XXIX. évf. | 2019. szeptember 24. | 17. szám

Hírek
Magyar Innovációs Szövetség
Magyar Fiatal Tudósok Társasága
Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala

Várható események
Pályázati felhívások
Szakirodalomfigyelő
SajtószemleHÍREK | MAGYAR INNOVÁCIÓS SZÖVETSÉG

Különdíj az EU Fiatal Tudósok Versenyén

Az Európa Unió által évente szervezett, legjelentősebb és legrangosabb tehetség-kutató és -kiválasztó verseny döntőjét, az EU Fiatal Tudósok Versenyét, az idén szeptember 13. és 18. között Szófiában rendezték meg.

A több tízezer, 14-20 év közötti fiatalból kiválasztott döntősök között Magyarországot a Magyar Innovációs Szövetség által, a 2018/2019. évben megrendezett Ifjúsági Tudományos és Innovációs Tehetségkutató Verseny három első díjas pályázatának készítője képviselhette:
Vámosi Flórián Balázs és Pósa Péter (Csillagászati távcsövek automatizálása és távvezérlése) Kaposvárról, Zsigó Miklós (Moly.Net) Nyíregyházáról és Mészáros Botond (Magas dimenziójú rendszerek redukciója és vizualizációja) Szilágycseh erdélyi kisvárosból.
A magyar delegációt Ivánka Gábor, bírálóbizottsági tag vezette.

A négy lépcsős ifjú tudósok versenyének első két fordulóját a résztvevő országok bonyolítják, ahonnan a kiválasztott legjobb 2-4 pályamunkáról a brüsszeli nemzetközi bírálóbizottság mond véleményt. Ezt követően a kiválasztottak háromnapos, kiállítással egybekötött prezentáción vesznek részt, ahol a nemzetközi zsűri személyes konzultációk során alakítja ki a végleges sorrendet.

Az idei európai döntőn 40 országból, 100 projekt versenyzett, ahol Zsigó Miklós (Krúdy Gyula Gimnázium Nyíregyháza végzett diákja) "Moly.net" c. projektje részesült a különdíjban, melynek eredményeként - többek között - egy hollandiai szakmai utazáson vehet részt. A legelterjedtebb gyümölcskultúra, az alma, kártevői ellen feromon-csapdákkal lehet küzdeni. A kifejlesztett eszköz egy új kialakítású csapda, melyben Miklós egy jó minőségű kamerát és egy megfelelő mikrokontrollert helyezett el, amelyek távirányítással képet készítenek arról, hogy éppen mi látható a csapdában, illetve hőmérő szenzorokkal hőmérséklet adatokat gyűjt. Ha egy nagyobb gyümölcsösben a kihelyezett molycsapdák adatait elemezzük, akkor képet kaphatunk a molyrajzás térbeli és időbeli lefolyásáról is. Egy ilyen elemzés segíti a tulajdonost, a megfelelő mennyiségű feromon, ragasztóanyag, illetve permetszer vásárlásában, ezzel előre tud tervezni pénzügyileg is. Az eszköz más csapdák és feromonok felhasználásával más rovarkártevők esetén is használható, nem csak az almamoly esetén.
Tudományok Fővárosa

2019. szeptember 21-én, Budapesten, az ELTE Lágymányosi Campusában, harmadik alkalommal került megrendezésre a "Tudományok Fővárosa", melynek szakmai partnere volt a Magyar Innovációs Szövetség (MISZ).

Az ünnepélyes megnyitón részt vett Dr. Darázs Lénárd (általános rektorhelyettes, Eötvös Loránd Tudományegyetem, elnökségi tagunk) és dr. Pakucs János, a MISZ tiszteletbeli elnöke is.

A MISZ standjánál a 28. Ifjúsági Tudományos és Innovációs Tehetségkutató Verseny legjobbjai, Zsigó Miklós (Moly.Net), Vida Imre és Dremák Gergely (AirQMap), Szakál Vince Abosa (AR érettségi tabló), Sárközi Gergely János (Cellamátrix- színesfilm) és Fodor Izabella (Funkcionális élelmiszer -aranytészta- előállítása) mutatkoztak be.

Magyar Fiatal Tudósok Társasága


Magyar Fiatal Tudósok Társaságának 18. Országos Találkozója

2019. október 11-én rendezzük meg a Magyar Fiatal Tudósok Társasága (MAFITUD) zártkörű, 18. országos találkozóját az ELTE ÁJK Aula Magna termében. (A MAFITUD-ot 2005-ben alapították az Ifjúsági Tudományos és Innovációs Tehetségkutató Verseny díjazottjai Visegrádon.)

A rendezvényen köszöntőt mond dr. Darázs Lénárd, ELTE általános rektorhelyettese és dr. Pakucs János, a MISZ tiszteletbeli elnöke. A fő előadó dr. Pomázi Gyula, Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatalának elnöke, aki szakmai előadást tart a résztvevőknek.

