XXIX. évf. | 2019. január 21. | 2. szám

Hírek
Magyar Innovációs Szövetség
Köszöntjük új tagjainkat!

Várható események
Pályázati felhívások
Szakirodalomfigyelő
SajtószemleHÍREK | MAGYAR INNOVÁCIÓS SZÖVETSÉG

Magyar Innovációs Szövetség elnökségi ülése

2019. január 23-án, a MISZ elnöksége ülést tart.

Napirendi pontok:
 1. Beszámoló a legutóbbi elnökségi ülés óta végzett munkáról
 2. 2018. évi tevékenységről szóló beszámoló
 3. A 2019. évi tisztújítás jelölő-bizottságának tájékoztatója
 4. 2018. évi közgyűlés programja
 5. Dél-dunántúli Regionális Képviselet
 6. Innovációs Marketing és KKV Tagozat

MISZ jelölő-bizottsági ülés

2019. január 8-án, a MISZ székhelyén, a teljes körű tisztújító közgyűlés jelölőbizottsága - dr. Pakucs János tiszteletbeli elnök vezetésével - további, elnökségi tagságra jelentkezőket hallgatott meg. A négytagú bizottság összesen öt jelölttel beszélgetett.

Szabadalomkutatás

A 28. Ifjúsági Tudományos és Innovációs Tehetségkutató Verseny második fordulójába jutott versenyzők részére - amennyiben ezt a választott témájuk indokolttá tette - Szövetségünk a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatalával (SZTNH) közösen szabadalomkutatást szervezett.

A látogatásra 2019. január 14-én és január 15-én került sor az SZTNH-ban, ahol 20 fiatal versenyző ismerkedhetett meg a témájához közel álló bejelentések, technikai újítások tartalmával, elért eredményeivel. A résztvevők részletes tájékoztatást kaptak a különböző jogvédelmi formákról és önálló szabadalomkutatást végezhettek Takács Lászlóné, az SZTNH munkatársa segítő felügyelete mellett.

MISZ K+F Tagozat ülése

2019. január 17-én tartották meg a MISZ K+F Tagozat ülését, a Bay Zoltán Alkalmazott Kutatási Közhasznú Nonprofit Kft. székhelyén, Budapesten.

Grasseli Norbert, tagozati elnök rövid bevezetője után Sebők Katalin, az NKFIH elnökhelyettese előadásában bemutatta a hivatal stratégiai elképzeléseit, amelynek egyik legfontosabb fókusza a hazai innovatív KKV-k tevékenységének fejlesztése, erőteljesen támaszkodva a felsőoktatási intézményhálózat tudásbázisára és szolgáltatásaira. Az NKFIH 2019. februárban és márciusban 25 helyszínen Országos Innovációs Fórumot tart, ahol ismertetésre kerülnek az új elképzelések, és szeretnék megismerni az innovatív vállalkozások, illetve a K+F szféra széles körének véleményét és javaslatait.

Sebők Katalin megköszönte a Tagozat által összeállított javaslatokat. Kérte, hogy javaslatok 7. és 8. mellékletében foglaltakat bővebben is fejtse ki a Tagozat. A 7. mellékletet a MISZ Felsőoktatási Tagozata készítette. A 8. melléklet, az új típusú szakmai igényekhez igazodó pályázatok kialakítására vonatkozott. (A Tagozat kéri a tagokat, hogy írásban is röviden fogalmazzák meg észrevételeiket és javaslataikat, amelyet aztán szerkesztett és eredeti formájában is eljuttatnak az NKFIH-nak.)

Az előadást követő élénk vitában számos észrevétel és javaslat hangzott el a jelenlévők részéről. Az ülés végén Sebők Katalin megerősítette, hogy számít a K+F Tagozat együttműködésére és javaslataira.

Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kereskedelmi és Iparkamara

Borsod-Abaúj-Zemplén Megyében hagyomány, hogy minden év elején a Megyei Kereskedelmi és Iparkamara (tagintézményünk a BOKIK) és a Megyei Kormányhivatal összehívja a régió gazdaságáért felelősséget érző szakembereket. Az idei évköszöntőre 2019. január 7-én került sor Miskolcon, a Kormányhivatal Nagytermében.

A megjelenteket, mint házigazda köszöntötte Demeter Ervin kormánymegbízott és Bihall Tamás, a Kamara elnöke. Köszöntőjükben méltatták a mögöttünk lévő esztendő eredményeit, kiemelve ebben a jelenlévők közreműködését, melyért köszönetüket fejezték ki. Bizakodóan néznek az előttünk álló esztendő elé, ehhez kérve a jelenlévők segítségét, hangsúlyozván, hogy a közös cél, a közös munka hozhatja meg ismét a várt eredményeket.

A rendezvényen Szövetségünket dr. Siposs István c. egyetemi tanár, regionális igazgató képviselte.

KÖSZÖNTJÜK ÚJ TAGJAINKAT!

Tagsorszám: | 758.
Név: | Human Telex Consulting Kft.
Cím: | 1015, Budapest, Toldy Ferenc utca 16/C
Vezető: | Zala Ákos
Honlap: www.htconsulting.hu

Tevékenység:
A Human Telex Consulting tanácsadással, szervezet- és vezetésfejlesztéssel, innováció-menedzsmenttel, készségfejlesztő tréningekkel, tréningfilmek és tréninganyagok forgalmazásával foglalkozik.

Tagsorszám: | 759.
Név: | Budapesti Közlekedési Központ Zrt.
Cím: | 1075, Budapest, Rumbach S. u. 19-21.
Vezető: | Nemesdy Ervin
Honlap: www.bkk.hu

Tevékenység:
Közlekedés szervező, megrendelő és ellenőrző feladatokat lát el Budapest Főváros megbízásából.

VÁRHATÓ ESEMÉNYEK

FÓKUSZBAN: Gazdasági Évnyitó 2019.

2019. január 30-án, a HG Media és a Haszon Magazin megrendezi a FÓKUSZBAN: Gazdasági Évnyitó 2019. - A szárnyaló gazdaság határai konferenciáját, a New York Palace Szállodában (1073 Budapest, Erzsébet krt. 9.).

Tervezett program:

9.00 - 9.30 |
Megnyitó előadás Banai Péter, a Pénzügyminisztérium államtitkára

2019-től milyen évet várhatnak a vállalkozások? Gazdasági növekedés várható mértéke? Kormányzati várakozások, várható, vállalkozásokat érintő intézkedések. Versenyképességet érintő beavatkozások. Innovációban elfoglalt hely.
9.30 - 9.50
|
Ahogy a vállalkozások látják / Előadás Szepesi Balázs, az Innovációs és Technológiai Minisztérium gazdaságfejlesztésért felelős helyettes államtitkára

A vállalkozások mennyire elégedettek saját teljesítményükkel és a gazdasági környezettel? Milyen intézkedésekre van szükség ahhoz, hogy fokozódjon a versenyképesség? Milyen évet várnak 2019-től? Milyen kihívások várnak a kkv-kra 2019-ben? Ipar 4.0, digitalizáció mint a jövő kihívásai.
9.50 - 10.40
|
Pénzügyi szemmel / Kerekasztal-beszélgetés
A vállalatok hitelezése, hogy áll? Mennyire pörgött fel a vállalatok hitelfelvétele? Ebben komoly lemaradásban voltunk. A Növekedési Hitelprogram Fixtől mit vár a szektor? Vannak-e jó, finanszírozható ötletek? Az európai uniós forrásokból mennyi marad a következő időszakra? Hogy állnak a kifizetések?
 • Jákli Gergely, az EXIM Bank Zrt. vezérigazgatója
 • Krisán László, a KAVOSZ Zrt. vezérigazgatója
 • Dr. Berta Adrienn, a Magyar Fejlesztési Bank főigazgatója
 • Vida József, a Takarékbank Zrt. elnök-vezérigazgatója
 • Essősy Zsombor, a Magyarok a Piacon Klub elnöke
 • 10.40 - 11.00
  |
  Tőkét, de honnan? / Előadás dr. Búza Éva, a Garantiqa Hitelgarancia Zrt vezérigazgatója

  A hazai kis- és középvállalkozások hitelezését segítő lehetőség a készfizető kezesség (garancia) vállalásával. Miért jó a garancia? Milyen eredményeket tud eddig felmutatni a Garantiqa? Mennyire nőtt meg a hitelezés? Mit látnak, ez folytatódni fog? A bankok elég aktívak ezen a téren?
  11.00 - 11.30
  |
  Kávészünet
  11.30 - 11.50
  |
  Értékteremtő innováció / Előadás Dr. Birkner Zoltán, a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal (NKFIH) elnöke
  A hazai kutatás és innováció fejlesztési céljai, irányai és eszközei a nemzetközi versenyképesség megerősítéséért.
  11.50 - 12.40
  |
  Beszállítók és beszállítói integrátorok támogatása / Kerekasztal
  A KKV-k beszállító képességének javulása és a beszállítói tevékenységet végző vállalatok számának növelése érdekében tehető lépések. Hogyan áll a cégeknél a magyar beszállítói program. A magyar kisebb cégek képesek tartósan hasonló minőséget szállítani? Milyen segítségre lenne szükségük a növekedéshez?
 • Pomázi Gyula, Innovációs és Technológiai Minisztérium iparági stratégiákért és szabályozásért felelős helyettes államtitkára
 • Deákné Vajda Henrietta, az Audi Motor Hungária Kft. általános beszerzési igazgatója
 • Pongrácz Ferenc, a Tungsram Innovation ügyvezető igazgatója
 • 12.40 - 13.30
  |
  A Digitalizáció gazdaságra gyakorolt hatása / Kerekasztal
  2025-re éves szinten 9 milliárd euróval, azaz körülbelül 3000 milliárd forinttal növelheti a GDP-t Magyarország, ha sikeresen gyorsítja fel a gazdaság digitalizációját - olvasható a McKinsey jelentésben. Kik és milyen lépésekkel kapcsolódhatnak sikert prognosztizálva a digitalizációhoz? Hogy állnak a kkv-k a digitalizációval? Segít ebben nekik valamilyen program? Mennyivel nőhet egy vállalkozás bevétele megfelelő digitális eszközök használatával?
 • Dr. Bárdos Krisztina, az IFKA Iparfejlesztési Közhasznú Nonprofit Kft. ügyvezetője
 • Jánoskuti Levente, a McKinsey budapesti irodájának vezető partnere
 • Laufer Tamás, az IVSZ elnöke
 • Rehus Péter, az IBM Magyarországi Kft. országigazgatója
 • Sőrés Tamás, a Microsoft Magyarország kormányzati kapcsolatok igazgatója
 • 13.30 - 13.50
  |
  A KKV szektor fejlesztésére irányuló EU-s és hazai pályázatok / Előadás Rapcsák Dániel, a Vanessia Kft. szakmai igazgatója
  13.50 -
  |
  Ebéd a New York Kávéházban

  A Magyar Innovációs Szövetség tagjainak részére kedvezményes részvételi díj:15900 Ft + ÁFA (27%)

  Részletek és jelentkezési lap az alábbi linken érhetőek el.
  További információ: weblap, email: konferencia@hgmedia.hu

  Első Magyar Döntéshozói Think Tank (Kihívás)

  A szakmai-módszertani konferencia 2019. február 8-án, pénteken, az Aquincum Hotel Budapestben kerül megrendezésre (1036 Budapest, Árpád Fejedelem útja 94.).

  A rendezvény nyitóelőadását Dr. Péterfalvi Attila, a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság Elnöke tartja, aki egyben a konferencia fővédnöke.

  Témák a konferencián: a GDPR kritikus kérdései, innovációs kihívások, Ipar 4.0, BIG Data, Robotika, ICT kihívások és válaszok stb. A részletes program idekattintva olvasható.

