellenes hadviselésnek. Az ehhez kapcsolódó vezetéselméletet, a hagyományostól eltérő vezetést, a dinamikusan változó, bizonytalan és bonyolult környezetben sikeres változás menedzsmentet, illetve a szervezeti átalakítás innovatív módszereit és annak az üzleti életben való alkalmazhatóságát kutatja." (A HVG Könyvek ajánlójából, kiemelések mindenütt tőlem) Ezt a szélsőségesen nehéz környezetet - amely a sajátosságaiban nagyon sokban hasonlít a modern
gazdasághoz - a legélesebb terepeken is kitanulta: "Szert tettem harci tapasztalatra műveleti területen és munkatapasztalatra a bürokratikus szervezetek különböző vezetői szintjein. Tesztelni, és válsághelyzetekben fejleszteni is tudtam a döntéshozatali képességeimet. Bepillantást nyertem a legmagasabb szintű stratégiai döntéshozatalokba, és részt
vettem stratégiák formálásában és megvalósításában. 2010 és 2017 között a kor leginnovatívabb módszereivel találkoztam a szervezetfejlesztés és vezetőképzés területén, mert részese voltam a NATO - és kiemelten az Amerikai Egyesült Államok - hadereje egyik átfogó szervezeti átalakításának. Jelentős időt töltöttem el a gerilla- és terrorszervezetek működési elveinek, szervezeti formáinak és vezetési stílusainak megértésével. Irak és Afganisztán hadszínterein gyakorlati tapasztalatokat szereztem azzal kapcsolatban, hogyan lehet sikeresen fellépni a rendkívül rugalmas, hálózati alapon szerveződő rendszerek ellen." (Innentől a könyvből) "Munkakörömből kifolyólag rengeteg cégvezetővel beszélgettem, akik ugyanazokról a stratégiai kihívásokról számoltak be, amelyekkel katonaként mi is nap mint nap szembesülünk. A problémáink is azonosak. A hadviselésben egyre terjed a hibrid fenyegetettség, amelynek során nemzetállamok csapnak össze irreguláris erőkkel, az üzleti életben pedig zajlik a negyedik technológiai forradalom, vagyis a mesterséges intelligencia, a dolgok internete és a big data felfoghatatlan ütemű fejlődése. E két jelenség oly mértékben írja át a stratégiaalkotás szükségszerűségeit, hogy nemcsak a nagy szervezeteket (multivállalatok, hadsereg), hanem a kis- és középvállalkozásokat is megváltoztatja."
A piaci verseny mind élesebbé válásával a gazdasági életben a stratégiaalkotás képessége
létfontosságúvá vált. A gazdasági tudományok úgy ötven éve fedezték fel maguknak elsőrangú, gyakorlati célokra kitűnően adaptálható tudásforrásként a katonai stratégiát. Porkoláb könyve kitűnő forrás ebben.

Kai Michel - Carel van Schaik: Az ember három természete - A Biblia evolucionista olvasata- Typotex, 2019
Dr. Osman Péter ismertetése