A hagyományoknak megfelelően idén is bemutatkozik néhány MAFITUD-tag, köztük Fodor Izabella, a 28. Ifjúsági Tudományos és Innovációs Tehetségkutató Verseny II. helyezettje, Novák Blanka, a 27. Ifjúsági Tudományos és Innovációs Tehetségkutató Verseny I. és az Intel ISEF IV. helyezettje, továbbá Tóth Bence a 24. Ifjúsági Tudományos és Innovációs Tehetségkutató Verseny I. helyezettje.

Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala


A WIPO főigazgatójának budapesti látogatása

2019. szeptember 9-10. között Budapestre látogatott Francis Gurry, a Szellemi Tulajdon Világszervezetének (World Intellectual Property Organization, WIPO) főigazgatója, aki részt vett és előadást tartott az ITU Telecom World 2019 konferencián. A főigazgató úr megbeszélést folytatott Áder János köztársasági elnökkel és Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszterrel, illetve látogatást tett a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatalában (SZTNH). A köztársasági elnöknél tett látogatáson részt vett Pomázi Gyula, az SZTNH elnöke és dr. Németh Gábor, az SZTNH innovációs és jogi elnökhelyettese is.

VÁRHATÓ ESEMÉNYEK

Magyar Innováció Napja Tudományos Fórum

Tagszervezetünk, a VALOR HUNGARIAE Zrt. és a Magyar Innovációs Szövetség a Magyar Innováció Napja, Bíró László születésének évfordulója alkalmából Tudományos Fórumot rendez 2019. október 2-án, a BÁLNA Rendezvényközpontban (Budapest, Fővám tér 11-12.)

Az esemény fővédnöke: Prof. Dr. Palkovics László innovációs és technológiai miniszter

Az esemény 9:00 -12:00 óráig tart.

Tervezett program:

Köszöntők:
Szőcs Géza, a VALOR Hungariae Zrt. igazgatóságának elnöke
Dr. Szabó Gábor, a MISZ elnöke

Előadások:
Prof. Dr. Palkovics László miniszter, a rendezvény védnöke
Rubik Ernő, a Nemzet Művésze címmel kitüntetett, Kossuth díjas feltaláló (felkérés alatt)
Dr. Anisits Ferenc, a Magyar Érdemrend Tisztikeresztjének kitüntetettje, gépészmérnök
Dr. Vértes Ákos, az Amerikai Feltalálók Nemzeti Akadémiájának tagja, vegyész
Bojár Gábor, Széchenyi-, Gábor Dénes-díjas fizikus
Jakab Roland, Ericsson Magyarország vezérigazgató-helyettese

A Bíró László Magyar Innovációs Díj megalapításának bejelentése:
Lepsényi István a VALOR Hungariae Zrt. vezérigazgatója
Bíró Mariana (személyes részvétel/videófelvétel, felkérés alatt)

A részvétel ingyenes, de regisztrációhoz kötött.
A részletes programleírást olvasni és jelentkezni az alábbi linken lehet vagy az info@valhu.hu e-mail címen.

Kutatók Éjszakája

A Kutatók Éjszakája idei programjaira 2019. szeptember 27-28-án kerül sor, többek között tagszervezetünk, a Bay Zoltán Kutatóintézet szervezésében, 3 helyszínen.

A fővárosi rendezvény (1116 Budapest, Kondorfa utca 1.) rengeteg programmal várja az érdeklődőket, úgy mint:
  • Te kis hamis! - Dr. Vass László előadása a hamisítványokról az előadói sátorban
  • Az atlantiszi Namor laboratóriuma - kémiai szabaduló szoba
  • Kutatók Éjszakája kürtöskalács sütöde
  • TEQBALL az udvaron
  • Újrahasznosítás! - bemutatkozik a SURFACE projekt
  • Tudományos sörfőzés, sörfőzés a tudományban a Lézercsarnokban

A Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala is részt vesz a rendezvényen interaktív kvízekkel.
Részletes programleírás ezen a linken elérhető.

A Miskolcon szervezett programok itt, a Szeged városában tartandóak itt találhatóak.

Mesterséges intelligencia és gépi tanulás

Tagszervezetünk, a WIGNER Fizikai Kutatóközpont 2019. november 25-26. között rendezi meg a következő akadémia-ipar találkozót a Hotel Mercure Budában (1013 Budapest, Krisztina krt. 41-43).

A rendezvény célja, hogy elősegítse a kutatási és az ipari szféra együttműködését és azon kapcsolódási pontok feltárását, amelyekben Magyarország lépést tarthat a mesterséges intelligencia alapján kialakuló technológiai forradalommal.
A rendezvényt angol nyelven tartják.

Tervezett program: https://indico.kfki.hu/event/1058/

További információ: Telcs András, telcs.szit.bme@gmail.com

PÁLYÁZATI FELHÍVÁSOK


Pályázati felhívás Tudományos és technológiai (TéT) szakdiplomata munkakör betöltésére (Szöul)

A Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM), az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) és a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal (NKFI Hivatal) közös pályázatot hirdet tudományos és technológiai (TéT) szakdiplomata munkakör betöltésére Magyarország Szöuli Nagykövetsége állomáshelyen (04393, Seoul, Yongsan-gu, Jangmun-ro 58).

