XXIX. évf. | 2019. október 22. | 19. szám

Hírek

Magyar Innovációs Szövetség
Magyar Fiatal Tudósok Társasága
Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala


Várható esemény
Pályázati felhívások
Szakirodalomfigyelő
SajtószemleHÍREK | MAGYAR INNOVÁCIÓS SZÖVETSÉG

29. Ifjúsági Tudományos és Innovációs Tehetségkutató Verseny meghirdetése

A Magyar Innovációs Szövetség 2019. október 21-én, az ELTE-n, 29. alkalommal hirdette meg középiskolások számára, az Ifjúsági Tudományos és Innovációs Tehetségkutató Versenyt az Emberi Erőforrások Minisztériuma, az Innovációs és Technológiai Minisztérium és az M5 Csatorna közreműködésével, a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal támogatásával, az NKFI Alapból.

Az eseményt Darázs Lénárd az ELTE ált. rektor-helyettese mint házigazda nyitotta meg.

Pakucs János, a szervezőbizottság elnöke és a MISZ tiszteletbeli elnöke, hivatalosan is bejelentette a 2019-2020-ra kiírt 29. Ifjúsági Tudományos és Innovációs Tehetségkutató Versenyt, és ismertette a feltételeket. Főként olyan kreatív fiatalokat keresnek, akik felismertek valamilyen műszaki, természettudományos problémát, és van saját ötletük a megoldásra is. Pályázni lehet műszaki, természettudományi, környezetvédelmi, informatikai, valamint matematikai területről bármilyen innovatív alkotással, találmánnyal, kutató vagy fejlesztő, ill. tudományos munka eredményével. A kidolgozandó vagy megoldandó feladat max. 2 oldalas vázlatát 2019. november 27-én, 15 óráig beérkezően lehet feltölteni a www.innovacio/nevezes oldalra. (A verseny részletes felhívása a www.innovacio.hu portálon olvasható.)

Bódis József, az ITM államtitkára, Palkovics László, a verseny fővédnöke nevében, arról beszélt, hogy a versenysorozat megrendezésének célja a fiatalok, a társadalom figyelmét felhívni az innováció, a technológia és a kutatás-fejlesztés fontosságára, ezáltal is elősegítve, hogy a mérnöki, tudományos, természettudományos pályák társadalmi presztízse növekedjen. Tudatosítani kell a társadalomban, hogy alkotó emberek nélkül nincs haladás. Azok a fiatalok, akik e tématerületeken merülnek el a problémafelvetésekben és a megoldások keresésében, ők ezt nem elsősorban a saját sikereikért teszik, hanem a jövő nemzedékek boldogulásáért. A műszaki- és a természettudományok területén elért sikerek egyszerre hordozzák az alkotás adta örömöt, illetve a gazdasági-, természeti fenntarthatósági és versenyképességi eredményeket.

Gloviczki Zoltán, az Oktatási Hivatal elnöke, Kásler Miklós, az EMMI minisztere, fővédnök nevében arról beszélt, hogy napjaink meghatározó fogalma a fenntartható fejlődés. A szókapcsolat értelmezését a közbeszéd gyakran a környezetvédelem fogalmára szűkíti, miközben a fenntarthatóság életünk, az ennek keretét és feltételét jelentő természeti környezetünk, szellemi és anyagi kultúránk és nem utolsó sorban fajunk fenntartását is jelenti. A folyamatért kiemelt felelősséggel tartozik az EMMI. E fenntarthatóság megvalósításának kulcsa a folyamatosan megújuló és gyorsuló kihívások megújuló válaszaiban: az innovációban rejlik. Az emberi erőforrások újszerű, alkotó mozgósításában, melyre a jelen verseny hívja az elkötelezett fiatalokat.

Ezt követően hét fiatal kapott szót (Novák Blanka, Zsigó Miklós, Dobos Dominik, Székely Bálint, Mészáros Botond, Vámosi Flórián, Pósa Péter), akik prezentáltak arról, hogy a 2019. évben milyen, nemzetközi szinten is kiemelkedő és elismert eredményeket értek el. A fiatalokat bemutatta Ivánka Gábor, a verseny zsűrijének tagja.

Kovács Zsolt, a Startup Campus vezetője elmondta, hogy az üzleti hasznosításra alkalmas pályázatok készítőit a Startup Campus program ingyenesen üzleti és startup forrásszervezési képzésben, mentorálásban részesíti. November közepéig pedig országos roadshow keretében fogják népszerűsíteni a Versenyt, ill. a felhívást.

Végül Gulyás Tibor, az ITM h. államtitkára, köszöntötte a meghívottakat. Kiemelte, hogy nagy jelentőséget tulajdonít ennek a versenynek, mert itt kerülnek kiválasztásra azok a fiatalok, akik a jövőben magas szintű tudományos és innovációs tevékenységet folytathatnak.

Pályaorientációs program Brassóban

2019. október 10-11-én, tagszervezetünk, a Kárpát-medencei Tehetségkutató Alapítvány, Brassóban pályaorientációs és beiskolázási programot szervezett, melyen Szövetségünket Ormos Pál, az Ifjúsági Tudományos és Innovációs Tehetségkutató Verseny zsűritagja képviselte.

A rendezvény helyszíne az Áprily Lajos Főgimnázium volt, Erdély kiemelkedő magyar nyelvű középiskolája, résztvevői a gimnázium, illetve a környék középiskolai tanárai, diákjai: körülbelül 250 fő.

Az alapítvány tevékenységét, mentorprogramját Petri László titkár, valamint Cseh Zsófia szakmai munkatárs ismertette. Ezt követően az alapítvány által támogatott két helyi diák, Nyegró Dávid és Kovács Lóránd számolt be a támogatás keretei között végzett munkájáról.