A Biblia kétségkívül a nyugati civilizáció legfontosabb és legátfogóbb alapműve. Tanításai
megjelennek kulturális és művészeti örökségünk minden területén, sokban máig is meghatározzák értékrendünket, általa a gondolkodásunkat, s így közvetlenül vagy áttételek útján átszövik civilizációnk életét, normáit. A nagyon sokak számára vitathatatlanul szent szerepén túl alapkódex, példabeszédekbe, történetekbe, tanításokba kódolt értékek, a lelki életre és a társadalmi együttélésre vonatkozó szabályok, útmutatások gyűjteménye. Óriási hatásához tartozik, hogy a harmadik 'könyves' világvallás, az Iszlám is igen sokat vett át tőle, belőle. E könyvben egy felettébb izgalmas és fontos új értelmezését kapjuk: 'A Fennmaradás Könyve'. "Az evolúcióbiológus Carel van Schaik és a történész Kai Michel egy egészen újszerű olvasatát adja a Homo sapiens kulturális evolúciójának. Állításuk szerint a Biblia a legnagyobb történelmi fordulatnak igyekszik értelmet adni, nevezetesen a vadászó-gyűjtögető életmód földművelő társadalommá való átalakulásának. A kognitív tudomány, az evolúcióbiológia, a régészet és a vallástudomány legfrissebb kutatási eredményeivel felvértezve vezetik végig az olvasót a Paradicsomtól egészen a Golgotáig." (A Typotex ajánlójából, kiemelések mindenütt tőlem.)A mondandó kvintesszenciája: A szerzők "újraolvasták a Bibliát, ezúttal azonban a kognitív és evolúciótudomány legújabb felismeréseinek tükrében". "Igen hamar arra a következtetésre jutottunk, hogy a Biblia módszeres olvasásával rekonstruálható a kultúra és a vallás fejlődése - legalábbis egy adott földrajzi területen -, egyszersmind azok a hajtóerők és törvényszerűségek is, amelyek e fejlődés hátterében álltak." (Idézetek innentől a könyvből)
"Hajlamosak vagyunk megfeledkezni róla, hogy a Biblia jó ezer éven át készült; ezer év tapasztalata tette a Könyvek Könyvévé. Történetei arról szólnak, hogyan próbáltak az emberek úrrá lenni az őket sújtó katasztrófákon, milyen stratégiákhoz folyamodtak, és hogy ezek által hogyan okoztak maguknak újabb problémákat. A Biblia tehát az emberiség naplójaként is olvasható. Azt mutatja be, hogyan próbáltunk berendezkedni új világunkban. Sokat tanulhatunk belőle." ("Új világunkban" - ez itt »a Paradicsomból való kiűzetés« valós világi megfelelője, ahogy azt a továbbiak magyarázzák. - OP) "Hogy ezt megértsük, mindenekelőtt szemügyre kell vennünk egy óriási jelentőségű folyamatot. Arról
beszélünk, hogy az ember valamikor áttért a letelepedett életmódra, és ennek a váltásnak
messzemenő következményei voltak. Tért hódítottak a földművelés különféle formái, amelyek előre látható módon népes társadalmak kialakulásához vezettek, királyokkal, városokkal és háborúkkal. Több ember - több újítás, több újítás - több ember. Ugyanakkor minden változás újabb kihívások elé állított minket, hiszen maguk is problémákat szültek, amelyekre megoldást kellett találni. A változások egyre fokozódó tempója szüntelenül próbára tette a rugalmasságunkat és leleményességünket. Ebből a szempontból a letelepedett életmód megjelenése valóságos kulturális kvantumugrást jelentett. Rövid időn belül addig ismeretlen problémák tömege zúdult az emberekre." "Valamit ki kellett találniuk, hogy orvosolják a helyzetet, mert a problémáik égetőek voltak, és az életüket fenyegették. Elérkezett a pillanat, amikor a Homo sapiens kamatoztathatta legnagyobb adottságát: azt, hogy képes a kumulatív kulturális evolúcióra."
"Az emberek a legkülönbözőbb stratégiákat találták ki, hogy úrrá legyenek a problémáikon. Így születtek meg azok a szabályok és intézkedések, melyek fokozatosan egész válságkezelési rendszerekké nőtték ki magukat. Abból, amit ma 'vallásként' tartunk számon, eredetileg sok minden ennek a kulturális védelmi rendszernek volt a része."
"A Bibliában nem csupán a történelmi körülmények tükröződnek, azokról a hallatlanul ambiciózus stratégiákról is képet ad, amelyek az »emberiség történetének legnagyobb hibáját« (Jared Diamond szavát idézik a letelepedésre váltásról - OP) és az abból eredő katasztrofális következményeket voltak hivatottak kijavítani. A Biblia tehát egyfelől magában foglalja azokat a tapasztalatokat, amelyek történelmük egyik legdöntőbb fordulópontján érték az embereket, másfelől kijelöli azt a követendő pályát, amelynek meghatározó jelentősége lesz az elkövetkező generációk sorsára nézve."