  Early bird jegyár: 36500 Ft + áfa / résztvevő, amely 2019. január 25. péntek 12:00-ig érvényes.
  Részletek és jelentkezés: http://oph-csoport.hu/konferencia-20190208

  PÁLYÁZATI FELHÍVÁSOK

  Felhívás a 2018. év legjelentősebb innovációs teljesítményének elismerésére

  A Magyar Innovációs Alapítvány - a Magyar Innovációs Szövetséggel közösen - a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal főtámogatásával, az Innovációs és Technológiai Minisztériummal, az Agrárminisztériummal és a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatalával
  együttműködve, 27. alkalommal hirdeti meg a MAGYAR INNOVÁCIÓS NAGYDÍJ pályázatot.

  A 2018. év legjelentősebb innovációs teljesítményét elismerő Magyar Innovációs Nagydíj mellett a kiemelkedő innovációs teljesítmények további, összesen öt kategóriában kaphatnak díjat:
  • a 2018. évi Ipari Innovációs Díj,
  • a 2018. évi Informatikai Innovációs Díj,
  • a 2018. évi Agrár Innovációs Díj,
  • a 2018. évi Környezetvédelmi Innovációs Díj,
  • a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala Innovációs Díja.
  A legeredményesebb, 2016. január 1. után alapított innovatív startup vállalkozás pedig a Magyar Innovációs Szövetség "2018. év legjobb startup vállalkozása" díját nyeri el.

  A pályázaton azok a Magyarországon bejegyzett vállalkozások, ill. szervezetek vehetnek részt, amelyek a 2018. évben kiemelkedő műszaki, gazdasági innovációs teljesítménnyel (új termékek, új eljárások, új szolgáltatások értékesítése stb.) jelentős üzleti hasznot értek el. Az innováció kiindulási alapja kutatás-fejlesztési eredmény, szabadalom, know-how alkalmazása, technológia-transzfer stb. lehet.

  A díjak ünnepélyes átadására 2019. március végén kerül sor az Országházban.

  A bírálóbizottság a Magyar Innovációs Alapítvány Kuratóriuma által felkért tudósokból, vezető gazdasági szakemberekből áll, elnöke Dr. Palkovics László, innovációs és technológiai miniszter.

  Az elbírálás során a bírálóbizottság a 2018-ban elért többleteredmény/többletárbevétel, és egyéb műszaki, gazdasági előnyök mellett, az innováció eredetiségét, újszerűségét, ill. társadalmi hasznosságát, valamint a pályázat kidolgozottságának színvonalát is értékeli.

  A bírálóbizottság által meghozott döntés végleges, fellebbezésnek helye nincs.
  Korábbi Innovációs Nagydíj pályázatokon díjazott innovációval újból pályázni nem lehet.

  A nevezéshez szükséges dokumentumok:
  1. 1 oldalas összefoglaló, amelynek mintája a www.innovacio.hu/nagydij oldalról tölthető le,
  2. Részletes leírás a megvalósításról, az elért piaci, illetve gazdasági eredményről (többleteredmény, többlet éves árbevétel, piaci részesedés növekedése stb.), valamint arról, hogy külső (pályázati) forrás mennyiben segítette az innovációs teljesítmény elérését, összesen maximum 10 A/4-es oldalon,
  3. Referenciák igazolása (szakvélemény, vevők véleménye, fotó, videofilm, szakcikk stb.),
  4. Nyilatkozat a közölt adatok, információk, valamint a szellemi tulajdonvédelmi jogok hitelességéről.
  Beadási határidő: 2019. február 13., 15 óra

  A pályázatokat pdf, az egyoldalas összefoglalót doc formátumban kell eljuttatni adathordozón vagy e-mailben, a Magyar Innovációs Alapítvány titkárságára: 1116 Budapest, Fehérvári út 108-112. II. emelet 227., innovacio@innovacio.hu.

  Bővebb információ: www.innovacio.hu

  ISPIM Innovációs Disszertáció 2019 Díj

  Az ISPIM, az Innovációs Menedzsment Szerveztek Nemzetközi Szövetsége kiírta az ISPIM Innovációs Disszertáció 2019 Díját.
  (A Szövetség 1983-ban Norvégiában alakult, tagszervezetei több mint 70 országban jelen vannak, és Európa legrégebbi, legnagyobb és legaktívabb innovációs hálózata.)

  A díjra frissen befejezett, az innováció menedzsment területen kutatott doktori disszertációval lehet pályázni legkésőbb 2019. február 22-ig az alábbi linken.

  A három legjobb disszertáció nyertesei ingyenesen részt vehetnek az ISPIM konferencián júniusban.
  Az első helyezett 2500 EUR fődíjban részesül, a második és harmadik helyezett pedig 1500 EUR-val gazdagodik.

  További információ: weboldal

  SZAKIRODALOMFIGYELŐ


  Yukon Huang: A Kína-talány megfejtése - Miért nem helytálló a konvencionális gazdasági bölcsesség? Pallas Athéné Books, 2018
  Dr. Osman Péter ismertetése
  "Kevés olyan ország akad a világon, amelyre a közvélemény akkora figyelme irányul, mint Kínára. Csekély a száma azoknak is, amelyek gazdasági és politikai jövőjéről ennyire eltérő nézetek születnek. A könyvben bepillantást nyerhetünk abba, hogy mi okozza ezeket a különbségeket, és miért nem helytálló sok esetben a konvencionális bölcsesség." (Idézetek a könyvből, kiemelések tőlem.)
  Kína a globális gazdaság mind fontosabb szereplője, s erőteljesen igyekszik növelni a súlyát a geopolitikában is. Már felütötte fejét a kérdés, kell-e tartania az USA-nak attól, hogy pár évtized alatt Kína átveheti a vezető szerepet, s hogyan lehet felmérni a valódi erejét és gyengeségeit. Huang könyvének egyik legfontosabb mondandója, mennyire lehet - vagy épp nem lehet - Kínát "a konvencionális gazdasági bölcsesség" alapján megítélni, hogy helytálló képet kapjunk róla.
  Szakmai bemutatkozásából: "Szemléletmódomat nagyban meghatározták a Yale és a Prince-ton Egyetemeken szerzett közgazdasági ismereteim. Hosszú időn át dolgoztam a Világbank képviseletében, többek között Malajziában, Tanzániában, Burmában, Bangladesben, Oroszországban, majd Kínában is tevékenykedtem. Gondolatiságomat egészen néhány évvel ezelőttig Washington-centrikus szemléletmód jellemezte. Azt a fajta hozzáállást képviseltem én is, amely általában a nemzetközi szervezeteknél, például a Világbanknál vagy a Nemzetközi Valutaalapnál dolgozókra jellemző." A továbbiakban elmondja, miként és mitől változott meg gyökeresen a hozzáállása Kína megítéléséhez.
  Könyvének meghatározó jegye, amely azt a szerző széleskörű és mélyreható tárgyi tudásával ötvöződve különösen értékessé teszi, hogy meri kritizálni, cáfolni sok Kínáról terjesztett, meghatározó jelentőségű tételt.
  Kína megértésének és megítélésének kulcsa az erre szolgáló mérce minősége. "Az egymásnak ellentmondó vélemények sokaságából arra lehet következtetni, hogy a legtöbb Kína-vita pont azt hagyja figyelmen kívül, hogy ki mi alapján elemzi az ország gazdasági és politikai átalakulását." S ami döntő jelentőségű: "Nincs egy olyan elemzési keret, amelyben értékelni lehetne Kína egyedülálló átalakulásának folyamatát, ahogy a tervgazdálkodásból kilépve egy piacorientáltabb rendszer felé mozdult el, miközben a fő szerepet továbbra is az állam töltötte be."
  Huang megközelítése: "E könyv kritikus szemmel, megannyi álláspontot figyelembe véve vizsgálja Kína gazdaságát. (..) Az elemzés egy közgazdász tollából fakad, ám a témák egyaránt taglalnak technikai kérdéseket, valamint azoknak az embereknek az aggályait, akik érdeklődve figyelik Kína felbukkanását a globális színtéren. Nem szándékozom teljességre törekedni, sokkal inkább a Kínáról alkotott felfogást alapjaiban meghatározó fő vonalakat szeretném kiemelni."
  Napjaink kardinális kérdése: "Kína gazdasági jövőjének megítélése az utóbbi időben pesszimistább vonalat követ, és ez politikai fejlődéséről szóló aggályokat is maga után von. A piac azt is megkérdőjelezi, hogy Kína túl tudja-e élni az adósságproblémáját és ingatlanpiacának válságát." Tudjuk azonban, hogy a közreadott megítélések korántsem semlegesek. Egyrészt, mert ebben a műfajban olyan nincs is, hiszen minden megítélés valamilyen eszmerendszer, abból eredő értékrend szerint mér. Jellemző erre "hogy az ország diszkriminatív kereskedelme, beruházási gyakorlatai és a nemzetközi médiával szembeni korlátozásai kiváló táptalajt teremtenek a szurkálódó kritikák számára." Továbbá: "az eltérő vélemények abból fakadnak, hogy ki minek tekinti Kína gazdaságának megannyi torzulását", hiszen erős kérdés, tényleg "torzulás"-e, Kínára káros-e, ami nem a megítélők normái szerint van. Hasonlóképp "A Kína-vita rendszerint téves olvasatát adja az állam gazdasági döntéseket befolyásoló szerepének. A nyugati koncepció értelmében a gazdaság a szabad piacokon zajló cégek közötti versengésen alapul. Kínában, egyedülálló módon, a helyi kormányzatok is részesei a versenyen alapuló gazdasági környezetnek."
  Kína a közelmúlt évtizedeiben megmutatta, hogy képes átugorni a saját, hosszú árnyékát. Huang világossá teszi: a helytálló megítéléséhez elengedhetetlen, hogy "ideológiailag semleges módon közelítsék meg az adott témát", ami a gazdaság minden kulcskérdésére áll.

