XXIX. évf. | 2019. július 23. | 14. szám

Hírek
Magyar Innovációs Szövetség
Köszöntjük új tagunkat!

Várható események
Pályázati felhívások
Szakirodalomfigyelő
SajtószemleHÍREK | MAGYAR INNOVÁCIÓS SZÖVETSÉG

Felhívjuk kedves Olvasóink figyelmét, hogy a Magyar Innovációs Szövetség Hírlevele a nyári időszakban ritkábban jelenik meg.
A következő megjelenés időpontja: 2019. augusztus 27.


Kompetencia Központok létrehozása - Kutatási Infrastruktúra fejlesztés

Idén augusztusban indul a "Felsőoktatási és Ipari Együttműködési Központ - Kutatási infrastruktúra fejlesztése" konstrukció újragondolásaként a "Kompetencia Központok létrehozása - Kutatási Infrastruktúra fejlesztés" elnevezésű konstrukció. A felhívás célja stratégiai jelentőségű, Magyarország versenyképességét növelő, hosszú távú és fenntartható ipari-szolgáltató-felsőoktatási együttműködések támogatása.

A Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal felkérte a Magyar Innovációs Szövetséget, hogy véleményezze a felhívás tervezetét. Szövetségünk által kialakított és megindokolt javaslatokat a július 22-i határidőre megküldtük az NKFIH-nak.

Szakvéleményünk teljes szövege idekattintva olvasható.

Az innováció szerepe a közúti járművek automatizálásában

A Gépipari Tudományos Egyesület (GTE), a Magyar Innovációs Szövetség és az Óbudai Egyetem alkotta konzorcium 2019. június 27-én, az Óbudai Egyetemen rendezte "Az innováció szerepe a közúti járművek automatizálásában" című konferenciát, melynek fővédnöke Dr. Palkovics László, innovációs és technológiai miniszter volt.

A tanácskozást Dr. Takács János, a GTE elnöke nyitotta meg. A házigazda nevében Dr. Réger Mihály professzor, az Óbudai Egyetem rektora köszöntötte a megjelenteket. Korányi László, az ITM főtanácsadója, Dr. Palkovics László miniszter úr üzenetét tolmácsolta.
A Magyar Innovációs Szövetség alelnöke, Dr. Urbán László hangsúlyozta, hogy az innováció az emberiség történelme során mindig is jelen volt, napjainkban meghatározó szerepe van a gazdaságfejlesztés élénkítésében. Kiemelt területként említette a közlekedést, mely kihat a gazdaság valamennyi szektorára.
A konferencia az alábbi szekciókban került lebonyolításra:
1. szekció: célirányos fejlesztések, vizsgálatok, szimuláció, informatika;
2. szekció: ENSZ-EGB előírások, meghatározottságok a járműautomatizálás és annak jóváhagyása területén;
3. szekció: oktatás, szakemberképzés hosszútávra;
4. szekció: különböző szakterületek, tudományok kapcsolódása.

A zárószekcióban a Magyar Innovációs Szövetség két szakembere is előadott, Hild Imre, a Startup Tagozat vezetője a hazai startup ökoszisztémáról beszélt, dr. Vajda Viktor LL.M., ügyvéd, a Magyar Innovációs Szövetség szakértője pedig az automatizált/autonóm járművek közlekedésével kapcsolatos hazai és nemzetközi jogi kérdéseket járta körbe.

31. EU Fiatal Tudósok Versenye

A 28. Ifjúsági Tudományos és Innovációs Tehetségkutató Verseny zsűrijének döntése értelmében a 2019. szeptember 13-18. között, Szófiában megrendezésre kerülő "31. EU Contest for Young Scientists" döntőjében az alábbi három, első helyezett pályázat képviselheti Magyarországot:
 • Csillagászati távcsövek automatizálása és távvezérlése
  (pályázók: Vámosi Flórián Balázs és Pósa Péter)
 • Moly.Net
  (pályázó: Zsigó Miklós)
 • Magas dimenziójú rendszerek redukciója és vizualizációja
  (pályázó: Mészáros Botond)
A versenyzők első szakmai felkészítését dr. Pakucs János, tiszteletbeli elnök és dr. Antos László, ügyvezető igazgató tartotta, 2019. június 25-én, Szövetségünk székhelyén.

XXIII. Országos Diákkonferencia és kutatótábor támogatói nap

A Kutató Diákok Mozgalma 2019. július 12-án rendezte meg a XXIII. Országos Diákkonferencia és Kutatótábor támogatói napját, Káptalanfüreden. A Magyar Innovációs Szövetség képviseletében Dr. Jakab László, a 28. Ifjúsági Tudományos és Innovációs Tehetségkutató Verseny zsűrielnöke, választmányi tagunk, tartott bemutatkozó előadást.

Összefoglalta az idei tudományos versenyek olimpiájának (ISEF) tapasztalatait. Kiemelte, hogy milyen fontos volt a Richter kutatási részlegének és név szerint Balogh György Tibornak a segítsége Novák Blanka (az idei ISEF díjazott) felkészülésében, és a Mikrobiológia Szekcióban elért sikerében (4. hely megszerzése).

Beszélt a STEM (Science - Tudomány, Technology - technológia, Engineering - mérnöki tudományok, valamint Matematics- matematika) szakok jövőjéről, az innovációt elősegítő és támogató szerepéről, és az ilyen képzések globális összehasonlításban is kritikus európai helyzetéről.

Kiemelte továbbra is a verseny erősödését, a nemzetközi színvonal növekedését. Itt kell helytállni a magyar versenyzőknek, nem csak egy-egy kiemelt fontosságú versenyeken, hanem a mindennapi szakmai életben is.