Ormos Pál
mintegy háromnegyed órás előadásban részletesen ismertette a Magyar Innovációs Szövetség által szervezett Ifjúsági Tudományos és Innovációs Tehetségkutató Versenyt. Bemutatta a verseny történetét, struktúráját, kitérvén arra a fontos tényre, hogy a versenyt a magyar innovációs terület legkiválóbb (az állami, egyetemi, kutatóintézeti valamint vállalati szférában dolgozó) szakemberei segítik. Részletesen ismertette, milyen tartalmú és jellegű pályázatokkal indulhatnak az érdeklődő diákok a megmérettetésen, jellegzetes nyertes pályázatok bemutatásával is illusztrálta a témát. Kiemelte a zsűri segítő munkáját a bírálat folyamatában, a pályázatok részletes kidolgozását segítő mentorálási tevékenységet. Elmondta, milyen jellegű díjakat nyernek a sikeres pályázók. Hangsúlyozta és példákkal illusztrálta, milyen korreláció van a fiatalok versenyen való eredményes szereplése és a későbbi szakmai sikerei között.From Start-up to Smart-up

2019. október 14-én dr. Antos László a Magyar Innovációs Szövetség ügyvezető igazgatója megbeszélést folytatott Budapesten Eliezer Manorral, a Shirat Enterprises elnökével.

Eliezer Manor izraeli üzletember, elkötelezett hi-tech vállalkozó és kockázati tőke szakember. A  Shirat Enterprises egy privát befektetésekre specializálódott management vállalat. Eliezer Manor munkássága során a hi-tech szektornak már minden spektrumát érintette, közös programjai voltak piacvezető vállalatokkal, továbbá jelenleg is tagja a NASDAQ-n tevékenykedő vállalatok bizottságának. Családjával közösen alapította a Schools-on-line Israel nevű civil szervezetet, melynek keretein belül támogatja a helyi középiskolásokat és tanáraikat.

2012-ben megjelent "From Start-up to Smart-up" című könyve, 2018-ban pedig kiadott egy gyermekeknek, szülőknek szóló írást is "The Little Innovator" címmel.

Választmányi ülés

A Magyar Innovációs Szövetség választmánya - összevonta az elnökséggel - 2019. november 15-én, 15 órakor tartja következő ülését a Tungsram Csoport Váci úti székhelyén.

MAGYAR FIATAL TUDÓSOK TÁRSASÁGA

18. MAFITUD találkozó


2019. október 11-én rendezték meg a Magyar Fiatal Tudósok Társasága (MAFITUD) zártkörű, 18. országos találkozóját az ELTE ÁJK Aula Magna Termében. (A MAFITUD-ot 2005-ben alapították az Ifjúsági Tudományos és Innovációs Tehetségkutató Verseny díjazottjai Visegrádon.)

A találkozót dr. Antos László, ügyvezető igazgató vezette le.

Elsőként Darázs Lénárd az ELTE általános rektorhelyettese köszöntötte a résztvevőket, majd Pakucs János tiszteletbeli elnök, és egyben az Ifjúsági Tudományos és Innovációs Tehetségkutató Verseny alapítója beszélt köszöntőjében a tehetségek fontosságáról és a nemzetközi versenyeken elért sikerekről.

A diákok közül elsőként Fodor Izabella, a 28. Ifjúsági Tudományos és Innovációs Tehetségkutató Verseny II. helyezettje mutatkozott be. Sikerei között említette, hogy Törökországban az Istanbul Universities konferencián tartott angol nyelvű előadást. Elmondta, hogy szeretné találmányát, a páratlanul magas A-vitamint tartalmazó ún. aranytésztát, a gyermekétkeztetésben, az édesanyák, idős emberek és legyengült immunrendszerrel rendelkező személyek körében is elterjeszteni. Mindez egy termékcsaládként valósulna meg.

Ezután Tóth Bence, a 24. Ifjúsági Tudományos és Innovációs Tehetségkutató Verseny I. helyezettje motivációs előadását hallgathatták a jelen lévő fiatalok. Bence beszélt a célok elérésének nehézségeiről, a mentalitásról és az önfejlesztésről is. Elmondta, milyen lehetőségekkel jár egy szakkollégiumba való belépés, illetve, hogy a programozói jövőképéből itt vált sokkal specifikusabbá számára, hogy mit is szeretne csinálni az életében. Bence jelenleg csoportvezető egy cégnél, továbbá az Országos Szakkollégiumi Szövetség Tagja.

Majd Novák Blanka, a 27. Ifjúsági Tudományos és Innovációs Tehetségkutató Verseny I., az Intel ISEF IV. helyezettje beszélt tudományos útjának mérföldköveiről, mely elmondása szerint 2015-ben kezdődött, amikor beleszeretett a fehér laborköpenybe. Blanka alternatív antibiotikum oldatokat fejleszt kutatásában és elmondta, hogy rengeteg nemzetközi ismeretségre tett szert ezáltal.

Blanka második előadásában bemutatta, hogy napjainkban főleg a szociális médián keresztüli kapcsolattartásra fókuszál, létrehozója az EUCYS Alumni Network-nek és a Society for Science Alumni Network csoport tevékenységében is részt vesz. 2019 augusztusában az ő adminisztrátori tevékenységével indult el a MAFITUD zárt Facebook csoport is, előadásában a jelenlévő fiatalokat is bátorította a felületen való posztolásra.

Végül Pomázi Gyula, a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatalának képviselője tartott szakmai előadást a fiataloknak. Az ún. "okosfésű" példáján keresztül bemutatta, hogy a digitális transzformáció korában a szabadalom létrehozói már adatgazdák is, ezzel pedig az innovációs folyamat inputjait teremtik elő.


Beszélt az értékláncok átalakulásáról is, illetve, ennek hatásáról az üzleti modellek átalakulására. Kiemelte annak jelentőségét, hogy multinacionális cégek kutatás-fejlesztést is hoznak hazánkba, mert az nagyot lendíthet az innováció belföldi hasznosítási rátáin, a magyar mérnökök segítségével.

Az eseményt a Startup Campus támogatásával megvalósuló büfévacsora zárta.SZELLEMI TULAJDON NEMZETI HIVATALA

Alternatív vitarendezési megállapodás aláírása a WIPO-val

2019. október 2-án, Genfben a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala (SZTNH) és a Szellemi Tulajdon Világszervezete (WIPO) alternatív vitarendezésről (Alternative Dispute Resolution, ADR) szóló megállapodást írt alá. A dokumentumot az SZTNH részéről Pomázi Gyula, elnök, a WIPO részéről pedig Francis Gurry, főigazgató írta alá. Az ADR körében a WIPO segítséget nyújt
  • a megfelelő mediátor, választottbíró(k) vagy szakértő kiválasztásában a WIPO Központ adatbázisából vagy más névjegyzékből,
  • a közvetítő díjának meghatározásában; valamint
  • gondoskodik a kapcsolattartásról és
  • a költségek adminisztrációjáról.
A megállapodás alapján az SZTNH közreműködik az ADR-szolgáltatások magyarországi népszerűsítésében.