A kormányzati szolgálati jogviszony időtartama határozott idejű, legfeljebb 4 évig tartó kormányzati szolgálati jogviszony (tartós külszolgálat idejére) a Külgazdasági és Külügyminisztérium állományában. A foglalkoztatás jellege teljes munkaidő (heti 40 óra).
A pályázat beadásának határideje: 2019. október 15.

A részletes felhívás idekattintva olvasható.

A Tudományos Diákkörök XX. Kárpát-medencei Konferenciája

A Kutató Diákok Mozgalma a 2019/20-as tanévben is meghirdeti a Tudományos Diákkörök XX. Kárpát-medencei Konferenciáját (TUDOK 2020), melynek célja, hogy felkeltse az érdeklődést a tudományos gondolkodás és a kutatás iránt.

A konferencián saját, kizárólag tudományos kutatásról szóló munkával lehet elindulni, témamegkötés nélkül. A konferencián minden diák indulhat, aki az érettségi bizonyítványát 2019-ben szerezte, vagy 2019 után szerzi meg. Alsó korhatár nincs.

Jelentkezési határidő: 2019. november 5. éjfél.

További információk: www.kutdiak.hu, ill. kutdiak@kutdiak.hu

SZAKIRODALOMFIGYELŐ


Bruno Maçães: Eurázsia hajnala - Az új világrend nyomában - Pallas Athéné Könyvkiadó, 2019
Dr. Osman Péter ismertetése

"Ragyogó, bátor és gyönyörű az előadásmódja... A politikai gondolkodás mélyreható darabja." -kezdi az eredeti kiadó, a Penguin az ajánlóját, amely kiemeli Maçães mondandójának eredetiségét és időszerűségét.

Eurázsia : Maçães igen részletes érveléssel fejti ki, hogy világunknak már az igen közeli jövője is nagyrészt ott alakulhat. Ő portugál, politikus, politológus, volt Portugália európai ügyekért felelős államtitkára, és "2017 januárjában Londonba költöztem, ahol politikai-stratégiai tanácsadóként dolgoztam fedezeti alapoknak és technológiai cégeknek." - ami kőkemény pálya. (Idézetek innentől a könyvből). Véleményeiben, pl. Oroszországról, Kínáról, gyakran tetten érhető a mainstream nyugati politikai gondolkodás és értékrend.

Mondandójának személyes alapja: "2015 végén hat hónapos útra indultam Európa és Ázsia történelmi és kulturális határai mentén. Az ezt megelőző két évben a portugál kormány európai ügyekért felelős államtitkáraként végzett munkám közelebb hozott a témához, néha személyes érdeklődésem, de még gyakrabban a szükség miatt. Látva, hogy az Európai Uniót érintő legsürgetőbb kérdések közül sok a két földrész közötti kölcsönhatással kapcsolatos és ezeknek a kölcsönhatásoknak a kezelése nagyobb távlatokat igényel, arra jutottam, hogy a két kontinens történelme szorosan összefonódik. Elhatároztam, hogy megvizsgálom, mit lehet kideríteni Oroszországról, Kínáról és Európáról, ha ugyanannak a rendszernek az elemeiként kezeljük őket. Egyetlen szóval írhatjuk le ezt a rendszert: ez Eurázsia." (Kiemelések tőlem)

"Ennek a könyvnek egyik fő célja, hogy megmutassam, ha nyitott szemmel járunk, úton-útfélen olyan élethelyzetekkel találhatjuk szemben magunkat, amelyek megkövetelik tőlünk a szemléletváltást. Az utazás segíthet megérteni a világfolyamatok alakulását, ez az elemzés pedig elengedhetetlen, ha több perspektívából is meg szeretnénk vizsgálni a kérdést. Utazás nélkül nem ismerhetjük meg a világot, a koncepció nélküli utazás pedig értelmetlenné válik." S ami a könyv nagy erőssége: utazásának elbeszélése során sok olyan részlettel szolgál, amelyről másként talán sohasem szereznénk tudomást, s amelyek a való élet sok színével, sajátosságával töltik ki a térségről bennünk élő képet, olyanokkal is, amelyekről hivatalos szó sohasem esik.

