XXIX. évf. | 2019. augusztus 27. | 15. szám

Hírek
Magyar Innovációs Szövetség
Magyar Fiatal Tudósok Társasága

Várható események
Szakirodalomfigyelő
SajtószemleHÍREK | MAGYAR INNOVÁCIÓS SZÖVETSÉG

Magyar Multi Program III.

Magyarország Kormánya társadalmi vitára bocsátotta a "Magyar Multi Program III. - A kiemelt növekedési potenciállal bíró feldolgozóipari kis- és középvállalkozások komplex fejlesztéseinek támogatása" c. felhívást.

A Magyar Innováció Szövetség véleményezte a felhívás tervezetét és megindokolt javaslatokat tett aug. 9-én. Állásfoglalásunkat megküldtük az Irányító Hatóságnak.

Szakmai véleményünk teljes szövege idekattintva olvasható.

Design Management Díj 2019

A Magyar Formatervezési Tanács által kiírt Design Management Díj felhívásra 16 pályázat érkezett be. Olyan szervezetek pályázhattak, melyek a designmenedzsment eszközrendszerét alkalmazva folyamatos innovációra és kiemelkedő minőségre törekednek, szem előtt tartva a társadalmi felelősség-vállalás és a fenntarthatóság szempontjait.

A bírálatra - dr. Simon Attila (Herendi Porcelánmanufaktúra vezérigazgatója) elnökletével - augusztus 8-án, a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatalában került sor. Az értékelésben részt vett többek között dr. Bendzsel Miklós, választmányi tagunk és dr. Antos László, ügyvezető igazgató is.

A fődíjra kiválasztott szervezet az őszi Desig Hét Budapest keretében, a Magyar Formatervezési Díj 2019. évi ünnepélyes díjátadó gáláján veheti át az egymilliós pénzjutalommal is járó elismerést.

DDRIÜ-taggyűlés

A DDRIÜ, Dél-Dunántúli Regionális Innovációs Ügynökség 2019. augusztus 1-jén, Budapesten tartott taggyűlést, melyen a Magyar Innovációs Szövetséget, mint tulajdonost, dr. Antos László, ügyvezető igazgató képviselte.

A taggyűlésen bemutatkozott a társaság új, többségi tulajdonosa, a HÁRFA Hálózat a Regionális Fejlesztésért Alapítvány elnöke, Kiss Gábor Ferenc. A taggyűlés új ügyvezetőt is választott Haász Zoltán személyében.

31. EU Fiatal Tudósok Versenye

A 28. Ifjúsági Tudományos és Innovációs Tehetségkutató Verseny zsűrijének döntése értelmében a 2019. szeptember 13-18. között, Szófiában megrendezésre kerülő "31. EU Contest for Young Scientists" döntőjében az alábbi három, első helyezett pályázat képviselheti Magyarországot:
  • Csillagászati távcsövek automatizálása és távvezérlése
    (pályázók: Vámosi Flórián Balázs és Pósa Péter)
  • Moly.Net
    (pályázó: Zsigó Miklós)
  • Magas dimenziójú rendszerek redukciója és vizualizációja
    (pályázó: Mészáros Botond)
A versenyzők második szakmai felkészítését Ivánka Gábor, zsűritag, delegációvezető és dr. Antos László, ügyvezető igazgató tartotta, 2019. augusztus 2-án, Szövetségünk székhelyén.

Magyar Fiatal Tudósok Társasága


Ezüstérem a 34. Kínai Ifjúsági Tudományos és Technológiai Innovációs Versenyen

A Kínai Ifjúsági Tudományos és Technológiai Innovációs Versenyt (China Adolescent Science & Technology Innovation Contest) 1985 óta minden évben megrendezik más-más kínai városban. A versenyre évente több mint 500 diák kvalifikálhatja magát Kínából, Hong Kongból és Makaóról.

A 34. Kínai Ifjúsági Tudományos és Technológiai Innovációs Verseny 2019. július 20. és 25. között, Makaóban került megrendezésre. Idén 52 külföldi országból, több száz nemzetközi résztvevője is volt a versenynek, 88 projekttel. A megmérettetésen Magyarországot Dobos Dominik és Székely Bálint, a 27. Ifjúsági Tudományos és Innovációs Tehetségkutató Verseny 2. helyezettjei, képviselhették, akik a MATEHETSZ támogatásával, a Nemzeti Tehetség Program keretében utaztak ki a versenyre. A magyar delegációt Jakab László, a hazai verseny zsűrielnöke vezette.
A magyar versenyzők az apparatus cardiovascularis felépítését, működését és betegségeit analógiásan bemutató, rendkívül szellemes vízvezetékrendszer-modellel ezüstérmet nyertek a nemzetközi projektek közül. Megkapták a Makaói Tudományos és Műszaki Egyetem innovációs különdíját is, mert kardiológusok nagyra értékelték a modell oktatást elősegítő szerepét.

Nemzetközi Élővilág Kutató Hét, Svájcban

A Schweizer Jugend Forscht 1989 óta évente rendezi meg a Nemzetközi Élővilág Kutató Hetet, a Svájci Alpokban. A rendezvényen 23 kiválasztott középiskolás fiatal vehet részt Svájcból és külföldről. Magyarországról eddig összesen 12 fiatal utazhatott ki a Magyar Innovációs Szövetség delegáltjaként.