Megállapodás a hazai találmányok sikeréért

Az SZTNH és a Valor Zrt. között létrejött megállapodás szerint a felek kiemelt célja, hogy a hazai újításokból, piacképes termékek legyenek és a találmányok hasznosításából a magyar gazdaság és a feltalálók profitáljanak.
Az SZTNH iparjogvédelmi kutatási, valamint információs szolgáltatást nyújt a VALOR részére. Ezen túlmenően az SZTNH az ügyfélszolgálati tájékoztatási tevékenységén túlmutató, állami innováció-támogató és -mentoráló tevékenység ellátása körében felhívja a hozzá forduló ügyfelek figyelmét a VALOR HUNGARIAE Zrt.-re, elsősorban annak érdekében, hogy szakmai támogatást kaphassanak az innováció folyamata során.

VÁRHATÓ ESEMÉNY

H2020 IKT Információs Nap

Október 28-án, tagszervezetünk, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Q Épületében (1117 Budapest, Magyar tudósok krt. 2.) rendezik meg a "H2020 IKT Információs Nap" című szakmai tanácskozást a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Felsőoktatási és Ipari Együttműködési Központja (BME FIEK), Villamosmérnöki és Informatikai Kara (BME VIK), valamint a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal (NKFIH) közös szervezésében.

A tanácskozást fő célja az EU H2020 KFI Keretprogramjában az infokommunikációs technológiák (IKT) területén meghirdetett új KFI pályázati lehetőségeknek a bemutatása.

Az eseményen előadást tart többek között, Dr. Szabó István, elnökhelyettes (NKFIH) és Dr. Charaf Hassan, dékán (BME VIK).

A rendezvényen való részvétel ingyenes, de regisztrációhoz kötött.

Részletes program leírást és további információ ezen a linken olvasható.

PÁLYÁZATI FELHÍVÁSOK


29. IFJÚSÁGI TUDOMÁNYOS ÉS INNOVÁCIÓS TEHETSÉGKUTATÓ VERSENY (2019/2020-as tanév)

KIK INDULHATNAK? Egyénileg vagy kétfős csapatba szerveződve pályázhat minden 1999. október 1. és 2006. augusztus 31. között született fiatal, aki még nem kezdte meg felsőoktatási tanulmányait. Pályázhatnak határon túli magyar fiatalok is, de az EU-döntőre csak azok juthatnak ki, akik magyarországi iskolába járnak vagy kettős állampolgárok.

MIT LEHET NYERNI?
I. díj: (max. három) havi 30 000 Ft-os ösztöndíj egy évig
II. díj: (max. három) havi 20 000 Ft-os ösztöndíj egy évig
III. díj: (max. négy) havi 10 000 Ft-os ösztöndíj egy évig
a fiatalok szakmai, tudományos továbbfejlődésének támogatására.

Az üzleti hasznosításra alkalmas pályázatok készítőit a Startup Campus program ingyenesen üzleti és startup forrászervezési képzésben, mentorálásban részesíti.
A legjobb pályamunkát beadott határon túli pályázó a Magyar Innovációs Szövetség egyösszegű, 100 000 Ft-os ösztöndíját is megkapja.

Az első és második helyezett fiatalok által megjelölt középiskolai tanár egyszeri 100 000 Ft-os ösztöndíjban részesül.
(A zsűri a díjak között indokolt esetben átcsoportosításokat hajthat végre. A zsűri döntése végleges, fellebbezésnek helye nincs.)

Az Ifjúsági Tudományos és Innovációs Tehetségkutató Verseny 1-3. helyezettjei a felsőoktatási intézmények döntése alapján 30 többletpontot kaphatnak a felvételi eljárás folyamán.

A legjobb három pályázat lehetőséget kap a 2020 szeptemberében, Salamancaban (Spanyolország), az Európai Unió által, 40 ország részvételével rendezendő európai döntőn való részvételre, ahol további értékes pénz- és különdíjakat (3500-7000 euró) lehet nyerni.

A versenyen kiválasztott tehetséges fiatalok számos nemzetközi versenyen, szakmai utazáson vehetnek részt, többek között a tudományos versenyek olimpiáján az USA-ban (INTEL ISEF), a Stockholm International Youth Science Seminar-on, ill. a Nobel-díj átadási ünnepségen, a China Adolescent Science & Technology Innovation Contest (CASTIC) c. versenyen stb.

MIVEL LEHET NEVEZNI? Pályázni lehet műszaki, természettudományi, környezetvédelmi, informatikai, valamint matematikai területről bármilyen innovatív alkotással, találmánnyal, kutató vagy fejlesztő, ill. tudományos munka eredményével. Továbbá lehet pályázni a National Instruments myDAQ nevű termékének újszerű, máshol nem használt vagy publikált mérési vagy adatgyűjtési eljárásának kidolgozásával, ill. konkrét gyakorlati feladatok megoldására irányuló alkalmazással is. A versenyen bármilyen egyéb versenyre vagy pályázatra készített pályamunkával, ill. műszaki alkotással is részt lehet venni.

HOGYAN KELL JELENTKEZNI? A kidolgozandó vagy megoldandó feladat max. 2 oldalas vázlatát a www.innovacio.hu/nevezes oldalra kell feltölteni 2019. november 27-én, 15 óráig.

A nevezésnek tartalmaznia kell: a kiválasztott kutatási vagy fejlesztési témát, a megoldásra irányuló javaslatot, az elérendő célt, a konkrét megvalósítás módját,
továbbá: a résztvevő(k) adatait, és a konzulens, vagy felkészítő tanár nevét, e-mail címét és telefonszámát.