A helyzetkép Maçães szerint: "A történelem egy olyan ritka időszakában élünk, amikor a világ politikai és gazdasági tengelye elmozdulóban van. Négy-öt évszázaddal ezelőtt ez a tengely a nyugat felé mozdult. Európa gyakorlatilag az egész világ uralkodójává vált. Most a tengely kelet felé tolódik, így tudjuk, mit jelenthet ez Ázsia számára. Látjuk az új, fenséges városok kontúrjait, a régi teveútvonalakat és karavánfogadókat gyorsan felváltó nagysebességű vasutat és állomásokat. De mit jelent ez a nyugat számára? Lehet, hogy az óriás-birodalom, amely eddig mások számára hozott változást, arra kényszerül, hogy ő maga változzon meg a kelet felől fújó, új politikai és gazdasági szelek miatt? Mi történik hirtelen Kelet- vagy Dél-Ázsiában, Oroszországban, a Közel-Keleten, ami súlyosabban érinti Európát és Amerikát, mint azt elsőre gondolták volna. Különösen, mivel a változás teljesen kikerült az irányításuk alól. A világ kitágult, ezt a folyamatot azonban sokan nem nézik jó szemmel." Irányítás: visszatérő kérdése, vajon az USA vagy a Nyugat mennyire lesz képes irányítani az eurázsiai folyamatokat - s ez valóban kritikus jelentőségű.
"Ma már talán közhelynek számíthat, hogy ez a század Ázsia évszázada lesz. Csupán egy-két évtizeden belül az öt legnagyobb gazdaságából legalább három Ázsiában lesz. A dobogósok: Kína, Japán és India. Az ötödik hely bizonytalan. Talán Németország, Indonézia, Oroszország vagy Brazília lesz? Ha a világgazdaságról 20 év távlatában beszélünk, én Indonéziára tippelek. A képzelőerő nagymértékű hiányáról tanúskodhat, ha valaki azt gondolja, a világ változatlan marad, amikor az ázsiai gazdasági hatalom dominanciája tovább növekszik."

Eurázsia jelenlegi formálódása: "Nem az európai modellt használva, hanem sok különböző, egymással összeütközésben álló politikai nézet szerint történt meg a váltás. Mintha a globalizáció kora együtt bukkant volna fel egy másik, párhuzamos korral, amelyben különböző nézetek vagy vallások állnak szemben egymással."

Maria Konnikova: Az átverés művészete - Miért dőlünk be a szélhámosoknak újra és újra? - HVG Könyvek, 2018
Dr. Osman Péter ismertetése

Vajon ha valaki nagyon sok embert vesz rá, hogy újabbra cserélje az amúgy kifogástalan telefonját, bármi más holmiját, az átveri őket, vagy csak ördögien jó marketinges?

Konnikova korábbi műve, a Mesterelme (HVG Könyvek, 2013), ugyanúgy New York Times bestseller lett, mint ez a könyve. Itt a szerző egy különösen érdekes vonását emeljük ki: "Érdeklődését a póker iránt Neumann János játékelméletről szóló műve keltette fel. A pókert úgy írja le, mint vizsgálati módot arra, hogyan reagál az elme helyzetekre, amelyekben mind a felkészültség, mind a szerencse szerepet játszik. Hivatásos pókerjátékos lett, és írja a könyvét arról, hogy a póker az élet metaforája. Eddig negyedmillió dollárt nyert, de az írást sem adja fel". (Wikipedia és a szerző honlapja. Kiemelések mindenütt tőlem.)

A helyzetkép: "A csalás a legősibb játszma, amely azonban ennek ellenére különösen jól működik a modern világban. A szédületes ütemű műszaki fejlődés új aranykort hozott a csalók számára. A ma is előszeretettel űzött átverési technikák jó része a 19. században, az ipari forradalom nyomán fejlődött ki. Manapság a digitális forradalom korát éljük, és bizonyos szempontból a csalók számára ez a legmegfelelőbb. (Idézetek innentől a könyvből.)
Valóban, a gyorsan bővülő lehetőségekkel szolgáló internet egyre inkább elkerülhetetlen, ám "Ha túlságosan belemerülünk az internet világába, akkor a régebben csak bizonyos helyeken, bizonyos szituációkban ránk leselkedő veszélyek ma minden alkalommal felbukkannak, ahányszor csak bekapcsoljuk a tabletünket. Pontosan ugyanazok a trükkök, amelyeket egykor a vadnyugat nagyobb üzleteiben alkalmaztak, ma az e-mail-fiókunkban köszönnek vissza. A technológia nem tesz jártasabbá a világ dolgaiban, nem tesz okosabbá, és nem véd meg minket. Egyszerűen csak új terepet kínál az átverés évezredes hagyományainak. A csaló meg fogja találni hitünk megingathatatlan pontjait, és ezekre alapozva egy árnyalatnyival megváltoztatja a körülöttünk lévő világot. Ám annyira bízunk a kiindulási pontokban, hogy észre sem vesszük, mi történt." "2008 óta az Egyesült Államokban több mint 60%-kal nőtt a megkárosított fogyasztók száma. Az online elkövetett csalások száma megduplázódott..."