Az idei, 2019. június 20. és 27. között megrendezett Nemzetközi Élővilág Kutató Hét helyszíne Tschierv volt, a kutatások Val Müstair területén zajlottak. Az eseményen Tóth
Boglárka
, a 27. Ifjúsági Tudományos és Innovációs Tehetségkutató Verseny 2. díjban részesített fiatalja (a budapesti Szent István Gimnázium diákja) vett részt, a MATEHESZ támogatásával. A kutatóhét többi résztvevője Svájcból, Svédországból, Csehországból, Németországból, Portugáliából és Észtországból érkezett.

Bogi egy négyfős csoportban, svájci fiatalok társaságában, a poszméhek preferenciáját vizsgálta különböző alpesi virágokat illetően. A kutatás eredményeképp megállapították, hogy a különböző alpesi poszméh fajok nem véletlenszerűen gyűjtenek virágport, hanem bizonyos virágporokat előnyben részesítenek. Példaképpen a Bombus lucorum legtöbb esetben az Anthyllis család virágait részesíti előnyben. Ennek oka a virág különös proteingazdagsága. Következésképpen figyelemmel lehet kísérni ezen virágfajok mennyiségét/minőségét a méhpopulációk megóvása érdekében. A kapott eredményeket nyílt előadássorozat keretében prezentálták.

Magyar fiatal a 61. London International Youth Science Forumon (LIYSF)

2019. július 24. és augusztus 7. között került megrendezésre immár 61. alkalommal a London International Youth Science Forum (LIYSF). A programok helyszínéül az Imperial College szolgált. Magyarországot a Magyar Innovációs Szövetség delegáltjaként Nyíri Anna Eszter képviselte, aki a Kecskeméti Bányai Júlia Gimnázium leendő végzős diákja. A fórumon való részvételt a MATEHETSZ támogatta.

Anna a fórum Science Bazaar nevű egyestés workshopján mutatta be "Víztakarékossági projekt megvalósítása Arduino robotok alkalmazásával" című projektjét. A zsűri döntése alapján a több mint 150 prezentáció közül a legjobb 10 közé került, így munkáját egy nagy sikerű FameLab stílusú előadás keretében magyarázhatta el a fórum több száz résztvevőjéből álló közönségnek.
A kéthetes esemény alatt a fiatalok számos természettudományos előadáson vehettek részt, melyeket neves tudósok, professzorok tartottak. Meglátogattak nagyhírű tudományos intézményeket, kutatólaboratóriumokat, valamint a híres oxfordi és Cambridge-i egyetemeket. Megismerkedtek a londoni egyetemi rendszerrel és az angliai kutatói munkával is.

A szervezők a tudományos előadásokon túl kiemelt figyelmet fordítottak a kulturális tevékenységekre is, így a programot múzeum- (Science Museum, Natural History Museum) és lehetőség szerint színházlátogatások színesítették. A diákok részt vehettek továbbá híres angliai látványosságokhoz tett fakultatív kirándulásokon, pl. láthatták a Stonehenge-t, London Eye-t és a Buckingham Palace-t.

VÁRHATÓ ESEMÉNYEK

Tudás és technológia-transzfer c. szakmai út Londonba

A Magyar Innováció Szövetség Felsőoktatási Tagozata 2019 októberében ismét külföldi szakmai utat tervez ezúttal angliai egyetemekhez, kutatásmenedzsment szervezetekhez. A program célja tudásmegosztás, új módszerek, modellek megismerése a szellemi tulajdon menedzsmentje, kutatásmenedzsment a harmadik misszió területén.

A látogatás a londoni magyar nagykövetség szervezésében valósul meg. A 2-3 naposra tervezett szakmai programra a nagyvállalatok, KKV-k és a felsőoktatási intézmények tudás és technológia-transzferrel foglalkozó vezetői és középvezetői jelentkezhetnek.
A részvétel önköltséges.

Bővebb információ: Kersánszki Tamás, a Felsőoktatási Tagozat vezetője, kersanszki@uni-obuda.hu

PRIMER képzés

Az InnoEnergy Highway jóvoltából megrendezésre kerül az ötnapos, angol nyelvű Primer, nemzetközi akcelerátor programra felkészítő képzés. Kezdés: 2019. szeptember 13-án, helyszín: Budapest.

Program:
szeptember 13.: Team building & management + IP and legal aspects + Lean Startup methodology
szeptember 20.: Business Model Canvas
szeptember 27.: Go-to-market strategy, Sales strategy and B2B marketing strategies
október 4: Roadmapping, Finances and investment, Introducing your business: One pager and Pitch Deck
október 11: Pitch training
A képzést a Demo Day zárja október 15-én.

Sikerrel végezhetik el a képzést mindazok, akik már az ötlet fázison túl vannak, dolgoznak a terméken, szolgáltatáson és a piacra lépést kívánják megtervezni vagy az üzleti modellt fejleszteni.
A legjobb csapatok az InnoEnergy Highway programban 100-150 ezer EUR befektetéssel próbálhatnak nemzetközi piacra lépni.

A jelentkezés díjmentes, de regisztrációhoz kötött: link
Jelentkezési határidő: szeptember 3.

A beküldött jelentkezések alapján a képzésen résztvevő csapatokat szeptember 6-ig értesítik.
További információ: hubhungary@innoenergy.com

The Business Booster

Az InnoEnergy immár hetedszer rendezi meg, a fenntartható energiaipari fejlesztésekre szakosodott éves seregszemlét. Európa egyik legfontosabb energetikai és innovációs rendezvénye a The Business Booster (TBB) az energetikai szektor átállás emberibb, fogyasztó központú végrehajtását helyezi idén a középpontba.
Az esemény a Párizsi Kongresszusi Központban lesz, 2019. október 3-4. között, amelyre negyven ország több mint 800 küldöttét várják.