DDRIÜ-taggyűlés

A DDRIÜ, Dél-Dunántúli Regionális Innovációs Ügynökség 2019. június 27-én, Szekszárdon tartott taggyűlést, melyen a Magyar Innovációs Szövetséget, mint tulajdonost, Keresnyei János, dél-dunántúli regionális igazgató képviselte.

A DDRIÜ a korábbiakban sikeresen indult európai uniós valamint hazai fejlesztési és innovációs pályázatokon, ám az önerő biztosítása mér nehézségekbe ütközött. Azonban jelentkezett a HÁRFA, Hálózat a Regionális Fejlesztésért Alapítvány, mely a Tolnai Megyei Fejlesztési Ügynökség többségi tulajdonrészét megvásárolná. A tőkeerős tulajdonos folytatni kívánja a DDRIÜ eddigi tevékenységét, ezért elővásárlási jogukról az eddigi tulajdonosok lemondtak, hogy az üzlet - és a pályázati program - megvalósulhasson.

Köszöntjük új tagjainkat!


Tagsorszám: | 771
Név: | Goodwill-Trade Kft.
Cím: | 4220 Hajdúböszörmény, Bíró Péter utca 14.
Vezető: | Oláh György, ügyvezető igazgató
Honlap: | www.goodwilltrade.hu

Tevékenység:
Egyedi célgépek, célberendezések tervezése, kivitelezése, telepítése, üzemeltetése, felújítása.
Vákuumtechnikai célberendezések tervezése, kivitelezése, telepítése, üzemeltetése.
Vákuumszivattyúk, vákuumrendszerek, vákuum hőkezelő kemencék tervezése, kivitelezése, felújítása.
Héliumos tömörségvizsgáló célberendezések tervezése, kivitelezése, telepítése, üzemeltetése.
Laboratóriumi és ipari speciális célberendezések kutatási célra történő kifejlesztése, legyártása, beüzemelése.
Gazdaságsegítő egyéb szolgáltatás.

VÁRHATÓ ESEMÉNYEK

ENRICH in Brazil

A Magyar Innovációs Szövetség támogatásával a RCISD (Regionális Tudásközpont) részt vesz a ENRICH in Brazil (Centre for Europe-Brazil Business & Innovation Cooperation) H2020 projektben, melyben európai kutatók, start-upok és innovatív kis- és középvállalkozások kapnak támogatást a brazil piacra történő kijutáshoz.

A projekt soron következő kínálata egy innovációs és partnerkereső út, mely az európai cégek és szervezetek számára egyedülálló hálózatépítési lehetőséget kínál a biogazdaság, a megújuló energiák, és ezekkel kapcsolatos technológiák területén.

Az eseményt szeptember 23-27-én, Curitiba & Foz do Iguacu, Brazíliában rendezik meg.
Az innováció legjelentősebb brazíliai rendezvénye, az ANPEI Innovation Conference 2019 is része a programnak.

Jelentkezés

Nemzetközi Társaság az Oktatási és Tudományos Kutatásért konferenciái

A Nemzetközi Társaság az Oktatási és Tudományos Kutatásért (ISRES) jóvoltából megrendezik a Mérnöki Technológiai és Tudományos Kutatás c. nemzetközi konferenciát (ICRETS) és az Oktatási és Társadalomtudományi Kutatások nemzetközi konferenciát (ICRESS), 2020. január 27-31. között, Berlinben, Németországban.

További információk:
Nemzetközi Társaság az Oktatási és Tudományos Kutatásért (ISRES): https://www.isres.org/
ICRETS : https://www.2020.icress.net/
ICRESS: https://www.2020.icrets.net/

Pályázati felhívások

Design Management Díj pályázat

A Magyar Formatervezési Tanács tíz éve díjazza a designmenedzsment-szemléletet kiválóan alkalmazó szervezeteket. Olyan szervezetek nevezését várják a Design Management Díjra, melyek stratégiájuk megalkotásában, operatív működésükben, termékeik, szolgáltatásaik kialakítása során a designmenedzsment eszközrendszerét alkalmazva folyamatos innovációra és kiemelkedő minőségre törekednek, szem előtt tartva a társadalmi felelősségvállalás és a fenntarthatóság szempontjait is.

Nevezési feltételek
Pályázhat vagy jelölhető minden jogi személy vagy jogi személyiség nélküli gazdasági társaság, cég, szervezet, intézmény, amelynek székhelye Magyarország területén van, legalább három éve működik.
A nevezéseket Magyar Formatervezési Tanács Irodájához kell eljuttatni elektronikus levélben és postai úton, egy példányban, ajánlott küldeményként 2019. július 30-ig.

A részletes felhívás idekattintva olvasható.

A Díj elismertjei a 2019. október 4-13. között megrendezésre kerülő Design Hét Budapest fesztivál kiemelt eseményeként kerülnek bemutatásra.