SAJTÓSZEMLE

A sajtószemle tagvállalatunk a Tranzpress Kft. segítségével készült.


zalamedia.hu, 2019. október 11.
A BGE a kutatás-fejlesztésben

autopro.hu, 2019. október 15.
Novembertől pályázhatnak kkv-k a Magyar Multi Programra

privatbankar.hu, 2019. október 15.
14 milliárd forint vált elérhetővé vállalkozásfejlesztésre

webradio.hu, 2019. október 15.
Rákossy Balázs: megjelentek a Magyar Multi Program II. és III. pályázati felhívásai

Híradó M1 21:00, 2019. október 15.
Együttműködési megállapodást kötött az Európai Innovációs és Technológiai Intézet és az Innovációs és Technológiai Minisztérium

Hajdú-Bihari Napló, 2019. október 16.
Kihelyezett tanszék a terv

portfolio.hu, 2019. október 17.
Gyenge az innováció Magyarországon - bajban vannak a kkv-k?

nkfih.gov.hu, 2019. október 17.
Dr. Birkner Zoltán az innováció jövőjéről

hir.ma, 2019. október 18.
November 26-ig lehet pályázni a megújult Élvonal kutatói kiválósági program támogatásaira

nkfih.gov.hu, 2019. október 18.
November 26-ig lehet pályázni a megújult Élvonal kutatói kiválósági program támogatásaira

nkfih.gov.hu, 2019. október 18.
29. Ifjúsági tudományos és innovációs tehetségkutató verseny 2019/2020-as tanév

nkfih.gov.hu, 2019. október 19.
Mentorprogram indul

sg.hu, 2019. október 19.
Túl kevés a technológiai befektetés Európában

Népszava, 2019. október 21.
Újra szűkül Kásler tere

Pécsi Hírek, 2019. október 21.
Csúcstechnológiájú eszközök a pécsi egyetemnek

168ora.hu, 2019. október 21.
Újabb területet vesznek el Kásler Miklóstól, dúl a háború

zetapress.hu, 2019. október 21.
Versenyfelhívás az ELTE-n
"Újra lehet pályázni az Ifjúsági Tudományos és Innovációs Tehetségkutató Versenyre."

szellemitulajdon.hu, 2019. október 21.
29. Ifjúsági és Tudományos Innovációs Verseny

magyarhirlap.hu, 2019. október 21.
Meghirdették a 29. Ifjúsági Tudományos és Innovációs Tehetségkutató Versenyt
"A versenyre műszaki, természettudományi, környezetvédelmi informatikai, valamint matematikai területről bármilyen ötlettel pályázhatnak a középiskolások."

elte.hu, 2019. október 21.
Verseny ifjú innovátoroknak

atv.hu, 2019. október 21.
Újabb változás Kásler tárcájánál?

alfahir.hu, 2019. október 21.
Újabb jogköröket vonhatnak el Káslertől Palkovics javára

webradio.hu, 2019. október 21.
ITM-államtitkár: az innováció ad lehetőséget a tudományos eredmények gyakorlati megvalósításához
"...Az innováció szerepe és feladata, hogy a tudományos eredményeket elvigye a gyakorlat irányába, ehhez a folyamathoz pedig szervesen kapcsolódik a tehetséggondozás is - mondta az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) államtitkára hétfőn Budapesten sajtótájékoztatón, ahol 29. alkalommal hirdették meg az Ifjúsági Tudományos és Innovációs Tehetségkutató Versenyt..."

hirado.hu, 2019. október 21.
ITM-államtitkár: Az innováció ad lehetőséget a tudományos eredmények gyakorlati megvalósításához

magyarnemzet.hu, 2019. október 21.
Az innováció ad lehetőséget a tudományos eredmények gyakorlati megvalósításához

m1 Híradó 19:30, 2019. október 21.
Együttműködik a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal a legnagyobb hazai egyetemekkel

Kossuth Rádió Krónika 12:00, 2019. október 21.
November 25-éig lehet pályázni az Ifjúsági Tudományos és Innovációs Tehetségkutató Versenyre

magyarhirlap.hu, 2019. október 21.
Hatékonyabb térségi innovációs környezetért indul programsorozat

tozsdeforum.hu, 2019. október 21.
Indul a TIP programosorozat

autopro.hu, 2019. október 21.
Ismét Ifjúsági Tudományos és Innovációs Tehetségkutató Versenyt hirdettek

Magyar Nemzet, 2019. október 22.
Tudományos verseny középiskolásoknak
"Huszonkilencedik alkalommal hirdették meg az Ifjúsági Tudományos és Innovációs Tehetségkutató Versenyt - jelentette be tegnap a Magyar Innovációs Szövetség..."

elte.hu, 2019. október 22.
Ifjú feltalálók és tudósjelöltek, ide!