Számos hazai energetikai vállalat és startup mellett mintegy 150, az InnoEnergy portfóliójába tartozó feltörekvő vállalkozás várja befektetők és ipari partnerek érdeklődését.
A hazai vendégek számára az üzleti érdeklődésnek megfelelő találkozókat szervez a kiszemelt nemzetközi partnerekkel a budapesti iroda.
Kapcsolat: hubhungary@innoenergy.com

SZAKIRODALOMFIGYELŐ


Chris Skinner: Digital Human - The Fourth Revolution of Humanity Includes Everyone (Digitális ember - Az emberiség negyedik forradalma mindenkit felölel) - Wiley, 2018
Dr. Osman Péter ismertetése

Mi alakítjuk a technológiát vagy sokkal inkább az bennünket? Milyen jövő küszöbén állunk? Nagyon jó könyv: égetően fontos és aktuális kérdéseket tárgyal abszolút szakszerűen, ugyanakkor megkapóan érdekes és olvasmányos előadásmóddal. (Az itt következők mind a könyvből, kiemelések tőlem).
Skinner alaptétele, hogy a technológiáink hatásaival nem pusztán új ipari- vagy technológiai forradalmat, hanem az emberiség negyedik forradalmát éljük. A digitális forradalom hatása ez, annak eredménye, hogy első ízben köt össze mindenkit személytől-személyig működő, valós idejű kapcsolat.
Könyve két nagy, összefonódó témája: A digitális ember: az emberiség e hatalmas forradalma nem pusztán az eddigi technológiai fejlődés forradalmi vagy evolúciós előrelépése. A digitális emberek messze összetettebbek elődeiknél. Tovább élnek; Valós idejű hozzáférésük van rendkívül nagy tudáshoz; A robotikának és a mesterséges intelligenciának köszönhetően sokkal magasabb és sokrétűbb színvonalon dolgozhatnak; Hamarosan az életterük sok bolygóra kiterjed; Teljesen másként viselkednek majd, mint bárki, aki előttük élt. A gazdasági-, társasági , még a szexuális tevékenységük is abszolút eltérő lesz a korábban élőkétől.
A hálózat: A teljes összekapcsolódás: ez a mindent átalakító forradalom. A 7,5 milliárd ember már képes, amire tíz éve még nem: bárki bárkivel közvetlenül kommunikálhat a mobiltelefon útján. A technológia a telefont intelligens eszközzé tette: kapcsolatokat teremtő és kezelő, ügyleteket bonyolító platformmá.

Ez az emberiség bontakozó negyedik forradalmának egyik forrása: hogy képesek vagyunk a Föld minden lakója kezébe erős eszközt adni, amellyel mindenki a hálózatba kapcsolódhat. Ezzel belép a hálózati hatás, amely exponenciálisan növekvő lehetőségeket teremt azáltal, hogy mindenki kereskedhet bárkivel, ügyleteket hozhat létre, kommunikálhat, mindezt személytől személyig, egyenrangú felekként. A könyv azt kutatja, mit hoz ez az emberiség-, a gazdaság-, a kereskedelem számára, s milyenné alakítja a jövőt. Skinner prognózisa: az emberiség digitalizálása lebontja a határokat, s megszüntet minden kirekesztést.
A jelenlegi berendezkedés az emberiség közel kétharmadát kirekeszti a pénzügyi szolgáltatásokból. Olyan kis ügyleteket végeznének - megtakarítás, kölcsönfelvétel, átutalások -, amelyek kiszolgálása nem éri meg a pénzügyi szervezeteknek. Az emberiség digitalizálásának forradalmi hatása, hogy lehetőséget teremt mindenkinek, hogy az igényei szerint pénzügyeket végezhessen, bármilyen kis összegekben is; hogy létrejöhetnek az ügyletek masszív áramlásai addig elhanyagolt, kihagyott piaci szereplők között. Skinner a kínai óriás Alibaba pénzügyi vállalatát hozza példának: "az Ant Financial - még egyedüliként - globális pénzügyi bekapcsolási programot épít mindenki számára, és 2025-re kétmilliárd embernek teremt hozzáférést pénzügyeik hálózatos intézéséhez." [Lényegében itt is »a hosszú farok« üzleti logikája működik: a digitális technológiák alkalmazása úgy lecsökkenti a logisztikai és a tranzakciós költségeket, hogy minden ügyletet, a legkisebbeket is megéri megcsinálni. - OP]

Másik korszakalkotó változás a digitális pénz és a blockchain technológiák ökoszisztémája, amely megvalósítja "az értékek internetét". Mindezekkel, "a bolygónk digitalizálásával" születik az emberiség negyedik forradalma, "a legnagyobb változás a gőzgép szabadalmaztatása óta" - és az internet az ő platformja.
A meghatározó elemek közt Skinner részletesen tárgyalja, hogy e forradalmi változások sokban sértik a piacok meglévő szereplőinek érdekeit, s azokét is, akik egzisztenciája ez utóbbiakhoz kötődik [az innovációk olyan akadálya ez, amelyről már minden idők egyik legnagyobb hatalomtechnikusa, Machiavelli is beszélt - OP]. Jövőképében ezért a cégek egyik legfontosabb részlege az lesz, amelynek feladata lerombolni mindent, ami nélkülözhető, ami nem szolgálja az új feladatokat és funkciókat, mert ez nagyban növeli a cég rugalmas fejlődőképességét. [Olyan ez, mint hogy az innováció legjobb szálláscsinálója minden - háború, tűzvész -, ami megszabadít az annak útjában álló, meglévő struktúráktól. - OP]

Szinte mindenre képes technológiák, mesterséges intelligencia, digitalizált ember: érdekes idők jönnek.