HOGYAN TOVÁBB? Az 1. fordulóban elfogadott és részletesen kidolgozott pályázatok leírását egyrészt 2020. április 1-én, 14 óráig beérkezően kell feltölteni a www.innovacio.hu/nevezes oldalra. A pályamunkák leírásait max. 7 A4-es, gépelt oldal terjedelemben (12 pontos betű, normál sorköz) kell elkészíteni. Az ábrákat, grafikonokat külön, mellékletként (+max 10 oldal) kell a dolgozatba illeszteni.

Másrészt a pályázóknak 2020. április 15. és 24. között, az illetékes zsűritagok előtt, kötelező jelleggel, max. 5 perces prezentációt kell tartaniuk. A bemutatást elősegítő saját készítésű modelleket, műszaki megoldásokat, kísérleti berendezéseket a prezentációra el kell hozni.

A verseny szervezői a kidolgozás indokolt költségeihez max. bruttó 50 E Ft értékben járulnak hozzá, a myDAQ-os pályázatok esetén a myDAQ terméket haszonkölcsön szerződéssel biztosítjuk térítésmentesen. A pályázatok kidolgozását vállalatok, intézmények is támogathatják anyagilag.

MIT ÉRTÉKELNEK? A probléma megközelítésének eredetisége és kreativitása; a kidolgozás alapossága, ill. tudományos értéke; az önálló, saját munka kimutathatósága, nyilvánvalósága; az írásos anyag, ill. műszaki alkotás (vagy modell) színvonala, az elkészített eszköz működőképessége; a projekt befejezettsége és jövőbeni hasznosíthatósága; az eredmények ésszerű és világos értelmezése.

EGYÉB TUDNIVALÓ? Az ünnepélyes díjátadásra 2020 májusában, kétnapos kiállítás keretében kerül sor. A legjobb pályaművek 2020 szeptember 25-én is bemutatásra kerülnek a Kutatók Éjszakáján Budapesten, az Ericsson Magyarország székházában.

A VERSENY FŐVÉDNÖKEI:
Dr. Palkovics László, miniszter, Innovációs és Technológiai Minisztérium
Dr. Kásler Miklós, miniszter, Emberi Erőforrások Minisztériuma

A projekt a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal támogatásával, az NKFI Alapból valósul meg.

A VERSENY KIEMELT TÁMOGATÓI: Emberi Erőforrások Minisztériuma, Magyar Tehetségsegítő Szervezetek Szövetsége, KIEMELT SZPONZOR: AUDI HUNGARIA Zrt.
A VERSENY JELENTŐS TÁMOGATÓI: Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala, B. Braun Medical Kft., Tungsgram Group Zrt., Richter Gedeon Vegyészeti Gyár Nyrt., Egis Gyógyszergyár Zrt., Ericsson Magyarország Kft., 77 Elektronika Műszeripari Kft., Sanatmetal Kft., Mediso Kft.
Támogatók: Innomed Medical Zrt., NI Hungary Kft., BHE Bonn Hungary Elektronikai Kft., Értelmiségi Szakszervezeti Tömörülés

MÉDIATÁMOGATÓK:
Főtámogató: M5 csatorna
Támogató: Innotéka magazin, Karc FM, Zsiráf Diákmagazin

Precíziós Diagnosztikai Innovációs Központ

Pest Megye Önkormányzata pályázatot írt ki az Érden létrehozandó Precíziós Diagnosztikai Innovációs Központ helyiségeinek bérleti úton történő hasznosítására.

Az Innovációs Központba - mint arról korábban már hírt adtunk - a precíziós medicinában kutatási és fejlesztési, valamint innovációs tevékenységet végző, nagy növekedési potenciállal rendelkező mikro-, kis- és közép-vállalkozásokat, felsőoktatási intézményeket várják.

Pest Megye Önkormányzata e Központ megvalósítását egy nagyobb léptékű, piaci szereplők által megvalósítandó projekt, egy Pest megyei Egészségipari Tudáspark létrehozása első fázisának tekinti, melyet - együttműködési megállapodás keretében - Érd Megyei Jogú Város Önkormányzatával közösen valósítanak meg.

A pályázatok benyújtási határideje: 2019. november 14.

További információ: http://www.pestmegye.hu/44-kiemelt-temak/4162-precizios

SZAKIRODALOMFIGYELŐ


Stanisław Łem: Pirx pilóta kalandjai - Libri Kiadó, 2019.
Dr. Osman Péter ismertetése

Emberarcú űrhajóstörténetek. Remek időutazás, vissza a valódi science fiction aranykorába, amelynek egén Łem volt a legfényesebb európai csillag. Műveit 41 nyelvre fordították le, és 45 milliónál több példányban keltek el. Alkotásai a műfaj töprengő, jövőkutató vonulatába tartoznak, komoly gondolatvilággal, amely az ember és a mind fejlettebb technológia közös jövőjét kutatta, az ember viselkedését, reagálását az új lehetőségekre és kihívásokra, s az űrhajózás korának emberi és filozófiai problémáit. Ezt a szépirodalmi formák mellett esszékben is feldolgozta, nagyhírű kötete volt a Summa Technologiae. A Star Trek, Star Wars és társaik fantasy-világát viszont ne várjuk műveiben. Meseszövése hagyományos, szép komótosan építi fel és vezeti végig a történeteket.
Megragadó vallomása: "Erkölcsi megfontolásokból vagyok ateista, erkölcsiekből. Úgy tartom, alkotásáról ismerszik meg az alkotó, a világot pedig olyan rosszul összerakottnak látom, hogy inkább hiszem, nem volt alkotója, mintsem hogy valaki szándékosan tette ilyenné." (https://en.wikiquote.org/wiki/Stanis%C5%82aw_Lem)

Pirx visszatérő alakja novelláinak. Inkább antihős: töprengő, hétköznapias, olykor esetlen - kitűnően jellemzi magát e kötetben "nehézkes jámborsággal".
Apró ízelítő a hangulatfestő stílusából: "Pirx nem hallotta már sem a ventilátorokat, sem saját vére lüktetését. Úgy érezte, a hajónak ezt az éjszakai csendjét minden más csendtől meg tudná különböztetni. A földön érezni lehet a csend határait, véges és ideiglenes voltát. A Hold kősivatagában a saját kis csöndjét cipeli magával az ember, szkafanderébe zárva, amely dörejjé fokozza a tartószíjak minden reccsenését, az ízületek roppanását, az érverést, még a lélegzetvételt is. Ilyen jeges, fekete csönd csak az űrhajón van, éjjel. Ellökte magát egy kiszögelléstől, és röptét lassítva, madárként, kitárt karokkal leszállt kabinja küszöbén."
A Terminusz c. novella tömör, kiemelkedően jó pszichotriller, scifi álruhában. Erejét a lenyűgöző hangulatán túl egy megragadó és megoldhatatlan etikai probléma felvetése adja - olyan problémáé, amely talán igen hamar valódivá válik a mesterséges intelligencia világában.
A Vadászat halálos bújócska emberek, és egy sérült, pusztítóvá vált robot között, meglepő csattanóval.