  Dan Ariely & Jeff Kreisler: A (túl)költekezés pszichológiája - Miért költünk többet, mint kellene? - HVG Könyvek, 2018
  Dr. Osman Péter ismertetése
  "Kutatások bizonyítják, hogy bankkártyával hajlamosak vagyunk többet költeni. Nagyobb összegben vásárolunk és nagyobb borravalót adunk. Továbbá nagyobb valószínűséggel becsüljük alá vagy felejtjük el, hogy mennyit költünk, amikor a manapság legelterjedtebb fizetési módszert alkalmazzuk: a bankkártyát." (Idézetek a könyvből, kiemelések tőlem.)
  Önismeretre tanít e könyv, olyan dolgokra magunkról, amelyekkel sokan nem számolnak - mint az előbbi is. Gondoljunk bele: ha készpénzzel fizetünk, a szemünk előtt folynak ki a bankjegyek a zsebünkből. S ha kártyával? Költekezéseinkről pedig elmondja, s mi rosszabb, tényekkel, kutatásokkal bizonyítja is, hogy "Nincs felső határa annak, hogy mekkora erőfeszítésre vagyunk képesek azért, hogy a gondolkodást elkerüljük."
  A szerzőkről: "Ariely a pszichológia és a viselkedési közgazdaságtan professzora a Duke Egyetemen." Kutatási területe: "Milyen hibákat ejtünk a pénzügyeinket, az időfelhasználásunkat és az egészségünket érintő területeken; miként hozhatnánk a hosszú távú érdekeinkkel nagyobb összhangba a döntéseinket." "Kreisler tipikus ügyvéd, aki a Princetonon tanult, majd díjnyertes komikusként, szerzőként, előadóként, televíziós személyiségként, rovatvezetőként és a viselkedési tudomány támogatójaként folytatta a pályafutását."
  A fő üzenet: "Noha a legtöbben közülünk feltehetően úgy vélik, hogy többé- kevésbé tisztában vannak a pénz jelentésével, az a meglepő igazság, hogy nem értjük sem a lényegét, sem azt, hogy mit tesz értünk - és még meglepőbb módon azt sem, hogy mit tesz velünk. Amire tanít a könyv: "Könyvünkben sok embert mutatunk majd be, és elmeséljük a pénzzel kapcsolatos történeteiket, aztán elmagyarázzuk, hogy mit mond a tudomány a tapasztalataikról. Nem 'pénzügyi műveltséget' kínálunk, és nem is akarjuk előírni, hogy mit tegyen az olvasó, amikor előveszi a pénztárcáját. Inkább feltérképezzük a pénzzel kapcsolatos leggyakoribb hibákat, és ami még fontosabb, azt is, hogy miért követjük el ezeket. Így amikor legközelebb pénzügyi döntést hozunk, talán jobban értjük majd, hogy milyen erők hatnak ránk, és ez remélhetően jobb döntésekhez vezet - vagy legalább tájékozottabbakhoz. (...) A pénz működéséről szerzett tudatos megértésünk és a tényleges pénzhasználat közötti eltérést mutatja be, valamint azt, hogy miként kellene a pénzről racionálisan gondolkodni, és használni azt. Azokról a kihívásokról szól, amelyekkel a pénz értelmezésekor szembesülünk, és a költekezés során elkövetett általános hibákról."
  "Azt reméljük, hogy az időnket felemésztő és az életünket irányító pénzügyi választások mögötti összetett folyamatok feltárásával javíthatjuk a pénzügyeinket. Azt is hisszük, hogy a pénz gondolkodásunkra gyakorolt hatásának a megértése elősegíti azt is, hogy jobb nem pénzügyi döntéseket hozzunk. Hogy miért? Mert a pénzzel kapcsolatos döntéseink a pénznél többről szólnak. Ugyanazok az erők alakítják azt, hogy miként értékeljük a fontos dolgokat az élet más területein, mint amelyek a pénz világában a valóságunkat formálják - azt, hogy mivel töltjük az időnket, hogyan menedzseljük a szakmai pályafutásunkat, miként nyitunk mások felé, hogyan alakítjuk a kapcsolatainkat, mi tesz bennünket boldoggá, és hogy végső soron hogyan értelmezzük a körülöttünk lévő világot."
  A szerzők számos, a pénzköltéseinkben fontos tényt, gondolkodási sajátosságot, összefüggést mutatnak fel úgy, hogy megértjük, azok miként hatnak - ránk is! Ilyenek, egyebek közt a "Mentális könyvelés", "A fizetés fájdalma" (ez tesz különbséget a készpénzes és a bankkártyás fizetés között is), a "viszonylagosság", "alternatív költségek", "érzelmi pénzmosás".
  Művük néha azzal gondolkodtat el, hogy túlzottan egyszerűsítőnek érezzük - ezen töprengve is közelebb jutunk a megértéshez. Olykor rájövünk az övékétől eltérő magyarázatra, netán olyanra, amelyet jobbnak, helytállóbbnak gondolunk - pl. ők a viszonylagosság erejéről be-szélnek, mi a sikerélményt véljük a döntő tényezőnek, vagy épp mást tekintünk az akciós le-árazás vonzereje valódi forrásának, netán a korábbi fizetés jelenbéli értékének. Ezzel is a témabeli gondolkodásunk gazdagodik.

  JOHN RUSKIN - A XIX. század viharfelhője - Válogatott írások -Typotex, 2018
  Votisky Zsuzsa emlékére
  Dr. Osman Péter ismertetése
  Ruskin gazdag életművéből elsőként azt a részét emeljük ki, amelynek a napi életünket gazdagító hatását azok is érzik, akik soha a nevét sem hallották. Szellemi kútfője volt két, egyenként máig is meghatározó jelentőségű kulturális áramlatnak: az Arts and Crafts mozgalomnak, amely célul tűzte ki az igényes minőség és az esztétikai érték iránti kereslet felélesztését a felemelkedő tömeggyártás hitvány termékeivel szemben, s amelynek ezzel igen nagy szerepe volt a modern ipari formatervezés megszületésében; szintúgy az utolsó nagy stílusnak, a szecessziónak. Utóbbi hozta a nagy áttörést azzal, hogy a művészet alkotásait bevitte a tömegek mindennapi életébe, annak részévé tette. Célul tűzte ki, hogy alkotásaival a tárgyi világban a szükségest esztétikai élménnyé, a hasznost élvezetessé tegye, hogy a kialakítás emelje a tárgy értékét, a tárgy pedig büszkén hirdesse azt. A nagy stílusok közül elsőként hirdette is a haszonelvűséget, azt hogy a tárgyaival hasznos célokat akar megfelelő formákkal szolgálni, s így a művészi alkotó tevékenység termelőerővé vált. Ezzel az Arts and Crafts és a szecesszió életre hívták a továbbiakban mind nagyobb jelentőségre emelkedő ipari formatervezést. Mindennek a hatása ma is sokban meghatározó a cégek gazdasági tevékenységében, az épített környezetünk kialakításában, szintúgy a dizájn- és tárgykultúránkban. Íme Ruskin öröksége a mai gazdaságban!
  Róla, a minden tudások klasszikus kútfője, az Encyclopaedia Britannica szócikkéből: "Angol művészet- építészet- és társadalomkritikus, tehetséges festő, prózai írásaiban stílusművész. Fontos példája a viktoriánus Bölcsnek vagy Prófétának. Vitairatok szerzője, amelyek széleskörű kulturális és társadalmi változások életre hívására törekedtek." (kiemelések tőlem) A Typotex ajánlójából: "Ruskin, a XIX. század legnépszerűbb angol műkritikusa és művészeti írója olyan befolyással rendelkezett, amely napjainkban már teljesen elképzelhetetlen. Túlzás nélkül állítható, hogy a modern festészetről szóló munkái alapvetően határozták meg az akkori művészeti közgondolkodást. Hatása Magyarországra még az élete során eljutott, fő művei közül elsőként 1896-98 között jelent meg a Velence köveinek teljes magyar fordítása. Kötetünk a Ruskin-életmű alapvető fontosságú, magyarul eddig még nem hozzáférhető írásaiból ad válogatást közel száz év után."
  A kötetet Gyenge Zoltán értő, színes és érdekes tanulmánya vezeti be, amely még némi malíciától sem mentesen segíti az olvasót megérteni, milyen volt az életműve, annak igazán széleskörű hatása, és milyen volt Ruskin, az ember. Pl.: "John Ruskin bár teljesen a viktoriánus kor szülötte volt, egy tagadhatatlanul érdekes alak, aki egyszerre képviseli a korszakot és lóg is ki belőle. Személyes élete és elméleti működése egyaránt." Idéz Ruskin nagy felfedezettjétől, William Turnertől egy mondatot, amely nagyon sokat elmond róla, a törekvéseiről és csalódásairól, és alighanem örök igazság: "Ő tudta, jobban, mint én, hogy hiábavaló dolog olyasmiről beszélni, amit a tömeg saját magától észrevenni nem bír."
  Ruskin itt olvasható írásai igazi csemegék a kultúr- és a művészet-történet iránt érdeklődők számára. Megállapításai és következtetései viszont ennél sokkal szélesebb figyelmet is érdemelnek. Egy példa erre: Gyenge így összegzi egy meghatározó jelentőségű tételét, amely - reméljük! - ma is érvényes:
  "A művészet úgy változtathatja meg a mindennapok életét, úgy alakíthatja át a közönséges világot, hogy beleképződik, azaz a használat során annak díszítőelemeként jelenik meg. Nem várható el egy liverpooli szövőnőtől, egy manchesteri bányásztól, hogy Botticelli-képeket imádjon szabadidejében, de az igen, hogy teáskészlete, széke, ágytakarója stb. a használhatóságon túl a szépet (is) kifejezze. A művészet a gyakorlatban (...) az iparművészet létjogosultságát teremti meg. Ruskint lefordítva: ez a szép a használatban. Persze ezzel a 'magas művészet' nem veszíti el mindenek felett álló prioritását. Ám az alacsonyabb rendű vezet el a magasabbhoz: »Isten éppúgy jelen van a falusi házakban, mint a templomokban."

  TELJES KÖRŰ SAJTÓSZEMLE

  A sajtószemle tagvállalataink, az OBSERVER Budapest Médiafigyelő Kft. és a Tranzpress Kft. segítségével készült.


  Műszaki Magazin,2018. december 31., hétfő, 16. oldal
  Innovációs Nagydíj

  Minőség és Megbízhatóság,2018. december 31., hétfő
  "Minőség-Innováció 2018" Nemzeti Konferencia és pályázati díjátadó

  NavigátorVilág,2018. december 31., hétfő
  Kiállítási központ és kínai kereskedőház
  "...2014 végén Belgrádban, a III. Kína- Közép-Kelet-Európa Találkozón már konkrétumok is elhangzottak, a kínai miniszterelnök például kifejtette, hogy az együttműködés hatékony útja a közös ipari és technológiai parkok fejlesztése lehet..."

  Jövő Gyára,2018. december 31., hétfő
  Digitális platformot fejleszt a Knorr-Bremse

  Figyelő, 2019. január 03., csütörtök
  Az egyensúly szabadsága
  "...A válaszokat megtalálni, a negyedik ipari forradalom nyertesei közé kerülni azonban csak újszerű megoldásokkal, kutatással, fejlesztéssel és folyamatos innovációval lehetséges. A kutatás és az innováció ezért nem csupán személyes siker, hanem az egyik legfontosabb közügy, amely képes a hazai gazdaságot hosszú távon is egyensúlyban tartani, ugyanakkor dinamikus bővülésre ösztönözni..."

  Figyelő, 2019. január 03., csütörtök
  Akadémikus csörték

  Figyelő, 2019. január 03., csütörtök
  "Leszámoltunk a vesztesek logikájával"

  Gordiusz.hu, 2019. január 07., hétfő
  Új vezetők az MTA kutatóintézet-hálózatában

  Magyarhirlap.hu, 2019. január 07., hétfő
  Schanda Tamás: Magyarországon az európai uniós fejlesztések gyorsan és jó minőségben haladnak

  Bama.hu, 2019. január 07., hétfő
  Sikeres évet zárt a magyar fejlesztéspolitika

  Baon.hu, 2019. január 07., hétfő
  Sikeres évet zárt a magyar fejlesztéspolitika

  Duol.hu, 2019. január 07., hétfő
  Sikeres évet zárt a magyar fejlesztéspolitika

  Beol.hu, 2019. január 07., hétfő
  Sikeres évet zárt a magyar fejlesztéspolitika

  Feol.hu, 2019. január 07., hétfő
  Sikeres évet zárt a magyar fejlesztéspolitika

  Kemma.hu, 2019. január 07., hétfő
  Sikeres évet zárt a magyar fejlesztéspolitika

  Heol.hu, 2019. január 07., hétfő
  Sikeres évet zárt a magyar fejlesztéspolitika

  Sonline.hu, 2019. január 07., hétfő
  Sikeres évet zárt a magyar fejlesztéspolitika

  Szoljon.hu, 2019. január 07., hétfő
  Sikeres évet zárt a magyar fejlesztéspolitika

  Teol.hu, 2019. január 07., hétfő
  Sikeres évet zárt a magyar fejlesztéspolitika

  Vaol.hu, 2019. január 07., hétfő
  Sikeres évet zárt a magyar fejlesztéspolitika

  Veol.hu, 2019. január 07., hétfő
  Sikeres évet zárt a magyar fejlesztéspolitika

  Zaol.hu, 2019. január 07., hétfő
  Sikeres évet zárt a magyar fejlesztéspolitika

  Vg.hu, 2019. január 07., hétfő
  Az Európai Bizottság 4,4 milliárd eurót utalt nekünk tavaly

  Civilhetes.net, 2019. január 07., hétfő
  Az EU tavaly 4,4 milliárd eurót utalt fejlesztésre Magyarországnak

  Echotv.hu, 2019. január 07., hétfő
  Az EU tavaly 4,4 milliárd eurót utalt fejlesztésre Magyarországnak