Richard P. Feynman: "Tréfál, Feynman úr?" - Egy mindenre kíváncsi pasas kalandjai - Bill Gates előszavával - Park Könyvkiadó, 2019
Dr. Osman Péter ismertetése

"Az 1965-ben Nobel-díjjal kitüntetett amerikai Richard P. Feynman századunk egyik legragyogóbb elméleti fizikusa és eredeti gondolkodója. Híres volt arról, hogy a legnehezebb elméleti problémákat is világosan, szellemesen és érthetően el tudta magyarázni." - a Park Könyvkiadó ajánlójából Feynman Hat könnyed előadás c. könyvéhez (2017) (Kiemelések mindenütt tőlem). Annak bevezetője írja róla: "A legtöbb elméleti fizikus gondos matematikai számításokat használt útmutatóul és támaszul arra az esetre, ha ismeretlen területre jut. Feynman magatartása viszont szinte hetyke, már-már fölényes volt ebben a helyzetben. Az ember azt hihette, hogy úgy olvassa a természetet, mint valami könyvet, és a bonyolult elemzések unalma nélkül, egyszerűen csak elmondja, hogy mit talált benne." és "Feynman számára az előadóterem színházterem volt, az előadó pedig színész, akinek kötelessége drámával és tűzijátékkal szolgálni, éppúgy, mint tényekkel és ábrákkal. Mestere volt a drámának; minden hallgatóság figyelmét lekötötte. Akár egyetemistáknak tartott előadást, akár a kollégáknak vagy a nagyközönségnek, azoknak a szerencséseknek, akik személyesen vehettek részt rajtuk, feledhetetlen élmény volt ez, akárcsak maga Feynman."

Bill Gates írja itteni Előszavában Feynman előadásáról: "Engem valósággal megbabonázott. Mindig tudománybolond voltam, de senki mástól nem hallottam ilyen szórakoztatóan és érthetően a fizikát. Egyszerű nyelven magyarázott el bonyolult dolgokat, úgy, hogy mindenki megérthette; és remek történetekkel tartotta fent a diákokban az érdeklődést. Feynman több volt szinte elképzelhetetlenül remek kutatónál és bámulatos tanárnál. Az egyik legérdekesebb alak volt a maga korában."
Ha a kimagasló, kreatív zsenialitás másik oldalaként jelentkező abszolút lazaságból és vagányságból adnának Nobel-díjat, Feynman azt is megkapta volna. Ebben az életrajzában igen színes és részletes képet ad erről.
A könyv is így született: al-alcíme: "Ahogy Ralph Leighton lejegyezte." Leighton a barátja volt. Előszavából: "E kötet történeteit azokból a beszélgetéseinkből szemezgettem ki, amelyeket emlékezetes pillanatokban bővelkedő, hétesztendőnyi közös dobzenészi pályafutásunk alatt folytattunk Richard Feynmannal. Úgy érzem, önmagukban is meghökkentő és szórakoztató történetek ezek, de egybefűzött gyűjteményük egyenesen bámulatra készteti az embert. Hiszen már-már hihetetlen, hogy egyetlen ember és egyetlen emberöltő elegendő lehet ennyi sok csudálatosan őrült kalandhoz; az pedig már egyenesen lángra gyújtja a képzeletünket, hogy ennyi sok ártatlan csíny kifundálásához is elég lehet!"

Feynman itt csupán elvétve beszél a tudományos munkájáról. Művének visszatérő kulcsszava, hogy "kitűnően szórakoztam" - kezdve azzal, hogy gyerekként 'hivatásos' rádiójavító lett. Érezhető, hogy számára ez a könyv is szórakozás - egy kitűnő balhé. Belőle is, akár az életéből, rendre kibontakozik a 'vicces Dick', a 'nagyon laza Dick'. A tudomány babérkoszorúval övezett nagysága elmeséli, milyen jól játszadozott. Például, a tízhónapos brazil vendégprofesszori tartózkodása során egyebek - így a szebbik nem társaságának szakszerű becserkészése és élvezete - mellett úgy megtanulta az egyik helyi hangszert, hogy szambaiskola karneváli zenekarába került vele. Hosszan meséli kalandjait: fejszámoló mutatványait, hogyan szórakozott a széfek felnyitásának kitanulásával, hogy milyen jól érezte magát az éjszakai bárok világában, mennyire kedvelte a szép lányokat. Kíváncsi volt a hallucinációk hatására és kiváltásuk mikéntjére, hát megtanulta ennek a technikáját is.
Braziliai vendég-professzorkodása kedvéért megtanult portugálul, és portugál nyelven tartott előadást a Brazil Tudományos Akadémián, ahol a brazilok addig csak angolul adtak elő, s az ő nyomában váltottak, boldogan, a saját nyelvükre. Egy jellemző mozzanat a könyvből: előadásra készülve nekiállt egy bonyolult témát bemutatni a diákoknak érthető módon - majd, amikor elégedetlen volt az eredménnyel, megállapította: "erről még nem tudunk eleget".

Feynman kutatóként és oktatóként megkapta a két legnagyobb kitüntetést: a Nobel-díjat, s hogy halálakor a legendás CalTech (Kaliforniai Műegyetem) hallgatói feliratot tettek ki: "Szeretünk, Dick!". A könyvből könnyű megértenünk, miért.

Salvador Dalí: Salvador Dalí titkos élete - Helikon Kiadó, 2019
Dr. Osman Péter ismertetése

"Csak egyetlen embert nyúznak meg elevenen ebben a könyvben, és az én leszek. Nem szadizmusból vagy mazochizmusból teszem, hanem narcizmusból" - idézi a Helikon ajánlója Dalí hozzá méltóan cseles ígéretét.