Igazi jövőbelátás a humanoid robotok várható problematikájáról: "De kérem, ezeknek a futószalagon termelt... álembereknek az inváziója, mint ön nevezte, szerintem nagyon is lényeges ügye az egész emberi kultúrának. Nem pusztán a gazdasági következményekről van szó, a munkanélküliség veszélyéről meg a többiről, hanem a lélektani, társadalmi, kulturális kihatásokról is!"
Az egyik novellában Pirx feladata rájönni, ki ember és ki robot a legénységéből. Itt roppant izgalmas leírást kapunk egyfajta Turing-tesztről: Pirx kérdésekkel próbál rájönni, hogy a beszélgetőtársa ember, vagy intelligens gép. Annak képzettsége orvos, neurológus és kibernetikus, így igencsak szakszerű elemzésekkel szolgál önmagáról, egyénisége, képességei, tudása és gondolkodásmódja kialakulásáról és működéséről, összevetve mindezeket, mintegy külső szemlélőként - mert mesterséges lénynek vallja magát - az emberrel. A teszt még érdekesebb azzal, hogy e próba mással, más beszélgetésben is ismétlődik. S mivel a csapat tagjai önmagukról és másokról is szolgálnak - nem tudható, igaz-e - vallomásokkal, a »ki ember, ki nem« rejtvény megfejtését szolgáló kísérlet logikai eszközökkel, megfontolásokkal is folytatódik.
Ugyanitt megjelenik egy elgondolkodtató és logikus okfejtés arról, hogy az intelligens kísérleti humanoid ellenérdekelt a fajtája sikerében. Egy ilyen robot mondja: “Ha ön elismerő véleményt ad a robotokról, láncreakciót vált ki a termelésben. Elkezdenek tömegesen feltűnni a magamfajták; és nemcsak az űrhajókon. Ennek végzetes következményei lesznek az emberekre nézve: újfajta diszkrimináció és gyűlölködés kezdődik, a közismert eredményekkel. Amíg magam vagyok, amíg kettő vagy tíz van belőlünk, ennek nincs társadalmi jelentősége; egyszerűen elveszünk a tömegben, észrevétlenül és észrevehetetlenül. A jövőm, a jövőnk hasonló lesz bármelyik ember jövőjéhez, azzal az igen lényeges eltéréssel, hogy a mi intelligenciánk és számos különleges képességünk hiányzik a közönséges emberekből. Sokra vihetjük tehát, de csak akkor, ha nem indul meg a tömeggyártás."

Anthony Thomson, Lucian Camp: No Small Change - Why Financial Services Needs A New Kind of Marketing (Nem csekély változás - Miért kell a pénzügyi szolgáltatásokhoz új típusú marketing) - Wiley, 2018
Dr. Osman Péter ismertetése

A pénz mindent átható hatalma feletti hatalom, nagyon úgy tűnik, meghagyta kényelmében a pénzügyi szolgáltatási ágazatot, különösen a lakossági szektorát - sokkal inkább, mint a versenypiacok az egyéb szereplőiket. Ez ennek a könyvnek a háttere, e csapdából kilábalásért szól.
A szerzők rögtön kiemelik: könyvük nyomatékosan, sőt szenvedélyesen szól több és jobb marketingért a lakossági pénzügyi szolgáltatásokban. Magukról elmondják, ketten együtt 60+ éve tanulmányozzák a pénzügyi szolgáltatások marketingjét, ismerik az iparágat belülről, kívülről és sok más nézőpontból, innovatív cégépítőként is.

A marketingről tudva tudják, milyen célokat szolgál a piaci szereplők kezén, s hogy manipulatív, szerintük azonban szintúgy szolgálnia kell a fogyasztók javát, és alkalmas is erre. "Könyvünk azt tárgyalja, miért tartjuk fontosnak és sürgősnek, hogy a marketing ebben a korábbiaknál sokkal jobban működjék, és részletekben is kifejtjük, milyen lenne a jobb". (Idézetek a könyvből, kiemelések tőlem,)
"Ebben a könyvben minden egy központi gondolatara támaszkodik: fogyasztói gazdaságban, amilyen a miénk is, a jó marketing jó a fogyasztónak, a cégeknek és a társadalom egészének is."
"A jó marketing a pénzügyi szolgáltatásoknál is ugyanúgy jó, mint más ágazatokban. Olyan termékek, szolgáltatások és tapasztalatok létrejöttét eredményezi, amelyek a fogyasztók tetszésére és megelégedésére szolgálnak, jó értéket kínálnak nekik - ezt a továbbiakban részletesen is kifejtjük -, ugyanakkor jövedelmező és fenntartható jövőt biztosítanak a cégeknek, és olyan gazdasági tevékenységeket generálnak, amelyek a társadalom egészének hasznára vannak."
"Ezért különösen sajnálatos, hogy a pénzügyi szolgáltatások terén, ellentétben a gazdaság más részeivel, kevés jó marketinget láttunk az évek során. Nőtt a nem-igazán-jó marketing mennyisége, ennek egy része egyszerűen hatástalan, nagy hányada viszont rossz a fogyasztóknak és a szolgáltatóknak. Sok cég pedig csekély marketinggel működik."
"Miközben szinte mindenütt meghatározó szerepet játszik a marketing, a lakossági pénzügyi szolgáltatások szektorában nem. Ez a nagyon nagy és sokrétű szektor más tényezőkhöz fordul a növekedéséért és a sikeréért - ezeket a továbbiakban tárgyaljuk. Ki kell emelnünk, hogy ez általában rossz mind a cégeknek, mind a fogyasztóknak." - részletezik is, miként rossz.
"Meglepően sok jó alap van ugyanakkor annak feltételezésére, hogy a dolgok végre változnak, s a marketing kezdi elfoglalni azt a központi vezető szerepét a pénzügyi szolgáltatásoknál is, amilyet a fogyasztói gazdaság nagy részénél betölt."