További információ: mfti@hipo.gov.hu

Meghívás a "Tehetségbarát Vállalat 2020" programba

A Magyar Tehetségsegítő Szervezetek Szövetsége (Matehetsz) egy új kezdeményezésben szeretné azon vállalatokat elismerni és együttműködésre ösztönözni, melyek elsődleges, szakmai tevékenységükkel párhuzamosan a tehetségek felkarolására, támogatására is szeretnének hangsúlyt fektetni. A Tehetségbarát Vállalat program főbb együttműködési pontjai:
 • Ösztöndíjprogram. A program keretében a Matehetsz szakmai és koordináló segítséget nyújt a vállalatnak, hogy az általa meghatározott prioritások alapján a 15-25 éves korosztályból ösztöndíjasokat támogathasson.
 • Tehetségbarát Vállalat cím. A programhoz csatlakozó vállalatok jogosultak rá, hogy egy éven keresztül viseljék a "Tehetségbarát Vállalat" címet.
 • Szervezeti és alkalmazotti tehetségprogramok. A "Tehetségbarát Vállalat 2020" program részeként, egyedi megállapodás szerint a Matehetsz további programokat biztosít a címet viselő vállalat dolgozói, illetve azok gyermekei számára.
A "Tehetségbarát Vállalat 2020" programban az alábbi kategóriákban kínálnak lehetőséget az együttműködésre:
 • Gyémánt fokozatú partner: 7 fő ösztöndíjas támogatása és további egyedi programok, vállalatonként min. 7 millió forint értékben;
 • Arany fokozatú partner: 5 fő ösztöndíjas támogatása és további egyedi programok vállalatonként min. 5 millió forint értékben;
 • Smaragd fokozatú partner: A vállalat által biztosított eszköz és/vagy szolgáltatás és további együttműködés egyedi megállapodás szerint min. 3 millió forint értékben.
Az ösztöndíjasok kiválasztását a vállalat által jóváhagyott prioritásokat is figyelembe véve a Matehetsz - erre a feladatra alapított - szakmai bizottsága végzi. A vállalatok a támogatási összeg után adójóváírást kaphatnak. Az együttműködés ütemezése:
 • Meghívási periódus: 2019. május 1. - augusztus 31.
 • Ösztöndíjasok kiválasztásának záró határideje: 2019. szeptember 30.
 • A tehetség hangja rendezvény tervezett időpontja: 2019. november 21.
Részletes felhívás idekattintva olvasható.

ENRICH in the USA pályázati felhívása

Az ENRICH in the USA (European Network of Research and Innovation Centres and Hubs, USA) hálózat pályázatot hirdetett meg. Európai kutatók, start-upok, kis- és közép-vállalkozások kaphatnak támogatást az amerikai piacra történő kijutásban.

Aktuális lehetőségek:
 • Vállalkozói készségfejlesztés program, amely lehetőséget ad a kijutó szakembereknek kapcsolatba lépni amerikai intézményekkel, mentorokkal, IP szakértőkkel és potenciális partnerekkel; megismerni az engedélyeztetési és kereskedelmi folyamatokat a helyi innovációs ökoszisztémában.
 • Munkaállomás biztosítása a projekt keleti központjában (Boston - MIT), ahol egy közösség tagjaként a helyszínen van lehetőség munkavégzésre és kapcsolatépítésre.
 • Munkaállomás biztosítása a projekt nyugati központjában (San Francisco - Silicon Valley), ahol egy közösség tagjaként a helyszínen van lehetőség munkavégzésre és kapcsolatépítésre.
Bővebb információk: link vagy Dorogi Ildikó: ildiko.dorogi@rcisd.eu

Gábor Dénes-díj

A NOVOFER Alapítvány Kuratóriuma kéri a gazdasági tevékenységet folytató társaságok, a kutatással, fejlesztéssel, felsőfokú képzéssel foglalkozó intézmények, a kamarák, a műszaki és természet-tudományi egyesületek, a szakmai vagy érdekvédelmi szervezetek, ill. szövetségek vezetőit, továbbá a Gábor Dénes-díjjal korábban kitüntetett szakembereket, hogy jelöljék (terjesszék fel) Gábor Dénes-díjra azokat az általuk szakmailag ismert, kreatív, innovatív, jelenleg is tevékeny, az innovációt aktívan művelő magyar (kutató, fejlesztő, feltaláló, műszaki-gazdasági vezető) szakembereket, - akik itthon vagy határainkon túl - a természettudományos szakterületek valamelyikén:
 • kiemelkedő tudományos, kutatási-fejlesztési tevékenységet folytatnak,
 • jelentős, a gyakorlatban az elmúlt 5 évben bevezetett, konkrét tudományos és/vagy műszaki-szellemi alkotást hoztak létre,
 • megvalósult tudományos, kutatási-fejlesztési, innovatív tevékenységükkel hozzájárultak a környezeti értékek megőrzéséhez, a fenntartható fejlődéshez,
 • személyes közreműködésükkel megalapozták és fenntartották intézményük innovációs készségét és képességét.
Az elektronikus jelölés beküldési, a papíralapú jelölés postára adási határideje 2019. október 10. - magyar idő szerint 24 óra. A jelölést mind elektronikusan (alapitvany@novofer.hu), mind papíralapon (1112 Budapest, Hegyalja út 86.) be kell nyújtani.

Eredményhirdetés és díjátadás: 2019. december.

Az adatlap, a felhívás és a jelöléssel kapcsolatos részletes tudnivalók letölthetők a: http://www.gabordenes.hu/palyazati-felhivasok/címről.

SZAKIRODALOMFIGYELŐ


Peter Bloom, Carl Rhodes: CEO-társadalom - Vállalati hatalomátvétel a mindennapi életben - Pallas Athéné Könyvkiadó, 2019
Dr. Osman Péter ismertetése

Korunk egyik kiemelkedő hőse a cégvezető, a CEO. A legnagyobbjaik teremtenek új iparágakat (a Bill Gates-, Steve Jobs-, Zuckerberg-, vagy épp a Google-fiúk osztályú innovátorok), hozzák létre mindinkább nélkülözhetetlennek érzett eszközeinket és játékainkat (okos-kütyük, hasonlók), alakítják át velük mindinkább az életünket; az újabb nemzedékek nekik köszönhetik társadalmi életük új, a korábbiak helyébe lépő terepeit, eszközeit; és cégeik révén munkát adnak, pihenést és szórakozást - míg a mesterséges intelligencia és a feladatkihelyezés el nem választ. Ave CEO! - vagy azért nem teljesen?
E két egyetemi tanár-kutató művét vitairatként ajánljuk. Véleményük markáns és sok izgalmas és fontos kérdést vet fel, hiszen életünk és társadalmaink működése mindinkább a gazdaság és a technika alakulásától függ, amelyben ők a Nagy Mozgatók. S ebben rögtön benne az is, hogy noha minden cég elsőszámú operatív vezetője CEO, ez az elemzés az igazán meghatározó súlyú cégek vezetőiről szól. Hűvösen objektív? Nem mondanánk. Mindenben igazuk van? Eldöntendő - ezért is inkább vitairat!