Pontosan olyan e mű, amilyet az ember Dalítól vár: csúfondárosan kihívó rejtély megragadó látványba - emlékezésekbe, őszinte vagy sem vallomásokba - csomagolva. Vajon könyve valóban bepillantást ad a bőre alá, kendőzetlen betekintést a gondolatvilágába, még pszichéje legrejtettebb zugaiba is, vagy inkább egy hatalmas, arcunkba vigyorgó, kaján vicc az egész: »Hölgyek, urak, itt állok, fogjatok meg, ha tudtok!«? Valóban a narcizmus viszonylagos nyíltsága hajtja, vagy sokkal inkább egy egészen más, abszolút profi törekvés? Akár így, akár úgy, bőven kapunk benne (gyakran nem tudni, mennyire átszínezett) részleteket Dalí élettörténetéből is.
Nem kizárt, hogy könyvének írása közben remekül szórakozott, mesterien játszva az olvasóval, ahogyan a jó matador játszik a bikával a viadal egyik leginkább emblematikus eleme, a veronica során: ekkor egészen közelről elé tárja, hívogatóan, a köpenyét, s amikor a bika ráindul, a matador laza eleganciával kifordul, hogy utána újabb csábítást kínáljon. Ámde az is lehet, hogy e könyv is eleme annak a mesterien szakszerű és következetes, zseniális építkezésnek, amellyel Dalí élete főművét alkotta meg: önmagát, a zseniális, utólérhetetlen, rendkívüli Dalí imázsát.
Semmi kétség: Dalí a 20. századi kultúra világának egyik legnagyobb hatású alakja, Picassóval holtversenyben minden bizonnyal a legeredetibb a valódi nagy tehetségek között. S akárcsak Picasso, koruk egyik legnagyobb marketingzsenije is volt. Bolond bárki tud lenni, ha eléggé gátlástalan, sőt extravagáns bolond is, ha van hozzá fantáziája - Dalí azonban a művészi tehetségére építkezve hozta létre a maga egészen különleges, eredeti arculatát, a látható embert épp úgy, mint a művészt. Ebbe tartoznak híres kijelentései is, pl.: "A két legnagyobb szerencse, ami egy festőt érhet, hogy 1. spanyolnak születik, és 2. Dalínak hívják." "Nem tudom elég gyakran hangsúlyozni: nem vagyok őrült. Tisztánlátásom olyan élességet és koncentráltságot ért el, hogy az egész évszázadban nem találni hozzám fogható heroikus és csodálatos személyiséget; Nietschét kivéve (aki mindazonáltal megőrült a végén), más évszázadokban sem akad olyan, mint én. Festészetem a bizonyíték rá." (kiemelések tőlem) S a kaján vigyor csúcsa: "Művészetem a konkrét irracionális különösen finom, extravagáns, szuper-esztétikus képeinek kézzel festett fotográfiája."

Egy kis ízelítő, előbb a bevezetőből: "A szüleim Salvadornak kereszteltek. Mint azt a nevem is jelzi, arra szántak, hogy megmentsem a Festészetet a modern művészet semmijétől, s mindezt a katasztrófák korában, abban a gépies és középszerű világban, melyben van szerencsénk és balsorsunk élni. Ha a múlt felé fordulok, az olyanok, mint Raffaello, igazi istenként tűnnek fel előttem. Bizonyára én vagyok az egyetlen, aki felfogom, miért képtelenség ma elérni vagy akár csak távolról is megközelíteni a raffaellói formák tökéletességét. Saját munkásságom katasztrófának tűnik számomra. Úgy szerettem volna olyan korban élni, amikor nincs mit megmenteni! Ha azonban a jelen felé fordulok, bár nem becsülöm alá a jóval az enyém felett álló szakosodott intelligenciákat, a világon semmiért nem cserélném el személyiségemet valamelyik kortársaméval. (Idézetek innentől a könyvből.)

A másik az 1941-ben megírt Epilógusból:
"Megírtam ezt a hosszú könyvet az életem titkairól, mert egyedül így érhettem el, hogy meghallgassanak. Én pedig azt akarom, hogy az egész világ halljon, mert én vagyok a háború utáni Európa legreprezentatívabb megtestesülése, megéltem minden kalandot, minden tapasztalatot, minden drámát. A szürrealista forradalom szabadharcosaként napról napra megtapasztaltam a dialektikus materializmus, illetve a vér és a faj mítoszán alapuló nemzetiszocializmus, eme álfilozofikus doktrínák fejlődésének legapróbb intellektuális következményeit is. A teológiának sincs előttem titka. Az elmém sietett, hogy első legyen mindenben, előbb értsen meg mindent, még ha rendkívüli felfedezéseiért kemény munkával vagy a legegzaltáltabb szenvedélyemmel kellett is fizetnem."
48 éve még hátravolt, hogy szinte tökéletesen kiteljesítse művét.

SAJTÓSZEMLE

A sajtószemle tagvállalatunk a Tranzpress Kft. segítségével készült.