Az átverés áttörési pontja: "A szélhámosok egyetlen dologra támaszkodnak, függetlenül attól, hogy milyen csatornán keresztül és milyen álarc mögé bújva közelítik meg áldozatukat: a másik emberbe vetett bizalom manipulálására. A szélhámosokat azért nem jelentik - sőt nem is fedezik - fel, mert senki sem akarja beismerni, hogy alapvető meggyőződései tévesek. Nem sokat számít, milyen csalásról van szó: piramisjátékról vagy meghamisított adatokról, hamis árajánlatokról vagy félrevezető állításokról, műkincshamisításról vagy kétes egészségügyi szolgáltatásokról, történelemhamisításról vagy csalóka jövőképről. Mindez alapjában véve, pszichológiai értelemben a bizalomról szól - pontosabban a másik bizalmának kijátszásáról." A kifejtés során ugyanakkor az is kiderül, hogy gyakran a szélhámos nélkülözhetetlen segítője maga az áldozat, aki a mohóságától vezetve félredob minden ésszerű megfontolást és intő jelet.

Erről szól a könyv: a csábító csapda láttán sokan áltatják magunkat, hogy kiérdemelték a sorstól a szerencsét. S egyébként is, "mi agyafúrtabbak, bölcsebbek, cinikusabbak és szkeptikusabbak vagyunk", mint az átverhetők. "Amikor felbukkan egy csaló, bármelyikünk áldozatul eshet neki. Annak ellenére, hogy védettnek gondoljuk magunkat - vagy épp ezért -, mindannyian belesétálhatunk a csapdába. Ebben rejlik a zsenialitásuk, az átverés valódi művészete - az elméletirészecske-fizikus vagy a ravasz Wall Street-i befektető nincs nagyobb biztonságban tőlük, mint a nyolcvanéves floridai nyugdíjas. Az ügyész, akinek az indítékok vizsgálata a kisujjában van, ugyanolyan valószínűséggel bepalizható, mint a szomszéd néni. Mégis, hogy csinálják? Miért hiszünk nekik, s ők hogyan használnak minket a saját céljaikra? Mindenkit átvernek egyszer. Valamilyen csaló biztosan behúz a csőbe, mindenkit. A nagy kérdés az, hogy miért. És főleg, hogy sikerül-e valaha eléggé kiismernünk a saját észjárásunkat ahhoz, hogy ki tudjunk szállni a játékból, mielőtt túl késő lenne."

Sári László: Dilettánsok történelme - Corvina Kiadó, 2019
Dr. Osman Péter ismertetése

Gondolkodni, megismerni és -érteni szerető embernek nagyon jó ez a könyv. Kultúrtörténeti válogatásnak is kiváló. Sok furcsát képes kitalálni az ember, s a legfurábbakat, amikor a saját világáról gondolkodik. Ugyanúgy sok megfontolásra érdemeset is. Szintúgy tanulságos követni, ahogyan a segíteni igyekvő mítoszoktól és ógörög állambölcselettől Európa elérkezett az érdek-vezérelt kánonokhoz.

Idézetek a szerzővel a műve kapcsán a Könyvhétben megjelent beszélgetésből:
"Az ember története leginkább arról szól, hogy a különféle közösségek milyen sikertelenül próbálkoztak a múltban tűrhető együttélési formákra találni. De a nyughatatlan emberi természet - melynek következtében az ember sem elviselni, sem elhagyni nem képes társait -, úgy látszik, a legvéresebb áldozatok árán sem csillapítható." (kiemelések tőlem)
"A történelme során önmagával minduntalan pusztító háborúkba keveredő legkisebb földrész eszméi és gazdasági törekvései mindenütt a világon elterjedtek. Ma már a nyugati társadalmi berendezkedés mintáit követik a legkülönfélébb közösségek. Ha ezek a közösségek a nyugati történelem szörnyűséges tévedéseit, sőt bűneit is elkövetik, akkor a dilettáns jelző őket is megilleti."
"Meggyőződésem, hogy sokkal gyakrabban kellene egymás tükrében vizsgálni a kultúrákat, magunk és mások történelmét. Ráadásul igencsak meghökkentő és kijózanító minden efféle vizsgálatból származó következtetés."
"Ideje végre komolyabban venni Ázsiát, a szélesebb közönség elé tárni a több évezredes, aggályosan pontos, társadalmi igazságosságra törekvő államelméleti és társadalomszervezési (kancelláriai) erőfeszítéseit és tapasztalatait. Ezek összessége (ami a kultúra) az ázsiaiak számára igencsak sikeres együttélési elgondolásnak bizonyult, használható gyakorlatnak. Mindezt pedig azért érdemes összevetni a többségében utópisztikus nyugati elgondolásokkal, mert az összehasonlításból ugyancsak jól használható következtetéseket remélhetünk. Hátha más módon is lehet együtt élni, hátha más módon is lehet »történelmet csinálni«."
"Ma ott tartunk, hogy az emberi világ megmaradásáért kell küzdenünk, hogy a rosszul szervezett közösségi élet ne ártson az embernek, ne pusztítsa el magát. Önmagunk és az egész földi világ megbecsüléséhez azonban elsősorban morális fejlődésre (gyarapodásra) lenne szükség. A moralizálódáshoz pedig minden közösség hosszú, belső munkálkodására, nyugalmas, mi több, változatlan társadalmi körülményekre, csendesebb történelemre. Mai világunk nyugati típusú történelméből viszont mintha éppen az erkölcsi irányultság és kialakulásának feltételei hiányoznának leginkább. Több száz éves régi igazság ez, nem változik az emberi természet."