webradio.hu, 2019. október 22.
Országszerte programokat rendez középiskolásoknak a Startup Campus
"...Népszerűsítik az ifjúsági tudományos és innovációs tehetségkutató versenyt is, amelyet a Magyar Innovációs Szövetség huszonkilencedszer rendez meg..."

profitline.hu, 2019. október 22.
Középiskolás diákoknak rendez programokat a Startup Campus

kemma.hu, 2019. október 22.
Az innováció iránt fogékony diákoknak segít a Startup Campus

szemlelek.net, 2019. október 22.
Az innovációról kezdődtek programok a diákoknak
"...Népszerűsítik az ifjúsági tudományos és innovációs tehetségkutató versenyt is, amelyet a Magyar Innovációs Szövetség huszonkilencedszer rendez meg...˝

szeged.hu, 2019. október 22.
Diákokat ösztönöznek vállalkozásra Szegeden
"...Népszerűsítik az ifjúsági tudományos és innovációs tehetségkutató versenyt is, amelyet a Magyar Innovációs Szövetség huszonkilencedszer rendez meg...˝

somogyivar.hu, 2019. október 22.
Országszerte programokat rendez középiskolásoknak a Startup Campus

dehir.hu, 2019. október 22.
Debrecenbe is elhozza programsorozatát a Startup Campus

hrportal.hu, 2019. október 22.
Országszerte programokat rendez középiskolásoknak a Startup Campus

szegedinapilap.hu, 2019. október 22.
Országszerte programokat rendez középiskolásoknak a Startup Campus

pecsinapilap.hu, 2019. október 22.
Országszerte programokat rendez középiskolásoknak a Startup Campus 

magyarnemzet.hu, 2019. október 22.
Tudományos verseny középiskolásoknak 
"Huszonkilencedik alkalommal hirdették meg az Ifjúsági Tudományos és Innovációs Tehetségkutató Versenyt..."

Kossuth Rádió Krónika 07:00, 2019. október 22.
November 25-ig lehet pályázni az idén 29. alkalommal kiírt Ifjúsági Tudományos és Innovációs Tehetségkutató Versenyre 

bama.hu, 2019. október 22.
Az innováció iránt fogékony diákoknak segít a Startup Campus

euroastra.blog.hu, 2019. október 23.
Csúcstechnológiájú eszközök a pécsi egyetemnek

technokrata.hu, 2019. október 23.
Újra lehet pályázni az Ifjúsági Tudományos és Innovációs Tehetségkutató Versenyre

prim.hu, 2019. október 23.
Újra lehet pályázni az Ifjúsági Tudományos és Innovációs Tehetségkutató Versenyre

bonline.hu, 2019. október 23.
Újra lehet pályázni az Ifjúsági Tudományos és Innovációs Tehetségkutató Versenyre

hirextra.hu, 2019. október 23.
Indul az Ifjúsági Tudományos és Innovációs Tehetségkutató Verseny

Rádió1, 2019. október 23.
Országszerte programokat rendez középiskolásoknak a Startup Campus

boon.hu, 2019. október 23.
Nagy lendületet kaphat a térségi innováció

innoteka.hu, 2019. október 24.
Újra pályázhatnak ifjú tudósjelöltek

transindex.ro, 2019. október 24.
Kreatív és innovatív középiskolás vagy? Jelentkezhetsz egy vagány tehetségkutató versenyre

magyarnemzet.hu, 2019. október 24.
Bizarr családi tűzfészek vagy egy sikeres vállalkozás
"...A kormány hamarosan bemutatja az innovációs tárca és a kamarák által kidolgozott kkv-stratégiát, amelynek célja, hogy növelje a hazai vállalkozások versenyképességét, értékteremtő képességét...."

magyarnemzet.hu, 2019. október 24.
A legjobbakat támogatják
"...Az Élvonal program hárommilliárd forintos keretösszegéből a tudományos világ élmezőnyébe tartozók nyerhetnek támogatást..."

medicalonline.hu, 2019. október 24.
Mi történik majd a Science Parkban?

semmelweis.hu, 2019. október 24.
Bemutatták a Science Park tervezett szakmai tartalmát

techmonitor.hu, 2019. október 24.
Kkv-k innovációját segíti a Tungsram és az iLex online piactere

trendfm.hu, 2019. október 24.
Területi Innovációs Platformokat nyit novembertől a NKFIH

nkfih.gov.hu, 2019. október 24.
Területi Innovációs Platformok: Országos programsorozat indul a hatékonyabb térségi innovációs környezetért

vg.hu, 2019. október 24.
Hatékonyabbá tennék a térségi innovációs környezetet

webradio.hu, 2019. október 24.
Egyszerűsödött az Élvonal kutatói pályázat rendszere