"A CEO a jelenkor társadalmának egyik legnagyszerűbb és legellentmondásosabb, egyben legnagyobb hírnévnek örvendő figurája." - írják a Bevezetőjükben, jellemzésükben pedig megmutatkozik mondandójuk veleje: "Noha úgy tűnik, hogy a kapitalizmus történelmi válságba került, nagy általánosságban továbbra is igaz, hogy az ügyvezetők (még a többszörösen csődbe ment ügyvezetők is) azzal ejtik rabul a köztudatot, hogy ők azok, akik meg tudják csinálni. Ironikus, hogy pont a rendszer megtestesítőire tekintünk ikonként, és azon ígéretük által válnak hatalmassá, hogy majd ők legyőzik ezt az elnyomó status quót. A CEO heroikus ideálja továbbra is él és virul." (Idézetek a könyvből, kiemelések tőlem)

Vonzerejük forrása? "A CEO-társadalomban a CEO elit munkakör és életstílus is egyben; olyan világlátás és létforma, amelyet kultúrától, osztálytól és személyes körülményektől függetlenül bárki átvehet." - legalább is sokan ezt remélik. "A jöttem, láttam, győztem mentalitása csak egy része a CEO vonzerejének, és egyben tágabb értelemben is értendő: a gondolat vonzereje nemcsak abban rejlik, hogy ténylegesen CEO-vá szeretnénk válni, hanem abban is, hogy szeretnénk elsajátítani a vezetői képességeket és gondolkodásmódot, hogy az élet minden területén sikeresek lehessünk. Az üzleti vezetőkre úgy tekintünk, mint a titkos bölcsesség hordozóira, akik tudják, hogyan lehet nemcsak túlélni, de sikeresnek is lenni ebben a rendkívül összetett modern világban."

"Könyvünk témája a CEO-társadalom felemelkedése. A CEO-társadalom az évtizedeken keresztül zajló neoliberális politikai és gazdasági reformok eredménye. A CEO-társadalom azokról az értékekről szól, amelyeket kulturálisan, de eleve kontextustól függetlenül is a vállalatvezetőkkel kötünk össze, és amelyeket az emberi törekvések minden területére alkalmazunk. A szenvedélyesen individualista és antidemokratikus CEO-társadalom a célszerűséget, a határozottságot, a rivalizálást, a nyereségességet, a hatásosságot és a hatékonyságot díjazza; és azt sulykolják belénk, hogy ennek a vezetői bölcsességnek az elsajátítása a sikeres lét alapja, elsődleges vágyainktól és értékeinktől függetlenül. Ami viszont még aggasztóbb, hogy mindezt úgy állítják be, mint a globális szabadpiac mély strukturális problémáinak szükséges ellenszerét, amely azzal is jár, hogy az embereknek el kell fogadniuk: olyannak kell lenniük, mint a CEO-k, hiszen ezzel tartoznak maguk és a társadalom felé. Egyenlőtlen társadalom ez, amelyben nemcsak arról van szó, hogy ítélkezünk az emberek felett és győzteseknek vagy veszteseknek kiáltjuk ki őket, hanem arról is, hogy ezt a fajta ítélkezést még erkölcsileg helyesnek is tartjuk."

A CEO-társadalom központi gondolata: "Könyvünk egyrészt azt járja körbe, hogy ha a neoliberális meglátás szerint a piac olyan erőteljes motívum, amely az élet minden más területének irányítására alkalmazható, a CEO-k pedig olyan heroikus figurák, akik a globális piac leghatalmasabb intézményeit vezetik, akkor végső soron a CEO a gazdasági és vállalati szférán túl is a siker mintaképévé válik, a valóságban és átvitt értelemben egyaránt. Mi ebben látjuk a CEO-társadalom központi gondolatát."

Rachel Botsman: Kiben bízzunk? - Hogyan kapcsol össze és hogyan választ szét bennünket a digitális fejlődés? - Cser Kiadó, 2019
Dr. Osman Péter ismertetése

"Ez a könyv annak mélyreható vizsgálata, hogyan forradalmasítja a technológia az ember bizalmát." - írja Botsman a honlapján.
Műve, ahogyan a mai társadalomtudományi elemzések oly sokszor, csúszós pályára visz: napjaink számos alapvető kérdéséről szól, amelyek megítélésében az igazság messze nem olyan egyértelmű, mint pl. a hagyományos természettudományok egzakt válaszai. Az itt felvetettek megítélése jelentős mértékben értékrendtől függ. Botsman alapállását jól érzékelteti, mit nevez bevezetőjében a közintézmények mai négy legfontosabb típusának: "a kormányzat, a média, az üzleti élet és a civil szervezetek". Könyvét nagyon hasznos úgy is olvasni, miként értékeljük a megállapításait és következtetéseit, ha részben-egészben eltérő alapállásból vizsgáljuk azokat. Az elemzések megállapításaiban is fontos lehet, milyen mélyre ásunk keresve a tárgyalt jelenség mozgatóerőit. Mindenképpen nagyon sokat adhat az itt felvetettek jobb megértéséhez, ha e könyvét vitairatként olvassuk, és a benne felvetett sok izgalmas, gyakran létfontosságú kérdés vizsgálatában saját véleményre jutunk.