Innotéka, 2019. július-augusztus, 48. oldal
A legnagyobb magyar űrsiker

index.hu, 2019. július 22.
Csökkentek a külföldi beruházások Európában, a képzett munkaerőt keresi a tőke

magyarhirlap.hu, 2019. július 23.
Növekvő források az unió kutatási és innovációs keretprogramjaiban

portfolio.hu, 2019. július 25.
Varga bemondta: irány a robotizáció!
"...Új magyar brandek felépítését szorgalmazta Varga Mihály pénzügyminiszter csütörtökön Tusnádfürdőn egy, a versenyképesség témájában rendezett kerekasztal-beszélgetésen..."

origo.hu, 2019. július 25.
Varga Mihály Tusványoson: Új magyar brandeket kell felépíteni

magyarhirlap.hu, 2019. július 25.
Varga Mihály: Új magyar brandeket kell felépíteni

magyarnemzet.hu, 2019. július 25.
Szijjártó Péter: Mára a kutatás-fejlesztés lett a siker alapvető feltétele

Karc Fm, Talentográf, 2019.július 25.
Novák Blanka interjú

origo.hu, 2019. július 25.
A Formlabs Budapesten hozza létre fejlesztőközpontját

gondola.hu, 2019. július 25.
Magyar ezüstérem a 34. Kínai Ifjúsági Technológiai Innovációs Versenyen

techmonitor.hu, 2019. július 26.
Siker Kínában

hirado.hu, 2019. július 26.
Különdíjat nyertek magyar gimnazisták egy kínai innovációs versenyen

magyarhirlap.hu, 2019. július 26.
Különdíjat nyertek magyar gimnazisták Kínában

magyarhirlap.hu, 2019. július 26.
Újabb ezüstérem a magyaroknak

hirextra.hu, 2019. július 26.
Magyar ezüst a kínai innovációs versenyen

origo.hu, 2019. július 26.
Különdíjat nyertek magyar gimnazisták egy kínai innovációs versenyen

eduline.hu, 2019. július 26.
Újabb siker: ezüstérmet és különdíjat kapott két magyar diák a kínai innovációs versenyen

lokal.hu, 2019. július 26.
Különdíjat nyertek magyar gimnazisták egy kínai innovációs versenyen

hirado.hu, 2019. július 26.
Ezüstérmes lett a magyar innovációs pályázat a kínai ifjúsági versenyen

azuzlet.hu, 2019. július 26.
Innováció. Magyar érmesek Kína ifjúsági versenyén

mandiner.hu, 2019. július 26.
Ezüstérmes lett a magyar innovációs pályázat a kínai ifjúsági versenyen

lokal.hu, 2019. július 26.
Szenzációs eredmény! Ezüstérmes lett a magyar innovációs pályázat a kínai ifjúsági versenyen

kinaon.com, 2019. július 26.
Kínai ifjúsági versenyen lett ezüstérmes a magyar innovációs pályázat

webradio.hu, 2019. július 26.
Ezüstérmes lett a magyar innovációs pályázat a kínai ifjúsági versenyen

vg.hu, 2019. július 26.
Rangos nemzetközi versenyen álltak dobogóra a magyar fiatalok

weborvos.hu, 2019. július 26.
Modellezték a vérellátó rendszert, díjat nyertek

flagmagazin.hu, 2019. július 26.
Ezüstérmes lett a magyar innovációs pályázat a kínai ifjúsági versenyen

gyartastrend.hu, 2019. július 26.
Magyar diákok nyertek innovációs díjat Kínában

hirek.prim.hu, 2019. július 26.
Ezüstérem a 34. Kínai Ifjúsági Tudományos és Technológiai Innovációs Versenyen

uzletem.hu, 2019. július 26.
Ezüstérmes lett Dobos Dominik és Székely Bálint Kínában

vaol.hu, 2019. július 26.
Szombathelyi diákok értek el komoly sikert Kínában

businessonline.prim.hu, 2019. július 26.
Ezüstérem a 34. Kínai Ifjúsági Tudományos és Technológiai Innovációs Versenyen

kidsnews.hu, 2019. július 27.
Magyar siker a Kínai Ifjúsági Tudományos és Technológiai Innovációs Versenyen

kamaraonline.hu, 2019. július 29.
Ezüstérmes lett a magyar innovációs pályázat a kínai ifjúsági versenyen

infovilag.hu, 2019. július 30.
Boglárka az Alpokban tanulmányozta a méheket
"...idén 23 kiválasztott középiskolás vehetett részt az alpesi köztársaságból és külföldről. Hazánkból eddig összesen 12 fiatal utazhatott ki a Magyar Innovációs Szövetség (MISZ) jóvoltából..."

techmonitor.hu, 2019. július 30.
Újabb magyar résztvevő a Nemzetközi Élővilág Kutató Héten

zetapress.hu, 2019. július 30.
Magyar diákok Svájcban

gondola.hu, 2019. július 30.
Magyar diák kutathatott Svájcban innovációs díj nyerteseként

magyarnemzet.hu, 2019. július 31.
Gulyás Gergely: EU-s jogra hivatkozva segítik a menekültkérelmekkel való visszaélést
"...A Miniszterelnökséget vezető miniszter fölhívta arra a kormányhatározatra a figyelmet, amely alapján jövőre 32 milliárd forinttal többet fordítanak innovációra és kutatásra..."

magyarnemzet.hu, 2019. július 31.
Megalapították a Közlekedési Innovációs Díjat

hirextra.hu, 2019. július 31.
Magyar diák a Nemzetközi Élővilág Kutató Héten

portfolio.hu, 2019. július 31.
Brutális pályázói érdeklődés: egy órán belül felfüggesztik a KFI-felhívást!