  Erdon.ro, 2019. január 07., hétfő
  ITM-államtitkár: az EU tavaly 4,4 milliárd eurót utalt fejlesztésre Magyarországnak

  Eupalyazatiportal.hu, 2019. január 07., hétfő
  Tavaly 4,4 milliárd euró fejlesztési forrást kaptunk

  Gondola.hu, 2019. január 07., hétfő
  1400 milliárd forint az Európai Bizottságtól

  Hir.ma, 2019. január 07., hétfő
  ITM-államtitkár: az EU tavaly 4,4 milliárd eurót utalt fejlesztésre Magyarországnak

  Hir6.hu, 2019. január 07., hétfő
  Az EU tavaly 4,4 milliárd eurót utalt fejlesztésre Magyarországnak

  Magyaridok.hu, 2019. január 07., hétfő
  Az EU tavaly 4,4 milliárd eurót utalt fejlesztésre Magyarországnak

  Mon.hu, 2019. január 07., hétfő
  ITM-államtitkár: az EU tavaly 4,4 milliárd eurót utalt fejlesztésre Magyarországnak

  Napi.hu, 2019. január 07., hétfő
  Az EU 1400 milliárd forintot utalt tavaly Magyarországnak

  Origo.hu, 2019. január 07., hétfő
  Tavaly 4,4 milliárd euró fejlesztési forrást kaptunk

  Profitline.hu, 2019. január 07., hétfő
  4,4 milliárd euró fejlesztési forrást kaptunk az EU-tól

  Sikerado.hu, 2019. január 07., hétfő
  Decemberben 1,7 milliárd eurót kapott Magyarország

  Tozsdeforum.hu, 2019. január 07., hétfő
  EB: 4,4 milliárd eurót utaltak át 2018-ban

  Webradio.hu, 2019. január 07., hétfő
  ITM-államtitkár: az EU tavaly 4,4 milliárd eurót utalt fejlesztésre Magyarországnak

  Hirado.hu, 2019. január 07., hétfő
  Több milliárd eurót utalt az EU fejlesztésekre tavaly Magyarországnak

  Napi.hu, 2019. január 07., hétfő
  Régi-új stratégiai partnert talált a kormány

  Gazdasagportal.hu, 2019. január 07., hétfő
  Stratégiai partnerséget kötött a magyar kormány és a Tungsram

  Trend FM, Hírek 20:00, 2019. január 07., hétfő 19 óra
  Az Európai Unió tavaly 4,4 milliárd eurót utalt fejlesztésre Magyarországnak

  ECHO TV, Híradó, 2019. január 07., hétfő 13:00, 17:00 óra
  Kiemelkedő gazdasági siker, hogy a 123 éves éves magyar márkát, a Tungsramot sikerült újjáéleszteni, jelentette Szijjártó Péter a magyar kormány és a Tungsram közötti stratégiai megállapodás megkötésekor

  Magyar Hírlap, 2019. január 08., kedd
  Az Európai Uniós pénzek lehívásának esetében túlteljesítjük a visegrádi országok átlagát

  Világgazdaság, 2019. január 08., kedd
  Kinyitotta a pénzcsapot az Európai Bizottság

  Észak-Magyarország, 2019. január 08., kedd
  A hazai fejlesztések sikeres éve volt 2018

  Hajdú-Bihari Napló, 2019. január 08., kedd
  A hazai fejlesztések sikeres éve volt 2018

  Kelet-Magyarország, 2019. január 08., kedd
  A hazai fejlesztések sikeres éve volt 2018

  Magyar Idők, 2019. január 08., kedd
  A Tungsram a 80. stratégiai partner

  Magyar Idők, 2019. január 08., kedd
  Élen járunk az uniós források lehívásában

  Magyaridok.hu, 2019. január 08., kedd
  Élen járunk az uniós források lehívásában

  Eupalyazatiportal.hu, 2019. január 08., kedd
  Tavaly 4,4 milliárd euró uniós fejlesztési forrást kaptunk

  Hvg.hu, 2019. január 08., kedd
  4,4 milliárd eurót utalt Magyarországnak az unió tavaly

  Siklosihirek.hu, 2019. január 08., kedd
  Csak tavaly 1400 milliárdot kapott Magyarország az EU-tól

  Trademagazin.hu, 2019. január 08., kedd
  Hazánk első az uniós források lehívásában

  Autopro.hu, 2019. január 08., kedd
  Négy és fél milliárd eurót kaptunk tavaly fejlesztésre az EU-tól

  Debreceninap.hu, 2019. január 08., kedd
  Az EU tavaly 4,4 milliárd eurót utalt fejlesztésre Magyarországnak

  Magyarhirlap.hu, 2019. január 08., kedd
  Az európai uniós pénzek lehívásának esetében túlteljesítjük a visegrádi országok átlagát

  Magyaridok.hu, 2019. január 08., kedd
  Megvan a nyolcvanadik partner

  Magyar Demokrata, 2019. január 09., szerda, 1, 10. oldal
  Mezőgazdaság és nemzetpolitika

  Fejér Megyei Hírlap, 2019. január 09., szerda, 1, 7. oldal
  Nagyot léptek előre
  "...Szabó Tibor elsősorban a Magyar Tudományos Akadémia Brunszvik-kastélyban működő Agrártudományi Kutatóközpontjával kötött együttműködésre gondol, amelynek friss, látható eredménye a Brunszvik-kert létrehozása..."
   "...A kutatás-fejlesztési terv harmadik eleme az innovációs és technológiai centrum, amely 2020-ra válhat valósággá, és 250 tudós mindennapi kutatómunkáját lesz hivatott szolgálni..."

  Kamaraonline.hu, 2019. január 09., szerda
  Az EU tavaly 4,4 milliárd eurót utalt fejlesztésre Magyarországnak

  Piacesprofit.hu, 2019. január 09., szerda
  Tizenkét fontos változás a társasági adóban

  Vg.hu, 2019. január 09., szerda
  Idén kilenc tudományos és technológiai park alakulhat

  Tozsdeforum.hu, 2019. január 09., szerda
  Fontos, hogy ne legyen uniós forrásvesztés 2021 után

  Alfahir.hu, 2019. január 09., szerda
  A Széchenyi Kártya Programot irányító cég vezetője szerint is jobban kéne támogatni a kkv-szektort

  Bama.hu, 2019. január 09., szerda
  Kavosz: fontos, hogy ne legyen uniós forrásvesztés 2021 után

  Baon.hu, 2019. január 09., szerda
  Kavosz: fontos, hogy ne legyen uniós forrásvesztés 2021 után

  Beol.hu, 2019. január 09., szerda
  Kavosz: fontos, hogy ne legyen uniós forrásvesztés 2021 után

  Duol.hu, 2019. január 09., szerda
  Kavosz: fontos, hogy ne legyen uniós forrásvesztés 2021 után

  Feol.hu, 2019. január 09., szerda
  Kavosz: fontos, hogy ne legyen uniós forrásvesztés 2021 után

  Heol.hu, 2019. január 09., szerda
  Kavosz: fontos, hogy ne legyen uniós forrásvesztés 2021 után

  Hirado.hu, 2019. január 09., szerda
  Kavosz: fontos, hogy ne legyen uniós forrásvesztés 2021 után

  Kemma.hu, 2019. január 09., szerda
  Kavosz: fontos, hogy ne legyen uniós forrásvesztés 2021 után

  Profit7.hu, 2019. január 09., szerda
  Kavosz: fontos, hogy ne legyen uniós forrásvesztés 2021 után

  Sonline.hu, 2019. január 09., szerda
  Kavosz: fontos, hogy ne legyen uniós forrásvesztés 2021 után

  Szoljon.hu, 2019. január 09., szerda
  Kavosz: fontos, hogy ne legyen uniós forrásvesztés 2021 után

  Teol.hu, 2019. január 09., szerda
  Kavosz: fontos, hogy ne legyen uniós forrásvesztés 2021 után

  Vaol.hu, 2019. január 09., szerda
  Kavosz: fontos, hogy ne legyen uniós forrásvesztés 2021 után

  Veol.hu, 2019. január 09., szerda
  Kavosz: fontos, hogy ne legyen uniós forrásvesztés 2021 után

  Webradio.hu, 2019. január 09., szerda
  Kavosz: fontos, hogy ne legyen uniós forrásvesztés 2021 után

  Zaol.hu, 2019. január 09., szerda
  Kavosz: fontos, hogy ne legyen uniós forrásvesztés 2021 után

  Trademagazin.hu, 2019. január 09., szerda
  Kavosz: fontos, hogy ne legyen uniós forrásvesztés 2021 után

  Magyaridok.hu, 2019. január 09., szerda
  Fontos, hogy ne legyen uniós forrásvesztés 2021 után

  Tozsdeforum.hu, 2019. január 09., szerda
  Fontos, hogy ne legyen uniós forrásvesztés 2021 után

  Hirextra.hu, 2019. január 09., szerda
  Kell az uniós pénz

  Magyar Idők, 2019. január 10., csütörtök, 15. oldal
  Erősebb támogatás kell a kkv-knak

  Hajdú-Bihari Napló, 2019. január 10., csütörtök, 7. oldal
  Nagyobb támogatást kell kapnia a kkv-knek

  Kelet-Magyarország, 2019. január 10., csütörtök, 5. oldal
  Nagyobb támogatást kell kapnia a kkv-knek

  Világgazdaság, 2019. január 10., csütörtök, 4. oldal
  Amerikában is terjeszkedik a magyar big data szolgáltató vállalkozás

  Észak-Magyarország, 2019. január 10., csütörtök, 7. oldal
  Nagyobb támogatást kell kapnia a kkv-knek

  Civilhetes.net, 2019. január 10., csütörtök,
  Lendületesen terjeszkedik az USA-ban a legnagyobb magyar big data cég
  "...30 százalék feletti árbevétel emelkedést ért el 2018-ban a nagy mennyiségű adatok (big data) kezelésével és elemzésével foglalkozó Starschema Kft..."

  Computerworld.hu, 2019. január 10., csütörtök,
  Amerikában terjeszkedik a magyar big data cég

  Technokrata.hu, 2019. január 10., csütörtök
  A legnagyobb magyar big data cég az USA-ban is egyre nagyobb sikereket ér el

  Uzletresz.hu, 2019. január 10., csütörtök
  Már 3 milliárd forintos árbevételű a magyar big data cég

  Hirek.prim.hu, 2019. január 10., csütörtök
  Lendületesen terjeszkedik az USA-ban a legnagyobb magyar big data cég

  Portfolio.hu, 2019. január 10., csütörtök
  Stratégiai megállapodást kötött a BME és a Mol

  Debreceninap.hu, 2019. január 10., csütörtök
  Stratégiai megállapodást kötött a BME és a Mol

  Delmagyar.hu, 2019. január 10., csütörtök
  Stratégiai megállapodást kötött a BME és a Mol

  Infostart.hu, 2019. január 10., csütörtök
  Stratégiai megállapodást kötött a BME és a Mol

  Kisalfold.hu, 2019. január 10., csütörtök
  Stratégiai megállapodást kötött a BME és a Mol

  Mixonline.hu, 2019. január 10., csütörtök
  Stratégiai megállapodást kötött a BME és a Mol

  Vg.hu, 2019. január 10., csütörtök
  Stratégiai megállapodást kötött a BME és a Mol

  Webradio.hu, 2019. január 10., csütörtök
  Stratégiai megállapodást kötött a BME és a Mol

  Profitline.hu, 2019. január 10., csütörtök
  Megállapodást kötött a BME és a Mol

  Tozsdeforum.hu, 2019. január 10., csütörtök
  BME-Mol: stratégiai megállapodás

  Origo.hu, 2019. január 10., csütörtök
  Közel ötmilliárd forintos kormányzati forrásból fejlesztik a szegedi klinika eszközparkját

  Pestisracok.hu, 2019. január 10., csütörtök
  Ötmilliárdos kormányzati forrásból fejlesztik a Szegedi Tudományegyetemet és a klinika eszközparkját idén

  Feol.hu, 2019. január 10., csütörtök
  Egyre élhetőbb agglomerációs kisvárossá válik Martonvásár

  Kamaraonline.hu, 2019. január 10., csütörtök
  Kavosz: fontos, hogy ne legyen uniós forrásvesztés 2021 után

  Profit7.hu, 2019. január 10., csütörtök
  Fókuszban a munkahelyi körülmények és az innováció

  Greenfo.hu, 2019. január 10., csütörtök
  Palkovics nem kegyelmez az MTA-nak

  Világgazdaság, 2019. január 11., péntek
  Felhívás a 2018 év legjelentősebb innovációs teljesítményének elismerésére

  Világgazdaság, 2019. január 11., péntek, 3. oldal
  Segíteni kell a kkv-k beruházásait is

  Élet és Irodalom, 2019. január 11., péntek, 2. oldal
  Tájékoztatás
  "...A parlament által elfogadott törvény 2018. december 18-án jelent meg a Magyar Közlönyben (2018. évi CIV. törvény: egyes kutatás-fejlesztéssel, valamint szakképzéssel összefüggő törvények módosításáról.)..."