Róla a Cser ajánlójából: "Rachel Botsman az Oxfordi Egyetem tanára és kutatója. Sikerkönyvét eddig tizenkét nyelvre fordították le, és részletesen foglalkoztak vele olyan mértékadó lapok, mint a The Wall Street Journal, a The New York Times, a Wired magazin vagy a Harvard Business Review."
"A Kiben bízhatunk? egy elméletet, egy merész állítást jár körbe: az emberiség történelmében jelenleg a harmadik legnagyobb bizalmi forradalom küszöbén állunk. Ha visszatekintünk, azt láthatjuk, hogy a bizalomnak különböző korszakai voltak. Az első volt a helyi bizalom, amikor az emberek kis helyi közösségekben éltek, ahol mindenki ismert mindenkit. A második az intézményi, egyfajta közvetített bizalom volt, amely különböző szerződéseket, bíróságokat és vállalati márkákat hatott át, és ezáltal kiszabadította a kereskedelmet a helyi árucsere kötelékéből és megteremtette a szervezett ipari társadalomhoz szükséges alapokat. A harmadik típus, amely egyelőre még csak kibontakozóban van, a megosztott bizalom.

A bizalmi elmozdulás nem szükségszerűen jelenti a bizalom korábbi formáinak teljes meghaladását, hanem azt, hogy egy új forma válik meghatározóvá. Lehet például, hogy egy gazdálkodó kisközösségben bizonyos dolgokban továbbra is az évszázados helyi bizalom elve a meghatározó, más ügyekben azonban már a bizalom új formáira támaszkodnak. A bizalom, amely korábban felfelé, döntőbírók és szabályozók, hatóságok és szakértők, felügyeleti szervek és hatalmi pozícióban lévők felé irányult, jelenleg vízszintesen áramlik bizonyos esetekben embertársaink, más esetekben algoritmusok és gépek felé." (Innentől idézetek a könyvből)

Mélyebbre ásva: eleve, a "felfelé" szerint felsoroltak kevés kivétellel nem az irántuk való bizalom bázisán működtek, hanem a társadalmi berendezkedés feletti hatalom kényszerítette rá azokat az emberekre és más aktorokra. Ezen túl is, erős kérdés például, hogy az intézmények iránti ’bizalomban’, szintúgy a bizalom itt tárgyalt "új formáiban" ténylegesen bizalom-e a kapcsolat szilárd kötőanyaga, vagy olykor inkább az, hogy nincs más, amelyhez több bizalommal fordulhatnánk. Hasonlóképp: beszélhetünk-e "algoritmusok, gépek" iránti bizalomról? Aki ért hozzá, az tudja, hogy ezek megbízhatósága (ma még) a programozóiktól - emberektől! - függ.

"A megosztáson alapuló gazdaság robbanásszerű térhódítása a megosztott bizalom működésének iskolapéldája. Ez az elmélet ugyanakkor hozzájárul az olyan felületek gyors kialakulásának megértéséhez is, mint a sötét internet. Első hallásra úgy tűnik, hogy a sötét internet és a digitalizáció révén létrejött applikációk nyomán kialakuló intimitás korának vajmi köze sincs egymáshoz, de mindkettőt ugyanaz a mögöttes elv mozgatja: az emberek között a technológia révén kialakuló bizalom." Itt alternatív magyarázat lehet, vajon pl. a sötét internet ügyleteiben tényleg a bizalom működik-e, vagy a szereplők félelme a törvénytelen világban korlátozatlan megtorlástól? És finom megkülönböztetés: vajon tényleg megbízunk-e a számtalan mai applikációban, vagy túl macerás azokat kihagyva érni el a célunkat, s ezért hagyatkozunk rájuk?
A többit a könyvből - igazán érdemes!

Robert Wright: A buddhizmus élő igazsága - Partvonal Kiadó, 2019
Dr. Osman Péter ismertetése

A buddhizmus az egyik legelterjedtebb és legrégibb hitrendszer. Erejét jól érzékelteti, hogy a mai nyugati elitből is képes híveket magához vonzani. Kimagasló példa erre, hogy az Apple világformáló sikere valószínűleg nem születik meg Steve Jobs makacs kötődése nélkül a zen buddhizmus elveihez.
A buddhizmus rólunk szól, s az itt olvasható elemzése is. Akit cseppet sem érdekel e hit-rendszer, ám szeret elmélkedni azon, ki is valójában és lelkileg-szellemileg miként működik, érdemes olvasnia e kötet fejtegetéseit, gondolkodni rajtuk, eljutva saját következtetésekig is. Kitűnő felfedezőtúra a kik vagyunk mi és miként bonyolult és rejtelmes világában.

Teljesítménytúra is, olyan fogalmak, megfontolások és gondolatmenetek terepén, amelyek nagy része távol áll nyugati gondolkodásunktól, vagy épp szembe megy vele. Az egyik központi fogalom, az "éntelenség" megértéséről pl. így szól Wright: "Igyekszem segíteni abban, hogy a lehető legközelebb jussunk hozzá, ám ha e fejezet végén mégis úgy érzik, még nem látják át kristálytisztán a felvetést, ne aggódjanak, mert nincsenek egyedül." (Idézetek a könyvből). S nem mellesleg, a leírásokból és magyarázatokból sokat megtudhatunk a nyugati pszichológia idevágó eredményeiről is.
Eredeti címe és alcíme jobban fejezi ki, mit kínál a könyv: Miért igaz a buddhizmus - A meditáció és a megvilágosodás tudománya és filozófiája.

Legfőbb tanítása: "Ne arra próbáljuk használni mindazt, amit a buddhizmusból megtanulunk, hogy jobb buddhisták legyünk, hanem arra, hogy jobbak legyünk abban, amik már vagyunk." (Kiemelések tőlem) Olvasva pedig hamar rájövünk, hogy ez elsősorban emberi mivoltunkat jelenti, amelyben válhatunk sokkal jobbá - a magunk javára is.