"Sok változás kell még ahhoz, hogy eljussunk ide. Jelenleg, a pénzügyi szolgáltató szektorban a legtöbb marketing részleg korlátozott szerepet játszik, és nagyon sokukat, valósághűen, házi használatra csak »kiszínező részlegként« emlegetik." - a gondolatmenet ennek részletezésével folytatódik, elrettentő példát is hozva. S gondoljunk bele: mindezeket olyan pénzügyi szolgáltató szektorról írják, amely hagyományokban, tapasztalatokban, fejlettségben, üzleti kultúrában jócskán meghaladja a mi égtájainkon működőket.
A szerzők koncepciója: rossz üzleti tevékenység, és benne rossz marketing, amelynek hozzáállása zéró összegű játszmát feltételez, ahol a cég a fogyasztói ellenében húzhat hasznot. "Ezt a könyvet úgy írjuk, hogy ez a hozzáállás már eltűnőben van, és reméljük, hogy művünkkel jelentős lökést adhatunk ehhez. Meggyőződésünk az előzőek ellenkezője: csak az a marketing jó marketing, amely mind a fogyasztó, mind a cég javára dolgozik."
Meghatározó hiányosság: "Amennyire viszonylag lassúak a pénzügyi szolgáltatások a marketingben rejlő teljes potenciál kiaknázásában, hasonlóan járnak el a digitalizáció kihasználásában is. A tendencia, hogy a költségcsökkentés és hatékonyság növelése eszközét látják benne, nem pedig, hogy alapjaiban újra feltalálják az üzleti ajánlataikat, és megváltoztassák a magatartásukat. Elképzelni is nehéz, milyen fejlődésre jutnak majd az olyan rendkívül dinamikus, gyorsan változó területek meghódításával, mint pl. a közösségi média, a big data, a mesterséges intelligencia és a gépi tanulás."
A Wiley e kötetet egy 13 pontos kiáltványnak nevezi a pénzügyi szolgáltatások egy új modelljéért. Teljes joggal.

Stefan Stern - Cary Cooper: A menedzsment mítoszai - Avagy miben hibáznak az emberek a főnök szerepében - Pallas Athéné Könyvkiadó, 2019
Dr. Osman Péter ismertetése

Úgy mondják, a gyakorlatias Amerikában bölcsebb cégeknél vesznek fel olyan vezetőt, aki másutt vezetőként nagyot bukott: mert az már mások pénzén tanult a hibáiból. Nem rossz logika.
"E könyv célja néhány mítosz megdöntése. Megvizsgálunk olyan dolgokat, amelyeket a főnökök ösztönösen igaznak hisznek, pedig nem is azok. Nincsenek sem elolvasandó lábjegyzetek, sem mérhetetlen mennyiségű megemésztendő adat. Nem nélkülözi a tényeket, ám tényleg csak arról szól, mit is gondolunk a vezetés sokéves tanulmányozása és annak megfigyelése alapján arról, ami itt folyik." (Idézetek a könyvből, kiemelések tőlem.) Mert "az irányítás nem minden, de majdnem minden. Sok cég közel sem annyira jó a vezetésben, mint ahogy azt magukról gondolják." Az ilyeneket a piac kiszelektálja, és annyi. Aki viszont el akarja kerülni ezt a sorsot, az tanul, különösen mások hibáiból, mert úgy más fizette a tanulság árát, mást rúgtak ki érte. Ilyen tanulásra jó ez a könyv.
A szerzők kompetenciája: "Együtt majd hét évtizedes tapasztalatunk van [a menedzsment munkája] tanulmányozásában és az erről való gondolkodásban." Ez ad nekik erős alapot és azzal jogot kijelenteni: "A menedzsment az emberekről szól: arról, hogy dolgozni kell velük, megérteni, bátorítani, egyengetni, fejleszteni és inspirálni őket."
A legfőbb tudnivaló: "Óvakodj azoktól, akik azt állítják, hogy egyszer és mindenkorra megfejtették az irányítás és a vezetés titkát." Hinni az olyan tanításnak kell, amely arra tanít, milyen nagy körültekintéssel kell eljárni, s figyelembe venni a belső és különösen lehetőségeket, adottságokat, kényszereket. Jól mondják a szerzők: "Az irányításnak, avagy vezetésnek nem csak egy helyes útja van. Az emberek különbözőek. A körülmények változnak. A vállalatok és szervezetek más és más életszakaszokon és ciklusokon mennek keresztül, ahogyan azt az uralkodó kereskedelmi feltételek is teszik. A verseny megváltoztathatja a munka elvégzésének módját, ami tőlünk is megköveteli a változást. A vezetőknek és menedzsereknek tudniuk kell alkalmazkodniuk."
Vannak viszont típushibák, tévhitek, amelyek tényleg mindig érvényesek, tényleg biztosan ölik az eredményt, s ezért mindig nagyban segít ismerni és elkerülni őket. Ebben segít ez a könyv: benne a szerzők "a menedzsment területén uralkodó 44 leggyakoribb tévhitet" állítják elénk, hogy többé ne essünk azok csapdáiba. Példa belőle:

Kiragadott példák:
Ha az ember nagy cégért/szervezetért visel felelősséget, kegyetlenül nehéz beleélnie magát a beosztottjai helyébe, elkerülnie, hogy ebben elvakítsa saját fontosságának tudata. A 2. Mítoszhoz kapcsolódó végszó tanácsa: "Ha valóban azt gondolod, hogy olyan nehéz odafenn, próbáld ki egy rövid ideig, milyen élni és dolgozni odalenn."
Kulcsmondat vezetésről, értekezletekről: "A menedzsment legyen állandó beszélgetés, ne a jó és rossz dolgok összefoglalása egyszer egy évben."
"Az egyik legmakacsabb menedzsmentmítosz az összes közül a visszafordulás elvetése: ha a helyzettől függetlenül kitartasz a véleményed mellett, nem mutatsz gyengeséget vagy kétséget, és eltökélten folytatod minden körülmények között. Sose lépj hátra! Ha 180°-os fordulatot akkor tégy, ha... ha vesztes akarsz lenni!" - Ez bizonyára sokban megáll. A szerzők is felhozzák, hogy ma egyre inkább önálló, kreatív gondolkodású dolgozók kellenek, azok pedig rosszabbul dolgoznak egy kemény, porosz tábornok/kapitány alatt, aki makacsul viszi végig a tévedéseit. Kiváló példa azonban ez arra is, hogy minden irányelv, minden tanács hasznossága helyzetfüggő. Vannak kiélezett helyzetek, amikor komoly bajt okozhat, ha a dolgozók rájönnek, vagy akárcsak megérzik, hogy a vezetőjük nem biztos a dolgában. Kimagasló példa Steve Jobs, aki elérhetetlennek tűnő célok megvalósításával vitte sikerre a cégét a rendíthetetlen makacsságával, és krízishelyzetben is végzetessé válhat, ha a vezető bizonytalannak mutatkozik.
A mítoszokból és a tanácsokból:
• "Neked kell a legokosabbnak lenned a teremben - Nem arról van szó, hogy a legeszesebbnek kellene lenni. Arról van szó, hogy jó embereket kell alkalmazni, és bízni bennük, hogy haladjon a munka."
• "A következetesség elengedhetetlen - A menedzsment nem az egysíkúak munkája. Változnak a helyzetek, és igazodnod kell hozzájuk, hogy kezelni tudd őket."
Hasznos, abszolút gyakorlatias könyv, érdemes megszívlelni.

SAJTÓSZEMLE

A sajtószemle tagvállalatunk a Tranzpress Kft. segítségével készült.


vg.hu, 2019. október
Számos kihívással néznek ma szembe a kkv-k

vg.hu, 2019. október
Óriási befektetéseket mozgat meg a startup és a kvv szegmens

tudomanyosujsagirokklubja, 2019. október 5.
29. IFJÚSÁGI TUDOMÁNYOS ÉS INNOVÁCIÓS TEHETSÉGKUTATÓ VERSENY

piacesprofit.hu, 2019. október
Milliárdos befektetést kapott egy magyar startup

portfolio.hu, 2019. október 7.
Elindult az új támogatás, amivel 150-200 millió forinthoz is juthat egy cég

szellemitulajdon.hu, 2019. október 7.
Ifjúsági Tudományos és Innovációs Tehetségkutató Verseny

njszt.hu, 2019. október 7.
29. Ifjúsági Tudományos és Innovációs Tehetségkutató Verseny

kamaraonline.hu, 2019. október 7.
Bővülnek a kutatás-fejlesztési források

weborvos.hu, 2019. október 7.
Januárban megkezdi működését a Nemzeti Tudománypolitikai Tanács

mok.hu, 2019. október 7.
Januárban megkezdi működését a Nemzeti Tudománypolitikai Tanács

palyazatmenedzser.hu, 2019. október 7.
Ifjúsági Tudományos és Innovációs Tehetségkutató Verseny 2019 - Pályázat ifjú feltalálóknak és tudósjelölteknek

origo.hu, 2019. október 8.
Különleges egészségügyi kutatóintézet létesül Magyarországon

medicalonline.hu, 2019. október 8.
29. Ifjúsági Tudományos és Innovációs Tehetségkutató Verseny

magyarhirlap.hu, 2019. október 8.
Egyedülálló egészségügyi- oktató- és kutatóintézet nyílik Budapesten

radioorient.hu, 2019. október 8.
Magyar Innováció Napja

portfolio.hu, 2019. október 9.
Megállapodást kötött a Valor Hungariae és az SZTNH

hvg.hu, 2019. október 9.
Versenyképességi jelentés: a kormány felvette a rózsaszín szemüveget

tozsdeforum.hu, 2019. október 9.
Előre tudtunk lépni a WEF rangsorában

24.hu, 2019. október 9.
Magyarország az unió egyik legkevésbé versenyképes országa

magyarhirlap.hu, 2019. október 9.
Magyarország előrébb lépett a World Economic Forum versenyképességi rangsorában

portfolio.hu, 2019. október 9.
120 éves magyar sikersztori kel új életre - Megszólal az év pénzügyi vezetője
"...A Tungsram Innovative Solutions egy felvásárlás révén létrejött új üzleti terület, (...) Mindezen túl egy InnoHub megoldást is létrehoztunk, amely kkv-knak, startupoknak segít többek között online piactérrel és nyílt innovációs központtal..."

magyarszo.rs, 2019. október 10.
Támogatás innovációkra

magyarnemzet.hu, 2019. október 10.
Palkovics László: Zalaegerszegen nyílik meg az első duális szakképző központ

eduline.hu, 2019. október 11.
Duális szakképző központ épül Zalaegerszegen: a kisvállalkozásokat is bevonják

debmedia.hu, 2019. október 11.
Palkovics: Magyarország már nem az összeszerelőüzemek országa

hirtv.hu, 2019. október 11.
Palkovics: Magyarország már nem az összeszerelőüzemek országa

mandiner.hu, 2019. október 11.
Palkovics: Magyarország már nem az összeszerelőüzemek országa

magyarnemzet.hu, 2019. október 11.
Palkovics László: Magyarország már nem az összeszerelőüzemek országa

lokal.hu, 2019. október 11.
Palkovics: Magyarország már nem az összeszerelőüzemek országa

hirklikk.hu, 2019. október 11.
Palkovics: Magyarország már az innováció országa

portfolio.hu, 2019. október 11.
Magyarországra is betört a negyedik ipari forradalom - Több helyen már a legkorszerűbb eszközök működnek

gyorplusz.hu, 2019. október 11.
SZE: Az innováció fellegvára

M5 Híradó, 2019. október 11.
MAFITUD hírek

elte.hu, 2019. október 11.
A Magyar Fiatal Tudósok Társaságának Országos Találkozója az ELTE-n

dehir.hu, 2019. október 12.
Indulhat a Suzuki innovációs projektjének utolsó szakasza

portfolio.hu, 2019. október 12.
A Suzuki tervezőasztalairól hamarabb kerülhetnek az autók a hazai tömeggyártásba

index.hu, 2019. október 12.
Feltuningolták a Suzuki esztergomi gyárát

szakmaportal.hu, 2019. október 12.
Kis- és középvállalkozásokat is bevonna az ITM a szakképzésbe

technokrata.hu, 2019. október 14.
A technológiai innovációk bevezetésében élen járó vállalatok megduplázhatják bevételeiket