  Civilhirugynokseg.hu, 2019. január 11., péntek
  A Visegrádi Alap pályázatai
  "...A támogatott projekteknek a következő területek egyikét kell lefedniük: kultúra és közös identitás; oktatás és kapacitásbővítés; innováció, kutatás-fejlesztés, vállalkozói tevékenység..."

  Nrgreport.com, 2019. január 11., péntek
  Üzleti szemlélet kell a felsőoktatásba

  Piacesprofit.hu, 2019. január 11., péntek
  Hogyan osztható meg az adóalap kedvezménye?

  Vg.hu, 2019. január 11., péntek
  Díjazzák 2018 legjelentősebb innovációs teljesítményét

  Autopro.hu, 2019. január 11., péntek
  Stratégiai megállapodást kötött a BME és a Mol

  Kmaraonline.hu, 2019. január 11., péntek
  Stratégiai megállapodást kötött a BME és a Mol

  Marketinginfo.hu, 2019. január 11., péntek
  Stratégiai megállapodást kötött a BME és a Mol

  Mediapiac.com, 2019. január 11., péntek
  Stratégiai együttműködést kötött a BME és a MOL

  News4business.hu, 2019. január 11., péntek
  Stratégiai megállapodást kötött a BME és a Mol

  Orientpress.hu, 2019. január 11., péntek
  Stratégiai megállapodást kötött a magyar olajipari óriás és a Műegyetem

  Origo.hu, 2019. január 11., péntek
  Stratégiai megállapodást kötött a magyar olajipari óriás és a Műegyetem

  Mmonline.hu, 2019. január 11., péntek
  Együttműködik a BME és a MOL

  Uzletresz.hu, 2019. január 11., péntek
  GINOP-felhívások, melyekre lehet még pályázni

  Aktualis.blogstar.hu, 2019. január 11., péntek
  Óriás beruházás indul Miskolcon -

  Autopro.hu, 2019. január 11., péntek
  14 milliárd forintos beruházással kezdte az évet a Bosch

  Civilhetes.net, 2019. január 11., péntek
  Sokmilliárdos beruházás kezdődik a miskolci Bosch gyárban

  Origo.hu, 2019. január 11., péntek
  Autóipari óriásberuházást indít Miskolcon egy német világcég

  Infostart.hu, 2019. január 11., péntek
  Jelentős fejlesztés a Bosch miskolci gyárában

  Minap.hu, 2019. január 11., péntek
  Miskolc motorja: 14 milliárdos beruházás és 200 milliomodik termék a Boschnál

  Bama.hu, 2019. január 11., péntek
  Tizennégy milliárd forintot meghaladó beruházásba kezd a Bosch

  Baon.hu, 2019. január 11., péntek
  Tizennégy milliárd forintot meghaladó beruházásba kezd a Bosch

  Beol.hu, 2019. január 11., péntek
  Tizennégy milliárd forintot meghaladó beruházásba kezd a Bosch

  Duol.hu, 2019. január 11., péntek
  Tizennégy milliárd forintot meghaladó beruházásba kezd a Bosch

  Feol.hu, 2019. január 11., péntek
  Tizennégy milliárd forintot meghaladó beruházásba kezd a Bosch

  Heol.hu, 2019. január 11., péntek
  Tizennégy milliárd forintot meghaladó beruházásba kezd a Bosch

  Hirado.hu, 2019. január 11., péntek
  Tizennégy milliárd forintot meghaladó beruházásba kezd a Bosch

  Hirtv.hu, 2019. január 11., péntek
  Tizennégy milliárd forintot meghaladó beruházásba kezd a Bosch

  Kemma.hu, 2019. január 11., péntek
  Tizennégy milliárd forintot meghaladó beruházásba kezd a Bosch

  Sonline.hu, 2019. január 11., péntek
  Tizennégy milliárd forintot meghaladó beruházásba kezd a Bosch

  Szoljon.hu, 2019. január 11., péntek
  Tizennégy milliárd forintot meghaladó beruházásba kezd a Bosch

  Teol.hu, 2019. január 11., péntek
  Tizennégy milliárd forintot meghaladó beruházásba kezd a Bosch

  Vaol.hu, 2019. január 11., péntek
  Tizennégy milliárd forintot meghaladó beruházásba kezd a Bosch

  Veol.hu, 2019. január 11., péntek
  Tizennégy milliárd forintot meghaladó beruházásba kezd a Bosch

  Zaol.hu, 2019. január 11., péntek
  Tizennégy milliárd forintot meghaladó beruházásba kezd a Bosch

  888.hu, 2019. január 11., péntek
  Tizennégy milliárd forintot meghaladó beruházás kezdődik a Bosch miskolci gyárában

  Boon.hu, 2019. január 11., péntek
  Szijjártó Péter: tizennégy milliárd forintot meghaladó beruházás kezdődik a Bosch miskolci gyárában

  Lokal.hu, 2019. január 11., péntek
  Szijjártó Péter: tizennégy milliárd forintot meghaladó beruházás kezdődik a Bosch miskolci gyárában

  Mon.hu, 2019. január 11., péntek
  Szijjártó Péter: tizennégy milliárd forintot meghaladó beruházás kezdődik a Bosch miskolci gyárában

  Webradio.hu, 2019. január 11., péntek
  Szijjártó Péter: tizennégy milliárd forintot meghaladó beruházás kezdődik a Bosch miskolci gyárában

  Propeller.hu, 2019. január 11., péntek
  Szijjártó: tizennégy milliárd forintot meghaladó beruházás kezdődik a Bosch miskolci gyárában

  Civishir.hu, 2019. január 11., péntek
  A világ minden tájáról érkeztek kutatók Debrecenbe

  Haon.hu, 2019. január 11., péntek
  Az udvarlástól az utódgondozásig

  Nrgreport.com, 2019. január 11., péntek
  Üzleti szemlélet kell a felsőoktatásba

  Kossuth Rádió, Krónika, 2019. január 11., péntek, 12, 17, 22 óra
  Több mint 14 milliárd forintból fejleszti miskolci gyárát a Bosch

  HírTV , Híradó 22, 2019. január 11., péntek, 11, 21 óra
  14 milliárd forintot meghaladó beruházás kezdődik a Bosch-konszern miskolci autóipari gyárában

  Népszava melléklet, 2019. január 12., szombat
  Átok vagy lehetőség?
  "...Az egyes országok és térségek mellett különösen a kutatásban és fejlesztésben élen járó nagyvállalatok, vállalkozások, intézetek profitálnak a brain drainből, nem véletlen, hogy az Egyesült Államok és néhány nyugat-európai ország foglalkoztatja a legtöbb külföldön született Nobel-díjast...˝

  Magyar Idők, 2019. január 12., szombat, 15. oldal
  Fejlesztés előtt a miskolci Bosch-gyár

  Miskolci napló, 2019. január 12., szombat, 1., 2. oldal
  Elkészült a miskolci bosch-gyárban a 200 milliomodik termék

  magyaridok.hu, 2019. január 12., szombat
  Fejlesztés előtt a miskolci Bosch-gyár

  Hirado.hu, 2019. január 12., szombat
  Dicső múlt, biztató jelen: egy magyar multinacionális cég története

  Bama.hu, 2019. január 12., szombat
  Kicsit várni kell, míg a realitásból valóság lesz

  Baon.hu, 2019. január 12., szombat
  Kicsit várni kell, míg a realitásból valóság lesz

  Beol.hu, 2019. január 12., szombat
  Kicsit várni kell, míg a realitásból valóság lesz

  Duol.hu, 2019. január 12., szombat
  Kicsit várni kell, míg a realitásból valóság lesz

  Feol.hu, 2019. január 12., szombat
  Kicsit várni kell, míg a realitásból valóság lesz

  Heol.hu, 2019. január 12., szombat
  Kicsit várni kell, míg a realitásból valóság lesz

  Kemma.hu, 2019. január 12., szombat
  Kicsit várni kell, míg a realitásból valóság lesz

  Sonline.hu, 2019. január 12., szombat
  Kicsit várni kell, míg a realitásból valóság lesz

  Szoljon.hu, 2019. január 12., szombat
  Kicsit várni kell, míg a realitásból valóság lesz

  Teol.hu, 2019. január 12., szombat
  Kicsit várni kell, míg a realitásból valóság lesz

  Vaol.hu, 2019. január 12., szombat
  Kicsit várni kell, míg a realitásból valóság lesz

  Veol.hu, 2019. január 12., szombat
  Kicsit várni kell, míg a realitásból valóság lesz

  Zaol.hu, 2019. január 12., szombat
  Kicsit várni kell, míg a realitásból valóság lesz

  Debreceninap.hu, 2019. január 12., szombat
  Az udvarlástól az utódgondozásig

  Színes Ász, 2019. január 13., vasárnap, 11. oldal
  Kütyük a havon

  Innotéka, 2019. január, 17. oldal
  Újabb sikeres innovációs rendezvény az ELTE-n

  Innotéka, 2019. január, 26. oldal
  Gábor Dénes-díj harmincadszor is

  Innotéka, 2019. január, 28. oldal
  Kilencmillió forint egyetemi ötletekre

  Bama.hu, 2019. január 13., vasárnap
  A felsőoktatási fejlesztéseket mutatják be az egyetemi nyílt napokon

  Baon.hu, 2019. január 13., vasárnap
  A felsőoktatási fejlesztéseket mutatják be az egyetemi nyílt napokon

  Beol.hu, 2019. január 13., vasárnap
  A felsőoktatási fejlesztéseket mutatják be az egyetemi nyílt napokon

  Duol.hu, 2019. január 13., vasárnap
  A felsőoktatási fejlesztéseket mutatják be az egyetemi nyílt napokon

  Feol.hu, 2019. január 13., vasárnap
  A felsőoktatási fejlesztéseket mutatják be az egyetemi nyílt napokon

  Heol.hu, 2019. január 13., vasárnap
  A felsőoktatási fejlesztéseket mutatják be az egyetemi nyílt napokon

  Hirado.hu, 2019. január 13., vasárnap
  A felsőoktatási fejlesztéseket mutatják be az egyetemi nyílt napokon

  Kemma.hu, 2019. január 13., vasárnap
  A felsőoktatási fejlesztéseket mutatják be az egyetemi nyílt napokon

  Sonline.hu, 2019. január 13., vasárnap
  A felsőoktatási fejlesztéseket mutatják be az egyetemi nyílt napokon

  Szoljon.hu, 2019. január 13., vasárnap
  A felsőoktatási fejlesztéseket mutatják be az egyetemi nyílt napokon

  Teol.hu, 2019. január 13., vasárnap
  A felsőoktatási fejlesztéseket mutatják be az egyetemi nyílt napokon