M1, 2019. október 24.
November 26-ig lehet pályázni a megújult Élvonal - Kutatói Kiválósági Program támogatásaira

Világgazdaság, 2019. október 24.
Új alapokra került az innováció

nkfih.gov.hu, 2019. október 24.
Új alapokra került az innováció

Figyelő, 2019. október 24.
Innováció az egészségügyben

Figyelő, 2019. október 24.
Fitneszgépeket Gyárt a Tungsram
"...A Tungsram megkezdte egy magyar startup cég fitneszgépének gyártását és piacra vitelét..."

Computerworld, 2019. október 24.
Bevételduplázás az innovátoroknál

Megyei hírlapok, 2019. október 25.
Tudományban rejlik a jövő
"...Ifjúsági tudományos és innovációs versenyt hirdetnek..."

24 óra, 2019. október 24.
Hogy lehet multi egy hazai cégből?
"...A Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Program (GINOP) keretében kiírt pályázatokkal a támogatott vállalkozások tudatosabb fejlődési pályára léphetnek, stratégiai szemlélettel tervezhetik jövőbeni beruházásaikat..."

Magyar Nemzet, 2019. október 25.
Nagyvállalat segíti a kicsik innovációját

Magyar Nemzet, 2019. október 25.
Vietnam nyitott a magyar megoldásokra

Világgazdaság, 2019. október 25.
Innováció - online

Kelet-Magyarország, 2019. október 25.
Innováció a fenntarthatóság jegyében

Szabadság, 2019. október 25.
Ifjú feltalálókat keresnek

kamaraonline.hu, 2019. október 25.
Országszerte programokat rendez középiskolásoknak a Startup Campus
"...Népszerűsítik az ifjúsági tudományos és innovációs tehetségkutató versenyt is, amelyet a Magyar Innovációs Szövetség huszonkilencedszer rendez meg..."

tozsdeforum.hu, 2019. október 25.
Tovább nőtt a K+F tevékenység

Magyar Hírlap, 2019. október 26.
Tavaly tovább nőtt a kutatóhelyek és a K+F tevékenységet végzők száma

Civil Rádió, 2019. október 26.
A 29. Ifjúsági Tudományos és Innovációs Tehetségkutató Verseny meghirdetése

egov.hu Hírlevél, 2019. október 26.
Területi Innovációs Platformok országos programsorozat

gazdasagportal.hu, 2019. október 26.
Elindult az innovatív egyetemisták startup képzése

tozsdeforum.hu, 2019. október 26.
Innovációs online felületet indított a Tungsram

mandiner.hu, 2019. október 27.
Egyetlen év alatt negyedével nőtt a vállalati kutatóhelyek száma

Világgazdaság, 2019. október 28.
Tízmilliárdok érkeztek a Horizont 2020-ból

Dunántúli Napló, 2019. október 28.
Egyetemi ötletek hozhatnak sikert

nepszava.hu, 2019. október 28.
Rohamtempóban államosította az akadémiai kutatóintézeteket a kormány, de egyelőre nem tudja, mihez kezdjen velük

privatbankar.hu, 2019. október 28.
90 milliárd forintot küldött eddig Brüsszel a magyar kutatóknak

vg.hu, 2019. október 28.
A cégeké a legtöbb támogatás

tozsdeforum.hu, 2019. október 28.
Kilencven milliárd forint a Horizont 2020-tól

Kossuth Rádió, 2019. október 28.
Rengeteg pénz érkezett a magyar vállalatokhoz egy uniós kutatásfejlesztési program keretében

Kossuth Rádió, 2019. október 28.
Tovább nőtt a kutatóhelyek és a kutatás-fejlesztési tevékenységet végzők száma Magyarországon az elmúlt évben, mondta Birkner Zoltán