Panno Rádió, 2019. október 14.
Interjú Antos Lászlóval, a MISZ ügyvezető igazgatójával, a 29. Ifjúsági Tudományos és Innovációs Tehetségkutató Versenyről

tozsdeforum.hu, 2019. október 15.
Szüksége van a vállalatok innovációjára

pafi.hu, 2019. október 15.
29. IFJÚSÁGI TUDOMÁNYOS ÉS INNOVÁCIÓS TEHETSÉGKUTATÓ VERSENY

magyarnemzet.hu, 2019. október 15.
Palkovics László: Az innováció a fenntartható növekedés alapja

hirado.hu, 2019. október 15.
Palkovics: Újabb innovációs megállapodások

mandiner.hu, 2019. október 15.
Palkovics: Az innováció a fenntartható növekedés alapja

origo.hu, 2019. október 15.
Palkovics László: Az innováció a fenntartható növekedés alapja

debmedia.hu, 2019. október 15.
Palkovics: az innováció a fenntartható növekedés alapja

orientpress.hu, 2019. október 15.
Palkovics: az innováció a fenntartható növekedés alapja

kisalfold.hu, 2019. október 15.
Az innováció a fenntartható növekedés alapja Palkovics László szerint

vg.hu, 2019. október 16.
Magyarország erős az innovációban

magyarnemzet.hu, 2019. október 16.
ITM: Magyarország legyen erős innovátor ország

magyarhirlap.hu, 2019. október 16.
Felkészült Magyarország a járműipari változásokra

magyarhirlap.hu, 2019. október 16.
"Magyarország legyen erős innovátor ország"

zsiraf.hu, 2019. október 17.
Zsigó Miklós Unilever díjat nyert Szófiában!

portfolio.hu, 2019. október 17.
Gyenge az innováció Magyarországon - bajban vannak a kkv-k?

magyarnemzet.hu, 2019. október 17.
Az agrártechnológiai tudástranszferről tárgyalt brazil partnerével az agrárminiszter

vg.hu, 2019. október 17.
Innováció, mint kitörési lehetőség

atv.hu, 2019. október 17.
Az EMMI államtitkára nekiment Palkovics minisztériumának

index.hu, 2019. október 17.
Összevitatkozott az Emmi és az ITM azon, hogy termeljen-e profitot az egészségügy

portfolio.hu, 2019. október 17.
Ráugrottak a magyar cégek a Hiventures új programjára

tozsdeforum.hu, 2019. október 17.
Novemberben érkezik a vállalkozóbarát szabályozás

Brassói Magyar Adás, 2019. október 18.
Tehetségkutatás és gondozás Brassóban

duol.hu, 2019. október 18.
Évente 6-7 ezer szabadalmazható ötletet nyújtanak be

kisalfold.hu, 2019. október 18.
Évente 6-7 ezer szabadalmazható ötletet nyújtanak be

gazdasagportal.hu, 2019. október 18.
ITM: a legígéretesebb hazai kkv-kat ösztönzi a Magyar multi program

kamaraonline.hu, 2019. október 18.
November 5-én bemutatják az elfogadott kkv-stratégia részleteit

trendfm.hu, 2019. október 18.
A kutatói társadalom elitjét csábítja Magyarország
magyarnemzet.hu, 2019. október 18.
Tudományos parkok nyílnak hazánkban

medicalonline.hu, 2019. október 18.
Vita pénzről és presztízsről

Nagykanizsai maraton, 2019. október 18.
Generációváltás az innovációban
"...Közel negyedével nőtt a pályázati hajlandóság a Posztdoktori és Fiatal kutatói kiválósági programok esetében..."

Világgazdaság, 2019. október 18.
Az újítás egyedül az életminőséget javíthatja

sg.hu, 2019. október 19.
Túl kevés a technológiai befektetés Európában


magyarhirlap.hu, 2019. október 19.
Pályázati program a hazai kutatók itthon tartására

Világgazdaság, 2019. október 21.
Az értékalapú árképzés ösztönözheti az innovációt

semmelweis.hu, 2019. október 21.
Dr. Szigeti Gyula Péter: a Semmelweis Egyetem innovációs ökoszisztémáját építjük

pharmaonline.hu, 2019. október 21.
Jelentősen javult a gyógyszerfejlesztés hatékonysága

vg.hu, 2019. október 21.
Kkv-barát országgá kell válnunk

portfolio.hu, 2019. október 21.
Magyar kutatók hoznak forradalmat az egészségügyi innováció területén
"...A vállalkozásnál folyamatos törekvés a külföldön dolgozó magyar kutatók hazacsábítása, a tudományos munkát végző kiválóságok itthon tartása..."

magyarnemzet.hu, 2019. október 21.
Az innováció ad lehetőséget a tudományos eredmények gyakorlati megvalósításához
"...Az innováció szerepe és feladata, hogy a tudományos eredményeket elvigye a gyakorlat irányába, ehhez a folyamathoz pedig szervesen kapcsolódik a tehetséggondozás is - mondta az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) államtitkára hétfőn Budapesten sajtótájékoztatón, ahol 29. alkalommal hirdették meg az Ifjúsági Tudományos és Innovációs Tehetségkutató Versenyt..."
Szerkesztő: Dr. Antos László, Munkatárs: Sári Veronika
Design: Visualia Stúdió, Felelős kiadó: Dr. Szabó Gábor
A Hírlevél minden páros hét keddi napján jelenik meg, és aznap internetes portálunkon is olvasható.
Hírlevélszerkesztőség: 1116 Budapest, Fehérvári út 108-112.
tel.: (06 1) 430 3330, e-levél: innovacio@innovacio.hu
A Hírlevélre a www.innovacio.hu c. portálon lehet regisztrálni.