Karc Fm, Regiszter, 2019. augusztus 1.
Interjú Ürge Lászlóval, a DBH ügyvezető igazgatójával

portfolio.hu, 2019. augusztus 1.
Magyar multikat nevelne ki a kormány

magyarnemzet.hu, 2019. augusztus 1.
Kutatási támogatásban részesül a Szent István Egyetem

magyarnemzet.hu, 2019. augusztus 1.
Tizenötmillió egy jó ötletért
"...Egyetemista innovátorokat ösztönöznek a Startup Campus University program segítségével..."

hirextra.hu, 2019. augusztus 1.
Magyar diáksiker Kínában

portfolio.hu, 2019. augusztus 1.
Varga fontos változásokat lengetett be a 2020 utáni EU-pénzeknél

szellemitulajdon.hu, 2019. augusztus 1.
Ezüstérmet és különdíjat is nyertek fiatal innovátoraink Makaóban

promenad.hu, 2019. augusztus 1.
Még várják a pályázatokat a Dél-alföldi Innovációs Díjra

vasarhely24.com, 2019. augusztus 1.
Még várják a pályázatokat a Dél-alföldi Innovációs Díjra

vg.hu, 2019. augusztus 2.
Az állam szerepe az innovációvezérelt gazdaságban
"...A magánszektor sok tekintetben kevésbé vállalkozó szellemű, mint az állam: visszariad az igazán radikális új termékektől, eljárásoktól, és ráhagyja az államra az első, igazán rizikós befektetések bevállalását.."

kamaraonline.hu, 2019. augusztus 2.
OXO Labs: 600 millió forint tíz startup vállalkozás támogatására

magyarnemzet.hu, 2019. augusztus 4.
Maróth Miklós: Senki nem darálta be az MTA-t

innoteka.hu, 2019. augusztus
A Nemzeti Agykutatási Program második ciklusának első eredményei

portfolio.hu, 2019. augusztus 5.
Több tucat magyar multi jöhet létre az új EU-pályázatok segítségével

magyarhirlap.hu, 2019. augusztus 7.
Több a kutatás és a fejlesztés a versenyszférában

mandiner.hu, 2019. augusztus 7.
Ha elszívják a tudást, akkor nem lesz fejlődés Európában - német innovációs vezető a Makronómnak

portfolio.hu, 2019. augusztus 7.
Ömlik a pénz az izraeli startupokba

infostart.hu, 2019. augusztus 8.
Maróth Miklós: nagyobb megbecsülést érdemel, aki nemzetközi dicsőséget hoz

magyarnemzet.hu, 2019. augusztus 9.
Maróth Miklós: Minden kutatásnak a társadalom számára kell hasznosnak lennie

24.hu, 2019. augusztus 9.
Ronaldinho a CNN-en fényezi a magyar milliárdos üzletét
"...A CNN megjegyzi, mindez azért nagy siker, mert a Teqballnak sikerült egy telített piacra betörnie...˝

CSR Hungary TV, Hatoscsatorna, 2019. augusztus 11.
Interjú Pakucs Jánossal

magyarnemzet.hu, 2019. augusztus 13.
ITM: Tovább tart az ipari termelés bővülése

magyarnemzet.hu, 2019. augusztus 13.
Az agrárkutatási központ három évig évi 260 millió forintos támogatást kap

Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal Hírlevele - 2019/8
Az agrárkutatási központ három évig évi 260 millió forintos támogatást kap

Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal Hírlevele - 2019/8
Több mint 450 milliós kutatási támogatást nyújt az innovációs hivatal a Szent István Egyetemnek

Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal Hírlevele - 2019/8
Négy kutatási program indul az SZTE-n a tématerületi kiválósági program támogatásával

delmagyar.hu, 2019. augusztus 12.
Még lehet pályázni a Dél-alföldi Innovációs Díjra

beol.hu, 2019. augusztus 12.
Még lehet pályázni a Dél-alföldi Innovációs Díjra

444.hu, 2019. augusztus 12.
Orbán Viktor tanácsadója marad az MTA-tól elvont kutatóhálózatok új vezetője

agrotrend.hu, 2019. augusztus 14.
Nemzeti Agrárkutatási és Innovációs Központ (NAIK) három évig évi 260 millió forintos támogatást kap

propeller.hu, 2019. augusztus 16.
Szent István Egyetem: A kormány célja a kutatás-fejlesztés és innováció rendszerének megerősítése

lokál.hu, 2019. augusztus 16.
A kormány célja a kutatás-fejlesztés és innováció rendszerének megerősítése

magyarnemzet.hu, 2019. augusztus 16.
Szent István Egyetem: A kormány célja a kutatás-fejlesztés és innováció rendszerének megerősítése

magyarhirlap.hu, 2019. augusztus 16.
A kormány célja a kutatás-fejlesztés és innováció rendszerének megerősítése

magyarhirlap.hu, 2019. augusztus 17.
Tetszik az egyetemeknek az új innovációs szemlélet
"...Maróth jelezte, minden kutatásra fordított állami támogatásnak kézzelfoghatóan meg kell térülnie a magyar gazdaság, és általában a társadalom számára. A gazdaság erősítéséhez több magyar szabadalomra és találmányra van szükség, jövőre ezért harminckétmilliárd forinttal tovább nő az állami forrás...˝

agrarunio.hu, 2019. augusztus 17.
Innovációban az élen
"...az MTA Agrártudományi Kutatóközpont kapta a 2018. évi Agrár Innovációs Díjat. A kutatóbázis az "Innováció a hazai búzatermesztésben: új típusú bőtermő hazai búzafajták" című pályázata alapján érdemelte ki az elismerést...˝

origo.hu, 2019. augusztus 20.
Látványos magyar siker az Orbán-Merkel csúcson
"...A kohéziós alapok esetében jól fekteti be a pénzt Magyarország, mivel az ország fejlődik - mondta többek között a német kancellár. Közölte, hogy a kutatás-fejlesztés területén van lehetőség további együttműködésre..."