  Vaol.hu, 2019. január 13., vasárnap
  A felsőoktatási fejlesztéseket mutatják be az egyetemi nyílt napokon

  Veol.hu, 2019. január 13., vasárnap
  A felsőoktatási fejlesztéseket mutatják be az egyetemi nyílt napokon

  Zaol.hu, 2019. január 13., vasárnap
  A felsőoktatási fejlesztéseket mutatják be az egyetemi nyílt napokon

  Debreceninap.hu, 2019. január 13., vasárnap
  A felsőoktatási fejlesztéseket mutatják be hét helyszínen az egyetemi nyílt napokon

  Haon.hu, 2019. január 13., vasárnap
  A felsőoktatási fejlesztéseket mutatják be hét helyszínen az egyetemi nyílt napokon

  Magyarhirlap.hu, 2019. január 13., vasárnap
  A felsőoktatási fejlesztéseket mutatják be hét helyszínen az egyetemi nyílt napokon

  Magyaridok.hu, 2019. január 13., vasárnap
  A felsőoktatási fejlesztéseket mutatják be hét helyszínen az egyetemi nyílt napokon

  Mon.hu, 2019. január 13., vasárnap
  A felsőoktatási fejlesztéseket mutatják be hét helyszínen az egyetemi nyílt napokon

  Webradio.hu, 2019. január 13., vasárnap
  A felsőoktatási fejlesztéseket mutatják be hét helyszínen az egyetemi nyílt napokon

  Pecsiujsag.hu, 2019. január 13., vasárnap
  Nyílt napra várják az érdeklődőket kedden a PTE-re

  Csalad.hu, 2019. január 13., vasárnap
  Felsőoktatási fejlesztéseket mutatnak be

  Vasarnap.hu, 2019. január 13., vasárnap
  A felsőoktatási fejlesztések is bemutatásra kerülnek

  Hirlevel.egov.hu, 2019. január 13., vasárnap
  Idén kilenc tudományos és technológiai park alakulhat

  Nepszava.hu, 2019. január 13., vasárnap
  Kína megoldotta az agyelszívás problémáját
  "...Peking első lépésben 100(!) egyetemet jelölt ki arra, hogy világszínvonalú intézményekké alakítsa át őket, amelyek nemcsak felsőoktatási képzést, hanem tudományos foglalkoztatási és kutatási lehetőségeket is kínálnak. Külföldön végzett szakembereiket pedig az ott kínált fizetések duplájával csábítják haza..."

  Kossuth Rádió, Krónika, 2019. január 13., vasárnap, 16, 21 óra
  Az egyetemi nyílt napokhoz kapcsolódóan hét helyszínen mutatják be az európai és hazai forrásokból megvalósuló felsőoktatási fejlesztéseket

  Magyar Idők, 2019. január 14., hétfő, 1., 5. oldal
  Fejlesztések kezdődnek a Semmelweis Egyetemen

  Világgazdaság, 2019. január 14., hétfő, 1., 2. oldal
  Nagyobb szerepre tör az állam az innovációban

  Napló, 2019. január 14., hétfő, 1., 4. oldal
  Továbbra is lendületben
  "...A Lóczy-barlangnál a Balaton-felvidéki Nemzeti Park beruházásában látogatóközpont épül, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemmel közösen pedig kutatás-fejlesztési központ épül az innovációs központtól északra..."

  Zalai Hírlap, 2019. január 14., hétfő, 12. oldal
  A Tungsram csoport is stratégiai partner

  Világgazdaság, 2019. január 14., hétfő, 1., 5. oldal
  Gépvásárlásból sosem elég a cégeknek
  "...A Gazdaságfejlesztési és innovációs operatív programban (Ginop) ráharapott a piac a kutatás-fejlesztési és a képzési pályázatokra is, de főként a beruházások támogatására nagy az igény..."

  Vg.hu, 2019. január 14., hétfő
  Csillapíthatatlan a vállalkozások étvágya

  Hirlevel.egov.hu, 2019. január 14., hétfő
  Tudatosan kerülik meg a jogszabályokat a nagy technológiai vállalatok

  Echotv.hu, 2019. január 14., hétfő
  Fejlesztések kezdődnek a Semmelweis Egyetemen

  Magyaridok.hu, 2019. január 14., hétfő
  Fejlesztések kezdődnek a Semmelweis Egyetemen

  Hrportal.hu, 2019. január 14., hétfő
  Stratégiai együttműködést kötött a BME és a MOL

  Profitline.hu, 2019. január 14., hétfő
  Fókuszban az üzleti szemléletű oktatás: stratégiai együttműködést kötött a BME és a MOL

  Kamaraonline.hu, 2019. január 14., hétfő
  A felsőoktatási fejlesztéseket mutatják be az egyetemi nyílt napokon

  Pecsinapilap.hu, 2019. január 14., hétfő
  A felsőoktatási fejlesztéseket mutatják be hét helyszínen, köztük Pécsett is

  Dehir.hu, 2019. január 14., hétfő
  Debrecenben is bemutatják a felsőoktatási fejlesztéseket

  Napi.hu, 2019. január 14., hétfő
  Új adókedvezményt vezet be a kormány

  Napi.hu, 2019. január 14., hétfő
  Lemondott egy nagy álmáról Budapest
  "...A magyar kormány képviselői korábban többször beszéltek arról, hogy Budapestet az évtized végére a régió startup-fővárosává tennék. Egyre inkább úgy tűnik, hogy a tervet elvetették..."

  Index.hu, 2019. január 14., hétfő
  Az MTA törvényt sértene, ha engedne Palkovicsnak

  Businessonline.hu, 2019. január 14., hétfő
  Ismét rekordokkal zárt a világ legnagyobb tech show-ja

  Hrportal.hu, 2019. január 14., hétfő
  Magasabb béreket és átlátható finanszírozást szeretnének a felsőoktatási dolgozók

  Marketinginfo.hu, 2019. január 14., hétfő
  Beruházás a Bosch miskolci gyárában

  News4business.hu, 2019. január 14., hétfő
  Beruházás a Bosch miskolci gyárában

  InfoRádió, Reggeli hírek, 2019. január 14., hétfő, 6 óra
  Január 15-e és február 2-a között hét helyszínen mutatja be az európai és magyar forrásokból megvalósuló felsőoktatási fejlesztéseket az Innovációs és Technológiai Minisztérium

  KarcFM, Déli News, 2019. január 14., hétfő, 11 óra
  Nem hagyja cserben a támogatási rendszer a magyar agráriumot

  Kossuth Rádió, Krónika, 2019. január 14., hétfő, 11, 14, 15 óra
  Minden idők legsikeresebb évét zárta 2018-ban Magyarország az ide érkező befektetések szempontjából, mondta Ésik Róbert

  RTL II, Híradó, 2019. január 14., hétfő, 17, 20 óra
  Három napja nem érhetők el Magyarországról azok a tudományos adatbázisok, amelyek több tízezer kutató munkáját segítették nemzetközi dokumentumokkal

  Kisalföld, 2019. január 15., kedd, 5. oldal
  Innováció nélkül ma már nincs siker

  Szabadság, 2019. január 15., kedd, 12. oldal
  Novemberben 13,3%-kal nőtt az átlagbér

  Civilhetes.net, 2019. január 15., kedd
  Magyar kutató: lekapcsolták a villanyt, sötétbe borult a magyar tudományos élet
  "...A magyar tudomány képviselői január 11-e óta nem férnek hozzá a világ egyik legnagyobb tudományos lapkiadója, a hollandiai alapítású, a brit RELX Group tulajdonában álló Elsevier által megjelentetett cikkekhez..."

  Kisalfold.hu, 2019. január 15., kedd
  Kamarai évköszöntő Győrben - Innováció nélkül ma már nincs siker

  Magyarhirlap.hu, 2019. január 15., kedd
  Megkezdődött az akadémiai kutatóintézet-hálózat átvilágítása

  Weborvos.hu, 2019. január 15., kedd
  Megkezdődött az akadémiai kutatóhálózat átvilágítása

  Gondola.hu, 2019. január 15., kedd
  Megkezdődött az akadémiai kutatóintézet-hálózat átvilágítása

  Hir.ma, 2019. január 15., kedd
  Megkezdődött az akadémiai kutatóintézet-hálózat átvilágítása

  Webradio.hu, 2019. január 15., kedd
  MTA - Megkezdődött az akadémiai kutatóintézet-hálózat átvilágítása

  Magyaridok.hu, 2019. január 15., kedd
  Megkezdődött a Magyar Tudományos Akadémia kutatóintézet-hálózat átvilágítása

  Ww2.infovilag.hu, 2019. január 15., kedd
  Átvilágítják az Akadémia kutatóintézet-hálózatát - megoldatlan finanszírozás, növekvő bizonytalanság

  Hvg.hu, 2019. január 15., kedd
  Részletekbe menően átvilágítják az MTA kutatóintézeteit, de addig is alig kapnak pénzt

  Index.hu, 2019. január 15., kedd
  Tudományos bizottság világítja át az Akadémiát

  Index.hu, 2019. január 15., kedd
  Palkovicsék szerint az MTA minden szükséges forrással és eszközzel rendelkezik a működéséhez

  Napi.hu, 2019. január 15., kedd
  Palkovicsék az MTA körmére néznek

  Hirado.hu, 2019. január 15., kedd
  Biztosított az Akadémia működése

  Hir.ma, 2019. január 15., kedd
  ITM: az MTA minden szükséges forrással és eszközzel rendelkezik feladatai finanszírozásához

  Magyarhirlap.hu, 2019. január 15., kedd
  ITM: Az MTA minden szükséges forrással és eszközzel rendelkezik feladatai finanszírozásához

  Magyaridok.hu, 2019. január 15., kedd
  ITM: az MTA minden szükséges forrással és eszközzel rendelkezik feladatai finanszírozásához

  Webradio.hu, 2019. január 15., kedd
  ITM: az MTA minden szükséges forrással és eszközzel rendelkezik feladatai finanszírozásához

  Mon.hu, 2019. január 15., kedd
  ITM: több mint 300 felsőoktatási fejlesztés valósul meg 280 milliárdos forrásból

  Alfahir.hu, 2019. január 15., kedd
  Orbán Viktorék nem véletlenül üzentek hadat az értelmiségnek

  Magyarhirlap.hu, 2019. január 15., kedd
  Átadták a 2018. évi Top 10 Legérdekesebb Magyar Innováció díjakat

  Ma.hu, 2019. január 15., kedd
  Átadták a 2018. évi Top 10 Legérdekesebb Magyar Innováció díjakat

  Mon.hu, 2019. január 15., kedd
  Átadták a 2018. évi Top 10 Legérdekesebb Magyar Innováció díjakat

  Webradio.hu, 2019. január 15., kedd
  Átadták a 2018. évi Top 10 Legérdekesebb Magyar Innováció díjakat

  Startlap.blogstar.hu, 2019. január 15., kedd
  A tíz legígéretesebb magyar innováció

  Bama.hu, 2019. január 15., kedd
  Rezsimentes ház és csontpótló megoldás is van a legérdekesebb hazai újítások közt

  Baon.hu, 2019. január 15., kedd
  Rezsimentes ház és csontpótló megoldás is van a legérdekesebb hazai újítások közt

  Beol.hu, 2019. január 15., kedd
  Rezsimentes ház és csontpótló megoldás is van a legérdekesebb hazai újítások közt

  Duol.hu, 2019. január 15., kedd
  Rezsimentes ház és csontpótló megoldás is van a legérdekesebb hazai újítások közt

  Feol.hu, 2019. január 15., kedd
  Rezsimentes ház és csontpótló megoldás is van a legérdekesebb hazai újítások közt

  Heol.hu, 2019. január 15., kedd
  Rezsimentes ház és csontpótló megoldás is van a legérdekesebb hazai újítások közt

  Kemma.hu, 2019. január 15., kedd
  Rezsimentes ház és csontpótló megoldás is van a legérdekesebb hazai újítások közt

  Sonline.hu, 2019. január 15., kedd
  Rezsimentes ház és csontpótló megoldás is van a legérdekesebb hazai újítások közt

  Szoljon.hu, 2019. január 15., kedd
  Rezsimentes ház és csontpótló megoldás is van a legérdekesebb hazai újítások közt

  Teol.hu, 2019. január 15., kedd
  Rezsimentes ház és csontpótló megoldás is van a legérdekesebb hazai újítások közt

  Vaol.hu, 2019. január 15., kedd
  Rezsimentes ház és csontpótló megoldás is van a legérdekesebb hazai újítások közt

  Veol.hu, 2019. január 15., kedd
  Rezsimentes ház és csontpótló megoldás is van a legérdekesebb hazai újítások közt

  Zaol.hu, 2019. január 15., kedd
  Rezsimentes ház és csontpótló megoldás is van a legérdekesebb hazai újítások közt

  Beol.hu, 2019. január 15., kedd
  Magyar Innováció díjat kapott a gyulai Clean-Way Kft.