Csak apró ízelítőkként, a könyvből:
Kulcsmondat a 20. századról, amely segít érteni a szerző alapállását a nagy kérdésben, vajon az emberek kisebb-nagyobb csoportjai alakítják-e a világukat, vagy személytelen, nagy erők? (Hozzátehetjük: vajon elsődlegesen a szellem-, vagy a termelésmód fejlődése?): "Végig az egész század során nem tettek semmi mást, csupán szélsőségig fokoztak minden eszmét, elgondolást. A történelemcsinálók a legképtelenebb elgondolásokat is megvalósították." - s elgondolkodhatunk, miért is hagyták ezt nekik, s tényleg így alakítják-e a világ folyását.
A szabadság nyugati és keleti eszméjéről: "A filozófiai gondolkodás és politikai gyakorlat nyugati tradícióinak két teljesen nyilvánvaló, ám megkerülhetetlen csapdája létezik kezdettől fogva: az egyik az igazság, a másik a szabadság fogalma. Mindkettő varázsszó, sérthetetlenség, az újkor szekularizált világának szentségei." s a keleti: "Aki egyesíti a saját énjét azzal, ami énjével szembeszáll, az elnyeri a tökéletes ember boldogságát és szabadságát."
Vergilius remekül összefoglalta a mai USA geopolitikai koncepcióját: "Uralkodj minden népen, Római, tudd meg, / mesterséged békés törvényt adni a Földnek, / megkímélni, ki meghódolt, leigázni a dölyföst!"

Gyönyörű összegzése "a nyugati ember [ma is tartó] nagy történelmi utazásának": "A valamikori archaikus közösségek tagjai valószínűleg ösztönösen ismerték fel, hogy felelősséggel tartoznak a jelenükért, és csak rajtuk múlik a megmaradásuk. Ekkor vették tudatosan kézbe életük irányítását, amit a későbbi századok során a gondviselés jóindulatára bíztak, majd a gondviselés szekularizált változatára, a haladáseszmére."
Elképzelések, eszmék, tanulságok kincsestára.

SAJTÓSZEMLE

A sajtószemle tagvállalatunk a Tranzpress Kft. segítségével készült.


portfolio.hu, 2019. szeptember 5.
Példátlan segítséget kapnak a magyar kkv-k

portfolio.hu, 2019. szeptember 5.
Nagy dobást jelentett be a Hiventures!

hajdupress.hu, 2019. szeptember 10.
Hamarosan kezdődik az 5. Startup Hét Debrecen

dehir.hu, 2019. szeptember 10.
Innováció és vállalkozás: jön az újabb debreceni Startup Hét

medicalonline.hu, 2019. szeptember 10.
Az egészségipari innováció felé fordítják az oktatást

Világgazdaság, 2019. szeptember 10.
Az egészségipari innováció felé fordítják az oktatást

hvg.hu, 2019. szeptember 10.
Az innováció felé fordul a Semmelweis Egyetem

origo.hu, 2019. szeptember 10.
Az oktatást az egészségipari innováció felé fordítják

portfolio.hu, 2019. szeptember 11.
Új rakétákat kaphat a magyar gazdaság motorja

portfolio.hu, 2019. szeptember 11.
Totális szemléletváltás jöhet a multiknál, a startupoktól tanulhatnak

hirtv.hu, 2019. szeptember 11.
Áder János: az innovációs házépítő verseny ötleteit hasznosítani kell

portfolio.hu, 2019. szeptember 12.
György László: szinte rekorderek vagyunk a csúcstechnológiás beruházásokban

magyarnemzet.hu, 2019. szeptember 12.
ITM-államtitkár: Hozzá kell segíteni a fejlett technológiákhoz a kisvállalkozásokat

magyarnemzet.hu, 2019. szeptember 12.
Az ipar növekedése a csúcstechnológiát alkalmazó cégek teljesítményének köszönhető

szon.hu, 2019. szeptember 12.
Nem "molyolt" hiába: hatalmas elismerést kapott a krúdys diák és találmánya

KELET, 2019. szeptember 12.
Nem "molyolt" hiába a találmányán

origo.hu, 2019. szeptember 12.
Hozzá kell segíteni a fejlett technológiákhoz a kisvállalkozásokat

Magyar Nemzet, 2019. szeptember 12.
Az Eötvös Loránd Kutatási Hálózat céljairól egyeztetett az elnök az intézetek vezetőivel

A Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal Hírlevele, 2019. szeptember
Három kutatási területéhez 1,7 milliárd forintos támogatást kapott az ELTE

A Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal Hírlevele, 2019. szeptember
A Debreceni Egyetem 2 milliárdos támogatást nyert jármű- és egészségipari, valamint innovatív űripari kutatás-fejlesztésekre

A Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal Hírlevele, 2019. szeptember
Négyszázmillió forint támogatást nyert el a Pannon Egyetem

hirtv.hu, 2019. szeptember 12.
ITM-államtitkár: A technológia változására a legjobb válasz az innováció

Magyar Nemzet, 2019. szeptember 12.
György László: A technológia változására a legjobb válasz az innováció

orientpress.hu, 2019. szeptember 12.
Egyetemi innovációs házépítő versenyt rendeztek

lokal.hu, 2019. szeptember 12.
Áder: Az innovációs házépítő verseny ötleteit hasznosítani kell

elobolygonk.hu, 2019. szeptember 13.
Áder János: Az innovációs házépítőverseny ötleteit hasznosítani kell

portfolio.hu, 2019. szeptember 13.
Már havi félmilliót fizetnek azok a cégek, amelyek Magyarországra jönnek

gyartastrend.hu, 2019. szeptember 13.
Innovációs központtal bővül Szeged

Világgazdaság, 2019. szeptember 14.
25 százalékkal nő a kutatás-fejlesztésre szánt összeg jövőre

Magyar Hírlap, 2019. szeptember 14.
Jövőre 25 százalékkal nő a kutatás-fejlesztés állami támogatása

zaol.hu, 2019. szeptember 14.
Palkovics: a világban zajló technológiai kihívásokra Magyarország innovációval válaszol

nyiregyhaza.hu, 2019. szeptember 15.
Kártevőkkel száll szembe a nyíregyházi fejlesztő - Hogy hogyan?

M5 Híradó, 2019. szeptember 15.
Beszámoló a 31. EU Fiatal Tudósok Versenyéről

medicalonline.hu, 2019. szeptember 16.
Nő a kutatás és fejlesztés állami támogatása

portfolio.hu, 2019. szeptember 16.
A vadonatúj program, ami 100 milliárd forintot mozgat meg a magyar cégek számára

Magyar Rádió Jó reggelt Magyarország, 2019. szeptember 16.
Interjú Erdei Sándorral, a MISZ alelnökével

teol.hu, 2019. szeptember 16.
Turisztikai innovációs verseny indult főiskolai hallgatóknak

hirado.hu, 2019. szeptember 16.
Turisztika innovációs verseny indult

turizmus.com, 2019. szeptember 16.
CheckINN: turisztikai innovációs verseny diákoknak

Magyar Nemzet, 2019. szeptember 16.
Okosvárosok szolgálatába állítják az innovációt

Kossuth Rádió Jó reggelt Magyarország!, 2019. szeptember 16.
A versenyképes gazdaság alapja az innováció, figyelmeztetnek a szakemberek
"Stúdiónk vendége Erdei Sándor, a Magyar Innovációs Szövetség alelnöke."

lokal.hu, 2019. szeptember 17.
Erősödik a magyar-francia innovációs együttműködés

hirado.hu, 2019. szeptember 17.
Palkovics: Erősödik a magyar-francia innovációs együttműködés

Magyar Nemzet, 2019. szeptember 17.
Palkovics László: Erősödik a magyar-francia innovációs együttműködés

Világgazdaság, 2019. szeptember 17.
Palkovics: Erősödik a magyar-francia innovációs együttműködés

Magyar Nemzet, 2019. szeptember 17.
Maróth Miklós: Meg kell találni azokat az embereket, akik szívvel-lélekkel kutatnak

innoteka.hu, 2019. szeptember 17.
Különdíj az EU Fiatal Tudósok Versenyén

nyiregyhaza.hu, 2019. szeptember 17.
Zsigó Miklós nyíregyházi gimnazista különdíjat kapott az EU Fiatal Tudósok Versenyén

webradio.hu, 2019. szeptember 17.
Zsigó Miklós nyíregyházi gimnazista különdíjat kapott az EU Fiatal Tudósok Versenyén

szabolcsihir.hu, 2019. szeptember 17.
Nemzetközi sikert ért el egy nyíregyházi fiatal

gondola.hu, 2019. szeptember 17.
Zsigó Miklós nyíregyházi diák innovációs sikere Szófiában

infovilag.hu, 2019. szeptember 17.
Molycsapdával lett különdíjas az ifjú magyar tudós

tehetseg.hu, 2019. szeptember 18.
Világverseny különdíjasa Zsigó Miklós idén végzett gimnazista

szellemitulajdon.hu, 2019. szeptember 18.
Magyar diák pályamunkája különdíjat kapott az EU Fiatal Tudósok Versenyén

mta.hu, 2019. szeptember 18.
Magyar siker az EU Fiatal Tudósok Versenyén

infostart.hu, 2019. szeptember 18.
Magyar djíazott a rangos tudományos versenyen

startuponline.hu, 2019. szeptember 18.
Erősödik a magyar-francia innovációs együttműködés

portfolio.hu, 2019. szeptember 18.
Palkovics bejelentette: új egészségipari alap jön létre