444.hu, 2019. augusztus 21.
Káslertől átkerül a felsőoktatás Palkovicshoz

24.hu, 2019. augusztus 21.
Palkovics minisztériumához kerül a felsőoktatás

mfor.hu, 2019. augusztus 21.
Palkovics Lászlóhoz kerül a felsőoktatás

hirado.hu, 2019. augusztus 21.medical
Ezüstéremmel tértek haza a magyar diákok a kínai tudományos versenyről

portfolio.hu, 2019. augusztus 21.
Palkovics László minisztériumához kerül a felsőoktatás irányítása

eduline.hu, 2019. augusztus 21.
Döntött a kormány: szeptembertől Palkovics László minisztériumához tartozik a felsőoktatás

24.hu, 2019. augusztus 21.
Elvehetik Kásler Miklóstól a felsőoktatást

index.hu, 2019. augusztus 21.
Szeptembertől Palkovics László innovációs minisztériuma lesz az egyetemek gazdája

nepszava.hu, 2019. augusztus 21.
Új gazdánál a felsőoktatás: Palkovics kérte és megkapta

gondola.hu, 2019. augusztus 21.
Az EMMI sajtóközleménye a felsőoktatás átadásáról az ITM részére

hirklikk.hu, 2019. augusztus 21.
Palkovics viszi a felsőoktatást

magyarnemzet.hu, 2019. augusztus 22.
Illés Boglárka: A tehetséggondozás közös nemzeti ügy

itbusiness.hu, 2019. augusztus 22.
400 millió forint K+F támogatást kap a Pannon Egyetem

origo.hu, 2019. augusztus 22.
400 millió forint támogatást nyert el a Pannon Egyetem

magyarnemzet.hu, 2019. augusztus 22.
Palkovics László: Az alkotó, értékteremtő ember a magyar nemzet legnagyobb értéke

atv.hu, 2019. augusztus 22.
Palkovics szerint a német kancellár nem láthatott problémát a tudományosság terén

portfolio.hu, 2019. augusztus 22.
Még több mint tucatnyi EU-s gazdaságfejlesztési pályázat várható idén

gyartastrend.hu, 2019. augusztus 22.
Két magyar startup az európai egészségügyi innováció élvonalában

medicalonline.hu, 2019. augusztus 22.
Szeptembertől nem az Emmi felügyeli a felsőoktatást

szakmaportal.hu, 2019. augusztus 22.
Szeptembertől Palkovics László minisztériumához tartozik a felsőoktatás

atv.hu, 2019. augusztus 23.
Új miniszterhelyettese, és államtitkárai lesznek Palkovics Lászlónak

napi.hu, 2019. augusztus 23.
Vezetőcserébe kezd Palkovics László

hvg.hu, 2019. augusztus 23.
A felsőoktatás átalakítása minisztériumi személycseréket is hoz

propeller.hu, 2019. augusztus 23.
Palkovics László innovációs minisztériumához kerül a felsőoktatás

gyorplusz.hu, 2019. augusztus 23.
A felsőoktatás szeptembertől az ITM-hez kerül

azuzlet.hu, 2019. augusztus 23.
Az ITM-hez kerül a felsőoktatás

promenad.hu, 2019. augusztus 23.
A felsőoktatás az ITM-hez kerül

lokal.hu, 2019. augusztus 23.
A felsőoktatás az ITM-hez kerül

hvg.hu, 2019. augusztus 23.
Maga alá gyűri az egyetemeket, de mi szerepel még Palkovics Nagy Tervében?

magyarnemzet.hu, 2019. augusztus 23.
Meg kell tanulnunk együttműködni a robotokkal
"...A Pannon Egyetem négyszázmillió forint támogatást kapott kutatás-fejlesztésre..."

delmagyar.hu, 2019. augusztus 23.
Az ITM-hez kerül a felsőoktatás

portfolio.hu, 2019. augusztus 23.
Itt az úttörő EU-pályázat a magyar kkv-knak!

magyarnemzet.hu, 2019. augusztus 23.
Feltételesen visszatérítendő támogatásra pályázhatnak majd mikro-, kis- és középvállalkozások

hirado.hu, 2019. augusztus 23.
Az ITM-hez kerül a felsőoktatás

innoteka.hu, 2019. augusztus
Ipar 4.0 fejlesztések a Pannon Egyetemen

weborvos.hu, 2019. augusztus 24.
Hová tartoznak majd az egyetemi klinikák?

ifipress.hu, 2019. augusztus 24.
Változás a felsőoktatásban: az ITM-hez kerül az irányítás

profitline.hu, 2019. augusztus 24.
A felsőoktatás irányítása az ITM-hez kerül

behir.hu, 2019. augusztus 24.
Gulyás: A felsőoktatás az ITM-hez kerül

vg.hu, 2019. augusztus 26.
Innovációs eredményeink egy friss elemzés tükrében

168ora.hu, 2019. augusztus 26.
Kásler Miklós minisztériuma néhány hónap alatt két szakterületet elveszített

autopro.hu, 2019. augusztus 26.
Az ITM irányítja ezentúl a felsőoktatást
Szerkesztő: Dr. Antos László, Munkatárs: Sári Veronika
Design: Visualia Stúdió, Felelős kiadó: Dr. Szabó Gábor
A Hírlevél minden páros hét keddi napján jelenik meg, és aznap internetes portálunkon is olvasható.
Hírlevélszerkesztőség: 1116 Budapest, Fehérvári út 108-112.
tel.: (06 1) 430 3330, e-levél: innovacio@innovacio.hu
A Hírlevélre a www.innovacio.hu c. portálon lehet regisztrálni.