  Bumm.sk, 2019. január 15., kedd
  Szlovák-magyar projekt segít megoldani a cégek kutatási-fejlesztési gondjait

  Civishir.hu, 2019. január 15., kedd
  Nélkülözhetetlen adomány a Debreceni Egyetemnek

  Gyorplusz.hu, 2019. január 15., kedd
  Ekkora fejlesztés várható a felsőoktatásban

  Origo.hu, 2019. január 15., kedd
  Több mint 300 felsőoktatási fejlesztés valósul meg 280 milliárdból

  Jarmuipar.hu, 2019. január 15., kedd
  Szövetségre lép a Mol és a BME

  Magyarepitok.hu, 2019. január 15., kedd
  Az öt legjobb európai gyógyító egyetem egyikévé válhat a Semmelweis

  Pestpilis.hu, 2019. január 15., kedd
  Európai szinten is élvonalba kerülhet a Semmelweis Egyetem

  Mixonline.hu, 2019. január 15., kedd
  A PTE 40 milliárdot kapott

  Pecsiujsag.hu, 2019. január 15., kedd
  Mintegy negyvenmilliárd forint értékben valósulnak meg fejlesztések a Pécsi Tudományegyetemen

  Welovebudapest.com, 2019. január 15., kedd
  Ittunk egy forró csokit az Enjoy Budapest Caféban, ahol robotok szolgálnak fel

  Kossuth Rádió, Krónika, 2019. január 15., kedd, 6 óra
  Minden idők legsikeresebb évét zárta 2018-ban Magyarország az ide érkező befektetések szempontjából, mondta a Krónikának a Nemzeti Befektetési Ügynökség elnöke

  Kossuth Rádió, Krónika, 2019. január 15., kedd, 7 óra
  A Nemzeti Befektetési Ügynökség tavaly csaknem száz új hazai beruházás létrejöttében működött közre

  Magyar Hírlap, 2019. január 16., szerda, 1, 2. oldal
  "Minden forrás és eszköz az MTA rendelkezésére áll"

  Dunántúli Napló, 2019. január 16., szerda, 1, 2. oldal
  Még életet is menthettek az egyetemi nyílt napon

  Heves Megyei Hírlap, 2019. január 16., szerda, 3. oldal
  Százmilliárdokból fejlesztik az oktatást

  Magyaridok.hu, 2019. január 16., szerda
  Roadshow az uniós fejlesztésekről

  Profitline.hu, 2019. január 16., szerda
  Átadták a 2018. évi Top 10 Legérdekesebb Magyar Innováció díjakat

  Trademagazin.hu, 2019. január 16., szerda
  Átadták a 2018. évi Top 10 Legérdekesebb Magyar Innováció díjakat

  Uzletresz.hu, 2019. január 16., szerda
  Átadták a 2018-as Top 10 Legérdekesebb Magyar Innováció díjakat

  Infostart.hu, 2019. január 16., szerda
  Ezek a legérdekesebb 2018-as magyar innovációk

  Kamaraonline.hu, 2019. január 16., szerda
  Díjazták a tíz legígéretesebb magyar innovációt

  Magyarmezogazdasag.hu, 2019. január 16., szerda
  Először díjazták a leginnovatívabb termékek fejlesztőit

  Index.hu, 2019. január 16., szerda
  Az amerikai-kínai konfliktus a technológiáról szól

  Debreceninap.hu, 2019. január 16., szerda
  Megkezdődött az akadémiai kutatóintézet-hálózat átvilágítása

  Medicalonline.hu, 2019. január 16., szerda
  MTA: megkezdődött a kutatóintézet-hálózat átvilágítása

  Infostart.hu, 2019. január 16., szerda
  Átvilágítják a Magyar Tudományos Akadémiát

  Index.hu, 2019. január 16., szerda
  Az MTA visszaszólt Palkovicséknak

  Napi.hu, 2019. január 16., szerda
  Visszaszólt az MTA Palkovicséknak

  Hirado.hu, 2019. január 16., szerda
  Az MTA cáfolja az ITM keddi állításait

  Propeller.hu, 2019. január 16., szerda
  Az MTA szerint nem mond igazat a minisztrérium a finanszírozási ügyben

  Webradio.hu, 2019. január 16., szerda
  MTA: nem igaz, hogy az akadémia minden eszközzel rendelkezik feladatai finanszírozásához

  Ww2.infovilag.hu, 2019. január 16., szerda
  Az Akadémia nem szeretné a kiváló kutatók ösztöndíjából fizetni a villanyszámlát

  Greenfo.hu, 2019. január 16., szerda
  Az MTA nem szeretné a kiváló kutatók kutatási ösztöndíjából fizetni a villanyszámlát

  Index.hu, 2019. január 16., szerda
  Egymásnak ugrott Orbán két legjobb barátja

  Bama.hu, 2019. január 16., szerda
  Az aktuális fejlesztésekről is szólt a nyílt nap

  Lokal.hu, 2019. január 16., szerda
  Majdnem ötmilliárd kormányzati forrásból fejlesztik a klinika eszközparkját

  Városházi híradó, 2019. január 16., szerda
  Nagyszabású egészségügyi fejlesztések a fővárosban - több milliós fejlesztés a Semmelweis Egyetemen

  INNOVA Hírlevél, 2019. január
  Ifjúsági tudományos és innovációs tehetségkutató verseny

  INNOVA Hírlevél, 2019. január
  A Tungsram felkarolja a hazai startupokat

  INNOVA Hírlevél, 2019. január
  Piacképes startupoknak ajánl 50 milliós befektetést az MVM

  INNOVA Hírlevél, 2019. január
  Új vezetők az MTA kutatóintézet-hálózatában

  Magyar Hírlap, 2019. január 17., csütörtök, 11. oldal
  Besegítenek a nagyok

  Magyar Idők, 2019. január 17., csütörtök, 1, 4. oldal
  Nem határolódik el az Akadémia

  Világgazdaság, 2019. január 17., csütörtök, 5. oldal
  Díjaztak tíz magyar innovációt

  Világgazdaság, 2019. január 17., csütörtök, 3. oldal
  ITM: a nagyok multivá, a kicsik naggyá váljanak

  Világgazdaság, 2019. január 17., csütörtök, 3. oldal
  Nemzetközi fókuszban a hazai tudományos parkok

  Kisalföld, 2019. január 17., csütörtök, 5. oldal
  Tovább fejlesztenek a felsőoktatásban

  Lokál extra - Szeged, 2019. január 17., csütörtök, 7, 8. oldal
  Ötmilliárdért újul meg

  Debreceninap.hu, 2019. január 17., csütörtök
  MTA: nem igaz, hogy az akadémia minden eszközzel rendelkezik feladatai finanszírozásához

  Echotv.hu, 2019. január 17., csütörtök
  Nem határolódik el az Akadémia

  Magyaridok.hu, 2019. január 17., csütörtök
  Az Akadémia nem határolódik el

  Weborvos.hu, 2019. január 17., csütörtök
  Nem akarnak kutatási ösztöndíjból villanyszámlát fizetni

  Medicalonline.hu, 2019. január 17., csütörtök
  Nem fizetné kutatási ösztöndíjból a villanyszámlát az MTA

  24.hu, 2019. január 17., csütörtök
  MTA: a minisztérium nem mond igazat

  Gyorplusz.hu, 2019. január 17., csütörtök
  Uniós Fejlesztések Nyílt Napja az egyetemen

  Mernokkocsma.hu, 2019. január 17., csütörtök
  Díjazták a legérdekesebb tíz magyar innovációt

  Techmonitor.hu, 2019. január 17., csütörtök
  Díjazták a legérdekesebb tíz magyar innovációt

  Civilhetes.net, 2019. január 17., csütörtök
  Díjazták a legérdekesebb tíz magyar innovációt

  Energiaoldal.hu, 2019. január 17., csütörtök
  Díjazták a tíz legérdekesebb magyar innovációt

  Greenfo.hu, 2019. január 17., csütörtök
  Díjazták a legérdekesebb hazai innovációkat

  Hirek.prim.hu, 2019. január 17., csütörtök
  Díjazták a legérdekesebb tíz magyar innovációt

  Piacesprofit.hu, 2019. január 17., csütörtök
  Díjazták a legérdekesebb tíz magyar innovációt

  Marketinginfo.hu, 2019. január 17., csütörtök
  Átadták a 2018. évi Top 10 Legérdekesebb Magyar Innovációs díjakat

  News4business.hu, 2019. január 17., csütörtök
  Átadták a 2018. évi Top 10 Legérdekesebb Magyar Innovációs díjakat

  Brandtrend.hu, 2019. január 17., csütörtök
  Átadták a Top 10 Legérdekesebb Magyar Innováció díjakat

  Erdon.ro, 2019. január 17., csütörtök
  ITM: sikeres nemzetközi minták alapján újulhat meg a hazai kutatóintézeti hálózat

  Flagmagazin.hu, 2019. január 17., csütörtök
  ITM: sikeres nemzetközi minták alapján újulhat meg a hazai kutatóintézeti hálózat

  Magyaridok.hu, 2019. január 17., csütörtök
  ITM: sikeres nemzetközi minták alapján újulhat meg a hazai kutatóintézeti hálózat

  Mon.hu, 2019. január 17., csütörtök
  ITM: sikeres nemzetközi minták alapján újulhat meg a hazai kutatóintézeti hálózat

  Webradio.hu, 2019. január 17., csütörtök
  ITM: sikeres nemzetközi minták alapján újulhat meg a hazai kutatóintézeti hálózat

  Orientpress.hu, 2019. január 17., csütörtök
  ITM: sikeres nemzetközi minták alapján újulhat meg a hazai kutatóintézeti hálózat

  Boon.hu, 2019. január 17., csütörtök
  ITM: sikeres nemzetközi minták alapján újulhat meg a hazai kutatóintézeti hálózat

  Szon.hu, 2019. január 17., csütörtök
  ITM: sikeres nemzetközi minták alapján újulhat meg a hazai kutatóintézeti hálózat

  Haon.hu, 2019. január 17., csütörtök
  ITM: sikeres nemzetközi minták alapján újulhat meg a hazai kutatóintézeti hálózat

  Magyarhirlap.hu, 2019. január 17., csütörtök
  Versenyképességi fordulat a kutatóintézeti hálózatnál

  Magyarhirlap.hu, 2019. január 17., csütörtök
  Sikeres nemzetközi minták alapján újulhat meg a hazai kutatóintézeti hálózat

  Orientpress.hu, 2019. január 17., csütörtök
  Sikeres nemzetközi minták mentén újulhat meg a hazai kutatóintézeti hálózat

  Szakszervezetek.hu, 2019. január 17., csütörtök
  Kirúgások, drasztikus forrásmegvonás: változásokat követelnek a felsőoktatási dolgozók

  Vg.hu, 2019. január 17., csütörtök
  Nemzetközi figyelmet kapnak a hazai tudományos parkok