Magyar Nemzet, 2019. szeptember 18.
Palkovics László: Megalakul az Egyetemi Klinikák Tanácsa

magyarhirlap.hu, 2019. szeptember 18.
Megalakul az Egyetemi Klinikák Tanácsa

sajomente.hu, 2019. szeptember 18.
Palkovics: megalakul az Egyetemi Klinikák Tanácsa

pecsiujsag.hu, 2019. szeptember 18.
A PTE részvételével alakult meg az Egyetemi Klinikák Tanácsa

mohacsiujsag.hu, 2019. szeptember 18.
A PTE részvételével alakult meg az Egyetemi Klinikák Tanácsa

debreceninap.hu, 2019. szeptember 18.
A startupok hete kezdődik Debrecenben

magyarhirlap.hu, 2019. szeptember 19.
Versenyképesség és növekedés

origo.hu, 2019. szeptember 19.
Különdíjat kapott a magyar versenyző a Fiatal Tudósok Versenyén

eduline.hu, 2019. szeptember 19.
Különdíjat kapott egy magyar diák az EU Fiatal Tudósok Versenyén

zetapress.hu, 2019. szeptember 19.
Zsigó Miklós különdíjas

bestfmnyiregyhaza.hu, 2019. szeptember 19.
Különdíjas lett egy nyíregyházi gimnazista az EU Fiatal Tudósok Versenyén

lokal.hu, 2019. szeptember 19.
Magyar siker a tudósok versenyén

szemlelek.net, 2019. szeptember 19.
ZSIGó MIKLóS NYÍREGYHÁZI FIATALEMBER KÜLÖNDÍJAT KAPOTT AZ EU FIATAL TUDóSOK VERSENYÉN

technokrata.hu, 2019. szeptember 19.
Különdíj az EU Fiatal Tudósok Versenyén

hir-ozon.hu, 2019. szeptember 19.
Magyar siker a tudósok versenyén

pecsinapilap.hu, 2019. szeptember 19.
Megalakul az Egyetemi Klinikák Tanácsa

szegedinapilap.hu, 2019. szeptember 19.
Megalakul az Egyetemi Klinikák Tanácsa

informed.hu, 2019. szeptember 19.
Megalakul az Egyetemi Klinikák Tanácsa

portfolio.hu, 2019. szeptember 19.
Magyar sikercégek vallanak a titokról

magyarnemzet.hu, 2019. szeptember 19.
Októberben startolhat a Magyar Multi Program

lokal.hu, 2019. szeptember 19.
Újra itt az év legszínesebb tudományos fesztiválja - Jön a Tudományok Fővárosa!

hirado.hu, 2019. szeptember 19.
Tudományok Fővárosa szombaton az ELTÉ-n

kozszolgalat.hu, 2019. szeptember 20.
Tudományok Fővárosa szombaton az ELTÉ-n

medicalonline.hu, 2019. szeptember 20.
Tudományok Fővárosa az ELTÉ-n

kamaraonline.hu, 2019. szeptember 20.
Tudományok Fővárosa szombaton az ELTÉ-n

ATV Magyarország, 2019. szeptember 20.
Tudományok fővárosa - Az év legszínesebb tudományos fesztiválja

szon.hu, 2019. szeptember 20.
A különdíjas molycsapda

Klub Rádió, 2019. szeptember 21., 23.
31. EU Fiatal Tudósok Versenye: interjú Ivánka Gáborral és Zsigó Miklóssal

welovebudapest.com, 2019. szeptember 21.
Tudományok Fővárosa

Magyar Nemzet, 2019. szeptember 21.
Tudományos forgatag az ELTE-n

minuszos.hu, 2019. szeptember 21.
Tudományok Fővárosa szombaton az ELTÉ-n

kidsnews.hu, 2019. szeptember 22.
Zsigó Miklós a "Moly.net" elnevezésű projektjével lett egy világverseny különdíjasa

Fanny Magazin, 2019. szeptember
Előreviszik a világot - Újító nők
"...Két éve, az akkor 16 esztendős Szegedi Melinda az okos-fáslival nyűgözte le a 32. Kínai Ifjúsági Innovációs és Technológiai Verseny zsűrijét..."

Innotéka, 2019. szeptember
Maróth Miklós vezeti az ELKH-t

Innotéka, 2019. szeptember
A jövő mérnökeit új kihívásokra kell felkészíteni

Innotéka, 2019. szeptember
Gábor Dénes-díj felterjesztési felhívás

Innotéka, 2019. szeptember
A magyar morfiumgyáros
Szerkesztő: Dr. Antos László, Munkatárs: Sári Veronika
Design: Visualia Stúdió, Felelős kiadó: Dr. Szabó Gábor
A Hírlevél minden páros hét keddi napján jelenik meg, és aznap internetes portálunkon is olvasható.
Hírlevélszerkesztőség: 1116 Budapest, Fehérvári út 108-112.
tel.: (06 1) 430 3330, e-levél: innovacio@innovacio.hu
A Hírlevélre a www.innovacio.hu c. portálon lehet regisztrálni.