Wright rögtön az elején igen frappánsan segít ráérezni a lényeg egyik alapvető elemére. Egyik központi tétele, hogy "Az agyunk úgy alakult, hogy - többek közt - becsapjon bennünket." Felvázolja ennek evolúciós alapját, erről átvezet az illúziók csalfaságára, példaként megvilágítva a gyorskaják adta kielégülés hamisságát "a Buddha" (így írja) tanításának tükrében. Később elemzi, milyen, ha a valóság betör illúziónk közé.

A mai élet egyik legkártékonyabb jellemzőjét állítja elénk a Buddha tanítása szavaival: "az életet a kielégíthetetlenség okozta szenvedés hatja át". E kielégíthetetlenséget teszi mondandója egyik alappillérévé, és ad vele hitelesnek érződő magyarázatot sok problémára. Elegánsan vezeti le a kielégíthetetlenség szükségszerűségét az evolúció logikájából: "Az öröm mulandó, és ez örök sóvárgásra ítél bennünket. Ennek oka pedig az, hogy az örömöt a természetes kiválasztódás illékonynak tervezte, s az ebből fakadó elégedetlenség további élvhajhászásra sarkall bennünket. A természetes kiválasztódásnak egyáltalán nem célja a boldogságunk, csak a produktivitásunkra törekszik, a szó legszorosabb értelmében tekintve a produktív szót. S hogy produktívvá váljunk, az öröm megelőlegezése nagyon erős, az öröm maga azonban nem tartós." Mindebben talán a legizgalmasabb, hogyan alakulhatott ki az élőlények szervezetének és működésének megszámlálhatatlanul sok finom mechanizmusa a véletlen megváltozásokból, s azok fennmaradási versenyéből. Az pedig a fejlődési teljesítmény messze kimagasló csúcsa, hogy olyan elmék jöttek létre, amelyek puszta megfigyeléssel és átgondolással képessé váltak olyan mélyreható megértésre, mint pl. a Buddhának ez a tanítása.

Mondandójának egyik fontos vonulata, hogy "A buddhista látásmód szerint az illúziók befolyásolják a hétköznapi észleléseinket és gondolatainkat jóval rejtettebben és áthatóbban, mint képzeltem." Tökéletes ennek egybeesése a nyugati filozófia egyik nagy iskolájával, a szubjektív idealizmussal.
"Vajon a buddhista szemléletmód, a maga látszólagos összevisszaságában - mi a valóság és mi nem az -, értelmet nyer-e a modern tudomány fényében? Ezt a kérdést vetem fel a következő fejezetben, és a könyv további részében is."

A buddhista tanítás egyik fő célját úgy összegzi, hogy a segítségével az ember "áttörjön a nemtudás homályán". "Ez a könyv kísérlet, hogy kinyissa az ajtót az embereknek, hogy elképzeléseket sugalljon számukra arról, vajon mi lehet az ajtó (azaz a dolgok felszíne - OP) mögött, és tudományos alapon kifejtse, vajon miért hirdetheti, hogy a valóság az, ami mögötte van, és nem az a világ, amelyet ismerünk."

Kaiser Ottó: A Kárpát-medence 1000 csodája - Szöveg: Bánhidy Vajk - Alexandra, 2018
Dr. Osman Péter ismertetése

Kaiser kimagaslóan elegáns-szép albumait jól ismerjük. Zsolnay c. kötete a gyár fennállásának 150. évfordulóját ünnepelte, csodálatos alkotásainak gazdag tárlatával (Alexandra 2004 - Hírlevél 2005/11. sz.). 2006-ban adta ki az Alexandra a Magyarország 1000 csodája c. kötetét (Hírlevél 2007/17.); 2013-ban a Magyarországi templomok művészete c. albumát (Hírlevél 2014/17. sz.), 2015-ben jött A magyar népművészet 1000 csodája (Alexandra - Hírlevél 2016/1.)

Kaisert az Alexandra a Magyarország 1000 csodája ajánlójában "e különös közép-kelet-európai táj megszállott képírójának" nevezi. Akár az előzőket, akár ezt az újabb albumot nézzük-olvassuk, teljesen egyértelmű, hogy ha ilyen a megszállottság és annak hozadéka, akkor nagyon sok ilyesfajta megszállottat szeretnénk a világunkba - minél többen vannak, annál jobb nekünk.
Egyszerű feladat ajánlani e legújabb, impozáns és gyönyörű alkotását. Az ezeréves kultúra mai határainkon túli részeken található 1000 remeke sorakozik itt 471 nagyalakú, gazdagon illusztrált oldalon, mesteri fényképeken, kitűnő leírásokkal, ismertetőkkel. A történelem és a kultúrtörténet fennmaradt vagy újjászületett csúcsfényei - lenyűgöző látni- és olvasnivaló.

Nagy részét fényképek teszik ki, remekszépek és kitűnő megjelenítő erejűek, a kísérő szövegek okosak és kellemesek, a kötet kiállítása elegáns - méltóak a témához. Mindez élő bizonyság arra is, hogy a mesterien használt fényképezőgépet és ’írótollat’ mára sem győzte le a multimédia.
Mindez roppant fontos értékőrzés is. Korunk értékrendje rengeteget árt a múlt öröksége fennmaradásának, főként ha abból nem húzható jelentős anyagi haszon. Nem tudhatjuk, mennyi marad fent az itt láthatókból, és így legalább az emlékük megmarad, azokéval együtt, akik ezeket valaha létrehozták.