  Napidoktor.hu, 2019. január 17., csütörtök
  Ha komoly a baj, a modern gyógyszerekben bíznak a magyarok

  Hazipatika.com, 2019. január 17., csütörtök
  A modern gyógyszerekben bíznak a magyarok

  Magyarepitestechnika.hu, 2019. január 17., csütörtök
  Átadták a 2018. évi Top 10 Legérdekesebb Magyar Innováció díjakat

  Kossuth Rádió, Jó reggelt, Magyarország!, 2019. január 17., csütörtök
  Minden idők egyik legsikeresebb évét zárta Magyarország tavaly a beérkező befektetések szempontjábó

  Magyar Hírlap, 2019. január 18. péntek
  Megújulás előtt állnak és többletforrást kapnak az Akadémia kutatóintézetei

  Népszava, 2019. január 18. péntek
  Kutatóintézetek túlélő üzemmódban

  Világgazdaság, 2019. január 18. péntek
  Új kutatás-fejlesztési struktúrát dolgozott ki a szaktárca

  Délmagyarország, 2019. január 18. péntek
  Szegedi találmány a Top 10 innováció között

  Észak-Magyarország, 2019. január 18. péntek
  Az élre törne a hazai kutatásfejlesztés

  Hajdú-Bihari Napló, 2019. január 18. péntek
  Az élre törne a hazai kutatásfejlesztés

  Kelet-Magyarország, 2019. január 18. péntek
  Az élre törne a hazai kutatásfejlesztés

  Szabadság, 2019. január 18. péntek
  Utolsók vagyunk a kutatás-finanszírozásában

  Magyarhirlap.hu, 2019. január 18. péntek
  Versenyképességi fordulat a kutatóintézeti hálózatnál

  Nepszava.hu, 2019. január 18. péntek
  "Exlex állapotban" az Akadémia kutatóintézetei

  Portfolio.hu, 2019. január 18. péntek
  Bővített a magyar egészségügyi sikercég
  "...Varga Mihály a 77 Elektronika cégcsoport új balatonfüredi üzemegységének átadó ünnepségén járt pénteken..."

  Esemenymenedzser.hu, 2019. január 18. péntek
  Díjazták a legérdekesebb tíz magyar innovációt

  Bama.hu, 2019. január 18. péntek
  A magyar vállalkozások képesek a 21. századi technológia használatára

  Baon.hu, 2019. január 18. péntek
  A magyar vállalkozások képesek a 21. századi technológia használatára

  Beol.hu, 2019. január 18. péntek
  A magyar vállalkozások képesek a 21. századi technológia használatára

  Duol.hu, 2019. január 18. péntek
  A magyar vállalkozások képesek a 21. századi technológia használatára

  Feol.hu, 2019. január 18. péntek
  A magyar vállalkozások képesek a 21. századi technológia használatára

  Heol.hu, 2019. január 18. péntek
  A magyar vállalkozások képesek a 21. századi technológia használatára

  Kemma.hu, 2019. január 18. péntek
  A magyar vállalkozások képesek a 21. századi technológia használatára

  Sonline.hu, 2019. január 18. péntek
  A magyar vállalkozások képesek a 21. századi technológia használatára

  Szoljon.hu, 2019. január 18. péntek
  A magyar vállalkozások képesek a 21. századi technológia használatára

  Teol.hu, 2019. január 18. péntek
  A magyar vállalkozások képesek a 21. századi technológia használatára

  Vaol.hu, 2019. január 18. péntek
  A magyar vállalkozások képesek a 21. századi technológia használatára

  Veol.hu, 2019. január 18. péntek
  A magyar vállalkozások képesek a 21. századi technológia használatára

  Zaol.hu, 2019. január 18. péntek
  A magyar vállalkozások képesek a 21. századi technológia használatára

  168ora.hu, 2019. január 18. péntek
  Egyre elkeseredettebbek a kutatók, kétségbeesett összeesküvés-elméletek keringenek

  KarcFM, Hangoló, 2019. január 18. péntek
  Hogyan segítenek a vállalkozók felzárkóztatásában a kormány, a VOSZ és a kamarák?

  M5, Kulturális híradó, 2019. január 18. péntek
  Összeállítás: A tudás hasznosításáról tartottak konferenciát a Debreceni Egyetemen

  Trend FM, A nap vendége, 2019. január 18. péntek
  Hogyan függ össze a béremelés az adócsökkentésekkel?

  Magyar Idők, 2019. január 19. szombat, 1., 5. olda
  Leginkább a modern gyógyszerekben bízunk

  Magyar Idők, 2019. január 19. szombat, 7. olda
  Kína, a panda
  "...Kutatás-fejlesztésre a költségvetés hat százalékát használják fel. Ezzel Peking a világ abszolút élvonalában van..."

  Kisalföld, 2019. január 19. szombat, 13. olda
  Ufónak nézik a női programozókat
  "...Egy 2014-es adat pedig azt mutatja, hogy a természettudományos és kutatási-fejlesztési területeken belül országos szinten 23 százalék, a műszaki tudományokon belül pedig 18 százalék körül van a női szereplők aránya..."

  Délmagyarország, 2019. január 19. szombat, 11. olda
  Ufónak nézik a női programozókat

  Kelet-Magyarország, 2019. január 19. szombat, 6. oldal
  Pályázati konzultáció
  "...Az NKFIH célja a rendezvénysorozattal, hogy feltárja a korábbi pályázati időszak tapasztalatait, visszacsatolást kapjon a pályázói eredményességről. Az NKFIH olyan pályázati struktúrát szeretne kiépíteni, ahol figyelembe veszik a magyarországi kis- és közepes vállalkozások igényeit, lehetőségeit..."

  Zalai Hírlap, 2019. január 19. szombat
  Új szemlélettel finanszírozzák
  "...Az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) céljai szerint Magyarország európai szinten  is élenjáró kutatás-fejlesztési és innovációs potenciálra tesz szert a kiemelt  gazdasági területeken -  mondta Palkovics László a  kutatóintézeti vezetőknek  rendezett csütörtöki budapesti egyeztető fórumon a  tárca tájékoztatása szerint..."

  Napi.hu, 2019. január 19. szombat
  Nagyot változhat az életünk hamarosan
  "...Az okosváros fejlesztések az élet kényelméhez járulnak hozzá, az innovációnak is az a lényege, hogy legyen társadalmi hasznossága - jelentette ki Monszpart Zsolt, a Magyar Innovációs Szövetség alelnöke, aki szerint a lényeg, hogy az itt élők hétköznapjai kényelmesebbé, élhetőbbé váljanak..."

  Csalad.hu, 2019. január 19. szombat
  Csak a modern gyógyszerben bízunk

  Magyaridok.hu, 2019. január 19. szombat
  Csak modern gyógyszerben bízunk

  Penzcentrum.hu, 2019. január 19. szombat
  Biztosra mennek a magyarok, ha nagy a baj: ezeket a gyógymódokat keresik

  Szakszervezetek.hu, 2019. január 19. szombat
  "Exlex állapotban" az Akadémia kutatóintézetei

  Ww2.infovilag.hu, 2019. január 19. szombat
  Orbánék a brüsszeli pénzek 4. legnagyobb kedvezményezettjei

  Dehir.hu, 2019. január 19. szombat
  Gazdasági évindító partnertalálkozót rendeztek a Debreceni Egyetemen

  Debreceninap.hu, 2019. január 19. szombat
  Államtitkár: a magyar vállalkozások képesek a 21. századi technológia használatára

  Brofitline.hu, 2019. január 19. szombat
  A hazai vállalkozások képesek a 21. századi technológia használatára

  Bama.hu, 2019. január 20. vasárnap
  A modern gyógyszerekre esküszünk

  Baon.hu, 2019. január 20. vasárnap
  A modern gyógyszerekre esküszünk

  Beol.hu, 2019. január 20. vasárnap
  A modern gyógyszerekre esküszünk

  Duol.hu, 2019. január 20. vasárnap
  A modern gyógyszerekre esküszünk

  Feol.hu, 2019. január 20. vasárnap
  A modern gyógyszerekre esküszünk

  Heol.hu, 2019. január 20. vasárnap
  A modern gyógyszerekre esküszünk

  Kemma.hu, 2019. január 20. vasárnap
  A modern gyógyszerekre esküszünk

  Sonline.hu, 2019. január 20. vasárnap
  A modern gyógyszerekre esküszünk

  Szoljon.hu, 2019. január 20. vasárnap
  A modern gyógyszerekre esküszünk

  Teol.hu, 2019. január 20. vasárnap
  A modern gyógyszerekre esküszünk

  Vaol.hu, 2019. január 20. vasárnap
  A modern gyógyszerekre esküszünk

  Veol.hu, 2019. január 20. vasárnap
  A modern gyógyszerekre esküszünk

  Zaol.hu, 2019. január 20. vasárnap
  A modern gyógyszerekre esküszünk

  Hirlevel.egov.hu, 2019. január 20. vasárnap
  A kormányzaton belül van már okosváros munkacsoport
  "...Az okosváros fejlesztések az élet kényelméhez járulnak hozzá, az innovációnak is az a lényege, hogy legyen társadalmi hasznossága - jelentette ki Monszpart Zsolt, a Magyar Innovációs Szövetség alelnöke..."

  Innoportal.hu, 2019. január 20. vasárnap
  ITM: több mint 300 felsőoktatási fejlesztés valósul meg 280 milliárdos forrásból

  Itbusiness.hu, 2019. január 20. vasárnap
  Mindenkiből lehet innovátor

  KarcFM, Egyéb, 2019. január 20. vasárnap, 6 óra
  Nagy ívű fejlesztésbe kezd a Magyar Honvédség az elkövetkezendő tíz évben

  Kelet.hu, 2019. január 21. hétfő
  Okosak és lelkesek - itt vannak a jövő feltalálói

  Kelet.hu, 2019. január 21. hétfő
  Csatarendbe álltak a jövő feltalálói

  Magyar Hírlap, 2019. január 21. hétfő, 2. oldal
  Titkolja gazdálkodását az Akadémia

  Világgazdaság, 2019. január 21. hétfő, 8. oldal
  Innováljunk Magyarországért!

  Észak-Magyarország, 2019. január 21. hétfő, 1. oldal
  Felálltak a frontvonalak
  "...Ma már nem az a beruházásösztönzés prioritása, hogy még több munkahely jöjjön létre, hanem arra törekszünk, hogy a már meglévő munkahelyek technológiai színvonala, az általuk képviselt hozzáadott érték és a bennük megjelenő kutatás-fejlesztési tartalom nagymértékű legyen..."

  Kelet-Magyarország, 2019. január 21. hétfő, 7. oldal
  Amit csak Kína mondhat el magáról

  Kisalföld, 2019. január 21. hétfő, 5. oldal
  Kedvezőbb pozíciókkal szállnak harcba

  Innoportal.hu, 2019. január 21. hétfő
  MTA: megkezdődött az akadémiai kutatóintézet-hálózat átvilágítása

  Magyarhirlap.hu, 2019. január 21. hétfő
  Titkolja gazdálkodását az Akadémia

  Kisalfold.hu, 2019. január 21. hétfő
  Bővebb feladatkörrel, kedvezőbb pozíciókkal szállnak harcba - Interjú Földes Péter rektorral

  Kamaraonline.hu, 2019. január 21. hétfő
  A magyar vállalkozások képesek a 21. századi technológia használatára
  Szerkesztő: Dr. Antos László, Munkatárs: Monoki Borbála
  Design: Visualia Stúdió, Felelős kiadó: Dr. Szabó Gábor
  A Hírlevél minden páros hét keddi napján jelenik meg, és aznap internetes portálunkon is olvasható.
  Hírlevélszerkesztőség: 1116 Budapest, Fehérvári út 108-112.
  tel.: (06 1) 430 3330, e-levél: innovacio@innovacio.hu
  A Hírlevélre a www.innovacio.hu c. portálon lehet regisztrálni.