M1 Híradó, 2019. október 28.
Nem lehetetlen cél 2020-ra a kutatás innovációs GDP-arányt 1,8%-ra emelni, mondta Bódis József

prim.hu, 2019. október 28.
Elindult az innovatív egyetemisták startup képzése

hvg.hu, 2019. október 28.
Három hónapja létezik, de még mindig alig mutat életjeleket az állami kutatóhálózat

kamaraonline.hu, 2019. október 28.
Digitális piactér kkv-k számára

kamaraonline.hu, 2019. október 28.
Tovább nőtt tavaly a kutatóhelyek és a K+F tevékenységet végzők száma

novekedes.hu, 2019. október 28.
Nemzetközi innováció a felsőoktatásban

piacesprofit.hu, 2019. október 28.
Még több pénz mehet kutatás-fejlesztésre

M5 Kulturális Híradó 2019. október 28.
Ifjú feltalálókat és tudósjelölteket keres a 29. Ifjúsági Tudományos és Innovációs Tehetségkutató Verseny.

innoportal.hu, 2019. október 28.
Újra lehet pályázni az Ifjúsági Tudományos és Innovációs Tehetségkutató Versenyre

elektro-net.hu, 2019. október 28.
Újra lehet pályázni az Ifjúsági Tudományos és Innovációs Tehetségkutató Versenyre

hirado.hu, 2019. október 28.
ITM: Jó irányba halad az innovációs rendszer megújítása

teol.hu, 2019. október 28.
Jó irányba halad az innovációs rendszer megújítása

kisalfold.hu, 2019. október 28.
Jó irányba halad az innovációs rendszer megújítása

magyarnemzet.hu, 2019. október 28.
ITM-államtitkár: Jó irányba halad az innovációs rendszer megújítása

MR Kossuth, M1 Ma reggel, 2019. október 29.
Interjú dr. Antos Lászlóval a 29. Ifjúsági Tudományos és Innovációs Tehetségkutató Verseny meghirdetéséről

Erdélyi Figyelő, 2019. október 29.
Tehetségkutató kreatív középiskolásoknak

Magyar Hírlap, 2019. október 29.
Jó irányba halad az innovációs rendszer megújítása

Magyar Nemzet, 2019. október 29.
Végre a kisebb cégek is fejlesztenek

nkfih.gov.hu, 2019. október 29.
ITM-államtitkár: jó irányba halad az innovációs rendszer megújítása

minuszos.hu, 2019. október 30.
A Tungsram kkv-k innovációját segítő online felületet indított

vg.hu, 2019. október 31.
Az innováció a kkv-k sikerének kulcsa

hirado.hu, 2019. október 31.
Palkovics: Erősíteni kell kkv-k körében az innovációt

magyarnemzet.hu, 2019. október 31.
Palkovics László: A kkv-k körében erősíteni kell az innovációt!

gazdasagportal.hu, 2019. október 31.
PALKOVICS: A KKV-K KÖRÉBEN ERŐSÍTENI KELL AZ INNOVÁCIÓT!

gazdasagportal.hu, 2019. október 31.
ELINDULT AZ INNOVATÍV EGYETEMISTÁK STARTUP KÉPZÉSE

ma.hu, 2019. november 01.
A kkv-k körében erősíteni kell az innovációt!

innoportal.hu, 2019. november 02.
ITM-államtitkár: jó irányba halad az innovációs rendszer megújítása

kkvmagazin.com, 2019. november 02.
ERŐSÍTENI KELL AZ INNOVÁCIÓT

CSR Hungary TV, 2019. november 03.
Innováció, termékfejlesztés, fenntarthatóság
Interjú Monszpart Zsolttal, a Magyar Innovációs Szövetség alelnökével

gyoriszalon.hu, 2019. november 04.
29. alkalommal hirdették meg az Ifjúsági Tudományos és Innovációs Tehetségkutató Versenyt

kamaraonline.hu, 2019. november 04.
A kkv-k körében erősíteni kell az innovációt
Szerkesztő: Dr. Antos László, Munkatárs: Doszpoth Hanna, Sári Veronika
Design: Visualia Stúdió, Felelős kiadó: Dr. Szabó Gábor
A Hírlevél minden páros hét keddi napján jelenik meg, és aznap internetes portálunkon is olvasható.
Hírlevélszerkesztőség: 1116 Budapest, Fehérvári út 108-112.
tel.: (06 1) 430 3330, e-levél: innovacio@innovacio.hu
A Hírlevélre a www.innovacio.hu c. portálon lehet regisztrálni.