Lehetetlen feladat viszont akárcsak valamelyes áttekintést adni arról, mekkora kincsestárat állít elénk ez az összeállítás: a kerek ezres szám mögött nyolc ország hozzánk kötődő építészeti, művészeti, kortörténeti remekeinek, érdekességeinek és történelmi emlékeinek milyen sok, külön-külön is megragadó részletével szolgál.
"Kaiser Ottó fotográfus hatalmas vállalkozásba kezdett; előbb Magyarország szemet gyönyörködtető sokszínűségét, majd a magyar népművészet lenyűgöző gazdagságát tárta elénk impozáns albumaiban. Az 1000 csodát tartalmazó köteteinek legújabb részében határainkon túli kincsvadászatra indul, hogy megörökítse a Kárpát-medence rejtekén megmaradt kulturális emlékeinket az utókor számára. Nyolc országot bolyongott be olthatatlan kíváncsisággal, hogy a tárgyi kultúra, az épített környezet vagy egyszerűen csak a természeti szépség pártatlan krónikásává váljon. Magával ragadó kötete gyönyörű tájakra repít, igazi szívet-lelket feltöltő élményt nyújt!" - írja, valósághűen, az Alexandra ajánlója.

Bárcsak képeket is mutathatnánk ízelítőül, de csak pár apró szövegrészletet tudunk ide idézni.
Losonc: "A jellegzetesen magyar múltú város talán legpatinásabb épületének falán egy tábla hirdeti, hogy itt működött 1810-től a losonci kulturális, társadalmi és politikai élet központja: a kaszinó. Kávézójában, táncterén és színpadán a 19. századi és 20 sz. eleji művészek sora mulatott - Vörösmarty Mihálytól Mikszáth Kálmánig, de megfordult itt Ferenc József és Honthy Hanna is."
Rózsahegy (Szlovákia): "Itt alapítottak települést német bányászok a 13. században. (...) A reformáció terjedésének következtében lakossága evangélikus vallású lett, s olyan jelentős közösséget alkotott, hogy 1607-ben itt tartottak lutheránus zsinatot."

Brassó: "Legfőbb nevezetessége Erdély legnagyobb temploma, s egyben az európai gótikus építészet legkeletibb alkotása. Közel száz esztendeig építették, mire 1477-ben elkészült. Az 1689-es tűzvész után kapta általánosan ismert nevét - Fekete templom -, mert a falain akkor keletkezett koromréteg a legutóbbi időkig látható volt. (Talán meglehetősen sajátosnak mondható, hogy ’szép tisztává" renoválták. - OP) Belsejét Európa egyik legnagyobb anatóliai szőnyeggyűjteménye díszíti - a 16. és 18. sz. között készült szőnyegeket szász kereskedők ajándékozták az egyházközségnek.

Lőcse, Szent Jakab-templom: "Talán a történelmi Magyar Királyság egyik legszebb gótikus temploma. A Lőcsei Pál mester által készített központi oltára a legnagyobb méretű szárnyas oltár a világon."

SAJTÓSZEMLE

A sajtószemle tagvállalatunk a Tranzpress Kft. segítségével készült.


magyarhirlap.hu, 2019. június 25.
Gulyás: Alkalmas embert kell találni az Európai Bizottság élére
"...A tárcavezető kijelentette: az akadémiai átalakításnak a tudomány szabadságához semmi köze nincs, az akadémiai kutatóhálózatról van szó. A cél az, hogy több forrásból hatékonyabb legyen a kutatás-fejlesztés - közölte..."

nepszava.hu, 2019. jún. 23.
Beszéljünk az üzletről!
"...Egyrészt a startupok támogatása jelentős gazdaságfehérítéssel párosul. Másrészt az ország valódi gazdasági súlyát is jelzi az innovációinak száma és minősége. Egy jó innovációs környezet sokat segíthet a munkaerő-megtartásban is..."

webradio.hu, 2019. jún. 26.
ITM: Magyarország és Törökország a kétoldalú kapcsolatok dinamikus fejlesztésében érdekelt

transindex.ro,2019. június 21.
A levegő páratartalmát hasznosító okoscserepet fejlesztett egy kolozsvári diák

napihir.ro, 2019.június 19.
Okosvirágcserepet talált fel egy kolozsvári diák - Kovács Róbert Jenő KO-pot nevű eszköze automatikusan újratölti a víztartályt

szabadsag.ro, 2019. június 28.
Biometrikus azonosítótól az okosvirágcserépig

maszol.ro, 2019. június 22.
Okos virágcserepet teszteltünk - berobbant a köztudatba a legújabb kolozsvári találmány

gondola.hu, 2019. június 23.
Berobbant a köztudatba a kolozsvári találmány

Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal Hírlevele, 2019. július
ITM: a kormány támogatja a magyar kutatás-fejlesztési pályázókat

Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal Hírlevele, 2019. július
A Bay Zoltán Kutatóintézet is támogatáshoz jut a Tématerületi Kiválósági Programban

Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal Hírlevele, 2019. július
A hazai innovációs rendszer hatékonyságát javítják az NKFI Hivatal új intézkedéscsomagjai

Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal Hírlevele, 2019. július
A hazai innovációs rendszer hatékonyságát javítják az NKFI Hivatal új intézkedéscsomagjai

index.hu, 2019. július 2.
A Fidesz megszavazta az MTA megcsonkítását

hvg.hu, 2019. július 2.
Megszavazták az MTA megcsonkítását

infostart.hu, 2019. július 2.
MTA-kutatóhálózati tüntetés: felolvasták a 131 igent nyomó honatya nevét

magyarhirlap.hu, 2019. július 3.
Következzen az alkotás időszaka!
"...Több mint egy évig tartó vita zárult le a kormány és a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) között azzal, hogy a parlament tegnap megszavazta azt a törvényjavaslat csomagot, amely alapjaiban változtatja meg a hazai kutatás-fejlesztés és az Akadémia működését..."

magyarhirlap.hu, 2019. július 3.
Fidesz: Karácsony Gergely előbb Zuglóban mutassa be tudományát!
"...A 2020-as költségvetésben 32 milliárd forinttal tovább növeljük a kutatás-fejlesztés és innováció támogatását..."

magyarhirlap.hu, 2019. július 4.
A kutatásoknak meg kell térülniük

index.hu, 2019. július 4.
A teljes német tudomány tiltakozik: tényszerűen hamis, hogy Palkovics német mintára heréli ki az Akadémiát

24.hu, 2019. július 4.
Palkovics átvilágíttatja a kutatóintézeteket

hrportal.hu, 2019. július 4.
A diplomás munkaerő az innováció és a növekedés feltétele
"...A magyar vállalatok keveset fordítanak innovációra, mert az új technológiák bevezetéséhez szakképzett, vagy magasan képzett munkaerőre lenne szükség, ami viszont drága..."

168ora.hu, 2019. július 5.
Pénzre megy a játék - A NER is észrevette, hogy az EU jóval több forrást szán kutatásra és innovációra

portfolio.hu, 2019. július 5.
Volt MTA-elnök lehet a leszakított kutatóhálózat vezetője

magyarhirlap.hu, 2019. július 5.
ITM: Meg kell védeni a magyar érdekeket az egységes európai piacon

civilhetes.net, 2019. július 8.
MTA: A NER is észrevette, hogy az EU jóval több forrást szán kutatásra és innovációra

index.hu, 2019. július 8.
Alkotmánybírósághoz fordul az ellenzék az MTA-törvény miatt

propeller.hu, 2019. július 9.
Palkovics elismerte, hogy hazudott, amikor Planck-Intézettel példálózott

hvg.hu, 2019. július 9.
Palkovics levélben próbálja védeni az MTA megcsonkítását az aggódó német kutatók előtt

index.hu, 2019. július 9.
Már a Nature is az MTA beszántásáról ír

piacesprofit.hu, 2019. július 10.
Hazai startup - amerikai gigacég: 1:0

mandiner.hu, 2019. július 10.
Központi elem az innováció és a kutatás ügye

index.hu, 2019. július 10.
Palkovics levélben ismerte el, hogy nem mondott igazat

infostart.hu, 2019. július 10.
A kormány 2021-re 90 milliárddal növelné a kutatásra fordított pénzt

portfolio.hu, 2019. július 11.
Még legalább 80 milliárdért jönnek gazdaságfejlesztési EU-pályázatok

magyarhirlap.hu, 2019. július 12.
Az élvonalba kerülhetünk az innováció területén

portfolio.hu, 2019. július 12.
Egy hét múlva nyílik a sok cég által várt hatalmas KFI-pályázat Magyarországon

portfolio.hu, 2019. július 12.
Áder aláírta az MTA-törvényt

index.hu, 2019. július 12.
Áder János aláírta az MTA-törvényt

napi.hu, 2019. július 12.
MTA-törvény: Áder meghozta döntését

magyarhirlap.hu, 2019. július 13.
Egyre többen fektetnek a jövőbe kutatás-fejlesztéssel

egov.hu, 2019. július 14.
Évente közel 10 milliárd forintos támogatást nyújt a kormányzat a startupoknak

origo.hu, 2019. július 15.
Hamarosan jön a magyar cégeknek kiírt 45 milliárdos pályázat

kamaraonline.hu, 2019. július 15.
Pályázat nyílik a piacvezérelt kutatás-fejlesztési és innovációs projektek támogatására

startuponline.hu, 2019. július 16.
Nagyon megy a hazai agrárinnováció
"...Az agrárium, illetve az élelmiszergazdálkodás egy új technológiai robbanás előtt áll, amelyben kiemelt szerep jut a startupoknak..."

magyarnemzet.hu, 2019. július 18.
Folytatódik a szegedi science park kialakítása

napi.hu, 2019. július 18.
Állami támogatással csábítják a befektetőket a szegedi innovációs parkba

hirado.hu, 2019 július 18.
Az agrárium le van maradva az innováció területén

vg.hu, 2019. július 18.
NAK: az agrárium le van maradva az innováció területén

agrotrend.hu, 2019. július 18.
Az agrárium le van maradva az innováció területén

autopro.hu, 2019. július 19.
Folytatódik a szegedi innovációs park építése

magyarnemzet.hu, 2019. július 19.
A kioktatás
"... Mint sok más esetben, e tárgykörben sem érdekelték a konkrét tények a kritikát megfogalmazókat. Például hogy az MTA nem tűnik el, vagy azt, hogy a kutatási gyakorlat szervezését éppen nyugati modell szerint - eredményorientáltan - kívánják módosítani..."

magyarnemzet.hu, 2019. július 20.
Megújítás Széchenyi szellemében

magyarhirlap.hu, 2019. július 22.
Von der Leyen meghallotta, amit Magyarország mond
"...a versenyképesség, a munkahelyteremtés, a kis- és középvállalkozások támogatása, a kutatás-fejlesztés és innováció hozzá tud járulni ahhoz, hogy az európai érdekérvényesítés erős legyen, amely régiónknak is érdeke..."

Magyar Gyáripar Hírlevél, 2019. július
Európai oktatási térség: öt magyarországi egyetemis tagja az első 17 "európaiegyetemnek"

Magyar Gyáripar Hírlevél, 2019. július
EURÓPAI INNOVÁCIÓ: Magyarország a 23. helyen
Szerkesztő: Dr. Antos László, Munkatárs: Sári Veronika
Design: Visualia Stúdió, Felelős kiadó: Dr. Szabó Gábor
A Hírlevél minden páros hét keddi napján jelenik meg, és aznap internetes portálunkon is olvasható.
Hírlevélszerkesztőség: 1116 Budapest, Fehérvári út 108-112.
tel.: (06 1) 430 3330, e-levél: innovacio@innovacio.hu
A Hírlevélre a www.innovacio.hu c. portálon lehet regisztrálni.